Het regenboogje. Deze regenboog is Gods teken dat Hij een verbond sloot met de hele aarde. Genesis 9, 16-17

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het regenboogje. Deze regenboog is Gods teken dat Hij een verbond sloot met de hele aarde. Genesis 9, 16-17"

Transcriptie

1 Het regenboogje Plotseling zagen ze allemaal een grote boog aan de hemel. Het was een boog met heel veel kleuren. Je kunt die boog nog steeds zien als er tegelijk regen en zon is. We noemen het de regenboog. Deze regenboog is Gods teken dat Hij een verbond sloot met de hele aarde. Genesis 9, 16-17

2 Verloop van de viering Welkom Sorry Luister Aan Dank Deel Droom Wens Zing tafel Gedenk Eet Hoop Bid

3 Welkom Groet Kruisteken Voorganger: We zijn hier allemaal samen Kind en juf samen: in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen! Voorganger: Welkom in deze kerk. We luisteren en vieren hier samen in naam! Samen: Welkom iedereen!

4 Welkomstliedje Liedje 1: Iedereen is anders Liedje 2: Welkom

5 Sorry Wens Kind: In onze school maken we plezier maken we fouten Liedje: Tot 7 maal 70 maal zeggen we sorry beginnen we opnieuw worden we boos vergeven we geven we knuffels zeggen we ik hou van jou hebben we lief! Juf: Lieve God, we hebben niet altijd ons best gedaan maar willen het graag een volgende keer beter doen. Help Jij ons hierbij?

6 Luister Een verhaal van vandaag Een verhaal Voorganger: We luisteren naar een verhaal uit de Bijbel. Dit is het woord van God. Het verhaal vertelt over Gods liefde voor iedereen. God praat ook vandaag nog tegen ons. Luister maar!

7 verhalen Baby Zoekende Ruziënde Genezende Nieuwe Feestende Gevende Blijvende Jonge Verrezen

8 Zing Liedje 1: Laat zo je licht maar schijnen Liedje 2:

9 Bid Ik geloof Voorganger: We verwoorden ons geloof. Ons geloof is samengevat in een bondige tekst. Kind en juf samen: Ik geloof in God, de Vader die alles gemaakt heeft. Ik geloof in die ons leert delen. Ik geloof in de Geest die bij ons is en ons helpt. Ik geloof in mensen, die willen leven zoals. Ik geloof dat er kleine wondertjes gebeuren als ik wil delen. Ik geloof dat we zo samen gelukkig kunnen leven. Wij bidden Kind: Bidden wij dat er licht is in onze ogen; dat we elkaar zien en samen spelen. Kind: Bidden wij dat er licht is in ons hart; dat wij onze vriendjes steeds helpen. Kind: Bidden wij dat er licht is in onze gedachten; dat wij steeds nadenken en eerlijke besluiten nemen. Juf: Bidden wij dat er licht is in onze school; dat er vriendschap en gastvrijheid is.

10 Aan tafel De tafel klaarmaken Tafellied: Ik bied U dit brood Voorganger: Laten we de tafel dekken met brood, wijn, bloemen, tekeningen, lichtjes, gebedjes, Want nodigt ons uit aan tafel.

11 Dank Gedenk Dank U Kind: God, Elke dag als ik naar buiten kijk, voel ik mij heel rijk. Ik zie wat Jij mij zomaar geeft: de lucht, het gras, de bloemen, alles wat leeft. De aarde is een mooi juweel. Dat merk ik als ik buiten speel. jij maakt mij heel blij, want Jij geeft vriendjes om te spelen met mij. Samen: Dank U wel. is bij ons Voorganger: Op een avond zat met zijn leerlingen aan tafel. Hij wist dat hij ging sterven. heeft ons een teken van Zijn liefde gegeven. Tijdens de maaltijd nam het brood. Hij brak het brood en gaf het aan zijn leerlingen. Hij zei: Neem en eet, dit is mijn lichaam Op die avond nam ook de beker met wijn in zijn handen en sprak: Neem en drink, dit is mijn bloed. Blijf dit doen om aan Mij te denken. In dit Brood en deze Wijn komt dicht bij ons. Kind en juf samen: We willen Hem nooit vergeten.

12 Onze Vader Onze Vader Voorganger: We bidden het gebed dat aan zijn leerlingen, zijn vrienden, heeft geleerd. Hij geeft het ook aan ons. God is Onze Vader. Wij zijn Zijn kinderen! Kind en juf samen: Onze Vader Die in de hemelen zijt. Geheiligd zij Uw naam. Uw rijk kome. Uw wil geschiede op aarde als in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood. En vergeef ons onze schulden Gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren. En leid ons niet in bekoring Maar verlos ons van het kwade. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in eeuwigheid Amen!

13 Vredeswens Vredeswens Voorganger: heeft aan zijn apostelen VREDE geleerd. Wij geven elkaar ook een teken van die VREDE! Samen: VREDE voor mijn vriendje! VREDE voor de mensen om me heen! VREDE voor iedereen!

14 Deel Eet Communie Muziek Voorganger: We stappen naar het altaar. We ontvangen de heilige hostie. Dit is het lichaam van Christus, die zijn leven heeft gegeven voor ons, en die voor altijd bij ons zal zijn. Sommige leerlingen ontvangen een heilige hostie. Andere leerlingen geven een hand. Lichaam van Christus Amen

15 Droom Hoop We dromen van Regenbooglied Voorganger: Vragen we dan Gods Zegen: Kind en juf samen: in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen!

16 Tot ziens!

17 verhalen Baby Zoekende Ruziënde Genezende Nieuwe Feestende Gevende Blijvende Jonge Verrezen

18 De baby kijkt op! O P K I J K E N Geboorte van (Lc 1,26-38; 2,8-20; 2,25-40) In Nazareth woont een jonge vrouw. Haar naam is Maria. Ze gaat trouwen met Jozef. Op een dag krijgt Maria bezoek van Gabriël. Hij is een engel van God. Dag Maria, zegt de engel vriendelijk. De Heer zorgt voor je. Hij zal je zegenen. Maria schrikt. Wat bedoelt de engel? Gabriël stelt haar gerust. Wees niet bang, Maria. God houdt van je. Luister! Je zult een kindje krijgen, een zoon. Als hij geboren is moet je hem noemen. betekent redder. Hij zal voor altijd de koning van Israël zijn. Maria wordt blij. Mag zij de moeder worden van de redder, die God heeft beloofd? Maar een kindje moet toch een vader hebben? Ze is nog niet getrouwd met Jozef. Maria vraagt aan de engel hoe dat kan. De engel zegt: God zelf zal ervoor zorgen dat de baby in je buik gaat groeien. Jouw kindje is de Zoon van God. Maria gelooft de engel. Eerbiedig zegt ze: Het is goed wat de Heer doet. In Bethlehem, in een stal, waar ook de dieren wonen, wordt geboren. Maria wikkelt haar kindje in een doek. Ze heeft geen wieg. Daarom legt ze ket kindje in de voerbak van de dieren., de Redder van alle mensen is geboren! Uit: De Prentenbijbel, Marijke ten Cate, 2008.

19 De baby Het axendier Een wasbeer heeft zwart omrande oogjes, waardoor het lijkt of hij een brilletje draagt om beter te kunnen zien. De mens die zich gedraagt als een wasbeer geeft aandacht aan anderen. Een goedgemutste wasbeer wordt gekenmerkt door luisteren naar iemand, waarderen, empathisch handelen en opkijken. Het beeld kijkt heel aandachtig naar de mensen en ziet hen allemaal als een kind van God. Hij vraagt ook aan ons om zo echt naar elkaar te kijken. Wanneer moeder Maria en vader Jozef én alle bezoekers in de stal, naar de baby kijken, zien ze de Zoon van God. Een slechtgemutste wasbeer wordt gekenmerkt door dwepen, iemand ophemelen, onoprecht waarderen en slijmen.

20 De zoekende weerstaat! W E E R S T A A N in de Woestijn (Mt 4, 1-11) was al veertig dagen en veertig nachten in de woestijn en had honger. De duivel kwam naar Hem toe en zei: Als U de zoon van God bent, beveel dan dat die stenen in brood veranderen. antwoordde: Een mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God. Toen nam de duivel mee naar de heilige stad en zette Hem op het hoogste punt van de tempel. Als U de zoon van God bent, spring dan naar beneden. Want er staat geschreven: God zal Zijn engelen de opdracht geven om Zijn Zoon op handen te dragen, zodat Hij zijn voet niet pijn doet aan een steen. sprak: Er staat ook geschreven: Stel de Heer, uw God niet op de proef. Nu nam de duivel mee naar een heel hoge berg. Hij toonde Hem alle koninkrijken van de wereld en zei: Dit alles zal ik U geven als U mij volgt. Daarop zei : Ga weg, Satan! Aanbid de Heer, uw God, vereer alleen Hem. Toen liet de duivel Hem met rust. Meteen kwamen er engelen om voor te zorgen. Bron:

21 De zoekende Het axendier Een steenbok zet zich schrap op zijn rots: hij laat niemand anders toe. Wie te dichtbij komt, riskeert een stevige kopstoot. Een mens die zich gedraagt als een steenbok, kan zijn terrein afbakenen. Hij of zij kan de eisen van anderen weerstaan. Een goedgemutste steenbok wordt gekenmerkt door assertief zijn, keuzes maken, opkomen voor eigen belang en zich ergens in kunnen vastbijten. Het beeld weerstaat aan de verleidingen de Duivel. Hij weet wie hij wil zijn en worden voor anderen. Een eerlijke herder, oprechte vriend en liefdevolle koning. Een slechtgemutste steenbok wordt gekenmerkt door altijd koppig zijn, egoïstisch zijn, zich steeds verzetten en tegenspreken.

22 De ruziënde vecht aan! A A N V E C H T E N en de tempelreiniging (Lc Toen met zijn vrienden in Jeruzalem aankwam gingen ze recht naar de tempel. Daar wilde hij zijn. Toen ze er waren, bij die prachtige beroemde tempel, werd iedereen een beetje stil. Want niemand wist wat er zou gebeuren. Hebt u al geld voor de collecte meneer, zei een man met een eigen loketje. U mag daarbinnen alleen joods geld geven, niet van die Romeinse kwartjes zoals u daar hebt. Voor 2 Romeinse kwartjes, geef ik u 1 echt, door priesters goedgekeurd joods kwartje. Geeft u maar hier. Toen werd kwaad. Wat is dit? riep hij. Hebben jullie van God een handeltje gemaakt? Verdienen jullie er goed aan? Ja? Dan zal je God wel dankbaar zijn, he? Je mag je centen houden! gooide het hele loketje om met de man er nog in. En even verderop gooide hij een betaaltafel om. Hij strooide een geldkist rinkelend over het plein en gaf er nog een trap tegen. Overal waren nu winkeliertjes aan het grabbelen en overal stonden mensen te grinniken. Maar bleef echt kwaad. Hij ging weer terug met zijn vrienden. Het ezeltje liep achter ze aan. De Romeinse politie had alles gezien. Maar ze hadden hem niet durven pakken. Met al die mensen erbij komen er maar relletjes van, had de hoofdman gezegd en hij had gelijk. Ze denken dat je in de tempel moet zijn om dicht bij God te zijn, zei. Ze denken dat je van de tempel moet houden. Voor mij mag die stapel stenen in elkaar donderen. Ik wil van mensen houden. Uit: Woord voor Woord kinderbijbel, Karel Eykman Bert Bouman, )

23 De ruziënde Het axendier Met zijn scherpe blik spiedt de havik van hoog in de lucht de omgeving af, speurend naar wat lelijk, vals of slecht is. Een mens die zich gedraagt als een havik, kan aanwijzen wat fout loopt en onjuist is. Hij of zij heeft een kritische blik. Het beeld geeft heel duidelijk aan wat fout loopt. Hij blijft niet onverschillig toekijken. Hij geeft duidelijk zijn mening en droom van Gods wereld mee aan de mensen. Een goedgemutste havik is gericht op kritisch zijn, iets onderzoeken, iets in twijfel trekken en opkomen voor de zwakkere. Een slechtgemutste havik is gericht op agressief zijn, altijd kritiek geven, uitdagen en roddelen.

24 De genezende zorgt! z o r g E N en de blinde Bartimeüs (Lc 18, 35-43) Op een dag komt in de buurt van de stad Jericho. Langs de kant van de weg zit Bartimeüs. Hij is blind en bedelt om geld. Hij hoort dat er een heleboel mensen voorbijkomen? Wat is er aan de hand? vraagt hij. En iemand antwoordt hem: van Nazaret komt voorbij! Dan begint Bartimeüs hard te roepen:, heb medelijden met mij! De mensen die vooraan lopen zeggen boos tegen hem: Houd toch je mond! Maar hij schreeuwt nog veel harder:, heb medelijden met mij! blijft staan. Hij zegt tegen de mensen: Roep hem eens bij me. Dat doen ze. Ze gaan naar Bartimeüs toe. Kom man, opstaan zeggen ze tegen hem. Hij roept je. Bartimeüs loopt naar toe. vraagt hem: Wat kan ik voor je doen? Ik wil kunnen zien, Heer antwoordt Bartimeüs. Dan zegt : Je zult kunnen zien. Omdat je zoveel vertrouwen in mij hebt! Meteen kan Bartimeüs zien. Wat is hij blij! Hij dankt God voor alles wat er gebeurd is. Voortaan blijft hij altijd bij. Ook alle mensen die het gezien hebben, danken God. Uit: De Prentenbijbel, Marijke ten Cate, 2008.

25 De genezende Het axendier Bevers leven jarenlang in een hecht familieverband. Het zijn bovendien noeste werkers: als dammenbouwers zorgen zij voor een aangepaste biotoop voor heel wat andere dieren. Bevers delen bezittingen met anderen. Het beeld had vele vrienden om zich heen. heeft tijdens zijn leven voor heel wat mensen gezorgd. Hij kwam dicht bij mensen en kon hen zo genezen. Hij deelde zijn leven met alle mensen. De goedgemutste bever is gericht op zich verantwoordelijk voelen, zorgen, attent zijn en hulp bieden. Een slechtgemutste bever is gericht op alles weggeven, iemand overbeschermen, teveel verwennen en andermans taken uitvoeren.

26 De nieuwe lost! doopsel (Mt 3, 1-17) L O S S e N Johannes was de neef van. Hij trok rond in de woestijn. Tegen iedereen zei hij: Maak de weg van de Heer recht! De mensen luisterden naar hem. Ze wilden doen wat God vroeg. Ze wilden ophouden met kwaad te doen. Daarom lieten ze zich dopen. Ze gingen kopje onder in de rivier. Dat was het teken van een nieuw begin. wilde zich ook laten dopen. Maar Johannes zei: Ik doop je niet! Jij zou mij moeten dopen! Toch stapte in het water. De Geest van God daalde als een duif op Hem neer. Een stem uit de hemel zei: Dit is mijn geliefde Zoon. In Hem vind ik vreugde. Toen ging de woestijn in. Uit: En God maakte de mens, Sylvia Vanden Heede, 2006.

27 De nieuwe Het axendier Wanneer hij bang is, verdrietig of moe, trekt de schildpad zich terug in zijn schild. Hij zegt geen ja en geen nee als je hem benadert. Kiezen valt hem moeilijk. Een mens die zich gedraagt als een schildpad, is onzeker, twijfelt en weet niet wat te doen. Het beeld laat zich dopen en begint zo met een nieuw leven. Hij gaat de woestijn in om na te denken over wie hij werkelijk is en wat zijn opdracht is in deze wereld. Een goedgemutste schildpad wordt gekenmerkt door tot rust komen, emoties toelaten, fouten toegeven en reflecteren. Een slechtgemutste schildpad wordt gekenmerkt door negatief denken, zich altijd het slachtoffer voelen, niet zichzelf kunnen zijn en zich laten overdonderen.

28 De vierende geniet! G E N I E T E N op de bruiloft in Kana (Joh 2, 1-11) Op een dag is het feest in Kana, een plaats in Galilea. Twee mensen gaan trouwen. Maria, de moeder van, is bij het feest. Ook en zijn leerlingen mogen op het feest komen. Er wordt veel gegeten en gedronken. Na een tijdje is de wijn op. De leider van het feest weet niet wat hij nu moet doen. Dan gaat Maria naar toe en zegt: Ze hebben geen wijn meer. Maar wat wilt u dan van mij, moeder? antwoordt haar. Mijn tijd is nog niet gekomen. Maria loopt naar de bedienden. Luister zegt ze tegen hen. Als jullie straks iets zegt, moet je dat meteen doen. Er staan daar zes stenen waterkruiken. In sommige kan 80 liter water, in andere wel 120 liter. De Joden gebruiken die kruiken met water wanneer ze volgens hun wet iets moeten schoonmaken. Even later zegt tegen de bedienden: Vul de kruiken met water. Dat doen ze. Ze vullen de kruiken tot bovenaan toe. Dan zegt tegen hen: Schep er een beetje uit en breng dat bij de leider van het feest. De leider van het feest proeft ervan. Het is geen water meer, het is wijn! Hij begrijpt niet waar die wijn vandaan komt. Maar de bedienden die het water geschept hebben, weten het wel! De leider van het feest roept de bruidegom. Hij zegt tegen hem: Iedereen geeft zijn gasten altijd eerst de beste wijn die hij heeft. Als ze dan flink gedronken hebben, geeft hij ze minder goede wijn. Maar u doet het net andersom. U hebt de beste wijn voor het laatst bewaard! Dit is het eerste wonder dat jezus deed. Nu geloven zijn leerlingen in hem. Uit: Kijkbijbel, Kees de Kort, 2010.

29 De vierende Het axendier Een poes vraagt om geaaid te worden. Ze begint te spinnen en te ronken als je haar vertroetelt. Poezen zijn dankbaar voor wat hen wordt aangeboden. Een goedgemutste poes wordt gekenmerkt door dankbaar zijn, zorg aanvaarden, genieten en iets durven vragen. Het beeld stond heel dankbaar in het leven. Hij dankte God, Onze Vader ook vaak uitdrukkelijk. vierde ook graag feest met vrienden. Hij ging aan tafel met iedereen die hem verwelkomde. Een slechtgemutste poes wordt gekenmerkt door te afhankelijk zijn, profiteren, eigen voordeel voorop stellen en dingen opeisen.

30 De gevende leidt! L E I D E N tijdens het Laatste Avondmaal en zijn leerlingen willen het Paasfeest vieren. De leerlingen maken alles klaar voor het eten. Ze zetten het brood en de wijn op tafel. Dan wordt het avond en gaan ze allemaal aan tafel. Onder het eten zegt opeens: Ik moet jullie iets zeggen. Een van jullie zal mij verraden. Ze schrikken heel erg. Een voor een vragen ze: Ik toch niet, Heer? Maar dan gaat er een van hen naar buiten, Judas. Hij gaar tegen de hogepriesters zeggen hoe ze gevangen kunnen nemen. De anderen zitten nog te eten. neemt het brood in zijn handen. Hij dankt God voor het eten. Hij breekt het brood in stukjes en deelt het uit. (Mt 26, 17-36) Hij zegt: Neem dit brood en eet ervan. Het is mijn lichaam. Zo geef ik mijn leven aan jullie. Dan neemt hij de beker met wijn en dankt God. Hij geeft de beker door aan zijn leerlingen. Hij zegt: Neem deze beker en drink eruit. Het is mijn bloed. Zo geef ik mijn leven aan jullie. Je zonden worden nu vergeven. Je hoort helemaal bij God. Ze zingen psalmen en danken God. Na het eten gaan ze naar buiten. Ze gaan naar de tuin op de Olijfberg. Uit: Kijkbijbel, Kees de Kort, 2010.

31 De gevende Het axendier De leeuw is de koning van de dieren. Hij weet altijd raad en wijst de weg. Hij neemt de leiding stevig in handen. Een goedgemutste leeuw is gericht op leiden, organiseren, uitleggen en groepsbevorderend werken. Het beeld geeft leiding en wijze raad zoals de leeuw. Hij toont ons de richting. Hij geeft ons de tekens van Brood en Wijn. Heel zijn leven is een leidraad voor ons vandaag. Een slechtgemutste leeuw is gericht op domineren, manipuleren, bevelen en autoritair optreden.

32 De blijvende houdt! en de Heilige Geest (Hnd 2,1-42) H O U D E N De leerlingen van zijn in Jeruzalem. Ze zijn samen met andere mensen in een huis. Ze bidden en wachten op de heilige Geest. Plotseling horen ze het geluid van de wind. Het hele huis wordt er vol van. Op hun hoofden komen een soort vlammen. Het lijkt wel vuur! Nu weten ze dat de heilige Geest uit de hemel is gekomen. De leerlingen beginnen druk te praten over alle bijzondere dingen die God doet. Ze spreken verschillende talen. Er komen veel mensen op de drukte af. Iedereen verstaat de leerlingen in zijn eigen taal. De mensen zijn verbaasd. Hebben de vrienden van soms te veel wijn gedronken? Petrus komt naar voren. Hij zegt: Nee, wij zijn niet dronken. Hert is de Heilige Geest! Hij laat ons vreemde talen spreken. Nu kunnen mensen uit alle landen horen wie is. is naar ons toe gekomen omdat God van ons houdt. Hij si gedood aan het kruis, maar ook weer levend geworden. Wij hebben het zelf gezien. Nu is hij bij zijn Vader in de hemel. Vandaag heeft hij de heiige Geest gestuurd om ons blij en moedig te maken. Veel mensen begrijpen nu pas wie is. Wat moeten we doen? vragen ze. Ga anders leven. Laat zien dat je bij hoort. Hij zal je redden en je alle verkeerde dingen vergeven! zegt Petrus. Veel mensen geloven wat Petrus zegt. Ze willen graag gedoopt worden. De mensen die in geloven, eten en bidden vaak samen. Ze zorgen goed voor elkaar. Elke dag komen er meer mensen die bij willen horen. Uit: De Prentenbijbel, Marijke ten Cate, 2008.

33 De blijvende Het axendier Vanonder zijn halfgesloten oogleden ziet de uil wel wat er onder hem gebeurt, maar hij laat het gebeuren. Hij houdt zijn snavel toe; zijn geheim blijft bewaard. Een mens die zich gedraagt als een uil, wil soms alleen zijn. Hij of zij blijft op afstand. Hij of zij wil niet overal aanwezig zijn en vertelt weinig over zichzelf. Een goedgemutste uil is gericht op observeren, een geheim bewaren, er niet op ingaan en filosoferen. Het beeld komt onverwacht terug bij de leerlingen. Tijdens zijn leven toonde Hij wie Hij was en tegelijkertijd benadrukte hij dat de leerlingen moesten zwijgen. Het leek wel alsof hij een groot geheim met zich meedroeg. laat de leerlingen met Pinksteren ervaren dat hij nu op een andere, mysterievolle manier bij hen is en blijft. Een slechtgemutste uil is gericht op uit de hoogte doen, zich afsluiten voor anderen, zich nooit laten kennen en zich steeds afzijdig houden.

34 De jonge toont zich! Z I C H T O N E N De twaalfjarige in de tempel (Lc 2, 41-52) Door de heuvels van Judea loopt een lange rij mensen,. Jozef, Maria en lopen ook mee. Ze zijn op reis naar Jeruzalem om het Pesachfeest te vieren. Dat doen ze elk jaar. Op het Pesachfeest denken ze terug aan de dag dat God de Israëlieten heeft bevrijd uit Egypte. Het is ver lopen naar Jeruzalem. Maar de mensen zijn blij. Zingend komen ze de stad binnen. Ze gaan naar de tempel om te bidden en God te dienen. bidt ook. Hij vindt het fijn om in de tempel te zijn. Hier woont God, zijn Vader. Hier voelt hij zich helemaal thuis. Het Pesachfeest is afgelopen. Jozef en Maria gaan terug naar huis, samen met heel veel andere mensen. loopt niet bij hen. Hij loopt vast met de andere jongens mee, denken ze. Hij is tenslotte al twaalf! Maar als ze de hele dag niet zien, worden Jozef en Maria ongerust. Hebben jullie onze zoon gezien? vragen ze aan iedereen. Nee, niemand heeft hem gezien. Geen mens weet waar is. Jozef en Maria gaan terug naar Jeruzalem. Pas na drie dagen zoeken, vinden ze. Hij is in de tempel. Heel rustig zit hij daar, tussen de leraren. Hij luistert naar hen en praat met hen. Wat weet hij veel en wat is hij verstandig! zeggen de mensen verwonderd. Jozef en Maria zijn blij dat ze gevonden hebben. Maar ze zijn ook een beetje boos. Kind zegt Maria. Waarom deed je dit? Je vader en ik hebben uren naar je gezocht. kijkt hen aan. U begrijpt toch wel waarom ik hier nog ben? Zegt hij. Dit is het huis van God, mijn Vader? Dan gaan ze samen terug naar Nazaret. Uit: De Prentenbijbel, Marijke ten Cate, 2008.

35 De jonge Het axendier De pauw laat zijn mooiste veren zien. Hij durft ook de minder fraaie achterkant van zijn veren te laten zien. Iemand die zich gedraagt als een pauw toont zichzelf, stapt naar anderen toe, neemt contact op en biedt zich aan. Het beeld toonde zich aan de mensen zoals hij echt was. Hij stapte naar de mensen toe. Hij vertelde hen over zijn opdracht en over zijn Vader in de hemel. Een goedgemutste pauw is gericht op beperkingen en talenten (h)erkennen, trots zijn, zich goed voelen en contact leggen. Een slechtgemutste pauw is gericht op opscheppen, zich steeds vooraan willen plaatsen, willen opvallen en pronken.

36 De verrezen volgt! V O L G E N De Emmaüsgangers (Lc 24, 13-41) Twee leerlingen van zijn na zijn dood op weg naar Emmaüs. Dat is een dorp dicht bij Jeruzalem. Ze vinden het heel erg dat dood is. Ze praten er de hele tijd over. Dan komt iemand bij hen lopen. Dat is. Maar ze zien niet dat hij het is. Hij vraagt waar ze met elkaar over praten. Ze zeggen tegen hem: Wij praten over. Wij hoopten dat hij ons volk Israël zou bevrijden. Maar de leiders van het volk hebben hem gekruisigd. Nu is hij dood. Een paar vrouwen zeggen dat hij leeft. Die zijn bij zijn graf geweest, maar daar was hij niet meer. zegt tegen hen: Alles wat er met hem gebeurd is, staat al in de bijbel. God wilde dat dit allemaal zo gebeurde. Geloven jullie dat dan niet? Ze komen aan in Emmaüs. De mannen vragen aan : Blijf toch bij ons eten, het wordt al donker. gaat met ze mee naar binnen. Ze gaan aan tafel. dankt voor het eten. Hij neemt het brood. Hij breekt het in stukjes en geeft het aan de mannen. Opeens zien ze dat het is. Maar dan is hij weg. De mannen zeggen tegen elkaar: Wat heeft hij ons de bijbel goed uitgelegd. Ze gaan meteen terug naar Jeruzalem. Daar vertellen ze het grote nieuws aan de anderen: De Heer is echt uit de dood opgestaan. Uit: Kijkbijbel, Kees de Kort, 2010.

37 De verrezen Het axendier De kameel is een volgzaam woestijndier. Hij loopt mee in de karavaan en draagt alle lasten. Een goedgemutste kameel wordt gekenmerkt door volgen, om raad vragen, gehoorzamen en gezond nieuwsgierig zijn. Het beeld vraagt je om hem te volgen. Hij wandelt met mensen mee, ook al zien we hem niet altijd. Toch is Hij er, Hij leeft! Hij draagt ook jouw lasten mee. Een slechtgemutste kameel wordt gekenmerkt door meelopen, nooit initiatief nemen, te afhankelijk zijn, te onderdanig zijn.

10 dieren de Axenroos

10 dieren de Axenroos 10 dieren de Axenroos Met Sint-Jozefsschool Ieper zijn we dit jaar gestart met het aanbrengen van de Axenroos Dit is een bestaand concept dat duidelijk maakt hoe mensen zich tegenover elkaar gedragen,

Nadere informatie

RIJMENDE DIEREN VAN DE AXENROOS

RIJMENDE DIEREN VAN DE AXENROOS RIJMENDE DIEREN VAN DE AXENROOS Leuke, leerzame en ludieke Buikspreekshow van Aarnoud Agricola www.goochelaar.biz AARNOUD AGRICOLA, buikspreker en goochelaar Keizerstraat 37 3512 EA Utrecht 06-39 48 93

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Kinderdienst zondag 7 juni 2015

Kinderdienst zondag 7 juni 2015 Kinderdienst zondag 7 juni 2015 Aanvang: 9.30 uur De dienst wordt geleid door jongerenwerker Aafke Stegeman-van Dijk Organist: Hans van Noord Thema: Gastvrijheid, wees welkom! Aan de zijkanten in de kerkzaal

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

JEZUS GENEEST EEN BLINDE BEDELAAR

JEZUS GENEEST EEN BLINDE BEDELAAR Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS GENEEST EEN BLINDE BEDELAAR Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden.

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: Psalm 122 vers 1 en 2 Stil gebed - Bemoediging en groet Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Aansluitend zingen we lied

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen Kerstviering 2018 Welkom, bemoediging en groet Kaars aansteken Gebed Samen zingen: Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 19 april 2015, 3 e zondag van Pasen - schoolkerkdienst Ik zie het wel Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool Kerk: Brugkerk, Kroonplein

Nadere informatie

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 Welkom Kinderen: Dag lieve mensen allemaal, wij heten jullie heel hartelijk welkom in deze viering van onze Naamopgave. Wij komen vandaag aan Jezus zeggen dat ons hartje klaar

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave VOORBEELD-GEBEDEN In deze bundel kan je enkele gebeden vinden die je kan gebruiken tijdens eucharistievieringen. Of als je creatief bent en wat tijd hebt, kan je je door deze gebeden laten inspireren en

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Kinderdienst 15 maart. Dominee: Anne ter Schuur. Muziek: Arie Bestebreur

Kinderdienst 15 maart. Dominee: Anne ter Schuur. Muziek: Arie Bestebreur Kinderdienst 15 maart Dominee: Anne ter Schuur Muziek: Arie Bestebreur 1 Introductie 2 Votum en groet 3 Bidden 4 Zingen Dit is de dag (Opwekking 32) Dit is de dag, (2x) die de Heer ons geeft. (2x) Weest

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn.

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn. VESPER op woensdag maart 016 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.15 uur Liturgen: Agneta Markusse en Ali Bos Pianist: Janny van der Meer Thema: 'De vreemdeling in ons midden' STILTE VOOR DE VESPER

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie