BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM"

Transcriptie

1 BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM!! 19 Omdat veiligheid iedereen aanbelangt 1. PZ HEKLA Nieuws Naar aanleiding van de opstart van het BIN- systeem, heeft de lokale politie Edegem ons volgende feedback bezorgd. Op 17/01/2015 omstreeks uur horen bewoners die thuis komen glas breken. Even later zien zij een onbekende man op hun terras (eerste verdieping). Deze neemt onmiddellijk de vlucht. De enige beschrijving die we hebben is: man, donker gekleed en drager van een muts. Om uur wordt er herhaaldelijk aan een voordeur gerammeld op de Prins Boudewijnlaan. Op het eerste zicht kunnen de bewoners niemand zien. Om uur zien de bewoners iemand de vlucht nemen. De beschrijving van deze vluchtende persoon komt overeen met de eerdere dader zoals hierboven beschreven. Er worden diverse personen en voertuigen gecontroleerd. Onze diensten ontvangen ook enkele reacties van BIN- leden. De dader kon niet gevat worden. Op 17/01/2015 stellen wij vast dat er binnen de politiezone Hekla geen bijkomende diefstallen in woningen werden gepleegd. Op 20/01/15 om uur ontvangen wij melding van een verdachte vrouw in de Den Eeckhofstraat te Edegem. Deze vrouw wandelt zeer traag door de straat en blijft aan alle woningen even staan. Als er fietsers door de straat rijden, versnelt zij haar pas om nadien weer te vertragen aan de volgende woning. Deze dame wordt beschreven als zigeuner type en drager van blauwe kledij. Door onze diensten wordt een voertuig gecontroleerd maar in dit voertuig was geen vrouw aanwezig die voldeed aan de opgegeven beschrijving. Wij noteren op 20/01/15 geen diefstallen in woningen(of andere feiten) die we zouden kunnen linken aan deze persoon.

2 2. Koolstofmonoxide (CO), een sluipende moordenaar in huis...(bron besafe) Jaarlijks worden meer dan 1000 mensen in België het slachtoffer van een CO- vergiftiging. Waarom is CO zo gevaarlijk? Omdat je het niet kan waarnemen. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos. Omdat jouw bloed 200- maal beter bindt met CO dan met zuurstof. CO "duwt" daardoor alle zuurstof uit jouw bloed. Slachtoffers worden dus, bij wijze van spreken, chemisch gewurgd. Hoe komt CO in je huis? CO ontstaat bij een slechte verbranding van alle brandstoffen. Bijvoorbeeld gas, stookolie, hout en pellets zijn brandstoffen die in huis vaak gebruikt worden voor verwarming of warm water. Gebruik je een open haard of een kolenkachel? Verwarm je jouw woning met gas of stookolie? Heb je een gasgeiser? Dan is er ook bij jou thuis een reëel gevaar voor CO- vergiftiging. Het is dus belangrijk om de nodige voorzorgen te nemen. Hoe kan u zich beschermen tegen CO? Heb je al eens stil gestaan bij de risico s op een CO- vergiftiging wanneer je doorheen jouw woning loopt? Hier kom je te weten welke risico s in jouw woning kunnen voorkomen en hoe je jouw gezin kan beschermen tegen CO Hoe kan u CO- vergiftiging dan toch herkennen? Je krijgt snel hoofdpijn Je wordt misselijk Je voelt je moe Soms val je flauw Ook andere alarmsignalen kunnen bij jou een belletje doen rinkelen: Komen de klachten voor bij verschillende personen tegelijk of bij huisdieren? Komen de klachten voor als je een bad of douche neemt of tijdens de afwas? Verminderen de klachten in frisse lucht of wanneer je buiten gaat? Merk je roetafzetting op muren rond gasgeisers? Merk je een abnormale hoge vochtigheid en condensatie op in jouw huis? Zie je gele vlammen bij gas? Deze wijzen op een slechte verbranding. De vlammen moeten blauw zijn van kleur.

3 Wat moet je doen wanneer iemand een CO- vergiftiging heeft? Let eerst op je eigen veiligheid! Open eerst ramen en deuren. Schakel het toestel uit. Is de persoon bewusteloos? Bel onmiddellijk 112 en vermeld dat het om een CO- vergiftiging kan gaan. Breng hem/haar uit de kamer. Begin de reanimatie indien het slachtoffer niet ademt. Leg het slachtoffer in een stabiele zijligging. Vermoed je een CO- probleem? Bij dringende gevallen bel 100 of 112. Bij niet dringende vragen, neem contact met een erkend installateur. Slaapkamer Als je in de slaapkamer een bijzet verwarming wil gebruiken kies dan voor een elektrisch toestel. Dat kan geen CO veroorzaken. Gebruik nooit toestellen op petroleum, kerosine of gas. Deze zijn erg gevaarlijk want ze hebben geen schoorsteen of rookafvoerpijp. Ze verbruiken zuurstof uit de kamer. De verbrandingsgassen komen daarna in dezelfde kamer terecht. Doe je het toch? Gebruik ze maximum 1 uur aan één stuk. Gebruik ze nooit terwijl je slaapt. Verlucht altijd de kamer terwijl je het toestel gebruikt. Badkamer Gasgeisers en warmwaterapparaten CO- vergiftigingen worden vaak veroorzaakt door een te kleine 5- liter- gasgeiser, aangesloten op een douche of een bad. Bovendien is de badkamer vaak een kleine, weinig verluchte, ruimte. Wees dus extra voorzichtig in de badkamer en volg deze tips op. Zorg voor voldoende verluchting in de badkamer. Maak niet alle kieren van ramen en deuren dicht. Wanneer u gebruik maakt van een gasgeiser of een verwarmingstoestel zonder rookafvoer, moet altijd gezorgd worden voor extra verluchting. Een niet- afsluitbaar rooster van minstens 150 cm2 (vb. 10 cm op 15 cm) onderaan in een deur en bovenaan in een muur is wettelijk verplicht.

4 Laat uw verwarmingstoestellen plaatsen en regelmatig onderhouden door een bekwaam vakman. Laat regelmatig (bij voorkeur 2- jaarlijks) de goede werking van de schoorsteen of de rookafvoerpijp nagaan. Laat best ook meteen je toestel nakijken. Controleer of de waakvlam blauw is. Zie je gele vlammen? Dan betekent dit dat er een onvolledige verbranding is. Contacteer in dit geval een bekwaam vakman. Zorg ervoor dat de toestellen qua afmetingen aangepast zijn aan de ruimte en voor hun gebruik. Raadpleeg hiervoor een bekwaam vakman. 5 liter: enkel te gebruiken voor een gootsteen of wastafel. Dit toestel heeft meestal geen rookafvoer. 10 liter: voor een douche heb je minimaal een 10- liter- gasgeiser nodig met een schoorsteen of rookafvoerpijp. 13 liter: voor een bad heb je minimaal een 13- liter- gasgeiser nodig met schoorsteen of rookafvoerpijp. Het toestel mag geen sporen van corrosie, roest of roet vertonen. Enkel gekeurde toestellen die het CE- merk dragen mogen verkocht worden. Alle nieuwe toestellen hebben een beveiliging. Die schakelt het toestel uit als er te weinig zuurstof in de lucht is of als de schoorsteen niet goed trekt. Daarom zijn deze toestellen veiliger. Keuken Gebruik uw keukentoestellen nooit als verwarming. Dat is erg gevaarlijk. Soms gebeurt het dat mensen de deur van een gasoven open zetten of bloempotten omgekeerd op een gasbekken plaatsen om de ruimte een beetje op te warmen. Hierdoor worden grote hoeveelheden koolstofmonoxide vrijgegeven. Gasgeisers en warmwaterapparaten Zorg ervoor dat de toestellen qua afmetingen aangepast zijn aan de ruimte en voor hun gebruik. Raadpleeg hiervoor een bekwaam vakman. 5 liter toestellen dienen enkel voor een gootsteen of wastafel. Dit toestel heeft meestal geen rookafvoer. Kies voor een elektrisch toestel. Dan loopt u geen risico op een CO- vergiftiging.

5 Woonkamer CO komt vaak in de woonkamer door individuele verwarmingsapparaten. Let op met: kolen-, hout-, en oliekachels, gasconvectors, cassettes, open haarden toestellen voor bijverwarming op petroleum of gas. Verwarming Kies samen met een erkend installateur het juiste toestel. Plaats nooit een te grote kachel in een kleine kamer. Want je zal het dan vlug te warm krijgen en de kachel op een lage stand zetten. Dit is gevaarlijk want het vermindert de trek in de schoorsteen. Laat de zuurstofklep van kolen- en houtkachel voldoende open. Er moet steeds genoeg zuurstof bij de vlammen kunnen. Zorg voor voldoende verluchting in de kamer. Maak niet alle kieren van ramen en deuren dicht. Zorg dat er via een raam of deur voldoende lucht naar binnen kan. Of plaats een verluchtingsrooster. Laat uw verwarmingstoestellen plaatsen en regelmatig onderhouden door een bekwaam vakman. Centrale verwarming met mazout: Laat uw verwarmingstoestel jaarlijks nakijken. Kachels met kolen, mazout of hout: Laat uw verwarmingstoestel jaarlijks nakijken. Gastoestel: Laat uw toestel 2- jaarlijks nakijken. Bijverwarming Gebruik enkel elektrische toestellen. Deze kunnen geen CO maken. Gebruik nooit verplaatsbare toestellen op petroleum, kerosine of gas. Ze zijn heel gevaarlijk want ze hebben geen schoorsteen of rookafvoerpijp. Ze verbruiken zuurstof uit de kamer. De verbrandingsgassen komen daarna in dezelfde kamer terecht. Doe je het toch? Gebruik verplaatsbare verwarmingstoestellen maximum 1 uur aan één stuk. Gebruik ze nooit terwijl je slaapt. Verlucht altijd de kamer terwijl je het toestel gebruikt.

6 De CV- installatie, gas- of mazoutbrander Bij verbranding is er steeds een risico op CO. Dat kan gebeuren door een slechte verbranding of door een slechte afvoer van de rookgassen. Laat daarom uw verwarmingsketel plaatsen en regelmatig nakijken door een bekwaam vakman. Gastoestel: Laat uw toestel 2- jaarlijks nakijken. Centrale verwarming met mazout: Laat uw verwarmingstoestel jaarlijks nakijken. Kachels met kolen, pellets, mazout of hout: Laat uw verwarmingstoestel jaarlijks nakijken. Zorg voor een goede verluchting van de ruimte waar de installatie staat. Garage Start uw wagen nooit in een gesloten garage. Dit geld voor elk toestel met een verbrandingsmotor zoals een grasmaaier, brommer, generator,.... De uitlaatgassen van verbrandingsmotoren bevatten veel CO. In een gesloten ruimte kan er dus snel te veel CO opstapelen. Open daarom de garagepoort voor u de motor start. Schoorsteen Zorg ervoor dat schoorstenen en rookafvoerpijpen goed trekken. Als de verbrandingsgassen niet weg kunnen via de schoorsteen of de rookafvoer, komt er CO in de kamer. Haal daarom Vogelnesten, ingroeiende planten, stenen of bladeren uit de schoorsteen. Zorg ook voor een goede verluchting in huis. Zeker bij mist, windstil of zacht weer. In het weerbericht wordt dan telkens een waarschuwing gegeven. Wanneer uw schoorsteen (laten) vegen? Verwarmt u met centrale verwarming met mazout: Laat de schoorsteen elk jaar vegen, dat is wettelijk verplicht. Verwarmt u met kachels met kolen, mazout of hout: Laat elk jaar de schoorsteen vegen omwille van de roetafzetting. Verwarmt u met een gastoestel: Ga regelmatig (bij voorkeur 2- jaarlijks) de goede werking van de schoorsteen na.

7 Schoorstenen en rookafvoerpijpen: Moeten minstens 1 meter boven de dakrand uitsteken. Mogen niet gehinderd worden door bomen of hoge gebouwen. Moeten zo recht mogelijk zijn. Mogen niet uit flexibele dampkapafvoerbuizen bestaan. Moeten zonder barsten of gaten zijn, ook in huis. Mogen niet vochtig zijn. Moeten binnenin proper zijn. Moeten goed geïsoleerd zijn. Toestellen met muurdoorvoer: Er bestaan ook gasgeisers, gaskachels en gasbranders met muurdoorvoer (ook ventouse- systeem genoemd). Deze toestellen hebben geen schoorsteen nodig. Zij zuigen de nodige zuurstof direct van buiten aan en drijven de verbrandingsgassen rechtstreeks weer naar buiten. Het zijn zeer veilige toestellen als ze goed zijn aangesloten. Bij aankoop zijn ze wel iets duurder. Vluchtplan Branden eisen in België jaarlijks meer dan honderd doden. Voldoende rookmelders en een vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Het is belangrijk om te kunnen terugvallen op een afgesproken en ingeoefend vluchtplan. Dankzij het evacuatieplan weet u perfect hoe de woning te verlaten in het geval van gevaar. Dit is zeker nuttig als dichte en verstikkende rook uw zicht beperkt. Hou er rekening mee dat u misschien in het donker uw huis moet verlaten. De rook zal de evacuatie bovendien bemoeilijken. Maak vooraf een taakverdeling. Denk bijvoorbeeld na over wie de kinderen meeneemt. Voorzie een veilige en eenvoudig toegankelijke vluchtplaats. Hang de huissleutels in de buurt van de deur, zodat je ze ook in het donker kan vinden maar uit het zicht van eventuele inbrekers. Houd de vluchtroutes altijd vrij. Oefen het plan regelmatig met alle leden van het gezin. Maak er een spelletje van, zodat ook je kinderen de weg kunnen vinden. Begin bij een goede voorbereiding Zit met je gezin samen en stel een goed vluchtplan op. Weten jij en je gezinsleden wat te doen als midden in de nacht één van de rookmelders afgaat? Wie neemt de kinderen? Steekt de sleutel op de deur of ligt deze in de buurt? Wie belt het hulpcentrum 112? Heb jij een zaklamp in je slaapkamer want bij brand valt de elektriciteit meestal uit? Waar verzamelen jullie?

8 Bepaal de optimale vluchtroutes Bepaal voor elke kamer twee vluchtroutes. Dit is nuttig voor het geval één van de twee routes geblokkeerd is. Het is belangrijk dat de vluchtroutes vrij zijn en er geen obstakels rondslingeren zoals boodschappen, speelgoed, dozen, Kijk na of de ramen en deuren die je op je vluchtroute wil gebruiken makkelijk opengaan. Spreek van tevoren een ontmoetingsplaats af. Zo weet je zeker dat iedereen zich naar dezelfde plaats zal begeven. Sluit zoveel mogelijk deuren en ramen bij het verlaten van de woning. Gebruik nooit de lift. Verdeel de taken Iemand die de kinderen in veiligheid brengt. Iemand die eventueel mindervaliden helpt. Iemand die de brandweer belt (112). Enz...

9 Rookmelders laten je niet stikken! Wist jij dat als er 's nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Investeer daarom in voldoende rookmelders om jou en je gezin tijdig te alarmeren. Jaarlijks sterven er in België meer dan 100 mensen door woningbranden. Zorg mee dat we deze slachtoffers kunnen vermijden! Brandveiligheid is immers iedereen zijn verantwoordelijkheid. Koop goede rookmelders! Rookmelders kan je kopen in allerlei elektro- en doe- het- zelfzaken. Bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet- vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten iets meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen. Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN Hang je rookmelders op de juiste plaats Je hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Maar alleen als ze correct geïnstalleerd zijn, ben je voldoende beschermd tegen brandgevaar. Neem daarom deze tips ter harte: Alle woningen zijn veiliger als je ze beschermt met meerdere rookmelders. Het maakt niet uit of de woning verhuurd wordt of niet. Deze maatregel geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (vb. praktijk). Plaats minstens 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis en op elke bewoonde verdieping van het huis. Rookmelders in de keuken of badkamer kunnen sneller leiden tot valse alarmen door het koken en stoom. De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Je kan hier kiezen voor een thermische rookmelder. Alle andere kamers voorzie je best van een rookmelder. Ga eens na bij je thuis waar er mogelijk risico is op brand. Denk maar aan de berging met wasmachine en droogkast, de slaapkamer met televisie en elektronischeapparaten, aan de elektriciteitsteller,

10 Installeer de rookmelders aan het plafond op minstens 30 cm van de hoek. Op die manier kan de detector het snelst de rook oppikken. Wanneer de rookmelder op de muur geplaatst wordt, doe het dan zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd. Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is. Test en onderhoud je rookmelder regelmatig! Test tenminste 1 keer per maand je rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien. Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met de stofzuiger. Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak een levensduur van 10 jaar. Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren. Niet te vergeten! Wist jij dat je rookmelders na tien jaar moet vervangen? Rookmelders hebben immers een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten. Een rookmelder maakt je tijdig wakker, maar zorg dat je daarna ook tijdig en vlot evacueert uit je woning. Heb jij een vluchtplan afgesproken met je gezin? Wist jij dat je beroep kunt doen op een brandpreventieadviseur (gratis of betalend afhankelijk van de hulpverleningszone)?

11 Brandweer Edegem ressorteert onder de hulp- verleningszone Antwerpen Rand Voor dringende gevallen altijd 100 of 112 bellen Info via 03/ (administratie brandweer)

COEen stille. moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide

COEen stille. moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide COEen stille moordenaar in huis Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide CO Een stille moordenaar in huis Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide Wat is CO? CO is een gas. Het is gevaarlijk.

Nadere informatie

Een stille moordenaar in huis

Een stille moordenaar in huis Preventie van CO-vergiftiging Een stille moordenaar in huis VSP_BROCHURE_CO.indd 1 24/11/09 13:29 VSP_BROCHURE_CO.indd 2 24/11/09 13:29 Preventie van CO-vergiftiging CO Een stille moordenaar in huis 3

Nadere informatie

Een stille moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide.

Een stille moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide. Een stille moordenaar in huis Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide. Een stille moordenaar in huis CO? Je ruikt het niet Wat is CO? CO is een gas. Het is gevaarlijk. Je ziet het niet Je proeft

Nadere informatie

COEen stille. moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE

COEen stille. moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE COEen stille moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE CO Een stille moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE Wat is CO? CO is een gas. Het is gevaarlijk.

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

Wijkoverleg Rischot 10 februari 2011 Brandpreventie

Wijkoverleg Rischot 10 februari 2011 Brandpreventie Wijkoverleg Rischot 10 februari 2011 Brandpreventie Enkele cijfers Woonkamer 27% Keukens 24% Garage/atelier 13% Zolders 9% Stookplaatsen 7% Slaapkamers 6% Oorzaken van brand in de woning Brandstichting

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! 1 Rookmelders laten je niet stikken! 2 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt.

Nadere informatie

D E C E M B E R, J A N U A R I, F E B R U A R I 2 0 1 0. Een uitschrijving is persoonlijk en geldt niet voor de andere leden van het gezin.

D E C E M B E R, J A N U A R I, F E B R U A R I 2 0 1 0. Een uitschrijving is persoonlijk en geldt niet voor de andere leden van het gezin. 4 D E J A A R G A N G N 5 D E C E M B E R, J A N U A R I, F E B R U A R I 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat

Nadere informatie

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer

Brandveilig op kamers. Tips voor een brandveilige kamer Brandveilig op kamers Tips voor een brandveilige kamer Een brand overkomt mij niet. Wat je kunt doen Plaats een rookmelder op elke verdieping in de gangen en bij voorkeur ook in je eigen kamer. Bepaal

Nadere informatie

Ambassadeur BVL zijn betekent dat je:

Ambassadeur BVL zijn betekent dat je: Basismodule Brandveilig leven. Voorstellen Vooraf vragen, ofwel wat voor een verwachtingen hebben jullie van vandaag. Wie heeft ervaring met een brand ofwel beginnende brand. Basismodule Brandveilig leven.

Nadere informatie

Brandpreventie voor ouderen

Brandpreventie voor ouderen 8 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Brandpreventie voor ouderen Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Brand is voor iedereen gevaarlijk,

Nadere informatie

VLAANDEREN WALLONIE BRUSSEL. Keuring BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig

VLAANDEREN WALLONIE BRUSSEL. Keuring BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig WETGEVING De wetgeving over het gebruik van rookmelders is gewestelijke materie en verschilt bijgevolg in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Dit schema geeft een overzicht van de 3 gewesten: VLAANDEREN WALLONIE

Nadere informatie

Oadjt. Vranken Dirk BrandPreventieAdviseur. Brandweer Leuven - Terbankstraat 20 3001 Leuven

Oadjt. Vranken Dirk BrandPreventieAdviseur. Brandweer Leuven - Terbankstraat 20 3001 Leuven Brandweerzone Vlaams-Brabant Oost Post Leuven/Haacht Oadjt. Vranken Dirk BrandPreventieAdviseur - BPA- Project - Cijfers - Brandverloop - Preventieve maatregelen - Rookmelders - Branddeken - vluchtweg

Nadere informatie

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan zolang het nog kan! Checklist: Vluchten bij brand! Elk jaar opnieuw sterven er tientallen mensen door brand. Maar een brand hoeft zeker

Nadere informatie

Koolmonoxide, een ware sluipmoordenaar in huis

Koolmonoxide, een ware sluipmoordenaar in huis Koolmonoxide, een ware sluipmoordenaar in huis Hoe wapent u zich ertegen? De afgelopen jaren is gemiddeld bijna één persoon per maand in Nederland overleden door koolmonoxidevergiftiging. Een meervoud

Nadere informatie

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht Ventileren en verluchten Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht 1 Waarom ventileren en verluchten? Binnen is de lucht meestal slechter

Nadere informatie

Brandpreventie. voor senioren. Introductie brand(on)veiligheid en-preventie

Brandpreventie. voor senioren. Introductie brand(on)veiligheid en-preventie Brandpreventie voor senioren Introductie brand(on)veiligheid en-preventie Programma Verwelkoming Introductie brand(on)veiligheid en-preventie Enkele cijfers Wat als er toch brand uitbreekt? Samenvatting

Nadere informatie

Voorlichting. in het kader van Brandveilig Leven. Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy

Voorlichting. in het kader van Brandveilig Leven. Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy Voorlichting in het kader van Brandveilig Leven Brand is geen grap: http://www.youtube.com/watch?v=l9cqrfehspy Programma I. De brandweer II. III. IV. Brandveilig Leven De praktijk: het woningbezoek 1.

Nadere informatie

14-daagse van de Veiligheid Elke seconde telt! Heb jij voldoende rookmelders en een vluchtplan? Raken jouw kinderen buiten als het brandt?

14-daagse van de Veiligheid Elke seconde telt! Heb jij voldoende rookmelders en een vluchtplan? Raken jouw kinderen buiten als het brandt? Elke seconde telt! Heb jij voldoende rookmelders en een vluchtplan? Raken jouw kinderen buiten als het brandt? Inleiding Van 10 tot 25 september 2016 vindt de «14-daagse van de Veiligheid» plaats. Jaarlijks

Nadere informatie

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje Maak van je roze wolk geen rookwolk! Van harte gefeliciteerd! Je bent in verwachting of hebt

Nadere informatie

Welkom bij de nieuwe brandweer

Welkom bij de nieuwe brandweer 2 maart 2015 Welkom bij de nieuwe brandweer Actiekaart brand PIVO Verwittig het onthaal (telefoonnummer: 02-456 89 20) Geef duidelijk informatie over de brand (wat, waar, omvang) Waag een eerste bluspoging

Nadere informatie

14-daagse van de Veiligheid 2015: Gebruik van de 3 pancartes

14-daagse van de Veiligheid 2015: Gebruik van de 3 pancartes 14-daagse van de Veiligheid 2015: Gebruik van de 3 pancartes Ook dit jaar zetten we volop in op het belang van voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan! Met jaarlijks 20.000 branden en minstens

Nadere informatie

Woningbrand en slachtoffers. Aantal SO woningbranden. Aantal SO woningbranden Basismodule Brandveilig leven.

Woningbrand en slachtoffers. Aantal SO woningbranden. Aantal SO woningbranden Basismodule Brandveilig leven. Basismodule Brandveilig leven. Basismodule Brandveilig leven. Voorstellen: Jos Loijens / Rein Wagemans Brandweer Zuid-Limburg Ambassadeur BVL zijn betekent dat je: In de buurt helpen met het ophangen van

Nadere informatie

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt.

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt. Is 22 C de ideale slaapkamertemperatuur? Ventileren = verluchten CO kan je proeven Als het buiten koud is, verlucht je niet. Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Hoeveel kan je best

Nadere informatie

Hoe veilig bent u als huurder? Rookmelders en koolmonoxidemelders. Bezoekadres Holwerderweg 17 Dokkum

Hoe veilig bent u als huurder? Rookmelders en koolmonoxidemelders. Bezoekadres Holwerderweg 17 Dokkum Hoe veilig bent u als huurder? Bezoekadres Holwerderweg 17 Dokkum Postadres: Postbus 41 9100 AA Dokkum t 0800 55 11 511 f 0519 29 49 32 e info@thuswonen.nl i www.thuswonen.nl Rookmelders en koolmonoxidemelders

Nadere informatie

Brandveiligheid voor ouderen. Nooit te laat om er aan te beginnen

Brandveiligheid voor ouderen. Nooit te laat om er aan te beginnen Brandveiligheid voor ouderen Nooit te laat om er aan te beginnen Wat vind je in deze brochure? Waarom zijn rook en brand zo gevaarlijk? 4 Wat kan je vooraf doen? 5 1. Plaats rookmelders 5 2. Onderhoud

Nadere informatie

Brandveiligheid en preventie

Brandveiligheid en preventie Brandveiligheid en preventie Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-01-2017 Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunnen u, uw gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen? Volgens de normtijd moet

Nadere informatie

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ De rook van sigaretten verspreidt zich in je huis en auto. En plakt daar aan alles: kleding, zetels, vloer, speelgoed, Dat is niet goed voor jouw gezondheid én die van je kinderen.

Nadere informatie

Is mijn woning veilig en gezond? Regels en tips voor huurders en verhuurders

Is mijn woning veilig en gezond? Regels en tips voor huurders en verhuurders Is mijn woning veilig en gezond? Regels en tips voor huurders en verhuurders 1 Inhoud Ontdek de minimale voorwaarden voor een veilige en gezonde woning in deze brochure. Een veilige elektriciteitsinstallatie

Nadere informatie

HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID

HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID GGD IJsselland en GGD Twente Team Milieu en Gezondheid Schadelijke stoffen in de lucht Een houtkachel of open haard brengt sfeer in huis. Nadeel is dat een houtkachel

Nadere informatie

ROOKMELDERS INSTALLEREN

ROOKMELDERS INSTALLEREN ROOKMELDERS INSTALLEREN WAAROM, WAAR EN HOE? Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen en diensten. www.cebeo.be Jaarlijks zijn er in België ongeveer 10.000 woningbranden. Indien er slachtoffers

Nadere informatie

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken!

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken! Brandveiligheid en uw beperking Rookmelders laten je niet stikken! 1 Rookmelders laten je niet stikken! Gebruik een brandveilige asbak 2 Brandveiligheid en uw beperking We staan er niet altijd bij stil,

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Hou zo weinig mogelijk contant geld op zak!

Hou zo weinig mogelijk contant geld op zak! K K K K Hou zo weinig mogelijk contant geld op zak! Q Q Q Q Leg uw waardevolle voorwerpen niet in het zicht! J J J J Verdeel waardevolle dingen op verschillende plaatsen (portefeuille, zakken, handtas,

Nadere informatie

JIJ. Daar moet je nu over nadenken!

JIJ. Daar moet je nu over nadenken! WAT DOE JIJ BIJ BRAND? Daar moet je nu over nadenken! Stel, er breekt bij u thuis brand uit. Door de zwarte rook ziet u niets meer en kunt u nauwelijks ademhalen. Binnen enkele minuten ontstaat een niet

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar

www.speelnietmetvuur.be brandgevaar www.speelnietmetvuur.be Reageren Omgaan met op brandgevaar Jaarlijks zijn er in België een 10.000 branden. U kan zich hiertegen wapenen door een aantal eenvoudige maatregelen. Als u toch te maken krijgt

Nadere informatie

Rookmelders redden levens! www.rookmelders.nu

Rookmelders redden levens! www.rookmelders.nu Rookmelders redden levens! ROOKMELDER TIPS 1 Hang een rookmelder direct na aankoop op, anders wil hij nog wel eens in de kast belanden. 2 Als de batterij aan vervanging toe is, geeft het apparaat dit vanzelf

Nadere informatie

De gevaren van CO. Een echte sluipmoordenaar

De gevaren van CO. Een echte sluipmoordenaar De gevaren van CO Een echte sluipmoordenaar Koolmonoxide: een echte sluipmoordenaar Wat is koolmonoxide? Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bij voorbeeld

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer Veiligheid in huis Regels voor veiligheid in huis Veiligheid in de woonkamer Veiligheid in de keuken Veilig slapen voor baby s Veiligheid in de badkamer Veiligheid in de slaapkamer Huisdieren Noodnummers

Nadere informatie

speel niet met vuur! voorkom brand én brandwonden!

speel niet met vuur! voorkom brand én brandwonden! BRAND! BRAND! BRAND! EDUCATIEF PROJECT OVER BRAND- EN BRANDWONDENPREVENTIE Op school loopt het project Brand! Brand! Brand! Je kind leert brand en brandwonden te voorkomen. Een brand is allesverwoestend.

Nadere informatie

NEDERLANDS. Veiligheidsvoorschriften Stel het product niet bloot aan water of vocht Verf niet over de rookmelder

NEDERLANDS. Veiligheidsvoorschriften Stel het product niet bloot aan water of vocht Verf niet over de rookmelder Inhoudsopgave Inleiding 23 Veiligheidsvoorschriften 23 Verpakkingsinhoud 23 Technische specificaties 24 Beschrijving van het product en gebruiksaanwijzing 24 Installatie-instructies 27 Onderhoud 29 Garantie

Nadere informatie

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR NAJAAR PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR Ontspannen genieten van het najaar... Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen.

Nadere informatie

Brand : waarschuwen en reageren. Veilig Wonen

Brand : waarschuwen en reageren. Veilig Wonen Brand : waarschuwen en reageren Veilig Wonen Inleiding Elk jaar zijn er in België ongeveer 10.000 branden. Brandpreventie Gelukkig hebben vele branden slechts materiële schade tot gevolg, maar soms maken

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Vluchtplan van Gastouder:..

Vluchtplan van Gastouder:.. Vluchtplan van Gastouder:.. Stap 1 Bespreek samen de mogelijke vluchtroutes als er brand uitbreekt en schrijf op hoe u dan vlucht (via het raam, de dakgoot, het balkon, etc.). BRAND OP DE:.. IK VLUCHT

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Elektrische apparatuur. Tips voor een brandveilig gebruik

Elektrische apparatuur. Tips voor een brandveilig gebruik Elektrische apparatuur Tips voor een brandveilig gebruik Ieder jaar dodelijke slachtoffers Onzorgvuldig gebruik van elektrische apparaten is vaak de oorzaak van een woningbrand. De brandweer rukt jaarlijks

Nadere informatie

Wat is koolmonoxide?... 2. Hoe ontstaat koolmonoxide?... 2. Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?... 2. Voor wie is koolmonoxide gevaarlijk?...

Wat is koolmonoxide?... 2. Hoe ontstaat koolmonoxide?... 2. Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?... 2. Voor wie is koolmonoxide gevaarlijk?... Publieksdoc koolmonoxide technisch document behorende bij CO-preventiecampagne 2016, versie 1.0 Inleiding Een verbrandingstoestel stoot verbrandingsgassen (waaronder koolmonoxide) uit die slecht zijn voor

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Nederlandse handleiding Ajax alarmsysteem

Nederlandse handleiding Ajax alarmsysteem Ajax draadloos alarmsysteem Nederlandse handleiding Ajax alarmsysteem Volg de stappen in de handleiding en installeer het Ajax alarmsysteem zelf Volg de korte en makkelijk te volgen stappen om ieder onderdeel

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

BIN-BERICHT PREVENTIEF POLITIE. POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/ Fax : 056/

BIN-BERICHT PREVENTIEF POLITIE. POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/ Fax : 056/ POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 BIN-BERICHT PREVENTIEF Datum : 13/07/2016 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

TTDB/MKT1 Fassung 04/2013 Bosch Thermotechnik GmbH 2011. Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung,

TTDB/MKT1 Fassung 04/2013 Bosch Thermotechnik GmbH 2011. Alle Rechte vorbehalten, auch bzgl. jeder Verfügung, Verwertung, Reproduktion, Bearbeitung, Overzicht CO: een zeer gevaarlijk gas Wanneer is er kans op CO-vergiftiging Waarom is er kans op CO-vergiftiging Hoe kunnen we CO-vergiftiging voorkomen Hoe moet het NIET / Hoe kan het WEL Contactgegevens

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Neem maatregelen tegen woninginbraak!!!

Aan : Betreffende : Neem maatregelen tegen woninginbraak!!! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 30/04/20014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager De groepenverdeler in uw meterkast Beste bewoner, Uw Hager-groepenverdeler zorgt dat u op veilige wijze stroom

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben:

Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben: Ik ga mijn spreekbeurt houden over vuur. Ik heb alvast op het bord geplakt waar ik het over ga hebben: Op het bord 1. Blij met vuur 2. Wat is vuur? 3. Vuur maken 4. Lekker warm 5. Verbranden zonder vlammen

Nadere informatie

Alarmering 112. Sgt-Majoor August De Koster Wie bent u? Waar is het (adres)?

Alarmering 112. Sgt-Majoor August De Koster Wie bent u? Waar is het (adres)? Sgt-Majoor August De Koster Wie bent u? Waar is het (adres)? Alarmering 112 112 Waar/wat brandt er (kelder,keuken, enz.)? Zijn er slachtoffers, en zo ja, hoeveel? Zijn er nog personen in het gebouw, en

Nadere informatie

Rookmelders en brandblussers

Rookmelders en brandblussers 1 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Rookmelders en brandblussers Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Een van de grote drama s

Nadere informatie

Wat je lief is, laat je niet stikken! Brandveiligheid bij dementie

Wat je lief is, laat je niet stikken! Brandveiligheid bij dementie 1 Wat je lief is, laat je niet stikken! Brandveiligheid bij dementie 2 Vorig jaar kwamen 38 mensen om bij een woningbrand Dode bij brand zorgcomplex in Venlo Storing in stekkerblok oorzaak brand Steeds

Nadere informatie

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid

enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid enexis.nl Aarding Voor alle zekerheid Inhoud Belangrijkste punten 4 Aarding en elektriciteit 5 Geaard of niet? 5 Vier systemen van aarding 7 Aarding is onzichtbaar 8 Een veilige installatie 8 Wanneer

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager installatieautomaat ( groep ) testknop aardlekschakelaar hoofdschakelaar coderingsstreep (zwart of grijs) De

Nadere informatie

speel niet met vuur! voorkom brand én brandwonden!

speel niet met vuur! voorkom brand én brandwonden! BRAND! BRAND! BRAND! educatief project over brand- en brandwondenpreventie Op school loopt het project Brand! Brand! Brand! Je kind leert brand en brandwonden te voorkomen. Een brand is allesverwoestend.

Nadere informatie

brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg

brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg Inhoud Maak een vluchtplan................ 4 Veilig omgaan met elektriciteit en apparatuur........................ 6 Veilige gasinstallaties................

Nadere informatie

TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2

TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2 TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2 GEFELICITEERD! JIJ BENT NU GETRAIND IN HET HERKENNEN EN BESTRIJDEN VAN BRANDGEVAAR. DAT IS EEN GEWELDIGE WINST VOOR

Nadere informatie

Dag 1. Klussen in huis. Opdracht 1 Een veiligheidssymbool ontwerpen

Dag 1. Klussen in huis. Opdracht 1 Een veiligheidssymbool ontwerpen Dag 1 Opdracht 1 Een veiligheidssymbool ontwerpen Klussen in huis Jij en je partner werken als grafisch ontwerpers bij het bedrijf Veza voor Veiligheidszaken. Een klant heeft jullie ingehuurd om een symbool

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal!

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 13/12/2014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Brand in jeugdlokalen voorkomen, ontvluchten en blussen VEILIG IN GENT

Brand in jeugdlokalen voorkomen, ontvluchten en blussen VEILIG IN GENT Brand in jeugdlokalen voorkomen, ontvluchten en blussen VEILIG IN GENT VOORKOMEN IS BETER DAN BLUSSEN Door rekening te houden met de volgende tips kan je het risico op dramatische gebeurtenissen beperken:

Nadere informatie

Infomap. Gezond wonen

Infomap. Gezond wonen Infomap Gezond wonen Als vervolg op de demowoning Gezond (t)huis bieden we je een handleiding over het thema gezond wonen. In de handleiding vind je toegankelijke info om bewoners te sensibiliseren over

Nadere informatie

Registratiefiche multiscreening

Registratiefiche multiscreening Registratiefiche multiscreening 1 Identificatie van de invuller Naam Organisatie waarvoor men werkt Functie Contactgegevens (tel en email) Draaischijf/project 2 Datum waarop formulier wordt ingevuld (dag/

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Aanbevelingen (Brand)veiligheid

Aanbevelingen (Brand)veiligheid Aanbevelingen (Brand)veiligheid Lees deze Aanbevelingen (Brand)veiligheid aandachtig door, voordat je de unit in beheer neemt en installeer de combimelder, rookmelder en brandblusdeken op de juiste wijze

Nadere informatie

Eerste hulp hulp bij brandwonden

Eerste hulp hulp bij brandwonden Eerst water, water, de rest de komt rest later! ko Klik hier voor tips! Eerste hulp hulp bij brandwonden 1 Koel met met lauw water lauw water 5 Smeer niets op de 5 wond Smeer niets op 2 Koel alleen alleen

Nadere informatie

EN 14604. ES-D5B Draadloze rookmelder

EN 14604. ES-D5B Draadloze rookmelder EN 14604 ES-D5B Draadloze rookmelder NL Inhoud Inleiding................ 3 Inhoud van de verpakking........... 3 Specificaties............... 4 Installatie................ 4.. De detector in het alarmsysteem

Nadere informatie

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL

Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL Gebruiks- en montage instructies VERWARMINGSTOESTEL Gelieve alvorens het toestel te gebruiken, de instructies in deze handleiding grondig te lezen. Inhoud Pg. Veiligheid 2 Aansluiting van de gasfles 3

Nadere informatie

Brand is te voorkomen. Gelukkig maar.

Brand is te voorkomen. Gelukkig maar. Risico s by Hiscox Brand is te voorkomen. Gelukkig maar. Zo voorkomt u erger Wat als het dan toch gebeurt? Controleer uw elektrische installatie en elektronische apparatuur. Laat bijvoorbeeld om de vijf

Nadere informatie

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom.

Wilt u advies van een specialist over een onderwerp? Vink dit dan aan in de laatste kolom. Thuiscomfort Checklist Hoe comfortabel, veilig en toegankelijk woon ik? Is uw woning geschikt om er uw leven lang zelfstandig en comfortabel te wonen? De Thuiscomfort Checklist stelt per ruimte in huis

Nadere informatie

PREVENTIEF BIN BERICHT

PREVENTIEF BIN BERICHT POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PREVENTIEF BIN BERICHT Datum : 07/03/2014 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Bouwkundig Rapport Tweede vogelstraat 6 Amsterdam Noord. Ik heb in dit document aangegeven wat we wel of misschien willen laten doen.

Bouwkundig Rapport Tweede vogelstraat 6 Amsterdam Noord. Ik heb in dit document aangegeven wat we wel of misschien willen laten doen. Bouwkundig Rapport Tweede vogelstraat 6 Amsterdam Noord Ik heb in dit document aangegeven wat we wel of misschien willen laten doen. Dak Laat Chinese hoedjes aanbrengen bovenop de keramische schoorstenen,

Nadere informatie

Brandveiligheid, samen onze zorg!

Brandveiligheid, samen onze zorg! Brandveiligheid, samen onze zorg! 1 Inhoud Brandveilig wonen Elektrische apparatuur 4 Gasinstallaties 6 Koken 8 Omgaan met vuur 10 Stoken 12 Medicinale zuurstof 14 Voorzorgsmaatregelen 16 Brandveiligheidstips

Nadere informatie

Evacuatieoefeningen Herman Daems

Evacuatieoefeningen Herman Daems Evacuatieoefeningen 2019 Herman Daems Evacuatie Veiligheid: Voor jezelf Slachtoffers Omstaanders 8/09/16 Footer ingeven 2 Evacuatie 8/09/16 Footer ingeven 3 Evacuatie Ken je het evacuatieplan? 8/09/16

Nadere informatie

Het onderzoek. 2. De opdrachten

Het onderzoek. 2. De opdrachten 1. Jouw favoriete toestel onder de loep Eindelijk! Je hebt je diploma van elektrotechnisch inspecteur behaald. Nu kan je beginnen met het echte werk. Herinner je je nog dat je in deel 1 een lijstje met

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning 18 januari 2019 Vormingsavond voor bewoners van DIW Ban vocht uit je huis & Geef lucht aan je woning V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - Praatplaten om mechanismen duidelijk te krijgen

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer;

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per

Nadere informatie

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming.

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. 5 redenen Waarom infraroodverwarming de juiste keuze is Steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming. Dat is niet

Nadere informatie

10 Essentiële Tips Om Koolmonoxide Vergiftiging Te Voorkomen

10 Essentiële Tips Om Koolmonoxide Vergiftiging Te Voorkomen 10 Essentiële Tips Om Koolmonoxide Vergiftiging Te Voorkomen Inleiding Uit recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is gebleken dat steeds meer ongevallen met koolmonoxide gebeuren bij moderne

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

BRAND. Algemene informatie over brand

BRAND. Algemene informatie over brand Preventie en Interim Algemene informatie over brand Opdat er brand zou ontstaan zijn 3 elementen nodig: Brandbare stof: vaste stof, vloeistof, gas Ontstekingsbron (vonken, vlam) veroorzaakt door bvb. kortsluiting,

Nadere informatie

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje:

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje: Beste bewoner, Leuk dat je bij ons woont bij Sayhaey de Klieverink! Om je woongenot verder te bevorderen sturen wij je hierbij een aantal tips voor het gebruik van de woning: Sleutels - Iedere bewoner

Nadere informatie