VIBE-keuzefiche. Afwerking van binnenmuren - behang. voor meer informatie: Behang. blz 1 /11. januari 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIBE-keuzefiche. Afwerking van binnenmuren - behang. www.vibe.be. voor meer informatie: Behang. blz 1 /11. januari 2013"

Transcriptie

1 VIBE-keuzefiche Behang januari 2013 blz 1 /11 Afwerking van binnenmuren - behang Overzicht van mogelijke soorten invloed op de gezondheid en milieu technische aspecten keuze van VIBE

2 Inhoud blz 2 / 11 Inhoudstafel Inhoudhoudstafel 1 1. Inleiding 3 2. Soorten behang Papieren behang Samenstelling en eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Vinylbehang Samenstelling en eigenschappen Vinylbehang op basis van papier Vinylbehang op basis van textiel Schuimvinyl opgeschuimd vinyl Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Glasvezelbehang Samenstelling en eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Vliesbehang Samenstelling en eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten Textiel Samenstelling en eigenschappen Milieuaspecten Gezondheidsaspecten 9 3. Lijmen 9 4. Overzichtstabel Keuze VIBE Behang Lijm Bronnen /nuttige links 11 Deze fiche werd opgemaakt door VIBE vzw. Enkel VIBE vzw kan verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud ervan.

3 Behang blz 3 /11 1. Inleiding Om je interieur meer karakter en textuur te geven, kan je behangen met papierbehang, textielbehang of synthetisch behang. Andere behangsoorten zoals glasvezelbehang, cellulosebehang of rijstpapier dienen in de eerste plaats om pleisterwerk te verstevigen en barstjes weg te werken. Normaal gezien moet je die laatste achteraf zelf nog een extra kleur geven. Een ecologisch behang, bijvoorbeeld van natuurlijke vezels, bevat geen schadelijke stoffen. Wanneer je zeker weet dat de materialen van een duurzame bron afkomstig zijn, kan je het behang na gebruik recycleren of biologisch laten afbreken. 2. Soorten behang 2.1. Papieren behang Samenstelling en eigenschappen Papieren behang is de meest traditionele behangsoort. Het is éénlagig (simplex) of tweelagig (duplex), en het heeft een achterkant (de rug) van papier. Je kan het behang verkrijgen in een gladde of in een reliëf uitvoering. Eénlagig behang bestaat uit één laag papier en is een goedkopere behangsoort die je zowat in elke handel kan vinden. Simplexbehang is minder stevig en slijtvast dan duplexbehang. Vermits het slechts uit één laag papier bestaat, vraagt het om een gladde, zeer egale ondergrond. Duplexbehang bestaat uit twee lagen papier. Dit maakt dat oneffenheden op de ondergrond zich minder zullen aftekenen. Duplexbehang is steviger en slijtvaster dan éénlagig behang. Naast een gladde uitvoering bestaat er ook duplexbehang met reliëf. Wil je de slechte staat van de muren camoufleren, kies dan voor tweelagig reliëfbehang waarbij lucht tussen de twee papierlagen is gespoten. Het behang voelt dikker en een beetje verend aan. Men spreekt dan van een gecouvreerde uitvoering.

4 Behang blz 4 / 11 Het meest milieu- en kostenvriendelijke tweelagig reliëfbehang is cellulosebehang, ook gekend als rijstpapier. Het behang bestaat uit twee lagen papier met daartussen houtvezeltjes, die lijken op rijstkorrels in het papier. Het is stevig en je kan het overschilderen in de kleur die je wenst. Je kan ook cellulose behang vinden dat gewapend is met polyester vezel voor extra stevigheid Milieuaspecten Papieren behang is één van de meest milieuverantwoorde behangsoorten, niet alleen op het gebied van gebruikte grondstoffen, maar ook wat het productieproces zelf betreft. Milieuverantwoord behangpapier is verkrijgbaar met alle mogelijke prints. Het papier is 100% FSC-gelabeld of het heeft een hoog percentage aan gerecycleerde papiervezels. De gebruikte inkten zijn van plantaardige oorsprong. In veel behangsoorten zijn chemische kleurstoffen verwerkt. Tracht deze te vermijden. Kijk uit naar behang met watergedragen kleurstoffen of met inkten op basis van natuurlijke grondstoffen Gezondheidsaspecten Papierbehang ademt, is vochtregulerend en heeft de eigenschap vervuilende stoffen op te nemen en later meer geleidelijk weer vrij te geven. Het trekt geen stof aan omdat papier niet elektrostatisch oplaadbaar is. Papierbehang bevat geen schadelijke stoffen Vinylbehang Deze behangsoort bestaat geheel of gedeeltelijk uit vinyl. Er zijn veel verschillende kleuren en dessins beschikbaar. Vinylbehang verdeelt men in vier soorten: op basis van papier, textiel, schuimvinyl of opgeschuimd vinyl Samenstelling en eigenschappen Vinylbehang op basis van papier Het meest gebruikte vinylbehang is gemaakt op basis van papier. Dit behang leunt nauw aan bij traditioneel behangpapier. Het verschil zit in de afwerkingslaag: dit is een klein laagje kunststof (vinyl). Vinylbehang is zeer geschikt voor gebruik in intensief gebruikte kamers zoals de keuken, kantoor en de woonkamer.

5 Behang blz 5 / Vinylbehang op basis van textiel De basislaag van dit behang bestaat uit een linnen rug. De plaatsingswijze is iets moeilijker dan vinylbehang op basis van papier maar het is wel sterker, beter te reinigen en beter bestand tegen agressieve stoffen. Dit vinyl behangpapier gebruikt men vaak in openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, kantoren en laboratoria Schuimvinyl Deze behangsoort bestaat uit een laag vinyl van zo n 2 à 3 mm. Je brengt het aan op de muur met een speciale lijm en het is sterk, elastisch, stootvast en reinigbaar. Dit soort vinylbehang gebruikt men voornamelijk in sportzalen, ziekenhuizen en kantoren Schuimvinyl Deze behangsoort bestaat uit een laag vinyl van zo n 2 à 3 mm. Je brengt het aan op de muur met een speciale lijm en het is sterk, elastisch, stootvast en reinigbaar. Dit soort vinylbehang gebruikt men voornamelijk in sportzalen, ziekenhuizen en kantoren Opgeschuimd vinyl Bij opgeschuimd vinyl wordt vinyl in schuimvorm aangebracht op het papier. Opgeschuimd vinylbehang lijkt op sierpleister en kan je gemakkelijk overschilderen. Het nadeel van deze behangsoort is dat het snel vuil wordt, vooral wanneer mensen roken in de kamer. In vergelijking met papierbehang is vinylbehang vrij duur. Het is wel steviger en het gaat langer mee dan papier behang. Vinyl is een plasticsoort die er voor zorgt dat wanden of muren spatwaterbestendig en reinigbaar zijn. Vinylbehang zal je daarom vaak terugvinden in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Geschuimd vinylbehang heeft een specifieke structuur waardoor het ideaal is om kleine oneffenheden in de muur te verbergen. Door de geschuimde structuur is dit behang wel gevoeliger voor vuil en de bijhorende verkleuringen. Synthetische behangsoorten verlijmt men meestal met sterkere lijmsoorten. Hierdoor is het verwijderen van het behang behoorlijk moeilijk en kan het pleisterwerk meekomen.

6 Behang blz 6 / Milieuaspecten Vinylbehang is gemaakt op basis van PVC, en dus afkomstig uit de petrochemische industrie. Het productieproces van PVC is energievretend. Dit soort behangpapier is zeer moeilijk te recycleren door de afgifte van schadelijke stoffen (zoals chloor) tijdens de behandeling Gezondheidsaspecten Synthetische behangsoorten behandelt men vaak met fungiciden (schimmelwerende producten). Ze bevatten vaak stoffen die schadelijk zijn voor de mens en het milieu, vb weekmakers, fluorkoolwaterstof, PVC of gechloreerde plastic stoffen. In tegenstelling tot papierbehang zijn synthetische behangsoorten minder ademend en minder vochtregulerend. Ze zijn elektrostatisch oplaadbaar en trekken gemakkelijker stof aan Glasvezelbehang Deze behangsoort bestaat geheel of gedeeltelijk uit vinyl. Er zijn veel verschillende kleuren en dessins beschikbaar. Vinylbehang verdeelt men in vier soorten: op basis van papier, textiel, schuimvinyl of opgeschuimd vinyl Samenstelling en eigenschappen Het verschil met de hierboven beschreven behangsoorten, is dat er in glasvezelbehang geen papier, maar glasvezel is verwerkt. Een unieke manier van weven en persen zorgt voor een zeer sterke, gaasachtige constructie. Glasvezelbehang is daarom ideaal om gescheurde of gebarsten muren te verstevigen. De structuur van de glasvezel maakt de beschadigingen onzichtbaar en verkleint de kans op verder scheuren aanzienlijk. Glasvezelbehang is goed bestand tegen vocht, krimpt niet, werkt brandvertragend, is duurzaam en stootvast Het behang is verkrijgbaar met verschillende structuren, zoals visgraat, ruitjes of een soort van natuurlijke geweven structuur. Omdat het steeds neutraal van kleur is, kan je het achteraf de kleur geven die je zelf wenst. Na plaatsing is het wel moeilijker terug te verwijderen. Voor glasvezelbehang moet je speciale lijm gebruiken die je ook zeer nauwkeurig moet aanbrengen. In tegenstelling tot papieren behang smeer je de lijm rechtstreeks op de muur en niet op het behang.

7 Behang blz 7 / Milieuaspecten Het smeltproces van glas bij de productie van glasvezelbehang vergt veel meer energie dan nodig is voor de aanmaak van bijvoorbeeld papierbehang. Bij behang dat je achteraf nog moet schilderen bepaalt de verf mee hoe milieuverantwoord het product is Gezondheidsaspecten Glasvezelbehang blijkt in tegenstelling tot wat sommige mensen vrezen, niet schadelijk te zijn voor de ademhalingswegen. De vezels zijn te grof zijn om zich vast te zetten in de longen. Wel kan er, zolang de vezels niet door een verflaag gebonden zijn, huidirritatie optreden bij de verwerking. De lijmen zijn echter niet onschuldig: het gaat om kunstharslijmen. Glasvezelbehang is net zoals ander structuurof reliëfbehang gevoeliger voor stofophoping Vliesbehang Vaak verwart men vliesbehang met glasvezelbehang. Het grote verschil zit in de productie: vliesbehang wordt geperst, glasvezelbehang wordt meestal geweven. Vliesbehang is een behang met als rugmateriaal een non-woven vlies in plaats van papier Samenstelling en eigenschappen Vliesbehang bestaat uit een onderkant van vlies en een toplaag van papier, cellulose, vinyl of polyester. Doordat de vezels in elkaar haken vormen zo een stevig vlechtwerk. Vliesbehang bestaat zowel in een getinte als overschilderbare uitvoering. Je kan het ook gebruiken als onderlaag voor een ander behang. De stof van vliesbehang is licht en toch stevig. Voor het bekleden van licht beschadigde of oneffen muren is vliesbehang ideaal. Het is immers sterker dan normaal behang en zal niet snel vervormen, scheuren, uitzetten of krimpen. Een andere naam voor vliesbehang is snelbehang. Deze naam heeft vliesbehang te danken aan het feit dat je de lijm niet op het behang maar rechtstreeks op de muur aanbrengt en dat zonder wachttijd. Dit maakt het aanbrengen van vliesbehang net iets eenvoudiger dan het aanbrengen van andere soorten behang. Ook het verwijderen van het behang kan op een eenvoudige manier, meestal zonder stomer.

8 Behang blz 8 / Milieuaspecten Vliesbehang op basis van papier of cellulose bevat geen bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Het is biologisch afbreekbaar, tenzij er kunststoffen in de toplaag zijn gebruikt. Bij behang dat je achteraf nog moet schilderen, bepaalt de verf mee hoe milieuverantwoord het product is Gezondheidsaspecten Vliesbehang op basis van papier of cellulose bevat geen bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu. Het is biologisch afbreekbaar, tenzij er kunststoffen in de toplaag zijn gebruikt. Bij behang dat je achteraf nog moet schilderen bepaalt de verf mee hoe milieuverantwoord het product is Textiel Samenstelling en eigenschappen Textielbehang is een behangsoort die bestaat uit natuurlijke vezels, synthetische vezels of een combinatie van beide. De textielvezels zijn meestal gecombineerd met een onderlaag van papier of een vlies. Textielbehang heeft een bijzondere, warme uitstraling maar is wel vrij duur. Textielbehang is niet afwasbaar en ook niet bestand tegen vocht. Onderhoud is dus moeilijk. Je gebruikt het best ook niet op plaatsen waar je intensief leeft zoals de living, speelkamer enz Milieuaspecten De milieu-impact van bekledingen uit stof is afhankelijk van de gebruikte textielvezels. Zie hiervoor ook de fiche over textiel.

9 Behang blz 9 / Gezondheidsaspecten Bekledingen uit stof nemen vervuilende stoffen op en geven deze later weer vrij. Textielbehang trekt stof aan. Bij een hoge relatieve vochtigheid in huis kan textielbehang ook een goede voedingsbodem zijn voor de huisstofmijt. Als je allergisch reageert op huisstof, kan je dit soort behang beter niet aanschaffen. De gezondheidsaspecten zijn afhankelijk van de lijm waarmee de textielvezels zijn verlijmd en de lijm die je zelf gebruikt om het behang te plaatsen. Probeer schimmelvlekken op de muren niet te verstoppen achter behang of andere muurbekledingen. Los eerst de oorzaak van het schimmelprobleem op! Meestal gaat het om condensatievocht van binnenshuis (dan moet je intensiever verluchten of ventileren), om een koudebrug waar vocht op condenseert (dan moet je de koudebrug opheffen) of om doorslaand vocht van buiten (dan moet je de gevel dicht maken: hervoegen, bepleisteren, waterwerende behandeling toepassen). Het is niet omdat je de schimmel niet meer ziet, dat hij er niet meer is. Als je het vochtprobleem niet wegneemt, zal de schimmel na verloop van tijd terug zichtbaar worden door de muurbekleding heen. Als je er zeker van wilt zijn dat je behang geen schadelijke emissies vrijgeeft, gebruik dan behangpapier met het Blaue Engel - label en verlijm het met natuurlijmen of met klassieke behangpoederlijm (methylcelluloselijm). Het Blaue Engel -label bewijst dat het papier getest is op emissies en gevaarlijke samenstellende stoffen (formaldehyde, zware metalen, enz.) Rijstpapier met het Blaue Engel label bevat tot 80% gerecycleerd papier. 3. Lijmen Lijmen voor klassiek behangpapier zijn lijmen met een synthetisch derivaat van cellulose (methylcellulose) als hoofdbestanddeel. Deze lijmen zijn verkrijgbaar in poedervorm of in kant-en-klaar gemaakte behanglijm. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Lijmen voor zware behangsoorten of moeilijke ondergronden bevatten vaak meer chemsiche stoffen en organische oplosmiddelen dan de gewone wateroplosbare lijmen. Probeer lijmen met vluchtige organische stoffen (VOS) te vermijden. Deze stoffen worden gebruikt als oplosmiddel en verdampen na het aanbrengen van de lijm. Lijmen voor kunststofbekledingen of glasvezelbehang zijn meestal gemaakt op basis van kunstharslijmen (vinyl- of acrylharsen) en zijn daarom meer belastend voor het binnenmilieu. Behanglijm met oplosmiddelen of polyvinylacetaat-lijm (PVA) zijn te vermijden.

10 Behang blz 10 / Overzichtstabel behang Gezondheid Milieu Eigenschappen ademend houdt stof vast stootvast toepasbaar in natte ruimtes lijmen op muur mogelijk onderhoud/afwasbaar papieren behang A nee A 5 h h h cellulosebehang A nee A A h h h vinylbehang h ja h A A h A glasvezelbehang 5 ja 5 A A 5 vliesbehang A/h* neen/ja* A/h* A A/h* A A/h* textielbehang A/h* ja A/h* A/h* h A/h** h 5. Keuze VIBE 5.1. Behang 1e keuze: Behangpapier met het Blaue Engel -label Ecologisch behangpapier uit natuurlijke cellulose afkomstig van gerecycleerde papiervezels of van papier uit duurzaam beheerde bossen (100% FSC) waarbij gebruik is gemaakt van (niet- zuurhoudende) inkt op waterbasis (geen VOS of oplosmiddel). 2e keuze: Textielbehang op basis van natuurlijke vezels met (niet-zuurhoudende) inkt op waterbasis (geen VOS of oplosmiddel). 3e keuze: Klassiek papierbehang. Niet-synthetisch behangpapier op basis van watergedragen kleurstoffen of inkten (ter vervanging van inkten op basis van solventen).

11 Vloerbekleding blz 11 / Lijm 1e keuze: Lijmen op basis van natuurlijke grondstoffen en met zo weinig mogelijk petrochemische toevoegstoffen, bewaarmiddelen, schimmelwerende producten enz. Lijmen van Leinos: op basis van natuurlatex, boomharsen en cellulose. Lijmen van Auro: lijmen voor behangpapier, universeellijmen op basis van natuurlijke harsen. 2e keuze: Klassieke behangerslijm op basis van cellulose, met water als oplosmiddel en zonder schadelijke stoffen, biociden of bewaarmiddelen. 6. Bronnen /nuttige links Oliver Heath: Ecochic wonen. Kosmos uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 2008, 176 p. Drs Suzanne et Pierre Déoux: Le guide de l habitat sain. Medieco Editions, Andorra-la-Vella, 2002, 409 p. Josef Kroiss, August Bammer: Biologisch natürlich bauen. S. Hirzel verslag, Stuttgart, 2000, 495 p. Armin Radünz, Alexandra Krings: Selbst renovieren-öko-logisch! Verbraucher Zentrale, Düsseldorf, 1999, 238p. Gerd Zwiener: Ökologisches Baustoff-Lexikon. C.F. Müller Verslag GmbH, Heidelberg, 1994 Interne berichten natureplus. Merken van verven en behangpapier met het Blaue Engel -label vind je op: (Engels- en Duitstalig) Foto s Sandberg De nieuwe gooye Behangpapier-info.be Freetime.be Swiet.be Redactie Sigrid Van Leemput Ann Vereycken Eindredactie Dimitri Alderweireldt Layout ID-advertising Colofon Nagelezen door Stuurgroep LNE Verantwoordelijke uitgever Thomas Lootvoet Grotesteenweg Antwerpen-Berchem

VIBE-fiches. Keuzefiche: Afwerkingsmaterialen / muurbekleding. Inleiding. Behang & gezondheid

VIBE-fiches. Keuzefiche: Afwerkingsmaterialen / muurbekleding. Inleiding. Behang & gezondheid februari 2007 p. 1 Inleiding Aan sommige binnenmuren moet u niets meer doen. Zo kan je een mooi gemetselde en gevoegde bakstenen of kalkzandstenen muur onbehandeld laten. Ook oude bakstenen muren, eventueel

Nadere informatie

http://www.youtube.com/watch?v=rap2wlli APU http://www.youtube.com/watch?v=o2s2wdb RaBQ&feature=related http://youtu.

http://www.youtube.com/watch?v=rap2wlli APU http://www.youtube.com/watch?v=o2s2wdb RaBQ&feature=related http://youtu. BEHANG http://www.youtube.com/watch?v=rap2wlli APU http://www.youtube.com/watch?v=o2s2wdb RaBQ&feature=related http://youtu.be/8kfdxdohbry Geschiedenis van behang In de middeleeuwen begon men in Europa

Nadere informatie

EEN GEZONDE AFWERKING VAN MUREN EN PLAFONDS

EEN GEZONDE AFWERKING VAN MUREN EN PLAFONDS EEN GEZONDE AFWERKING VAN MUREN EN PLAFONDS - Een milieuvriendelijke, gezonde en mooie afwerking voor muren en plafonds, een koud kunstje. MAT15-1. INLEIDING Het oog wilt wat! Het uitzicht van een bepaalde

Nadere informatie

behanginstructies Inhoudsopgave:

behanginstructies Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 1. Plakinstructies vliesbehang. Plakinstructies duplex- en vinylbehang 3. Plakinstructies glasvezelbehang. Meetinstructies. Behang symbolen. Vraag & antwoord 1. Vliesbehang Vliesbehang is

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

verven vindt u op pagina 2).

verven vindt u op pagina 2). februari 2007 p. 1 Inleiding De meeste mensen hebben ooit wel eens geverfd. Sommigen vinden dat verf goed ruikt. Anderen vinden dat verf stinkt. Dat hangt natuurlijk af van welke soort verf u gebruikt

Nadere informatie

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009

Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerafwerking (soepele vloerbekledingen, hout, tegels,...). Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen 02 juni 2009 Vloerbekleding 1. Harde vloerbekleding 2. Halfzachte vloerbekleding 3.

Nadere informatie

Modern Walls glasweefsel

Modern Walls glasweefsel Modern Walls niet te vergelijken met andere wandbekledingen! Modern Walls 100% natuurproduct Vinylwandbekleding chemisch product (PVC) Modern Walls vs. niet schadelijk voor de gezondheid Modern Walls bevat

Nadere informatie

Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel

Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Inhoudsopgave 6302986 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Emmer 2,5 kg NL/FR 2 6302987 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Emmer 5 kg NL/FR 4 6302988 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel

Nadere informatie

Graag presenteren wij u EKOTEX. Tien complete systemen voor een excellente wandafwerking.

Graag presenteren wij u EKOTEX. Tien complete systemen voor een excellente wandafwerking. EKOTEX, juli 2013 grafisch ontwerp Carli-d eerste keus sprint snelste keus hygiene bacterie- en schimmelwerend schone lucht VOS absorberend ecologisch meest duurzame keus ISOLAtie verbetert akoestiek,

Nadere informatie

Tapes. www.wiltec.nl. Tapes

Tapes. www.wiltec.nl. Tapes 63 Tape is tape hoor je vaak, maar niets is minder waar. Tussen de verschillende soorten en kwaliteiten tapes zijn grote verschillen aanwezig. Het gebruiken van een verkeerde tape in uw productieproces

Nadere informatie

26/05/2010. Materiaal Gebruik Bewaring

26/05/2010. Materiaal Gebruik Bewaring Behoud en beheer van figurentheaterelementen. Hoe garandeer ik mijn figuren, rekwisieten, decors en documenten een lang leven? Op een lang leven voorbereid? Materiaal Gebruik Bewaring 1 Eigenschappen van

Nadere informatie

VERVEN: SOORTEN EN TOEPASSINGEN

VERVEN: SOORTEN EN TOEPASSINGEN VERVEN: SOORTEN EN TOEPASSINGEN - De juiste verf kiezen voor de juiste toepassing met aandacht voor milieu en gezondheid MAT19-1. INLEIDING Op zoek naar de juiste verf voor uw woonkamer? Ziet u ook soms

Nadere informatie

Leem. 100% natuurlijk bouwmateriaal

Leem. 100% natuurlijk bouwmateriaal Leem De grondstof leem wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden. Het is in grote delen van Europa verdrongen door het gips dat we nu als stucwerk kennen. Maar toch wordt het nog veel gebruikt

Nadere informatie

Materialen Belangrijkste kenmerken DD-analyse Voordelen voor de gezondheid Nadelen voor de gezondheid

Materialen Belangrijkste kenmerken DD-analyse Voordelen voor de gezondheid Nadelen voor de gezondheid THERMISCHE ISOLATIEMATERIALEN Rotswol - dampopen - minerale grondstoffen - geen brandwerende stoffen - inadembare vezels tijdens de - onbrandbaar beschikbaar in voldoende hoeveelheden - geen biociden toepassing,

Nadere informatie

BEHANGEN TIPS & WEETJES. De Waegenaere NV

BEHANGEN TIPS & WEETJES. De Waegenaere NV BEHANGEN TIPS & WEETJES De Waegenaere NV Bieke Voorbereiding Goed behangen begint met de ondergrond. Alleen op een gladde en schone ondergrond, waar de lijm goed op hecht, kunt u glad en strak behangen.

Nadere informatie

Voorbereiding op niveau 2 Schilder

Voorbereiding op niveau 2 Schilder Voorbereiding op niveau 2 Schilder 116015 Praktische informatie Code keuzedeel K0381 Niveau Geschikt voor niveau 1 Studielast Totaal: 240 uur Savantis adviseert 20 contact gebonden uren theorie, 170 uren

Nadere informatie

Technische steekkaart -1- KEUKEN & BADKAMER EXPERT

Technische steekkaart -1- KEUKEN & BADKAMER EXPERT Technische steekkaart -1- A) Algemene informatie Matte verf van topkwaliteit speciaal voor muren in keuken en badkamer. Vochtafstotend waardoor geen schimmelvorming. Maskeert vlekken zoals nicotine,...

Nadere informatie

Overzichtsfolder muurverven binnen. Voor elke binnenmuur de gepaste verf.

Overzichtsfolder muurverven binnen. Voor elke binnenmuur de gepaste verf. Overzichtsfolder muurverven binnen. Voor elke binnenmuur de gepaste verf. Top-verflijn absolute uitblinker Opti-verflijn vaste waarde Initio-verflijn betrouwbare basis Jouw garantie op de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren.

Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren. MATERIALEN VOOR FRONTEN ACRYL Eigenschappen acryl Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren. Acryl hoogglans is een kunststof en kan enkel als vlakke

Nadere informatie

KEIM BIOSIL ECOLOGISCHE MUURVERF VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT

KEIM BIOSIL ECOLOGISCHE MUURVERF VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT KEIM BIOSIL ECOLOGISCHE MUURVERF VOOR EEN GEZOND BINNENKLIMAAT Gezond binnenklimaat vrij van schadelijke stoffen en weekmakers damp De plussen van minerale verf voor een betere woon- en leefkwaliteit Milieu

Nadere informatie

ERFURT-Vliesfaser behang Muurbekleding van hoge kwaliteit uit 100% vliesvezel.

ERFURT-Vliesfaser behang Muurbekleding van hoge kwaliteit uit 100% vliesvezel. ERFURT-Vliesfaser behang Muurbekleding van hoge kwaliteit uit 100% vliesvezel. vliesfaser VKFES-FLYVF-VF-SF-A4-NL02.indd 2 19.05.2005 9:48:05 Uhr ERFURT-Vliesfaser behang 100% kwaliteit voor veeleisende

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. Leempleisters van Wanlin. Samenstelling van de pleistermaterialen. Verpakking en opslag. Fysieke eigenschappen.

TECHNISCHE FICHE. Leempleisters van Wanlin. Samenstelling van de pleistermaterialen. Verpakking en opslag. Fysieke eigenschappen. Leempleisters van Wanlin Samenstelling van de pleistermaterialen Zand, zuivere leem van Wanlin, gehakseld stro. Verpakking en opslag Het pleistermateriaal Argibase is verkrijgbaar in twee varianten: Argibase-D

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw :

Opleiding Duurzaam Gebouw : Opleiding Duurzaam Gebouw : Polluenten in het gebouw: hoe ze te verminderen? Leefmilieu Brussel HULP BIJ DE KEUZE VAN NATUURLIJKERE PRODUCTEN : NATUURLIJKE VERVEN, VERNISSEN EN OLIËN Olivier DAXHELET LA

Nadere informatie

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen hout Zo kunt u zelf houtproblemen Productinformatie oplossen Overzicht producten Stappenplannen Houtvuller Heeft u een beschadigde deur of een verrot kozijn? In deze folder vindt u hulp om de meest voorkomende

Nadere informatie

Overschilderbaar. ProGold. ProGold glasweefsel. ProGold voorgeschilderd glasweefsel. ProGold glasvlies. ProGold glasweefsellijm. ProGold magnetisch

Overschilderbaar. ProGold. ProGold glasweefsel. ProGold voorgeschilderd glasweefsel. ProGold glasvlies. ProGold glasweefsellijm. ProGold magnetisch Overschilderbaar ProGold 15 ProGold glasweefsel ProGold glasweefsel wordt vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardige garens die bestaan uit 100% stapelvezels. Met het zeer slagvaste materiaal kunnen scheuren

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste mengverf

Zo kiest u de juiste mengverf verf Zo kiest u de juiste mengverf Overzicht assortiment Mengverven De verfmengmachine van GAMMA biedt ongekende mogelijkheden. GAMMA mengt voor u muur-, lak-, grond- en andere speciaalverf zoals beton-

Nadere informatie

VOORDELEN PVC LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN PVC LAMINAATVLOEREN VOORDELEN PVC LAMINAATVLOEREN Kwaliteit van kunststof De kwaliteit van kunststof ten opzichte van natuurlijke materialen zijn welbekend : slijtvaster, makkelijker in onderhoud, vaak steviger en meestal

Nadere informatie

Gezonde en milieuverantwoorde materialen voor je huis

Gezonde en milieuverantwoorde materialen voor je huis Gezonde en milieuverantwoorde materialen voor je huis Een gezonde woning. Waarom? Daarom. Welke gezonde en milieuverantwoorde materialen kan je kiezen en hoe? 1 Inhoudstafel Een gezond huis. Waarom? Daarom!

Nadere informatie

Kalkverf. Kalkverf biedt steeds een bijzondere meerwaarde!

Kalkverf. Kalkverf biedt steeds een bijzondere meerwaarde! Kalkverf Premium Quality Kalkverf van Stoopen & Meeûs is een kalkmatte, decoratieve verf die binnen, maar ook buiten kan toegepast worden. Binnen zijn er vele decoratieve schilder- en spateltechnieken

Nadere informatie

Schilderen van muren en plafonds

Schilderen van muren en plafonds Schilderen van muren en plafonds Inleiding: Schilderwerk aan muren en plafonds met natuurverf wijkt eigenlijk niet zo veel af van hetzelfde werk met synthetische verven. De voorbereiding is en blijft belangrijk

Nadere informatie

de vernieuwde winkel ons totaalconcept veel voordeel! HistorONE verfstalen

de vernieuwde winkel ons totaalconcept veel voordeel! HistorONE verfstalen In deze informatiewaaier: de vernieuwde winkel ons totaalconcept veel voordeel! HistorONE verfstalen DecoHome Zierikzee Grevelingenstraat 11 Zierikzee Telefoon: (0111) 45 11 20 Fax: (0111) 45 11 19 E-mail:

Nadere informatie

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie 1 Huisstofmijtallergie De huisstofmijt is een klein spinnetje dat met het blote oog niet zichtbaar is (ongeveer een tiende van een millimeter groot). De mijt houdt zich in leven met huidschilfers van mens

Nadere informatie

VIBE-fiches. Keuzefiche: Afwerkingsmaterialen / binnenpleisters. Inleiding. Soorten pleisters

VIBE-fiches. Keuzefiche: Afwerkingsmaterialen / binnenpleisters. Inleiding. Soorten pleisters februari 2007 p. 1 Inleiding Soms worden gemetselde muren bloot gelaten. Maar meestal worden ze bepleisterd, of afgewerkt met gipsplaten. De meest gebruikte pleisters en gipsplaten zijn gemaakt op basis

Nadere informatie

D E S I G N V L O E R E N

D E S I G N V L O E R E N D E S I G N V L O E R E N marlise laat uw interieur tot leven komen... design vloeren van marlise compleet en verrassend totaalconcept Marlise vloeren zijn kwalitatief hoogwaardige, naadloze vloeren op

Nadere informatie

Technische Avond Ra 4. Conservering

Technische Avond Ra 4. Conservering Technische Avond Ra 4 Conservering In deze presentatie Inleiding Algemeen Nieuw of bestaand casco Voorbehandeling Schooperen Verf Scoutingvlet Inleiding Wie zijn wij Onderhoud een à Mogelijkheden en afweging

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

BORSTELS, ROLLEN EN MASKING TAPE WELKE GEBRUIKEN. De Waegenaere NV

BORSTELS, ROLLEN EN MASKING TAPE WELKE GEBRUIKEN. De Waegenaere NV BORSTELS, ROLLEN EN MASKING TAPE WELKE GEBRUIKEN De Waegenaere NV Bieke Borstels, Rollen en Masking tape Borstels Een nieuwe verfborstel kan je even over grof schuurpapier strijken om losse haren kwijt

Nadere informatie

OPSTIJGEND VOCHT. Rewah nv. Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding

OPSTIJGEND VOCHT. Rewah nv. Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding OPSTIJGEND VOCHT Rewah nv Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding Diagnose: opstijgend vocht! - Vlekvorming - Geurhinder - Vochtig pleisterwerk - Schimmels - Zoutuitbloeiingen

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux.

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux. Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen 1. Waarom deze brochure? Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond

Nadere informatie

Handreiniging & -bescherming

Handreiniging & -bescherming & -bescherming Handreiniger Dreumex Plus Extra reinigingskracht dankzij huidvriendelijke microkorrels Extra krachtig, dankzij actieve citrus ingrediënten Geschikt voor vele toepassingen Vervuiling: bitumen,

Nadere informatie

VIBE-keuzefiche. Afwerking van muren, hout en metaal - verf. www.vibe.be. voor meer informatie: Verf. blz 1 /18. januari 2013

VIBE-keuzefiche. Afwerking van muren, hout en metaal - verf. www.vibe.be. voor meer informatie: Verf. blz 1 /18. januari 2013 VIBE-keuzefiche Verf januari 2013 blz 1 /18 Afwerking van muren, hout en metaal - verf Samenstelling milieu- en gezondheidsimpact bouwtechnische kenmerken keuze van VIBE 3 3 8 7 8 Inhoud blz 2 / 18 Inhoud

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering.

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. binnen toepassen Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. Nee Bestaat de ondergrond uit baksteen, betonsteen of betonblokken? Ja Ja Pas weber.dry inject toe. A Controleer

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Classico Façade

Handleiding Pure & Original Classico Façade Handleiding Pure & Original Classico Façade Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Classico Façade...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Classico Façade...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid Leginstructies VOORAF Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk de leginstructies nauwkeurig te volgen. Het is belangrijk om, bij daglicht, alle panelen voor en tijdens de plaatsing te controleren

Nadere informatie

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating

Index. Klaar voor de toekomst. - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating. - Voordelen van NanoCoating Index - Het bedrijf: wie zijn wij? - Wat is NanoCoating? - Mogelijkheden met NanoCoating - Voordelen van NanoCoating - Producten Universal Cleaner Special Nano Polish NanoCoat Steen & Hout NanoCoat Solar

Nadere informatie

Sika ComfortFloor VOOR UW HUIS PERFECTIE WAS NOG NOOIT ZO DICHT BINNEN HANDBEREIK

Sika ComfortFloor VOOR UW HUIS PERFECTIE WAS NOG NOOIT ZO DICHT BINNEN HANDBEREIK Sika ComfortFloor VOOR UW HUIS PERFECTIE WAS NOG NOOIT ZO DICHT BINNEN HANDBEREIK LEVEN IN PERFECTIE Sika ComfortFloor IN UW HUIS Sika ComfortFloor is meer dan zomaar een vloer. Mensen worden ondergedompeld

Nadere informatie

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Binnenluchtkwaliteit Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Logo Antwerpen vzw Borstkanker Roken Vaccinaties Ongevallen Geestelijke gezondheid Voeding & beweging Milieu & Gezondheid Goed of fout? Binnen

Nadere informatie

Schilderen met A'Qua Premium. ''watergedragen verven''

Schilderen met A'Qua Premium. ''watergedragen verven'' Schilderen met A'Qua Premium ''watergedragen verven'' Regiobijeenkomsten VMBO Bouwtechniek Najaar 2008 willen - weten - wennen willen: bereid zijn om met deze verven te gaan werken. weten: kennis en informatie

Nadere informatie

Airtex wandbekleding. Materiaal Gewicht Brandwerend Bedrukking Max. breedte Textuur

Airtex wandbekleding. Materiaal Gewicht Brandwerend Bedrukking Max. breedte Textuur INTERIEUR PRODUCTEN Airtex wandbekleding Omschrijving: Formaten tot 5x45 meter worden uit 1 deel gemaakt (naadloos). Hygiëne: afneembaar met vochtige doek en vuil kan niet in de naden nestelen. Kosten

Nadere informatie

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe Aquarelverf 36 36 Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe transparanter de kleur. In principe kan met aquarelverf

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Binnenhuispolluenten: hoe ze te beperken? Leefmilieu Brussel ELEMENTEN VAN EEN DUURZAME KEUZE Emissiedrempels van de WGO, labels en aanbevelingen Liesbet TEMMERMAN cera a asbl

Nadere informatie

Technische steekkaart -1- AMBIANCE MUR EXTRA MAT MIX

Technische steekkaart -1- AMBIANCE MUR EXTRA MAT MIX Technische steekkaart -1- A) Algemene informatie Hoogkwalitatieve extra matte acrylaatverf, te kleuren op de mengmachine. Toepasbaar op muren en plafonds en op oude lagen in goede staat. Geen aanzetten

Nadere informatie

De mooiste PVC vloeren voor ieder interieur

De mooiste PVC vloeren voor ieder interieur De mooiste PVC vloeren voor ieder interieur Waarom Vivafloors? Vivafloors produceert en levert hoogwaardige pvc vloeren voor ieder budget en ieder interieur. Koopt u een vloer van Vivafloors, dan koopt

Nadere informatie

WILLCO Fassade Profil

WILLCO Fassade Profil WILLCO Fassade Profil De WILLCO Fassade Profil is een decoratieve sierlijst voor geveltoepassing. Productinformatie De WILLCO Fassade Profil bestaat uit een polystyreen kern, afgewerkt met een cementvrije,

Nadere informatie

Kopse speling (mm) die tussen de planken dient aangehouden te worden w w w. e c o - p r o f i l. c o m

Kopse speling (mm) die tussen de planken dient aangehouden te worden w w w. e c o - p r o f i l. c o m TERRASDEKKING www.eco-profil.com Eco-Profil is producent van terrasdekking in massief houtcomposiet. Het ecologisch aspect vormt de basis waarin we streven naar duurzame producten om u het leven zo aangenaam

Nadere informatie

Rewah nv OPSTIJGEND VOCHT. Nabehandeling. Hebt u nog vragen? Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding

Rewah nv OPSTIJGEND VOCHT. Nabehandeling. Hebt u nog vragen? Sinds 1985 uw specialist in de ontwikkeling van producten voor vochtbestrijding Nabehandeling Wat na het injecteren? Na het injecteren moet het product de tijd krijgen om in te dringen in de poriën van de mortel en de steen, alsook om te polymeriseren, dus uit te harden en de waterafstotende

Nadere informatie

B R I C O F I C H E I C H tie B R I C O F eh n en B a g cora i t ar De o c e D

B R I C O F I C H E I C H tie B R I C O F eh n en B a g cora i t ar De o c e D n e g n Beha e i t a r Deco E H I C F C O I B R Decoratie B R I C O F I C H E Poreuze of nieuwe muren (in pleister) voorbereiden? Breng een grondlaag behanglijm aan : gebruik aangelengde lijm en laat

Nadere informatie

Als alles glad moet verlopen. Het nieuwe Brillux pleisterassortiment

Als alles glad moet verlopen. Het nieuwe Brillux pleisterassortiment Als alles glad moet verlopen Het nieuwe Brillux pleisterassortiment Grondig vernieuwd Brillux pleister Achter elk perfect oppervlak gaat een perfecte voorbereiding schuil. Om deze belangrijke werkzaamheden

Nadere informatie

Buitengewoon beter dan hout

Buitengewoon beter dan hout Buitengewoon beter dan hout Een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout... Neodeck wordt vervaardigd uit een gelijkvormig mengsel van hout en kunststof en heeft hierdoor unieke eigenschappen. De unieke

Nadere informatie

Productengamma. Rewah Paint. Preferred by Masters of excellence

Productengamma. Rewah Paint. Preferred by Masters of excellence Productengamma Rewah Paint Preferred by Masters of excellence Voorbereiding Verfafbijtmiddelen Decamur Gebruiksveilige neutrale en solventvrije krachtige afbijter voor gevelverf, vernis, lak. Biologisch

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel DE VOS-EMISSIES VAN BOUWMATERIALEN EN -PRODUCTEN: EEN OVERZICHT Liesbet TEMMERMAN cera a asbl Doelstellingen van de presentatie

Nadere informatie

Bond Beter Leefmilieu, Koepel van Vlaamse milieuverenigingen

Bond Beter Leefmilieu, Koepel van Vlaamse milieuverenigingen Voorstelling project 20 infosessies 15 onderwerpen Verspreid over Vlaanderen Handleidingen Nauwe samenwerkingsteunpunt Bond Beter Leefmilieu, Koepel Verven en vernissen Diverse toepassingen Milieuimpact

Nadere informatie

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Voor het verlijmen van textiel vloerbedekking met jute-, vilt- en actionback rug. Uitermate geschikt voor het bekleden van trappen. Volumes 22,1 l Eigenschappen TOEPASSINGENVerlijmen van textiel

Nadere informatie

Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd.

Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. VENTILEREN Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Met ventilatie kan worden voorkomen dat hinderlijke

Nadere informatie

VIBE-keuzefiche. Textiel in huis. www.vibe.be. Textiel Bed en bedtextiel. voor meer informatie: blz 1 /22. januari 2013

VIBE-keuzefiche. Textiel in huis. www.vibe.be. Textiel Bed en bedtextiel. voor meer informatie: blz 1 /22. januari 2013 VIBE-keuzefiche Textiel Bed en bedtextiel januari 2013 blz 1 /22 Textiel in huis Samenstelling eigenschappen milieu- en gezondheidsaspecten - keuze van VIBE 3 7 5 8 10 4 13 9 19 Inhoud blz 2 / 22 Inhoudstafel

Nadere informatie

www.serena.be www.egaliseer.be Authentic Plank Shade Strips 2,5mm

www.serena.be www.egaliseer.be Authentic Plank Shade Strips 2,5mm www.serena.be www.egaliseer.be Authentic Plank Shade Strips 2,5mm Verlijmde kurkvloer en -wand WAAROM KURK? Ecologisch Duurzaam Anti statisch en -allergisch Warmte en geluids isolerend VERLIJMDE KURK Dikte

Nadere informatie

Deel 5 - BINNENAFWERKING... 2

Deel 5 - BINNENAFWERKING... 2 INHOUDSOPGAVE Deel 5 - BINNENAFWERKING... 2 53. BINNENVLOERAFWERKINGEN... 3 53.00. binnenvloerafwerkingen - algemeen... 3 53.20. houten vloerbekledingen - algemeen... 3 53.22. houten vloerbekledingen planken

Nadere informatie

Wiltec Poetsdoeken. Schoon en efficiënt!

Wiltec Poetsdoeken. Schoon en efficiënt! Wiltec Poetsdoeken Schoon en efficiënt! Industrieel poetspapier POETSDOEKEN Schoonmaken is onafscheidelijk van werken. In elk bedrijf en elke industrie worden poetsdoeken gebruikt voor de dagelijkse en

Nadere informatie

Docent: Judith van der Veen

Docent: Judith van der Veen Materialenkennis P1 2015-2016 Docent: Judith van der Veen Stof is voor de modeontwerper wat verf voor de schilder is: het materiaal waarmee hij zich uitdrukt. Sommige ontwerpers werken direct met de stof

Nadere informatie

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN VOORDELEN LAMINAATVLOEREN Betrouwbaar en budgetvriendelijk Kies voor laminaat wanneer u een stijlvolle vloer wenst en toch budgetvriendelijk moet zijn. Voor een zachte prijs krijgt u de warmte en uitstraling

Nadere informatie

Tapijt verbetert het klimaat in huis. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid

Tapijt verbetert het klimaat in huis. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Tapijt verbetert het klimaat in huis schonere lucht in huis géén allergie en astma hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Inhoudsopgave Tapijt en binnenklimaat Tapijt verbetert het klimaat in

Nadere informatie

Dynamisch hulpmiddel ter ondersteuning van het advies inzake de correcte ventilatie van woningen

Dynamisch hulpmiddel ter ondersteuning van het advies inzake de correcte ventilatie van woningen Dynamisch hulpmiddel ter ondersteuning van het advies inzake de correcte ventilatie van woningen Pieter Logghe, Departement Gezondheid en Binnenhuisvervuiling, Leefmilieu Brussel Ventilatie hangt onlosmakelijk

Nadere informatie

PARKETLIJM CP0 Lijm voor houten vloerbekleding

PARKETLIJM CP0 Lijm voor houten vloerbekleding PARKETLIJM CP0 Lijm voor houten vloerbekleding Beschrijving De parketlijm CP0 is een silanische eencomponentlijm, klaar voor gebruik, elastisch, zonder solventen of stoffen die schadelijk zijn voor de

Nadere informatie

Lijm & Kit. Nummer 24

Lijm & Kit. Nummer 24 Nummer 24 Art.nr. 912689 Lijmen en kitten indelen naar gebruiksdoel is nauwelijks mogelijk, want iedere moderne lijm of kit heeft een veelheid aan gebruiksdoelen. Welke lijm bij uitstek geschikt is voor

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding hout Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding Kant en klare wand- en plafondbekleding MDF en houten schroten om zelf af te werken Bekleding van wanden en plafonds in vochtige ruimtes Wand- en plafondbekleding

Nadere informatie

Europe. dé zorgeloze vloer ONTDEK AL ONZE VOORDELEN BINNENIN

Europe. dé zorgeloze vloer ONTDEK AL ONZE VOORDELEN BINNENIN Europe dé zorgeloze vloer ONTDEK AL ONZE VOORDELEN BINNENIN SWANFLOR 1 SWANFLOR 1 INHOUDSTAFEL 4 WAT IS VINYL PARKET 6 VOOR IEDER WAT WILS 7 CERTIFICATEN 8 KLASSIEK 10 MODERN 12 RUSTIEK 14 VINTAGE 16 ONZE

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Expertise van Perfax Perfax, vertrouwde kwaliteit!

Expertise van Perfax Perfax, vertrouwde kwaliteit! Behangwijzer Vulmiddelwijzer Expertise van Perfax Perfax biedt voor al uw renovatie- en decoratieklussen dé juiste oplossing. Het Perfax assortiment bestaat uit vulmiddelen, wand- en vloerlijmen en gereedschap

Nadere informatie

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen :

TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen : TECHNISCHE INGREPEN TEGEN VOCHT ONDERAAN DE MUREN Ongeacht de aard van de ingreep en zijn doeltreffendheid vergt het drogen van muren vrij veel tijd. Zo bijvoorbeeld bevat een muur met een dikte van 40

Nadere informatie

Kalkverf (Corical) Kalkverf lichte kleur 1 ltr. 27,38 Kalkverf lichte kleur 5 ltr. 123,06

Kalkverf (Corical) Kalkverf lichte kleur 1 ltr. 27,38 Kalkverf lichte kleur 5 ltr. 123,06 PURO Styling introduceert onder eigen label een eigentijdse kleurlijn kalk- en krijtverven. Deze verflijnen worden op ambachtelijke wijze gefabriceerd. Verf wordt op bestelling op kleur gebracht en op

Nadere informatie

Pleisteren met katoen

Pleisteren met katoen Pleisteren met katoen Puur natuur in Aangepast aan de standaarden van nu en toen Heel oud is de Rietvinck nog niet, maar in 25 jaar tijd zijn de wensen en eisen die aan verzorgingstehuizen worden gesteld,

Nadere informatie

KITTEN 1 : 1. AANSLUITVOEGEN : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN.

KITTEN 1 : 1. AANSLUITVOEGEN : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN. KITTEN 1 : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN. Dit zijn kieren of naden tussen hout - hout, hout - steen en steen - steen. Deze aansluitvoegen kan men verdelen in : A. AANSLUITVOEGEN

Nadere informatie

AGNES. Kant-en-klare wand- en plafondplaten. www.agnes.eu WANDEN & PLAFONDS ONE STEP

AGNES. Kant-en-klare wand- en plafondplaten. www.agnes.eu WANDEN & PLAFONDS ONE STEP WANDEN & PLAFONDS Kant-en-klare wand- en plafondplaten Kant-en-klaar: geen stuc- of schilderwerk nodig Eenvoudig schoon te houden: met vochtige doek en schoonmaakmiddel Gemakkelijk en onzichtbaar te bevestigen:

Nadere informatie

Onze muurverf in elke kwaliteit

Onze muurverf in elke kwaliteit Onze muurverf in elke kwaliteit Hoe kies je de juiste kwaliteit muurverf? De ruimte Voor je woonkamer, het middelpunt van de gezelligheid in huis, ben je waarschijnlijk kieskeuriger voor de kwaliteit en

Nadere informatie

Binnendeuren en kozijnen Verwerkings- en onderhoudsvoorschriften

Binnendeuren en kozijnen Verwerkings- en onderhoudsvoorschriften 1 INLEIDING... 2 2 ONTVANGST/OPSLAG OP DE BOUWPLAATS... 2 3 TRANSPORT... 2 4 PLAATSINGSVOORWAARDEN OP DE BOUWPLAATS... 2 5 VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN... 2 5.1 BASISDEUREN... 2 5.1.1 Sparingen... 2 5.1.2

Nadere informatie

FICHE TECHNIQUE TECHNISCHE FICHE LEVEL DESIGN 1

FICHE TECHNIQUE TECHNISCHE FICHE LEVEL DESIGN 1 FICHE TECHNIQUE TECHNISCHE FICHE LEVEL DESIGN 1 LD1 COMMERCIËLE GEGEVENS Nr artikel : DULVLD0120000 Lengte: 2,00 m Aantal per doos : 2 stuks Minimale te bestellen hoeveelheid : 1 doos LEVEL DESIGN LD1

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

Gedetailleerde opmetingen

Gedetailleerde opmetingen Les Habitations Sociales de Woluwe-Saint-Pierre Renovatie door problemen met opstijgend vocht in 8 woningen Val des Epinettes 21/1,21/3,23/1,27/1,29/1,29/3,31/1,33/1, Brussel 1150 Gedetailleerde opmetingen

Nadere informatie

Gezond wonen. Tips voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid

Gezond wonen. Tips voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid Gezond wonen voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid Het grootste gedeelte van de dag, ongeveer 70%, brengen we in onze eigen woning door. We denken en praten veel over de vervuiling

Nadere informatie

voor het plaatsen van Lincrusta

voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Om een perfect resultaat te garanderen, bevelen wij u aan volgende plaatsingsaanwijzing

Nadere informatie

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com TENCATE TENTDOEK Tips & Informatie www.tencateoutdoorfabrics.com Onbezorgd kamperen Jaar in, jaar uit Eindelijk weer naar buiten. De geur van het groen snuiven, de grassprieten tussen onze tenen voelen

Nadere informatie

DOE HET ZELF BEHANGEN

DOE HET ZELF BEHANGEN 1 DOE HET ZELF BEHANGEN AANPASSINGEN Aanpassingen aan uw woning, gericht op prettiger wonen moedigen wij aan. Er zijn diverse aanpassingen die u zo aan kunt pakken zonder ook maar iemand te hoeven raadplegen.

Nadere informatie

Topsilk: meesterlijke, halfmatte muurverf

Topsilk: meesterlijke, halfmatte muurverf Topsilk Met glans de top in halfmatte muurverf Topsilk: meesterlijke, halfmatte muurverf De nieuwste topper in het assortiment binnenmuurverven van BOSS paints? Topsilk! Een halfmatte muurverf van superieure

Nadere informatie

RENOCURE pu. 2 Componenten reparatiepasta op basis van polyurethaan.

RENOCURE pu. 2 Componenten reparatiepasta op basis van polyurethaan. RENOCURE pu 2 Componenten reparatiepasta op basis van polyurethaan. Toepassing: Repareren en vullen van nieuwe en bestaande houtconstructies binnen en buiten. Afdichten en verlijmen van houtverbindingen.

Nadere informatie

Frosch, een gamma ecologische & efficiënte onderhoudsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten

Frosch, een gamma ecologische & efficiënte onderhoudsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten Frosch, een gamma ecologische & efficiënte onderhoudsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten & Multi-cleaners gamma Green Lemon Vinegar Geconcentreerde formule (20 ML voor 5L water) Formule met

Nadere informatie

Woon oriënta*e. H13 Vloeren

Woon oriënta*e. H13 Vloeren Woon oriënta*e H13 Vloeren Keuze van vloeren Smaak Prijs Func*e Effect Duurzaamheid Verschillende ruimten vragen qua func*onaliteit om een ander type vloer Keuze van vloeren Harde vloerbedekking Plavuizen

Nadere informatie

Harde feiten over zachte vloeren. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid

Harde feiten over zachte vloeren. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Harde feiten over zachte vloeren schonere lucht in huis géén allergie en astma hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Tapijt en binnenklimaat Er is tegenwoordig veel te doen over het klimaat waarbij

Nadere informatie

natuurlijke grondstoffen

natuurlijke grondstoffen duurzaam van nature duurzaam van nature Het staat deze dagen hip en trendy om zich een groen imago aan te meten. TASIBEL voert duurzaamheid en milieuvriendelijkheid echter reeds sedert haar ontstaan in

Nadere informatie