JAARVERSLAG 2011 VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN CONFORM REGELING VEILIGHEIDSADVISEUR VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN VAN COVRA N.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG 2011 VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN CONFORM REGELING VEILIGHEIDSADVISEUR VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN VAN COVRA N.V."

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2011 VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN CONFORM REGELING VEILIGHEIDSADVISEUR VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN VAN COVRA N.V. Rapport nr. : Datum : 10 februari 2012 Aldus naar waarheid opgemaakt. Veiligheidsadviseur Afdelingshoofd Afdelingshoofd Directeur Bedrijfsvoering Controle en Zorg Paraaf Paraaf Paraaf Paraaf

2 INHOUD PAGINA 1. Inleiding Medewerkers Vervoerde stof In 2011 door COVRA vervoerde stoffen Transporten Aantal uitgevoerde transporten in Wegtransport Spoorvervoer Training en opleiding Materieel ten behoeve van transport Verpakkingen Controle en Audits Vergunning en verzekering Incidenten en (bijna)ongevallen Transport Relevante COVRA werkinstructies KAM-documenten Security documenten (vertrouwelijk) Doelstelling Naschrift Lijst met afkortingen... 22

3 Pagina 1 van INLEIDING Primaire taak van COVRA is het inzamelen, verwerken en vervolgens opslaan van radioactief afval. Radioactief afval wat door COVRA ingezameld wordt, wordt grotendeels verzameld binnen de Nederlandse landsgrenzen en de leverancier van het afval is dan ook, in de meeste gevallen, een Kernenergiewet vergunninghouder. Voor Nederlandse ondernemingen wordt incidenteel ook radioactief afval buiten Nederland opgehaald. Het afval wordt bij COVRA N.V. verwerkt, verpakt en opgeslagen. Radioactief afval wordt door COVRA in eigen beheer en met eigen personeel en materieel vervoerd. COVRA neemt bij de klant het aangeboden afval in eigendom over, aansluitend vervoer is dan ook eigen vervoer. Met het inzamelen van de radioactieve afvalstoffen voorkomt COVRA dat de stoffen zich kunnen verspreiden in het milieu en zo schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Maar COVRA doet meer om het milieu te sparen, zo is in 2010 het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij COVRA geïntroduceerd. Een deel van dit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen behelst uiteraard het beschermen van het milieu. Op logistiek gebied draagt COVRA in 2011 haar steentje bij door de aanschaf van een nieuwe vrachtwagen met een zeer schone en geluidsarme Euro 5 motor. Ook wordt sinds enkele jaren veelvuldig gebruik gemaakt van vervoer per spoor, wat de reductie van CO2 uitstoot ten goede komt. Doelstelling voor 2011 betrof de inventarisatie van transport verpakkingen en het op de rails zetten van de verschillende certificeringstrajecten voor deze verpakkingen. De veiligheid tijdens transport van radioactief materiaal wordt voor het grootste deel bepaald door de verpakking van het materiaal. Het laag radioactief afval wordt getransporteerd volgens de wetgeving uit de Wet vervoer en het daar uitvolgend ADR. Veel materiaal mag vervoerd worden in z.g vrijgestelde verpakkingen, echter COVRA kiest er voor om toch gecertificeerde verpakkingen te gebruiken zodat ook bij laag actief afval de veiligheid gegarandeerd blijft. Het laten certificeren van de COVRA verpakkingen vergde veel tijd en inzet maar uiteindelijk is de doelstelling voor 2011 voor een groot deel verwezenlijkt. Uiteraard wordt deze werkwijze in 2012 onveranderd voortgezet.

4 Pagina 2 van MEDEWERKERS Het aantal personen dat in 2011 bij COVRA werkzaam is, bedraagt 54. Het aantal medewerkers in 2011 dat binnen COVRA werkzaam is binnen het onderdeel van deze verslaglegging is 27. Deze 27 medewerkers zijn als volgt in functie onderverdeeld: - Operator/beveiligingsmedewerker; 14 medewerkers - Stralingscontroleur; 7 medewerkers - Werktuigkundige HABOG ; 4 medewerkers - Logistiek medewerker/chauffeur; 2 medewerkers. Twee medewerkers zijn permanent werkzaam in de logistiek, 3 medewerkers zijn bij toerbeurt werkzaam in de logistiek als begeleider van transporten met radioactief afval. Naast deze 5 medewerkers zijn nog 22 medewerkers binnen COVRA actief met het verplaatsen, laden en lossen en controle van. Tot juli 2011 is de eerste stagiair bij de afdeling Transport en Logistiek werkzaam geweest. Deze stagiair volgde de opleiding tot Logistiek Medewerker. Het voornemen is om in 2012 weer een stageplaats te beiden aan een leerling van VTL. COVRA is in 2010 door VTL erkend als Leerbedrijf Transport en Logistiek.

5 3. VERVOERDE STOF Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 3 van 22 COVRA vervoert hoofdzakelijk stoffen van Klasse 7 ADR (radioactief). 3.1 In 2011 door COVRA vervoerde stoffen UN2908 : Radioactieve stoffen, vrijgesteld collo-lege verpakking. UN2910 : Radioactieve stoffen, vrijgesteld collo-beperkte hoeveelheid stof. UN2911 : Radioactieve stoffen, vrijgesteld collo-instrumenten of industriële voorwerpen. UN2912 : Radioactieve stoffen met geringe specifieke activiteit (LSA I). UN2913 : Radioactieve stoffen, voorwerpen met besmetting aan het oppervlak SCO I-II. UN2915 : Radioactieve stoffen, in collo van type A niet in speciale toestand, niet splijtbaar. UN2919 : Radioactieve stoffen vervoerd op grond van een speciale regeling. UN3321 : Radioactieve stoffen met geringe specifieke activiteit (LSA II). UN3328 : Radioactieve stoffen in collo van type B(U),splijtbaar. Stoffen van andere ADR klassen zijn in 2011 niet door COVRA vervoerd.

6 Pagina 4 van TRANSPORTEN COVRA heeft de beschikking over 2 trekker/oplegger combinatie s en maakt gebruik van een 7-tal verschillende opleggers. Voor het vervoer van kleine hoeveelheden materiaal heeft COVRA de beschikking over 1 bestelwagen (Mercedes Sprinter). 4.1 Aantal uitgevoerde transporten in Wegtransport Het totaal aantal gereden kilometers in 2011 bedraagt km. Trekker/oplegger Aantal colli januari februari maart april trekker/oplegger COVRA V5+M7 mei juni juli augustus september oktober aantal transporten 90 liter vat telpot 30 ltr 60 ltr bronvat incourant aantal colli november december

7 Pagina 5 van 22 Besteller Aantal colli Met de bestelwagen zijn 61 transporten uitgevoerd, dit betreft allemaal eigen vervoer. Besteller COVRA M januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december aantal transp. 90 ltr.vat telpot 30 ltr 60 ltr bronvat incourant aantal colli

8 Er zijn in 2011 aangevoerd: 3049 colli met standaard afval 511 DV70 met verarmd uraan 34 20ft containers met calcinaat. Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 6 van 22 Gebruikte splijtstof wordt, over de weg, vervoerd in een gecertificeerde type Bu(F) container welke geplaatst is in een 20 voets container. Er zijn in MTR2 containers opgehaald met splijtstoffen UN3328. Afzenders waren RID te Delft en GCO te Petten.

9 Pagina 7 van 22 Er is 1 maal een radioactief besmette cementeerinstallatie vervoerd naar de kerncentrale in Borssele UN Bij verschillende transporten is gebruik gemaakt van verscheidene vergunningen ingevolge het Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen. COVRA heeft een ontheffing voor het etiketteren van de colli met radioactieve stoffen en heeft daar bij alle (binnenlandse) transporten met radioactief afval gebruik van gemaakt. Dit betreft beschikking nummer 2010/ en is geldig tot januari 2014.

10 4.1.2 Spoorvervoer Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 8 van 22 Bij COVRA zijn in 2011 in totaal 17 keer treinstellen gelost met DV70-containers. Dit betrof in totaal 511 colli. De inhoud van deze containers was steeds U 3 O 8 en is getransporteerd onder UN2912 LSA I. De DV70-containers zijn gelost met de heftruck en met de trekker/oplegger in opslag gebracht. Dit resulteerde in 128 transporten op het COVRA-terrein.

11 Pagina 9 van 22 In 2011 zijn tevens 2 treinstellen gelost met daarop in totaal 3 containers met hoog actief afval. Deze transporten betreffen allen UN Deze containers zijn gelost in het HABOG. Vanuit de kerncentrale van EPZ werden lege en volle transport containers via de spooraansluiting van COVRA overgeladen van de auto op de trein en vice versa. COVRA is voor deze transporten geen opdrachtgever maar faciliteert alleen in het gebruik van het terrein en de spooraansluiting. Transporten worden wel gecontroleerd door de veiligheidsadviseur van COVRA en ook de ARBO-regels worden door COVRA in de gaten gehouden.

12 5. TRAINING EN OPLEIDING Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 10 van 22 In 2011 had de afdeling Transport en Logistiek 2 vaste medewerkers en 3 medewerkers die rouleren in de transportplanning. 5 Medewerkers zijn, om te voldoen aan de eisen gesteld in het ADR voor de bemanning van transportvoertuigen, in het bezit van alle benodigde bestuurdersdocumenten, zoals het groot rijbewijs en het ADR-certificaat. Afd, ADR Klasse Geldig tot Herhalen per T&L Ja Basis+1/7.tank juli 2015 T&L Ja Basis+1/7.tank september 2014 C&Z Ja Basis +1 en september 2014 C&Z Ja Basis +1 en juli 2015 C&Z Ja Basis+1/7.tank september 2014 COVRA had in medewerkers die zich bij COVRA intern bezig hielden met het laden/lossen en verwerken van de inkomende ADR-goederen. Deze medewerkers zijn allemaal opgeleid conform ADR hoofdstuk 1.3 en hebben voor het werken met radioactieve stoffen allemaal het diploma ioniserende straling niveau 5 behaald. Opleidingen In 2011: Herhaling Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Stoffen module RID (spoorvervoer); 1 medewerker. Relevante opleidingen worden gevolgd in overeenstemming met het door COVRA opgestelde opleidingsplan. De algemene coördinatie van de opleidingen ligt bij de veiligheidskundige van COVRA. Transport relevante opleidingen worden in overleg met de voorman Transport en Logistiek ingepland.

13 Pagina 11 van MATERIEEL TEN BEHOEVE VAN TRANSPORT Soort Capaciteit Aandrijving Heftruck 1 x 1,5 ton elektrisch Heftruck 2 x 2,5 ton elektrisch Heftruck x 4 ton elektrisch/gas Heftruck 2 x 5,5 ton elektrisch Heftruck 1 x 18 ton diesel Halkranen Ruimte 132 T 40 T 20 T 16 T 13 T 6,3 T 5 T 3,2 T 2,5/ 2t AVG 1 5 COG 2 VOG 2 1 HABOG <2 T Heftrucks en halkranen worden jaarlijks gekeurd waarbij de kranen ook een belaste beproeving ondergaan. Resultaten van de keuringen worden bijgehouden en gearchiveerd. Kleine hijsmiddelen zoals sluitingen, roundslings en sjormateriaal ten behoeve van ladingzekering worden jaarlijks geïnspecteerd. Resultaten van deze inspectie worden bijgehouden en gearchiveerd.

14 Pagina 12 van 22 De vrachtwagens van COVRA ondergaan elk jaar een keuring bij het RDW. Dit betreft een ADR voertuigkeuring en maakt het voor COVRA mogelijk om ook met tankcontainers met een capaciteit >3000 liter te kunnen rijden. De gesloten opleggers van COVRA zijn uitgerust met een TUV gekeurde opbouw en hebben beiden het veiligheidscertificaat VDI De opleggers ondergaan jaarlijks een onderhoudsbeurt en de verplichte APK. 1 container chassis gaat jaarlijks ter keuring bij de RDW ten behoeve van een ADR voertuigkeuring. Overige opleggers worden onderhouden en APK gekeurd door een erkende bedrijfswagen werkplaats.

15 7. VERPAKKINGEN Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 13 van 22 Radioactief afval wordt door de klant aangeleverd in door COVRA geleverde verpakkingen. Een aantal verpakkingen is standaard in verband met de verwerkingsroute van het afval. Vast radioactief afval wordt opgehaald en verwerkt in stalen 90 liter dekselvaten. Deze vaten zijn UN verpakkingen en worden doorgaans als TYPE IP2 gebruikt of als vrijgesteld collo. Vaten zijn voor éénmalig gebruik, zij worden compleet met inhoud verperst. Vast radioactief afval met een hogere activiteit wordt getransporteerd in een TYPE A vat. Vloeibaar radioactief afval wordt opgehaald in stalen combi vaten van 30 of 60 liter. Deze vaten bestaan uit een kunststof liner en een metalen buitenmantel. De vloeistofvaten zijn UN verpakkingen en worden gebruikt als IP 2 of als vrijgesteld collo. Stalen dekselvaten in combinatie met een kunststof binnenvat worden gebruikt voor het transport van zgn telpotjes. Dit zijn kleine glazen laboratoriumflesjes met slechts een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof.

16 Pagina 14 van 22 Incourant radioactief afval is afval wat niet in de standaard verwerkingsroute van COVRA verwerkt kan worden. Dit afval bestaat meestal uit stukken besmet staalschroot en/of grote radioactief besmette componenten die niet in de standaard verpakking van COVRA passen. De verpakking voor dit materiaal is afhankelijk van het soort afval, plastic folie of een stalen pallet box. Hoogactief afval wordt getransporteerd in TYPE B(U) of B(M) containers met de classificatie F voor splijtstoffen. COVRA heeft niet de beschikking over dergelijke containers. Deze transporten worden uitgevoerd met containers van de afzender of van de verwerker van de inhoud. Bij deze container behoort een goedkeuringscertificaat wat periodiek vernieuwd dient te worden. Vooraf aan een transport worden de verpakkingen gecontroleerd alsmede de geldigheid van hun certificaten.

17 Diverse niet standaard transportverpakkingen ; Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 15 van ft container voor SCO TYPE A container Special Form capsules Loodcontainer

18 8. CONTROLE EN AUDITS Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 16 van 22 Totaal aantal staande houdingen 0 Controles voor aanvang transport 3 Bekeuringen voor snelheidsovertreding 2 Andere bekeuringen 0 De snelheidsovertredingen zijn allen gemaakt in de marge van 1 tot 10 km te hard, veelal begaan meegaand in de verkeersstroom van het overige verkeer. Voor de aanvang van 3 transporten met splijtstoffen heeft de vrachtwagen van COVRA een technische inspectie ondergaan bij de IVW. Eén inspectie leverde een opmerking op over een oranje kenmerk op de auto. Dit bord kon niet voldoende tegen ongeoorloofd dichtklappen geborgd worden. Interne audits zijn in 2011 niet uitgevoerd. De kennis en een juiste uitvoering van de werkzaamheden wordt gewaarborgd door het periodiek verplicht laten lezen van de diverse werkinstructies en procedures door de medewerkers. Er is in 2011 een audit uitgevoerd bij de afdeling Transport & Logistiek door het Franse nucleaire bedrijf AREVA. December 2011 was COVRA nog niet in het bezit van het audit rapport en niet geïnformeerd over het resultaat. Er is in 2011 één inspectie uitgevoerd met betrekking tot de beveiliging van transporten. Deze inspectie is uitgevoerd door NBS en richtte zich voornamelijk op het aanwezig zijn van een transport beveiligingsplan. Dit plan heeft COVRA gerealiseerd en het maakt onderdeel uit van het totale Security Management Pakket van COVRA (SMP)

19 Pagina 17 van VERGUNNING EN VERZEKERING COVRA transporteert voornamelijk radioactief afval als zgn eigen vervoer. Incidenteel wordt er als service naar vaste klanten toe ook klasse 7 materiaal vervoerd onder beroepsgoederenvervoer. Dit betreft dan geen materiaal bestemd voor COVRA. COVRA beschikt voor deze transporten over een NIWO vergunning, nummer COVRA is tevens een erkend afval inzamelaar en heeft daarvoor een beschikking in het kader van de regeling vervoerders, inzamelaars, handelaars en bemiddelaars, beschikking nummer VIHB ZL502909VXX. Transporten uitgevoerd door COVRA die radioactief materiaal betreffen zijn allen verzekerd bij Atoompool. Certificaat NIWO Voorbeeld verzekeringscertificaat

20 Pagina 18 van INCIDENTEN EN (BIJNA)ONGEVALLEN Incidenten en (bijna) ongevallen worden conform COVRA procedure B19 gemeld en afgehandeld. Maandelijks wordt er een operationeel storingsoverleg gehouden. Aan dit overleg neemt ook de veiligheidsadviseur deel. In dit overleg worden de (bijna)ongevallen en incidenten besproken en worden maatregelen besproken om herhaling te voorkomen. In 2011 zijn er geen meldingen gedaan van incidenten die zich voordeden bij de handeling van die gerelateerd waren aan het vervoer.

21 Pagina 19 van TRANSPORT RELEVANTE COVRA WERKINSTRUCTIES 11.1 KAM-documenten B18 Verbruik van emballage B43 Produktspecificatie type B(U) containers C13 Beheer en onderhoud hijsmiddelen D03 Handeling geconditioneerd afval LOG D05 Transport radioactief afval D38 Laden, lossen, extern en intern transport van de MTR2 D48 D50 Transportleider MTR2-container (vertrouwelijk) D58 Calamiteiten (Rode Boekje) D97 Lossen en opslag DV70 container. D111 Inspectie 20ft en DV70 containers D117 Halkranen en hijsmiddelen D119 COG (container opslag gebouw) D122 Track en Trace nucleaire transporten D123 Intern transport van radioactief afval 11.2 Security documenten (vertrouwelijk) S11 Mogelijke aanvullende beveiligingsmaatregelen tijdens nucleaire transporten naar/van COVRA. S14 Transport Security Management.

22 Pagina 20 van DOELSTELLING 2012 Transport security is vandaag de dag een belangrijk punt. Een onderneming die vervoert en opslaat dient te beschikken over een beveiligingsplan. Wanneer er stoffen vervoerd worden die genoemd zijn in de tabel ADR voor stoffen met een hoog gevarenpotentieel dient een dergelijk beveiligingsplan te worden ingevoerd en nageleefd. COVRA heeft in dit kader een beveiligingsplan en zal in 2012 inzetten op aanvullende beveiligingsmaatregelen voor de transportvoertuigen. In het kader van de nascholing van de chauffeurs zal een opleiding gevolgd worden genaamd het nieuwe rijden. Bij deze opleiding wordt de chauffeurs o.a aangeleerd zuinig en vooral veilig te rijden met de vrachtwagen. De verplichte nascholing houdt in dat iedere beroepschauffeur in 5 jaar tijd 35 uur nascholing volgt op het gebied van logistiek. Minimaal 7 uur dient te bestaan uit een praktijktraining. Het nieuwe rijden is zo n training.

23 Pagina 21 van NASCHRIFT COVRA brengt verschillende jaarverslagen uit die een blik werpen op de activiteiten van het afgelopen jaar. Voorgaande jaren werden de transportactiviteiten gedeeltelijk beschreven in deze jaarverslagen. Echter de wet schrijft voor dat de veiligheidsadviseur een eigen jaarverslag dient te produceren. In de overig verschenen jaarverslagen zijn beschrijvingen te vinden van o.a: - Opleidingen. - Afgevoerde hoeveelheden klein gevaarlijk afval. - Ingekochte en verbruikte hoeveelheden chemicaliën. - Stralingsmetingen tijdens transport. - Besmettingsmetingen tijdens transport.

24 14. LIJST MET AFKORTINGEN Jaarverslag 2011 vervoer gevaarlijke Pagina 22 van 22 ADR Accord, Européen relatief au transport international des marchandises dangereuses par route (Europees verdrag betreffende het vervoer van over de weg) IP Industrial Package IVW Inspectie Verkeer en Waterstaat KAM Kwaliteit Arbo Milieu LSA Lage Specifieke Activiteit NIWO Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie OPO Operationeel Plannings Overleg OSO Operationeel Storings Overleg RDW Rijks Dienst voor het Wegverkeer UN United Nations VDI Verein Deutscher Ingenieure (Duitse richtlijn ladingzekering) VIHB Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars,Behandelaars afvalstoffen VTL Leerbedrijf Transport & Logistiek

2 3 DEC Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Stichting Laka. Ketelhuisplein RD AMSTERDAM.

2 3 DEC Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Stichting Laka. Ketelhuisplein RD AMSTERDAM. Veiligheid en > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag Stichting Laka Ketelhuisplein 43 1054 RD AMSTERDAM Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Ons kenmerk -20 16/14596 Datum Betreft 2

Nadere informatie

ADR audit 2010. Naam onderneming: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: Fax: E-mail: Ingevuld door: Houtigehage

ADR audit 2010. Naam onderneming: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: Fax: E-mail: Ingevuld door: Houtigehage ADR audit 2010 Naam onderneming: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: Fax: E-mail: Ingevuld door: Veiligheidsadviseurs: Jolmers IVVO Houtigehage M. Jolmers nr. 56647735 S.G. Jolmers nr. 80216811 ADR jaarverslag

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2337-11 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2333-11 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3374 Vragen van het lid

Nadere informatie

1 e. n '- '- Snel en zeker vervoer. VDH Koeriers. Specialiteiten. Onze geschiedenis

1 e. n '- '- Snel en zeker vervoer. VDH Koeriers. Specialiteiten. Onze geschiedenis Specialiteiten VDH Koeriers Snel en zeker vervoer Soms is morgen niet snel genoeg, simpelweg omdat uw zending er voor een bepaalde tijd moet zijn. Geen probleem. VDH Koeriers bewrgt uw internationale e:xpre557.ending

Nadere informatie

Hoogradioactief afval

Hoogradioactief afval COVRA ALGEMEEN Onze huidige maatschappij produceert miljoenen kubieke meters afval per jaar. Dat is huishoudelijk afval, chemisch afval, ziekenhuisafval, bouw- en sloopafval, en ook radioactief afval.

Nadere informatie

Wet- en regelgeving voor Coördinerend Deskundigen Regelgeving vervoer ra-stoffen

Wet- en regelgeving voor Coördinerend Deskundigen Regelgeving vervoer ra-stoffen Wet- en regelgeving voor Coördinerend Deskundigen Regelgeving vervoer ra-stoffen Hielke Freerk Boersma Arbo- en Milieudienst / SBE 20 februari 2018 Kernenergiewet: vervoer ra stoffen Kernenergiewet Cursus

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2016 Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk evofenedex - afdeling gevaarlijke stoffen Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen INHOUDSOPGAVE DEEL 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur 1.1.2 Toepassingsgebied 1.1.3 Vrijstellingen 1.1.4 Toepasbaarheid van andere reglementen 1.1.5

Nadere informatie

De voorschriften betreffende de opleiding worden vermeld in hoofdstuk 8.2 van het ADR.

De voorschriften betreffende de opleiding worden vermeld in hoofdstuk 8.2 van het ADR. Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

REGELING VERWERKEN EN AFVOEREN VAN RADIOACTIEF AFVAL

REGELING VERWERKEN EN AFVOEREN VAN RADIOACTIEF AFVAL REGELING VERWERKEN EN AFVOEREN VAN RADIOACTIEF AFVAL Ingang: juni 2003 revisiedatum: mei 2010 Looptijd: tot 2015 Afdeling Veiligheid Gezondheid en Milieu 2010 Vastgesteld door het College van Bestuur 21

Nadere informatie

Aanleiding. Datum 18 maart 2019 Betreft Werkinstructie inzake het vervoer van onbekende chemicaliën afkomstig van dumpingen of illegale laboratoria

Aanleiding. Datum 18 maart 2019 Betreft Werkinstructie inzake het vervoer van onbekende chemicaliën afkomstig van dumpingen of illegale laboratoria > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Utrecht Postbus 16191 2500 BD Den Haag Contactpersoon A.P. Schenkel Senior Inspecteur M +31(0)6-25093766 andre.schenkel@ilent.nl Betreft Werkinstructie inzake

Nadere informatie

Ronde tafel "Vervoer" 11/02/2014. Herziening regelgeving. Ronde tafel Vervoer 11/02/2014. M. Liebens I. Ghys. Aanpak van vandaag

Ronde tafel Vervoer 11/02/2014. Herziening regelgeving. Ronde tafel Vervoer 11/02/2014. M. Liebens I. Ghys. Aanpak van vandaag Herziening regelgeving Ronde tafel Vervoer 11/02/2014 M. Liebens I. Ghys Herziening regelgeving - 11-02-2014 - ML/IG 1 Aanpak van vandaag Voormiddag: Presentatie van nieuwe kader Q&A Werkgroepen: Antwoorden/commentaren/suggesties

Nadere informatie

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013)

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Emballage richtlijn Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Verbond van Handelaren in Chemische Produkt Postbus 80523 NL-2508

Nadere informatie

Vervoer Radioactieve stoffen. Regelgeving Inspectie Ongevallen

Vervoer Radioactieve stoffen. Regelgeving Inspectie Ongevallen Vervoer Radioactieve stoffen Regelgeving Inspectie Ongevallen Erik Cottens Onderzoeksplatform voor overtreding inzake leefmilieu Brussels Hoofdstedelijk Gewest 24 juni 2009 24/06/2009 1 Radioactieve bronnen

Nadere informatie

Wet- en regelgeving voor Coördinerend Deskundigen Regelgeving vervoer ra-stoffen

Wet- en regelgeving voor Coördinerend Deskundigen Regelgeving vervoer ra-stoffen Wet- en regelgeving voor Coördinerend Deskundigen Regelgeving vervoer ra-stoffen Hielke Freerk Boersma Groningen Academy for Radiation Protection 27 februari 2019 Kernenergiewet: vervoer ra stoffen Kernenergiewet

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2560-07 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg 1 INHOUDSOPGAVE ADR Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg Protocol van ondertekening BIJLAGE A ALGEMENE BEPALINGEN EN BEPALINGEN BETREFFENDE

Nadere informatie

DEEL 5. Verzendingsprocedures

DEEL 5. Verzendingsprocedures DEEL 5 Verzendingsprocedures Hoofdstuk 5.1 - Algemene bepalingen 5.1.1 Toepassing en algemene bepalingen Het onderhavig deel geeft de bepalingen weer met betrekking tot de verzending van gevaarlijke goederen

Nadere informatie

Toelichting op het vervoer van asbest SC-531F

Toelichting op het vervoer van asbest SC-531F blad 1 van 5 (-houdend afval) 1 Deze paragraaf is een toelichting op SC-530 par. 7.17 Afvoer asbesthoudende materiaal. Om het vervoer van afvalstoffen (met asbesthoudend afval in het bijzonder) volgens

Nadere informatie

Workshop Transportveiligheid WELKOM OP DE STOFFENDAG!

Workshop Transportveiligheid WELKOM OP DE STOFFENDAG! WELKOM OP DE STOFFENDAG! UW INLEIDER Wim van Dongen Specialist & Veiligheidsadviseur Vervoer Gevaarlijke Stoffen Voorzitter Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen (VVA) wimvandongen@veiligheidsadviseurs.org

Nadere informatie

Hoofdstuk Lijsten van de gevaarlijke goederen

Hoofdstuk Lijsten van de gevaarlijke goederen Hoofdstuk 3.2 - Lijsten van de gevaarlijke goederen 3.2.1 Verduidelijkingen betreffende Tabel A : Lijst van de gevaarlijke goederen per UN-nummer Over het algemeen heeft elke rij van tabel A van onderhavig

Nadere informatie

opleidingen Versie

opleidingen Versie Doelstelling ADR-certificaat basis (stukgoed) + tank + klasse 1 + klasse 7, 1 e opleiding / herhaling De chauffeur die met zijn vrachtauto of tankwagen gevaarlijke stoffen vervoert, zal van de ADR voorschriften

Nadere informatie

Checklist. Certificeringsregeling. Archief- en datavernietiging VPGI. Versie: 1 november 2007

Checklist. Certificeringsregeling. Archief- en datavernietiging VPGI. Versie: 1 november 2007 Checklist Certificeringsregeling Archief- en dataveriging Versie: 1 november 2007 VPGI VPGI Amstelveen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2012/0887-5 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien het verzoek d.d. 18 oktober 2012 van Unitech Services B.V. te Coevorden om een vergunning als bedoeld in artikel 15, onder a, van de Kernenergiewet;

Nadere informatie

: Gevaarlijke stoffen

: Gevaarlijke stoffen Versie : 1.4 Onderwerp : Preventie-informatie Deze preventie-informatie behandelt de risico s van het behandelen en/of de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Wat is een gevaarlijke stof? Een gevaarlijke

Nadere informatie

Ketenanalyse uitbesteed transport. Goedgekeurd door: H. van Wijk

Ketenanalyse uitbesteed transport. Goedgekeurd door: H. van Wijk Ketenanalyse uitbesteed transport Goedgekeurd door: H. van Wijk Lars van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en aannemersbedrijf & H. van Wijk bestrating b.v. 25-05-2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Doel

Nadere informatie

Vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen in de zorgsector

Vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen in de zorgsector Vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen in de zorgsector Frank Lantink Senior Consultant EVO Bedrijfsadvies (c) EVO 2 Doel Herkenning Bewustwording Verantwoording Voorschriften toepassen Aanpak (c) EVO

Nadere informatie

1. Het besluit. Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

1. Het besluit. Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 AS Den Haag ANVS Stralingsbescherming Aanvragen en Melden Bezuidenhoutseweg 67 AANTEKENEN Postbus 16001 2500 AS

Nadere informatie

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V.

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V. . 4.A.3 Ketenanalyse Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel en afbakening Ketenbeschrijving 3. Inhuur. 4. Ontwikkelingen 5. Partners en belanghebbenden

Nadere informatie

pag 1 / 10 Het vervoer van radioactieve stoffen Index

pag 1 / 10 Het vervoer van radioactieve stoffen Index 12 pag 1 / 10 /stralingsbeschermingsdienst SBD 02-8021-1 Het vervoer van radioactieve stoffen Index Inleiding Verpakking Radioactieve inhoud Transportindex Exclusief gebruik Vervoersdocument Vakbekwaamheidscertificaat

Nadere informatie

4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution

4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution 4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution 4.A.1 Ketenanalyse Downstream Transport and Distribution versie 1.1 Pagina 1/7 Verantwoording Titel : Ketenanalyse Downstream transport and distribution

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2013 Vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 Bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Ketenanalyse grasmaaien

Ketenanalyse grasmaaien Ketenanalyse grasmaaien Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Paul Bremmer en Marco Vermeulen Opgesteld op 05-04-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2

Nadere informatie

Overwegende, dat in de vergunning niet alle typen containers in de vergunning werden genoemd c.q. waren opgenomen;

Overwegende, dat in de vergunning niet alle typen containers in de vergunning werden genoemd c.q. waren opgenomen; Nr. 2007/2218-11 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Minister van Economische Zaken en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

Aanvoer goederen zoals grondstoffen, lege emballage, etc. Controle goederen: juist product, juist aantal, kwaliteit etc.

Aanvoer goederen zoals grondstoffen, lege emballage, etc. Controle goederen: juist product, juist aantal, kwaliteit etc. INLEIDING: De processen bij DPG BV zijn m.n. verdeeld in aanvoer van goederen, opslag, productie, vullen verpakkingen, intern transport en het klaar maken voor verzenden. Daarnaast vinden er een aantal

Nadere informatie

Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31 en 32 van de Kernenergiewet

Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31 en 32 van de Kernenergiewet (Tekst geldend op: 21-04-2005) Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31 en 32 van de Kernenergiewet Wij JULIANA, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

SOOB SUBSIDIEPUNT. opleiden & ontwikkelen. Voordelig opleiden met SOOB-subsidie. Ook voor code 95!

SOOB SUBSIDIEPUNT. opleiden & ontwikkelen. Voordelig opleiden met SOOB-subsidie. Ook voor code 95! SOOB SUBSIDIEPUNT opleiden & ontwikkelen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie Ook voor code 95! Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector Transport & Logistiek

Nadere informatie

Vervoer van radioactief materiaal op site

Vervoer van radioactief materiaal op site Vervoer van radioactief materiaal op site Carlo Stevens IDPBW / Transport cstevens@sckcen.be Overzicht 1. Wetgevend / regelgevend kader 2. Centraal geregistreerde interne transporten 3. Lokaal geregistreerde

Nadere informatie

ANVS Stral,ngsbescherming Transport Bezuidenhoutseweg 67 Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) N.V. Postbus T.a.v.

ANVS Stral,ngsbescherming Transport Bezuidenhoutseweg 67 Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) N.V. Postbus T.a.v. Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag AANTEKENEN ANVS Stral,ngsbescherming Transport Bezuidenhoutseweg 67 Centrale Organisatie Voor Radioactief

Nadere informatie

Doelgroep Beroepschauffeur die in bezit is van minimaal een geldig rijbewijs C en/of D

Doelgroep Beroepschauffeur die in bezit is van minimaal een geldig rijbewijs C en/of D Pagina 1 van 15 1.Naam en nummer opleider 2.Versienummer en datum 201701-002 / 27-07-2017 3.Code en type training U01-4 ADR basis + tank met E-learning driedaags (systeem: All Secure Cargo) 4.Naam training

Nadere informatie

PROCEDURE INRICHTING KERNENERGIE WET DOSSIER

PROCEDURE INRICHTING KERNENERGIE WET DOSSIER PROCEDURE INRICHTING KERNENERGIE WET DOSSIER Inleiding Conform artikel 120 van het Besluit stralingsbescherming en de Regeling Stralingshygiëne Randwijck die deel uit maakt van de complexvergunning, moet

Nadere informatie

Ben jij al bezig met je verplichte nascholing?

Ben jij al bezig met je verplichte nascholing? POWERED BY RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID opleiden & ontwikkelen CODE 95 Ben jij al bezig met je verplichte nascholing? Informatie voor chauffeurs Goed op weg met code 95! Een goede chauffeur verstaat zijn vak.

Nadere informatie

Code 95 en dan... Behouden, behalen of verlengen. Oscar Ebbeling

Code 95 en dan... Behouden, behalen of verlengen. Oscar Ebbeling Code 95 en dan... Behouden, behalen of verlengen Oscar Ebbeling Wat is Code 95? Sinds 2008 is de Europese regelgeving omtrent de kwalificaties voor het rijbewijs C en het rijbewijs D aangescherpt. Beroepschauffeurs

Nadere informatie

Checklist en werkwijze

Checklist en werkwijze Checklist en werkwijze In de checklist staan de meest voorkomende gevaarlijke stoffen die in de medische sector voorkomen, maar de lijst is niet uitputtend. Aan de hand van omschrijvingen, voorbeelden

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Rollen van betrokkenen 3.2 Monstername 3.3 Verpakking 3.4 Transport 3.4.1 Monsters tbv radiologische analyse. 3.4.2 Monsters tbv

Nadere informatie

VR DOC.0389/1BIS

VR DOC.0389/1BIS VR 2019 2903 DOC.0389/1BIS VR 2019 2903 DOC.0389/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit

Nadere informatie

' ( * BIJLAGE BIJ BRIEF VI/BZ 2007126620

' ( * BIJLAGE BIJ BRIEF VI/BZ 2007126620 ' ( * BIJLAGE BIJ BRIEF VI/BZ 2007126620 r» V f Uit inspectierapport 96-03.102 as OKTOBER 1990) LInspectfe van Afvalgebouw/ptoggenloods Aanleiding tot het bezoek is gelegen in het feit dat de KFD bij geruchte

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag ANVS Stral ingsbeschermi ng Aanvragen en Melden Bezuidenhoutseweg 67 AANTEKENEN Postbus 16001 2500 BA

Nadere informatie

opleidingen Versie

opleidingen Versie Doelstelling ADR-certificaat basis (stukgoed), 1 e opleiding / herhaling De chauffeur die met zijn vrachtauto of tankwagen gevaarlijke stoffen vervoert, zal van de ADR voorschriften het nodige moeten weten.

Nadere informatie

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen EURAL versus ADR Wie ben ik? Pascal Smetsers Wat doe ik? Bedrijfsadviseur gevaarlijke (afval)stoffen Opslag: PGS Vervoer: Alle vervoersmodaliteiten Gebruik: (EU-)GHS,

Nadere informatie

JLN Transport BV "Meer dan alleen transport"

JLN Transport BV Meer dan alleen transport JLN Transport BV "Meer dan alleen transport" Historie Van JLN Koerier naar JLN Transport BV 1995 JLN Transport (toen nog JLN Koerier) is opgericht in 1995 en is gestart met één bestelauto vanuit huis.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De assistent logistiek medewerker ontvangt van de leidinggevende/ervaren

Nadere informatie

COVRAV 2 S JUU Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. t.a.v. directeur ANVS. Postbus BA Den Haag.

COVRAV 2 S JUU Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. t.a.v. directeur ANVS. Postbus BA Den Haag. 1/1 Geachte heer 13-616666 Telefoon 01 :0113-616650 Telefax rifc>caiaru E-rnaJ : 2500 BA Den Haag,IEN[RALE ORGANISATIE VOOR RADIOACTIEF AFVAL (COVRA) N.V. Postbus 16001 t.a.v. directeur ANVS 4380 AE SNGEN

Nadere informatie

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Checklist VHLS - PREZPUNT - ZKN versie 19072015 Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Voorbeelden van gebruikte etiketten en pictogrammen Transportetiketten Pictogrammen Pictogrammen GHS EU (oud) Totale

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7. Meldingen van gebeurtenissen 2017

Vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7. Meldingen van gebeurtenissen 2017 Vervoer van gevaarlijke goederen van de klasse 7 Meldingen van gebeurtenissen 2017 Ronde tafel 26/01/2018 1 Verplichting ADR Hoofdstuk 1.8.5: Meldingen van gebeurtenissen van gevaarlijke goederen Indien

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2018 Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk evofenedex - afdeling gevaarlijke stoffen Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer

Nadere informatie

Gezond werken met. rolcontainers

Gezond werken met. rolcontainers Gezond werken met rolcontainers Op de juiste manier inzetten Rolcontainers: ze worden veel gebruikt. Het werken met rolcontainers kan echter lichamelijk belastend zijn. Daarom is het belangrijk rolcontainers

Nadere informatie

24 mei 2016 - Evenementenhal Gorinchem. Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen

24 mei 2016 - Evenementenhal Gorinchem. Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen 24 mei 2016 - Evenementenhal Gorinchem Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen De markt: wie heeft welke rol? Wat is bevrachter / operator

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

Medewerkers opleiden of nascholen?

Medewerkers opleiden of nascholen? Medewerkers opleiden of nascholen? Maak gebruik van het voordeel van SOOB-subsidie! ook voor Rijopleidingen Overzicht van alle subsidiemogelijkheden voor SOOB bedrijven in 2013 Snel en gemakkelijk aanvragen

Nadere informatie

3B1 CO2 reductiedoelstellingen

3B1 CO2 reductiedoelstellingen 3B1 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK EN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK EN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN OVEREENKOMST TUSSEN DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK EN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN HOUDENDE WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST VAN 29 MEI 1979 INZAKE DE VERWERKING IN FRANKRIJK VAN BESTRAALDE

Nadere informatie

De CO2-footprint is weer bekend!

De CO2-footprint is weer bekend! De CO2-footprint is weer bekend! Energiebeleid In het eerste half jaar van 2018 is Gebr. van der Lee ook weer actief bezig om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt

Nadere informatie

Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen (tekst geldig vanaf )

Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen (tekst geldig vanaf ) Besluit vervoer splijtstoffen, ertsen en radioactieve stoffen (tekst geldig vanaf 01-07-2011) Besluit van 4 september 1969, tot uitvoering van de artikelen 16, 19, eerste lid, 21, 29, 30, tweede lid, 31

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2015. Ook voor code 95

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2015. Ook voor code 95 Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2015 Ook voor code 95 Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector Transport en Logistiek veel goed opgeleide medewerkers

Nadere informatie

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V.

A D V I E S V E R S L A G. Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. A D V I E S V E R S L A G 2013 Vervoer & Opslag Gevaarlijke Stoffen B.V. EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 Bedrijfsgegevens Naam:

Nadere informatie

Code en type training Code: U01-4 ADR Type: allesomvattende cursus 28 uur regulier en in dagdelen (nascholing effectief 35 uur)

Code en type training Code: U01-4 ADR Type: allesomvattende cursus 28 uur regulier en in dagdelen (nascholing effectief 35 uur) Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0 Versienummer en datum Opleidingsplan versie 1; 25 maart 2016 Code en type training Code: U01-4 ADR Type: allesomvattende cursus 28 uur regulier

Nadere informatie

Cursuscode, cursusnaam en type training U01-4, ADR Allesomvattende cursus 35 uur regulier en in dagdelen (telt voor 28 uur nascholing)

Cursuscode, cursusnaam en type training U01-4, ADR Allesomvattende cursus 35 uur regulier en in dagdelen (telt voor 28 uur nascholing) Registratienummer 0000H0 Naam opleidingsinstituut CBR Versienummer en datum Opleidingsplan versie 3; 27 september 17 Cursuscode, cursusnaam en type training U01-4, ADR Allesomvattende cursus 35 uur regulier

Nadere informatie

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk Eindtermen/toetstermen: 6. Voorschriften voor verpakkingen, met

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Nr. 2010/0888-06 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

3B1 CO2 reductiedoelstellingen

3B1 CO2 reductiedoelstellingen 3B1 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

Datum 4 december 2009 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen ingediend door P.F.C. Jansen (SP)

Datum 4 december 2009 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen ingediend door P.F.C. Jansen (SP) > Retouradres Postbus 30945 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Uw kenmerk

Nadere informatie

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 Wat houdt de Richtlijn in? De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt eisen aan de basiskwalificatie voor aankomende beroepschauffeurs en verplicht actieve

Nadere informatie

Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder

Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder De Nieuwe Rijder biedt een compleet en betaalbaar basispakket voor de nascholing van uw beroepschauffeurs. Daarmee kan de

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

J A A R V E R S L A G. Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk J A A R V E R S L A G 2012 Vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk EVO - Afdeling Bedrijfsadvies Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer 079 346 73 46 Bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 671 Goedkeuring van de op 20 april 2012 te s-gravenhage tot stand gekomen Overeenkomst tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden

Nadere informatie

Acceptatie- en controlebeleid afvalstoffen POSM afval(water)verwerkingsproject Lyondell Chemie Nederland B.V., locatie Maasvlakte

Acceptatie- en controlebeleid afvalstoffen POSM afval(water)verwerkingsproject Lyondell Chemie Nederland B.V., locatie Maasvlakte Opdrachtgever: Project: POSM afvalwaterverwerkingsproject Acceptatie- en controlebeleid afvalstoffen POSM afval(water)verwerkingsproject, locatie Maasvlakte Tebodin Spoorstraat 7 3112 HD Schiedam Postbus

Nadere informatie

De maatregelen bestaan in hoofdlijnen uit: Betrekken medewerkers bij reduceren energieverbruik en reduceren CO2-uitstoot

De maatregelen bestaan in hoofdlijnen uit: Betrekken medewerkers bij reduceren energieverbruik en reduceren CO2-uitstoot Beleidsverklaring Co2 Deze beleidsverklaring met betrekking tot de CO2 uitstoot is onderdeel van het door M, van der Spek Hoveniersbedrijf B.V. gevoerde milieubeleid. M. van der Spek Hoveniersbedrijf B.V.

Nadere informatie

Voor scope 2: Bork Groep neemt groene stroom af. Deze staat dus op 0.

Voor scope 2: Bork Groep neemt groene stroom af. Deze staat dus op 0. Reductieplan 2016-2020: Voortgang Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inleiding In dit document worden de scope 1 en 2 CO2 reductiedoelstelling van Bork Beheer B.V. gepresenteerd. Vervolgens

Nadere informatie

Toelichting. I. Algemeen. 1. Inleiding

Toelichting. I. Algemeen. 1. Inleiding Toelichting I. Algemeen 1. Inleiding Aanleiding voor deze regeling is de wet van 21 juni 2001 houdende wijziging van de Wet milieubeheer (structuur beheer afvalstoffen) (Stb. 346) die op 8 mei 2002 in

Nadere informatie

Veilig werken op het laboratorium. Gevaarlijke stoffen, van bestelling tot afval

Veilig werken op het laboratorium. Gevaarlijke stoffen, van bestelling tot afval Veilig werken op het laboratorium Gevaarlijke stoffen, van bestelling tot afval Het Erasmus MC Cijfers grootste umc meeste disciplines 3 ziekenh/med. Faculteit 11.000 medewerkers 41.000 opnames 160.000

Nadere informatie

BPV Opdrachtenboek Chauffeur Goederenvervoer

BPV Opdrachtenboek Chauffeur Goederenvervoer BPV Opdrachtenboek Chauffeur Goederenvervoer Behorend bij het kwalificatiedossier Goederenvervoer. CREBO nummer : 23140 Kwalificatie Chauffeur Wegvervoer ( 25364) Opgenomen op de cijferlijst onder Loopbaan

Nadere informatie

SafetyPlan bvba tel. +32-(0) Marjoleinstraat 32 fax.+32-(0)

SafetyPlan bvba tel. +32-(0) Marjoleinstraat 32 fax.+32-(0) SafetyPlan bvba Veiligheidsuitrusting & Advies voor het Vervoer van Gevaarlijke Stoffen Lijst van de inbreuken en de te innen men. Inhoud 1. Vervoerdocument en identiteitsbewijs 2. Keuringsdocument 3.

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2014/0032-5 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien de aanvraag d.d. 9 januari 2014 van SGS Nederland B.V. te Spijkenisse om een vergunning als bedoeld in artikel 15,onder a, van de Kernenergiewet;

Nadere informatie

Best Supply Chain Practice voor Verpakkingen

Best Supply Chain Practice voor Verpakkingen 1 P a g i n a Best Supply Chain Practice voor Verpakkingen Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (December 2015) Disclaimer Deze Best Supply

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Voortgang Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Voortgang Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2020 Voortgang 2018 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Reductiedoelstellingen... 3 2 Reductiedoelstellingen Scope

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

Vergunningnummer: DGM/RB/

Vergunningnummer: DGM/RB/ Vergunningnummer: DGM/RB/2009056426 KERNENERGIEWET-VERGUNNING VERLEEND AAN NUCLEAR CARGO + SERVICE VOOR HET VERVOER EN DE UITVOER VAN ONBESTRAALDE SPLIJTSTOF VAN EPZ NV TE BORSSELE MET BESTEMMING LINGEN

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016. Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016. Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016 Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector

Nadere informatie

Gebouwen CO2 compensatie Wagenpark Verhuismaterialen

Gebouwen CO2 compensatie Wagenpark Verhuismaterialen Gebouwen Het moderne bedrijfspand in Diemen is voorzien van extra isolatie in de muren, ramen en het dak om de warmte zomers buiten te laten en s winters binnen te laten. Een warmte terugwin-installatie

Nadere informatie

Veiligheid en. Autoriteit Nucleaire. Stralingsbescherming. Verleend door: Besluit:

Veiligheid en. Autoriteit Nucleaire. Stralingsbescherming. Verleend door: Besluit: Autoriteit Nucleaire Stralingsbeschermirig Bezudenhoutseweg 67 Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.arivs.ni ANVS-2016/9507 Datum 23 SEP 2016 Betreft Definitieve Kew-vergunning aan COVRA NV, in verband met

Nadere informatie

Geen / verkeerde vrachtbrief 1.600,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde 375,-- Geen / verkeerde gevarenkaart 1.200,--

Geen / verkeerde vrachtbrief 1.600,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde 375,-- Geen / verkeerde gevarenkaart 1.200,-- Feit Boete Geen / verkeerde vrachtbrief,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde,-- Geen / verkeerde gevarenkaart,-- Geen vakbekwaamheidscertificaat,-- Geen algemene opleiding,-- Samenladen / scheiden

Nadere informatie

Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing?

Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing? POWERED BY RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID opleiden & ontwikkelen CODE 95 Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing? Informatie voor werkgevers Goed op weg met code 95! De code 95 op het rijbewijs

Nadere informatie

Het vervoeren van verontreinigde bodem. We doen het veilig of..?

Het vervoeren van verontreinigde bodem. We doen het veilig of..? Het vervoeren van verontreinigde bodem. We doen het veilig of..? Auteur: Ad Wilbers Plaats: Geldrop Datum: 30 december 2006 NVVK Jubileumcongres 25-26 april 2007 - Sessie H Wilbers 1 van 5 Inleiding Er

Nadere informatie

PROEFEXAMEN BASISCURSUS ALGEMENE GEDEELTE 2019 (open boek) Deel 1

PROEFEXAMEN BASISCURSUS ALGEMENE GEDEELTE 2019 (open boek) Deel 1 1. Tot welke klasse behoort een stof met het getal 539 bovenaan op de oranje schilden? tot klasse 5.2 tot klasse 6.1 tot klasse 8 tot klasse 5.1 2. Uw voertuig is geladen met kisten die de hele laadruimte

Nadere informatie