HENDRIK-IDO-AMBACHT. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, Voorzitter,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HENDRIK-IDO-AMBACHT. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, 26-10-2015. Voorzitter,"

Transcriptie

1 HENDRIK-IDO-AMBACHT ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, Voorzitter, Dank aan het college voor het creëren van meer parkeerplaatsen! En wat een goed idee van het college om een weekmarkt in Hoog Ambacht te beginnen. Fijn ook dat er zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis komen. En wat goed dat de schuldenlast verder wordt teruggedrongen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De PvdA is tevreden over deze begroting, waarvoor dank aan het college en de ambtenaren, maar daar doelde ik niet op. Ik gaf een opsomming van zaken die de verschillende partijen in de Ambachtse gemeenteraad zich toe-eigenen. Wanneer het college iets doet dat goed is en op weinig weerstand stuit - en dat gebeurt best vaak - buitelen de fracties over elkaar heen om dat te claimen. In de trant van: "Fijn dat het college naar ons heeft geluisterd." Ook al doet de PvdA daar zo weinig mogelijk aan mee, ik snap het wel. Het is belangrijk aan je kiezers te laten zien wat je gerealiseerd hebt, ongeacht wat je daar zelf aan hebt bijgedragen of de steun van andere partijen. Je moet zichtbaar zijn om stemmen te trekken en zoveel mogelijk zetels in de raad te halen, want dan kun je invloed uitoefenen en uiteindelijk is dat wat wij allemaal willen. "Politiek is alleen beeldvorming", zei een collega-raadslid eens tegen mij. En mijn reactie was: "Als dàt waar is, dat we hier alleen maar bezig zijn met beeldvorming, dan zou ik er direct mee ophouden." Misschien ben ik een idealist, maar ik wil graag geloven dat wat wij hier doen er toe doet. Dat we serieus bezig zijn met goede dingen voor Ambacht en ons niet alleen laten drijven door populariteit en het hachje van de eigen partij.

2 2 Daadkracht. Dat is wat de PvdA van het college vraagt en wat wij als raad moeten laten zien. Dat vinden wij belangrijker dan je eigen feestje vieren. Dat betekent natuurlijk niet dat de PvdA geen eigen verlanglijstje heeft. Nu het beter gaat met de economie, zal op een gegeven moment ook Hendrik-Ido-Ambacht meer financiële armslag krijgen. In dat perspectief vragen wij aandacht voor duurzaamheid, cultuureducatie en leefbaarheid. Daar liggen onze prioriteiten. Er staat heel wat op stapel de komende periode; dus aan daadkracht geen gebrek. [SCHOLENCLUSTER KRUISWIEL] Zo zal in de wijk Kruiswiel het Jeugdspeelpark vertrekken en er komt een school met 30 lokalen. Daarvoor moesten we het uitvoeringsdeel van het Integraal Huisvestingsplan basisonderwijs aanpassen. We vinden het jammer dat we de uitgangspunten van de visie op onderwijshuisvesting, waarin sprake is van welzijns- en onderwijsvoorzieningen die op wijkniveau rondom het kind zijn georganiseerd, hebben moeten loslaten. De realiteit heeft ons hiertoe echter gedwongen. Te weinig geld en tijdnood. Een beperkt scholencluster in Kruiswiel en op andere locaties worden schoolgebouwen gerenoveerd: op die manier zorgen we ervoor dat er op korte termijn voldoende gezonde klaslokalen komen voor onze basisschoolkinderen. De PvdA hoopt echter van harte dat we, als we aan fase 2 toe zijn, meer recht kunnen doen aan de oorspronkelijke uitgangspunten van de visie op onderwijshuisvesting. We hebben het college destijds verzocht te onderzoeken of het mogelijk is een speelvoorziening in Kruiswiel te realiseren als het JSP is vertrokken. Het college zegde toe daar serieus naar te kijken. Het verheugt ons dat dit dankzij de CAI-gelden gerealiseerd gaat worden. [ZWEMBAD] Dat brengt mij bij het zwembad. Uiteraard is de PvdA, net als elke andere fractie in de raad, blij dat het gelukt is geld te vinden zodat we eindelijk De Louwert kunnen aanpakken. Dat hebben we aan het CAI-bestuur te danken en aan het college dat hierover met hen heeft onderhandeld. Eerder spraken wij hierover onze dank en complimenten al uit. Graag wil ik benadrukken dat we het eigenlijk vooral aan onze eigen inwoners te danken hebben. Laten we niet vergeten dat de CAIgelden van Ambachters afkomstig zijn. Als je het zo bekijkt, is het toch prachtig dat er een substantieel deel naar een voorziening als het zwembad gaat, waar zoveel dorpsgenoten (en ja, ook mensen uit buurgemeenten;-)) van genieten.

3 3 [DE SCHOOF] De plannen voor uitbreiding van winkelcentrum De Schoof liggen al een tijdje op de plank. We hopen dat het college ook hier op korte termijn iets van zijn daadkracht kan laten zien. Daarbij merken we wel op dat de rol van de gemeente beperkt is: uiteindelijk is het het bedrijfsleven dat bepaalt of het zinvol is om hierin te investeren of niet. De PvdA is altijd voorstander geweest van versterking van De Schoof en vroeg tegelijkertijd aandacht voor de leefbaarheid in de wijk rondom de winkelstrip aan de Reeweg. Wij vinden dat niets doen in De Schoof geen optie is, tenzij je wilt dat het winkelcentrum over een x aantal jaar helemaal wegkwijnt. Dat kan natuurlijk niet! Een gemeente als Hendrik-Ido-Ambacht met bijna inwoners moet gewoon een behoorlijk voorzieningenniveau hebben en daar hoort een goed functionerend winkelcentrum bij. Critici van de uitbreidingsplannen wijzen op de leegstand in het winkelcentrum. Wij zijn er echter van overtuigd dat die leegstand alleen maar zal toenemen als je niets doet om De Schoof aantrekkelijker te maken. Volgens de detailhandelsstructuurvisie die we hebben vastgesteld, zal de versterking gericht moeten zijn op een combinatie van versterking van het aanbod en investeringen in sfeer en verblijfskwaliteit. Het gaat dus niet alleen om uitbreiding. Als we het hebben over verblijfskwaliteit, ligt het voor de hand de overkapping van De Schoof zodanig aan te passen dat het publiek droog kan winkelen. Veel mensen willen dat. We weten dat het college er niet over gaat, toch verzoeken we het college nogmaals om hierop aan te dringen bij de eigenaar van het winkelcentrum. Daarnaast herinneren we het college aan zijn belofte om bij de plannen te laten meenemen dat er betere, meer en liefst bewaakte fietsenstallingen komen. Want ook dat is versterking van De Schoof. [ZORG/DECENTRALISATIES] Toen we vorig jaar onze algemene beschouwingen hielden, hadden we nog dik 2 maanden te gaan voordat de decentralisaties hun beslag zouden krijgen. Dat was spannend voor iedereen, niet in de laatste plaats voor de mensen om wie het uiteindelijk gaat, bijvoorbeeld diegenen die jeugdzorg behoeven. Het college beloofde ons dat niemand buiten de boot zou vallen. Voor zover we hebben kunnen nagaan, is het college die belofte nagekomen. Wat het extra spannend en moeilijk maakt voor ons als raad, is dat de decentralisaties worden opgepakt in samenwerkingsverbanden die per definitie op grotere afstand staan. Het is nu bijna 10 maanden geleden dat we de nieuwe taken moesten oppakken en voor zover we dat kunnen zien, loopt het best goed. Het college houdt ons goed op de hoogte en dat waarderen wij zeer. Wel was het de bedoeling dat de jeugdzorg echt beter zou worden. We vragen ons af of dat ook zo is. In hoeverre zijn krantenberichten over falende jeugdzorg ook van toepassing op Hendrik-Ido-Ambacht? We weten het niet zeker.

4 4 [DUURZAAMHEID] Het bedrijventerrein Ambachtsezoom biedt kansen om een boost te geven aan duurzaamheid. Maar dat geldt natuurlijk voor meer projecten. De PvdA heeft steeds laten weten op dat gebied een hoog ambitieniveau te hebben. Het is niet voor niets een speerpunt waarop we stevig hebben ingezet in de coalitieonderhandelingen. Het Actieplan Duurzaamheid dat in het voorjaar aan de raad werd voorgelegd, is een voorzichtig plan. Wij hadden op meer vooruitstrevendheid gehoopt, al zien we nu dat het college op dit vlak best voortvarend te werk gaat. Over onze ballonnenmotie werd een beetje lacherig gedaan, maar waarom zou je willens en wetens afval laten opstijgen om het elders te dumpen? We vinden het toch ook niet meer normaal om afval op straat weg te gooien? En waarom is Hendrik-Ido-Ambacht niet al gestopt met het chemisch bestrijden van onkruid? Waarom zijn we daarin niet een voorloper en wachten we tot het wettelijk verboden wordt? We gaan nu beginnen met een proef, maar er zijn zat gemeenten die al eerder op een andere manier het onkruid zijn gaan bestrijden. Ik noem nu zomaar 2 kleine dingen om ons punt te maken. Echt grote slagen kunnen gemaakt worden bij de grote projecten die op stapel staan. Het zwembad, het scholencluster, Ambachtsezoom, het Jeugdspeelpark. Als daarbij serieus aandacht wordt besteed aan duurzaamheid, kunnen we veel winnen. Misschien kan Ambacht niet de trend zetten, maar we hoeven niet in de achterhoede te blijven. We roepen het college op ook hier daadkracht te tonen. Overigens heeft de PvdA bij de commissiebehandeling van het Actieplan Duurzaamheid het idee gelanceerd om door middel van loting invulling te geven aan het begrip burgerparticipatie. Dit mede naar aanleiding van het verhaal van David van Reybrouck op het VNG-congres en naar het voorbeeld van Utrecht. De portefeuillehouder gaf toen aan wel te voelen voor dat idee. Hij heeft toegezegd het zeker uit te werken. Graag horen wij hoe het daarmee staat. [WONEN] Dat het beter gaat met de economie, merken we in Hendrik-Ido-Ambacht o.a. aan de woningbouw en -verkoop in De Volgerlanden die behoorlijk aantrekt. Maar laten we de huurders niet vergeten. Al heel lang vraagt de PvdA consequent aandacht voor het tekort aan sociale huurwoningen. Niet alleen in de lokale maar ook in de regiofractie houdt dit ons bezig. Het tekort aan sociale huurwoningen krijgt nu meer aandacht door de vluchtelingenproblematiek maar ook los daarvan is het een probleem. Tegelijkertijd zien we dat woningcorporaties hun sociale huurwoningen verkopen. Hier in Ambacht is dat bijvoorbeeld gedaan door Riant die woningen in de verkoop bracht die pas een paar jaar daarvoor in De Volgerlanden waren gebouwd. Wij willen dat dat stopt.

5 5 Een motie van deze strekking is ingebracht in de Drechtraad. Daar werd ons echter duidelijk gemaakt dat het een onderwerp voor de lokale gemeenteraden is. Wij overwegen dan ook om in 2e termijn deze motie hier in te dienen. Maar eerst horen wij graag hoe het college tegenover deze problematiek staat. Is het college het met ons eens dat de verkoop van sociale huurwoningen moet stoppen? Heeft het college daarop aangedrongen bij de woningcorporaties? En zo ja, wat is het resultaat van de inspanning van het college? Goede tradities moet je in ere houden. In dat kader vragen we aan het college of er nieuwe ontwikkelingen zijn te melden bij het CPO. Vorig jaar had de portefeuillehouder in reactie op onze inbreng in eerste termijn een verheugende mededeling: er had zich juist die week daarvoor voor het eerst een groep mensen gemeld die gezamenlijk een CPO-project wilden realiseren. Hoe staat het daar nu mee? Voorzitter, De combinatie van daadkracht en draagvlak is interessant. Moet er altijd draagvlak zijn voor je besluit? Of moet je in bepaalde gevallen, ook al is er geen draagvlak, toch daadkrachtig zijn? Ons antwoord op die laatste vraag luidt: ja. Van het bestuur verwachten wij een visie, een duidelijke lijn en leiderschap. Het voorbeeld van de 23 vluchtelingen ligt dan natuurlijk erg voor de hand, al ben ik er niet van overtuigd dat de meeste Ambachters daarmee problemen hebben. Maar je kunt even goed denken aan de verplaatsing van het JSP of de uitbreiding van De Schoof. De hardst roepende groep heeft niet altijd gelijk en er zijn situaties waarin je moet opkomen voor een kwetsbare minderheid, of in het algemeen belang een besluit neemt waarmee niet iedereen het eens zal zijn. Aan het college en aan ons dan de taak om dergelijke besluiten zo goed mogelijk uit te leggen. De PvdA wenst het college veel succes toe bij het besturen van Ambacht, bij het tonen van daadkracht en het zoeken naar draagvlak.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

HENDRIK-IDO-AMBACHT. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, Voorzitter,

HENDRIK-IDO-AMBACHT. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, Voorzitter, HENDRIK-IDO-AMBACHT ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, 24-10-2016 Voorzitter, Het feit dat ik hier sta komt doordat we vorige maand afscheid hebben genomen van mijn voorgangster Els Ossel, haar hebben

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Graag willen wij in deze 2e termijn reageren op de reacties van het college na onze bijdrage in de 1e termijn.

Graag willen wij in deze 2e termijn reageren op de reacties van het college na onze bijdrage in de 1e termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT ALGEMENE BESCHOUWINGEN 2e TERMIJN, 8-11-2018 Voorzitter, Was u ook wat verrast hoe de eerste avond van de Algemene Beschouwingen verliep afgelopen maandag? We kunnen het niet alleen,

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuze

Onderzoek: Studiekeuze Onderzoek: Studiekeuze Publicatiedatum: 31-01- 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Hendrik-Ido-Ambacht. Algemene Beschouwingen 31 oktober 2011. Voorzitter,

Hendrik-Ido-Ambacht. Algemene Beschouwingen 31 oktober 2011. Voorzitter, Hendrik-Ido-Ambacht Algemene Beschouwingen 31 oktober 2011 Voorzitter, Ik begin mijn bijdrage direct met een statement om alle mogelijke misverstanden weg te nemen: de PvdA-fractie vindt dat Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen Claudia van Loveren Ik weet nog goed dat er tijdens de modernisering van onze woningen in 2007, in de Flevopost een prijsvraag stond van de gemeente en Oost Flevoland

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Naam: Luc Greven. Naam: Trijn Jongman

Naam: Luc Greven. Naam: Trijn Jongman Naam: Luc Greven! Woonplaats: Steenwijk Partij: Partij van de Arbeid Plaats op de kieslijst: 1 Als u voldoende stemmen krijgt neemt u dan plaats in de raad: ja Wat wilt u in de komende vier jaar realiseren:

Nadere informatie

Actie Schoenenmaatjes

Actie Schoenenmaatjes Sluisjournaal 18 e jaargang nr.2 december 2015 Welkom bij deze speciale editie, die bol staat van de sinterklaasviering. En goed voorbeeld doet goed volgen, want ook de kinderen gaven cadeautjes aan de

Nadere informatie

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Jongerenraad Wageningen Adviesnr. : 1 Datum : 29-05-2013 Colofon De Jongerenraad, een adviesorgaan van de gemeente Wageningen, is geïnstalleerd in

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Hendrik-Ido-Ambacht. Algemene Beschouwingen 29 oktober 2012. Mijnheer de Voorzitter,

Hendrik-Ido-Ambacht. Algemene Beschouwingen 29 oktober 2012. Mijnheer de Voorzitter, Hendrik-Ido-Ambacht Algemene Beschouwingen 29 oktober 2012 Mijnheer de Voorzitter, Ik moet eerlijk bekennen: toen ik de programmabegroting 2013-2016 voor de eerste keer las, kon ik een gaap en een zucht

Nadere informatie

Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom

Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom Beste voorzitter, toeschouwers op de publieke tribune en luisteraars thuis. Allereerst willen

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn.

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn. Wat leven we toch in een hectische wereld. Een mogelijke, economische crisis is aanstaande. Banken hebben het moeilijk, de Euro staat onder druk. De Eurolanden hebben het moeilijk. Griekenland bijna failliet.

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

In gesprek over: Arm en Rijk

In gesprek over: Arm en Rijk Bij Open Deur nummer 2, februari 2013 In gesprek over: Arm en Rijk Armoede en rijkdom. Twee woorden waar een hele wereld achter schuil kan gaan. Werelden waarin niet alleen geld en goederen een rol spelen,

Nadere informatie

HENDRIK-IDO-AMBACHT. Algemene Beschouwingen Eerste termijn 6 november 2017

HENDRIK-IDO-AMBACHT. Algemene Beschouwingen Eerste termijn 6 november 2017 HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Eerste termijn 6 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar startte ik onze bijdrage, na een korte introductie, met de volgende tekst: We beseffen steeds meer dat we

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012

Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Beschouwingen SP Voorjaarsnota 2012 Voorjaarsnota VZ, de voorjaarsnota is een belangrijk moment om richting te geven. Dit is het moment om onze wensen te uiten zodat deze in de begroting kunnen worden

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Beëdiging van de leden van de nieuwe raad 4. Sluiting

Agenda. 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Beëdiging van de leden van de nieuwe raad 4. Sluiting Agenda 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Beëdiging van de leden van de nieuwe raad 4. Sluiting 1 Gesproken tekst "Leden van de, na beëdiging, nieuwe gemeenteraad van de gemeente Stadskanaal, leden van

Nadere informatie

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter,

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter, Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein Voorzitter, Het dossier renovatie van het gemeentehuis is voor vele raadsleden een bijzonder dossier, een dossier waar we niet nog eens mee te maken zullen krijgen.

Nadere informatie

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband?

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband? Participatief leiderschap Hoe leid je een samenwerkingsverband? Mr. Drs. Lucien Stöpler Justice in Practice December 2014 Participatief leiderschap: Hoe leid je een samenwerkingsverband? 2014 Justice in

Nadere informatie

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014

TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 TERUGKOPPELING TEVREDENHEIDSENQUÊTE NOVEMBER 2014 Beste ouders, Om te beginnen willen we alle 94 ouders die hebben bijgedragen aan het resultaat van deze tevredenheidspeiling hartelijk bedanken. U heeft

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Op naar de verkiezingen

Op naar de verkiezingen Tekst algemene Beschouwingen begrotingsraad, 02-11-2017 Op naar de verkiezingen Voorzitter, Het coalitieakkoord van D66, VVD en CDA loopt op zijn eind. Tijd om te kijken waar we staan. Het college geeft

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Kanjerkrant maart 2015

Kanjerkrant maart 2015 Kanjerkrant maart 2015 Wat leuk dat u de Kanjerkrant van De Duinsprong bekijkt! In deze krant leest u over activiteiten in de groepen die te maken hebben met de Kanjertraining. In deze editie leest u onder

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

worden. Het gaat immers in dit leven niet om wat je hebt, het gaat om wat je doet.

worden. Het gaat immers in dit leven niet om wat je hebt, het gaat om wat je doet. Voor oma. Het gaat in dit leven niet om wat je hebt. Het gaat in dit leven om wat je doet. Het gaat om de keuzes die je maakt. Open je hart voor de ander, want je bent, omdat wij samen zijn. In de winter

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons juni 2012. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons juni 2012. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons juni 2012 Luc Timmers Alle cartoons mogen gratis gekopieerd en verspreid worden Gratis? Jazeker! Tegenprestatie? De Lijnmanager Gratis is voor bijna niks Volg @Delijnmanager op Twitter

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels 120% 100% 80% 60% 40% Verdiepingen Leeg 20% 0% Verdiepingen boven winkels Beleid(oud) Beleid (nieuw) Vraag Toelichting op de presentatie Presentatie Wonen boven winkels 1. Introductie. Ik ben...harry...beleidsmedewerker

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125)

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125) VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING 27 oktober 2016 Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum (Aantal aanwezigen huurders 125) 1. Welkom namens de drie HBV s van de Alliantie, Dudok Wonen en Gooi & Omstreken

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Begroting 2012

Algemene beschouwingen Begroting 2012 Algemene beschouwingen Begroting 2012 1 van 5 Voorzitter, in december 2010 heeft u een brief gestuurd aan alle raadsleden, waarin u in gaat op de onderlinge verhoudingen binnen de raad. U sluit uw brief

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks 81 Weike Medendorp, PvdA Met gegrauw en gesnauw bereik je niks Ik denk dat we een aantal resultaten hebben bereikt waar we trots op mogen zijn. Neem bijvoorbeeld het plan van transformatie voor de Enci,

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN

JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN JA: WONEN VOOR IEDEREEN! WENJEN FOAR ELKENIEN PVDA FRYSLÂN WONINGPLAN Foto: Jeroen Mul/Flickr, Creative Commons JA: STEVIG INZETTEN OP BETAALBAAR EN GOED WONEN VOOR IEDEREEN! De afgelopen jaren is er dankzij

Nadere informatie

Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat

Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat Enquête Hengstdal: Lijsterbesstraat & Ahornstraat SP Afdeling Nijmegen juli 2015 SP afdeling Nijmegen, Molenweg 95, 6543 VA Nijmegen T (024) 322 93 88 F (024) 322 93 88 E nijmegen@sp.nl I www.nijmegen.sp.nl

Nadere informatie

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 T. Hendriks, F. Janssen, K. Reijnders Dorpsraad Meterik info@dorpsraadmeterik.nl 1 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 Doel enquête 3 Verantwoording enquête 4 Hoofdpunten

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Wijkvisie. De Volgerlanden December 2011. De Volgerlanden, dynamisch en aantrekkelijk!

Wijkvisie. De Volgerlanden December 2011. De Volgerlanden, dynamisch en aantrekkelijk! Wijkvisie De Volgerlanden December 2011 De Volgerlanden, dynamisch en aantrekkelijk! Trivire wil als woningcorporatie van betekenis zijn voor mensen. Dat is onze missie. Wij zorgen voor goed onderhouden

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Het motto van dit college is bouwen. Bouwen in meer dan één opzicht. En het. college heeft gebouwd. Ondanks de forse bezuinigingen en de nog steeds

Het motto van dit college is bouwen. Bouwen in meer dan één opzicht. En het. college heeft gebouwd. Ondanks de forse bezuinigingen en de nog steeds Voorjaarsnota 2013. Voorzitter, Het motto van dit college is bouwen. Bouwen in meer dan één opzicht. En het college heeft gebouwd. Ondanks de forse bezuinigingen en de nog steeds voortdurende onzekerheid

Nadere informatie

Dames en heren, jongelui,

Dames en heren, jongelui, Dames en heren, jongelui, Namens de gemeenteraad en het college heet ik u van harte welkom bij onze nieuwjaarsreceptie. Heel mooi dat u allemaal gekomen bent om elkaar een goed 2016 te wensen. Ook wij,

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

Aan de poort van de stad der geletterdheid

Aan de poort van de stad der geletterdheid Aan de poort van de stad der geletterdheid Wij hebben besloten om eindelijk onze stem te laten horen. Samen met de cursisten en docenten. Omdat je als laaggeletterde geen toegang krijgt tot de stad. Met

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Voorzitter, leden van de raad, college, inwoners van onze stad en dorpen,

Voorzitter, leden van de raad, college, inwoners van onze stad en dorpen, Voorzitter, leden van de raad, college, inwoners van onze stad en dorpen, Ik begin met een citaat. Een citaat van Charles de Gaulle. Hij zei ooit: Regeren is kiezen tussen nadelen. En hoe waar lijkt dit

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie