Beste W bevoegde, Dit houdt extra aandacht in voor;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste W bevoegde, Dit houdt extra aandacht in voor;"

Transcriptie

1 Beste W bevoegde, Iedereen heeft wel eens een momentje van twijfel achter de tafel. Hoe zat dat ook alweer? Dan is het niet handig om het hele spelregelboek door te nemen. Op de volgende bladzijde vind je een klein overzichtje van belangrijke, doch niet zoveel voorkomende situaties. Op de achterzijde van déze pagina kan je ook de instructies voor het bedienen van ons scorebord vinden. Elders kan je alle speeltijden per wedstrijd niveau vinden. Nogmaals, uiteraard ten overvloede, maar in "onze functie als W official", zijn wij onderdeel van het NEUTRALE team van spelleiders in combinatie met de scheidsrechter(s)! Je kan hem of haar dus altijd -tussen speelperioden in- om advies vragen. Dit betekent ook: MONDJE DICHT achter de tafel, MAAR OOK; geef je signalen; vlaggen, fluiten ter ondersteuning van de scheids. voorbeelden: - te vroeg starten van een speler bij aanvang van de periode (vooral bij enkele scheids), - 3e P van een speler (duidelijke hoog de rode vlag laten zien, aan beide banken en de aandacht van de scheids) -is de 3e persoonlijke fout van de speler een strafworp, geef dan duidelijk aan de scheids aan dat het de 3e fout is- - 3 korte, harde fluitsignalen bij 30 sec. etc Nu het heren 1 team bond speelt, hebben wij als w bevoegden achter de tafel wat extra verantwoordelijkheden. Naast de langere speeltijd komt er de TIME OUT ( WP 12 ) bij (zówel dames áls heren) en is het, nóg meer dan anders, zaak dat het bad correct is opgebouwd. Dit houdt extra aandacht in voor; * speelveld dat correct gemarkeerd is ( dat zijn dus de pionnen, zie WP 1 met name 1.2 en 1.6 ) * doelen die goed hangen ( zie WP 2 ), * (banken voor de) ploegen en vervangers ( zie WP 5 ) en * last but not least de speelballen! ( zie WP 3 ) Voor de SPEELBALLEN geldt dat er in de zaal uitsluitend speelballen van de te spelen wedstrijd aanwezig mogen zijn, maw spelen de heren, zorg dan dat alle damesballen "weg" zijn. En vice versa! Maar ook dat er uitsluitend, goede, ruwe wedstrijdballen beschikbaar zijn! Onze DOELEN inclusief de ophang-constructie voldoen aan de eisen, enige is dat we kijken of de netten strak staan en ze recht hangen Verderop kan je de oficiële regels vinden met betrekking tot de bovengenoemde punten. ALLE wedstrijdspelregels kan je natuurlijk nog steeds in de wedstrijd-tafel-map onder speelregels vinden! Het cursus boek van de W cursus is ook een bijzonder handig hulpmiddel, ook deze kan je in de wedstrijd-tafel-map vinden!

2 HOE ZAT HET OOK ALWEER MET? DE PIONNEN: doellijnen ; witte pion 2 meterlijn ; rode pion 5 meterlijn ; gele pion middenlijn ; witte pion De pionnen moeten toch neergezet worden, het is een kleine moeite om dat correct te doen! DE TIME OUT: Vrije vertaling van WP 12 time out, is als volgt: - elk team heeft recht op 2 time outs gedurende de reguliere speeltijd. (en een derde, + de nietgebruikte time outs, tijdens een eventuele verlenging) - een time out is 1 minuut - mag alleen aangevraagd worden bij balbezit, maar verder op elk willekeurig moment, door de coach (dmv het roepen van time out en het maken van een T gebaar) - spelers dienen bij aanvang van time out, onmiddelijk terug te keren naar eigen speelhelft. - notitie op wedstrijdformulier in wedstrijdverloop is: tijdstip, T, W/B. VERGEET NIET het kruisje in het vakje time out (bij de spelersnamen)! LET OP, Géén nieuwe 30 seconden bij aanvraag van en/of na de time out! ( zie WP 12.2 ) fouten: - aanvraag van time out waar geen recht op is, met balbezit: spel stil, tegenpartij neemt bal op middenlijn - aanvraag van time out, zonder balbezit: spel stil en strafworp voor tegenpartij (Time out wordt WEL genoteerd!) na de time out: - na 45 seconden mogen spelers terugkeren in het gehele speelveld,aangegeven door een fluitsignaal van de tafel (met in acht name van strafworp en hoekworp regels) - ploeg met balbezit neemt een vrije bal op of achter de middenlijn. ( of de eventuele strafworp/ hoekworp die toegekend was vóór aanvang van de time out) VLAGGEN: - Rode vlag - 3e persoonlijke fout; - verkeerd of te vroeg terugkomen gestrafte speler, of vervanger - Witte vlag - gestrafte speler van wit mag terugkomen na verstrijken 20 sec. straftijd - Blauwe vlag - gestrafte speler van blauw mag terugkomen na verstrijken 20 sec. straftijd - Gele vlag icm witte of blauwe vlag - vervanger van gestrafte speler van wit of blauw mag terugkomen na verstrijken 4 minuten werkelijke straftijd (=speeltijd)

3 GELUIDSIGNALEN: - Fluitsignaal voor 3e P indien deze wordt veroorzaakt door een strafworp - Fluitsignaal voor verkeerd terugkomen - Fluitsignaal voor een ongerechtigde speler (speler met bijvoorbeeld, umv, 3 x P, etc, 8e speler) - Fluitsignaal voor verkeerd wisselen - Afwijkend signaal voor de 30-seconden regeling (3 x kort fluitsignaal DOEN!) - Fluitsignaal Time-out (begin, 45 sec en 60 sec) BIJZONDERE U20: gelijktijdig uitsluiten voor 20 seconden van 2 spelers van verschillende ploegen: - de 30 seconden klok wordt teruggezet - spel wordt hervat met een vrije worp voor de ploeg welke op het laatste moment het balbezit had. Of anders een neutrale inworp. - beide uitgesloten spelers is het toegestaan terug te keren in het speelveld bij de eerstkomende gelegenheid: a) als er 20 seconden werkelijk spel verstreken is b) als er een doelpunt is gemaakt c) als de ploeg van de uitgesloten speler balbezit herkrijgt d) als het team van de uitgesloten speler een vrije worp of doelworp wordt toegekend mits de uitgesloten speler het terugkomvak overeenkomstig de regels heeft bereikt, behalve tussen speelperioden, na doelpunt of gedurende de time-out! U20/S - Onjuist of te vroeg terugkomen van een gestrafte speler of vervanger, waarvan de ploeg niet in balbezit is. De speler of vervanger zal worden uitgesloten voor 20-seconden en een strafworp zal aan de tegenpartij worden toegekend. (Indien een gestrafte speler of vervanger te vroeg terugkomt, zal de tijd welke hij/zij te vroeg terugkomt, niet worden bijgeteld bij de nieuwe straf. De 20-seconden gaan opnieuw in op het moment van de overtreding) 3e PERSOONLIJKE FOUT: - speler moet naar terugkomvak en mag daar vervangen worden door andere speler, de vervanger mag weer deelnemen na één van bovenstaande gelegenheden.

4 3e PERSOONLIJKE FOUT DOOR STRAFWORP: - dan mag deze speler onmiddelijk vervangen worden door een andere speler, NIET ná 20 sec in het terugkomvak. Er mag niemand, muv doelverdediger, binnen de 5 meter liggen bij een strafworp. 4e PERSOONLIJKE FOUT:- Indien een speler zijn 3e persoonlijke fout heeft opgelopen en hij begaat nog een aanvullende zware fout dan moet dit eveneens op het wedstrijdformulier worden genoteerd met een vierde kruisje naast de kolom persoonlijke fouten. UMV, UMV/4, S/UMV: ( zie w cursus boek pag 20, 35 en 37) - bij een UMV dient de speler het bad én de zaal te verlaten (ook niet op de tribune). Speler mag onmiddelijk vervangen worden notitie op wedstrijdformulier in wedstrijdverloop is: tijdstip, UMV, kleur en mutsnummer EN er volgt een kruisje bij de persoonlijke fouten met een horizontale streep door de resterende vakjes. - bij UMV/4 zelfde als UMV maar; de speler mag pas ná 4 minuten NETTO speeltijd vervangen worden. ALTIJD MET STRAFWORP. Ligt er op dat moment een speler van dezelfde ploeg in het terugkomvak dan is voor de speler die de weggestuurde speler vervangt de GELE VLAG icm de toepasbare witte/ blauwe vlag notitie op wedstrijdformulier in wedstrijdverloop is: tijdstip, UMV/4, kleur en mutsnummer EN er volgt een kruisje bij de persoonlijke fouten met een horizontale streep door de resterende vakjes. - bij S/UMV meespelen van een ongerechtigde speler (en kort door de bocht: een UMV overtreding binnen de 5 meter). notitie op wedstrijdformulier in wedstrijdverloop is: tijdstip, S/UMV, kleur en mutsnummer EN er volgt een kruisje bij de persoonlijke fouten met een horizontale streep door de resterende vakjes. Na afloop: - Heeft de scheidsrechter de UMV/UMV4 gegeven wegens wangedrag dan noteert hij in het vak Opmerkingen: RAPPORT VOLGT + capnummer - Heeft de scheidsrechter de UMV gegeven wegens spelregeltechnische fout dan noteert hij in het vak Opmerkingen: GEEN RAPPORT + capnummer LETSEL: - een speler die met LETSEL legitiem het spel verlaat mag wel vervangen worden, maar daarna niet meer deelnemen aan het spel.- verlaat een speler met LETSEL op correcte wijze, ná toestemming van de scheidsrechter, ZONDER VERVANGER, dan mag de speler na goeddunken van de scheidsrechter, via het terugkomvak weer deelnemen aan het spel! notitie op wedstrijdformulier in wedstrijdverloop is: tijdstip, L, kleur en mutsnummer EN een horizontale streep door de resterende vakjes van de persoonlijke fouten van deze speler. EN onderaan het formulier wordt notitie gemaakt (eea voor de verzekering) - BLOED = SPOED, een speler met bloed mag onmiddelijk het veld verlaten en onmiddelijk vervangen worden en mag na het stelpen weer deelnemen.

5 30 SEC, SCHOTKLOK: De 30 sec klok wordt stilgezet, maar NIET TERUG: ( bij ons stopt de 30 sec. schotklok automatisch als de speeltijd wordt stop gezet!) - Bij een fluitsignaal van de scheidsrechter voor een gewone overtreding gemaakt door de ploeg die niet in balbezit is. - Bij een onderbreking van het spel door de scheidsrechter voor het vervangen van een geblesseerde speler. - Bij een onderbreking van het spel door de scheidsrechter en/of de secretaris bij een time-out. De 30 sec klok, gaat terug (naar 30): - Bij een doelworp (schot op doel) - Bij een hoekworp - Bij een schot op doel dat door paal of lat wordt gekeerd - Bij een schot op doel dat door de keeper of een verdedigende speler wordt gekeerd - Bij elke zware overtreding: U20, U20/S, S, UMV, UMV/4, S/UMV- Bij een neutrale inworp (bijv. als de bal tegen een object komt) - Als de bal in bezit komt van de tegenpartij (de speler is daadwerkelijk in bal bezit als hij de bal onder controle heeft) - Bij het begin en herbegin van een periode - Als de bal over de zijlijn gaat - Na elk doelpunt RELEVANTE SPELREGELS: WP 1 Speelveld en wedstrijdmateriaal 1.6 Aan elk van de beide speelveldzijden moeten duidelijke merktekens zijn aangebracht om het volgende aan te duiden: a. witte merktekens- de doellijn en de middenlijn b. rode merktekens- de 2 meterlijnen c. gele merktekens- de 5 meterlijnen WP 2 Doelen 2.3 Aan de doelpalen en dwarslat moeten loshangende netten, die de gehele doelruimte omsluiten, op een solide manier zijn bevestigd. Ze moeten zodanig aan het doel bevestigd zijn, dat zij binnen het doel achter de doellijn overal een vrije ruimte laten van tenminste 0,30 meter. WP 3 De bal 3.1 (De bal moet rond zijn en voorzien van een luchtkamer met zelfsluitend ventiel. Ze moet waterdicht zijn, zonder opgelegde naden en) vrij van vet of soortgelijke substantie. Bij iedere wedstrijd dienen minimaal 3 deugdelijke ballen beschikbaar te zijn. WP 5 Ploegen en vervangers 5.1 Elke ploeg bestaat uit zeven spelers van wie er één de doelverdediger is die de daarbij behorende muts moet dragen en uit zes reserves, die als vervanger gebruikt mogen worden.

6 Van een ploeg die minder dan zeven spelers heeft zal niet worden geëist dat de ploeg met een doelverdediger speelt. 5.2 Alle spelers die op enig moment niet aan het spel deelnemen moeten samen met de (assistent) coach en begeleiders op de spelersbank van de ploeg zitten. Behalve gedurende de rusttijden tussen speelperioden of gedurende time-outs mogen de spelers en teamofficials de spelersbank niet verlaten.het is de hoofdcoach van de aanvallende ploeg toegestaan zich te begeven tot de vijf meterlijn. De ploegen wisselen van speelzijden en banken na twee speelperioden en voor de tweede speelperiode van de eventuele extra tijd. De banken voor de ploegen zijn beide gesitueerd aan de zijde tegenover die van de jurytafel. KNZB: Op een bank mogen maximaal 3 coaches/begeleiders en 6 reservespelers, met hun muts op, plaats nemen. 5.3 De aanvoerders zijn spelers van hun respectievelijke ploegen en zij zijn elk verantwoordelijk voor het goede gedrag en de discipline van hun ploeg. KNZB: Wanneer de aanvoerder voor de verdere duur van de wedstrijd wordt uitgesloten dient een vervanger zich als zodanig kenbaar te maken aan de scheidsrechters. 5.4 De spelers moeten ondoorzichtige zwemkleding of zwemkleding met daaronder een afzonderlijk broekje/slip dragen en zij moeten, voordat zij aan het spel deelnemen, zich van alle voorwerpen ontdoen welke letsel zouden kunnen veroorzaken. 5.5 Spelers mogen geen vet, olie of ander vergelijkbaar product op het lichaam hebben. Indien de scheidsrechter vóór de wedstrijd constateert dat een dergelijke substantie is gebruikt dan geeft hij opdracht dit onmiddellijk te verwijderen. Het begin van de wedstrijd wordt niet uitgesteld om de substantie te kunnen verwijderen. Als deze overtreding ontdekt wordt nadat het spel is begonnen, dan wordt de overtredende speler voor de verdere duur van de wedstrijd uitgesloten en wordt het een vervanger direct toegestaan in het speelveld te komen via het terugkomvak het dichtst bij zijn eigen doellijn. WP 12 De time out Elke ploeg mag gedurende de wedstrijd twee time-outs aanvragen. Indien er sprake is van een verlenging hebben de ploegen recht op een extra time-out, plus de tijdens de reguliere wedstrijd niet gebruikte time-outs. De derde time out mag uitsluitend in de verlenging worden aangevraagd. De duur van een time out is één minuut. Een time out kan op elk moment worden aangevraagd, ook na een doelpunt, door de coach van de balbezittende ploeg door het roepen van time out en het met zijn handen maken van een T-gebaar. Als een time out wordt aangevraagd, stoppen de scheidsrechters of de secretarissen de wedstrijd door middel van een fluitsignaal en de spelers moeten zo snel mogelijk terugkeren naar hun speelhelft Op een fluitsignaal van de scheidsrechter wordt het spel hervat door de ploeg die in balbezit is met het nemen van de vrije worp op de middellijn of daarachter, behalve als er voor het nemen van een strafworp of een hoekworp een time out wordt aangevraagd, dan blijft die worp gehandhaafd om nog genomen te worden.

7 [Opmerking: De 30-secondenklok loopt door vanaf het herbegin na de time-out.] 12.3 Als de coach van de ploeg, die balbezit heeft, een time-out meer aanvraagt dan waarop hij recht heeft, wordt het spel stilgelegd. Het spel wordt daarna hervat met het nemen van een vrije bal op de middenlijn door een speler van de tegenpartij Als de coach van de ploeg die niet in balbezit is een time-out aanvraagt wordt het spel stilgelegd en een strafworp aan de tegenpartij toegekend Bij de spelhervatting na de time-out mogen spelers elke willekeurige positie op het speelveld innemen, met inachtneming van de spelregels die betrekking hebben op het nemen van strafworpen en hoekworpen. [Opmerking; Indien er een time-out is aangevraagd moeten de spelers onmiddellijk terugkeren naar hun eigen speelhelft KNZB: Na 45 seconden mogen de spelers hun positie op de helft van de tegenstander innemen.) WP 25 Ongeval, letsel of ziekte 25.1 Het is een speler gedurende het spel slechts toegestaan het water te verlaten of te zitten of taan op de treden of de zijkanten van het zwembad in het geval van een ongeval, letsel of ziekte of met toestemming van de scheidsrechter. Een speler die legitiem het water heeft verlaten, mag bij een onderbreking van het spel, met toestemming van een scheidsrechter, terugkeren via het terugkomvak het dichtst bij zijn eigen doellijn In het geval dat een speler tijdens de wedstrijd een bloedende wond oploopt, gelast de scheidsrechter onmiddellijk de speler het water te verlaten, met directe vervanging door een invaller en de wedstrijd zal zonder onderbreking worden voortgezet. Zodra het bloeden bij de gewonde speler geheel gestelpt is, is hij weer gerechtigd om als vervanger aan de wedstrijd deel te nemen In het geval van ongeval, letsel of ziekte kan de scheidsrechter, naar zijn goeddunken, het spel gedurende maximaal drie minuten onderbreken. In dat geval deelt hij de tijdopnemer mee wanneer de onderbrekingsperiode ingaat Mocht het spel stilgelegd worden vanwege een ongeluk, ziekte, een bloedende wond of een andere onvoorziene reden, dan brengt de ploeg, die op het moment van de onderbreking in balbezit was, de bal in het spel op de plaats waar de bal zich bevond voor de onderbreking Behalve onder de omstandigheden als omschreven in WP 25.2 (bloeden) zal het de speler niet zijn toegestaan verder aan het spel deel te nemen als een vervanger in het veld is gekomen.

Herhaling W + Time Out. 6 en 12 september 2011 Sander Gransjean

Herhaling W + Time Out. 6 en 12 september 2011 Sander Gransjean Herhaling W + Time Out 6 en 12 september 2011 Sander Gransjean Functionarissen Scheidsrechter Tijdwaarnemer Tijdwaarnemer 30-seconden Secretaris 2 e Secretaris Grensrechters Benodigdheden Vlaggen (wit,

Nadere informatie

Uittreksel voor W-official

Uittreksel voor W-official WP 1.3 Bij een wedstrijd geleid door één scheidsrechter, fungeert de scheidsrechter aan de zijde van de jurytafel en nemen de grensrechters aan de overzijde plaats. WP 1.7 Op elke speelveldbegrenzing achter

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie. Waterpoloreglement België Samenvatting van de aanpassingen

Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie. Waterpoloreglement België Samenvatting van de aanpassingen Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie Waterpoloreglement 2019-2021 België Samenvatting van de aanpassingen 1 WP 1.2 De uitrusting en markeringen van het speelveld voor een wedstrijd

Nadere informatie

Reglement E Waterpolo spelregels

Reglement E Waterpolo spelregels Reglement E Waterpolo spelregels INHOUD Bijlage EI Bijlage EII Waterpolospelregels Instructie hoofdscheidsrechters Dit spelregels dienen gelezen te worden in combinatie met het algemeen gedeelte in het

Nadere informatie

Spelregels Waterpolo

Spelregels Waterpolo Spelregels Waterpolo Het speelveld: Het speelveld is maximaal 20 meter breed en 30 meter lang bij heren, bij dames is de maximale lengte 25 meter. Is het bad waarin gespeeld wordt groter, dan wordt het

Nadere informatie

Instructie spelregelwijzingen

Instructie spelregelwijzingen Instructie spelregelwijzingen 2013-2014 Zie voor laatste spelregels: www.knzb.nl Blijf voor correcties de OM goed volgen! 1 De wijzigingen hebben als doel het spel met minder persoonlijke fouten, sneller

Nadere informatie

Waterpolo Cursist W - official. Arbitrerend Kader Waterpolo Jury handboek W-official. W02 KNZB november 2010 versie 2.12 Pag. 1

Waterpolo Cursist W - official. Arbitrerend Kader Waterpolo Jury handboek W-official. W02 KNZB november 2010 versie 2.12 Pag. 1 Waterpolo Cursist W - official Arbitrerend Kader Waterpolo Jury handboek W-official W02 KNZB november 2010 versie 212 Pag 1 Waterpolo Jury handboek W - official Colofon Dit is een uitgave van de Koninklijke

Nadere informatie

Spelregels Waterpolo 2013-2017

Spelregels Waterpolo 2013-2017 Spelregels Waterpolo 2013-2017 Deze uitgave spelregels waterpolo met uitleg en instructies zijn een zo letterlijk mogelijke vertaling van de spelregels, uitgegeven door de Fédération International de Natation

Nadere informatie

Waterpolo Cursist W - official. Arbitrerend Kader Waterpolo Cursist W-official. W02 KNZB november 2010 versie 2.12 Pag. 1

Waterpolo Cursist W - official. Arbitrerend Kader Waterpolo Cursist W-official. W02 KNZB november 2010 versie 2.12 Pag. 1 Arbitrerend Kader Waterpolo Cursist W-official W02 KNZB november 2010 versie 212 Pag 1 Colofon Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Opmaak Druk : KNZB : Sportbondencentrum - Coördinatie

Nadere informatie

Wat staat erin? September 2011 2

Wat staat erin? September 2011 2 Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Samenvatting tweede boekje... 4 Wat verandert er?... 5 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

Spelregels passie voor waterpolo

Spelregels passie voor waterpolo Spelregels 2013-2017 passie voor waterpolo Spelregels Waterpolo 2013-2017 Versie April 2016 2 Spelregels Waterpolo 2013-2017 Deze uitgave spelregels waterpolo met uitleg en instructies zijn een zo letterlijk

Nadere informatie

Spelregels Waterpolo

Spelregels Waterpolo Spelregels Waterpolo 2019-2021 Deze uitgave van de spelregels waterpolo met uitleg en instructies zijn een zo letterlijk mogelijke vertaling van de spelregels, uitgegeven door de Fédération International

Nadere informatie

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord:

Spelregels Minipolo. Pupillen 1 Voorwoord: Spelregels Minipolo Pupillen 1 Voorwoord: Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

3,3 INSTRUCTIES BIJ "LEIDING DOOR TWEE SCHEIDSRECHTERS" Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april keer beoordeeld.

3,3 INSTRUCTIES BIJ LEIDING DOOR TWEE SCHEIDSRECHTERS Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april keer beoordeeld. Werkstuk door een scholier 1879 woorden 19 april 2009 3,3 14 keer beoordeeld Vak Nederlands Wat is waterpolo? Waterpolo is een zwemsport. Waterpolo is een sport voor jongens en meisjes. Het is een soort

Nadere informatie

Tekens van de waterpoloscheidsrechter. passie voor waterpolo

Tekens van de waterpoloscheidsrechter. passie voor waterpolo Tekens van de waterpoloscheidsrechter passie voor waterpolo Bij alle fouten wordt een fluitsignaal met een teken ondersteund. Om eenduidigheid te krijgen, worden de volgende afspraken gemaakt: Protocol

Nadere informatie

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar)

Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) Spelregelkennislijn D-jeugd (onder de 13 jaar) November 2009 2 Wat staat erin? Vooraf... 5 Samenvatting eerste boekje... 5 Samenvatting tweede boekje... 6 Wat verandert er?... 7 Gewone en zware fouten...

Nadere informatie

FINA REGELS WATERPOLO WIJZIGINGEN, TOEVOEGINGEN, interpretaties en UITLEG TOEPASSING VANAF 18 september 2013

FINA REGELS WATERPOLO WIJZIGINGEN, TOEVOEGINGEN, interpretaties en UITLEG TOEPASSING VANAF 18 september 2013 FINA REGELS WATERPOLO 2013-2017 WIJZIGINGEN, TOEVOEGINGEN, interpretaties en UITLEG TOEPASSING VANAF 18 september 2013 Gelieve een overzicht van de wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot de toepassing

Nadere informatie

Spelregels Waterpolo

Spelregels Waterpolo Spelregels Waterpolo 2019-2021 Deze uitgave van de spelregels waterpolo met uitleg en instructies zijn een zo letterlijk mogelijke vertaling van de spelregels, uitgegeven door de Fédération International

Nadere informatie

Colofon. Hoofdsponsor -

Colofon. Hoofdsponsor - Spelregels Waterpolo 09-2008 Colofon Dit cursistenwerkboek is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Wattbaan 31-49, 3438 EX Nieuwegein Huis van de Sport Postbus 7217, 3430 JE Nieuwegein

Nadere informatie

Spelregels aspiranten E (5-5)

Spelregels aspiranten E (5-5) Spelregels aspiranten E (5-5) 1. Inleiding Waterpolo is een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet

Nadere informatie

Colofon. Opmaak: KNZB. Druk: Sportbondencentrum. Tekstbijdrage M.P. Dekker

Colofon. Opmaak: KNZB. Druk: Sportbondencentrum. Tekstbijdrage M.P. Dekker SPELREGELS WATERPOLO 2013-2017 1888 2013 Colofon Dit spelregelboek is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond Huis van de Sport, Postbus 7217, 3430 JE Nieuwegein Antwoordnummer 7035, 3430 VM

Nadere informatie

Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie. Waterpoloreglement

Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie. Waterpoloreglement Koninklijke Belgische Zwembond Centrale Scheidsrechterscommissie Waterpoloreglement 2019-2021 1 WP 1 Speelveld en uitrusting WP 2 Doelen WP 3 De bal WP 4 Mutsen WP 5 Ploegen en vervangers WP 6 Officials

Nadere informatie

Colofon. Opmaak : KNZB. Druk: Sportbondencentrum

Colofon. Opmaak : KNZB. Druk: Sportbondencentrum SPELREGELS WATERPOLO 2009-2013 Colofon Dit spelregelboek is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Huis van de Sport, Postbus 7217, 3430 JE Nieuwegein Bezoekadres: Wattbaan 31-49, 3438 EX

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Colofon. Hoofdsponsor -

Colofon. Hoofdsponsor - Spelregels Waterpolo 09-2009 Colofon Dit cursistenwerkboek is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Wattbaan 31-49, 3438 EX Nieuwegein Huis van de Sport Postbus 7217, 3430 JE Nieuwegein

Nadere informatie

KONINKLIJKE BELGISCHE ZWEMBOND

KONINKLIJKE BELGISCHE ZWEMBOND KONINKLIJKE BELGISCHE ZWEMBOND CENTRALE COMMISSIE DER SCHEIDSRECHTERS Spelregels Waterpolo 2013-2017 WP 1. SPEELVELD EN WEDSTRIJDMATERIAAL...3 WP 2. DOELEN...4 WP 3. DE BAL...4 WP 4. MUTSEN...5 WP 5. PLOEGEN

Nadere informatie

Merk op dat er nieuwe signalen zijn voor de scheidsrechter. Deze signalen worden niet vermeld in dit document.

Merk op dat er nieuwe signalen zijn voor de scheidsrechter. Deze signalen worden niet vermeld in dit document. Dit overzicht van de wijzigingen in de Officiële Basketball Regels is gebaseerd op de nieuwe versie van the Official Basketball Rules 2014 as approved by the FIBA Central Board, Barcelona Spain released

Nadere informatie

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad

Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad Handleiding: Invullen van het wedstrijdblad 1. Voor de wedstrijd 2 2. Tijdens de wedstrijd 4 2.1. Time outs 5 2.2. Fouten 6 2.3. Persoonlijke fout 6 2.3.1. Zonder vrijworpen 6 2.3.2. Met vrijwopren 6 2.4.

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial

Opleiding Tafelofficial Opleiding Tafelofficial Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening van

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013

Opleiding Tafelofficial 30/08/2013 Opleiding Tafelofficial 30/08/2013 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2017 Opleiding Tafelofficial Najaar 2017 Overzicht A. Tafelofficial B. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd C. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Scheidsrechters signalen

Scheidsrechters signalen Tafelaar klaar??? Scheidsrechters signalen Controle voor de wedstrijd Is de tablet ingevuld en op de tafel aanwezig? Is de sprongbalpijl aanwezig? Is het scorebord aan? Zijn de 2 oranje teamfoutplankjes

Nadere informatie

Opleiding tafelofficial waterpolo

Opleiding tafelofficial waterpolo Opleiding tafelofficial waterpolo KBZB 21/01/2018 1 Taken van tijdopnemer De taken worden beschreven in de waterpoloreglementen onder WP9 en WP10. WP 9 TIJDOPNEMERS WP 9.1 De taken van de tijdopnemers

Nadere informatie

UMV, Gele kaart en Rode kaart.

UMV, Gele kaart en Rode kaart. UMV, Gele kaart en Rode kaart. Tom van Wanrooij passie voor waterpolo Maak groepjes van 3-4 personen en schrijf op welke Uitsluiting met Vervanging fouten met of zonder 4 minuten tijdstraf en/of met of

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017

Opleiding Tafelofficial 12/09/2017 Opleiding Tafelofficial 12/09/2017 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer: Bediening

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015

Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015 Opleiding Tafelofficial 8-10/09/2015 Overzicht 1. Tafelofficial 2. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd 3. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Spelregels handboek waterbasketbal

Spelregels handboek waterbasketbal 1 1. het spelverloop 1.1. de speeltijd Een waterbasketbalwedstrijd is verdeeld in twee spelgedeelten van elk 7 minuten doorlopende tijd. Eventueel kan de scheidsrechter beslissen de tijd even tussentijds

Nadere informatie

Belangrijke begrippen

Belangrijke begrippen BBC Alsemberg november 2012 1 Belangrijke begrippen Aanvallende/verdedigende ploeg = ploeg in balbezit of niet Balbezit = controle over de bal Levende bal Na aanraking door speler Scheidsrechters Personen

Nadere informatie

HANDLEIDING JURY-TAFEL

HANDLEIDING JURY-TAFEL HANDLEIDING JURY-TAFEL ONDERDELEN Algemene instructie Tijdwaarnemer Scorer 24-seconde operator Minispelregels ALGEMENE INSTRUCTIE Hoofdtaak Jurytafel: Administratief centrum. Een team samen met de scheidsrechters.

Nadere informatie

Handleiding voor Tafelofficials

Handleiding voor Tafelofficials Handleiding voor Tafelofficials Wheelchairrugby Nederland Inleiding 1 Taken voorafgaand aan een wedstrijd van de tafelofficials 1 De tijdwaarnemer 2 Taken van de scoretafelaar 4 Taken van de straftafelaar

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Samenvatting spelregels en huishoudelijk reglement kanopolo.

Samenvatting spelregels en huishoudelijk reglement kanopolo. Samenvatting spelregels en huishoudelijk reglement kanopolo www.kanoclubzeeland.nl/polo polo@kanoclubzeeland.nl Samenvatting spelregels Elk team mag uit maximaal acht (8) spelers bestaan voor elke wedstrijd.

Nadere informatie

HANDLEIDING JURY TAFEL

HANDLEIDING JURY TAFEL HANDLEIDING JURY TAFEL Versie 2011 01 Rayon Oost RWC ONDERDELEN Algemene instructie Tijdwaarnemer Scorer 24 seconde operator Minispelregels 1 ALGEMENE INSTRUCTIE Hoofdtaak Jurytafel: Administratief centrum.

Nadere informatie

G-cursus. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo www.uitsmijters.nl. Peter Veldhuizen. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo www.uitsmijters.

G-cursus. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo www.uitsmijters.nl. Peter Veldhuizen. Basketballvereniging Uitsmijters Almelo www.uitsmijters. G-cursus Peter Veldhuizen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 2 Invullen van het scoresheet... 3 Wedstrijdgegevens... 3 Teamgegevens... 3 Scoreverloop... 4 Een score... 4 Een wissel... 4 Een

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR ARBITRAGE Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen REGEL 1 HET SPEELVELD Een combinatie van kunstmatige

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERS WATERBASKETBAL

SCHEIDSRECHTERS WATERBASKETBAL SIGNALEN EN GEBAREN SCHEIDSRECHTERS WATERBASKETBAL 2008 2,25 m Waterbasketbal Nederland 6,25-8 meter 12,5-15 meter 1 44 cm 66 cm 1 meter 2,25 m 1,5 m ± 3,75 m denkbeeldige lijn aangegeven door de scheidsrechter

Nadere informatie

Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar)

Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar) 9 Spelregelkennislijn E-jeugd (onder de 11 jaar) Wat staat erin? Vooraf... 3 Samenvatting eerste boekje... 3 Wat verandert er?... 4 De hoekworp en de doelworp.... 5 De neutrale worp... 6 De strafworp...

Nadere informatie

Spelregelkennislijn E-jeugd

Spelregelkennislijn E-jeugd Spelregelkennislijn E-jeugd 2 Wat staat erin? Vooraf...5 Samenvatting eerste boekje...5 Wat verandert er?...6 De hoekworp en de doelworp....7 De neutrale worp...8 De strafworp...8 Veiligheid...9 Vragen...11

Nadere informatie

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018

Opleiding Tafelofficial. Najaar 2018 Opleiding Tafelofficial Najaar 2018 Overzicht A. Tafelofficial B. Aantekenaar: Invullen van het wedstrijdformulier Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Bij het einde van de wedstrijd C. Tijdopnemer:

Nadere informatie

Shootoutsbriefing Silver Cup

Shootoutsbriefing Silver Cup Shootoutsbriefing 2016-2017 Silver Cup #fluitmee Spelregels en organisatie 5 spelers en 1 doelverdediger per team van de spelers die op het wedstrijdformulier staan; Teamvertegenwoordiger (manager / coach

Nadere informatie

Schotklok & Jurytafel. Bijscholing DWA Oost

Schotklok & Jurytafel. Bijscholing DWA Oost Schotklok & Jurytafel Bijscholing DWA Oost Agenda Achtergrond Time-out Jurytafel Schotklok 3.12 Verbod om in de aanval de toegestane tijdslimiet te overschrijden Zuivere speeltijd Tips & Tricks Achtergrond

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

de Spelregels in begrijpelijke taal editie 2013 afgeleid van de IHF-regels, uitgave augustus 2010 Nederlands Handbal Verbond

de Spelregels in begrijpelijke taal editie 2013 afgeleid van de IHF-regels, uitgave augustus 2010 Nederlands Handbal Verbond de Spelregels in begrijpelijke taal editie 2013 afgeleid van de IHF-regels, uitgave augustus 2010 Nederlands Handbal Verbond Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het speelveld... 3 Het team... 4 De scheidsrechter...

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Uitgave: Artikelcode WP spelregels website KNZB.nl De KNZB Downloads en formulieren - Reglementen Versie 1.4 24 november 2009

Uitgave: Artikelcode WP spelregels website KNZB.nl De KNZB Downloads en formulieren - Reglementen Versie 1.4 24 november 2009 SPELREGELS WATERPOLO 2009-2013 Colofon Dit cursistenwerkboek is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Wattbaan 31-49, 3438 EX Nieuwegein Huis van de Sport Postbus 7217, 3430 JE Nieuwegein

Nadere informatie

Instructieboekje jurytafel

Instructieboekje jurytafel Instructieboekje jurytafel Nederlandse Basketball Bond Rayon Noord-Holland Inhoud Taken juryleden Balbezit-pijl Speeltijd bijhouen Wissels en time-outs Scoren o Wat wel en wat niet invullen? o Scores en

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er enkele nieuwe spelregels van toepassing, komende vanuit de IHF. De onderstaande spelregels zijn van toepassing

Nadere informatie

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie

Zaaltaken cursus Opleidingscommissie Zaaltaken cursus Opleidingscommissie 30-9-2016 Inhoud HET SCOREFORMULIER 2 HET SCOREFORMULIER 3 INVULLEN VOORAF 3 TIME_OUT 4 FOUTEN 4 SCOREVERLOOP 6 EINDE PERIODE OF WEDSTRIJD 7 24-SECONDEN KLOK INSTRUCTIE

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer

CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC. Inleiding. Taken van de scorer CURSUS SCOREN EN TIMEN - KTC Inleiding De jurytafel Bij elke basketbalwedstrijd zijn er in principe twee scheidsrechters en twee (of bij rayonwedstrijden drie) personen achter de jurytafel, die de score

Nadere informatie

Inhoud: 1. Taken juryleden

Inhoud: 1. Taken juryleden Inhoud: 1. Taken juryleden 2. Balbezit-pijl 3. Speeltijd bijhouden 4. Wissels en time-outs 5. Invullen van het sheet 5.1 Teaminformatie, time-outs en fouten 5.2 In de rust 5.3 Afsluiting wedstrijd 6. Miniregels

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Ad 1. De noodzakelijke spelregelwijzigingen zijn afzonderlijk in beeld gebracht. Die treft u bijgevoegd aan.

Ad 1. De noodzakelijke spelregelwijzigingen zijn afzonderlijk in beeld gebracht. Die treft u bijgevoegd aan. KONINKLIJK NEDERLANDS KORFBALVERBOND Aan de verenigingen, KNKV scheidsrechters, KNKV scheidsrechterbeoordelaars, leden DWS en DWO allen uit het District Zuid Betreft : spelregelexperiment Eindhoven, 28

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Op 1 maart 2016 heeft de IHF de verschillende landen op de hoogte gebracht van de spelregelwijzigingen die met ingang van 1 juli 2016 van

Nadere informatie

Colofon KNZB W-2 ( ) Arbitrerend Kader "Waterpolo" Cursist- Docent- en Examinator "W-functionaris"

Colofon KNZB W-2 ( ) Arbitrerend Kader Waterpolo Cursist- Docent- en Examinator W-functionaris K N Z B SPELREGELS WATERPOLO 2013-2017 1888 2013 Colofon KNZB Arbitrerend Kader "Waterpolo" Cursist- Docent- en Examinator "W-functionaris" Opmaak: KNZB Druk : Sportbondencentrum - Coördinatie uitgifte

Nadere informatie

Spelregelwijzigingen 2018

Spelregelwijzigingen 2018 Spelregelwijzigingen 2018 NBB_WGA_spelregelcommissie 9/3/18 1 Nieuwe regel: De volgende termen worden als volgt aangepast: a) Kwart in plaats van periode b) Verlenging in plaats van extra periode 9/3/18

Nadere informatie

Nieuwe regel in seizoen

Nieuwe regel in seizoen Nieuwe regel in seizoen 2016 2017 Als een verdediger de bal onopzettelijk heeft gespeeld of de bal is afgekaatst van de doelverdediger, wordt het spel hervat met een lange corner, genomen op de middenlijn

Nadere informatie

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! SPELREGEL WIJZIGINGEN met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM INTRODUCTIE SPELREGELWIJZINGEN met ingang van 1 juli 2016 1. Doelverdediger als een speler 2. Een geblesseerde speler 3. Passief Spel 4.

Nadere informatie

Instructieboekje Jurytafel

Instructieboekje Jurytafel Instructieboekje Jurytafel Doel van dit boekje Tijdens een basketballwedstrijd zijn de scheidsrechters verantwoordelijk voor alles wat op en rond het veld gebeurt. Echter, de jurytafel is voor een goed

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus

Inhoudsopgave. Bijlagen: Voorbeeld scoresheet NBB. Blanco scoresheet. scoringscursus SCORINGSCURSUS Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Invullen van het score scheet 4 Miniwedstrijden 9 De jurytafel 9 24-seconden operator 10 Algemene Jurytafel 10 Thuisopdracht 12 Bijlagen: Voorbeeld

Nadere informatie

Spelregels U12. (5 tegen 5)

Spelregels U12. (5 tegen 5) Spelregels U12 (5 tegen 5) 2018-2019 Inhoudstafel 1. Aantal spelers per ploeg / deelname... 3 2. Speelveld... 3 3. Hoogte basketring... 3 4. Bal... 3 5. Wedstrijdduur rust... 3 6. Time-outs... 4 7. Vervangingen...

Nadere informatie

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp

3.10c; deel 1. Het nemen van de vrije worp 3.10c; deel 1 c Het nemen van de vrije worp c Het nemen van de vrije worp De nemer van de vrije worp moet met één voet direct achter het strafworppunt staan en met de andere voet in het gebied achter de

Nadere informatie

Cursus tafelen. Handleiding tafelen NBB 1/15

Cursus tafelen. Handleiding tafelen NBB 1/15 Cursus tafelen Handleiding tafelen NBB 1/15 Januari 2016 Inleiding De bedoeling van deze les is je snel bekend te maken met de taken achter de jurytafel. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je het

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

WEDSTRIJDKLOK OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw November 2017

WEDSTRIJDKLOK OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw November 2017 WEDSTRIJDKLOK 2017 2018 OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw November 2017 WEDSTRIJDDUUR ZAALCOMPETITIE SENIOREN 2017-2018 KLASSE WEDSTRIJDDUUR SCHOTKLOK LEAGUE: 1 ste klasse

Nadere informatie

Instructies voor de zaalleiding

Instructies voor de zaalleiding Instructies voor de zaalleiding Wij zijn te gast in de zaal en moeten iedere klacht proberen te voorkomen. Anders worden wij volgend jaar niet meer toegelaten! Daarom: Iedereen (zaaldienst, coaches en

Nadere informatie

SCHOTKLOK ZAALSEIZOEN OKTOBER 2016

SCHOTKLOK ZAALSEIZOEN OKTOBER 2016 SCHOTKLOK ZAALSEIZOEN 2016 2017 15-17 OKTOBER 2016 AGENDA MATERIAAL FUNCTIES BEDIENING SCHOTKLOK OPMERKINGEN / FAQ Koninklijke Belgische Korfbalbond - Vlaamse Liga vzw 2 MATERIAAL Koninklijke Belgische

Nadere informatie

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011

Cursus tafelen. Inleiding. September 2011 Cursus tafelen September 2011 Inleiding De bedoeling van deze les is je snel bekend te maken met de taken achter de jurytafel. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je het sheet invult en hoe je de verschillende

Nadere informatie

Basketball Tafelofficieel: een introductie

Basketball Tafelofficieel: een introductie Oktober 2008 Basketball Tafelofficieel: een introductie Inleiding Bedoeling van dit document is een eerste kennismaking met de taken van de tafelofficieel bij het jeugdbasket. Een kort en hopelijk ook

Nadere informatie

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen Verschillen veldhockey - zaalhockey 2012-2013 Alain Paumen Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Alleen push toegestaan: Stick vlak bij de bal aan de

Nadere informatie

Instructieboekje Tafelfunctionarissen

Instructieboekje Tafelfunctionarissen Instructieboekje Tafelfunctionarissen Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INTRODUCTIE... 3 2. TAKEN TAFELFUNCTIONARISSEN... 4 3. BALBEZIT PIJL... 4 4. SPEELTIJD BIJHOUDEN... 4 5. WISSELS EN TIME-OUTS...

Nadere informatie

Landelijke Departement Scheidsrechters. 24 seconden regel. Johnny Jacobs - Frank Van Meel. Departement Scheidsrechters

Landelijke Departement Scheidsrechters. 24 seconden regel. Johnny Jacobs - Frank Van Meel. Departement Scheidsrechters 24 seconden regel Departement Scheidsrechters Johnny Jacobs - Frank Van Meel Vanaf 1 juli 2013 wordt de 14 /24 regel ingevoerd voor alle Landelijke, Provinciale, Gewestelijke en Interprovinciale afdelingen

Nadere informatie

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28!

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! Spelregels informatieavond Samenstelling: Evelien Peters,William Aengenend & Jaap Arts Welkom Inhoud 1. Introductie 2. Spelregels 3. De assistent

Nadere informatie

Praktische aanwijzingen voor samenwerking (assistent-)scheidsrechter

Praktische aanwijzingen voor samenwerking (assistent-)scheidsrechter Praktische aanwijzingen voor samenwerking (assistent-)scheidsrechter Naast de reglementering in het spelregelboekje en het Reglement van Wedstrijden t.a.v. de taakuitoefening van de scheidsrechter () en

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 SPELREGELS DA 2018 belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 Voor meer toelichting verwijzen we naar het officiële boekje Regels van het Voetbalspel editie

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons

Coaching Boekje 2014-2015. U7-U12 Dragons Coaching Boekje 2014-2015 U7-U12 Dragons INLEIDING Coachen is niet gemakkelijk, 6 vuistregels voor effectief coachen bij U7-U12: 1. Bespreek per wedstrijd maximaal 2 onderwerpen, herhaal deze in de rust.

Nadere informatie

A. GROENE KAART TWEE MINUTEN SCHORSING. De groene kaart met twee minuten schorsing geldt voor alle wedstrijden op een volledig veld.

A. GROENE KAART TWEE MINUTEN SCHORSING. De groene kaart met twee minuten schorsing geldt voor alle wedstrijden op een volledig veld. BIJLAGE 2 : DE KAARTEN A. GROENE KAART TWEE MINUTEN SCHORSING De groene kaart met twee minuten schorsing geldt voor alle wedstrijden op een volledig veld. Regel 14.1.b: Voor elke overtreding kan de speler

Nadere informatie

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies)

Pupillen. Waterpolo. (waterpolo voor dummies) Pupillen Waterpolo (waterpolo voor dummies) Ben je net begonnen met waterpolo en moet je binnenkort misschien je eerste wedstrijd spelen? Of heb je al vaker een wedstrijd gespeeld, maar ken je nog niet

Nadere informatie

WEDSTRIJDKLOK 2015 2016. OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015

WEDSTRIJDKLOK 2015 2016. OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015 WEDSTRIJDKLOK 2015 2016 OPLEIDINGEN KONINKLIJKE BELGISCHE KORFBALBOND Vlaamse Liga vzw Oktober 2015 WEDSTRIJDDUUR ZAALCOMPETITIE SENIOREN 2015-2016 KLASSE WEDSTRIJDDUUR SCHOTKLOK LEAGUE: 1 ste klasse (Top)

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie