H.N. Werkman College. Sprint. eenjarige opleiding Havo en Atheneum geen lesgeld en gratis studieboeken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "H.N. Werkman College. Sprint. eenjarige opleiding Havo en Atheneum geen lesgeld en gratis studieboeken"

Transcriptie

1 H.N. Werkman College Sprint eenjarige opleiding Havo en Atheneum geen lesgeld en gratis studieboeken

2 Welkom op de Havo en Atheneum Sprint van het H.N. Werkman College In deze brochure vind je informatie over de eenjarige voltijd Sprintopleiding Havo en Atheneum. De Sprintopleiding is een afdeling van het H.N. Werkman College in Groningen. De Sprint is gevestigd aan de Melisseweg 2 te Groningen. Wij hopen dat je in deze brochure de informatie vindt die je zoekt. Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij je keuze? Neem dan contact op met ons. Wij helpen je graag verder. Telefoon: of per info.sprint@werkmancollege.nl Meer informatie vind je ook op onze website: De Sprint Onze Sprint biedt jongeren tussen 17 en 23 jaar de mogelijkheid om de laatste twee jaar van Havo of Atheneum versneld te doorlopen. Iedereen op Werkman Sprint heeft hetzelfde doel: zo snel mogelijk verder studeren in het HBO of het WO. Met het halen van een diploma heb je ook een startkwalificatie waarmee je de arbeidsmarkt op kunt, mocht je niet (meteen) verder willen studeren. Je zult merken dat de aanpak op Werkman Sprint volwassen is. Omdat de Sprint een intensief les- en toetsprogramma kent, verwachten we van onze cursisten een volwassen studiehouding. Het lestempo is hoog maar de Sprint is daar ook roostertechnisch goed op ingericht. Een Sprintcursist heeft gemiddeld drie uren per week extra les in vergelijking met gewone Havo- en Atheneum-examenklassen. Je moet zorgen dat je de stof van week tot week goed bijhoudt. Doe je dat niet, dan heb je snel een achterstand die je maar heel moeilijk kunt inhalen. Je moet dus echt bereid zijn om absolute prioriteit te geven aan je schoolwerk. Naast instructie- en werklessen kennen we ook z.g. keuzelessen. Tijdens deze uren worden vakken aangeboden waar je terecht kunt voor extra uitleg en hulp. De onderlinge stimulans bij ons op de Sprint is erg groot. Het onderwijs is kleinschaliger dan op de meeste andere scholen in het voortgezet onderwijs. Hierdoor leren docenten en cursisten elkaar sneller kennen. Op deze manier is het gemakkelijker om jou de begeleiding te geven die jij nodig hebt. Denk je dat Werkman Sprint een goede keus voor jou is? Lees dan eerst alle informatie op onze website Kijk ook goed naar de voorwaarden waaraan je moet voldoen om te kunnen worden geplaatst. Wil je je aanmelden? Stuur een aanmeldingsformulier naar ons op. Dit kun je van de website downloaden. Je vindt daar ook alle informatie over de aanmeldingsprocedure. Kun je nog niet alle door ons gevraagde gegevens meezenden, stuur dan toch je aanmelding met zoveel mogelijk informatie, zodat deze kan worden geregistreerd. Pas na ontvangst van alle gevraagde gegevens nemen we je aanmelding in behandeling. Heb je belangstelling? Wacht niet te lang: Werkman Sprint biedt plaats aan ongeveer 180 cursisten. Jaarlijks melden zich meer dan 250 geïnteresseerden! De sluitingsdatum voor aanmelding is 23 juni Komt je aanvraag ná die datum bij ons binnen, dan loop je het risico dat we je aanvraag niet meer in behandeling kunnen nemen.

3 Het eenjarig programma Voor wie is Werkman Sprint? Op Werkman Sprint doe je de hele bovenbouw in één jaar. Een tweejarig traject (gespreid examen) is alleen mogelijk in geval van langdurige ziekte of andere ernstige gevallen van overmacht. Hiervoor is toestemming vereist van het bevoegd gezag. Als je al eens in de bovenbouw Havo of Atheneum hebt gezeten, is het eenjarige programma erg handig. Je werkt de hele stof nog een keer systematisch door. Als er hiaten in je kennis zitten, kun je deze goed wegwerken. Je hebt dan meestal ook een aantal onderdelen afgesloten die je kunt meenemen (zie vrijstellingen). Werkman Sprint is bedoeld voor jongeren tussen de 17 en 23 jaar (peildatum 1 augustus 2014) voor wie het reguliere voortgezet onderwijs niet meer de beste oplossing is. Dat kan zijn omdat je gezakt bent in het eindexamenjaar of omdat je bent uitgevallen in de bovenbouw bijvoorbeeld door sociale, medische of andere omstandigheden. Meestal heb je nog geen zgn. startkwalificatie. Soms ben je het reguliere onderwijs gewoon ontgroeid. Je bent zelf volwassen, hebt een volwassen werkhouding en wilt ook zo behandeld worden. Er zijn cursisten die de Sprint willen gebruiken om door te stromen van Havo naar Atheneum. Er zijn studenten in het HBO die achteraf gezien toch liever hun Atheneumdiploma willen halen om naar de universiteit te kunnen. Onze eenjarige Sprint Atheneumopleiding biedt dan deze mogelijkheid. Toelatingseisen voor Havo Leerlingen die zijn blijven zitten in Havo 4 (afhankelijk van de cijferlijst en het vakkenpakket) Leerlingen die in het bezit zijn van een overgangsbewijs naar Havo 5 Leerlingen die gezakt zijn voor het Havo-diploma Leerlingen die zijn blijven zitten in VWO 4 (afhankelijk van de cijferlijst en het vakkenpakket) of in het bezit zijn van een overgangsbewijs naar VWO 5 of 6 Toelatingseisen voor Atheneum Leerlingen die in het bezit zijn van een Havo-diploma (met gemiddeld 7) Leerlingen die zijn blijven zitten in het VWO 5 (afhankelijk van de cijferlijst en het vakkenpakket) Leerlingen met een overgangsbewijs naar VWO 6 Leerlingen die gezakt zijn voor het VWO-diploma Andere toelatingscriteria Niet alleen bovenstaande eisen zijn bepalend voor toelating tot Werkman Sprint. We kijken heel goed naar hoe je schoolcarrière is verlopen. We kijken naar je cijfers. Ook kunnen je persoonlijke omstandigheden een rol spelen bij onze beslissing je wel of niet toe te laten. Zijn er factoren die het halen van een diploma kunnen bemoeilijken? Kunnen we er iets aan doen om dat risico zo klein mogelijk te maken? Of is het risico zo groot dat je beter iets anders kunt gaan doen? De uiteindelijke beslissing om je plaatsen, ligt bij ons. Als wij de Sprintopleiding voor jou geen verstandige keuze vinden, zullen we je niet toelaten. Wisseling van profiel is in beperkte mate mogelijk. Alle vragen die te maken hebben met de profielkeuze en de samenstelling van het vakkenpakket komen ook tijdens het intakegesprek aan de orde.

4 Van Havo naar Atheneum Je kunt een Werkman Sprintopleiding ook volgen voor doorstroom van Havo naar Atheneum. In dit geval moet je rekening houden met een extra druk programma. Je gaat niet alleen werken op een hoger niveau dan je gewend was, maar bovendien gaat alles heel erg snel. Daarom moet je als doorstromer in elk geval een goede cijferlijst hebben om toegelaten te kunnen worden. Een lijst met gemiddeld een zeven is minimaal nodig. Voor toelating tot sommige profielen of profielvakken kunnen andere of hogere eisen worden gesteld. 100% aanwezigheidsplicht lessen Werkman Sprint is een onderdeel van het H.N. Werkman College en we zijn een school voor regulier voortgezet voltijd dagonderwijs. Bij ons geldt dus een 100% aanwezigheidsplicht, ook als je niet meer leerplichtig bent. In Nederland is iedereen leerplichtig tot 18 jaar. Heb je nog geen diploma op minimaal Havo- of MBO-2-niveau, dan ben je nog steeds kwalificatieplichtig en dus eigenlijk ook leerplichtig. Ben je regelmatig afwezig of kom je regelmatig te laat zonder geldige reden? Dan zijn wij wettelijk verplicht dit te melden bij de RMC, de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie van de gemeente waarin je woont. Verzuim staat vaak een succesvolle afronding van je opleiding in de weg. Op de Sprint vinden we het tijdig signaleren en het voorkomen van verder verzuim dan ook heel belangrijk. Daarom werken wij nauw samen met het RMC en heeft de Sprint een eigen RMC+ambtenaar.

5 De schoolexamens Profielkeuze en vakkenpakket We kennen drie zogenaamde SE-periodes. Er is een inhaal- en herkansmogelijkheid aan het eind van elke toetsperiode. Werkman Sprint moet voldoen aan dezelfde exameneisen als elke andere school voor voortgezet onderwijs in Nederland. Je kunt bij ons alleen een volledig examen afleggen. Vrijstellingen en onderwijstijd De Sprint biedt alle profielen aan. Elk profiel bestaat uit een gemeenschappelijk deel en een profieldeel. Het vakkenpakket staat voor deze onderdelen nagenoeg vast. Daarnaast moet er een profielkeuzevak worden gekozen (beperkte keuze). Om het pakket volledig te krijgen, moet er nog een vak uit het vrije deel gekozen worden (zie ook het overzicht op de volgende pagina). NB Bij te weinig belangstelling kan de schoolleiding besluiten een vak niet aan te bieden. Bij ons op de Sprint kun je alleen maar het volledige vakkenpakket volgen. Sommige examenonderdelen die je op een andere school al met een bepaald resultaat hebt afgesloten, kun je echter wel meenemen en leveren een vrijstelling op. Voorbeelden zijn: Volledig afgesloten (zgn. kleine) vakken die geen Centraal Examen hebben (bijvoorbeeld Maatschappijleer, ANW, LO, NLT of CKV). Volledig afgesloten delen van vakken die niet terugkomen in het Centraal Examen (onder andere schrijf-, spreek- en luistervaardigheid of literatuur bij Nederlands of Engels en praktische opdrachten). Met een Havo-diploma krijg je op Atheneum vrijstelling voor ANW, CKV en Maatschappijleer. Je krijgt alleen een vrijstelling wanneer je kunt aantonen dat je de betreffende onderdelen inderdaad met het gevraagde resultaat hebt afgesloten. Je regelt je vrijstellingen bij onze schoolexamencoördinator tijdens zijn spreekuren. Dit kan tot uiterlijk 3 november Mocht je door het niet hoeven volgen van een aantal lessen i.v.m. vrijstellingen niet voldoen aan de wettelijk vastgestelde onderwijstijd, dan moet je (een deel van) deze uren in het studiecentrum maken. Ontheffingen In de profielen N&G en N&T kan ontheffing worden gevraagd voor de tweede moderne vreemde taal wanneer het onderwijs in de taal naar verwachting een succesvolle afronding van de opleiding verhindert. Je moet dan twee vakken in het vrije deel kiezen. Het vak NLT moet dan onderdeel zijn van je totale vakkenpakket!

6 Havo-Sprint biedt onderstaande profiel- en vakkenkeuze profiel- en vakkenkeuze Havo Sprint gemeenschappelijk deel Nederlands Nederlands Nederlands Nederlands Engels Engels Engels Engels maatschappijleer maatschappijleer maatschappijleer maatschappijleer CKV CKV CKV CKV LO LO LO LO profieldeel (kruis aan) cultuur & economie & natuur & natuur & maatschappij maatschappij gezondheid techniek geschiedenis wiskunde A wiskunde A/B wiskunde B kies één vak uit: geschiedenis biologie natuurkunde Duits economie scheikunde scheikunde Frans profielkeuzevak kies één vak uit: kies één vak uit: kies één vak uit: kies één vak uit: aardrijkskunde Duits aardrijkskunde biologie* economie Frans NLT NLT kies één vak uit: aardrijkskunde natuurkunde tekenen M & O natuurkunde alleen in * keuze biologie is muziek combinatie met wis B dubbelprofiel NT & NG filosofie vrije deel in het vrije deel moet je één vak Duits Duits filosofie filosofie kiezen. Schrijf 1 voor je vak van Frans Frans muziek muziek eerste keuze en schrijf 2 voor je economie M & O tekenen tekenen vak van tweede keuze. M & O aardrijkskunde NLT* NLT aardrijkskunde filosofie M & O biologie filosofie muziek M & O muziek* tekenen * niet samen met ak tekenen* wiskunde A * mu niet samen met te Atheneum-Sprint biedt onderstaande profiel- en vakkenkeuze profiel- en vakkenkeuze Atheneum Sprint gemeenschappelijk deel Nederlands Nederlands Nederlands Nederlands Engels Engels Engels Engels ANW ANW ANW ANW maatschappijleer maatschappijleer maatschappijleer maatschappijleer CKV CKV CKV CKV LO LO LO LO kies één vak uit: kies één vak uit: kies één vak uit:* kies één vak uit:* Duits Duits Duits Duits Frans Frans Frans Frans profieldeel cultuur & economie & natuur & natuur & maatschappij maatschappij gezondheid techniek wiskunde A/C wiskunde A wiskunde A/B wiskunde B geschiedenis geschiedenis biologie scheikunde economie scheikunde natuurkunde profielkeuzevak kies één vak uit: kies één vak uit: kies één vak uit: kies één vak uit: aardrijkskunde Duits aardrijkskunde biologie* economie Frans NLT NLT kies één vak uit: aardrijkskunde natuurkunde tekenen M & O natuurkunde alleen in * keuze biologie is muziek combinatie met wis B dubbelprofiel NT & NG filosofie vrije deel in het vrije deel moet je één vak Duits Duits Duits Duits kiezen. Schrijf 1 voor je vak van Frans Frans Frans Frans eerste keuze en schrijf 2 voor je economie M & O filosofie filosofie vak van tweede keuze. M & O aardrijkskunde muziek muziek aardrijkskunde filosofie* tekenen tekenen filosofie muziek* NLT NLT muziek* tekenen* aardrijkskunde biologie tekenen* * keuze voor fi/mu/te is M & O M & O * mu niet samen met te dubbelprofiel EM & CM * In de profielen N&G en N&T kan ontheffing worden gevraagd voor de tweede moderne vreemde taal wanneer het onderwijs in de taal naar verwachting een succesvolle afronding van de opleiding verhindert. Je moet dan twee vakken in het vrije deel kiezen. Het vak NLT moet dan onderdeel zijn van je totale vakkenpakket.

7 De communicatie met cursisten en ouders Hoe we met je ouders (of verzorgers) communiceren, hangt af van je leeftijd en je woonsituatie. Als je nog geen 18 bent, zijn je ouders je wettelijke vertegenwoordigers. Je ouders worden dan volledig op de hoogte gehouden van jouw resultaten en je functioneren op school. Als je 18 jaar of ouder bent, verloopt de communicatie van de school in principe met jou. Echter, op de Sprint vinden we ouderparticipatie erg belangrijk. We hebben ervaren dat als de ouders betrokken zijn en blijven bij het leerproces, de slagingskans vergroot, met name als er zich gedurende het schooljaar zaken voordoen die een succesvolle afsluiting van het Sprint-jaar in de weg kunnen staan. We vragen daarom alle cursisten die gedurende het schooljaar 18 worden, of al 18 jaar of ouder zijn, toestemming om contact op te nemen met, of gegevens te verstrekken aan de ouders over de voortgang op school wanneer de school dit noodzakelijk vindt. De kosten Net als op alle openbare middelbare scholen worden ook bij ons de boeken gratis verstrekt. Ook hoef je bij ons geen lesgeld te betalen. Voor de extra zorg en begeleiding die wij bieden, is een bijdrage van 295 euro verschuldigd. De begeleiding op de Sprint Elke cursist heeft een eigen mentor. Deze mentor is je eerste aanspreekpunt. De belangrijkste taak van de mentor is jouw studievoortgang te bewaken. Zijn de cijfers die je haalt in orde? Was je aanwezig op de toets? Ben je niet ongeoorloofd afwezig tijdens lessen? Gaat het goed met je of zijn er problemen waardoor je niet meer zo goed kunt studeren? Daarnaast is er een zorgcoördinator aanwezig die een intensievere vorm van begeleiding kan geven. Wanneer we denken dat er (leer)psychologische problemen spelen, kan er een afspraak gemaakt worden met de schoolpsycholoog. In bijzondere gevallen kan er specialistisch onderzoek verricht worden door een schoolbegeleidingsdienst, bijvoorbeeld een capaciteitentest. Voor zo n test geldt een eigen bijdrage. Het decanaat Bij het decanaat kun je terecht met vragen over de keuze van je vervolgopleiding, studiefinanciering, aanmelding HBO/WO en eventueel tussentijdse plaatsing bij een MBO-opleiding. Een handig hulpmiddel is de website van het decanaat onder de link: Aan het begin van het schooljaar kun je je aanmelden voor deze website met je leerlingennummer. Op deze site is heel veel informatie te vinden. Na aanmelding ontvang je van de decaan ook nieuwsbrieven over open dagen etc. Via de decaan kan je ook een studie-interessetest maken.

8 De aanmeldingsprocedure Je kunt zelf een aanmeldingsformulier downloaden vanaf onze website ( Hier vind je ook nadere instructies (wat moet je meesturen, waar moet het heen e.d.). Heb je problemen met het downloaden van het formulier? Stuur dan even een mailtje naar Als wij alle aanmeldingsgegevens van je ontvangen hebben, nemen we eerst contact op met je oude school voor nadere informatie. Zodra ook deze informatie is ontvangen, kunnen we besluiten of je voor plaatsing in aanmerking komt of niet. Als we je niet kunnen plaatsen, krijg je hierover per bericht. We zullen daarin altijd onze beslissing motiveren. Adressen en links H.N. Werkman College Sprint Havo en Atheneum Melisseweg BX Groningen Postbus BB Groningen info.sprint@werkmancollege.nl Als we je wel kunnen plaatsen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. We nemen dan telefonisch contact met je op. De intakegesprekken vinden plaats in mei, juni en juli in ons gebouw aan de Melisseweg 2, in Groningen. Heb je belangstelling? Wacht dan niet met het insturen van je aanmeldingsformulier. Denk om de sluitingsdatum van 23 juni Je kunt je alvast aanmelden, ook al kun je nog geen kopie van je bewijs van vooropleiding meesturen. Van 4 juli tot en met 18 augustus is de school gesloten vanwege de zomervakantie. Route Stadsbus, richting Beijum - Lewenborg (vanaf het centraal station) Lijn 3, 6, 161 en 65 Halte-letter: J Y S Auto Ringweg oost, afslag Ulgersmaborg. Op de Akeleiweg neem je de eerste weg rechts, de Lavendelweg. Volg deze weg tot de T-splitsing met de Melisseweg. Rechtdoor ligt de parkeerplaats van de school Sprint S

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5 Veel gestelde vragen vavo april 2015: ALGEMEEN... 3 Wat betekent vavo?... 3 Hoe oud moet je zijn voor vavo?... 3 Wat zijn de lestijden?... 3 Hoe groot zijn de klassen?... 4 TOELATINGSEISEN, AANMELDING

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2018-2019 Versie: 9 april 2018 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Na vmbo-t 4 naar havo 4

Na vmbo-t 4 naar havo 4 Na vmbo-t 4 naar havo 4 decaan vmbo-t: Kitty Bijenhof (bye@hermannwesselinkcollege.nl) teamleider havo 123 en vervangend teamleider havo bovenbouw : Yvette Thorn (tho@hermannwesselinkcollege.nl) Emmie

Nadere informatie

2015-2016. uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g. Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma

2015-2016. uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g. Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma 2015-2016 uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma 2 Welkom Open avonden 2015» Woensdag 18 maart 18.00-20.30 uur»

Nadere informatie

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018 Profielkeuze 3 Havo 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Digitaal portfolio vragenlijsten

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Informatie over Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel

Nadere informatie

Profielkeuze voorlichting

Profielkeuze voorlichting Profielkeuze voorlichting 31-10-2013 Presentatie : M. Speetjens (Coördinator in-uitstroom/decaan) Presentatie van de 4 profielen in het regulier onderwijs Profielen op Helder Aansluiting op het hbo, universiteit

Nadere informatie

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014 OUDERAVOND 3 HAVO Dinsdag 7 januari 2014 Agenda: Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen

Nadere informatie

Profielkeuze in VWO 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6

Profielkeuze in VWO 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 Profielkeuze in VWO 3 Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 gzegers@donboscocollege.com De profielen Cultuur en Maatschappij (C&M) Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Gezondheid (N&G) Natuur

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Inhoud Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel Veel vervolgopleidingen

Nadere informatie

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5 Veel gestelde vragen VAVO april 2016: ALGEMEEN... 3 Wat betekent vavo?... 3 Hoe oud moet je zijn voor vavo?... 3 Wat zijn de lestijden?... 3 Hoe groot zijn de klassen?... 4 TOELATINGSEISEN, AANMELDING

Nadere informatie

WP 3 September 2015. Welkom

WP 3 September 2015. Welkom WP 3 September 2015 Welkom Even voorstellen: Liesbeth Arens Decaan VWO Medewerker team 6 ANW Wat in en na 3 VWO? Nu en Later (LOB) Worden wie je bent Wat ik wil bespreken De weg door het jaar daarheen

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 05 november 2018

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 05 november 2018 Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum 05 november 2018 Dhr. R. Gaj (Fa) COÖRDINATOR HAVO 4/5 Dhr. F. Vervoort (Du) COÖRDINATOR ATHENEUM 5/6 Programma voor vanavond Welkom Dhr. F. Vervoort, coördinator

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

18.00 uur Welkom 18.05 uur Algemene informatie 18.45 uur Vragen 19.30 uur Afsluiting

18.00 uur Welkom 18.05 uur Algemene informatie 18.45 uur Vragen 19.30 uur Afsluiting 18.00 uur Welkom 18.05 uur Algemene informatie 18.45 uur Vragen 19.30 uur Afsluiting 15, 21 en 22 januari: 10-min. gesprekken Eerste week van maart: keuzecarousel nieuwe vakken 13 maart: inleveren voorlopige

Nadere informatie

Profielkeuze 4 MAVO

Profielkeuze 4 MAVO Profielkeuze 4 MAVO 2019-2020 2 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een profiel. Doordat de meeste vakken in de derde

Nadere informatie

Programma uur Welkom uur Algemene informatie uur Vragen uur Afsluiting

Programma uur Welkom uur Algemene informatie uur Vragen uur Afsluiting Programma 19.00 uur Welkom 19.05 uur Algemene informatie 19.45 uur Vragen 20.30 uur Afsluiting Belangrijke data 21 december: keuzecarrousel nieuwe vakken 8, 15 en 16 januari: 10-min. gesprekken 9 februari:

Nadere informatie

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND 25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND Kiezen is een kunst De profielkeuze (en later de opleidingskeuze) is geen eenmalige beslissing maar een proces. Vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

19.00 uur Welkom uur Algemene informatie uur Vragen uur Afsluiting

19.00 uur Welkom uur Algemene informatie uur Vragen uur Afsluiting 19.00 uur Welkom 19.05 uur Algemene informatie 19.45 uur Vragen 20.30 uur Afsluiting 18 februari: keuzecarrousel nieuwe 26 februari: inleveren voorlopige stroomkeuze 7, 13 en 14 april: 10-min. gesprekken

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2019-2020 Versie: 26 maart 2019 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 havo

Ouderavond Profielkeuze 3 havo Ouderavond Profielkeuze 3 havo 2017 2018 Programma Voortraject De keuzes Waar rekening mee houden? Hoe verder Vragen? 1 Voortraject: keuzelessen & oriëntatie Uitleg profielbrief (de keuzes) Opdrachten

Nadere informatie

Na vmbo-t 4 naar havo 4

Na vmbo-t 4 naar havo 4 Na vmbo-t 4 naar havo 4 decaan vmbo-t: Kitty Bijenhof (bye@hermannwesselinkcollege.nl) teamleider havo havo : Yvette Thorn (tho@hermannwesselinkcollege.nl) De map en de website inhoud map overzicht profielen

Nadere informatie

Profielkeuze Havo-3 2013-2015

Profielkeuze Havo-3 2013-2015 Profielkeuze Havo-3 2013-2015 Havo-4/5 Tweede Fase 2013-2015 Profiel- en vakkenkeuze 15 januari 2013 decaan Mavo/Havo: Anita Schutte Informatie Profielkeuze Informatie: Keuzebegeleiding inhoud profielen

Nadere informatie

Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari

Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari 2019 1 Welkom Dhr. S.van Boxtel Dhr. R.van Haaren Mevr. M.Molenschot Dhr. B.Bogaers Conrector LJC 4 havo Decaan havo Decaan havo 2 3 Wat houdt een overstap

Nadere informatie

Profielkeuzedag 2011. Ouderavond 8 maart

Profielkeuzedag 2011. Ouderavond 8 maart Profielkeuzedag 2011 Ouderavond 8 maart Tijdspad 7 maart profielkeuzedag HA3 8 maart ouderavond Week 10 en 11 vakadviezen vakdocenten Gesprekken decaan of mentor Definitieve profielkeuze voor 15 april

Nadere informatie

WWW.ROC-TERAA.NL AVO COLLEGE HAVO / VWO. VAVO College is onderdeel van

WWW.ROC-TERAA.NL AVO COLLEGE HAVO / VWO. VAVO College is onderdeel van WWW.ROC-TERAA.NL AVO COLLEGE HAVO / VWO VAVO College is onderdeel van 2 Alsnog je HAVO- of VWO-diploma halen? Bij het VAVO College Helmond kan dat! Ook kun je certificaten op HAVOof VWO-niveau behalen.

Nadere informatie

INFORMATIEMIDDAG DOORSTROOM 5 HAVO 5 VWO

INFORMATIEMIDDAG DOORSTROOM 5 HAVO 5 VWO INFORMATIEMIDDAG DOORSTROOM 5 HAVO 5 VWO Maandag 19 maart 2018 Voorstellen / programma Informatie teamleider 3/4/5/6 vwo Informatie decaan Informatie over internationalisering / IB Mw. Hormann Mw. Derksen

Nadere informatie

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek.

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek. VWO Wil je een universitaire opleiding volgen en heb je nog geen vwo-diploma? Kun of wil je je schoolloopbaan niet meer vervolgen op een reguliere school voortgezet onderwijs en ben je minimaal 16 jaar?

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beter beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl Het programma De profielkeuze in klas 3 Op weg naar de profielkeuze De vier profielen Qompas Tips voor leerlingen Tips voor ouders Regels profielkeuze en overgangsregels l.blankers@gerritvdveen.nl De profielkeuze

Nadere informatie

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist Educatie Volwassenenonderwijs 2007 2008 VAVO Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs vmbo-t havo vwo Amersfoort Veenendaal Zeist Amersfoort Veenendaal Zeist VAVO Het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs)

Nadere informatie

Profielkeuze. Sanne ten Haken & Bas Reuvers Decanen

Profielkeuze. Sanne ten Haken & Bas Reuvers Decanen Profielkeuze Sanne ten Haken & Bas Reuvers Decanen Inhoud Opbouw profiel Welke keuzemogelijkheden zijn er? Kan zomaar alles gekozen worden of gelden er beperkingen? Doorstroommogelijkheden vergroten met

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst!

Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO januari 2017 1 Profielen Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek januari 2017 2 Opbouw van een profiel gemeenschappelijk

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2018-2019 R. Schouten sectordirecteur havo Programma Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 vwo de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Merkbare veranderingen

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 vwo de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Merkbare veranderingen Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 vwo de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Welk profiel past bij mij?

Welk profiel past bij mij? Welk profiel past bij mij? Informatie over de profielkeuze voor havoleerlingen op Lariks havo INHOudsopgave Bijna naar de bovenbouw 3 Wat verandert er? 4 Wat is een profiel? 5 Welk profiel kies jij? 6

Nadere informatie

Programma uur Welkom uur Algemene informatie uur Vragen uur Afsluiting

Programma uur Welkom uur Algemene informatie uur Vragen uur Afsluiting Programma 19.00 uur Welkom 19.05 uur Algemene informatie 19.45 uur Vragen 20.30 uur Afsluiting Belangrijke data (week van) 6 maart: keuzecarrousel nieuwe 17 maart: inleveren voorlopige stroomkeuze 13,

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

_vavo egiocollegeopleidingen

_vavo egiocollegeopleidingen _vavo egiocollegeopleidingen In één jaar je havo- of vwo-diploma Studeren in je eigen tempo Open huis 22 maart 2017 van 18.00-20.00 uur zie www.regiocollege.nl Zaandam Purmerend 2017-2018» Havo 5_p4» Vwo

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND. 3e klas havo en vwo. Donderdag 15 januari 2015. Welkom!

VOORLICHTINGSAVOND. 3e klas havo en vwo. Donderdag 15 januari 2015. Welkom! VOORLICHTINGSAVOND 3e klas havo en vwo Donderdag 15 januari 2015 Welkom! Begeleiding profielkeuze 2014-2015 mentorlessen met profielkiezer (okt apr) decaaninfo: stencil 4 profielen (nov) Afname ILIAS-test

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017 Profielkeuze 3 VWO 6 december 2017 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Advies van de mentor,

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 3 december 2015 Het profiel I II Het gemeenschappelijk deel Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel De inrichting van de profielen 1 Het gemeenschappelijk deel Nederlands

Nadere informatie

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 30 november 2016

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 30 november 2016 Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum 30 november 2016 Dhr. R. Gaj (Fa) COÖRDINATOR HAVO 4/5 Dhr. F. Vervoort (Du) COÖRDINATOR ATHENEUM 5/6 Programma voor vanavond Welkom Dhr. F. Vervoort, coördinator

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst!

Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO januari 2018 1 Profielen Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek januari 2018 2 Opbouw van een profiel gemeenschappelijk

Nadere informatie

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 4 OP WEG NAAR KLAS 4HAVO VMBO 4 TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.blz. 3 2. Route tl-mbo-hbo vergeleken met tl-havo-hbo blz. 4 3. De tweede fase (HAVO/VWO) blz. 5 4. Welk

Nadere informatie

Arcus College AANMELDFORMULIER Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO

Arcus College AANMELDFORMULIER Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO Niet invullen! Ovnr Arcus College AANMELDFORMULIER 2019-2020 Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO Samen met dit aanmeldingsformulier dient u in te leveren: 1. Een kopie van een geldig paspoort of identiteitsbewijs

Nadere informatie

Profielkeuze in Havo 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6

Profielkeuze in Havo 3. Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 Profielkeuze in Havo 3 Gonnie Zegers Decaan Havo/VWO 3, 4, 5 en 6 gzegers@donboscocollege.com De profielen Cultuur en Maatschappij (C&M) Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Gezondheid (N&G) Natuur

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar HAVO-4 met een Mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het Mavodiploma door te stromen naar Havoo-4 op het Hoeksch Lyceum. De overstap

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

_vavo egiocollegeopleidingen

_vavo egiocollegeopleidingen _vavo egiocollegeopleidingen In één jaar je havo- of vwo-diploma Studeren in je eigen tempo Open huis 16 maart en 8 juni 2016 vanaf 18 uur zie www.regiocollege.nl Zaandam Purmerend» Havo 5_p4» Vwo 6_p7

Nadere informatie

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl

Het programma. l.blankers@gerritvdveen.nl Het programma De profielkeuze in klas 3 Op weg naar de profielkeuze De vier profielen Qompas Tips voor leerlingen Tips voor ouders Spelregels profielkeuze en overgangsregels l.blankers@gerritvdveen.nl

Nadere informatie

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek.

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek. VMBO-TL/MAVO Wil je naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4 en heb je nog geen vmbo-diploma? Kun of wil je je schoolloopbaan niet meer vervolgen op een reguliere VO-school en ben je minimaal 16 jaar? Dan

Nadere informatie

Welkom. Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl

Welkom. Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl Welkom Fons Heuvelmans & Bas Reuvers decanen tel.:0495-431030 f.heuvelmans@lvo-weert.nl b.reuvers@lvo-weert.nl Vanavond. Wat is een geschikt profiel voor mijn zoon of dochter? Welke keuzemogelijkheden

Nadere informatie

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017 KEUZE PROCES havo 3 en vwo 3 22 november 2017 Even voorstellen Henk Middelhoven decaan havo-vwo Loek Zoon Afdelingsleider havo-vwo lj. 1 t/m 3 Meneer,... Ik vind het maar raar... Nu moet ik een profiel

Nadere informatie

VAVO COLLEGE HAVO/VWO. VAVO College is onderdeel van

VAVO COLLEGE HAVO/VWO. VAVO College is onderdeel van VAVO COLLEGE HAVO/VWO VAVO College is onderdeel van 2 Alsnog je HAVO- of VWO-diploma halen? Bij het VAVO College Helmond kan dat! Ook kun je certificaten op HAVOof VWO-niveau behalen. Die certificaten

Nadere informatie

Profielkeuze Tweede Fase

Profielkeuze Tweede Fase Profielkeuze Tweede Fase 3e leerjaar havo/vwo 3 december 2015 Even voorstellen Loek Zoon - afdeling havo/vwo leerjaar 1 t/m 3 (ter vervanging van decaan) Maud Knook - afdeling havo/vwo leerjaar 4 t/m 6

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Leerwegplanner. Vakkenpakketkeuze/sectorkeuze voor 4 MAVO 2016-2017

Leerwegplanner. Vakkenpakketkeuze/sectorkeuze voor 4 MAVO 2016-2017 Leerwegplanner Vakkenpakketkeuze/sectorkeuze voor 4 MAVO 2016-2017 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een sector. Doordat

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze (Havo) IVKO 18 januari 2016

Ouderavond Profielkeuze (Havo) IVKO 18 januari 2016 Ouderavond Profielkeuze (Havo) IVKO 18 januari 2016 Ouderavond profielkeuze Robbie Dumfries Jurgen Haas Decaan Mentoren C1 Jacqueline Liesdek Olga Abell Mentoren C2 Gijs van Dijk Programma C1, C2 en D-doorstroom

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

Ouderavond profielkeuze 3 havo

Ouderavond profielkeuze 3 havo Ouderavond profielkeuze 3 havo Onderdelen keuzeproces LOB Keuzeweb Vakkenvoorlichting Stage Voorlichting profielkeuzevakken MAW, Biologie, Informatica, NLT, M&O, BSM en Economie Het juiste profiel? Adviezen

Nadere informatie

Informatieavond HAVO 4. Welkom

Informatieavond HAVO 4. Welkom Informatieavond HAVO 4 Welkom Informatieavond 4 havo Programma informatieavond Ons motto Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 4 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische

Nadere informatie

INFORMATIEMIDDAG OVERSTAP 5 HAVO 5 VWO. Woensdag 8 maart 2017

INFORMATIEMIDDAG OVERSTAP 5 HAVO 5 VWO. Woensdag 8 maart 2017 INFORMATIEMIDDAG OVERSTAP 5 HAVO 5 VWO Woensdag 8 maart 2017 Even voorstellen Mw. Zandbergen teamleider 3/4/5/6 vwo Mw. Derksen decaan vwo Dhr. Wellen teamleider internationaal Indeling middag Informatie

Nadere informatie

VAVO. ROC Horizon College. Een vierbaansweg om je diploma te halen! 2013-2014. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Voortgezet onderwijs voor volwassenen

VAVO. ROC Horizon College. Een vierbaansweg om je diploma te halen! 2013-2014. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Voortgezet onderwijs voor volwassenen Voortgezet onderwijs voor volwassenen 2013-2014 VAVO Een vierbaansweg om je diploma te halen! Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6 ROC Horizon College HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND ROC

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016

Welkom op de ouderavond over de profielkeuze. Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Welkom op de ouderavond over de profielkeuze Klas 3 havo/vwo 21 januari 2016 Mw. T. Heesterbeek Dhr. B. Stapel Mw. M. van der Heide Mw. E. Rademakers Mw. J. Schoemaker Mw. J. Pennings Mw. S. Ramaekers

Nadere informatie

Decanenavond klas 3H/V/G

Decanenavond klas 3H/V/G Decanenavond klas 3H/V/G 28 januari 2019 De decanen B3L, B3P, B3Q, B3R en G3G Henriëtte van Hout B3E, B3F, B3J, en B3K Peter Grootveld Back to the future Sectoren vervolgopleidingen aan het HBO of de Universiteit

Nadere informatie

Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest

Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3 Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest 2 de Fase (de bovenbouw) 4 profielen CM - Cultuur en Maatschappij EM - Economie en Maatschappij NG - Natuur en Gezondheid NT - Natuur

Nadere informatie

Informatieboekje profielkeuze

Informatieboekje profielkeuze Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend jaar te maken met de Tweede Fase. In de tweede fase heeft elke leerling

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Instroomdossier 4TL 4H Naam:

Instroomdossier 4TL 4H Naam: Instroomdossier 4TL 4H 2019-2020 Naam: 1 Inhoud Inleiding... 3 Instroomdossier... 4 Motivatiebrief... 5 Voorlopige cijferlijst... 6 Vakadviezen van docenten... 7 Schooladvies van mentor... 8 Profielkeuzekaart...

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

Welkom. Werken aan je talent

Welkom. Werken aan je talent Welkom Help, ik moet kiezen De opbouw van de avond De organisatie van de Tweede Fase De profielen De begeleiding bij de profielkeuze Het tijdpad van de profielkeuze Welke wiskunde moet ik kiezen? Nieuwe

Nadere informatie

Voorlichtingsavond profielkeuze klas 2

Voorlichtingsavond profielkeuze klas 2 Voorlichtingsavond profielkeuze klas 2 Nicole Lagendijk: teamleider onderbouw Godelieve Calis: LOB- coördinator (Loopbaan Ontwikkeling & Begeleiding) Annemieke van der Klis: decaan havo Vituscollege Bussum

Nadere informatie

Profielkeuze. 3 vwo. degoudsewaarden.nl

Profielkeuze. 3 vwo. degoudsewaarden.nl Profielkeuze 3 vwo Profielkeuze - Profielen - De totstandkoming van de profielkeuze - Tijdpad Profielen Vier profielen CULTUUR en MAATSCHAPPIJ ECONOMIE en MAATSCHAPPIJ NATUUR en GEZONDHEID NATUUR en TECHNIEK

Nadere informatie

VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6. horizoncollege.nl ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6. horizoncollege.nl ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Voortgezet algemeen volwassenen onderwijs 2016-2017 VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6 ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND vavo Alsnog je vwo, havo of vmbo-tl diploma halen? Pak je kans op het vavo! 2

Nadere informatie

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO En Profil 5 VWO 2017-2018 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO 2017-2018 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 DE KEUZEPROCEDURE...3 3 DE PRE-PROFIELEN...4 4 DE

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA opleiding vwo. (klas 10 v / 11 v / 12 v)

TOELICHTING bij PTA opleiding vwo. (klas 10 v / 11 v / 12 v) TELICHTING bij PTA opleiding vwo (klas 10 v / 11 v / 12 v) 2017-2018 Maastricht, 1 oktober 2017 Toelichting bij PTA vwo Tweede fase 3 Formulier profielkeuze 4 Keuzeformulier 10 vwo 5 Keuzeformulier 11

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE 2014 2015 Versie februari 2015 In dit boekje zijn voorstellen opgenomen voor enkele kleine wijzigingen in de lessentabel onder voorbehoud van definitieve instemming

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER DERDE KLAS EN HOGER SCHOOLJAAR

AANMELDINGSFORMULIER DERDE KLAS EN HOGER SCHOOLJAAR AANMELDINGSFORMULIER DERDE KLAS EN HOGER SCHOOLJAAR 20... - 20 Geachte mevrouw/meneer, Ten behoeve van de leerlingenadministratie verzoeken wij u dit formulier volledig in te vullen. Er is sprake van aanmelding

Nadere informatie

Profielkeuze Havo

Profielkeuze Havo Profielkeuze Havo-3 2015-2016 Havo-4/5 Tweede Fase 2016-2018 Profiel- en vakkenkeuze decaan VMBO/Havo: Anita Schutte Informatie Profielkeuze Informatie: inhoud profielen opleidingen bij profielen mogelijkheden

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA opleiding havo. Klas 10h/11h. Maastricht, 1 oktober 2017

TOELICHTING bij PTA opleiding havo. Klas 10h/11h. Maastricht, 1 oktober 2017 TELICHTING bij PTA opleiding havo Klas 10h/11h 2017-2018 Maastricht, 1 oktober 2017 Bernard Lievegoed School Toelichting PTA 2017-2018 pleiding havo 1 Toelichting bij PTA 2017 2018 opleiding havo Inleiding

Nadere informatie

PROFIELKEUZE IN KLAS 3

PROFIELKEUZE IN KLAS 3 Voorlichtingsavond: PROFIELKEUZE IN KLAS 3 decaan: Bas van Os b.vanos@sghaarlem.nl Inhoud van deze voorlichting: Hoe te kiezen? Het hoe en wat van de profielen Keuzebegeleidingstraject Vragen? Napraten

Nadere informatie

Informatie Profielkeuze Vernieuwde Tweede Fase cohort

Informatie Profielkeuze Vernieuwde Tweede Fase cohort Informatie Profielkeuze 2015-2016 Vernieuwde Tweede Fase cohort 2016-2019 Informatieboekje profielkeuze Tweede fase en de keuze van een profiel Leerlingen die nu in de derde klas zitten, krijgen volgend

Nadere informatie

Kleiner Mann, was nun? Profielkeuzeavond 2018

Kleiner Mann, was nun? Profielkeuzeavond 2018 Kleiner Mann, was nun? Profielkeuzeavond 2018 Inrichting profielen Keuze uit vier profielen: C&M, E&M, N&G, N&T Elk profiel bestaat uit: gemeenschappelijk deel profielvakken en profielkeuzevakken vrij

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018 VWO 3 Profielkeuze 9 januari 2018 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

Informatieavond profielkeuze 3 vwo. 19 januari 2015

Informatieavond profielkeuze 3 vwo. 19 januari 2015 Informatieavond profielkeuze 3 vwo 19 januari 2015 Programma 20.00 uur: Welkom en inleiding Informatie over culturele kunstzinnige vorming en maatschappijleer Informatie over de profielen 20.45 uur: Bijeenkomst

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie