(En ja, zo schrijf je dat!) Gids (de; zelfstandig naamwoord; meervoud: gidsen) 1(m,v) iemand die (rond)leidt; leidsman,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(En ja, zo schrijf je dat!) Gids (de; zelfstandig naamwoord; meervoud: gidsen) 1(m,v) iemand die (rond)leidt; leidsman,"

Transcriptie

1 Eerstebachgids (En ja, zo schrijf je dat!) Gids (de; zelfstandig naamwoord; meervoud: gidsen) 1(m,v) iemand die (rond)leidt; leidsman, leidsvrouw 2(m) drukwerk met informatie; wegwijzer: gouden gidsmerk; consumentengids, tv-gids

2 Voorwoord preses Beste eerstebach(st)er-in-spe, We weten allemaal dat je studiekeuze en de overgang naar de universiteit je hele carrière bepaalt. Natuurlijk kunnen we niet anders dan akkoord gaan met deze uitspraak, maar studeren aan de KU Leuven is zoveel meer dan dat. Je maakt hier vrienden voor het leven, je beleeft alle belangrijke gebeurtenissen en vooral de algemene sfeer die je later gaat bestempelen als die goede oude tijd, je leert koken,... Kortom, je doet alle ervaring op die je door niet alleen je carrière, maar zelfs door je hele leven zal leiden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zo n gigantische stap niet alleen kan genomen worden. Verschillende mensen staan voor je klaar; je ouders, je broers en zussen, je vrienden, enzovoort. Maar een heel team van mensen zal je daar ook in bijstaan: het presidium van Babylon. Wij vertegenwoordigen alle studenten van Taal- en Letterkunde en het is dan ook onze taak om je traject aan de KU Leuven zo gemakkelijk en vlot mogelijk te maken. We zorgen voor goedkope cursussen, culturele activiteiten, feestjes, een eigen toneelvoorstelling, een kringblad, een literaire wedstrijd en we hebben zelfs een zegje in onderwijszaken. Ook voor eerstebachers hebben wij een speciale werking die ervoor zorgt dat je je meteen thuis voelt. In de eerste weken bieden we verschillende gelegenheden aan om elkaar te leren kennen; een onthaalweekend, een cocktailfeestje, een stadswandeling,... Alle informatie is te vinden in dit boekje of bij de twee personen van eerstebachwerking, Scott en Wiete. Als er nu al vragen of opmerkingen zijn, mag je altijd mailen naar preses@ kringbabylon.be of eerstebachwerking@kringbabylon.be! And remember; the future is important, so let s have fun getting there! Groetjes, Tine Van Calster Preses Babylon

3

4 BABYLON Is ten tijde van de bachelor-masterhervorming ontstaan uit het vroegere Germania, Romania en Klio, en is nu de studentenkring voor alle taal- en letterkundigen die onze universiteit rijk is. (In ons schild kan je de oude beginletters nog herkennen!) Jouw studentenvereniging, de kern van Babylon, wordt gevormd door het presidium, een olijke bende van 40 taal-en letterkundigen, verkozen door jouw voorgangers, dat de bestuursleden van de kring bevat. Deze mensen zullen wekelijks vergaderen en zich inzetten met slechts één doel indachtig: er voor u een spetterend jaar van maken! Of het nu voor cursusvoorziening, biervoorziening, onderwijsvoorziening, cultuurvoorziening of amusementsvoorziening is, Babylon zal met haar medewerkers voor u klaarstaan. Wij als vriendenkring zijn fier jullie te mogen verwelkomen. De eerste dag van het academiejaar kunnen jullie van ons een bezoekje verwachten bij de infosessie Neem nu alvast eens een kijkje op onze website: www. kringbabylon.be! LOKO Staat voor Leuvense Overkoepelende KringenOrganisatie en is in feite de studentenraad van de KU Leuven. Waar Babylon enkel de belangen van u, de T&L-ige, zal verdedigen, doet LOKO dat voor de hele boel, van Rechten tot Economie, tot Filosofie en Pedagogiek Dingen die daar worden besproken zijn bijvoorbeeld: fietsenstallingen in de binnenstad, bouwen van fuifzalen, studentenvoorzieningen, theaterfestival, de 24 urenloop etc. LOKO geeft ook het wekelijkse onafhankelijke studentenblad VETO uit, in elkaar gestoken door vrijwilligers om de studentenactualiteit in het Leuvense te berichten. Een cultureel, journalistiek en diverterend verantwoord blad voor alle KUL-ers. Een exemplaar kan je elke maandag verkrijgen in de inkomhal van ons geliefde MSI (het gebouw waar jullie het vaakst les zullen hebben, en dat zich naast de fakbar en het Erasmushuis bevindt).

5 KOCO LETTEREN Is de kringoverkoepelende organisatie van de verschillende kringen aan onze faculteit. Concreet wil dit zeggen dat KOCO bestaat uit de vertegenwoordigers van de volgende Letterenkringen: Alfa, Babylon, Eoos, Historia, Mecenas, Musicologica. Zij organiseren de gemeenschappelijke activiteiten zoals het galabal, fuiven, etc. Voor eens en voor altijd dus: Letteren is NIET hetzelfde als Taal-en Letterkunde (het stokpaardje van elke zichzelf respecterende Geletterde)!!

6 ACCO Is het verkooppunt voor boeken en cursussen voor de Leuvense student. Hun cursussen zijn niet even goedkoop als op de cursusdiensten, en de bediening zal niet met zo veel liefde gebeuren als bij ons, maar voor een aantal cursussen kan je echter niet om ACCO heen, vanwege copyright en van die dingen. Je kan een aandeel van ACCO kopen, dat je een korting oplevert voor de periode die je in Leuven spendeert, daarna koopt ACCO je aandeel terug over voor dezelfde prijs. Voor de andere boekjes kan je je in elk geval echter beter wenden tot onze enthousiastelingen van cudi. Dat zal je veel eurootjes besparen! Zeker met een Babylon-lidkaart mag je rekenen op fikse kortingen. Loop dus nog niet de eerste dag van het academiejaar naar ginds, want je zal het je beklagen (trust me, been there ). VELO Zorgt voor fietsenverhuur en reparatie voor de Leuvense student voor weinig geld. Je kan een fiets huren voor een aantal maanden of een jaar, inclusief slot en reparatiekosten. Daarbovenop betaal je een waarborg, die je vrolijk terugkrijgt, als je je fiets kan terugbezorgen aan het einde van de huurperiode. Op de site van de K. U. Leuven vind je ongetwijfeld informatie! ALMA Is het studentenrestaurant dat met hun woorden- lekker eten aanbiedt aan de student voor democratische prijzen. Er zijn meerdere exemplaren te vinden in Leuven. Het is vooral ALMA 1 waar die van Letteren het makkelijkst belanden, vanwege de dichtbijheid en al. Ideaal voor de iets luiere student of hij die niet graag alleen dineert.

7 DE FAK Of eigenlijk Fakbar Letteren is het pronkstuk van onze faculteit, dat mooi verscholen ligt midden in onze lieftallige Erasmustuin. Een mens kan natuurlijk ook niet altijd boven de boeken hangen: feesten, pintelieren of gewoon gezellig samen zijn... het is een must voor iedere zelfrespecterende student! Deze ontspanning bieden wij u zowel s middags (soepje, frisdrankje,...) als ook s avonds aan ( pinten aan min of meer nen euro! ). Ook andere bieren of sterke dranken zijn schandalig goedkoop, waardoor de Fakbar bij goeie muziek of een zot feestje, tot uw favoriete oord van verderf kan worden uitverkoren! U weze gewaarschuwd. In de Perma(nentie), boven de Fakbar, vinden niet alleen de wekelijkse vergaderingen plaats, maar durft men ook al eens een stevige party organiseren. De Fakbar draait trouwens volledig op vrijwilligers. Geïnteresseerde DJ s of tappers mogen zich dan ook altijd aanbieden bij de fakverantwoordelijken, die u ongetwijfeld tegen het lijf zal lopen, zo ergens in de omtrek van de toog...

8 DE FUNCTIES IN BABYLON... (Wie doet er wat wanneer, en hoe word ik daar beter van?) Jullie presidium bestaat uit een hele hoop mensen. Die allemaal wel ergens goed in zijn, maar lang niet in alles. Gooi je die allemaal op een hoop, dan komt daar chaos van. Om alles in goede banen te leiden is het presidium daarom onderverdeeld in verschillende functies, waarbij verschillende mensen verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken. Of het nu gaat om het verkopen van cursussen, het organiseren van de cultuurreis, de eindredactie van het kringblad of het organiseren van feestjes,... dit wordt telkens met veel vreugde verzorgd door jouw (toekomstige) medestudenten, die maar een doel hebben: er een fantastisch jaar van maken. En heb je vragen, opmerkingen, bedenkingen, of een oogje op die hunk achter de toog? Geen probleem - dan neem je gewoon contact op. Zodat jij er uiteindelijk beter van wordt!

9 VICE-PRESES Beste Babyloniërs, Graag stel ik mezelf even voor. Mijn naam is Anneleen. Als jullie mij tegenkomen, hebben jullie me waarschijnlijk al van ver horen aankomen nog voor me gezien te hebben. Luid? Zelf vind ik dat eerder een kwaliteit! Als vice sta ik in voor de algemene werking en communicatie binnen het presidium, opdat alle verschillende functies de best mogelijke dienstverlening naar jullie toe kunnen bewerkstelligen. Jullie mogen me altijd aanspreken, als jullie een ei kwijt moeten, of een hele kip. Ook beloof ik dat ik veel cocktails zal serveren, en frituurhapjes. Tine (de preses, n.v.d.r.) heeft me gezegd dat zij voor de vette schijven zal zorgen. Wat een team! ONDERWIJS Volgend jaar zullen onderwijsverantwoordelijken Loes, Aäron en Kathleen weer de belangrijke taak op zich nemen om jullie op zo veel mogelijk verschillende niveaus te vertegenwoordigen. Van curriculumcommissie tot faculteitsraad, steeds opnieuw zal iemand van ons ervoor zorgen dat ook jullie stem gehoord wordt. Bovendien zal een extra inspanning gedaan worden om iedereen te informeren over al wat gaande is in onderwijsland en zal er nauwer samengewerkt worden met de verantwoordelijken per taal. Met andere woorden: heb je vragen omtrent veranderingen in je opleiding, over de kwaliteit van het onderwijs, over weerbarstige examenregelingen,... dan zijn wij er voor jullie. PR Wij zijn Tine, Hanne en Jolien van PR. De functie PR is er om jullie op de hoogte te houden van alle studentikoze en serieuzere activiteiten, georganiseerd door onze kring. Wij zorgen voor een vlotte communicatie en doen dit door middel van de papieren en online BaBBel, posters, Facebook evenementen, de website,... opdat jullie steeds van alles op de hoogte zijn!

10 TAALWERKING Zin om iets te organiseren, maar het presidium spreekt je niet aan, of je zou begot niet weten hoe daaraan te beginnen? Taalwerking is een van de nieuwere functies in ons presidium. Per taal brengen we een groep enthousiaste studenten Taal- en Letterkunde samen die activiteiten organiseren in de lijn van de ta(a)l(en) die zij studeren (lees: themafeestjes, cantussen, quizzen, gezellige filmavondjes, een avondje theater, cultuuruitstapjes,...). Taalwerking geeft jullie bovendien niet alleen de mogelijkheid om andere studenten van de faculteit te leren kennen: we spreken immers ook internationale studenten aan en nodigen hen uit op een aantal van onze activiteiten. Daarom, voor alle enthousiastelingen die zelf zin hebben om een uitstapje, een quiz of een filmavondje te organiseren of gewoon toffe ideeën hebben: bij Taalwerking ben je zeker aan het juiste adres! CULTUUR De Chinese leider Mao Zedong zei ooit dat een leger zonder cultuur een stompzinnig leger is, en een stompzinnig leger nooit de overwinning op de vijand kan behalen. Hoewel we ons verder van het communistisch gedachtegoed zullen afhouden, wil Babylon Cultuur jullie dit jaar bewapenen met de nodige culturele bagage om tijdens de examens de proffen versteld te kunnen doen staan met de nieuw vergaarde kennis. Een geweldige reis? Een reeks hoogstaande films? Een bezoek aan de opera of een rondleiding doorheen een museum? Aline, Anne-Lotte, Katrien, Laura en Yort bieden dit alles en veel meer aan, so choose your weapons and fight!

11 FEEST Wanneer iedere student flink zijn les heeft geleerd en klaar is met alle serieuze dingen, is er altijd nog tijd om te feesten! Wij van de groep Feest zullen ervoor zorgen dat er een overvloed is aan goede feestjes. De cocktails zullen rijkelijk aanwezig zijn in zowel de perma als de praatkamer, en we schuwen themafeestjes zeker niet zelfs niet de meest bizarre! Jullie stem zal bovendien echt meetellen bij ons, aangezien jullie allemaal inspraak zullen krijgen in de thema s van de feestjes (en wie weet zelfs in de keuze van de cocktails). Naast deze feestjes zullen we ook trachten het quiztalent in jullie naar boven te laten komen door een aantal quizzen te organiseren, want wie is er daar nu niet dol op?! Kortom: tot binnenkort! Elisabeth, Hanne, Michael & Wout TONEEL (toneel@kringbabylon.be) Als je op de planken begint te zoeken, kom je best eerst jezelf tegen. Je bent nog volop bezig om je ik te ontwikkelen en daarbij zal theateronderzoek je helpen. Ons doel? Je grenzen aftasten. Een teder stuk maken vol Passie, Pijn, Perversiteit en Poëzie. Humor komt daar natuurlijk ook bij kijken. Om je te helpen je ph-waarde, oftewel je zuurtegraad, te bepalen, gaan we als groep samen op zoek naar een zo smakelijk mogelijke eindhap. Met die handige cultuurkaart gaan we door het jaar naar andere voorstellingen kijken, om zo ons smakenpalet kleurrijker te maken. We hebben slechts één doek om te bekladden en voordat het valt en het aan het publiek is om te spreken, wil ik iedere speler zijn verf gezien hebben. Laat ons maken en smaken! Ervaring of niet; iedereen heeft een verhaal te vertellen. En wij willen je daarbij helpen. FINANCIËN (financien@kringbabylon.be) Wij beloven ons best te doen om jullie alles zo goedkoop mogelijk aan te bieden, zolang het financieel haalbaar is. Door het zoeken naar subsidies, goedkope alternatieven, sponsoring,... willen we er voor zorgen dat jullie nooit een cent te veel hoeven te betalen, of dat nu voor een reis is, een cocktail of een cursus!

12 LITERAIRE PRIJS Als echte Taal- en Letterkundestudenten, zullen wij (Britt en Charles) de jaarlijkse Interuniversitaire Literaire Prijs organiseren, evenals alle evenementen daarrond. We willen studenten van verschillende Vlaamse universiteiten met deze wedstrijd de kans geven om hun poëzie of prozawerken met de wereld te delen. Wij zullen zorgen voor de samenstelling van een vakkundige jury van professoren, auteurs en studenten die alle inzendingen zullen bekijken. Ook staan we in voor een spetterende uitreikingsavond met alles erop en eraan. Talent moet worden gelezen, en wij willen een forum creëren voor de jonge schrijvers. We moedigen dan ook iedereen aan om zijn of haar teksten in te sturen!

13 EERSTEBACHWERKING You student, you study, you have no life!, zei de Aziatische vader. Niet getreurd! Wij zijn er om jouw studentenleven ook leuk te maken! Wij zijn Wiete en Scott, en wij zijn de eerstebachwerkers. Wij zetten ons in om de eerstejaars (jullie dus!) te helpen met de overgang naar de universiteit. Dat doen we met een hele hoop activiteiten zoals de peter- en meteravond, eerstebachweekend, cocktailfeestjes Ook willen we jullie de mogelijkheid bieden om zelf activiteiten te organiseren, die wij dan mee zullen ondersteunen. Op deze manier hopen we er weer een erg leuk jaar van te maken. Met een vriendelijke lach, de vriendjes van eerste bach! Noteer alvast de volgende data! oktober: eerstebachweekend: leer je medestudenten kennen tijdens een fantastisch weekend. Meer info volgt! 9 oktober: peter- en meteravond: wie beter om je te helpen met cursussen, examens,... dan iemand die hetzelfde als jou gedaan heeft?

14 CUDI Welkom bij de Cu(rsus)di(enst)! Ook in het academiejaar staan Ruth, Ines, Rani, An-Sofie en Willem voor jullie klaar in de kelder van het Erasmushuis. Bij ons kunnen jullie je cursussen en boeken aanschaffen tegen uiterst democratische prijzen. Voor het eerst werken we met een website waarop je vooraf kan checken welke cursussen je nodig hebt, én of ze bij ons in voorraad zijn. Zo willen we vermijden dat je nodeloos komt aanschuiven voor een cursus die we nog niet in stock hebben. Voor het overige blijft de Cudi hetzelfde als altijd: in de kelder van het Erasmushuis, twee tot drie keer per week (gedurende twee uren) open, snel je cursussen beschikbaar, tegen een lage prijs. Voor info, updates en openingsuren kun je terecht op de facebookgroup Cursusdienst Babylon! FAK De fakbar, beter bekend als de Fak, is de plaats waar iedere student zijn dagelijkse hoeveelheid (alcoholisch) vocht aan de beste prijs kan verkrijgen. De fakverantwoordelijken van Babylon zullen hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat iedere Babyloniër de weg vindt naar deze plaats der verbroedering (andere studenten zijn natuurlijk ook welkom) opdat wij allen kunnen profiteren van de vriendschap die ontstaat bij het genot van een glas goud glanzend gerstenat. Verder wordt er, in samenwerking met de verantwoordelijken van Feest, voor gezorgd dat er zo goed als iedere week, waarschijnlijk woensdag, iets Babylonisch te beleven valt. Het enige wat u als lezer dan nog moet weten: the fak is the place to be!

15 KRINGBLAD Letterenstudenten lezen. Daarom studeren ze Letteren. Kringblad (Alexander, Anke en Morien) probeert op die noodzakelijke behoefte in te spelen, en jullie ook volgend jaar weer een aantal B-magazines voor te schotelen. Wat kunnen jullie verwachten? Staaltjes sterk proza, pareltjes van poëzie, opiniestukken, onderwijsstukken, regelrechte zeverstukken. B-magazine informeert, entertaint, en in het slechtste geval loodst het je alleszins doorheen een slaapverwekkend college. En staat dat alles je niet aan? Denk je dat je, wat je zelf doet, ook beter doet? Geen probleem ook dit academiejaar verwelkomt B-magazine weer met open armen de literaire genieën van morgen, en geeft het elke Babyloniër een publiek voor zijn schrijfsels. Kortom, we hopen vanaf september weer een blad te kunnen maken, dat voor en door jullie bestaat. WEBMASTER Ik ben Bert, Babylons webmaster. Als webmaster sta ik in voor de website, diensten en alle technische aangelegenheden van het presidium. Jullie kunnen uitkijken naar een vernieuwde website, en een mooie digitale E-BaBBeL (het wekelijkse infoblaadje, nvdr.). Met de cursusdienst zal ik werken rond de Bankcontactvoorzieningen, online boekenlijsten, online bestellen van de leeslijsten en de voorraad van onze cursussen zal ook zichtbaar zijn op de website volgend academiejaar. Hopelijk zullen deze technische vernieuwingen jullie digitale contact met Babylon nog aangenamer maken. SPORT Mens sana in corpore sano, wisten de Romeinen al. En waarom zou het voor ons anders zijn? Met Sport proberen we de sportievelingen onder jullie ruimschoots te voorzien van lichamelijke activiteiten en competeties (voetbal, volleybal,...). Of heb je altijd al gedroomd van het ideale lijf, maar nooit de eerste stap daartoe gezet? Geen probleem - met programma s als start to run is er ook aan jou gedacht! Sporten is fijn, al was het maar om de effecten van een avondje Fak weg te werken!

16 Activiteiten (Wat valt er die eerste weken te beleven?) Ma 24/9: Cocktailfeestje (boven de Fak) om 21u Di 25/9: Cocktailfeestje ouderejaars en KULAK om 21u Wo 26/9: Do 27/9: om 22u Di 2/10: om 20u30 Vr 5/10 - Zo 7/10: Eerstebachweekend Di 9/10: Peter- en meteravond Woe 10/10: Babylon Woe 17/10: Schachtenverkoop + (Fak) Di 23/10 - Woe 24/10: 24 Do 25/10: Doop Babylon Fak Elke woensdagavond (19u ) en vrijdagnamiddag (13u-18u), en afwisselend maandagavond en -middag, zwaait Babylon de plak in de Fak Babylon Film Elke woensdagavond gratis film! Meer info vind je op de Facebookgroep Babylonfilm. Contact presidium@kringbabylon.be (Voor specifieke vragen vind je de adressen per functie in dit boekje) Facebookpagina Babylon

THROUGH OTHERS, WE BECOME OURSELVES LEV VYGOTSKY. VU: Psychologische Kring VZW, Tiensestraat 102, 3000 LEUVEN

THROUGH OTHERS, WE BECOME OURSELVES LEV VYGOTSKY. VU: Psychologische Kring VZW, Tiensestraat 102, 3000 LEUVEN THROUGH OTHERS, WE BECOME OURSELVES LEV VYGOTSKY VU: Psychologische Kring VZW, Tiensestraat 102, 3000 LEUVEN www.psychokring.be Psychologische Kring Leuven 2 DE PSYCHOLOGISCHE KRING Beste psychologiestudent,

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR Informatiebrochure

ACADEMIEJAAR Informatiebrochure NIEUW IN LEUVEN? ACADEMIEJAAR 2018-2019 PEDAGOGISCHE KRING Informatiebrochure Beste nieuwe studenten! In naam van de Pedagogische Kring heten wij jullie hartelijk welkom op de KU Leuven! Als nieuwe student

Nadere informatie

WINAGENDA. Ultimate frisbee scienticafé Hotdog eetstand Cantus. Maandag 11 Mei. Dinsdag 12 Mei. Meirondjes. Woensdag 13 Mei.

WINAGENDA. Ultimate frisbee scienticafé Hotdog eetstand Cantus. Maandag 11 Mei. Dinsdag 12 Mei. Meirondjes. Woensdag 13 Mei. WINAGENDA Wekelijks blaadje van studentenkring Wina verspreid onder studenten wiskunde, fysica en informatica. Sander B. is duidelijk zeer blij met zijn knuffeleenhoorn Maandag 11 Mei Dinsdag 12 Mei Woensdag

Nadere informatie

Welkom. op de faculteit sociale wetenschappen. Beste kersverse student sociale wetenschappen!

Welkom. op de faculteit sociale wetenschappen. Beste kersverse student sociale wetenschappen! Welkom op de faculteit sociale wetenschappen Beste kersverse student sociale wetenschappen! In je handen houd je op het moment het heilige boek om je studententijd goed te kunnen beginnen, proficiat! Wat

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans.

Gratis online training. Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Gratis online training Show up & Shine! Voel je weer licht, vol plezier, energiek en in balans. Show up & Shine Welkom bij deze online training. In 3 delen neem ik je mee op reis naar een lichtere manier

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Stockholm... Academiejaar: 2013. - 2014. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit

Erasmusbestemming: Stockholm... Academiejaar: 2013. - 2014. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit Erasmusbestemming: Stockholm... Academiejaar: 2013. - 2014. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Er is éen grote campus voor alle universiteitsrichtingen

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd.

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd. Erasmusbestemming: Toulouse, Frankrijk. Academiejaar: 2015 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit is zeer centraal

Nadere informatie

Activiteiten. Danslessen. Cursusdienst. zondag (14/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) woensdag (17/5) maandag (15/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5)

Activiteiten. Danslessen. Cursusdienst. zondag (14/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) woensdag (17/5) maandag (15/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) Activiteiten zondag (14/5) 22u00 - De laatste week pinten aan 60 cent maandag (15/5) 20u30 - Gitaarconcert Kostas&Co dinsdag (16/5) 14u00 22u00 - Tapcursus Live optredens woensdag (17/5) 22u00 - Afzuip

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Kalender. Dinsdag 12 Februari Duvelnight @ Déli. Woensdag 13 Februari Infosessie LOUD. Donderdag 14 Februari Terras @ Atrium.

Kalender. Dinsdag 12 Februari Duvelnight @ Déli. Woensdag 13 Februari Infosessie LOUD. Donderdag 14 Februari Terras @ Atrium. Kalender Het enige echte Dinsdag 12 Februari Duvelnight @ Déli Woensdag 13 Februari Infosessie LOUD Donderdag 14 Februari Terras @ Atrium Editie 14 - jaargang 10 2007-2008 Wie zijn ze? Wat doen Voorwoord

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

E-Files. September 2014. www.e-kring.be

E-Files. September 2014. www.e-kring.be E-Files September 2014 www.e-kring.be Praeses Dixit Beste E'ers De vakantie is nog maar juist begonnen (zo lijkt het mij toch) en de lessen beginnen weeral. Veel te kort die vakantie, zeker voor de mensen

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Welkom aan de Faculteit Sociale Wetenschappen. Academiejaar

Welkom aan de Faculteit Sociale Wetenschappen. Academiejaar Welkom aan de Faculteit Sociale Wetenschappen Academiejaar 2018-2019 Wie zijn wij? De monitoren Politika Fee De Metsenaere Yasmine Sidhoumi Medewerkers studentenkring Wat staat je vandaag te wachten? (1)

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk Buurtkrantje Elegast - Den Dam buurtwerking in de Damwijk Editie juli 2013 1 Inhoud Voorwoord 3 Vrijwilligers 4 Kamp 6 Spektakeldagen 7 Damcomité 8 Vooruitblik 9 Fotopagina 10 Programma spelnamiddag 12

Nadere informatie

Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009

Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009 Erasmusbestemming: University of Sheffield... Academiejaar: 2008-2009 Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Sheffield is de derde grootste stad van

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Universiteit

Erasmusbestemming: Universiteit Erasmusbestemming: Rijsel Academiejaar:2006-2007 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De univ ligt vrij dicht bij het centrum, maar als

Nadere informatie

Studentenvereniging UMTC

Studentenvereniging UMTC Studentenvereniging UMTC WELKOM Beste aankomend student, Binnenkort staat je leven op zijn kop: je wordt student! Starten met studeren, je maakt nieuwe vrienden en wellicht ga je op kamers. De Utrechtse

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben.

Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben. ZOMERSPELEN 2015 Leuk dat je meedoet aan de Zomerspelen van dit jaar! Als je dit gele boekje goed leest, weet je alvast iets over de leuke week die je zult hebben. De zomerspelenweek is dit jaar van 17

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

De cursus van 'Chinese cultuur' wordt te koop aangeboden door de cursusdienst voor 5 euro. Voor openingsuren, zie toledo-community 'Sinologie'.

De cursus van 'Chinese cultuur' wordt te koop aangeboden door de cursusdienst voor 5 euro. Voor openingsuren, zie toledo-community 'Sinologie'. 1ste Studiefase Welkom bij de studierichting Sinologie! Op maandag 26 september gaat het academiejaar van start. Hieronder vinden jullie een kort overzicht van de geplande activiteiten. Wij raden jullie

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Ruggeveldje december 2015

Ruggeveldje december 2015 Ruggeveldje december 2015 Beste schaatsleden en vrienden, Een witte kerst, met deze temperaturen lijkt die nog ver weg! En toch, dé feestmaand van het jaar staat weer voor de deur. Dit wil ook zeggen dat

Nadere informatie

Een nieuw scoutsjaar gaat weer van start! Hoera!

Een nieuw scoutsjaar gaat weer van start! Hoera! Een nieuw scoutsjaar gaat weer van start! Hoera! Zoals jullie allen wel zullen weten betekend dat dit jaar we met de verkenners naar het buitenland trekken. Naar waar? Voor jullie alvast nog een groot

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Eerstebachgids. Door te lezen kunnen we de wereld verbeteren. Babylon. Professor D. De Geest

Eerstebachgids. Door te lezen kunnen we de wereld verbeteren. Babylon. Professor D. De Geest Eerstebachgids Door te lezen kunnen we de wereld verbeteren. Professor D. De Geest Babylon Voorwoord vice & preses Beste Babylonische eerstejaars Eerst en vooral hartelijk welkom in Leuven, aan de faculteit

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

KV 6: maandag 27 oktober!

KV 6: maandag 27 oktober! KV 6: maandag 27 oktober Aanwezig: Kristien, g-gert, Caro, Bram, Cédric, Joost, Zahra, Katrien, Tine, Cisse, Arnaut; Gregory, Jelle, Maxim, Koen, Nasse, Julie, Boudewijn, Menno, Louise, Myrthe, Jasper,

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 3 24 september 2013

Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 3 24 september 2013 Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 3 24 september 2013 "Het is te gezellig in de letteren, dat kan nooit goed zijn. Gerrit Komrij Om te beginnen Nu alle colleges weer volop bezig zijn, is een dag waarop

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Kom naar het Kinderboekenbal op 10 oktober in Den Tref. Er is van alles te beleven. Nieuwe Click avonturen! Schrijf je in: pag. 4/5.

Kom naar het Kinderboekenbal op 10 oktober in Den Tref. Er is van alles te beleven. Nieuwe Click avonturen! Schrijf je in: pag. 4/5. 7e Nieuwe Click avonturen! Pagina 4/5 Schrijf je in: Pagina 7 Kom naar het Kinderboekenbal op 10 oktober in Den Tref. Er is van alles te beleven pag. 4/5 Het nieuwe Click magazine ligt voor je. In deze

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VLAA

ONTHAALBROCHURE VLAA ONTHAALBROCHURE 2018-2019 VLAA 0 ALGEMEEN Beste eerstejaarsstudenten, Ik ben Elise Rooseleers, jullie praeses voor het komende jaar. Ik heb de eer jullie te mogen verwelkomen in onze mooie Valk. Jullie

Nadere informatie

Jouw toekomst start op Eijkhagen.

Jouw toekomst start op Eijkhagen. Jouw toekomst start op Eijkhagen. Charlemagne College Eijkhagen is een school voor voortgezet onderwijs in Landgraaf. Je kunt bij ons naar het vwo, het tweetalig vwo, de havo of het vmbo-tl. Ons motto

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Vragenlijst tevredenheidsonderzoek bij Restaurants, Tavernes en Brasseries

Vragenlijst tevredenheidsonderzoek bij Restaurants, Tavernes en Brasseries Online Surveys & Data Analyse www.datablender.be Vragenlijst tevredenheidsonderzoek bij Restaurants, Tavernes en Brasseries Opgesteld door Frans Schockaert frans.schockaert@datablender.be 0499/ 26 35 83

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Voorwoord. Lieve (toekomstige) Babyloniër,

Voorwoord. Lieve (toekomstige) Babyloniër, Voorwoord Lieve (toekomstige) Babyloniër, Eerst en vooral: een heel dikke proficiat! Je hebt zonet een van de beste keuzes van je leven gemaakt. Wat, door dit open te klikken? Hoe ijdel! hoor ik je al

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Schakelwerking Welkomst Emiel V.U. PEDAGOGISCHE KRING JAARGANG 2015-2016 SEPTEMBER 100EX

Schakelwerking Welkomst Emiel V.U. PEDAGOGISCHE KRING JAARGANG 2015-2016 SEPTEMBER 100EX Schakelwerking Welkomst Emiel V.U. PEDAGOGISCHE KRING JAARGANG 2015-2016 SEPTEMBER 100EX Inhoud Wie zijn we En vooral Wat doen we? De Pedagogische Kring Activiteitenkalender Leuven voor dummies Handige

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Wenen Universiteit

Erasmusbestemming: Wenen Universiteit Erasmusbestemming: Wenen... Academiejaar: 2014. - 2015. Één/twee semester(s) Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Het hoofdgebouw van de Universiteit

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Sint-Niklaas STUVO+ Spring gerust even binnen!

Sint-Niklaas STUVO+ Spring gerust even binnen! Wegwijs Campus Waas Sint-Niklaas STUVO+ Spring gerust even binnen! YIIIIAAAAAH INFORMATIE ALLE NUTTIGE INFO IN één WAAIER: Sport, cultuur, ombuds, studentenclubs, sociale dienst en zoveel meer... Studentenleven

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Belangrijke data: 21 december: wafelverkoop kapoenen 28 december: GEEN VERGADERING. December

Belangrijke data: 21 december: wafelverkoop kapoenen 28 december: GEEN VERGADERING. December Belangrijke data: 21 december: wafelverkoop kapoenen 28 december: GEEN VERGADERING December Xaverius-St.Rita A21/46G December 2014 Dag beste ouders, leden en sympathisanten, Eerst en vooral willen wij

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Trimester programma 2: Reis rond de wereld Overzicht 30 januari een doodgewoon twee- tot- viertje 6 februari geen vergadering 13 februari valentijn

Trimester programma 2: Reis rond de wereld Overzicht 30 januari een doodgewoon twee- tot- viertje 6 februari geen vergadering 13 februari valentijn Trimester programma 2: Reis rond de wereld Overzicht 30 januari een doodgewoon twee- tot- viertje 6 februari geen vergadering 13 februari valentijn vergadering 20 februari sport vergadering 27 februari

Nadere informatie

Uitvliegerskrant. December 2014

Uitvliegerskrant. December 2014 De Uitvliegerskrant December 2014 Maandelijks tijdschrift - jaargang 15, nr. 10 Verschijnt niet in juli en augustus Verantwoordelijke uitgever: Kathleen Bevernage P708031 Afgiftekantoor: Ieper 1 Colofon

Nadere informatie

De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!!

De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!! De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!! 1 maart 2015 RADIO- & TV-gids Echte ijsberen de Hernieuwers! Enkel dacht Milan dat zijn tenen eraf gevroren waren! (hij heeft maar

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

EJW AKuUT. Welkom bij de Medica familie!

EJW AKuUT. Welkom bij de Medica familie! EJW AKuUT Welkom bij de Medica familie! Wanneer je dit boekje in handen krijgt, sta je aan het begin van een epische studententijd! Je hebt namelijk gekozen voor een opleiding Biomedische wetenschappen

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Erasmusbestemming: BOLOGNA... Academiejaar: 2014-2015 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het

Erasmusbestemming: BOLOGNA... Academiejaar: 2014-2015 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het Erasmusbestemming: BOLOGNA... Academiejaar: 2014-2015 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De rechtenfaculteit ligt in via Zamboni, in

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Casa KLJ, jaarthema 2014-2015

Casa KLJ, jaarthema 2014-2015 0 Casa KLJ, jaarthema 2014-2015 Het lokaal, een veel besproken onderwerp bij verschillende KLJafdelingen. Het is te klein, te rommelig, niet in orde Het betekent vaak een bron van zorgen voor de leiding.

Nadere informatie