Tulp. Naam Adres woonplaats

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tulp. Naam Adres woonplaats"

Transcriptie

1 Naam Adres woonplaats Tulp Vuur Na meerdere winters waarbij nauwelijks sprake is geweest van opschonen van ziekten en plagen door vorst zien we op percelen waar een korte vruchtrotatie is of waarbij sprake is geweest van opslag, vroege aantasting van vuur. Soms komen gevoelige cultivars al boven met vuuraantasting. Omdat er in maart meerdere nachtvorsten zijn geweest is er niet altijd een sluitend vuurschema toegepast. Bij een ernstige aantasting zoals hiernaast adviseren wij een combinatie van 0,4L Rudis + 0,3L Luna Sensation om verdere ontwikkeling te stoppen. Daarnaast kan het nodig zijn om tijdelijk de spuitfrequentie te verhogen. Slakken Ingegeven door de warme en natte winter, is schade veroorzaakt door slakken groter dan gemiddeld. Op de foto rechts is een gevlekte akkerslak (deroceras reticulatem) actief. Hij kan ondergronds spruiten aanvreten. De foto eronder laat de schade zien als het gewas spreidt. De ovaalronde gaten zijn veroorzaakt door slakkenvraat. De meer gekartelde gaten zijn veroorzaakt door rhizoctonia. De gevlekte akkerslak is al actief bij temperaturen vanaf 1 graad. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,9 C tegen een langjarig gemiddelde van 6,7 C was november een zeer zachte maand. Een gemiddelde temperatuur van 9,6 C in december is met afstand de zachtste decembermaand sinds tenminste het begin van de regelmatige waarnemingen in Januari was met een

2 gemiddelde temperatuur van 4,8 C tegen een langjarig gemiddelde van 3,1 C ook vrij zacht en ook februari was een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,6 C tegen een langjarig gemiddelde van 3,3 C. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de slakkenpopulatie weinig te lijden heeft gehad van de winter. Bij de oplopende temperaturen in februari en maart komen ook de overgebleven eitjes van de laatste eizetting in 2015 nog uit. In april vindt er al weer een nieuwe eizetting plaats en deze eitjes komen binnen 2-3 weken uit. Om nu in de bollenteelt goed slakken te bestrijden is het zaak om in 1e instantie de hoeveelheid natuurlijke schuilplaatsen (holtes in de grond) en de hoeveel natuurlijk voedselaanbod (plantenresten, onkruid ed.) te beperken. Als slakken verwacht worden dient er voor het planten een strooibeurt met slakkenkorrels plaats te vinden alsmede direct na het planten. Een strooibeurt langs de akkerrand is altijd aan te raden. Hoewel de slakken de meeste tijd in de grond doorbrengen heeft onderzoek aangetoond dat een strooibeurt over het gewas de populatie slakken kan reduceren. Plantdiepte In de maanden november tot en met februari is ongeveer 30% meer neerslag gevallen dan gemiddeld. Dit heeft op diverse percelen geleid tot wegval. Opvallend is het opkomstverschil tussen bedden die naast elkaar liggen. Bovenstaande foto s zijn 2 bedden naast elkaar. De schep illustreert de plantdiepte. Soms kan een verschil van 2 3 centimeter het verschil maken of tulpen verstikken of allemaal opkomen. Technieken om de plantmachine egaal op dezelfde, maar juiste, diepte te houden kunnen in dit verband heel belangrijk zijn. Onkruidbestrijding: Certis Chloor IPC Sinds kort mag Certis Chloor IPC in de na-opkomst in tulpen worden toegepast. Etiket is 12x 0,5 ltr/ha met een interval van 5 dagen. Het advies is 0,25 ltr/ha in een tankmix met de vuurbestrijding mee te spuiten. Uit proeven is mengen met de vuurmiddelen en met Sumicidin Super veilig gebleken. Certis Chloor IPC werkt goed op vogelmuur, perzikkruid, duizendknoop en straatgras. Het werkt echter onvoldoende op kamille en klein kruiskruid. Vrijstelling Asulam Wij zijn blij dat, mede dankzij gezamenlijke inspanningen van een aantal instellingen uit de sector, het ministerie van Economische Zaken een vrijstelling heeft verleend voor het gebruik van Agrichem Asulam 2 (voorheen N) in diverse teelten: Agrichem Asulam 2 mag in 2016 volgens het onderstaande Wettelijk Gebruiksvoorschrift 120 dagen ingezet worden ter bestrijding van breedbladige en grasachtige onkruiden:

3 Toepassingsgebied Type toepassing Dosering (middel) per toepassing 1 Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden Maximaal aantal Minimum interval liter middel per ha tussen toepassingen per teeltcyclus of per in dagen 12 maanden Hyacint onbedekte teelt na opkomst 2 l/ha* 6 per teeltcyclus 12 l/ha per teeltcyclus 14 Tulp onbedekte teelt na opkomst 2 l/ha* 6 per teeltcyclus 12 l/ha per teeltcyclus 14 Lelie onbedekte teelt na opkomst 1-2 l/ha* 12 per teeltcyclus 12 l/ha per teeltcyclus 14 * In LDS toepassing Luizenmonitoring: Maarten de Korte van de Groene Vlieg plaatst de plakvallen. Twee weken terug zijn de plakvallen ten behoeve van de luizenmonitoring weer door de Groene Vlieg geplaatst. Deze zullen wekelijks worden geteld en vervangen tot aan het moment dat we luizen gaan aantreffen. Vanaf dan gaan we de zaak 2x per week scouten. Vanuit de tellingen van afgelopen jaar hebben we geleerd dat we juist op de pieken moeten ingrijpen met luisdoders. Wij houden u op de hoogte met onze sms-service. Krijgt u deze meldingen niet? Neem dan contact op met uw adviseur om toegevoegd te worden aan deze service. Tot aan 15 april zijn er geen luizen gevangen. Etiketten Door de strengere emissie- en overige toelatingseisen worden in de herregistratie van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer beperkingen in de etikettekst opgenomen:

4 Folicur mag minimaal om de 8 dagen toegepast worden. Rond het koppen zal de interval meestal korter zijn. Dit is op te lossen door Folicur af te wisselen met bijvoorbeeld Luna Experience. Hier zit naast de werkzame stof Fluopyram ook de werkzame stof Tebuconazool (Folicur) in. Luna Experience mag maar 1 keer gespoten worden. Sumicidin Super heeft een toelating waarbij er minimaal om de 7 dagen gespoten mag worden. Bekend van Pyrethroïde is dat de lengtewerking afneemt bij hoge temperaturen en bij veel zon. Het kan dus technisch nodig zijn om binnen 7 dagen Sumicidin toe te passen. Dit kan opgelost worden door af te wisselen met Sumi Alpha. Karate heeft nog een oud etiket en heeft in het wettelijk gebruiksvoorschrift geen beperking ten aanzien van het aantal bespuitingen en intervallen. Het middel mag niet in bloeiende gewassen gespoten worden. Teppeki mag met een interval van 3 weken maximaal 3 maal toegepast worden. Emissie Wat betreft de emissie is er sinds een aantal jaar een sterk wapen om verdriften van spuitvloeistof significant te beperken. Sinds vorig seizoen wordt het middel Squall grootschalig toegepast. Naast een 90% driftreductie zien we ook dat er meer middel achterblijft op het gewas. Vooral bij Mancozeb is dit goed te zien. links Mancozeb met Squall, rechts Mancozeb zonder Squall. Ook als tulpen naast een groenteperceel staan is het zinvol om Squall toe te voegen. Veel groente wordt gecontroleerd op residu. De meetmethoden zijn tegenwoordig dusdanig goed dat zelfs een lichte verdrifting al teruggevonden wordt. Veel middelen die in tulpen toegelaten zijn mogen niet teruggevonden worden in groentegewassen. Erfemissiescan Voor het behoud van een effectief middelenpakket is het van groot belang dat we allen op een verantwoorde manier omgaan met gewasbeschermingsmiddelen. Kijk op en vul de enquête in, het gebruik maken van deze digitale tool kan zorgdragen voor een verdere bewustwording van eventuele emissieroutes en aanleiding geven tot mogelijke verbeterpunten.

5 Movento OD - Met de komst van Movento OD is tulpengalmijt prima te beheersen. Belangrijk is dat er niet te kort werkzame stof in de bol achter blijft, maar ook niet te veel. Dit is alleen mogelijk met de OD formulering en die dan apart te spuiten. In proeven waar ook de SC formulering getest wordt zien we vaak onvoldoende opname. De SC formulering is niet geformuleerd om maximaal opgenomen te worden met de sapstroom naar beneden. Te kort werkzame stof in de bol kan leiden tot resistentievorming tegen tulpengalmijt. Onder de juiste toepassingsvoorwaarden worden de beste resultaten behaald met de OD formulering. Het is bekend dat een aantal cultivars Movento beter op kunnen nemen dan gemiddeld. Monte Carlo-/ Flash pointsoorten, Prinsen-, Marvel- en Irene soorten, Jumbo Pink, Tibet, Mondial, Foxy Foxtrot, Synaede Orange zijn hier voorbeelden van. Voor deze cultivars zou bijvoorbeeld een lagere dosering toegepast kunnen worden. Vaak wordt dan 2 x 03L verspoten. - Movento OD apart spuiten met minimaal 300L water op een gewas met waslaag. - Geen minerale olie voorafgaand aan Movento. - Na Focus Plus 14 dagen geen Movento. - 1 week na het koppen, de 2 e bespuiting 14 dagen later. - Dosering weinig verkleving gevoelige cultivars 2 x 0,5L, vatbare cultivars 2 x 0,3L. - Wachttijd 2 dagen na insecticiden/ fungiciden en 5 dagen na herbiciden. - Omdat er zelfs kans is op opname achteraf dient ook een wachttijd van 2 dagen na een Movento bespuiting aangehouden te worden. Lelie. Het plantseizoen is al even aan de gang, maar door de nattigheid houdt het niet over en regent men regelmatig uit. Wanneer reeds ontsmet plantgoed niet kan worden geplant, is snel terugdrogen het advies. Blijven de bollen te lang nat dan zullen ze snel spruiten. Dit seizoen hebben diverse bedrijven ervaringen opgedaan met het koken van de lelies in chloorbleekloog. Er zijn verschillende systemen op de markt en ook wij hebben diverse meet- en regelsystemen geleverd. Door het meten en regelen van zowel de ph en ORP/Redox-waarde kunnen we een continue laag niveau van actief chloor in de kookketel realiseren. In de praktijk heeft dit goed gefunctioneerd en het systeem is uitermate betaalbaar. Mocht u interesse hebben dan kunt u bij ons voor informatie terecht. Blinde schubben in het tweede levensjaar. Nachtvorst kan een grote spelbreker zijn in het gezond weggroeien van de blinde schubben. Er zijn diverse systemen om de schade te beperken. Het systeem met de meest betrouwbare werking is afdekken met acryldoek. Maar dit is een bewerkelijk systeem. Er is een apparaat ontwikkeld om dit snel en met weinig mankracht te doen. BSE Ymond BV heeft het Agro Reel System ontwikkeld, welke in de praktijk nu voor het tweede jaar wordt gebruikt. Het systeem vraagt enige gewenning maar daarna is het doek vlot en makkelijk te leggen blijkt in de praktijk. Vorstschade brengt naast directe opbrengstderving ook een zeer lastige vuurbestrijding met zich mee. Voor een goede vuurbestrijding is de basis mancozeb, er zijn vele toevoegingen mogelijk. Wij hebben in het verleden altijd goede ervaringen gehad met tijdig en regelmatig toevoegen van Folicur WG. Het middel had vorig jaar problemen met het oplossen en mengen in de tank, Bayer heeft de charges die nu in de markt staan uitgebreid op het laboratorium getest en geeft aan dat zij geen probleem voorzien met mengen en oplossen. Dit jaar kunnen we de WG formulering nog net zo vaak inzetten als we willen, de SC formulering max 3x en beide met een interval van 8 dagen. Vanaf volgend jaar zal de toelating voor zowel de WG als SC formulering maximaal 1x zijn in een iets verlaagde dosering. Om het virus onder controle te houden dient te worden gespoten met Sumicidin super of Karate, dit mag met een interval van 7 dgn. Altijd i.c.m. minerale olie.

6 Onkruidbestrijding. De grond is mooi vochtig voor het spuiten van bodemherbiciden op dit moment. Nieuw is het middel Wing P, dosering is 3.5 ltr. Dit staat ongeveer gelijk aan 2 ltr Stomp en 1 ltr Spectrum. In combinatie met Stomp kan men hoger in de actieve stof pendimethalin komen wat de bodemwerking verbetert. Gebruik geen Spectrum, Wing P of Dual Gold kort voor veel neerslag. Het inspoelen van deze middelen kan de beworteling en groei van de lelies behoorlijk in de weg zitten. Van Stomp mag 4 ltr per hectare worden gebruikt. Spectrum 1 tot 1.4 ltr en Dual Gold 1 tot 1.5 ltr. Om al gekiemd onkruid op te ruimen kan ruim voor opkomst 2 tot 3 ltr Roundup+ worden toegevoegd. Het is UPL wederom gelukt om een tijdelijke vrijstelling te krijgen voor het middel Asulam. Nu met een LDS systeem op het etiket. In lelies mag Asulam worden toegepast onder de volgende restricties: Na opkomst, dosering 1 tot 2 ltr/ha, max 12 x per teeltcyclus, max 12ltr/ha per teeltcyclus, minimale interval 14 dgn. Er dient met tenminste 600 ltr water per hectare te worden gespoten en een verlaagde spuitboom hoogte van 30 cm boven de top van het gewas i.c.m. driftarme venturidoppen met een kantdop. Niet in grondwater beschermingsgebieden. In lelies mag het middel gebruikt worden tussen 20 april 2016 en 18 augustus Combinaties met Goltix, Pyramin en Olie zijn sterk op klein onkruid. Bel voor een passend advies toegespitst op uw situatie uw adviseur van het CAV Agrotheek. Bloembollenteam Anton Dingemans tel: Arno Hoogendijk tel: Nico van Langen tel: Arjan de Vries tel: Rene Schouten tel:

Wieringermeer hoogwoud oom keesweg

Wieringermeer hoogwoud oom keesweg TULP Mineralisatie Hoewel er ondertussen er al veel is bijbemest willen we u toch op onderstaande attenderen: Elk jaar meten we rond het koppen ter indicatie de beschikbare nitraat stikstofvoorraad. De

Nadere informatie

Bloembollenbericht, nummer 3, 2015 TULP. Bladluistelling Vuurpreventie Onkruid. Mineralisatie

Bloembollenbericht, nummer 3, 2015 TULP. Bladluistelling Vuurpreventie Onkruid. Mineralisatie Bloembollenbericht, nummer 3, 2015 TULP Onderwerpen tulp: Stikstofbeschikbaarheid Bladluistelling Vuurpreventie Onkruid Mineralisatie Elk jaar meten we rond het koppen ter indicatie de beschikbare nitraat

Nadere informatie

Wettelijk Gebruiksvoorschrift en toeslagrecht Squall Bemesting (bolopbrengst en afbroeigewicht) Vuurpreventie Zuringbestrijding Paden spuiten

Wettelijk Gebruiksvoorschrift en toeslagrecht Squall Bemesting (bolopbrengst en afbroeigewicht) Vuurpreventie Zuringbestrijding Paden spuiten Bloembollenbericht, nummer 2, 2015 TULP Onderwerpen tulp: Bladluistelling Wettelijk Gebruiksvoorschrift en toeslagrecht Squall Bemesting (bolopbrengst en afbroeigewicht) Vuurpreventie Zuringbestrijding

Nadere informatie

Tulp Onkruidbestrijding Pyramin Certis Chloor IPC Asulam Vuurbestrijding tulp

Tulp Onkruidbestrijding Pyramin Certis Chloor IPC Asulam Vuurbestrijding tulp Tulp Onkruidbestrijding De meeste bloembollenkwekers hebben de eerste gelegenheid aangepakt om de Roundup, Stomp, Dual/Spectrum en eventueel Chloor IPC toe te passen. Pyramin Waar we vroeger Pyramin DF

Nadere informatie

Bloembollenbericht, nummer 3, 2012

Bloembollenbericht, nummer 3, 2012 1 Bloembollenbericht, nummer 3, 2012 TULP Onderwerpen tulp: Actualiteiten Vuur Bijbemesten Luissituatie Onkruid Afbroei Huidkwaliteit i.r.t beworteling in broeierij Actualiteit toelatingen: Toegelaten:

Nadere informatie

Ook dit jaar zullen wij u als CAV Agrotheek op de hoogte brengen van actualiteiten ten aanzien van gewasbescherming en bemesting in bloembollen.

Ook dit jaar zullen wij u als CAV Agrotheek op de hoogte brengen van actualiteiten ten aanzien van gewasbescherming en bemesting in bloembollen. Met opmaak: Rechts: 2 cm, Boven: 2,75 cm Ook dit jaar zullen wij u als CAV Agrotheek op de hoogte brengen van actualiteiten ten aanzien van gewasbescherming en bemesting in bloembollen. TULP Onderwerpen

Nadere informatie

Bloembollenbericht, nummer 2, april 2012

Bloembollenbericht, nummer 2, april 2012 Bloembollenbericht, nummer 2, april 2012 TULP Onderwerpen tulp: Augustaziek Beregenen Selectie Virusbeperking en Olie Nachtvorst Vuurpreventie onder plastic geteelde tulpen Onkruid Beregeningswater Bovenstaande

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 6494 11 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 4 maart 2013, nr. 13032890, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18812 11 april 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 april 2016, 16048594 houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6448 6 maart 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 3 maart 2015, nr. 15025075, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7774 20 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 maart 2013, nr. PAV / 13042620, houdende

Nadere informatie

Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden

Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden Onkruid onderzoek naar nieuwe herbiciden PNW duurzame aanpak van ziekten, plagen en onkruiden Randwijk, 6 februari 2014 Annette Bulle (PPO-BBF), Jeroen van der Meij (DLV-Plant) Onkruidbestrijding boomkwekerij

Nadere informatie

400 g/l pendimethalin

400 g/l pendimethalin Stomp 400 SC Toelatingsnummer 10766 N W.14 Productgroep: herbicide Formulering: suspensie concentraat Werkzame stof: 400 g/l pendimethalin N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 50/53 Zeer vergiftig

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 86 24 maart 20 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 13 maart 20, BM 13219991, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Opbrengstvergelijking lelie

Opbrengstvergelijking lelie vergelijking lelie In opdracht van Kleurrijk Flevoland maart 2008 F. Kreuk B 0771 Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56 30 29 E-mail: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 5450 2 februari 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 januari 2018, nr. 18011130,

Nadere informatie

Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10

Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10 Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende sgebieden

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 18. Nr. 9528 21 februari 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van februari 2017, nr. 17021888, houdende tijdelijke

Nadere informatie

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten SUIKERBIETEN Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker Productie: 180.000.000 ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten 1 Waar komt de suiker vandaan? Arealen Europa Waar komt de suiker vandaan?

Nadere informatie

DE MÉÉRWAARDE VAN UITVLOEIERS & HECHTERS

DE MÉÉRWAARDE VAN UITVLOEIERS & HECHTERS DE MÉÉRWAARDE VAN UITVLOEIERS & HECHTERS UITVLOEIERS & HECHTERS (adjuvanten) Het rendement van inzet van gewasbeschermingsmiddelen moét omhoog! Middelen verdwijnen! Toepassingen vallen van het etiket!

Nadere informatie

Goltix SC. 5L e UN 3082 TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: metamitron suspensie concentraat (SC) 700 g/l N W.1

Goltix SC. 5L e UN 3082 TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: metamitron suspensie concentraat (SC) 700 g/l N W.1 TEGE OKRUIDE 12629 W.1 nooit de verpakking open laten staan goed schudden voor gebruik vorstvrij bewaren volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen inhoud: Quena Plant Protection.V.

Nadere informatie

Goltix Super 5 L. Herbicide. Voor en na opkomst bestrijding van breedbladigen en grassen

Goltix Super 5 L. Herbicide. Voor en na opkomst bestrijding van breedbladigen en grassen Goltix Super Herbicide Voor en na opkomst bestrijding van breedbladigen en grassen Voor gebruik in biet zoals gespecificeerd in de gebruiksaanwijzing. Werkzame stof: Metamitron 350 g/l (31,3 % w/w) Ethofumesaat

Nadere informatie

Onkruid vergaat niet. Onderwerpen. Onkruidproblematiek. Onkruid vergaat niet. Methoden onkruidbestrijding. Chemische onkruidbestrijding

Onkruid vergaat niet. Onderwerpen. Onkruidproblematiek. Onkruid vergaat niet. Methoden onkruidbestrijding. Chemische onkruidbestrijding Onkruid vergaat niet bestrijding/beheersing van onkruid in bloembollen Open Dag PPO Lisse, 28 mei 2010 Aad Koster en Annette Bulle PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit Onderwerpen Onkruidbestrijding voor

Nadere informatie

PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017

PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017 PROLONG XP IN POOTGOED UITGEVOERD DOOR PROEFTUIN ZWAAGDIJK 2017 PROLONG XP Polymeric Film Pesticide LEAF Polymeric Film MICELLE LAMINAR POLYMERIC FILM OVER ACTIVE ON LEAF which is water- & UV tolerant

Nadere informatie

Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt.

Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt. Een onkruidbestrijdingsmiddel o.a. in teelt van suikerbieten BETTIX SC TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE W2 : 11503 N : SUSPENSIE CONCENTRAAT (SC) : METAMITRON : 700 G/L GEVARENAANDUIDINGEN

Nadere informatie

5 L Powertwin is een geregistreerd handelsmerk. Herbicide. Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van grassen en breedbladige onkruiden

5 L Powertwin is een geregistreerd handelsmerk. Herbicide. Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van grassen en breedbladige onkruiden Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van grassen en breedbladige onkruiden Voor het gebruik in bieten zoals gespecificeerd in de gebruiksaanwijzing. Werkzame stof: Ethofumesaat 200 g/l (19,8 % w/w)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6208 28 maart 2012 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 21 maart 2012, nr.

Nadere informatie

SPECIMEN GOLTIX SUPER 5 L. Herbicide

SPECIMEN GOLTIX SUPER 5 L. Herbicide Herbicide Werkzame stof: Gehalte: Metamitron 350 g/l (31,3%w/w) Ethofumesaat 150 g/l (13,5%w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Resistentiecode: HRAC C1,N Toelatingsnummer: 12982N W.4 Toelatingshouder:

Nadere informatie

Stomp 400 SC. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT. Toelatingsnummer 10766 N W.22 Productgroep: herbicide Formulering:

Stomp 400 SC. BASF Nederland B. V., Divisie Agro WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT. Toelatingsnummer 10766 N W.22 Productgroep: herbicide Formulering: Stomp 400 SC Toelatingsnummer 10766 N W.22 Productgroep: herbicide Formulering: suspensie concentraat Werkzame stof: 400 g/l pendimethalin Verpakking: 10 x 1 l en 2 x 10 l Gevarenaanduidingen: WAARSCHUWING

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in de bollenteelt

Onkruidbestrijding in de bollenteelt Onkruidbestrijding in de bollenteelt BolleNoord, 23 februari 2009 Annette Bulle en Aad koster PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit Onderwerpen Onkruidbestrijding (voor planten) op leeg land Inundatie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17050 23 juni 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 16 juni 2015, nr. 15077865, houdende tijdelijke

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL

INHOUDSOPGAVE: AGRO-VITAL ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- INHOUDSOPGAVE: 1. Doel proef.... 2 2. Proef opzet.... 2 3. Objecten

Nadere informatie

Een onkruidbestrijdingsmiddel in teelt van suiker- en voederbieten, graszaad- en graszodenteelt en cichorei : 500 G/L : HERBICIDE

Een onkruidbestrijdingsmiddel in teelt van suiker- en voederbieten, graszaad- en graszodenteelt en cichorei : 500 G/L : HERBICIDE Een onkruidbestrijdingsmiddel in teelt van suiker en voederbieten, graszaad en graszodenteelt en cichorei OBLIX 500 SC TOELATINGSNUMMER FORMULERING WERKZAME STOF GEHALTE AARD WERKING Professioneel gebruik.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20077 21 april 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 8 april 2016, nr. 16052648, houdende tijdelijke

Nadere informatie

5 L Goltix is een geregistreerd handelsmerk. Herbicide. Breed spectrum bodem en contact herbicide; zeer selectief in vele gewassen

5 L Goltix is een geregistreerd handelsmerk. Herbicide. Breed spectrum bodem en contact herbicide; zeer selectief in vele gewassen Goltix SC Herbicide Breed spectrum bodem en contact herbicide; zeer selectief in vele gewassen Voor het gebruik in onder andere suikerbieten, bloembollen, bloemknollen en rode bieten zoals gespecificeerd

Nadere informatie

Een bodemherbicide met meerwaarde in diverse teelten

Een bodemherbicide met meerwaarde in diverse teelten Een bodemherbicide met meerwaarde in diverse teelten 1 Het nieuwe bodemherbicide AZ 500 electief & veilig terk tegen breedbladige onkruiden Uitstekende duurwerking 2 Inhoud AZ de toelating AZ eigenschappen

Nadere informatie

Een onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van suiker- en voederbieten, graszaad, graszoden en cichorei. W10 : N

Een onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van suiker- en voederbieten, graszaad, graszoden en cichorei. W10 : N Een onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van suiker- en voederbieten, graszaad, graszoden en cichorei. OBLIX 200 EC TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE BEVAT W0 : 0568 N : EMULGEERBAAR

Nadere informatie

Pyramin DF. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.8

Pyramin DF. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.8 Pyramin DF Toelatingsnummer 12228 N W.8 Productgroep: Formulering: herbicide water dispergeerbaar granulaat Werkzame stof: chloridazon (65%) De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen

Nadere informatie

11/21/2016. Opties verbetering effectiviteit gbm? Gewasbeschermingsmanifestatie Gewasbescherming & Hulpstoffen. Definitie hulpstof

11/21/2016. Opties verbetering effectiviteit gbm? Gewasbeschermingsmanifestatie Gewasbescherming & Hulpstoffen. Definitie hulpstof Gewasbeschermingsmanifestatie 2016 Gewasbescherming & Hulpstoffen Johnny Remijn Opties verbetering effectiviteit gbm? Meer water per hectare grovere dop & hogere druk (op lijst?) : 300-400 ltr/ha Andere

Nadere informatie

Dual Gold 960 EC, WG en aanbevelingen, N W.11

Dual Gold 960 EC, WG en aanbevelingen, N W.11 Dual Gold 960 EC, WG en aanbevelingen, 12096 N W.11 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als onkruidbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik in de volgende toepassingsgebieden

Nadere informatie

Maximaal aantal toepassingen per 12 maanden. 3,75 l/ha 18 (6 blokken van 3 opeenvolgende bespuitingen)

Maximaal aantal toepassingen per 12 maanden. 3,75 l/ha 18 (6 blokken van 3 opeenvolgende bespuitingen) HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel NeemAzalT/S, 12455 N 9 december 2016 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegestaan

Nadere informatie

Goltix SC TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: 5 L e

Goltix SC TEGEN ONKRUIDEN. inhoud: 5 L e TEGEN ONKRUIDEN werkzame stof : metamitron formulering : suspensie concentraat (SC) gehalte : 700 g/l toelatingsnummer : 12629 N nooit de verpakking open laten staan goed schudden voor gebruik vorstvrij

Nadere informatie

Dual Gold 960 EC WG en aanbevelingen, N W.9 bij etiketinstructie versie 9

Dual Gold 960 EC WG en aanbevelingen, N W.9 bij etiketinstructie versie 9 Dual Gold 960 EC WG en aanbevelingen, 12096 N W.9 bij etiketinstructie versie 9 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18289 2 juli 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 24 juni 2014 nr. 14099747, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Frontier Optima. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.3 Productgroep: herbicide Formulering:

Frontier Optima. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer N W.3 Productgroep: herbicide Formulering: Frontier Optima Toelatingsnummer 12283 N W.3 Productgroep: herbicide Formulering: emulgeerbaar concentraat Werkzame stof: 64% dimethenamide-p Waarschuwingszinnen: Xn: Schadelijk N: Milieugevaarlijk 22

Nadere informatie

Kwaliteit verhoogt het rendement

Kwaliteit verhoogt het rendement Kwaliteit verhoogt het rendement Akkerbouw informatie bijeenkomst 2016 www.tenbrinkebv.nl 16 14 12 13,3 Akkerbouw 2016 % verlagingen pootaardappelen 15,3 10 8 6 4 2 7,4 7,6 6,7 0 2011 2012 2013 2014 2015

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in Nerine

Onkruidbestrijding in Nerine Onkruidbestrijding in Nerine P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit November 2009 PPO nr. 32 360209 00 / PT nr. 12509 2009 Wageningen,

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN De toelating van het gewasbeschermingsmiddel wordt op basis van de volgende artikelen gewijzigd: Artikel 31, 44, 45 en 75 Verordening

Nadere informatie

De nieuwe telg in de Luna-familie. Uw product langer vitaal!

De nieuwe telg in de Luna-familie. Uw product langer vitaal! De nieuwe telg in de Luna-familie Uw product langer vitaal! LUNA EXPERIENCE: Meer zekerheid in de bescherming tegen Botrytis Vrijwel elk bloembolgewas kent gevoeligheid voor aantasting door de Botrytisschimmel

Nadere informatie

Dual Gold 960 EC WG, N W.8

Dual Gold 960 EC WG, N W.8 Dual Gold 960 EC WG, 12096 N W.8 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst

Nadere informatie

INFO 152 MAART Dé herbiciden in bieten: Fiesta, Pyramin DF en Frontier Optima. Fiesta. Pyramin DF. Frontier Optima

INFO 152 MAART Dé herbiciden in bieten: Fiesta, Pyramin DF en Frontier Optima. Fiesta. Pyramin DF. Frontier Optima 152 MAART 2010 INFO MAART 2013 Dé herbiciden in bieten: Fiesta, Pyramin DF en Frontier Optima BASF biedt de bietenteler een breed scala aan middelen om het maximale uit de bietenteelt te halen. Naast fungiciden

Nadere informatie

Kontakt 320 SC 5 L. Herbicide. Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van breedbladige onkruiden

Kontakt 320 SC 5 L. Herbicide. Zeer effectief in de na-opkomst bestrijding van breedbladige onkruiden Kontakt 320 SC Herbicide Zeer effectief in de naopkomst bestrijding van Voor het gebruik in aardbei, biet, bloemenzaadteelt, boomkwekerijgewassen, iris en tagetes zoals gespecificeerd in de gebruiksaanwijzing.

Nadere informatie

Beheersing van bladinsecten

Beheersing van bladinsecten Beheersing van bladinsecten Beheersing van bladinsecten Met behoud van natuurlijke vijanden Levine de Zinger SID Tilburg en Heerenveen, 6/7 december 2018 Bladinsecten Trips Bietenkever Zwarte bonenluis

Nadere informatie

Wijzigingen toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen

Wijzigingen toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen Wijzigingen toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen Rob Derikx H.O. Vlamings BV Boekel, 13 januari 2016 Politiek in Brussel Herbeoordeling van werkzame stoffen Aanvullend onderzoek op risico s Volksgezondheid

Nadere informatie

Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt.

Zorg ervoor dat u met het product of zijn verpakking geen water verontreinigt. AGRICHEM FENMEDIFAM TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE BEVAT W5 : 9390 N : EMULGEERBAAR CONCENTRAAT (EC)) : FENMEDIFAM : 160 G/L : ISOFORON GEVARENAANDUIDINGEN H290 Kan bijtend

Nadere informatie

Actualiteiten Gewasbescherming Edwin Kohrman

Actualiteiten Gewasbescherming Edwin Kohrman Actualiteiten Gewasbescherming Edwin Kohrman 2015 Spuitlicentieverlenging Cultus Agro Advies Wijziging Middelen Wijziging toelatingen - herbiciden Duplosan MCPP (9531) Met nieuwe etiket (W9) alleen nog

Nadere informatie

Butisan S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer 8660 N W.9 Productgroep: herbicide Formulering: vloeistof Werkzame stof:

Butisan S. BASF Nederland B. V., Divisie Agro. Toelatingsnummer 8660 N W.9 Productgroep: herbicide Formulering: vloeistof Werkzame stof: Butisan S Toelatingsnummer 8660 N W.9 Productgroep: herbicide Formulering: vloeistof Werkzame stof: 500 g/l metazachloor Waarschuwingszinnen: Xn: Schadelijk N: Milieugevaarlijk 20/22 Schadelijk bij opname

Nadere informatie

Bromotril 5 L HERBICIDE. Na-opkomst bestrijding van breedbladige onkruiden. De effectieve bestrijder van breedbladige onkruiden

Bromotril 5 L HERBICIDE. Na-opkomst bestrijding van breedbladige onkruiden. De effectieve bestrijder van breedbladige onkruiden De effectieve bestrijder van breedbladige onkruiden Gewas Lijnzaad, opkweek-asperge, prei, sjalot, ui, vezelvlas Werkzame stof: Bromoxynil 250 g/l (23,4 % w/w) Formulering: Suspensie concentraat (SC) Resistentiecode:

Nadere informatie

SPECIMEN GOLTIX QUEEN 5 L. Herbicide. Maximaal effectief en veilig onkruidvrij

SPECIMEN GOLTIX QUEEN 5 L. Herbicide. Maximaal effectief en veilig onkruidvrij Maximaal effectief en veilig onkruidvrij Werkzame stof: Metamitron 525 g/l (45,1 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat (SC) Resistentiegroep: HRAC 5, 4 Toelatingshouder: ADAMA Registrations

Nadere informatie

165 OKTOBER Wing P : bodemherbicide met brede werking en brede toelating. Wing P

165 OKTOBER Wing P : bodemherbicide met brede werking en brede toelating. Wing P 165 OKTOBER 2015 INFO Wing P : bodemherbicide met brede werking en brede toelating Het is algemeen bekend dat de basis voor de onkruidbestrijding wordt gelegd met bodemherbiciden. Omdat er geen middel

Nadere informatie

In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen

In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen In de Pers Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland Residu problematiek kwaliteitsverbetering in peen Aaldrik Venhuizen In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen Media: LANDBOUW-GIF! Paracelsus (1493-1541)

Nadere informatie

SPECIMEN POWERTWIN. 5 L Powertwin is een geregistreerd handelsmerk van. Herbicide. Werkzame stof: Gehalte:

SPECIMEN POWERTWIN. 5 L Powertwin is een geregistreerd handelsmerk van. Herbicide. Werkzame stof: Gehalte: Herbicide Werkzame stof: Gehalte: Ethofumesaat 200 g/l (19,8 % w/w) Fenmedifam 200 g/l (19,6 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Resistentiegroep: HRAC N, C1 Toelatingsnummer: 13185N W.1

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 31324 5 juni 2019 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 mei 2019, nr. 19133310, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44722 2 augustus 2018 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit d.d. 1 augustus 2018, nr. 18204455,

Nadere informatie

Dosering* middel per toepassing. Maximale dosering middel per toepassing. 0,5 0,75 L/ha. 0,05% (50 ml per 100 L water) 0,6 L/ha 2 per 12 maanden

Dosering* middel per toepassing. Maximale dosering middel per toepassing. 0,5 0,75 L/ha. 0,05% (50 ml per 100 L water) 0,6 L/ha 2 per 12 maanden Actueel WG van het middel LUNA EXPERIENCE, 14777 N W.1 3 maart 2017 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik door

Nadere informatie

10 L Mirage is een geregistreerd handelsmerk. Fungicide. Breed werkend fungicide

10 L Mirage is een geregistreerd handelsmerk. Fungicide. Breed werkend fungicide Mirage Plus 570 SC Zacht geformuleerd breedwerkend fungicide voor gebruik tegen vele schimmels op de bollen en in het gewas Fungicide Breed werkend fungicide Voor het gebruik in onder andere gladiool,

Nadere informatie

Dosering (middel) per toepassing

Dosering (middel) per toepassing HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel Stomp 400 SC W.23 16 februari 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele

Nadere informatie

Herbicide. Contactwerking én lange nawerking op onkruiden. Na opkomst bestrijding van breedbladigen, straatgras en windhalm

Herbicide. Contactwerking én lange nawerking op onkruiden. Na opkomst bestrijding van breedbladigen, straatgras en windhalm Activus Super Contactwerking én lange nawerking op onkruiden Herbicide Na opkomst bestrijding van breedbladigen, straatgras en windhalm Voor gebruik in wintergranen zoals gespecificeerd in de gebruiksaanwijzing.

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN De toelating van het gewasbeschermingsmiddel wordt op basis van de volgende artikelen gewijzigd: Artikel 31, 44, 45 en 75 Verordening

Nadere informatie

SPECIMEN GOLTIX QUEEN 5 L. Herbicide. Maximaal effectief en veilig onkruidvrij

SPECIMEN GOLTIX QUEEN 5 L. Herbicide. Maximaal effectief en veilig onkruidvrij Herbicide Maximaal effectief en veilig onkruidvrij Scan voor gebruik Werkzame stof: Gehalte: Metamitron 525 g/l (45,1 % w/w) Quinmerac 40 g/l (3,4 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Resistentiegroep:

Nadere informatie

Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall

Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall Resultaat en conclusies contact- en bodemherbiciden in combinatie met Squall Inleiding In opdracht van de firma Greena heeft er afgelopen zomer een onderzoek plaatsgevonden naar de effectiviteit van bodem-

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

SPECIMEN PHANTOM. Fungicide. Goede bescherming tegen bladziekten op kritische momenten

SPECIMEN PHANTOM. Fungicide. Goede bescherming tegen bladziekten op kritische momenten PHANTOM Fungicide Goede bescherming tegen bladziekten op kritische momenten Werkzame stof: Folpet 450 g/l (38,3 % w/w) Tebuconazool 100 g/l (8,4 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Resistentiecode:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14898 5 juni 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 28 mei 2015, nr.15073569, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia P.J. van Leeuwen, A.Th. J. Koster, J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen januari 2005 PPO nr.330928 2005 Wageningen,

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel voor professioneel gebruik Thiovit Jet, 5395 N

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN. Actueel WG van het middel voor professioneel gebruik Thiovit Jet, 5395 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Actueel WG van het middel voor professioneel gebruik Thiovit Jet, 5395 N 3 februari 2017 W.6 Wettelijk Gebruiksvoorschrif Toegestaan

Nadere informatie

SPECIMEN GOLTIX QUEEN 5 L. Herbicide. Maximaal effectief en veilig onkruidvrij

SPECIMEN GOLTIX QUEEN 5 L. Herbicide. Maximaal effectief en veilig onkruidvrij GOLTIX QUEEN Herbicide Maximaal effectief en veilig onkruidvrij Scan voor gebruik Werkzame stof: Gehalte: Metamitron 525 g/l (45,1 % w/w) Quinmerac 40 g/l (3,4 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie

Nadere informatie

CORZAL W3. EUH401 Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen.

CORZAL W3. EUH401 Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor de menselijke gezondheid en het milieu te voorkomen. CORZAL TOELATINGSNUMMER AARD VAN HET PREPARAAT WERKZAME STOF GEHALTE W3 : 12433 N : SUSPO EMULSIE (SE) : FENMEDIFAM : 157 G/L GEVARENAANDUIDINGEN H290 Kan bijtend zijn voor metalen. H319 Veroorzaakt ernstige

Nadere informatie

Bolontsmetting Tulp 10/20/2011. Onderwerpen. Waarom bolontsmetting? Basis voor bolontsmetting plantgoed tulp. Welke middelen in ontsmettingsbad?

Bolontsmetting Tulp 10/20/2011. Onderwerpen. Waarom bolontsmetting? Basis voor bolontsmetting plantgoed tulp. Welke middelen in ontsmettingsbad? Onderwerpen Bolontsmetting Tulp Annette Bulle PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit 25 oktober 2010 Bolontsmetting Middelen: fungiciden, insecticiden, reinigingsmiddelen Methoden: dompelen, douchen Aanvulling

Nadere informatie

Stomp 400 SC. BASF Nederland B. V., Divisie Agro

Stomp 400 SC. BASF Nederland B. V., Divisie Agro Stomp 400 SC Toelatingsnummer 10766 N W.22 Productgroep: Formulering: herbicide suspensie concentraat Werkzame stof: 400 g/l pendimethalin WAARSCHUWING Gevarenaanduidingen: H410 Zeer giftig voor in het

Nadere informatie

Boxer, WG en aanbevelingen, N W.10

Boxer, WG en aanbevelingen, N W.10 Boxer, WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende sgebieden (volgens Definitielijst

Nadere informatie

Dosering (middel) per toepassing

Dosering (middel) per toepassing Actueel WG van het middel Stomp 400 SC, 10766 N W.24 2 november 2018 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende sgebieden

Nadere informatie

ALLES rondom residuen: wat moeten we weten?

ALLES rondom residuen: wat moeten we weten? ALLES rondom residuen: wat moeten we weten? Inhoud presentatie Wat is een MRL? Waar staan ARfD en ADI voor? Food Chain projecten Bayer CropScience page 2 Alles over residuen winter 2011/2012 Wat zijn residuen?

Nadere informatie

Initium : de nieuwe werkzame stof. Tegen de plaag Uitstekende blad- en stengelbescherming Uitzonderlijke regenvastheid.

Initium : de nieuwe werkzame stof. Tegen de plaag Uitstekende blad- en stengelbescherming Uitzonderlijke regenvastheid. Initium : de nieuwe werkzame stof Tegen de plaag Uitstekende blad- en stengelbescherming Uitzonderlijke regenvastheid www.orvego.be De nieuwe innovatieve molecule voor de bestrijding van de aardappelziekte

Nadere informatie

Vertrouwelijk ja nee. Status: concept definitief. Opsteller / auteur Miriam Visser. Opdrachtgever(s) Luuk van Duijn

Vertrouwelijk ja nee. Status: concept definitief. Opsteller / auteur Miriam Visser. Opdrachtgever(s) Luuk van Duijn Handleiding voor de omzetting van Wettelijk gebruiksvoorschrift en Gebruiksaanwijzing (WGGA) naar Wettelijk Gebruiksvoorschrift (WG), gewasbeschermingsmiddelen Deze handleiding is onderdeel van het project

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 11098 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT EN GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

SPECIMEN SPIRIT. Fungicide. Goede bescherming tegen bladziekten op kritische momenten

SPECIMEN SPIRIT. Fungicide. Goede bescherming tegen bladziekten op kritische momenten SPIRIT Fungicide Goede bescherming tegen bladziekten op kritische momenten Werkzame stof: Folpet 450 g/l (38,3 % w/w) Tebuconazool 100 g/l (8,4 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat (SC)

Nadere informatie

Bloembollenbericht, nummer 4, 2015 TULP. Actualiteiten

Bloembollenbericht, nummer 4, 2015 TULP. Actualiteiten Bloembollenbericht, nummer 4, 2015 TULP Actualiteiten Apollo Het middel Apollo is op aanvraag van de KAVB middels een vrijstelling beschikbaar voor de bestrijding van tulpengalmijt. Het gaat om toepassing

Nadere informatie

Kontakt 320 SC. (320 g/l fenmedifam) tegen onkruiden

Kontakt 320 SC. (320 g/l fenmedifam) tegen onkruiden Kontakt 320 SC (320 g/l fenmedifam) tegen onkruiden werkzame stof : fenmedifam formulering : suspensie concentraat (SC) gehalte : 320 g/l toelatingsnummer : 12899 N W.1 Nooit de verpakking open laten staan

Nadere informatie

TRAMAT 200 EC. Herbicide. Toelatingsnr. 12873 N. NL00512873vsHVoorbeeld

TRAMAT 200 EC. Herbicide. Toelatingsnr. 12873 N. NL00512873vsHVoorbeeld 5l Herbicide TRAMAT 200 EC Toelatingsnr. 12873 N NL00512873vsH W7 Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen. Productnaam: TRAMAT 200 EC Toelatingsnummer: 12873 N - W7 Aard van

Nadere informatie

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR Scala Toelatingsnummer 11555 N W.4 Productgroep: Formulering: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Werkzame stof: Verpakking: Gevarenaanduidingen:

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 12477 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2018. Dit is een herstelbesluit. Het besluit van 24 juni 2016 komt

Nadere informatie

TULP. Lopend onderzoek: - Fustloos-emissievrij bolbehandelen - Zuurbeperking na oogst - Bolbehandelingsproef afgelopen seizoen - Ontwikkelingen LED

TULP. Lopend onderzoek: - Fustloos-emissievrij bolbehandelen - Zuurbeperking na oogst - Bolbehandelingsproef afgelopen seizoen - Ontwikkelingen LED TULP Lopend onderzoek: - Fustloos-emissievrij bolbehandelen - Zuurbeperking na oogst - Bolbehandelingsproef afgelopen seizoen - Ontwikkelingen LED Fustloos bollen behandelen. Een aantal jaren terug heeft

Nadere informatie

SPECIMEN. 5 L Goltix is een geregistreerd handelsmerk van ADAMA Agan Ltd. Herbicide

SPECIMEN. 5 L Goltix is een geregistreerd handelsmerk van ADAMA Agan Ltd. Herbicide GOLTIX SC Herbicide Scan voor gebruik Werkzame stof: Gehalte: 700 g/l (58,3 % w/w) Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Resistentiegroep: HRAC C1 Toelatingshouder: ADAMA Registrations B.V. Arnhemseweg

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1. TOELATING TOEVOEGINGSSTOF Op d.d. 21 december 2012 hebben we een aanvraag 20121404 TT voor de toelating van een toevoegingsstof

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Toelatingsnummer HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 OPSCHORTING VERVALLEN TOELATING Gelet op de aanvraag d.d. 3 december 2013 (20131581 NLTHG) van Syngenta Crop Protection

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in kleinfruit en steenfruit Hans Puijk - Vlamings

Onkruidbestrijding in kleinfruit en steenfruit Hans Puijk - Vlamings Onkruidbestrijding in kleinfruit en steenfruit 11-02-2015 Hans Puijk - Vlamings Inhoud Herbicide 2014-2015 Ervaringen afgelopen jaar Ontwikkelingen Vraagje Hadden jullie vorig jaar genoeg middelen en toepassingen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42372 29 juli 2019 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 23 juli 2019, nr. 19184671, houdende

Nadere informatie

Springbok. BASF Nederland B.V., Agricultural Solutions

Springbok. BASF Nederland B.V., Agricultural Solutions Springbok Toelatingsnummer 14900 N Wnr W.1 Productgroep Herbicide Aard van het preparaat Emulgeerbaar concentraat Werkzame stof(fen) en gehalte(n) dimethenamide-p (200 g/l) en metazachloor (200 g/l) Classificatie

Nadere informatie