Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2019 In deze nieuwsbrief o.a. Vanuit het Secretariaat de noodkreet dat het organisatorisch failliet van onze afdeling dreigt. Aanbod van vele cursussen, waaronder moestuinieren, maaltijd zonder vlees bereiden, bloemschikken. Lezingen over rozen, orchideeën, bio-bloembollen. Bloemschikken: - Doe-avonden , waaronder een speciale doe-avond over Ikebana, - Zuid-Nederlands kampioenschap bloemschikken, - Jaarafsluiting kerstdemo Excursie naar arboretum Eindhoven. Als onderdeel van de Open Tuinen Estafette de openstelling van een zestal tuinen in Helmond en omstreken waar ook de leden van onze afdeling welkom zijn. Plantenruilbeurs.

2 me de he da t se t cre tar iaa td ee lt u he de n Nee, over het weer ga ik het niet hebben, daar is al genoeg over gezegd en geschreven. Maar dat het gevolgen voor natuur en onze tuinen heeft, is onmiskenbaar. In die context vond ik een interview met Pieter van den Berk, in het Eindhovens Dagblad, erg interessant. Zij, kwekers die bomen over de hele wereld leveren, kweken toekomst bomen. Geen mediterrane types, maar bomen die het oer Hollandse weer kunnen verdragen én ook bestand zijn tegen extremen, zoals droogte ( ), wind en hoge temperaturen (2019). Het hele lijstje weet ik niet meer, maar mijn Liquidambar staat er tussen, onbewust heb ik jaren geleden dus een toekomstboom gekocht. Wat brengt de toekomst nog meer? Gelukkig dat we dat allemaal niet weten... Zeker is wel dat er weer een mooi programma is opgezet door onze fantastische commissies. Chapeau! Liquidambar Worplesdon Van het Secretariaat Veel lees- en tuinplezier. Uit de bestuurskeuken... Al verschillende keren hebben wij een uitnodiging, oproep, advertentie en noodkreet in onze nieuwsbrief geplaatst. Het tekort aan bestuursleden wordt zeer ernstig, omdat Hans Verburg aangegeven heeft zijn functie per maart 2020 neer te leggen. Dus: behalve versterking van het bestuur zijn we dringend op zoek naar een penningmeester. Wil je meer weten over taken van de penningmeester, neem dan contact met Hans op, telefoon: Komt er géén aanvulling, dan zijn we vanwege deze tekorten aan bestuursleden, genoodzaakt om per ALV 2020, de stekker uit de afdeling te trekken.

3 MOESTUINIEREN Moestuinieren. Dit woord roept bij menigeen beelden op van eigen groente kweken, lekkere gezonde, zelf gekweekte worteltjes eten, verse kruiden voor in de keuken, kinderen die enthousiast hun eigen plantjes gaan kweken, enz. enz. Kortom, de gedachte komt bij je op om er ook mee te beginnen. Echter, als we ervaren moestuinierders mogen geloven, is het oppassen geblazen: bij het ontbreken van de nodige basiskennis is de kans groot dat het mis gaat. Maar geen nood, wij willen helpen je de vereiste basiskennis bij te brengen zodat je plan om ook te gaan moestuinieren tot succes leidt. Wij bieden aan een basiscursus Ecologisch Moestuinieren, waarbij je leert uit zaad gezonde planten te kweken voor je moestuin. De cursus omvat vier lessen, de kosten hiervoor bedragen 40,-. Bij voldoende belangstelling starten we oktober-november, precieze datums en locatie moeten nog nader bepaald worden. Heb je interesse of wil je meer weten, neem dan contact op met Trudy Stolwijk: OOK ZONDER VLEES EEN LEKKERE MAALTIJD Een cursus van drie kooklessen, die gegeven wordt door Bettie Leijten. Zij heeft lang bij het vegetarisch restaurant Iris gewerkt. Ook gaf ze kooklessen bij de Parasol in Veldhoven. We gaan uit van een 3-gangenmenu, de taken worden verdeeld en we eten daarna gezamenlijk. De recepten krijgen we mee. We zijn welkom in de keuken van de Natuurtuin in Bergeijk. Dus we gaan samen koken en gaan daarna gezamenlijk aan tafel. De drankjes zijn bij de prijs inbegrepen. Kosten: voor leden 105,- / niet-leden 120,-. Data: dinsdagen 22 oktober, 19 november, 10 december van uur tot 16.30/17.00 uur. Drie kooklessen compleet verzorgd. Aantal deelnemers 8 12, vol is vol. Vanzelfsprekend zijn ook de mannen welkom! Het bedrag kan je overmaken op: NL96 INGB t.n.v. Koninklijke Mij Tuinbouw en Plantkunde Eindhoven. Pa na betaling is de deelname definitief. Graag aanmelden vóór 29 september. Adres van de Natuurtuin in Bergeijk: Terlostraat 4, 5571 KW Bergeijk. Carpoolen is dan waarschijnlijk handig. Mary Roelofs , mobiel Joos Henst mobiel Als je een vraag hebt over de cursus mag je altijd bellen.

4 Lezingen/Excursies Waar: alle lezingen hebben plaats in een lokaal van wijkgebouw t Slot, Kastelenplein LX Eindhoven Aanvang 19:30 uur, zaal open 19:00 uur. Kosten: leden op vertoon van ledenpas gratis, niet-leden betalen 4,00. Vooral in het vroege voorjaar zorgen bloembollen voor kleur in de tuin. Voor allerlei bijensoorten zijn ze een belangrijke bron van nectar en stuifmeel, zeker als er verder nog niet zo veel anders bloeit. Over de rol van de bolgewassen in de siertuin, en welke bollen het best tot hun recht komen op welke plaats, daarover gaat de lezing van Minke Greve, lesgever van Velt, Vereniging Ecologisch Leven, Koken en Tuinieren. Zij zal verder ook ingaan op de belangrijke verschillen tussen gangbare bloembollen en biologisch geteelde bloembollen en de invloed van de keuze van tuinplanten en bolgewassen op de gezondheid van o.a. onze bijen. WOENSDAG 11 SEPTEMBER camassia leichtlinii caerulea EEN AVOND OVER BIO-BLOEMBOLLEN EXCURSIE NAAR ARBORETUM EINDHOVEN VRIJDAG 20 SEPTEMBER Op vrijdag 20 september om uur staat een excursie naar het arboretum in Meerhoven gepland. Samenkomst op het parkeerterrein bij het arboretum (parkeren daar is gratis) en vandaar start de excursie. Mocht het vochtig weer zijn dan moet u er rekening mee houden dat het parkeerterrein niet geasfalteerd is, dus modderig kan zijn. Voor deze excursie moet u zich vóór 15 september opgeven bij Trudy Stolwijk: trudystolwijk@gmail.com of bellen Deelname voor leden is gratis, niet-leden betalen 4,00. Parkeerterrein Meerhoven Park: net voor het kruispunt van Zandstrand en Zandhagedis. is d ge ha Z d an

5 WOENSDAG 9 OKTOBER Vanavond een lezing over rozen door de heer Jan Thielen. Jan Thielen is sinds de oprichting van de bekende De Rozenhof in Lottum bestuurslid, sinds 2016 ook voorzitter. In De Rozenhof staan alle Excellence en ADR rozen. In de tuin worden absoluut geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit is een van de onderwerpen die in zijn lezing nader toegelicht zal worden. Verder wordt uitleg gegeven hoe men rozen kruist en vermeerderd. Tot slot zal aan de hand van een PowerPoint presentatie worden ingegaan op het planten van rozen en hun verzorging. ORCHIDEEËN VAN EUROPA Rosa Bad Birnbach OVER ROZEN WOENSDAG 6 NOVEMBER Op deze avond komt Leo Brand ons vertellen over orchideeën van Europa. Leo geeft cursussen en lezingen voor tuin en natuurverenigingen, alles voorzien van duidelijk beeldmateriaal. Alleen al bij het woord 'orchidee' raken mensen al snel in vervoering en denken dan meestal aan tropische orchideeën met grote, kleurrijke bloemen zoals Phalaenopsis of Cymbidium soorten. De veel kleinere Europese orchideeën zijn echter niet minder mooi want deze kleine(re) soorten dragen vaak de meest prachtige bloemen, ook al zijn ze soms moeilijk te vinden. In heel Europa (en natuurlijk ook in de rest van de wereld) zijn er vele soorten te vinden. Onze inheemse orchideeën zijn op zich al zeer indrukwekkend maar op vakantie bijvoorbeeld, naar welk land dan ook, is het een genot om al die bijzondere soorten te mogen en kunnen bewonderen. Dat geldt eigenlijk voor alle soorten wilde planten, want zelfs onze dovenetels zijn bijzonder als je maar even door de knietjes gaat en ze goed bekijkt, toch Deze lezing omvat een groot scala aan soorten orchideeën uit België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Griekenland en Italië, met af en toe soorten die wel heel erg bijzonder c.q. zeldzaam zijn en die je maar sporadisch vindt. Bij het vinden van deze soorten maakt de spreker van deze avond altijd een spron-. getje van geluk en probeert hij deze planten zo goed en mooi mogelijk te fotograferen. Hij begint deze lezing met een flink aantal soorten uit Nederland, want van de Waddenzee tot in ZuidLimburg zijn ook heel veel prachtige soorten te vinden, als we er maar oog voor hebben Leo neemt u dan ook graag mee op deze digitale orchideeënreis.

6 Bloemschikken CURSUS BLOEMSCHIKKEN NAJAAR 2019 Deze cursus voor onze Groei & Bloeiers - en iedereen die er verder zin in heeft - wordt wederom verzorgd door Maarten van der Pas. Wat: Een lessenserie voor bloemschikkers die wat meer willen leren, een extra uitdaging aan willen gaan. De deelnemers nemen zelf hun materialen mee, uit de tuin, natuur of winkel. Maarten geeft voor iedere les in een lesbrief aan, wat de opdracht is, welke techniek, materialen, etc. gebruikt kunnen worden, ook zijn er foto's ter inspiratie bijgevoegd. Wanneer: donderdagavond 5 september, 3 oktober, 7 november, vanaf uur inloop, start uur, eind uur. Waar: Bloemschiklokaal Helicon (V)MBO groen Eindhoven, Locatellistraat 5, 5654JB Eindhoven. Kosten: voor leden 30,00, niet-leden/introducees 40,00 (inclusief koffie, thee en koek). Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 13. Aanmelden: bij Gheert Leenders gajleenders@upcmail.nl. Je deelname is pas definitief als het cursusgeld is voldaan, rekening NL 96 INGB t.n.v. Koninklijke Mij Tuinbouw en Plantkunde Eindhoven. DOE-AVONDEN BLOEMSCHIKKEN Ook dit jaar weer op het programma, de doe-avonden. Samen gezellig met elkaar bloemschikken rond een opgegeven thema. Maar dat mag je zelf gewoon naar je eigen idee uitwerken en da's nou net een van de leukste dingen, verrassend te zien hoe de deelnemers er mee omgaan, er hun eigen draai aan geven. Doen dus die doe-avond! Datum 19 september 24 oktober 21 november 19 december 23 januari 13 februari 19 maart 16 april 14 mei Thema Special Ikebana, zie ar kel volgende pagina. Blad in beeld, verwerk herfstblad op je eigen manier (kan bijv. in de ondergrond). De vergankelijk van de herfst, denk hier bijv. aan zaaddozen, pluizen Clema s, hart zonnebloem. Kerst: een krans geheel naar eigen idee, eigen Kerstsfeer. Op pootjes. Een carnavalesk, maf werkstuk, leef je uit! Waterdragers (géén buisjes), denk aan verpakkingsmateriaal, PET-flesjes, bekleed met stof of blad. Voorjaar op een houtschijf (meerdere mag ook) mos, bloembollen. Spelen met cirkels. Waar : Wanneer: Voor wie : Bloemschiklokaal Helicon (V)MBO groen Eindhoven, Locatellistraat 5, 5654JB Eindhoven. Donderdagavond, inloop vanaf uur, start uur, eind uur / uur. Voor Iedereen die van bloemschikken houdt, voor G&B-leden gra s, niet-leden 2,50 ( inclusief koffie, thee en koek). Je werkt met materialen uit je tuin, de natuur of de winkel, die je zelf meebrengt. Heb je vragen, dan kun je al jd terecht bij de leden van de Commissie Bloemschikken, Extra Info :

7 SPECIALE DOE-AVOND BLOEMSCHIKKEN 19 SEPTEMBER We kregen dikwijls de vraag Kunnen jullie niet iets rond Ikebana organiseren? Het zat alleen niet mee om het rond te krijgen. Maar van uitstel kwam gelukkig geen afstel en wat is er nou mooier om het bloemschikseizoen te starten met deze speciale bloemschikkunst. Dit wordt hem dus, de Special: een geheel verzorgde workshop met het thema 'IKEBANA'. Deze workshop wordt gegeven door Alie Bos, zij is Sogetsu lerares - Sogetsu Ikebana School. Voor alle benodigde (groene) materialen wordt gezorgd. Anders dan bij de gewone doe-avonden (waar je zo kunt binnenlopen) moet je je wel aanmelden. De workshop kost voor leden 12,50, voor niet-leden/introducees 15,00. Er is plaats voor maximaal18 personen met een minimum van 12, aanmelden bij Gheert Leenders gajleenders@upcmail.nl. Het lesgeld graag overmaken op rekening NL 96 INGB t.n.v. Koninklijke Mij Tuinbouw en Plantkunde Eindhoven. Je aanmelding is definitief als het lesgeld is ontvangen. Je hoort ruim van tevoren (begin september) welke materialen je zelf mee moet brengen (schaal, vaas, kenzan, gereedschap, etc.). Wees er snel bij!! Namens commissie bloemschikken, Gheert Leenders JAARAFSLUITING KERSTDEMO 2019 DONDERDAG 28 NOVEMBER De vertrouwde Kerstdemonstra e blij, maar met een verrassend ntje: gecombineerd met een workshop, dus ook zelf aan de slag! We hebben Sia Rutjes bereid gevonden om de avond voor ons te verzorgen, en dan zit het wel goed! Sia is een ervaren bloembindster, deelnemers aan wedstrijden zullen haar zeker kennen. Opzet avond, Twee mogelijkheden : * ik doe mee.. ja toch! Er is een werkplek voor 60 personen, bij binnenkomst ontvangt de deelnemer een doe-het-zelf pakket met materialen, dat kost 2,50. Gereedschap is niet nodig, alles kan met de hand worden gemaakt. Sia legt aan de hand van een filmpje een techniek uit, de deelnemers gaan dan 5/10 minuten zelf aan de slag. Vervolgens maakt Sia een bloemstuk waarin die techniek wordt toegepast (drie keer voor de pauze en drie keer na de pauze). De zes onderdeeltjes worden samengevoegd, waardoor je aan het einde van de avond met een leuk werkstuk naar huis gaat. * ik kijk liever. dat mag natuurlijk ook De bloemstukken die Sia maakt, worden - zoals gebruikelijk - verloot. Loten zijn te koop bij binnenkomst, à 0,50 per stuk. Wanneer Donderdagavond 28 november, zaal open vanaf uur, start uur Waar Aula Helicon (V) MBO, Locatelli straat 5 Eindhoven Kosten Voor leden van G & B, op vertoon ledenpas, gratis, voor niet-leden 5,00. Wil je deelnemen aan de workshop, dan betaal je voor het materiaal 2,50, voor niet-leden wordt het dus 7,50.

8 ZUID-NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP BLOEMSCHIKKEN ZONDAG 6 OKTOBER Bloemschikwedstrijd, een uitdaging voor nieuwe deelnemers! Elk jaar wordt het Zuid-Nederlands Kampioenschap Bloemschikken georganiseerd. Dit jaar heeft men gekozen voor een veranderde opzet. De B-klasse voor nieuwelingen is vervangen door Introducee. De omschrijving Introducee: voor deelnemers die nog niet eerder hebben meegedaan aan het ZNK Bloem-schikken. De deelnemers volgen een workshop en maken een verrassingsarrangement. De jury zal het werk voorzien van tips en tops. Het beleven van de dag staat centraal, dus zonder de druk van een wedstrijd. Het lijkt mij een uitdaging om op deze wijze kennis te maken met het ZNKB en op een verrassende wijze wat te leren. Als lid van Groei en Bloei worden de kosten voor de deelname betaald door de vereniging. Heb je interesse en wil je wat meer weten neem dan contact met mij op. Je kunt je ook direct aanmelden via znkbloemschikken@gmail.com. Je krijgt dan een link naar het inschrijfformulier. Laat mij wel even weten dat je deel gaat nemen; ik zal zelf deze dag deelnemen in de Ereklasse. Belangstellenden kunnen op 6 oktober ook gaan kijken in Waalwijk bij Groei & Bloei De Langstraat Praktijkschool MET-Pro te Waalwijk-Driessen Het wordt een feestelijke dag want G&B de Langstraat bestaat 55 jaar. Informatie is ook te vinden op de website Petra Noordzij Bloemschik coördinator, tel

9 Plantenruil Open Tuinen OPEN TUINEN 2020 Graag kom ik in contact met mensen die mogelijk hun tuin in 2020 open willen stellen voor een Open Tuinen Dag. De datum kan in overleg met de diverse tuineigenaren vastgesteld worden. Omdat er al een paar tuineigenaren zijn gevonden in de regio van Reusel en Duizel zoeken we met name tuinen die zich in die regio bevinden. Graag contact opnemen met het secretariaat: Waly Smulders, tel , Inge Roes OPEN TUINEN ESTAFETTE OOST-BRABANT 2019 ZONDAG 8 SEPTEMBER Op 8 september ze en in en rond Helmond de bezi ers van zeven tuinen hun poort open om bezoekers te ontvangen. Afdeling Helmond is mede-organisator van De Open Tuinen Estafe e Oost-Brabant De tuinen bieden een gevarieerd aanbod, met voor elk wat wils. Leuk om te combineren met een fietstocht of wandeling. De tuinen zijn gra s te bezoeken en geopend van tot uur. Bisschop van Mierlostraat 130, 5731 GJ Mierlo Een prachtige tuin met vele vaste planten, struiken en grassen. De tuin heeft rechte lijnen en verharde en onverharde paden Buurttuin Brandevoort, Markesingel 2, 5707 DJ Helmond (tegenover het Carolus Borromeus college) Dit voorjaar heeft de buurttuin deze nieuwe locatie betrokken. Momenteel wordt er hard aan de inrichting.gewerkt Pluktuin Mierlo, Voortje 55, 5731 PP Mierlo In het buitengebied, aan de rand van Mierlo, worden voorbijgangers verrast door een kleurrijke pluktuin aan het Voortje waar de bloemen welig tieren. Stadstuin Helmond, katoenstraat 12, 5701 SH Helmond In de Stadstuin Helmond worden allerlei groenten en gewassen verbouwd. Er is ook een winkeltje aanwezig. Wilde Wingerd 128, 5708 DD Helmond Een tuin met veel vaste planten en grassen. In de tuin tref je een bijzondere collectie salvia s aan. Burgemeester Krollaan 62, 5707 BE Helmond Een prachtige tuin, aangelegd door Jan van der Velden, met veel vaste planten en mooi in alle seizoenen. De Bundertjes, Bossebaan 2, 5702 NV Helmond Midden in een prachtig natuurgebied aan de rand van Helmond ligt tuinderij De Bundertjes. De tuin is onderdeel van Jobfactory. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij De Bundertjes een arbeidstraject of dagbesteding invullen. Er is ook een winkeltje en een terras.

10 PLANTENRUILBEURS ZONDAG 27 OKTOBER Op zondagmiddag 27 oktober 2019 vindt van tot uur weer de jaarlijkse najaarsplantenruilbeurs plaats. In dezelfde opzet als de voorjaarsruilbeurs in april De ruilbeurs vindt dus weer plaats in de (voor-)tuin van Eddy Allefs in Geldrop. Bij slecht weer zorgen we dat er een partytent staat en de vuurkorf brandt. Er is koffie, thee en frisdrank. De gebruikelijke verloting vindt niet meer plaats. Omdat de commissie ruilbeurzen nog maar uit één persoon bestaat hebben we voor een eenvoudiger aanpak gekozen die minder voorbereidingstijd vraagt. Op deze ruilbeurs kunt u als vanouds uw overtollige vaste planten, eenjarigen en zaden meebrengen om te ruilen met andere plantenliefhebbers. Wij willen u vragen om meegebrachte planten van hun naam te voorzien en zo mogelijk te zorgen voor potjes, bakjes, doosjes of zakjes om ze in mee te geven aan de nieuwe eigenaar. Om het ruilen in goede banen te leiden krijgt u bij aankomst een deelnemersnummer in tweevoud, een nummer plaatst u bij de planten die u wilt ruilen, het andere draagt u zichtbaar zodat tijdens het ruilen altijd de aanbieder van de planten opgezocht kan worden om toelichting te geven, of om planten waar veel vraag naar is naar tevredenheid van eenieder te verdelen. Plantmateriaal dat na afloop overblijft dient u mee naar huis te nemen. Net als vorig jaar bestaat de mogelijkheid om u bij ondergetekende aan te melden (via whatsapp) om lid te worden van een specifieke whatsappgroep die alleen in de aanloop naar de ruilbeurs zal worden gebruikt om vraag en aanbod te stimuleren voorafgaand aan de ruilbeurs. Het adres is Eddy Allefs, Neerlandstraat 41, 5662 JB Geldrop, telefoon Vanaf uur bent u welkom om uw te ruilen materiaal neer te zetten. De Neerlandstraat is als volgt te vinden: aan de doorgaande weg lopend van de grote kerk in het centrum van Geldrop richting Eindhoven (dus richting DAF) ligt tussen het centrum en de stalen spoorbrug een Shell tankstation rechts van de weg. De Neerlandstraat loopt parallel aan genoemde doorgaande weg en ligt achter het Shell tankstation. Bij tankstation rechtsafslaan en meteen weer de eerste straat rechts. Na het fietspad aan rechterhand is nummer 41 het derde huis rechts. Wij hopen op een grote opkomst van leden en een divers aanbod van materiaal, u mag ook introducees/nietleden met hun plantenaanbod meebrengen, en voor eenieder is de entree gratis. Eddy Allefs Voorzitter Vacature Secretaris Wally Smulders Penningmeester Hans Verburg Ledenadministratie & Redactie (Nieuwsbrief) Ad de Clercq Coördinator Vacature PR & Redactie (Nieuwsflits) Wally Smulders Voor informatie over onze afdeling kunt u terecht op onze website: en per bij onze secretaris: t.maas-w.smulders@outlook.com Landelijke informatie vindt u op

Nieuwsbrief. Oproep tot meer betrokkenheid van de leden bij de activiteiten van onze afdeling door o.a. Tiny Roelofs, oud voorzitter

Nieuwsbrief. Oproep tot meer betrokkenheid van de leden bij de activiteiten van onze afdeling door o.a. Tiny Roelofs, oud voorzitter Nieuwsbrief GROEI GROEI & & BLOEI BLOEI AAffdd..EEi innddhhoovveenn -- ddee KKeemmppeenn MMaart e i 22001 91 9 InIndeze dezenieuwsbrief nieuwsbriefo.a. o.a. Oproep tot meer betrokkenheid van de leden bij

Nadere informatie

GROEI & BLOEI. } Van de Secretaris, waaronder. - Jaarafsluiting in kerstsfeer. }} Lezingen/Excursies: Lezingen/Excursies: -- Snoeien

GROEI & BLOEI. } Van de Secretaris, waaronder. - Jaarafsluiting in kerstsfeer. }} Lezingen/Excursies: Lezingen/Excursies: -- Snoeien Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen SDeepcteemmbbeerr 22001 188 In In deze deze nieuwsbrief nieuwsbrief o.a. o.a. }} Van Van de de Voorzitter Voorzitter - Aankondiging dat ze stopt met

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Maart In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter - Oproep om naar de Algemene ledenvergadering te komen

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Maart In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter - Oproep om naar de Algemene ledenvergadering te komen Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Maart 2 0 1 9 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter - Oproep om naar de Algemene ledenvergadering te komen } Van de Secretaris, waaronder - Agenda

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris, waaronder. } Van de Voorzitter. - Jaarafsluiting in kerstsfeer

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris, waaronder. } Van de Voorzitter. - Jaarafsluiting in kerstsfeer Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2018 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Voorzitter } Van de Secretaris, waaronder - Jaarafsluiting in kerstsfeer } Reglement AVG } Lezingen/Excursies:

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.

In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Maart 2 0 1 7 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris: Aankondiging met agenda Algemene Ledenvergadering op 14 maart met aansluitend een lezing

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging van een drietal lezingen en. } Een woordje vooraf van onze secretaris.

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging van een drietal lezingen en. } Een woordje vooraf van onze secretaris. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen December 2017 In deze nieuwsbrief o.a. } Een woordje vooraf van onze secretaris. } Aankondiging van een drietal lezingen en een verslagje van het bezoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. September In deze nieuwsbrief o.a.

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. September In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2 0 1 7 In deze nieuwsbrief o.a. } Een herhaalde oproep van de secretaris onze afdeling te ondersteunen met bestuurs- en commissieactiviteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging cursussen tuinieren. } Een noodkreet van onze secretaris.

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Aankondiging cursussen tuinieren. } Een noodkreet van onze secretaris. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Mei 2017 In deze nieuwsbrief o.a. } Een noodkreet van onze secretaris } Aankondiging cursussen tuinieren } Bloemschikken - Over het Zuid-Nederlands kampioenschap

Nadere informatie

GROEI & BLOEI. } Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. } Lezing over tuinkruiden en gebruiksplanten. } Doe-avonden.

GROEI & BLOEI. } Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. } Lezing over tuinkruiden en gebruiksplanten. } Doe-avonden. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Maart 2018 In deze nieuwsbrief o.a. } Operatie Steenbreek Eindhoven. } Uitnodiging Algemene Ledenvergadering. } Lezing over tuinkruiden en gebruiksplanten.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. } In Van de Voorzitter kondigt Janine aan dat ze stopt met het voorzitterschap vanwege andere drukke werkzaamheden.

In deze nieuwsbrief. } In Van de Voorzitter kondigt Janine aan dat ze stopt met het voorzitterschap vanwege andere drukke werkzaamheden. GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen December 2015 In deze nieuwsbrief } In Van de Voorzitter kondigt Janine aan dat ze stopt met het voorzitterschap vanwege andere drukke werkzaamheden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen Maart 2016 In deze nieuwsbrief Van de Secretaris: o.a. informatie over de Algemene Ledenvergadering op dinsdag 8 maart, een opsomming van onze komende

Nadere informatie

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1 Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2013-2014 1 Voorwoord Ook dit jaar ga ik weer met nieuwe ideeën van start en hoop dat het weer een leuk seizoen wordt! Er is weer een uitgebreid aanbod

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.

In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Mei 2018 In deze nieuwsbrief o.a. } Voorwoord van onze secretaris } Excursie Tuin aan het Boord in Nuenen Busreis naar Zuid-Holland } Bloemschikken -

Nadere informatie

Midden-Brabant België-Belgique. Jaargang 40- nummer juni: Walk for Nature met Velt info- en boekenstand, Erps-Kwerps

Midden-Brabant België-Belgique. Jaargang 40- nummer juni: Walk for Nature met Velt info- en boekenstand, Erps-Kwerps Midden-Brabant België-Belgique Middenseizoentje - Tweemaandelijks Jaargang 40- nummer 2 PB 3070 - Kortenberg P708613 NIEUWSBRIEF maart-april 2018 28 april: Bio-tuinmarkt in Kampenhout 27 mei: Kringlooptuindag

Nadere informatie

Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje

Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje TNT Post Port betaald Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje 2015-2016 Afzender 7944 NZ 8 Oplage: 230 Pag.1 Pag.2 Geacht lid van Groei&Bloei Meppel en regio, In tegenstelling tot voorgaande jaren ontvangt

Nadere informatie

KBO-afdeling CENTRUM-ZUID s-hertogenbosch p/a Spirealaan 82, 5247 HL s-hertogenbosch (tel )

KBO-afdeling CENTRUM-ZUID s-hertogenbosch p/a Spirealaan 82, 5247 HL s-hertogenbosch (tel ) KBO-afdeling CENTRUM-ZUID s-hertogenbosch p/a Spirealaan 82, 5247 HL s-hertogenbosch (tel. 073-8505765) NIEUWSBRIEF nr.1 van januari 2018 1. Nieuwjaarstreffen De contactmiddag op 12 januari 2018 in het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NED. IKEBANA VERENIGING AFDELING DEN HAAG

NIEUWSBRIEF NED. IKEBANA VERENIGING AFDELING DEN HAAG NIEUWSBRIEF NED. IKEBANA VERENIGING AFDELING DEN HAAG DERTIGSTE JAARGANG - NR 2 maart 2017 BESTUUR Voorzitter: Els van Vlimmeren Tel.: 010 519 90 36 E-mail: els.van.vlimmeren@kpnmail.nl Secretaris Marian

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje

Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje TNT Post Port betaald Afd. MEPPEL en REGIO Activiteitenboekje 2014-2015 Afzender 8035 RG 4 Oplage: 300 Pag.1 Pag.2 Geacht lid van Groei&Bloei Meppel en regio, Vandaag (het is juli als ik dit schrijf) ontving

Nadere informatie

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257

HARDERWIJK EN OMSTREKEN. (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 HARDERWIJK EN OMSTREKEN (opgericht in 1887) Secretariaat: Mw. H. Koekoek J.P. Heyelaan 56, 3842 CL Harderwijk Telefoon: 0341-415257 Groei & Bloei De Tuinliefhebbers September 2013 Misschien komt er na

Nadere informatie

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg)

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tentoonstelling met fleurige schilderijen van Irma Wisman. Is uw tuin de perfecte plaats om tot rust te komen en van de schoonheid van de planten en bloemen

Nadere informatie

De gezamenlijke ouderenbonden KBO-PCOB willen u graag uitnodigen voor deze informatiemiddag. Tijd uur uur.

De gezamenlijke ouderenbonden KBO-PCOB willen u graag uitnodigen voor deze informatiemiddag. Tijd uur uur. Nieuwsbrief 33 van de Katholieke Belangen Organisatie voor senioren Voor u ligt de nieuwsbrief van de KBO afdeling Harderwijk van 20-02-2018. Uitnodiging: Informatiemiddag 12 maart in De Kiekmure, Tesselschadelaan

Nadere informatie

AKTIVITEITENOVERZICHT

AKTIVITEITENOVERZICHT AKTIVITEITENOVERZICHT nummer 2 FEBRUARI 2019 Mannensoos iedere dinsdagmorgen in de Vurkaomer voor alle mannen 55+ Kom gezellig buurten, kaarten of met gezelschapsspelen meedoen. De tuinploeg gaat eerst

Nadere informatie

EBLOK LENT -2013 2012

EBLOK LENT -2013 2012 LENTEBLOK 2012-2013 LENTEBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE LENTE? Al lijkt het er met alle sneeuw en kou nog niet op, de lente is toch echt in aantocht. Soms zie je al wat groene puntjes van de bloembollen

Nadere informatie

'Uit eigen tuin' Breng gerust een vriend/vriendin, buurman/buurvrouw, familielid of andere geïnteresseerde mee! Ze zijn hartelijk welkom!

'Uit eigen tuin' Breng gerust een vriend/vriendin, buurman/buurvrouw, familielid of andere geïnteresseerde mee! Ze zijn hartelijk welkom! Afdeling Liemers: Aerdt, Babberich, Beek, Duiven, Groessen, Herwen, Lathum, Lobith, Loo, Pannerden, Spijk, Tolkamer, Westervoort, Zevenaar en Oud-Zevenaar Een nieuw jaar; er staat ons weer van alles te

Nadere informatie

Nieuwsbrief april G&B - Liemers

Nieuwsbrief april G&B - Liemers Bekijk de webversie Nieuwsbrief april G&B - Liemers Beste lezers, Op maandag 9 april a.s. houden wij weer onze Algemene Leden Vergadering (ALV), waarbij onze leden van harte zijn uitgenodigd. Vanaf 20.15

Nadere informatie

L.L. Louwerse, Kon. Wilhelminastraat TT Reeuwijk. M.J. Schellekens, Raafstraat EB Alphen aan den Rijn

L.L. Louwerse, Kon. Wilhelminastraat TT Reeuwijk. M.J. Schellekens, Raafstraat EB Alphen aan den Rijn Alphapost Orgaan van de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars Afdeling Alphen aan den Rijn. Opgericht 24 januari 1946. Inschr. K.v.K. 40 44 63 36 Verschijnt vijfmaal per jaar. Website: http://nvpv-alphen.voosterom.nl/

Nadere informatie

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2014-2015

Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2014-2015 Workshop Joël Woon-, tuin en bloemdecoratie Seizoen 2014-2015 Algemene informatie Opgave workshops Tijdens de opendagen kunt u zich opgeven voor de workshops of het cursus bloemschikken, later is telefonische

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Voorzitter: Anja Gijsbertsen Secretaris: Petra van Heese ad interim

NIEUWSBRIEF. Voorzitter: Anja Gijsbertsen Secretaris: Petra van Heese ad interim NIEUWSBRIEF Voorzitter: Anja Gijsbertsen voorzitter@latulipe.net Secretaris: Petra van Heese ad interim secretarislatulipe@gmail.com www.latulipe.net April 2017 1e Huppelclub 10.00 uur 1e Inloopmiddag

Nadere informatie

OKTOBER T/M DECEMBER. Kijk voor meer informatie op

OKTOBER T/M DECEMBER. Kijk voor meer informatie op OKTOBER T/M DECEMBER 2017 Het Vechtgenotenhuis is een ontmoetingsplek voor kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en hun naasten. Lotgenotencontact staat centraal: samen praten, iets drinken of wandelen.

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.3 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium chrysotoxum Maart 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen Maandag 16 maart 2015

Nadere informatie

Een nieuwe nieuwsbrief, een ander jasje

Een nieuwe nieuwsbrief, een ander jasje Afdeling Houten september 2014 Een nieuwe nieuwsbrief, een ander jasje Zes lezingen en presentaties, acht workshops (binnen én buiten), enkele excursies, een jaarvergadering, en wat we nog maar meer aan

Nadere informatie

Uitgave Februari 2016

Uitgave Februari 2016 Afdeling Liemers: Aerdt, Babberich, Beek, Duiven, Groessen, Herwen, Lathum, Lobith, Loo, Pannerden, Spijk, Tolkamer, Westervoort, Zevenaar en Oud-Zevenaar Uitgave Februari 2016 - Help maar ook blijdschap

Nadere informatie

Gezondheidscentrum Kruisstraat 23a, 5502 JA Veldhoven

Gezondheidscentrum Kruisstraat 23a, 5502 JA Veldhoven CURSUSAANBOD Voorjaar2012 Gezondheidscentrum Kruisstraat 23a, 5502 JA Veldhoven Cursusaanbod in Zeelst Gezondheidscentrum de Bolzen start dit jaar met het geven van cursussen, workshops en lezingen. De

Nadere informatie

van 19.30 uur tot 22.00 uur van 13.30 uur tot +/- 16.00 uur Zaterdagmiddag: van 13.30 uur tot 16.00 uur van 8.45 uur tot 11.45 uur

van 19.30 uur tot 22.00 uur van 13.30 uur tot +/- 16.00 uur Zaterdagmiddag: van 13.30 uur tot 16.00 uur van 8.45 uur tot 11.45 uur Algemene informatie Opgave workshops Tijdens de opendagen kunt u zich opgeven voor de workshops of het cursus bloemschikken, later is telefonische opgave ook mogelijk. U kunt zich uiterlijk 3 weken voor

Nadere informatie

Woensdag 19 november: lezing Korneel Aschman, Plantplezier door de eeuwen heen; tuinkunst in Nederlandse historische tuinen.

Woensdag 19 november: lezing Korneel Aschman, Plantplezier door de eeuwen heen; tuinkunst in Nederlandse historische tuinen. Afdeling Houten november 2014 Beste plantenliefhebber, In deze nieuwsbrief vind je alle informatie over onze activiteiten die we de komende maanden organiseren. Wil je meer weten? Kijk op de website: houten.groei.nl.

Nadere informatie

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Lezingen: over bodembedekkers, Japanse tuinen en excursie kwekerij Chris van der Wurff.

GROEI & BLOEI. In deze nieuwsbrief o.a. } Lezingen: over bodembedekkers, Japanse tuinen en excursie kwekerij Chris van der Wurff. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen September 2 0 1 6 In deze nieuwsbrief o.a. } Van de Secretaris: pompoenenmarkt op 2 oktober, over de Dahlia, expositie tuinontwerptekeningen vanpiet

Nadere informatie

VOORJAAR 2019 PROGRAMMABOEKJE NOORDERLICHT NASCHOOLSE ACTIVITEITEN. Roerdompstraat 76, 6601 DL Wijchen Beste ouders/verzorgers,

VOORJAAR 2019 PROGRAMMABOEKJE NOORDERLICHT NASCHOOLSE ACTIVITEITEN. Roerdompstraat 76, 6601 DL Wijchen Beste ouders/verzorgers, PROGRAMMABOEKJE NOORDERLICHT NASCHOOLSE ACTIVITEITEN Beste ouders/verzorgers, Ook in het voorjaar van 2019 zullen er in Noorderlicht weer een aantal workshops en activiteiten voor de jeugd worden georganiseerd.

Nadere informatie

mei 2015 Zomer-doe-avond 20 mei a.s. Nieuwsbrief De Floriaan Mei 2015 Vergeet u niet het volgende mee te brengen: Beste 3Florianen,

mei 2015 Zomer-doe-avond 20 mei a.s. Nieuwsbrief De Floriaan Mei 2015 Vergeet u niet het volgende mee te brengen: Beste 3Florianen, Nieuwsbrief De Floriaan Mei 2015 mei 2015 Zomer-doe-avond 20 mei a.s. Vergeet u niet het volgende mee te brengen: Beste 3Florianen, Op woensdag 20 mei hebben we een gezellige zomer-doe-avond gepland. Tijdens

Nadere informatie

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken

Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment. Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Cursus & Opleiding Nieuw assortiment Klik hier om de online versie te bekijken Schelpen naar keuze Leef je eens lekker uit met schelpen, want mooie schelpen gaan het dit jaar helemaal

Nadere informatie

Een week tekenen, schilderen en nog zo veel meer! Het leven vieren vanuit je innerlijke kracht in verbinding met de elementen

Een week tekenen, schilderen en nog zo veel meer! Het leven vieren vanuit je innerlijke kracht in verbinding met de elementen Het leven vieren vanuit je innerlijke kracht in verbinding met de elementen In het gastvrije huis (voormalig postkantoor) van Lili en Patrick te Malancourt in Frankrijk, ongeveer 25 km ten N.W. van Verdun,

Nadere informatie

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Koningsdag. Nieuwsbrief april. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief april TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl U bent voor eeuwig Koning. Door alle eeuwen heen zult U regeren. Psalm 145:13 Koningsdag.

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

PARKEREN TIJDENS SPELLETJESOCHTEND

PARKEREN TIJDENS SPELLETJESOCHTEND Roerdompstraat 76 6601DL Wijchen Jaargang 28 No. 5 21 september 2018 Inforedactie: Thea Wilbrink Tel: (024) 6452881 Paulusschool Tel: (024) 6415783 Noorderlicht E-mail: directie-paulus@kansenkleur.nl Thea.Wilbrink@kansenkleur.nl

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Cursus Bloemschikken Najaar

Cursus Bloemschikken Najaar Cursus Bloemschikken Najaar High Tea met Bloemschikken Open Inschrijvingen Klik hier om de online versie te bekijken Cursus Bloemschikken Najaar Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij de workshopserie

Nadere informatie

Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016

Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016 Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016 Met hierin: Dankbaar zaad uit Ierland. In goede Aarde kwekerij en siertuin op de klei. Foto s Prairietuin Veldhoven, aangelegd najaar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 5 e jaargang - sept nr. 8 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z.

NIEUWSBRIEF. 5 e jaargang - sept nr. 8 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. NIEUWSBRIEF 5 e jaargang - sept. 2017 - nr. 8 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Expositie glasfusen De bibliotheek van Zwanenveld stelt een aantal vitrines ter beschikking voor exposities

Nadere informatie

Rogstraat 22, 5361 GR Grave T 06 41 77 77 61. Cursusaanbod 2010-2011. Quiltkamer

Rogstraat 22, 5361 GR Grave T 06 41 77 77 61. Cursusaanbod 2010-2011. Quiltkamer Rogstraat 22, 5361 GR Grave T 06 41 77 77 61 info@an3na.nl www.an3na.nl Cursusaanbod 2010-2011 2011 Quiltkamer Alles voor patchwork & quilten Patchworkstoffen, materialen Cursussen, workshops BEE & little

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief o.a.

In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afd.Eindhoven - de Kempen Mei 2016 In deze nieuwsbrief o.a. } Bezoek aan de tinteltuin op 27 mei, aanmelden tot 20 mei. } Lezing over bodembedekkers } Terugblik Zuid-Nederlands

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2012

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2012 Activiteiten Walcheren december 2012 Vrije tijd Zondag Zondag 2 dec. Winterbrunch Deze zondagmiddag staat Babbels en Knabbels in het teken van weer een speciale activiteit nl. een winterbrunch. Lekkere

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

Groei & Bloei organiseert de Nationale Tuinweek 2018 in Zeeuws-Vlaanderen en noord België. Thema: Moestuinieren - Eten uit eigen tuin!

Groei & Bloei organiseert de Nationale Tuinweek 2018 in Zeeuws-Vlaanderen en noord België. Thema: Moestuinieren - Eten uit eigen tuin! Groei & Bloei organiseert de Nationale Tuinweek 2018 in Zeeuws-Vlaanderen en noord België. Thema: Moestuinieren - Eten uit eigen tuin! De landelijke vereniging Groei & Bloei organiseert van 9 tot en met

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Maart 2014. In deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Maart 2014. In deze nieuwsbrief GROEI & BLOEI Afdeling Eindhoven - de Kempen Maart 2014 Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief } Van de voorzitter: Jan Haartsen neemt afscheid als voorzitter en bedankt iedereen waarmee hij de afgelopen zeven

Nadere informatie

Locatie cursussen FNV Scholing

Locatie cursussen FNV Scholing Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

Geheel verzorgde week met excursies en koken

Geheel verzorgde week met excursies en koken Toe aan vakantie? Bijtanken in Salzburgerland! Herfstweek: zaterdag 18-25 oktober (in overleg kunnen we voor een groep de data verschuiven) Geheel verzorgde week met excursies en koken Excursies en koken:

Nadere informatie

KoliBrief Nummer 18, Nov 2016

KoliBrief Nummer 18, Nov 2016 Nummer 18, Nov 2016 Beste VKZ leden, In deze speciale kolibrief vinden jullie de uitnodiging voor de jaarvergadering van 2016. We hopen jullie allemaal te zien op zondag 27 november. Namens het bestuur,

Nadere informatie

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Mei 2014. In deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief GROEI & BLOEI. Mei 2014. In deze nieuwsbrief GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen Mei 2014 In deze nieuwsbrief } De nieuwe bestuursleden Janine Zwiers (voorzitter) en Ingrid de Bruijn (Coördinator) stellen zich aan u voor. } Na

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? DE AANBIEDINGEN IN DEZE MOZAÏEKKRANT ZIJN GELDIG IN DE MAAND JUNI 2013 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b Hoogvliet Webwinkel: www.millyswinkel.nl Beste lezers, Emailadres: info@millyswinkel.nl Voor u treft

Nadere informatie

Een heel druk jaar! 2016 Nieuwsbrief De Essentie. In dit nummer

Een heel druk jaar! 2016 Nieuwsbrief De Essentie. In dit nummer 12016 Een heel druk jaar! Wat een hectische tijd is het de afgelopen maanden geweest. Alle voorbereidingen voor de Expositie Dichterbij De Essentie. Het maken van een gevarieerd programma voor 2016. Voorbereiden

Nadere informatie

Stoofstraat 1 9790 Wortegem TEL 0473/117919 BANK : BE 35 1030 2397 5337 BIC : NICA BEBB info@vranckaertshoeve.be www.vranckaertshoeve.

Stoofstraat 1 9790 Wortegem TEL 0473/117919 BANK : BE 35 1030 2397 5337 BIC : NICA BEBB info@vranckaertshoeve.be www.vranckaertshoeve. Stoofstraat 1 9790 Wortegem TEL 0473/117919 BANK : BE 35 1030 2397 5337 BIC : NICA BEBB info@vranckaertshoeve.be www.vranckaertshoeve.be NAJAARSPROGRAMMA 2015 WORKSHOP 1 : HOUTDECORATIE MET GEVRIESDROOGD

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE NOORDERLICHT

PROGRAMMABOEKJE NOORDERLICHT PROGRAMMABOEKJE NOORDERLICHT NASCHOOLSE ACTIVITEITEN NAJAAR 2018 Roerdompstraat 76, 6601 DL Wijchen 024-6415783 Beste ouders/verzorgers, Ook in het najaar van 2018 zullen er in Noorderlicht weer een aantal

Nadere informatie

nieuwsbrief januari 2017 Nieuwjaarsreceptie

nieuwsbrief januari 2017 Nieuwjaarsreceptie nieuwsbrief januari 2017 Nieuwjaarsreceptie 8 januari kwamen we weer voor het eerst bijeen om elkaar een groen en goed 2017 te wensen. Na een kopje koffie trokken we het Vroege Vogelbos in om te genieten

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

FNV Scholing- & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord KB Eindhoven Postadres: p/a Gentiaanweg CB Eindhoven Mob.

FNV Scholing- & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord KB Eindhoven Postadres: p/a Gentiaanweg CB Eindhoven Mob. FNV Scholing- & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7 5612 KB Eindhoven Postadres: p/a Gentiaanweg 8 5643 CB Eindhoven Mob.: 06 1513 3287 Email: fnvadmin@upcmail.nl Website: www.fnvscholing.nl

Nadere informatie

Om het doorgaan van een cursus te garanderen is een minimum van 8 inschrijvingen vereist. Wacht dus niet te lang met inschrijven.

Om het doorgaan van een cursus te garanderen is een minimum van 8 inschrijvingen vereist. Wacht dus niet te lang met inschrijven. Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

ZOMER. op he t For t

ZOMER. op he t For t ZOMER op he t For t programma zomervakantie 2011 2 011 Onze Nieuwe Activiteiten! Papier Hier zelf papier maken Bouwen met modder Zin in zomer op het Fort De natuur-bso op Fort Lunet 1 is leuk. En deze

Nadere informatie

Nieuw! MUSICAL WEEKEND. 18-19 - 20 maart. zang, dans en acteren en natuurlijk veel plezier! een weekend vol met

Nieuw! MUSICAL WEEKEND. 18-19 - 20 maart. zang, dans en acteren en natuurlijk veel plezier! een weekend vol met Nieuw! MUSICAL WEEKEND 2016 18-19 - 20 maart een weekend vol met zang, dans en acteren en natuurlijk veel plezier! Scala Musical Weekend 2016 Het is zover! Met ingang van het seizoen 2015-2016 organiseert

Nadere informatie

info Bent u ontevreden? Vertel het ons! Bent u tevreden? Vertel het een ander! Kalender: Woordje vooraf Juni 2017

info Bent u ontevreden? Vertel het ons! Bent u tevreden? Vertel het een ander! Kalender: Woordje vooraf Juni 2017 Schoolkrant OBS De Springplank Jaargang 3 Editie 6 Juni 2017 info Kalender: Maandag 3 juli Nieuwe kinderen uit groep 1 komen kennismaken. Dinsdag 4 juli 15.30 uur In het lokaal van groep 5-6 kunnen ouders

Nadere informatie

INLEIDING. 10 Oktober uur. Herfststiltewandeling. Start bij Natuurlijk Geluk. Bijdrage: 3,50 p.p. voor koffie/thee en iets lekkers.

INLEIDING. 10 Oktober uur. Herfststiltewandeling. Start bij Natuurlijk Geluk. Bijdrage: 3,50 p.p. voor koffie/thee en iets lekkers. INLEIDING OKTOBER/NOVEMBER START ADEMLESSEN VOOR VROUWEN. AANMELDING MOGELIJK VOOR: - MAANDAGAVOND - WOENSDAGOCHTEND - WOENSDAGAVOND - VRIJDAGMIDDAG - ZATERDAGOCHTEND OF IN OVERLEG EEN ANDER MOMENT OKTOBER

Nadere informatie

Terugblik op... de bewonersreis. Onze vakantiegangers.

Terugblik op... de bewonersreis. Onze vakantiegangers. Terugblik op... de bewonersreis. Onze vakantiegangers. Verslag bewonersreis. Maandag 14 mei 2018 Deze morgen vertrokken in het koude Houthulst en 2u30 later kwamen we aan in het mooie, zonnige Bergeijk

Nadere informatie

Basisschool klinkers. schooljaar 13 nummer november 2018

Basisschool klinkers. schooljaar 13 nummer november 2018 Basisschool klinkers. schooljaar 13 nummer 6. 12 november 2018 Ouderavond Vorige week maandag konden ouders en verzorgers een avond bezoeken op school, waarbij zij konden kiezen uit een aantal workshops.

Nadere informatie

Locatie cursussen FNV Scholing

Locatie cursussen FNV Scholing Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantoor: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-Mail: fnvadmin@upcmail.nl

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK

Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK Voorwoord De werking van de lokale Velt(vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) -afdelingen richt zich traditioneel op de meer landelijke thema s en

Nadere informatie

Hydrangea macrophylla Magical selectie

Hydrangea macrophylla Magical selectie Hydrangea macrophylla Magical selectie Magical Four Seasons Speciaal geselecteerd Kleurverandering per seizoen Prachtig geschenk De vier seizoenen van de Magical De Hydrangea macrophylla Magical is een

Nadere informatie

Maart 2015. } Een verkorte versie van het verslag van de Algemene Ledenvergadering 2014 alsmede de agenda voor de komende ALV.

Maart 2015. } Een verkorte versie van het verslag van de Algemene Ledenvergadering 2014 alsmede de agenda voor de komende ALV. GROEI & BLOEI Nieuwsbrief Afdeling Eindhoven - de Kempen Maart 2015 In deze nieuwsbrief } Van de Voorzitter: Naast het vermelden van de eerste lentebodes in haar tuin, kondigt zij een aantal ophanden zijnde

Nadere informatie

Groei & Bloei Afdeling Zwolle. 10 april uur ledenvergadering uur Lezing Piet Steltman de invloed van groen op onze leefomgeving

Groei & Bloei Afdeling Zwolle. 10 april uur ledenvergadering uur Lezing Piet Steltman de invloed van groen op onze leefomgeving Groei & Bloei Afdeling Zwolle 10 april 2017 19.30 uur ledenvergadering 20.00 uur Lezing Piet Steltman de invloed van groen op onze leefomgeving Locatie: Het Anker Voorsterweg 36 Zwolle Zaal open 19.15

Nadere informatie

V O O R J A A R S W O R K S H O P S. Pasen 2014

V O O R J A A R S W O R K S H O P S. Pasen 2014 V O O R J A A R S W O R K S H O P S Pasen 2014 Vanaf dit voorjaar starten we met het organiseren van creatieve, inspirerende en vooral gezellige bloemen-workshops in IJsselstein Tijdens deze workshops

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering 8 maart 2012

Algemene ledenvergadering 8 maart 2012 Algemene ledenvergadering 8 maart 2012 1 Agenda 1. Opening / welkom / IM 2. Notulen / Jaarverslag / besluiten 2011 (sheets website) 3. Besluiten jaarvergadering 2011 4. Begroting 2011/2012 5. Balans 31-12-2011

Nadere informatie

Activiteiten De Zes Molens

Activiteiten De Zes Molens Activiteiten De Zes Molens Ongedwongen & gezellige activiteiten in april 2019 Locatie De Zes Molens Activiteiten: meedoen en erbij horen P. 02 Afgelopen maand kon u deelnemen aan diverse activiteiten.

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

Montessori Academie. Magazine

Montessori Academie. Magazine Kerstnummer 2013 Traditioneel starten we het kerstnummer van de MAM met een kerstcrypto. Er zijn weer mooie prijzen te winnen als je de puzzel oplost en inzendt naar: MA@rml.nl Doe je de puzzel liever

Nadere informatie

Lezing Terugblik Gardenista. Afdeling Aalten e.o.

Lezing Terugblik Gardenista. Afdeling Aalten e.o. Lezing Terugblik Gardenista Afdeling Aalten e.o. 2 Herfst Dit is al weer de laatste nieuwsbrief van dit jaar en de herfst is nu al in volle gang. Ik houd van de herfst, met de mooi gekleurde bomen, de

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), OBS De Jagersplas Brasemermeer 23b 159 GE Zaandam 75-615 61 94 info@obsdejagersplas.nl www.obsdejagersplas.nl Beste ouder(s)/verzorger(s), Voor u ziet u informatie over de Brede school activiteiten van

Nadere informatie

zaterdag 16 september van of zaterdag 23 september van 10 12

zaterdag 16 september van of zaterdag 23 september van 10 12 Verenigingsnieuws ATV Ons Belang Nieuwegein September 2017 Nieuwe toegangspassen voor alle leden Het nieuwe toegangssysteem werkt. We kunnen daarom overstappen op de nieuwe passen. De huidige handzenders

Nadere informatie

hajraa.nl facebook.com/hajraa twitter.com/hajraa youtube.com/hajraa instagram.com/hajraa Sponsor Brochure

hajraa.nl facebook.com/hajraa twitter.com/hajraa youtube.com/hajraa instagram.com/hajraa Sponsor Brochure sponsor@hajraa.nl hajraa.nl facebook.com/hajraa twitter.com/hajraa youtube.com/hajraa instagram.com/hajraa Sponsor Brochure Introductie Al 60 jaar is de Eindhovense Studenten Volleybal Vereniging Hajraa

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN. Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari.

Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN. Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari. Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN Donderdag 1 Micado Zondag 4 Maandag 5 Woensdag 7 Donderdag 8 Avond: Kruiden als thee Woensdag 14 Donderdag 15 Zondag 18 Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari.

Nadere informatie

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!!

Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! Maak uw activiteiten beschikbaar voor sponsoring!! PASSEN DEZE ACTIVITEITEN BIJ DIE VAN UW REGIO? GEEF ZE OP VOOR WWW.LANDSCHAPS VEILING.NL ONTVANG STEUN, WORD ZICHTBAAR & BEREIKBAAR! Landschapsveiling.nl

Nadere informatie

ANDERS OUDER WORDEN. Anders Ouder Worden wordt financieel ondersteund door WOP Schollevaar

ANDERS OUDER WORDEN. Anders Ouder Worden wordt financieel ondersteund door WOP Schollevaar ANDERS OUDER WORDEN Anders Ouder Worden wordt financieel ondersteund door WOP Schollevaar A C T I V I T E I T E N september december 2016 EXCURSIES Met regelmaat organiseert de werkgroep excursies en andere

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

Nieuwe leerlingen. 13-06-2014 Agenda. Victor de Haan in groep 1 (juf Jannie en juf Simone)

Nieuwe leerlingen. 13-06-2014 Agenda. Victor de Haan in groep 1 (juf Jannie en juf Simone) 13-06-2014 Agenda Nieuwe leerlingen 16 t/m 19-06 Avondvierdaagse 17-06 MR-vergadering 18-06 weekviering groep 8B 20-06 talentenkijker in gr. 6, 6/7 en 7 Victor de Haan in groep 1 (juf Jannie en juf Simone)

Nadere informatie

BEVEREN www.kvlvbeveren.be BE63 7376 0310 3708 Oktober 2015

BEVEREN www.kvlvbeveren.be BE63 7376 0310 3708 Oktober 2015 BEVEREN www.kvlvbeveren.be BE63 7376 0310 3708 Oktober 2015 Kookles: Taarten zonder oven Op donderdag 15 okt om 13u en om 19.30u in Beveren CC Ter Vesten Menu : - Kaastaart met limoen - Sinaasappel-straciatellataart

Nadere informatie

Nieuwsbrief Najaar 2017 Centrum Havenstraat 5

Nieuwsbrief Najaar 2017 Centrum Havenstraat 5 Nieuwsbrief Najaar 2017 Centrum Havenstraat 5 Er zijn weer allerlei leuke activiteiten aan de Havenstraat 5 te Oostwold In deze nieuwsbrief vind je een weergave van activiteiten, zoals bijvoorbeeld Rock

Nadere informatie