VIBE-keuzefiche. Textiel in huis. Textiel Bed en bedtextiel. voor meer informatie: blz 1 /22. januari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIBE-keuzefiche. Textiel in huis. www.vibe.be. Textiel Bed en bedtextiel. voor meer informatie: blz 1 /22. januari 2013"

Transcriptie

1 VIBE-keuzefiche Textiel Bed en bedtextiel januari 2013 blz 1 /22 Textiel in huis Samenstelling eigenschappen milieu- en gezondheidsaspecten - keuze van VIBE

2 Inhoud blz 2 / 22 Inhoudstafel Inhoudhoudstafel 1 1. Inleiding 3 2. Textiel Petrochemisch vervaardigd textiel Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Lyocell Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Katoen Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Linnen Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Hennep Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Wol Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Zijde Samenstelling Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Samenvattende tabel Bed en bedtextiel Bed, bodem en matras Materiaal Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Dekbedden Materiaal Eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Lakens en kussens Samenvattende tabel Keuze VIBE Textiel/Lakens Bed en lattenbodem Matras Vulling kussens en dekbedden Bronnen 22 Deze fiche werd opgemaakt door VIBE vzw. Enkel VIBE vzw kan verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud ervan.

3 Textiel blz 3 /22 1. Inleiding Textiel speelt een belangrijke rol in elk interieur. Gordijnen, kussens, beddengoed, bekleding van meubels, geven extra kleur en textuur aan je interieur. Textiel is letterlijk al wat geweven is. Vandaag gebruiken we het woord textiel veel ruimer: textiel is een materiaal, dat bestaat uit filamenten (eindloze draden) of vezels (korte stukjes draad). Synthetische vezels zijn vervaardigd uit petrochemische grondstoffen. Natuurlijke vezels hebben een plantaardig of dierlijke oorsprong. De belangrijkste plantaardige vezel is katoen, gevolgd door linnen. Andere minder frequent gebruikte plantaardige vezels zijn: hennep, brandnetel, bamboe, manilla, sisal, kokos enz. De belangrijkste dierlijke vezel is wol, maar ook zijde, angora, kameel en diverse andere haarsoorten zijn bruikbaar. 2. Soorten textiel 2.1. (Petro)chemisch vervaardigd textiel Samenstelling Synthetische textielvezels bestaan meestal uit polyamide (nylon), acryl, polyester, elastomeer (lycra). Deze vezels worden geproduceerd op basis van aardolie en aardgas. Viscose is een uitzondering: het wordt vervaardigd uit cellulose van hout en planten en acetaat uit katoenafval. De productie van viscose vergt wel chemische processen Eigenschappen Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen. Microvezels zijn fijne synthetische vezels (uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens) waarvan men textiel weeft dat aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof. Stoffen van microvezels (een verzameling van polyesters van extreem dunne draden) zijn meestal licht. Microvezels kan je gemakkelijk reinigen, zijn ademend en waterafstotend. De meeste synthetische vezels hebben het voordeel dat ze relatief sterk en rekbaar zijn, ze niet krimpen, ze hun vorm behouden en ze gemakkkelijker te onderhouden zijn dan natuurlijke vezels. Het gebruiksgemak en de levensduur van deze vezels zijn de voornaamste voordelen. Synthetische stoffen hebben ook nadelen. Door de statische oplaadbaarheid blijft bijvoorbeeld vuil gemakkelijk plakken. Sommige soorten synthetisch materiaal zijn zeer brandbaar.

4 Lyocell blz 4 / Milieuaspecten Synthetische vezels worden geproduceerd op basis van de eindige grondstoffen aardolie en aardgas. Die productie kost veel energie. Synthetische vezels ondergaan chemische processen waardoor de milieu-impact van deze vezels groter is dan de impact van de meeste natuurlijke vezels. Polyamidefabrieken vind je vooral in Zuid-Korea, Japan en ook meer en meer in China. De afstand die de materialen moeten afleggen, heeft een nefaste invloed op je ecologische voet afdruk. In tegenstelling tot katoen of wol, kan men synthetische vezels (nog) niet goed recy cleren, maar wel al hergebruiken Gezondheidsaspecten Bij het produceren van synthetische vezels worden stoffen toegevoegd die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu: voor acryl is dat acrylonitril, polyester bevat een gehalte aan antimoon10 en polypropeen een gehalte aan lood. Als producenten een milieukeurmerk willen halen zijn er normen die een maximaal gebruik van deze stoffen vastleggen. Lood(pigment) mag men niet gebruiken in polypropeen. In polyamide of nylon gebruikt men benzeen. Benzeen is afkomstig uit de olie- en gasindustrie en is een kankerverwekkende stof Lyocell Samenstelling Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is natuurlijke cellulose uit houtpulp Eigenschappen De eigenschappen van de vezel komen in het algemeen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is groter en de vezel kreukt minder. Stof van Lyocell is sterker dan katoen en het heeft een grotere scheurvastheid dan zowel viscose als katoen. Lyocell neemt goed vocht op en het heeft een erg laag krimppercentage. De stof voelt zo zacht aan als kasjmier en zo koel als zijde. Door zijn gladde oppervlak heeft Lyocell een zijdeglans.

5 Katoen blz 5 / Milieuaspecten Lyocell wordt gemaakt door houtvezels af te breken met een oplosmiddel (N-Methylmorpholin-N-oxide : NMO). Die pulp perst men door een serie piepkleine gaatjes en zo vormt zich een draad. Het oplosmiddel wint men aan het einde van het proces terug waardoor een gesloten kringloop ontstaat. Een nadeel is dat verf minder goed hecht aan deze stof en er dus sterkere kleurstoffen noodzakelijk zijn. Het productieproces van de vezels vraagt ook relatief veel energie. De houtpulp is doorgaans afkomstig van eucalyptusbomen. Deze bomen teelt men in duurzaam beheerde bossen zonder gebruik te maken van pesticiden Gezondheidsaspecten In tegenstelling tot de productie van viscose, gebruikt men geen schadelijke stoffen zoals natriumhydroxide, zwavel koolstof en zwavelzuur. Er ontstaan ook geen schadelijke bijproducten. Stof van Lyocell is goed vochtabsorberend Katoen Samenstelling Katoen is een zachte, eencellige vezel, die groeit uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium). De katoenplant is zeer geschikt voor grootschalige productie en verwerking. De vezels spint men meestal om zacht, luchtdoorlatend textiel te maken. Er bestaan talloze stofvarianten gebreid of geweven van katoen, verkrijgbaar in vele kleuren en dessins.

6 Katoen blz 6 / Eigenschappen De meeste natuurlijke vezels hebben goede vochtregulerende eigenschappen, en katoen dus ook. Katoen heeft goede eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie. Katoen is echter weinig elastisch, niet kreukherstellend en het kan krimpen. Om deze nadelen te verminderen en toch een natuurlijk uitzicht te bewaren, mengt men natuurvezels vaak met synthetisch garen, bijvoorbeeld een viscosekatoen-menging. De katoenverwerkende industrie is bijna volledig geautomatiseerd. De helft van de totale mondiale vezelproductie voor kleding en textiel is afkomstig van de katoenplant. Spinnerijen en weverijen kunnen in korte tijd grote hoeveelheden verwerken, wat de kostprijs ten goede komt Milieuaspecten De klassieke katoenindustrie leunt zwaar op chemische producten zoals kunstmest en insecticide en verbruikt grote hoeveelheden water. Het koken, bleken, wassen en kleuren van katoen is zeer milieubelastend. Zeker in ontwikkelingslanden belanden die vervuilende stoffen in het water. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn vaak onmenselijk. Met zaadveredelingstechnieken hopen boeren recordoogsten te behalen. Ze kiezen voor katoen in monocultuur. Sommige landbouwers schakelen over op een meer ecologische productie methode. Inmiddels zijn er dus ook al producten van biokatoen verkrijgbaar, herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Het grootste verschil tussen biologische en gangbare katoen teelt is het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van chemische. Een ander opmerkelijk verschil is dat bij biologische landbouw wisselteelt wordt toegepast om uitputting van de grond tegen te gaan. Een vaak gebruikte combinatie is katoenteelt samen met granenen peulvruchtenteelt. Katoen wordt samen met bruikbare kleding en stoffen ingezameld via kledingcontainers of huis aan huis acties. Natuurlijke katoenvezels kan men recycleren, maar toch verbrandt men ze meestal als ze verbonden zijn met synthetische vezels. Je kan kiezen voor Fairtrade katoen. Fairtrade producten worden gecontroleerd van de planten groei tot het afgewerkt textiel. De katoenboeren, die vaak in ontwikkelingslanden wonen, zijn daardoor verzekerd van een eerlijk inkomen.

7 Linnen blz 7 / Gezondheidsaspecten Kleurstoffen en micro-organismen kunnen allergische reacties veroorzaken. Om katoen krimp- en kreukvrij te krijgen, gebruikt men soms kunstharsen met formaldehyde. Bij contact met het textiel kan je dan huidirritaties ervaren. In goedkoop afgewerkt katoen zitten er vaak resten van chemicaliën zoals het bestrijdingsmiddel lindaan, dat toxische reacties kan veroorzaken. Om die problemen te vermijden kies je best voor biokatoen. Biokatoenboeren gebruiken geen kunstmest, bestrijdings of ontbladeringsmiddelen voor de katoenteelt maar wel natuurlijke compost en bestrijdingsmiddelen Linnen Samenstelling Linnen is afkomstig van vlas. Vlas is een eenjarige plant die voorkomt in de variaties textielvlas en oliehoudend vlas (lijnzaad, lijnolie als basis voor natuurverven en linoleum). Van de fijne vezels maakt men linnen, de andere delen verwerkt men tot lijnolie, veevoeder Nadat de vezels uit het vlas gehaald zijn, worden ze gesponnen, geweven en geverfd Eigenschappen Linnen is een ademend textiel dat zich goed aanpast aan je lichaamstemperatuur en dus uiterst geschikt is voor beddengoed in de zomer. Linnen absorbeert geweldig goed waardoor het ook ideaal is voor handdoeken en tafelkleden. Helaas is linnen erg elastisch waardoor het snel kreukt, ook na een anti-kreukbehandeling. Het heeft een goed vochtopnemend en vochtdoor latend vermogen Milieuaspecten Vlas kweekt men in Vlaanderen en Nederland, maar tweederde van dit lokaal geteelde vlas zal men vervolgens wel in China verwerken. Het andere derde verwerkt men in Europa, vooral in de voormalige Oostbloklanden. De verwerking van vlas tot linnen is een langdurig proces dat bestaat uit vele (be)handelingen. Eén van de stappen in het proces is het roten: het blootstellen van vlasstengels aan water, om de vlasvezels vrij te doen

8 Hennep blz 8 / 22 komen. In China en Oost-Europa rooit men de bossen vlas in grote bakken met water. Het afvalwater is 100% organisch, maar wel vervuilend voor rivieren. Het lozen in de rivieren is verboden in Europa, maar (nog) niet in China. Het roten op de akker in plaats van in water en het chloorvrij bleken is een meer milieuverantwoorde techniek. Technieken waarbij chemische processen worde n gebruikt, geven bijproducten die schadelijk zijn voor het milieu. Voor de productie van vlas is vier maal minder water nodig dan voor katoen. Als het vlas onbehandeld blijft, komen er ook veel minder toxische stoffen vrij. De vezel op zich heeft al een stevige structuur. Linnen is duurzamer en gaat langer mee dan katoen. De linnenvezel is volledig biologisch afbreekbaar en kan men tegenwoordig ook recycleren Gezondheidsaspecten In tegenstelling tot de katoenteelt is voor de vlasteelt geen kunstmest nodig. Bestrijdings middelen tegen insecten zijn niet nodig. Ecologisch linnen vervaardigt men zonder bleekmiddelen, verfstoffen of chemische afwerkingproducten. De stof heeft ook antiallergene eigenschappen. Helaas zijn de toegevoegde brandvertragers vaak niet ecologisch Hennep Samenstelling Hennep is de oudste gecultiveerde en veredelde vezelplant. Cannabis sativa is een houtachtige eenjarige plant van twee tot vier meter hoog die het best gedijt in een gematigd klimaat, maar die ook in minder ideale weersomstandigheden zoals vorst nog steeds groeit. Net als bij vlas kan men de hele plant gebruiken Eigenschappen Textiel op basis van hennep is sterk, ademend en goed vochtregulerend, grover dan katoen (in z n ruwe vorm) en minder kreukgevoelig dan linnen. Hennepstof wordt zachter als je het veel gebruikt, het is slijtvast en zeer rekbaar. De hennepvezel vertoont veel gelijkenis met de vlasvezel, maar de trekkracht van hennep is 25% groter dan van vlas. Hennepvezels combineert men vaak met zijde om er kwaliteitsstoffen mee te maken.

9 Wol blz 9 / Milieuaspecten Hennep is de snelst groeiende eenjarige plant ter wereld. Door het dikke bladerdek dat zich in korte tijd manifesteert, krijgen schimmels en onkruid geen kans. Bestrijdingsmiddelen zijn daarom niet nodig. De plant groeit gemakkelijk zonder kunstmest en put de grond nauwelijks uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de katoenplant, dringen de wortels diep in de bodem (zo n drie tot vier meter) en trekken zo de voedingsstoffen uit diepere aardlagen naar boven. Het gevolg is een vruchtbare, verrijkte grond. Hennep is duurzamer en gaat langer mee dan katoen. De vezels zijn volledig biologisch afbreekbaar Gezondheidsaspecten Voor de productie van hennep zijn geen pesticiden nodig. Net zoals bij vlas is het belangrijk dat het roten op een milieuverantwoorde manier plaatsvindt en de veredeling van het textiel (het sterker en mooier maken van de stof) niet gebeurt met schadelijke chemicaliën Wol Samenstelling Wol is een dierlijke vezel, hoofdzakelijk afkomstig van schapen. Maar ook het haar van andere dieren, zoals geiten, lama s, kamelen, paarden, hazen en angorakonijnen kan worden verwerkt tot textiel Eigenschappen Wol kan veel vocht opnemen. Wol heeft van nature een hoge elasticiteit en een veerkrachtige vezel. Wol heeft een hoge rek en kan 30 tot 40% uitrekken zonder te breken. Wollen kleding voelt daardoor zacht aan. Een wollen trui kan ook kriebelen omdat de wolvezels uitsteken uit het garen. Wollen textiel kreukt snel maar de kreuken verdwijnen ook weer, net als ingeperste plooien. Een ander nadeel van wol is dat het makkelijk pluist en moeilijk wasbaar is. De trek sterkte van de vezel is veel lager dan die van vele andere vezels (linnen, katoen of synthetische vezels).

10 Zijde blz 10 / Milieuaspecten Bij de productie en transport van wol worden talloze chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Tijdens de verwerking spoelt men deze chemicaliën, samen met het wolvet en planten resten, uit de wol en dit zorgt voor milieu verontreiniging. De verdere veredeling en verven van wol zorgt door uitspoeling opnieuw voor de nodige milieubelasting als dit water niet gezuiverd wordt. De hoge ammoniak concentraties afkomstig van schapenmest en de uitstoot van verzurende stoffen hebben een nefaste invloed op de natuur. De biologische landbouw gebruikt geen chemicaliën om parasieten en schimmels te bestrijden. Men fokt op zodanige wijze dat dieren resistent zijn tegen parasieten. Tijdens de verscheping naar Europa gebruikt men een preparaat op basis van natuurlijke enzymen in plaats van chemische antimot- of anti-schimmel middelen. De geschoren wol wordt ontvet met biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen Gezondheidsaspecten Om wol krimpvrij te maken gebruikt men soms kunstharsen op basis van formaldehyde. Traditioneel geproduceerde wol bevat chemicaliën. Dit is niet het geval bij biologisch geteelde katoen. De levens omstandigheden van de schapen in de biologische (en biologisch -dynamische) landbouw zijn een stuk beter dan die in de gangbare landbouw. Biologische wol is afkomstig van schapen die op biologische wijze worden verzorgd. Ze grazen op land dat geen giftige stoffen of pesticiden bevat en ze drinken regenwater. De dieren krijgen geen insecticidenbad met giftige chemicaliën. Voor het verven van de wol gebruikt men verven die geen schadelijke stoffen bevatten. Kies je voor organische wol dan hou je een hoop chemicaliën buiten. In de textielindustrie zijn 8000 chemicaliën gekend. Als je voor organische wol kiest, hou je daar een heel groot aantal van buiten. Vaak denken mensen dat ze allergisch zijn aan wol, terwijl ze reacties krijgen op de chemicaliën die bij de behandeling zijn gebruikt Zijde Zijde is een dierlijk product: een natuurlijke eiwitsubstantie afgescheiden door de zijderups dat stolt bij contact met de lucht. De rups spint een cocon om zich daarin te ontwikkelen tot vlinder. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. Een andere interessante stof is sojazijde. Dat wordt gewonnen uit de sojaplant, na het oogsten van de bonen. Daarvan worden draden gesponnen die buitengewoon zacht zijn, net als zijde.

11 Zijde blz 11 / Eigenschappen Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol. Beide bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol is zijdegaren glad (het heeft geen kroezing) en heeft het geen geschubde structuur, waardoor het glanst. De zijdedraad is het fijnste van alle natuurlijke vezels. Zijde is sterk, elastisch en laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde, en met name wild zijde, kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt. Het beschikt over iso-thermische eigenschappen waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist behaaglijk warm. Verder is zijde weinig gevoelig voor schimmels en motten. Een nadeel van deze stof is dat het bij hoge temperaturen en onder invloed van zonlicht snel verkleurt Milieuaspecten Zijde als grondstof voor kleding is in principe een bijzonder milieuvriendelijk product. Bij grootschalige productie is er geen sprake van kunstmest, bestrijdings middelen of pesticiden (voor de moerbeibomen waarvan de zijderupsen leven). Tal van veredelingstechnieken voor zijden kleding, zoals bleken, verven, en verzwaren kunnen het milieu schaden. Bij de productie van zijde wordt een gekweekte rups voortijdig gedood, zodat men de cocon onmiddellijk kan afwikkelen en de draad verder gebruiken. Bij wilde zijde daarentegen worden de cocons van uitgevlogen vlinders gebruikt als grondstof. Dit is de meest milieuen diervriendelijke zijde. Textiel van wilde zijde, met eventueel een niet-milieubelastende veredeling, kan in principe biologisch zijn. Zijde kan je recycleren en hergebruiken Gezondheidsaspecten Textiel van wilde zijde waarbij geen milieuonverantwoorde veredelingstechnieken zijn gebruikt, bevat geen schadelijke stoffen. Zijde is vochtregulerend en laadt niet statisch op. Zijde is onaantrekkelijk voor huismijten en bijgevolg van nature hypoallergeen.

12 Zijde blz 12 / Samenvattende tabel Onderstaande tabel toont de eigenschappen en de impact van textiel op vlak van milieu en gezondheid A= positief, h= negatief, 5= neutraal. eigenschappen Gezondheid Milieu Eigenschappen ademend vochtregulerend elastisch kreukvrij krimpvrij sterk en slijtvast onderhoudsvriendelijk synthetisch h h h A A A A A lyocell A A 5 5 A A A A katoen A A A*/h** h h h A A linnen A A A A h h AA 5 hennep A A AA A A A AA A wol A AA A* A 5 h h 5 zijde A A A A h h A 5 (*) indien grondstoffen uit biologische landbouw (**) kan schadelijke toevoegstoffen bevatten

13 Bed en bedtextiel blz 13 / Bed en bedtextiel Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Een ergonomisch slaapsysteem en gezonde materialen dragen hier tot bij. Zowel voor je bed, matras, dekbed, lakens en kussens kan je kiezen voor materialen die het milieu en je gezondheid positief beïnvloeden Bed, bodem en matras Meer en meer hoor je spreken over een slaap systeem. Dit wil zeggen dat alle elementen (de bodem, de matras en het kussen) op elkaar afgestemd zijn. Soms bepaalt vooral de bodem het ergonomische, in andere gevallen neemt de matras het voortouw. Hoe dan ook, een juiste combinatie van bodem en matras is cruciaal Materiaal Een bed kan uit vol hout, metaal en/of plaatmaterialen bestaan. Een massief houten bed afgewerkt met een natuurlijke olie, bijenwas of beits is zowel milieuverantwoord als gezond. Meer informatie over hout en afwerkingsmaterialen vind je terug in de fiches over hout en verven. De meest populaire bedbodem is de lattenbodem. Een lattenbodem bestaat uit flexibel verende latten. Sommige bodems hebben flexibele houders, waardoor de lat individueel kan kantelen. Een goede lattenbodem is op verschillende plaatsen verstelbaar en kan aangepast worden aan de voorkeur van de slaper. Bij bepaalde lattenbodems wordt er gewerkt met latten van verschillend formaat, om zo de comfortzones van het lichaam beter te ondersteunen. Er bestaan ook elektrisch verstelbare lattenbodems. Afhankelijk van de kwaliteit is de levensduur van een lattenbodem 15 tot 20 jaar. Een spiraalbodem is een klassiek systeem dat bestaat uit een hoop ijzerdraden die allemaal met elkaar verbonden zijn. Er bestaan twee soorten spiraalbodems: de dwarsgespannen en de in de lengte gespannen spiraalbodem. Dwarsgespannen bodems bieden veel meer ondersteuning dan in de lengte gespannen bodems. Tegenwoordig zijn de meeste spiraalbodems dan ook dwarsgespannen. Een spiraalbodem gaat 15 tot 20 jaar mee. Een boxspring of letterlijk vertaald een springveerbed is een bedbodem gevuld met metalen veren die naar boven en beneden bewegen en zo zorgen voor ondersteuning. De levensduur van een boxspring bedraagt ongeveer 20 jaar. Een boxspring kan je combineren met elke matras, maar is eigenlijk bedoeld voor pocketmatrassen.

14 Bed en bedtextiel blz 14 / 22 Eén van de minder comfortabele bedbodems is een vlavrobodem. Deze bestaat uit een houten plank met gaatjes en bezit weinig veerkracht. Een vlavrobodem kan je dus best alleen gebruiken met een binnenvering- of pocketveringmatras. De ventilatie van deze bodem is doorgaans niet zo goed. Een schotelbodem bestaat uit onafhankelijk van elkaar verstelbare schotels (kunststofmodules) die zich aan je lichaam aanpassen en met iedere beweging kunnen meezwenken. Het grote voordeel van de schotelbodem is dat heel de bodem verend is. Elektrisch verstelbare schotelbodems zijn ook verkrijgbaar. De levensduur bedraagt ongeveer 15 jaar. Matrassen van 100% natuurlatex zijn van natuurlijke oorsprong. De matraskern uit natuurrubber is afkomstig van het melksap van de rubberboom. Aan dit melksap voegt men allerlei materialen (bijvoorbeeld kalk) toe om het dikker te maken, waarna men het in mallen giet en verhit. Paardenhaar, kokos, katoen, sisal en vlas worden vaak in combinatie met natuurrubber gebruikt. Coco-mat maakt matrassen van onbewerkte materialen afkomstig van 100% biologische landbouw. Ze gebruiken materialen zoals natuurrubber, zeewier, katoen, kokosvezel, paardenhaar, cactusvezel enz. De materialen behandelt men met ecologische substanties waardoor ze PH-neutraal en dus hypoallergeen zijn. Matrassen uit synthetische schuimen bestaan uit een kern van synthetische latex of polyurethaan: polyether, koudschuim, traagschuim (Tempur). Naast de verschillende schuimmatrassen, bestaan er ook matrassen met een kern van stalen veren, de zogenaamde binnenveringmatrassen. Deze bestaan uit een kern van aan elkaar gekoppelde metalen veren. Een pocketmatras of een matras met pocketvering is een matras waarbij de veren afzonderlijk verpakt zijn in zakjes of pockets. Dat zakje zorgt ervoor dat iedere veer afzonderlijk kan bewegen en aanpassen aan je lichaam. De levensduur van een matras uit natuurlatex is ongeveer 7 jaar, die van een synthetische matras ongeveer 10 jaar. De grootste vernieler van matrassen met schuim is transpiratievocht. De matras vergeelt en gaat minder lang mee door de zuren en afvalstoffen in het zweet.

15 Bed en bedtextiel blz 15 / Milieuaspecten Massief hout is afkomstig van een hernieuwbare grondstof. Tijdens de productie komen weinig schade lijke stoffen vrij. Uit verlijmde platen en spaanplaten komen milieubelastende stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Stalen bedden hebben een lange levensduur en zijn gemakkelijk recycleerbaar, maar ze hebben ook een aantal nadelen. Bij het verchromen van staal komen zware metalen vrij in het water en het afvalslib. Bovendien kost het productieproces veel energie. Niet alleen voor het bed, maar ook voor de lattenbodem kan je gelabeld hout kiezen. Hout is bij voorkeur van regionale afkomst. Voor tropisch hout kies je best voor voor hout met FSC-label. Als afwerkingsmateriaal van het hout kies je dan voor een natuurlijke olie, bijenwas of natuurverf. Matrassen van 100% natuurlatex zijn van natuurlijke oorsprong en op een verantwoordbare manier afbreekbaar. De meeste matrassen, zelfs diegene die verkocht worden als natuurlatex, bestaan uit een mengeling van natuurlatex en synthetische latex. Kies dus bij voorkeur voor 100% natuurlatex. Voor matrashoezen kan je kiezen voor zijde of (bio)katoen met een wollen vulling. Er zijn ook merken die speciaal investeren in matrashoezen met een minimale ecologische voetafdruk: Reviva van Purotex van Bekaert Textiles. Volgens de Europese norm moet natuurlatex minimaal uit 40% natuurlijke latex bestaan. Volgens de Zwitserse norm mag een schuimrubbermatras als natuurlatex worden verkocht als het minimum 85% natuurlatex bevat. Schuimrubbermatrassen op basis van synthetische latex gaan minder lang mee dan materassen op basis van natuurlatex. Zowel voor matrassen als voor beddengoed zijn synthetische materialen, op basis van petrochemische grondstoffen vanuit ecologisch standpunt te vermijden. Matrasveren zijn vaak in lood gegalvaniseerd. Ook lood is een schadelijke stof die het zenuwstelsel kan ontregelen. Bij het vervaardigen, het verwerken en ook als afval zijn synthetische materialen meestal energieverslindend en milieubelastend. Voor de keuze van een matras kan je je laten leiden door labels zoals Bio, Demeter, KBT, Skal, Qül, ökotex en Fairtrade. Laat je leiden door labels: Voor textiel heb je het GOTS-label (Global Organic Textiles Standard). Deze certificering garandeert dat het textiel voor minimaal 95 % uit ecologisch materiaal bestaat en dat de productie milieuverantwoord en sociaal verantwoord is. Zowel biokatoen als biolinnen krijgen van het Nederlandse keurmerkinstituut SKAL het EKO-label voor biologische teelt toegewezen. Niet alleen de teelt maar ook het hele veredelingsproces van de stoffen moet mens- en milieuverantwoord verlopen. Ook voor matrassen bestaan er labels: zowel het LGA-certificaat als het QUL-label bewijzen dat de producten uitgebreid getest zijn op de aanwezigheid en de uitstoot van verschillende chemische stoffen. Het Europese milieukeurmerk (Europees Ecolabel) richt zich eerder naar het verminderen van problematische grondstoffen met het oog op de verdere verwerking van de matras in de afvalfase. Verder zijn er de labels: Bio, Demeter, KBT, Skal, ökotex en Fairtrade.

16 Bed en bedtextiel blz 16 / Gezondheidsaspecten Metaal kan elektrostatisch opladen en is om die reden af te raden. Bedden waarvan de verbindingen volledig in hout zijn en waaraan geen metaal aan te pas komt, vind je bij verschillende fabrikanten. Bedden of elementen van bedden verlijmt men vaak met lijmen op basis van formaldehyde of andere schadelijke stoffen. Uiteraard vermijd je die beter. Indien je een ijzeren bed of kader hebt, zorg dan voor een aarding. Vermijd ook afwerkingsmaterialen die VOS bevatten zoals vernis of lakverf op basis van organische solventen. Meer informatie over afwerking van hout vind je terug in de fiche over verf. Een goede lattenbodem moet zich perfect aanpassen aan de vorm en beweging van je lichaam: je rugwervels moeten in een rechte lijn liggen als je slaapt. In verschillende zaken kan je slaapsystemen uitproberen; ze worden aangepast aan je persoonlijke behoeften. Matrassen van 100% natuurlatex zijn bacteriestatisch, soepel en flexibel. Een aanrader dus, tenzij je allergisch bent voor natuurrubber. Slechts een absoluut minimum van de bevolking heeft een latex allergie, die veroorzaakt wordt door de proteïne in rubbermelk. Bij latexallergie vertoon je zelfs bij contact met een beklede matraskern na een paar uur rode plekken en kom je in ademnood. Natuurlijke latex is iets poreuzer dan synthetische latex. Schuimmatrassen hebben als nadeel dat ze weinig of niet ademend noch vochtregulerend zijn. Omdat latex matig ventileert en weinig vocht opneemt verhoogt de kans op transpiratie. Om die reden combineert men vaak een matras uit natuurlatex met een opleg in wol. Per nacht verlies je tussen 3 en 7 deciliter zweet. Om dat vocht zo snel mogelijk af te voeren, is een matras gemaakt van ademende materialen zoals schapenwol, kamelenhaar, maïs aan te raden. Met een opleg - die je bovenop de matras legt- uit 100% biologisch katoen en een vulling van zuivere schapenwol bescherm je je matras. Schapenwol heeft namelijk een uniek vochtregulerend en zelfreinigend effect. Allergisch aan huisstofmijt? Huisstofmijten zijn insectjes van 0,3 mm groot. Met het blote oog zijn ze niet te zien. Ze leven overal in huis waar het stoffig is, maar hun favoriete plek is de slaapkamer. Hier vinden ze voldoende huidschilfertjes om zich mee te voeden. Je deelt je bed met zo n 2 miljoen huisstofmijten! Om zich te kunnen ontwikkelen heeft de huisstofmijt warmte en vochtigheid nodig. Het zijn niet zozeer de huisstofmijten zelf die last bezorgen, maar hun uitwerpselen. Hun geringe grootte maakt dat zij in de lucht terechtkomen, zich neerzetten in de ademhalingswegen en astma kunnen veroorzaken. Ben je allergisch aan huisstofmijt dan kan je best een aangepaste matras aanschaffen. Je vindt tegenwoordig matrashoezen die de huisstofmijt bestrijden met micro-organismen of probiotica, positieve bacteriën o.a. uit yoghurt. De probiotica ruimen de huisstofmijtallergenen op en neutraliseren de voedingsbodem van de huisstofmijt. Deze matrassen maken huisstofmijt bestrijding met chemicaliën overbodig.

17 Dekbedden blz 17 / 22 Matrassen uit synthetische schuimen zijn voornamelijk gemaakt op basis van polystyreen en poly urethaan. Als grondstof voor polystyreen wordt benzeen en styreen gebruikt. Benzeen is carcinogeen en toxisch, styreen is mutageen en bij dierproeven tevens carcinogeen gebleken. Buiten benzeen worden voor de productie PUR Tolueen-diisocyanaat (TDI) en methyleendifenylisocyanaat (MDI) gebruikt. Deze stoffen bevatten isocyanaten die bij brand of verhitting kunnen vrijkomen en huid of luchtwegen irriteren. Sommige goedkope latexmatrassen bevatten toegevoegde chemicaliën tegen ongedierte. Synthetische schuimen bevatten bovendien chemische vlamvertragers. Synthetische materialen bevorderen het transpireren en de elektrostatische oplading van textiel. Vlamvertragers verkleinen de kans dat een matras bij oververhitting ontbrandt. Broom houdende vlamvertragers zijn erg giftig en moeilijk afbreekbaar in het milieu. Milieuverantwoorde vlam vertragers zijn bijvoorbeeld: fosforesters zonder broom of chloor, magnesiumhydroxide en aluminium trihydraat. Verschillende fabrikanten ontwikkelen tegenwoordig toepassings specifieke kunststoffen die brandvertragend werken doordat bij brand een afdekkende laag ontstaat. Hierdoor zijn chemische vlamvertragers helemaal niet nodig Dekbedden Dekbedden heb je in verschillende materialen. Zowel voor de vulling, als voor de hoes kan je kiezen uit verschillende materialen. Voor eigenschappen, voor- en nadelen van de verschillende soorten textiel: zie hoofdstuk 2: textiel Materiaal Dekbedden bestaan uit een hoes en een vulling. Kies voor een hoes uit biologisch katoen of zuivere schapenwol. Als vulling kan je kiezen uit verschillende natuurlijke materialen: ecologische schapenwol, katoen en/of linnen, dons, veren, kamelenhaar en kasjmier. Sinds 2001 is er in Europa regelgeving om de consument te informeren over de samenstelling van dons. De normering EN12934 is van toepassing op donsdekens en op kussens. De etiketten van donsdekens en kussens moeten onder andere de volgende informatie te bevatten: - Herkomst - Kleur van de vulling - Verhouding dons/veren uitgedrukt in procenten - Onderverdeling in klassen (van I tot V) Dankzij het Dekbed Informatie Systeem (DIS), ontwikkeld door TNO in Nederland, kan je zelf dekbedden vergelijken. Dit label biedt in een oogopslag alle belangrijke kenmerken van het dekbed. Het bestaat uit tien punten: vulling, model, afmeting, tijk, vulgewicht, warmteklasse, gewichtsklasse, wasvoorschrift, gebruiksvoorschrift, garantie.

18 Dekbedden blz 18 / Eigenschappen Wol is een vrij zware vulling van een dekbed. Vind je het fijn om het gewicht van je dekbed te voelen, dan is wol zeker een goede keuze. Wol is warm, maar door de ventilerende eigenschap is het in de zomer toch niet te warm. Katoen isoleert het minst en is daarom zeer geschikt voor de warmste periode van het jaar. Een katoenen zomerdekbed is tegelijkertijd luchtig en zacht. Dons voelt luxueus aan en geniet daarom vaak de voorkeur. Dons heeft zeer goede isolerende, vochtregulerende en ventilerende eigenschappen. Het is erg licht en luchtig. Naast dons kan een donsdeken ook veren bevatten. Veren hebben in tegenstelling tot dons een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Donsdekens (en kussens) gevuld met veren voelen steviger aan dan donsdekens en kussens die alleen met dons zijn gevuld. De vulling van een synthetisch of een wollen dekbed kan niet verschuiven, omdat die bestaat uit een soort mat die aan de tijk is gestikt of gesealed. Bij een donzen dekbed kan de vulling wel verschuiven. Hoe groter de vakken, hoe groter de kans op schuivende vulling. Dekbedden kunnen volgens het Standaard Dekbed Warmteklasse Systeem ingedeeld worden in 4 klassen: Klasse 1: Warm donsdeken; geschikt voor de koude slaapkamer of kouwelijke personen. Klasse 2: Gemiddeld warm donsdeken; voor de meeste mensen de beste keuze als all year dekbed. Klasse 3: Licht donsdeken; voor de licht verwarmde slaapkamer. Klasse 4: Zeer licht donsdeken; geschikt voor warme slaapkamers Milieuaspecten Synthetische vullingen zijn gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen. Veel dekbedden worden behandeld met siliconen, een soort rubberachtige stof met een milieubelastende productie. Ecologische wol wordt gewassen zonder bleekmiddel of andere chemische stoffen. Bij de biologische katoenteelt gebruikt men natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Het toepassen van wisselteelt voorkomt uitputting van de grond. Katoen kan je ook verkrijgen met een Fairtrade-label. Als je kiest voor dons, informeer dan naar de afkomst. Soms is dons afkomstig van levend geplukte dieren of van dieren uit de foie gras industrie. Pluimen doet de dieren pijn en veroorzaakt stress. Tot op de slagpennen na worden ze helemaal kaalgeplukt, waardoor ze hun natuurlijke bescherming verliezen. Zestig percent van alle dons is afkomstig van eenden en ganzen die op die manier geplukt worden. De rest van het dons is afkomstig van geslachte dieren. Slechts een heel klein deel komt uit verlaten nesten van dieren in het wild (zgn. eidereendendons).

19 Dekbedden blz 19 / Gezondheidsaspecten 100% zuivere schapenwol is zeer geschikt voor beddengoed. Het kan vocht absorberen, is van nature antibacterieel en zelfreinigend. Datzelfde geldt ook voor kameelhaar. Bovendien is wol het best ademende en vocht regulerende materiaal. De meeste natuurlijke vezels, en dus ook katoen, hebben goede vochtregulerende eigenschappen. Synthetische dekbedden doen transpireren en laden elektrostatisch op. Wanneer de dons van een dekbed voor minimaal 90% zuiver is, zijn allergische reacties uitzonderlijk. Sommige goedkopere versies die men mengt met veren kunnen wel allergieën opwekken. Onderzoek heeft aangetoond dat niet de vulling van het dekbed, maar wel de aanwezigheid van huisstofmijt in de slaapomgeving allergische reacties veroorzaakt. De tijk (hoes) van een donzen dekbed is veel dichter geweven en vormt daardoor een barrière voor huisstofmijt. Donzen dekbedden voorzien van het Nomite -label hebben een zeer dichtgeweven tijk en zijn dus ideaal voor allergische personen. Anderzijds is regelmatig wassen van beddengoed bij allergieën heel belangrijk. Dit speelt in het voordeel van synthetische dekbedden omdat je ze gemakkelijk kan reinigen en onderhouden Lakens en kussens Voor lakens en kussens kan je kiezen voor schapenwol, katoen, linnen... Linnen is meer vocht absorberend dan katoen en is in bepaalde gevallen voorgewassen zodat strijken geen must meer is. De eigenschappen, de vooren nadelen van de materialen vind je in detail terug onder hoofdstuk 2: textiel. Kussens zijn gevuld met natuurlijk materiaal (veren, dons, schapenwol, zijde, speltkaf, boekweit, katoen, natuurlatex) of met synthetisch materiaal (chemische latex, polyester, polyether). Natuurrubber combineert men met katoen om de kussens zachter en veerkrachtiger te maken. Bij dons en veren moeten we rekening houden met een mogelijke dieronvriendelijke productie (zie ook dekbedden). Sommige mensen zijn ook allergisch voor veren. De keuze van het juiste kussen hangt af van je lichaamsbouw, je dominante slaaphouding, de gewenste vulling enz. Donzen kussens zijn licht, ademend en vormbaar. Wollen kussens zijn ventilerend, veerkrachtig en behouden hun vorm. Plantaardige kapokkussens zijn fluweelzacht, redelijk vormbaar en ook nog hypo-allergeen. Net zoals bij dekbedden hebben synthetische vullingen op vlak van milieu en gezondheid een aantal nadelen. Natuurlijke materialen zijn vanuit bio-ecologisch standpunt te verkiezen. Meer hierover kan je lezen in hoofdstuk 2 en 4. Tips: - Draai regelmatig je matras om, zowel in de lengte als in de breedte. Zo gaat je matras langer mee. - Verander je matras ongeveer om de 10 jaar en je hoofdkussen om de 3 jaar. - Dekbedden moet je regelmatig verluchten en onderhouden.

20 Dekbedden blz 20 / Samenvattende tabel MATRAS gezondheid milieu verend/flexibel elektrostatisch neutraal verluchting ondersteunend aanpasbaar levensduur grondstoffen lattenbodem A ja A A A 20j A spiraalbodem A neen A 5 h 15-20j 5 boxspring A neen A A h 20j 5 vlavrobodem h ja h h h 20j A schotelbodem A neen A A 5 15j h ademend/ vochtregulerend comfort elektrostatisch oplaadbaar levensduur grondstoffen natuurlatex A* A neen 7j A synthetische schuimen h 5 ja 10j h binnenveringsmatras A h ja 10j h pocketmatras A A ja 10j h (*) in combinatie met opleg in wol

21 Keuze vibe blz 21 / Keuze VIBE 4.1. Textiel/Lakens 1e keuze: textiel uit natuurlijke vezels op basis van lokale grondstoffen of met Fair Trade label: wol*, katoen*, linnen*, hennep, zijde. 2e keuze: textiel uit natuurlijke vezels: wol*, katoen*, linnen*, hennep, zijde. 3e keuze: textiel uit kunstmatige vezels op basis van natuurlijke grondstoffen. (Lyocell) (*) uit biologische landbouw, voorzien van label 4.2. Bed en lattenbodem 1e keuze: streekeigen, vol hout met PEFC-label of FSC-label (zeker indien het gaat om tropisch hout) 2e keuze: streekeigen, vol hout 4.3. Matras 1e keuze: matras uit 100% natuurlatex (eventueel gecombineerd met paardenhaar, kokos, katoen, sisal en vlas) met LGA-certificaat of het QUL-label 2e keuze: matras uit 100% natuurlatex (eventueel gecombineerd met paardenhaar, kokos, katoen, sisal en vlas) met Europees Ecolabel 4.4. Vulling kussens en dekbedden 1e keuze: kussens gevuld met natuurlijke, lokale materialen (veren**, dons**, schapenwol, speltkaf, boekweit) 2e keuze: kussens gevuld met natuurlijke materialen (veren**, dons**, schapenwol*, zijde, speltkaf, boekweit, katoen*, natuurlatex) (*) uit biologische landbouw, voorzien van label (**)dons en/of veren afkomstig van geslachte dieren of uit verlaten nesten van dieren in het wild Allergisch aan huisstofmijt? Kies voor een matrashoes met micro-organismen of probiotica (bijvoorbeeld Alpura hoes). Ze ruimen allergenen op en neutraliseren het voedsel van de huisstofmijt. Een tijk van een donzen dekbed is veel dichter geweven. Dit vormt een barrière voor de huisstofmijt. Kies bij voorkeur voor een donzen dekbed (100% dons) voorzien van het Nomite label. Dit label staat garant voor een extra dicht geweven tijk. Regelmatig wassen van beddengoed is belangrijk. Dit speelt in het voordeel van synthetische dekbedden die gemakkelijker te onderhouden zijn. Plantaardige kapokkussens (katoenachtige stof) zijn hypo-allergeen.

22 Keuze vibe blz 22 / Bronnen Gesamtverband Schadstoffsanierung GbR (Hrsg): Schadstoffe in Innenräumen und an Gebäuden. Rudolf Müller GmbH & Co. KG, Köln, 2010, 494p Oliver Heath: Ecochic wonen. Kosmos uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2008, 176 p. Drs Suzanne et Pierre Déoux: Le guide de l habitat sain. Medieco Editions, Andorra-la-Vella, 2002, 409 p. Armin Radünz, Alexandra Krings: Selbst renovieren-öko-logisch! Verbraucher Zentrale, Düsseldorf, 1999, 238p. Gerd Zwiener: Ökologisches Baustoff-Lexikon. C.F. Müller Verslag GmbH, Heidelberg, 1994 Interne berichten natureplus Foto s berenateliertierlantijntje.nl Zijdendekbed.nl Handwerktechniek.nl De betere wereld PZC.nl Inagro Boerderijbuiten verwachting Nirwana Wervel Redactie Sigrid Van Leemput Ann Vereycken Eindredactie Dimitri Alderweireldt Layout ID-advertising Colofon Nagelezen door Stuurgroep LNE Verantwoordelijke uitgever Thomas Lootvoet Grotesteenweg Antwerpen-Berchem

Auping Kussens en Dekbedden. Slaap lekker! Geen bed ventileert beter

Auping Kussens en Dekbedden. Slaap lekker! Geen bed ventileert beter Auping Kussens en Dekbedden Slaap lekker! Geen bed ventileert beter Auping AVS kussens: de ondersteuning van uw nachtrust Lekker slapen is niet alleen een kwestie van een goed bed en een dito matras. Ook

Nadere informatie

dons Lin-o-Lux. Voor de luxe van het mooiste linnen.

dons Lin-o-Lux. Voor de luxe van het mooiste linnen. Het belangrijkste onderdeel van een dekbed is de vulling. En die kunt u nu net niet zien. Een donzen dekbed kopen is dus een kwestie van vertrouwen... Alleen bij gebruik van topkwaliteit dons bent u verzekerd

Nadere informatie

De Scandinavische beleving... Slaapcomfort waar je ú tegen zegt.

De Scandinavische beleving... Slaapcomfort waar je ú tegen zegt. De Scandinavische beleving... Slaapcomfort waar je ú tegen zegt. Ervaar het Scandinavisch slapen Godnatt... Kårlsson biedt ongekend comfort en een unieke uitstraling. Met zijn s én zijn hoogwaardige donzen

Nadere informatie

A u p i n g A V S D e k b e d d e n e n K u s s e n s

A u p i n g A V S D e k b e d d e n e n K u s s e n s A u p i n g A V S D e k b e d d e n e n K u s s e n s AVS dekbedden en kussens zijn speciaal ontwikkeld om aan te sluiten bij de overige AVS producten van Auping: spiraalbodems, boxsprings en matrassen.

Nadere informatie

DroomDomein. ontwerp nu je eigen boxspring. in 6 stappen naar jouw perfecte bed. Kijk ook online op www.droomdomein.nl

DroomDomein. ontwerp nu je eigen boxspring. in 6 stappen naar jouw perfecte bed. Kijk ook online op www.droomdomein.nl DroomDomein Kijk ook online op www.droomdomein.nl in 6 stappen naar jouw perfecte bed ontwerp nu je eigen boxspring in 6 stappen naar jouw perfecte bed in onze puur & passie collectie ontwerp nu je eigen

Nadere informatie

Textiel. Materialen HKU. Materialen. Materialen Vandaag: Textiel

Textiel. Materialen HKU. Materialen. Materialen Vandaag: Textiel Textiel Utrecht April 2010 Vandaag: Textiel 1. Textiel algemeen 2. Van vezel tot draad 3. Van draad tot stof 4. Van vezel direct naar stof (non woven) 5. Nabehandeling 6. Innovatie 7. materiaalsoorten

Nadere informatie

3.2.f Erkenningscriteria voor meubelmakers Goedgekeurd op de AV van 16 december 2005

3.2.f Erkenningscriteria voor meubelmakers Goedgekeurd op de AV van 16 december 2005 3.2.f Erkenningscriteria voor meubelmakers Goedgekeurd op de AV van 16 december 2005 Het VIBE-label onderscheidt verschillende niveaus (aangeduid met sterren) van erkenning: ook als u niet 100 % in de

Nadere informatie

VIBE-keuzefiche. Afwerking van binnenmuren - behang. www.vibe.be. voor meer informatie: Behang. blz 1 /11. januari 2013

VIBE-keuzefiche. Afwerking van binnenmuren - behang. www.vibe.be. voor meer informatie: Behang. blz 1 /11. januari 2013 VIBE-keuzefiche Behang januari 2013 blz 1 /11 Afwerking van binnenmuren - behang Overzicht van mogelijke soorten invloed op de gezondheid en milieu technische aspecten keuze van VIBE 4 3 5 6 7 8 Inhoud

Nadere informatie

Docent: Judith van der Veen

Docent: Judith van der Veen Materialenkennis P1 2015-2016 Docent: Judith van der Veen Stof is voor de modeontwerper wat verf voor de schilder is: het materiaal waarmee hij zich uitdrukt. Sommige ontwerpers werken direct met de stof

Nadere informatie

De kracht van Mérens

De kracht van Mérens De kracht van Mérens Ontspannen ontwaken Goed, lekker en ontspannen slapen is belangrijk. Mensen slapen gemiddeld een derde deel van hun leven! Een goed en comfortabel bed is daarom essentieel. Goed slapen

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

Léa Silk (0)

Léa Silk (0) Léa Silk Léa silks zijn exclusieve handgeweven zijdes die worden vervaardigd in het dorp Ban Reng Khai ten noordoosten van Bangkok, Thailand. Deze zijdes staan bekend om hun fantastische kwaliteit en levendige

Nadere informatie

Vezels. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V.

Vezels. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V. Vezels Katoen...2 Polyester...4 Polyester/katoen...4 Nylon/Polyamide...4 Fleece...5 Polyurethaan/Elastomeer...5 Nomex...5 Kevlar...5 Acryl...6 Viscose...6 Verschillende eigenschappen katoen, katoen/polyester

Nadere informatie

Ecologisch bedtextiel

Ecologisch bedtextiel Beter slapen kun je niet! Ecologisch bedtextiel Maatschappelijk verantwoord ondernemen 100% natuurlijk Het concept van past volledig in het programma van MVO. Omdat de producten 100% natuurlijk zijn. Productieproces

Nadere informatie

Lattoflex Matrassen. Lattoflex zorgt voor uw rug!

Lattoflex Matrassen. Lattoflex zorgt voor uw rug! Lattoflex Matrassen Lattoflex zorgt voor uw rug! Lattoflex zorgt voor uw rug! Lattoflex perfectioneert zijn bodems voortdurend en trekt die lijn door voor zijn matrassen. Een slaapsysteem is immers meer

Nadere informatie

LAT TOFLEX MATRASSEN Luister naar uw rug, hij verdient het Lattoflex Effect

LAT TOFLEX MATRASSEN Luister naar uw rug, hij verdient het Lattoflex Effect LAT TOFLEX MATRASSEN Luister naar uw rug, hij verdient het Lattoflex Effect Uw lichaam is de hele dag in de weer. Ook uw rug. Hij verdient dus een uitstekende nachtrust. Precies wat de matrassen van Lattoflex

Nadere informatie

Auping Kiruna. Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring. Geen bed ventileert beter

Auping Kiruna. Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring. Geen bed ventileert beter Auping Kiruna Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring Geen bed ventileert beter p. 02 Auping AVS spiraalbodem: de 80% open structuur draagt bij aan goede ventilatie 3D-breisel: voor goed lucht-

Nadere informatie

sale sale 5JAAR* 795.- summer gratis! topdekmatras 39. 95 preston dreamcollectie Verbruggen MEGASTORE nu per 2 t.w.v. 239.- 1195.

sale sale 5JAAR* 795.- summer gratis! topdekmatras 39. 95 preston dreamcollectie Verbruggen MEGASTORE nu per 2 t.w.v. 239.- 1195. sale Verbruggen MEGASTORE summer preston dreamcollectie sale gratis! topdekmatras t.w.v. 239.- 5JAAR* GARANTIE Normaal 35.- per stuk nu per 2 39. 95 Kussen Preston Silver 60x70cm Met rits dus in dikte

Nadere informatie

Auping Kiruna Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring

Auping Kiruna Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring De vier in vogelvlucht Kiruna Unik Matras: 18 cm hoge matras met tonvormige veren, 7 comfortzones en keuze uit twee hardheden: soepel en stevig Kiruna Unik DeLuxe Matras: 20 cm hoge matras met een combinatie

Nadere informatie

Auping Kussens en Dekbedden. Slaap lekker!

Auping Kussens en Dekbedden. Slaap lekker! Auping Kussens en Dekbedden Slaap lekker! Auping kussens: de ondersteuning van uw nachtrust Lekker slapen is niet alleen een kwestie van een goed bed en een dito matras. Ook uw kussen is heel belangrijk.

Nadere informatie

500,- SETVOORDEEL per ligplek*

500,- SETVOORDEEL per ligplek* Tot 500,- SETVOORDEEL * Ontdek de nieuwe TEMPUR Hybrid matrassen! Kijk op de achterzijde van deze folder voor uw dichtstbijzijnde TEMPUR Premium Reseller. Zo ondersteunend dat u zich he lemaal gewichtloos

Nadere informatie

gratis sale 5JAAR* I495.- gratis splittopper preston dreamcollectie 39. 95 nu per 2 2195.- vanaf een boxspring om van te dromen...

gratis sale 5JAAR* I495.- gratis splittopper preston dreamcollectie 39. 95 nu per 2 2195.- vanaf een boxspring om van te dromen... voorjaars sale preston dreamcollectie gratis gratis splittopper 5JAAR* Kussen Preston Silver 60x70cm Met rits dus in dikte aan te passen en anti-allergisch. Origineel Comforel. Normaal 35.- per stuk nu

Nadere informatie

PERS JULI 2009. IKEA.nl PE245532

PERS JULI 2009. IKEA.nl PE245532 PERS JULI 2009 PE245532 IKEA.nl DE BESTE MATRAS VAN NEDERLAND IS... De allerduurste? De goedkoopste? De dikste? Daar kom je maar op één manier achter. Door zelf te testen. Ontdek welke matras het beste

Nadere informatie

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerbekleding 1. Harde vloerbekleding 2. Halfzachte vloerbekleding 3.

Nadere informatie

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zou het profiel Zorg & Welzijn bij jou passen? Een onderdeel

Nadere informatie

2 e. Summer. Sale! gratis. matras 795,- Al ruim 35 jaar uw slaapspecialist! vanaf

2 e. Summer. Sale! gratis. matras 795,- Al ruim 35 jaar uw slaapspecialist! vanaf ( Summer Sale! 2 e matras 795,- 70/80/90 x 190/ 200/210 cm gratis Preston All-Season matras Veel goede product eigenschappen hebben we samengevoegd in onze Preston All-Season matras. Met Sence-Ice tijk

Nadere informatie

wegdromen Dit najaar mag je: WIN een førss boxspring t.w.v. 4645,-* Førss boxsprings Vanaf 3695,- * Vraag naar de voorwaarden in de winkel

wegdromen Dit najaar mag je: WIN een førss boxspring t.w.v. 4645,-* Førss boxsprings Vanaf 3695,- * Vraag naar de voorwaarden in de winkel Dit najaar mag je: wegdromen WIN een førss boxspring t.w.v. 4645,-* Førss boxsprings Vanaf 3695,- * Vraag naar de voorwaarden in de winkel TijD VOOR EEN NIEUW MATRAS? U KRIJGT NU tot 100,- retour* bij

Nadere informatie

10-DAAGSE MATRASSEN MATRASSEN T/M 29 NOVEMBER STAPELS VOORDEEL! STAPELS VOORDEEL! t/m 3 december. Najaar 2016

10-DAAGSE MATRASSEN MATRASSEN T/M 29 NOVEMBER STAPELS VOORDEEL! STAPELS VOORDEEL! t/m 3 december. Najaar 2016 Najaar 2016 MATRASSEN MATRASSEN Rondweg 72 Wezep Tel: (038) 376 12 12 www.koopsbed 10-DAAGSE 10-DAAGSE 199,199,399,399,499,499,- 699,699,- 299,299,- STAPELS VOORDEEL! 599,599,899,899,- t/m 3 december T/M

Nadere informatie

5JAAR* 795.- winter gratis! 39. 95. preston dreamcollectie sale. nu per 2. topdekmatras 1195.- vanaf. een boxspring om van te dromen...

5JAAR* 795.- winter gratis! 39. 95. preston dreamcollectie sale. nu per 2. topdekmatras 1195.- vanaf. een boxspring om van te dromen... preston dreamcollectie sale winter gratis! topdekmatras 5JAAR* GARANTIE Normaal 35.- per stuk nu per 2 39. 95 Kussen Preston Silver 60x70cm Met rits dus in dikte aan te passen en anti-allergisch. Origineel

Nadere informatie

Fris en fit ontwaken maakt je dag goed!

Fris en fit ontwaken maakt je dag goed! Fris en fit ontwaken maakt je dag goed! Je slaapt toch het liefst in je eigen Avek bed. Geniet van een perfect bedklimaat in je eigen Simmer. De Simmer boxspring van Avek is geïnspireerd op de verfrissende

Nadere informatie

Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt Allergie voor huisstofmijt Allergie voor huisstofmijt Uw kind heeft klachten van astma of van allergische rhinitis ( hooikoorts ). Bovendien heeft bloedonderzoek of een huidpriktest een positieve uitslag

Nadere informatie

Fris & fit ontwaken! Simmer boxsprings

Fris & fit ontwaken! Simmer boxsprings Fris & fit ontwaken! Simmer boxsprings AVEK is al meer dan 85 jaar producent van comfortabele bedsystemen. Onze bedden worden met zorg en liefde in Friesland gemaakt, vanuit een lange traditie van ambachtelijk

Nadere informatie

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval?

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval? Overal textiel! We zijn inmiddels een week verder. Hoe gaat het met het inzamelen van textiel? Zitten de bak en container van jullie school al helemaal vol? Kun je thuis bijna niet meer door de voordeur,

Nadere informatie

5JAAR* I595.- gratis! split topdek 39.- preston dreamcollectie. op=op. t.w.v. 289.- 59.95. vanaf 2195.- een boxspring om van te dromen...

5JAAR* I595.- gratis! split topdek 39.- preston dreamcollectie. op=op. t.w.v. 289.- 59.95. vanaf 2195.- een boxspring om van te dromen... Autumnsale preston dreamcollectie gratis! split topdek t.w.v. 289.- 5JAAR* GARANTIE Hoofdkussen Preston Silver 15% 15% zuiver dons en 85% donsveertjes. Een halfdons hoofdkussen zacht en toch ondersteunend.

Nadere informatie

Garantie und Pflegeanleitung Garantie et instructions d entretien Garanzia e istruzioni per la manutenzione Guarantee and maintenance instructions

Garantie und Pflegeanleitung Garantie et instructions d entretien Garanzia e istruzioni per la manutenzione Guarantee and maintenance instructions D F I GB NL Garantie und Pflegeanleitung Garantie et instructions d entretien Garanzia e istruzioni per la manutenzione Guarantee and maintenance instructions Garantie en onderhoudsvoorschriften Welkom

Nadere informatie

Kuperus Luxe Matrassen LIGNE D OR LISZT LONG LASTING SPRING TECHNOLOGY

Kuperus Luxe Matrassen LIGNE D OR LISZT LONG LASTING SPRING TECHNOLOGY Kuperus Luxe Matrassen LIGNE D OR LISZT LONG LASTING SPRING TECHNOLOGY S T A B I E L & S O L I D E Ligne d Or De met de hand gemaakte Ligne d Or matras is een hoog waardige en duur zame matras. De 5-zone

Nadere informatie

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 2. Weven met papier 3. Stoffen van textiel 4. Wol 5, Zijde 6. Katoen 7. Linnen 8. Filmpje Pluskaarten Textiel inhoud 1. Textiel? Wat is dat? 3 2. Weven met papier 5 3. Stoffen van textiel 6 4. Wol 7 5, Zijde 9 6. Katoen 11 7. Linnen 13 8. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Auping matrassen. Ga voor het juiste gevoel. De nieuwe matrassen van Auping zijn Silver. hun materiaalkeuze,

Auping matrassen. Ga voor het juiste gevoel. De nieuwe matrassen van Auping zijn Silver. hun materiaalkeuze, Auping matrassen Ga voor het juiste gevoel De nieuwe matrassen van Auping zijn Silver hun materiaalkeuze, Heerlijk slapen vraagt om een goede matras. Maar wanneer ís een matras een goede matras? Als hij

Nadere informatie

sale sale vlak 5JAAR* 795.- nu gratis! topper preston dreamcollectie 39. 95 89.- nu per 2 een boxspring om van te dromen...

sale sale vlak 5JAAR* 795.- nu gratis! topper preston dreamcollectie 39. 95 89.- nu per 2 een boxspring om van te dromen... sale sale preston dreamcollectie hocker 140x200 van 1195.- voor 795.- 160x200 van 1295.- voor 895.- vlak 180x200 van 1395.- voor 995.- Ook 210 of 220 leverbaar. Hocker per stuk 89.- 89.- nu gratis! topper

Nadere informatie

SALE OKHUIZEN 25,- 1295,- Koel en luchtig ZOMERDEKBED

SALE OKHUIZEN 25,- 1295,- Koel en luchtig ZOMERDEKBED KOM NAAR ONZE 1000 OKHUIZEN slaapcomfort m2 slapen! Koel en luchtig ZOMERDEKBED Voor de warme nachten biedt een koel zomerdekbed de oplossing. Heerlijk soepel, uitermate koel en precies de juiste temperatuur!

Nadere informatie

Ga voor het juiste gevoel De nieuwe matrassenlijn van Auping. Geen bed ventileert beter

Ga voor het juiste gevoel De nieuwe matrassenlijn van Auping. Geen bed ventileert beter Ga voor het juiste gevoel De nieuwe matrassenlijn van Auping Geen bed ventileert beter Auping weet waarom het zo goed voelt Heerlijk slapen vraagt om een goede matras. Maar wanneer ís een matras een goede

Nadere informatie

sale jubileum 12,5 jaar GRATIS 70/80/90 x 190/200/210 cm 695,- 2e matras , al ruim 30 jaar slaapspecialist! PRESTON JUBILEUM MATRAS

sale jubileum 12,5 jaar GRATIS 70/80/90 x 190/200/210 cm 695,- 2e matras , al ruim 30 jaar slaapspecialist! PRESTON JUBILEUM MATRAS jubileum sale 12,5 jaar preston dreamcollectie 2e matras GRATIS 70/80/90 x 190/200/210 cm 695,- PRESTON JUBILEUM MATRAS, al ruim 30 jaar slaapspecialist! Kijk ook eens op onze website: www.prestonslaapcomfort.nl

Nadere informatie

Life & Soul. collection. elke dag weer dansend je bed uit

Life & Soul. collection. elke dag weer dansend je bed uit elke dag weer dansend je bed uit elke dag vol energie Optimaal ventilerende en comfortabele matrassen Een goede matras valt en staat met de conformiteit, dit is het vermogen van de matras om zich aan te

Nadere informatie

Allergie voor Huisstofmijt

Allergie voor Huisstofmijt Allergie voor Huisstofmijt Wat zijn huisstofmijten? De huisstofmijt is een niet voor het blote oog zichtbaar spinachtig beestje dat in alle huizen voorkomt. Het beestje houdt zich met name op in het huisstof

Nadere informatie

Auping M atrassen. Cradle to Cradle matrassen

Auping M atrassen. Cradle to Cradle matrassen Auping M atrassen Pocket matrassen De matras van Auping zorgt voor actieve ondersteuning en ventilatie, door de DPPS veer*, de specifieke opbouw in zones en de ventilerende materialen in de matras. De

Nadere informatie

Ga voor het juiste gevoel

Ga voor het juiste gevoel Ga voor het juiste gevoel De nieuwe matrassenlijn van Auping Geen bed ventileert beter Auping weet waarom het zo goed voelt De nieuwe matrassen van Auping zijn Silver gecertificeerd om hun materiaalkeuze,

Nadere informatie

795,- Voordeel! Mazzel prijs! Lenteaanbiedingen voor mazzelprijzen. vanaf 140 x 200 cm 895,- 160 x 200 cm 995,- 180 x 200 cm 1095,-

795,- Voordeel! Mazzel prijs! Lenteaanbiedingen voor mazzelprijzen. vanaf 140 x 200 cm 895,- 160 x 200 cm 995,- 180 x 200 cm 1095,- Lente Voordeel! Lenteaanbiedingen voor mazzelprijzen. 1 Preston boxspring Basic vlak 32 cm dikke boxsprings met Bonellbinnenvering interieur, matras(sen) voorzien van pocketveren met comfortzones, 6 cm

Nadere informatie

luchtige zomer 15% Wij houden van een voordeel * SummerSale

luchtige zomer 15% Wij houden van een voordeel * SummerSale Wij houden van een luchtige zomer * Deze actie is geldig op het hele Auping assortiment. Bekijk de actievoorwaarden op auping.nl/actie uniek, jouw Auping matras ook Jij bent Heb je het snel warm tijdens

Nadere informatie

KOOPHULP Matrassen. Dekbedden, kussens en matrasbeschermers

KOOPHULP Matrassen. Dekbedden, kussens en matrasbeschermers KOOPHULP Matrassen Dekbedden, kussens en matrasbeschermers 2016 Mogelijk zijn niet alle (hier getoonde) producten verkrijgbaar in het woonwarenhuis. Spreek een medewerker aan of kijk op IKEA.be voor meer

Nadere informatie

KORTING. NIEUW! TEMPUR Hybrid matrassen. tot 800,- We hebben de matras opnieuw uitgevonden. Alweer. ZOMERVOORDEEL. Behalve misschien de rits dan...

KORTING. NIEUW! TEMPUR Hybrid matrassen. tot 800,- We hebben de matras opnieuw uitgevonden. Alweer. ZOMERVOORDEEL. Behalve misschien de rits dan... NIEUW! TEMPUR Hybrid matrassen ZOMERVOORDEEL tot 800,- op alle TEMPUR producten* We hebben de matras opnieuw uitgevonden. Alweer. Behalve misschien de rits dan... Bezoek uw dichtstbijzijnde Tempur Premium

Nadere informatie

luchtige zomer 15% Wij houden van een voordeel * SummerSale

luchtige zomer 15% Wij houden van een voordeel * SummerSale Wij houden van een luchtige zomer * Deze actie is geldig op het hele Auping assortiment. Bekijk de actievoorwaarden op auping.nl/actie uniek, jouw Auping matras ook Jij bent Heb je het snel warm tijdens

Nadere informatie

A u p i n g M a t r a s s e n

A u p i n g M a t r a s s e n A u p i n g M a t r a s s e n Pocket matrassen De matras van Auping zorgt voor actieve ondersteuning en ventilatie, door de DPPS veer*, de specifieke opbouw in zones en de ventilerende materialen in de

Nadere informatie

Slaaphof Slaapcomfort

Slaaphof Slaapcomfort Matrassen VOOR ELKE RUG EEN MATRAS Groot of klein. Dik of dun. Het maakt niet uit. Voor elke rug is er een passende matras. Juist bij matrassen raakt u gemakkelijk de draad kwijt. Het juiste advies speelt

Nadere informatie

knus en warm Dekbedden zijn extra comfortabel tijdens de koude herfst nachten! Deze herfst is OptiSleep dekbed dons Van 219,- Voor 149,-

knus en warm Dekbedden zijn extra comfortabel tijdens de koude herfst nachten! Deze herfst is OptiSleep dekbed dons Van 219,- Voor 149,- Deze herfst is comfortabel OptiSleep dons Van 219,- Voor 149,- OptiSleep kameelhaar v.a. 169,- knus en warm Dekbedden zijn extra tijdens de koude herfst nachten! OptiSleep Thinsulate v.a. 149,- OptiSleep

Nadere informatie

Auping Kiruna. Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring. Geen bed ventileert beter

Auping Kiruna. Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring. Geen bed ventileert beter Auping Kiruna Scandinavisch slapen in een ventilerende boxspring Geen bed ventileert beter p. 02 Auping AVS spiraalbodem: 80% open structuur draagt bij aan goede ventilatie 3D-breisel: voor goed lucht-

Nadere informatie

Stralend wakker worden

Stralend wakker worden Stralend wakker worden Restretto is de eerste kwaliteitsvolle, geweven of gebreide matrasstof van S.Café, een bijzonder garen gemaakt van koffiedik*. Door de bijzondere kenmerken van koffiedik staat de

Nadere informatie

SLAAPZEKER. slaapaanbiedingen. de slaapapp. Nog veel meer. Deze zomer is: 2.495,- Vlak, stofgr. 1. download hem nu gratis.

SLAAPZEKER. slaapaanbiedingen. de slaapapp. Nog veel meer. Deze zomer is: 2.495,- Vlak, stofgr. 1. download hem nu gratis. Deze zomer is: SLAAPZEKER download hem nu gratis de slaapapp ZOMER favorieten! + Nog veel meer OptiSleep boxsprings Vanaf 2.495,- Vlak, stofgr. 1 slaapaanbiedingen Boxspring Lima Strak gelijnd hoofdbord,

Nadere informatie

SALE 259,- 345,- 389,- 532,- 899,- 1196,- mega showroom opruiming ZIE PAGINA 9 ZIE PAGINA 16 ZIE PAGINA 4

SALE 259,- 345,- 389,- 532,- 899,- 1196,- mega showroom opruiming ZIE PAGINA 9 ZIE PAGINA 16 ZIE PAGINA 4 MEGA S L A A P SALE Zweefdeurkast ELLIS 150 X 197 cm ZIE PAGINA 16 VOOR MEER INFORMATIE Pocketveringmatras SNOOZE 70 X 200 cm, hoogte 20 cm 259,- 345,- ZIE PAGINA 9 VOOR MEER INFORMATIE mega showroom opruiming

Nadere informatie

luchtige zomer 15% Wij houden van een voordeel * SummerSale

luchtige zomer 15% Wij houden van een voordeel * SummerSale Wij houden van een luchtige zomer SummerSale 15% voordeel * * Deze actie is geldig op het hele Auping assortiment. Bekijk de actievoorwaarden op auping.nl/actie uniek, jouw Auping matras ook Jij bent Heb

Nadere informatie

autumn I595,- preston dreamcollectie gratis 2 hoofdkussens! Boxspring Easy inclusief split topdek! elektrisch verstelbaar vanaf 1995,-

autumn I595,- preston dreamcollectie gratis 2 hoofdkussens! Boxspring Easy inclusief split topdek! elektrisch verstelbaar vanaf 1995,- preston dreamcollectie autumn sale gratis 2 hoofdkussens! Hoofdkussen Preston Silver Origineel Comforel hypo allergeen t.w.v. 70,- nu 2O% korting elektrisch verstelbaar inclusief split topdek! Boxspring

Nadere informatie

HALVE PRIJS* Een goede nachtrust staat bovenaan mijn priolijstje! 2 e matras en kussen ISABELLE HANSEN. Professioneel freestyle skiër

HALVE PRIJS* Een goede nachtrust staat bovenaan mijn priolijstje! 2 e matras en kussen ISABELLE HANSEN. Professioneel freestyle skiër Een goede nachtrust staat bovenaan mijn priolijstje! ISABELLE HANSEN Professioneel freestyle skiër en kussen HALVE PRIJS* * Vraag naar de voorwaarden. GOED SLAPEN BEGINT MET DE JUISTE TECHNIEK DE NIEUWE

Nadere informatie

Houtsoorten: Douglashout. Afwerkingen: Onbehandeld. Handgrepen: Geïntegreerd. Sluitschroeven: Geen.

Houtsoorten: Douglashout. Afwerkingen: Onbehandeld. Handgrepen: Geïntegreerd. Sluitschroeven: Geen. Model ter Horst onbehandeld douglashout : Wil je een milieuvriendelijke uitvaartkist? Deze duurzame Gelderse uitvaartkist is gemaakt van douglashout van het Gelderse landgoed. Het landgoed heeft een eigen

Nadere informatie

Luxe slapen 59. 95. hoeft echt niet duur te zijn 39. 95. Flanel. Lin-o-Lux. Voor de luxe van het mooiste linnen.

Luxe slapen 59. 95. hoeft echt niet duur te zijn 39. 95. Flanel. Lin-o-Lux. Voor de luxe van het mooiste linnen. Flanel Flanel vindt zijn oorsprong in Wales, waar het sinds de 17e eeuw werd vervaardigd. Het is een textielsoort die gemaakt is van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding. Meestal

Nadere informatie

classic Woodsteel winter aanbiedingen e matras gratis! preston slaapcomfort

classic Woodsteel winter aanbiedingen e matras gratis! preston slaapcomfort winter aanbiedingen Kijk ook eens op onze website: www.prestonslaapcomfort.nl classic 2e matras Preston Classic matras Veel goede product eigenschappen hebben we samengevoegd in onze Preston Classic matras.

Nadere informatie

Slaap doet leven. nordisk. sov skandinavisk med revor. * (*) Scandinavisch Slapen met Revor

Slaap doet leven. nordisk. sov skandinavisk med revor. * (*) Scandinavisch Slapen met Revor Slaap doet leven nordisk sov skandinavisk med revor. * (*) Scandinavisch Slapen met Revor Voor die gezellige winteravonden. #OCHTENdRITUEEL Mijn ochtendritueel? Genieten van de metamorfoses in mijn tuin,

Nadere informatie

The best of both worlds. velda.net

The best of both worlds. velda.net velda.net The best of both worlds De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius. Maar dat alleen is niet voldoende. Gemiddeld verliest een mens ongeveer een halve liter vocht per nacht. Dat moet

Nadere informatie

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V.

Uitleg Handschoenen. Copyright 2007 Carel Lurvink B.V. Uitleg Handschoenen Handschoenen voor mechanische risico's...2 Leder...2 Synthetisch...2 Kevlar...2 Twaron...2 Handschoenen voor chemische risico's...3 Nitrilrubber (NBR)...3 Polyvinylchloride (PVC)...3

Nadere informatie

Garantie en onderhoudsvoorschriften

Garantie en onderhoudsvoorschriften NL Garantie en onderhoudsvoorschriften Welkom in de behaaglijke slaapwereld van Hüsler Nest Hartelijk gefeliciteerd! U heeft gekozen voor het unieke Hüsler Nest-slaapsysteem. Hartelijk dank voor uw vertrouwen.

Nadere informatie

Innovatie die je voelt!

Innovatie die je voelt! 2 3 Bodyprint : de ultieme innovatie voor een gezonde slaap! Een formule die ontwikkeld werd om een optimaal slaapklimaat en perfect comfort te geven. Met indicatoren die de excellente eigenschappen van

Nadere informatie

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren Saneren Uw huis saneren Astma kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Om te zorgen dat u of uw kind zo min mogelijk klachten hebben is uw eigen inzet van het grootste belang! Naast het juist

Nadere informatie

HET MATRAS HET KUSSEN DE BOXSPRING DE LATTENBODEM HET GESTOFFEERDE LEDIKANT dat bij u past

HET MATRAS HET KUSSEN DE BOXSPRING DE LATTENBODEM HET GESTOFFEERDE LEDIKANT dat bij u past HET MATRAS HET KUSSEN DE BOXSPRING DE LATTENBODEM HET GESTOFFEERDE LEDIKANT dat bij u past 1 Vindt uw Ultima dealer op ultimabedden.nl ERGONOMISCH Ultima creëert ultieme slaapsystemen, met als doel uw

Nadere informatie

verven vindt u op pagina 2).

verven vindt u op pagina 2). februari 2007 p. 1 Inleiding De meeste mensen hebben ooit wel eens geverfd. Sommigen vinden dat verf goed ruikt. Anderen vinden dat verf stinkt. Dat hangt natuurlijk af van welke soort verf u gebruikt

Nadere informatie

The best of both worlds. velda.net

The best of both worlds. velda.net velda.net The best of both worlds Een goede nachtrust geeft lichaam en geest gelegenheid te herstellen van alle activiteiten en indrukken van alle dag. Gemiddeld heeft een mens daarvoor 6 tot 8 uur slaap

Nadere informatie

Nu 2 e matras halve prijs *

Nu 2 e matras halve prijs * Nachtrust is de meest onderschatte training Ontdek hier waarom >> Daarom slaapt team Belkin op M Line M Line en Topsport Goed slapen is de beste training! Over M Line Om overdag maximaal te kunnen presteren

Nadere informatie

Druk vermindering. Vocht regulering. Warmte beheersing. Elasticiteit

Druk vermindering. Vocht regulering. Warmte beheersing. Elasticiteit 2 Bodyprint : de ultieme innovatie voor een gezonde slaap! Een formule die ontwikkeld werd om een optimaal slaapklimaat en perfect comfort te geven. Met indicatoren die de excellente eigenschappen van

Nadere informatie

BEDDORAMA. Slapen nieuws 1295.- Elegance 30% speciale najaars actie prijzen! In diverse maten leverbaar. hoofdbord Comfortschuim matras-toppers

BEDDORAMA. Slapen nieuws 1295.- Elegance 30% speciale najaars actie prijzen! In diverse maten leverbaar. hoofdbord Comfortschuim matras-toppers BEDDORAMA BOXSPRINGS MATRASSEN LEDIKANTEN DEKBEDDEN BEDDEN speciale najaars actie prijzen! Slapen nieuws In diverse maten leverbaar Gestoffeerd hoofdbord Comfortschuim matras-toppers 7-zon e pocketveer

Nadere informatie

autumn I595,- preston dreamcollectie gratis topdekmatras! Boxspring Easy elektrisch verstelbaar vanaf 1995,- een boxspring om van te dromen...

autumn I595,- preston dreamcollectie gratis topdekmatras! Boxspring Easy elektrisch verstelbaar vanaf 1995,- een boxspring om van te dromen... preston dreamcollectie autumn sale gratis topdekmatras! elektrisch verstelbaar Boxspring Easy 160x200 van 1995,- voor 1595,- 180x200 van 2118,- voor 1695,- 180x210 van 2243,- voor 1795,- Ook niet verstelbaar

Nadere informatie

voorjaars I595.- preston dreamcollectie elektrisch vanaf 2195.- een boxspring om van te dromen...

voorjaars I595.- preston dreamcollectie elektrisch vanaf 2195.- een boxspring om van te dromen... sale voorjaars preston dreamcollectie Preston boxspring vlak Origineel Bonell boxspring. incl. HR comfortschuim topper. 7-zone pocketveer matras Geheel op massieve poten. 140x200 van 1195.- voor 795.-

Nadere informatie

HET ENIGE BED DAT ONTWORPEN IS VOOR UW LEVEN.

HET ENIGE BED DAT ONTWORPEN IS VOOR UW LEVEN. HET ENIGE BED DAT ONTWORPEN IS VOOR UW LEVEN. Ruim een eeuw aan ervaring met het ontwerpen en produceren van pocketveren Op welke matras van Sealy u ook gaat liggen: u ervaart altijd de nieuwste innovatie

Nadere informatie

NORMA GEEFT U UNIEKE ZEKERHEID MET DE ALLERBESTE NORMA-MATRASSEN

NORMA GEEFT U UNIEKE ZEKERHEID MET DE ALLERBESTE NORMA-MATRASSEN NORMA GEEFT U UNIEKE ZEKERHEID MET DE ALLERBESTE NORMA-MATRASSEN Daar staat u in een beddenspeciaalzaak. U wilt een goed matras, u luistert naar de verkoper, u kijkt, gaat liggen en gaat nog eens liggen.

Nadere informatie

Dekbedden. Microfiber. Basic

Dekbedden. Microfiber. Basic Dekbedden Dekbedden beantwoorden in hoge mate aan het slaapcomfort van uw gasten en zijn ook erg handig voor de housekeeping die met dekbedden uw bedden in een handomdraai stijlvol kan opmaken. Onze dekbedden

Nadere informatie

ZOMER SALE. 2-deurs uitvoering. 3-deurs uitvoering KORTING 25%

ZOMER SALE. 2-deurs uitvoering. 3-deurs uitvoering KORTING 25% MEGA KORTING 15% ZOMER SALE 2-deurs uitvoering 3-deurs uitvoering 432,- 359,- BRONX 136 X 222 CM Zweefdeurkast BRONX ELEKTRISCH VERSTELBAAR (30 CM HOOG) 160 x 200 cm van 2659,- voor 1999,- 180 x 200 cm

Nadere informatie

WIN. WEgDroMEn. EEN FØRss Boxspring. T.W.v. 4645,-* Dit najaar mag je: 3695,- Førss boxsprings. Vanaf. * Vraag naar de voorwaarden in de winkel

WIN. WEgDroMEn. EEN FØRss Boxspring. T.W.v. 4645,-* Dit najaar mag je: 3695,- Førss boxsprings. Vanaf. * Vraag naar de voorwaarden in de winkel Dit najaar mag je: WEgDroMEn WIN EEN FØRss Boxspring T.W.v. 4645,-* Førss boxsprings Vanaf 3695,- * Vraag naar de voorwaarden in de winkel Bot.indd 1 24-09-12 10:22 TIJd voor EEN NIEuW matras? U KriJgT

Nadere informatie

juni 2015 HET ENIGE BED DAT ONTWORPEN IS VOOR JOUW LEVEN.

juni 2015 HET ENIGE BED DAT ONTWORPEN IS VOOR JOUW LEVEN. juni 2015 HET ENIGE BED DAT ONTWORPEN IS VOOR JOUW LEVEN. Ruim een eeuw aan ervaring met het ontwerpen en produceren van pocketveren Op welke matras van Sealy je ook gaat liggen: je ervaart altijd de nieuwste

Nadere informatie

SLAAPZEKER. slaapaanbiedingen. de slaapapp. Nog veel meer. Deze zomer is: 2.495,- Vlak, stofgr. 1. download hem nu gratis.

SLAAPZEKER. slaapaanbiedingen. de slaapapp. Nog veel meer. Deze zomer is: 2.495,- Vlak, stofgr. 1. download hem nu gratis. Deze zomer is: SLAAPZEKER download hem nu gratis de slaapapp ZOMER favorieten! + Nog veel meer OptiSleep boxsprings Vanaf 2.495,- Vlak, stofgr. 1 slaapaanbiedingen Boxspring Lima Strak gelijnd hoofdbord,

Nadere informatie

matrassen en topdekmatrassen lookbook

matrassen en topdekmatrassen lookbook matrassen en topdekmatrassen lookbook Yumeko brengt zachtheid in de wereld. We geloven dat zachtheid zorgt voor een beter en meer ontspannen bestaan. Ons doel is om uw tijd in de badkamer en in bed alsmaar

Nadere informatie

Velda Classic. Ergonomisch slaapcomfort

Velda Classic. Ergonomisch slaapcomfort Velda Classic Ergonomisch slaapcomfort 2 Superieure ergonomie De matrassen in de Velda Classic collectie bieden superieur comfort aan dankzij een doordachte combinatie van pocketveren technologie en kwalitatieve

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

Spiraalbodems en Matrassen

Spiraalbodems en Matrassen Spiraalbodems en Matrassen p. 02 Deze catalogus is gedrukt op 100% gerecycled papier. Na het lezen in de papierbak a.u.b. Inhoud Koninklijke Auping p. 04 Een Nederlands succesverhaal Auping spiraalbodems

Nadere informatie

Najaar 2017 MATRASSEN MATRASSEN 10-DAAGSE 199,- 399,- 299,- 699,- 899,- STAPELS VOORDEEL! 799,- 499, ,- t/m 2 december

Najaar 2017 MATRASSEN MATRASSEN 10-DAAGSE 199,- 399,- 299,- 699,- 899,- STAPELS VOORDEEL! 799,- 499, ,- t/m 2 december Najaar 2017 MATRASSEN MATRASSEN 10-DAAGSE 10-DAAGSE 299,- STAPELS VOORDEEL! 199,- 399,- 299,- 629,- 399,- 799,- 499,- 839,- 599,- 1.239,- 1.029,- 699,- 899,- t/m 2 december U houdt vanvan vintage? U houdt

Nadere informatie

aanbevolen halve prijs! * 2 e matras M Line slaapsystemen door topsporters én fysiotherapeuten Voortreffelijke drukverdeling Uitstekende ondersteuning

aanbevolen halve prijs! * 2 e matras M Line slaapsystemen door topsporters én fysiotherapeuten Voortreffelijke drukverdeling Uitstekende ondersteuning Epke Zonderland M Line slaapsystemen aanbevolen door topsporters én fysiotherapeuten Voortreffelijke drukverdeling Uitstekende ondersteuning 2 e matras prijs! * Goede ventilatie www.mline.nl Het samenspel

Nadere informatie

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie 1 Huisstofmijtallergie De huisstofmijt is een klein spinnetje dat met het blote oog niet zichtbaar is (ongeveer een tiende van een millimeter groot). De mijt houdt zich in leven met huidschilfers van mens

Nadere informatie

jubileum matras GRATIS 70/80/90 x 190/200/210 cm 695,- 2e matras preston dreamcollectie , al ruim 30 jaar slaapspecialist!

jubileum matras GRATIS 70/80/90 x 190/200/210 cm 695,- 2e matras preston dreamcollectie , al ruim 30 jaar slaapspecialist! sale preston dreamcollectie jubileum matras Preston Jubileum matras Veel goede product eigenschappen hebben we samengevoegd in onze Preston Jubileum matras. Pocketveren met 7 comfortzones welke aan beide

Nadere informatie

robustaflex : designed by your body

robustaflex : designed by your body robustaflex : designed by your body COLLECTIE 2013/2014 1 2 robustaflex : designed by your body COLLECTIE 2013/2014 SAMENVATTING DE MATRASSEN Blz. 04 RF-Latex 4 Blz. 05 RF-Latex 7 Blz. 06 RF-Latex 12 Blz.

Nadere informatie

hoofdkussens met een gepast hoofdkussen bent u altijd uitgeslapen

hoofdkussens met een gepast hoofdkussen bent u altijd uitgeslapen hoofdkussens met een gepast hoofdkussen bent u altijd uitgeslapen 58 59 hoofdkussens Uw hoofdkussen is belangrijk voor de ondersteuning van uw wervelkolom. Het gepaste hoofdkussen geeft u s morgens een

Nadere informatie

ZOMER SALE. 2-deurs uitvoering. 3-deurs uitvoering KORTING 25%

ZOMER SALE. 2-deurs uitvoering. 3-deurs uitvoering KORTING 25% MEGA KORTING 15% ZOMER SALE 2-deurs uitvoering 3-deurs uitvoering 432,- 359,- BRONX 136 X 222 CM Zweefdeurkast BRONX ELEKTRISCH VERSTELBAAR (30 CM HOOG) 160 x 200 cm van 2659,- voor 1999,- 180 x 200 cm

Nadere informatie

Dé innovatie in ventilatie dankzij Ventifort technologie. Het comfortabele matras dat ademt

Dé innovatie in ventilatie dankzij Ventifort technologie. Het comfortabele matras dat ademt Dé innovatie in ventilatie dankzij Ventifort technologie Het comfortabele matras dat ademt Alle matrassen van Alpine Plus zijn verrijkt met Ventifort Inside. Deze innovatieve technologie is de perfecte

Nadere informatie

Het bedsysteem op maat

Het bedsysteem op maat Het bedsysteem op maat Het draait uiteindelijk allemaal om u. Iedere mens is anders. En daarom is het Ecco2 bedsysteem, met zijn haarfijne afstemming, dat ook. Lengte, gewicht, lichaamsbouw, slaapgewoontes

Nadere informatie

Tapijt. Friesland College Interieur Design

Tapijt. Friesland College Interieur Design Tapijt Friesland College Interieur Design Filmpjes http://www.youtube.com/watch?v=8catgfyxu 6k http://www.vtwonen.nl/blog/inspiratieblog/tapijt 2.html http://www.garagetv.be/videogalerij/renobatitv/renobati_bouw_informatie

Nadere informatie