Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) Wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) Wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding"

Transcriptie

1 Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) Wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding

2 2/17 Inhoudsopgave I Besluit Artikel 1 Compenserende maatregelen voor natuur Artikel 2 Toepasselijkheid Tracébesluit Blankenburgverbinding Artikel 3 Schadevergoeding Artikel 4 Toepasbaarheid Crisis- en herstelwet Artikel 5 Slotbepaling II Toelichting III Bijlagen Bijlage 1 Aanvullening Passende Beoordeling (stikstofdepositie) Bijlage 2 Compensatieplan (stikstofdepositie)

3 3/17 I Besluit Gelet op het bepaalde in artikel 14, eerste lid, van de Tracéwet stel ik, de Minister van Infrastructuur en Milieu, het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) vast. Het betreft hier een wijziging van ondergeschikte aard van het Tracébesluit Blankenburgverbinding, zoals vastgesteld op 28 maart Het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) bestaat uit deze besluittekst (I). Bij het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) hoort een toelichting (II) met twee bijlagen (III). Artikel 1 Compenserende maatregelen voor natuur Aan artikel 11 van het Tracébesluit Blankenburgverbinding wordt een achtste lid toegevoegd, dat als volgt luidt: 8. De Minister van Infrastructuur en Milieu draagt er zorg voor dat van de volgende habitattypen minimaal de genoemde oppervlakte tot ontwikkeling komt in het genoemde Natura 2000-gebied: H2130A Grijze duinen (kalkrijk) H2130B Grijze duinen (kalkarm) H2130C Grijze duinen (heischraal) H2150 Duinen met struikheide H2190C Vochtige duinvalleien (ontkalkt) 230 m 2 Duinen Goeree & Kwade Hoek 680 m 2 Solleveld & Kapittelduinen 100 m 2 Duinen Goeree & Kwade Hoek 100 m 2 Solleveld & Kapittelduinen 100 m 2 Duinen Goeree & Kwade Hoek De uitvoering van deze compenserende maatregel dient plaats te vinden overeenkomstig het Compensatieplan (stikstofdepositie). Artikel 2 Toepasselijkheid Tracébesluit Blankenburgverbinding Het bepaalde in het Tracébesluit Blankenburgverbinding blijft voor het overige onverminderd van kracht.

4 4/17 Artikel 3 Schadevergoeding Artikel 19 (schadevergoeding) van Tracébesluit Blankenburgverbinding is van overeenkomstige toepassing op dit Tracébesluit. Artikel 4: Toepasbaarheid Crisis- en herstelwet Op dit Tracébesluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Artikel 5: Slotbepaling Dit Tracébesluit wordt aangehaald als: Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017). Beroepsmogelijkheid Het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) betreft een wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding van ondergeschikte aard, reden waarom overeenkomstig artikel 14 van de Tracéwet geen ontwerp-tracébesluit ter inzage wordt gelegd. Tegen het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) hebben belanghebbenden de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De beroepen ingediend tegen het Tracébesluit Blankenburgverbinding worden ingevolge artikel 6:19, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht geacht mede te zijn gericht tegen het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017), tenzij dit daaraan geheel tegemoet komt. Deze appellanten hoeven dus niet opnieuw beroep in te stellen indien zij bezwaren hebben tegen het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017). Het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) is tevens toegezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift dient ten minste de volgende onderdelen te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. de vermelding dat het gaat om het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) van de Minister van Infrastructuur en Milieu;

5 5/17 d. de redenen (gronden) waarom u beroep instelt; e. uw handtekening. U moet het beroepschrift ondertekenen; f. zo mogelijk dient tevens een kopie te worden toegevoegd van het besluit waarop het geschil betrekking heeft. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken met ingang van de dag na die waarop het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) is bekendgemaakt. De locaties van de terinzagelegging en de beroepstermijn worden bekend gemaakt via advertenties in de digitale Staatscourant en in enkele dagbladen en huis-aan-huisbladen. Op dit besluit is Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift de beroepsgronden gericht tegen het besluit moet opnemen. Het beroep wordt niet ontvankelijk verklaard indien de beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn van zes weken zijn ingediend. Na afloop van de beroepstermijn kunnen beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

6 6/17 II Toelichting 1 Reden voor wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding Inleiding Op 28 maart 2016 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu het Tracébesluit Blankenburgverbinding vastgesteld. Het Tracébesluit Blankenburgverbinding voorziet in de aanleg van een nieuwe autosnelweg van circa 3,4 kilometer lang, tussen de autosnelwegen A20 (tussen Vlaardingen en Maassluis) en A15 (ter hoogte van Rozenburg). De nieuwe verbinding krijgt nummer A24 en wordt aangeduid als de Blankenburgverbinding. De Blankenburgverbinding kruist de Nieuwe Waterweg in een tunnel van circa 945 meter lang: de Blankenburgtunnel. Ter plaatse van de Aalkeetpolder ligt de Blankenburgverbinding eveneens in een tunnel. Deze Aalkeettunnel wordt circa 510 meter lang. Tegen het Tracébesluit Blankenburgverbinding zijn beroepen ingekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling). De Afdeling heeft de beroepen behandeld op zitting van 13 december Een van de aspecten die in de beroepsprocedure aan de orde is, betreft mogelijke effecten van het gebruik van de Blankenburgverbinding door toename van stikstofdepositie op Natura Het Tracébesluit Blankenburgverbinding is gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (het PAS). Het PAS voorziet in bronmaatregelen waardoor de emissie van stikstof afneemt en in herstelmaatregelen in de betrokken Natura 2000-gebieden. Daardoor ontstaat ruimte om een deel van die ecologische winst in te zetten voor economische ontwikkelingen. Dat kan door middel van het toedelen van ontwikkelingsruimte. Aan het PAS ligt een integrale passende beoordeling ten grondslag, aangevuld met gebiedsanalyses per Natura 2000-gebied. Daarin is vastgesteld dat de ontwikkelingen die onder het PAS worden toegestaan, niet leiden tot aantasting van de natuurlijke kenmerken van Natura 2000-gebieden. In het Tracébesluit Blankenburgverbinding is, in overeenstemming met artikel 19km, eerste lid, aanhef en onder e, van de Natuurbeschermingswet 1998, ontwikkelingsruimte toegedeeld. 1 Deze ontwikkelingsruimte is voor de Blankenburgverbinding, als zogenaamd prioritair project, gereserveerd in het PAS. Daarmee is voor het aspect stikstofdepositie de toets voor Natura 2000 voltooid. In 1 De Natuurbeschermingswet 1998 gold tot 1 januari 2017 en is van toepassing op het Tracébesluit Blankenburgverbinding. Per 1 januari 2017 geldt de Wet natuurbescherming. Deze is van toepassing op het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017). Inhoudelijk zijn er voor de beoordeling van mogelijke effecten op Natura 2000 geen wijzigingen.

7 7/17 het systeem van het PAS is een projectspecifieke passende beoordeling voor het aspect stikstofdepositie niet meer aan de orde. Na de behandeling ter zitting heeft de Afdeling bericht dat de uitspraak wordt aangehouden. De reden hiervoor is dat de Afdeling op 17 mei 2017, in een andere beroepsprocedure, die los staat van het Tracébesluit Blankenburgverbinding, zogenaamde prejudiciële vragen heeft gesteld aan het Europese Hof van Justitie over de juridische houdbaarheid van het PAS. Zolang die procedure loopt, houdt de Afdeling ook andere beroepsprocedures aan waarin het PAS aan de orde is, waaronder die inzake het Tracébesluit Blankenburgverbinding. De Afdeling heeft het Europese Hof van Justitie verzocht de prejudiciële vragen vóór 1 juli 2018 te beantwoorden. Op welke datum (daarna) een uitspraak in de beroepsprocedure inzake het Tracébesluit Blankenburgverbinding wordt gedaan is onzeker. Waarom dit Tracébesluit? De Minister van Infrastructuur en Milieu hecht er grote waarde aan dat de Blankenburgverbinding zo snel mogelijk wordt gerealiseerd. De uiterste datum voor openstelling van de Blankenburgverbinding in het MIRT 2 is Die planning wordt met zekerheid niet gehaald wanneer de beantwoording van de prejudiciële vragen inzake het PAS moet worden afgewacht. Uit het oogpunt van natuurbescherming is er geen reden om de beantwoording van de prejudiciële vragen af te wachten. Voor dit wijzigingsbesluit is een projectspecifieke Passende Beoordeling uitgevoerd voor het aspect stikstofdepositie. Daarin is op geen enkele manier het PAS betrokken. Uit de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) volgt dat het gebruik van de Blankenburgverbinding door het verkeer, als gevolg van netwerkeffecten op andere wegvakken, kan leiden tot toename van stikstofdepositie op Natura Voor de meeste habitattypen in de Natura 2000-gebieden rond deze wegvakken, kunnen significante negatieve effecten met zekerheid worden uitgesloten. Voor enkele habitattypen is dit niet het geval. Hiervoor is de ADC-toets uitgevoerd 3 en zijn compenserende maatregelen bepaald. Het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) legt de compenserende maatregelen vast en maakt deze onderdeel van het project. Het voorliggende wijzigingsbesluit stelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in staat om in de lopende beroepsprocedure het aspect stikstof buiten het PAS om te beoordelen. 2 Het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), bijlage bij de Begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 3 Artikel 2.8, vierde lid, van de Wet natuurbescherming.

8 8/17 2 Passende Beoordeling (stikstofdepositie) 2.1 Uitgangspunten In de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) zijn de effecten van de aanleg en het gebruik van de Blankenburgverbinding beoordeeld op Natura Daarbij is op geen enkele manier gebruik gemaakt van het PAS. Dat betekent dat: De beoordeling is uitgevoerd volgens de methodiek zoals gebruikelijk was voorafgaand aan het PAS (uiteraard wel gebruik makend van de meest recente kennis en rekenmethodiek 4 ). De bronmaatregelen uit het PAS niet zijn betrokken. De depositie in toekomstige jaren is gebaseerd op het basisscenario met vaststaand beleid (uit AERIUS M16L, gegevens RIVM 2017), zonder de bronmaatregelen uit het PAS. De herstelmaatregelen uit het PAS niet zijn meegenomen in de beoordeling van de haalbaarheid van de instandhoudingsdoelstellingen. 2.2 Uitkomsten Uit de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) blijkt dat er tijdens de aanlegfase van de Blankenburgverbinding geen effecten optreden op Natura 2000, vanwege de grote afstand van de Blankenburgverbinding tot (stikstofgevoelige) Natura 2000-gebieden. De projectlocatie ligt op meer dan 9 kilometer van stikstofgevoelige (delen van) Natura-2000 gebieden waarvoor een instandhoudingsdoelstelling is vastgesteld. Voor de gebruiksfase van de Blankenburgverbinding zijn netwerkeffecten relevant: de aanleg van de Blankenburgverbinding leidt tot verandering van de verkeersstromen op de aansluitende wegvakken. Dit heeft consequenties voor de depositiebijdrage van het wegverkeer op Natura 2000-gebieden die nabij deze wegvakken liggen. Het onderzoeksgebied bestaat uit stikstofgevoelige habitattypen en leefgebieden in de Natura 2000-gebieden: Solleveld & Kapittelduinen; Voornes Duin; Duinen Goeree & Kwade Hoek; Grevelingen. Deze Natura 2000-gebieden liggen op aanzienlijke afstand van de Blankenburgverbinding (zie afbeelding). De netwerkeffecten leiden slechts tot beperkte 4 Voor stikstofberekeningen in een Passende Beoordeling is bij wet het gebruik van AERIUS dwingend voorgeschreven (artikel 2.1, eerste lid, van de Regeling natuurbescherming).

9 9/17 effecten op de stikstofgevoelige habitattypen en leefgebieden in deze Natura-2000 gebieden. In de beoordeling van de effecten door de Blankenburgverbinding op de genoemde Natura 2000-gebieden zijn ook mogelijke effecten door cumulatie met andere projecten betrokken. Hieronder worden de uitkomsten van de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) per gebied gegeven. Grevelingen Voor het Natura 2000-gebied Grevelingen kunnen significante negatieve effecten voor alle habitattypen en leefgebieden worden uitgesloten. Solleveld & Kapittelduinen Voor het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen kunnen significante negatieve effecten niet worden uitgesloten voor de habitattypen H2130A grijze duinen (kalkrijk), H2130B grijze duinen (kalkarm) en H2150 duinen met struikheide. Voor H2130A grijze duinen (kalkrijk) is het maximale projecteffect 0,03 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,05 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,01 mol N/ha/jaar in zowel 2023 als 2030.

10 10/17 Voor H2130B grijze duinen (kalkarm) is het maximale projecteffect is 0,11 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,14 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,02 mol N/ha/jaar in zowel 2023 als Voor H2150 duinen met struikheide is het maximale projecteffect is 0,05 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,06 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,03 mol N/ha/jaar en 0,04 mol N/ha/jaar in Voornes Duin Voor het Natura 2000-gebied Voornes Duin kunnen significante negatieve effecten niet worden uitgesloten voor het habitattype H2130A grijze duinen (kalkrijk) en H2130C grijze duinen (heischraal). Voor H2130A grijze duinen (kalkrijk) is het maximale projecteffect 6,94 mol N/ha/jaar in 2023 en 9,69 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,14 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,20 mol N/ha/jaar in Voor H2130C grijze duinen (heischraal) is het maximale projecteffect 0,18 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,24 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,01 mol N/ha/jaar in zowel 2023 als Duinen Goeree & Kwade Hoek Voor het Natura 2000-gebied Duinen Goeree & Kwade Hoek kunnen significante negatieve effecten niet worden uitgesloten voor de habitattypen H2130 grijze duinen, met de subtypen A (kalkrijk), B (kalkarm) en C (heischraal), en voor het habitattype H2190C vochtige duinvalleien (ontkalkt). Voor H2130A grijze duinen (kalkrijk) is het maximale projecteffect 2,71 mol N/ha/jaar in 2023 en 3,44 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,06 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,08 mol N/ha/jaar in Voor H2130B grijze duinen (kalkarm) het maximale projecteffect 1,26 mol N/ha/jaar in 2023 en 1,62 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,10 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,12 mol N/ha/jaar in Voor H2130C grijze duinen (heischraal) is het maximale projecteffect 0,41 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,51 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,07 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,08 mol N/ha/jaar in Voor H2190C vochtige duinvalleien (ontkalkt) is het maximale projecteffect 0,92 mol N/ha/jaar in 2023 en 1,17 mol N/ha/jaar in Het gemiddelde projecteffect is 0,12

11 11/17 mol N/ha/jaar in 2023 en 0,19 mol N/ha/jaar in Mitigerende maatregelen In de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) is vervolgens beoordeeld of er mitigerende maatregelen mogelijk zijn om significante negatieve effecten alsnog te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat er geen effectieve mitigerende maatregelen voorhanden zijn die nog niet zijn voorzien in een ander kader, zoals het PAS of regulier beheer conform het Natura 2000-beheerplan. De conclusie dat mitigerende maatregelen niet voorhanden zijn, betekent dat voor de hierboven besproken effecten compenserende maatregelen moeten worden getroffen als onderdeel van de ADCtoets. 2.4 Compenserende maatregelen In de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) is de compensatieopgave berekend. Hierop wordt in het volgende hoofdstuk ingegaan, bij de bespreking van de ADC-toets. In dat hoofdstuk wordt de volgorde A, D, C aangehouden. Dat betekent dat wordt onderbouwd dat: A: er geen alternatieve oplossingen zijn met een minder groot effect op Natura 2000; D: de Blankenburgverbinding nodig is om dwingende redenen van groot openbaar belang, en; C: de nodige compenserende maatregelen worden getroffen om te waarborgen dat de algehele samenhang van Natura 2000 bewaard blijft. 3 ADC-toets 3.1 Geen alternatieve oplossingen Voor de aanleg van de Blankenburgverbinding, zoals die is vastgelegd in het Tracébesluit Blankenburgverbinding, bestaan geen alternatieven die een minder groot effect op Natura 2000-hebben. Dat blijkt uit de Plan-MER die is uitgevoerd ten behoeve van de Rijksstructuurvisie Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding. In de Rijksstructuurvisie zijn vier projectdoelstellingen geformuleerd: 1. het bieden van een oplossing voor het capaciteitsprobleem op de Beneluxcorridor in en na 2020; 2. verbetering van de ontsluiting van het Haven Industrieel Complex; 3. verbetering van de ontsluiting van de Greenport Westland;

12 12/17 4. ondersteuning van de ontwikkeling van de A4-corridor als vitale bereikbaarheids-as van dit deel van de Randstad. In het Plan-MER zijn twee alternatieven voor de Nieuwe Westelijke Oeververbinding onderzocht: 1. de Oranjeverbinding, ter hoogte van de Maeslantkering ligt, en 2. de Blankenburgverbinding. Tevens is de referentiesituatie in beeld gebracht, dus zonder Nieuwe Westelijke Oeververbinding, in het jaar Dit kan beschouwd worden als het nulalternatief. Uit het Plan-MER volgt dat het nulalternatief geen probleemoplossend vermogen heeft. De capaciteitsproblemen op de Beneluxcorridor worden niet opgelost, maar nemen met de groei van het verkeer alleen maar toe. De ontsluiting van het Haven Industrieel Complex blijft een knelpunt. De ontsluiting van Greenport Westland wordt evenmin verbeterd en de ontwikkeling van de A4-corridor niet ondersteund. Voor de Oranjeverbinding geldt dat deze evengoed effecten heeft op Natura Er treden vergelijkbare netwerkeffecten op als bij de Blankenburgverbinding, en daardoor eveneens toename van stikstofdepositie op gevoelige habitattypen. Daarbij komt dat de Oranjeverbinding, anders dan de Blankenburgverbinding, dicht bij het Natura gebied Solleveld & Kapittelduinen ligt en daardoor tevens leidt tot verstoring door geluid. 5 Bovendien blijkt uit het Plan-MER dat de Oranjeverbinding een minder groot probleemoplossend vermogen heeft dan de Blankenburgverbinding. 6 En dat terwijl de Oranjeverbinding aanzienlijk meer kost dan de Blankenburgverbinding. Uit de MKBA volgt dat de kosten voor de Oranjeverbinding, anders dan voor de Blankenburgverbinding, niet opwegen tegen de baten. 7 Binnen het alternatief Blankenburgverbinding zijn in het Plan-MER 3 varianten onderzocht, te weten Blankenburgverbinding Middendoor, Blankenburgverbinding Krabbeplas-West en Blankenburgverbinding Krabbeplas-Oost. De varianten zijn op onderstaande kaart weergegeven. 5 Plan-MER Nieuwe Westelijke Oeververbinding, Deelrapport E: E- ectenonderzoek (MER) Bijlage C: Natuureffecten, paragraaf Zie ook de Rijksstructuurvisie Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding, par Zie de Rijksstructuurvisie Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding, par. 3.6.

13 13/17 In het Tracébesluit Blankenburgverbinding is de voorkeursvariant Krabbenplas-West vastgelegd. Uit een oogpunt van effecten op Natura 2000 is er tussen de varianten geen verschil. De dichtstbijzijnde Natura 2000-gebieden liggen voor alle drie de varianten op dusdanig grote afstand, dat de enige mogelijke effecten liggen in toename van stikstofdepositie door netwerkeffecten op aanliggende wegvakken. Het netwerkeffect is in de drie varianten hetzelfde Dwingende redenen van groot openbaar belang De Blankenburgverbinding is nodig vanuit een oogpunt van menselijke gezondheid en openbare veiligheid. Het verbeteren van de gebiedsveiligheid van het Haven Industrieel Complex (HIC) van Rotterdam is een belangrijke doelstelling voor de Blankenburgverbinding. 9 Het Haven Industrieel Complex heeft een uitzonderlijk hoge concentratie industriële inrichtingen. In een groot aantal inrichtingen worden gevaarlijke stoffen opgeslagen, bewerkt of vervoerd. De afgelopen jaren is gebleken dat calamiteiten in het HIC-gebied tot de realiteit behoren (Chemie-Pack, Shell). Voor de gebiedsveiligheid is in het planproces, onder meer in de zienswijzen, ook uitdrukkelijk aandacht gevraagd door bewoners van het gebied. 10 De 8 Plan-MER Nieuwe Westelijke Oeververbinding, Hoofdrapport Plan-MER, paragraaf 9.1 (Effectvergelijking). 9 Zie de Toelichting op het Tracébesluit Blankenburgverbinding, blz Zie ook de Nota van Antwoord Blankburgverbinding, blz. 10 en Zie de Nota van Antwoord Blankburgverbinding, blz. 10, 37, 140 en 141.

14 14/17 Blankenburgverbinding draagt eraan bij dat in geval van een calamiteit een goede evacuatie en hulpverlening/rampenbestrijding kan worden gegarandeerd. Op dit moment is de verkeersstructuur niet robuust. Het HIC-gebied wordt ontsloten door de rijksweg A15. Deze loopt door het HIC-gebied in oostelijke richting naar de ring Rotterdam. De rijksweg A15 is vergeleken met andere drukke wegen in de Randstad incidentgevoelig, met name op bekende drukke plekken als de Botlektunnel en knooppunt Benelux. 11 Het wegennet rond Rotterdam heeft structurele capaciteitsproblemen, die in de toekomst alleen maar groter worden. Tussen 2010 en 2030 groeit de verkeersprestatie op het hoofdwegennet in de autonome situatie met ongeveer 35 tot 40% waardoor, als er niets gebeurt, het hele hoofdwegennet rondom Rotterdam in 2030 zwaar wordt belast. 12 De Blankenburgverbinding zorgt ervoor dat de verkeersstructuur robuuster wordt. De Blankenburgverbinding biedt een broodnodige tweede verbinding tussen de parallelle routes rijksweg A15 en rijksweg A20, naast de overbelaste Beneluxtunnel. Met de Blankenburgverbinding ontstaat een goed functionerende ladderstructuur. 13 De ladderstructuur komt niet alleen de bereikbaarheid ten goede 14, maar ook heel concreet de gebiedsveiligheid in het HIC-gebied. Voor bewoners en werknemers van het HIC-gebied is er in geval van een incident of calamiteit een extra evacuatieroute. In het geval van een stremming op de huidige route (bijvoorbeeld in de Botlektunnel of de Beneluxtunnel), is er een alternatieve evacuatieroute beschikbaar. Andersom is er voor de hulpdiensten een alternatieve aanrijdroute beschikbaar. Dat draagt bij aan een goede spoedeisende hulp en rampenbestrijding. Op deze manier zorgt de Blankenburgverbinding voor de gewenste verbetering van de gebiedsveiligheid. 3.3 Compenserende maatregelen Compensatieopgave Uit de Passende Beoordeling (stikstofdepositie) volgt dat voor 5 habitattypen, verspreid over 3 Natura 2000-gebieden, significante negatieve effecten als gevolg van stikstofdepositie niet kunnen worden uitgesloten. In de Passende Beoordeling is vastgesteld wat de benodigde compensatie is om te waarborgen dat de algehele samenhang van Natura 2000 bewaard blijft. 11 Plan-MER Niewe Westelijke Oeververbinding, Hoofdrapport Plan-MER, blz. 22 (gebaseerd op: Waarde van betrouwbaarheid, Erasmus RHV 2009). 12 Tracébesluit / MER Blankenburgverbinding, Effectstudie Verkeer, blz Rijksstructuurvisie Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijk Oeververbinding, blz Tracébesluit / MER Blankenburgverbinding, Effectstudie Verkeer, blz. 41.

15 15/17 Om het benodigde oppervlak van de compensatie vast te kunnen stellen, zijn de gevolgen van het projecteffect voor de omvang van het betreffende habitattype (oppervlakte effect) berekend. Hierbij is gebruik gemaakt van beschikbare dosiseffectrelaties uit de wetenschappelijke literatuur. Uit de berekening blijkt dat de afname van oppervlaktes habitattypen ten gevolge van de Blankenburgverbinding zeer gering is. Het gaat voor een aantal habitattypen om een afname van enkele m 2 en ten hoogste om een afname van 312 m 2. De grootste afname, te weten 312 m 2 H2130B in Duinen Goeree & Kwade Hoek, is slechts 0,017% van de aanwezige 185 ha ( m 2 ). In onderstaande tabel is het berekende effect van de Blankenburgverbinding op het oppervlak van de verschillende habitattypen weergegeven. Gebied Type Habitatnaam Afname oppervlak in 30 jaar (m2) Voornes Duin H2130A Grijze duinen (kalkrijk) 96 Voornes Duin H2130C Grijze duinen (heischraal) 0,2 Duinen Goeree & Kwade Hoek H2130A Grijze duinen (kalkrijk) 15 Duinen Goeree & Kwade Hoek H2130B Grijze duinen (kalkarm) 312 Duinen Goeree & Kwade Hoek H2130C Grijze duinen (heischraal) 17 Duinen Goeree & Kwade Hoek H2190C Vochtige duinvalleien (ontkalkt) 10 Solleveld & Kapittelduinen H2130A Grijze duinen kalkrijk 4 Solleveld & Kapittelduinen H2130B Grijze duinen (kalkarm) 28 Solleveld & Kapittelduinen H2150 Duinen met struikheide 1 De compensatieopgave is gesteld op twee keer het berekende oppervlak afname van habitattypen waarvoor significante gevolgen niet uitgesloten konden worden. Deze opslag is bedoeld om eventuele onzekerheden in de kwaliteit en ontwikkelingssnelheid van de compensatielocaties weg te nemen. Daarmee wordt zeker gesteld dat de compensatieomvang voldoende is. Doordat de afname van oppervlaktes habitattypen ten gevolge van de Blankenburgverbinding zeer gering is, is ook de compensatieopgave zeer gering. De totale compensatieopgave is weergegeven in onderstaande tabel. Type Habitatnaam Compensatieopgave in m2 H2130A Grijze duinen (kalkrijk) 230 H2130B Grijze duinen (kalkarm) 680 H2130C Grijze duinen (heischraal) 34,4 H2150 Duinen met struikheide 2 H2190C Vochtige duinvalleien (ontkalkt) 21

16 16/17 In lijn met de Natura 2000-profielendocumenten, is het minimum te compenseren oppervlak voor de 5 habitattypen gesteld op 100m 2. Kleinere locaties zijn te kwetsbaar om duurzaam in stand te houden. In onderstaande tabel is de compensatie weergegeven waarin zal worden voorzien. Type Habitatnaam Compensatieopgave in m2 H2130A Grijze duinen (kalkrijk) 230 H2130B Grijze duinen (kalkarm) 680 H2130C Grijze duinen (heischraal) 100 H2150 Duinen met struikheide 100 H2190C Vochtige duinvalleien (ontkalkt) 100 Gezien het beperkte oppervlakte is de compensatieopgave gebundeld. Per habitattype vindt compensatie plaats op één compensatielocatie. Het is namelijk ecologisch minder waardevol en effectief om een aantal losse snippers van de habitattypen te compenseren dan een groter geheel. Kleine oppervlaktes worden sterker beïnvloed door randeffecten en kunnen ook kleinere en daardoor minder stabiele populaties van de verschillende planten en diersoorten herbergen. In het Compensatieplan (stikstofdepositie) is de compensatie concreet uitgewerkt. De compensatie voor de habitattypen H2130B grijze duinen (kalkarm) en H2150 duinen met struikheide vindt plaats in het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen. De compensatie voor de habitattypen H2130A grijze duinen (kalkrijk), H2130C grijze duinen (heischraal) en H2190C vochtige duinvalleien (ontkalkt) vindt plaats in het Natura 2000-gebied Duinen Goeree & Kwade Hoek. In het Compensatieplan (stikstofdepositie) zijn de specifieke locaties voor de compensatie binnen de genoemde gebieden aangegeven. Het gaat om locaties die geschikt zijn voor de ontwikkeling van het betreffende habitattype, maar waar nu nog geen kwalificerend habitattype aanwezig is. In het Compensatieplan (stikstofdepositie) is precies omschreven op welke manier de locaties worden ingericht en beheerd om ervoor te zorgen dat de betreffende habitattypen tot ontwikkeling komen. Daarbij is de effectiviteit van de maatregelen onderbouwd. Uit een oogpunt van maximale zekerheid is voorzien in monitoring, zodat het beheer tijdig kan worden bijgestuurd wanneer van de ontwikkeling van de habitattypen niet volledig verloopt zoals verwacht. De uitvoering en het benodigde beheer zijn geborgd door middel van uitvoeringsovereenkomsten met de eigenaar en beheerder van de compensatielocaties. De compenserende maatregelen herstellen ruimschoots de ecologische functies en structuur van de habitattypen die mogelijk beschadigd worden ten gevolge van de

17 17/17 netwerkeffecten van de Blankenburgverbinding. De compenserende maatregelen zullen in 2018 worden uitgevoerd. De compenserende maatregelen worden dus circa 5 jaar voor aanvang van het gebruik van de Blankenburgverbinding gerealiseerd en dus ruim voordat de mogelijke aantasting begint. Het tempo van ontwikkeling is bovendien hoger dan het tempo van aantasting. Op geen enkel moment zal er daarom sprake zijn van een vermindering van oppervlak of kwaliteit van de betrokken habitattypen. Gelet op de omvang, kwaliteit, locatie en tijdigheid van de compensatie is de conclusie dat de algehele samenhang van Natura 2000 bewaard blijft. 4 Slotopmerking In artikel 2 van het Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) is vastgelegd dat, afgezien van de toevoeging van de compenserende maatregelen voor Natura 2000, het bepaalde in het Tracébesluit Blankenburgverbinding onverminderd van kracht blijft. Dat geldt ook voor de toedeling van ontwikkelingsruimte die vastgelegd is in de aanhef van het Tracébesluit Blankenburgverbinding. Deze toedeling wordt met het Tracébesluit Blankenburgverbinding niet ingetrokken.

18 Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat Oktober 2017

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016)

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016) Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016) Besluit tot wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok Deel I Besluit TRACÉBESLUIT ZUIDASDOK (wijziging 2016) Besluit tot wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok

Nadere informatie

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2017)

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2017) Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2017) Besluit tot wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok Deel I Besluit TRACÉBESLUIT ZUIDASDOK (wijziging 2017) Besluit tot wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok

Nadere informatie

Tracébesluit A4 Vlietland - N14

Tracébesluit A4 Vlietland - N14 Tracébesluit A4 Vlietland - N14 I Besluit Vastgesteld op: De Minister van Infrastructuur en Milieu mw. drs. M.H. Schultz van Haegen Pagina 1 van 7 Pagina 2 van 7 I Besluit Inhoud 1 Tracébesluit 4 Artikel

Nadere informatie

Uw kenmerk: /1/R

Uw kenmerk: /1/R Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State Postbus 20019 2500 EA DEN HAAG Uw kenmerk: 201602958/1/R6 20171122 Geachte Staatsraden, Bij Vereniging, Natuur- en Milieufederatie Zuid-, de Midden Delfland

Nadere informatie

Tracébesluit. A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) I Besluit

Tracébesluit. A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) I Besluit Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) I Besluit Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen, fase 2 (wijziging 2016) I Besluit Vastgesteld op: 12 februari 2016 De

Nadere informatie

Impact van het PAS-arrest: oplossingenrichtingen voor de praktijk

Impact van het PAS-arrest: oplossingenrichtingen voor de praktijk Impact van het PAS-arrest: oplossingenrichtingen voor de praktijk Op 7 november jl. heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie prejudiciële vragen beantwoord over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19kh Datum besluit : 14 juni 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2016-004730 - gemeente Bronckhorst Activiteit

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19kh Datum besluit : 1 december 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2015-009766 - gemeente Apeldoorn Activiteit

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het Saneringsplan A4 Vlietland-N14

Besluit tot vaststelling van het Saneringsplan A4 Vlietland-N14 Besluit tot vaststelling van het Saneringsplan A4 Vlietland-N14 I Besluit Vastgesteld op: De Minister van Infrastructuur en Milieu mw. drs. M.H. Schultz van Haegen Pagina 1 van 7 Pagina 2 van 7 I Besluit

Nadere informatie

De ins en outs van de Nederlandse PAS

De ins en outs van de Nederlandse PAS Ralph Frins De ins en outs van de Nederlandse PAS Natuurbeschermingsrecht voor gevorderden? PAS Symposium NecoV 26 april 2016 Korte historiek - 2008: problemen m.b.t. stikstofdepositie i.h.k.v. vergunningverlening

Nadere informatie

Bestemmingsplannen en PAS

Bestemmingsplannen en PAS Bestemmingsplannen en PAS Dr. F.L.H. Vanweert PAGINA 0 Bestemmingsplannen en PAS 3 NOVEMBER 2015 Overzicht PAS; Natuurbeschermingswet en Bestemmingsplannen; PAS en Bestemmingsplannen; Voortoets en Passende

Nadere informatie

Tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (2014)

Tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (2014) Tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (2014) I Besluit september 2014 Pagina 1 van 11 Pagina 2 van 11 Tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (2014) I Besluit september 2014

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 Datum besluit : 2 juni 2016 Onderwerp Artikel Activiteit : Ontwerpbesluit Natuurbeschermingswet 1998-588927 - gemeente

Nadere informatie

Stikstofdepositieonderzoek bestemmingsplan Duingeest te Monster

Stikstofdepositieonderzoek bestemmingsplan Duingeest te Monster Notitie Contactpersoon Elger Niemendal Datum 28 november 2016 Kenmerk N001-1241747ENX-los-V01-NL Stikstofdepositieonderzoek bestemmingsplan Duingeest te Monster 1 Inleiding In het kader van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Ontwerp-Tracébesluit A4 Vlietland - N14

Ontwerp-Tracébesluit A4 Vlietland - N14 Ontwerp-Tracébesluit A4 Vlietland - N14 I Besluit Vastgesteld op: De Minister van Infrastructuur en Milieu mw. drs. M.H. Schultz van Haegen Pagina 1 van 7 Pagina 2 van 7 I Besluit Inhoud 1 Ontwerp-Tracébesluit

Nadere informatie

Bijlage F Uitgangspunten stikstofdepositieberekeningen projecten Hoofdwegennet (HWN), planuitwerkingsfase

Bijlage F Uitgangspunten stikstofdepositieberekeningen projecten Hoofdwegennet (HWN), planuitwerkingsfase Bijlage F Uitgangspunten stikstofdepositieberekeningen projecten Hoofdwegennet (HWN), planuitwerkingsfase Versie 1.2 Definitief - 21 december 2016 1 1 Inleiding Deze bijlage beschrijft de uitgangspunten

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 2 december 2016 door ons ontvangen aanvraag voor een vergunning ingevolge artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming van R. Verburgt

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen. #99 Solleveld & Kapittelduinen Procedurewijzer Voor het wijzigingsbesluit Solleveld & Kapittelduinen #99 Solleveld & Kapittelduinen Inhoudsopgave Procedurewijzer - 2 Wat is Natura 2000? - 2 Wijzigingsbesluit - 2 In beroep gaan (wijzigingsbesluit

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (Wnb)

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (Wnb) 1 Assen, 23 januari 2017 Ons kenmerk 201601734-00675610 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (Wnb) Vergunninghouder

Nadere informatie

BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Assen, 4 december 2018 Ons kenmerk 201801535-00789811 BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen(@odh.nl I www.odh.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00519040 ODH-2018-00091953 2

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Assen, 28 november 2017 Ons kenmerk 201701823-00726559 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder

Nadere informatie

VERZONDEN 1 4 SEP. 2017

VERZONDEN 1 4 SEP. 2017 Regiona JT Uitvoeringsdienst oord-holland Noord VERZONDEN 1 4 SEP. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft : Wnb ontwerpbesluit PAS Zaaknummer : RUD17. 219695 Vergunninghouder

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 23 januari 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-010547 - gemeente Haaksbergen

Nadere informatie

BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Assen, 28 november 2017 Ons kenmerk 201700845-00726807 BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder Bedrijfslocatie

Nadere informatie

Ontwerp-Tracébesluit A15 Maasvlakte- Vaanplein (Tracébesluit A15 Maasvlakte Vaanplein wijziging 2017)

Ontwerp-Tracébesluit A15 Maasvlakte- Vaanplein (Tracébesluit A15 Maasvlakte Vaanplein wijziging 2017) Versie 24 van 20 juni 2017 Ontwerp-Tracébesluit A15 Maasvlakte- Vaanplein (Tracébesluit A15 Maasvlakte Vaanplein wijziging 2017) I Besluit Versie 24 van 20 juni 2017 Versie 24 van 20 juni 2017 Ontwerp-Tracébesluit

Nadere informatie

BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) 1 Assen, 25 maart 2019 Ons kenmerk 201802064-00810929 BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder

Nadere informatie

VERZONDEN 19 SEP. 2017

VERZONDEN 19 SEP. 2017 R Jitvoeringsdienst rd-holland Noord VERZONDEN 19 SEP. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HQLLAND Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD17.221849 Gemeente

Nadere informatie

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator.

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator. Dit document bevat resultaten van een stikstofdepositieberekening met AERIUS Calculator. U dient dit document te gebruiken ter onderbouwing van een in het kader van de Wet natuurbescherming. De resultaten

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 19 september 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-00078 - gemeente Nunspeet

Nadere informatie

VERZONDEN 0 3 ONT. 2017

VERZONDEN 0 3 ONT. 2017 Uitvoeringsdienst oord-holland Noord Archief ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND VERZONDEN 0 3 ONT. 2017 Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD17.217236

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Assen, 30 oktober 2018 Ons kenmerk 201801916-00783333 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder

Nadere informatie

verzonden o 7 mir 2019

verzonden o 7 mir 2019 R JT Uitvoeringsdienst oord-holland Noord verzonden o 7 mir 2019 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD.272355 A.G.J.

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND amfjifai P Uitvoeringsdienst rb ord-holland Noord VERZONDEN O 5 OKI. 2017 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft : Wnb ontwerpbesluit PAS Zaaknummer : RUD17.218600 Vergunninghouder

Nadere informatie

BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN

BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN Artikel 19d en 19e Datum besluit : XXXX Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-583493 - gemeente Eemsmond Activiteit :

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) 1 Assen, 25 april 2017 Ons kenmerk 201602886-00691398 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7 VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder Bedrijfslocatie

Nadere informatie

Memo. memonummer v01 datum 19 december 2017 Gemeente Zwijndrecht van S. Visser Antea Group

Memo. memonummer v01 datum 19 december 2017 Gemeente Zwijndrecht van S. Visser Antea Group Memo memonummer 20171219-253877 - v01 datum 19 december 2017 aan Gemeente Zwijndrecht van S. Visser Antea Group goedkeuring D. Bouman kopie W. Berkers CroonenBuro5 project Woningbouw aan Sportlaan te Heerjansdam

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB)

ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) 1 Assen, 5 november 2018 Ons kenmerk 201802306-00785497 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DRENTHE INZAKE VERGUNNING OP BASIS VAN ARTIKEL 2.7, LID 2, VAN DE WET NATUURBESCHERMING (WNB) Vergunninghouder

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39863 10 juli 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 5 juli 2017, nr. WJZ/17068977, tot wijziging

Nadere informatie

Nu begint het PAS! VMR Themamiddag, 4 juli Marcel Soppe

Nu begint het PAS! VMR Themamiddag, 4 juli Marcel Soppe Nu begint het PAS! Kunnen er nog Wnbtoestemmingsbesluiten worden verleend? VMR Themamiddag, 4 juli 2019 Marcel Soppe Verlening Wnb-vergunning mogelijk? Voorgenomen projecten met toename stikstofdepositie

Nadere informatie

BESCHIKKING D.D. 15 APRIL 2013 - ZAAKNUMMER 2013-001167 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESCHIKKING D.D. 15 APRIL 2013 - ZAAKNUMMER 2013-001167 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESCHIKKING D.D. 15 APRIL 2013 - ZAAKNUMMER 2013-001167 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Natuurbeschermingswet 1998 Drempelwaarden op grond van beleidsregels stikstof Gelderland 2013-001167 - gemeente

Nadere informatie

VERZONDEN 0 2 JOU 2018

VERZONDEN 0 2 JOU 2018 R ^ Uitvoeringsdienst oord-holland Noord VERZONDEN 0 2 JOU 2018 ONTWERPBESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN NOORD-HOLLAND Betreft Zaaknummer Vergunninghouder Locatie Wnb ontwerpbesluit PAS RUD. 242830 Klaverschaap

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 25 maart 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-014198- gemeente Hof van

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Waddenzee. #1 Waddenzee

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Waddenzee. #1 Waddenzee Procedurewijzer Voor het wijzigingsbesluit Waddenzee #1 Waddenzee Inhoudsopgave Procedurewijzer - 2 Wat is Natura 2000? - 2 Wijzigingsbesluit - 2 In beroep gaan (wijzigingsbesluit Waddenzee) - 3 Inzien

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 11 december 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-012145 - gemeente Oude IJsselstreek

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 21 januari 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2013-014115 - gemeente Putten Activiteit : het

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 14 oktober 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-008334 - gemeente Aalten

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 18 juni 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2015-005202 - gemeente Ede Activiteit

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN Groningen, 4 februari 2016 Zaaknr. : 584698 Verzonden : 5 februari 2016 BESLUIT VERLENEN NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GRONINGEN

Nadere informatie

Rechtsgebied: Ruimtelijke- ordeningskamer - Bestemmingsplannen Gelderland

Rechtsgebied: Ruimtelijke- ordeningskamer - Bestemmingsplannen Gelderland Uitspraak 201601550/2/R6 Datum van uitspraak: maandag 25 april 2016 Tegen: de raad van de gemeente Ede Proceduresoort: Voorlopige voorziening Rechtsgebied: Ruimtelijke- ordeningskamer - Bestemmingsplannen

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 21 januari 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-010894 - gemeente Ermelo Activiteit

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 18 november 2013 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2013-011300 - gemeente Aalten Activiteit : het

Nadere informatie

2 e ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b

2 e ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b 2 e ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 13 november 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-000192 -

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 27 januari 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2016-001222 - gemeente Woudenberg

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 27 februari 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-012145 - gemeente Oude IJsselstreek

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied Wageningen

Bestemmingsplan buitengebied Wageningen Bestemmingsplan buitengebied Wageningen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 12 augustus 2013 / rapportnummer 2755 40 1. Oordeel over het MER De gemeente Wageningen wil haar bestemmingsplan voor

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 3 oktober 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2016-011430 gemeente Apeldoorn Activiteit : plaatsen

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 1.13, artikel 2.7 lid 2 en 3 en artikel 2.8 lid 3 en 9 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit natuurbescherming

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 22 juni 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-005160 - gemeente Putten Activiteit

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 27 november 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2015-009212 - gemeente Amersfoort Activiteit

Nadere informatie

Factsheet Woningbouwplannen, stikstof en Natura

Factsheet Woningbouwplannen, stikstof en Natura Versie Deze Factsheet wordt regelmatig ge-update. We vinden het belangrijk de informatie die nu beschikbaar is snel te delen. Wij streven naar correcte en actuele informatie op deze site, maar kunnen niet

Nadere informatie

gemeente [111A Doetinchem

gemeente [111A Doetinchem gemeente [111A Doetinchem Omgevingsvergunning aanpassen van het onderstation met nr. 2014.0437 Aanvraag Op 25 juni 2014 is een aanvraag om een omgevingsvergunning ingediend door TenneT TSO B.V. ten behoeve

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 23 juni 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-017309 - gemeente Ermelo Activiteit

Nadere informatie

BESLUIT. Voor de gemeente Almere heeft dit Tracébesluit tot gevolg dat de Steigerdreef wordt aangelegd en de Hogering wordt aangepast.

BESLUIT. Voor de gemeente Almere heeft dit Tracébesluit tot gevolg dat de Steigerdreef wordt aangelegd en de Hogering wordt aangepast. BESLUIT INGEVOLGE ARTIKEL 83 en 110a VAN DE WET GELUIDHINDER TOT VASTSTELLING VAN HOGERE WAARDEN WEGVERKEER VOOR WONINGEN NABIJ DE STEIGERDREEF EN HOGERING TE ALMERE BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ALMERE;

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 16 juni 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-003086 - gemeente Hof van Twente

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 8 september 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-002524 - gemeente Ede Activiteit : het

Nadere informatie

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator.

Wilt u verder rekenen of gegevens wijzigen? Importeer de pdf dan in de Calculator. Dit document bevat resultaten van een stikstofdepositieberekening met AERIUS Calculator. U dient dit document te gebruiken ter onderbouwing van een in het kader van de Wet natuurbescherming. De resultaten

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 27 oktober 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-003821 - gemeente Putten Activiteit : het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directie Wetgeving en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

website - 47-RO-2009015319-ab.doc Pagina 1

website - 47-RO-2009015319-ab.doc Pagina 1 website - 47-RO-2009015319-ab.doc Pagina 1 Ons kenmerk RO/2009015319 Behandeld door de heer B. Klijs (0592) 36 56 64 Onderwerp: Vergunning artikel 19d van de Natuurbeschermingswet (Nb-wet) 1998 BESLUIT

Nadere informatie

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016)

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016) Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016) Besluit tot wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok Deel II Toelichting Inhoud 1 Aanleiding voor de wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok 4 2 Beschrijving van

Nadere informatie

2 e ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Artikelen 19d en 19e

2 e ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Artikelen 19d en 19e 2 e ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikelen 19d en 19e Datum : 1 augustus 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2013-018427 - gemeente Dronten Activiteit

Nadere informatie

Duinen Ameland. Gebiedsrapportage Natura 2000 gebied nr. 5

Duinen Ameland. Gebiedsrapportage Natura 2000 gebied nr. 5 Gebiedsrapportage 2017 Natura 2000 gebied nr. 5 Duinen Ameland Binnen het Programma Aanpak Stikstof staat het uitvoeren van de geplande bron- en herstelmaatregelen en het blijvend dalen van het stikstofdepositie

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 8 oktober 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-005393 - gemeente Barneveld Activiteit :

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 14 juli 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-016928 - gemeente Hof van Twente Activiteit

Nadere informatie

Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede. acébesluit

Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede. acébesluit Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede esluit acébesluit 18 sseveld Varsseveld Enschede - Enschede (2014-- Kolenbranderweg, gemeente Haaksbergen) Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede (2014-Kolenbranderweg,

Nadere informatie

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Veluwerandmeren. #76 Veluwerandmeren

Procedurewijzer. Voor het wijzigingsbesluit Veluwerandmeren. #76 Veluwerandmeren Procedurewijzer Voor het wijzigingsbesluit Veluwerandmeren #76 Veluwerandmeren Inhoudsopgave Procedurewijzer 2 Wat is Natura 2000? 2 Wijzigingsbesluit 2 In beroep gaan (wijzigingsbesluit Veluwerandmeren)

Nadere informatie

BESCHIKKING D.D. 1 OKTOBER 2012 - ZAAKNUMMER 2012-002786 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESCHIKKING D.D. 1 OKTOBER 2012 - ZAAKNUMMER 2012-002786 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESCHIKKING D.D. 1 OKTOBER 2012 - ZAAKNUMMER 2012-002786 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Natuurbeschermingswet 1998 Artikel 19d en 19e Betreft een melkveehouderij aan de Weusdijk 2,4 & 6 te Ruurlo,

Nadere informatie

Uitbreiding opslagcapaciteit Maasvlakte Olie Terminal, Maasvlakte Rotterdam Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Uitbreiding opslagcapaciteit Maasvlakte Olie Terminal, Maasvlakte Rotterdam Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Uitbreiding opslagcapaciteit Maasvlakte Olie Terminal, Maasvlakte Rotterdam Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 15 juli 2008 / rapportnummer 1995-62 1. OORDEEL OVER HET MER Maasvlakte Olie Terminal

Nadere informatie

Enschede (2014) Wijziging van het Tracébesluit N18 Varsseveld -

Enschede (2014) Wijziging van het Tracébesluit N18 Varsseveld - Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede (2014) Wijziging van het Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede 1 Besluit Vastgesteld op: 2.1 FEB2014 Tracébesluit N18 Varsseveld - Enschede (2014) 1 Besluit Inhoud

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Verbeterd exemplaar BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 4 november 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-008837 - gemeente

Nadere informatie

In dit besluit vindt u de inhoudelijke overwegingen die eraan ten grondslag liggen. De aanvraag en de bijlagen maken onderdeel uit van dit besluit.

In dit besluit vindt u de inhoudelijke overwegingen die eraan ten grondslag liggen. De aanvraag en de bijlagen maken onderdeel uit van dit besluit. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Lievense Milieu B.V. Sleperweg 10 6222 NK MAASTRICHT Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Datum Betreft

Nadere informatie

Berekening Situatie 1 Kenmerken Emissie Depositie natuurgebieden Depositie habitattypen

Berekening Situatie 1 Kenmerken Emissie Depositie natuurgebieden Depositie habitattypen Dit document bevat resultaten van een stikstofdepositieberekening met AERIUS Calculator. U kan dit document en voor de onderbouwing van depositie onder de drempelwaarde (0.05 mol/ha/j) in het kader van

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd, lid 1, onder b Datum : 23 januari 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-010311 - gemeente

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 5 juni 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2014-003923 - gemeente Maasdriel Activiteit

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 30 juni 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-007675 - gemeente Almere Activiteit

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet natuurbescherming hoofdstuk 2 gebieden Datum besluit : 15 mei 2017 Onderwerp : Wet natuurbescherming - 2016-008022 - gemeente Harderwijk

Nadere informatie

Zwin & Kievittepolder

Zwin & Kievittepolder Gebiedsrapportage 2017 Natura 2000 gebied nr. 123 Zwin & Kievittepolder Binnen het Programma Aanpak Stikstof staat het uitvoeren van de geplande bron- en herstelmaatregelen en het blijvend dalen van het

Nadere informatie

Kennemerland-Zuid. Gebiedsrapportage Natura 2000 gebied nr. 88. PAS-bureau

Kennemerland-Zuid. Gebiedsrapportage Natura 2000 gebied nr. 88. PAS-bureau PAS-bureau Gebiedsrapportage 2016 Natura 2000 gebied nr. 88 Kennemerland-Zuid Binnen het Programma Aanpak Stikstof staat het uitvoeren van de geplande bron- en herstelmaatregelen en het blijvend dalen

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 4 maart 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-016268 - gemeente Winterswijk

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 9 februari 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-010956 - gemeente Voorst Activiteit

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk. 1 juni Onderwerp

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk. 1 juni Onderwerp Postbus 55 8200 AB Lelystad Bavar B.V. RUTTEN Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 1 juni 2017 2

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum : 20 april 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-001015 - gemeente Berkelland Activiteit

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 21 augustus 2015 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2015-004219 - gemeente Ede Activiteit

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikelen 2.7 lid 2 en lid 3, 2.8 leden 3 en 9 en 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit natuurbescherming

Nadere informatie

Duinen Terschelling. Gebiedsrapportage Natura 2000 gebied nr. 4

Duinen Terschelling. Gebiedsrapportage Natura 2000 gebied nr. 4 Gebiedsrapportage 20 Natura 2000 gebied nr. 4 Duinen Terschelling Binnen het Programma Aanpak Stikstof staat het uitvoeren van de geplande bron- en herstelmaatregelen en het blijvend dalen van het stikstofdepositie

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d, 19e en 19kd lid 1 onder b Datum : 12 augustus 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-003206 - gemeente Aalburg

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 13 december 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2016-011132 - gemeente Ede Activiteit

Nadere informatie

beschikking Rijkswaterstaat Ministerie van Inftastructuur en Waterstaat

beschikking Rijkswaterstaat Ministerie van Inftastructuur en Waterstaat Rijkswaterstaat Ministerie van Inftastructuur en Waterstaat beschikking Postbus Rijkswaterstaat Zee en 2232 3500 GE Utrecht T 070 336 66 00 www, riikswatertsa t. ni Nummer RWS-2018/26253 Datum 3juli2018

Nadere informatie