Knetterende Letteren voor Kids. Achtste aflevering. Maart Inhoudsopgave:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Knetterende Letteren voor Kids. Achtste aflevering. Maart 2014. Inhoudsopgave:"

Transcriptie

1 Knetterende Letteren voor Kids Achtste aflevering Maart 2014 Inhoudsopgave: De Groote Oorlog Het meisje en de soldaat Het droommuseum van Dre De grote verliezer ADIBib Daisy- en brailleboeken vanaf 5 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken vanaf 5 jaar Daisy- en brailleboeken vanaf 6 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken vanaf 6 jaar Daisy- en brailleboeken vanaf 7 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken vanaf 7 jaar Daisy- en brailleboeken vanaf 8 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken vanaf 8 jaar Daisy- en brailleboeken vanaf 9 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken vanaf 9 jaar Daisy- en brailleboeken vanaf 10 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Twintig Vlaamse Filmpjes op Daisy Deel 3: Brailleboeken vanaf 10 jaar Daisy- en brailleboeken vanaf 12 jaar Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken vanaf 12 jaar Daisy- en brailleboeken: 14 jaar en ouder Deel 1: Daisy-boeken Deel 2: Brailleboeken: 14 jaar en ouder

2 De Groote Oorlog Straks kun je op niveau 1 navigeren naar jouw leeftijd en daar vind je dan alle nieuwe Daisyen brailleboeken van jouw geliefde bibliotheek Luisterpunt. Maar eerst zou ik het graag met jou willen hebben over de Eerste Wereldoorlog die, zoals je weet, precies honderd jaar geleden, in 1914, uitbrak. Jij weet dat, ik weet dat, maar we kunnen eilaas niet zeggen dat IEDEREEN dat weet. Dit bleek onlangs nog bij de verkiezingen van Miss België ( ) Een probleem met de zenuwen? Of misschien toch eerder een probleem met de nullen? Wie zal het zeggen? Hoe dan ook, 1914 dus, honderd jaar geleden. Vier lange jaren duurde de oorlog, tot De mensen die die oorlog en de wederopbouw van ons land daarna meemaakten (en dan hebben we het hier niet over de Oude Belgen of zo, maar over de papa en de mama van jouw opa en jouw oma), die mensen spraken niet over de EERSTE Wereldoorlog, want men kon toen uiteraard nog niet weten dat er twintig jaar later, in 1940, opnieuw een wereldoorlog zou uitbreken. Die hadden het dus niet over de Eerste Wereldoorlog, maar over de Groote Oorlog. En omdat de spelling van het Nederlands toen nog niet hervormd was, schreven ze Groote met twee o s. Nu schrijf je alleen het woord groot met twee o s, en grote met één o. Maar o, ik vertel je iets dat je al weet. Pardon Hoog tijd is het om alle boeken uit onze bibliotheek die gaan over de Grooooote Oorlog eens in de kijker te zetten. Ze staan prominent vooraan bij de leeftijden: 10 plus, 12 plus en 14 plus. Telkens vlak achter de speciale boeken waaruit we een luisterfragment laten horen, dus achter de boeken die werden ingelezen door de schrijver of de bekroonde boeken. Tussen al die boeken over de Groote Oorlog zitten drie pareltjes, drie boeken die zo mooi zijn dat ik ze hier en nu in de kijker wil zetten. Het zijn aanraders voor iedereen tussen 10 en 110 jaar oud. Het eerste boek heet: Het meisje en de soldaat, het tweede: Het droommuseum van Dre en het derde: De grote verliezer.

3 Het meisje en de soldaat Laat ons beginnen met Het meisje en de soldaat. De schrijfster ervan heet Aline Sax. Het gaat over een blind meisje dat met haar mama en tante in een herberg woont. Haar papa is aan het front. Het meisje houdt ervan om buiten op een bankje te zitten. Op een dag snuift het meisje een onbekende geur naast zich op. Er blijkt een Afrikaanse soldaat op het bankje te zitten. Hij is erg ongelukkig in ons koude land en mist zijn vrouw en zoontje. Elke dag dat hij niet aan het front is, komt hij naar het bankje. Hij vertelt het meisje over zijn land; zij vertelt over haar papa. Op een dag is de soldaat er niet. Het meisje is in paniek. Ze gaat naar hem op zoek... Aline Sax las haar boek Het meisje en de soldaat zelf in en ze deed dat heel goed. Luister maar: ( ) Aline Sax. Het meisje en de soldaat. Speelduur: 1:34. Boeknummer: Het droommuseum van Dre Ook het tweede boek dat we voor jou in petto hebben is zeer bijzonder. Het heet Het droommuseum van Dre: een tocht door de Eerste Wereldoorlog. De belangrijkste schrijver ervan is Wim Chielens Dre is een jongetje uit Ieper. Zijn papa werkt in een museum over de Groote Oorlog, dat In Flanders Fields heet ( In de velden van Vlaanderen ). Als Dre met zijn papa een bezoek brengt aan het museum is hij helemaal in de ban van de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Hij is er zelfs zo door gebeten dat hij zijn eigen museum maakt. In zijn droommuseum verzamelt Dre voorwerpen die op het eerste gezicht niets met de oorlog te maken hebben, maar die voor hem toch verwijzen naar thema s die hij heeft ontdekt in In Flanders Fields. In het boek staan ook getuigenissen van mensen die het allemaal zelf meemaakten, zowel soldaten als burgers. Ook het landschap van de Westhoek, vaak de allerlaatste getuige van de Groote Oorlog genoemd, komt aan bod in de fietstochten die Dre onderneemt. Het droommuseum van Dre werd ingelezen door twee vrouwen, een man en een jongen van twaalf: Nero Nolson ( ) Wim Chielens. Het droommuseum van Dre: een tocht door de Eerste Wereldoorlog. Speelduur: 2:10. Boeknummer:

4 De grote verliezer Het derde boek over de Groote Oorlog dat we graag onder jouw aandacht willen brengen, is De grote verliezer van Karen Dierickx. De grote verliezer beschrijft de oorlog gezien door de ogen van een elfjarige meisje: Margrietje. Het verhaal begint in de winter van Margrietje woont met haar ouders, haar drie broers en hond Loeke in een huis op de Dijk in Melsele, een dorp tussen Antwerpen en Sint-Niklaas. Door een ongeluk komt haar jongste broertje om het leven en Margrietje voelt zich schuldig om zijn dood. Kort daarna wordt haar zusje Jutta geboren. Wanneer de Groote Oorlog uitbreekt wordt vader opgeroepen om te gaan vechten en blijft moeder achter met haar vier kinderen. Vader heeft Margrietje op het hart gedrukt dat ze goed voor haar broers moet zorgen. Ze belooft haar vader dat ze het dit keer heel goed zal doen. Moeder begint te hamsteren en werkt de hele dag, terwijl de kinderen zich vervelen. Maar dan komt Antwerpen in de handen van de Duitsers en vlucht de hele familie naar Hulst in Nederland, omdat het daar veilig is. Na een verblijf van een week in Hulst keert het gezin terug naar hun huis. Bij hun terugkeer zien ze dat ook hun dorp is ingenomen door de Duitsers. Hun leven gaat gewoon verder, Margrietje en haar broers gaan terug naar school en van vader horen ze niets meer. Het gezin mist vader, zeker met de feestdagen voor de deur. Het jaar 1914 is een jaar van grote veranderingen waarin niets hetzelfde blijft... Karen Dierickx las haar boek De grote verliezer zelf in: ( ) Karen Dierickx. De grote verliezer. Speelduur: 8:35. Boeknummer: ADIBib Ken jij Eureka ADIBib? Ja? Ben je tevreden over hun dienstverlening? Ja? Vind je dat ze een publieksprijs verdienen? Ja? Dan kan je tot 17 maart stemmen voor hen! Klik daarvoor op deze link: Alvast bedankt, makker.

5 Daisy- en brailleboeken vanaf 5 jaar Deel 1: Daisy-boeken Veerle Wauters. De schat in de stilte. Ingelezen door de auteur. Krokodil verveelt zich. Niemand wil met hem spelen. Als hij gaat zwemmen, vindt hij in het water een wonderlijke bol... ( ) Veerle Wauters. De schat in de stilte. Speelduur: 0:10. Boeknummer: Veerle Wauters. Straal Stella, straal! Ingelezen door de auteur. Verhaal over een tweeling waarbij één kindje overlijdt vóór de geboorte. De twee sterretjes Sterre en Stella zijn samen op weg naar de aarde. Onderweg moeten ze elkaar loslaten. Als Stella alleen de aarde bereikt, mist ze Sterre ontzettend. Met de mogelijkheid om de lezer zelf een einde te laten verzinnen. ( ) Veerle Wauters. Straal Stella, straal! Speelduur: 0:15. Boeknummer: Jaap Robben. Josephina : een naam als een piano. Een jongen beschrijft het leven van zijn oma, van baby tot bejaarde vrouw. Zijn oma heeft moeite om haar leeftijd en namen te herinneren. Soms droomt ze over vroeger en huilt. De jongen vraagt zich af wat er later met zijn oma zal gebeuren. Speelduur: 0:08. Boeknummer:

6 Kim Fupz Aakeson. Zondag. Bekroond met de Zilveren Griffel, Thomas vertelt zijn vriend Ole dat hij een broertje of zusje krijgt. Ole maakt hem wijs dat zijn ouders een baby nemen omdat ze niet meer van hem houden. Thomas doet zijn best om de ideale zoon te zijn, maar zijn ouders hebben het niet door. Speelduur: 0:32. Boeknummer: Sprookjes De 3 biggetjes. Drie kleine biggetjes willen elk hun eigen huis bouwen. Maar opgepast voor de boze wolf! Dit sprookje is ingelezen door Kristel Verbeke (K3). Speelduur: 0:26. Boeknummer: Sprookjes De gelaarsde kat. Er was eens een arme molenaar die niets meer bezat dan een molen, een fiets en een kat. Toen de molenaar stierf, kreeg de jongste zoon de kat. Wat heb ik nu aan een kat, dacht de jongen. Maar de kat bleek geen gewone kat te zijn... Het sprookje is ingelezen door Louis Talpe (Toby uit Mega Mindy). Speelduur: 0:31. Boeknummer: Sprookjes De kleine zeemeermin. Lieze was de dochter van Neptunus, de koning van de zeven zeeën. Ze had alles wat een zeemeerminnetje zich maar wensen kon, maar toch was Lieze niet gelukkig. Ze wilde maar één ding: een mens zijn. Plots kwam een schip haar richting uit en Lieze keek recht in de ogen van de knapste prins die ze ooit gezien had... Dit sprookje is ingelezen door Loek Beernink (Nienke uit het Huis Anubis). Speelduur: 0:31. Boeknummer:

7 Sprookjes De wolf en de 7 geitjes. Er was eens een klein geitje die Roman heette. Hij wilde spelen met zijn zes broers en zussen, maar zij vonden hem te klein. Op een dag ging moeder geit boodschappen doen. 'Neem je Roman mee?' zei het oudste geitje. 'Anders moeten wij de hele tijd op hem passen.' 'Nee,' zei moeder geit. 'Het wordt tijd dat jullie zien dat Roman groot wordt.' En dat was ook zo. Toen moeder geit weg was, hield Roman steeds de wolf buiten, tot hij even naar het toilet moest. Toen liet het oudste geitje per ongeluk de wolf binnen... Dit sprookje is ingelezen door Gert Verhulst (van Samson en Gert). Speelduur: 0:26. Boeknummer: Sprookjes Het lelijke eendje. Het lelijke jonge eendje wordt steeds door de andere eenden gebeten, de kippen pikken naar hem en het meisje dat de dieren voert, geeft hem een schop. Verdrietig verdwijnt het eendje in de eenzaamheid van het moeras. Maar na de barre winter ziet hij in het heldere water zijn spiegelbeeld: geen lelijke vogel, maar een prachtige witte zwaan. Dit sprookje is ingelezen door Louis Talpe (Toby uit Mega Mindy). Speelduur: 0:28. Boeknummer: Sprookjes Klein duimpje. Wanneer de ouders van Klein Duimpje hun kinderen geen eten meer kunnen geven, besluiten ze om hen achter te laten in het bos. Klein Duimpje is echter een slim kereltje en wijst zijn broers de weg naar huis. Maar op een dag loopt het plan van Klein Duimpje verkeerd af en belanden ze met z'n allen in het huis van Balder de Bosreus. Balder eet heel graag mensenvlees. Kan Klein Duimpje zijn broers redden uit de val van de bloeddorstige reus? Dit sprookje is ingelezen door Gert Verhulst (van Samson en Gert). Speelduur: 0:31. Boeknummer:

8 Sprookjes Raponsje. Vlak naast een grote tuin vol raponsjes wonen een man en een vrouw die een kindje verwachten. De vrouw heeft zo'n zin in de sappige plantjes, dat de man stiekem over de muur kruipt om er een paar uit te trekken. Maar dan wordt hij betrapt door de heks die er woont. In ruil voor de raponsjes wil zij het kindje hebben. Ze noemt het meisje Raponsje en sluit haar op in een hoge toren in het bos. Daar krijgt het meisje alleen bezoek van de heks, die langs haar lange vlecht naar boven kruipt. Tot er op een dag een prins langsrijdt... Dit sprookje is ingelezen door Loek Beernink (Nienke uit Het Huis Anubis). Speelduur: 0:24. Boeknummer: Sprookjes Repelsteeltje. Een klein mannetje helpt een molenaarsdochter bij het spinnen van goud uit stro. In ruil daarvoor moet ze haar pasgeboren zoon afstaan, behalve als ze de naam van het kleine mannetje weet te raden. Maar ja, niemand weet, dat hij Repelsteeltje heet... Dit sprookje is ingelezen door Louis Talpe (Toby uit Mega Mindy). Speelduur: 0:30. Boeknummer: Sprookjes Roodkapje. In een dorp aan de rand van het bos woont een klein meisje dat altijd een rood kapje draagt. Daarom noemt iedereen haar Roodkapje. Op een dag loopt ze door het bos naar haar oma, die ziek in bed ligt. Ze moet haar wat te eten en te drinken brengen van haar mama. Die heeft haar ook op het hart gedrukt dat ze niet van de weg af mag. Maar in het bos komt Roodkapje een wolf tegen die haar de prachtige bloemen toont. Terwijl ze bloemen plukt, zet de wolf een gemeen plan op poten... Dit sprookje is ingelezen door Kristel Verbeke (K3). Speelduur: 0:27. Boeknummer:

9 Sprookjes Sneeuwwitje. Sneeuwwitje is een beeldschoon prinsesje. Haar jaloerse stiefmoeder geeft een jager de opdracht haar te doden. De jager heeft medelijden met Sneeuwwitje en laat haar gaan. Ze vindt onderdak bij een groep dwergen, maar van haar stiefmoeder komt ze niet zo gemakkelijk af. Dit sprookje is ingelezen door Kathleen Aerts (K3). Speelduur: 0:32. Boeknummer: Sprookjes Pinokkio. Er was eens een stuk eikenhout dat in plaats van in de haard of kachel, terechtkwam bij een houtsnijder, Gepetto. Gepetto maakte niet alleen stoelen en tafels, maar ook houten poppen en marionetten. En dat deed hij ook met dit ene stukje hout... Toen de pop klaar was, kreeg hij een mooie naam: Pinokkio. Een goede fee die wist hoe graag Gepetto een eigen kind wilde, besloot om zijn grote wens in vervulling te laten gaan. Eén zwaai met haar toverstaf en Pinokkio kon lopen en springen, spreken en zingen... Dit sprookje is ingelezen door Gert Verhulst (van Samson en Gert). Speelduur: 0:30. Boeknummer: Sprookjes Hans en Grietje. Er was eens een houthakker die samen met zijn vrouw in een huisje woonde aan de rand van een groot bos. De houthakker en zijn vrouw hadden twee kinderen, Hans en Grietje, van wie ze veel hielden. Maar ze waren erg arm. Toen ze behalve wat brood niets meer te eten hadden, besloten ze om Hans en Grietje in het bos achter te laten. Gelukkig had Hans alles gehoord en hij bedacht een plannetje om samen met Grietje de weg door het bos terug naar huis te vinden. Dit sprookje is ingelezen door Karen Damen (K3). Speelduur: 0:27. Boeknummer:

10 Sprookjes Doornroosje. Er waren eens een koning en een koningin die droomden van een eigen kindje. Op een dag kwam hun wens uit: ze kregen een dochtertje met lippen rood als rozen en ogen blauw als de lucht. Ze noemden haar Doornroosje. Iedereen werd op het geboortefeest uitgenodigd. Ook de drie goede feeën. Maar één fee was niet uitgenodigd. De heks Diadora, de boze fee van de nacht... Die was zo boos dat ze boven de wieg van Doornroosje een vloek uitsprak: op haar 18de verjaardag zou Doornroosje zich prikken aan een spinnenwiel en sterven... Dit sprookje is ingelezen door Karen Damen (K3). Speelduur: 0:26. Boeknummer: Sprookjes Vrouw Holle. Er was eens een vrouw die twee dochters had: Irma, haar eigen dochter, was lelijk en lui, maar Marieke, haar stiefdochter, was mooi, lief en ijverig. Toch hield ze meer van haar eigen dochter en liet ze Marieke alle klusjes in huis opknappen. Toen Marieke op een dag bij de waterput zat, tuimelde ze per ongeluk naar beneden. Urenlang bleef ze in het koude water rond trappelen tot ze op de bodem van de put een lichtje zag. Marieke besloot er naartoe te zwemmen en kwam terecht in de wondere wereld van Vrouw Holle... Dit sprookje is ingelezen door Loek Beernink (Nienkie uit Het huis Anubis). Speelduur: 0:26. Boeknummer: Stan Van Steendam. O echo : stadsgeluidenboek. Het jongetje Tuur trekt door de stad en zet zijn oren open. De stadsgeluiden - van fietsgerinkel naar sirenes tot de trompetten van de fanfare - trekken hem in de wondere wereld van de ligaturen, schreven, holwitten, onderkasten en majuskels. Op een poëtische en ritmische stroom van woorden en klanken baant het jongetje zich een weg doorheen de stad. Tuur smult van een ijsje, loopt mee in een parade vol clowneske figuren, bestudeert de verschillende schoenen om zich heen, springt tussen de duiven. Speelduur: 0:13. Boeknummer:

11 Deel 2: Brailleboeken vanaf 5 jaar Kim Fupz Aakeson. Zondag. Bekroond met de Zilveren Griffel, Thomas vertelt zijn vriend Ole dat hij een broertje of zusje krijgt. Ole maakt hem wijs dat zijn ouders een baby nemen omdat ze niet meer van hem houden. Thomas doet zijn best om de ideale zoon te zijn, maar zijn ouders hebben het niet door. 1 band. Boeknummer: Jaap Robben. Josephina : een naam als een piano. Een jongen beschrijft het leven van zijn oma, van baby tot bejaarde vrouw. Zijn oma heeft moeite om haar leeftijd en namen te herinneren. Soms droomt ze over vroeger en huilt. De jongen vraagt zich af wat er later met zijn oma zal gebeuren. 1 band. Boeknummer: Stan Van Steendam. O echo : stadsgeluidenboek. Het jongetje Tuur trekt door de stad en zet zijn oren open. De stadsgeluiden - van fietsgerinkel naar sirenes tot de trompetten van de fanfare - trekken hem in de wondere wereld van de ligaturen, schreven, holwitten, onderkasten en majuskels. Op een poëtische en ritmische stroom van woorden en klanken baant het jongetje zich een weg doorheen de stad. Tuur smult van een ijsje, loopt mee in een parade vol clowneske figuren, bestudeert de verschillende schoenen om zich heen, springt tussen de duiven. 1 band. Boeknummer:

12 Daisy- en brailleboeken vanaf 6 jaar Deel 1: Daisy-boeken Gerda Dendooven. Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen. Bekroond met de Boekenwelp en met het Zilveren Palet. Een vrouw wil een kind, nu! Haar man gaat direct op pad. Wat voor kind zou ze graag hebben? Een jongetje of een meisje? Blond of bruin? Hij wijst een reeks kinderen af. Het kindje dat hij meebrengt, is toch niet helemaal zoals zijn vrouw verwacht had. ( ) Gerda Dendooven. Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen. Speelduur: 0:13. Boeknummer: Joke Guns. Ik durf! Ingelezen door de auteur. Naat zit in de klas van Meester Pat. Ze gaan op bosweek, maar Naat weet niet of hij dat leuk vindt. Hij houdt namelijk niet van drukte en van verandering. ( ) Joke Guns. Ik durf! Speelduur: 0:18. Boeknummer: Anne Provoost. Springdag. Bekroond met de Zilveren Griffel. Een meisje springt en landt op aarde. Ze draagt een koffer. In die koffer zit een vrouw, ook met koffer. Daarin zit haar geliefde. Elke bladzijde toont een nieuwe koffer en vertelt een nieuw verhaal. Dit filosofische prentenboek gaat over leven, liefde en afscheid nemen. ( ) Anne Provoost. Springdag. Speelduur: 0:12. Boeknummer:

13 Claire De Lombaert. Alleen op de kermis. Juul is met mama op de kermis. Na de schiettent mag Juul nog één keer in de draaimolen. Als hij uitgedraaid is, ziet hij mama nergens meer. Het is erg druk op de kermis en de lucht zit vol met 'kermisherrie'. Juul is bang en komt bijna niet door de mensenmassa heen. Na lang zoeken, kruipen en klimmen vindt hij mama weer terug bij de schiettent, waar ze een verrassing voor hem heeft. Met de Daisy-software is de tekst van dit boek mee te volgen op het computerscherm. Speelduur: 0:20. Boeknummer: Paul De Moor. Rat is zoek. Het wit van Koe is verdwenen. Rat gaat ernaar op zoek, in een schip van krantenpapier. Onderweg ontmoet hij Zwaan, Kip en Vos. Koe mist Rat en gaat hem achterna, samen met Pad. Speelduur: 1:23. Boeknummer: William Joyce. De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer. Marius Mindermeer is gek op boeken, maar zijn eigen levensverhaal mist schwung. Hij neemt zijn intrek in een gebouw vol levende boeken, die hij verzorgt. 's Nachts, wanneer de boeken slapen, schrijft hij verder aan zijn eigen verhaal. Speelduur: 0:09. Boeknummer: Avonturenverhalen Marion Van de Coolwijk. De hut. Kim en Tom spelen vaak samen. Op een dag heeft Kim een geheime hut gevonden in een heg in het park. De kinderen zitten te genieten van hun ontdekking als er plots een rare man verschijnt. Ze verstoppen zich en zien hoe de man een tas begraaft. Zo gauw hij verdwenen is, graven de kinderen de tas weer op en stellen vast dat er veel geld in de tas zit. Ze brengen hun vondst naar de politie. Speelduur: 0:07. Boeknummer:

14 Pieter Van Oudheusden. Sara en de ridder. Na de verhuizing gaat Sara haar nieuwe omgeving verkennen. Ze ontdekt een kasteel en weet er binnen te komen. Ze ziet een ridder, maar dat blijkt geen echte ridder te zijn, maar iemand die meespeelt in een film. Sara ziet de opnames en is helemaal tevreden met haar nieuwe dorp. Speelduur: 0:10. Boeknummer: Evelien De Vlieger. Job en de duif redden kip. Jobs moeder koopt een kip, maar die legt geen eieren. Moeder geeft haar nog een week de tijd: als ze dan nog niks gelegd heeft, zal ze opgegeten worden. Job en de duif zoeken een manier om de kip een ei te laten leggen. Met de Daisy-software is de tekst van dit boek mee te volgen op het computerscherm. Speelduur: 1:09. Boeknummer:

15 Deel 2: Brailleboeken vanaf 6 jaar William Joyce. De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer. Marius Mindermeer is gek op boeken, maar zijn eigen levensverhaal mist schwung. Hij neemt zijn intrek in een gebouw vol levende boeken, die hij verzorgt. 's Nachts, wanneer de boeken slapen, schrijft hij verder aan zijn eigen verhaal. 1 band. Boeknummer: Riet Wille. Het uur bij Tuur. Tuur vangt zijn buurjongen op als zijn ouders werken. Hij kookt voor hem, leest hem voor en ze spelen spelletjes. 1 band. Boeknummer: Gerda Dendooven. Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen. Bekroond met de Boekenwelp en met het Zilveren Palet. Een vrouw wil een kind, nu! Haar man gaat direct op pad. Wat voor kind zou ze graag hebben? Een jongetje of een meisje? Blond of bruin? Hij wijst een reeks kinderen af. Het kindje dat hij meebrengt, is toch niet helemaal zoals zijn vrouw verwacht had. 1 band. Boeknummer: Anne Provoost. Springdag. Bekroond met de Zilveren Griffel, Een meisje springt en landt op aarde. Ze draagt een koffer. In die koffer zit een vrouw, ook met koffer. Daarin zit haar geliefde. Elke bladzijde toont een nieuwe koffer en vertelt een nieuw verhaal. Dit filosofische prentenboek gaat over leven, liefde en afscheid nemen. 1 band. Boeknummer:

16 Daisy- en brailleboeken vanaf 7 jaar Deel 1: Daisy-boeken Sprookjes Kees Van Kooten. De dag- en nachtegaal. Ingelezen door de auteur. Op ondersteunde klassieke muziek vertelt Kees van Kooten op geheel eigen wijze, speels rijmend het oude sprookje van de Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen. ( ) Kees Van Kooten. De dag- en nachtegaal. Speelduur: 1:16. Boeknummer: Kristien Dieltiens. De bende van Ji-Ja-Jo. Ingelezen door de auteur. De vader van Jitske en Jolijn gaat trouwen met de buurvrouw, de moeder van Jasper. De kinderen mogen bruidsmeisjes en bruidsjonker zijn. Na het feest zullen ze in een ander huis gaan wonen. Maar dat willen Jitske, Jolijn en Jasper helemaal niet! Ze moeten iets verzinnen zodat de trouwerij niet doorgaat. Maar niet alles loopt zoals ze het gepland hadden... ( ) Kristien Dieltiens. De bende van Ji-Ja-Jo. Speelduur: 2:12. Boeknummer: Avonturenverhalen Willy Vandersteen. De kleppende klipper. Lambik, Suske en Wiske komen terecht in de strijd tussen het spookschip De Kleppende Klepper en het Zeepaard... Speelduur: 0:34. Boeknummer:

17 Willy Vandersteen. De stemmenrover. Wanneer de stem van Lambik verdwijnt na het drinken van thee, gaat hij stiekem naar Japan om zijn stem te zoeken. Suske, Wiske, Jerom en tante Sidonia reizen hem achterna. Speelduur: 0:30. Boeknummer: Willy Vandersteen. Het delta duel. Akwatilla en Bofor, een water- en een windgeest van de Noordzee, zien de Deltawerken als een beperking van hun macht. Suske, Wiske en hun vrienden strijken neer op een eiland in de Oosterschelde om een reportage te maken over de Deltawerken. Maar dan wordt er een aanslag gepleegd op de werken! Kunnen Suske en Wiske nog redding brengen of is al het werk voor niets geweest? Speelduur: 0:27. Boeknummer: Avonturenverhalen Harmen Van Straaten. Dino is mijn vriend. Mark gaat elke dag naar een puppy kijken in de dierenwinkel. Hij mag hem niet hebben van zijn ouders. De eigenaar geeft hem daarom een ei. Uit dat ei komt een dino. Hoe moet Mark die verzorgen? En hoe houdt hij hem verborgen? Speelduur: 1:01. Boeknummer: Geronimo Stilton. Reis door de tijd. Geronimo Stilton, uitgever van de krant "De Wakkere Muis" komt door een fout van zijn neef Klem in zijn eentje in een tijdmachine terecht en reist naar de prehistorie. Zijn familieleden kunnen hem redden en samen maken ze een reis door de tijd naar het oude Egypte en de middeleeuwen. Speelduur: 5:23. Boeknummer:

18 Sylvia Vanden Heede. Waar is het ijs? Tijdens het schaatsen ontmoeten Vos en Haas een nieuwe bosbewoonster: Ping Wing, van de Zuidpool. Ever valt als een blok voor haar, maar zij ziet hem niet staan. Dus bedenkt hij een plan. En daarbij heeft hij de hulp nodig van Neef en Jak. Met de Daisy-software is de tekst van dit boek mee te volgen op het computerscherm. Speelduur: 1:33. Boeknummer: Detective Annemarie Bon. Frank en Stijn lossen het op. Wanneer Frank en Stijn een werkstuk over een beroep moeten maken op school, kiezen ze voor spion. Om ervaring op te doen, lossen ze een diefstal en een raadsel op, maar verdenken ze ook iemand onterecht. Speelduur: 0:29. Boeknummer: Kristien In-'t-Ven. De zeepridder. Ridders stinken. Ze wassen zich niet. Of maar één keer per jaar. De zeepridder wel. Hij is dol op wassen. Vechten kan hij ook goed. Hij is dapper én proper. Nu vraagt de koning zijn hulp. Het land is in gevaar! Een draak houdt zich schuil op de berg. De zeepridder grijpt zwaard en washandje. Hakt hij de draak in de pan? Speelduur: 0:53. Boeknummer: Hilde Vandermeeren. Verboden te lachen. Lief en haar moeder krijgen nieuwe buren. Het is een vrolijke, kleurrijke familie. Liefs moeder wil niets met ze te maken hebben. Sinds de dood van haar man is plezier verboden. Speelduur: 0:20. Boeknummer:

19 Deel 2: Brailleboeken vanaf 7 jaar Detective Katie Davies. De grote hamster massamoord. Anna en haar broertje Tom willen dolgraag een huisdier, het liefst een paar hamsters. Maar pas als hun oma doodgaat en iedereen heel verdrietig is, krijgen ze eindelijk hun zin. Helaas liggen de nieuwe huisgenoten binnen de kortste keren dood in hun kooi en de blijdschap slaat om in afschuw. Wie heeft deze gruwelijke misdaad op zijn geweten? 3 banden. Boeknummer: Avonturenverhalen Frank Pollet. Een nieuwe thuis voor Treesje. Meester Werner vertelt zijn klas over Treesje, het minivarkentje dat weg moet bij zijn buurvrouw. Muk weet met moeite haar ouders te overhalen om Treesje in huis te nemen. Groot is de verbazing bij Muk en haar vrienden wanneer ze Treesje voor het eerst te zien krijgen en merken dat ze niet zo mini is als ze verwacht hadden. 2 banden. Boeknummer:

20 Daisy- en brailleboeken vanaf 8 jaar Deel 1: Daisy-boeken Benny Braem. Alleen lukt het niet. Ingelezen door de auteur. Het zit Ense niet mee: ze is het mikpunt van Lisa's grappen, haar moeder zeurt over haar cijfers en haar vader is op zakenreis. Bovendien vermoedt Ense dat ze geadopteerd is. Wanneer het pesten op school uit de hand loopt, neemt ze een drastische beslissing. ( ) Benny Braem. Alleen lukt het niet. Speelduur: 2:45. Boeknummer: Paul Verrept. Kleine Pieter deed open. Bekroond met de Boekenwelp. Ingelezen door de auteur. De dood is kleine Pieter komen halen. Zijn familie is in diepe rouw. ( ) Paul Verrept. Kleine Pieter deed open. Speelduur: 0:04. Boeknummer:

21 Avonturenverhalen Geronimo Stilton. Fantasia. VI. Bekroond door de Nederlandse Kinderjury. Fantasia verkeert opnieuw in gevaar! Dit keer is het de koningin der heksenkoninginnen, Kuruvinda, die de vrede in het rijk bedreigt. Deze gi-ga-gruwel is de bewaakster van een machtige edelsteen met magische krachten: de Vuurrobijn. Maar dat is haar nog niet genoeg, want ze doet er alles aan om ook een tweede magische steen te bemachtigen: de Blauwe Saffier. Als dat haar lukt, zal ze oppermachtig worden en de baas kunnen spelen over heel Fantasia. ( ) Geronimo Stilton. Fantasia. VI. Speelduur: 4:38. Boeknummer: Fantasieverhalen Nadja Van Sever. De magische pen. Mats heeft dyslectie. Zijn klasgenootjes en zelfs de juf pesten hem daarmee. Dan vindt Mats een pen met magische krachten, die ervoor zorgt dat hij foutloos kan schrijven én dat alles wat hij opschrijft ook echt gebeurt. ( ) Nadja Van Sever. De magische pen. Speelduur: 2:08. Boeknummer: Avonturenverhalen Geronimo Stilton. Het hollende harnas. In het deftigste hotel van Rokford verjaagt een spook alle gasten. De directeur is ten einde raad, want nu zal hij zijn hotel moeten verkopen aan de steenrijke Bissie Nes die er een fabriek voor wc-potten wil van maken. Maar dat is buiten zijn ex-klasgenoten Speurneus Teus en Geronimo Stilton gerekend... Speelduur: 1:13. Boeknummer:

22 Toneelteksten Paul Verrept. Twee vrienden. "Twee vrienden" is een grappige dialoog tussen twee meneren. Ze kennen elkaar nog maar net, maar al snel kunnen ze elkaar niet meer missen. Speelduur: 0:37. Boeknummer: Humor Tosca Menten. Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet. Tweede boek over Dummie de Mummie. Dummie is dolblij. Na een spannende reis is hij terug in Egypte om samen met Goos en Klaas het graf van zijn vader, farao Achnetoet, te zoeken. Vol goede moed gaan ze op pad. Maar Egypte is na vierduizend jaar helemaal veranderd en het graf van Achnetoet is nergens te vinden. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks en plotseling zijn Goos en Dummie in groot gevaar... Speelduur: 6:27. Boeknummer: Fantasieverhalen Janet Foxley. Munkel trog. Munkel is een reus - nou ja, een reus. In de ogen van de andere bewoners van Bulderberg is hij behoorlijk mislukt. Hij is namelijk niet groter dan een Kriel. En dit jaar lijken Munkels problemen alleen maar groter te worden, want de examens staan voor de deur en als niet zo grote reus dreigt hij voor ieder vak te zakken. Munkel besluit een kijkje te gaan nemen in de wereld van de Krielen - misschien dat hij zich daar wel thuis voelt. Maar het bezoek verloopt anders dan hij zich had voorgesteld. Speelduur: 4:18. Boeknummer:

23 Guy Didelez. Pestkoppen en windbuilen. Hanne wordt gepest. Vanwege haar spelfouten, boterhammen met confituur en haar knuffelkonijn. Vooral de rijke Jolien en de sterke Rachid maken haar het leven zuur. Wanneer Hanne de hulp van de juf inschakelt, willen de twee haar een lesje leren. Speelduur: 2:14. Boeknummer: Hilde Vandermeeren. Het grote Paulien-plan. Fien en Noor, een tweeling, krijgen nieuwe buren met een dochter van hun leeftijd, Paulien. Vanaf het eerste moment loopt het fout. De goedbedoelde poging om contact te leggen, loopt uit de hand. Paulien weet zeker dat ze alweer te maken krijgt met pestkoppen, net als waar ze vandaan komt. Fien heeft Pauliens hond nodig om mee te doen aan een wedstrijd bij de elektronicawinkel. Maar hoe wint ze het vertrouwen van Paulien? Speelduur: 2:37. Boeknummer: Hilde Vandermeeren. Strijd op de dansvloer. De tweelingzusjes Noor en Fien doen mee aan een danswedstrijd. Fien heeft al gauw spijt: ondanks haar grote mond is ze doodsbang op het podium. Als de danswedstrijd nadert, gebeuren er vreemde dingen. Speelduur: 2:29. Boeknummer: Humor Alex Smith. Jacques naar de stad. Jacques is een kleine hond die in het huis van meneer en mevrouw Glimschoen woont. Zijn beste vriendje is meneer Wiebelsok. Vandaag gaan Jacques en meneer Wiebelsok naar de stad. Ze drinken een kopje thee in een café, bekijken winkeltjes en ze bezoeken een museum. Daar zien ze dat een dief een kunstwerk wil stelen. Wat moeten ze doen? Speelduur: 0:22. Boeknummer:

24 Humor Katie Davies. De grote konijnenreddingsactie. ob trekt in bij zijn vader en moet zijn lievelingskonijn achterlaten. Zijn oude buurmeisjes Anna en Suzanne nemen de verzorging op zich. Het konijn wordt ziek en ook met Job gaat het niet goed. De meisjes willen de twee herenigen. Speelduur: 3:05. Boeknummer: Hans Hagen. Het hanengevecht. Bij een waterval ontdekt de Filippijnse Pio een haan. Hij traint het beest voor deelname aan een gevecht. Als zijn haan wint, kan Pio hem voor veel geld verkopen. Dan hoeft hij niet meer te werken en kan hij weer naar school. Speelduur: 1:22. Boeknummer: Stephan Dierickx. Vuurtoren. Op het eiland Qrom waait zo'n harde wind dat alles krom is. Dieren en mensen lopen gebogen, bomen en planten groeien scheef. Men heeft de vuurtoren gedoofd en daardoor is het eiland van de buitenwereld afgesloten. Dan spoelt er een kist aan... Speelduur: 0:53. Boeknummer: Hilde Vandermeeren. Het uitzonderlijke leven van Violetta Vonk. Violetta's overleden moeder heeft ooit gezegd dat Violetta een uitzonderlijk meisje is, maar haar vader wil haar niet vertellen waarom. J.T., Violetta's beste vriend, wil haar best helpen met het zoeken naar het antwoord, maar heeft zo zijn eigen vragen voor zijn ouders. Speelduur: 2:31. Boeknummer:

25 Fantasieverhalen Patricia David. Heks Miezamplie. Heks Miezamplie wil geen toverspreuken leren. Liever gaat ze op schattenjacht in het containerpark in mensenland. Dat is streng verboden, maar Miezamplie kan het niet laten. Heks Deeprie weet van Miezamplies geheimpjes en wil haar verraden. Daar komen een hoop getover en heel veel problemen van! Speelduur: 4:12. Boeknummer: Detective Thea Stilton. Het geheim van de zwarte pop. Er is een waardevolle, zeldzame pop gestolen van een rijke verzamelaarster uit Japan. Ze roept de hulp in van de Thea Sisters. Terwijl ze proberen de pop terug te vinden en de daders te pakken te krijgen, belanden ze in een mysterie vol adembenemende momenten. Speelduur: 2:25. Boeknummer: Evelien De Vlieger. Vergif & verboden producten : over gifslangen, drugshonden en dioxinekippen. Hoe kun je zien of een paddenstoel giftig is? Wat moet je doen als je door een slang bent gebeten? Wat doet een toxicoloog? Is het waar dat chocolade giftig is voor een hond? Wat is het giftigste dier? De auteur beantwoordt in het boek allerlei vragen over gif, in alle soorten en maten, of het nu komt van planten, dieren en bacteriën of van producten van de aarde of de mens zelf. Speelduur: 1:58. Boeknummer: Jantien De Jager. 101 gekke moppen voor kids. Een vrolijk boekje met 101 geweldige moppen. Speelduur: 1:07. Boeknummer:

26 Michael Dubois. Onze spectaculaire planeet : encyclopedie van de hoogste, diepste, snelste en gekste dingen ter wereld. Een verzameling van bijzondere records: de grootste spin, de dodelijkste drinkplaats, het vreemdste voedsel, maar ook de idiootste sporten enz. Bevat daarnaast ook allerhande weetjes. Speelduur: 5:31. Boeknummer:

27 Deel 2: Brailleboeken vanaf 8 jaar Fantasy Geronimo Stilton. De betoverde poort. De jonge boself Saturno en zijn onafscheidelijke metgezellen Regulus, Spica en de tovenaar Stellarius gaan op zoek naar het oude Kabouterrijk. Ze hebben maar één doel: de Zwarte Koningin verslaan en het Kaboutervolk bevrijden van de tirannie van het Duistere Leger! 9 banden. Boeknummer: Humor Hilde Vandermeeren. Camping Zeevos. De moeder van Will en Harry is een op-en-neer-mama, die de ene dag vrolijk is en dan weer verdrietig. Ze wonen samen in een stacaravan in Camping Zeevos. Wills vader vertrok vier jaar geleden om de wereld rond te varen en is nog altijd niet terug. Op een dag lijkt ook mama verdwenen te zijn. Net op het moment dat mijnheer Richard gestorven is. Terwijl de hele camping op zoek gaat naar het verdwenen winnende lottobriefje van mijnheer Richard, probeert Will voor iedereen te verzwijgen dat zijn moeder weg is. 3 banden. Boeknummer: Hans Hagen. Het hanengevecht. Bij een waterval ontdekt de Filippijnse Pio een haan. Hij traint het beest voor deelname aan een gevecht. Als zijn haan wint, kan Pio hem voor veel geld verkopen. Dan hoeft hij niet meer te werken en kan hij weer naar school. 2 banden. Boeknummer:

28 Fantasieverhalen Janet Foxley. Munkel trog. Munkel is een reus - nou ja, een reus. In de ogen van de andere bewoners van Bulderberg is hij behoorlijk mislukt. Hij is namelijk niet groter dan een Kriel. En dit jaar lijken Munkels problemen alleen maar groter te worden, want de examens staan voor de deur en als niet zo grote reus dreigt hij voor ieder vak te zakken. Munkel besluit een kijkje te gaan nemen in de wereld van de Krielen - misschien dat hij zich daar wel thuis voelt. Maar het bezoek verloopt anders dan hij zich had voorgesteld. 5 banden. Boeknummer: Humor Alex Smith. Jacques naar de stad. Jacques is een kleine hond die in het huis van meneer en mevrouw Glimschoen woont. Zijn beste vriendje is meneer Wiebelsok. Vandaag gaan Jacques en meneer Wiebelsok naar de stad. Ze drinken een kopje thee in een café, bekijken winkeltjes en ze bezoeken een museum. Daar zien ze dat een dief een kunstwerk wil stelen. Wat moeten ze doen? 1 band. Boeknummer: Stephan Dierickx. Vuurtoren. Op het eiland Qrom waait zo'n harde wind dat alles krom is. Dieren en mensen lopen gebogen, bomen en planten groeien scheef. Men heeft de vuurtoren gedoofd en daardoor is het eiland van de buitenwereld afgesloten. Dan spoelt er een kist aan... 1 band. Boeknummer:

29 Humor Katie Davies. De grote konijnenreddingsactie. Job trekt in bij zijn vader en moet zijn lievelingskonijn achterlaten. Zijn oude buurmeisjes Anna en Suzanne nemen de verzorging op zich. Het konijn wordt ziek en ook met Job gaat het niet goed. De meisjes willen de twee herenigen. 4 banden. Boeknummer: Jimmy Liao. De klank van kleuren : een reis van de verbeelding. Op een druilerige, grijze dag, vertrekt een jong blind meisje voor een ondergrondse reis door de tunnels van de metro. De treinen brengen haar naar ongelooflijk wonderbaarlijke plaatsen die zij alleen kan zien in haar gedachten. Ze zwemt met dolfijnen, zonnebaadt op de rug van een walvis, en reist naar het einde van de wereld. 1 band. Boeknummer:

30 Daisy- en brailleboeken vanaf 9 jaar Deel 1: Daisy-boeken Avonturenverhalen Marc De Bel. Pretpark Bibaloeba. De drieling Lien, Sien en Fien, bekend als de Kriegeltjes, mogen mee op weekend met de scouts. Ze gaan naar het pretpark Bibaloeba. Daar krijgen ze ruzie met Kenny Kuif en zijn twee vrienden, lossen ze een diefstal op en raken ze bevriend met bolleboos Friek. ( ) Marc De Bel. Pretpark Bibaloeba. Speelduur: 3:38. Boeknummer: Hans Vanacker. Bus 26. Pieter-Jan haat de ritjes naar school met bus 26. Daar komt hij steeds pestkop Zegher tegen. Zijn pesterijen tasten Pieter-Jans zelfvertrouwen aan. Dit leidt tot problemen thuis en op school. Dan bedenkt Pieter-Jans zus een plan om Zegher terug te pakken. ( ) Hans Vanacker. Bus 26. Speelduur: 1:48. Boeknummer: Fantasy Rob Baetens. Heksengriep. Elles erfde paranormale gaven van haar opa. Tijdens haar spreekbeurt belandt ze met haar klasgenoten in de "andere wereld", waar ze allerlei vreemde wezens ontmoeten, zoals een ruimtehond, een sneeuwfee en een glimvlinder. Speelduur: 7:52. Boeknummer:

31 Fantasieverhalen Stefan Boonen. De reus van de zomerflat. Albert Lofloos woonde met zijn gemene moeder en zussen in de zomerflat. Daar gebeurde nooit wat. Totdat er een nieuw meisje kwam wonen, een hond uit de lucht viel, een storm opstak en hij een reus ontmoette. Nu zijn Albert en de zomerflat verdwenen. Speelduur: 5:17. Boeknummer: Fantasieverhalen Cressida Cowell. Hoe leer je draaks? Stikkum moet zich bewijzen als viking. In dit derde deel wordt zijn draak Tandloos ontvoerd en kan elk moment opgeslokt worden. Tot overmaat van ramp lopen er Pierhaaien rond en is de Harige Hufterstam volledig de kluts kwijt. Speelduur: 3:25. Boeknummer: Avonturenverhalen Stefan Boonen. Elvis de Draak en de zeven zombies. Elvis' familie is niet bepaald reislustig. Daarom sturen zijn ouders hem als afgevaardigde naar de begrafenis van zijn oudtante Ursula, ergens in het Noorden. Elvis belandt in Walkandol, een dorp waar vreemde dingen gebeuren. Al snel moet hij vluchten voor een stel zombies... Speelduur: 4:12. Boeknummer:

32 Avonturenverhalen Marc De Bel. De vitamientjes van oma Anabola. Vierde boek in de reeks Roesty Spetter. Roesty Spetter gaat met zijn gezin mee op weekendbezoek bij oma Anabola. Zijn vriend Willy de rat is nog nooit op het platteland geweest en reist stiekem mee in de auto. Niet zo'n goed idee, want de kater van oma Anabola, Karambol, is een fervente rattenjager. Maar Roesty en zijn vriend hebben al snel andere zorgen, want ze ontdekken dat Spilks en zijn rattenbende het gemunt hebben op het pilletjeslab van oma Anabola, die het Belgisch kampioenschap bodybuilding wil winnen. En de ratten hebben ook nog een rekening te vereffenen met Karambol, die een gebroken poot heeft en dus een gemakkelijk slachtoffer is. Komen Roesty en Willy op tijd? Speelduur: 2:03. Boeknummer:

33 Deel 2: Brailleboeken vanaf 9 jaar Waargebeurde verhalen Edward Van de Vendel. De raadsels van Sam. Vervolg op: Toen kwam Sam. Kix' berghond Sam wil niets liever dan geaaid worden. Maar soms lijken zijn gedachten mijlenver weg, of verdwijnt hij een paar dagen. Op een dag komt Sam niet meer terug. Moet Kix op hem wachten, of zal hij een zoekactie beginnen? 4 banden. Boeknummer: Griezelverhalen Nico De Braeckeleer. Vampierwolf. Vince is elf en heeft porfyrie, een leverziekte waardoor hij overgevoelig is voor zonlicht. Als hij daarbij ook nog black-outs krijgt en zijn ouders ontvoerd worden door monsterlijke wezens, gaat Vince op zoek naar de waarheid. 3 banden. Boeknummer: Humor Elizabeth Honey. Wat vind jij, Emma Weetal? Bean gaat met haar ouders verhuizen van Perth naar de bovenste verdieping van een appartement in Sydney, dat ontworpen is door haar vader. Ze heeft eigenlijk alles wat ze wil, maar wat ze het allerliefst zou willen is een hond. Maar het enige wat ze krijgt, is elke avond een oppas omdat haar ouders allebei een druk leven leiden. Daarom praat ze met haar speelgoedvriendjes, vooral haar pop Emma Weetal, en vertelt hen haar hartsgeheimen. 5 banden. Boeknummer:

34 Avonturenverhalen Stefan Boonen. Elvis de Draak en de zeven zombies. Elvis' familie is niet bepaald reislustig. Daarom sturen zijn ouders hem als afgevaardigde naar de begrafenis van zijn oudtante Ursula, ergens in het Noorden. Elvis belandt in Walkandol, een dorp waar vreemde dingen gebeuren. Al snel moet hij vluchten voor een stel zombies... 5 banden. Boeknummer: Fantasieverhalen Stefan Boonen. De reus van de zomerflat. Albert Lofloos woonde met zijn gemene moeder en zussen in de zomerflat. Daar gebeurde nooit wat. Totdat er een nieuw meisje kwam wonen, een hond uit de lucht viel, een storm opstak en hij een reus ontmoette. Nu zijn Albert en de zomerflat verdwenen. 6 banden. Boeknummer: Avonturenverhalen Katie Velghe. Pepijn en de schatten van Euforia. Pepijn is een piepjonge klunzige engel, die op aarde leeft als de beschermengel van de jonge puber Hanne. De gemene engel Oriël wil de inwoners van Engeldonk betoveren met de schatten van Euforia. Pepijn, Hanne en Hannes vriend Lucas proberen de schatten in handen te krijgen om erger te voorkomen... 9 banden. Boeknummer:

35 Daisy- en brailleboeken vanaf 10 jaar Deel 1: Daisy-boeken Detective Kolet Janssen. Slijmbal, Superman en Soepjurk. Ingelezen door de auteur. Mattis heeft mucoviscidose. Dat is vervelend, maar het belet hem niet om samen met zijn vrienden op zoek te gaan naar de dader van een inbraak in het schuurtje van zijn overburen. ( ) Kolet Janssen. Slijmbal, Superman en Soepjurk. Speelduur: 1:59. Boeknummer: Simon Van der Geest. Spinder. Bekroond met de Gouden Griffel. Hidde heeft een insectenverzameling in de kelder, maar zijn broer Jeppe wil de kelder inpikken. Dat betekent oorlog! Hidde beschrijft hun strijd in zijn dagboek. Hij weet dat hij geen kans maakt tegen zijn broer, tenzij hij hun verschrikkelijke familiegeheim inzet. ( ) Simon Van der Geest. Spinder. Speelduur: 5:35. Boeknummer:

36 De Groote Oorlog. Michael Morpurgo. Warhorse. De vader van Albert koopt op een veiling in een dronken bui het jonge paard Joey en dat is het begin van een hechte vriendschap tussen Albert en Joey. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt Joey verkocht aan het Britse leger om in Frankrijk te gaan vechten. Na vele avonturen en oorlogsgruwel vindt Albert zijn paard Joey terug. Speelduur: 4:10. Boeknummer: De Groote Oorlog. Aline Sax. Het meisje en de soldaat. Ingesproken door de auteur. Wereldoorlog I. Een blind meisje woont met haar mama en tante in een herberg. Haar papa is aan het front. Het meisje houdt ervan om buiten op een bankje te zitten. Op een dag snuift het meisje een onbekende geur naast zich op. Er blijkt een Afrikaanse soldaat op het bankje te zitten. Hij is erg ongelukkig in dit koude land en mist zijn vrouw en zoontje. Elke dag dat hij niet aan het front is, komt hij naar het bankje. Hij vertelt het meisje over zijn land, zij vertelt over haar papa. Op een dag is de soldaat er niet. Het meisje is in paniek. Ze gaat naar hem op zoek... Speelduur: 1:34. Boeknummer: De Groote Oorlog. Patrick Lagrou. Milans Groote Oorlog. Milan verblijft een weekend in de Westhoek met zijn grootouders. Hij vindt het er nogal saai: het is slecht weer en ze bezoeken het ene museum na het andere. 's Nachts hoort Milan vreemde geluiden en gaat op onderzoek uit. Speelduur: 3:46. Boeknummer:

37 Lisi Harrison. Monster high. Eerste deel in de reeks "Monster High". Melody verhuist van Beverly Hills naar Salem en komt op een nieuwe school terecht. Ze voelt zich er niet helemaal thuis, tot ze Jackson ontmoet. Maar wat verbergt hij precies? Zal ze ooit zijn geheim ontdekken? Heeft het iets te maken met het gerucht dat er monsters zijn gespot? Ook Frankie is nieuw op school en hunkert naar een normaal tienerleven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: Frankie is een SEV (monster) en moet haar groene huid en moeren en bouten vermijden voor de normo's (normale mensen). Frankie weigert echter haar ware zelf te verstoppen en brengt daarmee niet alleen zichzelf, maar de hele SEV-gemeenschap in gevaar. Speelduur: 8:40. Boeknummer: Karla Stoefs. De verzwegen brief. Lottes opa is al twee jaar dood, maar ze mist hem nog steeds. Inmiddels is ook haar oma ernstig ziek. Lotte wil dat haar vader stopt met zeilen en naar huis komt. Haar hebzuchtige tante is namelijk al bezig met het verdelen van de erfenis. Speelduur: 5:03. Boeknummer: Edward Van de Vendel. Dertien rennende hertjes. Maantje komt thuis van school. Ze drinkt thee met haar moeder. Haar moeder krijgt telefoon en loopt even naar de tuin. Niets aan de hand. Maar dan komen er kleine hertjes uit de vaas. De blauwe bloemenvaas, die op tafel staat. Dertien kleine levende hertjes. Ze rennen naar Maantje en springen op haar arm. Waar komen ze vandaan? Zijn ze echt? Zijn ze een geheim? Speelduur: 1:09. Boeknummer: Humor Hilde E. Gerard. De familie Jansen op vakantie. De moeder van Marjolein en Tobias vertelt de buren dat ze met het ganse gezin op cruise gaan naar de Caraïben. Maar daar hebben ze helemaal het geld niet voor... Speelduur: 0:56. Boeknummer:

38 Griezelverhalen Evelien De Vlieger. De put. Sebastiaan, een enig kind, is samen met zijn ouders en een bevriend gezin op vakantie. Sebastiaan trekt samen met de andere kinderen op ontdekking in de duinen. Maar dan valt hij in een put... Speelduur: 0:44. Boeknummer: Avonturenverhalen Stefan Boonen. Het been van tante Ursula. Tante Ursula is de tante van de buurt. Alle kinderen zijn bang van haar. Ze weegt minstens 130 kilogram, is iets kleiner dan 1 meter 80 en onder haar kolossale billen staat een houten been. Wanneer Sam een opdracht van haar krijgt,komt hij diep in de problemen te zitten. Speelduur: 0:44. Boeknummer: Moni Nilsson. De vader met de grote schoenen. Pita is twaalf en een half, vernoemd naar een broodje en kind van gescheiden ouders. Buurjongen Svenne is haar beste vriend. Samen met hem begeeft ze zich in een wereld van volwassen worden, verliefdheden, echtscheidingen, kattenkwaad, zoenspelletjes en onzekerheden. Kortom, alle zaken die van levensbelang zijn als je twaalf bent! Speelduur: 1:55. Boeknummer:

39 Mythen, sagen en volksverhalen Agava Kruijssen. Afscheid van Arthur. In een hut aan het Meer van Avalon vindt de jonge ridder Grein een oude kluizenaar. Hij draagt een haveloze pij en is bijna blind, maar ooit was hij de beroemdste ridder van de Ronde Tafel: Lancelot van het Meer. Aan Grein vertelt hij zijn levensverhaal: hoe hij aan Arthurs hof kwam en uitgroeide tot een onoverwinnelijke ridder. Hoe hij zijn hart verloor aan de koningin en op zoek ging naar de graal. Maar ook verhaalt hij van zijn vriendschap met Walewein, de vechtjas uit het hoge noorden. Bloedbroeders waren ze, trouw tot in de dood, tot een fatale vergissing hun leven voor altijd veranderde. Met de Daisy-software is de tekst van dit boek mee te volgen op het computerscherm. Speelduur: 9:30. Boeknummer: Televisieseries en -films Vera Gheysels. Voor altijd samen. Na zes maanden Engeland keert Merel terug naar huis. Er is in die tijd veel gebeurd en niets is nog wat het was: er is een nieuwe stalhulp op de manege waardoor er voor haar geen plaats meer is. Bovendien heeft Jan meer oog voor die Lotte dan voor haar. De manege zit in geldproblemen en Amika moet het nieuwe lespaard worden. En ook thuis blijkt er een en ander veranderd? De werkstraf van Marie-Claire zit er eindelijk op en zij droomt er nu van om manager van de manege te worden. Maar eerst moet ze natuurlijk Merel uitschakelen. Met de Daisy-software is de tekst van dit boek mee te volgen op het op het computerscherm. Speelduur: 6:17. Boeknummer: Televisieseries en -films Gheysels Vera. Meisjesdromen. Merel maakt kans om in Engeland tot een paardenrijschool te worden toegelaten. Marie- Claire is zo jaloers dat ze alles uit de kast haalt om dat te verhinderen. Met de Daisysoftware is de tekst van dit boek mee te volgen op het computerscherm. Speelduur: 7:35. Boeknummer:

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

De sprookjesdialogen van groep 3

De sprookjesdialogen van groep 3 De sprookjesdialogen van groep 3 In groep 3 kregen de kinderen, samen of in een tweetal, de opdracht om een dialoog tussen sprookjesgfiguren te schrijven, waarna ze een schilderij maakten bij hun dialoog.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Poëziewedstrijd bibliotheek: thema STROOM. inzending klasgedicht. 6de leerjaar vzw KBT Sint-Lutgart beemdstraat 4 3700 TONGEREN 012-23.12.

Poëziewedstrijd bibliotheek: thema STROOM. inzending klasgedicht. 6de leerjaar vzw KBT Sint-Lutgart beemdstraat 4 3700 TONGEREN 012-23.12. 6de leerjaar klastitularis: juf Hanne en Els Mor. Ward, de Bever, had een kater Daarom dronk hij zoveel water Maar wat hij had gegeten Dat mochten wij niet weten Misschien at hij wel barbecue Na een vermoeiend

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger. Als voorbereiding op deze les kunt u het digitale boek Mus op het

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben.

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben. Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden. Ze heeft een zusje dat dol op haar is. Ze woont in een mooie stad:

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Dilemmatest vroeger en nu

Dilemmatest vroeger en nu Dilemmatest vroeger en nu 2015 Lieneke Westerink ONCE Erfgoededucatie Dilemma 1 Je hebt morgen een topotoets en je moet leren. Je hebt je ouders beloofd dat je gaat leren, maar dan komt er een vriend online:

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen

basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Scholen van nu voor mensen van morgen Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Vrijdag 04 februari 2011, uitgave 8 van 2010-2011 Beste ouders

Nadere informatie

De avonturen van Endora deel 1. Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia

De avonturen van Endora deel 1. Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia De avonturen van Endora deel 1 Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia Eerste druk, oktober 2012 2012 Rosemarie Donkersloot Illustraties verhaaltjes 1, 2, 3, 5: Ramona

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers Boekverslag door een scholier 1549 woorden 1 december 2000 3,3 44 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Psychologische roman Eerste uitgave 1982 Vak

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN.

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. Twee slangen komen elkaar tegen in het moeras. De ene slang zegt tegen de andere: Ik hoop dat ik niet giftig ben. Vraagt de andere: Waarom? Zegt

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Dat kreeg ik van mijn opa. Ik werd toen negen jaar. Hij gaf het op mijn verjaardag. Ik lees in een sprookjesboek.

Dat kreeg ik van mijn opa. Ik werd toen negen jaar. Hij gaf het op mijn verjaardag. Ik lees in een sprookjesboek. Naam: 1 Zoek de eerste zin. at kreeg ik van mijn opa. Ik werd toen negen jaar. Hij gaf het op mijn verjaardag. Ik lees in een sprookjesboek. 2 Zoek de eerste zin. E Nou, mijn broertje kan er wat van. En

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook Aarde 9 miljoen mensen zijn jarig op de zelfde dag als jij. Dan zijn er veel mensen op de wereld, Mensen zoals jij. Al die mensen, Staan op de aarde, Een aarde van 6000.000.000.000.000.000.000.000 kg.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

door Sebastiaan Heins

door Sebastiaan Heins door Sebastiaan Heins 3 2 e druk november 2012 Sebastiaan J.R. Heins - 23 mei 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

De kermis. Tim Abel en Raf liepen naar huis. Ze wonen bij elkaar in de straat.

De kermis. Tim Abel en Raf liepen naar huis. Ze wonen bij elkaar in de straat. De kermis Tim Abel en Raf liepen naar huis. Ze wonen bij elkaar in de straat. Toen ze thuis waren Face Time de Raf naar Tim. hij zei ga je mee naar de kermis. Ja leuk zij Tim. Zal ik abel ook vragen. Ja

Nadere informatie

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Het voorleesverhaal Sam en de wonderolie Heel lang geleden was er eens een jongen, Sam. Sam was al heel lang op reis. En nu wilde hij naar huis. Sam moest

Nadere informatie

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7.

inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 2. Ruiken, horen en zien 3. De roedel 4. De taal van de wolf 5. Wolf en hond 6. Soorten wolven 7. De wolf inhoud De wolf 3 1. Een roofdier 4 2. Ruiken, horen en zien 6 3. De roedel 7 4. De taal van de wolf 9 5. Wolf en hond 10 6. Soorten wolven 11 7. Sprookjes 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2012: Hallo wereld. Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie