WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE"

Transcriptie

1 WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MEI 2013

2 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van House of Hope, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier De afgelopen weken hebben de kinderen van House of Hope hard gewerkt aan dit magazine, met als thema de wijk! Ze hebben elkaar geïnterviewd, zijn de straat op gegaan om met bewoners te praten, ze zijn bij de brandweer op bezoek geweest, hebben gesproken met de bedrijfsleider van de grootste kringloopwinkel in de wijk en ze hebben zelfbedachte, grappige verhalen geschreven. Het was leuk, druk, gezellig en hard werken! De kinderen hebben superveel geleerd: ze weten hoe ze moeten interviewen, dat doorvragen belangrijk is, kunnen nu bijna net zo goed fotograferen als een echte fotograaf en ze hebben hun wijk beter leren kennen. Deze juf presenteert dit magazine dan ook namens de kinderen met heel veel trots. Goed gewerkt jongens en meisjes en veel leesplezier! Juf Lianne

3 DE REDACTIE VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR... Jaouad Wanneer ben je geboren? Op 30 juli Wat vind je van de scholen in onze wijk? Klein beetje goed, omdat ze niet veel aandacht geven. Uit welk land kom je? Marokko. Kaoutar Wat vond je van de workshop? Ik vond het heel erg leuk. Wat vond je het allerleukste? Dat we naar de brandweer gingen en we in alle kamers mochten kijken en een rondleiding kregen, dat was superleuk. Wat heb je geleerd? Dat je onbekende mensen, als je het netjes vraagt, alles mag vragen en de verschillende fotoshoots. Yeliz Vind je het leuk om in de Tarwewijk te wonen? Ja, heel leuk, het is een leuke wijk. Wat ga je later worden als je groot bent? Zuster, omdat ik het wil. Wat vond je van de workshop? Heel leuk, omdat we elkaar konden interviewen en het leukste vond ik dat we naar de brandweer gingen. Jasmina Wat wil je later worden? Zangeres en drummer. Welke kleuren vind je mooi? Paars en goud en groen zijn mijn lievelingskleuren. Heb je goede vrienden? Ja, Gusuna, Enselena en Jennifer zijn mijn beste vriendinnen. Ishika Hoe heten je vrienden? Jasmina en Bettany. Welke talen spreek je? Nederlands en Surinaams. Wat kan er beter in de wijk? Dieven aanpakken. Bettany Wat doe je in je vrije tijd? Buiten spelen en soms leren. Hou je van dieren? Ja, omdat ze schattig zijn. Wat vind je van de scholen? Leuk, omdat je veel kunt leren op school. Sabaoth Wat doe je in je vrije tijd? Tv kijken en computeren. Wat vind je van de wijk? Ik vind de wijk goed, maar de mensen moeten beter opletten. Wat vind je van je buren en waarom? Ik vind mijn buren leuk, ze zijn heel aardig. Clayton Wat vind je van de wijk? Ik vind de wijk leuk, vooral de speeltoestellen die voor House of Hope staan. Uit welk land kom je? De Dominicaanse Republiek. Wat vind je leuk? Meisjes, ik heb ook verkering.

4 DE REDACTIE STELT ZICH VOOR... Nesrin Wat vind je van de speeltuin? Ik vind de speeltuin heel leuk. Is het schoon bij jou in de straat? Ja, maar wij wonen ook vlakbij de Roteb. Zacherias Wat vond je van de workshop en waarom? Ik vond het leuk om foto s te maken. Wat vind je van de speeltuin? Er zijn best wel wat dingen kapot, dat vind ik niet goed. Wat is je lievelingshobby? Voetballen. Ayfer Wat vind je van de wijk? Ik vind het hier leuk, omdat ik me veilig voel. Vind je school leuk? Ja, ik kan er veel leren dus dat vind ik leuk. Wat vind je het leukste aan de wijk? De speeltuinen, omdat je daar kan spelen. Firdaouss Vind je de wijk mooi? Niet echt. Speel je graag in de speeltuin? Ja, in speeltuin Tarwewijk omdat het daar erg veilig is. Vind je het veilig in de wijk? Niet echt, ik zie vaak dronken mensen. Vind je het schoon? Ja, ik vind het heel schoon! Leomar Wat vind jij van de speeltuin? Leuk omdat je er veel verschillende dingen kunt doen. Heb je vriendelijke buren? Ja, hele vriendelijke. Ze schreeuwen nooit. Wat vind je van de Nettomarkt? Geweldig. Omdat je daar goed je schoenen kunt laten maken. Wat vind je van je school? Leuk, ik kan daar veel dingen leren. Maissa Wat vind je van de wijk? Ik vind de wijk leuk omdat er veel speeltuinen zijn en plekken om te spelen. Vind je de speeltuinen ook veilig? Ja, je kunt er rustig spelen, ik voel me daar veilig. Wat vind je van de Nettomarkt? Leuk, omdat je er heel veel spullen kunt kopen. Ayoub Vind je de Tarwewijk een leuke wijk? Ja, best wel. Wat vond je het leukste tijdens de workshop? Het bezoek aan de brandweer. En wat vond je daar het allerleukste? Dat we in de hoogwerker mochten, toen gingen we heel hoog en zag je heel veel van Rotterdam.

5 zelf schrijven Journalistiek Bea Bazel Bea Bazel had altijd al musicalster willen worden. Ze wil graag zingen, want dat vindt ze leuk. Bea ging een plek zoeken waar ze kon zingen. Ze ging naar Ahoy en vroeg daar of ze wat mocht zingen. De mensen van Ahoy zeiden tegen haar: toe maar, zing maar wat. Toen begon Bea te zingen en de vrouw van de Ahoy zei tegen haar: Je kan heel mooi zingen, je mag meedoen in onze show. Bea Bazel was heel blij en kreeg zelfs een prijs. Ze ging feest vieren en at heel veel taart. Zoveel taart dat ze er zelfs een beetje ziek van werd! draait om verhalen van echte mensen uit de wereld om ons heen. Maar soms is het ook heel leuk om zelf een verhaal te verzinnen en mensen te bedenken. En dat hebben we gedaan. Lees hier drie leuke, spannende en grappige verhalen die we zelf hebben bedacht! Zac en zijn vader De ouders van Zac zijn al een tijdje gescheiden en Zac wil graag dat zijn vader een leuke vriendin krijgt. Zac gaat naar de supermarkt met zijn vader en ziet daar een mooie vrouw. De vader van Zac vraagt gewoon: Wil je met mij? De vrouw zegt: Ik denk het wel. De vader geeft zijn telefoonnummer aan de mevrouw en zegt dat ze hem maar moet bellen. De mevrouw probeert hem te bellen en te bellen, maar het telefoonnummer doet het niet! Omdat de vader niet gebeld wordt, gaat hij zelf maar zoeken en hij vond haar. Ze was boos, ze gingen veel ruzie maken, een hele dag maakten ze ruzie. Maar toen gaf de vader haar een zoen en was ze niet meer boos. Het was weer goed en de vader van Zac had eindelijk een vriendin. KiKi en Katherine Katherine stond s ochtends op en haar kat Kiki was nergens te vinden Ze roept daarom de naam van haar kat: Kiki! Kiki! Waar ben je nou? Ze zocht en ze zocht maar kon haar niet vinden. Misschien is Kiki weggelopen omdat ze voelde dat Katherine haar naar het asiel wilde brengen. Katherine vond haar kat wel leuk, maar ze vond dat ze een beetje stonk. Katherine vond haar kat op straat en ging met haar naar het asiel. Onderweg werden Katherine en Kiki aangereden door een auto en Kiki de kat was gewond! Een mevrouw die voorbij liep, zag dat en belde het dierenziekenhuis. In het dierenziekenhuis deden ze onderzoek en maakten ze Kiki beter. Katherine was niet gewond, maar was ook niet bij haar kat. De mevrouw die de dierenambulance had gebeld, werd het nieuwe baasje van Kiki. Kiki is heel blij met haar nieuwe baasje, want die is veel liever dan Katherine. Kiki speelt nu nog meer.

6 straat interviews Echte journalisten durven iedereen te interviewen. Maar dat is natuurlijk wel een beetje spannend. Om dit te oefenen, gingen we de straat op en spraken we mensen uit de wijk aan, voor een echt straatinterview! Mevrouw Rijsdijk SHEILA Vindt u het leuk in de wijk? Ja. Wat doet u voor het milieu? Niet zoveel. Wat vindt u van de scholen? Wel goed. Vindt u de wijk veilig? Ja, ik voel me hier veilig. cencinal Vindt u het leuk in de wijk? Ja. Vindt u de supermarkt goed? Ja. Wat vindt u van uw buren? Ik vind mijn buren wel aardig. Vindt u het hier veilig? Valt mee. Het is voor 50% veilig en voor 50% niet veilig. Vindt u het leuk in de wijk? Ja, het is een sociale wijk en dat vind ik leuk. Vindt u de supermarkten goed? Ja, ik vind het wel lekker goedkoop. Wat doet u aan het milieu? Ik gooi alles weg waar het hoort. Glas in de glasbak en papier in de papierbak. Dan krijg je geen rotzooi. Wat vindt u van uw buren? Ik heb fijne buren. Je moet een beetje geven en nemen, dan komt het goed. Wat is uw lievelingsplek? Mijn eigen huisje in mijn eigen straat, de Brielselaan. Daar voel ik me veilig en thuis. Vindt u de scholen leuk en leerzaam? Natuurlijk. Daar leer je lezen, schrijven en rekenen. rosita Hoe oud bent u? 28 jaar. Wat vindt u van de wijk? Ik vind dat we een hele gezellige wijk hebben. Vindt u de wijk veilig? Nou, ik ben een overbezorgde moeder, dus ik vind geen enkele wijk veilig! Mogen we u op de foto zetten? Maak maar een foto van mijn kinderen, daar ben ik trots op. De kinderen van Rosita.

7 ben Robin Vindt u het leuk in de wijk? Jazeker, het is erg gezellig. Wat vindt u van u buren? Dat zijn lieve mensen. Ze houden alles netjes en ze zijn aardig. Wat is uw lievelingsplek? Ik vind de hele wijk wel leuk. Vindt u de scholen leuk en leerzaam? Ja, je kunt er spelen en leren. Vindt u het leuk in de wijk? Ja, ik vind het leuk hier. Alles is lekker dichtbij. Wat is uw lievelingsplek? Café Charlois, ik houd wel van een biertje drinken en het is vlakbij. Wat vindt u van uw buren? Aardig, ik heb nog nooit last van ze gehad. Vindt u het veilig hier? Ja, mij is nog nooit wat gebeurd. Jose Miguel Wat vindt u van de wijk? Vroeger was het leuker, nu zijn er teveel overvallen en rijden mensen te hard. Wat vindt u van de supermarkt? Wel goed, al wordt het nu wel een beetje te duur. Wat doet u voor het milieu? Ik gooi zelf nooit papier op de grond en ruim soms zelfs papiertjes op. Wat is uw favoriete plek in de wijk? Zuidplein. Maar als het mooi weer is, fiets ik graag door de hele wijk. Vindt u het hier veilig? Nou, niet heel erg. Vooral s avonds is het niet heel veilig. Ik was zelfs getuige van een vechtpartij en toen moest ik een verklaring afleggen op het politiebureau.

8 Het was een spannende dag toen we bij de Brandweer op bezoek gingen. We kregen een rondleiding door de hele kazerne, mochten in de hoogwerker, gingen in de brandweerbus, mochten met de waterslang spuiten en brandweerman André beantwoordde al onze vragen. op bezoek BIJ DE BRANDWEER WIE BENT U? Mijn naam is André Melissant en ik ben 40 jaar oud. Hoe lang werkt u hier? Ik werk nu zeven jaar bij de beroepsbrandweer. Wilde u altijd al brandweerman worden en waarom? Nee, ik had vroeger nooit het idee om brandweerman te worden, maar nu ik het ben, ben ik blij met deze baan. Vindt u het leuk hier en zwaar en waarom? Ik vind het ontzettend leuk werk om te doen, af en toe is het zwaar maar samen met mijn collega s is het goed te doen. Het is ook een spannend beroep omdat je s morgens niet weet wat je s middags gaat doen. Hoe ontstaat brand? Brand ontstaat door een combinatie van een brandbare stof (hout of papier bijvoorbeeld), zuurstof (de lucht die we allemaal inademen om te kunnen leven) en een ontbrandingstemperatuur (dat is verschillend per brandbare stof, papier brandt makkelijker dan hout). Deze drie elementen heb je dus nodig voor brand. Dit noemen wij de branddriehoek. Hoe houden we ons huis brandveilig? Door rookmelders te plaatsen, de brand wordt dan eerder ontdekt en s nachts word je dan ook wakker als er brand uitbreekt. Waarom hebben jullie zulke pakken aan? Als wij een brandend huis binnengaan om mensen te redden kan het in dat huis heel erg heet zijn, omdat wij zulke pakken dragen blijven wij toch beschermd. Maar het is niet zo dat wij met die pakken door het vuur kunnen lopen. Waarom hebben jullie een harde helm? Om ons hoofd te beschermen als er iets naar beneden valt en ook ter bescherming tegen de hitte van de brand.

9 Waar halen jullie al dat water vandaan? Als je op straat loopt, zie je vaak ovale of rechthoekige ijzeren deksels in de straat, daaronder zit de brandkraan, daar kunnen wij ons opzetstuk op plaatsen en op die manier het bluswater via de pomp van de brandweerwagen op het vuur spuiten. Zit er schuim in de bussen die jullie bij je hebben? Wat is dat precies? Wij hebben verschillende soorten bussen, niet elke brand kun je namelijk met water blussen, daarom hebben we een poederblusser, een schuimblusser en een CO2 blusser (dat is een blusgas). Heb je een keer iets fout gedaan en wat is er toen gebeurd? Nee, ik heb nog nooooit iets fouts gedaan, eh denk ik Als wij brandweer willen worden, wat hebben we dan nodig? Doe vooral goed je best op school. En als je bij de brandweer wil gaan werken moet je ook een aantal opleidingen volgen bij ons op de brandweerschool, dus dat kan ik aanraden. En zorg dat je veel beweegt, want als brandweerman moet je ook wel een goede conditie hebben. Doen jullie ook andere dingen dan blussen? Wij doen zeker ook andere dingen dan alleen blussen. Als er bijvoorbeeld een auto-ongeluk is en het dak moet eraf om de passagier te redden, verwijderen wij het dak. Maar we komen ook wel eens langs om een kat uit een boom te halen, bij wateroverlast, we halen bomen weg na een storm of bevrijden mensen uit een lift als de lift het niet meer doet. We helpen ook als de ambulance iemand naar het ziekenhuis moet vervoeren en die persoon niet via de trap naar beneden kan. Dan vervoeren wij die persoon met de ladderwagen. Al deze dingen doen we eigenlijk vaker dan branden blussen. Doen jullie ook aan gewichtheffen? Er zijn collega s die dit doen maar ik hou zelf meer van voetballen, dat doen we dan ook als we gaan sporten.

10 PIEKFIJNE REPORTAGE TWEEDEHANDS WINKELEN Hoe oud bent u en hoe lang werkt u al hier? Ik ben 35 jaar oud en werk hier ongeveer een jaar. De Piekfijn is een grote winkel in onze wijk waar je tweedehands spullen kunt kopen. Mensen winkelen hier omdat ze van oude spulletjes houden, omdat ze iets unieks willen hebben of omdat ze niet zoveel geld hebben. Het is dus superfijn dat Piekfijn er is en daarom gaan wij er even een kijkje nemen. We mogen Peter, de bedrijfsleider, interviewen! Bent u getrouwd? Ja, ik heb een lieve vrouw. Wat voor spullen verkoopt de Piekfijn allemaal? Wij verkopen van alles: banken, stoelen, tafels, fietsen, televisies, kleding, bruidsjurken, schoenen, tassen, bestek, glazen, speelgoed. Bijna alles wat je kunt bedenken. Bedrijfsleider Peter en de Wijktijgers. Hoe komen jullie aan de spullen? Alle mensen in Rotterdam kunnen ons bellen en dan halen we met busjes de spullen op, die worden naar een grote loods bij het Kleinpolderplein gebracht. En dan kunnen de bedrijfsleiders van de verschillende Piekfijn winkels bij de loods bestellen wat ze willen. Hoeveel banken, hoeveel fietsen, hoeveel tafels, enzovoort. Het gebeurt ook dat mensen hun spullen zelf naar de winkel brengen. Krijgen jullie ook weleens vieze spullen of maken jullie dat schoon? Van tevoren vragen we wel hoe de spullen eruit zien en als de spullen vies zijn, komen we ze niet halen. Als mensen zelf spullen komen brengen en ze zijn vies, kijken we of we het schoon kunnen krijgen en anders gooien we het alsnog weg.

11 Hoeveel klanten komen hier? We hebben best veel klanten, er zijn ongeveer 1500 mensen per week die hier iets kopen. Vindt u het leuk om hier te werken? Ik vind het heel leuk om hier te werken. Het is erg divers, omdat we zoveel verschillende dingen verkopen. En het is divers omdat er veel verschillende mensen komen winkelen. Heeft u ooit ruzie gehad met een klant? Net als in elke winkel zijn ook hier weleens lastige klanten. Het is een keertje gebeurd dat een klant boos op mij werd omdat hij de prijs van een artikel te hoog vond. Ook lopen er weleens mensen weg met iets, zonder te betalen. En dat vind ik natuurlijk niet leuk. Heeft u zelf tweedehands spullen in huis? Jazeker, soms zelfs een beetje teveel, vindt mijn vrouw. Als ik iets moois zie, kan ik het natuurlijk niet laten staan. Laatst heb ik een mooi teak tafeltje gekocht. Hoeveel mensen werken hier? Er werken zeven mensen vast en we hebben ook veel vrijwilligers. Wat is het zwaarste dat u ooit heeft verkocht? We krijgen best wel veel zware meubels hoor. Maar we hebben weleens een ijzeren, lage kast voor tegen de muur verkocht, die moesten we met een paar man tillen, ik denk dat die kast wel 100 kilo woog. Wat is het duurste dat u ooit verkocht heeft? Een wandkast van 300 euro.

12 JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: - JE MAG ONS OOK BELLEN: Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL VOORWOORD We zijn langs geweest in Ahoy Rotterdam waar het talentenfestival

Nadere informatie

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Villa 7 - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Van de kinderredactie

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Supernieuws - December 2009 Vindt, onderzoekt en zet op papier! Even voorstellen De redactie van SUPERNIEUWS Straatinterviews Op bezoek bij de brandweer

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan!

Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan! Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan! Achtbaan Bouwen 4/5 Weken geleden ging heel groep 8 een achtbaan bouwen. Elke week gingen we verder aan de achtbaan. Het was van papier

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles.

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. MIJN LAND Oh mijn land Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Oh mijn land Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. Oh mijn land Ik mis mijn familie. Mijn vrienden,

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK!

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! SCHOON DOOR DE WIJK DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! IN DIT MAGAZINE KUNSTENAARS IN DE KAPSALON DE GROENE KLUSJESMAN NAAR HET FEYENOORD-STADION WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE APRIL

Nadere informatie

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag.

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag. vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof ouplet Brandweerman Intro D7 G man, Refrein brand -weer - man. Red die kat, Brand-weer Œ Œ Œ G Œ Ó als je kan. Zet je lad - der neer en draag snel

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE FEBRUARI 2013 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Oscar Romeroschool,

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang

De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang De pianomannen We waren naar de Tiliander in Oisterwijk geweest. We hadden daar een voorstelling gezien van 2 pianomannen. We moesten best lang wachten tot we erin konden. Onze klas mocht als eerste de

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Jouw toekomst start op Eijkhagen.

Jouw toekomst start op Eijkhagen. Jouw toekomst start op Eijkhagen. Charlemagne College Eijkhagen is een school voor voortgezet onderwijs in Landgraaf. Je kunt bij ons naar het vwo, het tweetalig vwo, de havo of het vmbo-tl. Ons motto

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie