2. Vast format voor de pagina s en doorzoekbaarheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Vast format voor de pagina s en doorzoekbaarheid"

Transcriptie

1 Tips voor de inhoud van pagina s op een provinciale KBO website 8 1. Inleiding In dit document vindt u informatie over de opbouw en het plaatsen van content (inhoud) op de pagina s binnen de website van uw provinciale KBO. Daarbij worden ook tips gegeven voor het opstellen van teksten die op de pagina s geplaatst kunnen worden. Verder wordt kort ingegaan op het plaatsen van foto s of illustraties bij een artikel. De instructie over het werken met het CMS (Content Management Systeem), waarmee u de inhoud op de pagina s zet, wordt in een ander document behandeld. 2. Vast format voor de pagina s en doorzoekbaarheid 2.1 Format De pagina s van de provinciale KBO websites en de afdelingspagina s daarbinnen, hebben een vast format. U kunt dit niet wijzigen. Dit is gekozen om de uniformiteit en professionaliteit, resp. de uitstraling van de website te borgen en het beheer te vergemakkelijken en de beheerkosten laag te houden. Een bijkomend voordeel is dat u zich weinig zorgen hoeft te maken om de programmatische- en technische zaken. 2.2 Doorzoekbaarheid Niet alleen het format, maar ook de structuur en inhoud is, resp. zijn van belang voor de web-optimalisatie (o.a. doorzoekbaarheid) van zoekmachines zoals Google. Het doel is dat de KBO en uw afdeling getoond worden in de zoekresultaten en bij voorkeur zo hoog mogelijk in de rangorde. 2.3 Landelijke items op de provinciale homepage Op de provinciale homepage worden in een bescheiden layout een aantal landelijke onderdelen geplaatst (en bijgehouden): 3. Paginastructuur In de kern is de structuur van een websitepagina vergelijkbaar met die van een (goede) krant. Daarom staan hieronder een aantal algemene tips voor de opmaak van een websitepagina en de artikelen er in. 3.1 De voorpagina: homepage De voor pagina van de de provinciale- en de afdelingspagina s fungeren als het visitekaartje van de KBO en de afdeling. Met zo n homepage wilt u de bezoekers trekken en zo lang mogelijk aan uw website of pagina s daarbinnen binden. De homepage is de belangrijkste pagina op uw website en wordt door sommige zoekmachines ook zwaarder gewogen.

2 Zorg daarom voor een "dynamische" homepage en houd deze actueel. Maak korte en duidelijke introductie van de belangrijkste onderwerpen op de homepage en link door naar de werkelijke webpagina's, de belangrijkste informatie bovenaan! Gebruik een pakkende titel. Door de introducties te illustreren met foto s (zie ook elders in dit document) trekt het artikel meer aandacht en wordt uw homepage levendiger. Minder belangrijke onderdelen bevinden zich op de andere afdelingspagina s van de website zonder dat daarnaar op de voorpagina wordt doorverwezen. 3.2 De overige pagina s Hoewel er binnen de afdelingspagina s ook statische pagina s zijn (bijv. een pagina met contactgegevens), gelden de meeste uitgangspunten voor een goede homepage ook voor de overige webpagina s. Op de vervolgpagina s is het van belang om de bezoeker daar te blijven interesseren en vast te houden op de website. 4. Structuur van een artikel (hoofdlijnen) Bij het behandelen van de paginastructuur is de vergelijking gemaakt met de opmaak en inhoud zoals die bij een krant gebeurt. Die vergelijking gaat ook op bij het maken en publiceren van een artikel op de webpagina. Ga er van uit dat de website ook door anderen dan de KBO-leden of bestuurders bezocht wordt(worden). Vermijd bestuurlijk jargon en bestuurlijke teksten Plaats geen notulen of lange teksten op de pagina s. Hou de zinnen kort. Zorg voor lichte, leesbare webpagina's Kies een positieve insteek. De website is immers het visitekaartje van de KBO én de KBO afdeling en is voor iedereen toegankelijk. Een artikel dient zoveel mogelijk de 5 w's te beantwoorden: 1. over wie gaat het artikel? 2. wat is het onderwerp? 3. waar is de locatie van het artikel? 4. waarom is het artikel geschreven (inleiding)? 5. wanneer is het artikel geschreven? Elk artikel heeft een duidelijke titel. Deze titel bevat een 4-5 tal trefwoorden welke het gehele artikel benadrukt. Het moet voor de websitebezoeker de eerste uitdaging zijn om het artikel te gaan lezen. De titel moet de nieuwsgierigheid van de bezoeker prikkelen en er voor zorgen dat de bezoeker langer op uw pagina s blijft. Het artikel heeft een korte introductie ( resp. inleiding of omschrijving) waarover het artikel gaat. Nadat de lezer door de titel is aangetrokken om het artikel te lezen wordt in het kort, maar krachtig de inleiding van het artikel weergeven. Gebruik een in vet gedrukte subkop, die het onderscheidt maakt tussen de rest van het desbetreffende artikel.

3 De opbouw van het artikel is dusdanig dat de belangrijkste informatie bovenaan in het artikel staat, detail informatie in het midden en soms aan het einde een samenvatting / conclusie van het artikel. Bij elk artikel heeft de naam van de auteur of bron staan. U kunt dit aan het einde van het artikel vermelden. 5. Copyright, bronvermelding, zorgvuldigheidseisen 5.1 Copyright Op zowel foto s, afbeeldingen en teksten van derden zijn meestal copyright bepalingen van toepassing. Vooral het beeldrecht op foto s luistert nauw. Kort gezegd houdt dit in dat geheel of gedeeltelijk gebruik van dat materiaal op de websitepagina( s), zonder uitdrukkelijke toestemming van de oorspronkelijke auteur en/of uitgever, niet is toegestaan. Het vragen om toestemming voor de plaatsing resp. het gebruik van auteursrechtelijk materiaal kan schriftelijk of telefonisch voor niet al te commerciële zaken. Vooral het beeldrecht is streng. Bij het gebruik van foto s die door een professionele fotograaf gemaakt zijn, worden vrijwel altijd kosten in rekening gebracht. 5.2 Bronvermelding Wanneer in een artikel (direct of indirect) geciteerd wordt uit teksten van andere auteurs moet de bron vermeld worden. 5.3 Zorgvuldigheidseisen o Niet iedereen stelt prijs op plaatsing van zijn of haar foto op een website. Vraag daarom vooraf toestemming bij foto s waarbij de betrokkene(n) duidelijk herkenbaar zijn. o Hou rekening met de privacyregels. Wees terughoudend met het vermelden van gedetailleerde persoonlijke gegevens op de website, tenzij betrokkene daartegen (uitdrukkelijk) geen bezwaar heeft. o Toets bij het plaatsen van artikelen op de website of de inhoud daarvan geen juridische risico s oplevert. Daarbij gaat het vooral om: belediging, smaad of smaadschrift en laster. Ook de waarheid schrijven kan smaad zijn; pas wanneer dit in het algemeen belang gebeurd is, is het toegestaan. 5.4 Advies Vraag in geval van twijfel eerst advies aan uw bestuur of (bij de afdelingspagina s) aan de provinciale KBO webmaster voor dat u publiceert. Overigens is de provinciale webmaster bevoegd om content die in strijd met is (of dat kan zijn) met #5.1, #5.2 of # 5.3, op aanwijzing van het provinciale KBO bestuur te verwijderen van de website.

4 6. Het plaatsen van foto s op een webpagina Zoals eerder in deze handleiding is opgemerkt, kan de illustratie met foto s een pagina of een artikel aantrekkelijker maken. Een webpagina met uitsluitend tekst is saai en zal bezoekers niet of niet lang op de pagina houden. Maar: niet het vele is goed maar het goede is veel. De website is geen fotoalbum. 6.1 Beperk omvang (in kb)van de foto s Foto s van een digitale camera of plaatjes van een scanner zijn (afhankelijk van de kwaliteit en instelling van de camera of scanner) over het algemeen fors (in kb gemeten) van omvang. Een camera met een capaciteit van 9 MegaPixels, zal een fotobestand van ruim 4 Mb (Megabyte) kunnen produceren. Wanneer foto s of plaatjes in hun originele omvang (niet verkleind) op een pagina worden geplaatst heeft dat twee nadelige effecten: De laadtijd van de pagina wordt een stuk langer. Een webpagina moet bij een standaard internetverbinding binnen circa 3-5 seconden op het beeldscherm staan. Bij langere laadtijden haken bezoekers vaak af. De opslagcapaciteit die de KBO voor haar websites ter beschikking heeft is niet onbeperkt en zal vol kunnen lopen waardoor er storingen kunnen optreden. Daarom moet elk foto (bestand) vooraf verkleind worden, d.w.z. het aantal kb van dat bestand zal aanzienlijk minder moeten worden. Omdat de webpagina met foto s op een PC beeldscherm worden bekeken, kan zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies een kleiner bestandsformaat worden gebruikt. De norm voor de grootte in kb voor een foto of plaatje is maximaal 70 kb, maar bij voorkeur kleiner Voorbeeld (bron website Unie-KBO) Website Unie KBO formaat foto 24kB Uit dit voorbeeld blijkt dat een foto van slechts 24 kb groot, voldoende is om het betreffende artikel op de website van de Unie KBO te illustreren.

5 6.2 Hulpmiddelen voor het verkleinen van foto s Wanneer op uw PC een fotobewerkingsprogramma is geïnstalleerd, zal daar meestal wel een optie in te vinden zijn om fotobestanden te verkleinen. Omdat er veel verschillende fotobewerkings programma s zijn is het lastig om uit te leggen wat u in een dergelijk programma moet doen om een foto bestand te verkleinen. Over het algemeen werken deze programma s niet-destructief, d.w.z. dat uw originele foto ongewijzigd blijft Picasa Het gratis programma Picasa 3 (van Google) heeft een dergelijke mogelijkheid, met o.a. de opties Minimum : er gaat wat kwaliteit verloren ten gunste van een klein bestandsformaat Aangepast : (voorkeur) u kunt uw eigen waarde selecteren. Kies dan een formaat dat maximaal 50 tot 70 kb oplevert, maar bij voorkeur kleiner Microsoft: Resize Pictures Microsoft PowerToy Resize Pictures, is een handig (gratis) Windows XP hulpprogrammaatje, waarmee u foto s snel en eenvoudig kunt verkleinen. Na installatie hoeft u alleen maar een beeld in een map te selecteren, er op rechts te klikken en in het snelmenu de optie Resize Pictures te kiezen. Er verschijnt een dialoogvenster waarin u kunt kiezen uit een aantal standaard formaten, te weten Small (640x480), Medium (800x600), Large (1024x768) en Handheld PC (240x320). Kies uitsluitend HANDHELD (vanwege het kleine formaat) en klik op OK. Het beeld wordt vervolgens verkleind onder een nieuwe naam (met de toevoeging Win CE ) in dezelfde map opgeslagen. De handleiding en de software kunt u downloaden op het adres: dows/tips_en_trucs_windowsxp_6.aspx Het oorspronkelijke formaat van bovenstaande foto was 6,5 Mb. Met de handheld optie is de foto verkleind tot het formaat dat hier is weergegeven. De bestandsomvang is nu 21 kb

6 Let op: Het verkleinen van een foto met behulp van de diagonale grepen wanneer de foto al in een artikel geplaatst is, levert geen kleiner bestand op. Verklein dus éérst de foto met de software zoals hiervoor is aangegeven. Daarna kan de foto met de diagonale grepen aangepast (verder verkleind) worden aan bijv. het artikel. 7. Ingescand beeldmateriaal Voor gescand beeldmateriaal, zoals plaatjes, teksten enz., geldt hetzelfde als wat bij het hoofdstuk over het verkleinen van foto s is geschreven: beperk de omvang. Bij de meeste scanners kan dit per scan worden ingesteld. Kies voor een lage resolutie. Daarmee blijft het bestand klein. 8. Te downloaden bestanden Voor zover u op de website bestanden kunt plaatsen (zoals tekstdocumenten enz.) welke door een bezoeker te downloaden zijn, vestigen wij uw aandacht op het volgende: KBO websites zijn niet ontworpen als een digitaal archief voor de opslag van documenten. De opslagcapaciteit is er niet op berekend. Wees er dan ook terug houdend mee. Wanneer u een document als bestand op de website plaatst, doe dit dan bijvoorkeur in een PDF formaat (te lezen met Adobe Reader). Dit is een betere waarborg voor de integriteit van de inhoud en vrijwel alle bezoekers kunnen dit op hun pc lezen en afdrukken. In # 12 van deze reader gaan wij verder in op het maken van PDF bestanden. 9. Plaatsing van hyperlinken Tot besluit van deze reader nog enkele tips over het gebruik van hyperlinken op uw webpagina s of in een artikel daarop. Er wordt een onderscheid worden gemaakt tussen interne- en externe hyperlinken. Bij het plaatsen van externe (buiten de eigenwebsite) hyperlinken op uw pagina of in een artikel moet u rekening houden met de volgende aandachtspunten: Ook het doorlinken naar bijvoorbeeld een artikel in krant of tijdschrift kan niet zijn toegestaan door de auteur of de uitgever; Een hyperlink veroudert snel. Wanneer de beheerder van de externe website het artikel waarna u doorlinkt verwijdert of verplaatst werkt uw link niet meer. Dit verschijnsel ( dode - of een onjuiste link) kan zich ook voordoen wanneer (externe) internetpagina s op een bepaalde manier gegenereerd worden.

7 Een externe link moet altijd openen in een nieuw venster (zie handleiding CMS). Daarnaast moet de lezer van het artikel geïnformeerd worden dat er verwezen wordt naar een andere website wanneer de link wordt aangeklikt. 10. Kleurgebruik Kleur wordt vaak gebruikt als zowel decoratief als communicatief vormgevingselement op een webpagina. Decoratieve vormgevingselementen fungeren letterlijk alleen als decor. Het ontbreken van dergelijke elementen heeft geen enkele consequentie voor het begrip van de bezoeker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan achtergrondillustraties. Met communicatieve elementen worden elementen bedoeld, die betekenis kunnen hebben voor de bezoeker. Via deze elementen wordt informatie overgedragen aan de bezoeker. Tekst (in HTML of afbeeldingen), links, navigatie, symbolen/iconen en (formulier)knoppen zijn hier voorbeelden van. Daarom een aantal algemene tips voor het gebruik van kleuren op uw pagina s en in uw teksten: Zorg dat de uitstraling van de pagina of de inhoud rustig is en prettig om te bekijken en lezen. Dat geldt overigens ook voor de gekozen lay-out. Uw pagina is geen folder van een bijv. een drogisterijketen. Hou rekening met bezoekers die kleurenblind zijn en met slechtzienden Wees consistent en terughouden in het kleurgebruik. 11. Het maken van PDF bestanden 11.1 software en het de installatie van PDF writers. Wanneer er geen software op u pc geïnstalleerd is die documenten naar PDF kan converteren, dan kunt u op het internet diverse gratis software vinden zoals van Microsoft voor de Office versie 2007, CutePDF en nog vele anderen. Let er wel op wat u download omdat veel programma s worden aangeboden met hinderlijke (reklame pop-ups en andere adware er in. In het kader van dit hoofdstuk gaan we met name in op CutePDF writer. CutePDF (de gratis versie 2.7 zonder hinderlijke reklame etc.) vindt u op: De installatie van dit programma is eenvoudig en gebeurt in twee stappen. Het hele proces verloopt automatisch. Uiteindelijk ziet u (hieronder) het resultaat als een nieuwe printer (CutePDF Writer).

8 De PDF plugin van Microsoft, die alleen geschikt is voor de Officeversies vanaf 2007, installeert en werkt iets anders. De integratie met de Office 2007 suite is naadloos, zie hier voor: b059-a2e79ed87041&displaylang=nl) 11.2 Het gebruik van de PDF printer Uiteraard gaat het hier om een virtuele printer, maar u kunt deze qua afdrukkwaliteit, resolutie enz. net zo afstellen als een normale printer. Elk bestand dat u af kunt drukken, kunt u ook naar een PDF bestand converteren bij het afdrukken. U kiest dan i.p.v. de normale printer, de PDF printer Kleine PDF bestanden: resolutie aanpassen Het aanpassen van de resolutie bij het converteren naar een PDF bestand heeft invloed op de omvang van het uiteindelijke PDF bestand in kb s. De resolutie wordt uitgedrukt in het aantal dots per inch afgekost dpi. Een hogere resolutie geeft een groter bestand en een betere afdrukkwaliteit Een lagere resolutie geeft een kleiner bestand en een mindere afdrukkwaliteit Hier liggen allerlei gradaties tussen. In de tabel hieronder is voor diverse soorten documenten de minimum resolutie aangegeven welke nog een acceptabele afdrukkwaliteit oplevert. Ons advies is om na de conversie naar PDF, de kwaliteit er van te controleren. Ook bij het opmaken van het te converteren document, is het belangrijk dat de foto s die daarin worden opgenomen, eerst verkleind (in kb) worden. Daardoor blijft de omvang van dat bron-document ook beperkt. Bron document bevat Minimum resolutie (circa) Uitsluitend zwart-wit inhoud 100 dpi Zwart-wit inhoud en grijstinten 200 Gemengde inhoud zwart-wit, grijstinten en kleur 300 Gemengd inhoud met kleurenfoto s 400 Nb: kies niet voor een grotere resolutie dan 600 dpi Instellingen PDF printer Hierna zijn een aantal plaatjes van de instellingen met een CutePDF printer afgedrukt. Met deze instelmogelijkheden kunt u o.a. de resolutie aanpassen

9 a. Bij het afdrukken gaat u eerst naar de instelling printer eigenschappen b. Daarna komt u in een volgend venster met een aantal keuzes die voor zich zelf spreken.

10 Als het gaat om een document dat óf alleen zwart-wit wordt afgedrukt, of uitsluitend zwart-wit resp. grijstinten bevat, kiest u i.p.v. kleur (standaardinstelling), zwart-wit. Met zwart-wit wordt uw PDF bestand kleiner in omvang (kb). c. Voor het instellen van de resolutie klikt u op de knop geavanceerd. Het volgende venster verschijnt dan: d. U klikt daarna op het het getal (hier 600 dpi (dots per inch)) bij Grafisch-> afdrukkwaliteit e. U kiest vervolgens de gewenste resolutie (in dit voorbeeld 144 dpi) f. Daarna klikt u op OK en u kunt nu afdrukken met de lagere resolutie. (nb. Wanneer de volgende afdruk van een andere kwaliteit moet zijn, past u de resolutie weer aan. Kies niet voor meer dan 600 dpi!)

WEBMASTEROPLEIDING. Hartelijk welkom

WEBMASTEROPLEIDING. Hartelijk welkom Hartelijk welkom 1. Opening + mededelingen (pauze) 2. Voorstellen: Roel Bonder + Henk Heijltjes 3. Programmadeel 1: Korte inleiding Henk 4. Programmadeel 2: Uitleg website Roel 5. Programmadeel 3: Oefenen

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Handleiding website Pax Christi

Handleiding website Pax Christi Handleiding website Pax Christi deel II Inhoudstafel 1. Invoegen van afbeeldingen... 1 1.1 Wat is een digitale afbeelding?...1 1.2 Het invoegen van een digitale afbeelding in een bericht... 2 2. Posten

Nadere informatie

DE MODULE FOTOGALERIJ

DE MODULE FOTOGALERIJ DE MODULE FOTOGALERIJ Inhoudsopgave Inhoud Pagina 1. INLEIDING... 2 2. PROCEDURE... 3 2.1. De module Fotogalerij openen... 3 2.2. Een galerij creëren.....4 2.2.1 Een galerij openen....4 2.2.2 Een galerij

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

CMS Template Handleiding

CMS Template Handleiding CMS Template Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 6 Een link toevoegen... 7 Een afbeelding toevoegen... 9 Foto s plaatsen op de fotopagina...

Nadere informatie

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics Workshop 2 Inhoud 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics 1. Foto s verkleinen Er zijn een aantal opties om foto s te verkleinen. Zo zit er in het besturingssysteem

Nadere informatie

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010 PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? PDF is de afkorting van Portable Document Format. Het is een bestandsformaat ontwikkeld door Adobe. PDF is een uiterst geschikt bestandsformaat voor het

Nadere informatie

Handleiding CMS Made Simple

Handleiding CMS Made Simple Handleiding CMS Made Simple Versie 3 Mei 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen en uitloggen... 4 Inloggen... 4 Uitloggen... 5 3. Plaatsen van teksten op pagina s... 6 Menubalk... 6 Tekst plaatsen

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus,

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus, Opmaakinstructies Proefschriften Geachte promovendus, Het door u in te leveren bestand van uw proefschrift moet voldoen aan technische eisen en het bij AUP gangbare formaat. Voor de technische verwerking

Nadere informatie

Handleiding 2designers Content Management Systeem

Handleiding 2designers Content Management Systeem Handleiding 2designers Content Management Systeem pagina 1 van 7 Inloggen: Om de welkom-kind website te kunnen beheren, moet u eerst inloggen. Dit kan via de URL: http://www.welkom-kind.nl/nieuw/admin

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

I. Algemeen deel: blog vs. Privacy

I. Algemeen deel: blog vs. Privacy Werken met een blog maandag 29 september 2014 Werken met een blog I. Algemeen deel: blog vs. Privacy We willen eerst enkele aandachtspunten bespreken i.v.m. privacy. Alle ouders gaven tot nu toe toestemming

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Wijzigen... 5 Verwijderen... 5

Wijzigen... 5 Verwijderen... 5 Inhoud: Contentbeheer... 2 Variabelen en instellingen voor website... 2 variabelen... 2 Kopnaam voor website instellen... 2 Slogan voor website instellen... 2 Vaste teksten voor elke webpagina instellen...

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Werken met Adobe Acrobat 4 Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Inleiding...3 Acrobat en Acrobat...4 Het maken van een Acrobat bestand...5 Opslaan van een webpagina in een Acrobat bestand...7

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Handleiding bij het Content Management Systeem

Handleiding bij het Content Management Systeem Handleiding bij het Content Management Systeem 1. Content Managent System startvenster 2. Hoe voeg ik een nieuwe gebruiker toe? 3. Hoe maak ik een hoofdmenu-item aan? 4. Hoe koppel ik tekst aan een hoofdmenu-item?

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Dit verhaal is toegespitst op gebruikers van de besturingssystemen MS-XP en MS-Vista. Ik ga ervan uit dat gebruikers van software op systemen als OS/2 en Linux voldoende

Nadere informatie

DOEL VAN DE TOEPASSING

DOEL VAN DE TOEPASSING OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN (studenten) OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN (studenten)... 1 Doel van de toepassing... 1 De toepassing opstarten... 1 Metadata... 2 Bestanden... 4 Hoofdtekst...

Nadere informatie

Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0

Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0 Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0 Inhoud 1. Algemeen 2. Structuur beheeromgeving 2a Posities 2b Inhoud 2c Extra 3. Hoe werkt de WYSIWYG-editor? 3a Wijzigen van teksten 3b Nieuwsberichten plaatsen 3c

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE 2007 (WINDOWS - WORD EN EXCEL) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

De stappenhandleiding is in hoofdstappen verdeeld, de volgende stappen zullen aan bod komen:

De stappenhandleiding is in hoofdstappen verdeeld, de volgende stappen zullen aan bod komen: VOORWOORD In deze handleiding wordt de module Webgalerij van OnderneemOnline stap voor stap uitgelegd. In de inhoudsopgave vindt u exact terug hoe u de Webgalerij kunt beheren. De stappenhandleiding is

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd op welke wijze: - het digitale dossier te benaderen is; - het digitale dosier is ingedeeld; - hoe gescande bescheiden gekoppeld kunnen worden aan een - persoon - object

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Workshop over PDF. Door Walter Gijkens voor Sodipa computerclub

Workshop over PDF. Door Walter Gijkens voor Sodipa computerclub Workshop over PDF Door Walter Gijkens voor Sodipa computerclub Workshop over pdf Hoe herken je een pdf-bestand? Hoe open je een pdf-bestand? Wat is een pdf-bestand? Hoe maak je een pdf-bestand? PAUZE Workshop

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen 4

Nadere informatie

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen.

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Het bleek dat het formaat en de resolutie van een aantal foto s niet aan de spelregels voldeden. Foto s mogen niet

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal Met een scanner papier afbeeldingen en foto s omzetten in digitale bestanden. Werken met digitale camera, Internet en fotocd-roms. Afbeeldingen bewerken en invoegen

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Fast Stone. FastStone Image Viewer

Fast Stone. FastStone Image Viewer Fast Stone FastStone Image Viewer FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

In deze versie van de instructies zijn voor alsnog alleen de functies beschreven van de module WT-Content.

In deze versie van de instructies zijn voor alsnog alleen de functies beschreven van de module WT-Content. De belangrijkste applicatie van WappTools is Contentbeheer. Dit is een CMS. CMS staat voor Content Management Systeem. Hiermee kunt u de content van uw website eenvoudig beheren. Onder content wordt verstaan

Nadere informatie

Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken

Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken Er zijn verschillende soorten Google Documenten: tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties, tekeningen en formulieren. We laten aan de hand van

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Het CMS in het kort Middels het CMS zijn alle pagina s aanpasbaar, met uitzondering van het inschrijfformulier en sitemap. Een beheersysteem zorgt in de eerste plaats

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2 Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Flux webdesign Versie 1.0.2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu... 4 4. Pagina s... 5 4.1. Bewerk de pagina...5

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

CMS Made Simple voor gevorderden

CMS Made Simple voor gevorderden CMS Made Simple voor gevorderden Workshop 2 2 e lesavond Afbeeldingbeheer Wijzigen van afbeeldingen; formaat aanpassen, uitsnijden en bewerking in CMS Made Simple zelf. Nadenken over opslag en beheer voor

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

Wordpress Handleiding Mediabibliotheek

Wordpress Handleiding Mediabibliotheek Wordpress Handleiding Mediabibliotheek In deze handleiding wordt de mediabibliotheek van Wordpress behandeld WordPress Handleiding De mediabibliotheek Webmyday 2018 STAP 1 1. Log in op de website Ga naar

Nadere informatie

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar.

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. 5... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Digitale fotografie, foto s delen met familie en

Nadere informatie

Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead

Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead Auteur training: Opdidakt Supplies, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining scannen met ClaroRead 2011, Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384

Nadere informatie

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis.

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis. PC-Radio Express thuis Bij veel PC-Radio gebruikers bestaat de wens om ook thuis met het systeem aan de slag te gaan. Het is prettig als de databank eens geraadpleegd kan worden, bijvoorbeeld om te controleren

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

Opmerking: ik heb een site met Wordpress!?! Dan heb je niet veel aan deze Workshop.

Opmerking: ik heb een site met Wordpress!?! Dan heb je niet veel aan deze Workshop. 1 Opmerking: ik heb een site met Wordpress!?! Dan heb je niet veel aan deze Workshop. 1. Office: Word voor webharepagina s; Excell voor opgehaalde van statistieken en dergelijke. 2. Sommige functies worden

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja.

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja. Provisie Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u Provisie kunt gebruiken binnen uw school. Provisie is de lichtkrant-applicatie van Zermelo Roostermakers. Het is een 'lightweight' applicatie, die bedoeld

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

WEBSITE USABILITY. white-paper

WEBSITE USABILITY. white-paper WEBSITE USABILITY white-paper Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan deze white-paper aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van deze white-paper elders te

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken op de Fiery-server en de printer beheren vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie