Ongedierte in en om de woning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ongedierte in en om de woning"

Transcriptie

1 Ongedierte in en om de woning Regelmatig komen er vragen over ongedierte bij ons binnen. Wat voor beestjes het zijn, of ze gevaar opleveren voor de gezondheid en wat ZVH er aan kan doen. ZVH bestrijdt niet in alle gevallen het ongedierte, maar we kunnen u wel altijd informeren over wat u zelf kunt doen. In deze folder beschrijven we het ongedierte wat het meest voor komt, hoe u het ongedierte herkent, kan voorkomen en bestrijden. Muizen Muizen kunnen voor flinke overlast zorgen. Ze vreten uw eten aan, knagen aan kabels en het meubilair, en u kunt ze horen krassen bij muren en plafonds. Ook vermenigvuldigen huismuizen zich snel, waardoor er een kans is op een plaag. Een huismuis is tussen de 7 en de 9 cm groot. Hun staart is net zo lang als het lichaam. Ze hebben een slank postuur en relatief grote oren en ogen. Huismuizen zijn vooral s nachts actief. Goede hygiëne in huis is erg belangrijk, zorg dat alles goed schoon en opgeruimd is. Bewaar uw etenswaren (ook die van huisdieren) in ondoordringbare verpakkingen. Dicht openingen in huis groter dan vijf millimeter, zodat de muizen er niet doorheen kunnen klimmen. Heeft u veel gaten, naden en kieren die afgedicht moeten worden? Neemt u dan contact op met ZVH om te overleggen wat wij eventueel kunnen betekenen. Muizenvallen Voor het bestrijden van muizen is er een ruime keuze aan muizenvallen verkrijgbaar. Klap- en knijpvallen doden een muis direct. Kantel- en kooivallen vangen de muis zodat u deze elders vrij kunt laten. Omdat muizen niet graag het territorium van een soortgenoot doorkruizen, is een afstand van 100 meter vanaf huis meestal voldoende voor het vrij laten van een gevangen muis.

2 Muizengif Het gebruik van muizengif brengt een hoop risico s met zich mee. Het is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor andere (huis)dieren. Daarom is het niet meer toegestaan om gif te gebruiken om muizen te bestrijden. Indien het bestrijden van de muizen u zelf niet lukt, kunt u overwegen een professionele verdelger in te schakelen. De verdelger kan u helpen op een effectieve manier van uw muizenprobleem af te komen. Zilvervisjes en papiervisjes Papier- en zilvervisjes lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Echter kan een papiervisje meer schade aanrichten en vereist deze een andere bestrijding. Belangrijk is wel dat zowel zilver- als papiervisjes niet schadelijk zijn voor uw gezondheid. Zilvervisjes zijn zilvergrijs van kleur en worden tot 12 mm lang. Ze hebben ze twee voelsprieten, zes pootjes en drie achtersprieten die korter zijn dan het lichaam. Zilvervisjes houden van warme donkere, vochtige plaatsen. U vindt ze vaak in de keuken en de badkamer. Als u het licht aan doet, ziet u de zilvervisjes vlug weg schieten. Papiervisjes zijn bruiner dan zilvervisjes, en hebben haartjes op hun lichaam. Ze worden ongeveer 15 mm lang. Ze hebben ook twee voelsprieten en drie achtersprieten, maar de achtersprieten zijn net zo lang als het lijf. Papiervisjes zitten graag op zolders waar een cv-ketel hangt, of op warme plaatsen waar ze boeken en schilderijen aan kunnen vreten. Ook kruipen ze graag achter de naden in het behang. Zilvervisje Papiervisje Als de luchtvochtigheid en temperatuur laag zijn, is uw woning onaantrekkelijk voor zowel papier- als zilvervisjes. Het is daarom erg belangrijk dat u uw woning goed lucht en ventileert. Bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% gaan zilvervisjes dood. Een hygrometer in huis kan u helpen bij het bepalen hoe vochtig de lucht in huis is. Huismiddelen:

3 Er zijn veel handige huismiddeltjes tegen zilvervisjes. Zo kunt u bijvoorbeeld een vochtige witte doek bestrooien met gipspoeder en op een donkere plek neerleggen. Als er zilvervisjes op zitten, schudt u de doek buiten uit. Ook kunt u er voor kiezen om spinnenwebben in de hoeken van de kamer bij de plinten te laten zitten. Spinnen eten zilvervisjes. Chemisch bestrijden: Als de huismiddelen niet helpen, kunt u een chemisch middel overwegen. Deze middelen brengen altijd risico s met zich mee, en zullen ook weinig effectief zijn als de omstandigheden in de woning hetzelfde blijven. Goed ventileren is daarom altijd de beste remedie! Wanneer u kiest voor een chemisch bestrijdingsmiddel, volg de gebruiksaanwijzing dan nauwgezet op en lever restanten in bij het klein chemisch afval. Bedwantsen Bedwantsen zijn lastig te bestrijden. Heeft u het vermoeden dat u bedwantsen in huis heeft, neem dan altijd contact op met ZVH. Bedwantsen zijn ovale, platte insecten van ongeveer vijf millimeter lang. Ze verbergen zich op donkere, warme plekken zoals matrassen of tapijt en komen s nachts tevoorschijn als ze honger hebben. Door middel van een beet zuigt de bedwants bloed op, en daarbij laat hij een jeukende plek achter. Volwassen bedwants Matras met sporen van bedwantsenbesmetting Bedwantsen kunnen zich verstoppen in kleding, meubels of koffers en kunnen zo met u meereizen. Omdat ze zo klein zijn, gaat dit vaak onopgemerkt. De meest voorkomende bronnen van bedwantsenbesmetting zijn tweedehands meubels (banken/ bedden/ matrassen/ tapijt), kleding, koffers, en aangrenzende woningen. Heeft u het vermoeden dat u mogelijk ergens bent geweest waar bedwantsen waren, kunt u de volgende stappen nemen om te voorkomen dat u de bedwantsen meeneemt naar huis: - Stop uw mogelijk besmette kleding en schoenen in een zwarte vuilniszak, en laat deze een dag in de zon liggen. Bedwantsen kunnen slecht tegen hitte. Als ze minimaal 2 uur lang worden blootgesteld aan temperaturen van 56 C of warmer, gaan ze dood. - Kleding die gewassen moet worden, kunt u wassen op 60 C.

4 - Als u denkt dat uw bagage mogelijk besmet is, laat uw tassen/koffers dan in de badkamer staan. Bedwantsen houden niet van beton of gladde tegels. Mochten er bedwantsen in uw bagage zitten, ziet u het op het beton of de tegels snel, en ze kunnen zich er moeilijk verstoppen. Mocht u vermoeden dat uw bed of bank mogelijk besmet is met bedwantsen, zet deze dan niet zomaar buiten neer. Ook mag u nooit een mogelijk besmet object vervoeren over de galerij of in de lift. U kunt onbedoeld besmettingen bij andere mensen veroorzaken! Bedwantsen bestrijden is erg lastig. Bij een besmetting raadt ZVH ten alle tijden aan een professionele verdelger in te schakelen. Wespen Zolang u geen overlast ondervindt van de wespen, hoeft u ze niet bestrijden. Wespen zijn namelijk ook heel nuttig omdat ze muggen en vliegen eten. De wespen die in de zomer voor overlast zorgen zijn de werksters. Zij vliegen, meestal eind juli, uit om eten te verzamelen voor het volgroeide wespennest. Op het eerste gezicht lijken wespen en bijen op elkaar. Omdat bijen beschermde dieren zijn, mogen deze niet bestreden worden. Voordat u bestrijding overweegt, is het belangrijk om na te gaan of het om wespen of bijen gaat. Honingbij Limonadewesp Honingbijen hebben een duidelijke lichaamsbeharing op het borststuk en op de bovenzijde van de kop. Deze beharing is een typisch verschil met de wesp. Wespen hebben een smalle taille en zijn, in tegenstelling tot bijen, vrijwel kaal. U kunt een wesp herkennen aan de karakteristieke felle geel-zwarte strepen. Wespen houden van zoetigheid en zijn vaak te vinden in de buurt van fruitbomen, vuilnisbakken en etenswaren. Een wespennest wordt maar één zomer gebruikt. Na de zomer sterven alle wespen af, op de koningin na. De koningin gaat op zoek naar een plek om te overwinteren.

5 In het najaar gaat de wespenkoningin een plek zoeken voor haar winterslaap. Het is belangrijk om een koningin uw huis uit te krijgen, zodat ze niet in het voorjaar een nest gaat bouwen in de woning. Het regelmatig aan- en uitvliegen van wespen kan duiden op een nest. Een nest bevindt zich meestal op een beschutte plaats als de spouwmuur of een vliering. Voor het verwijderen van een wespennest, kunt u het beste een professionele verdelger inschakelen omdat dit de nodige risico s met zich meebrengt. Treft u een wespennest aan op de galerij of in een algemene ruimte, belt u dan met ZVH. Wij schakelen in dit geval een verdelger in. Mieren Mieren zijn buitenshuis nuttige dieren, en leveren geen gevaar voor onze gezondheid op. Toch is het niet fijn om ze binnen te hebben. Er zijn verschillende soorten mieren die u in huis en in de tuin aan kunt treffen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze zes pootjes en voelsprieten hebben. Tuinmier 6 mm lang Faraomier: 1,5-2 mm lang, Mieren zijn dol op zoetigheid. Ze komen uw huis in, op zoek naar voedsel. Het is daarom belangrijk dat u voedselresten en etenswaren goed opruimt en afsluit. Ook kunt u de woning minder toegankelijk maken voor mieren door ventilatiegaten in de woning af te dichten met fijnmazig insectengaas. U kunt stuivers neerleggen op de plek waar de mieren binnenkomen. Mieren houden niet van koper, en zullen het vermijden. Ook een streep trekken met (stoep)krijt kan helpen. Wanneer mieren in huis voedsel vinden, laten ze een geurspoor achter. Hierdoor kunnen andere mieren het spoor volgen en komen ze ook de woning in. U kunt dit geurspoor verwijderen door goed met zeep schoon te maken. Binnenshuis:

6 Mocht het u toch niet lukken om de mieren uit huis te houden, kunt u een professionele verdelger inschakelen om u te helpen. In de tuin: Mierennesten in de tuin hoeft u niet te bestrijden. Mieren zijn heel nuttig, ze ruimen afval en schadelijke insecten op. Als u toch iets aan de mieren wilt doen, bestaan er diverse milieu- en diervriendelijke afweermiddelen: - Huismiddeltjes uitstrooien: Komkommerschillen, kalk, knoflook- en uienpoeder of koffiedik - Blaadjes uitstrooien: vers tomatenblad, verkruimelde pepermuntblaadjes - Planten neerzetten: Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt, lavendel, basilicum. Kakkerlakken Kakkerlakken kunnen gemakkelijk een plaag worden, omdat ze zich snel voortplanten. Om ze te bestrijden is een professionele verdelger nodig die gif inzet. Het is voor uw eigen gezondheid echter veruit het beste om te voorkomen dat kakkerlakken de woning binnendringen. Kakkerlakken die in huis aangetroffen worden, zijn meestal Duitse kakkerlakken. Ze zijn lichtbruin, hebben lange voelsprieten en zijn plat. Ze zijn ongeveer 1 á 2,5 cm groot en hebben zwarte strepen op het borstschild. Kakkerlakken verschuilen zich graag in de buurt van vocht en eten. Vooral de keuken, badkamer en het toilet zijn aantrekkelijk. Ze houden niet van tocht en kou. Goed ventileren en luchten helpt tegen kakkerlakken. Ook houden van kakkerlakken van vochtig en zoet voedsel. Ze kunnen leven op afval, huisstof of vetvlekken. Om kakkerlakken besmetting tegen te gaan is het belangrijk dat u het huis schoon houdt. Ruim etensresten en kruimels altijd op, en bewaar uw voedsel in goed afgesloten bakken.

7 Zorg dat de afvalbak regelmatig geleegd wordt. Haal het eten van uw huisdieren s nachts weg. Ook is het belangrijk dat de spullen opgeruimd zijn. Rommel als oude kranten, bladen en afval kunnen een schuilplaats zijn. Kakkerlakken kunnen makkelijk door kieren en naden kruipen, en kunnen zo ook andere huizen besmetten. Hoort u dat de buren kakkerlakken hebben, let u dan op dat alle gaten en kieren in de woning zijn afgedicht. Zo niet, kunt u contact met ZVH opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Omdat kakkerlakken zich gemakkelijk verspreiden en uitgroeien tot een plaag, is het heel belangrijk dat u om hulp vraagt. Vermoedt u dat u kakkerlakken heeft, neemt u dan contact op met ZVH. Ratten Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. Ze kunnen ziektes verspreiden en gebouwen beschadigen. Ratten kunnen bestreden worden, maar het is lastig. Voorkomen is daarom altijd beter. Herkennen In Nederland komen zowel bruine als zwarte ratten voor. Bruine ratten zijn 20 tot 30 cm lang. De staart is nog een keer 15 tot 20 cm, maar korter dan het lichaam. Een bruine rat kan wel 500 gram wegen. De kleur is bruingrijs. Zwarte ratten zijn een stuk zeldzamer dan de bruine rat. Ze komen vooral voor in het zuiden van het land. Ondanks de naam, kan de kleur verschillen van zwart tot lichtbruin. Zwarte ratten worden 15 tot 24 cm lang, en tot 300 gram zwaar. De staart is 12 tot 26 cm, en is even lang of langer dan het lichaam. De zwarte rat verschilt van de bruine rat door de langere, ruigere vacht, de grotere, dunner behaarde oren, de grotere ogen en de langere, dunnere staart. Ratten zijn nachtdieren en laten zich overdag niet zien. U zult dan ook niet snel een rat door uw huis zien lopen. Wel kunt u rattenkeutels of knaagschade aantreffen, en u kunt ze horen knagen of krassen. Zwarte rat Bruine rat

8 Voorkomen Net als muizen, komen ratten af op voedsel en warmte. Ook bij ratten is het advies om naden en kieren te dichten, en te zorgen dat de ratten niet bij voedsel kunnen. Ook rommel in bergingen, tuinen en kelders zijn aantrekkelijke plekken voor ratten om een nest te bouwen. Laat dus geen afval of spullen slingeren. Daarnaast is het niet aan te raden om vogels te voeren met brood, gezien dit ratten aantrekt. Bestrijden Maatregelen treffen om ratten te voorkomen is het belangrijkst, zonder deze maatregelen heeft bestrijden geen zin. Houdt u er rekening mee dat u geen gif mag gebruiken bij het bestrijden van ratten. Heeft u het vermoeden dat u ratten in huis heeft, neemt u dan contact op met ZVH.

Insecten die voorraden en materiaal aantasten

Insecten die voorraden en materiaal aantasten Insecten die voorraden en materiaal aantasten Motten Houtwormen Kakkerlakken Broodkevers In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande insecten. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze

Nadere informatie

"Dé manier om zelf zilvervisjes te bestrijden"

Dé manier om zelf zilvervisjes te bestrijden "Dé manier om zelf zilvervisjes te bestrijden" Zilvervisjes kunne ongelofelijk vervelend zijn. Vooral in nieuwbouwhuizen komen deze insecten veel voor. Gelukkig kun je zelf de strijd aangaan met deze onaangename

Nadere informatie

De oplossing voor uw bedwantsenprobleem

De oplossing voor uw bedwantsenprobleem De oplossing voor uw bedwantsenprobleem Entotherm Entotherm 2 Bedwantsen, een groeiend probleem Steeds meer Nederlandse hotels worden geconfronteerd met bedwantsen. Bedwantsen reizen via de koffers van

Nadere informatie

Papier/zilvervisjes Pissebedden Spinnen

Papier/zilvervisjes Pissebedden Spinnen Kruipende insecten Lieveheersbeestjes Mieren Oorwormen Papier/zilvervisjes Pissebedden Spinnen Stofluizen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande insecten. U leest hoe u ze herkent, wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief december staat voor de deur.

Nieuwsbrief december staat voor de deur. Wagenaar Ongediertebestrijding Hamelweg 10A 8131 RV WIJHE Telefoon: 0570 52 1652 Mobiel: 06 100 82 028 IBAN NL25 RABO 0136596460 B.T.W.: NL 1389.41.737.B01 K.v.K.nr. 05082163 www.obwwijhe.nl Nieuwsbrief

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

Knaag- en graafdieren

Knaag- en graafdieren Knaag- en graafdieren Bruine en zwarte ratten Konijnen Mollen Muizen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande dieren. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken,

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Hoe verkleinen we samen de kans op ratten in uw omgeving?

Hoe verkleinen we samen de kans op ratten in uw omgeving? Ratten overlast Er komen regelmatig meldingen binnen bij de gemeente Dongen over de aanwezigheid van ratten. Het is daarbij voor de melder soms onduidelijk om welke soort rat het gaat, wat er aan preventie

Nadere informatie

3,7. Praktische-opdracht door een scholier 1235 woorden 12 januari keer beoordeeld. Inleiding

3,7. Praktische-opdracht door een scholier 1235 woorden 12 januari keer beoordeeld. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 1235 woorden 12 januari 2003 3,7 67 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding We gaan het gedrag van muizen onderzoeken. Dit is naar aanleiding van iemand die beweert:

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 16 mei 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een zomerse dag met vrij veel zon en weinig wind. Dat laatste vind ik prettig, maar wat betreft de temperatuur ben

Nadere informatie

INSECTEN. werkboekje

INSECTEN. werkboekje INSECTEN werkboekje 20 maart 2009 Dag lieve kleine vlinder Waar vlieg je toch naartoe? Breng jij misschien de eitjes weg, ben jij nu al moe? Jouw eitjes worden rupsjes. die groeien heel erg vlug. ook krijgen

Nadere informatie

verbeterde Frap Tegen ratten en muizen in gebouwen Betere opname Betere resultaten Betere verpakking WHEAT TECH Rodilon Wheat Tech

verbeterde Frap Tegen ratten en muizen in gebouwen Betere opname Betere resultaten Betere verpakking WHEAT TECH Rodilon Wheat Tech verbeterde Frap WHEAT TECH Tegen ratten en muizen in gebouwen Betere opname Betere resultaten Betere verpakking Kenmerken en voordelen Betere opname Betere resultaten Betere verpakking Zeer effectieve

Nadere informatie

Bestrijding van. Zo gaat dat in Rotterdam. RTB002_15 WTK Publieksfolder_Ongediertebestrijding ERR.indd 1 22-9-2009 16:48:16

Bestrijding van. Zo gaat dat in Rotterdam. RTB002_15 WTK Publieksfolder_Ongediertebestrijding ERR.indd 1 22-9-2009 16:48:16 Bestrijding van ongedierte van ongedierte Zo gaat dat in Rotterdam RTB002_15 WTK Publieksfolder_Ongediertebestrijding ERR.indd 1 22-9-2009 16:48:16 Bestrijding van plaagdieren 2 Inhoud Wat doet Roteb Service

Nadere informatie

8 Ongediertebestrijding

8 Ongediertebestrijding 8 Ongediertebestrijding Oriëntatie extern bedrijf Ongediertebestrijding is een belangrijk onderwerp voor ieder voedingsmiddelenbedrijf. Producten kunnen worden aangetast door ongedierte. Daarmee is het

Nadere informatie

Toolbox: knaagdierbestrijding door middel van klemmen

Toolbox: knaagdierbestrijding door middel van klemmen Toolbox: knaagdierbestrijding door middel van klemmen Klemmen zijn een uiterst geschikt middel om ratten en muizen mee te bestrijden. Het succes van een bestrijding met klemmen hangt sterk af van de wijze

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Keuken... 4 Hoofdstuk 2 Woonkamer... 6 Hoofdstuk 3 Slaapkamer... 8 Hoofdstuk 4 Badkamer... 10 Hoofdstuk 5 Berging... 12 Hoofdstuk 6 Opruimen... 14 Hoofdstuk 7 Afval...

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

Handleiding Plug In Pest Free

Handleiding Plug In Pest Free Plug In Pest Free Benelux dankt jouw hartelijk voor je vertrouwen. Wij zijn erg blij dat je voor een duurzame, gifvrije en milieuvriendelijke toepassing hebt gekozen. Hoe werkt Plug In Pest Free? Zoals

Nadere informatie

Bestrijding van ongedierte. Zo gaat dat in Rotterdam

Bestrijding van ongedierte. Zo gaat dat in Rotterdam Bestrijding van ongedierte Zo gaat dat in Rotterdam Inhoud Wat doet Roteb Service Ongediertebestrijding 5 Insecten 6 Kakkerlakken 7 Vlooien 9 Papiervisje, ovenvisje, zilvervisje 10 Muizen 11 Ratten 13

Nadere informatie

1. Bijen 3 2. Drie soorten bijen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Wonen 7 5. De imker 9 6. Honing Was Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen en

1. Bijen 3 2. Drie soorten bijen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Wonen 7 5. De imker 9 6. Honing Was Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen en Bijen inhoud 1. Bijen 3 2. Drie soorten bijen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Wonen 7 5. De imker 9 6. Honing 10 7. Was 12 8. Filmpje 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden 17 1. Bijen

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Tijdens deze buitenopdracht komen jullie verschillende insecten tegen. Ook vind je andere kleine beestjes, die geen insecten zijn. De route is met een

Nadere informatie

10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten!

10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten! 10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten! Iedereen met een tuin herkent het probleem: Onkruid, ongedierte

Nadere informatie

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen?

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen? Edo van Uchelen KLARA DE KIKKER Kikkers zijn amfibieën, net als padden en salamanders. Ze leven zowel op het land als in het water. In poelen en beken leggen ze eitjes. Reigers en andere dieren eten graag

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel januari In deze maand zijn de hommelkoninginnen nog in hun winterslaap. februari Op een warme dag komt een hommelkoningin uit haar schuilplaats en gaat op zoek naar voedsel. Als het kouder wordt moet ze

Nadere informatie

KiBO-ongedierte Kennisinstituut voor de bestrijding van ongedierte

KiBO-ongedierte Kennisinstituut voor de bestrijding van ongedierte Wespen 1. Plaats in het dierenrijk De Duitse en de gewone wesp de Duitse wesp (Vespula germanica F.) de gewone wesp (Vespula vulgaris L.) Dierenrijk Afdeling klasse Orde Familie Geleedpotigen insecten

Nadere informatie

Allergie voor Huisstofmijt

Allergie voor Huisstofmijt Allergie voor Huisstofmijt Wat zijn huisstofmijten? De huisstofmijt is een niet voor het blote oog zichtbaar spinachtig beestje dat in alle huizen voorkomt. Het beestje houdt zich met name op in het huisstof

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Vochtproblemen: hoe komen we er aan? Vee! mensen hebben

Nadere informatie

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje, waarom is dat zo belangrijk? Heeft u last van onkruid, ongedierte

Nadere informatie

Dagelijks ventileren. woonwijzer

Dagelijks ventileren. woonwijzer Dagelijks ventileren woonwijzer 2 Dagelijks ventileren Dagelijks ventileren Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: optrekkend vocht of doorslaande

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van zomer 2010 Hoi! Steenmarters waren in Nederland bijna uitgestorven. Maar sinds ze beschermd worden, komen er steeds meer. Toch is de kans klein dat je zo n marter tegen

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken STRONG

Samenvatting van de Productkenmerken STRONG HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het besluit d.d. 19 december 2014 tot wijziging van de toelating voor het middel STRONG, toelatingnummer NL-0005185-0000

Nadere informatie

Help, een wesp! Hoe melden? INFOFOLDER

Help, een wesp! Hoe melden? INFOFOLDER Help, een wesp! INFOFOLDER Wespen hebben hun reputatie niet mee, maar weinig mensen weten dat ze erg nuttig zijn. Ze jagen op bladluizen, vliegen en muggen. Als je wespen met rust laat, laten ze jou ook

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO

SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO SPREEKBEURT GOUDEN GEKKO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDEN

Nadere informatie

Gevlederde Vrienden. Vleermuizen in en om het huis

Gevlederde Vrienden. Vleermuizen in en om het huis Gevlederde Vrienden Vleermuizen in en om het huis Nu de zomer in aantocht is en het terrasjesweer begint, zal je op mooie zomeravonden tegen valavond thuis de acrobatische toeren kunnen bewonderen van

Nadere informatie

www.natuurindewijk.nl

www.natuurindewijk.nl OPHANG- EN PLAATSINGSINSTRUCTIE Gefeliciteerd met Uw nestkast verblijfkast bijenhotel! Fijn dat U mee wilt werken aan het project. In de stad zijn er voor gebouw bewonende dieren steeds minder mogelijkheden

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER

SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER SPREEKBEURT GROENE BOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GROENE

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Overzicht acties periodieke inspecties op alles locaties van Avans Hogeschool Locatie Lovensdijkstraat 61. acties

Overzicht acties periodieke inspecties op alles locaties van Avans Hogeschool Locatie Lovensdijkstraat 61. acties Overzicht acties periodieke s op alles locaties van Avans Hogeschool Lovensdijkstraat 61 Maand bezoektype Ongedierteactiviteit nuari 2012 acties periodieke uitgevoerd. Inpandig geen activiteit knaagdieren

Nadere informatie

inhoud DE ÉÉN Z N DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD.

inhoud DE ÉÉN Z N DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD. Ratten inhoud 1. Ratten 3 2. De zwarte rat 4 3. De bruine rat 7 4. De tamme rat 11 5. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden 17 DE ÉÉN Z N DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD. 1.

Nadere informatie

antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8)

antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8) antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8) onzichtbaar leven In dit document vindt u de vragen uit het Micropia-opdrachtenboekje voor de bovenbouw van het primair

Nadere informatie

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Saneren Ziekenhuis Gelderse Vallei De huisstofmijt is één van de grootste veroorzaker van allergische klachten. Wie allergisch is aangelegd moet er dan ook voor zorgen dat de mijt zo min mogelijk overlevingskansen

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 september Beste natuurliefhebber/ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 september Beste natuurliefhebber/ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 25 september 2018 Beste natuurliefhebber/ster, Deze voor mij voorlopig laatste dag op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin was een heerlijke najaarsdag.

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

BIJLAGE I bij het besluit d.d. 9 augustus 2013 tot herregistratie van de toelating van het middel STORM Secure, toelatingnummer 13337 N

BIJLAGE I bij het besluit d.d. 9 augustus 2013 tot herregistratie van de toelating van het middel STORM Secure, toelatingnummer 13337 N BIJLAGE I bij het besluit d.d. 9 augustus 2013 tot herregistratie van de toelating van het middel STORM Secure, toelatingnummer 13337 N WG/GA STORM Secure, professioneel gebruik van 20 gram blokjes A.

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MUIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Knaagdieren. Bijeenkomst Span Grou

Knaagdieren. Bijeenkomst Span Grou Knaagdieren Bijeenkomst Span Grou Agenda/ Content Biologie Inspectie Middelen Wetgeving Knaagdieren Muizen Veldmuis Bosmuis Spitsmuis Huismuis Ratten Woelrat Muskusrat Bruine rat Zwarte rat Page knaagdieren

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2017

natuurboekje van zomer 2017 natuurboekje van zomer 2017 HOI! HÉ, KIJK, IS DAT EEN WESP? Hij schiet van links naar rechts, omhoog, omlaag. Soms hangt hij stil in de lucht, als een helikopter. Maar vliegt een wesp op die manier? Nee!

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 22 augustus 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Knaagdierbestrijding door middel van klemmen

Knaagdierbestrijding door middel van klemmen Knaagdierbestrijding door middel van klemmen Door wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van rodenticiden bent u bij de bestrijding van knaagdieren steeds vaker aangewezen op het gebruik van

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Factsheet HACCP. 1) Ongediertebestrijding

Factsheet HACCP. 1) Ongediertebestrijding Factsheet HACCP Werken met HACCP HACCP is een preventief systeem om voedselveiligheid te waarborgen. Het systeem is gebaseerd op 7 stappen: 1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen

Nadere informatie

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BRUINE

Nadere informatie

Waarom gonzen er minder bijen? Het is tijd om meer te leren over de wereld van de bijen, tijd voor bij-les

Waarom gonzen er minder bijen? Het is tijd om meer te leren over de wereld van de bijen, tijd voor bij-les B i B j O e E n K HET GONST! Er zijn al 100 miljoen jaar bijen op de planeet aarde. Dat is een stuk langer dan er mensen zijn en zelfs langer dan sommige dinosaurussen! Bijen zijn insecten die belangrijk

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg? 1

Lesbrief Bij, wesp, hommel of zweefvlieg? 1 Bij, wesp, hommel of zweefvlieg? 1 Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Lesduur: Werkvorm: Leerstofgebied: ± 45 minuten Groepjes of zelfstandig Wereldoriëntatie Doel van de opdracht: Het leren herkennen van een bij,

Nadere informatie

Als je het huishouden moet doen, betekent dat, dat je verschillende taken moet doen zodat je goed in een huis kan wonen.

Als je het huishouden moet doen, betekent dat, dat je verschillende taken moet doen zodat je goed in een huis kan wonen. Plannen van het huishouden per frequentie. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Als je het huishouden moet doen, betekent dat, dat je verschillende taken moet doen zodat je goed

Nadere informatie

Informatieles Vleermuizen

Informatieles Vleermuizen Informatieles Vleermuizen De les is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Er komen verschillende facetten over het leven van de vleermuis

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het besluit d.d. 19 december 2014 tot wijziging van de toelating voor het middel NORA PASTA, toelatingnummer NL-0001435-0000

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis 1 Woorden 1 de badkamer 2 het bed 3 de deur 4 de doek 5 de doos 6 de douche 7 het huis 8 de huiskamer 9 de kapstok 1 10 de keuken 11 de muis 12 de muur 13

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het herstelbesluit d.d. 10 juli 2015 voor het middel NORA PASTA, toelatingnummer NL-0001435-0000 Samenvatting van de

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers Haar inhoud blz.. Haar 3. Met of zonder haar 4 3. Haar beschermt 5 4. Voelen met haar 6 5. Praten met haar 7 6. Mens en haar 8 7. Wenkbrauwen en wimpers 9 8. Haar en mode 0 9. Soorten 0. Knippen en scheren.

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen

Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Hier zien jullie alweer de derde uitgave van ons jeugdblad. Ook nu heeft de Oele weer heel wat te vertellen. Lees maar gauw. Oele de uil vertelt over hoe de verschillende dieren de winter doorkomen Zoogdieren

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Katten. De geschiedenis van de kat. Het leven met een kat. Waar haal je een kat vandaan?

Katten. De geschiedenis van de kat. Het leven met een kat. Waar haal je een kat vandaan? Katten De geschiedenis van de kat Eerst een stukje over de geschiedenis van de kat. Hoe en wanneer verschillende soorten van de wilde kat huisdier zijn geworden weten we niet. Er is bewijs dat in het oude

Nadere informatie

Lagerwey bestrijding & bescherming. Zorgeloos en gezond wonen en werken

Lagerwey bestrijding & bescherming. Zorgeloos en gezond wonen en werken Lagerwey bestrijding & bescherming Zorgeloos en gezond wonen en werken Gelukkig hebt u Lagerwey gevonden! Wellicht maakt u zich op dit moment grote zorgen. Omdat de boktor de houten gebinten van uw woning

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16

inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden Meer insecten Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Insecten inhoud blz. 1. Soorten 3 2. Zo herken je een insect 4 3. Insecten en hun jong 6 4. Vijanden 10 5. Meer insecten 11 6. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18

Nadere informatie

Vogels. Duiven Eenden Ganzen

Vogels. Duiven Eenden Ganzen Vogels Duiven Eenden Ganzen Kippen Meeuwen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande vogels. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken, wat u kunt doen om overlast

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Sprinkhanen en krekels

Sprinkhanen en krekels Sprinkhanen en krekels Springende herrieschoppers Er bestaan ongeveer 20.000 soorten sprinkhanen en krekels! En behalve in de koudste gebieden op aarde kun je ze overal tegenkomen. De verschillende soorten

Nadere informatie

De Wiershoeck, dinsdag 14 augustus Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck, dinsdag 14 augustus Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck, dinsdag 14 augustus 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, Het regende s morgens regelmatig, maar gelukkig was het tegen half elf droog. De hoogste tijd om op de fiets te stappen. Maar toen

Nadere informatie

Kleine beestjes Tijdstip: Deze activiteit kan in de lente, zomer of herfst en door alle groepen gedaan worden.

Kleine beestjes Tijdstip: Deze activiteit kan in de lente, zomer of herfst en door alle groepen gedaan worden. KB0 Tijdsinvestering: 60 minuten Kleine beestjes Tijdstip: Deze activiteit kan in de lente, zomer of herfst en door alle groepen gedaan worden. 1. Inleiding Kleine beestjes vinden kun je overal en in elk

Nadere informatie

Houtaantasters in woningen en op bouwplaatsen... Wat kunnen wij eraan doen?

Houtaantasters in woningen en op bouwplaatsen... Wat kunnen wij eraan doen? Houtaantasters in woningen en op bouwplaatsen... Wat kunnen wij eraan doen? Houtworm en Boktor De houtworm en de boktor kunnen flinke schade aanrichten. De insecten vormen met name een bedreiging voor

Nadere informatie

Storm Paste. BASF Nederland B. V., Divisie Agro GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Storm Paste. BASF Nederland B. V., Divisie Agro GEBRUIKSVOORSCHRIFT Storm Paste Toelatingsnummer NL-0000040-0000 Productgroep: biocide Formulering: lokmiddel (klaar voor gebruik) Werkzame stof: 0,005% flocoumafen Eerstehulpmaatregelen Algemeen advies: Hou het etiket van

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

Algemene beschrijving knaagdier. zoogdieren

Algemene beschrijving knaagdier. zoogdieren OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 11:47 Pagina 119 119 GERBIL zoogdieren Mongoolse gerbil Dikstaartgerbil Shawi-gerbil Bleke gerbil Latijnse naam Meriones unguiculatus Pachyuromys duprasi Meriones

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Prettig wonen

Natuurlijk wonen. Prettig wonen Natuurlijk wonen Prettig wonen 1 Prettig wonen in de wijk, dat doen we samen Wonen is meer dan alleen een dak boven uw hoofd. Wie wil er niet graag in een buurt wonen waar het schoon, veilig en prettig

Nadere informatie

Beestenbende SLODDERVOSSEN

Beestenbende SLODDERVOSSEN Naam: Beestenbende SLODDERVOSSEN Bekijk het clipje: Sloddervossen Groep: LES 7 - WERKBLAD 1 a) Wat heb je in je schooltas om te eten of te drinken? Haal het uit je tas en zet het op je tafeltje. b) Wat

Nadere informatie