Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Datum: 25 september 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Datum: 25 september 2014"

Transcriptie

1 Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Kaya Industria 15a Kralendijk T: (+599-) F: ( 599-) l E: RvdRH@telbo.an De Raad voor de is een bi) Rijkswet Rechtshandhaving inspectieorgaan, ingesteld (Staatsblad 2010, nr. 338), De Raad heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en is met de algemene van de keten. Ook belast inspectie organisaties, behorende tot justitiële de algemene inspectie van de justitiële samenwerking tussen de de van de Raad landen behoort tot taak Raadslid Mr. J.J. van Eck Namens de Raad voor de rechtshandhaving, Veiligheid en Justitie van Nederland. Maarten en op de BES-eilanden. De Raad voor de rechtshandhaving is belast met de Sint Maarten, respectievelijk de Tweede Kamer der Staten Generaal. De Raad Bijgevoegd bied ik u namens de Raad voor de rechtshandhaving de staat van de van de ministers van Justitie van Curaçao en van Sint Maarten en de minister van zijn uitgevoerd. baseert zich daarbij op de inspecties zoals die in de landen en op de BES-eilanden uitvoering van het toezicht. toezicht op het functioneren van de justitiële keten in de landen Curaçao, Sint jaarlijks de staat van de rechtshandhaving aanbiedt aan de Staten van Curaçao en rechtshandhaving 2014 aan. Het document is eerder dit jaar ter kennis gebracht De Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving bevat bepalingen ten aanzien van het De Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving schrijft in artikel 33 voor, dat de Raad Onderwerp: De staat van de rechtshandhaving Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Datum: 25 september 2014 REcITrSRNDHAV1NG RAAD VOOR DE

2 Raad voor de rechtshandhaving De Staat van de rechtshandhaving 2014

3 Inleiding Bij Wet van 7 juli 2010 is De Raad voor de rechtshandhaving opgericht. De Raad is een onafhankelijk inspectie-orgaan en inspecteert het functioneren van de justitiële keten in de landen Curaçao, Sint Maarten en op Bonaire, St. Eustatius en Saba. De Raad ziet toe op het functioneren van de organisaties binnen de justitiële keten, de ketensamenwerking tussen deze organisaties in de landen en de samenwerking tussen de landen. Ingevolge artikel 33 van de Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving brengt de Raad jaarlijks voor 1 mei verslag uit over de staat van de rechtshandhaving. De Raad baseert de staat van de rechtshandhaving op de inspecties die de Raad in Curaçao, Sint Maarten en op de BESeilanden heeft verricht. Onderzoeken en rapportages van andere organisaties worden niet betrokken. De periode na 10 oktober 2010 stond in het teken van de opbouw van de Raad en het secretariaat. In oktober 2011 heeft de Raad zijn eerste inspecties verricht. De Raad verkreeg in 2012 en 2013 in toenemende mate inzicht in het functioneren van de verschillende justitiële organisaties, maar onvoldoende om op basis van die inzichten de staat van de rechtshandhaving op te stellen. De Raad heeft de betrokken ministers over dit standpunt geïnformeerd. Nu de Raad meent over voldoende in formatie te beschikken over het functioneren van de betrokken organisaties, is dat een eerste aanzet tot het opmaken van de staat van de rechtshandhaving gerechtvaardigd. De Raad heeft tot nu toe bij een aantal organisaties een zogenaamde doorlichting uitgevoerd. Daarnaast heeft de Raad enkele thematische inspecties uitgevoerd. Op onderdelen gaan deze inspecties in op de samenwerking met ketenpartners. Gerichte ketenonderzoeken in de landen en tussen de landen worden momenteel uitgevoerd, doch zijn nog niet afgerond. Deze onderzoeken vallen niet binnen de reikwijdte van deze rapportage. Het insulaire karakter van de landen, de ligging ten opzichte van het Noord- en Zuid Amerikaanse continent en van de landen onderling en het kleinschalige karakter brengt specifieke vraagstukken met zich mee op het justitieel terrein. Deze vraagstukken en de daarbij behorende aanpak laat zich niet één op één vergelijken met het Europese deel van het Koninkrijk. De gevolgen van de transitie, waarbij het functioneren van de justitiële keten een autonome verantwoordelijkheid werd van de landen, alsmede de vernieuwing van wet- en regelgeving werken door in het functioneren van de betrokken organisaties.

4 De wet- en regelgeving wordt sinds 10 oktober 2010 in de landen geïmplementeerd. Op een aantal onderdelen ontbreekt nog de vernieuwing van de onderliggende regelgeving. Dat is van invloed op de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de organisaties. Daarbij is merkbaar dat in de landen verschillende opvattingen bestaan over de huidige consensus rijkswetten. De Raad kan zich niet aan de indruk onttrekken dat een aantal verantwoordelijken als het ware voorsorteert op de komende evaluatie. In algemene zin geldt dat de betrokken organisaties sinds 10 oktober 2010 in opbouw zijn geweest, op basis van daartoe ontworpen inrichtingsplannen. Dat proces is nog niet voltooid en loopt in sommige organisaties door tot Het gaat hierbij veelal om de capaciteit en de kwaliteit van de betrokken organisaties. Er is sprake van een groeitraject naar een volledige bezetting, het wegwerken van achterstanden in opleiding en vorming alsmede het bouwen aan de infrastructuur in de vorm van vastgoed en ondersteunende systemen. Meer specifiek heeft de Raad door middel van de uitgevoerde inspecties ten aanzien van de betrokken landen de volgende observaties gedaan. De rechtshandhaving op Bonaire, St. Eustatius en Saba De Raad heeft op de BES-eilanden het functioneren van twee organisaties doorgelicht: de Stichting Reclassering Caribisch Nederland (SRCN, januari 2014) en de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN, februari 2014)) Ten aanzien van de reclasseringstaak trekt de Raad twee belangrijke conclusies die essentieel zijn voor het (toekomstig) functioneren van SRCN. De kwetsbaarheid van de organisatie, hetgeen tot uitdrukking komt in drie complicerende factoren: De voortdurende verandering van de samenstelling waardoor kennis en ervaring telkens weer moeten worden opgebouwd, de geografische afstand met de Bovenwinden en de beperkte capaciteit op de Bovenwinden alsmede de kwetsbaarheid van de medewerkers in verband met de kleinschaligheid van de eilanden. De noodzaak van verdere professionalisering van de medewerkers en het professionaliseren van de werkprocessen op basis van methodisch werken. De Raad heeft ook geconstateerd dat SRCN weliswaar uit een klein team bestaat, maar dat het team veel potentie heeft en met enthousiasme, bevlogenheid en creativiteit de reclasseringstaken uitvoert. SRCN kan bogen op waardering van de ketenpartners.

5 De Raad is, gegeven de infrastructurele omstandigheden waaronder de JICN haar taken verricht, positief over de uitvoering van de taken. De raad stelt vast dat de gedetineerden door de functionarissen van de JICN correct en humaan worden behandeld. Er is, incidenten daargelaten, sprake van wederzijds respect. De gebouwelijke mogelijkheden vergen een flinke dosis creativiteit en improvisatievermogen. De geplande nieuwbouw, voorzien in 2015, moet de JICN in staat stellen om de taken ook in de toekomst naar behoren uit te voeren. De Raad heeft aandacht gevraagd om binnen de kaders van de onderlinge regeling uitwisseling detentiecapaciteit ruimte te zoeken voor pragmatische oplossingen. Naast bovenbeschreven doorlichtingen heeft de Raad vier thematische onderzoeken verricht: Het aangifteproces De Raad is van mening dat de wijze waarop het aangifteproces in de praktijk wordt vorm gegeven in belangrijke mate het beeld van de samenleving bepaalt ten aanzien van de rechtshandhaving en het vertrouwen dat de samenleving daarin stelt. De Raad concludeert dat het aangifteproces op een behoorlijk aantal aspecten verbetering behoeft. De personele onderbezetting van het KPCN is een van de factoren waardoor het aangifteproces kwalitatief onvoldoende wordt uitgevoerd. Ten tijde van het onderzoek waren reeds verbetermaatregelen door het KPCN, het OM en het bureau slachtofferhulp in gang gezet. De Raad voert in de eerste helft 2014 een review -inspectie uit naar de opvolging van de aanbevelingen, zoals die in 2012 zijn gedaan. Slachtofferhulp Het behoort tot de taak van de overheid om het beleid met betrekking tot hulp aan slachtoffers van strafbare feiten alsmede de uitvoering van dit beleid vorm te geven. De Raad acht goede slachtofferhulp van groot maatschappelijk belang. In algemene zin concludeert de Raad dat het Bureau Slachtoffer Hulp (BSH), onderdeel van het KPCN, ondanks een aantal geconstateerde tekortkomingen naar behoren functioneert. Dat geldt ook voor de vormgeving van het proces slachtofferhulp. Het BSH geeft op een praktische en gedreven manier uitvoering aan haar taak. De aanbevelingen van de VN ten aanzien van de grondrechten voor slachtoffers van delicten gaan verder dan de rechten die de huidige wetgeving van de BES biedt aan de slachtoffers van strafbare feiten. Jeugdreclassering Het is van belang dat de straf die aan een minderjarige wordt opgelegd bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van de minderjarige om verdere ontsporing te voorkomen. De Raad concludeert onder meer dat het ontbreken van specifiek jeugdstrafrecht en de bijbehorende voorzieningen knelpunten vormen in de uitvoering van jeugdreclasseringstaken.

6 De Voogdijraad BES heeft deze taak op eigen initiatief goed opgepakt en verankerd in beleid en werkprocessen. De kleine bezetting van de Voogdijraad vormt een risico voor de continuïteit en kwaliteit van de uitvoering van de taken. De uitvoering van de taken op Saba en St. Eustatius is minder ver gevorderd dan op Bonaire en behoeften aandacht. Het opsporingsproces De Raad is van mening dat een goede uitvoering van het opsporingsproces een bijdrage levert aan de veiligheid en leefbaarheid van de samenleving op de BES-eilanden. Een inspectie van de kwaliteit van het opsporingsproces sluit aan op de eerdere inspecties van het aangifteproces en van de slachtofferhulp. De Raad constateert dat over het algemeen het KPCN met inzet en gedrevenheid haar taken verricht en dat stappen zijn gezet om de kwaliteit van het opsporingsproces te verbeteren. Desalniettemin is sprake van een aantal tekortkomingen in de organisatie, de inrichting en het informatiemanagement ten aanzien van het opsporingsproces. De Raad heeft met name aandacht gevraagd voor de sturing van het proces. Ten tijde van het onderzoek heeft de gemandateerd korpsbeheerder de korpschef in de gelegenheid gesteld een aantal maatregelen door te voeren. Deze maatregelen hebben volgens het OM direct een positieve invloed gehad op de kwaliteit van het opsporingsproces. Op St.Eustatius en Saba is geen sprake van een structureel en volledig ingericht opsporingsproces. De informatievoorziening functioneert niet zoals beoogd, hetgeen de ambitie van het KPCN om informatie gestuurd te gaan werken belemmert. Ook op dit punt moet de situatie op Saba en St. Eustatius meer aandacht krijgen. De rechtshandhaving in Sint Maarten Aangifteproces Net als in de andere landen heeft de Raad in Sint Maarten als eerste de opzet en de werking van het aangifteproces onderzocht. Uit het onderzoek komt naar voren dat met de invoering van het door het korps politie en het Openbaar Ministerie opgestelde proces casescreening eenduidige criteria bestaan op basis waarvan besloten wordt om over te gaan tot een opsporingsonderzoek naar aanleiding van een aangifte. De beschrijving van dit proces wordt door alle betrokkenen en de Raad als een grote verbetering gezien. De verdere implementatie van dit proces binnen het korps verdient wel de aandacht van alle ketenpartners. Een ander in het oog springende conclusie van de Raad is dat aangevers van een strafbaar feit vrijwel uitsluitend informatie over de voortgang van de aangifte ontvangen als zij zelf het korps of het Openbaar Ministerie actief benaderen. De Raad zal in 2014 onderzoeken in hoeverre de aanbevelingen van de Raad naar aanleiding van deze in 2011 uitgevoerde inspectie zijn uitgevoerd.

7 In 2012 heeft de Raad de jeugdreclassering, slachtofferhulp en het opsporingsproces door de recherche in Sint Maarten aan een onderzoek onderworpen. Jeugdreclassering De jeugdreclasseringstaak is in Sint Maarten belegd bij de Voogdijraad. De Raad concludeert dat de betrokken medewerkers zich in spannen om hun taken zo goed mogelijk uit te voeren, maar door een gebrek aan capaciteit staat de dienstverlening door de Voogdijraad in zowel kwalitatief als kwantitatief opzicht constant onder druk. Met name op het punt van de feitelijke begeleiding van minderjarigen die met justitie in aanraking zijn gekomen staat de jeugdreclassering helaas nog in de kinderschoenen en zijn de knelpunten die de Commisie Camelia-Römer in 2006 heeft genoemd nog steeds niet opgelost. Door het wegvallen van de mogelijkheid minderjarigen vanuit Sint Maarten te plaatsen in het opvoedingsgesticht in Curaçao is er, vanwege het ontbreken van een justitiële jeugdinrichting in Sint Maarten, zelfs een serieus knelpunt bijgekomen. Slachtofferhulp Dit inspectieonderzoek richtte zich op de hulp aan slachtoffers van delicten en naar de verankering van hun positie in de wetgeving. De Raad heeft tot zijn tevredenheid vastgesteld dat binnen de justitiële keten de aandacht voor de hulp aan slachtoffers de laatste tijd flink is toegenomen. Politie en Openbaar Ministerie zien in dat slachtoffers beter moeten worden geïnformeerd en begeleid, en zij nemen ook initiatieven om daarin te voorzien. De minister van Justitie heeft een belangrijke stap gezet door te besluiten dat er in Sint Maarten een Bureau Slachtofferhulp moet komen. Een dergelijk Bureau kan de politie en het OM ontlasten van een aantal aan slachtofferhulp gerelateerde taken die zij nu min of meer gedwongen uitvoeren. Positief is ook dat het herziene Wetboek van Strafvordering voorziet in een aanzienlijke versterking van de positie van het slachtoffer. Aan invoeringswetgeving voor het grootste deel van de bepalingen van dit wetboek (met uitzondering van de bepalingen inzake bijzondere opsporingsmethoden) wordt op dit moment gewerkt. Het opsporingsproces door de recherche Het onderzoek naar het recherche-opsporingsproces wijst uit dat binnen het korps politie in Sint Maarten en het opsporingsproces vele positieve ontwikkelingen waarneembaar zijn. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de effectiviteit van het korps in zijn geheel en aan de effectiviteit van het opsporingsproces in het bijzonder. Voor een goede afronding van de in gang gezette veranderingen is het korps evenwel in grote mate afhankelijk van de medewerking van het bestuur. De Raad roept het bestuur in Sint Maarten prioriteit te geven aan deze belangrijke functie binnen de rechtshandhavingsketen.

8 Volwassenenreclassering De medewerkers van de reclasseringsafdeling van de Stichting Justitiële Inrichtingen Bovenwinden (SJIB) voeren met beperkte middelen en voorzieningen hun taak kundig en met enthousiasme uit. Net als bij veel andere instellingen in Sint Maarten vraagt de Raad aandacht voor de beschikbaarstelling van voldoende budget voor de opleiding van de medewerkers. De Raad spreekt zijn zorgen uit over het feit dat in 2012 slechts zeer weinig in verzekering gestelde verdachten in contact kwamen met een reclasseringsmedewerker en dat ook een gering aantal voor het gerecht gebrachte zaken een voorlichtingsrapport werd uitgebracht. Voorts rondt slechts ongeveer een derde deel van de werkgestraften zijn werkstraf met succes af. De Raad roept het bestuur op te investeren in intensief en gestructureerd toezicht, behandeling en reintegratie van ex-gedetineerden waarmee een bijdrage kan worden geleverd aan de terugdringing van recidive. Ook wordt het ministerie van Justitie opgeroepen te werken aan structureel en integraal reclasseringsbeleid. In het rapport Camelia-Römer is dat punt aan de orde gesteld, maar sindsdien is er in dat opzicht weinig veranderd. Detentiecapaciteit De Raad is in dit onderzoek nagegaan hoeveel detentiecapaciteit nodig is om alle rechterlijke beslissingen tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf ten uitvoer te leggen. De uitkomst daarvan is afgezet tegen de beschikbare capaciteit. Dat leidt tot het beeld dat de detentiecapaciteit zal moeten worden uitgebreid tot 251 detentieplaatsen, terwijl er nu 143 beschikbaar zijn. Dat betekent ook dat ten minste 40% van alle door de rechter opgelegde vrijheidsstraffen niet tenuitvoer kan worden gelegd. De rechtshandhavingspraktijk in Sint Maarten anticipeert daarop, bijvoorbeeld ingeval het OM een lagere straf eist of een andere straf dan vrijheidsbeneming. In Sint Maarten zijn de onderzoeken Politie-onderwijs en Grenscontrole op het personenverkeer afgerond maar nog niet aangeboden aan de minister van Justitie en derhalve niet betrokken bij dit overzicht van de rechtshandhaving. De Raad voor de rechtshandhaving op Curaçao Het aangifte proces Dit inspectierapport betreft de wijze waarop het aangifteproces op Curaçao is vormgegeven (opzet, bestaan en werking). De algemene conclusie van de Raad is dat de wijze waarop de aangifteactiviteiten binnen het KPC uitgevoerd wordt op diverse onderdelen niet geheel in overeenstemming is met wettelijke eisen van het WvSv. De Raad verricht in dit jaar een review-onderzoek om na te gaan in hoeverre de aanbevelingen zijn opgevolgd.

9 Slachtofferhulp Het inspectierapport betreft de wijze waarop slachtofferhulp op Curaçao is vormgegeven (opzet, bestaan en werking). Ten tijde van het onderzoek waren er slechts beperkte mogelijkheden om effectieve slachtofferhulp te bieden, namelijk: 1) het bijstaan van benadeelden in geval van schade als gevolg van een strafbaar feit en 2) begeleiding en ondersteuning van slachtoffers van delicten en verkeersongevallen. De Raad constateert dat het niet volledig en tijdig voldoen aan de subsidietoezegging van de overheid tot gevolg heeft dat het Bureau onderbemand blijft en financieel afhankelijker wordt van donaties. Jeugdreclassering Dit inspectierapport betreft de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de Jeugdreclassering op Curaçao. De algemene conclusie van de Raad is dat ondanks het feit dat het de bedoeling was dat de Raad voor het Welzijn van het kind / Voogdijraad Kòrsou (Voogdijraad) sinds de invoering van het nieuwe wetboek van Strafvordering in 1997 de zorg voor de Jeugdreclassering zou krijgen, de daarvoor noodzakelijke beslissingen niet zijn genomen. De Voogdrijraad werd niet formeel aangewezen als de instantie belast met de Jeugdreclassering en de benodigde middelen voor de verantwoorde uitvoering van deze taak werden evenmin beschikbaar gesteld. Daardoor hebben zij geen uitvoering kunnen geven aan de jeugdreclasseringstaken. Het opsporingsproces Dit inspectierapport betreft de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het opsporingsproces van veel voorkomende misdrijven op Curaçao. Er is volgens de Raad onvoldoende sprake van beleidssturing binnen het korps. De meeste nieuwe werkprocessen waren ten tijde van het onderzoek nog niet binnen het korps beschreven. Er moesten nog portefeuillehouders worden aangewezen. De recherche gebruikt het centraal registratiesysteem (Actpol) en een eigen registratiesysteem voor de centrale recherche. De registratiesystemen bieden geen nauwkeurige informatie vanwege beperkte technische mogelijkheden en het feit dat niet alle cijfers in het systeem worden verwerkt.

10 Het Korps Politie Curaçao heeft een eigen systeem om informatie te verwerken, welk systeem geen verband houdt met het bepaalde in de Onderlinge regeling verwerking politiegegevens. De Raad concludeert dat de onderlinge regeling nog moet worden geïmplementeerd. De Raad concludeerde op basis van het onderzoek dat er een urgente noodzaak bestaat aan opleidingen. Informatiegerichte opsporing vergt training van het personeel. De politieambtenaren zullen tevens periodiek een toets geweldbeheersing en een toets aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden moeten afleggen. Reclassering Dit inspectierapport betreft de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de reclassering in Curaçao. De Raad concludeert dat met het besluit van de RvM in februari 2011 tot de geleidelijke overname van de reclasseringstaken van de Stichting Reclassering Curaçao door een nieuw op te richten uitvoeringsorganisatie, de regering in feite besloten heeft om de reclassering te bevorderen door rechtstreekse overheidsbemoeiingen. De Raad concludeert dat de trainingen voor de medewerkers de afgelopen twee jaren niet hebben plaatsgevonden vanwege het korten op desbetreffende begrotingspost, een hoge werkdruk en tekort aan personeel. De Raad concludeert dat bovengenoemde feiten niet hebben bijgedragen om speciale projecten ten behoeve van cliënten en hun relaties te realiseren. De Raad concludeert dat aan de beleidsprioriteiten van de Minister van Justitie weinig tot geen invulling is gegeven door de daarvoor verantwoordelijke diensten en organisaties. De reden zijn: 1) er is onvoldoende aandacht voor de resocialisatie en vorming van de gedetineerden 2) er zijn geen samenwerkingsverbanden aangegaan met gevangenissen in de regio waar succesvolle resocialisatieprogramma s worden toegepast 3) er wordt onvoldoende aandacht besteed aan programma s en projecten voor de resocialisatie van gedetineerden 4) er zijn wegens gebrek aan financiële middelen en tekort aan personeel geen concrete stappen ondernomen om via algemene bewustwording-campagnes een betere acceptatie van ex-gedetineerden in de samenleving te bevorderen. Tevens concludeert de Raad dat er sprake is van een inkrimping / afname van het vormingsplan voor gedetineerden en dat er geen sprake is van (meer) mogelijkheden voor de gedetineerden om buiten de gevangenis werkzaamheden te doen ten behoeve van de gemeenschap.

11 De Raad komt tot de conclusie dat de samenwerking tussen de verschillende instellingen goed is. De samenwerking is echter niet geformaliseerd. De Raad concludeert met volle tevredenheid, dat ondanks het feit dat de zogenaamde monitorgroep geen formele grondslag heeft, diens werkzaamheden een belangrijke en waardevolle bijdrage leveren binnen het adviserings- en besluitvormingstraject van VI of ET. Politieonderwijs De Raad concludeert dat het politieonderwijs in Curaçao nog niet voldoet aan de gestelde normen zoals beschreven in de plannen. De Raad realiseert zich dat het uitblijven van de nodige investeringen in het politieonderwijs (financiële middelen, bemensing, infrastructuur) de implementatie van het politieonderwijs conform de planvorming hebben bemoeilijkt. De kwaliteit van het politieonderwijs in Curaçao voldoet niet (volledig) aan de verwachtingen van de stakeholders. Het duaal systeem moet worden aangescherpt. Aan de eisen voor de erkenning door het ministerie van onderwijs wordt ook niet voldaan.de Raad concludeert dat de kwaliteit van het Opleidingsinstituut Rechtshandhaving en Veiligheidszorg (ORV) niet kan worden geborgd zonder erkenning van het ORV. Het kenniscentrum is een belangrijke bron die kennisoverdracht aan het politiepersoneel moet bewerkstelligen. De daarvoor benodigde investeringen zijn niet gepleegd en werving van personeel vindt evenmin plaats. Op basis hiervan concludeert de Raad dat het ORV niet voldoende in staat is om politieonderwijs aan te bieden conform planvorming. Grenscontrole De Raad heeft geconstateerd dat de ambtenaren van de grensbewaking bij de haven en luchthaven opdrachten krijgen van de bevoegde autoriteit en door de lijnmanagers van het KPC. De Raad heeft geconstateerd dat er geen voorschriften en richtlijnen bestaan die regels bevat over de wijze waarop uitvoering moet worden gegeven aan deze bevoegdheid. De Raad is voorts van oordeel dat de besluitvorming ten aanzien van grenscontrole van vreemdelingen transparant moet zijn. De Raad acht het noodzakelijk in het kader van transparantie dat er bepalingen in het leven worden geroepen die: a. in de verdeling van de bevoegdheden voorzien; b. expliciet bepalen welke politieambtenaren bevoegd zijn tot het weigeren van de toegang; c. de mogelijkheid tot intrekking van de beslissing tot weigering van de toegang regelen; d. bepalen wie bevoegd is tot intrekking van de weigering van de toegang; e. expliciet bepalen welke ambtenaar bevoegd is om de schriftelijke beschikking met betrekking tot de weigering van toegang af te geven.

12 Het is de Raad gebleken dat de onderlinge regeling op het gebied van samenwerking in de vreemdelingenketen niet is geïmplementeerd. De Raad heeft bijvoorbeeld niet kunnen vaststellen of het land Curaçao een vreemdelingenautoriteit, zoals bedoeld in artikel 4 van de onderlinge regeling samenwerking op het gebied van vreemdelingenketen heeft aangewezen. Er is slechts een visumoverleg op operationeel niveau. Dit overleg vloeit echter niet voort uit de onderlinge regeling. Er wordt niet voldaan aan de eis om twee keer per jaar te overleggen over onder meer de werkmethoden. De Raad concludeert dat de samenwerking tussen de landen vatbaar is voor verbetering en dat er geen uitvoering wordt gegeven aan de onderlinge regeling op het gebied van samenwerking in de vreemdelingenketen. In Curaçao is het onderzoek Detentie afgerond maar nog niet aangeboden aan de minister van Justitie en derhalve niet betrokken bij dit overzicht van de rechtshandhaving. Lopende en voorgenomen inspecties De Raad heeft momenteel een aantal inspecties in uitvoering, c.q. voorbereiding: De bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit Grenscontrole personenverkeer De kwaliteit van de politieopleidingen Zicht op zaken Executie strafvonnissen Toepassing geweldsmiddelen De infrastructuur ter bestrijding van corruptie Beveiliging gezagsdragers Het beheer en de vernietiging van in beslag genomen goederen. Voor Sint Maarten komen daar nog onderzoeken bij naar: Detentie-inrichtingen Toelating en uitzetting vreemdelingen De Raad voor de rechtshandhaving, mr. J.J. van Eck mr. G.H.E. Camelia mr. F.E. Richards

Raad voor de rechtshandhaving De Staat van de rechtshandhaving 2014

Raad voor de rechtshandhaving De Staat van de rechtshandhaving 2014 Raad voor de rechtshandhaving De Staat van de rechtshandhaving 2014 Inleiding Op grond van artikel 33 van de Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving brengt de Raad voor de rechtshandhaving (hierna: de Raad),

Nadere informatie

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2015

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2015 Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN en BEGROTING 2015 De hieronder genoemde inspecties worden in de landen Curaçao, Sint Maarten en de BESeilanden uitgevoerd. Aanpak van de bestrijding van ATRAKO s

Nadere informatie

Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN 2017

Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN 2017 Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN 2017 Hoofdstuk 1. Jaarplan Onder verwijzing naar artikel 36 van de Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving legt de Raad het jaarplan 2017 voor. De Raad maakt de keuze

Nadere informatie

Secretariaat: vestiging Bonaire

Secretariaat: vestiging Bonaire Postbus 20301 REcIfISHANDHAVING RAAD VOOR DE Kaya Industria 15a Kralendijk T: (+599-) 717-5552 1 F: (+599-) 717-7616 E: RvdRH@telbo.an De Raad voor de Rechtshandhaving is een inspectieorgaan, ingesteld

Nadere informatie

Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN 2018

Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN 2018 Raad voor de rechtshandhaving JAARPLAN 2018 1 Hoofdstuk 1. Jaarplan Onder verwijzing naar artikel 36 van de Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving legt de Raad het jaarplan 2018 voor. De Raad maakt de

Nadere informatie

RAAD voor de RECHTSHANDHAVING. JAARPLAN en BEGROTING 2013

RAAD voor de RECHTSHANDHAVING. JAARPLAN en BEGROTING 2013 RAAD voor de RECHTSHANDHAVING JAARPLAN en BEGROTING 2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding blz 3 2. Jaarplan 2013 blz 4-7 2.1. Onderzoek naar wijze waarop bestrijding van complexe, landsoverstijgende vormen van

Nadere informatie

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2014

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2014 JAARPLAN en BEGROTING 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding blz 3 2. Jaarplan 2014 blz 4 2.1. Aangifteproces blz 4 2.2. Beheer van in beslag genomen goederen blz 4 2.3. Toepassing politiegeweld blz 5 2.4. Executie

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 no. 20 Onderlinge regeling als bedoeld in artikel 38, eerste lid, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van 8 januari 2014, regelende de samenwerking

Nadere informatie

De voorliggende staat voor de rechtshandhaving voor 2014 heeft betrekking op alleen Sint Maarten en de inspecties die alhier plaatsvonden.

De voorliggende staat voor de rechtshandhaving voor 2014 heeft betrekking op alleen Sint Maarten en de inspecties die alhier plaatsvonden. De staat van de rechtshandhaving in Sint Maarten Op grond van artikel 33 Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving brengt de Raad voor de rechtshandhaving (hierna: de Raad), jaarlijks een verslag uit over

Nadere informatie

Datum 19 december 2016 Onderwerp Beleidsreactie aangaande rapporten over de (door)ontwikkeling Korps Politie Caribisch Nederland

Datum 19 december 2016 Onderwerp Beleidsreactie aangaande rapporten over de (door)ontwikkeling Korps Politie Caribisch Nederland 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Datum 14 juni 2018 Onderwerp Beantwoording toezeggingen AO justitieketen BES van 31 januari 2018

Datum 14 juni 2018 Onderwerp Beantwoording toezeggingen AO justitieketen BES van 31 januari 2018 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius en Saba nader bekeken

De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius en Saba nader bekeken De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius en Saba nader bekeken Een onderzoek naar de sturing van het OM op de opsporing en de executie van strafrechtelijke vonnissen. De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius

Nadere informatie

REVIEW ONDERZOEK JEUGDRECLASSERING

REVIEW ONDERZOEK JEUGDRECLASSERING REVIEW ONDERZOEK JEUGDRECLASSERING Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar implementatie van de aanbevelingen in de jeugdreclassering op Curaçao. Opdrachtgever: Raad voor de rechtshandhaving

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Curaçao aan het Ministerieel Overleg. Januari 2012 t/m maart 2012

Derde voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Curaçao aan het Ministerieel Overleg. Januari 2012 t/m maart 2012 Derde voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Curaçao aan het Ministerieel Overleg Januari 2012 t/m maart 2012 Willemstad, juni 2012 De Voortgangscommissie: Mr. M.J.H. Marijnen (Voorzitter) Drs.

Nadere informatie

Slachtofferhulp op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Slachtofferhulp op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Slachtofferhulp op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar de hulp aan slachtoffers van delicten op de BES-eilanden December 2012 Opdrachtgever: Raad

Nadere informatie

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2015

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2015 JAARPLAN en BEGROTING De hieronder genoemde inspecties worden in de landen, en de BESeilanden uitgevoerd. Aanpak van de bestrijding van ATRAKO s Het OM en de korpsen hebben eerder reeds ingezet op een

Nadere informatie

De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius en Saba nader bekeken.

De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius en Saba nader bekeken. De strafrechtketen Bonaire, St.Eustatius en Saba nader bekeken. Een onderzoek naar de sturing van het OM op de opsporing en de executie van strafrechtelijke vonnissen. Raad voor de rechtshandhaving November

Nadere informatie

Datum 12 april 2012 Onderwerp Inspectie Openbare Orde en Veiligheid rapport "Follow the Money"

Datum 12 april 2012 Onderwerp Inspectie Openbare Orde en Veiligheid rapport Follow the Money 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 No. 43 Onderlinge regeling als bedoeld in artikel 38, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden regelende de samenwerking tussen Nederland, Aruba,

Nadere informatie

REVIEW ONDERZOEK AANGIFTEPROCES Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar implementatie van de aanbevelingen in het aangifteproces

REVIEW ONDERZOEK AANGIFTEPROCES Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar implementatie van de aanbevelingen in het aangifteproces REVIEW ONDERZOEK AANGIFTEPROCES Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar implementatie van de aanbevelingen in het aangifteproces op Curaçao. Colofon Uitgever: Raad voor de rechtshandhaving

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid Niek Roozenburg. sv 17. Corr. nr /BSD Den Haag, 13 april 1999

Gemeente Den Haag. BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid Niek Roozenburg. sv 17. Corr. nr /BSD Den Haag, 13 april 1999 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid Niek Roozenburg sv 17 Corr. nr. 9000440/BSD Den Haag, 13 april 1999 aangifte zedendelict bureau Overbosch De gemeenteraad Het raadslid

Nadere informatie

REVIEW ONDERZOEK SLACHTOFFERHULP

REVIEW ONDERZOEK SLACHTOFFERHULP REVIEW ONDERZOEK SLACHTOFFERHULP Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar implementatie van de aanbevelingen in slachtofferhulp op Curaçao Opdrachtgever: Raad voor de rechtshandhaving

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 januari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 januari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

RECLASSERING IN CURAÇAO

RECLASSERING IN CURAÇAO RECLASSERING IN CURAÇAO December 2013 Colofon Uitgever: Raad voor de rechtshandhaving Jaar: 2013 Maand: Plaats: December Willemstad, Curaçao Vindplaats Internet: www.raadrechtshandhaving.com 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15922 13 oktober 2010 Organisatie- en mandaatbesluit BZK-BES 5 oktober 2010 Nr. 2010-0000642808 De Minister van Binnenlandse

Nadere informatie

Toelichting stappenplan Nederlandse Antillen, Sint Maarten en Nederland

Toelichting stappenplan Nederlandse Antillen, Sint Maarten en Nederland Toelichting stappenplan Nederlandse Antillen, Sint Maarten en Nederland 1. Aanleiding a. De Start Ronde Tafel Conferentie op 26 november 2005 markeert het begin van het proces om te komen tot nieuwe staatkundige

Nadere informatie

Plan van aanpak. nulmeting brandweerzorg Caribisch Nederland

Plan van aanpak. nulmeting brandweerzorg Caribisch Nederland nulmeting brandweerzorg Caribisch Nederland 1 Aanleiding 3 2 Onderzoeksopzet 4 3 Communicatie 8 Bijlage I Afkortingen 9 2 1 Caribisch Nederland kent één brandweerkorps, het brandweerkorps Caribisch Nederland

Nadere informatie

bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland

bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland Bureau Buitenland heeft drie hoofdtaken: Gedetineerdenbegeleiding De Buitenlandbalie Internationale samenwerking

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie en Veiligheid van, directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ;

Op de voordracht van Onze Minister van Justitie en Veiligheid van, directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ; Besluit van... tot vaststelling van nadere regels voor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens op grond van artikel 126jj van het Wetboek van Strafvordering door de politie Op de voordracht van

Nadere informatie

34300 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2016

34300 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2016 34300 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2016 Nr. 75 Brief van de minister van Veiligheid en Justitie Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid 2015 Veiligheid en Justitie Samenvatting resultaten Aanleiding Op basis van artikel 8 van het Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie is opdracht gegeven

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 477 Wet van 2 december 2015, houdende bepalingen verband houdende met de instelling van de rechtsopvolgers van in Nederland gevestigde internationale

Nadere informatie

A 2014 N 37 PUBLICATIEBLAD

A 2014 N 37 PUBLICATIEBLAD A 2014 N 37 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 31 ste maart 2014, no. 14/0686, houdende de plaatsing in het Publicatieblad van de Onderlinge regeling als bedoeld in artikel 38, eerste lid, van het Statuut

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 no. 21 Onderlinge regeling als bedoeld in artikel 38, eerste lid, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van 8 januari 2014, regelende de samenwerking

Nadere informatie

Het opsporingsproces door de recherche op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Het opsporingsproces door de recherche op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Het opsporingsproces door de recherche op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar het functioneren van het opsporingsproces van de recherche van het

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 356 (R2064) Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

De RSJ en zijn taken: rechtspraak, advies en toezicht

De RSJ en zijn taken: rechtspraak, advies en toezicht Verwey-Jonker Instituut Mr. dr. Katinka Lünnemann Mr. Ceciel Raijer De RSJ en zijn taken: rechtspraak, advies en toezicht Evaluatie Tijdelijke Instellingswet Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming

Nadere informatie

Slachtofferhulp op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Slachtofferhulp op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Slachtofferhulp op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Inspectieonderzoek van de Raad voor de Rechtshandhaving naar de hulp aan slachtoffers van delicten op de BES-eilanden Slachtofferhulp op Bonaire, Sint

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen Nr. 181 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Jeugdreclassering op Curaçao

Jeugdreclassering op Curaçao Jeugdreclassering op Curaçao Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar het bestaan, de opzet en de werking van jeugdreclassering op Curaçao. December 2012 Jeugdreclassering op Curaçao

Nadere informatie

DE STAAT VAN DE RECHTSHANDHAVING CARIBISCH NEDERLAND 2017

DE STAAT VAN DE RECHTSHANDHAVING CARIBISCH NEDERLAND 2017 DE STAAT VAN DE RECHTSHANDHAVING CARIBISCH NEDERLAND 2017 1 DE STAAT VAN DE RECHTSHANDHAVING CARIBISCH NEDERLAND 2017 Raad voor de rechtshandhaving April 2018 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 I. Inleiding...

Nadere informatie

Conclusies van de Toetsings-Ronde Tafel Conferentie van het Koninkrijk der Nederlanden, gehouden op 15 december 2008 te Willemstad, Curaçao

Conclusies van de Toetsings-Ronde Tafel Conferentie van het Koninkrijk der Nederlanden, gehouden op 15 december 2008 te Willemstad, Curaçao Conclusies van de Toetsings-Ronde Tafel Conferentie van het Koninkrijk der Nederlanden, gehouden op 15 december 2008 te Willemstad, Curaçao De delegaties van: - de regering van Nederland; - de regering

Nadere informatie

1 Rapport in het kort

1 Rapport in het kort 1 Rapport in het kort De samenvatting, conclusie en aanbevelingen zijn geschreven in het Nederlands en het Papiamentu. De Rekenkamer wil hiermee bereiken dat meer mensen kennis kunnen nemen van de inhoud

Nadere informatie

Onderzoek naar de aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. Plan van aanpak

Onderzoek naar de aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. Plan van aanpak Onderzoek naar de aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. Plan van aanpak 1 Inleiding 3 2 Doelstelling en onderzoeksvragen 4 2.1 Doelstelling 4 2.2 Centrale vraag en deelvragen 4 2.3 Afbakening

Nadere informatie

De uitvoering van het jeugdstrafrecht

De uitvoering van het jeugdstrafrecht Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet De uitvoering van het jeugdstrafrecht 1 De uitvoering van het jeugdstrafrecht 2 Inleiding Deze

Nadere informatie

Workshop Publieksevenementen moeten wel leuk blijven.. Inspectie Veiligheid en Justitie Sjaak Krombeen

Workshop Publieksevenementen moeten wel leuk blijven.. Inspectie Veiligheid en Justitie Sjaak Krombeen Workshop Publieksevenementen moeten wel leuk blijven.. Sjaak Krombeen Doel van deze presentatie Inspectie Onze missie en visie Toezicht: wat, waarom en hoe Vervolgonderzoek Publieksevenementen Reden vervolgonderzoek

Nadere informatie

ECLI:NL:PHR:2014:1700 Parket bij de Hoge Raad Datum conclusie Datum publicatie Zaaknummer 12/04833

ECLI:NL:PHR:2014:1700 Parket bij de Hoge Raad Datum conclusie Datum publicatie Zaaknummer 12/04833 ECLI:NL:PHR:2014:1700 Instantie Parket bij de Hoge Raad Datum conclusie 01-07-2014 Datum publicatie 26-09-2014 Zaaknummer 12/04833 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken - Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Richtlijn voor strafvordering Nr. 2018/01

Richtlijn voor strafvordering Nr. 2018/01 Richtlijn voor strafvordering Nr. 2018/01 Naam Rechtskarakter Van Aan : Opium delicten : Aanwijzing in de zin van artikel 5 lid 4 RW OM : Procureur Generaal van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire,

Nadere informatie

2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA RIJKSWET van 10 februari 2017, houdende wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Slachtofferhulp op Curaçao

Slachtofferhulp op Curaçao Slachtofferhulp op Curaçao Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar het bestaan, de opzet en de werking van slachtofferhulp op Curaçao. Slachtofferhulp op Curaçao Inspectieonderzoek

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 383 Besluit van 6 oktober 2010, houdende wijziging van het Besluit politiegegevens met het oog op de toepasselijkheid in de openbare lichamen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 282 Wijziging van de Wet toelating en uitzetting BES Nr. 6 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van

Nadere informatie

Grenscontrole in Curaçao

Grenscontrole in Curaçao Grenscontrole in Curaçao December 2013 Colofon Uitgever: Raad voor de rechtshandhaving Jaar: 2013 Maand: Plaats: Vindplaats Internet: December Willemstad, Curaçao www.raadrechtshandhaving.com 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 IV Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2012 Nr. 80 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Nadere informatie

Een paar nachtjes in de cel

Een paar nachtjes in de cel Een paar nachtjes in de cel Het VN-Kinderrechtenverdrag en het voorarrest van minderjarigen in politiecellen Maartje Berger Carrie van der Kroon JEUGDSTRAFRECHT Een paar nachtjes in de cel Het VN-Kinderrechtenverdrag

Nadere informatie

Datum 20 november 2012 Onderwerp Beleidsreactie bij Rapport 'Aangifte doen: de burger centraal' van de Inspectie Veiligheid en Justitie

Datum 20 november 2012 Onderwerp Beleidsreactie bij Rapport 'Aangifte doen: de burger centraal' van de Inspectie Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den haag Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Politie Politiële Taken Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus

Nadere informatie

De voorgestelde wijziging in artikel I B geven het CBP aanleiding tot het maken van de volgende op- en aanmerkingen.

De voorgestelde wijziging in artikel I B geven het CBP aanleiding tot het maken van de volgende op- en aanmerkingen. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De Minister van Justitie DATUM 26

Nadere informatie

De Inspecties stellen dat VTRR aan 18 van de 24 verwachtingen van het toetsingskader voldoet.

De Inspecties stellen dat VTRR aan 18 van de 24 verwachtingen van het toetsingskader voldoet. Verbeterplan Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. VTRR is een nieuwe organisatie die nog volop in ontwikkeling is. De wettelijke taken van VTRR, het oppakken van meldingen huiselijk geweld en kindermishandeling,

Nadere informatie

Het opsporingsproces op Curaçao

Het opsporingsproces op Curaçao Het opsporingsproces op Curaçao Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar het opsporingsproces van veel voorkomende misdrijven op Curaçao Opsporingsproces op Curaçao Inspectieonderzoek

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 475 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering, de Wet internationale misdrijven, de Wet overlevering inzake oorlogsmisdrijven

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Financiën ;

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie, gedaan in overeenstemming met Onze Minister van Financiën ; Besluit van houdende wijziging van het Aanwijzingsbesluit rechtspersonen met een beperkte kasbeheerfunctie, het Besluit beheer politie, het Besluit financieel beheer politie en het Besluit verdeling sterkte

Nadere informatie

Evaluatie. Supersnelrecht jaarwisseling 2008/2009

Evaluatie. Supersnelrecht jaarwisseling 2008/2009 Evaluatie Supersnelrecht jaarwisseling 2008/2009 Samengesteld door Bureau bestuursondersteuning rechtbank Amsterdam 9 februari 2009 1. Inleiding In vier grote arrondissementen in de Randstad is supersnelrecht

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 180 Besluit van 8 april 2014 tot wijziging van het Besluit Nationale Unesco Commissie inzake de nieuwe Koninkrijksverhoudingen, de uitvoeringspraktijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 840 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht BES met het oog op de verruiming

Nadere informatie

Onderzoek bij het KLPD naar door Nederland ingevoerde gegevens in het Europol Informatiesysteem. z

Onderzoek bij het KLPD naar door Nederland ingevoerde gegevens in het Europol Informatiesysteem. z Onderzoek bij het KLPD naar door Nederland ingevoerde gegevens in het Europol Informatiesysteem z2009-01069 Rapport van definitieve bevindingen (uittreksel) 13 april 2010 1 INLEIDING Op grond van de Europol

Nadere informatie

ingevolge artikel 12 Politiewet 2012 het OM is belast met het gezag over politie

ingevolge artikel 12 Politiewet 2012 het OM is belast met het gezag over politie Afstemmingsprotocol Openbaar Ministerie Inspectie Justitie en Veiligheid 1. Doel Dit protocol is opgesteld ten behoeve van de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (hierna: OM) en de Inspectie Justitie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:9296

ECLI:NL:RBDHA:2017:9296 ECLI:NL:RBDHA:2017:9296 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 08-05-2017 Datum publicatie 17-08-2017 Zaaknummer C/09/531370 / KG ZA 17/527 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Verbintenissenrecht

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ;

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ; Besluit van... tot vaststelling van nadere regels voor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens op grond van artikel 126jj van het Wetboek van Strafvordering door de politie Op de voordracht van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 462 Beschikking van de Minister van Justitie van 31 augustus 2010 tot plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Wet grensoverschrijdende

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 2 Wet van 11 december 2013 tot wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met de uitbreiding van het gebruik van biometrische kenmerken

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Inleiding Dit memo heeft betrekking op de uitvoering van het jeugdstrafrecht na de invoering

Nadere informatie

nr.14.0008063 Klachtenregeling Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek (AMHK Gooi en Vechtstreek)

nr.14.0008063 Klachtenregeling Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek (AMHK Gooi en Vechtstreek) nr.14.0008063 Klachtenregeling Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek (AMHK Gooi en Vechtstreek) Artikel 1 Wettelijke grondslag Deze klachtenregeling heeft betrekking op de behandeling van klachten in overeenstemming

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 20 Wet van 14 december 2012, houdende regels inzake de verstrekking van subsidies door de Minister van Infrastructuur en Milieu (Kaderwet subsidies

Nadere informatie

Artikel 2 Er is een Review Board Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie, hierna te noemen de Review Board.

Artikel 2 Er is een Review Board Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie, hierna te noemen de Review Board. Conceptbesluit van tot instelling van de Review Board Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie (Instellingsbesluit Review Board Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie) Op de voordracht van

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba Justine Verschoor Januari 2017 1 Inleiding Vanaf maart 2015 is een start gemaakt met het opzetten van een Veiligheidshuis op Bonaire met de

Nadere informatie

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2014

Raad voor de rechtshandhaving. JAARPLAN en BEGROTING 2014 JAARPLAN en BEGROTING 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding blz 3 2. Jaarplan 2014 blz 4 2.1. Aangifteproces blz 4 2.2. Beheer van in beslag genomen goederen blz 4 2.3. Toepassing politiegeweld blz 5 2.4. Executie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 143 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011-2012 32 475 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering, de Wet internationale misdrijven, de Wet overlevering inzake oorlogsmisdrijven

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 95 Wet van 7 maart 2013 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht BES met het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 31 568 Staatkundig proces Nederlandse Antillen Nr. 91 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 november 2006 Rapportnummer: 2006/361

Rapport. Datum: 9 november 2006 Rapportnummer: 2006/361 Rapport Datum: 9 november 2006 Rapportnummer: 2006/361 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie te Dordrecht zijn verzoek om een voorwaardelijk sepot om te zetten in een onvoorwaardelijk

Nadere informatie

Plan van aanpak doorlichting reclassering Leger des Heils Rotterdam

Plan van aanpak doorlichting reclassering Leger des Heils Rotterdam Plan van aanpak doorlichting reclassering Leger des Heils Rotterdam 1 Inspectie Veiligheid en Justitie Den Haag, oktober 2014 2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 3 1. Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 2.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage staatkundig proces Nederlandse Antillen juni 2007

Voortgangsrapportage staatkundig proces Nederlandse Antillen juni 2007 Inleiding Deze rapportage beschrijft de voortgang van de uitvoering van de slotverklaring van de miniconferentie van 11 oktober 2006 met Bonaire, Saba en Sint Eustatius en van de slotverklaring van het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 34 976 Wijziging van onder meer het Wetboek van Strafvordering BES in verband met aanpassing van de regeling van de bijzondere opsporingsbevoegdheden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde Nr. 443 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Beveiliging gezagsdragers Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar de wijze waarop de beveiliging van gezagsdragers wordt

Beveiliging gezagsdragers Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar de wijze waarop de beveiliging van gezagsdragers wordt Beveiliging gezagsdragers Inspectieonderzoek van de Raad voor de rechtshandhaving naar de wijze waarop de beveiliging van gezagsdragers wordt uitgevoerd in Curaçao. Colofon Uitgever: Raad voor de rechtshandhaving

Nadere informatie

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 2

Gehoord de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 2 De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mr. F. Teeven Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum 23 september 2013 contactpersoon Voorlichting doorkiesnummer 06 18609322 e-mail voorlichting@rechtspraak.nl

Nadere informatie

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wijziging in SZW wetgeving POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN De minister van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Achtste voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Curaçao aan het ministerieel overleg. Over de periode 1 april 2013 tot 1 juli 2013

Achtste voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Curaçao aan het ministerieel overleg. Over de periode 1 april 2013 tot 1 juli 2013 Achtste voortgangsrapportage van de voortgangscommissie Curaçao aan het ministerieel overleg Over de periode 1 april 2013 tot 1 juli 2013 De commissie: Mr. M.J.H. Marijnen (voorzitter) augustus 2013 Drs.

Nadere informatie

TOEZICHT OP DE TAAKUITVOERING VAN TOEZICHT EN HANDHAVING DOOR DE GEMEENTE. Koggenland. Gemeentenummer: Onderzoeksnummer:

TOEZICHT OP DE TAAKUITVOERING VAN TOEZICHT EN HANDHAVING DOOR DE GEMEENTE. Koggenland. Gemeentenummer: Onderzoeksnummer: TOEZICHT OP DE TAAKUITVOERING VAN TOEZICHT EN HANDHAVING DOOR DE GEMEENTE Koggenland Plaats: De Goorn Gemeentenummer: 1598 Onderzoeksnummer: 292369 Datum onderzoek: 20 december 2016 18 april 2017 Datum

Nadere informatie

2014D33111 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

2014D33111 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN 2014D33111 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Inleiding Deze factsheet heeft betrekking op de uitvoering van het jeugdstrafrecht na de invoering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Sancties Directie Sanctie- en Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag

Nadere informatie

De Rekenkamer is verder nagegaan of de verantwoording van de verschuldigde vergoeding over 2011, 2012 en 2013 volledig is.

De Rekenkamer is verder nagegaan of de verantwoording van de verschuldigde vergoeding over 2011, 2012 en 2013 volledig is. 1 Managementsamenvatting De managementsamenvatting is geschreven in het Nederlands en het Papiamentu. De Rekenkamer wil hiermee bereiken dat meer mensen kennis kunnen nemen van de inhoud van het rapport.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 28 684 Naar een veiliger samenleving Nr. 367 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Nadere informatie