nieuwsbrief Volle kracht vooruit Opleidingen Onrust In Limburg Arnhem in het nieuw Een goed gesprek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nieuwsbrief Volle kracht vooruit Opleidingen Onrust In Limburg Arnhem in het nieuw Een goed gesprek"

Transcriptie

1 nieuwsbrief Nummer 2 vrijdag 25 juli 2008 Volle kracht vooruit Opleidingen Minister Verburg heeft ons vorig jaar een belofte gedaan. Vandaag kan ze die inlossen. Onrust In Limburg De Tweede kamer, de minister van Verkeer, beleidsmedewerkers van twee ministeries, het bestuur van de FNV: allemaal in de weer met de problemen van de Dierenambulances in Limburg. Hoe loopt het af? Arnhem in het nieuw Christ Verschuure heeft de burgemeester van Velp aan een touwtje Een goed gesprek Twee heren, Frank Dales en Hugo Schraders, plaatsen de voeten op tafel voor een goed gesprek in de herenkamer Dag mensen, Een goede scholing van onze medewerkers op de Dierenambulances is van het grootste belang. Zij zijn onze vooruitgeschoven posten. Als burgers enthousiast zijn over het werk van de Dierenambulance in hun omgeving (of daar klachten over hebben komt helaas ook voor..), dan hebben ze het in 99 van de 100 gevallen over de manier waarop onze medewerkers hun taak verrichten. Daarom heeft de realisatie van een goede opleiding voor ambulancemedewerkers voor de FDN een hoge prioriteit. In deze nieuwsbrief geef ik u de stand van zaken. Marga van Kommer, FDN bestuurslid Opleidingen

2 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli Opleidingen Zo is het gekomen "Minister Verburg heeft tijdens een werkbezoek aan de Dierenambulance Kennemerland in Heemskerk toegezegd te helpen bij het opzetten van een speciale vakopleiding voor dierenambulances. De minister vraagt de Faculteit Diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit Utrecht een cursus te ontwikkelen voor medewerkers van dierenambulances die op de wagens eerste hulp aan dieren verlenen. Bij deze cursus kan rekening worden gehouden met de specifieke omstandigheden bij dierenambulances". Persbericht Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit najaar 2007 en nu is de minister weer aan zet! Nadat het bestuur van de FDN er in geslaagd was de toen nieuwe minster van LNV te strikken voor een werkbezoek aan een van de FDN Dierenambulances, kwam de ontwikkeling van een vakopleiding in een stroomversnelling. Vanaf dat moment is er door heel veel partijen hard aan getrokken. Het gevolg: alle benodigde stukken liggen bij het ministerie van LNV, de ambtelijke voorbereidingen zijn afgerond, de minister kan de opdracht tekenen. Als onze bron goed is geïnformeerd zal dat 25 juli kunnen gebeuren. Wat gaat de vakopleiding inhouden? In de loop van de voorbereidingen is het voornemen van de minister losgelaten om de Rijksuniversiteit Utrecht te vragen de opleiding te ontwikkelen. In plaats daarvan zijn drie opleidingsinstituten door LNV gevraagd een opzet voor de vakopleiding te ontwikkelen. Aan de hand van een checklist., die op pagina 3 staat samengevat.

3 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli juli 2008: Commissie Opleidingen aan het werk In het FDN beleidsplan was voorzien in de vorming van een commissie Opleidingen. Die kan ik nu aan u voorstellen: Wilfred Roelink, DA Zuid West Veluwe, Ellis Magnee, DA Noord Limburg Marijke Heijt, DA Veenendaal Jan Tjeerdsema, DA Almelo Naast kennismaken met elkaar en uitwisseling van informatie over de stand van zaken, is in de eerste bijeenkomst meteen besloten, dat er volgende maand twee voorstellen op tafel zullen liggen: 1 hoe nu inhoudelijk verder, en 2 een plan voor de besteding van de voor de vakopleiding geoormerkte gelden (afkomstig van de Stichting Wilhelmina Davyt Keuchenius, nu bij Dierenbescherming Nederland geparkeerd). Er zullen nog veel vragen rijzen als de cursus echt gaat worden geschreven. Daar zullen we met onze neus bovenop zitten. Ik prijs me gelukkig, dat ik dat kan doen samen met deze commissie Opleidingen. Dat moet goed gaan! Marga van Kommer Checklist vakopleiding medewerker dierenambulance Vervoersfunctie, waarbij men te maken heeft met specifieke omstandigheden, op welke manier kan het betreffende dier zo spoedig mogelijk en veilig (voor mens en dier) worden vervoerd naar ofwel opvangcentra/asielen dan wel in het geval van letsel naar de dierenarts. Dus: a. (in)vangen en hanteren van dieren b. fixeren, stabiliseren en beperkt verbandleer c. transporteren. in noodsituaties eerste hulp/ehbo geven. Nadrukkelijk zonder daarbij op de stoel van de dierenarts te gaan zitten. Wat dan wel? Herkennen van shock en/of ziektesymptomen en het verlenen van eerste hulp daarbij. Daarbij hoort in de dagelijkse praktijk vaak voorkomen van bijvoorbeeld stelpen van bloedingen, herkennen en omgaan met een epileptische aanval, oververhitting, bevriezing, maagtorsie, zoönosen. Juiste verdeling theorie en praktijk. Medewerkers van dierenambulances verschillen sterk qua achtergrond/opleidingsniveau. Opdoen van praktische vaardigheden staat voorop. Onderwerpen die niet zozeer in de praktijk zouden hoeven te worden behandeld maar die in het cursusmateriaal nagezocht kunnen worden, zijn wet en regelgeving, anatomie en fysiologie, veiligheidsinstructies verkeer (bijv. videomateriaal). Verschillende voor dierenambulances relevante diersoorten, waarmee op locatie praktische vaardigheden kunnen worden opgedaan, waarbij het dierenwelzijn van belang is. De globale opzet, de inhoud en de methodiek van de cursus, op welke wijze de theorie aan bod komt, op welke wijze bepaalde praktische vaardigheden worden opgedaan en welke communicatiemiddelen worden ingezet, zullen mede in samenspraak met de commissie opleidingen worden ontwikkeld. De tweedaagse basiscursus met afsluitende toets en de eendaagse cursus voor medewerkers van de meldkamer zullen eind 2008 klaar zijn. Ook zullen er nog aanvullende modules worden ontwikkeld.

4 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli Onrust in Limburg door Kees In t Veld Aannemer in kadavers. Die kop in de Limburger van 11 juni loog er niet om. Het was het begin van een heftige strijd tussen de ruimers van Rijkswaterstaat en de bergers van de Dierenambulances. Het was ook een niet geringe provocatie die de verslaggeefster van De Limburger uit de mond van de aannemer mocht noteren. Dieren, dood of gewond, zijn gewoon obstakels op de weg. Gewonde dieren meestal niet, trouwens, bedacht ie ook nog, want die kruipen zelf wel in de berm, dan heeft het verkeer er verder geen last van. Dode dieren gaan in een ton en worden dan een week later opgehaald door een destructor. Eigenaren traceren en op de hoogte stellen? Wordt door Rijkswaterstaat niet voor betaald. Vanaf dat moment was de beer los (om maar eens een ander obstakel ten tonele te voeren). In Limburg, maar ook in Den Haag. De Limburgse parlementariër Dion Graus (PVV) kondigde Kamervragen aan. En daarmee effende hij de weg voor interventies van het FDN bestuur bij de ministeries van LNV en RWS.

5 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli De informatie die een delegatie van de FDN aan beleidsmedewerkers van LNV en RWS kon verstrekken heeft een positieve invloed gehad op de wijze waarop minister Eurlings de schriftelijke vragen van Dion Graus op 15 juli j.l. heeft beantwoord. Hiernaast vindt u het bericht dat daarvan in de pers verscheen. Maar de brief van minister Eurlings is interessant genoeg om ook in zijn geheel te lezen (Komt op onze website). Vooral omdat de minister aankondigt, zoals u ook in de laatste zin van het persbericht kunt lezen, dat hij Rijkswaterstaat na laat gaan hoe de verhouding met de Dierenambulances in heel Nederland geregeld kan gaan worden. En dan is er voor ieder van u werk aan de winkel. Let op u saeck luidt de waarschuwing die we in oude tijden elkaar in Nederland gaven. Pas op: Rijkswaterstaat wil onder zijn verantwoordelijkheid uit. En de Aannemer snoeit in de kosten. Dus wie dreigt het kind van de rekening te worden? U weet het antwoord Voetnoot bij dit artikel: Bescherm uw medewerkers! Voor alle werkzaamheden op A en N wegen is toestemming (vrijstelling) van RWS nodig. Hebt u die niet en zou zich dan tijdens een door een DA geboden hulp een persoonlijk ongeval voordoen, dan kan dit voor de betreffende DA medewerker verzekeringstechnisch heel vervelende consequenties hebben. Meer onrust in Limburg Rijkswaterstaat zorgde al voor voldoende bestuurlijke drukte in Limburg. Maar er kan nog meer bij. Dierenambulance Midden Limburg verdwijnt Op de eigen website (net nieuw, pas een maand in de lucht) kondigt het bestuur van de Dierenambulance Limburg Midden het treurige nieuws aan: Dierenambulance Midden Limburg zal gaan 'fuseren' met Dierenambulance Noord Limburg. Er is een interim bestuur benoemd dat nu onderzoekt welke rechtsvorm de fusie zal krijgen. Tot die fusie is afgerond zal in het werkgebied van de voormalige DA Weert de eerstkomende tijd geen 24 uurs service kunnen worden geboden.

6 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli Dierenambulance Centraal Limburg / Dierenhulpcentrum in de aanval De coördinator van het Dierenhulpcentrum in Sittard Geleen (Officiële benaming: Stichting Dierenambulance Centraal Limburg handelend onder de naam Dierenhulpcentrum), de heer P. Burink, volgt de verrichtingen van de collega s in Limburg met scherpe blik en scherpe pen. Hij weet de FDN te vinden als er ergens iets mis lijkt. Het FDNbestuur wil (al is dat eerder ook al eens gebeurd) met de betrokkene overleggen over het verschil tussen productieve en contraproductieve actie. Samen sterk Het FDN bestuur heeft eind juli een overleg met alle aangesloten Dierenambulances in Limburg om de kwesties te bespreken, die nu ieders aandacht vragen. Te weten: De onderlinge samenwerking, de samenwerking met de Dierenbescherming, de oplossing voor Midden Limburg, de verhouding met Rijkswaterstaat en hun onderaannemer (waarover begin augustus regionaal weer wordt gesproken), en de manier van omgaan met de mensen van het Dierenhulpcentrum. Arnhem in het nieuw Prachtfeest, daar in Arnhem. Christ Versteege had iedereen verzameld op het terrein van de Dierenambulance. Van twee dingen was hij zeker. Punt 1: binnen zou er te weinig ruimte zijn voor al zijn gasten. Punt 2: buiten zou het regenen. En daarom had hij zo ongeveer zijn hele terrein overdekt met een gigantische tent.

7 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli Iedereen was er. En iedereen kwam ook woorden tekort om een reuzenstap vooruit voor de Ambulance dienst van de Dierenborgh feestelijk voor te bereiden. Totdat Christ uiteindelijk de burgemeester van Rheden, mevrouw P. van Wingerden Boers, het commando kon laten geven om de nieuwe vloot binnen te laten rijden. Gefeliciteerd, met het nieuwe wagenpark, Christ. Jammer voor je, dat je meteen de sleutels weer moest afgeven Maar je droeg je verlies als een vent! Medewerkers en gasten zorgden ervoor, dat het in en om de feesttent nog lang onrustig bleef in Arnhem Een beter teambuilding evenement had je je niet kunnen wensen. Klasse!

8 nieuwsbrief nummer 2 vrijdag 25 juli Gesprek in de herenkamer Bij de FDN lijkt er in de achterliggende jaren iets dubbelhartigs te zijn geslopen in de verhouding met Dierenbescherming Nederland. Enerzijds is er het besef dat we partners zijn die hetzelfde nastreven (dierenwelzijn). Anderzijds zijn er kennelijk ervaringen van afzonderlijke Dierenambulances met afzonderlijke afdelingen van de Dierenbescherming, die een negatief gewicht in de weegschaal leggen. Maar daartegenover staat dan weer dat er ook heel goed functionerende DB ambulances lid zijn van de FDN, gewaardeerde leden. En om het beeld nog verder te compliceren: we wilden wel samenwerken, rapporteren oud bestuursleden, maar met wie? Nauwelijks had je een werkbare afspraak met iemand, of hij of zij verdween weer. Vertrokken, van functie veranderd, weggepromoveerd. Let wel, we hebben het hier alleen nog maar over de zienswijze van ónze kant. Zij van hun kant hebben over ons óók nog wel het een en ander te melden, als we dat dan zo graag zouden willen horen. Kortom, tijd voor een goed gesprek, om de lucht te klaren. Frank Dales, directeur van Dierenbescherming Nederland en ondergetekende hebben de kopen bij elkaar gestoken. In een goed gesprek hebben we geprobeerd voor beide organisaties de richting aan te geven hoe ze, samen rijdend over parallelle spoorrails, het gezamenlijk doel kunnen bereiken: effectieve bevordering van het dierenwelzijn in Nederland. Een eerste verkennend gesprek met het hele bestuur van de FDN was aan onze ontmoeting al aan voorafgegaan. Dat verliep plezierig. Tijd dus nu voor een paar concrete afspraken. 1 Eerst en vooral: openheid naar elkaar toe. Uitwisseling van relevante schriftelijke informatie vanzelfsprekend (en toch gebeurde het niet). 2 Een stap verder: wederzijds sturen van een waarnemer naar bestuursvergaderingen (wanneer een vergadering er zich toe leent). 3 Bij opleidingen en regiovorming (beide onderwerpen voor Dierenbescherming Nederland even belangrijk als voor ons) gezamenlijk opereren en elkaars mensen bij het overleg betrekken. 4 Gastoptreden van Frank Dales in onze Algemene Ledenvergadering in oktober: zijn bijdrage aan het wij gevoel. Natuurlijk zijn ook de financiële situaties van FDN en Dierenbescherming besproken. Ook in dat opzicht vissen we in dezelfde vijver. En ook dat noopt tot samen optrekken. Het zou volgens ons beiden bijvoorbeeld niet verkeerd zijn om samen één beleidsmedewerker aan te stellen. Deze medewerker zou met name de gezamenlijke belangen (zoals opleidingen en regio) kunnen behartigen, maar ook het optreden in het land kunnen aansturen. FDN Nieuwsbrief is een uitgave van federatie Dierenambulances Nederland Aan dit nummer werkten mee Kees In t Veld Hugo Schraders Marga van Kommer Huub van den Bosch (eindredactie) Reageren per post of mail? Redactie FDN Briedélaan RR Maarn redactie@fdn.nl Hugo Schraders, voorzitter FDN

nieuwsbrief Werk aan de winkel Bericht van de voorzitter Dag mensen,

nieuwsbrief Werk aan de winkel Bericht van de voorzitter Dag mensen, nieuwsbrief Bericht van de voorzitter Werk aan de winkel Dag mensen, Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, dat we in De Meern bij elkaar kwamen om de FDN te voorzien van een nieuw bestuur. Dat lijkt

Nadere informatie

Federatie Dierenambulances Nederland

Federatie Dierenambulances Nederland Maarn, 21 maart 2014. Op maandag 3 februari jl. hebben de eerste drie dierenambulances: Dierenambulance Amsterdam, Dierenambulance Nijmegen (DAN) en Dierenambulance OverGelder, alle drie FDN leden, het

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

2 Aanhangsel Handelingen nr. 1555, vergaderjaar

2 Aanhangsel Handelingen nr. 1555, vergaderjaar Juridische Zaken De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 6 juni 2007 2060717150 TRCJZ/2007/2054 17 juli 2007 onderwerp

Nadere informatie

De Herberg komt naar u toe. We zijn niet alleen. Over omzien naar elkaar en samen opzien naar God.

De Herberg komt naar u toe. We zijn niet alleen. Over omzien naar elkaar en samen opzien naar God. De Herberg komt naar u toe We zijn niet alleen. Over omzien naar elkaar en samen opzien naar God. Omdat de Herberg een verlengstuk van de plaatselijke gemeente is, is het van belang dat gemeenten weten

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Verwachtingen HIP-dag

Verwachtingen HIP-dag 1. Aan welk types evenementen zou je deelnemen als deze werden gehouden in jouw buurt? 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Type evenementen 94,7 84,2 78,9 36,8 HIP- dag Intervisie Ledenvergadering Anders Anders: Workshops

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Statutaire doelstellingen van de stichting. 2. Huidige organisatiestructuur. 3. Hoofdlijnen van het beleid

Inhoudsopgave. 1. Statutaire doelstellingen van de stichting. 2. Huidige organisatiestructuur. 3. Hoofdlijnen van het beleid Inhoudsopgave 1. Statutaire doelstellingen van de stichting 2. Huidige organisatiestructuur 3. Hoofdlijnen van het beleid 4. Uitwerking van de hoofdlijnen in planning/acties 1. Statutaire doelstellingen

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent.

Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven, dames en heren, We hebben vandaag samen iets te vieren. Goed dat u er allemaal bent. Speech van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, opening ecoduct Hoog Buurlo over de A1, Kroondomein Het Loo, maandag 5 september 2011 Koninklijke Hoogheid, meneer Van Vollenhoven,

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2015 verschenen op www.schateiland.com. Walter Landwier Help, ik zit in de OR! 150 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2017 www.dierenambulancerotterdam.nl Vereniging Dierenambulance Rotterdam Postbus 5265 3008 AG Rotterdam Laagjes 36 3076 BJ Rotterdam Telefoonnummer meldkamer : 06-16174464 info@dierenambulancerotterdam.nl

Nadere informatie

Sociaal programma. aandacht voor elk lid

Sociaal programma. aandacht voor elk lid Sociaal programma aandacht voor elk lid De ZLTO is een vereniging, een club van en voor boeren en tuinders en hun families. Ooit ontstaan als een beweging van boeren die elkaar hielpen en samen activiteiten

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Tessenderlandt. Puberbrein als innovatiekans. Project puberbrein Kompas

Tessenderlandt. Puberbrein als innovatiekans. Project puberbrein Kompas Tessenderlandt Puberbrein als innovatiekans Project puberbrein Kompas Product presentatie Kompas Van PSL naar activerend onderwijs. Kompas heeft in de loop der jaren het bestaande stage programma omgebouwd

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

37% 63% Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 12 maart 2015 t/m 5 april 2015 Aantal evaluaties : 73. ingevuld niet ingevuld

37% 63% Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 12 maart 2015 t/m 5 april 2015 Aantal evaluaties : 73. ingevuld niet ingevuld Aantal geregistreerde deelnemers : 115 Periode evaluatie : 1 maart 015 t/m 5 april 015 Aantal evaluaties : 7 Lowys Porquinstichting PCPO Midden Brabant Stichting Openbaar Basisonderwijs Westbrabant Stichting

Nadere informatie

Editie: Augustus 2014

Editie: Augustus 2014 Editie: Augustus 2014 In deze nieuwsbrief: 1. Van uw voorzitter pag 1. 2. Programma ALV op 22 november 2014 pag 2. 3. Data cursus Barneveld pag 2. 4. Samenwerking met Rijkswaterstaat pag 3. - Bijlage 1

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie

Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie In een selectiegesprek moet de kandidaat laten zien dat hij over bepaalde eigenschappen, competenties en vaardigheden beschikt. Omdat 'gedrag in het verleden'

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden Begeleiden - Werkbladen 133 Werkblad 14 Daar ben jij goed in!!! Doel: benoemen van de gaven die vrijwilligers inbrengen en het waarderen van hun inzet, bijvoorbeeld op een vrijwilligersavond. Benodigdheden:

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school Januari 2016 Jaargang 6, nr. 3 Nieuwsbrief In dit nummer: Medewerker CJG 1 Veilige schoolomgeving 2 Cito toetsen 3 Vragen stellen 4 Interessante informatie: Vrijdag 5 februari viering Carnaval. Voorjaarsvakantie

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

Convenant Dierenhulpverlening

Convenant Dierenhulpverlening Convenant Dierenhulpverlening Ondergetekenden: 1. De Minister van Veiligheid en Justitie, mr. I.W. Opstelten, handelend als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden; 2. De Staatssecretaris

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Jaargang 26 - nr. 7 Nieuwsbrief 1 mei 2015

Jaargang 26 - nr. 7 Nieuwsbrief 1 mei 2015 Lea Dasbergschool Emily Brontësingel 1a 6836 TV Arnhem 026-3272489 Lea Dasbergschool Pythagorasstraat 9 6836 GA Arnhem 026-3272896 www.leadasbergschool.nl info@leadasbergschool.nl Jaargang 26 - nr. 7 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Het volgende bericht gaat over belastingen over vermogen dat in 2016 zal veranderen. Dat bericht hebben we overgenomen van de afdeling Tilburg.

Het volgende bericht gaat over belastingen over vermogen dat in 2016 zal veranderen. Dat bericht hebben we overgenomen van de afdeling Tilburg. Secretariaat Afdeling Nuenen Jacob Catsstraat 16 5671VR Nuenen 040-2906744 w.stegeman@onsnet.nl Nieuwsbrief Juli-Aug 2015 Beste leden van onze afdeling Op het moment dat u deze nieuwsbrief ontvangt zitten

Nadere informatie

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o.

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. 1 STICHTING DIERENAMBULANCE WOUDENBERG EN OMSTREKEN Doornheg 11 3931 AS Woudenberg Tel: 0654928928 info@dierenambulancewoudenberg.nl www.dierenambulancewoudenberg.nl

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Jaargang 5 - nummer 1 week 38. In dit nummer. Van de directeur

Jaargang 5 - nummer 1 week 38. In dit nummer. Van de directeur Jaargang 5 - nummer 1 week 38 In dit nummer Van de directeur 1 Ziekmelden 2 Ouderraad 2 Vakantieregeling 2015-2016 3 Vakantierooster en vrij vragen 4 Introductieprogramma klas G3A 5 Wat staat er op het

Nadere informatie

9 januari 2015 2014-2015

9 januari 2015 2014-2015 Basisschool Het Molenven Wiekendje Koninginnelaan 1c 5263 DP Vught info@molenven.nl jaarboekmolenven@hotmail.nl 9 januari 2015 2014-2015 Interessante informatie: 12 t/m 16 jan. Toetsweek groep 8 13 jan.

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

De ontwikkeling van Kwaliteitsmanagement in het HBO. NNK Platform HBO

De ontwikkeling van Kwaliteitsmanagement in het HBO. NNK Platform HBO De ontwikkeling van Kwaliteitsmanagement in het HBO NNK Platform HBO Verslag van de bijeenkomst op donderdag 24 april 2014 Wiep Koehoorn, CvB-stafburo Quality Assurance, Stenden Hogeschool Presentatie

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursus 2015-2016. 23 september 2015 nr. 81. Van de schoolraad: OPEN DAG

Nieuwsbrief Cursus 2015-2016. 23 september 2015 nr. 81. Van de schoolraad: OPEN DAG Nieuwsbrief Cursus 2015-2016. 23 september 2015 nr. 81 Agenda Van de schoolraad: 24 september 2015 Personeels vergadering 28 september Viering met ouders in de kerk te Surhuisterveen. Startvergadering

Nadere informatie

Stichting OTwee. vergroot de mogelijkheden van mensen die beperkt zijn in horen en zien. Training haptic communication. 18 en 19 april 2013

Stichting OTwee. vergroot de mogelijkheden van mensen die beperkt zijn in horen en zien. Training haptic communication. 18 en 19 april 2013 Stichting OTwee vergroot de mogelijkheden van mensen die beperkt zijn in horen en zien Groningen, 7 mei 2013 Training haptic communication 18 en 19 april 2013 Organisatie: OTwee Trainers: hapti- co Noorwegen

Nadere informatie

U kunt rekenen op juridische hulp en advies. Met de Rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer Achmea

U kunt rekenen op juridische hulp en advies. Met de Rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer Achmea U kunt rekenen op juridische hulp en advies. Met de Rechtsbijstandverzekering van Centraal Beheer Achmea 1 Inhoud Als u er zelf niet uitkomt 3 Daarom kiest u voor onze Rechtsbijstandverzekering! 4 U kiest

Nadere informatie

Vlindernieuws. Belangrijke data. Personeel

Vlindernieuws. Belangrijke data. Personeel Vlindernieuws Belangrijke data 22-25 juni Kamp locatie Noord 2 juli: Vuurvlindermarkt locatie Noord 7-8 juli: Eindmusical groep 8 locatie West 8 juli: Eindmusical groep 8 locatie Noord 10 juli: Laatste

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Een goede relatie tussen ouders en school komt het leerresultaat ten goede en dat is wat we allemaal willen! Convenant Impuls Kwaliteitsverbetering Onderwijs

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

DRAAIBOEK BIJSCHOLING SIGNALEREN = IETS DOEN MET WAT JE OPVALT

DRAAIBOEK BIJSCHOLING SIGNALEREN = IETS DOEN MET WAT JE OPVALT DRAAIBOEK BIJSCHOLING SIGNALEREN = IETS DOEN MET WAT JE OPVALT Met dit draaiboek (en de daarbij behorende bijlagen) kunt u een bij- of nascholingsbijeenkomst organiseren over signaleren. Deze bij- of nascholing

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

19 november 2015. Geachte directieleden en belanghebbenden,

19 november 2015. Geachte directieleden en belanghebbenden, 19 november 2015 Geachte directieleden en belanghebbenden, Ik schrijf u deze brief om mijn zorgen kenbaar te maken over de gang van zaken bij Dierenasiel Kennemerland in Zandvoort. Deze week (de derde

Nadere informatie

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m

Nadere informatie

Deelnemers aan het woord Eerste cursisten zeer positief over nieuw opleidingstraject veterinair communicatiemanagement

Deelnemers aan het woord Eerste cursisten zeer positief over nieuw opleidingstraject veterinair communicatiemanagement Deelnemers aan het woord Eerste cursisten zeer positief over nieuw opleidingstraject veterinair communicatiemanagement VAN DIERENARTSEN WORDT TEGENWOORDIG NIET ALLEEN EEN ROL VERWACHT IN HET BETER MAKEN

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

EVEN BIJPRATEN. 4. Beste ouders en jongens en meisjes.

EVEN BIJPRATEN. 4. Beste ouders en jongens en meisjes. EVEN BIJPRATEN. 4. Beste ouders en jongens en meisjes. Daar ben ik weer. Op de foto hiernaast zie je het al. De eerste hint voor de feestweek: Een touw. In sommige groepen hebben een aantal kinderen al

Nadere informatie

Bekijk de actuele vragen en reageer!

Bekijk de actuele vragen en reageer! Subscribe Share Past Issues Translate Haarlemmermeervoorelkaar doet je goed! Bekijk deze e-mail in je browser Beste Carline, Iets goeds doen voor iemand kan al met iets kleins. Van het aansluiten van een

Nadere informatie

leertraject voor werkzoekenden in de elektrotechniek

leertraject voor werkzoekenden in de elektrotechniek Galvanistraat 51 6716 AE Ede T 0318-631 670 E info@elektroraad.nl www.elektroraad.nl leertraject voor werkzoekenden in de elektrotechniek een initiatief van Elektroraad auteur: Peter Treffers gewijzigd:

Nadere informatie

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2 Toetsopdracht Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 2B2 Datum: 15 januari 2013 Reflectieverslag bijeenkomst 1,2 en 3 Zingevingsgesprekken Dit

Nadere informatie

Jaarverslag Januari 2012 - december 2012. VOF Laan. Boerderijnummer:503. Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Jaarverslag Januari 2012 - december 2012. VOF Laan. Boerderijnummer:503. Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Jaarverslag Januari 2012 - december 2012 VOF Laan Boerderijnummer:503 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven. Zo werk je prettiger!

Coachend Leidinggeven. Zo werk je prettiger! Coachend Leidinggeven Zo werk je prettiger! Wensen voor een gezonde onderneming Directies grotere betrokkenheid medewerkers bij het bedrijf kwaliteiten van de mensen aan bod laten komen beter met klanten

Nadere informatie

Duurzaam vissen. Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij

Duurzaam vissen. Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij Duurzaam vissen Maatschappelijk convenant Noordzeevisserij Aanleiding Doel De wens om te komen tot een maatschappelijk convenant vloeit voort uit het Advies van de Task Force Duurzame Noordzeevisserij

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Wat staat er in?

PROJECTPLAN. Wat staat er in? PROJECTPLAN Er zijn heel veel manieren hoe je een projectplan (of plan van aanpak) maakt. Een projectplan hoeft echt niet uit heel veel pagina s te bestaan, als je maar over een aantal dingen goed hebt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied.

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied. April 2010 Nieuwsbrief Arbo Inhoudsopgave Website gezondverbond.nl Nieuwe rubriek op de website: In de praktijk Workshop OR-leden aan de slag met de Arbocatalogus, 11 mei 2010 Verbond attendeert arbodiensten

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 13 november 2014

Nieuwsbrief 13 november 2014 Nieuwsbrief 13 november 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief. Onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: Tomas Brief van Yvonne De week van respect Algemene ouderavond

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren.

De leerkracht voorziet papier, enveloppes en eventueel materiaal om de enveloppes te versieren. LESFICHE - Brief van de getuige Lesonderwerp De leerlingen schrijven een brief aan zichzelf om te openen op het moment dat ze hun rijbewijs behalen. Ze houden de brief zelf bij of geven hem aan hun ouders

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent In deze uitgave: In deze nieuwsbrief DentalFlash de nieuwe cursus Paro-preventieassistent, zorg goed voor je lichaam, de veiligheid op de werkvloer in het geding, Sandra Schrijft en veel geslaagde cursisten.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan

Vrijwilligersbeleidsplan Vrijwilligersbeleidsplan Nieuw-Buinen, juli 2012 Voorwoord Een vereniging staat of valt met de hulp die een vereniging krijgt van vrijwilligers. Heel kort; zonder vrijwilligers geen v.v. Nieuw Buinen.

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Met het inschrijvingsnummer mochten de mensen dan naar het veld gaan alwaar één van de toestellen hun knuffel dan zou meenemen.

Met het inschrijvingsnummer mochten de mensen dan naar het veld gaan alwaar één van de toestellen hun knuffel dan zou meenemen. Pampa Modelfighters Knuffelvliegen Zondag 6 mei 2007 Reeds jaren organiseert de club van Weert in Nederland het bij hun overbekende berenvliegen. Bedoeling is dat de kinderen uit de buurt naar het veld

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer

op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer op een gebrek aan kennis berustende mening of afkeer stellen: geef ik iedereen een gelijke kans of staan er misschien onbewust vooroordelen in de weg? Ook in Den Haag worden kansen gemist, waardoor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Jaarverslag Januari 2012 - december 2012. Elferink Hoeve. Boerderijnummer: 108. Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Jaarverslag Januari 2012 - december 2012. Elferink Hoeve. Boerderijnummer: 108. Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Plaats hier eventueel foto of logo van uw zorgboerderij Jaarverslag Januari 2012 - december 2012 Elferink Hoeve Boerderijnummer: 108 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4: april 2014

Nieuwsbrief nr. 4: april 2014 Nieuwsbrief nr. 4: april 2014 Geachte relatie, Deze maand, weer wat heerlijke extra vrije dagen: 2 e Paasdag en ook de meivakantie valt vroeg dit jaar, mogelijk gaat u er wel op uit? Zorg dan dat u goed

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. POLITIEK 1p 1 Welk orgaan behoort niet tot de overheid? A de Provinciale Staten B de vakcentrale FNV C het college van burgemeester

Nadere informatie

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Voorwoord Met trots presenteren wij u het jaarbericht van Mentorschap Haag en Rijn. Het aantal mentoren en cliënten is in 2015 flink gestegen. De behoefte aan

Nadere informatie

Denkt u dat de tegenstanders uw bieding niet of verkeerd begrijpen zonder een alert, dan moet u alerteren

Denkt u dat de tegenstanders uw bieding niet of verkeerd begrijpen zonder een alert, dan moet u alerteren De Alerteerregel Het belangrijkste bij alerteren blijft het gezonde verstand. Daarbuiten gelden onderstaande regels als richtlijn. Hierbij aantal voorbeelden. Denkt u dat de tegenstanders uw bieding niet

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Rapport Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Datum: 10 september 2011 Rapportnummer: 2011/271 2 Klacht Verzoekster klaagt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Koninklijke webcare. Door: Michael Elbers

Koninklijke webcare. Door: Michael Elbers Koninklijke webcare Door: Michael Elbers Op 28 januari 2013 om 14 uur werd ik gevraagd om een plan te schrijven voor de inzet van sociale media tijdens Koninginnedag. Toen ik na dat gesprek weer terug

Nadere informatie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 5: Het bestuur

Handboek huurdersorganisaties. Deel 5: Het bestuur Handboek huurdersorganisaties Deel 5: Het bestuur Handboek huurdersorganisaties Deel 5 Het bestuur E ectief en eªciënt besturen van een huurdersorganisatie Handboek huurdersorganisaties Deel 5: Het bestuur

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Maak je eigen professionaliseringsplan!

Maak je eigen professionaliseringsplan! DAG VAN DE LERAAR 5 OKTOBER 2013 Maak je eigen professionaliseringsplan! Een minicursus Sectorraad Hoger Onderwijs CNV Onderwijs Academie Maak je eigen professionaliseringsplan! 1. Inleiding In de CAO

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie