KUNST & AMBACHT. in Wijchen & de Kerndorpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KUNST & AMBACHT. in Wijchen & de Kerndorpen"

Transcriptie

1 KUNST & AMBACHT in Wijchen & de Kerndorpen 2015

2 KUNST & AMBACHT in Wijchen & de Kerndorpen Beleef het thema Kunst & Ambacht tijdens Open Monumentendag op 12 & 13 september De Historische Vereniging Tweestromenland nodigt u uit een gratis bezoek te brengen aan één of meer deelnemende monumenten. U kunt in de voorhof van Kasteel Wijchen de uitoefening van ambachten beleven, in de Raadzaal de expositie Ambachten bekijken en een, op het thema afgestemde, fiets- of wandeltocht meenemen om daarmee een reis te maken langs bijzondere Wijchense openbare kunstwerken. De expositie Oude Ambachten in Wijchen laat met historische gereedschappen, objecten en foto s zien dat, in de tijd dat de elektrisch aangedreven machines nog niet bestonden, een ambachtsman met kennis, kunde, specialistisch gereedschap en een stel goede handen zijn vak uitoefende. Denk aan de timmerman, de metselaar, de (hoef- of zilver)smid, de bakker, slager of handwerker. Zaterdag 12 september open van 13:00 16:00 uur. Zondag 13 september open van 11:00 tot 16:00 uur. Beleef Kunst & Ambacht bij kasteel Wijchen. Emilia van Nassau en Don Emanuel heten u bij de poort van hun kasteel van harte welkom op zondag 13 september van 11:00 tot 16:00. In de voorhof zijn ambachtslieden & kunstenaars aan het werk en zij nodigen kinderen uit om mee te doen. Samen timmeren, metselen, het zilveren schild kloppen, borduren, creatief tekenen of schilderen. Een hoefsmid demonstreert het beslaan van pony Raya.

3 Rondleidingen in kasteel Wijchen worden op beide dagen gratis door Museum Kasteel Wijchen aangeboden. Op zaterdag en zondag starten de rondleidingen vanaf de kasteelbrug om 14:00, 15:00 en 16:00 uur. Lezing Monumentenwacht Ernst van der Grijp, directeur Monumentenwacht Gelderland, verzorgt een lezing en geeft daarmee inzicht in het werk van Monumentenwacht: de onderhoudsinspecties, het restauratie- & reparatiewerk en het aanvullende advies over onderhoud en beheer van monumenten. In de werkbus, die in de voorhof geparkeerd staat, mag je een kijkje nemen en zien welke gereedschappen en materialen er gebruikt worden bij het uitvoeren van kleine restauraties en reparaties aan monumenten. De Heilige Antonius Abt kerk Is een neoclassicistische kerk waarin de middeleeuwse dorpstoren is opgenomen. In werd de kerk naar plannen van architect G. Gradussen gebouwd. Loop op zaterdag 12 en zondag 13 september binnen om het prachtige originele interieur te bewonderen. De vele heiligenbeelden, het hoogaltaar, de preekstoel en de koorbanken zijn meer dan 150 jaar geleden door gespecialiseerde ambachtslieden gemaakt en verkeren in goede staat. Kijk eens naar de details van, bijvoorbeeld, het houtsnijwerk en bedenk dat dit het werk was van vakmensen die de kneepjes van hun vak en de kunst van het houtbewerken beheersten. Voor gezinnen met kinderen is er een spannende speurtocht beschikbaar. De Antonius Abtkerk is op zaterdag geopend van 13:00 17:00 uur en zondag van 12:00 17:00 uur.

4 De Wijchense Molen is een ronde beltmolen van het type bovenkruier. Molenaar Jeroen van de Water laat de wieken en de molenstenen bij goede winden draaien. De molenaar vertelt met passie over zijn ambacht en de oude geschiedenis van de molen. Met het ambachtelijk gemalen meel kun je thuis bakken; het meel voor broden, cake en koekjes is te koop in de molenwinkel onder in de molen. De molen is zaterdag geopend van uur en zondag van uur. In Balgoij organiseert Pagus Balgoye op zondag van 11:00 16:00 uur in de oude St. Jans Toren een kunstexpositie. De werken zijn gemaakt door leerlingen van basisschool Roncali. Aan de Herreweg is het ambachtelijk heggenvlechtwerk van de Stichting Maasheggen Balgoy in het landschap te zien. In Batenburg zijn er verkorte rondleidingen door het Ruïneslot. In groepen van maximaal 20 personen leidt Adriaan Strik u op zondag tussen en uur rond en kunt u het ambachtelijk metselwerk van de kruitkanalen, het rookkanaal of de kanonslopen bekijken.

5 De oude St. Victorkerk in Batenburg is zowel zaterdag als zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend. Jan van de Bovenkamp kan u vele interessante details vertellen over het meubilair. Zo zijn de preekstoel, de kerkbanken en de rouwborden prachtige werken van Kunst & Ambacht uit de zeventiende eeuw. De historische takkenbosoven in het bezoekerscentrum in Leur wordt in de vroege uren van de zondagochtend ambachtelijk opgestookt door de vrijwilligers van het Gelders Landschap & Kastelen. Wanneer rond het middaguur de oven op temperatuur is, worden de diverse soorten broden bij afnemende warmte gebakken. Het bezoekerscentrum is zondag geopend van uur tot uur. Het gotische kerkje in Leur, aan de overkant van het Bezoekerscentrum, heeft een kerkschip met witgepleisterde muren en mooie glas-in-loodramen. In het schip bevinden zich eikenhouten banken waarin 16de-eeuwse gesneden panelen en smeedijzeren kaarsenstandaards zijn opgenomen. De kansel stamt uit de achttiende eeuw en `het dertiendeeeuwse doopvont herinnert aan het romaanse kerkje. Het Gotisch kerkje is zondag te bezoeken van 11:00 16:00 uur.

6 In Hernen staat de Heilige Judocuskerk Van buiten en van binnen een totaal concept van architect/kunstenaar Stornebrink. Het interieur van deze kerk is echt bijzonder. Het werk van kunstenaars en ambachtslui die de inrichting op zich namen is te bewonderen door goed te kijken naar details in het houtsnijwerk van de preekstoel en de kerkbanken, het met marmer ingelegde kalkstenen altaar of het doopvont Open op zaterdag & zondag van 11:00 16:00 uur. In de Brediusbibliotheek in Kasteel Hernen verzorgt de Werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer op zondag vier lezingen over de restauratie van een oude Fiat en de bouw van een oude motorfiets. U zult hierbij kennismaken met de passie en het vakmanschap van ambachtelijk restauratiewerk aan een Fiat Topolino en een motorfiets uit De aanvangstijden van de lezingen zijn voor: Restauratieproject Topolino Bouwproject motorfiets, model uit :30 en 14:30 uur. 13:00 en 16:00 uur.

7 In Niftrik toont het Sint Damianus Gilde in het Gildehuis de bijzondere ambachten die staan afgebeeld op de historische koningsschilden van het gilde. Vroeger werd het beroep van de Gildekoning vaak uitgebeeld op het schild. De man die bij het koningsschieten de vogel van de paal schiet wordt koning en laat volgens eeuwenoude traditie een zilveren koningsschild vervaardigen. Wat een kaarsentonker is en hoe de verschillen in rang en stand tot uiting komen op het schild ontdek je in het Gildehuis. Het Gildehuis is geopend op zondag van 11:00 16:00 uur. Oude Voertuigendag In de kasteeltuin wordt op zondag 13 september een Oude Voertuigendag georganiseerd. De verwachting is dat tussen de 120 en 150 oldtimers hieraan zullen deelnemen. Na de inschrijving vanaf uur gaan de deelnemers op pad en worden tussen en uur weer terug verwacht in de kasteeltuin.

8 WEDSTRIJD: Maak kans op één van de twee mooie prijzen door mee te doen aan de posterwedstrijd. 1. Ga naar de website van het Nationaal Restauratiefonds: 2. Maak zelf een poster in het thema Kunst & Ambacht door een foto van je favoriete Wijchense monument of een detail van een monument, een foto van je eigen tekening of knutselwerk te uploaden. 3. Hang (ontvangst van drie posters na 5 dagen) een poster zichtbaar voor je raam. Geef een poster cadeau en breng de derde poster, met op de achterkant je naam, adres, telefoonnummer en , zaterdag 12 of zondag 13 september naar de Raadzaal van Kasteel Wijchen. Zondagmiddag kiest de Werkgroep Open Monumentendag Wijchen de twee mooiste posters. Winnaars krijgen persoonlijk bericht. PRIJZEN: 1 ste prijs: Twee toegangsbewijzen tot het middeleeuws Kampement voor Kasteel Hernen. Beleef hoe ambachtslieden werkten en leefden in de middeleeuwen. 2 de prijs: Twee toegangsbewijzen tot Museum Kasteel Wijchen met rondleiding op de eerste zondag van de maand. Partners Open Monumentendag Wijchen: Bredius Stichting, Zilversmid Viviane Buitenrust Hettema, het Cultuurknooppunt, André van Dorst, van Duifhuizen Terrazzo, Frans van den Heuvel, de Historische Vereniging Tweestromenland, Lhabib Jansen, Sam Janssen, Timmerman Frans Kerstens, Hoefsmid Jolanda Mulders, Monumentenwacht Gelderland, Museum Tweestromenland, Museum de Kijkzolder, Museum Kasteel Wijchen, Pagus Balgoye, St. Damianus Schuttersgilde Niftrik, Stichting Batenburgs Erfgoed, Stichting Gelders Landschap & Kasteelen, Stichting Mariakapel Bergharen, Stichting Oude Geldersche kerken, Oude Voertuigendag, Theo Verheijen en Marloes Veelenturf. Sponsoren Open Monumentendag Wijchen: De gemeente Wijchen & Reprocentrum Noord.

ICONEN & SYMBOLEN. Open Monumentendag 2016

ICONEN & SYMBOLEN. Open Monumentendag 2016 ICONEN & SYMBOLEN Open Monumentendag 2016 in Wijchen en de Kerndorpen De Historische Vereniging Tweestromenland nodigt u, in samenwerking met de monumenthouders, uit om tijdens het open monumentenweekend

Nadere informatie

ICONEN & SYMBOLEN. Open Monumentendag in Wijchen en de Kerndorpen

ICONEN & SYMBOLEN. Open Monumentendag in Wijchen en de Kerndorpen ICONEN & SYMBOLEN Open Monumentendag 2016 in Wijchen en de Kerndorpen De Historische Vereniging Tweestromenland nodigt u, in samenwerking met de monumenthouders, uit om tijdens het open monumentenweekend

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Comité

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

Korenmolen De Zwaluw Jaarverslag 2012

Korenmolen De Zwaluw Jaarverslag 2012 Korenmolen De Zwaluw Jaarverslag 2012 Jaaroverzicht activiteiten Bestuur Naast de vier algemene vergaderingen vindt er overleg plaats in kleiner verband en ad hoc commissies betreffende deelonderwerpen,

Nadere informatie

Schoolreisjes en educatie

Schoolreisjes en educatie www.glk.nl Schoolreisjes en educatie 2017 Kasteel Hernen Schoolreisjes en educatie Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in de tijd

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

Groepsontvangsten. Kasteel Hernen

Groepsontvangsten.  Kasteel Hernen Groepsontvangsten www.glk.nl Kasteel Hernen 2017 Groepsontvangsten op Kasteel Hernen Op Kasteel Hernen ontvangen wij u graag met uw familie, vrienden, collega s of uw vereniging om u mee terug te nemen

Nadere informatie

Monumenten, kunst en ambacht - Open Monumentendag in Midden-Delfland 2015

Monumenten, kunst en ambacht - Open Monumentendag in Midden-Delfland 2015 Monumenten, kunst en ambacht - Open Monumentendag in Midden-Delfland 2015 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op vrijdag

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december Programma voor jong en oud Zondag 20 december De door Bredanaars geschilderde verdwenen schilderijen Vang jouw verloren geraakte schilderij Vincent vertelt over herinneringen aan Brabant Verbeelding van

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Zakelijke ontvangsten

Zakelijke ontvangsten Zakelijke ontvangsten www.glk.nl Kasteel Hernen 2017 Zakelijke ontvangsten Kasteel Hernen, vlakbij Nijmegen, is zeer geschikt voor zakelijke ontvangsten. Kasteel Hernen is een middeleeuws kasteel, prachtig

Nadere informatie

Molenaars getuigschrift voor Frans Deben

Molenaars getuigschrift voor Frans Deben Beste Vrienden van de Weerter Molens, We hebben een paar drukke weken achter de rug waarin veel werk is verzet om onze Weerter molens voor te bereiden voor het komende molenseizoen. Wij informeren u met

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas heidi linck kasteel cannenburch kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenares

Nadere informatie

Schoolreisjes. Kasteel Hernen.

Schoolreisjes. Kasteel Hernen. Kasteel Hernen Kinderfeestjes - Kasteel Cannenburch Schoolreisjes 2018 www.glk.nl/hernen Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

- Onderwijs. - Sport. - Sport. - Onderwijs. - Sport. - Molens. - Onderwijs. - Sport

- Onderwijs. - Sport. - Sport. - Onderwijs. - Sport. - Molens. - Onderwijs. - Sport -LIJST VAN ONDERWERPEN BEHO- REND BIJ DE KRANTENKNIPSELVER- ZAMELING VAN HET STREEKDOCU- MENTATIECENTRUM. In deze collectie zijn naast krantenknipsels tevens opgenomen kopiëen van allerhande publicaties,

Nadere informatie

12 en 13 september 2015

12 en 13 september 2015 12 en 13 september 2015 fietsroute en bezienswaardigheden in Smallingerland 2 zaterdag 12 september Drachtster Compagnie, Rottevalle en Houtigehage hebben samen een leuk programma weten op te stellen.

Nadere informatie

kunstgeruis in de klas

kunstgeruis in de klas heidi linck kasteel cannenburch kunstgeruis in de klas Voor het kunstproject een zacht geruis exposeren zeven kunstenaars in de zeven opengestelde kastelen van Gelders Landschap en Kasteelen. Kunstenares

Nadere informatie

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten!

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! Romeinse activiteiten rond de limes Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! De Oudste Grens van Gelderland 28 april t/m 31 oktober 2018 De Oudste Grens van Gelderland

Nadere informatie

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Postbus 137 1620 AC Hoorn Tel. 0229-214862 Fax: 0229-216653 Web: www.museumstoomtram.nl E-mail: info@museumstoomtram.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Lesbrief i.v.m. de expositie: Bouwen in Vaassen

Lesbrief i.v.m. de expositie: Bouwen in Vaassen 2011 Lesbrief i.v.m. de expositie: Bouwen in Vaassen Museum Vaassen Historie 24-2-2011 Bouwen in Vaassen door de jaren heen. De Geschiedenis Om zichzelf tegen weersinvloeden te beschermen bouwden de mensen

Nadere informatie

sponsorbrochure 2013

sponsorbrochure 2013 sponsorbrochure 2013 Voorwoord Beste gasten van ons corso, Corso in Zundert betekent veel voor een grote groep mensen in en buiten ons dorp. Het is niet alleen een traditie, maar voor veel mensen is corso

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: 17 maart Interessante informatie: 18 maart: uur Presentatie Verrijkingsgroep

Wiekendje. Vanuit het MT. In dit nummer: 17 maart Interessante informatie: 18 maart: uur Presentatie Verrijkingsgroep Basisschool Het Molenven Koninginnelaan 1c 5263 DP Vught info@molenven.nl jaarboekmolenven@hotmail.nl 17 maart 2016 2015-2016 Interessante informatie: 18 maart: 14-14.30 uur Presentatie Verrijkingsgroep

Nadere informatie

MONUMENTAAL ONDERHOUD

MONUMENTAAL ONDERHOUD MONUMENTAAL ONDERHOUD Monumenten: zorg er goed voor Monumenten hebben vaak in meerdere opzichten een belangrijke betekenis. Als specialist in monumentaal onderhoud helpt Burgers van der Wal deze waarde

Nadere informatie

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT

KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT 12 & 13 SEPTEMBER 2015 OPEN MONUMENTENWEEKEND MAASTRICHT KUNST & AMBACHT Met het thema Kunst & Ambacht zal tijdens het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als

Nadere informatie

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur?

Naam: Klas: a. Wat denk je betekent het begrip verticalisme in de architectuur? Naam: Klas: De Dom van Keulen Je bevindt je op het plein voor de Dom van Keulen. Best indrukwekkend, toch? Niet alleen de torens van deze kathedraal horen bij de hoogste kerktorens wereldwijd. De kerk

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN DE VOEDING (BMMV)

BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN DE VOEDING (BMMV) BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN DE VOEDING (BMMV) Windmolenstraat, 21 / Lindestraat 189 P. Muylle M. Brilot Schepen van Toerisme Hoedemaekerssquare 10 Hoedemaekerssquare 10 Tel: 02/247.63.44 Tel: 02/247.62.16

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

Inleiding. Blz. In deze handleiding vindt u tips voor deze drie lessen.

Inleiding. Blz. In deze handleiding vindt u tips voor deze drie lessen. Mol ens Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Molens 3 2. De website www.molens4u.nl 4 3. Het oerwerp molens in uw oerwijsprogramma 5 4. Drie lessen maken één project 7 5. De opdrachten op de website 10 Inleiding

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

AANBOD 2016-2017 NATUURLIJK ONDERWIJS

AANBOD 2016-2017 NATUURLIJK ONDERWIJS AANBOD 2016-2017 NATUURLIJK ONDERWIJS KANT & KLAAR MAATWERK MOGELIJK 21ST CENTURY SKILLS Kinderen die spelen, beleven en ontdekken in de natuur worden creatiever en gezonder. Liesbeth Bronkhorst, directeur

Nadere informatie

PERSBERICHT. De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond! Een moment om bij stil te staan.

PERSBERICHT. De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond! Een moment om bij stil te staan. PERSBERICHT De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond! Een moment om bij stil te staan. Meer informatie over dit bijzondere restauratiewerk op de persbijeenkomst:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km

LAARZENPAD ZALK. ROUTE 6 km LAARZENPAD ZALK ROUTE 6 km Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, door de weilanden of over het boerenerf. Kies zelf vanaf waar en hoe u deze

Nadere informatie

Een rijker en groter land dankzij molens

Een rijker en groter land dankzij molens Welkom op de molen Een rijker en groter land dankzij molens RIJKER Nederland heeft een groot deel van zijn welvaart te danken aan de inzet van molens. Met gebruik van molens werden eeuwenlang talloze producten

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE PROTESTANTSE KERK VAN KORTEZWAAG Bouwgeschiedenis In de Middeleeuwen werd op de plaats van de huidige kerk een kapel gebouwd

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven.

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. Uitnodiging voor onze volgende lezing op dinsdag 6 november 2012 om 20.00 uur

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

Monumentenprijs Hazerswoude 2014

Monumentenprijs Hazerswoude 2014 Toegekend aan: De vrijwilligersgroep Scheepjeskerk Hazerswoude-Rijndijk Stichting Historisch Museum Hazerswoude Monumentenprijs Hazerswoude 2014 Voor: De St. Bernarduskerk Rijndijk 106 Hazerswoude-Rijndijk

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Avondbreed Een activiteit van OBS et Buut en buitenschoolse opvang et Nabuut

Avondbreed Een activiteit van OBS et Buut en buitenschoolse opvang et Nabuut Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Een tweede leven - kledingreparatie... 4 Kindertraktaties... 5 Op stap met Jeroen... 6 Sociale media - hoe geef je grenzen aan?... 7 Verstilde schoonheid keramiek 1... 8 Vogels

Nadere informatie

Welkom bij Barrio Life!

Welkom bij Barrio Life! Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking Sahara Marokko Andalusië Portugal Amazone Ethiopië Welkom in Fez Brochure Stadswandelingen:

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:.

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE De Middeleeuwen Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. 1 Hoi! Ik ben Tim de Wekker! Ik wil graag weten hoe vaak en hoe lang je bezig bent met een taak. Daarom heb ik een

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2016/2017 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT

ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT Hallo lieve bezoekers, Dienst Monumentenzorg en de kinderraad van Mechelen hebben de handen in elkaar geslagen en dagen jullie uit. Ontdek op vijf (meer mag uiteraard

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

DePetrus in een notendop

DePetrus in een notendop DePetrus in een notendop April 2018 Bronnen A. Looyenga: De St. Petruskerk te Vught: sleutelwerk van Karel Weber, 2005. H. Smeets: Een uiterst belangrijk experiment. De geschiedenis van de Petrus, 6-4-2018.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Groepsontvangsten. Kasteel Cannenburch

Groepsontvangsten.  Kasteel Cannenburch Groepsontvangsten www.glk.nl Kasteel Cannenburch 2017 Groepsontvangsten Dé locatie in de omgeving van Apeldoorn om samen met familie, vrienden, collega s of uw vereniging een onvergetelijke dag door te

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

Verslag Open Monumenten Dag 2015

Verslag Open Monumenten Dag 2015 Verslag Open Monumenten Dag 2015 Samenvatting Door de inspanningen van velen werd de OMD 2015 een succes. Dat waren allereerst een 20-tal leden van het centrale comité en de 4 lokale comités. Het programma

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Werken met ambachten. Uw project voor. Erfgoedspoor: 3. Toelichting. invul-lesmodel. Titel van het project: 1. Leerjaar:

Werken met ambachten. Uw project voor. Erfgoedspoor: 3. Toelichting. invul-lesmodel. Titel van het project: 1. Leerjaar: Werken met ambachten invul-lesmodel Werken met is een (digitale) serie lesmodellen waarmee erfgoedinstellingen gemakkelijk hun eigen project voor Erfgoedspoor kunnen samenstellen. Op de volgende pagina

Nadere informatie

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE DOCENT EN LEERLING BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS

AANKNOPINGSPUNTEN VOOR DE DOCENT EN LEERLING BIJ EEN BEZOEK AAN HET BEELDENBOS Welkom in Odapark Even de korte geschiedenis van het park. Het gebied waarin Odapark ligt, heette voorheen Reyndersbos en werd in de volksmond Notarisberg genoemd. Eind 19e eeuw werd het aangekocht door

Nadere informatie

Welkom bij Barrio Life!

Welkom bij Barrio Life! Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking Sahara Marokko Andalusië Portugal Amazone Ethiopië Welkom in Fez Brochure Ambachtelijk handarbeid:

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde

Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde Kwaliteitsregeling Kennis&Kunde 10 mei 2017, Kasteel Doorwerth Ernst van der Grijp Kwaliteit erfgoed Toch wat anders dan een auto ontwerpen en bouwen Oorspronkelijkheid, behoud, historie, gevoel,

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Kindergemeenteraad 2016. Leerlingenboek

Kindergemeenteraad 2016. Leerlingenboek Kindergemeenteraad 2016 Leerlingenboek Inhoudsopgave 3 Voorwoord van de Burgemeester 4 Les 1: Democratie 6 Les 2: Politiek in Nederland 8 Les 3: Politieke Partijen 10 Les 4: De Gemeente 12 Les 5: Politiek

Nadere informatie

Welkom bij Barrio Life!

Welkom bij Barrio Life! Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking Sahara Marokko Andalusië Portugal Amazone Ethiopië Welkom in Fez Brochure Stadswandelingen:

Nadere informatie

Outdoor Collection. Sfeervolle buitenzonwering voor een aangenaam woonklimaat

Outdoor Collection. Sfeervolle buitenzonwering voor een aangenaam woonklimaat Outdoor Collection Sfeervolle buitenzonwering voor een aangenaam woonklimaat Outdoor Collection Zonwering naar uw eigen smaak! De zon is heerlijk, maar in huis moet het klimaat wel beheerst worden en op

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Kent u de andere 175 leden? Een kleine test!

Erfgoed Gelderland. Kent u de andere 175 leden? Een kleine test! Erfgoed Gelderland Kent u de andere 175 leden? Een kleine test! 1. Welk kasteel is dit? A Kasteel Hernen B De Cannenburch 2. Van welke dichter aan wie een nieuw museum is gewijd is deze tekst? A Staring

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

TOERISTISCHE ICONEN IN GIDSEN EN APPS

TOERISTISCHE ICONEN IN GIDSEN EN APPS TOERISTISCHE ICONEN IN GIDSEN EN APPS Als onderwerp van onderzoekend aardrijkskundeonderwijs Bouke van Gorp Rob van der Vaart Onderwijsdag KNAG 2013 Aanleiding Toeristisch icoon Materiële en symbolische

Nadere informatie

Lambertus Mous. siersmid

Lambertus Mous. siersmid Lambertus Mous siersmid Ik ben als het ware in de smederij op de wereld gekomen. Als klein jongetje was ik er altijd al te vinden. Een siersmid moet vanuit het ambachtelijke ook oog hebben voor kunst en

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Nationaal Glasmuseum Leerdam

Nationaal Glasmuseum Leerdam Nationaal Glasmuseum Leerdam Tentoonstellingen 2015 Collectie Highlights In de presentatie Collectie Highlights worden bijzondere Leerdamse glasobjecten uit de vaste collectie extra onder de aandacht gebracht.

Nadere informatie

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe TUIN INSPIRATIE De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe Inhouds opgave, aparte pdf Melle Wierper, GROENPARTNERS Melle Wierper is eigenaar van Groenpartners

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Het Kempisch Bakkerijmuseum organiseert speciaal voor onze jeugd vanaf 8 jaar een Lekkerste Brabantse worstenbroodjes workshop.

Het Kempisch Bakkerijmuseum organiseert speciaal voor onze jeugd vanaf 8 jaar een Lekkerste Brabantse worstenbroodjes workshop. Nieuwsbrief 2 Februari 2017 Nieuws uit het bakkerijmuseum NIEUWE ACTIVITEIT Juniorworkshop Worstenbroodjes Maken. Het Kempisch Bakkerijmuseum organiseert speciaal voor onze jeugd vanaf 8 jaar een Lekkerste

Nadere informatie

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website.

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website. Inhoud Ontdek je huis 1 Kleuren 2 Materialen 3 Meubels 5 Stoffering 6 Licht+lampen 7 Bakstenen en dakpannen 11 Verkoopondersteuning 14 website presentatie brochures Ontdek je huis Online uw woning inrichten

Nadere informatie

Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen

Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen Geschiedenis / cultureel erfgoed In en over Hoogeveen Geschiedenis leeft Het verleden staat centraal in de Boekenweek van 9 t/m 19 maart 2005. Het thema zal zijn Spiegel van de Lage Landen Boeken over

Nadere informatie