Thema: een greep uit de materialen rond Wereldoorlog I

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: een greep uit de materialen rond Wereldoorlog I"

Transcriptie

1 p. 1 adolescenten fiction Ule : ik was veertien in 1914 DE BEL, Marc Het nieuwe boek van Marc de Bel vertelt het verhaal van de 14-jarige Ule, die bij het uitbreken van de oorlog in 1914 naar een meisjeskolonie in Frankrijk gestuurd wordt. Ule loopt weg uit de kolonie en onderneemt een lange tocht naar huis. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap... Wat niemand weet DIERICKX, Karen Wat de mooiste zomer van haar leven had moeten worden, eindigt voor Rosalie in een vlucht. Weg van Villa Aurore en van wat daar is gebeurd, weg van haar grote liefde Friedrich november DOWSWELL, Paul In Eleven, eleven kruipen we onder de huid van drie jongens die de laatste 24 uur van de Eerste Wereldoorlog meemaken: een Duitse en Engelse soldaat op het slagveld, een Amerikaanse vliegenier in de lucht. Het lot brengt hen samen;; slechts twee van hen zullen overleven. Iedereen bleef brood eten VAN RANST, Do Iedereen bleef brood etenspeelt zich af in de Westhoek, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor bakkersdochter Nelle en haar vriend Simon is de oorlog aanvankelijk een vaag idee. Hij rukt echter snel op, om al gauw een diepe bres te slaan in hun levens. Fiction DVD volwassenen The trench BOYD, William William Boyd schreef het boek en scenario voor zijn eigen film The trench. Met passie vertelt hij een verhaal over een stel soldaten, veelal broekies, die opeengehoopt in loopgraven wachten op de bloederige slag om de vallei van de Somme. Forbidden ground EARL, Johan Frankrijk, Tijdens de loopgravenoorlog belanden twee Britse militairen, Sergeant Wilkins en soldaat O'Leary, na een mislukte aanval in Niemandsland, het gebied tussen de twee fronten. Iets verderop ligt hun strijdmakker korporaal Jennings te creperen... Schellebelle 1919 HELDENBERGH, Johan Acteur/regisseur én Schellebellebewoner Johan Heldenbergh schreef een scenario, omringde zich voor de sleutelposities met enkele filmprofessionelen en merkte dat er voldoende sponsors en vele honderden vrijwillige medewerkers aan deze filmkar wilden trekken.

2 p. 2 Beneath hill 60 SIMS, Jeremy In 1916 heeft de wereldoorlog in Europa een patstelling bereikt. De legers hebben zich tot een stilstand gevochten en miljoenen mannen zijn gesneuveld in de strijd. In Australië wordt een groep van mijnwerkers samen gebracht voor een geheime missie. Fiction DVD volwassenen tv-reeks Parade's end WHITE, Susanna Parade s end vertelt een verhaal over liefde en verraad in een tijd waarin de zekerheden van het Edwardiaanse Engeland plaats maken voor de chaos van de Eerste Wereldoorlog. Informatieve jeugdboeken Het droommuseum van Dre : een tocht door de Eerste Wereldoorlog CHIELENS, Wim Deze kindermuseumgids brengt het verhaal van het In Flanders Fields Museum in Ieper op kindermaat en brengt de Eerste Wereldoorlog op een originele manier tot leven. Dre is een jongetje uit Ieper, wiens papa in het In Flanders Fields Museum werkt (IFF). Kind van de Westhoek SINAEVE, Wouter Hoe vertel je kinderen over oorlog? Ontelbare keren werd die vraag gesteld, even vaak werd zij beantwoord, niet zelden met een boek. Vooral voor oudere kinderen en tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog verschenen tal van bejubelde boeken denk aan van Els Beerten, of van Benny Lindelauf. Nu de honderdste verjaardag op til is, mogen we ook over de Eerste jeugdboek 12 tot 14 jaar De grote verliezer DIERICKX, Karen Dit boek beschrijft de Eerste Wereldoorlog gezien door de ogen van de 11-jarige Margrietje Gaublomme. Niet welkom VERREYDT, Detty De 'Groote Oorlog' is begonnen. Rik woont bij opa en oma, want papa is drie maanden geleden naar het front vertrokken. Zou de oorlog ook komen waar Rik woont? jeugdboek 8-11 jaar Milans Groote Oorlog LAGROU, Patrick Wat begint als een uitstapje naar de Westhoek, loopt uit op een bizar avontuur met een positief slot. Milan mag met zijn opa Mick en oma Miet een paar dagen mee naar de streek waar Emile Benaerts, in 1914 sneuvelde tijdens de strijd om de IJzer...

3 p. 3 Het meisje en de soldaat SAX, Aline Het boek verhaalt over een bijzondere vriendschap tussen een blind meisje en een Afrikaanse soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ann de Bode maakte er legergroene prenten bij in intimistische stijl, die de dreigende sfeer versterken. luisterboek volwassenen Eerste Wereldoorlog VAN ROSSEM, Maarten Wie geen tijd heeft om een boek te lezen en toch geïnteresseerd is in de wereldoorlogen van de 20e eeuw kan altijd eens een doosje cd's met hoorcolleges van professor Maarten van Rossem uitproberen. Elk doosje bevat vier cd's met geschiedenislessen. Non-fiction DVD volwassenen World war I : : the great war and the shaping of the century BYKER, carl Alle militaire, politike en culturele aspecten van de Groote Oorlog worden in deze documentaire uitgebreid in kaart gebracht, zodat de kijker meteen een helder perspectief krijgt op de wereld van vandaag. De Eerste Wereldoorlog in kleur CRIALESE, Emanuele Het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog was in vele opzichten totaal anders dan in voorgaande oorlogen. Nieuwe uitvindingen zoals de tank, de introductie van gifgas en het inzetten van gevechtsvliegtuigen, vlammenwerpers en machinegeweren waren nieuw. Met onze jongens aan den IJzer DE LANDTSHEER, Clemens Een film die geen triomfantelijke terugblik is, maar een bittere aanklacht, waarin het lijden van 'onze jongens', van de gewone frontsoldaten, centraal staat. WO1 van boven RADICE, Mark Deze fascinerende documentaire biedt een uniek perspectief op de Eerste Wereldoorlog. Daarbij wordt gebruik gemaakt van historische vondsten die nu voor het eerst openbaar zijn gemaakt. Zoals een collectie van luchtfoto s uit Imperial War Museum in Londen. De Eerste Wereldoorlog : de loopgravenoorlog TDM Vooral de loopgravenoorlog in België was een ware hel. De beelden hiervan spreken voor zich... Extra aandacht in deze box voor de slag om de Somme. Door de ogen van een jonge soldaat zien we hoe verschrikkelijk deze dag is geweest. Nog nooit vielen er zoveel doden op één oorlogsdag!

4 p. 4 stripverhaal jeugd Het schrikkelspook VANDERSTEEN Wanneer Lambik onze vrienden meeneemt voor een vlucht in zijn nieuwe sportvliegtuig, worden ze aangevallen door een brandende vliegmachine uit de Eerste Wereldoorlog. De Duitse piloot blijkt een geest te zijn die door een vreselijke misstap geen rust kan vinden... stripverhaal volwassenen Elsie en Mairi : engelen van Flanders Fields ADRIAENSSENS Elsie en Mairi trekken vol idealen met een team van dokter Munro naar België. Daar zijn ze getuige van de chaos en de vluchtelingenstroom die de val van Antwerpen en de immer oprukkende Duitse oorlogsmachine veroorzaken... Het Aquila-netwerk 1/2 ALARY Silas is een voormalig reporter die nu aan de bak komt als detective, schurk, spion, moordenaar, held of hoe het hem uitkomt. Hij wordt door een oppositieleider die de regering Caillaux in het oorlogsjaar 1917 wil doen vallen aangeworven om een verwende journalist op te sporen. Valentine HUGAULT Wanneer de naam Hugault op de cover prijkt, mag je visueel spektakel verwachten. De luchtgevechten zijn dan ook adembenemend mooi, het brandend vuur stijgt bijna op uit het album, je verstikkend in de smeulende rook... Bloedkruis MOUNIER Met de viering van de 'Grote Oorlog' in het vooruitzicht, kan deze Ambulance 13 extra licht werpen op de materie. Het is het klassieke verhaal van de ambitieuze luitenant die persoonlijke beweegredenen heeft om zijn vel te riskeren aan de hellepoort... Folies Bergère PORCEL In het jubileumjaar 2014 zijn er heel wat strips over de Grote Oorlog gemaakt en dit is zeker een van de betere. In het grijsbruin, de kleur van de modder waarin hun personages zich bevinden, tekenen de auteurs een portret van een compagnie soldaten in het niemandsland bij Verdun. The Great War SACCO, Joe Een woordenloos en weergaloos getekend kijkboek van de grootmeester-striptekenaar Joe Sacco over de eerste dag van de slag van de Somme: An Illustrated Panorama. Begeleid door een lezenswaardig essay van Adam Hochschild.

5 p. 5 tijdschrift volwassenen G - Geschiedenis nr. 2 / maart 2014 De eerste wereldoorlog G - Geschiedenis Themanummer van het tijdschrift over de Eerste Wereldoorlog. volwassenen fiction Post voor mevrouw Bromley BRIJS, Stefan Londen, Duizenden jongemannen melden zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan... In Vlaamse velden : het boek bij de serie DE LAERE, Leen In Vlaamse velden is het boek gebaseerd op de tiendelige Vlaamse televisiereeks die in 2014 werd gerealiseerd en uitgezonden naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Tot aan de IJzer DEAUVILLE, Max Dit boek wordt beschouwd als de beste Belgische literaire getuigenis over de Eerste Wereldoorlog. Max Deauville beschrijft het wedervaren van de gewone piotten vanaf de eerste dagen van het uitbreken van de oorlog tot halverwege 1915, wanneer hij gewond geraakt. Een ware held DRIESSEN, Martin Michael Civilisatie DUHAMEL, Georges Wat goed is zal op zeker ogenblik komen bovendrijven. Dat lijkt ook te gelden voor het werk van de Franse auteur Georges Duhamel ( ), van wie op enkele maanden tijd twee belangrijke werken in het Nederlands vertaald zijn... Dagboek van Marie (uit In Vlaamse Velden ) FERYN, Lize Marie Boesman ziet aanvankelijk alles puberaal zwart-wit en wil net als haar vader dokter worden. Al gauw beseft ze echter dat oorlog geen spel is, maar harde realiteit. Marie wordt gedwongen keuzes te maken...

6 p. 6 De onverbiddelijke tijd GO, Justin Tristan Campbell is net afgestudeerd wanneer een koerier hem een aangetekende brief uit Londen bezorgt. De brief is afkomstig van een notaris, die hem dringend verzoekt naar Engeland te komen... Oorlog en terpentijn : roman HERTMANS, Stefan Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wèl deed en onvermoede geheimen vond. Sisterka LIBERT, Marijke Vijfennegentig jaar is Ephrem, tot op de draad versleten, levensmoe, en dan pas vertelt hij aan zijn familie dat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog een verhouding heeft gehad met een Engelse verpleegster, toen hij als gewonde soldaat in een hospitaal in Londen werd verzorgd... Oorlogsdagboeken LOVELING, Virginie Voor wie op zoek is naar een ooggetuigenverslag van de bezetting blijven de Oorlogsdagboeken van Virginie Loveling onmisbare lectuur. De Morgen. Dag na dag beschrijft Virginie Loveling het leven tijdens de Duitse bezetting... De spiegelingen : roman MORTIER, Erwin In De spiegelingenkeert Erwin Mortier door de ogen van frontsoldaat Edgard terug naar de vergane wereld uit Godenslaap, om dit keer de clandestiene zijde van de familiegeschiedenis te vertellen en het stilgezwegen leven te reconstrueren. Verboden gebied MORTIER, Erwin Samen vormen Verboden gebied, Kielzog van de Oorlog en Dagboek zonder data het oorlogsdrieluik Slagveld achter het front. Van het westelijk front geen nieuws REMARQUE, Erich Maria Eind 1928 voltooide Erich Maria Remarque zijn 'Im Westen nichts Neues'. Reeds op 18 april van het volgende jaar verscheen bij uitgeverij Erven J. Bijleveld de eerste vertaalde editie ter wereld van deze fameuze anti-oorlogsroman. Gewonde stad : augustus 1914 SPAEY, Johanna In augustus 1914 werd de stad Leuven verwoest door het oprukkende Duitse leger. Een traumatische gebeurtenis die een beetje in de schaduw is blijven staan van het oorlogsgeweld aan het IJzerfront, dat dit jaar herdacht wordt. Gerolf Van de Perres vijfde beeldroman.

7 p. 7 De heuvel: voor, het einde, en daarna SPILLEBEEN, Willy In dit boek neemt Spillebeen de lezer mee naar een regio waarmee hij goed vertrouwd is (Ieper en omstreken) op het tijdstip waarop, in de eerste maanden volgend op de aanvang van de Grote Oorlog ('14-'18), het Westelijk front wordt gevormd. Meester Mitraillette : roman VANTOORTELBOOM, Jan De Eerste Wereldoorlog, een jonge schoolmeester staat voor het vuurpeloton, als deserteur veroordeeld tot de dood. Waarom is hij gedeserteerd? Wat heeft de jongen Marcus Verschoppen ermee te maken? En zijn moeder?.. De strijd om sergeant Grisja : roman ZWEIG, Arnold Een Duitse patrouille heeft de Russische soldaat Grisja ergens in de eindeloze winterse bossen opgepakt en gearresteerd. Hij laat het naamplaatje van de gesneuvelde Bjuschev zien en zegt dat hij gedeserteerd is... volwassenen non-fiction IJzeren doodskisten : het onderzeebootwapen in de Eerste Wereldoorlog ANDRIESSEN, J.H.J. De strijd onder water in de Eerste Wereldoorlog vormt een van de aangrijpendste hoofdstukken van de tragedie Niet alleen vanwege het onnoemelijke leed dat daardoor werd veroorzaakt, maar ook vanwege de politieke aspecten en consequenties. Met ons gaat alles goed. De groote Oorlog in het klein. 90 korte verhalen BEYST, René van meer dan 80 auteurs Loopgraven in Afrika : de vergeten oorlog van de Congolezen CATHERINE, Lucas tegen de Duitsers Terwijl de kanonnen in de rest van Afrika al in 1915 zwegen, bestreden Belgisch-Congolese en Duitse koloniale troepen in Oost-Afrika elkaar tot het bittere einde, tot de wapenstilstand een punt achter de Eerste Wereldoorlog zette... De Groote Oorlog 1914-'18 : fotocollectie in Flanders Fields Museum CHIELENS, Piet Verbluffend fotoalbum van de Eerste Wereldoorlog gebaseerd op de fotocollectie van het In Flanders Fields Museum in Ieper. Meer dan honderd iconische beelden tonen de oorlog van zoals u hem nog nooit zag.

8 p. 8 Slaapwandelaars : hoe Europa in 1914 ten oorlog trok CLARK, Christopher Het Europese continent lag er rustig bij op de ochtend van 28 juni 1914, toen aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie Chotek het station van Sarajevo binnenreden. Zevenendertig dagen later waren zij vermoord en was de Eerste Wereldoorlog begonnen. Sporen van de Grote Oorlog : 33 W.O. I hotspots in West- Vlaanderen CORREMANS, Luc Herdenkingsmonumenten, begraafplaatsen, vers gerestaureerde relicten en musea vormen de ruggengraat van Sporen van de Grote Oorlog van Luc Corremans en Annemie Reyntjens. De visie van de vijand : volgens Duitse fotografen D'HAESELEER, Peter Bij de start van de Eerste Wereldoorlog werd ook de propagandamachine op gang getrokken. Heel wat fotografen werden naar het front gestuurd om de successen van de eigen soldaten en nederlagen van de vijand vast te leggen... Brave little Belgium : 13 verhalen over België in de Eerste Wereldoorlog DE GEEST, Mark De échte verhalen achter bekende en minder bekende feiten en figuren uit de Eerste Wereldoorlog Bij de Eerste Wereldoorlog denkt iedereen onmiddellijk aan de loopgraven en de modder aan de IJzervlakte. Er zijn echter nog veel meer boeiende verhalen.. IJzeren oogst : een reis door Europa en de Grote Oorlog DE RYNCK, Korneel Een ijzeren oogst Voor kenners van de Eerste Wereldoorlog verwijst de uitdrukking naar de vondst van niet-ontplofte munitie in de frontstreek. Ook Korneel De Rynck ging op zoek naar zijn ijzeren oogst en goot het in een boek. De groote oorlog DE SCHAEPDRIJVER, Sophie Hoe werd de Eerste Wereldoorlog (of 'Groote Oorlog') in België 'van beneden uit' beleefd, oftewel wat had de Duitse bezetting voor gevolgen voor het dagelijkse leven, de voedselvoorziening, het (universitair) onderwijs? Het standaardwerk over WOI. Erfzonde van de twintigste eeuw : notities bij '14-'18 DE SCHAEPDRIJVER, Sophie De bundel Erfzonde van de twintigste eeuw biedt een selectie uit het 'oorlogswerk' van de schrijfster sinds Deze uit het Engels en Frans vertaalde artikels gaan over frontschrijvers, bezettingshumor, oorlogsdagboeken, geweld en kitsch en troost : oorlog in België DE VOS, Luc In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. België kreeg het bijzonder zwaar te verduren. Hoe is de Eerste Wereldoorlog bij de zuiderburen verlopen? Waarom was het vier jaar lang niet mogelijk om het front aan de Ijzer en bij Ieper te doorbreken...?

9 p. 9 Onder ogen zien : gids naar de slagvelden van DEBEER, Bart Wie graag de zichtbare sporen van WO I wil zien, kan terecht in dit boek. Deze gids loodst de lezer naar slagvelden, kerkhoven, loopgraven, monumenten en alles waar de oorlog in landschap en steden zijn littekens heeft nagelaten. Laat mij droef en treurig wezen : familienotities over de zinloosheid DEFOORT, Eric van de Groote Oorlog In de Westhoek, halfweg tussen de dorpen Woesten en Oostvleteren, ligt 'de Lion Belge. In deze hoeve-handelshuis - herberg woont vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw een ondernemende familie: kleinburgers op weg naar de burgerij... Stille steden van Flanders Fields : gids voor de WO Ibegraafplaatsen EVANS, Wayne in West-Vlaanderen : Bezoekersgids Uniek naslagwerk over alle begraafplaatsen van WO I in West-Vlaanderen Ten oorlog : een reis langs het front van WO I HAUBEN, Arnout Nadat op Eén de eerste aflevering van de gelijknamige documentaire van start ging, verschijnt ook het boek, dat vrijwel gelijke tred houdt met de drie reislustige journalisten. In Vlaamse velden IN VLAAMSE VELDEN In Vlaamse velden voert je mee naar de mooiste en belangrijkste plaatsen die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Trek er samen met familie en vrienden op uit in het spoor van de oorlog en van de tv-serie In Vlaamse velden. De eerste wereldoorlog : KEEGAN, John De grote verdienste van de auteur, docent militaire geschiedenis en defensiespecialist van de Daily Telegraph, is dat hij de visie van illustere voorgangers zoals A.J.P. Taylor (The first World War) niet verguist, maar juist vertrekt van diens bevindingen en er nog andere aan toevoegt. Het IJzerfront : van Diksmuide tot Nieuwpoort, vroeger en LAGROU, nu Patrick Wat Ieper was voor de Britten, was de IJzer voor de Belgen! Dit boek brengt je naar een gebied in België waar de Eerste Wereldoorlog bijzonder hevig heeft gewoed. Patrouilleurs aan het IJzerfront : de helden van het Niemandsland LAMBRECHT, Robert Soldaten die vier jaar lang wacht liepen aan een front beschermd door de IJzer en de overstroomde poldervlakte: dat is het wijdverbreide beeld van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit boek doorprikt deze mythe.

10 p. 10 De Grote Oorlog voor kleine kinderen : heldenmoed in beeld LANGLEY, Anthony Ook kinderen ontsnapten niet aan het oorlogsgeweld. Zo sloop de Grote Oorlog binnen in de literatuur voor kinderen. School en leesboeken bevatten oorlogsverhalen, schriften kregen oorlogsillustraties op de cover... Antwerpen 1914 ;; De val van Antwerpen 1914 MAES, Thomas G. Weinig mensen weten dat het eerste grote Belgische slagveld van de Eerste Wereldoorlog, met loopgraven en artillerieduels, heldenmoed en nutteloze offers rond Antwerpen lag. Brood willen we hebben! : honger, sociale politiek en protest tijdens NATH, Giselle de Eerste Wereldoorlog in België De eerste wereldoorlog bracht massale verarming en chronische hongersnood. Dit boek focust op de internationale reddingsactie die het bezette land van rantsoenen en uitkeringen voorzag. Fietsen in de frontstreek : de mooiste routes tussen Nieuwpoort en Amiens OOGHE, Carl F.J. Indrukwekkende landschappen, historische monumenten en boeiende verhalen: in de streek tussen Nieuwpoort en Amiens vind je de ideale ingrediënten voor een geslaagde meerdaagse fietstocht... Spionnennest : spionage vanuit Nederland in België, Duitsland RUIS, Edwin en Engeland Vanaf 1914 wordt het neutrale Nederland een broeinest van internationale intrige en spionage. Strategisch gelegen tussen Duitsland en Engeland vormt Nederland een perfecte uitvalsbasis voor Duitse spionage in Groot-Brittannië en Britse spionage in Duitsland en vooral bezet België. De grote oorlog, toen en nu : W.O. I in monumenten en begraafplaatsen SCHOETERS, Staf In De grote oorlog toen en nu heeft Staf Schoeters, bekend om zijn historische romans, zijn passie voor de Eerste Wereldoorlog opnieuw weten te transponeren in woord en beeld. In dit boek brengt Schoeters als het ware een geïllustreerd relaas van zijn chronologisch opgebouwde tocht. De kanonnen van Augustus : de eerste oorlogsmaand van 1914 TUCHMAN, Barbara In dit inmiddels klassieke boek, beschrijft de Amerikaanse historica Barbara Tuchman het politieke voorspel en de eerste oorlogshandelingen van het bloedige treffen dat in korte tijd zal uitgroeien tot een wereldbrand, de Eerste Wereldoorlog. Vriend over vijand : de Grote Oorlog in spotprenten VAN DAMME, Paul Unieke collectie cartoons over WO I uit meer dan 30 landen. Dit bijzondere referentiewerk brengt een verrassende synthese van de Eerste Wereldoorlog aan de hand van 400 historische cartoons.

11 p. 11 Oorlog zonder einde VAN DE VIJVER, Herman Oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van WO I in het juiste tijdsperspectief gezet. Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog VAN OUDHEUSDEN, Jan Een kleine geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog zet de oorzaken, het verloop en de gevolgen overzichtelijk uiteen. Het boek vormt een handig naslagwerk voor inzicht in de moedercatastrofe van de twintigste eeuw. Een kleine stad in een Groote Oorlog VANDEWEYER, Luc Luc Vandeweyers boek over de Eerste Wereldoorlog in Tienen en omstreken : het vervloekte jaar VERHOFSTADT, Dirk Dirk Verhofstadt, doctor in de moraalwetenschap en professor media en ethiek aan de Universiteit Gent waagt zich met Het vervloekte jaar opnieuw aan een boek over geschiedenis. Uitgangspunt van dit boek is de vraag hoe de wereld eruitzag in Augustus 1914 : Belgie op de vlucht VERLEYEN, Misjoe Op 4 augustus 1914 viel Duitsland België binnen. Eind oktober liepen de fronten vast in de overstroomde IJzervlakte. De bloedige 'Grote Oorlog' kon beginnen. Maar de oorlog raakte niet alleen soldaten... Het frontparadijs : oorlogsrelaas van een Duitse soldaat in Gent WANDT, Heinrich Heruitgave van een schandaalboek van een Duitse soldaat in Gent, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij spijkert zijn oversten met naam en toenaam aan de schandpaal en hangt vooral hun vuile onderbroeken buiten. De Eerste Wereldoorlog : een uniek overzicht van alle gebeurtenissen WIEST, Andy en ontwikkelingen in woord en beeld Aan beide zijden trokken in augustus 1914 mannen ten oorlog die dachten met Kerstmis weer thuis te zijn. Maar aan het westelijk front en het Italiaanse front ontstond een patstelling: een grimmige loopgravenoorlog... Ypres Salient. Van slagveld tot slachtveld. Toeristische autoroute 14 YPRES SALIENT Ieper De Ypres Salient -route, van slagveld tot slachtveld (70km), vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdekt de bezoeker het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek.

Wereldoorlog I. Thema: adolescenten fiction. Fiction DVD volwassenen. Informatieve jeugdboeken. 11 november DOWSWELL, Paul

Wereldoorlog I. Thema: adolescenten fiction. Fiction DVD volwassenen. Informatieve jeugdboeken. 11 november DOWSWELL, Paul p. 1 adolescenten fiction 11 november DOWSWELL, Paul In Eleven, eleven kruipen we onder de huid van drie jongens die de laatste 24 uur van de Eerste Wereldoorlog meemaken: een Duitse en Engelse soldaat

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

VOOR JE BEGINT TE LEZEN

VOOR JE BEGINT TE LEZEN Met Ule slaagt Marc de Bel erin het monster oorlog een gezicht te geven. Maar hij toont ook aan dat ondanks alles, liefde en vriendschap de kracht geven om door te zetten. WOUTER SINAEVE, IN FLANDERS FIELDS

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1764 woorden 15 november 2002 6,2 311 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O. Het gekke is dat

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog 1 Introductie Dit project gaat over de Eerste Wereldoorlog. Het is vooral een doe-project. Je werkt soms alleen, soms in tweetallen. Tijdens het project moet je opdrachten maken. Alle opdrachten en presentaties

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest

Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest Boekverslag Nederlands Spinder door Simon van der Geest Boekverslag door een scholier 1310 woorden 8 maart 2017 6,6 41 keer beoordeeld Auteur Genre Simon van der Geest Jeugdboek Eerste uitgave 2013 Vak

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Drie verhalen, twee vijanden, één oorlog. De Eerste Wereldoorlog p

Drie verhalen, twee vijanden, één oorlog. De Eerste Wereldoorlog p Drie verhalen, twee vijanden, één oorlog De Eerste Wereldoorlog p. 65-73 Instap/ actualiteit Opruimen explosieven Passendale zal weken duren, 2014 een oorlog duurt soms maar even, het opruimen ervan kan

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Janusz Korczak. door Renée van Eeken

Janusz Korczak. door Renée van Eeken Janusz Korczak door Renée van Eeken Hoofdstukken 1. Inleiding 2. Wie was Janusz Korczak? 3. Zijn levensverhaal 4. Janusz Korzcak in deze tijd 5. Waarom ik hem gekozen heb 6. Nawoord 7. Bronvermelding 1

Nadere informatie

De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog Naam: De Eerste Wereldoorlog De Eerste Wereldoorlog 1 De Eerste Wereldoorlog Situering in tijd Duid de mijlpaal aan op de onderstaande tijdslijn (van 1914-1918). 1910 1911 1912 1913 1914 1915 1916 1917

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 NIEUWSBRIEF Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 In het museum te München staat deze auto, een Tatra, prominent geëtaleerd. Er was geen toelichting bij. Van de toeschouwer werd verwacht

Nadere informatie

IEPERBOOG BELEGERDE STAD

IEPERBOOG BELEGERDE STAD IEPERBOOG BELEGERDE STAD Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Werkblad In Flanders Fields Museum

Werkblad In Flanders Fields Museum Werkblad In Flanders Fields Museum Hallo! Je bezoekt vandaag het In Flanders Fields Museum. Dit werkblad stelt je vragen over wat je in het museum zal zien en horen. Natuurlijk mag je ook verder kijken

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 2 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje 800045-2-736b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Reclame voor fietsrijlessen voor vrouwen (1896). bron 2 Op de

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Toespraak G. Verbeet Zwolle, 15 augustus 2016

Toespraak G. Verbeet Zwolle, 15 augustus 2016 Toespraak G. Verbeet Zwolle, 15 augustus 2016 Dames en heren, jongens en meisjes, Dank voor de uitnodiging om vandaag te mogen spreken bij deze bijzondere herdenking bij het monument Indië-Nieuw-Guinea

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Hierna volgen nu 13 begrippen die iets met de oorlog te maken hebben. Combineer deze begrippen met een plaatje uit de strip.

Hierna volgen nu 13 begrippen die iets met de oorlog te maken hebben. Combineer deze begrippen met een plaatje uit de strip. Rebecca R. Een Senne en Sanneverhaal of een lesje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog Marc Verhaegen Een voorbeeld van didactische verwerking naar de klas toe. Al weeral bijna 70 jaar geleden! De oorlogsjaren

Nadere informatie

Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding => WO 1 = totale oorlog => Nooit eerder geziene vernietiging =>

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument. Een monument ter herinnering.

4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument. Een monument ter herinnering. Hardinxveld-Giessendam, 4 mei 2014 Dodenherdenking Theo Boerman, loco-burgemeester 1: 4 mei 2014. Dodenherdenking. Wij zijn hier bijeen gekomen om doden te herdenken. Geschaard rondom het oorlogsmonument.

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

Toespraak 14 mei 2016 Stichting Artilleriemonument Dubbeldam Uitgesproken door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester van Dordrecht

Toespraak 14 mei 2016 Stichting Artilleriemonument Dubbeldam Uitgesproken door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester van Dordrecht Toespraak 14 mei 2016 Stichting Artilleriemonument Dubbeldam Uitgesproken door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester van Dordrecht De burgemeester kan in zijn toespraak afwijken van deze tekst. Geachte

Nadere informatie

EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN

EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN Lijssenthoek Military Cemetery is één van de vele sporen die de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek heeft nagelaten. Je kent er vast nog. Welke van deze plekken hebben ook te

Nadere informatie

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 HONDERD JAAR GELEDEN aflevering 12 Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 Een vast onderwerp waaraan in de kranten aandacht werd besteed, was de oorlog op de Balkan. Turkije was er bij betrokken

Nadere informatie

Woensdag 29 augustus NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN 7

Woensdag 29 augustus NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN 7 Woensdag 29 augustus 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN 7 In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de volgende boeken

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

AANWINSTEN APRIL 2014

AANWINSTEN APRIL 2014 PRENTBOEKEN De ridder die niet slapen wilde Casaer, Randall Scharpoord CASA ORANJE Hé kijk, een olifant op een brommer Rosengarten-Kruiswijk, Linda Scharpoord ROSE ORANJE FICTIE JEUGD Verrijzing Armstrong,

Nadere informatie

Memoryspel Kerstmis 1914: Het eerste kerstbestand. Verbroedering tussen strijdende partijen. Er wordt eten gedeeld en men

Memoryspel Kerstmis 1914: Het eerste kerstbestand. Verbroedering tussen strijdende partijen. Er wordt eten gedeeld en men Memoryspel Kerstmis 1914: Het eerste kerstbestand. Verbroedering tussen strijdende partijen. Er wordt eten gedeeld en men speelt zelfs een voetbalwedstrijd. Dit bestand was een poging geweest om er het

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve

Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede. heb ik meegekregen van mijn. vader, die de gastvrijheid van. de Duitse bezetter aan den lijve Dames en heren, Mijn besef van oorlog en vrede heb ik meegekregen van mijn vader, die de gastvrijheid van de Duitse bezetter aan den lijve heeft mogen ondervinden. Mijn vader heeft in Scheveningen gezeten,

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

Geschiedenis achtergrond.

Geschiedenis achtergrond. Geschiedenis achtergrond. De Subkarpaten, de regio in de Oekraïne waar Livia en Attila wonen, was vroeger onderdeel van Hongarije. Voor 1920 Hongarije was erg groot, maar omdat het land één van de verliezers

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie