Beleidsplan Kinderwerk. Evangeliegemeente De Regenboog Zuid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan Kinderwerk. Evangeliegemeente De Regenboog Zuid"

Transcriptie

1 Beleidsplan Kinderwerk Evangeliegemeente De Regenboog Zuid

2 Inhoudsopgave 1. Algemeen wat doen we en waarom? 1.1. Visie 1.2. Missie 1.3. Waarden 1.4. Strategie 2. Kinderwerk in praktijk hoe doen we het? 2.1. Rode draad 2.2. Kanjertraining 2.3. Uitwisseling doelen 2.4.

3 1. Visie, missie, waarden, strategie 1.1 Visie De visie voor het kinder-, jeugd- en volwassenwerk is gebaseerd op het grote gebod en de grote opdracht. Het grote gebod Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Matteüs 22: De grote opdracht Jezus zei: Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb, Matteüs 28: Voor kinderen hebben we deze grote opdracht verder uitgewerkt in bijlage 1 (keuze maken voor Jezus) en bijlage 2 (kinderen en de Heilige Geest). Bij elkaar gebracht in vijf doelen Vanuit het grote gebod en de grote opdracht zijn voor kinderen en volwassenen vijf doelen helder gemaakt. Deze vijf doelen worden in taalgebruik en uitleg aangepast aan de doelgroep kinderen. Doelen voor volwassenen Aanbidden Dienen Zending Gemeenschap Discipelschap Doelen voor kinderen Eren Helpen Vertellen Vriendschap Volgen De doelen voor de kinderen zijn verwoord als werkwoorden. In vormen die passen bij de ontwikkelingsfase wordt aan de doelen in alle groepen gewerkt. De uitwerking van deze doelen wordt beschreven in hoofdstuk Missie Wij willen kinderen vertellen wie Jezus Christus is (Verkondiging) en hen helpen een keus te maken (Vernieuwing) Hem te eren, te volgen, elkaar te bemoedigen, anderen te helpen en het evangelie te vertellen aan hun vrienden (Verheerlijking). Deze drie V s worden ook gehanteerd bij de volwassenen. 1.3 Waarden Kernwaarden binnen het kinderwerk zijn: Veiligheid: we werken aan een veilige omgeving waarin het kind zich geborgen voelt. Open communicatie: binnen het kinderwerk willen we op een open manier met elkaar (kinderen/kinderwerkers) communiceren. Respect: het woord respect is van groot belang respect hebben voor elkaar en elkaar in waarde laten.

4 Zorg en aandacht: we leren de kinderen om zorg en aandacht te hebben voor elkaar. 1.4 Strategie Kinderen zijn vanuit de Schepping toevertrouwd aan hun ouders. Bij hen ligt de verantwoordelijkheid voor de (geloofs)opvoeding van hun kinderen. Dit is een cruciaal uitgangspunt in het bereiken van de bovengenoemde doelen. Hierbij zijn twee pijlers van belang: Ouders worden vanuit de gemeente actief gestimuleerd en onderwezen om hun verantwoordelijkheid vorm te geven. Zij geven geloofsopvoeding in een actieve vorm van onderwijs. Daarnaast zijn een levend voorbeeld. Dit noemen wij een passieve vorm van onderwijs. Deze vorm heeft ook betrekking op de plaats die kinderen binnen de gemeente ervaren als plek van veiligheid en geborgenheid. Kinderen worden vanuit het kinderwerk actief gestimuleerd en onderwezen om te groeien in het geloof met in achtneming van hun ontwikkeling. Dit noemen wij een actieve vorm van onderwijs. Die actieve vorm kan ook ervaren worden door kinderen in te schakelen in het kinderwerk in hun gemeente. 2. Uitwerking van de vijf doelen 2.1 Uitwerking Doelen In de onder visie 1.1 genoemde doelen worden op de volgende manier uitgewerkt: Eren Vanaf het eerste begin wordt door houding en woord aan kinderen geleerd dat God groot is, en zeer te prijzen. Dit sluit aan bij de basisregel in de kanjertraining. Eren wordt duidelijk in de volgende aspecten van onderwijs: eerbied bij momenten dat er gebeden wordt door leiding en kinderen. eerbied in woordgebruik door leiding en kinderen. Kinderen leren door zingen en muziek God groot te maken Kinderen uitleggen wat het betekent om God te aanbidden in Geest en in waarheid Helpen Dit werkwoord past bij kinderen, omdat zij van nature graag helpen. Het sluit aan bij de tweede kanjerregel. Het accent ligt voor deze doelgroep op het: samen doen zorgen voor elkaar samen opruimen. Kinderwerkers kunnen in woord en voorbeeld overdragen hoe belangrijk het is om elkaar te helpen, zeker als een kind er een beetje buiten valt. Daarnaast worden in events mogelijkheden gecreëerd, waarbij kinderen iets voor een ander kunnen doen. Denk hierbij aan fondswervingsacties en diaconale projecten. Vertellen Vanaf de jongste groepen wordt met kinderen gesproken over de verhalen, de boekjes, de filmpjes en de presentaties. Dit alles op hun ontwikkelingsniveau.

5 In de bovenbouw worden kinderen uitgedaagd om aan te geven waar zij staan. Zij worden geholpen om onder woorden te brengen wat ze geloven. Kinderen en ouders worden gestimuleerd door lessen en oudermateriaal om elkaar te vertellen wie Jezus Christus voor hen is en wat het betekent om te geloven. Vriendschap Kinderen zijn onderdeel van de gemeente. Ze hebben elkaar nodig, vriendschap kan gevormd worden vanaf de jonge jaren. Vanaf de jongste groepen vertelt de leiding hoe zij met elkaar en met gemeenteleden om moeten gaan. Dit zien de kinderen terug in de levens van de leiding. De regels van de kanjertraining helpen daarbij. Vanaf de oudere groepen zijn er lessen over vriendschap en wat het betekent om een vriend voor de ander te zijn. Ook de keerzijde zoals pesten komt aan bod en waarbij geleerd wordt wat jouw houding hierin moet zijn. Volgen Aan kinderen wordt geleerd wat het betekent om Jezus te volgen. Daarbij wordt aandacht geven aan zowel de zegen en de vreugde als de strijd en de vervolging. Met al deze aspecten krijgt het kind te maken. Er is veel aandacht voor het praktisch maken van de Bijbelse waarheid in de context van de kinderen. Zodoende leren zij wat normaal is en wat abnormaal is, wat hoort bij Jezus en wat hoort bij het koninkrijk van satan. 2.2 De rode draad De rode draad, die door alle groepen en programma s loopt, is dat wij kinderen van jongs af aan vertrouwd willen maken met de liefde van God de Vader, zijn Zoon Jezus Christus en de kracht van de Heilige Geest. Het is ons verlangen dat kinderen op jonge leeftijd een keus leren maken om een discipel van Jezus te worden. Wij houden rekening met de verstandelijke en geestelijk ontwikkeling van het kind en bieden daarbij de volgende programma s aan: 0-2 Zingen en zegenen. Boekjes lezen, plaatjes kijken. Overdracht van het geloof kan soms tijdens de oppas: zegenen, zingen, bidden voor je kleintje. Ouders worden hierbij betrokken. 2-3 B-boekjes, Kleine boekjes waarin het verhaal op rijm en met fel gekleurde platen verteld wordt aan deze leeftijdsgroep. 3-4 Programma van Timotheüs. 4-7 Onderbouw: kleuterprogramma Promiseland Middenbouw: Promiseland en andere passende lessen Bovenbouw: Promiseland en andere passende lessen. De lespakketten van Promiseland zijn themagericht en geven ervaringsgericht onderwijs. Het accent ligt op de geloofsaspecten. 2.3 Kanjertraining In 2011 hebben zowel de leiding, ouders als kinderen de kanjertraining gevolgd. In deze training staan de volgende regels centraal: We hebben respect voor God, onszelf en anderen. We helpen elkaar. We vertrouwen elkaar. We lachen elkaar niet uit. Niemand speelt de baas. Niemand doet zielig.

6 Daarnaast hebben kinderen door middel van vier kleuren geleerd dat zij voor een bepaald gedrag kunnen kiezen. Voor verdere toelichting zie 3 Ouders Ouders zijn in eerste plaats verantwoordelijk voor de geloofsopvoeding van hun kind, het kinderwerk heeft een ondersteunende taak. 3.1 Cirkels van verantwoordelijkheid Rondom elk kind kunnen diverse cirkels van verantwoordelijkheid onderscheiden worden. De eerste cirkel is: Het gezin. God heeft bedoeld dat ieder kind in een gezin opgroeit. Het is primair de verantwoordelijkheid van ouders hun kinderen op te voeden naar christelijke waarden en normen en hen de woorden van God door te geven. Lokale gemeente. De tweede cirkel van verantwoordelijkheid is de lokale gemeente, waarin het kind door God geplaatst is. Lichaam van Christus. Ten derde is het kind geplaatst in het grote geheel van het lichaam van Christus. Het gezin is de kleinst mogelijke gemeente voor het kind. Het is bij uitstek de plaats waar hij/zij door de ouders heen Jezus Christus leert kennen, weet krijgt van de Bijbel, belangrijke principes leert van het christelijke geloof en kan ervaren wat geloven praktisch inhoudt voor het leven. Voor ouders ligt hierin hun belangrijkste taak ten opzichte van hun kinderen. Veel ouders voelen zich echter juist daarin tekort schieten. Als gemeente willen we vooruit denken: wanneer we investeren in gedegen geloofsopvoeding en goed kinderwerk, investeren we in komende generaties. EDR-zuid kiest er voor om massief in te zetten op toerusting van ouders in het kader van geloofsopvoeding en in het betrekken van ouders bij het kinderwerk in de gemeente. 3.2 Geloofsopvoeding Er is een plan om ouders te ondersteunen in de geloofsopvoeding vanaf de geboorte. Er zijn in de ontwikkeling van het kind vele mogelijkheden en markante momenten, die vanuit de gemeente ondersteund kunnen worden. Wij willen dat ouders liefdevol verplicht een cursus geloofsopvoeding volgen. De uitvoering hiervan zien we in samenwerking met de werkgroep onderwijs. We willen graag meer commitment van ouders voor het kinderwerk. We gaan ervan uit dat ouders ook een bijdrage leveren aan het kinderwerk. Het is geen vrijblijvende oproep. Deze oproep geldt voor alle ouders, die kinderen hebben en gebruik maken van het kinderwerk. 3.3 Opdragen EDR draagt de kinderen van de gemeente in een samenkomst op. Deze gelegenheid zou de start moeten zijn van de betrokkenheid van de ouders in het kinderwerk en is tevens de start van toerusting door de gemeente. Een gesprek voorafgaand aan de opdraagdienst is daarbij noodzakelijk.

7 4. De kinderwerkers 4.1 Toerusting Kinderwerkers moeten worden toegerust voor hun taak, zowel praktisch als geestelijk. Daarom bieden we ondersteuning en training aan: - Intern, door eigen mensen - Door te verwijzen naar goede externe cursussen en trainingen - Door externe cursussen en trainingen/conferenties aan te bieden en te financieren als gemeente. In de begrotingscyclus kan een voorstel worden aangeboden door het kinderwerk, ter beoordeling in de LR. 4.2 Instructie nieuwe kinderwerkers Minimaal eens per jaar, eind augustus, begin september, wordt een verplichte instructiebijeenkomst georganiseerd voor de nieuwe kinderwerkers. De instructie vindt plaats in twee groepen: voor de baby/peutergroepen en voor de groepen vanaf groep 1 tot 8. De instructie richt zich op twee hoofdgebieden: de visie, missie, waarden en strategie en op allerlei praktisch zaken rondom het kinderwerk. 4.3 Ondersteuning in het uitvoeren van de taak Nieuwe kinderwerkers worden zoveel mogelijk gekoppeld aan ervaren werkers. Deze geven feedback en helpen de nieuwe kinderwerker waar dat nodig is. Iedere kinderwerker kan coaching aanvragen. 4.5 Taken bevoegdheden, verantwoordelijkheden Van iedere taak wordt aangegeven wat deze inhoud en welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden hierbij horen. Dit staat in de desbetreffende taakbeschrijving. We streven ernaar onze kinderwerkers gavengericht in te zetten. 4.6 Veiligheid Kinderwerkers moeten veilig zijn voor de kinderen. In het aanmeldingsformulier staat de gedragscode voor kinderwerkers vermeld die de kinderwerker ondertekent. Kinderwerkers zijn op de hoogte van de geldende ontruimingsplannen en kunnen bij calamiteiten door de verantwoordelijke BHV-er worden aangesproken en ingeschakeld. 5. Organisatie 5.1 Organigram

8 Leidinggevende Raad Coordinator kinderwerk Coordinator 1-4 jaar Coordinator Onderbouw Coordinator Groep 4-8 Coordinator Events 5.2 Coördinator kinderwerk De coördinator kinderwerk geeft leiding aan de 4 onderdelen. Deze wordt aangesteld door de LR als een betaalde functie voor 8-16 uur per week, afhankelijk van de invulling van de functie. Daarmee wordt voorzien in de broodnodige continuïteit en kwaliteit voor het kinderwerk. De coördinator kinderwerk is aanspreekpunt voor de LR. De inhoud van de programma s en de events wordt gewaarborgd door de coördinator kinderwerk. Deze neemt initiatieven en ontplooit samenwerking met de werkgroep onderwijs in het kader van de toerusting van de ouders. 5.3 Financiën Het kinderwerk heeft een eigen budget, wat aangewend wordt voor de onderdelen en de formatie. De onderdelen hebben hun eigen deelbudget wat jaarlijks besteed kan worden en dragen daarover een, door de coördinator kinderwerk gedelegeerde, verantwoordelijkheid. 6. Samenkomsten De kinderen van de onderbouw komen eerst in de dienst van de volwassenen. De andere groepen starten in hun eigen ruimten. Voordat de mededelingen gedaan worden, gaat deze groep naar hun eigen dienst. In de hoek van de zaal staat de leiding klaar met gekleurde bordjes. De zangleider kan voor hun vertrek naar de eigen ruimte met deze kinderen een passend lied zingen zo hun deel in de dienst afsluiten. Het kinderwerk van deze groep geeft een liederenlijst aan de zangleiders. Iedere vierde zondag zijn de kinderen van de midden- en bovenbouw in de dienst. Voor hen wordt een familiemoment geïntroduceerd tijdens de zangdienst. Bij doopdiensten komen de kinderen vanaf 5 jaar met hun groep in de dienst om een deel mee te beleven. 6.1 Vijfde zondag In de kinderdiensten (midden- en bovenbouw) wordt een vast schema gehanteerd waarbij de eerste drie zondagen in de maand de kinderen hun eigen kinderdienst hebben. De vijfde zondag in de maand wordt of door een bijzonder spreker of door

9 een andere opzet (workshops) ingevuld. De vijfde zondag kan een gezinsdienst worden maar dit is niet noodzakelijk. 6.2 Kerst en Pasen We vieren samen als hele gemeente de hoogtijdagen Kerstfeest en Paasfeest. In de bijbel en de joodse traditie horen de kinderen er helemaal bij. Vandaar dat de diensten op deze twee dagen gezinsdiensten zijn. 6.3 Lengte van de dienst De gewenste lengte bij gezinsdiensten is maximaal 1 uur en 15 minuten De gewenste lengte bij standaard zondagen is 1 uur en 30 minuten met een uitloop van 15 minuten. 7. Events Het kinderwerk is verantwoordelijk voor de volgende events: 7.1 Kinderkerstfeest Het kinderkerstfeest op een avond vinden we waardevol. De gemeente kan nietgelovigen meenemen naar de bijeenkomst en zodoende haar missionaire opdracht vorm geven. De inhoud kan in samenwerking met derden (toneelgroep, etc) worden vormgegeven. 7.2 Vakantiebijbelfeest Vanuit EDR Zuid willen we de vorm, inhoud en het effect van het kinderbijbelfeest evalueren. Is deze vorm en inhoud wel het meest passend bij het missionaire doel van dit stuk werk? Bereiken we de kinderen buiten de brede christelijke gemeente in Veenendaal? We willen onderzoeken of een andere vorm, tijdstip in het jaar en scherpe doelstelling meer kinderen betrekt bij ons kinderwerk. Dit ook gezien de huidige moeite bij het vervullen van alle vacatures. 7.3 Kinderkampen We verwijzen graag door naar bestaande initiatieven. Het kinderwerk biedt januari/februari aan de ouders een overzicht aan van goede mogelijkheden. 7.4 Sparen/diaconaat We willen ouders stimuleren met hun kinderen te sparen en hen te leren om te geven. In het kinderwerk kiezen we voor acties om kinderen te leren dat zij alles wat ze hebben in bruikleen hebben. Om zodoende dichtbij of ver weg te bouwen aan Gods koninkrijk. 7.5 Start en afsluiting seizoen Dit zijn markeerpunten voor de kinderen en de kinderwerkers en de hele gemeente. Dit zouden heel goed gezinsdiensten kunnen zijn. 8. Diverse aspecten van het kinderwerk Hieronder volgt een verzameling van belangrijke onderdelen van het kinderwerk Kinderpastoraat

10 Kinderen maken vaak heel veel mee. In eerste instantie is het gezin de omgeving waar het kind terecht kan met zijn pijn en verdriet. Maar soms is het goed als vanuit de gemeente aandacht is voor pijnlijke en moeilijke situaties van kinderen. In pastorale situaties in gezinnen is het belangrijk om aandacht te hebben voor het kind. Oudsten, voorgangers, en kringleiders dienen hier oog voor te hebben en kunnen voorkomen dat alle (pastorale) aandacht uitgaat naar de volwassenen. Wanneer dit gewenst is, kan hulp ingeroepen worden voor kinderpastoraat. Hierin zouden we als gemeente kunnen voorzien. Er zijn in de gemeente deskundige mensen die dit kunnen uitvoeren en aangesteld worden door de LR voor het kinderpastoraat. De te volgen strategie hierin kan zijn: Uitwerken van mogelijkheden voor kinderpastoraat. Mogelijkheden voor buddygebed ouderen/kinderen. Dit kan plaats vinden na onderwijs over het belang en de mogelijkheid. Tijdens de kinderdienst op zondag willen we gelegenheid bieden voor persoonlijk gebed voor de kinderen. Dit zou iedere zondag genoemd en aangeboden kunnen worden. 8.2 Bidden en vasten Rondom de kinderen is geestelijke strijd. Satan spant zich tot het uiterste in om de kinderen van gelovige ouders te bewegen het geloof vaarwel te zeggen. Het is noodzakelijk dat ouders onderwijs krijgen over de geestelijke strijd rondom het kind. Er is veel behoefte aan kennis op dit gebied. Bidden en vasten voor kinderen is een noodzaak voor ouders en gemeente. De te volgen strategie: We willen minimaal eens per jaar een periode van bidden en vasten uitroepen. Zo nodig dan doen we dit vaker. We vinden het noodzakelijke dat er met regelmaat onderwijs is over geestelijke strijd, gebondenheid, demonie, bevrijding etc, ook in de leefwereld van de kinderen. We zouden graag meer nadruk en support zien voor de gezinnen, ook in de diensten/voorbede/zegenbede. 8.3 Aansluiting op het tienerwerk We willen geen bijzondere investeringen doen in de aansluiting van het kinderwerk op het tienerwerk. Onderwerpen die in het kinderwerk aan de orde komen, mogen best herhaald worden in het tienerwerk. Tieners kunnen actief ingezet worden in het kinderwerk. 8.4 Zorgkinderen Kinderen die meer zorg of bijzondere aandacht nodig hebben door beperkingen en/of gedragsproblemen worden zoveel mogelijk meegenomen in het gewone kinderwerkprogramma. Indien nodig worden er bijzondere maatregelen genomen als 1 op 1 begeleiding of kleine groepjes. Dit zijn echter uitzonderingen. Er is een aanspreekpunt voor ouders en kinderwerkers waarin informatie wordt gegeven en gevraagd kan worden. 8.5 Inschakelen van kinderen We willen waar mogelijk kinderen taken geven en inschakelen om zodoende medeeigenaar te worden van het programma, zich te verbinden en erkenning te ontvangen.

11 8.6 Missionaire opdracht Als volwaardig onderdeel van de gemeente is ook het kinderwerk onderdeel van de missionaire opdracht. Het kinderwerk staat open om activiteiten voor kinderen buiten de gemeente te ontwikkelen, met als doel hen te betrekken in het eigen kinderwerk van EDR-zuid. De kinderen van de gemeente worden verteld over en aangespoord om buiten de eigen gemeente bewogen en betrokken te zijn. 9. Evaluatie Dit beleidsplan wordt eens per vijf jaar geëvalueerd en indien nodig gewijzigd. De coördinator kinderwerk draagt hiervoor de verantwoordelijkheid

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

GEMEENTEVISIE EVANGELISCHE GEMEENTE ALBLASSERWAARD JOZUA. Geleid door de Geest

GEMEENTEVISIE EVANGELISCHE GEMEENTE ALBLASSERWAARD JOZUA. Geleid door de Geest GEMEENTEVISIE EVANGELISCHE GEMEENTE ALBLASSERWAARD JOZUA Gered door Jezus Geleid door de Geest Gezonden in de wereld In dit document verwoorden we onze visie voor de gemeente. Het is ons verlangen dat

Nadere informatie

De hartslag van ons leven Beleidsplan

De hartslag van ons leven Beleidsplan De hartslag van ons leven Beleidsplan 2015-2019 inleiding De is een veelkleurige gemeente. Jezus Christus verbindt ons. Hij is de hartslag van ons leven. Rondom Zijn Evangelie komen we telkens weer samen.

Nadere informatie

Visiedocument Evangelische Gemeente Hoekse-Waard

Visiedocument Evangelische Gemeente Hoekse-Waard Visiedocument Evangelische Gemeente Hoekse-Waard Dit visiedocument beschrijft de gezamenlijke visie van de gemeente in een aantal uitgangspunten, teneinde eensgezind en doelgericht samen te werken. De

Nadere informatie

Jaarplan In het dienen/werken binnen de gemeente komt de bediening van de verschillende teams meer centraal te staan

Jaarplan In het dienen/werken binnen de gemeente komt de bediening van de verschillende teams meer centraal te staan Passie voor Jezus Betrokken bij mensen Jaarplan 2019 Inleiding Een nieuw jaar ligt voor ons. In het Jaarplan 2018 hadden we aangegeven dat we er naar verlangen om als gemeente verder te groeien in het

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 )

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) 1. Het hoofd van de gemeente: Onze Here Jezus Christus is het hoofd van Zijn gemeente. Hij werkt in en door de gemeente door

Nadere informatie

Programma. Inleiding. Doelstellingen. Voorbereiding

Programma. Inleiding. Doelstellingen. Voorbereiding zaterdag 27 maart 2010 Programma Bijeenkomst: Kinderwerkers Rafael Amersfoort Datum: zaterdag 27 maart 2010 Accommodatie: Rafael Evangelisch Centrum Tijd: 10.00 15.00 uur Denktank: Dick van Boven, Paul

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Verbondenheid met Gods hart, met elkaar en met het Joodse volk

Jaarplan 2016. Verbondenheid met Gods hart, met elkaar en met het Joodse volk Jaarplan Verbondenheid met Gods hart, met elkaar en met het Joodse volk Gezinsdienst 3 januari Jaarplan In het meerjarenplan -2020 hebben we onze missie als volgt verwoord: - God liefhebben en elkaar liefhebben

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL!

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! Missie De missie van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten is de verkondiging van het eeuwig evangelie zoals verwoord in de drieengelenboodschap van Openbaring 14:6-12.

Nadere informatie

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Inleiding In de komende maanden willen we als kerkenraad een beleidsplan opstellen voor de komende vijf jaar. Iedereen die op dit moment op de één of andere manier

Nadere informatie

De Vliegende Start Toets 1 - vragen

De Vliegende Start Toets 1 - vragen Toets 1 - vragen Les 1: Waarom Jezus? Getoetste stof: hoofdstuk 1 1. Naar wiens beeld en gelijkenis is de mens geschapen? 2. Wat maakt de mens zo uniek in vergelijking tot dieren en wat stelt hem in staat

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen Discipelschap Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het die Mij liefheeft, en wie Mij liefheeft, hem zal Mijn Vader liefhebben; en Ik zal hem

Nadere informatie

Hoe? Hand. 2: Waarom? Matt. 28: We lezen: Matt

Hoe? Hand. 2: Waarom? Matt. 28: We lezen: Matt Hernieuwde visie: Als leerlingen van Jezus met elkaar op weg om Gods Koninkrijk zichtbaar te maken op aarde Gemeente zijn = leerlingen/discipelen zijn Hoe? Hand. 2: 37-47 Waarom? Matt. 28: 18-20 We lezen:

Nadere informatie

Doelgericht Jongerenwerk Huidige Situatie Doelen en Missie Doelgroepen Programma Stappenplan 2018 en verder

Doelgericht Jongerenwerk Huidige Situatie Doelen en Missie Doelgroepen Programma Stappenplan 2018 en verder Doelgericht Jongerenwerk Huidige Situatie Doelen en Missie Doelgroepen Programma Stappenplan 2018 en verder DOELGERICHT JONGERENWERK Methode Rick Warren Boek Doelgericht Jongerenwerk Voordelen Effectief

Nadere informatie

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel.

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel. Tiener- en jeugdwerk 1 Timotheüs 4:12 Niemand schatte u gering om uw jeugdige leeftijd, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geloof en in reinheid. Jeugd, jongeren,

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Visie-manifest NGK Houten De Lichtboog. Wie we zijn: gericht op God, elkaar en de mensen om ons heen

Visie-manifest NGK Houten De Lichtboog. Wie we zijn: gericht op God, elkaar en de mensen om ons heen Visie-manifest NGK Houten De Lichtboog Wie we zijn: gericht op God, elkaar en de mensen om ons heen 1. We zijn een gemeenschap die mensen in aanraking brengt met het evangelie van Jezus Christus. We zijn

Nadere informatie

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus

CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger. Een Kerygma cursus CURSUSMAP 1 (NBG) Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Dr. Bob Gordon Kees de Vlieger Een Kerygma cursus Copyright Stichting Kerygma Nederland Baron van Nagellstraat 9a 3781 AP Voorthuizen

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 19 april 2015, 3 e zondag van Pasen - schoolkerkdienst Ik zie het wel Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool Kerk: Brugkerk, Kroonplein

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Visie / Structuur. Kinderwerk EGTB. Psalm 78:4-8

Visie / Structuur. Kinderwerk EGTB. Psalm 78:4-8 Visie / Structuur Kinderwerk EGTB Psalm 78:4-8 Wij zullen het onze kinderen niet onthouden,we zullen aan het komend geslacht vertellen van de roemrijke krachtige daden van de Heer,van de wonderen die Hij

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente te Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

Gemeentevergadering 25 november 2015. Beroepingswerk? Doe mij maar gewoon een nieuwe dominee!

Gemeentevergadering 25 november 2015. Beroepingswerk? Doe mij maar gewoon een nieuwe dominee! Gemeentevergadering 25 november 2015 Beroepingswerk? Doe mij maar gewoon een nieuwe dominee! Agenda 1. Inleiding over het beroepen 2. Gesprekken per wijk 3. Samenvatting en terugkoppeling Tijdslijn - 25

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Hoe ziet de eruit in 2018?

Hoe ziet de eruit in 2018? Hoe ziet de eruit in 2018? GEMEENTE (ALGEMEEN) De EGHW wordt gekenmerkt door: - leven vanuit overvloedige genade in een intieme relatie met God de Vader; - leven van aanbidding door radicale overgave en

Nadere informatie

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen.

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen. JaTov 1 Inhoud Wat is Jatov? 5 Wat betekent Jatov? 6 Voor jou 8 1. Het doel 10 2. De Bijbel 16 3. Wat is zonde? 22 4. FF Checken 28 5. Redding 30 6. Geloof 36 7. Vergeving 42 8. FF Checken 48 9. Bidden

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Boekje Miniwijken. Inleiding. Waarom Miniwijken? Onze brandpunten: Waarom dit boekje?

Boekje Miniwijken. Inleiding. Waarom Miniwijken? Onze brandpunten: Waarom dit boekje? Inleiding Onze samenwerkings gemeente NGK en GKV Neede e.o. is op weg van een samenwerkings gemeente naar een gemeente met miniwijken. Dit is voor ons een nieuwe ontwikkeling en om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello

Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello Orde van dienst voor de ochtenddienst op zondag 28 maart 2016 in de Dorpskerk te Twello waarin Reinier Cornelis en Maryse Elisabeth Breg, Emily Nina Hanna Caranfil, Sarah Dina en Thirza Simone Jansen van

Nadere informatie

Helperkerk evangelische gemeente (hierna: Helperkerk)

Helperkerk evangelische gemeente (hierna: Helperkerk) A. Algemene gegevens Naam ANBI: RSIN/Fiscaal nummer: 800877822 Kvk-nummer: Website adres: E-mail: Helperkerk evangelische gemeente (hierna: Helperkerk) 01169680 www.helperkerk.nl info@helperkerk.nl Adres:

Nadere informatie

VEZ. Kinderwerk. 'Laat de kinderen tot Mij komen.' Marcus 10:14

VEZ. Kinderwerk. 'Laat de kinderen tot Mij komen.' Marcus 10:14 VEZ Kinderwerk 'Laat de kinderen tot Mij komen.' Marcus 10:14 'Laat de kinderen tot Mij komen.' Marcus 10:14 Het VEZ-Kinderwerk is een veilige plek. Kinderen beleven er een groot avontuur. Er is een degelijke

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN INFORMATIE OVER HET GEBRUIK VAN KINDERBIJBELS VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN OVER KINDERBIJBELS OM TE BEGINNEN Als je een kinder- of jeugdbijbel aan wilt schaffen dan is het heel belangrijk dat je eerst

Nadere informatie

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga

In gesprek met God. In gesprek met God. In gesprek met God. m n. Marlies Medema & Agnes Huizenga Voelt bidden voor jou soms als het doen van een lange reeks verzoekjes aan God? Mis je inspiratie om met God in gesprek te gaan? Dit werkboekje geeft je handvatten om je gesprekken met God eens over een

Nadere informatie

Jezus' Droom: Ook mijn droom? Vormselwake 2014. 22 april 2014 Parochies Heule-Bissegem. 'Bouwen aan een betere wereld!'

Jezus' Droom: Ook mijn droom? Vormselwake 2014. 22 april 2014 Parochies Heule-Bissegem. 'Bouwen aan een betere wereld!' Jezus' Droom: 'Bouwen aan een betere wereld!' Ook mijn droom? Vormselwake 2014 22 april 2014 Parochies Heule-Bissegem Gebedswake H. Vormsel 2014-1 - Federatie Heule-Bissegem Welkom en begroeting Inleiding

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN Beleidsplan Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid 2018-2022 In dit document zetten we het beoogde beleid voor de Protestantse wijkgemeente

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 EVANGELISCHE KERK EZRA

BELEIDSPLAN 2015 EVANGELISCHE KERK EZRA BELEIDSPLAN 2015 EVANGELISCHE KERK EZRA In ons beleidsplan hebben wij vastgelegd welke doelen wij ons het komende jaar stellen Wij zullen een visie moeten hebben, anders worden wij een stuurloos schip

Nadere informatie

Beleidsfocus jeugdwerk CGK Nunspeet 2012-2016

Beleidsfocus jeugdwerk CGK Nunspeet 2012-2016 Beleidsfocus jeugdwerk CGK Nunspeet 2012-2016 Missie / visie op Gods gemeente Onze Heere is een God van relaties. Hij is de Verbondsgod, Die zich verbindt met Zijn kinderen, Zijn volk. De Heere wil door

Nadere informatie

STICHTING JONAH. Bettekamp 99. 6712 EJ Ede RSIN 815134526

STICHTING JONAH. Bettekamp 99. 6712 EJ Ede RSIN 815134526 STICHTING JONAH Bettekamp 99 6712 EJ Ede RSIN 815134526 Bestuur De heer L.R. van Drongelen - voorzitter De heer J.A. Knoll - secretaris De heer J.P.Nagtegaal - penningmeester Doelstelling De stichting

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven

Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Zondag 8 november 2015 Sint Maarten de oogst van ons leven Lezing: Marcus 12 : 28 34 De herfst brengt voor veel mensen een zekere weemoedigheid.: de bladeren vallen, de zomer is echt voorbij. In de herfst

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

ANBI verantwoording 2014

ANBI verantwoording 2014 ANBI verantwoording 2014 Content De naam RSIN of het fiscaal nummer De contact gegevens De bestuurssamenstelling en de namen van de bestuursleden Het beleidsplan Het beloningsbeleid De doelstelling Een

Nadere informatie

Welkom! Inhoudsopgave

Welkom! Inhoudsopgave Welkom! We heten u van harte welkom in de Kerk van de Nazarener Dordrecht. Met deze brochure willen we u informeren over wie wij zijn en hoe onze gemeente functioneert. Mogelijk heeft u al eerder een dienst

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

WAT WATER ER TOE DOET

WAT WATER ER TOE DOET WAT WATER ER TOE DOET oktober 2010 3- Gedoopt en daarna Daarna begint de opvoeding en daarbij het proberen duidelijk te maken wie God is en hoe je op een goede manier met Hem kunt leven. Dat is natuurlijk

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk Ewijk

Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk Ewijk Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk Ewijk Psalm 78 : 1 7 1 Een kunstig lied van Asaf. Luister, mijn volk, naar wat ik leer, hoor de woorden uit mijn mond. 2 Ik open

Nadere informatie

Nederlands Gereformeerde Kerk te Voorthuizen / Barneveld

Nederlands Gereformeerde Kerk te Voorthuizen / Barneveld Inleiding Vanaf 2006 is de kerkenraad samen met de gemeente bezig geweest om vorm te geven aan de missie en visie van de Nederlands Gereformeerde Kerk van Voorthuizen/Barneveld. Op 2 april 2007 is onderstaande

Nadere informatie

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING!

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Voorganger: ds. Peter Smilde Pianist en organist: Bas van Viegen Met medewerking

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen?

Cursussen 2015-2016. Inschrijven. winterwerk 2015-2016. Waarom mee doen? Moet ik lid van de Hervormde gemeente Garderen zijn om mee te mogen doen? Pagina 1 winterwerk 2015-2016 winterwerk 2015-2016 Waarom mee doen? Paulus schreef in de brief aan de Romeinen: Alles wat vroeger is geschreven, is geschreven om ons te onderwijzen, opdat wij door te volharden

Nadere informatie

U bent geschapen om deel uit te maken van Gods gezin.

U bent geschapen om deel uit te maken van Gods gezin. 1) Deel van Gods gezin 2) Het allerbelangrijkste > de Liefde 3) Plek om bij te horen 4) Leven met elkaar delen 5) Gemeenschap ontwikkelen 6) Gemeenschap herstellen 7) Gemeenschap beschermen 1 Rm. 12:5

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Onze visie Het idee is om een open gemeenschap te zijn in Tilburg waarbij iedereen welkom is en waar vriendschap centraal staat.

Onze visie Het idee is om een open gemeenschap te zijn in Tilburg waarbij iedereen welkom is en waar vriendschap centraal staat. Verkorte versie 2013 1. BIJBELS MANDAAT Wij vinden ons mandaat in 3 bijbelteksten: Matteüs 11:28-30; Matteüs 22:37-40 en Matteüs 28:19-20. In de eerste tekst zegt Jezus dat hij ons rust wil geven. Wij

Nadere informatie

Welkom, een kind steekt de kaarsen aan terwijl wij zingen: Zingen: LB 139: 1 (Heer die mij ziet zoals ik ben)

Welkom, een kind steekt de kaarsen aan terwijl wij zingen: Zingen: LB 139: 1 (Heer die mij ziet zoals ik ben) Orde van dienst voor zondag 3 juni 2018 in de Witte kerk waarin Jurre Johan Hondshorst en Floris Jasper Pol gedoopt zullen worden. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman Toenadering

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde II

Doop van kinderen Orde II Doop van kinderen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor zichzelf; wij

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

Brochure

Brochure Brochure www.adventist.nl kid@adventist.nl 030-693.93.75 1 Deuteronomium 6 : 4-9 Luister, Israël! De Heer is onze God, alleen de Heer. Blijf van Hem houden, met hart en ziel, met heel je wezen. Neem alle

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 s Gravendeel, april 2018 Inhoudsopgave 1. Aanpak bepalen 1-3 2. Huidige situatie 4 3. Missie & Visie 5-12 4. Geestelijke doelstellingen 13 5. Geestelijke actiepunten 14-15 6. Organisatorische

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL Willem de Vink Wie ben jij? Mag de belangrijkste persoon die er bestaat dat zeggen? God de Vader ziet in jou zijn kind. Hij zegt dat jij net zo mooi, waardevol en geliefd bent als Jezus. Wow, zo ben jij!

Nadere informatie

Terug naar de essentie

Terug naar de essentie DE GEMEENTE ALS BEWEGING Terug naar de essentie Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Wij willen een gemeenschap zijn met Passie voor Jezus, hart voor mensen.

Wij willen een gemeenschap zijn met Passie voor Jezus, hart voor mensen. 1 van 7 Wat drijft ons, wat motiveert ons als gemeenschap van gelovigen? Wat is Gods missie, wat is onze missie, onze opdracht? Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen

Nadere informatie