Veilig naar school. VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veilig naar school. VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit"

Transcriptie

1 Veilig naar school VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit Zoek je inspiratie voor een verkeersproject op school? Dan heb je met deze verkeerswaaier het juiste instrument in handen! De VCOV selecteerde 16 interessante projecten om de verkeersveiligheid te verhogen. waar ouders samen scholen kiezen VCOV vzw l Berkendreef 7 l 3220 Holsbeek l info@vcov.be l Een initiatief van de VCOV, Vlaamse confederatie van ouders en ouderverenigingen.

2 Slimme mo iele scholen Wil jouw oudervereniging samen met de school ouders en leerlingen sensibiliseren rond verkeersveiligheid? Dan is SMS iets voor jou. Slimme Mobiele Scholen of SMS, biedt secundaire scholen inhoudelijke en financiële ondersteuning om verkeers- en mobiliteitseducatie in alle graden op de agenda te zetten. Wie zich inschrijft als Slimme Mobiele School krijgt van de VSV (Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde) heel wat ondersteuning: - Een subsidie tot maximaal 700 euro voor de aankoop van educatief materiaal en de organisatie van verkeers- en mobiliteitsinitiatieven op school. - Een duidelijk overzicht van alles wat er op de markt is op het vlak van verkeersen mobiliteitseducatie voor het secundair onderwijs. In de SMS-webshop vind je alle producten en initiatieven die je kunt aankopen met jouw SMS-budget. - Gratis ondersteuning door een professionele SMS-begeleider die je komt helpen om een attractief aanbod uit te werken op maat van jouw doelgroep. Informatie Online inschrijven voor SMS kan voor het schooljaar tot 28 november (Gelieve voor latere data de website te raadplegen.) De school doet de aanvraag maar de oudervereniging kan meehelpen om activiteiten voor ouders of leerlingen te organiseren. Info en online aankopen van producten en initiatieven. 9

3 10 Mijn korte ritten Daag jezelf, collega-ouders en de school uit om een maand korte ritten te voet of met de fiets af te leggen. Zo draag je bij aan een beter milieu en je wint er zelf ook bij! Alle scholen en ouderverenigingen kunnen meedoen aan deze actie van Mobiel 21. Een verantwoordelijke meldt zich via de website aan als ambassadeur. Het gratis campagnemateriaal mobiliseert alle leerlingen en ouders om bewuster met hun verplaatsingsgedrag om te gaan. Het is de bedoeling dat gedurende de campagnemaand voor alle afstanden tot 5 km de auto ingeruild wordt voor een milieuvriendelijker vervoermiddel zoals de fiets of te voet. Iedereen kan individueel meedoen via een logboekje. Je kan ook samen kilometers bijeen sparen en elkaar aanmoedigen. Staat jouw school dit jaar in de top 3? Deze campagne loopt in 2015 van 21 maart tot 21 april. Voor latere data hou je best de website in het oog. Informatie Aanmelden als Mijn korte ritten-ambassadeur of als groep. Gratis materiaal voor de actie: affiches, flyers en logboekjes Stappenplan voor ambassadeurs Geïnteresseerd? Contacteer mijnkorteritten@mobiel21.be

4 11 Verkeersplatforms samenwerken voor een verkeersveilige schoolomgeving Wil jij er mee voor zorgen dat de leerlingen veilig naar school kunnen fietsen of stappen? In verschillende gemeenten zetten vrijwilligers, samen met organisaties zoals Gezinsbond, Fietsersbond, ouderverenigingen, jeugdbewegingen een verkeersplatform op. Je oudervereniging kan aansluiten, mee actie voeren en adviezen geven aan de gemeente over de veiligheid van de schoolomgeving. Is er nog geen verkeersplatform in jouw gemeente? Neem dan contact op met Willy Price van beweging.net. Ga zeker ook na of er een Fietsersbondafdeling in jouw gemeente is. Ook met hen kan je samenwerken of hen betrekken bij een nieuw verkeersplatform. Informatie TIP: Op zoek naar de juiste snaar om jongeren bewuster (en dus ouders geruster) het verkeer in te sturen? Laat de 15-tot 18-jarigen deelnemen aan City Jam. Via een origineel location based spel (waarvan het verloop afhangt en vordert naargelang de fysieke locatie en verplaatsing van één of meerdere spelers) kunnen zij in 5 steden (Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven) op stap. Met een tablet in de hand gaan ze als muziekband op tournee. De diverse bewegingen worden door een GPS geregistreerd. De band wint populariteitspunten door zich verkeersveilig te gedragen. Het spel wil jongeren laten nadenken over concrete verkeerssituaties en op deze manier de attitudes en het verkeersveilig gedrag bij jongeren positief beïnvloeden. De kosten voor het spel ( 6 per leerling) kunnen via het SMS-project worden teruggevorderd.

5 12 Knelpunt in zicht met Moving Forward! Met MOFOR of Moving Forward breng je op een snelle en efficiënte manier de veiligste en meest duurzame route naar je school digitaal in kaart. Met behulp van een smartphone leg je de verkeersknelpunten in de schoolomgeving fotografisch vast om ze daarna te bewerken in Google Maps. De knelpunten die je met je smartphone vastlegt worden automatisch verzonden en verzameld. Je wint dus heel wat tijd. Met de smartphones betrek je de leerlingen op een leuke manier in het hele proces. Moving Forward is bovendien een uitstekende inleiding voor een les over verkeer en mobiliteit. Reserveer gratis smartphones voor de school en ga met de leerlingen op stap! De route die je in Google Maps uitstippelt kan je gemakkelijk integreren in de website van de school. Het resultaat oogt erg professioneel en kan doorgegeven worden aan de betrokken overheden om bepaalde knelpunten onder de aandacht te brengen. De Moving Forward-applicatie werd ontwikkeld door het Instituut voor Mobiliteit (Universiteit Hasselt) in samenwerking met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), dankzij de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Informatie en aanvragen van gratis materiaal: Inhoudelijke begeleiding:

6 13 Drive up Safety! Met het veilig vastklikken van de gordel, worden jaarlijks 96 levens gered in België. De tuimel- of tolwagen is een ideaal middel om jongeren bewust te maken dat het dragen van de gordel een absolute noodzaak is. DRiVE up Safety! (DUS!) is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Ze zetten jonge weggebruikers op een leuke en positieve manier aan om zich veilig te bewegen in het verkeer. Er wordt ingezet op verkeersattitude en terreinacties. Naast de tolwagen, zijn er de dronkemansbrillen die jongeren de negatieve effecten van alcohol doen ondervinden. Het GSM-spel is een leuke boardgame om aan te tonen dat afleiding, zoals bellen, sms en, eten, lezen, surfen... gevaarlijk kan zijn. geeft een overzicht van de verschillende themaworkshops die DUS! brengt in secundaire scholen. Op zoek naar een onvergetelijke dag voor de jongeren van jouw school? Reserveer een workshop bij DRiVE up Safety en ze zullen letterlijk overkop gaan! Informatie, workshops, materiaal en acties:

7 14 Fietscontroles en herstelateliers Voor leerlingen die dagelijks naar school fietsen is een veilige fiets levensnoodzakelijk. Goed werkende remmen, een fietsbel, reflectoren en fietsverlichting zijn super belangrijk. Leerkrachten en (verkeers-)ouders kunnen samen een fietscontrole organiseren op school. Hiervoor kan je ook samenwerken met de lokale politie. Op de fietscontrolekaart duid je aan of de fiets in orde is of welke gebreken hij nog vertoont. Deze kaart bestaat uit twee luiken: één voor de controleur en één voor de eigenaar van de fiets. Op elk luik staat een lijst met de te controleren elementen. Wil je advies voor de organisatie van een fietscontrole? Bestel dan de bijhorende handleiding. Daarin staat uitgelegd hoe je fietsen kan controleren en welke wettelijke voorzieningen verplicht zijn. TIP: Organiseer een fietsherstelatelier op school! Leerlingen leren hoe ze zelf eenvoudige herstellingen aan hun fiets kunnen uitvoeren. Je vindt zeker enkele handige ouders die bereid zijn om het atelier te begeleiden. Informatie In de webshop kan je fietscontrolekaarten (gratis tot 100 exemplaren) en een handleiding bestellen. Bij de Fietsersbond kan je terecht voor het handige boekje Eerste hulp bij fietspech, boordevol tips en duidelijke instructies om je fiets zelf te herstellen.

8 15 Laat je zien! Wist je dat... - als je zichtbaar bent in het verkeer, je minder kans hebt om in een ongeval betrokken te worden? - de zichtbaarheid in het verkeer van een fietser met fluo en/of retroreflecterend materiaal met 300% verhoogt? - een persoon met donkere kledij in de dimlichten van een aankomende auto gezien wordt tot op 20m, met heldere kledij tot op 50m en met reflecterend materiaal zelfs tot op 150m? Het is van levensgroot belang dat kinderen en jongeren zichtbaar zijn in het verkeer! Naast een goede fietsverlichting, bestaan er extra hulpmiddelen om de zichtbaarheid te verbeteren bv. reflectoren, fluohesje, fluo rugzakcover, reflecterende stickers, lichtjes Meer info: - XIU (een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren) brengt fluo op een ludieke en creatieve manier onder de aandacht van jongeren in scholen. Word XIU school en ijver samen met 128 secundaire scholen en ouderverenigingen om jongeren zichtbaar te maken in het verkeer! - Een workshop over zichtbaarheid voor de leerlingen en ouders kan je boeken bij XIU of via uw verkeeropschool.be - Fietscontrolekaarten en de brochure Val op veilig kan je downloaden via - Coole reflecterende kledij en gadgets vind je in de webshop en - Bij de provincie Oost-Vlaanderen kan je terecht voor een Demokoffer zichtbaarheid klik op: wonen & milieu/ mobiliteit/ educatie, sensibilisatie & verkeersveiligheid. - Op kan je een actiepakket aanvragen rond zichtbaarheid. Striptekenaar Jeroom tekende leuke fietsplaatjes.

9 16 Informeer de ouders en de leerlingen Zowel voor de jongeren als voor de ouders is de stap van de basisschool naar het secundair niet te onderschatten. Ook wat betreft verkeersveiligheid kunnen ze een steuntje in de rug gebruiken. Vele leerlingen fietsen voor de eerste keer een nieuwe en moeilijkere route naar de secundaire school. Ouders kunnen deze route best een aantal keer oefenen met hun kind. Ook als je kind het openbaar vervoer neemt, kan je dit best vooraf een keer samen doen. De oudervereniging kan een onthaalmap verkeer samenstellen die bij de inschrijving aan de nieuwe leerlingen gegeven wordt. Welke info kan je er insteken: - schoolroutekaart - info over het openbaar vervoer - info over de zichtbaarheid in het verkeer - info over een veilige fiets - info over het gebruik van de fietshelm - info over het gevaar van de dode hoek Informatie en folders voor de onthaalmap: Praktische tips voor ouders, Val op veilig!, val veilig op!, Kinderen op de fiets, Zet je fietshelm op. folder Goed gezien? over dode hoek Contacteer de mobiliteitsdienst van de provincie voor een schoolroutekaart Info over openbaar vervoer: De Lijn

10 Veilig naar school VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit In samenwerking met waar ouders samen scholen kiezen Met de steun van de diensten mobiliteit van de provincies VCOV vzw l Berkendreef 7 l 3220 Holsbeek l info@vcov.be l Ontwerp: Anja Vanhees. Profeeling print Druk: Profeeling print V.U. Hugo Knaepen Bij de provinciale mobiliteitsdiensten kan je terecht voor informatie, ondersteuning en subsidies van projecten rond verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit: Antwerpen: klik op 10op10 Limburg: Oost-Vlaanderen: Vlaams-Brabant: West-Vlaanderen:

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info

Moving Forward. Alle graden. digitale schoolbereikbaarheidskaarten. 1.1 VOETen. 1.2 Nuttige info Moving Forward digitale schoolbereikbaarheidskaarten Alle graden 1.1 VOETen Gemeenschappelijke stam: 1, 2, 11, 14, 15, 17, 19, 20, 24, 25 Context 1: 7, 10, 11, 13, 14 Context 2: 3 Context 4: 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

SLIMME MOBIELE SCHOLEN - WEBSHOP schooljaar 2011-2012

SLIMME MOBIELE SCHOLEN - WEBSHOP schooljaar 2011-2012 evaluatierapport voor Vlaamse Stichting Verkeerskunde SLIMME MOBIELE SCHOLEN - WEBSHOP schooljaar 2011-2012 Bart Van Thillo APRIL 2013 INHOUD WEBSITE BEZOEKERS PRODUCTEN AANKOPEN KWALITEITSWIJZER BEZOEKERS

Nadere informatie

Veilig naar school. VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit

Veilig naar school. VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit Veilig naar school VCOV-actie voor veilig verkeer en duurzame mobiliteit Zoek je inspiratie voor een verkeersproject op school? Dan heb je met deze verkeerswaaier het juiste instrument in handen! De VCOV

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Word een verkeersactieve school.

Word een verkeersactieve school. VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE op weg Kind eren in aan tocht Kind eren in aan tocht VEILIGE STRAAT Word een verkeersactieve school. Met verkeersouders! www. verkeersouders. be fiets

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Wedstrijd Veilig naar school 2014-2015. Wedstrijdreglement

Wedstrijd Veilig naar school 2014-2015. Wedstrijdreglement Wedstrijdreglement Wedstrijd Veilig naar school 2014-2015 Artikel 1: Omschrijving en doelstelling wedstrijd De VCOV, Vlaamse Confederatie van ouders en ouderverenigingen, schrijft de wedstrijd Veilig naar

Nadere informatie

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving De scholenovereenkomst Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving Mobiel 21 beweegt Projecten en campagnes - Autovrije zondag - Red de stoep - Fietsvriendinnen Educatieve

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarverslag 2013 Geplande snelheids-en alcoholcontroles maand oktober Verkeerslessen voor de laatste graad van de lagere school Startschot campagne Veilig fietsen

Nadere informatie

DRIVE UP SAFETY! INTERACTIEVE ACTIES. Wie is DUS!? INTERACTIEVE WORKSHOP OP MAAT. DUS!-aanbod. DUS! iets voor jou? Contacteer ons!

DRIVE UP SAFETY! INTERACTIEVE ACTIES. Wie is DUS!? INTERACTIEVE WORKSHOP OP MAAT. DUS!-aanbod. DUS! iets voor jou? Contacteer ons! DRIVE UP SAFETY! DÉ VERKEERSVEILIGHEIDSORGANISATIE VOOR JONGEREN, DOOR JONGEREN! New Orleansstraat 271-9000 Gent // +32 (0)9 266 66 47 // info@dus.be INTERACTIEVE ACTIES DUS! organiseert allerlei positieve,

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie basisschool Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit, vakantie

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets 1 de Grote Verkeerstoets Gluren bij de buren Veilig Verkeer Nederland - het verkeersexamen 2008-2009: proefproject 25 lagere scholen

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

Nascholingsnamiddag verkeers- en mobiliteitseducatie. Fietstraining geven met uitleenmaterialen provincie Vlaams-Brabant

Nascholingsnamiddag verkeers- en mobiliteitseducatie. Fietstraining geven met uitleenmaterialen provincie Vlaams-Brabant Nascholingsnamiddag verkeers- en mobiliteitseducatie Fietstraining geven met uitleenmaterialen provincie Vlaams-Brabant Welkom op de nascholing 17 oktober 2013 www.vlaamsbrabant.be Nascholingsnamiddag

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties.

Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties. 10/10 voor verkeer en mobiliteit Onze leerkrachten en kinderen werken aan een veilig en duurzaam verkeer. Hieronder vindt u een overzicht van onze acties. september strapdag oefenen op de speelplaats (verkeerssituatie

Nadere informatie

Smartphoneapplicatie moet jongeren zichtbaarder maken in het verkeer

Smartphoneapplicatie moet jongeren zichtbaarder maken in het verkeer Smartphoneapplicatie moet jongeren zichtbaarder maken in het verkeer Drive Up Safety en Fidea lanceren nieuwe campagne voor meer verkeersveiligheid tijdens donkere dagen Antwerpen, 24 november 2015 Nu

Nadere informatie

Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties

Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 2: Sensibilisatiecampagne ACTIEFICHE Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties Hoe organiseer ik dit in mijn school? Met dank aan: www.xiu-jtvoi.org Stimuleer

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

Handleiding Moving Forward

Handleiding Moving Forward Handleiding Moving Forward Deel 2: PC applicatie voor dataverzamelaars De projecten Moving Forward / Moving Further komen tot stand met de steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

ACTIEFICHE FIETSVAARDIGHEID. Hoe organiseer ik een fietsvaardigheidstraining in mijn school?

ACTIEFICHE FIETSVAARDIGHEID. Hoe organiseer ik een fietsvaardigheidstraining in mijn school? VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 4: Fietsvaardigheid ACTIEFICHE FIETSVAARDIGHEID Hoe organiseer ik een fietsvaardigheidstraining in mijn school? Fietsvaardigheid wat? Bij fietsvaardigheidslessen op school

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarlijkse verkeerslessen voor leerlingen laatste graad basisschool Project Veilig met de fiets in het verkeer De Grote Verkeersquiz Overzicht geplande controles

Nadere informatie

Safety Bike@Work. VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw

Safety Bike@Work. VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw Safety Bike@Work VSV Fietscongres 7 juni 2016 Gent Robert van Mullekom, bedrijfsleider LANXESS nv Ivo Van Aken, road safety advisor BIVV vzw LANXESS nv 150 fietsers op 900 personeelsleden 2014 24 woon-werk

Nadere informatie

DRAAIBOEK PROJECT SPORT & VERKEER

DRAAIBOEK PROJECT SPORT & VERKEER DRAAIBOEK PROJECT SPORT & VERKEER SPORTA DAAGT SPORTCLUBS UIT Ga 1 of meer van deze uitdagingen aan en maak kans op mooie prijzen. Meedoen kan door op minstens één van de aspecten in te zetten in je clubcommunicatie

Nadere informatie

Iedereen verkeersouder!

Iedereen verkeersouder! VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichtg VERKEERSKUNDE op weg Kd aan Kd aan IK PAS OP VEILIGE STRAAT Iedereen verkeersouder! Oma, opa, mama, papa,... wie nog? www. verkeersouders. be TRAAG fiets bewijs SCHOOL

Nadere informatie

oktober 2018

oktober 2018 2018-2019 oktober 2018 1. Actie HELM OP FLUO TOP De herfst is weer in het land en de donkere dagen komen eraan! Daarom is het ABSOLUUT NOODZAKELIJK om de zichtbaarheid te verhogen in het verkeer! Dus naar

Nadere informatie

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag?

RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? RIJBEWIJS OP SCHOOL wat moet en wat mag? Op 13 maart heeft de minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen Kathleen Van Brempt een mededeling gedaan over het Rijbewijs op school. Hierover

Nadere informatie

PERSBERICHT 233.659 LEERLINGEN IN 1.316 BASISSCHOLEN NEMEN DEEL AAN DE

PERSBERICHT 233.659 LEERLINGEN IN 1.316 BASISSCHOLEN NEMEN DEEL AAN DE Leuven, 5 mei 2010 PERSBERICHT 233.659 LEERLINGEN IN 1.316 BASISSCHOLEN NEMEN DEEL AAN DE CAMPAGNE SAM DE VERKEERSSLANG Mobiel 21 vzw stelde vandaag Sam de Verkeersslang voor aan de pers in een van de

Nadere informatie

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele tot uw beschikking Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele stadsfietsen te voorzien aan de Belgische

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE WANNEER klaar voor het verkeer? VERKEER OP KINDERMAAT De psychomotorische ontwikkeling van jonger kinderen in relatie tot verkeer. Baby -> primitieve

Nadere informatie

Kinderen en verkeersveiligheid: hoe kijken ze er zelf tegen aan?

Kinderen en verkeersveiligheid: hoe kijken ze er zelf tegen aan? Kinderen en verkeersveiligheid: hoe kijken ze er zelf tegen aan? Samenvatting In het kader van een belevingsonderzoek gaven 2500 Vlaamse jongeren tussen 10 en 13 jaar hun mening over mobiliteit en hun

Nadere informatie

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking 1 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Voorwoord 3. In enkele haltes naar een schakel en terug! 4. Denk er aan 5. Adressen van de provinciale en Brusselse MOS-begeleiders 2. VOORWOORD Het succes van samenwerking Samen

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de stad Sint- Niklaas. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt,

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

N.B. Deze vraag werd gesteld aan de ministers Crevits (vraag nr. 17) en Smet (nr. 18).

N.B. Deze vraag werd gesteld aan de ministers Crevits (vraag nr. 17) en Smet (nr. 18). VLAAMS PARLEMENT - VRAGEN EN ANTWOORDEN - NR.4 - JANUARI 2010-719- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN Vraag nr. 17 van 1 oktober 2009

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE SAMWEEK HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE DAAR KOMT SAM DE VERKEERSSLANG! Beste campagneverantwoordelijke Fijn dat je weer meedoet om van de Samweek op je school een succes te maken. Dit jaar

Nadere informatie

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu.

INBEGREPEN WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? Je bent de parkeerproblemen in je buurt beu. www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

oktober 2017

oktober 2017 1. TE GEKKE BEESTENBOEL Ons TE GEKKE schooljaar werd al goed op gang getrokken De volgende gekke dag komt er alweer aan! Op woensdag 4 oktober is het WERELDDIERENDAG en maken wij er hier een TE GEKKE BEESTENBOEL

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR 2019-2020 De Mobibus D OELSTELLING Met de Mobibus wil de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) scholen helpen om het thema verkeer en mobiliteit te integreren

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL VERSIE 2016-2017 De Mobibus IN ENKELE WOORDEN De Mobibus is een mobiele interactieve tentoonstelling die zich richt op de tweede graad van het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom De Wegwijzer nr. 7 Maart 2012 Verkeerskrant van basisschool De Klimboom Voorwoord Beste kinderen en ouders, De afgelopen weken heeft onze verkeerswerkgroep weer gewerkt aan deze Wegwijzer. Een verkeerswerkgroep?,

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

WERKWINKEL: Werken rond duurzame mobiliteit

WERKWINKEL: Werken rond duurzame mobiliteit WERKWINKEL: Werken rond duurzame mobiliteit met kleuters Mobiel 21 vzw Centrum voor kennisontwikkeling, educatie en gedragsbeïnvloeding op het gebied van duurzame en veilige mobiliteit. Stelt duurzaamheid

Nadere informatie

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord

Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord Veiligheid in de schoolomgeving is belangrijk, en dat geldt zeker voor de (fiets)routes van en naar school. Daarom ontwikkelden de Stad Gent en de Provincie

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Werken aan je eigen ontwikkeling met de ontwikkelscan

Werken aan je eigen ontwikkeling met de ontwikkelscan Werken aan je eigen ontwikkeling met de ontwikkelscan Handleiding voor medewerkers Inleiding Het loont de moeite om even stil te staan bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling en jezelf volgende

Nadere informatie

Snel aan de slag. Een praktische handleiding voor beginnende gebruikers met handige screenshots. Ideaal om naast je computer te bewaren.

Snel aan de slag. Een praktische handleiding voor beginnende gebruikers met handige screenshots. Ideaal om naast je computer te bewaren. Snel aan de slag Een praktische handleiding voor beginnende gebruikers met handige screenshots. Ideaal om naast je computer te bewaren. Klaar voor een geweldig project een goede uitbreiding op de leerstof

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT

LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT Veilig Zichtbaar LESFICHE ZICHTBAARHEID EN HELMDRACHT 1e GRAAD LAGER ONDERWIJS Doelgroep Eerste graad lager onderwijs Eindtermen Mens en maatschappij ruimte verkeer en mobiliteit: 4.14 De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 31 aug t/m 04 sept 2015

Nieuwsbrief 31 aug t/m 04 sept 2015 Nieuwsbrief 31 aug t/m 04 sept 2015 31-08 Eerste schooldag Week 36 Hoofdluiscontrole Week 37 Nacontrole hoofdluis Er zijn geen nieuwe leerlingen deze week. 07-09 Oudervereniging 20:00 uur Brabants VerkeersveiligheidsLabel

Nadere informatie

lokalebesturen.limburg.be Dienst MOBILITEIT en ROUTENETWERKEN Educatie en sensibilisatie

lokalebesturen.limburg.be Dienst MOBILITEIT en ROUTENETWERKEN Educatie en sensibilisatie Dienst MOBILITEIT en ROUTENETWERKEN Educatie en sensibilisatie Rol & taak Provinciaal aanspreekpunt en coördinator voor de Limburgse scholen op het vlak van (woon-)schoolverkeer, verkeers- en mobiliteitseducatie

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen zet Zelzate, Wachtebeke en Moerbeke op de schoolroutekaart Veilig naar school, ondanks de hindernissen

Provincie Oost-Vlaanderen zet Zelzate, Wachtebeke en Moerbeke op de schoolroutekaart Veilig naar school, ondanks de hindernissen Provincie Oost-Vlaanderen zet Zelzate, Wachtebeke en Moerbeke op de schoolroutekaart Veilig naar school, ondanks de hindernissen Er is een grote nood aan veilige fietsroutes naar school, zegt gedeputeerde

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN

VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN September 2014 Marc Collet Preventiedienst EEN GROOTSE AANWEZIGHEID 600 hectare binnenstad Antwerpen 600 hectare 600 hectare 1.200 Antwerpen binnenstad voetbalvelden BASF

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Voorwoord. Al deze vormingen zijn gratis.

Voorwoord. Al deze vormingen zijn gratis. 2 Voorwoord In 2012 organiseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) opnieuw nascholingen over verkeers-en mobiliteitseducatie (VME) in het onderwijs. Vanaf dit jaar bieden we een basiscursus aan over

Nadere informatie

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O.

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. 0 Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Er zijn natuurlijk verschillende wegen om de school te bereiken. Leerlingen die van Dessel of Retie komen, nemen een andere

Nadere informatie

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT!

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN INHOUD 1 Sam de Verkeersslang 2 2 Sam rinkelt! 2 3 Wat is Sam rinkelt! 2 4 Het doel van Sam rinkelt! 3 5 Organisatie 3 5.1 Wanneer en waar

Nadere informatie

1. INLEIDING p. 2. 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3. a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3. b. IK BEN KVLV-LID p.

1. INLEIDING p. 2. 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3. a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3. b. IK BEN KVLV-LID p. INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING p. 2 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3 a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3 b. IK BEN KVLV-LID p. 5 c. IK BEN GEEN LID p. 6 d. BEN JE ERKEND KVLV-VORMINGSWERKER?

Nadere informatie

Een fiets voor Bas: luisteroefening

Een fiets voor Bas: luisteroefening Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een fiets voor Bas: luisteroefening Doelgroep Derde kleuterklas Eerste leerjaar Eindtermen Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit:

Nadere informatie

Colofon. Redactie: West-Vlaamse Logo s Lay-out: Logo Brugge-Oostende V.u.: An Casteleyn, Ruddershove 4, 8000 Brugge. www.logowvl.

Colofon. Redactie: West-Vlaamse Logo s Lay-out: Logo Brugge-Oostende V.u.: An Casteleyn, Ruddershove 4, 8000 Brugge. www.logowvl. Colofon Redactie: West-Vlaamse Logo s Lay-out: Logo Brugge-Oostende V.u.: An Casteleyn, Ruddershove 4, 8000 Brugge www.logowvl.be MENUKAART Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond,

Nadere informatie

HANDLEIDING ONLINE CULTUURABONNEMENT KOPEN

HANDLEIDING ONLINE CULTUURABONNEMENT KOPEN HANDLEIDING ONLINE CULTUURABONNEMENT KOPEN Wil je je abonnement ook online aankopen? Lees dan zeker deze handleiding! Vooraleer je vol overgave begint aan je bestelling, is het interessant om met volgende

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---6e Jaargang, nummer 9 -maart 2016- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: "De gordel, altijd. Ook achterin."

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vzw Haachtsesteenweg 1405 - B-1130 Brussel Telefoon 02/244.15.11 - Telefax 02/216.43.42 E-mail : info@bivv.be - Internet : www.bivv.be BTW BE 432.570.411 PERSCONFERENTIE

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Dossier Verkeersenquête 2012-2013

Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Motivatie dossier Zoals scholen in andere gemeenten in ons land, heeft ook onze school te maken met een sterk groeiend aantal leerlingen. Dit heeft als gevolg dat wij

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Communicatiestrategie MobielSchadeMelden.nl

Communicatiestrategie MobielSchadeMelden.nl Communicatiestrategie MobielSchadeMelden.nl Toelichting op de communicatiestrategie en werking van de Toolkit, bedoeld voor Stakeholders en Ambassadeurs Een innovatieve samenwerking gericht op een efficiënte

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes?

Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Hoe kunnen we de Vlaming inspireren en motiveren tot duurzame woonkeuzes? Agenda Doel en aanpak Thuis in de Toekomst Mijlpalen in het project Rol lokale besturen We doen het samen Inhoud platform Communicatiemiddelen

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID BINNEN BASF ANTWERPEN

VERKEERSVEILIGHEID BINNEN BASF ANTWERPEN VERKEERSVEILIGHEID BINNEN BASF ANTWERPEN 5de netwerkmeeting mobiliteitscoördinatoren Vlaamse Stichting Verkeerskunde 18/10/2012 Nele Goiris Preventiedienst BASF Antwerpen Communicatie Responsible Care

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Wedstrijd Digitale Week 2011. 2de graad: Poster jezelf. op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas)

Wedstrijd Digitale Week 2011. 2de graad: Poster jezelf. op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas) Wedstrijd Digitale Week 2011 2de graad: Poster jezelf op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas) Wie ben jij? Wat doe je graag? Wat vind je leuk, mooi, lekker? Waar

Nadere informatie

Projectoproep. Opzet. Doelgroep. Voor welke projecten? Enkele voorbeelden van verkeersveiligheidprojecten. veiligheidprojecten

Projectoproep. Opzet. Doelgroep. Voor welke projecten? Enkele voorbeelden van verkeersveiligheidprojecten. veiligheidprojecten Opzet Projectoproep 65 000 en meer verkeersslachtoffers op de Vlaamse wegen in 2008. Verkeersveiligheid is en blijft een maatschappelijke uitdaging waar ook verenigingen iets aan kunnen doen. Via de oproep

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-217- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven.

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven. Onze visie Onze school investeert veel in veilig verkeer. Wij willen ons als school doelgericht en systematisch inzetten om onze leerlingen te laten groeien tot zelfstandige weggebruikers die hun verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toelichting Campagnes BIVV

Toelichting Campagnes BIVV Toelichting Campagnes BIVV Inhoud voorbije campagnes : BOB-zomer Gordel Weekendongevallen nieuwe campagnes : Snelheid BOB-eindejaar Zomerbob Overzicht Enkele cijfers Affichage Zomeractie I BOB YOU, ook

Nadere informatie

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente Naam school: De Nieuwe Link Gemeente: Oss Voor kalenderjaar: 2014 Aantal leerlingen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 15 2015-2016.

Nieuwsbrief nr. 15 2015-2016. Prot. Chr. Basisschool t Haimstee Linge 24 9642 HW Veendam www.cbs-haimstee.picto.nl Nieuwsbrief nr. 15 2015-2016. Kind op Maandag. Het thema van deze week is: Er komt een tijd.. Jesaja 9:1-6; 11:1-10;

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Een praktische handleiding voor beginnende gebruikers met handige screenshots. Ideaal om naast je computer te bewaren.

Een praktische handleiding voor beginnende gebruikers met handige screenshots. Ideaal om naast je computer te bewaren. Een praktische handleiding voor beginnende gebruikers met handige screenshots. Ideaal om naast je computer te bewaren. 1 2 Klaar voor een geweldig project een goede uitbreiding op de leerstof een vlotte

Nadere informatie

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ).

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ). Pagina 1 van 17 Surf naar http://chamilo.avondschool.be (vanaf september 2012) Tik bij Gebruikersnaam (Username) uw ecard gebruikersnaam. Tik bij Wachtwoord (Password) uw bijhorend ecard wachtwoord. Klik

Nadere informatie

Type area cover slide

Type area cover slide VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN Type area cover slide Marc Collet Preventiedienst BASF Antwerpen NV VERKEERSVEILIGHEID BASF ANTWERPEN Marc Collet Preventiedienst BASF Antwerpen NV EEN GROOTSE AANWEZIGHEID

Nadere informatie

Dare to be safe. Word een kei op de weg!

Dare to be safe. Word een kei op de weg! Dare to be safe. Word een kei op de weg! 13 mei 2014 Inhoudstabel 1. Kadering en aanleiding Dare to be Safe 1.1 Waarom Dare to be Safe? 1.2 Wat is Dare to be Safe? 1.3 Stand van zaken: ontwikkeling 2.

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie

Mobiliteit Naam: Klas: Nummer:

Mobiliteit Naam: Klas: Nummer: Mobiliteit Naam: Klas: Nummer: Bundel: Mobiliteit Inleiding: 1) Hoe kom jij naar school? Kleur het juiste bolletje. o Te voet o Met de auto o Met de trein o Met de fiets o Met de bus o Andere: 2) Waarom

Nadere informatie

PERSBERICHT 25 januari 2012. Definitieve resultaten eindejaarscontroles

PERSBERICHT 25 januari 2012. Definitieve resultaten eindejaarscontroles PERSBERICHT 25 januari 2012 Definitieve resultaten eindejaarscontroles Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg, maakt het Observatorium voor de Verkeersveiligheid van het BIVV de eindbalans

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

Verkeerswetgeving. Skateboards

Verkeerswetgeving. Skateboards steppen &skaten Wie graag stept en skate is doorgaans niet geïnteresseerd in de wettelijke regels. Toch kan je maar beter op de hoogte zijn, om je verder volledig uit te kunnen leven. Waar is de plaats

Nadere informatie

www.vlaamspaardenloket.be Volledig vernieuwd Nog meer en nog handiger

www.vlaamspaardenloket.be Volledig vernieuwd Nog meer en nog handiger www.vlaamspaardenloket.be Volledig vernieuwd Nog meer en nog handiger Homepage Volledige website toegankelijk via het menu bovenaan Homepage Schuifbanner met belangrijkste nieuwsberichten Doorloop via

Nadere informatie

Welkom Introductie Netwerk Member programma

Welkom Introductie Netwerk Member programma Welkom Introductie Netwerk Member programma 2014 - november - versie 1 1 DEEL 1 Wie is MOBICROSS? DEEL 2 MOBICROSS doet het anders DEEL 3 Het Netwerk Member programma DEEL 4 Het Netwerk Member Commissie

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE VOORWAARDEN VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS SCHOOLJAAR 2018-2019 Als je een Verkeersweek reserveert, ga je akkoord met onderstaande afspraken. Deze algemene voorwaarden gelden als een contract.

Nadere informatie