Het gouden prentenboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het gouden prentenboek 1898-1948"

Transcriptie

1 Het gouden prentenboek Piet Worm bron. Uitgeverij van de Jongerenontspannings-club, z.p Zie voor verantwoording: dbnl / erven Piet Worm

2 1 Het gouden prentenboek Vol grote prenten en kleine plaatjes over het leven van onze lieve Koningin Wilhelmina die jubileert en 50 jaar regeert. Aan alle kinderen van ons volk om dit boek vol goud en glans hun hele leven lang te bewaren. Dat is de wens van hen die het maakten.

3 2 De 31 ste Augustus van het jaar 1880 is wel een dag geweest om nooit meer te vergeten. Niet alleen omdat het de laatste dag van de zomer was en de zon nog eens extra zijn warme stralen over Nederland uitgoot, maar ook omdat die millioenen Nederlanders meeleefden met het grote gebeuren op het koninklijk paleis in den Haag. Er zou een koninklijke baby geboren worden... Wat zou het zijn; een prinsje of een prinses? Die gedachte hield het hele Nederlandse volk in spanning al dagen lang. Totdat, op de avond van de 31 ste Augustus 1880, het koninklijk telegram verscheen waar op te lezen stond: Een Prinsesje is ons geboren en Wilhelmina is haar naam. Zo is onze Koningin, die wij allen zo goed kennen, op de wereld gekomen. En blij dat het Nederlandse volk was! Ze hebben die avond gedanst en gesprongen tot diep in de nacht. Lang leve onze prinses, lang leve Wilhelmien, lang leve het huis van Oranje!

4 3 Hier zien jullie de kleine Wilhelmina te midden van bloemen uit de hollandse tuin. Haar grote baby-ogen begrijpen niets van al die vreugde Haar grote baby-ogen begrijpen nog niets van al wat haar als Koningin te wachten staat Ze ligt als een echte baby in haar wiegje, trappelt met haar blote voetjes en kijkt met haar grote baby-ogen vol verwachting naar de fles om haar gezonde baby-honger te stillen.

5 4 Na de dood van haar Vader moet Koningin Wilhelmina zijn opvolgster worden; Koningin der Nederlanden. Maar... ze is nog geen 18 jaar Zo wordt haar Moeder Koningin-Regentes. Samen brengen zij bezoeken aan ons hele land, tot in de allerkleinste dorpen en gehuchten toe. Ook daar wonen mensen en een toekomstige Koningin moet haar land en volk leren kennen. In alle steden en dorpen worden Moeder en Dochter

6 5 hartelijk ontvangen. De vlaggen wapperen in de wind, de straten en pleinen zijn versierd en de Nederlanders juichen haar toe: Lang leve Wilhelmina! De toekomstige Koningin vindt het heerlijk om onder haar volk te zijn. Zo kleedt zij zich dikwijls in de klederdracht van de streek die zij bezoekt. Omdat zij lief en jong is staan die kostuums haar uitstekend. Hier zien jullie haar als friezin gekleed.

7 6 Op een van die tochten is eens iets verschrikkelijks gebeurd. Luister! Een van de paarden schrok van het wapperen der vlaggen en beiden sloegen op hol. De koetsier is van de bok gevallen en zonder bestuurder holt het span verder in razende vaart. Hoe moet dat aflopen? Maar Anton Kabelaar, een flinke jongen springt op de paarden af, hij laat zich meesleuren en zo brengt hij de wilde paarden tot staan.

8 7 Als aanstaande Koningin gaat Wilhelmina ook naar het buitenland om daar regeerende vorsten te beroeken. En hier zien jullie Koningin Wilhelmina als 15 - jarig meisje, als de jongste Koningin, op visite bij de oudste Koningin ter wereld, Koningin Victoria van Engeland.

9 8 Zo vliegen de jaren om. De Koningin wordt 18 jaar. Nu zal haar kroning tot Koningin der Nederlanden weldra aanbreken. Het hele Nederlandse volk heeft mee Zij houden van haar en willen haar huldigen en dat gebeuren tot een onvergetelijke dag maken. Hier boven zien jullie haar portret Het haar al opgestoken als een echte Vorstin.

10 9 Bij de gedachte aan haar aanstaande Kroning, denkt de kroonprinses dikwijls aan haar Moeder en aan haar Vader, die jullie hier boven ziet afgebeeld. Zij gaat in haar gedachten nog verder en ze denkt aan haar voorouders, haar Grootvader Willem II en haar Over - Grootvader Willem I, die hun volk altijd een voorbeeld zijn geweest. Zo wil ook zij als een Oranje dit roemrijke geslacht trouwblijven.

11 10 De herauten trekken door ons land, en voor het stadhuis van iedere gemeente blazen zij op hun trompetten, ontvouwen de perkament rollen en lezen met luide stem: Boeren, burgers en buiten lui. Heden 31 Augustus 1898 is onze prinses Wilhelmina 18 jaar geworden en zij zal op 6 September aanstaande te Amsterdam worden gehuldigd als onze Koningin. Zegt het voort, zegt het voort! En de Hollanders zeggen het voort te-

12 11 gen ieder die het maar weten wil. Alle provincies vieren feest in hun versierde steden en dorpen. Ze houden optochten voor de grote mensen, maar ook voor de kinderen. Ze zetten gekleurde mutsen op en dikke neuzen op hun eige neuzen en 's avonds branden de lampions en dansen ze rondom de Oranje-boom. Het is feest, het is feest zoals er nooit een feest geweest is. Lang leve onze Koningin, hiep, hiep, hoera!

13 12 Jullie hadden natuurlijk ook wel een van die kinderen willen zijn, die langs de spoorbaan Den Haag-Amsterdam woonden, want zij konden in de middag op 5 September 1898 onze Koningin Wilhelmina, in haar koninklijke trein, naar Amsterdam zien rijden. Zij konden zo dicht als ze zelf wilden bij het hek gaan staan. Er was geen politie die hen op een afstand hield.

14 13 Wat hebben ze met hun zakdoeken gewoven. Wat hebben ze op hun papieren toeters geblazen tot ze geen lucht meer in hun longen hadden. En Does, de hond, moet toch ook van de partij zijn. Hij heeft nog wel zulke prachtige strikken om. Lang leve onze Koningin! riepen ze, Lang leve onze Koningin! en... de jonge Koningin heeft hartelijk terug gewoven.

15 14 In Amsterdam vindt in de oude statige Nieuwe Kerk de luisterrijke inhuldiging plaats. Omgeven door koningen en koninginnen uit het buitenland, ministers, generaals, raadsleden en andere hoge persoonlijkheden uit de hofhouding zit Koningin op de troon waarop ook haar roemrijke voorouders als koningen gezeten hebben. Naast haar haar Moeder, Koningin-Regentes Emma.

16 15 Wat zit ze daar fier de jonge Koningin. Hier wordt haar de grote taak om een volk te regeren in de handen gelegd. In haar jonge handen, achttien jaren oud. En mooi dat de oude kerk versierd is. Niet te vertellen zo mooi! Vol vlaggen en palmen en bloemen. Vol feestelijke tooi om de jonge Koningin te huldigen op deze grote dag.

17 16 De enthousiaste Amsterdammers hebben hun stad prachtig versierd. Maar vooral de Dam, waar het koninklijk paleis en de Nieuwe Kerk vlak bij elkaar staan. De Noordzee-vissers hebben van hun netten een dak gespannen vanaf de Nieuwe Kerk tot de ingang van het paleis. Daaronder loopt de jonge Koningin tussen een erewacht van militairen. Op dat moment komt een witte duif gevlogen en gaat zitten op de bal ustrade van het paleis.

18 17 En 's middags maakt Koningin Wilhelmina haar eerste tocht als Koningin door Amsterdam in de gouden koets, precies als in een sprookje. Millioenen mensen staan langs de weg afgezet door politie in groot uniform. Ze zijn uit alle delen van ons land gekomen om hun Koningin toe te juichen. Af en toe kan de politie de enthousiaste menigte niet tegenhouden en ze dringen zich rondom het gouden rijtuig. Lang leve onze Koningin, hiep, hiep, hoera!

19 18 Hier zien jullie de jonge Koningin nog eens, maar nu in het kostuum van haar huldiging. De hermelijnen mantel om en kost bare diamanten in het haar. In dit prachtige kleed is zij gehuldigd als Koningin der Nederlanden.

20 19 De goede engeltjes, die iedere Koningin beschermen zeggen tegen elkaar: Moet een Vrouw alleen zo'n land besturen? Dat kan toch niet, zij moet toch een steun hebben? En ze denken ernstig na, totdat één van die goede engeltjes opeen idee komt. Kijk! zegt hij, er staat een groot kasteel in Schwerin, in Duitsland. Daar woont een prins, zou... zou... die prins... niet...

21 20 En ja hoor! Prins Hendrik wordt de verloofde van onze jonge Vorstin. Na een korte verloving volgt al spoedig het huwelijk. Een huwelijk zoals alleen een Koningin kan meemaken. Vol pracht en praal rondom twee gelukkige harten. Een huwelijk vol telegrammen, bloemen, de meest kostbare cadeaux, uit binnen- en buitenland.

22 21 Voor de huwelijks-vacantie trekt het jonge paar naar Het Loo. Daar rijden ze paard, daar wandelen ze in de prachtige parken, daar hebben zij een overgelukkige tijd. En de Koningin-regentes wordt ook al een jaartje ouder. Haar taak is gedaan, zij verdient een rust en zo trekt zij zich terug op het Paleis Soestdijk.

23 22 Op het wapen van Den Haag, de stad waar Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik zijn gaan wonen, staat een grote ooievaar. En het is die ooievaar, die op 30 April 1909 op het paleis Noordeinde een lieve kleine baby komt brengen. Een prinsesje! En hier zien jullie de kleine Juliana in de armen van haar Moeder. En jullie zien de wieg en Prins Hendrik als de trotse Vader en achter de wieg die ooievaar, die deze eer te beurt viel.

24 23 5 Juni 1909 wordt Juliana gedoopt in de Willemskerk te Den Haag. Het is de Grootmeesteresse Mevrouw Groenincx van Zoelen, die de kleine prinses naar het doopvont mag dragen. De kerk is vol buitenlandse vorsten, ministers, generaals en dames en heren uit de hofhouding. De kleine Juliana heeft niet één keer gehuild en dat is heel flink voor zo'n kleine peuter tussen al die vreemde mensen.

25 24 Enige bladzijden uit de fotoalbum van Prinses Juliana. Haar Vader is wel heel erg blij met zijn dochter Ze groeit als kool en is een zonnetje in het grote paleis. Zo kan ze lachen en kraaien, die kleine Prinses. Bij haar Oma komt de Prinses wel heel graag op bezoek. Juliana moet Oma altijd voorlezen en dat is leuk! Maar de kleine Juliana is wel echt haar Moeders kind Hier laat de Koningin jullie haar baby dan ook met trots zien. Wat vinden jullie wel van haar?

26 Hier zien jullie de nieuwe zomerjurk van Prinses Juliana. Haar zomerhoed draagt zij ook voor het eerst. Zo'n grote hoed was toen mode en het staat de Prinses reuze goed, vind je niet? Weten jullie dat Prinses Juliana zo graag in een bootje voer in de hof vijver? En dan niet roeien maar bomen, zoals de grote mensen doen. Zo kan ze dicht bij de waterlelies komen om hen in hun gele harten te zien, want deze drijvende bloemen hebben op haar een diepe indruk gemaakt.

27 25 En schaatsenrijden, dot moet de Prinses toch ook leren. Welk Hollands kind kan niet schaatsen? Prinses Juliana is heus wel gevallen ondanks de goed hulp en wijze lessen van de hofdames. Zo gauw er sneeuw gevallen is gaat de Prinses met haar Moeder sleeën. Dan gaan ze Oma halen. En zo, dik ingepakt glijden ze door de witte toverwereld. Hier zegt ze jullie, de lezers van dit boek, goeden dag! Wat wordt onze Prinses al groot en wat heeft ze al een lang haar. Het wordt al een hele jonge dame.

28 Met haar Moeder wandelen doet ze heel graag. Vooral als het zomer is en de bloemen bloeien. Dan vertelt de Koningin haar van alle soorten die in de paleis tuin staan en dat zijn er heel veel! En om de bloemen niet te vergeten, plukt ze er een bouket van - 's Avonds voordat ze naar bed gaat mag de Prinses nog even op haar Vader's knie komen zitten. Dan gaan ze samen lezen en plaatjes kijken uit Juliana's liefste boek Zo groeit Prinses Juliana op.

29 26 Het leven van onze Koningin kan niet altijd vol zonneschijn zijn. De wereld oorlog breekt uit. Een grote onweerswolk is over ons land gekomen en roept alle mannen naar de grenzen om ons land te verdedigen en buiten een verschrikkelijke oorlog te houden. Het is onze Koningin, die met de soldaten meeleeft en hen in hun loopgraven bezoekt.

30 27 Het is ook onze Koningin, die ons land open stelt om de duizenden Belgische vluchtelingen een veilige haven te bieden. De arme stakkers hebben door de oorlog hun huis moeten verlaten en moeten vluchten voor kanongebulder, alleen meenemend wat hun het dierbaarst is. Het is onze Koningin, die de Hollanders oproept om deze mensen gastvrij op te nemen.

31 28 Maar na regen komt zonneschijn! luidt het oude, Hollandse spreekwoord, want niet alleen eindigt in het jaar 1918 de oorlog, maar in 1923 viert Hare Majesteit de Koningin haar 25-jarig regerings jubileum. Vijf en twintig jaar heeft Zij ons land geregeerd in voorspoed en geluk.

32 29 Na deze 25 jaar volgt in 1938 het 40- jarig regerings jubileum En op deze bladzijden herdenken wij deze 40 jaar en kijken naar de postzegels die al die jaren Haar beeltenis gedragen hebben We kijken naar de witte duif, die haar kroning kwam opluisteren met zijn plotseling bezoek - en wij zijn deze vredesduif dankbaar omdat hij onze Koningin een idee gegeven heeft om haar volk tegen oorlog te bewaren

33 30 En de zon bleef schijnen, ook toen Prinses Juliana op haar 18 e jaar in de Staten Generaal gehuldigd werd als de toekomstige troon-opvolgster. Haar vlag wapperde fier boven het oude gebouw, het Binnenhof in den Haag. Thuis moest zij 18 kaarsjes aansteken die op de taart stonden, die haar Moeder had laten bakken. 18 kaarsjes dat is veel, vind je niet?

34 31 Wie reed met zijn Fordje op 8 September 1936 voorde ingang van het paleis Noordeinde? Nu, wie was dat? Het was Prins Bernhard, de verloofde van de Prinses. J-B schilderde men toen op de pleinen en straten op de huizen en overal. Juliana en Bernhard, twee harten die elkaar gevonden hebben. Wij feliciteren U van harte!

35 32 Het volgende jaar, op de 7 e Januari 1937 vind het huwelijk plaats. Ook Zij rijden in de gouden koets zoals het bij konings. kinderen hoort. Ook Zij worden toegejuicht door alle Nederlanders op hun glorieuze tocht door Den Haag. Lang leve Prinses Juliana, lang leve Prins Bernhard! Hiep, hiep, hiep, Hoera!

36 33 Wie deze vier lieve kinderen zijn behoeft niemand jullie te vertellen.

37 34 De zwartste bladzijde van dit gouden boek. Op 10 Mei van het jaar 1940 valt Duitsland ons kleine landje binnen. Parachutisten worden door vliegtuigen uitgegooid, soldaten trekken met tanks onze grenzen over. Hitler heeft ons de oorlog verklaard. Al spoedig staat Rotterdam in brand en na enkele dagen blijkt dat ons kleine leger het tegen de overmachtige vijand niet vol kan houden. Nederland capituleert op 15 Mei. Inmiddels is de gehele koninklijke

38 familie naar Engeland overgestoken en van onze torens wappert nu voortaan de vlag van de vijand. In Engeland zet Hare Majesteit de Koningin de strijd voort door niet alleen het overgestoken leger aan de geallieerden aan te bieden, maar ook door ons via de radio het troostend woord te geven en ons aan te moedigen tot de ondergrondse strijd.

39 35 En de oorlog duurde voort 5 jaren lang. Onze vliegtuigen trekken er 's nachts op uit om met de Engelsen en Amerikanen de vijand in zijn eigen land te vernietigen. Inmiddels ontvangt de Koningin iedereen die voor onze vrijheid vecht of diegene, die heimelijk in Engeland weten te komen. Wat waren wij blij toen wij via de geheime radio hoorden, dat de prinsesjes Beatrix en Irene in Canada een lief zusje gekregen hadden. Wat een vreugde toen in

40 Mei 1945 de geallieerde bommenwerpers kwamen maar niet met bommen, maar met voedsel pakketten voor de uitgehongerde Hollanders. Maar onze vreugde stijgt ten top bij het weer zien van onze lieve Koningin. 5 jaar is zij van ons weggeweest. 5 jaar heeft zij voor ons gezorgd. Lang leve Koningin Wilhelmina!

41 36 Nu onze Koningin weer in ons midden is en Zij eerstdaags haar Gouden Jubileum met ons gaat vieren en wij ter gelegenheid van deze grote gebeurtenis haar leven in dit gouden boek met elkaar hebben doorgebladerd moeten wij op de laatste bladzijden van dit boek Haar onze dank betuigen. 50 Jaar lang heeft zij als een moeder over ons gewaakt, als een lieve moeder over haar kinderen. Als Koningin gaat Zij ons eerst-

42 37 daags verlaten en zal haar Dochter Prinses Juliana haar opvolgen. Het is onze wens, dat de Prinses een even goede Moeder voor ons zal zijn. Moge ook Zij ons bewaren voor oorlog en alle gevaren. Moge Zij gezond en gelukkig blijven te midden van haar volk. En wij besluiten dit boek met een dans en wij zingen: Lang leve Koningin Wilhelmina, lang leve Prinses Juliana, lang leve het huid van Oranje, hiep, hiep, hiep, hoera!

43 38

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

1. De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets.(1977)

1. De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets.(1977) 1. De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets.(1977) 2. De bus met daarop Koningin Wilhelmina als jong meisje, en de intocht te Amsterdam.(1984)

Nadere informatie

Wilhelmina blikken door de jaren heen

Wilhelmina blikken door de jaren heen Wilhelmina blikken door de jaren heen 1977 - De bus met daarop het staatsieportret van Koningin Wilhelmina, en een afbeelding van de gouden koets. 1984 - De bus met daarop Koningin Wilhelmina als jong

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Koning Juliana Inleiding Koningin Juliana werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag. Haar volledige naam is: Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau. Ze is een dochter Prins van Hendrik

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - koninklijk. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - koninklijk. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - koninklijk Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) kroon-tje man-tel ko-ning prin-ses ko-ning-in paar-den pa-leis vlag-gen ju-we-len

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Naam: IK WOON IN NEDERLAND

Naam: IK WOON IN NEDERLAND Naam: IK WOON IN NEDERLAND Nederland is een land in Europa. Het land ligt aan de Noordzee, naast Duitsland en België. Nederland is niet erg groot. Toch wonen er ruim 16 miljoen mensen, waardoor Nederland

Nadere informatie

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Prinsjesdag Wat doet de Koning op Prinsjesdag in Den Haag? 6 De vraag vandaag Wat doet de Koning op Prinsjesdag in Den Haag? Start van het politieke

Nadere informatie

Lesblad onderbouw Waarom de koning geen kroon draagt

Lesblad onderbouw Waarom de koning geen kroon draagt Lesblad onderbouw Waarom de koning geen kroon draagt Waarom de koning geen kroon draagt (en andere weetjes over het koningshuis) is een infotainmentboek over het koningshuis. Je kunt op verschillende momenten

Nadere informatie

QUIZ. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven.

QUIZ. Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. QUIZ Tip! Speel de quiz klassikaal op het digitale schoolbord! Spelregels Wijs een jurylid aan: die bepaalt wie antwoord mag geven. Wijs een vragensteller aan: die stelt de vraag en noemt de 3 mogelijke

Nadere informatie

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2-

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2- Aan de ouders/begeleiders, In deze speurtocht ontdekt u met uw kinderen de stallen, de buitenkant van het paleis en de paleistuinen. Fientje is de jongste keukenhulp in het paleis. Stiekem begeleidt ze

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Lespakket over Prinsjesdag voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Gemaakt door Ronald Koster van Chr.MAVO de Saad uit klas 2f.

Lespakket over Prinsjesdag voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Gemaakt door Ronald Koster van Chr.MAVO de Saad uit klas 2f. Werkboek van groep. cijfer! Lespakket over Prinsjesdag voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Gemaakt door Ronald Koster van Chr.MAVO de Saad uit klas 2f. V oorwoordje Hallo, docent en leerlingen

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: lang leve de koningin

Auditieve oefeningen bij het thema: lang leve de koningin Auditieve oefeningen bij het thema: lang leve de koningin Boek van de week: 1; Koningin Nijntje 2; Gewoon Fien 3; Koningin 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Institut Neerlandais Naam: Datum:

Institut Neerlandais Naam: Datum: Institut Neerlandais 2013 Naam: Datum: 1. Op welk moment precies (op 30 april aanstaande) zal kroonprins Willem-Alexander koning Willem Alexander zijn geworden? a Zodra hij op het balkon is verschenen

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Vivian den Hollander Kaarsjes blazen met illustraties van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud Bijna Kerst 7 Knutselen: Engeltjes 14 Een heel bijzondere engel 16 Liedje: Er is een kindeke

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober keer beoordeeld

6,3. Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober 2005 6,3 85 keer beoordeeld Vak Economie Inhoudsopgave Voorwoord Hfst:1 De stamboom van de koninklijke familie Hfst:2 Wat is prinsjesdag? Hfst:3 De troonrede

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten Typisch Nederlands Hollandse tradities en gewoonten Inhoud Welkom... 6 hoofdstuk 1 Oranje... 8 Inleiding... 10 Koninginnedag... 12 De Nederlandse vlag... 14 Prinsjesdag... 16 Het Wilhelmus... 18 hoofdstuk

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

koningin beatrix

koningin beatrix koningin beatrix 1980-201 Op weg naar de troon Een baby als alle andere kinderen. En toch niet, want eens zal een hermelijnen koningsmantel om haar schouders hangen. Zo was het toen Beatrix Wilhelmina

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

De honderd hazen van Grimm

De honderd hazen van Grimm De honderd hazen van Grimm Sprookje van vogelgrijp Voor klas 1 Rudolf Steinerschool De Bilt April 2003 TONEELSTUK DE HONDERD HAZEN DOOR MARIJKE HEUNKS EN KLAS 1 april 2003 KONING PRINSES BOER ZOON OELE

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Willem III der Nederlanden: Brussel, 19 februari 1817 Apeldoorn, 23 november 1890

Willem III der Nederlanden: Brussel, 19 februari 1817 Apeldoorn, 23 november 1890 Willem III der Nederlanden: Brussel, 19 februari 1817 Apeldoorn, 23 november 1890 Hij was koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg van 17 maart 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was ook hertog

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten

Typisch Nederlands. Hollandse tradities en gewoonten Typisch Nederlands Hollandse tradities en gewoonten Inhoud Welkom... 6 hoofdstuk 1 Oranje... 8 Inleiding... 11 Koningsdag... 12 De Nederlandse vlag... 14 Prinsjesdag... 17 Het Wilhelmus... 19 hoofdstuk

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Feest. Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv,

Feest. Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, Bijlagen Feest 1 Post 2 Taart 3 Spelletjes 4 Slingers 5 Cadeautjes 6 Feestjurk 7 8 9 10 11 Knipkaart 1 Voorbereidende opdracht museum 12 Binnenkort is nijntje jarig. Dat vindt zij erg leuk. Zij gaat dit

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12 Pagina 1 Didactisch materiaal Affiche, sterreflectoren, veiligheidsjasjes, van het sterzingen Projectfiche sterzingen 2015 Verkleedmateriaal voor Driekoningen CD met sterzangerslied Teksten van de liederen

Nadere informatie

Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels:

Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels: Koningsspelen quiz Benodigdheden: Dobbelsteen Kaartjes van de verschillende vragen (uitgesneden en gelamineerd) Antwoorden voor de spelleider (lekkere) beloning Leuke manier om punten te tellen Spelregels:

Nadere informatie

Koninginnedag 2013 Lessuggestie Inhuldigings-kijkwijzer groep 5-8

Koninginnedag 2013 Lessuggestie Inhuldigings-kijkwijzer groep 5-8 De inhuldiging van dichtbij Op 30 april is de inhuldiging van Willem-Alexander als onze nieuwe koning. Die dag heeft heel Nederland vrij. De kinderen in Nederland hebben ook nog vakantie in die week. Om

Nadere informatie

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens.

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens. LB -. Nederland doet niet mee > Lees Ruzie in Europa. Leg uit waarom Nederland toch met de oorlog te maken krijgt. Gebruik de volgende woorden: vluchten kamp voedsel België. In 9 krijgen twee landen ruzie

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

L E E R L I N G E N W E R K B L A D

L E E R L I N G E N W E R K B L A D L E E R L I N G E N W E R K B L A D Koning Willem I en zijn taarten Noem een paar Nederlandse politieke partijen: Partij van de Dieren VVD Nederland heeft een minister president, wie is onze minister president?

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

MULTATULI. Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar. Saïdjah en Adinda. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MULTATULI. Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar. Saïdjah en Adinda. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MULTATULI Saïdjah en Adinda Het beroemde liefdesverhaal uit Max Havelaar Uitgeverij Eenvoudig Communiceren De buffel De vader van Saïdjah heeft een Dat sterke beest trekt de ploeg door de zware aarde.

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Prinsjesdag A Tradities

Prinsjesdag A Tradities Prinsjesdag A Tradities Tradities De gouden koets, de Koningin, een grote troon, dames met prachtige hoeden op, de minister van Financiën met het koffertje. Het is weer Prinsjesdag. Op deze dag vertelt

Nadere informatie

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD 9 Muziek Orpheus voelt zich blij. Orpheus heeft ook veel geluk in zijn leven. Hij is de zoon van een koning. Hij ziet er goed uit. En hij kan iets wat haast niemand

Nadere informatie

door Sebastiaan Heins

door Sebastiaan Heins door Sebastiaan Heins 3 2 e druk november 2012 Sebastiaan J.R. Heins - 23 mei 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

DE KNAPPE KONINGIN ESTHER

DE KNAPPE KONINGIN ESTHER Online Bijbel voor kinderen presenteert DE KNAPPE KONINGIN ESTHER Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Koningin. Máxima. Hoe een burgermeisje koningin van Nederland werd

Koningin. Máxima. Hoe een burgermeisje koningin van Nederland werd Y V O N N E H O E B E Koningin Máxima Hoe een burgermeisje koningin van Nederland werd 3 Inhoud Voorwoord 6 Inleiding 12 1 Hoe het allemaal begon 16 2 De verloving 36 3 Het sprookjeshuwelijk 62 4 Máxima

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Verkiezingen 2010 EenVandaag Opiniepanel deelnemers 28 april 2010

Uitslag onderzoek Verkiezingen 2010 EenVandaag Opiniepanel deelnemers 28 april 2010 Uitslag onderzoek Verkiezingen 2010 EenVandaag Opiniepanel 27.000 deelnemers 28 april 2010 Hoeveel vertrouwen heeft u in Beatrix als koningin? Heel veel vertrouwen 28,9 Tamelijk veel vertrouwen 44,1 Niet

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

Nanne's reis. Piet Worm. bron Piet Worm, Nanne's reis. A.A.M. Stols, Maastricht dbnl / erven Piet Worm

Nanne's reis. Piet Worm. bron Piet Worm, Nanne's reis. A.A.M. Stols, Maastricht dbnl / erven Piet Worm Nanne's reis Piet Worm bron. A.A.M. Stols, Maastricht 1938 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/worm007nann01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Piet Worm 2 3 [Nanne's reis] Ik ken een lief

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie