Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn, Economie, Landbouw en Techniek."

Transcriptie

1 VMBO-TL/MAVO Wil je naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4 en heb je nog geen vmbo-diploma? Kun of wil je je schoolloopbaan niet meer vervolgen op een reguliere VO-school en ben je minimaal 16 jaar? Dan is de vmbo-tl/mavo-opleiding van Dulon vavo wellicht iets voor jou! De opleiding Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Zorg & Welzijn,, Landbouw en Techniek. We bieden de vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer 1, rekenen niveau 2F,, wiskunde, natuur en scheikunde 1 (nask 1), biologie, economie, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijkunde en aan. Ook kun je je profielwerkstuk bij ons doen en volg je, zo nodig LOB (loopbaanoriëntatie). Je kunt de volledige opleiding in één jaar afronden, maar je kunt er ook twee jaar over doen. In het laatste geval volg je het eerste jaar de helft van de vakken en in het tweede jaar de andere helft. Per vak volg je de lesstof van 3 en 4 vmbo-tl in één schooljaar en je sluit elk vak binnen dat schooljaar af met een schoolexamen en een centraal examen. Als je vakken al hebt afgerond, krijg je daar bij het vavo vrijstelling voor. Dit geldt ook voor de examenvakken die Dulon vavo niet zelf aanbiedt, zoals Frans, nask 2, kunstvakken 2 en LO2. We nemen dan de behaalde cijfers over. Als je gezakt bent op aantal vakken kan het vavo dus een goed alternatief zijn. Je doet alleen díe vakken over en kunt je daar helemaal op concentreren. Soms kan het echter ook een goede keuze zijn om een onvoldoende mee te nemen en een vak, waar je een voldoende voor had, over te doen om een (extra) compensatiepunt te halen. In het intakegesprek bespreekt de medewerker van het Dulon vavo met jou de opties. Bij het Dulon vavo kun je je ook inschrijven om losse certificaten te behalen, bijvoorbeeld als je voor je vervolgopleiding een vak nodig hebt waarin je geen examen hebt gedaan. Bij het vavo werk je veel zelfstandig, maar je wordt goed begeleid door een studieloopbaanbegeleider. Opleidingspakket vmbo-tl/mavo Om een vmbo-tl-diploma te kunnen behalen moet je in zes vakken schoolexamen en centraal examen doen. Daarnaast moet voor maatschappijleer 1 een schoolexamen afleggen, moet je een profielwerkstuk schrijven en de rekentoets (niveau 2F) maken. Het vakkenpakket bestaat uit het algemene deel, het profieldeel en het vrije deel. De vakken uit het algemene deel zijn voor iedereen verplicht. Je vakkenpakket moet een geldig profiel omvatten. Binnen ieder profiel moet je een profielwerkstuk schrijven. Je krijgt ook het vak loopbaanoriëntatie (LOB) aangeboden. Dit is geen onderdeel van het examenpakket, maar om toegelaten te worden op een mbo-opleiding moet je een studiekeuzeportfolio overhandigen. Daar werk je aan bij het vak LOB.

2 Hieronder zie je een overzicht van de profielen met de daarbij behorende vakken. Profielen vmbo-tl Gemeenschappelijk Nederlands, Engels, maatschappijleer 1, rekenen (2F), loopbaanoriëntatie (LOB) deel. (verplicht) Profieldeel Techniek Zorg & Welzijn Landbouw Verplicht profielvak + Profielkeuzevakken één keuze uit de profielkeuzevakken Profielwerkstuk Profielwerkstuk Profielwerkstuk Profielwerkstuk Profielwerkstuk Vrije deel Uit het vrije deel moeten twee vakken gekozen worden * Wordt niet aangeboden bij het Dulon vavo Het examen Het examen bestaat uit: - Het schoolexamen. Dit is geformuleerd in de vorm van een programma van toetsing en afsluiting (PTA). Het bepaalt de helft van je eindcijfer. Maatschappijleer wordt afgesloten met een schoolexamen. - Het centraal examen. Dit bepaalt de andere helft van het eindcijfer. Begeleiding Het Dulon vavo is kleinschalig. We bieden onderwijs in een gemoedelijk en volwassen studieklimaat, waarbij de structuur van het studiejaar duidelijk en overzichtelijk is. Alles is gericht op het school- en eindexamen. Per vak wordt er gewerkt met periodeplanners. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent. We benaderen jou op een volwassen manier en verwachten van jou dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leerproces. Je krijgt een individuele studieloopbaanbegeleider om je daarbij te ondersteunen. Met deze slb-er kun je onder andere de knelpunten bespreken, die je tegenkomt in je opleiding. Ook begeleidt de slb-er je bij het maken van een goede keuze voor je vervolgopleiding.

3 Nu kan het soms wel eens zijn dat de dingen niet zo gaan als je zou willen. Denk aan faalangst, dyslexie of psychische problemen. Dan kunnen we via Succes A12 nog extra ondersteuning bieden, zoals faalangsttraining, coaching en dyslexie-ondersteuning. Toelatingsvoorwaarden Leeftijd Om je in te schrijven bij het vavo moet je op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar 18 jaar of ouder zijn. Als je op 1 oktober van dat schooljaar 16 of 17 jaar bent, kun je alleen worden toegelaten met de uitdrukkelijke instemming van de laatst bezochte school voor voortgezet onderwijs. Je blijft dan ingeschreven bij deze vo-school en wordt met bekostiging overgedragen aan het vavo (uitbesteding of Rutte-regeling). Ook als je 18 jaar of ouder bent, kun je door je voschool worden uitbesteed naar het vavo. Deze regeling geldt alleen als je onafgebroken bij het voortgezet onderwijs ingeschreven bent geweest. In het algemeen is uitbesteding mogelijk als je gezakt bent en in maximaal 3 à 4 vakken opnieuw examen moet doen. Als je meer vakken over moet doen, kan dat meestal beter op je huidige vo-school. Een vo-school kan je ook uitbesteden om opleiding op een hoger niveau te doen. Bijvoorbeeld: je hebt je vmbo-tl-diploma en wilt een havodiploma behalen. Je wilt dat niet meer op je vo-school doen. Uitbesteding naar het vavo is echter nooit een recht. Je vo-school bepaalt of zij het vavo voor jou een geschikt traject vinden. Als je vo-school je wil uitbesteden, moet de decaan of afdelingsleider het uitbestedingsformulier invullen en ondertekenen. Dit formulier is te downloaden op deze website onder het kopje documenten. Het ingevulde en ondertekende formulier heb je bij je op het intakegesprek. Vooropleiding Om bij het Dulon vavo toegelaten te worden, moet je aan één of meerdere van onderstaande voorwaarden voldoen: wel vmbo-tl/gl* klas 4 hebben gevolgd, maar gezakt zijn voor een aantal vakken of niet toegelaten zijn tot het examen; een overgangsbewijs hebben van vmbo-tl 3 naar vmbo-tl 4; in havo 4 zijn blijven zitten en volgens de vo-school toelaatbaar zijn tot de vmbo-tl examenklas; in het bezit zijn van een KB-diploma met goede cijfers (minimaal een 6,7 gemiddeld); *Als je gezakt bent voor vmbo-gl en je wilt naar het vavo dan moet je een extra theoretisch examenvak volgen en hier examen in doen. Het vavo kan namelijk alleen vmbo-tl-diploma s afgeven en de praktijkvakken van je cijferlijst tellen dus niet mee. Je bent alleen toelaatbaar op het vavo als je op maximaal 2 vakken gezakt bent. Kosten Als je je wilt inschrijven bij Dulon vavo, is het van belang te weten dat het vavo twee vormen van financiering kent: uitbesteding en rijksbekostiging.

4 Uitbesteding Veel leerlingen worden bij ons ingeschreven via hun huidige school voor voortgezet onderwijs. Zij blijven daar ingeschreven staan, en worden door die vo-school aan ons uitbesteed. De vo-school draagt dan ook de bekostiging over. Dit is voor jou de voordeligste regeling: je blijft onder de regeling van het voortgezet onderwijs vallen en betaalt geen lesgeld. Ook de huur van je schoolboeken is gratis en je boeken worden door het Dulon vavo besteld. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je de boeken eind van het schooljaar weer inlevert. Als je uitbesteed bent, ben je voor DUO voltijd scholier, want het reguliere VO-onderwijs kent geen deeltijd onderwijs. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je daarom een tegemoetkoming voor voltijd scholier aanvragen. Je hebt dan recht op een maandelijkse basisbijdrage en eventueel op een aanvullende bijdrage. Maar zoals al eerder gezegd, uitbesteding is geen recht; je huidige school voor voortgezet onderwijs bepaalt of zij het vavo voor jou de beste optie vinden. Rijksbekostiging Ben je ouder dan 18 jaar én wil je een voltijdopleiding volgen ( alle vakken in één jaar) én kun je niet ingeschreven blijven bij een vo-school, dan moet je lesgeld aan DUO betalen. Voor schooljaar is dit bedrag 1168,00. De schoolboeken moet je zelf aanschaffen. In sommige gevallen verschaft de school aanvullend materiaal en betaal je daarvoor materiaalkosten. Als je een voltijdopleiding (alle vakken in één schooljaar) volgt, kun je bij DUO een tegemoetkoming aanvragen voor voltijd scholier. Je hebt dan recht op een maandelijkse basisbijdrage en eventueel op een aanvullende bijdrage. Als je gedurende het schooljaar besluit om vakken af te stoten, verandert je inschrijving naar deeltijd en moet je dit direct aan DUO doorgeven. Anders loop je het risico om achteraf (veel) geld te moeten terugstorten. Ga je deeltijdonderwijs volgen (minder dan alle vakken) en kun je niet ingeschreven blijven bij je VO-school, dan betaal je een eigen bijdrage per lesuur. Dat komt uit op ongeveer 130,- per vak. De schoolboeken schaf jezelf aan. In sommige gevallen verschaft de school aanvullend materiaal en betaal je daarvoor materiaalkosten. Als je een deeltijdopleiding volgt bij het vavo kun je bij DUO een tegemoetkoming aanvragen voor deeltijd scholier. Je ontvangt dan, per schooljaar, eenmalig een bedrag. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt. Direct inschrijven Inschrijven voor het vavo kan vanaf 1 april via het digitale aanmeldsysteem van het Duloncollege. Ga hiervoor naar de startpagina van en klik op de knop aanmelden opleiding. Er zijn twee manieren waarop je je kunt inschrijven Uitbesteding: In overleg met jou besluit jouw school om je uit te besteden naar het Dulon vavo. Je decaan of mentor vult een uitbestedingsformulier in en ondertekent dit.

5 Daarna schrijf je jezelf in voor een intakegesprek via het digitaal aanmeldsysteem van het Duloncollege. Doe dit zo snel mogelijk! Als je voor de zomervakantie je intake hebt gehad, heb je je boeken op tijd. Je ontvangt een bevestiging via de mail met datum, tijdstip en plaats van het intakegesprek. Je neemt mee naar het intakegesprek: o Geldig legitimatiebewijs o o Het ondertekende uitbestedingsformulier Je definitieve en door de school ondertekende cijferlijst (als je nog geen definitieve cijferlijst hebt, neem je de voorlopige, getekende, cijferlijst mee. We moeten daarna wel zo snel mogelijk de definitieve cijferlijst krijgen.) Zonder bovenstaande documenten kan het intakegesprek niet gevoerd worden en moet je een nieuwe afspraak maken. Zelfinschrijving Je schrijft jezelf rechtstreeks in zonder uitbestedingsformulier. De intake verloopt verder zoals hierboven. Als je aangenomen bent bij het Dulon vavo krijg je een onderwijsovereenkomst thuisgestuurd. Deze dient, door jou ondertekend, vóór aanvang van de lessen ingeleverd te worden. Boeken moet je zelf bestellen via Op deze website selecteer je onze opleiding en de vakken die je gaat volgen (afgesproken in het intakegesprek). Je kunt boeken huren of kopen. Je betaalt een eigen bijdrage per vak Contact Twijfel je of het vavo geschikt voor jou is en wil je overleggen over jouw specifieke omstandigheden? Dan kun je altijd een afspraak maken voor een gesprek. Neem hiervoor contact op met de coördinator instroom en studentenzorg, mevrouw Thea Roskam. Telefoonnummer: mailadres: t.roskam@duloncollege.nl

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek.

Bij het Dulon vavo kun je terecht voor alle profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek. VWO Wil je een universitaire opleiding volgen en heb je nog geen vwo-diploma? Kun of wil je je schoolloopbaan niet meer vervolgen op een reguliere school voortgezet onderwijs en ben je minimaal 16 jaar?

Nadere informatie

Vmbo-tl. Schooljaar

Vmbo-tl. Schooljaar Vmbo-tl Schooljaar 2017-2018 Rijn IJssel vavo biedt een alternatief om alsnog je diploma te halen in het mbo na het volgen van een eenjarige opleiding vmbo-tl. Nog geen vmbo-diploma? Nog geen keuze gemaakt

Nadere informatie

VAVO. ROC Horizon College. Een vierbaansweg om je diploma te halen! 2013-2014. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Voortgezet onderwijs voor volwassenen

VAVO. ROC Horizon College. Een vierbaansweg om je diploma te halen! 2013-2014. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Voortgezet onderwijs voor volwassenen Voortgezet onderwijs voor volwassenen 2013-2014 VAVO Een vierbaansweg om je diploma te halen! Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6 ROC Horizon College HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND ROC

Nadere informatie

Arcus College AANMELDFORMULIER Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO

Arcus College AANMELDFORMULIER Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO Niet invullen! Ovnr Arcus College AANMELDFORMULIER 2019-2020 Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO Samen met dit aanmeldingsformulier dient u in te leveren: 1. Een kopie van een geldig paspoort of identiteitsbewijs

Nadere informatie

VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENENONDERWIJS VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6 HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENENONDERWIJS VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6 HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENENONDERWIJS 2018-2019 VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6 HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND VAVO Alsnog je vwo, havo of vmbo-tl diploma halen? Pak je kans

Nadere informatie

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5 Veel gestelde vragen VAVO april 2016: ALGEMEEN... 3 Wat betekent vavo?... 3 Hoe oud moet je zijn voor vavo?... 3 Wat zijn de lestijden?... 3 Hoe groot zijn de klassen?... 4 TOELATINGSEISEN, AANMELDING

Nadere informatie

Vavo. ROC Horizon College 2015-2016. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Een vierbaansweg om je diploma te halen! Voortgezet onderwijs voor volwassenen

Vavo. ROC Horizon College 2015-2016. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Een vierbaansweg om je diploma te halen! Voortgezet onderwijs voor volwassenen Voortgezet onderwijs voor volwassenen 2015-2016 Vavo Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6 ROC Horizon College Een vierbaansweg om je diploma te halen! HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND ROC

Nadere informatie

Voor deze korte, intensieve trajecten gelden wel toelatingseisen; één daarvan is dat je bereid bent om hard te werken.

Voor deze korte, intensieve trajecten gelden wel toelatingseisen; één daarvan is dat je bereid bent om hard te werken. 1 Wat is Vavo? Het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs is onderdeel van de sector Educatie van Leeuwenborgh Opleidingen waar je het VWO-, HAVO-, of VMBO-tl diploma kunt behalen. Het is een kleinschalige

Nadere informatie

VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs MAASTRICHT. Voortraject / vmbo-t examentraject / havo examentraject / vwo examentraject

VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs MAASTRICHT. Voortraject / vmbo-t examentraject / havo examentraject / vwo examentraject VAVO Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs MAASTRICHT 2019 2020 Voortraject / vmbo-t examentraject / havo examentraject / vwo examentraject Wat is VAVO? Bij het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs

Nadere informatie

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5 Veel gestelde vragen vavo april 2015: ALGEMEEN... 3 Wat betekent vavo?... 3 Hoe oud moet je zijn voor vavo?... 3 Wat zijn de lestijden?... 3 Hoe groot zijn de klassen?... 4 TOELATINGSEISEN, AANMELDING

Nadere informatie

voortgezet algemeen volwassenen onderwijs in één of twee of vwo of delen daarvan (certificaten) 2018/19

voortgezet algemeen volwassenen onderwijs in één of twee of vwo of delen daarvan (certificaten) 2018/19 voortgezet algemeen volwassenen onderwijs in één of twee jaar een diploma vmbo-tl, havo of vwo of delen daarvan (certificaten) VAVO 2018/19 Laura (20) zakte voor haar havo en koos ervoor te gaan werken.

Nadere informatie

VAVO 2015-2016. Voortraject HAVO / MBO Eindexamentraject VWO Eindexamentraject HAVO Eindexamentraject VMBO-tl. Sector Educatie

VAVO 2015-2016. Voortraject HAVO / MBO Eindexamentraject VWO Eindexamentraject HAVO Eindexamentraject VMBO-tl. Sector Educatie VAVO 2015-2016 Voortraject HAVO / MBO Eindexamentraject VWO Eindexamentraject HAVO Eindexamentraject VMBO-tl Sector Educatie 2 Wat is VAVO? 01 / 2015 Intakeprocedure Het Voortgezet Algemeen Volwassenen

Nadere informatie

VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6. horizoncollege.nl ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6. horizoncollege.nl ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Voortgezet algemeen volwassenen onderwijs 2016-2017 VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6 ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND vavo Alsnog je vwo, havo of vmbo-tl diploma halen? Pak je kans op het vavo! 2

Nadere informatie

Havo. Schooljaar

Havo. Schooljaar Havo Schooljaar 2017-2018 Rijn IJssel VAVO biedt je de mogelijkheid om toch je havo-diploma of enkele certificaten te halen als dit door bepaalde omstandigheden niet is gelukt. Ben je gezakt voor je havo-examen,

Nadere informatie

Ik wil alsnog mijn havo-diploma behalen. havo in cursusjaar 2015-2016

Ik wil alsnog mijn havo-diploma behalen. havo in cursusjaar 2015-2016 havo in cursusjaar 2015-2016 Ik wil alsnog mijn havo-diploma behalen. Ben je gezakt voor je havo-examen, ben je in een eerdere fase van je havo-opleiding gestrand, terwijl je absoluut wel over de capaciteiten

Nadere informatie

Vwo. Schooljaar

Vwo. Schooljaar Vwo Schooljaar 2017-2018 Rijn IJssel VAVO biedt je de mogelijkheid om toch je vwo-diploma of enkele certificaten te halen als dit door bepaalde omstandigheden niet is gelukt. Ben je gezakt voor je vwo-examen,

Nadere informatie

vmbo-tl in cursusjaar 2015-2016

vmbo-tl in cursusjaar 2015-2016 Ik wil alsnog mijn vmbo-tl-diploma behalen. vmbo-tl in cursusjaar 2015-2016 Zonder diploma begin je niets in Nederland. Sterker nog: je blijft leerplichtig tot je een diploma hebt. Om allerlei opleidingen

Nadere informatie

_vavo egiocollegeopleidingen

_vavo egiocollegeopleidingen _vavo egiocollegeopleidingen In één jaar je havo- of vwo-diploma Studeren in je eigen tempo Open huis 16 maart en 8 juni 2016 vanaf 18 uur zie www.regiocollege.nl Zaandam Purmerend» Havo 5_p4» Vwo 6_p7

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

_vavo egiocollegeopleidingen

_vavo egiocollegeopleidingen _vavo egiocollegeopleidingen In één jaar je havo- of vwo-diploma Studeren in je eigen tempo Open huis 22 maart 2017 van 18.00-20.00 uur zie www.regiocollege.nl Zaandam Purmerend 2017-2018» Havo 5_p4» Vwo

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 4 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

VAVO 2015 / 16 VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENEN ONDERWIJS - IN ÉÉN OF TWEE JAAR EEN DIPLOMA VMBO-TL /MAVO, HAVO OF VWO OF DELEN DAARVAN (CERTIFICATEN).

VAVO 2015 / 16 VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENEN ONDERWIJS - IN ÉÉN OF TWEE JAAR EEN DIPLOMA VMBO-TL /MAVO, HAVO OF VWO OF DELEN DAARVAN (CERTIFICATEN). VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENEN ONDERWIJS - IN ÉÉN OF TWEE JAAR EEN DIPLOMA VMBO-TL /MAVO, HAVO OF VWO OF DELEN DAARVAN (CERTIFICATEN). VAVO 2015 / 16 NOOR (20) ZAKTE VOOR HAAR HAVO EN KOOS ERVOOR TE GAAN

Nadere informatie

Aventus Lyceum: mavo, havo, vwo. De volwassen weg naar je diploma

Aventus Lyceum: mavo, havo, vwo. De volwassen weg naar je diploma Aventus Lyceum: mavo, havo, vwo De volwassen weg naar je diploma Inhoudsopgave Welkom bij Aventus 3 Aventus Lyceum: mavo, havo, vwo 4 Mavo (vmbo-tl) examenklas 6 Havo examenklas 8 Havo voorexamenklas 10

Nadere informatie

Ik wil alsnog. behalen. VWO in cursusjaar 2015-2016

Ik wil alsnog. behalen. VWO in cursusjaar 2015-2016 VWO in cursusjaar 2015-2016 Ik wil alsnog mijn VWO-diploma behalen. Ben je gezakt voor je vwo-examen, ben je in een eerdere fase van je vwo-opleiding gestrand, terwijl je absoluut wel over de capaciteiten

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Toelatingseisen doorstroom

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Toelatingseisen doorstroom Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Toelatingseisen doorstroom Datum goedkeuring Directie 3 april 2017 Datum behandeling MR 21 september 2017 Toelating tot 4KB Toelating tot 4

Nadere informatie

Alsnog je diploma halen

Alsnog je diploma halen Alsnog je diploma halen Vavo 2018-2019 mborijnland 1 Dankzij het vavo, kan ik straks naar de universiteit! 2 mborijnland Wat is vavo? Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Het is onderwijs

Nadere informatie

INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD

INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD AANLEIDING GESPREKKEN MET OUD-OVERSTAPPERS o Gebouw / aanpak / sfeer meeloopdagen o Tijdstip van gesprekken, eerder

Nadere informatie

2015-2016. uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g. Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma

2015-2016. uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g. Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma 2015-2016 uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma 2 Welkom Open avonden 2015» Woensdag 18 maart 18.00-20.30 uur»

Nadere informatie

Instromen in 3 en 4 mavo 2018

Instromen in 3 en 4 mavo 2018 Instromen in 3 en 4 mavo 2018 1 Introductie Beste ouder(s)/verzorger(s), beste leerling, Om ervoor te zorgen dat u en uw kind een weloverwogen keuze maken voor een profiel in de mavo, ontvangt u dit keuzeboekje.

Nadere informatie

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO Profielkeuze 2 en 3 MAVO 2018-2019 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jijzelf of uw kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren wordt een vakkenpakket

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inhoud... 2 Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria klas 8 vmbo-tl/havo... 4 Overgangscriteria

Nadere informatie

Overgangsnormen en slaagregeling

Overgangsnormen en slaagregeling Overgangsnormen en slaagregeling 2018-2019 Marcanti College Jan van Galenstraat 31 1051 KM Amsterdam 020-6069000 www.marcanti.espritscholen.nl Overgangsnormen en slaagregeling 2018-2019 1. Overgangsregeling:

Nadere informatie

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist Educatie Volwassenenonderwijs 2007 2008 VAVO Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs vmbo-t havo vwo Amersfoort Veenendaal Zeist Amersfoort Veenendaal Zeist VAVO Het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs)

Nadere informatie

Veel gestelde vragen VAVO 2014-2015

Veel gestelde vragen VAVO 2014-2015 Veel gestelde vragen VAVO 2014-2015 vavo Breda Verviersstraat 8 4826 HT Breda 076-5048269 of 076-5784704 infovavobreda@rocwb.nl www.kellebeek.nl vavo Roosendaal Hoogstraat 126 4702 ZW Roosendaal 0165-554990

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst!

Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO januari 2018 1 Profielen Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek januari 2018 2 Opbouw van een profiel gemeenschappelijk

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar TL. UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2020 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw Singelland VHS

Overgangsnormen bovenbouw Singelland VHS Overgangsnormen bovenbouw Singelland VHS Alle in klas drie afgenomen toetsen behoren tot het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting). De toetsen die in het PTA staan beschreven, zijn geldig voor het

Nadere informatie

Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari

Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari 2019 1 Welkom Dhr. S.van Boxtel Dhr. R.van Haaren Mevr. M.Molenschot Dhr. B.Bogaers Conrector LJC 4 havo Decaan havo Decaan havo 2 3 Wat houdt een overstap

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst!

Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO januari 2017 1 Profielen Cultuur & Maatschappij Economie & Maatschappij Natuur & Gezondheid Natuur & Techniek januari 2017 2 Opbouw van een profiel gemeenschappelijk

Nadere informatie

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE LOB/PAKKETKEUZE OP HET BERNARD NIEUWENTIJT COLLEGE de loopbaan begeleiding is de verantwoordelijkheid van de decaan, mentoren en vakdocenten. de decaan coördineert de

Nadere informatie

Informatie voor decanen: Het aanmelden en inschrijven van uitbestede leerlingen bij het VAVO Lyceum

Informatie voor decanen: Het aanmelden en inschrijven van uitbestede leerlingen bij het VAVO Lyceum Informatie voor decanen: Het aanmelden en inschrijven van uitbestede leerlingen bij het VAVO Lyceum 2018-2019 Inhoud 1. Wat is uitbesteden?... 3 2. Voor welke leerling in het voortgezet onderwijs biedt

Nadere informatie

INFORMATIEMIDDAG DOORSTROOM 5 HAVO 5 VWO

INFORMATIEMIDDAG DOORSTROOM 5 HAVO 5 VWO INFORMATIEMIDDAG DOORSTROOM 5 HAVO 5 VWO Maandag 19 maart 2018 Voorstellen / programma Informatie teamleider 3/4/5/6 vwo Informatie decaan Informatie over internationalisering / IB Mw. Hormann Mw. Derksen

Nadere informatie

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor.

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor. Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar GL UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2016-2017 Inhoud Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria voor de indeling in leerwegen van klas 8 vmbo-tl/havo

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

VAVO COLLEGE HAVO/VWO. VAVO College is onderdeel van

VAVO COLLEGE HAVO/VWO. VAVO College is onderdeel van VAVO COLLEGE HAVO/VWO VAVO College is onderdeel van 2 Alsnog je HAVO- of VWO-diploma halen? Bij het VAVO College Helmond kan dat! Ook kun je certificaten op HAVOof VWO-niveau behalen. Die certificaten

Nadere informatie

Informatieboekje voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan

Informatieboekje voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan Informatieboekje 2018-2019 voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan 0 Inhoud Uitstroom mavo-4...2 Uitbesteding aan volwassenenonderwijs...3 Doorstroomschema naar het HBO...5 Verschil mavo

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar HAVO-4 met een Mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het Mavodiploma door te stromen naar Havoo-4 op het Hoeksch Lyceum. De overstap

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART Pakketkeuze 4TL Toelichting programma 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie Vakkenpakketkeuze Pauze 4. Mentoren in lokalen T3a Lub 014 T3b Jns 015 T3c Ber 013

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

Informatie voor decanen: Het aanmelden en inschrijven van gedetacheerde leerlingen bij het VAVO Horizon College

Informatie voor decanen: Het aanmelden en inschrijven van gedetacheerde leerlingen bij het VAVO Horizon College Informatie voor decanen: Het aanmelden en inschrijven van gedetacheerde leerlingen bij het VAVO Horizon College 2017-2018 Voorlichting VAVO Horizon College voor potentiële leerlingen en ouders Vrijdag

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het tweede leerjaar TL. UCN 18/19 169 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over

Nadere informatie

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC

De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De Tweede Fase en Profielkeuze HAVO op het SMC De tweede fase op het Op het SMC zien de profielen voor havo er als volgt uit: Natuur en techniek Natuur en gezondheid Economie en maatschappij Cultuur en

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Gecertificeerd Business School Business School Reclamebord maken klas 1 Minionderneming klas 2 Managementgame klas 3 Ondernemers

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

VOORLICHTING. doorstroom HAVO. Roland van Schaick, decaan vmbo Jan Koekkoek, decaan havo Ruth van de Nes, coördinator aansluiting T4-H4

VOORLICHTING. doorstroom HAVO. Roland van Schaick, decaan vmbo Jan Koekkoek, decaan havo Ruth van de Nes, coördinator aansluiting T4-H4 VOORLICHTING doorstroom HAVO Roland van Schaick, decaan vmbo Jan Koekkoek, decaan havo Ruth van de Nes, coördinator aansluiting T4-H4 Ewan Bakker, Lars Beemster en Anna Schneiders, ervaringsdeskundigen

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2019-2020 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit mavo 1 of havo/mavo 1) 4 Klas 1:

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 1 februari Pakketkeuze 4TL 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie vakkenpakketkeuze 4. Presentatie overgangsnormen Gelegenheid om met mentoren van gedachten te wisselen.

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

INFORMATIEMIDDAG OVERSTAP 5 HAVO 5 VWO. Woensdag 8 maart 2017

INFORMATIEMIDDAG OVERSTAP 5 HAVO 5 VWO. Woensdag 8 maart 2017 INFORMATIEMIDDAG OVERSTAP 5 HAVO 5 VWO Woensdag 8 maart 2017 Even voorstellen Mw. Zandbergen teamleider 3/4/5/6 vwo Mw. Derksen decaan vwo Dhr. Wellen teamleider internationaal Indeling middag Informatie

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2018-2019 Voor ouders van leerlingen in klas 2 vmbo skills Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2018-2019 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T Informatiebrochure Ouders 3 VMBO-T Leerlingen Vakkenpakket 4 vmbo -T 2015/2016 Inhoud. 1. Inleiding. 2. Voorbereiding op de keuze en de website www.huygens.dedecaan.net 3. Vakkenpakket examenjaar. 4. Uitbreiding

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

WWW.ROC-TERAA.NL AVO COLLEGE HAVO / VWO. VAVO College is onderdeel van

WWW.ROC-TERAA.NL AVO COLLEGE HAVO / VWO. VAVO College is onderdeel van WWW.ROC-TERAA.NL AVO COLLEGE HAVO / VWO VAVO College is onderdeel van 2 Alsnog je HAVO- of VWO-diploma halen? Bij het VAVO College Helmond kan dat! Ook kun je certificaten op HAVOof VWO-niveau behalen.

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2017 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de 3e klas. Cijfers klas 3 tellen

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking 2e rapport

Nadere informatie

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond!

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond! Kempenhorst College Welkom op de informatieavond! Programma - Uitleg over de profiel- en vakkenkeuze Annie van der Struijk, leerlingcoördinator - Advisering en bevordering Esmée Schut, mentor 3Tc - profieloriëntatie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen: Waar staat het Kellebeek College voor? 2 Hoort het Kellebeek College bij het ROC West Brabant? 2

Veelgestelde vragen: Waar staat het Kellebeek College voor? 2 Hoort het Kellebeek College bij het ROC West Brabant? 2 2017-2018 vavo Breda Ganzerik 76 4822 RK Breda 076-5784700 infovavobreda@rocwb.nl www.kellebeek.nl vavo Roosendaal Hoogstraat 126 4702 ZW Roosendaal 0165-554990 infovavoroosendaal@rocwb.nl www.kellebeek.nl

Nadere informatie

exameninformatie voor ouders

exameninformatie voor ouders exameninformatie voor ouders Geachte ouders, In dit document vindt u een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling en informatie

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA opleiding havo. Klas 10h/11h. Maastricht, 1 oktober 2017

TOELICHTING bij PTA opleiding havo. Klas 10h/11h. Maastricht, 1 oktober 2017 TELICHTING bij PTA opleiding havo Klas 10h/11h 2017-2018 Maastricht, 1 oktober 2017 Bernard Lievegoed School Toelichting PTA 2017-2018 pleiding havo 1 Toelichting bij PTA 2017 2018 opleiding havo Inleiding

Nadere informatie

Toelichting bij PTA opleiding vmbo-tl

Toelichting bij PTA opleiding vmbo-tl Toelichting bij PTA opleiding vmbo-tl (klas 9 en 10tl) 2016-2017 Maastricht, 1 oktober 2016 Bernard Lievegoed School Toelichting PTA 2016-2017 Opleiding vmbo-tl 1 Inleiding De Bernard Lievegoed School

Nadere informatie

Informatiemiddag overstappers

Informatiemiddag overstappers Informatiemiddag overstappers 4 MAVO 4 HAVO SCHOOLJAAR 2017-2018 Even voorstellen Mw. Rudolphij - teamleider 4 havo Mw. van der Laan - decaan mavo Mw. Bult - decaan havo Goed om te weten Zelfstandigheid

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Profiel- en vakkenpakketkeuze Onderwerpen Inrichting opleiding Mogelijkheden vervolgonderwijs Opties keuze leerjaar 3 Lentiz Dalton MAVO Tijdlijnen keuzeproces Hoe ziet onze

Nadere informatie

Informatie. Mavo Examentraject

Informatie. Mavo Examentraject Informatie Mavo Eamentraject 8e klas 2018/2019 1 Beste ouders en leerlingen, Deze informatie wordt aan ouders en leerlingen gepresenteerd en geldt voor leerlingen die in het schooljaar 2018-2019 in de

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

Profielkeuze 4 MAVO

Profielkeuze 4 MAVO Profielkeuze 4 MAVO 2019-2020 2 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een profiel. Doordat de meeste vakken in de derde

Nadere informatie

Exameninformatie Klas 4

Exameninformatie Klas 4 Exameninformatie Klas 4 2018-2019 Inhoudsopgave Exameninformatie voor 4 e klassen Examencijfers, rapporten, herkansingen en dossiers Informatie over praktische opdrachten Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding

Nadere informatie

Ouderavond leerjaar 4

Ouderavond leerjaar 4 Ouderavond leerjaar 4 Deel 1 Centrale opening Dhr. Van der Duin afdelingsleider Bovenbouw Beroepsgerichte leerwegen Dhr. van den Hogen lid examencommissie Mevr. Meeuwsen decaan Deel 2 de mentor Algemene

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Gecertificeerd Business School Business School Reclamebord maken klas 1 Minionderneming klas 2 Managementgame klas 3 Ondernemers

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 05 november 2018

Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum. 05 november 2018 Voorlichtingsavond overstap HAVO naar Atheneum 05 november 2018 Dhr. R. Gaj (Fa) COÖRDINATOR HAVO 4/5 Dhr. F. Vervoort (Du) COÖRDINATOR ATHENEUM 5/6 Programma voor vanavond Welkom Dhr. F. Vervoort, coördinator

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA opleiding vwo. (klas 10 v / 11 v / 12 v)

TOELICHTING bij PTA opleiding vwo. (klas 10 v / 11 v / 12 v) TELICHTING bij PTA opleiding vwo (klas 10 v / 11 v / 12 v) 2017-2018 Maastricht, 1 oktober 2017 Toelichting bij PTA vwo Tweede fase 3 Formulier profielkeuze 4 Keuzeformulier 10 vwo 5 Keuzeformulier 11

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beter beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

ALGEMENE OUDERAVOND KLAS 4 WELKOM!

ALGEMENE OUDERAVOND KLAS 4 WELKOM! ALGEMENE OUDERAVOND KLAS 4 WELKOM! TOM JANSEN KLAS 4 Tom Jansen Docent wiskunde Leerlingcoördinator klas 3 en 4 Samen: 1 Doel Slagen in 2018 is nog 5 maanden 3 weken en 2 lesdagen Samen Vakdocenten Mentor

Nadere informatie

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4

VMBO Pascal Zuid. Ouderavond leerjaar 4 VMBO Pascal Zuid Ouderavond leerjaar 4 Presentatie Ouderavond 4 11 september 2018 Programma Kennis maken met de mentor Welkom in het 4 e jaar Alles over de examens De weg naar een vervolgopleiding Het

Nadere informatie

Voorlichting klas 4. Voor: 4 VMBO - kb 4 VMBO - bb

Voorlichting klas 4. Voor: 4 VMBO - kb 4 VMBO - bb Voorlichting klas 4 Voor: 4 VMBO - kb 4 VMBO - bb Het VMBO Programma: Inleiding Inhoud examenprogramma VMBO Uitslagbepaling (rekentoets) Tijdpad school- en centraal examen 4 VMBO Doorstroming Vervolgopleidingen

Nadere informatie

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling 2015-2016 Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria en overplaatsingscriteria 2015-2016... 1 Inhoud... 1 Klas 7... 2

Nadere informatie

Informatieavond pakketkeuze 3e leerjaar. Gemengde Leerweg. 16 maart 2017

Informatieavond pakketkeuze 3e leerjaar. Gemengde Leerweg. 16 maart 2017 Informatieavond pakketkeuze 3e leerjaar Gemengde Leerweg 16 maart 2017 Urentabel 3e en 4e leerjaar GL: klas 3 4 Nederlands 3 4 Engels 3 4 Wiskunde 3 4 Duits * 2 3 Mentor & Portfolio 1 1 Lichamelijke opvoeding

Nadere informatie