Bloembollenbericht, nummer 2, april 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bloembollenbericht, nummer 2, april 2012"

Transcriptie

1 Bloembollenbericht, nummer 2, april 2012 TULP Onderwerpen tulp: Augustaziek Beregenen Selectie Virusbeperking en Olie Nachtvorst Vuurpreventie onder plastic geteelde tulpen Onkruid Beregeningswater Bovenstaande foto geeft het beeld weer van vroeg Augusta. Helaas is het beeld op deze foto geen uitzondering. Het late augusta kan zich ook nog gaan openbaren. Daarnaast is er ook sprake van uitval door vorst. Planten sterven af. Als ze uit de grond getrokken worden is deze schade herkenbaar aan de holle steel bij de aansluiting van de bol. Tel hierbij de bovengemiddelde virusuitslagen bij en de conclusie kan getrokken worden dat het fundament onder een goede opbrengst weg is. Augustaziek(tabaksnecrosevirus; TNV) Gemiddeld treedt eens in de 6-8 jaar augustaziek op. Dit seizoen is de aantasting van vroeg Augusta waarschijnlijk de zwaarste ooit. De extreem warme december (+2,8 C boven gemiddeld) en januari (+1,5 C boven gemiddeld) zijn in combinatie met de matige bodemstructuur tijdens planten en een periode van 2 weken met zeer lage temperaturen (stress) ingrediënten die tot deze mate van aantasting hebben geleid. De schimmel Olpidium brassicae kan TNV op de wortels van een tulp overbrengen. Hiervoor is het nodig dat de schimmel: 1) Aanwezig is 2) actief is 3) zich kan verplaatsen 4) en besmet is met TNV.

2 Aanwezigheid Olpidium Gescheurd grasland is een goede voedingsboden voor Olpidium. Vooral als er kweek, straatgras, herderstasje, melkdistel, muur, klaver en kamille tussen het gras groeien kan er veel olpidium aanwezig zijn. Door het scheuren van de grasmat kunnen er veel zwermsporen vrij komen. Vermoedelijk kan het vroeg doodspuiten van de grasmat uitbreiding beperken. Activiteit schimmel Des te hoger de temperatuur des te actiever de schimmel. Het is niet bekend dat de schimmel onder een bepaalde temperatuur in rust gaat. Laat planten heeft dit jaar geen voordeel opgeleverd ten opzichte van vroeg planten. Waarschijnlijk komt dit omdat het tot en met januari te warm was. Verplaatsing schimmel De schimmel kan zich verplaatsen met een zweepstaartje. Hiervoor zijn kleine waterkanalen nodig. Vooral zavel en kleigronden waarbij de structuur matig is bevat veel van deze horizontale waterkanaaltjes. Besmetting TNV kan voorkomen op ganzevoet, melkdistel, muur, klaver, kweek en straatgras. Ook tulpenbollen kunnen latent besmet zijn. Omdat ook de schimmel aanwezig kan zijn op de wortels van deze planten is door verplaatsing van de schimmel naar wortels van tulpenbollen besmetting mogelijk. Activiteit Olpidium brassicae Er wordt gewerkt aan een analyse methode waarbij de vectordruk van Olpidium brassicae kan worden bepaald. Zo kan een indicatie worden gegeven van de mate waarin besmetting plaats kan vinden. Het vermoeden bestaat dat deze schimmel in staat is om ook andere virussen over te brengen. Gedacht wordt aan onder andere TBV en PLAM V. Beregenen Afgelopen seizoen hebben wij u al gemeld dat een bodemvochtmeter een handig hulpmiddel kan zijn bij het bepalen of er beregend moet worden en in welke volgorde de percelen op basis van behoefte beregend moeten worden. Begin april hebben enkele bollentelers en loonwerkers ervaring opgedaan met De Aquaterr M-300. De reacties waren bijzonder positief. Zo heeft een loonwerker het beregeningsmoment uitgesteld en de perceelvolgorde aangepast. In een proef waarbij verschillende grondbewerkingen werden toegepast tijdens het planten werden interessante vochtspanningsverschillen aangetoond. Relatief losse grond is aanmerkelijk droger dan grond dat beter is aangedrukt. Een juiste grondbewerking of het aandrukken direct na het planten kan al een beregeningsronde uitsparen. Deze meter kan naderhand ook inzicht verschaffen of er genoeg beregend wordt. Uit ervaringen van vorig jaar kwam naar voren dat in verband met de aansluiting met de ondergrond het verstandig kan zijn om de eerste beregening 30mm i.p.v. 20mm te geven. (hoeveelheid water is indicatief)

3 Selectie en virus beperking De meeste tulpenkwekers zijn alweer een aantal weken terug gestart met de virusselectie. De virusuitslagen zijn over het algemeen slechter dan vorig jaar. Dit terwijl er ruimhartig is gespoten met luisdoders en de bladselectieperiode redelijk was. Er zijn enkele belangrijke redenen waarom de verspeiding van virus door luis niet goed is gelukt. 1) Zeer vroege eerste luisvlucht 2) Veel zonuren tot juni. Hierdoor worden insecticiden die overdag gespoten worden, i.v.m. dikke waslaag en snel aandrogen, niet goed in de waslaag opgenomen. Er treedt versneld afbraak door uv. op. 3) Veel beregenen. Doordat insecticiden met zonnig weer oppervlakkig aanhechten spoelt er door beregening relatief veel af. 4) Snelle gewasontwikkeling in combinatie met bovengenoemde factoren verdunnen ook de aangebrachte middelen. Als een of meer van de punten 2 tot en met 4 speelt is het verstandig om een korte spuitinterval aan te houden. Als het warm en zonnig is spuit dan s avonds zodra de luchtvochtigheid oploopt. De waslaag wordt makkelijker indringbaar en het middel droogt minder snel aan zodat het dieper in de waslaag komt. Chemische selectie Naast het beperken van het verspreiden van virus door bladluis is het belangrijk om de besmettingsbon tot een minimum te beperken. Via bladselectie en bloemselectie kan de bron uitgedund worden. Bij een vroege luisvlucht is het van belang dat de aangestipte virusplanten verwelkt zijn. Het nadeel van pure Roundup is dat het effect bij gematigde temperaturen pas na ongeveer 10 dagen zichtbaar is. Om die reden wordt er veelal een contactmiddel toegevoegd. Reglone is zo n middel. Dit versneld de verwelking van de plant. Uiterlijk 2014 wordt een alternatief op Reglone verwacht. Een toevoeging van dit middel aan Roundup maakt de aangestipte plant nog veel sneller minder aantrekkelijk voor luizen (zie foto onder). Voor informatie over de selectors die uit voorraad leverbaar zijn bij kunt u contact opnemen met uw vertegenwoordiger.

4 Virusbeperking en olie Van het huidig toegelaten middelenpakket om virusoverdracht te beperken is minerale olie veruit het sterkste middel. De laatste jaren is het gebruik van minerale olie in tulpen flink toegenomen. Omdat veel bollenkwekers dit wel beseffen maar bang zijn om opbrengst weg te spuiten heeft CAV Agrotheek afgelopen jaar hier een groot onderzoek door proeftuin Zwaagdijk naar uit laten voeren. In deze proef zijn in de cultivars Monte Carlo en Strong Gold olieschema s vergeleken met standaardschema s zonder olie. In het standaardschema lagen Shirlan en Sumicidin aan de basis. In de schema s met olie zijn zachtgeformuleerde fungiciden gebruikt. Samen met Sumicidin zijn deze middelen 14 maal in combinatie met 6L 11 e en Olie H overdag gespoten. Onderstaande tabellen laten de gemiddelde opbrengst van 4 behandelingen per cultivar uit 4 herhalingen zien. Tabel 7. Bolopbrengst Strong Gold gemiddeld per veld behandelingen Aantal Aantal Aantal Aantal Gewicht Totaal 13/op 12/op < 10 (kg) gewicht (kg) 1 vuur + virus (geen olie) ,43 11, l/ha Olie H + vuur + virus ,32 10, l/ha 11E Olie + vuur + virus ,29 10, l/ha 11E Olie (gedeelde toepassing) ,35 10,59 p-waarde 0,307 0,260 0,616 0,470 0,530 0,119 Lsd n.s. n.s. n.s. n.s. n.s. n.s. Tabel 8. Bolopbrengst Monte Carlo gemiddeld per veld behandelingen Aantal Aantal Aantal Aantal Gewicht Totaal 13/op 12/op < 10 (kg) gewicht (kg) 5 vuur + virus (geen olie) ,53 8, l/ha Olie H + vuur + virus ,67 8, l/ha 11E Olie + vuur + virus ,59 8, l/ha 11E Olie (gedeelde toepassing) ,62 8,15 p-waarde 0,048 0,271 0,822 0,877 0,651 0,748 Lsd 6 n.s. n.s. n.s. n.s. n.s. Opvallend is dat in een jaar waarbij april en mei extreem zonnig waren en er overdag 14 keer 6 olie is gespoten de opbrengsten van de olieobjecten niet significant verschillend waren ten opzichte van de standaard zonder olie. Hoewel deze proef gunstig uitvalt wil dat niet zeggen dat de opbrengstderving altijd beperkt zal zijn. Het toevoegen van olie is zeker interessant als een partij boven een voor u acceptabele beheersbare grens uitkomt. Als u olie overweegt pas dan het vuurschema aan. Neem voor informatie hierover kontakt op met uw vertegenwoordiger.

5 Nachtvorst Gewasbespuitingen tijdens perioden met nachtvorst vraagt de nodige aandacht. De regel luidt: "1 dag vóór en 1 dag ná nachtvorst, niet spuiten. Door vorst en grotere temperatuursverschillen ontstaan er scheurtjes in de waslaag. Hierdoor is het gewas gevoeliger voor gewasbespuitingen. Dit geld voor m.n. contactherbiciden en fungiciden op basis van e.c. formuleringen. Olie en vloeibare kunstmest versterken dit effect. In z'n algemeenheid, hoe groter de mix hoe groter het risico. Vuurbestrijding(onder plastic geteeld) Afgelopen week zijn tulpen die onder plastic hebben gestaan soms al gekopt. Juist deze gewassen zijn vaak nog niet beschermd tegen vuur. De vuurdruk is tot op heden laag. De praktijk heeft geleerd dat met een of twee relatief zware bespuitingen het gewas later in het seizoen gezonder blijft. Zijn er geen vuurhaarden dan volstaat Collis of Folicur met een Mancozeb bevattend middel. Zijn er wel vuuraantastingen dan kunnen twee bespuitingen van Rudis en Flint met Mancozeb nuttig zijn. Vuurbestrijding (onbedekte teelt) Over het algemeen zijn de tulpen vrij van vuur en zelf spetters zijn nauwelijks gevormd. Als er geen stekers in uw perceel aanwezig zijn volstaat voor de gewone teelt een bespuiting met Shirlan en Mancozeb. Asulox Afgelopen jaar hebben wij u gemeld dat de uitverkooptermijn voor Asulox 31 december 2011 was. Tot onze verbazing heeft het CTGB recentelijk de uitverkooptermijn verlengt tot de opverbruikerstermijn. U kunt dus zolang de voorraad strekt dit seizoen nog Asulox kopen. Borium Tulpen zijn gevoelig voor Boriumgebrek. Een tekort kan in de broeierij resulteren in scheuren van blad en steel. Bij sommige cultivars kan boriumtekort zich uitten in bloemsmet. Tot een gewaslengte van 20cm kan Bortac gespoten worden. Afhankelijk van de bodembeschikbaarheid kan 2 x 2 tot 3L Bortac gespoten worden.

6 Helsvuur Ook dit jaar komt er regelmatig helsvuur voor. Normaal gesproken is een extra bescherming tegen vuur niet nodig. Als er veel helsvuur in het gewas hou dan rekening met het moment van beregenen. Als er met scherp zonnig weer beregend wordt kan via opspattend water de bacterie die helsvuur veroorzaakt zich verspreiden. Door het loepeffect van druppels water kan de opperheid iets beschadigen. Dit kan dan een invalspoor zijn. Ijzergebrek Bepaalde cultivars zoals Leen van de Markt sporten kunnen onder bepaalde omstandigheden ijzergebreksverschijnselen vertonen. Een grondbehandeling met de juiste ijzerformulering is het meest effectief. Als dit niet uitgevoerd is kan een bladbespuiting met OLEGA FER het ijzertekort beperken of oplossen. Deze ijzerformulering is een van de weinigen die via het blad toegepast kan worden. Neem voor advies contact op met uw vertegenwoordiger. Onkruid Percelen waar in aanvulling op Stomp, Dual of Spectrum, Goltix of Pyramin zijn gespoten zijn duidelijk schoner. Mocht er kiemend onkruid aanwezig zijn kan zolang het nog beschikbaar is Asulox gespoten worden. Spuit wanneer er geen nachtvorstkansen is op een vochtige grond. Voeg eventueel Promotor toe voor een betere werking. Combineer een dergelijke bespuiting niet met een bespuiting tegen vuur. Beregeningswater Het is goed om eens te kijken naar de kwaliteit van uw beregeningswater. Dat is uitermate belangrijk om een goede groei te houden van uw gewas. Let hierbij vooral de geleidbaarheid (EC) van het water en de gehaltes van Sulfaat (SO 4 2 -), Natrium (Na + ), Chloor (Cl - ) en Bicarbonaat (HCO 3 -). Als deze zouten in een te hoge concentratie aanwezig zijn kunnen ze een belemmering van de groei en in het ergste geval zelfs afsterving van het gewas veroorzaken! U kunt een goede indicatie krijgen door zelf de EC te meten. Een EC meter meet de geleidbaarheid van het water uitgedrukt in ms per cm. Een veilige waarde ligt rond de 1,5. Vanaf 1,5 moet aan de hand van een watermonster bepaald worden of het veilig is om te beregenen. De verhouding van zouten in het water bepalen de kwaliteit van het water.

7 LELIE Onderwerpen lelie: Onkruidbestrijding Vuurbestrijding Virus PlamV Onkruidbestrijding. Het planten gaat zeer voorspoedig en de meeste lelies zijn inmiddels geplant. Gelukkig is er met het paasweekeinde de nodige neerslag gevallen. De bodemherbiciden kunnen nu hun werk goed doen. Gebruik 2 ltr Stomp + 1,5 ltr Dual Gold en 3 ltr Glyfosaat per hectare voor opkomst van de lelies. Let goed op dat de eerste lelies niet bovenkomen op het moment van spuiten. Wees voorzichtig met het inzetten van de bodemherbiciden wanneer er veel regen wordt voorspelt. Het mooiste is wanneer de middelen zich een dag of twee kunnen hechten aan het klei/humus complex voordat er veel regen valt. De herbiciden zijn dan vastgelegd en spoelen dan niet meer naar de wortelzone. Komen de lelies er al uit dan zal er gespoten moeten worden met contact middelen om het onkruid de baas te blijven. Gebruik afhankelijk van de grootte van het onkruid de volgende middelen; 0,5 tot 1 kg/ltr Goltix + 0,5 tot 1 kg Pyramin + 1 tot 2 ltr Asulox en 2 tot 4 ltr Olie. Andere mixen zijn natuurlijk ook mogelijk. Met het wegvallen van de Asulox voor de toekomst zal het er niet makkelijker op worden. Vraag uw vertegenwoordiger welke mix het beste past bij uw perceel en onkruidbezetting. Vuurbestrijding. De Blinde schubben hebben dit jaar op diverse plekken last van vorstschade. De extreme kou heeft een aantal cultivars de das omgedaan. Zit kort op de vuur en virus bestrijding. Er wordt in een korte tijd veel gewas aangemaakt. Spuit voldoende mancozeb of maneb bevattende middelen en voeg daar 0,6 kg Folicur WG aan toe. Pas op met het gebruik van de vloeibare Folicur en Rudis. Met deze middelen is er meer kans op paarse koppen in de lelies. Gewassen welke te lijden hebben van de vorst zullen een slecht systemisch transport hebben. Op deze gewassen zullen (lokaal) systemische middelen niet goed werken. Het is dan belangrijk om voldoende bedekkingsfungiciden te spuiten. ( Maneb/Mancozeb/Daconil) Voor de nu geplante lelies geld ook dat de basis voor een goede vuurbestrijding moet worden gelegd in de periode van opkomst tot ongeveer twee weken na het knoppen. Wanneer u in deze periode een goed strak schema hanteert met de juiste middelen dan heeft u het minste last van vuur. Spuit vuurgevoelige soorten afhankelijk van de groeisnelheid van het gewas om de 5 tot 7 dagen met 2.5 kg Mancozeb/Maneb + 0,6 kg Folicur WG. Bij zeer hoge infectiedruk, dus warm en regelmatig neerslag kan men hier ook nog 0,5 ltr Collis of 0,25 kg Flint aan

8 toevoegen. Mancozeb en maneb zijn niet snel regenvast. Voeg eventueel 0,5 ltr Shirlan of 0,75 tot 1 ltr Daconil toe om het beter op het gewas te laten plakken. Minder vuurgevoelige soorten behoeven met minder toevoegingen te worden gespoten maar voor een stuk zekerheid is het wel aan te bevelen om de Folicur WG wekelijks mee te spuiten om voldoende opbouw van dit middel in de plant te verkrijgen. Virusbeperking. Spuit afhankelijk van de groeisnelheid van het gewas om de 5 tot 7 dagen met 1 ltr minerale olie per dag (Certis olie H of Bayer 11 E olie) plus de volle dosering pyrethroiden. Begin tijdig met selecteren, immers geen besmette planten in het veld betekend ook geen uitbreiding van virus. De laatste jaren neemt de besmettingsgraad in de lelies weer toe. Dit komt naast een zeer hoge luizendruk van vorig jaar ook door minder schoon uitgangsmateriaal wat gebruikt is om te schubben. Indien u partijen heeft welke oplopende virus cijfers heeft is het regelmatig meespuiten van het middel Plenum een goede manier om de uitbreiding in te dammen. Plenum verlamd de stilet van de luis direct waardoor voedsel opname en dus ook virusoverdracht onmogelijk wordt. Spuit 300 gram Plenum elke 14 dagen. PLAMV. Indien er naast het PLAM virus ook andere virussen in de plant aanwezig zijn zullen de virusbeelden worden versterkt. Het is dus van groot belang om weer maximaal in te zetten op virusarme teelt. Bij de overdracht van het PLAM virus zijn er nu ook geluiden dat de schimmel Olpidium Brassica er mee te maken zou kunnen hebben. We hopen van ganser harte dat dit niet het geval is daar er met meer dan tienjarig onderzoek in de teelt van tulpen nog steeds geen duidelijke handvatten zijn aan te geven om het te voorkomen of te beperken. Voor vragen of advies: BEL het bloembollenteam van CAV Agrotheek Arjan de Vries tel: Anton Dingemans tel: Rene Schouten tel: Arno Hoogendijk tel: Nico van Langen tel: Arno Westhoven tel:

Bloembollenbericht, nummer 3, 2012

Bloembollenbericht, nummer 3, 2012 1 Bloembollenbericht, nummer 3, 2012 TULP Onderwerpen tulp: Actualiteiten Vuur Bijbemesten Luissituatie Onkruid Afbroei Huidkwaliteit i.r.t beworteling in broeierij Actualiteit toelatingen: Toegelaten:

Nadere informatie

Opbrengstvergelijking lelie

Opbrengstvergelijking lelie vergelijking lelie In opdracht van Kleurrijk Flevoland maart 2008 F. Kreuk B 0771 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

Wieringermeer hoogwoud oom keesweg

Wieringermeer hoogwoud oom keesweg TULP Mineralisatie Hoewel er ondertussen er al veel is bijbemest willen we u toch op onderstaande attenderen: Elk jaar meten we rond het koppen ter indicatie de beschikbare nitraat stikstofvoorraad. De

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- INHOUDSOPGAVE: 1. Doel proef.... 2 2. Proef opzet.... 2 3. Objecten

Nadere informatie

Tulp. Naam Adres woonplaats

Tulp. Naam Adres woonplaats Naam Adres woonplaats Tulp Vuur Na meerdere winters waarbij nauwelijks sprake is geweest van opschonen van ziekten en plagen door vorst zien we op percelen waar een korte vruchtrotatie is of waarbij sprake

Nadere informatie

Wettelijk Gebruiksvoorschrift en toeslagrecht Squall Bemesting (bolopbrengst en afbroeigewicht) Vuurpreventie Zuringbestrijding Paden spuiten

Wettelijk Gebruiksvoorschrift en toeslagrecht Squall Bemesting (bolopbrengst en afbroeigewicht) Vuurpreventie Zuringbestrijding Paden spuiten Bloembollenbericht, nummer 2, 2015 TULP Onderwerpen tulp: Bladluistelling Wettelijk Gebruiksvoorschrift en toeslagrecht Squall Bemesting (bolopbrengst en afbroeigewicht) Vuurpreventie Zuringbestrijding

Nadere informatie

Bloembollenbericht, nummer 3, 2015 TULP. Bladluistelling Vuurpreventie Onkruid. Mineralisatie

Bloembollenbericht, nummer 3, 2015 TULP. Bladluistelling Vuurpreventie Onkruid. Mineralisatie Bloembollenbericht, nummer 3, 2015 TULP Onderwerpen tulp: Stikstofbeschikbaarheid Bladluistelling Vuurpreventie Onkruid Mineralisatie Elk jaar meten we rond het koppen ter indicatie de beschikbare nitraat

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia P.J. van Leeuwen, A.Th. J. Koster, J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen januari 2005 PPO nr.330928 2005 Wageningen,

Nadere informatie

Onkruid vergaat niet. Onderwerpen. Onkruidproblematiek. Onkruid vergaat niet. Methoden onkruidbestrijding. Chemische onkruidbestrijding

Onkruid vergaat niet. Onderwerpen. Onkruidproblematiek. Onkruid vergaat niet. Methoden onkruidbestrijding. Chemische onkruidbestrijding Onkruid vergaat niet bestrijding/beheersing van onkruid in bloembollen Open Dag PPO Lisse, 28 mei 2010 Aad Koster en Annette Bulle PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit Onderwerpen Onkruidbestrijding voor

Nadere informatie

PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017

PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017 PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017 PROLONG XP Polymeric Film Pesticide LEAF Polymeric Film MICELLE LAMINAR POLYMERIC FILM OVER ACTIVE ON LEAF which is water- & UV tolerant

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in Nerine

Onkruidbestrijding in Nerine Onkruidbestrijding in Nerine P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit November 2009 PPO nr. 32 360209 00 / PT nr. 12509 2009 Wageningen,

Nadere informatie

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten SUIKERBIETEN Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker Productie: 180.000.000 ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten 1 Waar komt de suiker vandaan? Arealen Europa Waar komt de suiker vandaan?

Nadere informatie

Tulp Onkruidbestrijding Pyramin Certis Chloor IPC Asulam Vuurbestrijding tulp

Tulp Onkruidbestrijding Pyramin Certis Chloor IPC Asulam Vuurbestrijding tulp Tulp Onkruidbestrijding De meeste bloembollenkwekers hebben de eerste gelegenheid aangepakt om de Roundup, Stomp, Dual/Spectrum en eventueel Chloor IPC toe te passen. Pyramin Waar we vroeger Pyramin DF

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in de bollenteelt

Onkruidbestrijding in de bollenteelt Onkruidbestrijding in de bollenteelt BolleNoord, 23 februari 2009 Annette Bulle en Aad koster PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit Onderwerpen Onkruidbestrijding (voor planten) op leeg land Inundatie

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Virusbeperking in tulpen

Virusbeperking in tulpen Virusbeperking in tulpen In opdracht van Productschap Tuinbouw mei 2006 F. Kreuk Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Bespaar op kosten Phytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond.

Bespaar op kosten Phytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond. Bespaar op kosten hytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond. Bespaar op de kosten van de bestrijding van Alternaria en hytophthora op zanden dalgronden en profiteer van een betere en langere

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6208 28 maart 2012 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 21 maart 2012, nr.

Nadere informatie

Bolontsmetting lelie

Bolontsmetting lelie Bolontsmetting lelie PT 13428 september 2011 F. Kreuk 09050 09058 10091 10092 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

AGRO VITAL Inhoudsopgave:

AGRO VITAL Inhoudsopgave: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens... 2 3. Objecten en spuitdatums... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE AGRO-VITAL

INHOUDSOPGAVE AGRO-VITAL ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- INHOUDSOPGAVE 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens... 2 3. Objecten

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst Onkruidbestrijding in weiland in nazomer en herfst Inhoud Veel en goed ruwvoer Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Onkruidbestrijding in nazomer en najaar Middelen voor onkruidbestrijding

Nadere informatie

Chemische selectie in tulpen

Chemische selectie in tulpen Chemische selectie in tulpen PT-nummer: 13890, 14486, 1448602 februari 2014 F. Kreuk 10045, 10046, 10047 11035, 11036, 11037 12034, 12035 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228)

Nadere informatie

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink Voortgezet diagnostisch onderzoek naar een betere beheersing van een aantasting door de schimmel Colletotrichum acutatum bij de bollenteelt van tulpen cv. Giuseppe Verdi Voortgezet diagnostisch onderzoek

Nadere informatie

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Risico s in de productie In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Schimmels Bewaarrot (Penicillium)

Nadere informatie

Bestrijding van Fusarium in lisianthus

Bestrijding van Fusarium in lisianthus Bestrijding van Fusarium in lisianthus 2014 PT nummer.: 14980 Proef nummer: 13485 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk Phone +31 (0)228 56 31 64 Fax +31 (0)228 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Ook dit jaar zullen wij u als CAV Agrotheek op de hoogte brengen van actualiteiten ten aanzien van gewasbescherming en bemesting in bloembollen.

Ook dit jaar zullen wij u als CAV Agrotheek op de hoogte brengen van actualiteiten ten aanzien van gewasbescherming en bemesting in bloembollen. Met opmaak: Rechts: 2 cm, Boven: 2,75 cm Ook dit jaar zullen wij u als CAV Agrotheek op de hoogte brengen van actualiteiten ten aanzien van gewasbescherming en bemesting in bloembollen. TULP Onderwerpen

Nadere informatie

Bestrijding van Myrothecium in lisianthus

Bestrijding van Myrothecium in lisianthus Bestrijding van Myrothecium in lisianthus 2015 PT nummer.: 14980 Proef nummer: 14512 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk Phone +31 (0)228 56 31 64 Fax +31 (0)228 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10

Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10 Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende sgebieden

Nadere informatie

Kom in actie voor Minder virus in tulp

Kom in actie voor Minder virus in tulp Kom in actie voor Minder virus in tulp Organisatie Martin Verbeek Ineke Stijger Frank Kreuk Martin van Dam Gezamenlijk initiatief van onderzoek (PPO, Proeftuin Zwaagdijk en BKD), brancheorganisaties (KAVB

Nadere informatie

Kwaliteit verhoogt het rendement

Kwaliteit verhoogt het rendement Kwaliteit verhoogt het rendement Akkerbouw informatie bijeenkomst 2016 www.tenbrinkebv.nl 16 14 12 13,3 Akkerbouw 2016 % verlagingen pootaardappelen 15,3 10 8 6 4 2 7,4 7,6 6,7 0 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

Proeftuin Zwaagdijk Onderzoekscentrum voor de agrarische sector. Onderzoek biologische bollenteelt

Proeftuin Zwaagdijk Onderzoekscentrum voor de agrarische sector. Onderzoek biologische bollenteelt Proeftuin Zwaagdijk Onderzoekscentrum voor de agrarische sector Onderzoek biologische bollenteelt 2000-2010 Onderzoek biologische bollenteelt Bemesting Beheersing onkruid Gebruikswaarde onderzoek Ziekten

Nadere informatie

Invloed van minerale olie op de bestrijding van P. infestans in pootaardappelen

Invloed van minerale olie op de bestrijding van P. infestans in pootaardappelen Invloed van minerale olie op de bestrijding van P. infestans in pootaardappelen ing. H.G. Spits en ir. C.B. Bus Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV Februari 2003 Publicatienummer 1234398

Nadere informatie

Bolontsmetting Tulp 10/20/2011. Onderwerpen. Waarom bolontsmetting? Basis voor bolontsmetting plantgoed tulp. Welke middelen in ontsmettingsbad?

Bolontsmetting Tulp 10/20/2011. Onderwerpen. Waarom bolontsmetting? Basis voor bolontsmetting plantgoed tulp. Welke middelen in ontsmettingsbad? Onderwerpen Bolontsmetting Tulp Annette Bulle PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit 25 oktober 2010 Bolontsmetting Middelen: fungiciden, insecticiden, reinigingsmiddelen Methoden: dompelen, douchen Aanvulling

Nadere informatie

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare bladmeststoffen groei door kennis Foliplus Foliplus bladmeststoffen is een complete range van vloeibare meststoffen voor toepassing op het blad. CropSolutions heeft de beste

Nadere informatie

INFO 152 MAART Dé herbiciden in bieten: Fiesta, Pyramin DF en Frontier Optima. Fiesta. Pyramin DF. Frontier Optima

INFO 152 MAART Dé herbiciden in bieten: Fiesta, Pyramin DF en Frontier Optima. Fiesta. Pyramin DF. Frontier Optima 152 MAART 2010 INFO MAART 2013 Dé herbiciden in bieten: Fiesta, Pyramin DF en Frontier Optima BASF biedt de bietenteler een breed scala aan middelen om het maximale uit de bietenteelt te halen. Naast fungiciden

Nadere informatie

Een bodemherbicide met meerwaarde in diverse teelten

Een bodemherbicide met meerwaarde in diverse teelten Een bodemherbicide met meerwaarde in diverse teelten 1 Het nieuwe bodemherbicide AZ 500 electief & veilig terk tegen breedbladige onkruiden Uitstekende duurwerking 2 Inhoud AZ de toelating AZ eigenschappen

Nadere informatie

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën Het Nederlands Lelie Rapport 16 Met mycorrhizae, schimmel en bacteriën Inhoudsopgave Test met Resultaten Perceel 1 Perceel 2 Perceel 3 Perceel 4 Conclusie Kostencalculatie staat voor een schone bodem en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7774 20 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 maart 2013, nr. PAV / 13042620, houdende

Nadere informatie

Buxus proefveld 2012

Buxus proefveld 2012 Buxus proefveld 2012 Onderzoeken welke biologische middelen en natuurlijke teeltmethodieken effect hebben op het probleem Cylindrocladium in de vollegronds Buxusteelt. Buxus-kwekers hebben in toenemende

Nadere informatie

Pioenennieuwsbrief: september

Pioenennieuwsbrief: september Pioenennieuwsbrief: september Beste pioenenkweker, In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een

Nadere informatie

Mangaan bladbemesting en boldompeling in lelie

Mangaan bladbemesting en boldompeling in lelie Mangaan bladbemesting en boldompeling in lelie In opdracht van Productschap Tuinbouw februari 2005 F. Kreuk eindrapportage INHOUDSOPGAVE SAMENVATTING. 4 1. INLEIDING 5 2. PROEFOPZET.. 5 3. ALGEMEEN 7 3.1

Nadere informatie

Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt.

Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt. Een onkruidbestrijdingsmiddel o.a. in teelt van suikerbieten BETTIX SC TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE W2 : 11503 N : SUSPENSIE CONCENTRAAT (SC) : METAMITRON : 700 G/L GEVARENAANDUIDINGEN

Nadere informatie

Butisan S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer 8660 N W.9 Productgroep: herbicide Formulering: vloeistof Werkzame stof:

Butisan S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer 8660 N W.9 Productgroep: herbicide Formulering: vloeistof Werkzame stof: Butisan S Toelatingsnummer 8660 N W.9 Productgroep: herbicide Formulering: vloeistof Werkzame stof: 500 g/l metazachloor Waarschuwingszinnen: Xn: Schadelijk N: Milieugevaarlijk 20/22 Schadelijk bij opname

Nadere informatie

Preventie Buxus, bodem en bodemleven

Preventie Buxus, bodem en bodemleven Preventie Buxus, bodem en bodemleven Teelt van buxus op bedden Achtergrondinformatie In de buxusteelt kunnen verschillende problemen ontstaan tijdens de teelt. Cylindrocladium en wortelrot zijn wel de

Nadere informatie

11/21/2016. Opties verbetering effectiviteit gbm? Gewasbeschermingsmanifestatie Gewasbescherming & Hulpstoffen. Definitie hulpstof

11/21/2016. Opties verbetering effectiviteit gbm? Gewasbeschermingsmanifestatie Gewasbescherming & Hulpstoffen. Definitie hulpstof Gewasbeschermingsmanifestatie 2016 Gewasbescherming & Hulpstoffen Johnny Remijn Opties verbetering effectiviteit gbm? Meer water per hectare grovere dop & hogere druk (op lijst?) : 300-400 ltr/ha Andere

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef.... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten.... 2 4. Resultaten.... 4 4.1 Algemeen.... 4 4.2 Resultaten

Nadere informatie

400 g/l pendimethalin

400 g/l pendimethalin Stomp 400 SC Toelatingsnummer 10766 N W.14 Productgroep: herbicide Formulering: suspensie concentraat Werkzame stof: 400 g/l pendimethalin N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 50/53 Zeer vergiftig

Nadere informatie

AGRITON INHOUDSOPGAVE:

AGRITON INHOUDSOPGAVE: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ INHOUDSOPGAVE: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten en spuitdatums.... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden

Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden PNW duurzame aanpak van ziekten, plagen en onkruiden Randwijk, 6 februari 2014 Annette Bulle (PPO-BBF), Jeroen van der Meij (DLV-Plant) Onkruidbestrijding boomkwekerij

Nadere informatie

Goltix SC. 5L e UN 3082 TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: metamitron suspensie concentraat (SC) 700 g/l N W.1

Goltix SC. 5L e UN 3082 TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: metamitron suspensie concentraat (SC) 700 g/l N W.1 TEGE OKRUIDE 12629 W.1 nooit de verpakking open laten staan goed schudden voor gebruik vorstvrij bewaren volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen inhoud: Quena Plant Protection.V.

Nadere informatie

Pythiumbestrijding broeierij tulp

Pythiumbestrijding broeierij tulp Pythiumbestrijding broeierij tulp In opdracht van Productschap Tuinbouw juli 2004 F. Kreuk INHOUDSOPGAVE SAMENVATTING.. 3 1. INLEIDING 4 2. PROEFOPZET.. 4 3. ALGEMEEN.. 4 4. RESULTATEN. 5 4.1 Teeltgegevens

Nadere informatie

Bestrijding van trips in gladiool

Bestrijding van trips in gladiool Bestrijding van trips in gladiool In opdracht van: Productschap Tuinbouw maart 2007 F. Kreuk B 0786 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail:

Nadere informatie

Verslag onkruidbestrijdingsonderzoek 2008

Verslag onkruidbestrijdingsonderzoek 2008 Verslag onkruidbestrijdingsonderzoek 2008 08R04 Niet bestemd voor publicatie Verslag onkruidbestrijdingsonderzoek 2008 P. Wilting Stichting IRS Postbus 32 4600 AA Bergen op Zoom Telefoon: 0164-27 44 00

Nadere informatie

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Vroeg beginnen is eerder winnen Uw uien verdienen de beste bescherming. Daarom is het de hoogste tijd voor een middel dat al vroeg in het groeiseizoen

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

DE MÉÉRWAARDE VAN UITVLOEIERS & HECHTERS

DE MÉÉRWAARDE VAN UITVLOEIERS & HECHTERS DE MÉÉRWAARDE VAN UITVLOEIERS & HECHTERS UITVLOEIERS & HECHTERS (adjuvanten) Het rendement van inzet van gewasbeschermingsmiddelen moét omhoog! Middelen verdwijnen! Toepassingen vallen van het etiket!

Nadere informatie

Excursie Teelt op water bladgewassen en bloemkool Inleiding lector teeltsystemen Teelt de grond uit 3 juli 2013

Excursie Teelt op water bladgewassen en bloemkool Inleiding lector teeltsystemen Teelt de grond uit 3 juli 2013 Excursie Teelt op water bladgewassen en bloemkool Inleiding lector teeltsystemen Teelt de grond uit 3 juli 2013 Programma Welkom en inleiding Resultaten onderzoek naar beheersing Microdochium panattonianum

Nadere informatie

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Switch WGGA, 12819 N W.3 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in: a. de teelt van peulvruchten b. de teelt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 6494 11 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 4 maart 2013, nr. 13032890, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

Hasten Chrysant mineervlieg-spint

Hasten Chrysant mineervlieg-spint ng abamectine/kg blad) Hasten Chrysant mineervlieg-spint Uitgave SURfaPLUS Trading Maart 21 INHOUD: EFFECT HASTEN OP OPNAME ABAMECTINE IN CHRYSANTEN (PAG 1) FYTOTOXICITEIT TEST 25 (2) FYTOTOXICITEIT ONDERZOEK

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

Screening herbiciden voor toepassing na opkomst in bloembolgewassen. Annette Bulle en Marga Dijkema

Screening herbiciden voor toepassing na opkomst in bloembolgewassen. Annette Bulle en Marga Dijkema Screening herbiciden voor toepassing na opkomst in bloembolgewassen Annette Bulle en Marga Dijkema Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij

Nadere informatie

Chemische onkruidbestrijding asperge

Chemische onkruidbestrijding asperge Chemische onkruidbestrijding asperge Onderzoek naar chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in een productieveld van asperge in het seizoen 2003-2004 J. Hoek Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit

Nadere informatie

Bestrijding van trips in gladiool

Bestrijding van trips in gladiool Bestrijding van trips in gladiool In opdracht van: Productschap Tuinbouw maart 2007 F. Kreuk B 0686 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail:

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Johan van den Broek Delphy

Johan van den Broek Delphy Johan van den Broek Delphy Programma Aaltjesbestrijding vollegrond Buxusbladvlo Proeven 2015 2016 Buxus op beddenteelt Behandelingen aaltjesproef Per behandeling ongeveer 200 m 2 2 monsters vooraf en 2

Nadere informatie

5 L Powertwin is een geregistreerd handelsmerk. Herbicide. Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van grassen en breedbladige onkruiden

5 L Powertwin is een geregistreerd handelsmerk. Herbicide. Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van grassen en breedbladige onkruiden Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van grassen en breedbladige onkruiden Voor het gebruik in bieten zoals gespecificeerd in de gebruiksaanwijzing. Werkzame stof: Ethofumesaat 200 g/l (19,8 % w/w)

Nadere informatie

Carial Star Eén schot, twee voltreffers

Carial Star Eén schot, twee voltreffers Carial Star Eén schot, twee voltreffers Wat is? is een nieuw fungicide voor de aardappelteelt. Het middel: Voorkomt Alternaria, zowel Alternaria solani als Alternaria alternata. Voorkomt Phytophthora door

Nadere informatie

MLHD onkruidbestrijding in suikerbieten. ing. K.H. Wijnholds en ing.h.w.g. Floot, PAV-NNO

MLHD onkruidbestrijding in suikerbieten. ing. K.H. Wijnholds en ing.h.w.g. Floot, PAV-NNO MLHD onkruidbestrijding in suikerbieten Door: ing. K.H. Wijnholds en ing.h.w.g. Floot, PAV-NNO Inleiding MLHD betekent Minimum Letale Herbicide Dosering. De MLHD-methode stelt akkerbouwers in staat om

Nadere informatie

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top?

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top? Amistar Top Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt Wat is Amistar Top? Amistar Top is een zeer modern fungicide met een breed werkingsspectrum tegen de belangrijkste

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Het effect van fungiciden tijdens de knolgroei op knolphytophthora (2006).

Het effect van fungiciden tijdens de knolgroei op knolphytophthora (2006). Het effect van fungiciden tijdens de knolgroei op knolphytophthora (2006). Auteur(s): Ing J.R. Kalkdijk, Dr. Ir. A. Evenhuis en Dr. Ir. H.T.A.M. Schepers Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

GEïNTEGREERDE BESTRIJDING SCLEROTINIA IN STAMSLABOON Projectnummer PT: Proefnummer: Ing. J. de Lange

GEïNTEGREERDE BESTRIJDING SCLEROTINIA IN STAMSLABOON Projectnummer PT: Proefnummer: Ing. J. de Lange GEïNTEGREERDE BESTRIJDING SCLEROTINIA IN STAMSLABOON 2011 December 2011 Projectnummer PT: 14436 Proefnummer: 11412 Ing. J. de Lange Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228)

Nadere informatie

Penicillium in lelie. Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie. Hans Kok

Penicillium in lelie. Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie. Hans Kok Penicillium in lelie Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit April 2010

Nadere informatie

Een onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van suiker- en voederbieten, graszaad, graszoden en cichorei. W10 : N

Een onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van suiker- en voederbieten, graszaad, graszoden en cichorei. W10 : N Een onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van suiker- en voederbieten, graszaad, graszoden en cichorei. OBLIX 200 EC TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE BEVAT W0 : 0568 N : EMULGEERBAAR

Nadere informatie

Groeistoffen in Weiland. Een onmisbare en betrouwbare partner! Basisonkruidbestrijding. goedkope en rendabele investering

Groeistoffen in Weiland. Een onmisbare en betrouwbare partner! Basisonkruidbestrijding. goedkope en rendabele investering Basisonkruidbestrijding = goedkope en rendabele investering Behandel elke weide minstens 1 keer om de 2 jaar Groeistoffen in Weiland Een onmisbare en betrouwbare partner! De onkruidbestrijding in grasland

Nadere informatie

Goltix SC TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: 5 L e

Goltix SC TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: 5 L e TEGEN ONKRUIDEN werkzame stof : metamitron formulering : suspensie concentraat (SC) gehalte : 700 g/l toelatingsnummer : 12629 N nooit de verpakking open laten staan goed schudden voor gebruik vorstvrij

Nadere informatie

IBS Zaaien, poten en planten

IBS Zaaien, poten en planten IBS Zaaien, poten en planten Breed scala aan middelen toegelaten in snijmaïs Mogelijk wisselen ook als mais op mais wordt geteeld Voorzichtig met hoge doseringen 10-15% lagere opbrengsten Via internet

Nadere informatie

Plaagbestrijding in sla

Plaagbestrijding in sla Plaagbestrijding in sla In opdracht van: Productschap Tuinbouw juli 2005 Ing. J. de Lange Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt.

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven

Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Bruine bladpunten in Longiflorum White Heaven Inventarisatie bladproblemen in de praktijk Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen PPO nr. 32 360 560 00 Maart 2008 2008 Wageningen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten en spuitdatums.... 3 4. Resultaten... 3 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

165 OKTOBER Wing P : bodemherbicide met brede werking en brede toelating. Wing P

165 OKTOBER Wing P : bodemherbicide met brede werking en brede toelating. Wing P 165 OKTOBER 2015 INFO Wing P : bodemherbicide met brede werking en brede toelating Het is algemeen bekend dat de basis voor de onkruidbestrijding wordt gelegd met bodemherbiciden. Omdat er geen middel

Nadere informatie

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit

Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Bacterieziekten. Pseudomonas. Bacterieziekten. Klein en steenfruit Klein en steenfruit Diverse soorten in groot- en kleinfruit: Rob Derikx Boekel, 17 februari 2016 Xanthomonas (o.a. aardbeien, kersen, pruimen) Erwinia (o.a. peren, ook wel bacterievuur genoemd) (o.a. kersen,

Nadere informatie

BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT

BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT BOMEN EN PLANTEN DIE TEGEN EEN STOOTJE KUNNEN HICURE, NATUURLIJKE KRACHT NATUURLIJKE KRACHT Als producent van bomen en planten maakt u de wereld mooier. Het kweken hiervan wordt echter een steeds grotere

Nadere informatie

CAV Agrotheek Bloembollenbericht, nummer 7, 2010

CAV Agrotheek Bloembollenbericht, nummer 7, 2010 CAV Agrotheek Bloembollenbericht, nummer 7, 2010 ALGEMEEN Toelatingen - Collis heeft in de juli-vergadering van het CTgb een toelating gekregen voor de toepassing als bespuiting tegen Botrytis in bloembollen

Nadere informatie

c\? Z o SZ PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS De boriumvoorziening van trosanjers in steenwol bij verschillende ph niveau's

c\? Z o SZ PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS De boriumvoorziening van trosanjers in steenwol bij verschillende ph niveau's c\? Bibliotheek Proefstation Naaldwijk Z 5 7* PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS De boriumvoorziening van trosanjers in steenwol bij verschillende ph niveau's C. Sonneveld D. Theune Intern verslag nr.

Nadere informatie

Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall

Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall Inleiding In opdracht van de firma Greena heeft er afgelopen zomer een onderzoek plaatsgevonden naar de effectiviteit van bodem-

Nadere informatie

Een onkruidbestrijdingsmiddel in teelt van suiker- en voederbieten, graszaad- en graszodenteelt en cichorei : 500 G/L : HERBICIDE

Een onkruidbestrijdingsmiddel in teelt van suiker- en voederbieten, graszaad- en graszodenteelt en cichorei : 500 G/L : HERBICIDE Een onkruidbestrijdingsmiddel in teelt van suiker en voederbieten, graszaad en graszodenteelt en cichorei OBLIX 500 SC TOELATINGSNUMMER FORMULERING WERKZAME STOF GEHALTE AARD WERKING Professioneel gebruik.

Nadere informatie

Let op: niet toepassen in bestaand gazon. Wettelijk gebruiksvoorschrift. Dit etiket is een boekje. Trek deze open rechts onderin.

Let op: niet toepassen in bestaand gazon. Wettelijk gebruiksvoorschrift. Dit etiket is een boekje. Trek deze open rechts onderin. Verkoop alleen toegestaan in onze ongeopende originele verpakking. Verpakking mag niet opnieuw worden gebruikt. Voor schade door onoordeelkundig gebruik wordt geen aansprakelijkheid genomen. Waarschuwingszinnen

Nadere informatie

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt.

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Roest in Hypericum (Melapsora hypericorum) Luna Presentation PRIVILEGE Slide 2 April 29, 2015 Slide 2 Schimmelbestrijdingsmiddel in: de teelt van appel en

Nadere informatie

RAPPORT VOORKOMEN/ BESTRIJDING PENICILIUM EN BOTRYTIS IN EUPHORBIA

RAPPORT VOORKOMEN/ BESTRIJDING PENICILIUM EN BOTRYTIS IN EUPHORBIA RAPPORT VOORKOMEN/ BESTRIJDING PENICILIUM EN BOTRYTIS IN EUPHORBIA Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 Inleiding 2.1 Probleemstelling 2.2 Onderzoeksdoel 3 Opzet van de proef 4 Resultaten 5 Conclusie en aanbeveling

Nadere informatie

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare basismeststof groei door kennis Growsol Growsol meststoffen is een range van vloeibare meststoffen voor de basisbemesting voorafgaand aan een teelt. Een aantal producten kunnen

Nadere informatie