Leerwegplanner. Vakkenpakketkeuze/sectorkeuze voor 4 MAVO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerwegplanner. Vakkenpakketkeuze/sectorkeuze voor 4 MAVO 2016-2017"

Transcriptie

1 Leerwegplanner Vakkenpakketkeuze/sectorkeuze voor 4 MAVO

2 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een sector. Doordat de meeste vakken in de derde verplicht zijn, kun je in veel gevallen nog alle sectoren kiezen. Dit jaar ga je een sectorkeuze maken. Je kiest nu de vakken waarin je eindexamen gaat doen. Hierbij moet je rekening houden met wat je in de toekomst wil gaan doen, ook al is dat soms nog moeilijk. Wat wil je met je diploma gaan doen? In dit boekje lees je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Mocht je toch nog vragen hebben dan zijn er verschillende mogelijkheden: o Je bespreekt je keuze met je mentor o Je maakt een afspraak met de decaan o Je gaat bij vakdocenten langs als het om vakgerichte informatie gaat Over de organisatie van het vierde leerjaar zal je aan het begin van het vierde schooljaar worden geïnformeerd. Je krijgt dan een programma van toetsing en afsluiting, het PTA, voor 4 MAVO. Veel succes! J. Jacobs Decaan MAVO

3 Waarom ga je kiezen? Je kiest omdat je in de derde klas meer vakken hebt, dan het aantal waarin je examen gaat doen. Welke vakken je gaat kiezen hangt o.a. af van: o Welke vakken kun je goed? o Welke vakken heb je nodig? o Welke vakken vind je leuk? Je rapportcijfers geven een aardig beeld van jouw capaciteiten. Het is echter ook belangrijk goed te kijken naar de vaardigheden, die van jou gevraagd worden bij de verschillende vakken. Je docent kan je adviseren als je wilt weten of je in zijn/haar vak examen kan doen. Welke vakken je nodig hebt, volgt uit je oriëntatie op een of meer vervolgopleidingen waar jij interesse voor hebt. Als je weet welke instroomeisen er zijn om aan de opleiding van jouw keuze te beginnen en welke vakken binnen de vereiste sector(en) belangrijk zijn, kun je je keuze hierop afstemmen. Verderop in dit boekje is een lijst met websites opgenomen. Die kun je raadplegen om erachter te komen wat de toelatingseisen zijn. Als je nog niet zeker bent van de richting of sector in het MBO is het verstandig om je vakken zo te kiezen dat je meerdere sectoren combineert. Bestudeer je keuzeformulier nauwkeurig, vraag hulp van ouders, mentor en decaan indien nodig. Hoe kun je kiezen? Achter in deze brochure vind je een lijst met beroepen en opleidingen. Vaak heb je al een idee van wat je wilt gaan doen. Deze lijst met beroepen en websites kan je verder helpen bij het vinden van informatie over opleidingen en beroepen. Daarnaast is het belangrijk om veel met anderen in gesprek te gaan over wat je leuk vindt en wat bij je zou passen: je ouders, broers, zussen, andere familieleden, vrienden, medeleerlingen, de decaan, etc.

4 Wat kun je kiezen? De vakken in klas 4 MAVO In de vierde klas doe je examen in 7 vakken. Drie daarvan zijn voor iedereen het zelfde: Nederlands Engels maatschappijleer Daarnaast moet je vier vakken kiezen van de volgende vakken: Frans Duits geschiedenis aardrijkskunde wiskunde natuurkunde scheikunde biologie economie tekenen muziek Je kunt niet willekeurig kiezen: bepaalde combinaties zijn niet mogelijk. Achter in dit boekje vind je alle mogelijke vakkenpakketten. Bij het kiezen van examenvakken moet je goed kijken naar: wat jouw capaciteiten voor de vakken zijn waar je belangstelling voor hebt welke vakken er bij een sector horen welke vaardigheden een rol spelen bij de sector die jij gaat kiezen of je over die vaardigheden beschikt of je door slim te kiezen meerdere sectoren kan kiezen Naast deze vakken volg je ook nog de verplichte vakken lichamelijke opvoeding (gym) en Loopbaan oriëntatie en studiebegeleiding (LS). Je kunt alleen een vak kiezen als je dat ook in de derde gevolgd hebt. De sectoren Er zijn vier sectoren. Bij elke sector horen minimaal twee (sector gebonden) vakken. Economie: economie en Frans of Duits of wiskunde Zorg en welzijn: biologie en wiskunde of geschiedenis of aardrijkskunde Techniek: wiskunde en natuurkunde Landbouw: wiskunde en biologie of natuurkunde Op je keuzeformulier (achter in dit boekje) zie je welke combinaties in verschillende sectoren passen.

5 Na het behalen van het MAVO-diploma Werken? Een leerling met een MAVO-diploma kan niet gaan werken. Werken mag je wanneer je in het bezit bent van een startkwalificatie. Een startkwalificatie betekent dat je voldoende opleiding hebt gehad om op de arbeidsmarkt te kunnen beginnen of op de arbeidsmarkt te kunnen blijven. Vooral dit laatste -het actief blijven op de arbeidsmarkt- is vaak lastig als je geen (beroepsgericht) diploma hebt. Een HAVO- en VWO-diploma gelden overigens wel als startkwalificatie. Na het behalen van een MAVO diploma zal er een korte of lange beroepsopleiding gevolgd moeten worden. Het Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie RMC registreert de door school beschikbare gegevens over de vervolgopleiding en blijft daarmee actief tot een startkwalificatie is verkregen. Als je na 4 MAVO de school verlaat zonder je aangemeld te hebben bij een vervolgopleiding is de school verplicht dat te melden bij Bureau Leerplicht. MBO Opleidingen MBO opleidingen worden aangeboden in de beroep opleidende leerweg (BOL) en/of in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Sommige opleidingen kun je via beide leerwegen volgen, andere alleen via de BOL of alleen via de BBL. Bij de BOL opleidingen ga je de hele week naar school en doe je tussentijds een of meerdere stages. Bij de BBL opleidingen ga je naar school en werk je 60 tot 80% van je studie bij een leerbedrijf. Je verdient dan ook een salaris. De manier van leren bij BOL en BBL is verschillend, de diploma`s zijn gelijkwaardig. Voor de BBL geldt dat je de opleiding alleen kan volgen als je een werkplek bij een erkend leerbedrijf hebt. Hier moet je bijna altijd zelf voor zorgen. Meestal ga je een dag per week naar school. Op school krijg je de theorielessen en kun je praktijkervaringen delen met je medeleerlingen. Ook worden deze ervaringen besproken met docenten. De leerling sluit met het bedrijf twee overeenkomsten: een arbeidsovereenkomst en een praktijkovereenkomst. De arbeidsovereenkomst is een zaak tussen de leerling en het bedrijf. De praktijkovereenkomst wordt ondertekend door de leerling, het bedrijf en de school.

6 Internetsites over opleidingen Om je te helpen bij het maken van een keuze geef ik je hier een aantal sites met informaties over opleidingen, beroepen en testen. Dit kan helpen om te kijken welke vakken je toch wil houden als je een vervolgopleiding op het MBO wil gaan doen. Bij elke site geef ik een korte inhoudsinformatie: Op deze site vind je informatie over opleidingen verzorgd door het ROC in Leiden. Op deze site vind je informatie over de verschillende opleidingen die het ID college verzorgt binnen de regio. Op deze site vind je informatie over opleidingen en beroepen. Je kunt ook je s-factor meten, je kunt dan door vragen bekijken welk beroep in een bepaalde sector bij je past. Leuk om te doen en maar 10 vragen. Een site waar je heel veel filmpjes over beroepen vindt. Door de muziek bij de filmpjes is het kijken en je oriënteren nog veel leuker. Hier kun je ook allerlei informatie vinden over opleidingen en beroepen. De methode die we gebruiken binnen de studielessen. Ook daar staan allerlei filmpjes om beroepen te bekijken. Ook opleidingen worden daar mooi weer gegeven. Op deze site kun je allerlei beroepen vinden. Er zijn filmpjes te zien. Veel plezier!

7 Doorstroming van 4 MAVO naar 4 HAVO Na het behalen van je MAVO-diploma is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om in te stromen in 4 HAVO. In grote lijnen is de procedure als volgt: Algemeen De beslissing over het toelaten van een leerling met een VMBO-TL-diploma tot 4 HAVO wordt genomen door een toelatingscommissie die door het bevoegd gezag wordt ingesteld. Deze commissie bestaat uit de teamleider van 4 HAVO, de teamleider van 4 MAVO en de decaan van 4 MAVO. Uitgangspunten Voor een leerling die na het MAVO/VMBO-TL-examen wil doorstromen naar de 4 e klas van de HAVO moeten in ieder geval de volgende voorwaarden zijn vervuld: 1. De leerling is gemotiveerd voor deze opleiding, en beschikt over de juiste capaciteiten en studiehouding. Van de leerling moet redelijkerwijs kunnen worden verwacht dat hij zonder doubleren de HAVO-opleiding met succes zal kunnen voltooien. Hiervoor worden zowel de intellectuele capaciteiten als studiehouding, studievaardigheden en motivatie in ogenschouw genomen. Wanneer de leerling niet bevorderd wordt naar 5 HAVO, zal worden geadviseerd om het vervolg van zijn schoolloopbaan voort te zetten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs. 2. Er moet aansluiting zijn tussen de sector(de vakken) waarin de leerling in 4 MAVO/VMBO-TL examen heeft afgelegd en het profiel (de vakken) in 4 HAVO. Dat betekent dat de eventuele knelpunten die hierbij bestaan door de leerling moeten worden opgelost, bijvoorbeeld door het volgen en/of uitvoeren van een inhaalprogramma. In een aantal gevallen zullen de aansluitingsproblemen dermate groot zijn dat doorstroming niet mogelijk is. 3. De instroom in 4 HAVO vindt plaats in het schooljaar dat direct volgt op het schooljaar waarin de leerling het MAVO/VMBO-TL-diploma behaalt. Criteria De commissie beslist aan de hand van de volgende criteria: - De leerling moet zich bijtijds aanmelden voor doorstroming (in principe vóór 1 april). - Het vakkenpakket van het MAVO/VMBO-TL-examen sluit aan op een HAVO-profiel. Hierbij wordt ook het te kiezen vrije deel en de vakken in het gemeenschappelijk deel betrokken. Zie verder bij vakkenpakket/profiel. - De leerling heeft bij het MAVO/VMBO-TL-examen gemiddeld voor alle vakken zowel voor het schoolexamen als voor het centraal examen tenminste 6,8 behaald, terwijl alle eindcijfers 6 zijn of hoger. - De bovengenoemde adviezen van de leraren dan wel van de andere school zijn voor minimaal twee derde van de vakken positief. - Indien van toepassing: de leerling rondt het betreffende inhaalprogramma met succes af. De volledige tekst over de toelatingsprocedure staat op de website, onder Onderwijs Informatie voor leerlingen Leerlingen bovenbouw. Op de volgende bladzijde staan de mogelijkheden voor vakkenpakketkeuze voor 4 HAVO in

8 Aanbod profielen HAVO instroom 4 HAVO in wijzigingen voorbehouden Da Vinci College Kagerstraat Natuur en Techniek Natuur en Gezondheid Economie en Maatschappij Cultuur en Maatschappij Algemene deel Nederlands Nederlands Nederlands Nederlands Engels Engels Engels Engels maatschappijleer maatschappijleer maatschappijleer maatschappijleer lichamelijke opvoeding lichamelijke opvoeding lichamelijke opvoeding lichamelijke opvoeding CKV CKV CKV CKV Profielvakken wiskunde B wiskunde A of wiskunde B wiskunde A of wiskunde B geschiedenis natuurkunde biologie economie Frans óf Duits óf Spaans scheikunde scheikunde geschiedenis Profielkeuzevakken één van één van één van 1 aardrijkskunde óf 2 economie biologie natuurkunde Frans (**) óf Duits óf Spaans NLT NLT aardrijkskunde en één van O&O aardrijkskunde M&O A tekenen, muziek óf B Frans, Duits(*), Spaans(*) O&O Vrije deel één van één van één van bij 1A één van bij 2A één van Duits(*) Duits(*) Duits(*) Frans Frans Spaans(*) Spaans(*) Spaans(*) Duits(*) Duits(*) geschiedenis(*) geschiedenis(*) Frans(**) Spaans(*) Spaans(*) economie economie aardrijkskunde wiskunde A aardrijkskunde tekenen tekenen Tekenen(***) muziek muziek muziek(***) bij 1B één van bij 2B één van NLT NLT M&O(***) tekenen tekenen biologie aardrijkskunde(**) muziek muziek natuurkunde (**) (**) niet bij wiskunde B wiskunde A aardrijkskunde (*) niet bij NLT O&O (*) niet Duits + Spaans M&O (*) niet bij NLT O&O (**) niet ak + na (***) niet M&O + te/mu (*) niet Duits + Spaans

9 Vakkenpakketkeuze 4 MAVO (wijzigingen voorbehouden) Aansluiting Sectorgebonden Vakken 4 HAVO Nr wi ak na gs sk fa bi ec du te mu Tc Lb ZW Ec 1 wi na sk bi NLT, mu, te, ec, gs wi na wi na/bi bi wi 2 wi na sk ec bi wi na wi na ec wi 3 wi na sk du bi wi na wi na 4 wi na sk te bi wi na wi na 5 wi na sk mu bi wi na wi na 6 wi na bi du sk wi na wi na/bi bi wi 7 wi na bi te sk wi na wi na/bi bi wi 8 wi na bi mu sk wi na wi na/bi bi wi 9 wi na ec du XXX wi na wi na ec wi 10 wi na ec te XXX wi na wi na ec wi 11 wi na ec mu XXX wi na wi na ec wi 12 wi gs sk bi ak wi bi bi gs 13 wi gs sk ec XXX ec wi 14 wi gs bi du XXX wi bi bi gs 15 wi gs bi te XXX wi bi bi gs 16 wi gs bi mu XXX wi bi bi gs 17 wi gs ec du mu, te, mo, ak ec wi 18 wi gs ec te ak ec wi 19 wi gs ec mu ak ec wi 20 wi sk bi du ak wi bi bi wi 21 wi sk bi te ak, NLT wi bi bi wi 22 wi sk bi mu ak, NLT wi bi bi wi 23 wi sk ec du gs ec wi 24 wi sk ec te XXX ec wi 25 wi sk ec mu XXX ec wi 26 wi fa bi du XXX wi bi bi wi 27 wi fa bi te XXX wi bi bi wi 28 wi fa bi mu XXX wi bi bi wi 29 wi fa ec du gs ec wi 30 wi fa ec te gs ec wi 31 wi fa ec mu gs ec wi 32 ak gs sk bi wi bi ak/gs 33 ak gs fa bi XXX bi ak/gs 34 ak gs fa ec mu te wi ec fa 35 ak gs bi du XXX bi ak 36 ak gs bi te XXX bi ak 37 ak gs bi mu XXX bi ak 38 ak gs ec du fa mu te wi ec du 39 ak sk bi te wi bi ak 40 ak sk bi mu wi bi ak 41 ak fa bi du XXX bi ak 42 ak fa bi te XXX bi ak 43 ak fa bi mu XXX bi ak 44 gs sk bi du XXX bi gs 45 gs sk bi te XXX bi gs 46 gs sk bi mu XXX bi gs 47 gs fa bi du XXX bi gs 48 gs fa bi te XXX bi gs 49 gs fa bi mu XXX bi gs 50 gs fa ec du wi ec fa/du 51 gs fa ec te XXX ec fa 52 gs fa ec mu wi ec fa

10 Da Vinci College Kagerstraat Keuzeformulier voor 4 MAVO Verplichte vakken: Nederlands Engels Maatschappijleer Lichamelijke opvoeding Loopbaanoriëntatie en studiebegeleiding Ik kies pakketnummer: Met daarin de vakken: Sectoren: Dit formulier moet uiterlijk 6 maart 2016 worden ingeleverd bij de mentor. Naam:.. Klas:. Plaats:.. Datum: Handtekening ouder/verzorger Handtekening leerling:.

Profielkeuze 4 MAVO

Profielkeuze 4 MAVO Profielkeuze 4 MAVO 2019-2020 2 Inleiding Kiezen in de derde klas. Vorig schooljaar heb je in de tweede klas de eerste keuze gemaakt in de richting van een profiel. Doordat de meeste vakken in de derde

Nadere informatie

Vakkenkeuze 3 MAVO

Vakkenkeuze 3 MAVO Vakkenkeuze 3 MAVO 2019-2020 Aan de ouders/verzorgers en leerlingen van 2 MAVO, Het kiezen gaat beginnen. Met behulp van dit boekje maak je nu een keuze voor je vakkenpakket in 3 MAVO. Aan het eind van

Nadere informatie

Doorstroomdossier. Van 4 mavo naar 4 havo Inleveren voor 1 april 2017

Doorstroomdossier. Van 4 mavo naar 4 havo Inleveren voor 1 april 2017 Doorstroomdossier Van 4 mavo naar 4 havo 2016-2017 Inleveren voor 1 april 2017 Toegevoegde documenten: Motivatiebrief leerling Reflectieformulieren Kopie bevestiging inschrijving MBO-opleiding Profielkeuzeformulier

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T Informatiebrochure Ouders 3 VMBO-T Leerlingen Vakkenpakket 4 vmbo -T 2015/2016 Inhoud. 1. Inleiding. 2. Voorbereiding op de keuze en de website www.huygens.dedecaan.net 3. Vakkenpakket examenjaar. 4. Uitbreiding

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 1 februari Pakketkeuze 4TL 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie vakkenpakketkeuze 4. Presentatie overgangsnormen Gelegenheid om met mentoren van gedachten te wisselen.

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond lob. Mavo-3

Welkom. Ouderavond lob. Mavo-3 Welkom Ouderavond lob Mavo-3 Programma 1. Opening (Kiki Nieuwkerk) 2. Wat is lob? (Bram Aarts) 3. Doorstuderen op mbo (Bram Aarts) 4. Doorstuderen op havo (Bram Aarts) 5. Vakkenpakketkeuze (Kiki Nieuwkerk)

Nadere informatie

Welkom. LOB-informatieavond Klas 2 MAVO. Dinsdag 17 november 2015

Welkom. LOB-informatieavond Klas 2 MAVO. Dinsdag 17 november 2015 Welkom LOB-informatieavond Klas 2 MAVO Dinsdag 17 november 2015 Deze avond Opening Kiezen Wat doen wij eraan? De bovenbouw MAVO De sectoren Mogelijkheden na de MAVO Sluiting Kiezen is een proces We onderscheiden

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015 1. VMBO: DE THEORETISCHE LEERWEG (TL)... 2 2. SECTORKEUZE... 2 3. VAKKENPAKKETKEUZE VAN KLAS 2 VMBO-TL/TL-HAVO NAAR KLAS 3 VMBO-TL... 3 KEUZEFORMULIER VAN KLAS 2 NAAR 3 VMBO... 4 4. VAKKENPAKKETKEUZE VAN

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART Pakketkeuze 4TL Toelichting programma 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie Vakkenpakketkeuze Pauze 4. Mentoren in lokalen T3a Lub 014 T3b Jns 015 T3c Ber 013

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Informatie door de decaan in de aula 20.00-20.45 uur: Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen Vakvoorlichting door bovenbouw docenten

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Kiezen in het VMBO/MAVO!!

Kiezen in het VMBO/MAVO!! Kiezen in het VMBO/MAVO!! Waarom nú, na 1 1/2 jaar al kiezen? 1. Uw kind moet de juiste leerweg volgen/kiezen!! 2. Binnen de leerweg moet de leerling een sector kiezen. Dit hoeft bij ons niet nu, maar

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

Informatieboekje voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan

Informatieboekje voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan Informatieboekje 2016-2017 voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan 0 Inhoudsopgave pagina uitstroom mavo 4.2 doorstroomschema naar hbo.3 verschil mavo en havo.. 4 doorstroomvoorwaarden mavo

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 10-2-2017 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Informatieboekje 2013-2014 voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan

Informatieboekje 2013-2014 voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan Informatieboekje 2013-2014 voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan 0 Inhoudsopgave pagina Uitstroom mavo 4.2 Doorstroomschema naar HBO.3 Verschil mavo en havo.. 4 Doorstroomvoorwaarden mavo

Nadere informatie

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO Profielkeuze 2 en 3 MAVO 2018-2019 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jijzelf of uw kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren wordt een vakkenpakket

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2020 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de

Nadere informatie

Informatieboekje voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan

Informatieboekje voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan Informatieboekje 2018-2019 voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan 0 Inhoud Uitstroom mavo-4...2 Uitbesteding aan volwassenenonderwijs...3 Doorstroomschema naar het HBO...5 Verschil mavo

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE LOB/PAKKETKEUZE OP HET BERNARD NIEUWENTIJT COLLEGE de loopbaan begeleiding is de verantwoordelijkheid van de decaan, mentoren en vakdocenten. de decaan coördineert de

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Gecertificeerd Business School Business School Reclamebord maken klas 1 Minionderneming klas 2 Managementgame klas 3 Ondernemers

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3 Welkom Ouderavond lob mavo-3 Programma - Opening (Kiki Nieuwkerk) - Wat is lob? (Bram Aarts) - Gastspreker Jordy van Tongeren - lob: Wie doet wat? (Bram Aarts) - Doorstuderen op mbo (Bram Aarts) - Doorstuderen

Nadere informatie

Informatieboekje voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan

Informatieboekje voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan Informatieboekje 2015-2016 voor leerlingen die na de mavo naar havo 4 willen gaan 0 Inhoudsopgave pagina uitstroom mavo 4.2 doorstroomschema naar HBO.3 verschil mavo en havo.. 4 doorstroomvoorwaarden mavo

Nadere informatie

Instromen in 3 en 4 mavo 2018

Instromen in 3 en 4 mavo 2018 Instromen in 3 en 4 mavo 2018 1 Introductie Beste ouder(s)/verzorger(s), beste leerling, Om ervoor te zorgen dat u en uw kind een weloverwogen keuze maken voor een profiel in de mavo, ontvangt u dit keuzeboekje.

Nadere informatie

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Ouders en kinderen bij elkaar zitten graag! Leerwegen Profielkeuze Vakkenpakket 7 maart 2018 Programma 20.00 Opening dhr. Keun, afdelingsleider JC2 20.10 20.30 20.35

Nadere informatie

Na vmbo-t 4 naar havo 4

Na vmbo-t 4 naar havo 4 Na vmbo-t 4 naar havo 4 decaan vmbo-t: Kitty Bijenhof (bye@hermannwesselinkcollege.nl) teamleider havo 123 en vervangend teamleider havo bovenbouw : Yvette Thorn (tho@hermannwesselinkcollege.nl) Emmie

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2018-2019 R. Schouten sectordirecteur havo Programma Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO. Leerwegen Sectorkeuze Vakkenpakket 17 februari 2016

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO. Leerwegen Sectorkeuze Vakkenpakket 17 februari 2016 Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Leerwegen Sectorkeuze Vakkenpakket 17 februari 2016 Programma 20.00 Opening dhr. Keun, afdelingsleider JC2 20.10 Info decaan MAVO, mevr. Bakker 20.30 20.35 21.00

Nadere informatie

Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo Decaan: I.C. de Vries Welkom Programma voor vanavond Keuzebegeleiding Vakkeuze Vervolgopleidingen Mogelijkheid tot vragen stellen Inschrijven voor intakegesprek met de

Nadere informatie

Bevorderingsreglement

Bevorderingsreglement Bevorderingsreglement Wateringse Veld College Schooljaar 2017 2018 Definitief Inleiding: 1. In dit reglement wordt beschreven wanneer een leerling wordt bevorderd. Leerlingen die niet rechtstreeks zijn

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO En Profil 5 VWO 2017-2018 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO 2017-2018 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 DE KEUZEPROCEDURE...3 3 DE PRE-PROFIELEN...4 4 DE

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND. 3e klas havo en vwo. Donderdag 15 januari 2015. Welkom!

VOORLICHTINGSAVOND. 3e klas havo en vwo. Donderdag 15 januari 2015. Welkom! VOORLICHTINGSAVOND 3e klas havo en vwo Donderdag 15 januari 2015 Welkom! Begeleiding profielkeuze 2014-2015 mentorlessen met profielkiezer (okt apr) decaaninfo: stencil 4 profielen (nov) Afname ILIAS-test

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Gecertificeerd Business School Business School Reclamebord maken klas 1 Minionderneming klas 2 Managementgame klas 3 Ondernemers

Nadere informatie

Vanavond. Ouderavond Mavo 3 Maandag 12 januari 2015. Wij heten u van harte welkom

Vanavond. Ouderavond Mavo 3 Maandag 12 januari 2015. Wij heten u van harte welkom Vanavond Ouderavond Mavo 3 Maandag 12 januari 2015 Wij heten u van harte welkom Programma 19:30 uur -...:... uur Wat staat uw kind te wachten? Mentoren 3Ma: Dhr Huygen 3Mb: Mw Wessels Afdelingscoördinator

Nadere informatie

Doorstroom GT naar havo. LOB avond klas 2 GT

Doorstroom GT naar havo. LOB avond klas 2 GT Doorstroom GT naar havo LOB avond klas 2 GT Verschil GL en TL Gemengde leerweg 1 praktijkvak 5 lesuren in de week Voor leerlingen die graag een praktijkvak willen doen Leerlingen die een keuze gemaakt

Nadere informatie

En Profil 4 HAVO 2015-2016. Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze.

En Profil 4 HAVO 2015-2016. Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. En Profil 4 HAVO 2015-2016 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 DE TWEEDE FASE... 3 2.1 HET KIEZEN VAN EEN PROFIEL... 3 2.2 DE KEUZEPROCEDURE... 4 2.3 DE

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018

VWO 3. Profielkeuze. 9 januari 2018 VWO 3 Profielkeuze 9 januari 2018 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

Van Mavo-4 naar Havo-4

Van Mavo-4 naar Havo-4 Van Mavo-4 naar Havo-4 Doorstromen naar HAVO-4 met een Mavodiploma. Een leerling kan er voor kiezen om na het behalen van het Mavodiploma door te stromen naar Havoo-4 op het Hoeksch Lyceum. De overstap

Nadere informatie

Keuzevoorlichting 2-MAVO

Keuzevoorlichting 2-MAVO Keuzevoorlichting 2-MAVO Decaan: I.C de Vries Welkom 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 2 1 Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 2 2 Quiz Nodig: de kaartjes

Nadere informatie

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma

Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Doorstromen naar 4 havo met een mavodiploma Een leerling kan de keuze maken om na het behalen van het mavodiploma door te stromen naar 4 havo op het Picasso Lyceum. De overstap naar het havo is echter

Nadere informatie

Welkom. Informatie-avond lob. havo-3 naar mavo-4

Welkom. Informatie-avond lob. havo-3 naar mavo-4 Welkom Informatie-avond lob havo-3 naar mavo-4 Waarom bent u uitgenodigd? U krijgt een algemene voorlichting omdat: - Uw zoon/dochter mogelijk (voor een 2 e keer) doubleert En/of: - Omdat de docenten niet

Nadere informatie

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014

OUDERAVOND 3 HAVO. Dinsdag 7 januari 2014 OUDERAVOND 3 HAVO Dinsdag 7 januari 2014 Agenda: Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen

Nadere informatie

Studie en beroepskeuze

Studie en beroepskeuze Studie en beroepskeuze www.dewillem.dedecaan.net Loopbaan Orientatie en Begeleiding Periode ljr Eindtermen: Wat ga je hiervoor doen? Bewijsvorm 3 Motieven/kwaliteiten/ Werkexploratie/ Loopbaansturen/ Netwerken

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2017 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de 3e klas. Cijfers klas 3 tellen

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3 Welkom Ouderavond lob mavo-3 Programma - Opening (Kiki Nieuwkerk) - Wat is lob? (Bram Aarts) - Informatie over mbo en havo (Bram Aarts) - Vakkenpakketkeuze (Kiki Nieuwkerk) - Beroeps oriënterende stage

Nadere informatie

Profielkeuze / vakkenkeuze

Profielkeuze / vakkenkeuze OUDERAVOND 3 VWO Profielkeuze / vakkenkeuze Structuur onderwijs Tweede fase Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe maken leerlingen keuzes? Globaal tijdpad Wat te doen bij zittenblijven? Uitleg site Nederlands

Nadere informatie

Keuzevoorlichting 2-MAVO

Keuzevoorlichting 2-MAVO Keuzevoorlichting 2-MAVO Decaan: I.C de Vries Welkom 29-1-2015 Keuzevoorlichting MAVO 2 1 Informatie door de decaan in de aula 19.00-19.45 uur: Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen

Nadere informatie

Overgangsnormen derde klas

Overgangsnormen derde klas Overgangsnormen derde klas Van naar Verplichte normen Subnorm Let op! 3 mavo naar 4 mavo De verplichtingen die tot het schoolexamen behoren dienen te zijn afgerond (zie PTA). Voor het vak ckv dient een

Nadere informatie

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied Overgangsnormen UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau ingedeeld.

Nadere informatie

profielkeuze H4 2019

profielkeuze H4 2019 profielkeuze H4 2019 Profielkeuze voor Havo 4 Keuze Wat en hoe HAVO BOVENBOUW Brug tussen heden (H3 / M4) en toekomst (HBO) Doel: Kerst 2020 is vervolgstudie bekend Alle vakken verplicht zoals in de onderbouw

Nadere informatie

CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen

CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Overgangsnormen leerjaar 3 CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen Vmbo - leerjaar 3 Rapporten Het onderwijskundig proces van leerlingen van CS Vincent van Gogh, locatie CSG Beilen, wordt getoetst door

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar TL. UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3

Welkom. Ouderavond lob. mavo-3 Welkom Ouderavond lob mavo-3 Programma - Opening (Kiki Nieuwkerk) - Wat is lob? (Bram Aarts) - lob: Wie doet wat? (Bram Aarts) - Doorstuderen op mbo (Bram Aarts) - Doorstuderen op havo (Bram Aarts) - Vakkenpakketkeuze

Nadere informatie

Profielkeuze VWO 2019

Profielkeuze VWO 2019 Profielkeuze VWO 2019 VWO 3 VWO 4 KEUZE WAT en HOE Doel: Kerst 2021 is vervolgstudie bekend! Alle vakken verplicht zoals in de onderbouw Vrijwel vrije vakkenkeus zoals vroeger Maar 4 stromen : 4 profielen

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond!

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond! Kempenhorst College Welkom op de informatieavond! Programma - Welkomst woord Dhr. Mari van der Steen, adj. directeur - Uitleg over de sector en vakkenkeuze Dhr. Ruud van Gorp - Advisering en bevordering

Nadere informatie

TOELATING 4vmbo > 4havo

TOELATING 4vmbo > 4havo TOELATING 4vmbo > 4havo Toelatingsprocedure Toelatingseisen Toelatingsformulier Almelo, mei 2013 Inleiding In de procedure voor de aanmelding en toelating kunnen de volgende stadia onderscheiden worden:

Nadere informatie

Informatie profielkeuze H4

Informatie profielkeuze H4 Informatie profielkeuze H4 2017 Profielkeuze voor Havo 4 Keuze Wat en hoe HAVO BOVENBOUW Brug tussen heden (H3 / M4) en toekomst (HBO) Doel: Kerst 2018 is vervolgstudie bekend Alle vakken verplicht zoals

Nadere informatie

Profielkeuze. Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers,

Profielkeuze. Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers, Profielkeuze Beste leerlingen van vwo-3 en hun ouders/verzorgers, Als je in de derde klas van het vwo zit ga je al nadenken over wat je na het Corderius College wil gaan doen. Je moet namelijk een vakkenpakket

Nadere informatie

Voorlichting M4 H4. 23 januari 2018

Voorlichting M4 H4. 23 januari 2018 Voorlichting M4 H4 23 januari 2018 De Tweede Fase Wettelijke eisen Invulling school 4 profielen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek Elk profiel bestaat

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond van MAVO XL 3 naar 4

Welkom. Informatieavond van MAVO XL 3 naar 4 Welkom Informatieavond van MAVO XL 3 naar 4 Wat gaan we doen. Loopbaan Oriëntatie Begeleiding De rol van de ouders Pakketkeuze Wat kan ik met een MAVO XL diploma Overstap naar HAVO in vogelvlucht Invullen

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 10 januari 2017

VWO 3. Profielkeuze. 10 januari 2017 VWO 3 Profielkeuze 10 januari 2017 Onderwerpen van vwo-3 naar hoger onderwijs Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure Wat kan ik? Hoe slim

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 3 23 januari 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel LOB/keuzebegeleiding in klas 3 Nieuwe wet- en regelgeving voor LOB Het vakkenpakket voor klas 4

Nadere informatie

INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD

INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD AANLEIDING GESPREKKEN MET OUD-OVERSTAPPERS o Gebouw / aanpak / sfeer meeloopdagen o Tijdstip van gesprekken, eerder

Nadere informatie

De eindverantwoordelijkheid voor de beslissing over de bevordering ligt in handen van de schoolleiding van de desbetreffende afdeling.

De eindverantwoordelijkheid voor de beslissing over de bevordering ligt in handen van de schoolleiding van de desbetreffende afdeling. BEVORDERINGSREGELING 2016 2017 Deze bevorderingsregeling bestaat uit een algemeen gedeelte waarna de verschillende bevorderingsnormen volgen. In het algemene gedeelte wordt een aantal zaken genoemd dat

Nadere informatie

Informatie profielkeuze V4 2017

Informatie profielkeuze V4 2017 Informatie profielkeuze V4 2017 VWO 3 VWO 4 KEUZE WAT en HOE Doel: Kerst 2019 is vervolgstudie bekend! Alle vakken verplicht zoals in de onderbouw Vrijwel vrije vakkenkeus zoals vroeger Maar 4 stromen

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Havo algemeen Havo

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 4 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2018

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2018 PROFIELKEUZE HAVO Januari 2018 H. de Heus Decaan 3-4-5 HAVO & 3-4 Mavo heu@llr.nl Wilt u het geluid van uw telefoon uitzetten? Onderwerpen Nederlands onderwijsstelsel De Tweede Fase en de profielen Profielkeuze

Nadere informatie

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2017

PROFIELKEUZE HAVO. Januari 2017 PROFIELKEUZE HAVO Januari 2017 H. de Heus Decaan 3-4-5 HAVO & 3-4 Mavo heu@llr.nl Wilt u het geluid van uw telefoon uitzetten? Onderwerpen Nederlands onderwijsstelsel De Tweede Fase en de profielen Profielkeuze

Nadere informatie

En Profil 4 HAVO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze.

En Profil 4 HAVO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. En Profil 4 HAVO 2017-2018 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 DE TWEEDE FASE... 3 2.1 HET KIEZEN VAN EEN PROFIEL... 3 2.2 DE KEUZEPROCEDURE... 4 2.3 NIEUWE

Nadere informatie

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO En Profil 5 VWO 2016-2017 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO 2015-2016 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 DE KEUZEPROCEDURE...3 3 DE PRE-PROFIELEN...4 4 DE

Nadere informatie

Vakkenpakket- en sectorkeuze

Vakkenpakket- en sectorkeuze Vakkenpakket- en sectorkeuze 3 MAVO 2015-2016 Daniël Kers, decaan Veluws College Twello 4 november 2015 Decaan De decaan in Twello: Dhr. Kers - Arc.kers@veluwscollege.nl - op woensdag aanwezig op school

Nadere informatie

Voorlichting klas 3-mavo

Voorlichting klas 3-mavo Voorlichting klas 3-mavo Welkom! Nieuwe klas Instromers Inhoud vanavond: Jan Harmsen: Afdelingsleider Mavo Toetsen, PTA, rekentoets Marleen Nijkamp: Decaan Loopbaanoriëntatie Pauze Klassikale kennismaking

Nadere informatie

Keuzevoorlichting 2-MAVO

Keuzevoorlichting 2-MAVO Keuzevoorlichting 2-MAVO Decaan: I.C de Vries Welkom 10-2-2017 Keuzevoorlichting MAVO 2 1 Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 10 minuten pauze Gastspreker van Lentiz MBO Maasland:

Nadere informatie

1. Inleiding. Hallo allemaal,

1. Inleiding. Hallo allemaal, 1. Inleiding Hallo allemaal, Voor jullie ligt het carrouselboekje voor 2 VMBO-t. Met dit boekje willen wij jullie en je ouders zo vroeg mogelijk inlichten over het verloop van dit schooljaar, 2010 2011,

Nadere informatie

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch ouderavond leerjaar 2 T Welkom tijdpad determinatie & pakketkeuze Jean-Louis van der Veen afdelingsdirecteur OB T Voorbereiding op determinatie

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2016-2017 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

VWO 3. Profielkeuze. 8 januari 2019

VWO 3. Profielkeuze. 8 januari 2019 VWO 3 Profielkeuze 8 januari 2019 Onderwerpen van vwo 3 naar hoger onderwijs: het Nederlands onderwijsstelsel de Tweede Fase (bovenbouw) & de profielen profielkeuze tijdpad / procedure van vwo 4 naar hoger

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2015-2016 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3

Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3 Welkom Informatieavond MAVO XL van ljr.2 naar ljr. 3 Loopbaan Oriëntatie Begeleiding De rol van de ouders Tafelgesprekken Zoek mee Toon interesse Stimuleer het zetten van stappen Leer ze zelfstandigheid

Nadere informatie

PENTA College CSG Hoogvliet. Keuze bovenbouw MAVO-business-school

PENTA College CSG Hoogvliet. Keuze bovenbouw MAVO-business-school PENTA College CSG Hoogvliet Keuze bovenbouw MAVO-business-school Programma Welkom Afwezigheid dhr. de Groot en vervanging Bevordering van klas 2 naar klas 3 Bovenbouw Profiel- en vakkenkeuze Jouw keuze

Nadere informatie

En Profil 4 HAVO 2016-2017. Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze.

En Profil 4 HAVO 2016-2017. Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. En Profil 4 HAVO 2016-2017 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 DE TWEEDE FASE... 3 2.1 HET KIEZEN VAN EEN PROFIEL... 3 2.2 DE KEUZEPROCEDURE... 4 2.3 NIEUWE

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 3

Informatieboekje leerjaar 3 2017 Vakkenpakket kiezen Inhoud Beste leerlingen en ouder(s) of verzorger(s),..2 Vakkenpakket 3 Uitbreiding examenpakket..4 Voorbeeldformulier vakkenkeuze....5 Inleveren vakkenpakketkeuze en adviezen...6

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN

BEVORDERINGSNORMEN BEVORDERINGSNORMEN 2015 2016 1 Bevorderingsnormen 2015-2016 Inleiding Dit boekje is bedoeld voor ouders, verzorgers en leerlingen van het Einstein Lyceum. Het beschrijft de gang van zaken rond de bevordering.

Nadere informatie

Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL

Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL Welkom voorlichtingsavond leerjaar 3 VMBO-TL PvdA: voorlopig geen rekentoets die meetelt voor examen Productieprocessen Leren & ontwikkelen Programma 1 e deel: (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting

Nadere informatie

WELKOM OP DE LOB- VOORLICHTINGSAVOND VMBO TL3

WELKOM OP DE LOB- VOORLICHTINGSAVOND VMBO TL3 WELKOM OP DE LOB- VOORLICHTINGSAVOND VMBO TL3 Loopbaanontwikkeling en begeleiding decaan : Lineke van Eck eck.l@huygens.nl Adviseren over vakkenpakketten Adviseren over opleidingen Voorbereiding op je

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2016 2017 Voorwoord In de loop van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel in de bovenbouw. Er zijn vier profielen:

Nadere informatie

Welkom. MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012

Welkom. MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012 Welkom MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012 MAVO 2.0 Onze doelstellingen De leerling gaat met plezier naar school. De leerling ontwikkelt zich binnen de eigen mogelijkheden. De

Nadere informatie