10e JAARGANG No.9.UITGAVE november COPY NAAR -

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10e JAARGANG No.9.UITGAVE november 2013. COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur.nl"

Transcriptie

1 Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg XX De Mortel Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober Ingeschreven bij KvK. onder nr Bankreferenties Rabo Bank reknr Clubhuis Café-Zaal De Sport Molenstraat KG Gemert tel CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 10e JAARGANG No.9.UITGAVE november 2013 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl -

2 Verbandkoffer Houtzagerijstraat HZ Mill Service Hetty Deenen T E. P.J.J.M.DEENEN HOUTZAGERIJSTRAAT HZ MILL T

3 VAN DE REDACTIE Beste leden, in dit nummer, het negende van 2013, de gebruikelijke rubrieken en verslagen. Speciaal aandacht voor de Uitnodiging van de feestelijke Prijsuitreiking op zaterdag 16 november en de aankomende Tentoonstelling. VERGADERING/BIJEENKOMST Dinsdag 05 november 2013 De Vergadering/bijeenkomst wordt gehouden in Café-Zaal De Sport, Molenstraat 30 Gemert Aanvang uur. Agenda: 1. Opening, 2. Ingekomen Post 3. Uitgaande Post 4. Notulen extra vergadering 08 oktober Ontwikkelingen OTT/NZC show - doornemen programma - inschrijvingen - bijstellen werkboek 6. Vogelbeurs 29 december? 7. Rondvraag 8. Sluiting 9. Pauze 10. Vogelpraatje, ( Indien er nog tijd voor is) vogels voorbereiding op de TT. Namens het Bestuur Theo van de Oever, Vicevoorzitter. 1.

4 VERJAARDAGSKALENDER NOVEMBER - DECEMBER 20 November:Bernard van de Ven 21 November:Jan van Schaijk DECEMBER 2 December:Eugene Lamée 20 December:Piet van Bussel 23 December:Roderick Kroet 28 December:Eddie Vlemmings Hartelijk gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren NOTULEN LEDENVERGADERING 8 OKTOBER 2013 Aanwezig: Theo O.,Theo E., Jo, Wim A., Servaas, Hetty, Mari, Richard, Jan C. Afmeldingen: Piet van Bussel, Edwin. - Welkom door Theo van de Oever. - Hetty wordt bedankt voor alsnog de steun voor en aan Gemerts Kleur. - Verslag Extra ledenvergadering 17 september. Geen op of aanmerkingen en goed gekeurd 2.

5 - Theo O en Jo hebben een gesprek gehad met de Nachtegaal, hier medegedeeld dat de afspraken worden stopgezet die gemaakt zijn door Manfred. Jo en Theo O. hadden het een en ander op papier gezet en dit aan het bestuur van de Nachtegaal overhandigd. Na de vraag van Servaas wat er op stond, is afgesproken dat deze in de eerst volgende vergadering aanwezig zal zijn voor inzage. - Jo van de Zanden en Theo van den Eijnde zijn naar de receptie van Piet van de Heuvel ( 50 jaar getrouwd) geweest, namens Gemerts Kleur. - De vraag is of de vogelbeurs van 29 december door moet gaan. Deze vraag wordt door geschoven naar vergadering van 5 november, met het verzoek om er over na te denken. - Rondvraag: Wim van de Aa, waarom Piet wel een bezoek op de receptie en ik niet? Ik ben een poos geleden ook 50 jaar getrouwd geweest! De voorzitter biedt zijn verontschuldigingen aan, het zal er op een of andere manier niet zijn opgemerkt. Een tweede vraag van Wim: Waarom heeft de Gastvrouw van de fietstocht geen bloemetje ontvangen? Antw. Weten we niet, een goede suggestie voor het volgend jaar. Theo O. geeft nog uitleg hoe het een en ander wordt georganiseerd. Notulist Jo. 3.

6 FUNDAMENTEN VAN DE VOGELKWEKERIJ Vervolg van vorig clubblad. (vogels in vogelvlucht) Deel 7. De vitaminen. In tegenstelling tot de mineralen moeten we wat de vitaminen betreft aandacht schenken aan bewaring, en de ouderdom van de voedermiddelen. Bij droog en koel bewaren (b.v. in de koelkast) is de houdbaarheid van enkele vitaminen beperkt tot 4 a 6 maanden. Dit geldt voor in de handel verkrijgbaar eivoer. Zelf gemaakt eivoer kan men hoogstens 1 week in de koelkast bruikbaar houden. Vitaminen zijn organische stoffen (geen eiwitten), die in geringe hoeveelheid voor de vogels noodzakelijk zijn. Ze bevatten vaak stikstof, soms zwavel en fosfor. B12 bevat o.a. kobalt. Alleen bij overdreven hoeveelheden vitamine A. en D aan de vogels dan doen zich vergiftigings verschijnselen voor. Vitaminen A en D worden in de lever opgeslagen. Vit. D zorgt voor kalk in het bloed. Bij teveel vit. D te veel kalk in het bloed; dichtslibben van aderen. Granen en oliehoudende zaden bezitten weinig vit. A en D; wel vit. E en B. In vet oplosbaar zijn de vitaminen: A.D.E en K. In water oplosbaar zijn de vitaminen: BI,B2,B6.Bl2, Foliumzuur, nicotinezuur, pantheenzuur, Choline,inositol en vit. C Vitamine A : Vitamine A zorgt voor bouw en onderhoud van alle slijmvliescellen; dus van de ogen. bek en luchtwegen spijsvertering- kanaal en geboortewegen. Bij een tekort ziet men dan ook de verschijnselen van: 4.

7 tranende ogen, ontstekingen huid, darmkanaal en problemen met de ademhaling. Vitamine A is kleur loos en komt alleen voor in dierlijke producten (vis melk eierdooier etc.)vitamine A wordt in de lever opgeslagen. Geeft men uitsluitend zaad dan is de eventuele voorraad gauw uitgeput De carotenoïden komen voor in wortelen, groenten, groene planten (niet in zaden en granen) behalve in gele maïs. De carotenoïden zijn provitaminen. In het lichaam kan hier uit de vitamine A gemaakt worden. Ook de provitamine A kan infecties voorkomen, gunstig zijn voor de vruchtbaarheid en bepalen de kleur van de veren. Sommige vogels zijn niet in staat uit het provitamine A het vit. A te maken. Vitamine A komt het meest als tekort voor. Vooral is dit het geval bij papegaaien. Bij een groot tekort zwellen zelfs de klieren in de tong op. In de broedtijd is de behoefte 2x zo groot als normaal. Behoefte: mg. per kg droogvoer. Vitamine D : Vitamine D staat bekend als anti-rachitis vitamine. Vitamine D is belangrijk voor de opname van kalk en fosfor in het bloed. Is er een tekort aan vit. D dan is er te weinig af zetting van kalk en fosfor in het bot. Is de verhouding van kalk en fosfor goed dan is de behoefte aan vit. D gering. Vogels die van directe zon kunnen profiteren vormen via een provitamine D vitamine D in het niet bevederde deel van het dier. Veel vit. D komt voor in melk, eierdooier en levertraan. Zaden en groenvoer hebben geen vit. D. In de zon gedroogde producten hebben vit. D. Het beste is vit- D3- Vit. D is goed houdbaar. Behoefte: mg. per kg voer. 5.

8 Vitamine E : Ten onrechte werd vit. E vroeger het antisteriliteit - vitamine genoemd. vit. E is bij verschillende stofwisselingen betrokken; het komt in alle cellen voor en beschermt de celwanden het is een antioxidans, dus beschermt afbraak waardoor vit. A kan blijven werken. Is er een tekort, dan treedt vooral bij jonge vogels een beweging stoornis op. Door vit. E wordt het hersen en zenuwstelsel goed werkzaam. Vit. E komt in praktisch alle voedermiddelen voor; Vitamine E Haver zelfs veel. Onjuiste bewaring veroorzaakt te weinig vit. E in de voedermiddelen. Behoefte: mg / per kg. voer. Vit. E bevordert de houdbaarheid van onverzadigde vet - zuren in plantaardige oliën (niet ranzig). het heeft een gematigde invloed op de stofwisseling. Opname van vet wordt hierdoor gereguleerd. het vormt dus een soort evenwicht in wat opgenomen wordt. VITAMINE K : Het vit. K speelt een rol bij de celstofwisseling (eiwitsynthese) en bij het bloedstollingproces. Een tekort komt praktisch alleen voor bij voedselgebrek. Vit. K wordt door de darmflora gevormd. Het eerst hebben parkieten en papegaaien een tekort aan vit. K. Deze vogels hebben een zeer geringe darmflora vit. K komt voor in groenten. Behoefte 1-5 mg per kg droogvoer. In water oplosbare vitaminen. Hiervan zijn er 11 bekend. Van deze vitamines kunnen door de vogels geen reserves worden aangelegd. 6.

9 Ze fungeren als fosforzuren verbindingen. Geeft men de vogels dagelijks, regelmatig iets groenvoer dan wordt praktisch in de behoefte voorzien. Is er een tekort dan vindt geen goede vertering plaats. Het kan de oorzaak zijn van het slecht voeren van de jongen. Vitamine B1 : De functie van vit. B1 in de eiwit en koolhydratenstof - wisseling draagt bij tot de peristaltiek van de darmen. Het bevordert dus de eetlust. Bij een tekort treedt dus eetlustvermindering op; jonge vogels worden in de groei geremd, de spieren zijn niet best ontwikkeld en bij zitten van de vogels zakken de poten door tot op het hakgewricht. Bij een langdurig tekort worden de nekspieren aangetast; de kop wordt naar achteren getrokken (genezing blijft mogelijk). Bij het behandelen van de vogels met een coccidiostatieum (=anti vit. B1) dient extra vit. B1 verstrekt te worden. Vit. B1 komt voor in groeiende planten, in vele plantaardige en dierlijke producten. In kiemen en zaden, vruchten, melkpoeder, vismeel, gist, etc. Behoefte 2-3 mg per kg voer Vitamine B2 : De vit, B2 behoefte is groter als meer eiwit en vet in de voeding voorkomt. Bij een tekort kan diarree optreden door een ontsteking van het darmslijmvlies, ook het naar binnen groeien van de tenen komt voor. Verder kan een afwijking aan de donsveren voorkomen. Door aan doening van het zenuwstelsel zijn ongecontroleerde bewegingen mogelijk. Vit. D2 komt vooral voor in dierlijk voeder. 7.

10 De granen zijn arm aan Vit. B2 Behoefte 5-8 mg per kg voer. Nicotinezuur: Dit vitamine wordt wel het anti-pellagra vitamine genoemd, het dient voor de ademhaling van de cellen. Het kan uit het aminozuur tryptofaan gevormd worden. Bij een tekort krijgt men huidafwijkingen, aandoeningen van het darmkanaal en het zenuwstelsel. De groei en bevedering zijn slecht. Nicotinezuur komt voor in gist, vismeel, lever, graankiemen en in plantaardig voedsel. Behoefte: mg per kg droogvoer. Vitamine B3 : B3 speelt een rol bij de stofwisseling, de pigmentering en de synthese van cholesterol. Bij een tekort treden er huidaandoeningen op, een ruig verenkleed, kale plekken in de nieuw gevormde veren, minder pigment bij de snavel hoeken, rond de ogen en op de tenen knobbeltjes. Vit - B3 komt in praktisch alle voedingsmiddelen voor. Behoefte: mg per kg droog voer. Vitamine B6: Vit. B6 is voor de vorming van tryptofaan en voor de stofwisseling van mineralen van betekenis. Bij een tekort komen huidontstekingen, bloedarmoede, storingen in het zenuwstelsel, slechte eieren met slechte uitkomsten, trage groei en slechte veervorming bij de jongen voor. vit. B6 komt voor in gist, in kiemen en de zemelen van zaden. 8.

11 Dierlijke voeders zijn arm aan vit. B6. Behoefte: 3-6 mg per kg droog voer. Vitamine B12 : Evenals vit. A en D wordt vit. B12 In de lever opgeslagen. Bij een tekort komt de vorming van aminozuren in het gedrang. Dit geeft een slechte uitkomst van de eieren door embryo sterfte, ook komen voor been - en veerafwijkingen bij de jongen (b.v. krullende veren) Vit. B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten, rauwe sojabonen hebben een anti vit. B12 werking. Behoefte: microgr. per kg droogvoer. Foliumzuur: Sulfa producten verhinderen de synthese van foliumzuur in bacteriën bij een tekort ontstaat een ernstige vorm van bloedarmoede. Foliumzuur komt in praktisch alle plantaardige en dierlijke voedermiddelen voor (melkpoeder, vismeel enz.)behoefte: 015-1,5 mg per kg droogvoer. Vitamine C : Vitamine C wordt in het vogellichaam in lever en nieren gemaakt, en in de lever opgeslagen. Vit. C komt in groene planten, in rozenbottels etc. voor. Behoefte: mg per kg droogvoer. Biotine: Biotine wordt door de kropflora aangemaakt. Er kan een tekort ontstaan door een onoordeelkundig gebruik van een antibiotica, waardoor de kropflora kapot gemaakt wordt. 9.

12 Het zelfde vindt plaats als men de vogels rauwe eieren voert. Bij een tekort kan korstvorming aan de snavel en poten optreden. Biotine komt in dierlijke en plantaardige voer (melkpoeder, eierdooiers) Behoefte: microgr. per kg voer. Choline : Choline is fosfaat bevattend en speelt een rol bij het transport van vet.volwassen vogels kunnen het zelf maken. Bij een tekort treedt lever vetting op. Choline komt in praktisch alle voedermiddelen voor o.a. Zaden, melkpoeder enz. Behoefte : Mg per Kgr. droogvoer. DE PRAKTISCHE VOORZIENINGEN VAN VITAMINEN, a. Een goede voorziening met de benodigde vitaminen vraagt veel aandacht. Als de vitaminen voorziening goed is zullen weinig ziekte voorkomen. b. Alleen zaden aan vogels geven leidt tot moeilijkheden door tekorten aan vitaminen. c. Benodigde vitaminen hangen samen met de hoeveelheid om te zetten voer. Bij een tekort vertragen de levensprocessen, het organisme wordt negatief beïnvloed en op den duur komen gebreken naar voren, d. Gewaakt moet worden tegen een onjuiste bewaring van het voedsel. Het zelfde geldt voor de duur van de bewaring. Hoge temperatuur en vocht moeten vermeden worden, 10.

13 e. Af en toe wat vitaminen aan het drinkwater of voer toevoegen is alleen goed voor de vitaminen die, in de lever kunnen worden opgeslagen, (A,D en B12) f. Vergiftigingen door te veel vitaminen komen praktisch niet voor. daar een 100-voudige dosis van de benodigde hoeveelheid wordt verdragen. g. Gevitaminiseerd voedsel wordt vaak niet of in te geringe hoeveelheden opgenomen. Verbetering is vaak mogelijk door toevoeging van geraspte wortel of appel of door het voer iets rul te maken met vruchtensappen o.a. Roosvicee. h. Met regelmatig dagelijks iets groenvoer te verstrekken voorziet men grotendeels in de vitaminen behoeften. Er zijn echter vogels die het provitamine A niet kunnen omzetten in het noodzakelijke Vit A. Verder ontbreekt hierbij het vitamine D als de vogels niet van het directe zonlicht kunnen profiteren. Nodig is dus extra toevoegen (af en toe) van een vit. A-D preparaat. i. Maakt men zelf het eivoer dan is het absoluut noodzakelijk een goed vitamine product daaraan toe te voegen. a. Aquavit - vitaminen complex. Als aanvulling geeft men hiervan 2 druppels per liter water of 10 druppels voor de algehele voorziening Gistocal. Hiervan gebruikt men 1-2 gr per kg lichaamsgewicht per dag. Wout van Gils 11.

14 =TOMBOLA-TOMBOLA-TOMBOLA-TOMBOLA= Een OTT. organiseren kost veel geld, we hebben al gekeken naar de prijzen voor de kampioenen enz. Het organiseren van een Tombola is een goede financiële ondersteuning, zeker we dit jaar de leden van de NZC- Brabant Oost als gasten mogen ontvangen. Daarom vragen wij aan onze leden om aan het prijzen pakket voor deze Tombola een bijdrage te leveren, dit kan in de vorm van prijzen in natura of een gift waar we prijzen voor kunnen aanschaffen bij een van de Gemertse ondernemers. Het is geen verplichting, maar een dringend beroep. Het aantal is onbeperkt. Het Bestuur. DAMES: alleen volgens afspraak HEREN: alleen zaterdags volgens afspraak OPENINGSTIJDEN Maandag uur Dinsdag gesloten Woensdag uur Donderdag uur Vrijdag uur Zaterdag uur Vrijdag koopavond van uur RIDDERPLEIN 29 GEMERT 12.

15 STUKJES Voor de PR van onze vereniging en haar leden, is het goed dat er regelmatig stukjes verschijnen over de resultaten op wedstrijden en shows. De stukjes zullen geplaatst worden in ons Clubblad, de Site en het Gemerts Nieuws blad. Soms ook op Centraal TV. Graag de uitslagen doorgeven aan Theo van den Eijnde, via mail, telefoon, of een briefje. Deze zorgt dat het uitgewerkt en geplaatst wordt. Wedstrijd kalender: november Bijz. Agglomeratie kamp. Nuenen november Kleine Kring TT Best november Bijz. TT OTT en NZC Brabant Oost. Gemert december District TT Hapert januari 2014 Vogel 2014 Apeldoorn Indien er leden aan andere TT deelnemen dit graag doorgeven aan de redactie van dit Clubblad, dan kunnen we dat vermelden in het blad en op de site. Theo. 13.

16 UITNODIGING FEESTELIJKE PRIJSUITREIKING Alle leden met hun partners worden uitgenodigd op deze FEESTELIJKE PRIJS UITREIKING. Alle leden dus ook leden die geen vogels hebben ingeschreven. De avond begint om uur in Cafe De Sport. Er wordt voor een hapje en een drankje gezorgd. Het bestuur verwacht alle leden voor een gezellige verenigingsavond. Mooie start van het seizoen voor de leden van vogelvereniging Gemerts Kleur. Tijdens de gehouden COM tentoonstelleng in Sportcentrum Fitland in Gemert, hebben de leden van v.v. Gemerts Kleur diverse malen eremetaal behaald. Er waren ruim 1500 kanaries ingeschreven en gekeurd door een internationaal keurkorps aan keurmeesters. De resultaten: Piet van Bussel: goud en zilver met geelivoor intensief 93 en 92 pnt. brons met geelschimmel 91 pnt. Freek van Boxtel: goud met agaatopaal geelivoor mozaïek pop 93 pnt. Sjaak Kroet: goud met zwart kobalt roodivoor mozaïek man 92 pnt. 14.

17 Andree Raafs brons met agaativoor mozaïek man 92 pnt. GEMERTS KLEUR INTERNATIONAAL EN NATIONAAL IN DE PRIJZEN Een viertal leden is afgelopen weekend actief geweest met het tentoonstellen van hun vogels. Jan Centen met Rood Mozaïek kanaries in Pastel en agaat en Servaas Verhofstad met kanaries bruin met o.a. geel, ivoor, mozaïek enz. Jan wist maar liefst 5 maal goud = 94pnt., 4 maal zilver = 93 pnt., 2 maal brons = 92 pnt. te scoren, verder werd hij 5 maal groepskampioen en behaalde hij 9 ereprijzen. Servaas, scoorde 2 maal goud, 4 maal zilver en 2 maal brons. Hij behaalde 10 ereprijzen en 2 groepskampioenen. Dit was in het Belgische Hasselt-Rapertingen onder de vlag van de Speciaal club Kleurkanaries KBOF Limburg. In Oss werd de Nationale Tentoonstelling gehouden met 650 vogels, de Regioshow van de JMC was hierin ondergebracht. Mari van Esch behaalde goud met Agaatpastel geel intensief 92 pnt. dit was ook goed voor een Bondsmedaille, in deze groep had hij ook nog een vogel met 90 pnt. 15.

18 Theo van den Eijnde behaalde met zijn zebravink Oranjeborst, Zwartborst bruin goud met 91 pnt. Je kunt zien in de punten waardering, dat er een groot verschil is tussen de Belgische en de Nederlandse punten beoordeling. Ondanks deze verschillen hebben de leden van v.v. Gemerts Kleur laten zien dat ze over goede tot zeer goede vogels beschikken. Proficiat! PROGRAMMA TT WEEKEND VRIJDAG 15 NOVEMBER UUR OFFICIELE OPENING ZATERDAG 16 NOVEMBER UUR UUR FEESTELIJKE PRIJSUITREIKING ZONDAG 17 NOVEMBER UUR UUR UITKOOIEN NZC-LEDEN AANSLUITEND EIGEN LEDEN. AANSLUITEND AFBREKEN TT. VOOR DE AFBREKERS FRIET MET SNACK. 16.

19 VOGELBEURZEN 2013 ZONDAG 31 MAART ZONDAG 29 SEPTEMBER ZONDAG 29 DECEMBER JAARPLANNING 2013 In principe de 2 e dinsdag van de maand:8 januari, maandag 4 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei, 11 juni, 10 september 8 oktober, 5 november, week nov. (OTT-week samen met NZC- Brabant-Oost), 10 december. ACTIVITEITEN: 13 april Forelvissen, 28 april Natuurwandeling, 24 augustus Fietstocht in een landelijke omgeving met barbecue 11 juni Lezing Anton Tijhuis, vererving in eenvoudige taal. 17 september Tafelkeuring SITE: BESTUUR GEMERTS KLEUR: Vicevoorzitter en secretaris: Theo van den Oever Penningmeester, ledenadministratie En ringcommissaris: Jo van de Zanden

20

21

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.9 UITGAVE NOVEMBER 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.9 UITGAVE NOVEMBER 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 215425 XX De theoenjosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties Rabo

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 11e JAARGANG No.10 UITGAVE DECEMBER 2014 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 11e JAARGANG No.10 UITGAVE DECEMBER 2014 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.2 UITGAVE FEBRUARI 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.2 UITGAVE FEBRUARI 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

No.2 UITGAVE FEBRUARI 2016

No.2 UITGAVE FEBRUARI 2016 CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 13e JAARGANG No.2 UITGAVE FEBRUARI 2016 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl

Nadere informatie

Vitaminen. A. van Kooten

Vitaminen. A. van Kooten Vitaminen A. van Kooten De studie van de groep beschermende stoffen die aangeduid worden met de naam vitamines is pas de laatste vijftig à zestig jaar intensief ter hand genomen. Momenteel kent men ruim

Nadere informatie

Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag NL Gemert

Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag NL Gemert CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 14 E JAARGANG No.9 UITGAVE NOVEMBER 2017 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL Gemert joentheo44@kpnmail.nl

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.6 UITGAVE JUNI, JULI, AUGUSTUS 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.6 UITGAVE JUNI, JULI, AUGUSTUS 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 12e JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2015 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 12e JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2015 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

BIRD S ULTIEM VOGELVOER KANARIE VALKPARKIET GROEP 22 VOGEL

BIRD S ULTIEM VOGELVOER KANARIE VALKPARKIET GROEP 22 VOGEL ULTIEM VOER KANARIE BI22010 850 gr Volledig voer voor kanaries Met in de EU toegestane kleur en geurstoffen. Verpakt in beschermende atmosfeer. Analytische bestanddelen: vocht 10,5%, ruw eiwit 15,3%, ruw

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

VOGELPRAAT van A tot Z

VOGELPRAAT van A tot Z . CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 15 E JAARGANG No.3 UITGAVE MAART 2018 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl VOGELPRAAT van A tot Z CAFÉ-ZAAL T ANKER DE HUISKAMER VAN DE MORTEL

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.4 UITGAVE APRIL 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur.

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERT KLEUR 12e JAARGANG No.4 UITGAVE APRIL 2015 COPY NAAR -www.gemertskleur. Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade

1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade 1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade Secretariaat Organisatie: W.J Offermans Meuserstraat 10 6464 EG Kerkrade 06-31249531 / 045-8883231 : kleur.en.vriendschap@ziggo.nl Vogelvereniging

Nadere informatie

Gastro-Intestinal Diet

Gastro-Intestinal Diet GASTRO-INTESTINAL DIET Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van maag-darmaandoeningen. Daarom zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Bij de behandeling

Nadere informatie

Gastro-Intestinal Low Fat Diet

Gastro-Intestinal Low Fat Diet GASTRO-INTESTINAL LOW FAT DIET Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van maagdarmaandoeningen. Daarom zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Bij de behandeling

Nadere informatie

Clubhuis Café-Zaal t Anker Sint Antoniusstraat VE De Mortel

Clubhuis Café-Zaal t Anker Sint Antoniusstraat VE De Mortel CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR 14 E JAARGANG No.8 UITGAVE OKTOBER 2017 COPY NAAR: joentheo44@kpnmail.nl www.gemertskleur.nl Secretariaat: Theo van den Eijnde De Haag 41 5421NL Gemert joentheo44@kpnmail.nl

Nadere informatie

52e Nationale Tentoonstelling

52e Nationale Tentoonstelling Indien retour afzender 8925HB25 52e Nationale Tentoonstelling te Leeuwarden 19 t/m 24 oktober 2015 Waarin opgenomen de Regioshow van de Nederlandse Zebravinken Club regio Friesland 1 Beste vogelliefhebbers

Nadere informatie

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR

CLUBBLAD VAN VOGELVERENIGING GEMERTS KLEUR Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 215425 XX De theoenjosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties Rabo

Nadere informatie

11e JAARGANG No.5.UITGAVE mei 2014 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur.nl

11e JAARGANG No.5.UITGAVE mei 2014 COPY NAAR joentheo44@kpnmail.nl - www.gemertskleur.nl Secretariaat:Theo van de Oever Heikampseweg 21 5425 XX De theojosevdoever@hotmail.com Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL

Nadere informatie

5,4. Antwoorden door een scholier 913 woorden 31 januari keer beoordeeld. Basisstof 1; voedselproductie

5,4. Antwoorden door een scholier 913 woorden 31 januari keer beoordeeld. Basisstof 1; voedselproductie Antwoorden door een scholier 913 woorden 31 januari 2003 5,4 145 keer beoordeeld Vak Biologie Basisstof 1; voedselproductie Opdr1 1. Door bacteriën wordt de melk zuur. 2. In de koelkast planten bacteriën

Nadere informatie

FIBRE RESPONSE DIET. Droogvoeding Verpakking van 2kg, 7,5kg en 14kg

FIBRE RESPONSE DIET. Droogvoeding Verpakking van 2kg, 7,5kg en 14kg FIBRE RESPONSE DIET Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van maagdarmaandoeningen. Daarom zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Voor sommige maag-darmaandoeningen

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

De lever bij kat en hond

De lever bij kat en hond De lever bij kat en hond Veterinary Diet DE LEVER BIJ KAT EN HOND Leveraandoeningen komen relatief vaak voor bij katten en honden. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in het achterhalen

Nadere informatie

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen

Nadere informatie

Open Grens-Regio Vogelshow 2015 Onze Vogels Sittard

Open Grens-Regio Vogelshow 2015 Onze Vogels Sittard Secretariaat Organisatie: Huub Mertens P.P.Rubensstraat 32 6137 XX Sittard 06-19053510; huubmertns54@gmail.com Open Grens-Regio Vogelshow 2015 Onze Vogels Sittard Tentoonstellingsregels Inschrijfformulier:

Nadere informatie

Voedingenwondzorg. Hanneke van Beek Diëtist

Voedingenwondzorg. Hanneke van Beek Diëtist Voedingenwondzorg Hanneke van Beek Diëtist 30-1-2018 Disclosure Hanneke van Beek, diëtist Groene Hart Dieetadvies, gelieerd aan het Groene Hart Ziekenhuis Inhoud -Wonden - Doel behandeling - Voedingstoestand

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Nationale TT 2015, Volière Vereniging De Huisvriend.

Nationale TT 2015, Volière Vereniging De Huisvriend. Geachte vogelliefhebber, Van 30 oktober t/m 1 november organiseert Volière vereniging De Huisvriend uit Rothem-Meerssen voor de 17-de keer op rij een Nationale Vogeltentoonstelling. We willen net zoals

Nadere informatie

is e r n ie t! Bewust Beter Betaalbaar

is e r n ie t! Bewust Beter Betaalbaar B e te r is e r n ie t! Premium Care Beter voor uw hond is er niet! Premium Care is zeer gezonde A-merk kwaliteit voeding voor een heel gunstige prijs. De voeding heeft de beste verteerbaarheid door een

Nadere informatie

Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg

Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg Bijzonderheden spijsvertering paard Het paard: Produceert voortdurend maagzuur Is een lange duureter Heeft een zeer kleine maag Heeft relatief weinig zetmeelsplitsende

Nadere informatie

V.V. WITROKA RIDDERKERK

V.V. WITROKA RIDDERKERK V.V. WITROKA RIDDERKERK Opgericht in november 1956 Aangesloten bij N.B.v.V. Tentoonstelling 2017 Tstelling regtentoonst ( 1 ) Tentoonstelling reglement voor de Bijzondere Vogeltentoonstelling 2017 De vogelshow

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

11e JAARGANG No.7 UITGAVE SEPTEMBER 2014 COPY NAAR -

11e JAARGANG No.7 UITGAVE SEPTEMBER 2014 COPY NAAR - Secretariaat:Theo van den Eijnde De Haag 41 5421 NL joentheo44@kpnmail.nl Opgericht en aangesloten bij N.B.v.V op 1 oktober 1976. Ingeschreven bij KvK. onder nr.17143214. Bankreferenties NL 86 RABO 0116

Nadere informatie

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Standpuntnota van de ENSA Scientific Advisory Committee Inleiding Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof die nodig zijn voor de groei en het herstel

Nadere informatie

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014 Leefregels voor Gezond blijven KBO Bernadette Helmond 23 april 2014 1 Senioren leven ongezonder dan 10 jaar geleden - Drinken meer - Roken (vrouwen) - Bewegen minder - Overgewicht - Eenzijdig eten 2 Leefregels

Nadere informatie

WELLNESS CATFOOD DOG & CAT WELLNESS DOGFOOD HI-TEC BALANCED NUTRITION

WELLNESS CATFOOD DOG & CAT WELLNESS DOGFOOD HI-TEC BALANCED NUTRITION WELLNESS CATFOOD DOG & CAT WELLNESS DOGFOOD HI-TEC BALANCED NUTRITION NL 2 WELLNESS CATFOOD Wellness WELLNESS KITTEN WELLNESS ADULT WELLNESS SENSITIVE King Qualifood is een divisie van de firma Natural

Nadere informatie

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen Vogelvereniging de Nachtegaal uit Rosmalen nodigt u uit om deel te nemen aan: Open Rosmalens Kampioenschap 2017 icm kringtentoonstelling Maasland-Meierij Deze tentoonstelling

Nadere informatie

De 27 onmisbare vitaminen en mineralen

De 27 onmisbare vitaminen en mineralen Page 1 of 5 De 27 onmisbare vitaminen en mineralen zaterdag 05 september 2009 Wist je dat een kiwi in verhouding veel meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Week&nd start het nieuwe schooljaar gezond,

Nadere informatie

Voeding schapen algemeen. Voeding en vertering. Vertering schaap schematisch

Voeding schapen algemeen. Voeding en vertering. Vertering schaap schematisch Voeding schapen algemeen Voeding en vertering Enkele belangrijke aspecten: - verteringsstelsel - herkauwproces - nutriënten Uitgelicht: - mineralen: Cu, - spoorelement: Co Roel de Lange Assortiment Vragen

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

SKIN CARE DIET VOOR DE HOND

SKIN CARE DIET VOOR DE HOND SKIN CARE DIET VOOR DE HOND Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van huidaandoeningen. Vaak zal uw dierenarts daarom een speciale dieetvoeding voorschrijven, zoals Skin Care Diet van Royal

Nadere informatie

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE Hoewel u gefermenteerde levensmiddelen in de supermarkt kunt kopen, zijn deze meestal gepasteuriseerd op hoge temperatuur waardoor de nodige vriendelijke bacteriën

Nadere informatie

CALM DIET VOOR DE KAT

CALM DIET VOOR DE KAT Wanneer uw kat last heeft van stress of een stressvolle situatie wordt verwacht, kan uw dierenarts een speciale dieetvoeding voorschrijven. Calm Diet van Royal Canin is speciaal ontwikkeld voor katten

Nadere informatie

Reglement District Tentoonstelling. Vogelkampioenschappen 2017

Reglement District Tentoonstelling. Vogelkampioenschappen 2017 District GELDERLAND en FLEVOLAND Vogelvereniging "De Martel" Huissen Algemeen; Organisatie door: District Gelderland in samenwerking met Vogelvereniging "DE MARTEL" te Huissen afd. Code: H 05 Locatie:

Nadere informatie

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies krijg je een dorstsignaal? Ong. 2% Bewerkt door

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Dogscare. Buys Ballotstraat 18 4462 AP Goes 0113-213455 info@dogscare.nl K.v.K. 22060497

Dogscare. Buys Ballotstraat 18 4462 AP Goes 0113-213455 info@dogscare.nl K.v.K. 22060497 Dogscare Buys Ballotstraat 18 4462 AP Goes 0113-213455 info@dogscare.nl K.v.K. 22060497 D a t a s h e e t DOG LOVERS GOLD Ingrediënten: Alle geselecteerde ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit zijn.

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing de voedingskundige samenstelling + onderbouwing algemene informatie van de drinkvoeding, waarop de hoeveelheden van de ingrediënten zijn gebaseerd: Volledige voeding; drinkvoeding wordt zes keer op een

Nadere informatie

Frank Sluis, Voorzitter De Edelzanger Drunen. Geachte Inschrijver/Bezoeker van Pronkveer,

Frank Sluis, Voorzitter De Edelzanger Drunen. Geachte Inschrijver/Bezoeker van Pronkveer, Geachte Inschrijver/Bezoeker van Pronkveer, Alweer voor de zesde keer organiseren wij onze tentoonstelling in de vorm van Pronkveer. Ook dit jaar weer erg spannend of de vogelgriep geen roet in het eten

Nadere informatie

.. G E I N S P I R E E R D D O O R D E N AT U U R

.. G E I N S P I R E E R D D O O R D E N AT U U R Fokker Diervoeders BV De Huufkes 73-75 5674 TL Nuenen Nederland Tel.: +31 (0)40-2835511 Fax: +31 (0)40-2838523 E-mail: info@fokker-diervoeders.nl www.fokker-diervoeders.nl V O E D I N G SW I J Z E R..

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

de Vogelvrienden Leusden

de Vogelvrienden Leusden de Vogelvrienden Leusden Tentoonstellingsreglement 37 e kampioenschap Van Amersfoort 2014 De show wordt gehouden op de volgende data: Vrijdag Zaterdag Zondag 7 november van 20.00 tot 22.00 uur 8 november

Nadere informatie

in Vogelvlucht Jaargang 62 nummer 5

in Vogelvlucht Jaargang 62 nummer 5 in Vogelvlucht Jaargang 62 nummer 5 In vogelvlucht is het verenigingsorgaan van de vogelvereniging Musselkanaal & Omstreken. Aangesloten bij de Nederlandse bond van Vogelliefhebbers met bondscode M06.

Nadere informatie

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health.

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Nieuwsbrief, februari 2015 Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Als professioneel Vitaal Coach ondersteunt en begeleidt ze haar klanten bij het vinden van een gezondere levensstijl,

Nadere informatie

HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE KAT

HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE KAT HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE KAT Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw kat een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Hypoallergenic Diet is speciaal ontwikkeld voor

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker Wondzorg Symposium 14 oktober 2014 (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of

Nadere informatie

KIPPENSNACKS. KORENSCHOOFJES Voedermiddel voor kippen en sierhoenders. Houdt uw kippen actief!

KIPPENSNACKS. KORENSCHOOFJES Voedermiddel voor kippen en sierhoenders. Houdt uw kippen actief! KIPPENSNACKS Houdt uw kippen actief! Van nature besteden kippen 60 tot 90 procent van de tijd aan het zoeken naar voedsel. Een scharrelkip is daar ongeveer de helft van de tijd mee bezig. Kippen die worden

Nadere informatie

Sensitivity Control Diet voor de hond

Sensitivity Control Diet voor de hond SENSITIVITY CONTROL DIET Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond of kat een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Sensitivity Control Diet is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Uitnodiging aan alle leden en Ereleden van de vogelvereniging De Edelzanger Bennekom voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering

Uitnodiging aan alle leden en Ereleden van de vogelvereniging De Edelzanger Bennekom voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering Uitnodiging aan alle leden en Ereleden van de vogelvereniging De Edelzanger Bennekom voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op MAANDAG 3 november 2014 Aanvang: 20.00 uur in ons verenigingsgebouw

Nadere informatie

MijnCoach Voedingsleer

MijnCoach Voedingsleer MijnCoach Voedingsleer MijnCoach: Voedingsleer Pagina 1 Inhoudsopgave Basis Voedingsleer... 3 Energie... 3 Voedingswaarden... 3 Vet... 4 Eiwit... 4 Koolhydraten... 4 Vezels... 5 Natrium... 5 Vitaminen...

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE HOND

HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE HOND HYPOALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Hypoallergenic Diet is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Zuivelproducten voor sporters Effect van melkeiwit en micronutriënten voor prestatie. Jan Steijns

Zuivelproducten voor sporters Effect van melkeiwit en micronutriënten voor prestatie. Jan Steijns Zuivelproducten voor sporters Effect van melkeiwit en micronutriënten voor prestatie Jan Steijns physical activity, athletic performance, and recovery from exercise are enhanced by optimal nutrition @

Nadere informatie

ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND

ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Anallergenic Diet is speciaal ontwikkeld voor

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

TT show ter ere van onze 51 ste Vogel tentoonstelling van Tropenpracht en onze 24 ste Bijzondere Tentoonstelling

TT show ter ere van onze 51 ste Vogel tentoonstelling van Tropenpracht en onze 24 ste Bijzondere Tentoonstelling TT show ter ere van onze 51 ste Vogel tentoonstelling van Tropenpracht en onze 24 ste Bijzondere Tentoonstelling Reglementen en Inschrijfformulier 26 november t/m 29 november 2014 in Zalencentrum Muller,

Nadere informatie

Gynaecologie. Bloedarmoede. www.catharinaziekenhuis.nl

Gynaecologie. Bloedarmoede. www.catharinaziekenhuis.nl Gynaecologie Bloedarmoede www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is bloedarmoede?... 3 Hoe kunt u bloedarmoede herkennen?... 4 Behandeling bloedarmoede... 4 Aandachtspunten... 5 Vragen?... 6 Patiëntenvoorlichting:

Nadere informatie

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949. 27 e jaargang.

Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949. 27 e jaargang. Indien onbestelbaar retourneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee Opgericht 10 augustus 1949 september 2013 27 e jaargang Verenigingsinfo ERELEDEN P.C. Hagenaars en J.A. Plokker BESTUUR

Nadere informatie

6.4. Boekverslag door J woorden 6 mei keer beoordeeld. Verzorging. Hoofdst 1. Voedingsstoffen. 1.1 Wat zijn voedingsstoffen?

6.4. Boekverslag door J woorden 6 mei keer beoordeeld. Verzorging. Hoofdst 1. Voedingsstoffen. 1.1 Wat zijn voedingsstoffen? Boekverslag door J. 1746 woorden 6 mei 2004 6.4 292 keer beoordeeld Vak Verzorging Hoofdst 1. Voedingsstoffen. 1.1 Wat zijn voedingsstoffen? Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om b.v te lopen

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden?

Inleiding Wat is Methotrexaat? Voor welke patiënten is Methotrexaat geschikt? Wanneer mag Methotrexaat niet gebruikt worden? METHOTREXAAT 1173 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de werking en bijwerkingen van Methotrexaat. De folder is bedoeld voor psoriasispatiënten die behandeld worden met Methotrexaat. Wat is

Nadere informatie

INHOUDSTABEL VOEDING BIJ VOETBALLERS

INHOUDSTABEL VOEDING BIJ VOETBALLERS INHOUDSTABEL VOEDING BIJ VOETBALLERS voedingsbronnen... 1 koolhydraten... 1 vetten... 2 eiwitten... 2 water... 3 vitamines, mineralen... 4 tips... 5 voor de wedstrijd... 5 tijdens de wedstrijd... 5 na

Nadere informatie

Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen t/m 14 december Heidezoom 2 Liempde. Tel

Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen t/m 14 december Heidezoom 2 Liempde. Tel Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen 2014. 12 t/m 14 december 2014. Heidezoom 2 Liempde. Tel. 0411-631427. Deelnemende vogelverengingen: Vogelvereniging Vogelvreugd Boxtel. Vogelvereniging

Nadere informatie

De nieren bij kat en hond

De nieren bij kat en hond De nieren bij kat en hond Veterinary Diet DE NIEREN BIJ KAT EN HOND Nieraandoeningen komen relatief vaak voor bij katten en honden. Hoewel ook jonge dieren last kunnen hebben van hun nieren, komen nierproblemen

Nadere informatie

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen VOGELTENTOONSTELLING Open Rosmalens Kampioenschap 2015. Locatie: TT-secretariaat Handboogschutterij NIMROD Christiaan Kannemansstraat 26 5246 AM Rosmalen ( Hintham)

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Dinsdag 11 December Dinsdag 08 januari 2019

Dinsdag 11 December Dinsdag 08 januari 2019 Geachte Leden, Hierbij nodigen wij u uit tot het bijwonen van onze maandelijkse ledenbijeenkomsten, welke gehouden zullen worden op: Dinsdag 11 December 2018 en Dinsdag 08 januari 2019 We hopen deze avonden

Nadere informatie

Een voorstelling over gezond eten en gezond leven van Theater KwadraaT

Een voorstelling over gezond eten en gezond leven van Theater KwadraaT Lesbrief bij: Isabella Frikadella Een voorstelling over gezond eten en gezond leven van Theater KwadraaT Beste docent, Binnenkort gaat u de voorstelling Isabella Frikadella zien. Een educatieve en interactieve

Nadere informatie

RENAL DIET VOOR DE HOND

RENAL DIET VOOR DE HOND RENAL DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van een nieraandoening zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Renal Diet is speciaal ontwikkeld voor honden ter

Nadere informatie

Notulen algemene ledenvergadering gehouden op maandag 5 februari 2018

Notulen algemene ledenvergadering gehouden op maandag 5 februari 2018 Notulen algemene ledenvergadering gehouden op maandag 5 februari Aanwezig: R. Kobes, P. Zijlstra, W. Luchtenburg, H. De Boer, A. Kuperus, Kl. Ten Have, Hielke v/d Veen, J. Kloosterman-Luchtenburg, J.J.

Nadere informatie

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Maag-,darm- en leverziekten. Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-,darm- en leverziekten Methotrexaat bij ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa MTX (Methotrexaat) bij IBD (ziekte van Crohn) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik

Nadere informatie

V.V. WITROKA. Mei t/m Juni RIDDERKERK Opgericht in november 1956 ( 1 )

V.V. WITROKA. Mei t/m Juni RIDDERKERK Opgericht in november 1956 ( 1 ) V.V. WITROKA RIDDERKERK Opgericht in november 1956 Mei t/m Juni 2019 ( 1 ) De zaal is om 9.00 uur open en de keuring start om 10.00 uur. De dag zal om ca. 15.00 uur zijn afgelopen. Graag zien we u met

Nadere informatie

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad. Jaargang 27, nr.5 Dat.: 23 sept. 2014 Agenda: Afgelopen vrijdag zijn Marlou, Erica, Jolanda en Babette geslaagd voor hun opleiding 'ik leer anders'. Hiermee is ons team verrijkt met vier leerkrachten die

Nadere informatie

Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg

Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes mellitus. Daarom zal uw dierenarts uw kat meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven zoals Royal Canin Diabetic Diet. Diabetic Diet

Nadere informatie

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen Vitamines en mineralen Is het nodig om extra vitamines en mineralen te slikken of krijg ik voldoende binnen via mijn voeding? Als we de reclame mogen geloven is er altijd wel een reden om vitaminepillen

Nadere informatie

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de vermoeidheid? Gezond eten, wil niet enkel zeggen voedsel

Nadere informatie

2 Het inschrijfgeld bedraagt 1,50 per vogel (voor jeugdleden 1,00). De verplichte catalogus kost 3,00. Inschrijven is mogelijk t/m 2 oktober.

2 Het inschrijfgeld bedraagt 1,50 per vogel (voor jeugdleden 1,00). De verplichte catalogus kost 3,00. Inschrijven is mogelijk t/m 2 oktober. TENTOONSTELLINGSREGLEMENT PSC FRIESLAND 2017. 1 Vogels inbrengen op woensdag 11 oktober a.s. van 19:30 tot 21:00 uur in Voliere Gebouw Drachster Vogelvrienden, Noorderdwarsvaart 84 D, 9201 KL Drachten.

Nadere informatie

LES 16C VOEDINGSSTOFFEN: Beschermende (Bouw)stoffen en Mini lasagne

LES 16C VOEDINGSSTOFFEN: Beschermende (Bouw)stoffen en Mini lasagne [1] VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN LES 16C VOEDINGSSTOFFEN: Beschermende (Bouw)stoffen en Mini lasagne INLEIDING Deze les gaat over beschermende stoffen. Brandstoffen, bouwstoffen en beschermende

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie