p1734 Terneuzen, 26/11/17 Thema: Christus centraal en dus: Aan het werk in de kerk Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1734 Terneuzen, 26/11/17 Thema: Christus centraal en dus: Aan het werk in de kerk Gemeente van de Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 p1734 Terneuzen, 26/11/17 Thema: Christus centraal en dus: Aan het werk in de kerk Liturgie Votum en groet Psalm 134 : 1,2,3 Gebed Gezang 121 : 1,4,6 GK God, die was en is en komt Schriftlezing: 1 Korintiërs 3,1-23 Gezang 121 : 8,9 GK Preek over 1 Korintiërs 3,10-15 Christus centraal en dus: Aan het werk in de kerk Psalm 48 : 1,4 Geloofsbelijdenis Gezang 123 : 1 Apostolische Geloofsbelijdenis over God de Zoon Gezang 123 : 5 Dankzegging en voorbede Collecte LB 969 : 1 allen, 2 vrouwen, 3 mannen, 4 allen In Christus is noch west noch oost Zegen Gemeente van de Heer Jezus Christus, Wonderlijk hoe van een gemeente waar zoveel aan de hand is gezegd kan worden dat het een bouwwerk van God is (vs. 9b). En niet alleen een bouwwerk. Die gemeente wordt ook een akker genoemd als een weids uitgestrekt stuk bouwland dat klaar ligt om ingezaaid te worden (vs. 9a). En ook nog iets verhevener! wordt die gemeente een tempel van God genoemd: het huis waarin God door zijn Geest wil wonen (vs. 16). En dat van een gemeente waar dat mag inmiddels bekend zijn zo enorm veel aan de hand is. Dat is, denk ik, herkenbaar. Soms denk je ook bij ons wel eens dat we geen bouwwerk maar eerder een bouwval, hooguit een gammel schuurtje zijn. Niks geen akker, eerder een stukje moestuin dat overwoekerd is door onkruid. En een tempel denk eens aan de tempel van Salomo of aan de tempel van Herodes dat zijn we al helemaal niet. Toch?! Wat stelt de gemeente van Korinte nou helemaal voor? Daar is één en al verdeeldheid. Je komt ze weer tegen, de mensen die roeptoeteren: Ik ben van Paulus. Met als reactie van anderen: maar ik ben van Apollos. Ik van Paulus en dus zit jij fout. Of ik van Apollos en da s een betere keus.

2 2 En dan is er ook nog eens een Kefas die aan het eind van het hoofdstuk genoemd wordt (vs. 22). En dus lijkt er geen enkele reden voor zulke uitbundige beelden voor die gemeente als de beelden die Paulus gebruikt: bouwwerk, akker, tempel. ** Het begin van het derde hoofdstuk van zijn brief aan de gemeente van Korinte lijkt dat ook te bevestigen. Wat Paulus daar zegt dat liegt er niet om. Paulus grijpt terug op wat hij een jaar of vijf eerder heeft ervaren toen hij zelf in Korinte was, de stad waarvan ik al eerder heb gezegd dat het behalve havenstad ook handelsstand en hoofdstad was. Vrienden, toen ik bij jullie was, kon ik jullie nog niet alles vertellen zo vertaalt de BGT het begin van het hoofdstuk. Jullie leefden toen als mensen van deze wereld zo vervolgt hij (vs. 1). Dat is bepaald geen compliment. Net zomin als het een compliment is dat Paulus er na een aantal jaren nog precies hetzelfde over denkt als toen hij zelf in de stad aanwezig was. Zeker, de Geest was wel degelijk aan het werk in Korinte. Maar er was ook veel dat die Geest in de weg stond. Dat kan: dat je Gods Geest in de weg zit (cf. Hand. 7,51; Ef. 4,30). Dat was het geval in Korinte. Paulus typeert de broeders en zusters tot wie hij zich richt als mensen van deze wereld. Letterlijk staat er dat ze vleselijk zijn. En vleselijk daarmee bedoelt hij dat ze vatbaar zijn voor verkeerde invloeden. Vleselijk dat is vreselijk. Niet meer dan kinderen zijn ze baby s zo wordt ook wel gezegd (Anderson). Dat klinkt haast beledigend. Dat is het misschien ook wel. Melk hebben jullie nodig niet zozeer omdat je niet bekend bent met het evangelie (zo wordt dat beeld ook wel gebruikt in de Bijbel), maar hier ziet het meer op de manier van omgaan met elkaar. Dat slaat op de onderlinge verhoudingen in de gemeente die behoorlijk verziekt waren. Ik van Paulus. Ik van Apollos. En ik van Kefas. Zo klonk het in Korinte. Die Paulus en Apollos en Kefas waren trouwens stuk voor stuk gerespecteerde mannen. Mannen die wat te vertellen hadden. Aan die mannen lag het niet. Wel aan hun aanhangers die zich verschansten in dappere en o zo geestelijk lijkende stellingnames. Wat Paulus aan de kaak stelt is een stuk gebrek aan geestelijkheid die in Korinte gepresenteerd wordt onder het mom van vroomheid, betrokkenheid en spiritualiteit. En dan toch een bouwwerk? En ook een akker en een tempel hoewel ik daar vanmiddag wat minder aandacht aan kan besteden? Ja zeker!

3 3 Maar hoe zit dat dan? Misschien goed om te letten op drie lijnen die Paulus schetst en die de leidraad vormen van de serie preken die ik erover heb gehouden en die ik vandaag afsluit. Het begint ermee dat we één zijn in Christus. Hij is ons van God gegeven. Dat was het thema van de eerste preek. Dat het bouwwerk geen bouwval is dat is alleen te danken aan Christus. En de boodschap daarvan is: bekijk de kerk alsjeblieft van boven. Als je let op mensen dan overheerst de teleurstelling. Dan valt het alleen maar tegen. Maar als je het van boven bekijkt en God láát het je van boven zien! dan zie je wat anders. Dan zie je dat bouwwerk, die tempel, die akker van de Geest. Als Hij je leven is en daarover gaat het bij het huisbezoek dan is er ook maar één roeping: om verbonden te zijn, verbonden te blijven met Hem. Verbonden in geloof. Verbonden door het Woord. Verbonden in gebed. Dat bracht ons bij de tweede lijn: die van het kruis. Dat ging over de wijsheid van de wereld. Die wereld die het zo goed weet. Die wereld en het laatste wat je doet als mensen van deze wereld is dat je knielt voor een kruis, dat je de weg gaat achter Hem aan die zich liet slaan zonder terug te slaan, die zich liet uitschelden zonder terug te schelden, die zich liet kruisigen terwijl ieder van zijn onschuld overtuigd was. Dat vraagt om een omkering: je laat los wat iedereen om je heen accepteert en je houdt je vast aan iets waaraan diezelfde mensen om je heen geen enkele boodschap hebben. Dan draait alles om. Alles draait dan om Christus. Om zijn kruis. Wil je leven echt léven zijn kniel dan voor het kruis, kniel voor Hem die zich heeft laten ophangen aan dat kruis. Een ander fundament ga je niet vinden, want dat is er niet. Met andere woorden: elke weg zonder Hem en buiten Hem om is een weg die uitloopt op de dood. En dus en dat is de derde lijn is het zaak om te bouwen op Hem. Aan het werk in de kerk! Dat is de boodschap van Paulus aan de Korintiërs. Dat is de boodschap van de apostel voor vandaag. Aan het werk. Aan het werk zoals Paulus en Apollos en Kefas dat deden. Aan het werk niet om je zaligheid te verdienen. Die is al lang verdiend aan het kruis. Het fundament van leven ligt er. Maar dan is het wel zaak op dat fundament te bouwen. Paulus, de man die op weg naar Damascus door Christus gegrepen is, doet dat. En Apollos, over wie je in Handelingen 18 leest dat hij alleen wist van de doop van Johannes en daarom door Priscilla en Aquila nader geïnstrueerd werd over wat in het boek Handelingen zo mooi de Weg (met een hoofdletter) wordt genoemd, doet dat.

4 4 En Kefas, oftewel Petrus, de man die al zo vroeg van Jezus te horen had gekregen dat hij de rots zou zijn waarop Christus zijn kerk zou bouwen (Mat. 16,18), doet dat. Medewerkers zo heten deze mannen, omdat God van hun werk gebruik maakt, nadat Hij hen daarvoor bekwaam gemaakt en van de nodige gaven voorzien heeft (Inst. II,5,17). Ze waren aan het werk en dan niet in de zin dat ze campagne aan het voeren waren voor hun partij. Nee, ze waren aan het planten en begieten op de akker van God. Het is akker waarop de dagloners aan het werk zijn. Vandaar ook dat er klinkt: Laat ieder erop letten hoe hij bouwt (vs. 10) Dan lopen de beelden wat door elkaar van medewerker, akker en bouwwerk. Maar één ding is meer dan duidelijk: ieder mag z n plek innemen. De ouderling die z n huisbezoek doet niet minder dan de bejaarde vrouw die bidt voor haar kleinkinderen. De vader die een fiks gesprek met z n zoon moet hebben niet minder dan het meisje dat blokt op haar tentamen van volgende week. Wij worden allemaal geroepen om mee te bouwen. Weet u niet dat de Geest van God in uw midden woont? zegt Paulus (vs. 16). En als hij zegt u bent zijn akker en u bent een bouwwerk van God dan spreekt hij heel de gemeente aan (vs. 9). Aan het werk! Aan het werk als het gaat om de zondagse kerkdiensten. Aan het werk als het gaat om de huisbezoeken. Aan het werk als het gaat om Bijbelstudie en catechese. Aan het werk ook als het gaat om een christelijke opvoeding en een christelijke levensstijl. Aan het werk als het gaat om wat je doet op zondag en maandag. Als het gaat om wat er gekeken wordt op zondag en op maandag. Als het gaat om die centrale vraag: hoe centraal staat Christus in jouw leven? ** En let er dan op waar Paulus bij dat bouwen op wijst. Zelf heeft hij als een kundig bouwmeester het fundament gelegd. Om dat fundament gaat het. Het is het fundament dat Jezus Christus heet. Vraag je dus af of op wat jij doet en denkt, op wat jij vindt en voelt of daar de naam Christus op geschreven kan worden. Zoals je dat soms wel doet met een boek. Ik doe dat met mijn boeken. Binnenin zet ik mijn naam om te laten zien dat het van mij is. Zo zet Christus zijn naam op ons: je bent van Mij. Ik ben de dragende kracht van je leven. En wil niets anders dan leven met Mij, leven voor Mij, leven tot mijn eer. Dan heb je vaste grond onder je voeten. Dan bouw je op een stevig fundament. Dat geldt zeker voor het directe werk in de kerk. Het werk van ambtsdragers, het werk van de kerkenraad, het werk van commissies, het werk van de catechese.

5 5 Maar het is er niet toe beperkt. Het heeft er ook mee te maken hoe je andere dingen doet. Hoe je in je gewone werk staat. Hoe je in je relatie staat. Hoe je omgaat met je capaciteiten. Denk aan het verhaal dat Jezus vertelt over die man die zijn bezit aan zijn dienaren in beheer geeft: de één 5 talent, de ander 2, een derde 1 (Mat. 25,14vv). Elk van die mannen krijgt bij terugkomst de vraag: wat heb je ermee gedaan? Wat was jouw werk in de kerk? Mooi is dat Paulus niet alleen spreekt over het fundament. Hij heeft het ook over de bouwmaterialen. En hij noemt er niet minder dan 6: goud, zilver, edelstenen, hout, hooi en stro. Bouwmateriaal. Het kost weinig moeite om er globaal twee soorten in te ontdekken: de bouwmaterialen die tegen een stootje kunnen èn die materialen die dat niet kunnen. De materialen die het vuur van het oordeel kunnen doorstaan èn de materialen die dat niet kunnen. Misschien vraag je dat hoop ik! wel af hoe je dat doet: bouwen met degelijk materiaal. Misschien zijn er ook dat hoop ik niet die denken: dus het doet er niet zo toe hoe je bouwt. Het leert je om uit te kijken voor uitersten. Het ene uiterste is die houding van het-doet-er-niet-toe. Als Paulus zegt dat iemand wanneer zijn bouwwerk verbrandt daarvoor de prijs betalen zal dan klinkt daarin de ernst door (vs. 15). Het maakt wel degelijk uit wat wij doen. Hoezeer ook geldt (de eerste preek) dat we de kerk van boven mogen bekijken, en hoezeer ook centraal staat dat het gaat om Christus die voor ons gestorven is (de tweede preek) laat niemand denken dat hij met de armen over elkaar kan gaan zitten. Laat niemand denken dat hij of zij het talent dat Christus hem of haar geeft wel kan begraven, wat je daarvoor ook als reden kunt aanvoeren. Of je midden in de kerk staat of meer aan de rand of dat je niet meer kunt doen dan op je oude dag je gerimpelde handen vouwen: doe het! Want jouw talent is goud waard! Het maakt wel degelijk uit wat wij doen ook al kunnen we met alles wat we doen geen zucht aan onze zaligheid toevoegen. Dat neemt niet weg dat er veel onvolmaakt is in wat wij doen. Veel waarvoor een prijs betaald moet worden. Heerlijk om dan van Paulus te horen: Wanneer het verbrandt, zal hij daarvoor de prijs betalen; hijzelf zal echter worden gered, maar door het vuur heen (vs. 15). Wèg dus met alles wat partijschap heet. Wèg met alles wat het uur en het vuur van het oordeel niet kan doorstaan. Wèg ermee als het alleen maar gaat om jouw of mijn opvatting, want dat zit je zomaar in dezelfde positie als waarin de christenen in Korinte zaten: ik ben van die en jij bent van de ander. Ik ben ervoor en jij bent ertegen. Ik vind het goed en jij vindt het niet goed.

6 6 Dan ben je niet aan het bouwen en als je al aan het bouwen bent, dan bouw je niet met duurzaam materiaal. Zelf denk ik dat Paulus ons wat kan leren als het gaat om de besluiten die ons ook de afgelopen week hebben beziggehouden over het toelaten van vrouwen tot de verschillende ambten. Ik ben voor hoor je een enkeling zeggen. Ik ben tegen klinkt het uit de mond van een ander. En een derde? Die zegt: ik weet het nog niet. Met de Bijbel in de hand heb ik niet de vrijmoedigheid daar een bindende uitspraak over te doen. Juist dan is het zaak om te blijven bedenken: er is maar één fundament. En dat fundament is Christus. En het is mijn verantwoordelijkheid op dat fundament te bouwen met de gaven die ik van Christus heb gekregen. En dus één ding: staar je niet blind op het materiaal, maar bouw op het fundament van er ligt. En wéét: er komt een dag dat het aan het licht komt. Over dat laatste, de grote dag die eraan komt, nog een paar woorden. Het zal door vuur aan het licht worden gebracht zegt Paulus (vs. 13). Het is het vuur van het oordeel. Het is hetzelfde vuur als dat waarvan iemand als Petrus zegt dat de elementen in vlammen opgaan (2 Pet. 3,12). Het is het vuur waarvan Jezus zegt dat je beter met één oog het koninkrijk van God kunt binnengaan dan met twee in het Gehenna (dat is de hel) geworpen te worden, waar het vuur niet dooft (Mc. 9,48). Als Paulus hetzelfde beeld van vuur gebruikt doet hij niets anders dan een oproep om duurzaam te bouwen aan de kerk. Duurzaam en dan niet alleen als het gaat om het milieu en de belasting daarvan. Vooral duurzaam in die zin dat ons werk het vuur de dag van Gods oordeel kan doorstaan. Als je zo bouwt (bouwen met vertrouwen) dan mag je nu al weten dat het bouwwerk afkomt. Paulus eindigt er het derde hoofdstuk van zijn brief aan de Korintiërs mee als hij tot twee keer toe zegt: álles is van u (vs ). Alles. Wereld, leven of dood, heden of toekomst. Alles. Maar dan ook alles in dienst van Christus. Bouw je mee? Amen.

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Liturgie Votum en groet Psalm 122 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 4,10 Psalm 122 : 3 Gebed Gezang 38 : 1,2,3,4 De

Nadere informatie

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT 1 KOR. 3:10-15 gehouden op 06-01-2008 - p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Psalm 122:1 Voorlezing van de wet van God Zi: Psalm 25:2.3.4 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 3:1-23

Nadere informatie

In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN

In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN 1Korinthiers 2: 12 En wij hebben niet ontvangen de geest van de wereld, maar de Geest Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen die ons

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE

DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE 1 Kor. 1:10-17 / gehouden op 16-09-2007 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 147:1 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 105:3.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:10-17 Zi: Ps.

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max!

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max! Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Voorzang: Psalm 40, 1 Votum en Groet Zingen: Psalm 40, 2 4 7 (onberijmde gedeelten tussen de coupletten worden gelezen) Gebed om ontferming

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 21-22 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, Morgendienst 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 122 : 1 en 3 4 Lezing van de Tien Woorden van

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Wijkgemeenteavond 21 maart Op weg naar beleidsplan

Wijkgemeenteavond 21 maart Op weg naar beleidsplan Wijkgemeenteavond 21 maart 2013 Op weg naar beleidsplan 2013-2017 Programma 20:00 - Welkom en opening 20:15 - Korte toelichting avond 20:20 - Gesprek in groepjes, ronde 1 20:45 - Pauze 21:00 - Gesprek

Nadere informatie

9 augustus uur G Zomer Gzn Thema: de Kerk, een vergadering van Weglopers

9 augustus uur G Zomer Gzn Thema: de Kerk, een vergadering van Weglopers 9 augustus 10.00 uur G Zomer Gzn Thema: de Kerk, een vergadering van Weglopers Welkom Stil gebed Votum Zegengroet LB 885 / GK gezang 160 (Groot is uw trouw) Lezing: Handelingen 9 : 1-2, 18 : 23 26,19 :

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 3, Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 3, Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 3, 13-19 Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 97 : 1, 3 en 5 4. Lezing van de wet 5. Zingen

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

In het kerkblad worden regelmatig mensen genoemd, die iets meegemaakt hebben. (1) Die

In het kerkblad worden regelmatig mensen genoemd, die iets meegemaakt hebben. (1) Die Tekst: Kol. 1,9 Lezen: Kol. 1,1-20 Zingen: Gz. 42,1.4 Ps. 51,5 ( s morgens na de wet) Ld. 1 Ld.403,1 Gz.179b (middagdienst) Ps. 131 In het kerkblad worden regelmatig mensen genoemd, die iets meegemaakt

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Groei van baby tot volwassene. Zondag 12 augustus 2018

Groei van baby tot volwassene. Zondag 12 augustus 2018 Groei van baby tot volwassene Zondag 12 augustus 2018 Samenvatting vorige week Groei begint met een zaad Jij bent gemaakt om te groeien en vrucht te dragen Het Woord van God is het zaad en de voeding Niet

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Groet en dankzegging 1:1-9

Groet en dankzegging 1:1-9 BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte LES 3 Ware wijsheid Groet 1:1-3 Autoriteit als apostel onder vuur Daarmee evangelie onder vuur Geroepen door God Gemeente geroepen en geheiligd Dit moet

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Structuur van de brief. Structuur hoofdstuk 3 en 4. Problemen in Korinte BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte

Structuur van de brief. Structuur hoofdstuk 3 en 4. Problemen in Korinte BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte LES 4 Leiderschap en de gemeente Structuur van de brief 1:1-9 Inleiding 1:10-6:20 Antwoord op verslagen 1:10-4:21 Een verdeelde kerk 1:10-2:16 Verdeeldheid

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Intredelied. OECUMENISCHE GEBEDSDIENST in de kerk van Kristus Koning. ter gelegenheid van de GEBEDSWEEK VOOR DE EENHEID VAN DE CHRISTENEN

Intredelied. OECUMENISCHE GEBEDSDIENST in de kerk van Kristus Koning. ter gelegenheid van de GEBEDSWEEK VOOR DE EENHEID VAN DE CHRISTENEN Intredelied. OECUMENISCHE GEBEDSDIENST in de kerk van Kristus Koning ter gelegenheid van de GEBEDSWEEK VOOR DE EENHEID VAN DE CHRISTENEN op woensdag 19 januari om 18.30u. de voorgangers zijn E. H. De Preter,

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk?

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk? ZONDAG 17 november 2013 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Wie is arm wie is rijk? Dienst van bevestiging: mw. Aaltje Timmerman tot ouderling Eredienst. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 (viering 20 jaar GKV Houten) Votum/ Groet Psalm 84:1,2 20 jaar GKV Houten Psalm 89:1,7 Dankgebed Lezing Johannes 17:13-23 Efeziërs 4:1-6 Kindermoment Preek Gezang

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen In deze dienst: Doop van Joël Bijlsma Voorganger: ds. Willem de Graaff Lezen : Johannes 16 : 29-17 : 11 Tekst : HC vraag en anwoord 69 en 70 Psalm 124 : 1, 2 en 3 Gezang 167 Gezang

Nadere informatie

Liturgie en preek zondag 2 mei 2010 intrede ds. Duurt Vonck

Liturgie en preek zondag 2 mei 2010 intrede ds. Duurt Vonck Liturgie en preek zondag 2 mei 2010 intrede ds. Duurt Vonck Zingen: Psalm 84 van Nu Votum en groet Zingen: Psalm 66 Verootmoediging Zingen: Liedboek 457 Zingen: GK 171 Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 1, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 1, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 1, 10-11 Middagdienst Broeders en zusters, op deze feestdag willen we de volken van de aarde oproepen in ons lied om zich in de Here te verblijden. We

Nadere informatie

Het onderwerp is H. 4 van Samen één : gaven en talenten Daartoe lezen we Mat 25: en Psalm 139.

Het onderwerp is H. 4 van Samen één : gaven en talenten Daartoe lezen we Mat 25: en Psalm 139. Als votum Ps 121: 1 Na vredegroet Ps 121: 2,3,4 Tien Woorden Zingen Ps 103: 1,2,3 Gebed Lezen Ps 139: 1-12 Zingen Ps 139: 1,2 Lezen Psalm 139: 13-18; 23-24 Zingen Ps 139: 6,7 Lezen Matt 25: 14-30 Zingen

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Timotheüs 4, 12 en 5, 1-2 Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Timotheüs 4, 12 en 5, 1-2 Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Timotheüs 4, 12 en 5, 1-2 Ochtenddienst Bevestiging ambtsdragers 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 171 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen : Psalm 65 : 2

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Gepubliceerd in de rubriek Thema van het tijdschrift Nader Bekeken van januari 2008

Gepubliceerd in de rubriek Thema van het tijdschrift Nader Bekeken van januari 2008 Gepubliceerd in de rubriek Thema van het tijdschrift Nader Bekeken van januari 2008 FUNDAMENTEEL BOUWEN. De kerk is de woning van God. Zoals elk bouwwerk is ook deze woning gebouwd op een fundament. Dat

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader.

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader. 1 Joh. 1:15-17 / Gehouden op 17-06-2007 / p.1 DE WERELD NIET LIEFHEBBEN Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 100:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 1:1.2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Joh 3:1-10 Zi: Gez. 22:1.2.4 (GKB)

Nadere informatie

Waarom zoveel verschillende kerken. Welkom. 24&25 oktober 2016

Waarom zoveel verschillende kerken. Welkom. 24&25 oktober 2016 Welkom 1 Gebed 2 Ik geloof een heilige, algemene, christelijke kerk. 3 Welke kerken zijn er in Veenendaal? Noem ze eens. 4 1 Kor. 1: 10-15, 17 HSV BGT 10 Maar ik roep u ertoe op, broeders, door de Naam

Nadere informatie

IS DE TORAH IN STRIJD MET DE GENADE?

IS DE TORAH IN STRIJD MET DE GENADE? IS DE TORAH IN STRIJD MET DE GENADE? Of genade en een bos bloemen voor Yeshua (Jezus)? Als iemand vandaag de dag spreekt over de geboden van de Thora, helemaal wanneer hij zich beijvert om ze te doen,

Nadere informatie

p1731 Terneuzen, 1/11/17 Dankdag voor gewas en arbeid Thema: verborgen in God Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1731 Terneuzen, 1/11/17 Dankdag voor gewas en arbeid Thema: verborgen in God Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1731 Terneuzen, 1/11/17 Dankdag voor gewas en arbeid Thema: verborgen in God Liturgie Votum en groet Psalm 67 : 1,2,3 Gebed het gezongen Onze Vader Schriftlezing: Kolossenzen 3,1-17 LB 657 : 1,2,3,4 Zolang

Nadere informatie

1 Tim 6: 6 Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst..

1 Tim 6: 6 Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst.. Votum groet Zingen Ps 145: 3, 4 Gebed Schriftlezing 1 Tim 6: 6-19 Zingen Ps 49: 5, 6 Prediking 1 Tim 6: 6 Zingen LB 912 Neem mijn leven Geloofsbelijdenis HC 50 Zingen GK 227 Alles alles is gelegen Gebed

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Lezen : 2 Korintiërs 5 : 11-21 Tekst : 2 Korintiërs 5 : 20 en 21. Psalm 19 : 3 en 4 Gezang 118 : 1 en 3 Gezang 89 : 1 en 3 Gezang 165 Gezang 145

Lezen : 2 Korintiërs 5 : 11-21 Tekst : 2 Korintiërs 5 : 20 en 21. Psalm 19 : 3 en 4 Gezang 118 : 1 en 3 Gezang 89 : 1 en 3 Gezang 165 Gezang 145 Lezen : 2 Korintiërs 5 : 11-21 Tekst : 2 Korintiërs 5 : 20 en 21 Psalm 19 : 3 en 4 Gezang 118 : 1 en 3 Gezang 89 : 1 en 3 Gezang 165 Gezang 145 Lezen : 2 Korintiërs 5 : 11-21 Tekst : 2 Korintiërs 5 :

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 10, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 10, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 10, 38-42 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 100 : 1 en 4 4. Schuldbelijdenis door het zingen van Gezang

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

DAG 1: Dankweek Lees Leviticus 23:33-38 en Psalm 116:12-19 De meeste kerken houden op de eerste woensdag van de elfde maand (november) dankdag. Sommige kerken doen dit wat later. Gaat het in de Bijbel

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Eredienst 21 mei 2017 10:00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 462 Wet Gezang 165 Gebed Handelingen 4 : 10B - 12 Psalm 99 : 1, 4, 6, 8 >> Regenboog Preek Opwekking 733

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1311 zondag: 5 e zondag van Pasen, Cantate datum: 19-05-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Deuteronomium 6:1-9; Johannes 13:31-35 liederen: ps

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie