DVD luistert nauw Trends in het dienstverleningsdocument

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DVD luistert nauw Trends in het dienstverleningsdocument"

Transcriptie

1 DVD-onderzoek 2013 DVD luistert nauw Trends in het dienstverleningsdocument

2 Inhoudsopgave DVD luistert nauw Samenvatting pag. 3 Verantwoording pag. 4 1 Aanwezigheid DVD op website pag. 5 2 Vijf vormen van dienstverlening pag. 6 3 Vergelijking van producten pag. 7 4 Kosten van dienstverlening pag. 8 5 Uitsplitsing van kosten pag. 9 Hypotheken voor starters Pensioen DGA en grootzakelijk AOV Uitvaart 6 Open tekstvelden pag. 10 Toelichting op de kosten Toelichting op de dienstverlening 7 Nazorg pag. 11

3 Samenvatting Eén op de drie financiële dienstverleners heeft geen dienstverleningsdocument (DVD) beschikbaar op de eigen website. Dat is één van de opmerkelijke uitkomsten van een actueel onderzoek van Oostdam & Partners naar het gebruik van het DVD in de praktijk. Het adviesbureau in marketing, communicatie en compliance inventariseerde deze maand de inhoud van meer dan 180 DVD s, toebehorend aan ruim 80 financiële dienstverleners. Namens Oostdam & Partners presenteerde Henri Drost de uitkomsten van het onderzoek op 19 november tijdens de door meer dan mensen bezochte Verzekeringsbranchedag. Compliant Bij 28% van de financiële dienstverleners staat geen DVD op de website, terwijl de reikwijdte van de AFM-vergunning en klantinformatie op de website daartoe wel aanleiding geven. Bovendien bleken elf DVD s bij opening leeg. Per saldo is 34% niet compliant. Diensten en keuze Vrijwel alle kantoren bieden een volledig dienstenpakket. Slechts een enkeling beperkt zich tot execution only of biedt geen onderhoud (nazorg). In de zoektocht naar een passend product vergelijkt de meerderheid van de financiële dienstverleners een beperkt aantal producten; 44% kan kiezen uit een groot productassortiment. Adviesprijzen Advies- en bemiddelingswerkzaamheden rond een hypotheek kosten in Nederland momenteel bijna De grote hypotheekadviesketens vragen gemiddeld 200 meer. Gemiddeld zijn de adviesen afsluitkosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering 800. De gemiddelde advies- en afsluitkosten voor een uitvaartverzekering zijn 180. Zorgplicht Bijna de helft van de financiële dienstverleners vinkt actief de nazorgdiensten aan die het DVD standaard biedt. Zij rekken daarmee (bedoeld of onbedoeld) hun wettelijke zorgplicht op.

4 Verantwoording Het dienstverleningsdocument Sinds 8 juli 2013 zijn financiële dienstverleners verplicht aan klanten het dienstverleningsdocument (DVD) te verstrekken. Dit is van toepassing bij advies- en bemiddelingsdiensten voor producten die vallen onder het provisieverbod. De verplichting geldt niet alleen voor zelfstandige adviseurs en bemiddelaars maar ook voor adviseurs van banken en verzekeraars. Het DVD is in de ogen van de wetgever en toezichthouder een belangrijk hulpmiddel voor consumenten bij de keuze voor een financieel adviseur of bemiddelaar. De consument krijgt er een goed beeld mee van de aard en reikwijdte van de financiële dienst, de gemiddelde kosten daarvan en de belangen die een rol kunnen spelen. Om vergelijking tussen adviseurs en bemiddelaars mogelijk te maken, is het document sterk gestandaardiseerd. De wetgever verplicht de financiële dienstverlener om het DVD aan de klant te overhandigen ruim voordat de feitelijke dienstverlening begint, bijvoorbeeld voorafgaand, tijdens of kort na het eerste oriënterende gesprek. De financiële dienstverlener is bovendien verplicht het dienstverleningsdocument op zijn website aan te bieden. Het onderzoek In het kader van de parallelsessie Een ander geluid over het dvd!, door Henri Drost op de VerzekeringsBranchedag 2013, heeft Oostdam & Partners een onderzoek gedaan naar DVD s. In totaal zijn ruim 180 DVD s geanalyseerd van meer dan 80 financiële dienstverleners. Die dienstverleners zijn in vier groepen in te delen: 15% hypotheekadviesketens 35% grote advies- en bemiddelingsbedrijven (uit de top-100 intermediairbedrijven van AM) 40% financiële dienstverleners in de gemeente Veenendaal 10% aanbieders van uitvaartverzekeringen De DVD s zijn gedownload van de websites van deze financiële dienstverleners. Daarbij zijn diverse onderdelen van het DVD geïnventariseerd, waaronder de diensten die worden aangeboden, de kosten die daarmee zijn gemoeid en de omvang van het productassortiment dat wordt aangeboden. In de inhoudsopgave zijn alle onderdelen van het onderzoek terug te vinden.

5 1. Aanwezigheid DVD op website Eén op de drie dvd s is niet beschikbaar Bij de financiële dienstverleners die over een website beschikken, is in 28% van de gevallen geen DVD aangetroffen, terwijl de aard van de dienstverlening (af te leiden uit de AFM-vergunning en overige uitlatingen op de website) daartoe wel aanleiding geeft. Dit verzuim varieert van een te beperkt aantal DVD s op de website tot helemaal geen DVD beschikbaar op de website. Lege DVD s Aansluitend zijn 11 DVD s aangetroffen, die bij opening leeg bleken. Technische fouten lijken de oorzaak van deze gebreken. Een gevolg voor de praktijk is dat de klant zich niet op de diensten en kosten kan oriënteren, noch deze met andere financiële dienstverleners kan vergelijken. Geen website Vijf van de onderzochte financiële dienstverleners beschikken niet over een website. Het gaat in alle gevallen om dienstverleners uit de groep Veenendaal. Afgaande op de reikwijdte van de AFMvergunning verlenen zij wel diensten waarvoor verstrekking van het DVD verplicht is. Zonder website kan (en hoeft) echter niet aan dit aspect van de verstrekkingplicht (beschikbaar op de website) te worden voldaan. Of klanten voorafgaand aan de dienstverlening een DVD krijgen overhandigd, is niet in de praktijk getoetst. Daarover kan dus ook geen uitspraak worden gedaan. Per saldo voldoet op het punt van beschikbaarheid van het DVD op de website 34% van de onderzochte financiële dienstverleners niet aan de vereisten en is dus niet compliant aan de regelgeving rond het dienstverleningsdocument.

6 2. Vijf vormen van dienstverlening Amper variatie in aard van activiteiten Het dienstverleningsdocument moet consumenten een goed beeld geven van de aard en reikwijdte van de financiële dienstverlening, de gemiddelde kosten daarvan en de belangen die daarbij een rol kunnen spelen. Wat betreft de aard en reikwijdte van de dienstverlening onderscheidt het DVD zelf vijf soorten van dienstverlening: a) Onderzoek (inventarisatie) b) Advies (welke productoplossing) c) Zoeken (welk product van welke aanbieder) d) Contract (bemiddelen) e) Onderhoud (beheer en nazorg) Variatie In de onderzochte DVD s is nauwelijks enig onderscheid te ontdekken in de aard en reikwijdte van de dienstverlening die wordt aangeboden. De financiële dienstverleners bieden vrijwel zonder uitzondering alle vijf de diensten. In een handvol DVD s is sprake van variatie op het standaard totaalpakket. Bij de hypotheekvraag is er één marktpartij die zich beperkt tot optie d, execution-only dus. Verder bieden enkele dienstverleners na een bepaalde adviesvraag geen onderhoudswerkzaamheden aan. 97% van de financiële dienstverleners bieden alle mogelijke diensten aan, van onderzoek en advies tot zoeken, contract en onderhoud. Slechts één marktpartij beperkt zich tot execution only. In een handvol gevallen wordt geen onderzoek (nazorg) geboden.

7 3. Vergelijking van producten Meerderheid heeft beperkt productaanbod Na inventarisatie van de situatie en wensen van de klant en het advies over de financiële oplossing die daar het beste bij aansluit, kunnen de financiële dienstverleners op zoek gaan naar een passend product. Om een geschikt aanbod te vinden, vergelijken zij vaak producten van diverse aanbieders met elkaar. Hypotheekvraag De analyse van de DVD s door Oostdam & Partners wijst uit dat van alle hypotheekadviseurs een kleine meerderheid (52%) in de productvergelijking een groot aantal hypotheekproducten meeneemt. Voor de aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen geldt een lager percentage: exact eenderde vergelijkt een groot aantal producten tegen tweederde dat het dan met een beperkt aantal moet doen. Risico s en vermogen Dit komt geheel overeen met de DVD s voor de adviesvraag Risico s afdekken. Ook daar neemt tweederde een beperkt aantal product mee in de vergelijking en eenderde een groot aantal. Bij de adviesvraag Vermogen opbouwen is deze verhouding weinig anders: 35% vergelijkt een groot aantal producten en 65% een klein aantal. Pensioenvraag Bij de 29 marktpartijen die zich bezighouden met pensioenadvies, ligt de verhouding meer in lijn met die van hypotheekadviseurs. Hier neemt 48% een groot aantal pensioenproducten mee in de productvergelijking. Uitvaartverzekeraars De tien onderzochte uitvaartverzekeraars maken in hun zoektocht naar een passend product zonder uitzondering geen gebruik van productvergelijking: het eigen product is de enig mogelijke financiële oplossing. In de zoektocht naar een passend product vergelijkt de meerderheid van de financiële dienstverleners een beperkt aantal producten. De keuze uit een groot productassortiment is voor 44% weggelegd.

8 4. Kosten van de dienstverlening Grote prijsverschillen bij financieel advies Bij de vaststelling van de prijs voor hun werkzaamheden komen financiële dienstverleners tot zeer uiteenlopende tarieven. Voor vergelijkbare diensten is het verschil tussen de laagste en de hoogste tarief niet zelden een factor 6, 7 of zelfs bijna 14! Bij hypotheken en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov s) is deze factor maar 2,25 respectievelijk 2,0. Dit kan een indicatie zijn voor de mate van concurrentie die zich op deze adviesmarkten meer voordoet dan op bijvoorbeeld de pensioenadviesmarkt of die voor vermogensopbouw. Hypotheekadviestarief Een hypotheekadvies kost momenteel gemiddeld De grote hypotheekadviesketens vragen voor de advies- en bemiddelingswerkzaamheden gemiddeld ruim 200 meer; de prijs daar is gemiddeld De prijzen in de gemeente Veenendaal liggen iets ( 50) onder het landelijke gemiddelde. De gemiddelde kosten voor het advies over en het afsluiten van een pensioenovereenkomst bedragen In Veenendaal is die prijs bijna 20% lager. De gemiddelde pensioenprijs ook variërend in pensioenadvies voor dga s en de grootzakelijke markt - loopt sterk uiteen: van tot Uit de DVD s voor Vermogen opbouwen komt een gemiddelde kostprijs van 737. De laagste kosten zijn 250 en de hoogste 1.715, voor dezelfde diensten, afgaande op de DVD s. Alleen in deze categorie vragen de Veenendaalse intermediairbedrijven (10%) meer geld dan het landelijke gemiddelde. Na een adviesvraag om risico s af te dekken (overlijden, betalingsbescherming, uitvaartkosten of arbeidsongeschiktheid) volgt een gemiddelde kostprijs van 624. De hoogste prijs ligt een factor 5,3 boven het laagste gemiddelde ( 295). Advies- en bemiddelingswerkzaamheden rond een hypotheek kosten in Nederland momenteel bijna De grote hypotheekadviesketens vragen gemiddeld 200 meer. Het verschil tussen de hoogste en laagste hypotheekadviesprijs is 2,25. Bij andere adviesvragen lopen de kosten van financiële dienstverleners, voor vergelijkbare dienstverlening, veel sterker uiteen.

9 5. Uitsplitsing van de kosten AOV-advies kost gemiddeld 800 Circa 40% van de financiële dienstverleners maakt van de gelegenheid gebruik om in het DVD een uitsplitsing te geven van de gemiddelde kosten voor advies- en bemiddelingswerkzaamheden. Die kosten kunnen per type dienstverlening of doelgroep namelijk sterk afwijken. Pensioenadviseurs maken het meest gebruik van deze optie, gevolgd door hypotheekadviseurs. Hypotheken voor starters Een frequent gebruikt voorbeeld van een kostenuitsplitsing betreft hypotheekadvies voor starters. Die prijs voor mensen die hun eerste huis kopen, is gemiddeld Dat is 900 lager dan het gemiddelde hypotheekadviestarief. Pensioen: dga en grootzakelijk Een kleine meerderheid van de pensioenadviseurs splitst in het DVD de kosten voor advies- en afsluitwerkzaamheden uit per doelgroep. Zo kost pensioenadvies voor dga s gemiddeld Voor werkgevers in het grootzakelijke segment is die gemiddelde kostprijs Absolute uitschieter in dit grootzakelijke pensioensegment is een (gemiddeld) adviesbedrag van Arbeidsongeschiktheid DVD s voor de adviesvraag Risico s afdekken bevatten regelmatig een uitsplitsing van de advies- en afsluitkosten naar verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en naar uitvaartverzekeringen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste AOV-adviseur is niet meer dan de factor 2, namelijk versus 500. Gemiddeld kost een AOV-advies 800. Uitvaart De gemiddeld advies- en afsluitkosten voor een uitvaartverzekering zijn 180. De prijzen variëren van 60 tot maximaal 400. Bij de uitvaartverzekeraars kost advies en bemiddeling gemiddeld 107. Detail: bij uitvaartverzekeraars die zeggen niet aan advies te doen maar zich te beperken tot het afsluiten van het eigen product en de daaraan gekoppelde nazorg, is die prijs slechts 4 lager.

10 6. Open tekstvelden: toelichting op kosten en dienstverlening Kosten krijgen meer aandacht dan diensten De door de AFM ontworpen standaard DVD biedt op enkele plaatsen mogelijkheden om met eigen teksten toelichting te geven op bijvoorbeeld de dienstverlening of de kosten. Toelichting op de kosten Financiële dienstverleners maken het meest gebruik van de optie om de gemiddelde kosten nader toe te lichten. Dit doet 60% tot 70%. Toelichting op de dienstverlening Een toelichting op de werkzaamheden in bijvoorbeeld de inventarisatie- of de adviesfase geeft maar 35% tot 40%. Financiële dienstverleners leggen in het DVD meer de nadruk op de prijs dan op de dienstverlening. Een tweederde meerderheid licht met eigen teksten de kosten toe, waar drie tot vier van de tien adviseurs en bemiddelaars een toelichting geeft op werkzaamheden die voor de klant worden verricht, bijvoorbeeld bij de inventarisatie, het advies of de productvergelijking.

11 7. Nazorg Vinkje kan (na)zorgplicht uitbreiden Minder dan 10% van de financiële dienstverleners geeft een toelichting op de teksten die het standaard DVD bevat over het onderdeel Onderhoud, oftewel nazorg. Bijna de helft vinkt de drie vormen van onderhoud aan die het DVD als standaard aanbiedt: 1) Regelmatig controleren of het product nog steeds past bij uw (financiële) situatie en wensen. 2) Regelmatig vergelijken of er nieuwe of vernieuwde producten zijn die mogelijk beter bij uw situatie passen. 3) Uw belangen behartigen wanneer het tussen u en de bank of verzekeraar misgaat. Deze financiële dienstverleners dienen zich te realiseren dat de onderhoudsdiensten 1 en 2 een uitbreiding inhouden van de zorgplicht zoals die wettelijk is voorgeschreven in de Wet financieel toezicht (Wft). Onderhoudsdiensten Het DVD biedt aanvullend de mogelijkheid zelf een nazorgafspraak aan het onderdeel Onderhoud toe te voegen. In de spaarzame gevallen waarin dit gebeurt, wordt vaak volstaan met een melding dat de klant online inzicht in z n dossier krijgt, een nieuwsbrief gaat ontvangen of toegang krijgt tot een online huishoudboekje. Slechts een enkele financiële dienstverlener zegt hier een concrete adviesdienst toe, zoals bijvoorbeeld het recht op een tweejaarlijkse hypotheekcheck. Bijna de helft van de financiële dienstverleners vinkt actief de drie nazorgdiensten aan die het DVD standaard biedt. Zij rekken daarmee hun wettelijke zorgplicht op.

Productvergelijking meestal beperkt Trends in het dienstverleningsdocument

Productvergelijking meestal beperkt Trends in het dienstverleningsdocument DVD-onderzoek voorjaar 2014 Productvergelijking meestal beperkt Trends in het dienstverleningsdocument Inhoudsopgave Productvergelijking meestal beperkt Samenvatting pag. 3 Verantwoording pag. 4 1 Aanwezigheid

Nadere informatie

DVD-onderzoek 2015 Kwart heeft DVD nog niet op website. Trends in het dienstverleningsdocument

DVD-onderzoek 2015 Kwart heeft DVD nog niet op website. Trends in het dienstverleningsdocument DVD-onderzoek 2015 Kwart heeft DVD nog niet op website Trends in het dienstverleningsdocument DVD-ONDERZOEK 2015 i Inhoudsopgave Samenvatting 3 Verantwoording 4 1 Aanwezigheid DVD op website Geen website

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Samenvatting: Wat kunnen wij voor u doen? 1. Toelichting: Wat kunnen wij voor u doen? 2. Kosten: Hoeveel betaalt u? 4

Samenvatting: Wat kunnen wij voor u doen? 1. Toelichting: Wat kunnen wij voor u doen? 2. Kosten: Hoeveel betaalt u? 4 Inhoudsopgave Dienstverleningsdocument Vermogen opbouw 1-4 Samenvatting: Wat kunnen wij voor u doen? 1 Toelichting: Wat kunnen wij voor u doen? 2 Kosten: Hoeveel betaalt u? 4 Dienstverleningsdocument Risico

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Dienstverleningsdocument Risico's afdekken In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Dienstverleningsdocument Pensioenvraag Werkgever In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument hypotheken risico vermogen Dienstverleningsdocument V1, 2013 Pagina 1 Dienstverleningsdocument V1, 2013 Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument. Hypotheken Risico Vermogen

Dienstverleningsdocument. Hypotheken Risico Vermogen Dienstverleningsdocument Hypotheken Risico Vermogen Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Hypotheek, Risico s afdekken en Vermogen opbouwen

Hypotheek, Risico s afdekken en Vermogen opbouwen De kerngegevens van ons kantoor vindt u in onze dienstenwijzer. Hierin vindt u alle benodigde informatie over ons bureau en de wijze waarop wij onze dienstverlening verrichten. Op de pagina s hieronder

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners

In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

De Marne PV - Bolsward telnr DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

De Marne PV - Bolsward telnr DIENSTVERLENINGSDOCUMENT De Marne 57 8701 PV - Bolsward telnr. 0515-576525 info@excellentgroepfriesland.nl www.excellentgroepfriesland.nl DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat

Nadere informatie

Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot dit klachteninstituut: KiFid 070-333 89 99

Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot dit klachteninstituut: KiFid 070-333 89 99 Dienstenwijzer Wet op het financieel toezicht december 2014 De Regt assurantiën v.o.f., handelend onder de namen De Regt adviesgroep, De Regt assurantiën, De Regt adviseurs, De Regt pensioenadviseurs,

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Hypotheekaanvraag Risico afdekken Vermogen opbouw Pensioenaanvraag Bijlage tarieven Hoofdvestiging Kantoor Zundert Dorpsstraat 3 Het Laar 1 4751 AH Oud Gastel 4881 DS Zundert 0165-512851

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Pensioenvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen.

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument hypotheekaanvraag

Dienstverleningsdocument hypotheekaanvraag Dienstverleningsdocument hypotheekaanvraag Inleiding In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken

Nadere informatie

Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot dit klachteninstituut: KiFid

Mocht u menen dat wij niet adequaat op uw klacht hebben gereageerd, dan kunt u zich wenden tot dit klachteninstituut: KiFid Dienstenwijzer Wet op het financieel toezicht december 2014 De Regt assurantiën v.o.f., handelend onder de namen De Regt adviesgroep, De Regt assurantiën, De Regt adviseurs, De Regt pensioenadviseurs,

Nadere informatie

we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo'n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument pensioenvraag

Dienstverleningsdocument pensioenvraag Dienstverleningsdocument pensioenvraag Inleiding In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT ANCORA ADVIESGROEP V.O.F.

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT ANCORA ADVIESGROEP V.O.F. Ancora Adviesgroep V.O.F. Baron S. de L. Wyborghstraat 1 2225 TD KATWIJK Tevens opererend onder de handelsnamen Ancora Verzekeringen, Ancora Financiële Diensten, Ancora Internet Verzekeringen, Kooyman

Nadere informatie

Dit document geeft een informatieve omschrijving van de diensten die wij voor u als

Dit document geeft een informatieve omschrijving van de diensten die wij voor u als Dienstverleningsdocument 1. Waarom dit dienstverleningsdocument? Dit document geeft een informatieve omschrijving van de diensten die wij voor u als opdrachtgever verrichten. Mol Assurantiën B.V. is gespecialiseerd

Nadere informatie

!"..02!3& +.4..107..07.?0B@ !!"!!#$%&'()*+ !"#$!" : 1 ) ' C : 44.4B// " " *, -,./01 "!!234 56,./01 "/4/7. '1, 8 $, % : >5>5A A >5 >5 9 :.2,/.!3,..

!..02!3& +.4..107..07.?0B@ !!!!#$%&'()*+ !#$! : 1 ) ' C : 44.4B//   *, -,./01 !!234 56,./01 /4/7. '1, 8 $, % : >5>5A A >5 >5 9 :.2,/.!3,.. !!!"!!#$%&'()*+ " *, -,./01 "!!234 56,./01 "/4/7. '1, 8 $, 9 :.2,/.!3,.. ' $.22177 47 4 : 9, 1)+ ) # :, = 5+ = )' = >5 = (5 = # = # # 5+?@ : 5+!"..02!3& 5 +.4..107..07.?0B@!"#$!" : 1 ) ' C : 44.4B// "

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument. Hypotheken Risico Vermogen

Dienstverleningsdocument. Hypotheken Risico Vermogen Dienstverleningsdocument Hypotheken Risico Vermogen Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze DVD pensioen Verzekeringen - ZAKELIJK RISICOBEHEER - Hypotheken - pensioenplanning In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

De Marne PV - Bolsward telnr DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

De Marne PV - Bolsward telnr DIENSTVERLENINGSDOCUMENT De Marne 57 8701 PV - Bolsward telnr. 0515-576525 info@excellentgroepfriesland.nl www.excellentgroepfriesland.nl DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat

Nadere informatie

Samenvatting: wat kunnen wij voor u doen?

Samenvatting: wat kunnen wij voor u doen? hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken. Finenzo Deventer Holterweg 67A 7429AE Deventer 0570654000 Let op! In dit document beschrijven we

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag Dienstverleningsdocument Adres Telefoon Telefax E-mail Internet Kerkstraat 89 3882 BP Putten 0341-35 20 43 0341-35 70 84 info@vandemheen.nl www.vandemheen.nl In dit document staat wat wij

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument VESTIGING DONGEN Bolkensteeg 21 5103 AA Dongen TELEFOON 0162 37 22 37 VESTIGING UDENHOUT Kreitenmolenstraat 55 5071 BB Udenhout TELEFOON 013 51 16 418 E-MAIL welkom@florishand.nl WEBSITE www.florishand.nl

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Risico's afdekken In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Dienstenwijzer en dienstverleningsdocumenten Koelman Pensioenadvies B.V.

Dienstenwijzer en dienstverleningsdocumenten Koelman Pensioenadvies B.V. Dienstenwijzer en dienstverleningsdocumenten Koelman Pensioenadvies B.V. Inhoudsopgave Dienstenwijzer Koelman Pensioenadvies B.V. 3 Hoe kunt u ons bereiken? 3 Lidmaatschappen en registraties 3 Voor welke

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

DGA VERMOGEN OPBOUW. november 2013 Zeeland West-Brabant Zuid-Holland

DGA VERMOGEN OPBOUW. november 2013 Zeeland West-Brabant Zuid-Holland DGA VERMOGEN OPBOUW november 2013 Zeeland West-Brabant Zuid-Holland In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo

Nadere informatie

VERMOGEN OPBOUWEN. Dienstverleningsdocument. Versie 1.2 / juni 2014 Compliance

VERMOGEN OPBOUWEN. Dienstverleningsdocument. Versie 1.2 / juni 2014 Compliance VERMOGEN OPBOUWEN Dienstverleningsdocument Versie 1.2 / juni 2014 Compliance Meeùs Assurantiën BV is dochteronderneming van Meeùs Groep BV, onderdeel van Aegon. Meeùs Groep BV is geregistreerd bij de AFM

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag

Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag Aeilkema & Partners B.V. Van Stolbergweg 195 9641HK VEENDAM 0598622225 info@aeilkema.nl In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere

Nadere informatie

PENSIOEN VERZEKERINGEN - ZAKELIJK RISICOBEHEER - HYPOTHEKEN - PENSIOENADVIES

PENSIOEN VERZEKERINGEN - ZAKELIJK RISICOBEHEER - HYPOTHEKEN - PENSIOENADVIES PENSIOEN VERZEKERINGEN - ZAKELIJK RISICOBEHEER - HYPOTHEKEN - PENSIOENADVIES WWW.TAYLORMATES.NL In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Hypotheekaanvraag Risico afdekken Vermogen opbouw Pensioenaanvraag Bijlage tarieven Hoofdvestiging Kantoor Zundert Dorpsstraat 3 Bredaseweg 7 4751 AH Oud Gastel 4881 DC Zundert

Nadere informatie

specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Maak daarom altijd goede afspraken met uw financiële dienstverlener.

specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Maak daarom altijd goede afspraken met uw financiële dienstverlener. Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. Maak daarom

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheken;

Dienstverleningsdocument Hypotheken; Steijvers & Korsten Assurantiën BV Stationsstraat 7a 6093 BJ HEYTHUYSEN 0475 49 77 39 info@steijvers-korsten.nl www.steijvers-korsten.nl Dit document laat zien wat wij voor u kunnen betekenen bij het inwinnen

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Pensioenvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen.

Nadere informatie

Hypotheek, risico s afdekken & vermogen opbouwen

Hypotheek, risico s afdekken & vermogen opbouwen Hypotheek, risico s afdekken & vermogen opbouwen Dienstverleningsdocument Versie: 19-1-2017 Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost.

Nadere informatie

Inhoud Dienstverleningsdocument

Inhoud Dienstverleningsdocument Inhoud Dienstverleningsdocument In dit document zijn de wettelijk verplichte Dienstverleningsdocumenten (DVD s) opgenomen. Het gaat achtereenvolgens om de onderdelen: Vermogen opbouwen Risico s afdekken

Nadere informatie

RISICO S AFDEKKEN. Dienstverleningsdocument. versie 2.0/oktober 2014 Compliance

RISICO S AFDEKKEN. Dienstverleningsdocument. versie 2.0/oktober 2014 Compliance RISICO S AFDEKKEN Dienstverleningsdocument versie 2.0/oktober 2014 Compliance Meeùs Assurantiën BV is dochteronderneming van Meeùs Groep BV, onderdeel van Aegon. Meeùs Groep BV is geregistreerd bij de

Nadere informatie

Op basis van de afgegeven vergunningen door de AFM is advisering mogelijk met betrekking tot de navolgende producten:

Op basis van de afgegeven vergunningen door de AFM is advisering mogelijk met betrekking tot de navolgende producten: Noordakker 12 2371 DB Roelofarendsveen T 071-2600666 E info@kuiperadvies.com W www.kuiperadvies.com Kuiper Advies KvK 51311909 BTW nr. 084.969.544.B.02 Rabobank 1588.33.317 Sinds begin 2011 is Kuiper Advies

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Pensioen aanvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook

Nadere informatie

Monuta Adviesinstructie uitvaartverzekering

Monuta Adviesinstructie uitvaartverzekering Monuta Adviesinstructie uitvaartverzekering Inleiding De adviseur die zich bezighoudt met advisering over uitvaartverzekeringen, is verplicht een passend advies te geven. De adviseur dient er altijd voor

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Skyline Hypotheken B.V. Zadelmakerstraat 59 2984 CC Ridderkerk Telefoonnummer: 0180-712 860 Faxnummer: 0180-412 076 Email: info@skylinehypotheken.nl Kamer

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument risico s afdekken

Dienstverleningsdocument risico s afdekken Dienstverleningsdocument risico s afdekken VRIJ ZORGELOOS GEWOON GAAN DAT GEVOEL Wat wij u bieden is financiële zekerheid, waarin u investeert is rust In dit document staat wat wij voor u kunnen doen.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Risico s afdekken

Dienstverleningsdocument Risico s afdekken Adviesgroep Koeman-De Baronie B.V. Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke wensen zijn onze leidraad. Dit dienstverleningsdocument is opgemaakt

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT de Bruyn Financieel Adviseurs B.V. Westvest 28 2611 AZ Delft Postbus 211 2600 AE Delft Tel (015) 214 13 13 Fax (015) 212 47 49 E-mail info@debruyn.nl www.debruyn.nl Dienstverleningsdocument

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Je ontvangt deze informatie van ons omdat je mogelijk gebruik wilt maken van de dienstverlening van Verzekeringen24. Wij adviseren je deze informatie goed door te lezen en bij

Nadere informatie

Inhoud Dienstverleningsdocument

Inhoud Dienstverleningsdocument Inhoud Dienstverleningsdocument In dit document zijn de wettelijk verplichte Dienstverleningsdocumenten (DVD s) opgenomen. Het gaat achtereenvolgens om de onderdelen: Vermogen opbouwen Risico s afdekken

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheek

Dienstverleningsdocument Hypotheek Kröller Assurantiën B.V. Laan van Nieuw Oost Indië 123 2593 BM s Gravenhage T+ 31(0)70 34 22 400 Dienstverleningsdocument Hypotheek Unirobe Meeùs Groep B.V. is onderdeel van Aegon. Unirobe Meeùs Groep

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Pensioen aanvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen Flexis Benefits Zoetermeer BV In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht

Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht Geld voor Later Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht 3 Oktober 2012 Rudy van Leeuwen Welkom bij de Autoriteit Financiële Markten Pagina 2 Agenda - Vergunning pensioenverzekeringen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheken Risico Vermogen

Dienstverleningsdocument Hypotheken Risico Vermogen Dienstverleningsdocument Hypotheken Risico Vermogen Dienstverleningsdocument V3, 2019 Pagina 1 Dienstverleningsdocument V3, 2019 Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor

Nadere informatie

Wij bieden wel een vergelijking van een groot aantal producten van aanbieders, maar adviseren u niet over de keuze hiervan. De keuze maakt u zelf.

Wij bieden wel een vergelijking van een groot aantal producten van aanbieders, maar adviseren u niet over de keuze hiervan. De keuze maakt u zelf. Beste klant, Op de volgende pagina s zie je het dienstverleningsdocument voor overlijdensrisicoverzekeringen. Alle adviseurs en bemiddelaars van overlijdensrisicoverzekeringen gebruiken een document met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag

Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag Steenrijk Hypotheken en Verzekeren Nieuwe Stationsstraat 20 6811 KS Arnhem 0850470223 info@steenrijkhypotheek.nl Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor jou kunnen doen.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen Dienstverleningsdocument Adres Telefoon Telefax E-mail Internet Kerkstraat 89 3882 BP Putten 0341-35 20 43 0341-35 70 84 info@vandemheen.nl www.vandemheen.nl In dit document staat wat

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Van der Krabben Pensioenen Hypotheken Verzekeringen BV

Dienstverleningsdocument Van der Krabben Pensioenen Hypotheken Verzekeringen BV Dienstverleningsdocument Van der Krabben Pensioenen Hypotheken Verzekeringen BV Ons kantoor heeft zich gespecialiseerd in financiële diensten. Graag willen wij u laten zien hoe onze werkwijze is. In onze

Nadere informatie

Regeling Financiële Dienstverlening Dienstenwijzer & Dienstverleningsdocument

Regeling Financiële Dienstverlening Dienstenwijzer & Dienstverleningsdocument Regeling Financiële Dienstverlening Dienstenwijzer & Dienstverleningsdocument Welkom bij Regeling Financiële Dienstverlening, wij geven u graag deskundig advies. Wij mogen u adviseren over de volgende

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Pensioen aanvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

VERMOGEN VERZEKERINGEN - ZAKELIJK RISICOBEHEER - HYPOTHEKEN - PENSIOENADVIES

VERMOGEN VERZEKERINGEN - ZAKELIJK RISICOBEHEER - HYPOTHEKEN - PENSIOENADVIES VERMOGEN VERZEKERINGEN - ZAKELIJK RISICOBEHEER - HYPOTHEKEN - PENSIOENADVIES WWW.TAYLORMATES.NL In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners

Nadere informatie

Zorgeloosch Dienstverleningsdocument 2015

Zorgeloosch Dienstverleningsdocument 2015 Zorgeloosch Dienstverleningsdocument 2015 Dienstverleningsdocument Algemeen Wie zijn wij Zorgeloosch BV.., handelend onder de naam Zorgeloosch is statutair gevestigd op het volgende adres: Neerlandia 2

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Risico s afdekken Dienstverleningsdocument Adres Telefoon Telefax E-mail Internet Kerkstraat 89 3882 BP Putten 0341-35 20 43 0341-35 70 84 info@vandemheen.nl www.vandemheen.nl In dit document staat wat

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Risico s afdekken In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Vermogen afdekken In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze informatie is dus niet Risico's afdekken en vermogen opbouwen Dienstverleningsdocument Versie: 14-04-2016 Dienstverleningsdocument Risico's afdekken In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

PENSIOENVRAAG WERKGEVER

PENSIOENVRAAG WERKGEVER PENSIOENVRAAG WERKGEVER Dienstverleningsdocument Versie 1.2 / juni 2014 Compliance Meeùs Assurantiën BV is dochteronderneming van Meeùs Groep BV, onderdeel van Aegon. Meeùs Groep BV is geregistreerd bij

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

ONZE DIENSTVERLENING. Salland Hypotheek- & Financieel Advies

ONZE DIENSTVERLENING. Salland Hypotheek- & Financieel Advies ONZE DIENSTVERLENING Inleiding Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over wie wij zijn en hoe onze werkwijze is. In dit document geven wij u een beschrijving van onze diensten, de wijze

Nadere informatie

Hier en daar kunnen er dan ook onlogische zinsverbanden in voorkomen. Wij vragen om uw begrip hiervoor.

Hier en daar kunnen er dan ook onlogische zinsverbanden in voorkomen. Wij vragen om uw begrip hiervoor. Geachte relatie, Onderstaand ontvangt u twee dienstverleningsdocumenten. Deze dienstverleningsdocumenten heeft de wetgever met ingang van 1 juli 2013 verplicht gesteld om ter beschikking te stellen aan

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (DVD)

Dienstverleningsdocument (DVD) Well Insured B.V. 2593 AG Den Haag T. 070 362 74 37 F. 070 362 84 32 Dienstverleningsdocument (DVD) Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. Conform de

Nadere informatie

Wilt u een lening voor uw woning? Bijvoorbeeld omdat u een woning wilt kopen en daarvoor een lening nodig heeft, of omdat u nadenkt over een

Wilt u een lening voor uw woning? Bijvoorbeeld omdat u een woning wilt kopen en daarvoor een lening nodig heeft, of omdat u nadenkt over een Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

RISICO S AFDEKKEN. Dienstverleningsdocument. U wilt een verzekering. Grintweg 15, 5423 VW Handel T E

RISICO S AFDEKKEN. Dienstverleningsdocument. U wilt een verzekering. Grintweg 15, 5423 VW Handel T E Dienstverleningsdocument RISICO S AFDEKKEN In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie