De oudste boom van Nederland bewaren voor de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De oudste boom van Nederland bewaren voor de toekomst"

Transcriptie

1 De oudste boom van Nederland bewaren voor de toekomst Rijdend over de Grotestraat in Sambeek, vanaf de dorpskerk naar het zuiden, zou je de oudste linde van Nederland zo voorbij rijden. Toch staat ze er, bescheiden en teruggetrokken op een erf, pal langs de weg majestueus te wezen: de Linde van Sambeek. Met haar leeftijd tussen de 400 en 800 jaar was deze boom in vroeger tijden de spil van de gemeenschap. Waarschijnlijk werd er recht gesproken onder deze linde en werden hier bijeenkomsten gehouden. Het belang voor de dorpsgemeenschap heeft er dan ook voor gezorgd dat de boom deze hoge leeftijd heeft kunnen bereiken. De Linde van Sambeek is van oorsprong gesnoeid als etagelinde, de onderste etage gestut door een kring van palen. Etagelindes markeerden lange tijd de belangrijkste plaatsen van katholieke streken in Nederland, België en Duitsland. Stormschade in de zomer van 2012 en de afgelopen zomer bedreigen de bijzondere Linde in haar voortbestaan. Daarom voelt een team van specialisten van Stichting Wereldboom zich geroepen om deze oude reuzin voor de toekomst te bewaren en haar te bestemmen als Wereldboom: een boom met een erkende én hoog beschermde status, die alle ruimte krijgt om nog honderden jaren ouder te worden. De Stichting Wereldboom schept hiervoor de voorwaarden. Die benoeming tot Wereldboom gaat ervoor zorgen dat de Linde van Sambeek nog eeuwen meegaat en dat ze wederom een bijzondere plek en pleisterplaats wordt voor de mensen van Sambeek en bezoekers. Als onderdeel van het proces dat voorafgaat aan de inhuldiging van iedere Wereldboom beschrijft Stichting Wereldboom het fascinerende verhaal van de Linde van Sambeek. Een natuurwonder In 1898 is koningin Wilhelmina gehuldigd op dat moment was de Linde van Sambeek al honderden jaren oud. Zo oud, dat zij grotendeels vermolmd was, grote takken waren van de etages afgebroken. Zeker, haar schors zag er prima uit, maar het gehele inwendige was verteerd. Wat er na dit proces van vertering overbleef in de boom was een substantie die te vergelijken is met tuinturf. Dit is een prachtige voedingsbodem voor planten om in te wortelen.

2 Wortel van de linde van Herpt En dat is precies wat er gebeurde, maar wel op een hele bijzondere manier: de boom maakte wortels in haar eigen inwendige. Je zou kunnen zeggen dat de boom zichzelf opat en nieuw leven inblies. Een sterk staaltje hergebruik van de natuur. De wortel in de Linde van Sambeek is ontsproten binnenin de boom. De wortel boorde zich door de vermolmde kern naar de grond en spreidde zich uit in de vruchtbare grond. Dit proces komt bij meer lindes en ook andere boomsoorten voor. Zo staat er in de Brabantse plaats Herpt bijvoorbeeld een linde die momenteel middenin dat proces is. Nu, 150 jaar later is de vermolmde turf in de linde van Sambeek verdwenen en is die ruimte gevuld door de nieuwe jonge stam. De gehele kroon, dus ieder blaadje is onlosmakelijk verbonden met deze dochterstam. De moederstam van de Linde is te verzwakt om zichzelf en de imposante kroon te dragen, daar zorgen vele kabels voor vanaf de dochter. Het geheel is een unieke compositie van een zeer oude linde die door de dochterstam zich gedragen wordt. Weggekropen tussen de moeder en dochterstam Behoud voor de toekomst Het proces om de linde voor de toekomst te bewaren begint met het beoordelen welke gebreken en tekorten de boom heeft. Ook wordt bekeken hoe de groeiplaats van de boom er uit ziet. De toestand van de bodem heeft namelijk grote invloed op de gezondheid van de boom. Aan de hand van die beoordeling is inmiddels een beheer- en inrichtingsplan opgesteld voor de boom en zijn directe omgeving. Vervolgens kunnen dan de problemen en tekorten van de boom worden aangepakt, zodat een optimale groeiplaats ontstaat.

3 Cruciaal voor de duurzame instandhouding is voor Stichting Wereldboom de plek die de boom inneemt in de maatschappij. Er wordt daarom een gemeenschap rond iedere Wereldboom gevormd. Mensen die zich voor hun boom hardmaken en de boom verzorgen, erop toezien dat hij de ruimte krijgt om oeroud te worden. De boom zelf biedt een bijzondere plek om samen te komen. De mensen in Sambeek en in het bijzonder de fam. Stevens die naast de boom woont zijn zeer gehecht aan de boom. De boom is bijvoorbeeld de naamgever van het jaarlijkse Lindefeest en er is zelfs een speciale symfonie voor de Linde geschreven. De Dorpsraad Sambeek spant zich in om de boom onder de aandacht van het gemeentebestuur van Boxmeer te houden. Onderhoudsplan Het onderhoudsplan voor de Linde van Sambeek is opgesteld volgens de Specialist Survey Method uit Engeland. Daar staan veel meer van deze zeer oude bomen, veterane bomen genoemd, waardoor er daar veel ervaring is met de aanpak ervan.

4 De Linde van Sambeek blijkt in goede conditie en bovendien heeft deze boom een groot regeneratievermogen. Toch heeft deze boom een aantal gebreken waardoor haar voortbestaan in het geding komt. Van enkele hoofdtakken is de sterkte afgenomen is en de resterende wanddikte van de oude stam minimaal. Het afsterven van delen van de boom bij bomen in de veterane fase is een natuurlijk proces en noodzakelijk om te kunnen overleven. De dochter speelt een bijzondere rol in dit proces. Mechanische maatregelen De (dochter) hoofdstam in het centrale deel van de boom is mechanisch goed. Aan deze hoofdstam zijn de overige hoofdtakken verankerd, maar delen van die verankering zijn tijdens de laatste stormschade onderbroken. Mocht één van de hoofdtakken uitbreken dan volgt een kettingreactie waardoor meerdere takken zullen uitbreken. Daarom is het van belang dat de vier hoofdtakken van de oorspronkelijke etagelinde in grootte gereduceerd worden, zodat de windbelasting lager wordt. Verankeringen moeten waar nodig aangepast of vervangen worden zodat uitscheuren wordt voorkomen. De overige takken dienen beperkt uitgelicht te worden om de groei van beide delen in balans te houden. Verdere kroonreductie zal met een interval van drie tot vijf jaar plaatsvinden, afhankelijk van de reactie van de boom. Biologische maatregelen Naast de mechanische maatregelen die noodzakelijk zijn om de boom in stand te houden is het van belang dat de boom fysiologisch gezond is en blijft. Vandaar dat het reduceren van de hoofdtakken van de oude kroon in fases moet gebeuren, zodat er voldoende energie overblijft om te compenseren en te reageren. Snoeien in fases stimuleert bovendien de verdere vorming van de secundaire kroon. Deze secundaire kroon of binnenkroon levert in de toekomst nieuwe hoofdtakken ter vervanging van de huidige. Op termijn worden jonge takken naar de grond geleid en vormen daar nieuwe levende steunen voor de boom. Bodemomstandigheden De inrichting van de standplaats (wat er groeit onder en om de boom in combinatie met de bodemsituatie) is van groot belang voor het beheer van zeer oude bomen. Zo verarmt gras direct onder de boom bijvoorbeeld het bodemleven en is het gras een grote concurrent voor water en zuurstof. Een verarmd bodemleven maakt de boom bovendien minder weerbaar tegen parasitaire schimmels die de boom verzwakken.

5 Om de groeiplaats van de Linde te verbeteren is het van belang dat het blad dat in de herfst van de boom valt vastgehouden wordt onder de boom. Zodoende kan het verteren en als voeding dienen voor de boom. Door de jaarlijkse bladval onder de boom te houden met een opstaande rand, verbeteren de bodemomstandigheden enorm en zonder al te veel kosten. De gevallen bladeren worden vastgelegd door ze af te dekken met een dun laagje compost. Over die compostlaag kan een laag snippers worden aangebracht van ongeveer 2 cm dik. Deze snippers dienen te zijn van linde of aanverwante soort, dit i.v.m. de ph waarde, soorteigen stoffen en soortspecifieke micro organismen waar de boom mee samenwerkt. Het gebruik van herbiciden, fungiciden en kunstmest is niet toegestaan onder de kroonprojectie omdat dit een sterke onbalans brengt in de voedingsbalans en het kwetsbare bodemleven. Passanten Door hoogteverschillen en (zit)randen aan te leggen ontstaat een plek rondom de boom. Enerzijds wordt de aandacht getrokken van passanten over de doorgaande weg. Anderzijds wordt een prettige verblijfsplek gecreëerd onder de boom. Gecombineerd met kruidentuintjes krijgt de plek onder de boom echt betekenis. De kruidentuintjes zouden een mooi uithangbord kunnen zijn voor de nabijgelegen landwinkel. Levende steunen Ook biedt de met kruiden beplante zone onder de boom de mogelijkheid in de nabije toekomst afleggers te creëren. Rondom de Linde, reiken er nu al takken tot 1,5 meter boven de grond. Wanneer deze takken de grond raken, kan een linde aan deze takken wortels maken en ontstaan er in de loop van jaren extra levende steunen. Aflegger van een beuk

6 Over Stichting Wereldboom De bijzondere verzorging en aandacht voor de oude Linde van Sambeek en andere markante bomen in Nederland is geïnitieerd door Stichting Wereldboom. Deze stichting stelt zich tot doel om de groeiplaatsen van bijzondere bomen zó in te richten dat deze onbelemmerd volwassen en daarna oeroud kunnen worden. Daarnaast worden activiteiten rond de boom georganiseerd die de gemeenschapszin versterken en tegelijkertijd een langdurig voortbestaan van de boom garanderen. Elke Wereldboom krijgt een beschermheer of vrouw uit de directe omgeving die in actie komt als er gevaar dreigt voor de boom. Stichting Wereldboom helpt mensen plekken te maken waar bomen echt imposant en majestueus kunnen uitgroeien, gewoon, bij jou om de hoek of midden in de stad. Er zijn in Nederland al vijf veterane bomen bestemd tot Wereldboom. Nog eens acht oude reuzen zijn een Wereldboom in wording, waaronder de Linde van Sambeek. Meer informatie: Wordt vriend van de Linde van Sambeek Opvallend bij de Linde van Sambeek is dat het nog ontbreekt aan een gemeenschap rondom de boom. Het is toch de oudste boom van Nederland. Juist een gemeenschap is van groot belang voor het behoud van een Wereldboom, een plaats voor iedereen. Wij geloven dat een dergelijke oude en bijzonder boom in de harten van veel mensen zit. Daarom is er plan gemaakt om de de gemeenschap rondom de Linde van Sambeek te bouwen. Wanneer je de boom een warm hart toedraagt kan je Vriend van de Linde van Sambeek worden. Hierbij hoort een donatie van minimaal 4 euro. Geld dat terecht komt in de vereniging Vrienden van de Linde van Sambeek. Het wordt in eerste instantie beheert door de Stichting Wereldboom maar op termijn moet een zelfstandig opererende vereniging ontstaan. Het geld wordt gebruikt voor verdere uitwerking van het ontwerp en voor de uitvoering, het beheer en het onderhoud. Vriend worden kan u anoniem doen, of u wordt opgenomen op de lijst vrienden van de Linde van Sambeek. Om vriend te worden surft u naar:

Informatie reader. Over bomen

Informatie reader. Over bomen Informatie reader Over bomen Bron: een selectie uit folders van de bomenstichting Hoe groeit een boom? blz. 1 t/m 4 Bomen en mensen blz. 5 t/m 7 Bomen en feesten blz. 8 t/m 10 Bomen en medicijnen blz.

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

www.vostersboomverzorging.be

www.vostersboomverzorging.be www.vostersboomverzorging.be Bomen zijn onmisbaar en een waardevol element in uw tuin. Ze vragen om een goede verzorging en begeleiding. Door deskundige snoei en controle kunnen bomen veilig oud worden.

Nadere informatie

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : -

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - WORTELS STAM / STAMVOET KROON Opdrachtgever : Gemeente Breda : Toezichthouder : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - 1. ALGEMENE GEGEVENS Boom nr. : 1 t/m 7 Opname

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made

Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made Vragen en antwoorden Bomen Marktstraat Centrumplan Made Inleiding Eind september 2018 is de reconstructie van het Raadhuisplein en de Nieuwstraat (rotonde) in Made grotendeels gereedgekomen. De volgende

Nadere informatie

Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, gemeente Papendrecht

Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, gemeente Papendrecht Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, gemeente Papendrecht September 2014 Veiligheidscontrole Paardenkastanjes Veerdam, Papendrecht Prohold BV Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Conclusie en advies..3

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom BOOM de kampioen vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons leven innemen. En in het leven van de dieren. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom ook nog eens familieleden

Nadere informatie

Projectteam Groen. Ontwikkeling Park Quatre Bras Verplantbaarheidonderzoek Ing. P. Siegersma

Projectteam Groen. Ontwikkeling Park Quatre Bras Verplantbaarheidonderzoek Ing. P. Siegersma Projectteam Groen Ontwikkeling Park Quatre Bras Verplantbaarheidonderzoek Ing. P. Siegersma 1 2 Ontwikkeling Park Quatre Bras Verplantbaarheidsonderzoek Datum 10 augustus 16 Auteur Ing. P. Siegersma Ingenieursbureau

Nadere informatie

In dit plan beschrijven we kort onze missie/doelstelling, onze sterke en zwakke punten en de manier waarop we komende jaren aan de slag gaan.

In dit plan beschrijven we kort onze missie/doelstelling, onze sterke en zwakke punten en de manier waarop we komende jaren aan de slag gaan. Beleidsplan Wereldboom 2018-2020 Definitief, 13 mei 2018 Inleiding De stichting Wereldboom bestaat ongeveer 9 jaar en we hebben in die periode veel bereikt door de actieve inzet van veel vrijwilligers

Nadere informatie

SNOEIEN (LAAN) BOMEN

SNOEIEN (LAAN) BOMEN SNOEIEN (LAAN) BOMEN Snoeien van bomen Ideale boomvorm Een solitaire boom in de vrije ruimte behoeft géén snoei Begrippen binnen begeleiding snoei Scheut een nog niet verhouten stengel die max. 1 groeiseizoen

Nadere informatie

(FRUIT-)BOMEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS

(FRUIT-)BOMEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS (FRUIT-)BOMEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS MENSEN, DIEREN EN PLANTEN GROEIEN EEN BEPAALDE PERIODE VAN HUN LEVEN TOT ZE HUN UITEINDELIJKE GROOTTE HEBBEN BEREIKT. BIJ MENSEN EN DIEREN IS MEESTAL WEL TE ZIEN OF

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Schep wortelruimte middels bodeminjectie

Schep wortelruimte middels bodeminjectie Bodeminjectering Bodemleven van groot belang De oorzaak van het niet goed functioneren van bomen en ander groen ligt meestal in de bodem. Verstoorde omstandigheden zoals verdichting hebben in eerste instantie

Nadere informatie

G E M E E N T E IJS S E L S T E I N K A S T E E L L A A N. BOOMTOTAALZORG N a d e r o n d e r z o e k 1 3 A 1 5 1

G E M E E N T E IJS S E L S T E I N K A S T E E L L A A N. BOOMTOTAALZORG N a d e r o n d e r z o e k 1 3 A 1 5 1 G E M E E N T E IJS S E L S T E I N K A S T E E L L A A N BOOMTOTAALZORG N a d e r o n d e r z o e k 1 3 A 1 5 1 P r o j e c t n u m m e r O n d e r w e r p L o c a t i e O p d r a c h t g e v e r C o

Nadere informatie

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /69

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /69 Boom nummer 211408 Schouw commissie MH 15 september 2011 2012-08-24/69 Locatie aanduiding/adres Amsteldijk hoek Kalfjeslaan Coördinaten 121440,980 481757,750 Naam boom Tilia americana of Amerikaanse linde

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2055527. Ingediend op 11-11-2015. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer 2055527. Ingediend op 11-11-2015. Gefaseerd. Blokkerende onderdelen weglaten Gegevens bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van de d.d. 25 11 2015 no. 581065 Mij bekend, 487649Hoofd Afdeling Ruimte & Veiligheid Formulierversie

Nadere informatie

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK Kwaliteitsbeoordeling van de bomen op deze locatie Door T. Katerberg European Tree

Nadere informatie

Boombiologie. Basiskennis 1. Boomanatomie (1) Boomanatomie (3) Boomanatomie (2) Het samenstel van deze organen vormen samen een organisme: de boom

Boombiologie. Basiskennis 1. Boomanatomie (1) Boomanatomie (3) Boomanatomie (2) Het samenstel van deze organen vormen samen een organisme: de boom Boomanatomie (1) Boombiologie Alle levende organismen hebben dezelfde opbouw: Basis is cellen, weefsels en organen Cellen zijn bouwstenen van structuur Gespecialiseerde structuren heten meristeemweefsel

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is... Een boom is een plant, alleen noemen de onderdelen anders. Een boom is namelijk een vaste plant met een houten stam en een kruin. Delen van de boom Laat

Nadere informatie

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad 2 Een beeldbepalende plek in de historische Stad Delden, tussen Langestraat en Zuidwal, tussen Kortestraat en voormalige Gruttersteeg. 4 Het

Nadere informatie

Toelichting BER Bisschopsweg 24 mei 2017 Arthur Wopereis

Toelichting BER Bisschopsweg 24 mei 2017 Arthur Wopereis Toelichting BER Bisschopsweg 24 mei 2017 Arthur Wopereis Inhoud bijeenkomst Voorstellen Uitleg BER-BEA Uitleg over vochtbalans en groeiplaatsfactoren Overzichtskaartje /conclusies BER Welke grootte boom

Nadere informatie

LEVEN MET BOMEN. Dirk Criel

LEVEN MET BOMEN. Dirk Criel LEVEN MET BOMEN Dirk Criel Wat is een boom? Is dit een boom? Hoe ziet een boom eruit? kroon = het gedeelte van de boom boven de takvrije stam kruin = het geheel van bladeren en twijgen Stamopbouw Het

Nadere informatie

Herfstwerkboekje van

Herfstwerkboekje van Herfstwerkboekje van Herfst werkboekje groep 5 1 De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst! September wordt herfstmaand genoemd, dit omdat op 22 september

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

PRESENTATIE BOMENPLAN ISVW

PRESENTATIE BOMENPLAN ISVW PRESENTATIE BOMENPLAN ISVW Bomenplan ISVW - Herplanten om variëteit te krijgen in leeftijd van het huidige bomenbestand. - Variëteit huidig bos: eiken, lindes, kastanjes, fruitbomen Visie en wens voor

Nadere informatie

Advies en. beschrijving t.b.v. behoud. kastanjes aan de. Scheveningseweg. in Den Haag

Advies en. beschrijving t.b.v. behoud. kastanjes aan de. Scheveningseweg. in Den Haag Advies en beschrijving t.b.v. behoud kastanjes aan de Scheveningseweg in Den Haag J ørn Copijn Bureau Copijn Bruine Beuk Groenekan 27 mei 2017 2 1988 Langs de tramrails aan de Scheveningseweg zijn in 1988

Nadere informatie

Holte in de stamvoet en de stam:

Holte in de stamvoet en de stam: Visuele afwijkingen VTA (Visual Tree Assesment) = Visuele boomcontrole is controle van de boom. Middels deze methode wordt het breukrisico en de stabiliteit van een boom visueel beoordeeld op grond van

Nadere informatie

BOOMTECHNISCHE BEOORDELING 3 BOMEN ACHTERSTRAAT WILLEMSTAD

BOOMTECHNISCHE BEOORDELING 3 BOMEN ACHTERSTRAAT WILLEMSTAD BOOMTECHNISCHE BEOORDELING 3 BOMEN ACHTERSTRAAT WILLEMSTAD BTL Bomendienst Rapport : M. Bouwer Gezien : H. Houtappels Paraaf : Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail : bomendienst@btl.nl

Nadere informatie

Thee- en soortgelijke hybriden

Thee- en soortgelijke hybriden Thee- en soortgelijke hybriden Theehybriden en andere grootbloemige rozen worden zo gesnoeid, dat er sterke basisscheuten, een komvormige plant met een open centrum worden gevormd. Theehybriden bloeien

Nadere informatie

G E M E E N T E L E I D E N

G E M E E N T E L E I D E N G E M E E N T E L E I D E N K A N A A L W E G BOOMTOTAALZORG VAN JAARSVELD/VAN SCHERPENZEEL O n d e r z o e k t w e e I e p e n 1 3 A 0 6 3 P r o j e c t n u m m e r O n d e r w e r p L o c a t i e O p

Nadere informatie

OPDRACHT 4 BOOMBEHEER. TERMEN UIT DE THEORIE BOOMVERZORGING Groeiplaatseisen. Bodemvaag. Penetrograaf. Sint-Janslot. Primaire groei secundaire groei

OPDRACHT 4 BOOMBEHEER. TERMEN UIT DE THEORIE BOOMVERZORGING Groeiplaatseisen. Bodemvaag. Penetrograaf. Sint-Janslot. Primaire groei secundaire groei OPDRACHT 4 BOOMBEHEER TERMEN UIT DE THEORIE BOOMVERZORGING Groeiplaatseisen Bodemvaag Penetrograaf Sint-Janslot Primaire groei secundaire groei Schors bast cambium spinthout kernhout Groeiring Afgrendelingszones

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse bij 7 kastanjes aan het Euterpeplein in Amersfoort

Bomen Effect Analyse bij 7 kastanjes aan het Euterpeplein in Amersfoort Bomen Effect Analyse bij 7 kastanjes aan het Euterpeplein in Amersfoort Opdrachtgever: Hoorne Vastgoed Contactpersoon: J. (Jan) van Maanen Auteur: C (Kees) Flier Organisatie: Tree-O-Logic Datum: 30 januari

Nadere informatie

WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS?

WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? Wanneer is een bos een bos? Een paar bomen samen vormen pas een bos als ze een oppervlakte van 1/2 hectare beslaan. Dat is gelijk aan 5000 m² en ongeveer even groot als

Nadere informatie

Kuubs Groeiplaats voorbereiden/verbeteren

Kuubs Groeiplaats voorbereiden/verbeteren Kuubs Groeiplaats voorbereiden/verbeteren Voldoende Kuubs Bomen zijn ingesteld op leven in een bos. Hoeveel kubieke meters ondergrondse groeiruimte is nodig om bomen in een bebouwde omgeving te laten overleven

Nadere informatie

INVENTARISATIE PAARDENKASTANJES WARANDE SCHIEDAM 11 JANUARI 2017

INVENTARISATIE PAARDENKASTANJES WARANDE SCHIEDAM 11 JANUARI 2017 INVENTARISATIE PAARDENKASTANJES WARANDE SCHIEDAM 11 JANUARI 2017 Links: Boom 12, boom met geringe aantasting; onder een zone met losse schors is nieuw (lichtbruin) bastweefsel gevormd. Rechts boom 10,

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

O.B.T.A. De Linde. Boom Effect Analyse. Client: Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg AA Etten Leur. Locatie:

O.B.T.A. De Linde. Boom Effect Analyse. Client: Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg AA Etten Leur. Locatie: Onafhankelijk Boomtechnisch Advies Beheer van Monumentale, veterane en waardevolle bomen Van Sasse van IJsseltstraat 3, 5831 HB Boxmeer. E-mail: info@obtadelinde.nl Boom Effect Analyse Client: Locatie:

Nadere informatie

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

VREDES - BOMEN. praktische tips voor de aanplant van jouw vredesboom

VREDES - BOMEN. praktische tips voor de aanplant van jouw vredesboom VREDES - BOMEN praktische tips voor de aanplant van jouw vredesboom Praktische tips voor de aanplant van jouw vredesboom Samen met 220 steden en gemeenten neemt ook jouw gemeente deel aan de actie Vredesbomen

Nadere informatie

Rode beuk. Paardekastanje

Rode beuk. Paardekastanje 5 67 69 65 60 Advies Hoofdstraat 62/64 Gaanderen Beleid: Op het perceel aan de Hoofdstraat 62/64 te Gaanderen staan 2 bomen die als bijzonder zijn aangemerkt. Het betreft hier een rode beuk (plantjaar

Nadere informatie

De Gevlekte Zuiderling. Groendomein Wasven Eindhoven

De Gevlekte Zuiderling. Groendomein Wasven Eindhoven WERELDBOOM De Gevlekte Zuiderling van Groendomein Wasven Eindhoven Atatürk, de stichter van het huidige Turkije, had rond 1930 in een eenvoudig zomerhuis onder een oude plataan. Toen één van de zware zijtakken

Nadere informatie

? COTROLERE REIIGE VERSCHEPE Uw Handleiding bij het Exporteren van Zeecontainers naar ieuw-zeeland ? COTROLERE REIIGE VERSCHEPE Schone Zeecontainers zonder Verontreinigende Stoffen Aanwijzingen voor inladers

Nadere informatie

Gemeente Leidschendam-Voorburg T.a.v. dhr. R. Bruin Koningin Wilhelminalaan BM LEIDSCHENDAM

Gemeente Leidschendam-Voorburg T.a.v. dhr. R. Bruin Koningin Wilhelminalaan BM LEIDSCHENDAM Gemeente Leidschendam-Voorburg T.a.v. dhr. R. Bruin Koningin Wilhelminalaan 2 2264 BM LEIDSCHENDAM Prohold BV Amorijstraat 12 6815 GJ Arnhem Tel: 06 27 166 502 gjvanprooijen@telfort.nl Betreft: Second

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld LIGGING Recreatiebedrijf Landgoed Moerslag 32 is gesitueerd ten zuiden van de kern Moerslag. Zie de markering in de topografische kaart hieronder en de luchtfoto rechts. topografische kaart ligging in

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN DE HERFST DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN vanaf 2de graad lager onderwijs. x vak: muzische vorming x duur: halve dag GRIEZELBOS HET KLEINE VIEZE BEESTJES- ONDERZOEK! verloop: x verdeel de klas in verschillende

Nadere informatie

28/09/2011. Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten. Zout? Menselijke zoutbronnen: spatzout. Tom Joye - Inverde

28/09/2011. Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten. Zout? Menselijke zoutbronnen: spatzout. Tom Joye - Inverde Negatieve effecten van dooizout op bomen en planten Tom Joye - Inverde Zout? Met zout wordt doorgaans keukenzout (NaCl) bedoeld, maar de zouten zijn een grote groep scheikundige verbindingen De problemen

Nadere informatie

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les 1. Bomen planten 2. Inboeten 3. Verplanten grote bomen Aanplant Plantgat-constructie Factoren: Planten in het najaar Planten in het voorjaar Planten bij vriezend

Nadere informatie

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Bomen algemeen De gemeente Boxtel hecht grote waarde aan bomen in het openbaar gebied. Daarbij wordt wel uitgegaan van het principe de juiste boom op de juiste

Nadere informatie

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat.

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Aandachtspunten bij het planten. Om te zorgen voor een optimale hergroei van een nieuw aangeplante boom is het raadzaam een aantal zaken goed in het oog te

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

Samenvatting Gevolgen essentaksterfte Utrecht in beeld Onderzoek en beheerstrategie

Samenvatting Gevolgen essentaksterfte Utrecht in beeld Onderzoek en beheerstrategie Samenvatting Onderzoek en beheerstrategie COLOFON Opdrachtgever: Gemeente Utrecht Mevrouw ing. I. Tepp Opdrachtnemer: Terra Nostra Boomtechnisch adviseur: De heer R. Geerts Mevrouw W.W. Batenburg Fotografie:

Nadere informatie

Wondreacties. Supportpage TW14

Wondreacties. Supportpage TW14 Yves de Roder C U R S U S Wondreacties 1. Wondreacties 2. Herhaling basis boombiologie 3. Oxidatie 6. Wondovergroeiing 7. Wondbehandeling Supportpage TW14 tw17 1 1. Wondreacties 2. Herhaling basis boombiologie

Nadere informatie

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen Bomen vormen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Erg oude, wat verwilderde pruimenboom Vrijstaande pruimenbomen kunnen tot behoorlijke bomen uitgroeien, ze

Nadere informatie

LTO Glaskracht - Groene middelen 8 maart Rogier Doornbos Product Specialist

LTO Glaskracht - Groene middelen 8 maart Rogier Doornbos Product Specialist LTO Glaskracht - Groene middelen 8 maart 2018 Rogier Doornbos Product Specialist Waarom groene(re) middelen? Consumenten: Eten en voeding is gezondheid en je goed voelen dit staat in contrast met het gebruik

Nadere informatie

Mycorrhiza. Test met Micosat

Mycorrhiza. Test met Micosat Mycorrhiza Mycorrhiza een micro-organisme dat in de bodem samen met schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. Micosat Seeds (het product dat in de test is gebruikt) bestaat uit een selecte

Nadere informatie

Rabobank Utrecht. Boomverzorging Veenendaal. Beoordeling Abelen. Projectnummer: PFBV.17.BP 031

Rabobank Utrecht. Boomverzorging Veenendaal. Beoordeling Abelen. Projectnummer: PFBV.17.BP 031 Boomverzorging Veenendaal Projectnummer: PFBV.17.BP 031 Opdrachtgever: Rabobank Locatie Croeselaan Utrecht T.a.v. Postbus 17100 3500 HG Utrecht Contactpersoon: Telefoon: 06 51224491 E-mail: ginkelgroep.nl

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse Maliskampsestraat 84 te Maliskamp. In opdracht van: Familie Van Gerven. 18 november 2013 J.P.M. Hovens.

Bomen Effect Analyse Maliskampsestraat 84 te Maliskamp. In opdracht van: Familie Van Gerven. 18 november 2013 J.P.M. Hovens. Bomen Effect Analyse Maliskampsestraat 84 te Maliskamp In opdracht van: Familie Van Gerven 18 november 2013 J.P.M. Hovens Faunaconsult Tegelseweg 3 5951 GK Belfeld Tel: 077-4642999 www.faunaconsult.nl

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 1. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 3 Tekst 1 Khagendra

Nadere informatie

Presentatie permacultuurproject Karla Mulder, 2012

Presentatie permacultuurproject Karla Mulder, 2012 Presentatie permacultuurproject Karla Mulder, 2012 Wat heb ik geleerd? Hoe heb ik permacultuur principes toegepast? Plannen Ik koos mijn voortuin in Nijmegen als project. Mijn project: Voortuin in Nijmegen,

Nadere informatie

Waarom stichting Wereldboom?

Waarom stichting Wereldboom? Waarom stichting Wereldboom? Bomenstichting Missie: staat voor algemene belangen en behoud van bomen. Stichting Wereldboom Missie : Bomen oeroud laten worden als groene hart van een gemeenschap slechts

Nadere informatie

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede ONDERZOEK VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede Opdrachtgever : Gemeente Ede De heer P. Peters Boomtechnisch adviseur : De heer W. Noorloos Projectnummer

Nadere informatie

Aanwijsregels voor bomen per statuscategorie, gemeente Lisse

Aanwijsregels voor bomen per statuscategorie, gemeente Lisse GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 128898 31 december 2015 Aanwijsregels voor bomen per statuscategorie, gemeente Lisse Burgemeester en wethouders hebben de kaders en richtlijnen voor

Nadere informatie

Beoordeling BEA Tauw Maijweg in s-hertogenbosch

Beoordeling BEA Tauw Maijweg in s-hertogenbosch Project 182658 v1.0 concept Beoordeling BEA Tauw Maijweg in s-hertogenbosch Opdrachtgever Gemeente 's-hertogenbosch Realisatie & Beheer Openbare Ruimte De heer J. Winter Postbus 12345 5200 GZ 'S-HERTOGENBOSCH

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

Boomcontrole Louise de Colignylaan 1

Boomcontrole Louise de Colignylaan 1 Boomcontrole Louise de Colignylaan 1 Betreft : Boomcontrole iepen Louise de Colignylaan 1 Vlaardingen Opdrachtgever : De heer A.J. Hordijk Contactpersoon : De heer A.J. Hordijk Rapport/projectnummer :

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Inventarisatie 'Defensie Eiland

Gemeente Woerden. Inventarisatie 'Defensie Eiland J Gemeente Woerden nventarisatie 'Defensie Eiland Rapport 5A191 Gemeente Woerden 6.12554 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 4/1/27 Kantoor : Adres : Opnamedatum : Opgenomen door:

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

Vertaling van het November 2014 nummer van Satsuki Kenkyu Les 11

Vertaling van het November 2014 nummer van Satsuki Kenkyu Les 11 Vertaling van het November 2014 nummer van Satsuki Kenkyu Les 11 Deze les wordt u gepresenteerd voor diegene die graag Satsuki bomen willen vormen in goede stijlen vanaf het eerste begin. Les 11 Ik wil

Nadere informatie

BOMEN EFFECT ANALYSE LORENTZLAAN 14 ZEIST ADVISEUR HENK JANSEN I VERSIE Gemeente Zeist

BOMEN EFFECT ANALYSE LORENTZLAAN 14 ZEIST ADVISEUR HENK JANSEN I VERSIE Gemeente Zeist OV20160364 datum: 11-11-2016 BOMEN EFFECT ANALYSE LORENTZLAAN 14 ZEIST ADVISEUR HENK JANSEN I 07-11-2016 VERSIE 1.0 Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Zeist, 21-02-2017 Teammanager

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen

Het Fruitbomenrapport 2017 De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen De effecten van de toevoeging van mycorrhiza, schimmels en bacteriën op de gezondheid en productie van fruitbomen November 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Proeven... 4 Producten... 4 Metingen... 5

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Boombladeren. Tijdstip: herfst

Boombladeren. Tijdstip: herfst BO 4 Tijdsinvestering: 1/2 3/4 5/6 7/8 lente zomer herfst winter Boombladeren Tijdstip: herfst 1. Inleiding Iedere soort boom heeft zijn eigen blad. Aan het blad kun je de boom herkennen. Maar dan moet

Nadere informatie

Yves de Roder C U R S U S. Wondreacties

Yves de Roder C U R S U S. Wondreacties Yves de Roder C U R S U S Wondreacties 1. Wondreacties 2. Herhaling basis boombiologie 3. Oxidatie 4. Afgrendeling spinthout 5. CODIT 6. Wondovergroeiing 7. Wondbehandeling Supportpage TW14 honingboom

Nadere informatie

INBO : Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (wetenschappelijke instelling van de Vlaamse Overheid)

INBO : Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (wetenschappelijke instelling van de Vlaamse Overheid) INBO : Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (wetenschappelijke instelling van de Vlaamse Overheid) Onderzoek : Fauna, flora, biotopen, milieu, beheer, monitoring en beleid INBO team Bosbescherming Diagnosecentrum

Nadere informatie

SCHIJNBARE CHAOS DEEL 4

SCHIJNBARE CHAOS DEEL 4 SCHIJNBARE CHAOS DEEL 4 Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij

Nadere informatie

Bomen verlaten de kwekerij, en dan?

Bomen verlaten de kwekerij, en dan? Boomkwekers stoppen bloed, zweet en tranen in hun kindjes om ze op te laten groeien tot sterke individuen die op eigen benen kunnen staan. Zonde om deze te zien kwarren of afsterven door verkeerde aanplant.

Nadere informatie

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en gaan jullie één of meerdere bomen planten.

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en gaan jullie één of meerdere bomen planten. Regenwormen Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en gaan jullie één of meerdere bomen planten. Na het planten van de boom mogen jullie regenwormen uitzetten. Voordat jullie dit gaan doen willen we jullie

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Bomen. Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats

Bomen. Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats Bomen Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats Plantput; Drainage en beluchting; Planttijdstip; Plantdiepte; Orientatie en plantrichting; Planttechniek bomen met kale wortel; Planttechniek bomen

Nadere informatie

Kwaliteitsbeoordeling

Kwaliteitsbeoordeling 12 Kwaliteitsbeoordeling Onderzoeksmethode Aanvullingen ontvangen Datum: 15-03-2017 Kenmerk: OLO 2695239 Inleiding Om u inzicht te verschaffen in de kwaliteit van uw bomen, kan Bomenwacht Nederland een

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

Bewonersavond Vervangen kastanjebomen Aesculus hippocastanum Baumanii. 23 april 2019

Bewonersavond Vervangen kastanjebomen Aesculus hippocastanum Baumanii. 23 april 2019 Bewonersavond Vervangen kastanjebomen Aesculus hippocastanum Baumanii 23 april 2019 1 PROGRAMMA 1. Welkom + voorstellen Gespreksleider Margreet Kokshoorn 2. Aanleiding + doel van de avond Wethouder Rob

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

Aanvullende boomeffectanalyse uitbreiding Bos en Vaartschool te Haarlem

Aanvullende boomeffectanalyse uitbreiding Bos en Vaartschool te Haarlem Aanvullende boomeffectanalyse uitbreiding Bos en Vaartschool te Opdrachtgever : Onderzoeksnummer : PFBA.10/21488.ond Afrondingsdatum : augustus 2010 Uitgevoerd door : Pius Floris Boomverzorging Amsterdam

Nadere informatie

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 6+ 10 + Wanneer is een bos een bos? Een paar bomen samen vormen pas een bos als ze een oppervlakte van 1/2 hectare beslaan. Je zou dit kunnen vergelijken met een voetbalvel

Nadere informatie

BOOMTECHNISCHE BEOORDELING VAN EEN

BOOMTECHNISCHE BEOORDELING VAN EEN BOOMTECHNISCHE BEOORDELING VAN EEN ZILVERLINDE AAN DE HERENSINGEL TE LEIDEN - Oktober 2016 - TITEL Boomtechnische beoordeling van een zilverlinde aan de Herensingel te Leiden LOCATIE Herensingel t.h.v.

Nadere informatie

Afb.1. Kaart Lopikersingel met eigen boomnummering. De oranje stippen zijn bomen die door de gemeente gekapt zijn/gaan worden.

Afb.1. Kaart Lopikersingel met eigen boomnummering. De oranje stippen zijn bomen die door de gemeente gekapt zijn/gaan worden. Dhr. P. Strijbosch Nassaukade 5 2871 AR Schoonhoven E-mail: ps@psmarineservices.com Betr: onderzoek paardenkastanjes Lopikersingel Schoonhoven Amsterdam, 4 april 2019 Geachte mijnheer Strijbosch, Op uw

Nadere informatie

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Doelgroep: Midden- en Bovenbouw Basisonderwijs: groep 5-8 jaargetijde: Voorjaar, zomer, herfst plaats: Bij school, in een park, in een

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie