Bij de gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina wordt in 1898 een feest gehouden in een weide van de familie Leunissen in de Streep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij de gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina wordt in 1898 een feest gehouden in een weide van de familie Leunissen in de Streep."

Transcriptie

1 Fanfare Aloysiana De fanfare "Aloysiana" is een van de oudste zo niet de oudste vereniging binnen Landgraaf. Het was kapelaan P. Römkens (1e kapelaan van 1844 tot 1863) die voor de opluistering van de sacramentsprocessie in 1862 het initiatief nam voor de oprichting van de fanfare. Hij kreeg daarbij de medewerking van het adelijke familie Von Schaesberg. De pastoor was in die tijd M.H.J. Bursgens. Rijksgraaf Rudolph von Schaesberg stelt op 22 oktober 1867 de volgende verklaring op: "Endes unterzeichneter erkläre hiermit, dass ich dem Kirchenvorstande zu Schaesberg eine Fahne zur Benutzung übergebe und zwar zum Gebrauche für die Musikgesellschaft Harmonie zu Schaesberg, jedoch mit der ausdrücklichen Bestimmung dass diese Fahne nur zur würdigen und Wahrhaft christlichen Zwecken benutzt werde. Sollte die Musikgesellschaft Harmonie zu Schaesberg bis auf 12 Mitglieder zusammenschmelzen, so betrachte ich dieselbe als aufgelöst und ist dann der Kirchenvorstand zu Schaesberg verpflichtet mir die Fahne zur weitere Verfügung darüber wieder zurückzestellen." Het vaandel, dat uit 1866 is, is nog steeds in het bezit van de fanfare en had in die tijd een waarde van 2200 francs. Al in 1870 organiseerde de fanfare het eerste muziekfestival en in 1872 nam ze deel aan een groot muziekfeest in Visé. Door de economisch slechte situatie in de landbouw moesten veel dorpsgenoten ver buiten de regio werk zoeken. Veelal trok men dan op maandag te voet richting Duitsland en dan kwam men op zaterdag weer te voet terug. Er was dus geen tijd om muziek te maken.

2 In 1890 wordt de vereniging nieuw leven ingeblazen in het lokaal van Louis Jongen aan de Hoofdstraat. Lid werden toen de heren F. Triepels, P. Triepels, P.J. Triepels, J. Horsch, P. Aretz, H. Sporck, J. Tevis, H. Kamp, L. Jongen. Jos van Melick, Joh. van Melick, W. Wetzels, J. Frings, J. Heuten en H. Schröder. De heer Schröder was voorzitter en Jos van Melick de dirigent. In 1895 organiseerde de toenmalige harmonie weer een muziekfeest. Hieraan werd door 18 muziekverenigingen deelgenomen. In 1895 wordt de heer Quaedvlieg, burgemeester. Bij de gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina wordt in 1898 een feest gehouden in een weide van de familie Leunissen in de Streep is een jaar waar men lange tijd liever niet over sprak. De fanfare viel uiteen in twee groepen. Een groep bleef de naam Aloysiana voeren met als dirigent M. Gerards uit Kerkrade en de andere noemde zich "Caecilia" en had Jos van Melick als dirigent. Wat in Nieuwenhagen niet gebeurde, gebeurde in Schaesberg wel. In 1912 fuseerden de beide verenigingen op aandringen van pastoor Schatten en burgemeester Quaedvlieg weer tot één muziekgezelschap. Voorzitter werd Herman Schröder, secretaris W. Wetzels en penningmeester J. Tevis. Tijdens de mobilisatie van 1914 tot 1918 ging het financieel zo slecht, dat dirigent Verstappen ontslagen moest worden. Dominicus Haas, die pistonist in de vereniging was, nam het dirigentschap gratis op zich. Ook werden leden van de vereniging in die tijd onder de wapenen geroepen zoals bijvoorbeeld Frans Joseph Horsch die in de begintijd van de mobilisatie in Kampen gelegerd was. Onder de leiding van Dominicus Haas (van de Hoofdstraat) werd menige prijs behaald en maakte de fanfare promotie. In 1923 gaf de jury in Thorn aan dat de vereniging over het algemeen over slechte instrumenten beschikte. Door de heren H. Reuters en W. Wetzels werd een geldactie opgezet. Die bracht voor die tijd het gigantische bedrag op van 365 gulden. Daar kon men toen 7 instrumenten voor kopen. In 1931 nam Willem Wetzels de voorzittershamer over van Herman Schröder, die ondertussen 50 jaar lid van de vereniging was. Op 23 februari 1934 komt Herman Joseph Alexander Schröder op 75 jarige leeftijd te overlijden en draagt de fanfare hem ten grave. In de crisistijd ontstaan weer financiële problemen. 40 leden zetten er echter extra de schouders onder om bij het 75 jarig bestaan weer nieuwe instrumenten te kunnen aanschaffen. In de oorlogsjaren is het in het openbaar maken van muziek verboden. De instrumenten worden veilig opgeborgen om te voorkomen dat ze in vreemde handen vallen. Bovendien zijn er in deze tijd andere zorgen. Direct na de bevrijding worden de repetities hervat onder leiding van J. Wetzels. Math Wouters wordt in 1946 dirigent.

3 Bestuursleden uit die tijd zijn de heren: Beckers (bakkerij Aroma), Jo Cruts (Pieterstraat), Math Jung, Schröder, Cilissen (schoenmaker Streep), L. Winthaegen (voorzitter), Zenden, L. Omloo (secretaris), aannemer Reinartz (Dormig), Jan Gulpers (Op de Heugden) en Frans Joseph Horsch uit de Pieterstraat (d'r Horsche Joep). Bestuur: 1e rij: Beckers, Jo Crüts, Herman Schröder, L. Winthaegen, dirigent Wouters, Zenden (vader van Frans), Omloo. 2e rij: Math Jung, Cillissen, Joep Horsch, Jan Gulpers, aannemer Reinartz Het verenigingslokaal was inmiddels al vele jaren het Streeperkruis geworden. Daar werd op zondagmorgen gerepeteerd in de grote zaal. Van 1953 tot 1956 was de heer Maassen uit Simpelveld dirigent; van 1956 tot 1958 Math Henssen uit Nuth en in 1958 komt Math Wouters weer terug. In 1956 wordt mr. J.H.J. Drijkoningen tot 1961 voorzitter. Hij woonde aan de Streeperstraat in het herenhuis dat gebouwd was door burgemeester Quaedvlieg. In 1952 werd het 90 jarig bestaan gevierd in een feesttent in een wei van de familie Cuypers aan de Hoofdstraat. Het volgende weidefeest was het 95 jarig bestaan. Nu in een wei van de familie Haas die direct aan de Markt grensde. In een weiland aan de Pastoor Schattenstraat stond in 1962 de feesttent ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan. Toen werd ook de drumband opgericht. Ondertussen was de heer G.M. Boosten voorzitter van de fanfare geworden. Hij had een fabriek aan de Baanstraat. Ook was de tijd van het alleen maar dragen van een hoofddeksel verleden tijd. De fanfare werd in blauwe uniformen gehesen met een witte pluim op de pet. Installatie van de drumband met deken Mertens. Rechts achter hem staan de bestuursleden o.a. Beckers, Cillissen, Boosten.

4 Frans Joseph Horsch was een van de spelende leden die in de vorige eeuw in de wijde omgeving bekend stond. Wie kende hem in de muziekwereld niet! Toen hij in 1965 overleed was hij meer dan 60 zestig jaar lid van de fanfare geweest. In 1964 was hij hiervoor nog onderscheiden met de speld met Robijn die opgespeld werd door Joep (Jozef) Boermans tijdens een feest-avond in het Streeperkruis. In 1904 kwam hij bij de vereniging in eerste instantie speelde hij bugel. Toen hij in 1906 in dienst moest speelde hij in het muziekkorps van het bataljon in Maastricht. Op oude foto's is hij echter of te zien als vaandeldrager of de grote trom. Zijn grootste bekendheid dankt hij echter aan het slaan van de grote of dikke trom. Daarom had hij als bijnaam "d'r busche busch" in een lied over Schaesberg "d'r Schwemelebem"volgt daar nog op "doa kunt d'r Horsche Joep). Veelal liep naast hem zijn vriend Harrie Wetzels van de Markt die de deksels had. Nadat hij meerdere keren bij het uittrekken van de vereniging met de trom gevallen was, gaf hij het instrument met pijn in het hart in 1960 over. De fanfare had nog even geprobeerd om de trom op een karretje te zetten en getrokken door een jonge jongen. Dat gebeurde maar een keer want Joep was zo kwaad dat hij zijn trom op een hardere manier speelde dan normaal en het karretje van links naar rechts ging. Dat kon men niemand aan doen. Daarna werd hij ere bestuurslid. In die zestig jaar heeft hij menige bestuursfunctie gehad waaronder die van secretaris. Hij had de zeldzame bronzen legpenning van de gemeente Schaesberg en ontving in 1965 als eerste de "Orde van Verdiensten" van de carnavalsvereniging voor zijn enorme inzet voor het verenigingsleven van Schaesberg. Hij was niet alleen lid van de fanfare maar hij was ook lid van de turnvereniging Frisch Auf, toneelvereniging St. Barbara, Werkliedenbond en noem maar op. Ook was hij koninklijk onderscheiden. Wat maar weinigen weten is, dat hij in de oorlog ook bij het verzet was evenals zijn vriend Jacob Jongen, de Schaesbergse historicus. Joep bewerkte zijn land en had ook illegaal varkens. Mensen die niets te eten hadden klopten nooit te vergeefs bij hem aan. Aad de Haas ging bijvoorbeeld op vrijdag met meer dan alleen een paar visjes van de markt naar huis. Evenals bij bijvoorbeeld de familie Jung waren ook zijn drie zonen Alex, Leo en Mai kortere of langere tijd lid van de fanfare. Mai verhuisde naar Eindhoven, Leo moest stoppen na een hartaanval en Alex was afhankelijk van zijn woonplaats afwisselend lid in Brunssum of Schaesberg. Bij zijn overlijden in november 1965 werd hij onder de klanken van "zijn" fanfare naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof van de Petrus en Paulus parochie gebracht.

5 Van links naar rechts: Frans Zenden, Martha Horsch-Brassé, Frans Joseph (Joep) Horsch, burgemeester Prick, dokter Meijer, Joep Slapak.

6 Met de drumband voorop trekt de fanfare hier door de Streeperstraat. Op de achtergrond ligt links het voormalige postkantoor, thans notariskantoor.

M.A. van der Eerden-Vonk, H.J. Postema Februari 1996; juni 2018

M.A. van der Eerden-Vonk, H.J. Postema Februari 1996; juni 2018 124 Fanfare St. Caecilia te Schalkwijk 1909-2010 M.A. van der Eerden-Vonk, H.J. Postema Februari 1996; juni 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanwijzingen voor de gebruiker...3 Inventaris...4 I. Stukken

Nadere informatie

Idee? Evita Huskens Kom ermee! Nicolle Delissen t Dreeske. Januari Activiteiten.

Idee? Evita Huskens Kom ermee! Nicolle Delissen t Dreeske. Januari Activiteiten. Idee? Evita Huskens peronevita@hotmail.com Kom ermee! Nicolle Delissen nicolledelissen@planet.nl t Dreeske Januari 2012 Activiteiten Prinsenreceptie NK Winterswijk Carnavalsoptocht Presentatiedienst communicanten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DE HARMENEJ JAARGANG 7, NUMMER 21, APRIL 2018

NIEUWSBRIEF DE HARMENEJ JAARGANG 7, NUMMER 21, APRIL 2018 NIEUWSBRIEF DE HARMENEJ JAARGANG 7, NUMMER 21, APRIL 2018 Muziek is de vlucht uit de angst. Christiaan j. enschede Nederlandse burgemeester 1823-1907. Nieuwjaar Na de feestdagen werd op zondag 07 januari

Nadere informatie

De bevrijding van Houthem

De bevrijding van Houthem De bevrijding van Houthem Zondag 17 september 1944 Samengesteld door Fons Heijnens Duitsers in Houthem Vanuit Geulhem komend, trekken de Duitsers Houthem binnen in mei 1940 Foto uit archief van Jacquo

Nadere informatie

Begraafplaats Sint Pieter bij Maastricht.

Begraafplaats Sint Pieter bij Maastricht. Voormalig Carmelitessenklooster aan de Bleekerij te Sint Pieter bij Maastricht. In de jaren 1977-1978 werd dit klooster gesloopt ten behoeve van de bouw van de Parkresidentie ten zuiden van de Kennedybrug.

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

John (Johan Willem Helen) 1884-1971

John (Johan Willem Helen) 1884-1971 John (Johan Willem Helen) 1884-1971 IIId Johan Willem Helen 06-03-1884 te Kraksaan, Besuki, Oost-Java [RANI 1885] x 10-04-1910 te San Piero in Campo met Giuseppina Montauti IIIev ( 19-03-1889 te San Piero

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Gegevens uit 2 notulenboeken over de periode 1926 tot 1954 en gesprekken met een aantal oud leden en oud dirigent;

Gegevens uit 2 notulenboeken over de periode 1926 tot 1954 en gesprekken met een aantal oud leden en oud dirigent; GESCHIEDENIS ENZK. Gegevens uit 2 notulenboeken over de periode 1926 tot 1954 en gesprekken met een aantal oud leden en oud dirigent; Opgericht in 1901 op 15 mei. Uitgaande van de oudste foto s bestond

Nadere informatie

De Bredase huisarts T. Gori en de predikant ds. Berkelbach van der Sprenkel uitten de wens

De Bredase huisarts T. Gori en de predikant ds. Berkelbach van der Sprenkel uitten de wens Het begon in 1819. Op initiatief van drie vooraanstaande katholieken uit Breda, Mr. L. Ingenhousz, Mr. F.J. Hoppenbrouwers en J.P. Eeltiens, werd een Stichting in het leven geroepen ten behoeve van noodlijdende

Nadere informatie

ONTSTAANSGESCHIEDENIS

ONTSTAANSGESCHIEDENIS ONTSTAANSGESCHIEDENIS In 1900 wordt Harmonie Gendringen opgericht Jubileum 25 jaar Harmonie Gendringen In 1928 vond een splitsing plaats, waarbij de katholieken zich verenigden in een nieuwe muziekvereniging

Nadere informatie

Augustus 2015. Juli 2015

Augustus 2015. Juli 2015 Jaargang 67 Uitgave 5 26 juni 2015 Voorzitter: 06-16889012 Jo Paffen 045-5743084 voorzitter@ssovh.nl Secretariaat: Schaesbergerweg 157 6415 AG Heerlen secretaris@ssovh.nl Penningmeester: Jo Ampts 06-47252779

Nadere informatie

die Meldung bestätigen nicht jetzt

die Meldung bestätigen nicht jetzt am Computer sitzen im Internet surfen Informationen suchen mit einem Freund chatten eine E-Mail schreiben Nachrichten lesen Freunde finden ein Foto hochladen eine Datei herunterladen einen Film gucken

Nadere informatie

65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010

65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010 65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010 van vrijdag 30 april tot en met zaterdag 8 mei 2010 Georganiseerd door de Buurt- en Toneelvereniging de Meene en Stichting Zelhem & Oranje mmv oa Museumboerderij Smedekinck

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

Het. riet- en gevestigd. Wilgenhorst. kopen. Sliebewust. zijn van drie. was

Het. riet- en gevestigd. Wilgenhorst. kopen. Sliebewust. zijn van drie. was Het Kompas kijkt binnen in Het Kompas keek binnen bij Vincent-Jan de Jong in aan de Molendijk. Een woonhuis dat rond 1886 gebouwd is in opdracht van zijn overgroot- was ouders. Erachter een hoepels-, biezen-,

Nadere informatie

Hub Reneerkens (1911-1982)

Hub Reneerkens (1911-1982) Hub Reneerkens (1911-1982) Mensen die Hub Reneerkens gekend hebben kunnen zo wel enkele verenigingen opnoemen waarbij hij was betrokken. Tel je die verenigingen en instanties bij elkaar dan kom je tot

Nadere informatie

Gegenbesuch des HBBK in Nijmegen. 15. Januar 2014. groepswerk en stadsbezoek. Gruppenarbeit und Stadtbesichtigung. Nijmegen is een heel mooie stad.

Gegenbesuch des HBBK in Nijmegen. 15. Januar 2014. groepswerk en stadsbezoek. Gruppenarbeit und Stadtbesichtigung. Nijmegen is een heel mooie stad. Gegenbesuch des HBBK in Nijmegen 15. Januar 2014 Die Schüler sollten aufschreiben, was ihnen gefallen hat. De leerlingen moesten opschrijven wat hun goed bevallen is. Das schrieb die deutsche Klasse Gruppenarbeit

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

Koorscholing: nieuwsbrief nr. 2, dec. 2014; red: Jan van der Maarel. Mannenkoor Koninklijk Walram s Genootschap van Valkenburg

Koorscholing: nieuwsbrief nr. 2, dec. 2014; red: Jan van der Maarel. Mannenkoor Koninklijk Walram s Genootschap van Valkenburg nieuwsbrief nr. 2, dec. 2014; red: Jan van der Maarel Mannenkoor Koninklijk Walram s Genootschap van Valkenburg Intussen is de Nieuwsbrief oktober wel al uitgelezen denk ik zo. Reacties? Het is nu ook

Nadere informatie

Hiervoor werd het voorbije jaar een globaal actieplan uitgewerkt om onze doelstellingen te realiseren.

Hiervoor werd het voorbije jaar een globaal actieplan uitgewerkt om onze doelstellingen te realiseren. Infoblazerke Augustus-September 2013 VOORWOORD Een modernere toekomst voor onze vereniging De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Londerzeel Sint-Jozef heeft beslist een nieuwe weg in te slaan. Wij kiezen

Nadere informatie

Idee? Evita Huskens peronevita@hotmail.com Kom ermee! Nicolle Delissen nicolledelissen@planet.nl

Idee? Evita Huskens peronevita@hotmail.com Kom ermee! Nicolle Delissen nicolledelissen@planet.nl Idee? Evita Huskens peronevita@hotmail.com Kom ermee! Nicolle Delissen nicolledelissen@planet.nl Activiteiten Kerstconcert Harmonie Concordia 17.00 uur 14 december Opluistering Heilige Mis Kerstmis- 10.00

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2015 nummer 1 Mededelingen van het Bestuur 6 Strippenkaart Het bestuur heeft besloten de 6 strippenkaart te introduceren, met name voor oud leden die nog een keer willen spelen

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Grüß Gott! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Ich heiße Wie heißt du? Das ist Max. Das finde ich auch. Kommst du auch aus Duisburg.

Grüß Gott! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Ich heiße Wie heißt du? Das ist Max. Das finde ich auch. Kommst du auch aus Duisburg. Ich heiße Anna. Ich bin neunzehn Jahre alt und komme aus Deutschland. Ich wohne in Duisburg und gehe dort zur Berufsschule. Das ist mein Freund Max. sich kennenlernen Hallo! Hi! Servus! Grüß Gott! Guten

Nadere informatie

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine

Bron: De Oosterhoutse tijdmachine 1813 Aanleg Napoleonsbaan De grote weg Parijs-Amsterdam liep door Oosterhout. Hij werd aangelegd in de jaren 1813-1816. Napoleon begon met de aanleg, koning Willem I maakte hem af. Het traject maakte in

Nadere informatie

De pastoors van Einighausen Zomerfeest Fanfare Concordia. Pagina 44

De pastoors van Einighausen Zomerfeest Fanfare Concordia. Pagina 44 Zomerfeest Fanfare Concordia. Pagina 44 Louis H. Vogels. Pastoor van Einighausen 1978-1987. Louis H. Vogels werd op 18 januari 1922 te Horn geboren. Hij ontving zijn opleiding in het seminarie van de congregatie

Nadere informatie

TANTE BETSIE. Charles & Herman Horsthuis. (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943)

TANTE BETSIE. Charles & Herman Horsthuis. (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943) Charles & Herman Horsthuis TANTE BETSIE (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943) De kunstzinnige familie Issels, waaruit wij mede voortgekomen zijn, telde één

Nadere informatie

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag?

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? De overige plagen in Egypte. Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? Genesis 9:2-5 2 Want als u hun weigert te laten gaan

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Graf Antoon Hubert Janssen begraafplaats Einighausen.

Graf Antoon Hubert Janssen begraafplaats Einighausen. Bron Archieflocatie Graf Antoon Hubert Janssen begraafplaats Einighausen. Burgerlijke stand - Geboorte Regionaal Historisch Centrum Limburg Algemeen Toegangnr: 12.058 Inventarisnr: 11 Gemeente: Maasniel

Nadere informatie

Fanfare St. Caecilia Schimmert. Fanfare-info

Fanfare St. Caecilia Schimmert. Fanfare-info Nr. 155 juli 2017 1 Fanfare St. Caecilia Schimmert Fanfare-info Voor de gehele fanfare-familie. Uitgave onder verantwoordelijkheid van het bestuur. Coördinatie: José Eijssen, tel. 045 404 9177 Email: fanfare-info@fanfareschimmert.nl

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005

Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005 Verslag van de vergadering: Commissies clubzaken en -jeugd 8 maart 2005 Organisatie jubileumfeest op 9 april 2005 Aanwezig Commissie Jeugd : Jos Broekmans Herman De Pauw Benny Lenaerts Aanwezig Commissie

Nadere informatie

Bernhard. Bernhard Von Lippe-Biesterfeld

Bernhard. Bernhard Von Lippe-Biesterfeld 7 30 Bernhard Bernhard Von Lippe-Biesterfeld Prins Bernhard, de man die op 7 januari 1937 met Juliana trouwde, werd geboren op 29 juni 1911 in Duitsland en was een telg uit het eeuwenoude geslacht Von

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

Samenvatting Duits Grammatica Duits

Samenvatting Duits Grammatica Duits Samenvatting Duits Grammatica Duits Samenvatting door S. 836 woorden 20 februari 2013 5,8 61 keer beoordeeld Vak Duits Naamvallen. Nederlands: 2e naamval 4e naamval (bijvoegelijke bepaling, is 3e naamval

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kansplus Gemert - Laarbeek - Boekel

Nieuwsbrief Kansplus Gemert - Laarbeek - Boekel Nieuwsbrief Kansplus Gemert - Laarbeek - Boekel Januari 2018 Jaargang 13 Nummer 2 Van de voorzitter In de vorige nieuwsbrief gaf ik al aan: Ik heb er zin in, jullie ook. De carnaval was daar het voorbeeld

Nadere informatie

De haas en de egel. Wilhelm Grimm en Jacob Grimm. bron Wilhelm Grimm en Jacob Grimm, De haas en de egel. Z.n., z.p. 1900-1910.

De haas en de egel. Wilhelm Grimm en Jacob Grimm. bron Wilhelm Grimm en Jacob Grimm, De haas en de egel. Z.n., z.p. 1900-1910. De haas en de egel Wilhelm Grimm en Jacob Grimm bron. Z.n., z.p. 1900-1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim002haas01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 De haas en de egel. Het was een mooie

Nadere informatie

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer twee en dertig, de 1 e van 2017.

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer twee en dertig, de 1 e van 2017. NIEUWSBRIEF Nr.32-6 e JAARGANG uitgave nr.1 van 2017 opmaak: januari 2017 www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en WOK) Beste lezer, Voor u ligt

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann. 10 December 2008

Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann. 10 December 2008 Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann 10 December 2008 Agenda Inleiding Hoe is het feest gevierd? Sinterklaas en bestedingen Cadeaus en tevredenheid

Nadere informatie

l december in Sittord! ln Museum Het Domein loopt op dit moment

l december in Sittord! ln Museum Het Domein loopt op dit moment Uit het leven gegrepen... uit mijn levenèegrepen ln het koder von "Uit het leven" gegrepen wil ik deze keer groog een stukje uit mijn eigen leven vertellen. En dat wil ik dan doen op zondoq l december

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Historiek Volkstuin Peer (1965 tot 2006)

Historiek Volkstuin Peer (1965 tot 2006) VERBOND VAN DE VOLKSTUINEN AFDELING Peer-Wauberg Secr. burkel 5 3990 PEER 011/631482 Historiek Volkstuin Peer (1965 tot 2006) Van de periode vóór 1965 zijn er geen documenten meer voorhanden. Enkele oudere

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Funerair erfgoed begraafplaats Laarne: Peter- of Meterschap

Funerair erfgoed begraafplaats Laarne: Peter- of Meterschap Funerair erfgoed begraafplaats Laarne: Peter- of schap Bauwens Sabine 1 K 6 Kindgraf met bijzondere architecturale waarde. De Blauwer Sabine Bauwens werd geboren te Wetteren op 2 Annie februari 1964 en

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING OUDERRAAD OBS HET ZAND Schooljaar 2012 / 2013

JAARVERSLAG STICHTING OUDERRAAD OBS HET ZAND Schooljaar 2012 / 2013 JAARVERSLAG STICHTING OUDERRAAD OBS HET ZAND Schooljaar 2012 / 2013 Beste Ouders en Verzorgers. Met enige trots presenteert de Stichting Ouderraad OBS Het Zand haar allereerste jaarverslag! Sinds 11 maart

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 MUZIEKVERENIGING BOXTEL S HARMONIE

JAARVERSLAG 2006 MUZIEKVERENIGING BOXTEL S HARMONIE JAARVERSLAG 2006 MUZIEKVERENIGING BOXTEL S HARMONIE 1. Inleiding Het jaar 2006 is het eerste jaar waarin de harmonie dakloos is na de brand van 3 december 2005 bij Café De Kom. Uiteindelijk zijn er tijdelijke

Nadere informatie

gezellig Het was een leuke dag en het was leuk om deze dag te doen want beter Toppie leuk man het was prima Echt leuk Dag kan niet meer stuk

gezellig Het was een leuke dag en het was leuk om deze dag te doen want beter Toppie leuk man het was prima Echt leuk Dag kan niet meer stuk Hoe vonden jullie de dag vandaag? Positief feedback: gezellig Het was een leuke dag en het was leuk om deze dag te doen want beter dan les. Toppie man het was prima Echt leuk Dag kan niet meer stuk leerzaam,

Nadere informatie

Jan Smeets over Pinkpop in Geleen:

Jan Smeets over Pinkpop in Geleen: Jan Smeets over Pinkpop in Geleen: Soms lijkt het alsof er meer is gebeurd, 4 Misschien dat het met het ouder worden te maken heeft, maar Pinkpop Geleen is één en al nostalgie, aldus Mr. Pinkpop Jan Smeets.

Nadere informatie

Korte historie Mannenkoor Bel Canto

Korte historie Mannenkoor Bel Canto Korte historie Mannenkoor Bel Canto Op 4 juli 1934 werd Bel Canto opgericht door een viertal leden van een kerkkoor. De oprichtingsvoorzitter was de heer A.B. Schotman. Al snel telde Bel Canto 23 leden.

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

13 Ik zit net te denken...

13 Ik zit net te denken... 13 Ik zit net te denken... i2 i1 Wij geven een feestje! Bringen Sie die Aktivitäten in die richtige (= typische) Reihenfolge. boodschappen doen eten koken feesten! de woning opruimen, schoonmaken naar

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN

BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN BIJLAGE BIJ HET VERHAAL OVER DE HEEMSTEEDSE FAMILIE VAN DER WEIDEN In deze bijlage bevinden zich drie overzichten en een kaart: 1: Tijdlijn en overzicht van de wasserijen van Van der Weiden tussen 1755

Nadere informatie

De Bond zonder Naam en Beresteyn.

De Bond zonder Naam en Beresteyn. De Bond zonder Naam en Beresteyn. Jarenlang is er een innige band geweest tussen de BZN en de montfortanen en ook Beresteyn heeft daar zijn rol in gespeeld. In 1936 begon pater Henri de Greeve zijn lange

Nadere informatie

Original Liemers Musikanten Nieuwsbrief 2 2012

Original Liemers Musikanten Nieuwsbrief 2 2012 De Nieuwsbrief heeft door allerlei omstandigheden wat op zich laten wachten. Door inbreng van leden is het dan ook een speciale uitgave geworden. Om weer even iedereen te informeren wie we zijn, en waar

Nadere informatie

DR. LETTEPLEIN, GENOEMD NAAR WIE?

DR. LETTEPLEIN, GENOEMD NAAR WIE? DR. LETTEPLEIN, GENOEMD NAAR WIE? Wie de Hessenweg afrijdt richting Bilthoven, komt aan het eind daarvan op het Dr. Letteplein, een driehoekig plein dat aan de noordzijde wordt afgesloten door een karakteristieke

Nadere informatie

6. wat is de boodschap van de plaatsers aan de eigenaars? Aan de voorbijgangers? Proficiat, reden tot feesten. (Er is geen plakkaat)

6. wat is de boodschap van de plaatsers aan de eigenaars? Aan de voorbijgangers? Proficiat, reden tot feesten. (Er is geen plakkaat) 18 dec Interview door Luk Indesteege met Armand Nijs (71), 50 jaar gehuwd met Marie-Julienne Thuys (72) Hengelhoefstraat 85, 3600 Genk gepensioneerd bakker in Hoevenzavel, Marie-Julienne hielp in bakkerij.

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Dames en heren, 1 Gevonden via Google, transcript van grammofoonplaat, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Dames en heren, 1 Gevonden via Google, transcript van grammofoonplaat, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Toespraak van commissaris van de koning Max van den Berg, uitreiken eerste exemplaar Het communistische verzet in Groningen, Groningen (A-Kerk), 5 maart 2014 Dames en heren, Fascisme is oorlog. Overweldiging

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

Idee? Evita Huskens Kom ermee! Nicolle Delissen t Dreeske. Februari 2014.

Idee? Evita Huskens Kom ermee! Nicolle Delissen t Dreeske. Februari 2014. Idee? Evita Huskens peronevita@hotmail.com Kom ermee! Nicolle Delissen nicolledelissen@gmail.com t Dreeske Februari 2014 Activiteiten Carnavalsoptocht 02 maart Algemene ledenvergadering 21 maart Presentatiedienst

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg

Blad 1. Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Blad 1 Kwartierstaat van Antoon van den Berg (1877-1961) Zus Mina van den Berg Website: Stamboom familie Van den Berg > Mina van den Berg, zus van 01. Antoon van den Berg (1877-1961) De ouders van Mina

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1993 Nr. 44

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1993 Nr. 44 38 (1956) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1993 Nr. 44 A. TITEL Vierde Aanvullende Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland bij het

Nadere informatie

AFKICKEN? GEEN SPRAKE VAN!

AFKICKEN? GEEN SPRAKE VAN! AFKICKEN? GEEN SPRAKE VAN! Nadat iedereen weer heeft kunnen afkicken van het EK voor senioren in Appelscha, gaan we komende week hopelijk genieten van het WK van de algemene Klasse, dat in het Duitse Bad

Nadere informatie

De pastoors van Einighausen

De pastoors van Einighausen 2011 2 e druk De pastoors van Einighausen John Claessens Einighausen september 2011 2 e druk november 2012 Inhoud Inleiding 3 Aegidius Joseph Schijns 3 Frans Louis Jongen 4 Rutger Hubert van de Venne 6

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Met muzikale groet, Lambert van der Ven, voorzitter.

Met muzikale groet, Lambert van der Ven, voorzitter. 15 oktober 2014 Agenda - reminder 1 november 2014 Jumbocup slagwerk 14.00 uur 2 november 2014 Jumbocup harmonieorkest 14.00 uur 9 november 2014 Uitwisselingsconcert opleidingsorkest 11.00 uur Voorwoord

Nadere informatie

Rooms-Katholieke Werklieden Vereeniging St. Joseph, afdeling Cothen, en opvolgers M.A. van der Eerden-Vonk 1997

Rooms-Katholieke Werklieden Vereeniging St. Joseph, afdeling Cothen, en opvolgers M.A. van der Eerden-Vonk 1997 62 Rooms-Katholieke Werklieden Vereeniging St. Joseph, afdeling Cothen, en opvolgers 1918-1988 M.A. van der Eerden-Vonk 1997 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De organisatie...3 2. Het archief... 3...4 Pag.

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR

SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K. 40324098 2951 HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR. 4375518 U I T N O D I G I N G zaterdagmiddag 10 juni 2004, 12.00 uur de Algemene

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

Historie CV de Gaarekiekere

Historie CV de Gaarekiekere Historie CV de Gaarekiekere De Carnavalsvereniging C.V. De Gaarekiekere Gullepe werd officieel opgericht op 22 september 1953 door onder andere Willie Deckers en Sjef Dacier. Daarna is er onafgebroken

Nadere informatie

Misintenties Parochie H. Pancratius Mesch JUNI

Misintenties Parochie H. Pancratius Mesch JUNI JUNI Zondag 11 juni 14.00 uur (Let op: er is deze dag géén H. Mis om 10.00 uur!!!) Hoogmis m.m.v. Kerkelijk Zangkoor St. Pancratius; uit dankbaarheid bij gelegenheid van het Zilveren Priesterjubileum van

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. (Gal.

Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. (Gal. Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. (Gal. 5:1) Korte samenvatting We zijn bevrijd om in vrijheid te leven Laat je

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Prachtig Nieuwjaarsconcert Fanfare St. Cecilia 5 januari 2019

Prachtig Nieuwjaarsconcert Fanfare St. Cecilia 5 januari 2019 Foto s Susanne van Bommel Prachtig Nieuwjaarsconcert Fanfare St. Cecilia 5 januari 2019 Afgelopen zaterdag, 5 januari, vond het nieuwjaarsconcert plaats, gedirigeerd door onze nieuwe regisseur Robbert-Paul

Nadere informatie

Evita Huskens Idee? Kom ermee!: Nicolle Delissen

Evita Huskens Idee? Kom ermee!: Nicolle Delissen Idee? Kom ermee!: Evita Huskens Nicolle Delissen Peronevita@hotmail.com Nicolledelissen@planet.nl Extra Repetities Concours Bij onze aanmelding voor de Nederlandse Kampioenschappen heeft Paul aangegeven

Nadere informatie

t Dreeske Oktober 2010 Activiteiten

t Dreeske Oktober 2010 Activiteiten Idee? Evita Huskens peronevita@hotmail.com Kom ermee! Nicolle Delissen nicolledelissen@planet.nl t Dreeske Oktober 2010 Activiteiten St. Maarten 10 november 2010 Intocht St. Nicolaas 21 november 2010 St.

Nadere informatie

bab.la Uitdrukkingen: Zakelijke correspondentie Bestelling Nederlands-Duits

bab.la Uitdrukkingen: Zakelijke correspondentie Bestelling Nederlands-Duits bab.la Uitdrukkingen: Zakelijke correspondentie Bestelling Nederlands-Duits Bestelling : Bestelling plaatsen Wij overwegen de aanschaf van... Wir ziehen den Kauf von... in Betracht... Formeel, voorzichtig

Nadere informatie

hoe het allemaal begon...

hoe het allemaal begon... hoe het allemaal begon... te veld het eers Hoe het begon. Het eerste veld. Op 1 oktober 1955 besloten een groepje voetballiefhebbers uit De Valk een voetbalvereniging op te richten. De nieuwe club kreeg

Nadere informatie

Inleiding Stedelijk Orkest Kampen

Inleiding Stedelijk Orkest Kampen Inleiding Stedelijk Orkest Kampen Ontstaan geschiedenis 1842-1867 Het ontstaan van het Stedelijk Orkest was een wens van de stedelijke schutterij in Kampen. Deze wens werd pas een gemis van de Gemeente

Nadere informatie