Mantra 4. 1) De Heer verenigt alle schijnbare tegenstellingen. 2) De meest verheven karakteristieken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mantra 4. 1) De Heer verenigt alle schijnbare tegenstellingen. 2) De meest verheven karakteristieken"

Transcriptie

1 Mantra 4 Mantras 1 tot 3 beschrijven hoe iemand zich terug bewust kan worden van zijn/haar oorspronkelijke volkomenheid door zich terug met de Allerhoogste te verbinden d.m.v. karma-yoga. Mantra 3 beschrijft levendig welk het lot is van diegenen die onwetend zijn betreffende de positie van de Heer. Mantra 4 legt uit waarom dergelijke lieden zich in de onmogelijkheid bevinden om de positie van de Heer te begrijpen: Hij bevindt zich boven het bereik van materiële berekeningen en openbaart zich uitsluitend aan diegenen die oprecht zijn. 1) De Heer verenigt alle schijnbare tegenstellingen. MATERIËLE WERELD o wereld van dualiteit o samengesteld uit ziel + materie o Iedereen tracht valselijk heerser over de wereld te worden, onderlinge jaloezie o Dood is onvermijdelijk omwille van principiële tweeledigheid van ziel en materie ABSOLUTE WERELD o éénheid o uitsluitend ziel - geen materiële kwaliteiten o De Heer is absoluut en alle anderen zijn Zijn absolute dienaren o Vrijheid van dood wanneer men zich overgeeft aan de Allerhoogste. 2) De meest verheven karakteristieken a) Hij verblijft op één plaats en is toch de snelste - De Brahma-samhita (5.34) verklaart dat zelfs wanneer men er in slaagt een voertuig te ontwerpen dat sneller is dan de geest (die sneller is dan het licht) men zelfs na verscheidene miljoenen jaren nog niet in staat is om de geestelijke planeet Goloka Vrindavana te bereiken (PoP 9). De halfgoden kijken er steeds naar uit om het allerhoogste verblijf van Heer Visnu te bereiken (RV ) b) zelfs de halfgoden kunnen die ene plaats niet bereiken, tenzij door Zijn genade. "De schare halfgoden en ook de suras (grote wijzen) kennen Mijn oorsprong en volheden niet, omdat Ik in alle opzichten de oorsprong van de halfgoden en wijzen ben" (Bg 10.2). Ze vertegenwoordigen slechts één van Zijn energieën en zijn dus principiëel aan Hem ondergeschikt. Wat dan te zeggen van de asura's (Bg 7.25)? In een wereld waar meningen over materie en geest verward worden met wezenlijke kennis is het moeilijk om inzicht te verwerven in datgene wat zich buiten de zintuiglijke waarneming bevindt. "(Materialistische filosofieën zijn niet bij machte onderricht te verschaffen over Bhagavan) omdat Hij enkel begrepen kan worden d.m.v. overlevering door de Vedische geschriften" (Vs ). Men kan de Heer niet doorschouwen d.m.v. logisch redeneren. Srila Prabhupada legt uit dat het Allerhoogste Parabrahman enkel benaderd kan worden door middel van ononderbroken en ongemotiveerde toegewijde dienst (SB 1.2.6). c) Hoewel Hij op één plaats verblijft, controleert Hij de hele schepping (Bs 5.35) - d) als de meest Volmaakte (Bhagavan)

2 3) De drie energieën van de Heer. De drie hoofdenergieën: a) Hogere spirituele energie b) Marginale de levende wezens c) Lagere materiële energie Mayavadi filosofen beweren dat de Heer onpersoonlijk is omdat de energieën van de Allerhoogste alles doordringen. Dit is een materialistische idee. Wanneer iemand een blad papier verscheurt en de snippers wegwerpt, is het blad verdwenen, maar hoe dan ook is dit niet van toepassing op Krsna's situatie. De waarneembare wereld is de materiële energie en de transcendentale wereld is de spirituele energie. Omdat de levende wezens (de marginale energie) in wezen tot Krsna's hogere energie behoren, beschikken ze over een kleine hoeveelheid onafhankelijkheid en hebben ze de de keuze tussen contact met de materiële energie of met de spirituele energie. Door op de juiste manier van deze onafhankelijkheid gebruik te maken, komt men rechtstreeks onder de leiding van Krsna en bereikt men de normale toestand in de vreugdeschenkende energie (Bg 18.78). Uitsluitend de Heer is de eindeloze bron (saktiman) van alle energieën (Bg 7.4-7), en zelfs wanneer Sankaracarya's commentaar op Vedanta-sutra een absolute eenheid verdedigd tussen de bron van alle energie en energie zelf (sakti) besluiten de Vedas met: "Zijn vermogens zijn verschillend" (Svetasvatara Upanisad 6.8). Dit filosofisch punt verklaart waarom de Heer 'sneller is dan de geest' en 'de anderen in rennen overtreft'. Het is vanwege Zijn alles doordringende energieën dat Hij overal tegelijk is (Bg 9.4-5). Daarom is Hij sneller dan alle anderen. Dit kan onmogelijk begrepen worden zonder Zijn genade. Alomtegenwoordig Hij bevindt zich in Goloka Vrindavana, maar tegelijkertijd is Hij alomtegenwoordig in de vorm van Zijn energieën, net zoals vuur alles doordringt in de vorm van licht en warmte (Visnu Purana). 4) De rol spelen die de Heer ons heeft toebedeeld Wanneer we met volmaakte kennis en op eigen initiatief toegewijde dienst verrichten met kennis van het feit dat de energie van de Allerhoogste alomtegenwoordig is, kan dit ertoe leiden dat we ons oorspronkelijk zuiver bewustzijn terug bereiken. De karakteristieken van zuiver bewustzijn zijn volkomen sereniteit, helderheid en vrijheid van verwarring ( ). De volmaakte kennis van het wezen van het lichaam, het wezen van de individuele ziel en het wezen van de Superziel wordt in de vedische literatuur aangeduid met jnana (Bg 13.3).

3 Mantra 5 Mantra 4 legt uit hoe de Opperheer zich boven het bereik van materiële berekeningen bevindt en waarom Hij zich uitsluitend openbaart aan diegenen die oprecht zijn. Mantra 5 vervolgt deze discussie door de overklaarbare energieën van de Heer te beschrijven die maken dat Hij niet gekend kan worden door onoprechte zielen. 1) De Heer verenigt alle schijnbare tegenstellingen. Het vers vermeldt drie merkwaardige tegenstrijdigheden (vgl. Bg 13.16) teneinde de onvoorstelbaarheid van God's macht te omschrijven: De Heer loopt en loopt niet, Hij is ver weg en toch dichtbij en Hij is in alles en toch buiten alles. Op deze wijze presenteert Sri Isopanisad levendig het Gaudiya Vaisnava principe van acintya bheda- en abheda-tattva tegelijkertijd eenheid en verscheidenheid (Bg 7.8). Vermits alle levende wezens manifestaties zijn van God's spirituele energie (Bg 15.7), zijn ze tegelijkertijd verschillend (bheda) van en toch gelijk aan (abheda) de Allerhoogste Bron. Voor iemand die op wereldse wijze denkt is dit acintya, onvoorstelbaar. o Impersonalisten aanvaarden uitsluitend de onpersoonlijke eigenschappen van de Heer (bijv. de Heer loopt niet) en negeren de persoonlijke aspecten, maar Gaudiya Vaisnavas aanvaarden beiden. Inzicht dat verworven wordt door middel van toegewijde dienst overtreft alle empirische kennis doordat het de onvoorstelbare energieën van de Heer aanvaardt. Daardoor wordt niets 'onmogelijk' voor de Heer, en schijnbare tegenstellingen die het gevolg zijn van beperkte waarneming worden daardoor opgelost. o Een toegewijde streeft ernaar zowel het persoonlijke als het onpersoonlijke aspect te begrijpen terwijl materiële wetenschappers met 'tegenstrijdigheden' geconfronteerd blijven. 2) Onvoorstelbare vermogens Wanneer we het bestaan van onvoorstelbare energieën aanvaarden, worden meteen twee Mayavada argumenten door dit vers verworpen: dat God sterfelijk is, en dat Hij verschijnt in een materiëel lichaam. Op die wijze wordt meteen aanvaardbaar dat de Heer zich openbaart door middel van materiële vormen (zoals de beeldgedaanten), vermits het voor Hem evenzo mogelijk is om deze materiële energie om te zetten in spirituele, aangezien Hij de oorsprong is van beide. Zo is Hij voor de toegewijde binnen bereik, terwijl Hij voor een atheist zeer ver weg is. o Zelfs al heeft God handen noch benen, toch kan Hij aanvaarden wat we Hem offeren. Ook al heeft God geen ogen en geen oren, toch hoort en ziet Hij alles. Het lijkt er op alsof dit onverenigbare tegenstellingen zijn, doch ze betekenen een belangrijke les. Wanneer we over 'zien' praten, hebben we het over onze materiële visie. Omdat onze waarneming materiëel is, menen we dat God's ogen net als de onze zijn. Om dit foutieve begrip te verdrijven spreken de Vedische geschriften over handen, benen, ogen, oren, enz. (PoP 3).

4 3) Saguna en nirguna Oorspronkelijk gezag o De Allerhoogste heeft respectievelijk wel en geen kenmerken. Saguna betekent "met hoedanigheden of eigenschappen," doch in relatie tot de Allerhoogste wijst deze term er op dat Hij spirituele eigenschappen bezit. Nirguna behelst 'zonder materiële kwaliteiten'. Alle hoedanigheden van de materiele natuur (guna s) goedheid, hartstocht en onwetendheid komen voort uit de Allerhoogste Heer, maar Hij is er niet onderhevig aan, omdat Hij er de oorsprong van is en omdat Hij het is die er gezag over uitoefent. Het vereren van de beeldgedaante in de tempel is saguna-verering, want de Heer wordt er vertegenwoordigd door materiële vormen, hoewel deze gedaante in werkelijkheid niet materiëel is. Dat is de absolute aard van de Allerhoogste Heer (Bg 12.5). Voortdurende vorm o De monistische opvatting dat de absolute waarheid vormloos is en dat vorm iets is wat opgelegd wordt, is daarom niet juist. o "Wie de transcendentale aard van Mijn verschijnen en activiteiten kent, wordt na het verlaten van zijn/haar lichaam niet opnieuw geboren in de materiële wereld, maar bereikt Mijn eeuwige woning, o Arjuna" (Bg 4.9). De allerhoogste woning kan alleen bereikt worden door overgave en op geen andere manier, en wie haar bereikt ervaart eeuwige gelukzaligheid, eeuwig leven en volledige kennis (Bg 15.6). o Uiteindelijk is Hij de oorspronkelijke persoonlijke Gedaante waarvan nirguna Brahman de onpersoonlijke uitstraling is zoals zonnestralen de gloed van de zon zijn. o De Heer beantwoordt toegewijde dienst aan Hem overeenkomstig de overgave en hoewel Hij alles kan regelen door middel van Zijn onvoorstelbare energieën, komt Hij soms toch persoonlijk (waarneembaar) tussenbeide om Zijn oprechte toegewijden te begunstigen en kwaadaardige personen te verdelgen en ook om de religieuze principes te herstellen (Bg ). 4) Alomtegenwoordigheid Hij is onverdeeld vermits er geen verschil bestaat tussen energie en de energiebron. Hij schept miljoenen werelden maar Zijn energie blijft onverdeelbaar. Alle universa bestaan in Hem en tergelijkertijd is Hij volkomen aanwezig in elk atoom (Bs 5.35). o Hij is buiten in Zijn virata-vorm (de universele vorm zouls beschreven in Bg 11) en binnen als antaryami, de innerlijke getuige die zorgt dat elke geconditioneerde ziel een lichaam krijgt overeenkomstig het resultaat van haar activiteiten (karma phala) waarin ze kan denken, voelen en verlangens naar geluk kan vervullen.

5 Mantra 6 De mahabhagavata beschouwt oprechte welgezinden, toegenegen weldoeners, onpartijdigen, bemiddelaars, haatdragenden, vrienden en vijanden, vromen en zondaars allemaal met een neutrale geest en met betrekking tot de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods. 1) Drie fasen van Godsrealisatie De kanistha (jongste) adhikari (autoriteit) - materialistische toegewijde o bezoekt de eredienst in een tempel, kerk of moskee o verricht voorgeschreven rituele handelingen o houdt zich aan geijkte patronen o onderscheidt geen gradatie in God-verwerkelijking o twist over gradatie in religies De madhyam (midden) adhikari o onderscheidt wel gradaties in God-verwerkelijking 1. vereert de Allerhoogste Heer die hij als het voorwerp van zijn liefde ziet 2. sluit vriendschap met de toegewijden van de Heer 3. tracht de sluimerende liefde voor God te wekken in argeloze harten die geen kennis hebben over God 4. houdt afstand van atheïsten die de naam van de Heer bespotten en Zijn toegewijden haten De uttama (superieur) adhikari o beschouwt in zijn gevoelens van eenheid en broederschap alles in relatie tot de Opperheer o onderscheidt geen verschil tussen de atheïst en de theïst, maar ziet beiden als een volkomen deeltje van God o kent geen verschil is tussen een wijze brahmana en een straathond en heeft het beste voor met beiden, omdat ze allebei afgescheiden deeltjes zijn van de Heer in verschillende lichamen - als gevolg van verschillend karma Anu betekent 'door te volgen' en pasyati betekent 'waarnemen'. Dit houdt in dat men zich door een volmaakte leraar dient te laten onderrichten. o Een uttama adhikari is een zuivere toegewijde van de Heer die de idee van universeel broederschap kan overleveren, een dwaas zonder juist inzicht in de ziel en de Superziel kan dat niet. o En de hoogste bron is de Vedische wijsheid, gesproken door de Heer Zelf. Deze waarheid bereikt ons via de erfopvolging der geestelijk leraren. o Sastra-caksusa: ieder kommentaar dat afwijkt van de beginselen van de Gita of het Srimad-Bhagavatam is onorthodox. Er is een volkomen overeenstemming tussen de Upanisads, de Vedanta, de Veda's, de Bhagavad-gita en het Srimad-Bhagavatam.

6 Mantra 7 Enkel madhyam (midden) en uttama (superieur) adhikaris (autoriteit) kunnen de spirituele positie van de levende wezens zuiver onderscheiden. 1) ekatvam anupasyatah De eenheid der levende wezens vanuit het gezichtspunt der geopenbaarde Schriften o Kwalitatieve eenheid - alles is energie van de Opperheer in samenhang beschouwd zijn hitte, licht en vuur één en hetzelfde vb. Vonken zijn kwalitatief één met vuur, maar niet kwantitatief iedere individuele ziel bevat ongeveer 80% van de kwaliteiten van het Geheel in uiterst geringe kwantiteit vb. Zout in een waterdruppel en in de oceaan o In de Vedas worden de Schepper en de schepsels beiden aanvaard als kwalitatief één omdat ze allebei nityas (eeuwig) en cetanas (bewust) zijn: Van alle eeuwige bewuste wezens (zowel de geconditioneerde als de bevrijde) is slechts Eén de allerhoogste en meest bewuste persoonlijkheid" (Svetasvatara Upanisad 6.13). ekatvam betekent niet dat een levend wezen in alle opzichten gelijk is aan de Allerhoogste gelijk is, zoals het monisme beweert, ekatvam wijst op gemeenschappelijk (familiaal) belang (Bg ) 2) Het nirguna platform - geen spoor meer van materiële verlangens Elk levend wezen streeft ernaar om gelukkig te genieten, en spel is hiertoe bij uitstek het vanzelfsprekende medium. In wezen is vreugde (ananda) de belangrijkste eigenschap van bewustzijn (Vs ) - het alomvattende beginsel van alle bestaan. De afwisseling van geluk met ellende, volgens de Vedanta, is het gevolg van een onzuiver bewustzijn (SB ). Het zuiverend proces van liefdevolle toegewijde dienst (bhakti yoga) heeft tot doel terug te keren naar de oorspronkelijke situatie van ononderbroken vreugde door op te gaan in het spel en vermaak van Krsna (Bg 4.9). 3) Geweeklaag Maya of illusie eist haar tol in een goddeloze samenleving, met leed als gevolg. De goddeloze samenleving zoals ze door de huidige politici in stand wordt gehouden is altijd vol benauwdheid - zo zijn de wetten van de natuur. o Uitsluitend degenen die zich aan de lotusvoeten van de Allerhoogste Heer overgeven kunnen deze strenge natuurwetten overwinnen (Bg 7.14). 4) atma-bhuta o Wie de materiële hoedanigheden weet te overstijgen (Bg 7.19) kent onmiddellijk het Allerhoogste Brahman wordt volkomen vreugdevol en vrij van illusie treurt nooit en verlangt nergens naar beschouwt alle levende wezens als gelijk (Bg 18.54)

7 Mantra 8 Mantra 8 is een beschrijving van de bovenzinnelijke en eeuwige gedaante (vigraha) van de Absolute Persoon waarin eeuwige werkelijkheid, kennis en gelukzaligheid (sac-cidananda) volledig vertegenwoordigd zijn. 1) Aderloos en onbelichaamd bovenzinnelijke gedaante (eeuwig) o geen verschil tussen Zijn lichaam en ziel o niet onderworpen aan natuurwetten o Volkomen Geheel en Zijn lichaam en geest en Hijzelf zijn een en hetzelfde o niet zintuiglijk waarneembaar (vormloos) o elk lichaamsdeel kan het werk van alle andere lichaamsdelen doen aardse materiële gedaante (tijdelijk) o materiële machinerie verschilt van ziel o mechanische konstruktie (aderen e.d.) o grofstoffelijk lichaam en fijnstoffelijke geest o zintuiglijk waarneembaar 2) Almachtig o Expansies en beeldgedaanten verschillen niet van de oorspronkelijke gedaante van de Heer. Door Zijn alvermogende energie neemt Hij de diensten van Zijn toegewijde aan. o Dwaze lieden beschouwen een beeldgedaante als stoffelijk, omdat ze niet weten dat de Heer naar believen stof in geest en geest in stof kan veranderen. Hij vertoont Zich slechts in de mate waarin men Zich aan Hem overgeeft en Hij verleent vreugde overeenkomstig de wet van karma. o Kent het levend wezen zijn wezensstaat, dan vraagt het om bovenzinnelijke liefdedienst te mogen bewijzen teneinde het werkelijke levensdoel te bereiken: terugkeren naar God. o Wanneer men dit uit het oog verliest degradeert men geleidelijk aan naar lagere levensvormen beschouwt men de verschijningen van de Heer als materiëel kan men de Heer slechts gedeeltelijk aanschouwen verliest men de kans een relatie met de Heer te hervatten Niemand is groter dan of gelijk aan God en andere levende wezens worden beschreven als bedelaars die aalmoezen vragen van de Heer, en de Heer voldoet aan hun verlangens. 3) Smetteloos alwetend Hij is zuiver in de zin dat zelfs iets wat naar wereldse maat onzuiver is alleen al door omgang met Hem gezuiverd kan worden. o Een ijverig toegewijde die in het begin nogal slechtgemanierd kan aandoen dient toch als zuiver te worden beschouwd omdat hij/zij zich in de onbevlekte aard van omgang met de Heer bevindt (Bg ).

8 4) Antiseptisch en preventief beschermend o Zelfs datgene wat de Heer soms zondig lijkt te doen is toch goed, aangezien er geen sprake van is dat Hij door zondige neigingen kan worden bevangen. o Hij is onder alle omstandigheden antiseptisch en wordt als zodanig dikwijls met de zon vergeleken die vocht onttrekt aan velerlei onreine plaatsen maar zelf zuiver blijft.

Bhagavad Gita Hoofdstuk 7

Bhagavad Gita Hoofdstuk 7 Bhagavad Gita Hoofdstuk 7 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 7 Kennis van de Absolute bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten

Nadere informatie

MANTRA VIJFTIEN. 1) pusan

MANTRA VIJFTIEN. 1) pusan MANTRA VIJFTIEN Mantras 12-14 beschreven de noodzaak Krsna te begrijpen in relatie tot Zijn materiële natuur. Mantra 15 benadrukt het belang om Krsna in Zijn relatie tot de brahmajyoti te begrijpen. De

Nadere informatie

Mantra 12. De halfgoden. Het onpersoonlijke Brahman. Parabrahman

Mantra 12. De halfgoden. Het onpersoonlijke Brahman. Parabrahman Mantra 12 Net zoals verzen 9-11 kennis en onwetendheid met elkaar vergeleken met de daarbijhorende bestemmingen voor de respektievelijk strevenden, leggen verzen 12-14 de verschillen uit tussen de verering

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 4

Bhagavad Gita Hoofdstuk 4 Bhagavad Gita Hoofdstuk 4 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 4 Transcendentale kennis bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 3

Bhagavad Gita Hoofdstuk 3 Bhagavad Gita Hoofdstuk 3 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 3 Karma-Yoga bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 13

Bhagavad Gita Hoofdstuk 13 Bhagavad Gita Hoofdstuk 13 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 13 Natuur, genieter en bewustzijn bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 14

Bhagavad Gita Hoofdstuk 14 Bhagavad Gita Hoofdstuk 14 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 14 De drie hoedanigheden van de materiele natuur bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 5

Bhagavad Gita Hoofdstuk 5 Bhagavad Gita Hoofdstuk 5 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 5 Karma Yoga: Activiteit in Krsna-bewustzijn bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 6

Bhagavad Gita Hoofdstuk 6 Bhagavad Gita Hoofdstuk 6 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 6 Dhyana-Yoga bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 17

Bhagavad Gita Hoofdstuk 17 Bhagavad Gita Hoofdstuk 17 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 17 De vormen van geloof bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 8

Bhagavad Gita Hoofdstuk 8 Bhagavad Gita Hoofdstuk 8 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 8 Het bereiken van de Allerhoogste bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 15

Bhagavad Gita Hoofdstuk 15 Bhagavad Gita Hoofdstuk 15 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 15 De Allerhoogste Persoon bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld

Nadere informatie

Namen van God en van Christus in de eerste brief aan Timoteüs

Namen van God en van Christus in de eerste brief aan Timoteüs Kris Tavernier Namen van God en van Christus in de eerste brief aan Timoteüs 1 Timoteüs 1-6 Het is mijn bedoeling in dit artikel een overzicht te geven van de namen van God en van Zijn Zoon Jezus, die

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 18

Bhagavad Gita Hoofdstuk 18 Bhagavad Gita Hoofdstuk 18 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 18 Conclusie: De volmaaktheid van onthechting bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij

Nadere informatie

Een hoop genavelstaar. Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte

Een hoop genavelstaar. Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte Een hoop genavelstaar Rijmcanon van de Oosterse wijsbegeerte Schrijver: Jaap van den Born Coverontwerp: Jaap van den Born ISBN: 9789461933676 Uitgegeven via: mijnbestseller.nl Print: Printforce, Alphen

Nadere informatie

Mantra 1. 1) Overzicht en samenvatting van de Aanroeping. 2) Para en apara prakriti

Mantra 1. 1) Overzicht en samenvatting van de Aanroeping. 2) Para en apara prakriti Mantra 1 De onfeilbare Vedische wijsheid komt van Krishna tot ons via de erfopvolging, en is a.d.d. gevrijwaard van de menselijke onvolmaaktheden. Op die manier verkrijgen we tot in de detail kennis betreffende

Nadere informatie

SOEFISME IN HET DAGELIJKS LEVEN

SOEFISME IN HET DAGELIJKS LEVEN SOEFISME IN HET DAGELIJKS LEVEN Een leerling van Hazrat Inayat Khan (Een kopie van de uitgave van) The Sufi International Headquarters Publishing Society 1 Liefde ontwikkelt zich tot harmonie en uit harmonie

Nadere informatie

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Een beknopte uiteenzetting van de essentie van alle stromingen van wijsheid Drs. Frans Langenkamp, www.selfrealisation.net De uiterlijke wereld van de

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

- - Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad Gita sprak tot zijn vriend en toegewijde Prins Arjuna

- - Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad Gita sprak tot zijn vriend en toegewijde Prins Arjuna Gita Jayanti Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad Gita sprak tot zijn vriend en toegewijde Prins Arjuna op de plek die bekend staat als Jyotisar Tirtha, Kurukshetra, voorafgaande

Nadere informatie

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13

Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis. Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 Preekschets voor 26 mei 2013 Trinitatis Lezingen : Spreuken 8:22-31 en Johannes 3:1-13 De teksten gelezen De twee schriftlezingen geven twee manieren van kijken naar God : Spreuken (het lied van de wijsheid)

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Kingdom Faith Cursus KF09 ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wat is Reiki? De bijbel en Reiki zijn het er allebei over eens dat de mens bestaat uit een GEEST een ZIEL en een LICHAAM.

Wat is Reiki? De bijbel en Reiki zijn het er allebei over eens dat de mens bestaat uit een GEEST een ZIEL en een LICHAAM. Wat is Reiki? REIKI staat voor universele levensenergie. Deze leer is afkomstig uit het Japanse Boeddhisme. In het Japans betekent REI geest en KI energie ; het is dus de leer van de geestesenergie. Het

Nadere informatie

Er zijn drie oorzaken die aanleiding geven tot ellende: zonde, materiële verlangens en onwetendheid. onwetendheid (avidya)

Er zijn drie oorzaken die aanleiding geven tot ellende: zonde, materiële verlangens en onwetendheid. onwetendheid (avidya) Hoofdstuk 1 Iedereen wil gelukkig zijn. In wezen betekent geluk (ananda), volgens de Vedanta (het besluit van de Vedas), een hoofdkwaliteit van bewustzijn (Vs, 1.1.12) en bewustzijn is het oerbeginsel

Nadere informatie

Wie is de mens? Waarom en waartoe is de mens geschapen?

Wie is de mens? Waarom en waartoe is de mens geschapen? Home - Vragen en antwoorden over het geloof - Wie is de mens? Waarom en waartoe is de mens geschapen? Wie is de mens? Waarom en waartoe is de mens geschapen? 1-11-2012 In Genesis lezen we: En God schiep

Nadere informatie

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE,

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE, Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel Ik heb u 2 liefgehad, zegt de HEERE, Sinds wanneer heeft God Zijn kinderen lief gehad en wat is

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

De Beoefening van Meditatie

De Beoefening van Meditatie De Beoefening van Meditatie Swami Ritajananda vertaling : Dhr Kees Boukema H O O F D S T U K 2 D E W A A R D E V A N M E D I T A T I E Laten wij mediteren op het luisterrijke, stralende Wezen, uit wie

Nadere informatie

SEED & BREAD FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER

SEED & BREAD FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER SEED & BREAD FOR THE SOWER JES.55:10 FOR THE EATER korte Bijbelse boodschappen van THE WORD OF TRUTH MINISTRY Otis Q. Sellers, Bijbelleraar Vertaling Stichting Lachai Roï, Lelystad, Nederland Nr. 78 De

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 Het bestaan van God en het voortbestaan van religie 1 maximumscore 3 een uitleg hoe het volgens Anselmus mogelijk is dat Pauw en Witteman het bestaan van God ontkennen: het zijn

Nadere informatie

Narada Bhakti Sutras Belicht vanuit Vedanta -de Sutras-

Narada Bhakti Sutras Belicht vanuit Vedanta -de Sutras- Narada Bhakti Sutras from the Vision of Vedanta, concise version for Western Students, The Sutras, gedownload van Shiningworld en in de aanloop naar het Seminar met James Swartz op 9, 10 en 11 oktober

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE ROTS

HET VERHAAL VAN DE ROTS HET VERHAAL VAN DE ROTS Hoofdstuk uit Vasistha s Yoga van Swami Venkatesananda Vertaling: Marjolein van den Houten, maart 2014 VASISTHA vervolgde: [VI.1:46] Er is nog een andere parabel, Rama, om dit verder

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 16

Bhagavad Gita Hoofdstuk 16 Bhagavad Gita Hoofdstuk 16 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 16 De goddelijke en de demonische eigenschappen bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

UNIDE GECERTIFICEERDE BIJSCHOLINGEN. Yoga en Adem. Zondag 22 februari 2009 Waarnemen gewaar-worden gewaar-zijn

UNIDE GECERTIFICEERDE BIJSCHOLINGEN. Yoga en Adem. Zondag 22 februari 2009 Waarnemen gewaar-worden gewaar-zijn UNIDE GECERTIFICEERDE BIJSCHOLINGEN Yoga en Adem Zondag 22 februari 2009 Waarnemen gewaar-worden gewaar-zijn Zondag 22 maart 2009 De kunst van leven en sterven Unide Vereniging ter bevordering van Universeel

Nadere informatie

Inhoud. Deel een: Een radicale heling 1 Het verhaal van Jill 17

Inhoud. Deel een: Een radicale heling 1 Het verhaal van Jill 17 Fragment uit Colin Tipping Radicaal Vergeven (opmaak is anders dan in het boek zelf) Inhoud Voorwoord bij de Nederlandse uitgave 7 Woord vooraf 9 Inleiding 11 Deel een: Een radicale heling 1 Het verhaal

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 10

Bhagavad Gita Hoofdstuk 10 Bhagavad Gita Hoofdstuk 10 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 10 De volheid van de Absolute bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld

Nadere informatie

DIVINE LIFE SOCIETY Sint Janslaan LN Bussum tel

DIVINE LIFE SOCIETY Sint Janslaan LN Bussum tel Raja Yoga DIVINE LIFE SOCIETY Sint Janslaan 63 1402 LN Bussum tel.0356933381 infodehaan@hetnet.nl www.centrumdehaan.nl RAJA YOGA Raja yoga is een Pad waarbij meditatie niet het doel, maar een Weg is naar

Nadere informatie

De boodschappen van het jaar 2012

De boodschappen van het jaar 2012 2 januari 2012 "Lieve kinderen, wanneer ik, met moederlijke zorg in uw harten kijk, zie ik er enkel pijn en lijden. Ik zie er een gewond verleden en een onophoudelijk zoektocht. Ik zie Mijn kinderen die

Nadere informatie

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen

Immanuel Kant Kritiek van het oordeelsvermogen Ten geleide Kants derde Kritiek: hoe kan de vrijheid worden verwerkelijkt? 15 Geraadpleegde literatuur 46 Verantwoording bij de vertaling 49 Immanuel Kant aan Johann Friedrich Reichardt 51 Immanuel Kant

Nadere informatie

De vijf Boeddha s van Wijsheid

De vijf Boeddha s van Wijsheid De vijf Boeddha s van Wijsheid Om te beginnen wil ik een korte uitleg geven wat nu werkelijk bedoeld wordt met : Een Boeddha Een Boeddha verpersoonlijkt het hoogste wat een mens kan bereiken in moraliteit

Nadere informatie

Waar is onze zekerheid op gebaseerd? Leven we voor het tijdelijke of het eeuwige?

Waar is onze zekerheid op gebaseerd? Leven we voor het tijdelijke of het eeuwige? Waar is onze zekerheid op gebaseerd? Leven we voor het tijdelijke of het eeuwige? We leven in een wereld die zijn zekerheden gebouwd heeft op materialisme, positie, geld, macht, eer, eigenbelang, enz.

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden?

Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden? Scholen die door Samuel zijn gesticht. Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden? Psalm 23:3 3 Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid, omwille van Zijn Naam. De Here zelf

Nadere informatie

Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos? Overwegingen die wijzen naar het pad naar Verlichting

Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos? Overwegingen die wijzen naar het pad naar Verlichting Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos? Overwegingen die wijzen naar het pad naar Verlichting 1 2014 Johan de Jong/Onbestempeld.nl Illustraties: Kitty van Dijk 2 Inhoud Inleiding Leeswijzer 1. Nu 2. Leven

Nadere informatie

Kerkvensters. Kerkblad. Van hervormd en gereformeerd Ommen Vinkenbuurt Witharen. De kracht van de Heilige Geest in het leven van de gelovige.

Kerkvensters. Kerkblad. Van hervormd en gereformeerd Ommen Vinkenbuurt Witharen. De kracht van de Heilige Geest in het leven van de gelovige. Kerkvensters Kerkblad Van hervormd en gereformeerd Ommen Vinkenbuurt Witharen 15 de jaargang No. 10 Vrijdag 13 mei 2016 De kracht van de Heilige Geest in het leven van de gelovige. dat de kracht van God

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Inhoud: Religie voor in bed, op het toilet of in bad

Inhoud: Religie voor in bed, op het toilet of in bad Inhoud: Religie voor in bed, op het toilet of in bad 1. Religie en spiritualiteit 11 Religie voor in bed, op het toilet of in bad 11 De twee hoofdaspecten van religie 11 De vorm en de inhoud 12 Weerstand

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Jacques Philippe. In de school van de. Heilige Geest. Arco Reeks 24 DE BOOG

Jacques Philippe. In de school van de. Heilige Geest. Arco Reeks 24 DE BOOG Jacques Philippe In de school van de Heilige Geest Arco Reeks 24 DE BOOG 3 INHOUDSOPGAvE INTRODUCTIE... 8 I DE HEILIGHEID IS HET WERK van DE GEEST... 11 1. De taak gaat onze krachten te boven... 11 2.

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Getallen vertellen het verhaal van het leven, deel 2

Getallen vertellen het verhaal van het leven, deel 2 11 maart 2019 Getallen vertellen het verhaal van het leven, deel 2.media Drie belangrijke stappen Text: Ursula Gerhard Image: Marion Pellikaan Naar deel 1 De een Met de een begint de schepping, uit de

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE ~~ ~ DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE DOOR Dr. G. S. ARUNDALE * Uitgave van de Theosofische Vereniging. Nederlandse Afdeling Amsteldijk 76. Amsterdam Z DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE In de Theosofische Vereniging

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

Een introductie invedantisch Zelfonderzoek

Een introductie invedantisch Zelfonderzoek Een introductie invedantisch Zelfonderzoek Zelfonderzoek Zelfkennis Zelfrealisatie Zelfactualisatie Informatie uit de klassieke Vedanta traditie (Adi Shankaracharya, Swami Chinmayananda, Swami Dayananda

Nadere informatie

Mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan kennis!

Mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan kennis! 51 PSALM Vele ongelovige mensen hebben vandaag de neiging om te lachen met de zonde, of hebben geen begrip wat het in feite betekent. God neemt het uiterst ernstig met deze zondige wereld van ongerechtigheid.

Nadere informatie

Zij die God liefhebben

Zij die God liefhebben Hugo Bouter Zij die God liefhebben Romeinen 8:28 e.a.p. Gods liefde en onze respons Meestal legt de Schrift de nadruk op de liefde van Gód tot ons, en juist niet op ónze liefde tot God. Om dat aan te tonen

Nadere informatie

WERELDAANROEPDAG. Grote Aanroep. Geestelijke Hiërarchie

WERELDAANROEPDAG. Grote Aanroep. Geestelijke Hiërarchie WERELDAANROEPDAG Grote Aanroep Geestelijke Hiërarchie Mensheid Inleiding De inleiding bestaat uit twee onderdelen. De grote Aanroep Volle Maanmeditatie De Grote Aanroep behoort niet toe aan enig individu

Nadere informatie

De zeven levenswegen of -levenshoudingen van een Yogi.

De zeven levenswegen of -levenshoudingen van een Yogi. 7 Yogi Paden De zeven levenswegen of -levenshoudingen van een Yogi. 1. HATHA Yoga Het is de Hatha Yoga die in het Westen het meest is bekend. Deze is vooral op het lichamelijke gericht. Men kan hierin

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens 16-02-2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens heeft een Licht in

Nadere informatie

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014

376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Uitleg van het Scheppingsverhaal (376, 377, 378, 393, 394) 376. Uitleg van het Scheppingsverhaal (1) 9-11-2014 Deze preek is mede gebaseerd op Het Geheime boek van Johannes (Codex II, Boek 1, pag. 1 en

Nadere informatie

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens WEEK 51 1 Weekoverweging Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens Uit God geboren Je hebt groot gelijk als je niet gelooft, dat Jezus is voortgekomen uit geestelijk zaad. Waarom zo moeilijk

Nadere informatie

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur?

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Spinoza s Visie Dag 3 Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Module 3 Herhaling Belangrijke lessen dag 1 en 2 Kennis is de bron van ons geluk. Kennis van het hoogst denkbare geeft het grootst mogelijke

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ ONZE RIJKE ERFENIS

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ ONZE RIJKE ERFENIS Kingdom Faith Cursus KF13 ------------------------------------------------------------------------------------------------ ONZE RIJKE ERFENIS Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wonderen, Werk & Geld

Wonderen, Werk & Geld Wonderen, Werk & Geld Marianne WilliaMson UitGeverij de Zaak oorspronkelijke titel: the law of divine Compensation, On Work, Money and Miracles Copyright 2012 Marianne Williamson Published by arrangement

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Verlangen naar de Heer

Verlangen naar de Heer Verlangen naar de Heer Psalm 25 in Adventstijd Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Naar u, HEER, gaat mijn verlangen uit. Psalm 25:1 Mijn verlangen Psalm 25 is een psalm van David. Dat staat garant voor

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

De schepping van de mens Studieblad 6

De schepping van de mens Studieblad 6 -1- GODS PLAN MET MENSEN Dit is een uitgave van de Volle Evangelie Gemeente Immanuël Breda Auteur: Cees Visser (voorganger) De schepping van de mens Studieblad 6 Inleiding Mensbeeld Uitgangspunt Stof In

Nadere informatie

De stem van de stilte (nav 1 Koningen 19: 12, 13)

De stem van de stilte (nav 1 Koningen 19: 12, 13) (nav 1 Koningen 19: 12, 13) Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. En daar klonk een stem die sprak. t is nergens om mij heen echt stil terwijl ik liever anders wil heel het leven draait

Nadere informatie

Alle methodes om kennis te verwerven (epistemologie) kunnen in het algemeen ondergebracht worden in twee categorieën:

Alle methodes om kennis te verwerven (epistemologie) kunnen in het algemeen ondergebracht worden in twee categorieën: Inleiding 1) De Vedische geschriften VEDA komt van het woord VID wat 'begrijpen' betekent, kennis die onze waarneming van de wereld beïnvloedt = SACRALE (oorspronkelijke) KENNIS ( een specifieke vorm van

Nadere informatie

Prof. dr. Wim van Vlastuin Hoe spiritueel was Calvijn?

Prof. dr. Wim van Vlastuin Hoe spiritueel was Calvijn? Prof. dr. Wim van Vlastuin Hoe spiritueel was Calvijn? 9 september 2015 Johannes Calvijn (1509-1564) Tekst 1 De hele hoofdinhoud van onze wijsheid, voor zover die althans als ware en deugdelijke wijsheid

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

cursus belijdende leden 2006-2007 Het bestaan van God

cursus belijdende leden 2006-2007 Het bestaan van God Het bestaan van God Oriëntatie in het onderwerp Kan ik wetenschappelijk bewijzen dat mijn vrouw van me houdt? Vreemde vraag natuurlijk, maar het lijkt een beetje op de vraag naar de bewijzen voor het bestaan

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Het pad van Liefde. een verhandeling over de ware betekenis van liefde. door Zijn Goddelijke Genade Śrīla Bhaktivedānta Nārāyaṇa Mahārāja

Het pad van Liefde. een verhandeling over de ware betekenis van liefde. door Zijn Goddelijke Genade Śrīla Bhaktivedānta Nārāyaṇa Mahārāja Het pad van Liefde een verhandeling over de ware betekenis van liefde door Zijn Goddelijke Genade Śrīla Bhaktivedānta Nārāyaṇa Mahārāja opgedragen aan Zijn Goddelijke Genade Śrīla A.C. Bhaktivedānta Svāmī

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding...0 Krishna-bewustzijn in een notendop...0

Inhoudsopgave. Inleiding...0 Krishna-bewustzijn in een notendop...0 Inhoudsopgave Inleiding...0 Krishna-bewustzijn in een notendop...0 HOOFDSTUK Oorsprong van het Krishna-bewustzijn...6 Omvang en inhoud van de Veda s...8 Het epos Mahabharata met daarin de Bhagavad-gita...0

Nadere informatie

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het

Geloven is vertrouwen. Ik geloof het wel. de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het Geloven Geloven is vertrouwen GGeloven is ten diepste je vertrouwen hechten aan iets of iemand, de waarheid omtrent iets of iemand aannemen. Over het geloven in God zegt de Bijbel: Het geloof is de vaste

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

WIJ ZIJN BEWUSTZIJN ZELF. Avatar Adi Da Samraj. Een Boodschap Aan Iedereen Geschonken. door. Wij Zijn Bewustzijn Zelf -1-

WIJ ZIJN BEWUSTZIJN ZELF. Avatar Adi Da Samraj. Een Boodschap Aan Iedereen Geschonken. door. Wij Zijn Bewustzijn Zelf -1- Wij Zijn Bewustzijn Zelf -1- WIJ ZIJN BEWUSTZIJN ZELF Een Boodschap Aan Iedereen Geschonken door Avatar Adi Da Samraj Wij Zijn Bewustzijn Zelf -2- Tekst en afbeeldingen: Copyright 2013 The Avataric Samrajya

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Bhakti-rasamrita-sindhu:

Bhakti-rasamrita-sindhu: Bhakti-rasamrita-sindhu: Een volledige wetenschappelijke handleiding voor het beoefenen van bhakti-yoga. Inleiding: BRS 1.1.1 16 De inleiding van De Nektarzee van Zuivere Liefde bestaat uit drie topics:

Nadere informatie

HOE KIJKEN WIJ NAAR GOD?

HOE KIJKEN WIJ NAAR GOD? HOE KIJKEN WIJ NAAR GOD? Door: Peter Meye Overal waar in dit document een citaat uit Gods Woord wordt vermeld, is dit afkomstig uit de vertaling van www.schriftwoord.nl. Soms is een kleine aanpassing gedaan.

Nadere informatie

SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190

SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190 SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190 Vertaling: Arie van der Voort Inleiding De hieronder weergegeven dialoog tussen prins Rāma en zijn leraar Sri Vāsiṣṭha

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 6 t/m 11 Werkboek 2 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 6 t/m 11 In werkboek 2 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. In werkboek 1 staat

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Gods-Dienst. LEER HEM KENNEN 23 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest zondag 18 Januari

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Gods-Dienst. LEER HEM KENNEN 23 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest zondag 18 Januari LEER HEM KENNEN 23 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Gods-Dienst Ds. F. van Roest zondag 18 Januari 1 LEER ME LEREN 23 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Het is hoogmoed en roekeloosheid

Nadere informatie

H. Geest. Sint Niklaas 05/10/14

H. Geest. Sint Niklaas 05/10/14 H. Geest Sint Niklaas 05/10/14 Thalys Thalys techniek 383 ton 200m lang 320km/u 25 KV 8800 KW 120 Eerste klasse, 257 tweede klasse Brussel - Marseille: 4u30 De H. Geest als merkteken Joël 3,1 Daarna zal

Nadere informatie

Omnec Onec DUTCH. Collection of Texts. - Part III - Het Venusiaanse schrift

Omnec Onec DUTCH. Collection of Texts. - Part III - Het Venusiaanse schrift Omnec Onec DUTCH Collection of Texts - Part III - Het Venusiaanse schrift Het Venusiaanse schrift Dutch Collection of Texts Part III Copyright 2000 by Omnec Onec Dutch translation 2013 by Lenthe Reijman,

Nadere informatie

Paranormaal of psychisch gestoord? Wat te doen als er problemen zijn?

Paranormaal of psychisch gestoord? Wat te doen als er problemen zijn? Paranormaal of psychisch gestoord? Wat te doen als er problemen zijn? door Kees Aaldijk transpersoonlijk coach en therapeut 06-142 742 93 www.transpersoonlijk.nl gepubliceerd in Spiegelbeeld januari 2010

Nadere informatie