SAMENVATTING EN ALGEMENE CONCLUSIES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENVATTING EN ALGEMENE CONCLUSIES"

Transcriptie

1 SAMENVATTING EN ALGEMENE CONCLUSIES Recente inzichten in de interactie tussen kankercellen en het immuunsysteem hebben geleid tot revolutionaire ontwikkelingen in het immunotherapie veld voor de behandeling van tot voorheen palliatieve patiënten. Ondanks verschillende succesverhalen waarbij patiënten met vergevorderde tumoren in volledige remissie gingen, wordt immunotherapie geconfronteerd met enkele belangrijke beperkingen. Enerzijds reageert slechts een beperkt percentage patiënten (20-30 %) op immunotherapie, terwijl anderzijds immunotherapie vaak gepaard gaat met soms levensbedreigende bijwerkingen. Er is dus een nood aan meer gerichte en efficiëntere vormen van immunotherapie. In deze thesis werd gewerkt rond biomaterialen gebaseerd op suikerstructuren die in staat zijn om te interageren met het aangeboren immuunsysteem. Dit heeft als doel om zowel een adaptieve anti-tumor respons op te wekken, alsook directe afdoding van kankercellen te bewerkstelligen ten gevolge van een aangeboren immuunrespons. Hoofdstuk 1.1 geeft een beknopt overzicht weer dat de complexiteit van het immuunsysteem illustreert, terwijl de onderliggende mechanismen die aan de basis liggen van immuunresponsen tegen infecties worden toegelicht. In dit hoofdstuk worden de voornaamste cellulaire en humorale onderdelen van het immuunsysteem besproken, gevolgd door de complexe relatie tussen tumoren enerzijds en cellen van het immuunsysteem anderzijds. Hierbij wordt de nadruk gelegd op mechanismen die kankercellen gebruiken om het immuunsysteem te omzeilen. Tot slot wordt een kort overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen op vlak van kanker immunotherapie, met verwijzingen naar reeds commercieel verkrijgbare producten waar mogelijk. In Hoofdstuk 1.2 wordt aandacht besteed aan de rol van suikers als biomoleculen in het menselijk lichaam. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de verschillende interacties tussen suikerstructuren en het immuunsysteem. De expressie van suiker-bindende eiwitten op cellen van het immuunsysteem en hun mogelijke rol als receptoren voor vaccinatie toepassingen wordt hier kort besproken. Tevens wordt het potentieel van suikermoleculen als antilichaam-rekruterende haptenen, tumor geassocieerde antigenen en precursoren voor metabole cel labeling toegelicht.

2 Gezien het belang van multivalente interacties tussen suikerstructuren en hun suiker-bindende eiwitten, wordt ten slotte dieper ingegaan op de synthese van synthetische suikerpolymeren. Hoofdstuk 2 handelt over de ontwikkeling van gemannosyleerde nanogels die in staat zijn om doelgericht te binden aan de mannose receptor, dewelke tot expressie wordt gebracht in immature dendritische cellen. Hiervoor werd in Hoofdstuk 2.1 een efficiënte synthese route ontwikkeld voor polymeriseerbare suikerstructuren. De macromoleculaire strategie die we verder hanteren is gebaseerd op eerder werk van Nuhn et al.. Hierbij werden nanogels verkregen door amfifiele blok copolymeren, waarvan het hydrofobe blok bestaat uit repeteer eenheden van het geactiveerd ester pentafluorofenyl acrylaat, in een specifiek solvent te laten aggregeren tot micellen. Vervolgens vernetten we deze micellen door de reactieve esters te laten reageren met een bis-amine. Als solvofiel polymeer blok werd gebruik gemaakt van gemannosyleerde repeteereenheden, waarbij werd aangetoond dat gemannosyleerde nanogels specifieke interactie met lectines konden aangaan. Variatie in de ketenlengte van de blok copolymeren liet controle toe over de hydrodynamische diameter van deze nanogels. Door gebruik te maken van een ketal gebaseerd bis-amine als vernetter, konden de nanogels degradeerbaar gemaakt worden bij zure endosomale ph, terwijl ze stabiel bleven bij neutrale fysiologische ph. Tevens werd aangetoond dat het gemannosyleerde oppervlak van de nanogels toeliet om opname door dendritische cellen te verhogen door actieve targeting van de mannose receptor. In Hoofdstuk 2.2 werd de kern van de gemannosyleerde nanogels voorzien van membraandestabiliserende eigenschappen. Hiervoor werden na vernetting de resterende pentafluorofenyl esters omgezet naar acrylamide repeteer eenheden met behulp van tertiaire N,Ndimethylaminoethyl (DMAEA) of N,N-diisopropylaminoethyl (DIPAEA) amines. Er werd vastgesteld dat, t.g.v. de pka van deze amines, membraan-destabilisatie afhankelijk was van de ph van het midden, waarbij DIPAEA-bevattende polymeren membraan-destabilisatie veroorzaakten zowel bij zure als neutrale ph. Door gebruik te maken van een ketal gebaseerd bis-amine als vernetter, was het mogelijk om DIPAEA nanogels te ontwerpen die enkel membraan-destabilisatie vertoonden na endosomale afbraak, terwijl bij fysiologische ph-waarden geen membraan-destabilisatie waar te nemen was.

3 Algemeen samengevat werd in Hoofdstuk 2 een one-pot synthese strategie ontwikkeld voor het aanmaken van gemannolyseerde nanostructuren en deze te functionaliseren met membraandestabiliserende eigenschappen na endosomale degradatie. In Hoofdstuk 3.1 werd het concept van antilichaam-rekruterende polymeren (ARPs) geïntroduceerd. ARPs zijn in staat het aangeboren immuunsysteem te activeren om kankercellen af te doden. Gebaseerd op de ontwikkelde synthese strategie voor geglycosyleerde acrylamide monomeren in Hoofdstuk 2.1, werden goed gekarakteriseerde glycopolymeren op basis van L- rhamnose aangemaakt via RAFT polymerisatie. Om deze polymeren van celmembraan bindende eigenschappen te voorzien werd één polymeer uiteinde gemodificeerd met cholesteryl amine (CholA). Ter controle werden polymeren gesynthetiseerd bestaande uit D-galactose repeteereenheden, zowel in aan- als afwezigheid van het membraan inserterende CholA uiteinde. In vitro cel experimenten toonden aan dat enkel polymeren die zowel L-rhamnose als CholA bevatten, in staat waren om antilichamen uit humaan serum te rekruteren naar het membraan van cellen. Om na te gaan wat de invloed is van een multivalente presentatie van L-rhamnose eenheden, hebben we tot slot ARPs vergeleken met een molecule met slechts één rhamnose motief. Hieruit bleek dat ARPs superieur zijn m.b.t. het rekruteren van antilichamen. In Hoofdstuk 3.2 werd dieper ingegaan op de invloed van het lipofiele polymeer uiteinde op cellulaire binding en antilichaam rekrutering. RAFT chain transfer agents (CTAs) met verschillende lipofiele motieven werden gesynthetiseerd en gebruikt voor de polymerisatie van pentafluorofenyl acrylaat. Nadien werden deze polymeren gemodificeerd met 2,4-dinitrofenyl (DNP). In dit hoofdstuk werd DNP als hapteen gebruikt gezien de commerciële beschikbaarheid van anti-dnp antilichamen. Dit liet een makkelijke in vitro analyse toe van de antilichaam rekrutering. Deze experimenten toonden aan dat polymeren gefunctionaliseerd met een dimyristoyl vetzuur groep een veel hogere celmembraan binding en tevens ook sterkere antilichaam rekrutering vertoonden in vergelijking met polymeren gefunctionaliseerd met een cholesterol, een CholA, of een stearyl vetzuur groep. Vervolgens werd nagegaan wat de invloed is op antilichaam rekrutering na meerdere dagen. Terwijl di-myristoyl gemodificeerde polymeren initieel sterkere rekrutering toelieten, vertoonden cholesterol gefunctionaliseerde polymeren een

4 lagere terugval in antilichaam binding. De onderliggende reden voor deze observatie is momenteel nog niet opgehelderd. Als alternatief voor het lipofiele polymeer uiteinde voor celmembraan binding, werd in Hoofdstuk 3.3 metabole cel labeling met azide gemodificeerde suikers onderzocht. Als ARPs werden polymeren aangemaakt die zowel DNP als dibenzocyclooctyn (DBCO) groepen bevatten. In vitro cel experimenten toonden aan dat enkel cellen die behandeld waren met azide gemodificeerde suikers in staat waren om polymeren die DBCO bevatten covalent te binden d.m.v. click chemie. Enkel wanneer deze polymeren ook DNP eenheden bevatten waren ze bovendien in staat om anti-dnp antilichamen te rekruteren naar het cel oppervlak. Controle polymeren die deze essentiële componenten niet bezitten, evenals cellen die gecultiveerd werden in afwezigheid van de azide gemodificeerde suikermolecule, waren niet in staat om anti-dnp antilichamen te rekruteren. Samengevat werd in Hoofdstuk 3 het ARPs concept ontwikkeld als nieuw type biomateriaal voor kanker immunotherapie. Verder in vitro en in vivo onderzoek is echter noodzakelijk om de invloed van ARPs op de immunobiologische respons te onderzoeken. Het onderzoek in Hoofdstuk 4 werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het lab van Prof. Dr. Filip Du Prez (Universiteit Gent, België) en behandelt de evaluatie en optimalisatie van tyrosinespecifieke polymeer-eiwit conjugatie in waterig midden via TAD-gefunctionaliseerde polymeren. Hier werd gebruik gemaakt van runder albumine (BSA) als model eiwit en TAD-p(N,N-dimethyl acrylamide) als polymeer. Door het polymeer op te lossen in acetonitril onder anhydrische condities alvorens het toe te voegen aan een waterige oplossing van BSA, werd de koppelingsefficiëntie aanzienlijk verhoogd. De onderliggende reden hiervoor was de hogere weerstand aan hydrolyse van de TAD groep in acetonitril:water mengsels, vergeleken met dimethylsulfoxide:water mengsels en zuiver water. De tyrosine-selectiviteit van de conjugatie kon nagegaan worden via massa spectrometrie na behandeling met trypsine. De conjugatie reactie vertoonde een minimale invloed op de α-helicale structuur van het eiwit en de esterase activiteit. Dit suggereert dat de reactie tussen TAD-gefunctionaliseerde polymeren en tyrosine eenheden een interessante strategie is voor bio-conjugatie, die potentieel kan aangewend worden om tumor specifieke eiwitten te koppelen in de kern van de door ons ontwikkelde gemannosyleerde nanogels.

5 Samengevat werden doorheen deze thesis nieuwe inzichten verworven in het ontwikkelen van synthetische materialen die in staat zijn om te interageren met componenten van het aangeboren immuunsysteem. In het bijzonder werd de focus gelegd op suikerstructuren. Verder onderzoek naar het in vitro en in vivo immunobiologisch gedrag van deze componenten blijft noodzakelijk, in het bijzonder m.b.t. tot het opwekken van functionele immuunresponsen. We hopen dat onze inspanningen en bevindingen een bijdrage zullen leveren tot de ontwikkeling van innovatieve en efficiëntere vormen van immunotherapie.

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/37023 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Wong, Chung Sing Title: The synthesis of mannose-derived bioconjugates and enzyme

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 171 172 Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Met vaccinaties kunnen veel ziektes voorkomen worden, zoals de mazelen, de rode hond en de griep. Echter een vaccin voor het voorkomen van kanker

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en virussen, die ons lichaam binnen dringen.

Nadere informatie

Figuur 1. Representatie van de dubbele helix en de structuren van de verschillende basen.

Figuur 1. Representatie van de dubbele helix en de structuren van de verschillende basen. Het DNA molecuul is verantwoordelijk voor het opslaan van de genetische informatie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling en het functioneren van levende organismen. Aangezien het de instructies voor

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20172 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hogendorf, Wouter Frederik Johan Title: Synthetic methods to glycerol teichoic

Nadere informatie

Extending the self-assembly of coiled-coil hybrids

Extending the self-assembly of coiled-coil hybrids SAMENVATTING Een coiled-coil motief is opgebouwd uit meerdere peptiden die een helix structuur bezitten. De binding van deze peptiden is zeer specifiek en is gebaseerd op de interactie tussen repeterende

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het menselijke lichaam kan zich op vele manieren goed beschermen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Hierbij speelt het immuunsysteem een zeer belangrijke rol. Het immuunsysteem

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/45885 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Kersten, K. Title: Pulling the strings on anti-cancer immunity Issue Date: 2017-02-07

Nadere informatie

Appendices. Nederlandse samenvatting 148. Dit proefschrift op één pagina 152. Dankwoord 153. About the author 155. List of publications 156

Appendices. Nederlandse samenvatting 148. Dit proefschrift op één pagina 152. Dankwoord 153. About the author 155. List of publications 156 Appendices Nederlandse samenvatting 148 Dit proefschrift op één pagina 152 Dankwoord 153 About the author 155 List of publications 156 148 Nederlandse samenvatting Dendritische cellen en macrofagen in

Nadere informatie

DC-SIGN + cellen een rol spelen in de opruiming van dode thymocyten uit de cortex van de humane thymus (Hoofdstuk 2). De co-expressie van het

DC-SIGN + cellen een rol spelen in de opruiming van dode thymocyten uit de cortex van de humane thymus (Hoofdstuk 2). De co-expressie van het : Hematopoietische antigeen presenterende cellen in de cortex van de humane thymus: Aanwijzingen voor een rol in selectie en verwijdering van apoptotische thymocyten. Het immune systeem van (gewervelde)

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Inleiding

Nederlandse samenvatting. Inleiding Nederlandse samenvatting 157 Inleiding Het immuunsysteem (afweersysteem) is een systeem in het lichaam dat werkt om infecties en ziekten af te weren. Het Latijnse woord immunis betekent vrijgesteld, een

Nadere informatie

157 De ontdekking van de natuurlijke aanwezigheid van antisense oligonucleotiden in eukaryote cellen, die de expressie van specifieke eiwitten kunnen reguleren, heeft in de afgelopen tientallen jaren gezorgd

Nadere informatie

Chapter 6. Nederlandse samenvatting

Chapter 6. Nederlandse samenvatting Chapter 6 Nederlandse samenvatting Chapter 6 122 Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Het immuunsysteem (of afweersysteem) beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde en ziekmakende organismen zoals

Nadere informatie

Inleiding. Chapter 11. Achtergrond en doel van het onderzoek

Inleiding. Chapter 11. Achtergrond en doel van het onderzoek Chapter 11 Inleiding Achtergrond en doel van het onderzoek Kanker is na hart en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 70.000 mensen kanker vastgesteld

Nadere informatie

Chapter 9. Nederlandse samenvatting

Chapter 9. Nederlandse samenvatting Chapter 9 Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Geschat wordt dat ongeveer 20-30% van de bevolking drager is van Staphylococcus aureus (S. aureus), een Gram-positief

Nadere informatie

in de route kunnen activeren. Een groep van enzymen die ook deel uitmaken van deze cascade zijn de mitogen-activated protein kinases (MAP kinases).

in de route kunnen activeren. Een groep van enzymen die ook deel uitmaken van deze cascade zijn de mitogen-activated protein kinases (MAP kinases). Samenvatting Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 geeft een algemene introductie tot de immuunresponsen die worden opgewekt door helminthen; wormen, waarvan de meeste soorten parasitair zijn. Twee typen zijn te onderscheiden:

Nadere informatie

Functionalized Upconversion Nanoparticles for Cancer Imaging and Therapy K. Liu

Functionalized Upconversion Nanoparticles for Cancer Imaging and Therapy K. Liu Functionalized Upconversion Nanoparticles for Cancer Imaging and Therapy K. Liu Samenvatting Het in beeld brengen van tumoren in een vroeg stadium met behulp van fluorescentie en de daaropvolgende behandeling

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Chapter 8 112 Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Insulin induceert complexe responsen in perifere weefsel zoals de skeletspier, vet, hart, lever en het brein om

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Introductie Wat zijn T cellen? T cellen zijn witte bloedcellen die een cruciale rol spelen bij het beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Dit doen zij door middel van

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel is een langdurig en kostbaar proces. Een belangrijke reden voor het stoppen van de ontwikkeling van een kandidaat-geneesmiddel is het

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De Gram-negatieve bacterie Escherichia coli wordt omgeven door twee membranen, namelijk een binnenmembraan en een buitenmembraan, die van elkaar gescheiden zijn door het periplasma (Fig. 1,

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38737 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Goeij, Bart E.C.G. de Title: Antibody-drug conjugates in cancer Issue Date: 2016-04-13

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22801 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Versluis, Frank Title: Peptide amphiphiles and their use in supramolecular chemistry

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/18692 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Herbert-Fransen, Marieke Fernande Title: Targeting the tumor-draining area : local

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 149 150 Nederlandse Samenvatting Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen de invasie van lichaamsvreemde eiwiten en schadelijke indringers, zoals bijvoorbeeld bacteriën. Celen die de bacteriën opruimen

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19067 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Meevissen, Moniek Hubertina Joanna Title: Schistosoma mansoni egg glycoproteins

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/37233 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Tummers, Bart Title: Human papillomavirus targets crossroads in immune signaling

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting 121 Samenvatting Antioxidanten spelen een belangrijke rol in tal van biochemische processen, variërend van het ontstaan van ziekten tot het verouderen van voedingsmiddelen. Om deze rol accuraat te kunnen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Wanneer in een gesprek het onderwerp gentherapie wordt aangesneden, wordt vrijwel onmiddelijk stier Herman van stal gehaald. Dit gebeurt ten onrechte. Stier Herman is een kloon en kloneren is niet hetzelfde

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De fitness en overleving van planten hangt af van efficiënte mechanismen om te reageren op bedreigende omstandigheden aanwezig in de natuurlijke leefomgeving. Bij het aanschakelen van de verdediging

Nadere informatie

GEPE. Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016. 28 september 2015. 13.30-16.00 uur

GEPE. Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016. 28 september 2015. 13.30-16.00 uur GEPE Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016 28 september 2015 13.30-16.00 uur Naam: (in blokletters) Registratienummer 1. Begin met je naam en overige gegevens in te vullen. 2. Gebruik voor de beantwoording

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/42996 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Gram., A.M. Title: Mechanisms of immune evasion in Epstein-Barr virus infection

Nadere informatie

Immuunreactie tegen virussen

Immuunreactie tegen virussen Samenvatting Gedurende de laatste eeuwen hebben wereldwijde uitbraken van virussen zoals pokken, influenza en HIV vele levens gekost. Echter, vooral in de westerse wereld zijn de hoge sterftecijfers en

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Nederlandse samenvatting Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Baarmoederhalskanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar krijgen wereldwijd ongeveer 500.000

Nadere informatie

(~30 minuten; 20 punten)

(~30 minuten; 20 punten) TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 04-11-2011 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode pen! Additioneel 1 STar vraag (alleen

Nadere informatie

Immuuntherapie en persoonsgerichte behandeling

Immuuntherapie en persoonsgerichte behandeling Immuuntherapie en persoonsgerichte behandeling Zaterdag 16 maart 2019 De Landgoederij, Bunnik M J van den Bent Neuroloog Kanker: een ziekte van het DNA? Eiwitten dragen de functies van cellen DNA zorgt

Nadere informatie

Appendix. Samenvatting

Appendix. Samenvatting Appendix Achtergrond De meningokok ofwel Neisseria meningitidis is een gramnegatieve bacterie die bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking, nekkramp) en bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken.

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING 112 NEDERLANDSE SAMENVATTING Immuunsysteem Het immuunsysteem bestaat uit een samenwerkingsverband tussen verschillende cellen in het lichaam die samenwerken om schadelijke cellen en organismen (kankercellen,

Nadere informatie

dieren, dan door een grotere activiteit per cel. In hoofdstuk 5 wordt de invloed van phenobarbital en methylcholanthreen beschreven.

dieren, dan door een grotere activiteit per cel. In hoofdstuk 5 wordt de invloed van phenobarbital en methylcholanthreen beschreven. SAMENVATTING In dit proefschrift wordt een verslag gegeven van een aantal experimenten welke gedaan worden om te onderzoeken of er enzymhistochemische en/of andere morfologische criteria zqn te vinden

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19074 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19074 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19074 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Suwannalai, Parawee Title: ACPA response in evolution of rheumatoid arthritis

Nadere informatie

Appendix A. Nederlandse samenvatting

Appendix A. Nederlandse samenvatting Appendix A Nederlandse samenvatting 97 Samenvatting Hydrogels worden breed ingezet voor uiteenlopende toepassingen, in het bijzonder voor drug delivery (geneesmiddelafgifte), biosensing (biologische detectie

Nadere informatie

Appendices. Nederlandse samenvatting

Appendices. Nederlandse samenvatting Appendices Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING VOOR LEKEN Met behulp van de toenemende kennis in de biotechnologie en moleculaire biologie van de laatste jaren zijn

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/24600 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Mariman, Rob Title: Probiotic bacteria and the immune system : mechanistic insights

Nadere informatie

The Pd-Catalyzed Semihydrogenation of Alkynes to Z-Alkenes: Catalyst Systems and the Type of Active Species R.M. Drost

The Pd-Catalyzed Semihydrogenation of Alkynes to Z-Alkenes: Catalyst Systems and the Type of Active Species R.M. Drost The Pd-Catalyzed Semihydrogenation of Alkynes to Z-Alkenes: Catalyst Systems and the Type of Active Species.M. Drost Samenvatting De Pd-Gekatalyseerde Z-Selectieve Semi-hydrogenering: Katalysatorsystemen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden. Achtergrond

Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden. Achtergrond Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden Achtergrond Het immuunsysteem beschermt ons tegen gevaarlijke virussen en bacteriën en is in staat om bedreigende veranderingen in het lichaam te detecteren.

Nadere informatie

a) Teken molecuul I op het antwoordblad en omcirkel alle stereocentra.(5)

a) Teken molecuul I op het antwoordblad en omcirkel alle stereocentra.(5) Hertentamen Bio-organische Chemie (8RB19) Maandag, 30 juni, 2014, 14:00 17:00 (3 uur) Bij het begin van elke opgave staat het aantal punten dat te verdienen is en de geadviseerde tijdsbesteding. Er zijn

Nadere informatie

Naam: Student nummer:

Naam: Student nummer: Vraag 1. a. Vergelijk de elektronen transportketen van de ademhaling met de elektronentransport keten van de licht reactie (eventueel met tekening). Geef aan waar ze plaats vinden, wie de elektronen donors

Nadere informatie

Het kunnen onderscheiden van verschillende isomeren is nodig voor het begrijpen van de unieke eigenschappen die isomeren bezitten.

Het kunnen onderscheiden van verschillende isomeren is nodig voor het begrijpen van de unieke eigenschappen die isomeren bezitten. Eindtoets Bio-organische Chemie (8RB19) Mandag, 7 april, 2014, 9:00 12:00 (3 uur) Bij het begin van elke opgave staat het aantal punten dat te verdienen is en de geadviseerde tijdsbesteding. Er zijn in

Nadere informatie

NK cellen of Natural Killer cellen bieden een aangeboren bescherming tegen

NK cellen of Natural Killer cellen bieden een aangeboren bescherming tegen Nederlandse samenvatting NK cellen of Natural Killer cellen bieden een aangeboren bescherming tegen ziekteverwekkende indringers zoals virussen maar ook tegen kankercellen. In patiënten met kanker functioneren

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/26502 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Willems, Lianne Irene Title: Direct and two-step activity-based profiling of proteases

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 6 78 Nederlandse samenvatting Colon kanker Colon (dikke darm) kanker is één van de meest voorkomende kankers en is de tweede doodsoorzaak door kanker in geïndustrialiseerde landen. Het voorstadium van

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/18671 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Albers, Harald Title: Development of ATX and DUSP inhibitors : inhibiting phosphate

Nadere informatie

Samenvatting. Ontwerp en synthese van kleine liganden voor de door humaan cytomegalovirus gecodeerde receptor US28

Samenvatting. Ontwerp en synthese van kleine liganden voor de door humaan cytomegalovirus gecodeerde receptor US28 Ontwerp en synthese van kleine liganden voor de door humaan cytomegalovirus gecodeerde receptor US28 Verschillende DA virussen, zoals herpesvirussen en pokkenvirussen, hebben chemokine receptoren van hun

Nadere informatie

Cover Page. The following handle holds various files of this Leiden University dissertation:

Cover Page. The following handle holds various files of this Leiden University dissertation: Cover Page The following handle holds various files of this Leiden University dissertation: http://hdl.handle.net/1887/59477 Author: Hillger, J.M. Title: Take it personal! Genetic differences in G protein-coupled

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Methodes van antilichaam therapie voor kanker

Nederlandse samenvatting. Methodes van antilichaam therapie voor kanker Nederlandse samenvatting Methodes van antilichaam therapie voor kanker Methodes van antilichaam therapie voor kanker 151 INTRODUCTIE TOT HET IMMUUNSYSTEEM Dagelijks wordt de mens blootgesteld aan een uitgebreid

Nadere informatie

Algemene samenvatting

Algemene samenvatting Algemene samenvatting 9 Chapter 9 172 Algemene samenvatting ALGEMENE SAMENVATTING Dit proefschrift beschrijft enige aspecten van heterogeniteit tussen osteoclasten die aanwezig zijn in verschillend gelokaliseerde

Nadere informatie

De huidige wereldwijde dreiging van malaria, gecombineerd met de resistentieproblematiek en

De huidige wereldwijde dreiging van malaria, gecombineerd met de resistentieproblematiek en VII.Samenvatting De huidige wereldwijde dreiging van malaria, gecombineerd met de resistentieproblematiek en de moeizame vordering in de ontwikkeling van een vaccin vormen een sterke motivatie voor de

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting. Nederlandse samenvatting

Nederlandse Samenvatting. Nederlandse samenvatting Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het menselijke Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is wereldwijd oorzaak nummer 1 van virale luchtweginfecties bij kinderen. In de geïndustrialiseerde wereld

Nadere informatie

Appendix. Nederlandse Samenvatting

Appendix. Nederlandse Samenvatting Appendix Nederlandse Samenvatting Nederlandse samenvatting INLEIDING Cooperia oncophora is de voornaamste dunne darm nematode bij runderen in streken met een gematigd klimaat, zoals West Europa. Dieren

Nadere informatie

SAMENVATTING Samenvatting Coeliakie is een genetische aandoening waarbij omgevingsfactoren en meerdere genen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte. De belangrijkste omgevingsfactor welke een rol

Nadere informatie

iet-technischesamenvatting

iet-technischesamenvatting iet-technischesamenvatting 1 Algemenegegevens 1.1 Titel van het project Verbetering van dendritische cel functies in anti-kanker therapieen 1.2 Looptijd van het project 1-9-2015-1-9-2020 1.3 Trefwoorden

Nadere informatie

Novel antibody-based drugs for PD-L1 and TRAIL-R targeted cancer immunotherapy Hendriks, Djoke

Novel antibody-based drugs for PD-L1 and TRAIL-R targeted cancer immunotherapy Hendriks, Djoke University of Groningen Novel antibody-based drugs for PD-L1 and -R targeted cancer immunotherapy Hendriks, Djoke IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if

Nadere informatie

Phospoinositides and Lipid Kinases in Oxidative Stress Signalling and Cancer W.J.H. Keune

Phospoinositides and Lipid Kinases in Oxidative Stress Signalling and Cancer W.J.H. Keune Phospoinositides and Lipid Kinases in Oxidative Stress Signalling and Cancer W.J.H. Keune Nederlandse samenvatting Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan 100.000 miljard cellen die we in grote groepen

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING 204 VOOR LEKEN

NEDERLANDSE SAMENVATTING 204 VOOR LEKEN NEDERLANDSE SAMENVATTING 204 VOOR LEKEN Leuk zo n boekje, maar wat heeft die jongen nou eigenlijk gedaan? NL samenvatting HET INFLUENZA VIRUS: VAN ZIEKTEVERWEKKER TOT FARMACON TRANSPORTEUR Het influenza

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/28275 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/28275 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/28275 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: O Flynn, Joseph Title: Properdin-dependent activation and control of immune-homeostasis

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1: Anabolisme en katabolisme van glucosylceramide. +UDP-Glc. Glucose + HN 13 O O HO HO. Ceramide. OH Glucosylceramide.

Samenvatting. Figuur 1: Anabolisme en katabolisme van glucosylceramide. +UDP-Glc. Glucose + HN 13 O O HO HO. Ceramide. OH Glucosylceramide. Iminosuikers zijn suiker (koolhydraat) derivaten waarin de ring-zuurstof is vervangen door een stikstof. Deze groep van gehydroxyleerde alkaloïden heeft interessante biologische eigenschappen. Ze blijken

Nadere informatie

Intermezzo, De expressie van een eiwit.

Intermezzo, De expressie van een eiwit. Samenvatting Bacteriën leven in een omgeving die voortdurend en snel verandert. Om adequaat te kunnen reageren op deze veranderingen beschikken bacteriën over tal van sensor systemen die de omgeving in

Nadere informatie

Chapter 9. Nederlandse samenvatting

Chapter 9. Nederlandse samenvatting Chapter 9 Nederlandse samenvatting 150 Samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING De natuurlijke afweer van het lichaam wordt verzorgd door het immuunsysteem. Zonder immuunsysteem zouden pathogenen zoals virussen

Nadere informatie

9. Nederlandse Samenvatting

9. Nederlandse Samenvatting 9. Nederlandse Samenvatting Cellen in ons lichaam zitten niet alleen. Iedere cel is omgeven door andere cellen en een fiber netwerk genaamd de extracellulaire matrix (ECM). Dit netwerk geeft structuur

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Chapter 9 Inleiding Het dengue virus (DENV) en het West Nijl virus (WNV) behoren tot de Flaviviridae, een familie van kleine sferische virussen met een positief-strengs RNA genoom.

Nadere informatie

Samenvatting. Galectines als targets voor anti-angiogene kankertherapie

Samenvatting. Galectines als targets voor anti-angiogene kankertherapie Samenvatting Galectines als targets voor anti-angiogene kankertherapie Galectines vormen een familie van eiwitten die bestaan uit een geconserveerd domein waarmee suikerketens herkend kunnen worden op

Nadere informatie

Synthese van Glycopeptiden als

Synthese van Glycopeptiden als Synthese van Glycopeptiden als Mimetica Inhoudsopgave Titel Pagina INHOUDSOPGAVE...^ SAMENVATTING...3 SUMMARY...5 GEBRUIKTE AFKORTINGEN...? HOOFDSTUK 1...8 INLEIDING EN THEORIE......8 1.1. Algemene Inleiding...8

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting CHAPTER 9 Nederlandse samenvatting Inleiding In een volwassen mens circuleert 5 à 6 liter bloed door de bloedvaten. Het bloed transporteert onder andere bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen

Nadere informatie

Samenvatting proefschrift Thijs K. Hendrikx

Samenvatting proefschrift Thijs K. Hendrikx Samenvatting proefschrift Thijs K. Hendrikx The Role of Regulatory T cells in Kidney Transplantation Promotie: 17 december 2009 Erasmus Universiteit Rotterdam Promotor: Promotor: Prof. dr. W. Weimar Co-promotor:

Nadere informatie

Samenvatting proefschrift Laura Wayteck

Samenvatting proefschrift Laura Wayteck Kanker is één van de meest verwoestende ziektes van deze tijd, met wereldwijd per jaar ongeveer 14 miljoen nieuwe gevallen en 8 miljoen overlijdens als gevolg van de ziekte. Het is dan ook niet verwonderlijk

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 169 Nederlandse samenvatting Het aantal ouderen boven de 70 jaar is de laatste jaren toegenomen. Dit komt door een significante reductie van sterfte op alle leeftijden waardoor een toename van de gemiddelde

Nadere informatie

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Deze cellen bestaan uit verschillende kamertjes (organellen), die in het celvocht (cytoplasma

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Deze cellen bestaan uit verschillende kamertjes (organellen), die in het celvocht (cytoplasma Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Deze cellen bestaan uit verschillende kamertjes (organellen), die in het celvocht (cytoplasma) liggen dat omgeven wordt door een muur (de celmembraan).

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Conventionele geïnactiveerde griepvaccins worden toegediend door middel van intramusculaire (i.m.) injectie. De vaccins voorkomen vermenigvuldiging van

Nadere informatie

TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld :00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie)

TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld :00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie) TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 25-01-2010 14:00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie) 1 (~30 minuten; 20 punten) Onderstaand is een stukje

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/26833 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Guo, Dong Title: Drug-target residence time : a case for the adenosine A1 and

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor.

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor. Samenvatting Het immuunsysteem Het menselijke lichaam bevat een uniek systeem, het immuunsysteem, wat ons beschermt tegen ongewenste en schadelijk indringers (ook wel lichaamsvreemde substanties of pathogenen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting voor niet ingewijden

Nederlandse samenvatting voor niet ingewijden Nederlandse samenvatting voor niet ingewijden Nederlandse samenvatting voor niet ingewijden De rol van dendritische cellen in de afweerreactie tegen infecties Het immuunsysteem is in de loop van de evolutie

Nadere informatie

H :58 Pagina 113. Chapter. Nederlandse Samenvatting

H :58 Pagina 113. Chapter. Nederlandse Samenvatting H8 03-12-2002 16:58 Pagina 113 8 Chapter Nederlandse Samenvatting H8 03-12-2002 16:58 Pagina 114 Chapter 8 Nederlandse Samenvatting Een roestige fiets, een ranzig stukje boter, zomaar twee voorbeelden

Nadere informatie

CHAPTER 10 NEDERLANDSE SAMENVATTING

CHAPTER 10 NEDERLANDSE SAMENVATTING CHAPTER 10 NEDERLANDSE SAMENVATTING Chapter 10 156 Dit proefschrift bestaat uit een aantal studies waarin de veranderingen in het vermogen van plasma om de uitstroom (efflux) van cholesterol uit cellen

Nadere informatie

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, 9.00-12.00 uur - Begin met het invullen van je naam en registratienummer. - Alle antwoorden moeten op het vragenformulier

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het centraal zenuwstelsel (CZS) die zich vooral openbaart bij jong volwassenen (20-40 jaar).

Nadere informatie

SAMENVATTING. Achtergrond. De toepassing van moderne technologieën binnen het

SAMENVATTING. Achtergrond. De toepassing van moderne technologieën binnen het SAMENVATTING Achtergrond. De toepassing van moderne technologieën binnen het geneesmiddelonderzoek zoals genomics, proteomics, bioinformatica, combinatoriële chemie, en high throughput screening hebben

Nadere informatie

Moleculaire mechanismen. De connectie tussen interacties van eiwitten en activiteiten van cellen

Moleculaire mechanismen. De connectie tussen interacties van eiwitten en activiteiten van cellen Moleculaire mechanismen De connectie tussen interacties van eiwitten en activiteiten van cellen The Hallmarks of Cancer Hanahan and Weinberg, Cell 2000 Niet afhankelijk van groei signalen Apoptose ontwijken

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/24378 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Melief, Sara Marie Title: Immunomodulatory properties of human multipotent stromal

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlandse samenvatting

Samenvatting. Nederlandse samenvatting Page 143 Samenvatting Onder normale omstandigheden inhaleert een volwassen menselijke long zo n 11.000 liter lucht per dag. Naast deze normale lucht worden er ook potentieel toxische stoffen en micro-organismen,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting De cellen van het menselijke immuunsysteem kunnen grotendeels worden verdeeld in een aangeboren (innate) en een verworven (adaptieve) tak. De cellen van het aangeboren immuunsysteem vormen een eerste lijn

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het mucosale immuunsysteem Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties met bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De huid en de mucosale weefsels zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

IMMUUNTHERAPIE: HOOP OF HYPE?

IMMUUNTHERAPIE: HOOP OF HYPE? IMMUUNTHERAPIE: HOOP OF HYPE? Prof. dr. Evelien Smits 3 maart 2018 Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE, UAntwerpen) Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG, UZA) evelien.smits@uantwerpen.be

Nadere informatie

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS?

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Moleculen 1. Basenparing In het DNA vindt basenparing plaats. Welke verbinding brengt een basenpaar tot stand? A. Peptidebinding B. Covalente binding C. Zwavelbrug

Nadere informatie

Appendix Nederlandse samenvatting Resum en Català Curriculum vitae List of publications Acknowledgments

Appendix Nederlandse samenvatting Resum en Català Curriculum vitae List of publications Acknowledgments Appendix Resum en Català Curriculum vitae List of publications Acknowledgments Appendix Het menselijk lichaam, dat bestaat uit biljoenen cellen, wordt dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke stoffen die

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting NL Het omleiden van signaaltransductie routes door HCMV-gecodeerde GPCRs G-eiwit gekoppelde receptoren (GPCRs) vormen een grote groep membraan receptoren die gekarakteriseerd worden door de aanwezigheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands

Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands 135 Inleiding Het stoppen van een bloeding bestaat uit twee processen: bloedstelping en bloedstolling. Tijdens de bloedstelping worden bloedplaatjes aan de beschadigde

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/40898 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Elis, A.S. Title: Identification of therapeutic targets and antisense oligonucleotide

Nadere informatie

Algemene Samenvatting

Algemene Samenvatting Algemene Samenvatting e vitamine metaboliet 1,25-dihydroxyvitamine ( ) speelt een sleutelrol bij het handhaven van de calcium homeostase door middel van effecten op de darm, het bot en de nier. e metaboliet

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22212 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Wilde, Adriaan Hugo de Title: Host factors in nidovirus replication Issue Date:

Nadere informatie