Preek Romeinen 12: 1-21 Themazondag Leven uit de Bron Hart voor elkaar als Zijn volgelingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek Romeinen 12: 1-21 Themazondag Leven uit de Bron Hart voor elkaar als Zijn volgelingen"

Transcriptie

1 1 Preek Romeinen 12: 1-21 Themazondag Leven uit de Bron Hart voor elkaar als Zijn volgelingen Geliefde broers en zusters, jongens en meisjes, Dien God doordacht (vs. 1-2) Hoe kunnen wij God eren? Hoe ziet een eredienst er uit? Dat zijn belangrijke vragen als je nadenkt over de kerkdiensten op zondag. Hoe kunnen we de kerkdiensten zo vorm geven, dat het tot eer van God is? Voor de christenen in Rome was dit ook een belangrijke vraag. Zij waren tot geloof gekomen en wilden God nu eren. Maar hoe konden ze dat doen? Er waren genoeg afgodentempels in de stad waar ze konden offeren. Maar daar kwamen ze nu niet meer, nu ze Christus kenden als hun Heer. Hoe ziet een eredienst voor God er nu uit? En dan schrijft Paulus aan de christenen in Rome: Jullie zijn zélf het offer. Jullie moeten je eigen leven in dienst van God stellen. Als een levend, heilig, en God welgevallig offer! Want dat is de ware eredienst voor u. Zo vertaalt de Nieuwe Bijbelvertaling het. Ware eredienst. In het Grieks staat hierbij een woord waar het woord logisch van is afgeleid. Een logische eredienst. In de vorige Bijbelvertaling stond redelijke eredienst. En daarmee bedoelt Paulus niet dat we een rationeel geloof moeten hebben. Een logisch, redelijk geloof betekent niet dat het vooral iets van kennis moet zijn, van je hoofd. Nee, Paulus bedoelt hier dat je geloof doordacht moet zijn. Een geestelijk, doordacht geloof. Stel jezelf als offer in Gods dienst, want dat is doordachte eredienst. Met andere woorden, je moet goed nadenken over wat je gelooft. Je moet nadenken hoe je zo kunt geloven dat het een offer is voor God. Je moet ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is, staat er in vers 2. Dat is ook de hoofdreden waarom we als gemeente het jaarthema Leven uit de Bron hebben. Om samen goed na te denken hoe wij als gemeente God mogen dienen. Hoe wij ons hele leven in dienst van God mogen stellen als een offer voor God. En dat speelt zich dus niet alleen af in de kerkdiensten. Het dienen van God mag niet beperkt blijven tot de kerkdiensten. Nee, ons hele leven mag een geestelijk doordachte eredienst zijn. Leven uit de Bron, in je hele leven. Want God dienen, dat gaat over heel ons hart, heel ons verstand, en al onze krachten. God dienen, dat betekent dat je je altijd afvraagt: wat wil God van mij?

2 2 Wat is Hem welgevallig, wat is goed en volmaakt? En dat is dus een radicaal andere levenshouding dan wanneer je meegaat in de wereld om je heen. In onze cultuur is de hoofdvraag: wat is hip, wat is de laatste trend, wat is mode, hoe hoor ik erbij? Maar Paulus schrijft: Pas je niet aan aan de wereld, maar verander door je gezindheid te vernieuwen. Niet aanpassen, maar nieuw worden van binnen! Een andere manier van denken, een andere manier van leven. En dat is best moeilijk. Want we leven in deze wereld, en je kunt je daar niet aan onttrekken. Wij luisteren ook naar de radio, we kijken ook TV, we dragen dezelfde kleren als ieder ander. Wij zijn toch al verregaand aangepast aan onze wereld? En is dat dan slecht? Voor ouders is dit vaak ook een hele opgave. Want de dingen die je kinderen nu doen, die waren vroeger ondenkbaar. Wat vroeger als werelds werd gezien, lijkt tegenwoordig allemaal wel te kunnen. Wat kan je als ouders dan nog verbieden, en wat moet je allemaal maar toestaan? Het is belangrijk om dan te zien dat Paulus benadrukt dat het gaat om onze gezindheid. Het gaat om ons innerlijk, om ons hart. Waar laat je je hart door leiden? Als je opgaat in deze wereld, dan word je vooral warm van alles wat in onze leefwereld belangrijk is. De laatste mode, de laatste muziek. Dan spiegel je je aan de idolen van dit moment. Dat maakt je heel onrustig, want de idolen van dit moment zijn waarschijnlijk niet meer de idolen van volgende maand. Maar als je jezelf afvraagt wat God graag wil van je, dan sta je anders in het leven. Dan word je er warm van om zo te leven als God goed vindt. Dan klopt je hart voor God. Dan is de bijbel als Woord van God je spiegel en vraag je je af: is mijn leven een offer voor God? En daar mogen we met elkaar over praten. Als ouders met onze kinderen, als kinderen met onze ouders. Hoe is jouw leven een offer voor God? Als je naar je werk gaat, als je op school zit, als je uitgaat. Hoe leef je leven in dienst van God? Dat is geen saai leven, maar een heel bevrijdend leven. Daar mogen wij ook over doorspreken als broers en zusters. Hart voor elkaar betekent ook elkaar bevragen en bemoedigen om met beide benen in deze wereld te staan, zonder in deze wereld op te gaan. Dien God doordacht! met hart voor elkaar als Zijn volgelingen (vs. 3-8) Regelmatig vergelijkt Paulus de gemeente met een lichaam. Een sprekend voorbeeld!

3 3 Net zoals aan je lichaam verschillende lichaamsdelen zitten, die allemaal verschillende functies hebben, zo is de gemeente ook een samenhangend geheel, waarbij de leden verschillende functies hebben. Die samenhang, die komt van Boven. Die eenheid, die krijgen wij doordat wij van Christus zijn. We zijn voor eenheid afhankelijk van Christus. Als lichaam van Christus zijn we dus geen los zand. We mogen elkaar niet loslaten, maar zitten aan elkaar vast. Daarom schrijft Paulus ook in vers 3 dat niemand zichzelf hoger moet aanslaan dan verantwoord is. Ook in vers 16 benadrukt hij: wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. Met andere woorden, we mogen in het lichaam van Christus allemaal onze eigen, bescheiden plek innemen. En daar moet je jezelf soms toe zetten. Je kunt een duidelijke mening hebben, misschien denk je precies te weten hoe het moet of wat belangrijk is. Maar jij bent nooit de maatstaf voor de gemeente. De maatstaf is het geloof in Christus, dat je samen deelt. Samen zoek je ernaar wat voor God goed, volmaakt en welgevallig is. En God geeft ook de mogelijkheden om als lichaam goed te kunnen functioneren. In dat verband heeft Paulus het over de gaven die God ons geeft en die we daarom ook moeten gebruiken. En dan wil ik direct een misverstand uit de wereld helpen. Als Paulus het hier heeft over gaven, dan gaat het niet in de eerste plaats over onze capaciteiten. Waar wij bekwaam in zijn vanuit onszelf. Als Paulus dat wel zou bedoelen, dan zou het benoemen van die gaven ook leiden tot zelfverheerlijking. Kijk eens wat ik goed kan, dat ga ik gebruiken voor God! Paulus wil ons hier niet aanzetten tot een soort talentenjacht. Nee, Paulus bedoelt met gaven geschenken van God. Cadeaus van God. Dingen die God geeft door het geloof en die je vervolgens mag inzetten voor je broers en zusters. En soms sluiten die dingen aan bij wat je van nature al kunt. Als je bijvoorbeeld van nature een zorgzaam iemand bent, dan kan God door het geloof jou bekwaam maken om speciaal voor anderen te zorgen in de gemeente. Maar soms geeft God ook iets wat van nature helemaal niet bij je past. Denk aan de discipelen, die eenvoudige vissers waren, maar van God de gave kregen om te spreken in het openbaar. God geeft cadeaus die we moeten inzetten voor onze broers en zusters in de gemeente. En dat leidt daarom niet tot zelfverheerlijking, maar tot aanbidding van God. Daarin mogen we geen valse bescheidenheid hebben! Paulus noemt dan zeven cadeaus die God geeft in de gemeente. Niet om jezelf daarmee op de borst te slaan, maar om jezelf aan te spiegelen.

4 4 Gebruik ik mijn cadeaus eigenlijk wel tot opbouw van de gemeente? Heb ik met mijn gaven van God ook echt hart voor mijn broers en zusters? Spiegel jezelf er maar aan! Paulus noemt als eerste het cadeau van de profetie. Profetie gaat verder dan veel Bijbelkennis hebben. Het betekent dat de Heilige Geest jou helpt om Gods Woord toe te passen op het leven van anderen, zodat zij daardoor worden opgebouwd. Een woord namens God, gesproken op precies het goede moment. Leiding door de Geest! En Paulus noemt het cadeau van helpen in de gemeente. Alle vormen waarin je hulp en steun kunt geven. Denk in het bijzonder aan het ambt van diaken. Voor alle helpers in de gemeente geldt: Wees daarin bescheiden, help niet vanuit een nederige hoogmoed. Verder noemt Paulus het cadeau van onderwijzen. Als je dat mag doen, bedenk je dan dat het niet gaat om de leraar, maar om het onderwijs dat hij of zij mag geven. Paulus noemt ook het cadeau van aansporen. Dat kan troosten zijn, maar kan ook betekenen dat je kritische woorden spreekt. Het betekent dat je goed kunt ingaan op iemands situatie, dat je invoelend bent, en de relatie met de Heer op het oog hebt. Broers en zusters die dit cadeau hebben gekregen van God moeten zich daarom vooral ook inzetten op het gebied van het pastoraat. Daarna noemt Paulus het cadeau van weggeven. Denk hierbij vooral aan weggeven in materieel opzicht. De diakenen mogen dat namens de gemeente doen, maar sommige gemeenteleden krijgen van God de mogelijkheid dit ook persoonlijk te doen. Geven uit je overvloed, waarbij niet de gever centraal staat, maar de ontvanger. Paulus noemt vervolgens het cadeau van organiseren. Gemeenteleden die goed iets kunnen opzetten en mensen in beweging kunnen krijgen. Dat gaat niet alleen over ouderlingen, veel meer gemeenteleden hebben die gave! En ook al hebben zulke voortrekkers vaak een centralere, meer zichtbare rol, het is uiteindelijk bedoeld als dienst aan de hele gemeente. Tot slot noemt Paulus het cadeau van barmhartigheid. Gemeenteleden die speciaal kunnen omzien naar zieken, naar hen die rouwen, hen die eenzaam zijn, hen die arm zijn. Mooi dat Paulus zegt: als je dat cadeau hebt, wees dan blijmoedig! Ook al deel je verdriet en moeiten, wees wel blij van hart. Zo geeft Paulus ons een spiegel om in te kijken. Zeven cadeaus van God die je niet voor jezelf mag houden, maar die bedoeld zijn om in te zetten voor je broers en zusters in de gemeente. Hart voor elkaar als Zijn volgelingen. Allemaal verschillend, en toch in onze verscheidenheid één. Allemaal op onze eigen, bescheiden plek. Dien God doordacht, met hart voor elkaar als Zijn volgelingen, en

5 5 met oprechte liefde voor je naaste (vs. 9-21) Als je Romeinen 12: 9-21 leest, dan lijkt het wel een soort samenraapsel van allerlei opdrachten van Paulus. En toch is er één hoofdonderwerp dat Paulus hier speciaal uitwerkt. Namelijk dat onze liefde oprecht moet zijn. Zo begint Paulus het hoofdstuk ook. Hij beroept zich op Gods barmhartigheid als Hij de christenen erop wijst dat het hele leven een offer is voor God. Gods barmhartigheid, dat is Gods ontferming over ons, zijn liefde voor ons. God heeft ons oprecht lief. God doet nooit alsof. God is altijd eerlijk: in zijn toorn over de zonde, maar ook in zijn liefde voor de zondaar. En omdat God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij oprechte liefde hebben. Paulus werkt dat op drie manieren uit: Hart voor de Heer, hart voor elkaar als zijn volgelingen, hart voor zijn bevrijdende werk in de wereld. Hart voor de Heer: Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Waar word je van binnen warm van, waar laat je je hart door leiden? Als je leeft met Gods Geest, dan zet Hij jouw hart in vuur en vlam voor God. Dat is ook de enige manier om het vol te houden als christen. Vol te houden in het vechten tegen de zonde, maar ook om vol te houden als christen in onze maatschappij. Onze maatschappij wordt steeds harder en platter, ook naar christenen. Om daarin vol te houden, dat kan alleen als je je laat aanvuren door de Geest. Alleen dan kan je verheugd zijn door de hoop, standvastig zijn in tegenspoed, en onophoudelijk blijven bidden, vers 12. Paulus laat zien dat onze liefde ook alles te maken heeft met Hart voor elkaar. Een vers om speciaal bij stil te staan is vers 15: Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. Eén van de onderdelen van Leven uit de Bron is dat we aandacht hebben voor elkaars wel en wee als we elkaar ontmoeten. Ik merk dat dit bij sommigen vragen oproept. Moet ik dan al mijn zielenroerselen gaan delen? Sommige dingen houd ik liever voor mij En je hoeft ook niet alles te delen. Maar aandacht voor elkaars wel en wee is precies waar Paulus in vers 15 toe oproept. Je mag blij zijn met elkaar als er blije dingen zijn. En we mogen verdrietig zijn met elkaar om zo het verdriet te delen. Het is elkaar concreet tot hand en tot voet zijn in het lichaam van Christus. Zodat je God kunt danken en bidden voor je broers en zusters en je concreet kunt meeleven met elkaar. Niet alleen in het rondje wel en wee, maar ook de week er na. En daarna. Tot slot laat Paulus zien dat onze liefde alles te maken heeft met Hart voor Gods bevrijdende werk in de wereld. Je mag uitstralen dat Gods liefde jou heeft veranderd.

6 6 Dan heb je zelfs liefde voor mensen die jou dwars zitten, die jou kwaad doen. Dat is moeilijk, want het liefst zou je je gram willen halen. Maar Paulus wijst ons er op dat we geen kwaad met kwaad moeten vergelden. Stel, voorzover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. Dat betekent, dat je als christen altijd de vrede moet aanbieden.. Ook al wordt die misschien geweigerd. Jij doet er van jouw kant alles aan om te verzoenen, om vrede te stichten. Soms wordt je enorm gekwetst door een ander. Soms wordt je groot onrecht aangedaan. God zegt dan niet: dat moet je allemaal maar slikken. Maar God zegt wel: Laat wraak aan Mij over. Probeer jij mijn liefde te laten zien. En dan haalt Paulus in vers 20 letterlijk Spreuken 25 aan: Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapel je gloeiende kolen op zijn hoofd, en de HEER zal je belonen. Als je telkens de vrede aanbiedt, als je telkens liefde toont aan anderen die jou kwaad doen, zullen ze beschaamd staan. Ze zullen zich afvragen: waarom is hij of zij zo goed voor mij, terwijl ik hem of haar zo dwarszit? Leven in Gods liefde, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je het gevoel hebt dat het kwade jou overkomt. Maar God belooft ons de kracht te geven die wij nodig hebben. Zodat wij als burgers van Gods Koninkrijk mogen laten zien dat in Zijn Koninkrijk vrede en liefde de dienst uitmaken. Door lief te hebben laten we zien wat Gods doel is met deze wereld. Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. Christus heeft voor ons het kwade overwonnen aan het kruis. Daarom mogen wij door goed te doen het kwade overwinnen. Niet uit eigen kracht, maar uit Christus kracht. Leven uit de Bron. Want dat is onze geestelijke doordachte eredienst. Amen. Deze preek is geschreven door ds. Peter Hommes, predikant in GKV Leerdam. Op deze preek rust auteursrecht. Ik waardeer het daarom om vooraf geïnformeerd te worden wanneer deze preek wordt gebruikt voor bijbelstudie, preeklezen of andere doeleinden. Peter Hommes Boeylaan BX Leerdam T E. predikant@gkvl.org

27 mei uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Mijndert Blijdorp

27 mei uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Mijndert Blijdorp 27 mei 2018 10.00 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Mijndert Blijdorp Orde van dienst: Welkom GK 8a (GK06 gz145) Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam Wet GK 16a (PvN 16)

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Deel je levensvisie... Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis het liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher In deze dienst gaan we Janine van der Kamp bevestigen als ouderling

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema:

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema: Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp Thema: Welkom Aansteken van de Paaskaars & Lezen van het gedicht door Merel en Ezra Kaars, jij mag branden in ons midden; branden bij

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Themadienst Vergeving en verzoening

Themadienst Vergeving en verzoening Themadienst Vergeving en verzoening Opw 727 Ps 33: 7,8 Gz 313: 1,3,5,7 Ps 40: 3,4 ELB 435 Ps 133 Opw 687 Opw 734 @ Mededelingen Voorganger : ds Wim Louwerse Schriftlezing : Gera Geleijns Opw 727 Ps 33:

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk?

ZONDAG 17 november 2013. Wie is arm wie is rijk? ZONDAG 17 november 2013 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Wie is arm wie is rijk? Dienst van bevestiging: mw. Aaltje Timmerman tot ouderling Eredienst. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 17 februari 2013, Zwijndrecht. Zingen voor de dienst, vanaf plm. 16.15 (band):

Liturgie voor de middagdienst van 17 februari 2013, Zwijndrecht. Zingen voor de dienst, vanaf plm. 16.15 (band): Liturgie voor de middagdienst van 17 februari 2013, Zwijndrecht Zingen voor de dienst, vanaf plm. 16.15 (band): Opwekking 334 Opwekking 710 Opwekking 518 Opwekking 553 Votum en zegengroet Zingen: Psalm

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

[Deze preek is oorspronkelijk geschreven bij de bevestiging van ambtsdragers. Maar ik heb m aangepast en gebruikt voor andere diensten]

[Deze preek is oorspronkelijk geschreven bij de bevestiging van ambtsdragers. Maar ik heb m aangepast en gebruikt voor andere diensten] [Deze preek is oorspronkelijk geschreven bij de bevestiging van ambtsdragers. Maar ik heb m aangepast en gebruikt voor andere diensten] Liturgie ochtend Votum Vrede-/zegengroet Genade, barmhartigheid en

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 3 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 12 t/m 14 In werkboek 3 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. Jullie weten waarom

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Gods Gerechtigheid GENADE - VIEREN RECHT DOEN ECHT VERANDEREN

Gods Gerechtigheid GENADE - VIEREN RECHT DOEN ECHT VERANDEREN Gods Gerechtigheid GENADE - VIEREN RECHT DOEN ECHT VERANDEREN Lucas 4 Jezus in de synagoge in Nazareth Deuteronomium 16 Feesten en Gerechtigheid Romeinen 12 Echte verandering Deuteronomium 16 U moet voor

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Hoe kunnen we dit praktiseren? Wat is hierbij van belang? Waar dienen we voor onszelf op te letten?

Hoe kunnen we dit praktiseren? Wat is hierbij van belang? Waar dienen we voor onszelf op te letten? 1 2 het functioneren van geestelijke gaven in de gemeente, gaat het over het functioneren van geestelijke mensen in het lichaam van Christus. Jezus wil alle mensen die tot Hem komen een plaats geven in

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, 1 Preek bidden 1 HC 45-116, 46-120, Lucas 10,38-11,13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten in ons midden, Als je christelijk bent opgevoed, dan leer je als kind al van je ouders dat je moet bidden.

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, zegt de Heere.

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, zegt de Heere. - 1 - Overwin het kwade door het goede In Romeinen 12:21 staat: Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. Het is hier op aarde een strijd tussen goed en kwaad. Het kwaad

Nadere informatie

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, spreekt de Here.

Overwin het kwade door het goede. Ik zal het vergelden, spreekt de Here. - 1 - Overwin het kwade door het goede In Romeinen 12:21 staat: Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede. Het is hier op aarde een strijd tussen goed en kwaad. Het kwaad

Nadere informatie

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT De wortel van zelfhaat De eerste zonde; verlangen als God te zijn; de ontkenning van wie je bent Eerste gevolg van de zonde: Schaamte voor je lichaam

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

GKv Barneveld-Voorthuizen

GKv Barneveld-Voorthuizen GKv Barneveld-Voorthuizen Notitie Jongerenwerk 16+ v0.4 25-11-2014 Piet Noppers Notitie Jongerenwerk 16+ 1 Inhoud Voorwoord...3 Wat zegt de bijbel over de gemeente en jongeren?...4 Waarom deze notitie?...5

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen.

Wat is JATOV? Jatov wordt uitgegeven in vier delen. In ieder deel staat één woord centraal. De opbouw is als volgt: kennen. Bijbel te lezen. JaTov 1 Inhoud Wat is Jatov? 5 Wat betekent Jatov? 6 Voor jou 8 1. Het doel 10 2. De Bijbel 16 3. Wat is zonde? 22 4. FF Checken 28 5. Redding 30 6. Geloof 36 7. Vergeving 42 8. FF Checken 48 9. Bidden

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Een paar indringende vragen 1. Geloof je dat ieder mens de boodschap van het Evangelie nodig heeft? 2. Stel dat iemand je de vraag stelt wat jouw geloof inhoudt, heb je dan een antwoord? 3. Ervaar jij

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie. Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte leven

De rijkdom van het evangelie. Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte leven 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte leven

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Lokatie : Julianakerk Voorganger : mevrouw C. Schouwstra Organist : de heer Jan van den Brand DE VOORBEREIDING ORGELSPEL. Welkom door de Kerkenraad

Lokatie : Julianakerk Voorganger : mevrouw C. Schouwstra Organist : de heer Jan van den Brand DE VOORBEREIDING ORGELSPEL. Welkom door de Kerkenraad EREDIENST, zondag 8 september 2013 Lokatie : Julianakerk Voorganger : mevrouw C. Schouwstra Organist : de heer Jan van den Brand DE VOORBEREIDING ORGELSPEL Welkom door de Kerkenraad Intochtslied Psalm

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Preek 2 Korintiërs 5: 11-6:13 (tekst: vs. 14-17) Gemeente van onze Heer, gasten in ons midden, De liefde van Christus

Preek 2 Korintiërs 5: 11-6:13 (tekst: vs. 14-17) Gemeente van onze Heer, gasten in ons midden, De liefde van Christus 1 Preek 2 Korintiërs 5: 11-6:13 (tekst: vs. 14-17) Gemeente van onze Heer, gasten in ons midden, De liefde van Christus Waarom zou je evangeliseren? Op deze zondag denken we er over na hoe we hart kunnen

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk

BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God. Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk BIJBELSTUDIE Hoe versterk ik mijn relatie met God Door het jongerenbestuur van de Moeder Godskerk 1 GEBED 2 Welkom Hoe versterk ik mijn relatie met God Methodes en technieken delen hoe dit te bereiken

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan naar Zr. D. Hobbelink - Weijma. Nieuw liedboek 174: 1 >

Mededelingen. De bloemen gaan naar Zr. D. Hobbelink - Weijma. Nieuw liedboek 174: 1 > Mededelingen De bloemen gaan naar Zr. D. Hobbelink - Weijma Nieuw liedboek 174: 1 > Naäman woonde in het land naast Israël. Hij werkte in het leger, hij was generaal. Hij won in elk gevecht, hij was een

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk

Welkom in de Pauluskerk Welkom in de Pauluskerk Zondag 26 oktober 2014 Uw Voorganger: Ds H.J. Reinders Organist: Gert Stad Zingen: NLK 146c vers 1, 3 en 4 Zingen: NLK 146c vers 1, 3 en 4 Zingen: NLK 146c vers 1, 3 en 4 Welkom

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld.

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Prijs en dank God Bid met en voor elkaar Romeinen1:18 32 1 Op welke manier kan ieder mens zien dat

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

Liturgie en preek leerdienst P van T.U.L.I.P. maart 2011 -GKv te Westeremden, 20-03-2011, 14.30u -GKv te Loppersum, 20-03-2011, 16.30u.

Liturgie en preek leerdienst P van T.U.L.I.P. maart 2011 -GKv te Westeremden, 20-03-2011, 14.30u -GKv te Loppersum, 20-03-2011, 16.30u. Liturgie en preek leerdienst P van T.U.L.I.P. maart 2011 -GKv te Westeremden, 20-03-2011, 14.30u -GKv te Loppersum, 20-03-2011, 16.30u Liturgie: Welkom en mededelingen door ouderling Votum en zegengroet

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie