Kamishibaiverhaal KONING ALBERT I EN DEGROTE OORLOG STRIJDEN VOOR VREDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kamishibaiverhaal KONING ALBERT I EN DEGROTE OORLOG STRIJDEN VOOR VREDE"

Transcriptie

1 Kamishibaiverhaal KONING ALBERT I EN DEGROTE OORLOG STRIJDEN VOOR VREDE

2 Inleiding Elke woensdag gaat Leon op bezoek bij oma en opa. Iedere middag verloopt precies hetzelfde. Leon komt binnen, opa leest de krant met een dampende kop koffie en oma zet de soepkommen op de tafel. Vanuit de keuken komt de geur van heerlijke tomatensoep en Leon schuift nog even gezellig naast opa op de zetel. Hij vindt het heerlijk om mee in de krant te kijken, vooral naar de foto s. De artikels zijn te lang en veel te moeilijk. Dag opa zegt Leon terwijl hij zijn schoenen uitdoet in de gang. mmm mompelt opa terug. Leon zet zich er gezellig bij, klaar om mee naar de foto s te kijken. Wat een grappige krant vandaag. Er staat bijna geen tekst in maar vooral veel foto s merkt Leon enthousiast op. Opa legt de krant even weg en kijkt naar zijn nieuwsgierige kleinzoon. Dat heb je goed opgemerkt. Het is een bijzondere bijlage bij de krant omdat het morgen Wapenstilstand is. Heb je daar wel eens over geleerd? Leon moet even hard nadenken. Ik geloof het wel maar dat was vorig jaar en ik weet het niet meer zo goed. Het heeft te maken met de Wereldoorlog. Opa glimlacht. Mijn opa heeft meegevochten in de Eerste Wereldoorlog en vertelde mij er vroeger zo vaak over. Ik was toen jouw leeftijd ongeveer. Wat denk je, zin om samen de krant te bekijken dan vertel ik alles wat je wil weten. Leon schuift wat dichter bij opa. Graag knikt Leon. Uw verhalen onthoud ik tenminste.

3 Foto 1 Wie is dit klein matroosje? vraagt Leon terwijl hij een foto aanwijst? Waren er al zo n jonge soldaten in de oorlog? Nee glimlacht opa. Dit is koning Albert toen hij nog een jongen was. Hij was koning tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn matrozenpakje was gewoon iets wat de mensen vroeger schattig vonden om hun zoontje aan te trekken. Als ons mama dat maar laat denkt Leon. Foto 2 Kijk hier zie je hem tussen zijn zusjes Henriëtte en Josephine. vertelt opa verder. Albert was de jongste thuis en keek erg op naar zijn oudere broer Boudewijn. Toch een rare gezinsfoto merkt Leon op. Niemand lacht en zijn mama kijkt echt boos. Ja Leon, zo was dat vroeger. Mensen moesten ook lang stilzitten zodat de foto zeker gelukt was. En waar staat zijn papa, de koning? vraagt Leon nieuwsgierig. Zijn papa was geen koning en Albert wist dus toen helemaal nog niet dat hij ooit koning zou worden. Wacht ik zal eens kijken of er ergens een stamboom staat.

4 Foto 3 Hier staat er eentje mooi getekend. Dit was koning Leopold 2 wijst opa. Omdat hij drie dochters had kon niemand hem opvolgen. Maar hoe komen ze dan bij Albert? vraagt Leon nieuwsgierig. Hier zie je dat de broer van Leopold 2 dan koning kan worden. Maar hij weigerde en dus moet zijn oudste zoon Boudewijn later koning worden. Vermits Boudewijn sterft, zal Albert uiteindelijk koning worden maar zo ver zijn we nog niet.

5 Foto 4 Dit is het doodsprentje van Boudewijn, de broer van Albert. Hij stierf heel onverwachts aan een longontsteking. Vanaf dat moment was alles anders voor Albert. Boudewijn was troonopvolger en zou dus ook ooit koning worden. Maar door zijn dood kwam die zware taak op de schouders van Albert terecht. Hij was zestien jaar toen hij te horen kreeg, dat hij ooit koning zou worden. Kan je je dat voorstellen? vroeg opa verwonderd. Foto 5 Albert werd nu razendsnel klaargemaakt want ooit zou hij plots koning worden. Hij leerde Nederlands, moest overal op officieel bezoek zoals in de mijnen bijvoorbeeld.

6 Foto 6 Uiteindelijk mag hij ook een rondreis maken door Congo want ook dit was een stukje België. Een stukje België in Afrika? vraagt Leon verbaasd. Ja hoor, veel landen in Europa hadden gebieden veroverd in Afrika en Azië. Congo was bezit van de Belgische staat dus Albert moest ook hier op bezoek. Wie is die vrouw daar met de veel te grote hoed? vroeg Leon grinnikend. Dat is Elisabeth zijn vrouw. Foto 7 Ja kijk wijst opa op een gezinsfoto. Hier zie je zijn kinderen. Links het oudste zoontje Leopold en rechts Karel. Marie-José is nog een baby hier. Leon begint te lachen. Ze lieten alle kinderen precies eruit zien als meisjes en zo een lang kleed voor een baby! Wacht maar, later zullen jouw kleinkinderen ook lachen als ze een foto van jou zien als kind. zegt opa. Mmm, kan zijn zegt Leon maar hij is al bezig met de volgende foto.

7 Foto 8 Waar is Albert hier? vraagt Leon nieuwsgierig. De eerste man op het paard die het volk groet. Leopold 2 is overleden en Albert wordt op zijn vierendertig de derde koning van België. Op 23 december 1909 is hij op weg naar het parlement door de straten van Brussel. Mensen hangen uit de ramen want iedereen wil een glimp opvangen van de nieuwe koning der Belgen. Foto 9 Albert wilde een koning van en voor het volk zijn. Hij legde veel officiële bezoeken af en zocht altijd contact met de gewone mensen. Hier zie je hem staan bij een groep kaatsspelers. Ik vind dat hij een beetje op koning Filip lijkt zegt Leon terwijl hij tuurt naar de foto. Dat kan best he Leon. Het is zijn overgrootvader.

8 Foto 10 Kijk zegt opa terwijl hij op de volgende foto wijst. Kan je raden waar deze twee heren zitten? Ja zegt Leon toch wat twijfelend. De duinen? Heel goed. Hier zie je dat ook koningen gewoon een dagje naar de zee gaan met vrienden. Heeft Albert een snor gekregen? vroeg Leon. Nee hoor, dat is de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand. Albert is de meneer met de zwarte hoed. Veel adellijken en vorsten waren weg van onze kust en kwamen graag een dagje naar Oostende. Deze foto is in de zomer van 1913 getrokken. Het jaar nadien zou Frans Ferdinand terug met zijn gezin op bezoek komen. Eerst moesten ze nog een bezoek afleggen aan Bosnië- Herzegovina dat de Oostenrijkers bezetten.kan je het voorstellen dat de Nederlanders ons land bezetten en bijvoorbeeld hun prins hier een bezoekje laten brengen? Ik zou die prins niet willen zien zegt Leon lichtjes boos. Dat ze maar baas in hun eigen land spelen. Precies knikt opa. Dat dachten de Bosniërs ook. Eigenlijk wilden ze liever bij Servië horen dan bij Oostenrijk. Iemand was zo boos op die Oostenrijkers dat hij die Oostenrijkse kroonprins en zijn vrouw neerschoot.

9 Foto 11 En toen? vroeg Leon vol spanning. Wel om een lang verhaal kort te maken... Sommige landen kozen de kant van Oosterijk en sommige de kant van Servië. En zo brak de Eerste Wereldoorlog uit. Wij hebben toch meegevochten he opa? Maar hoe kan dat? Wat hebben wij met Oosterijk en Servië te maken? vroeg Leon. Eigenlijk niets en België wou ook geen kant kiezen. Maar Duitsland was voor Oosterijk en Frankrijk voor Servië. Welk land ligt er tussen Duitsland en Frankrijk? vroeg opa. Wij merkte Leon op. Precies zei opa. De Duitsers eisten van ons dat ze door ons land mochten trekken met hun leger om Frankrijk aan te vallen en wij weigerden. Zo werd ons land een oorlogszone. zei opa stil. Foto 12 Kijk zei opa zacht. Dit is wat oorlog doet met een land. De Duitsers drongen ons land binnen en bombardeerden steden. Overal was er puin, vernieling en chaos. Mannen en jongens werden opgeroepen om te gaan vechten. Wat deden die mensen die in dat huis woonden? vroeg Leon terwijl hij naar de foto wees. Mensen hadden geen dak meer boven hun hoofd of eten. Overal was er hongersnood en veel mensen vluchtten weg uit België.

10 Foto 13 Hier zie je vluchtelingen op het strand klaar om de oversteek naar Engeland te wagen. Leon werd stil. Ik kan me niet voorstellen dat papa ergens aan het vechten is en wij moeten vluchten naar een vreemd land zonder te weten of we elkaar nog ooit zouden terugzien. Opa sloeg zijn arm rond Leon. Ik hoop dat geen enkel kind zoiets ooit nog hoeft mee te maken fluisterde opa in Leons oor. Weet je wie deze foto eigenlijk heeft gemaakt? vroeg opa even later. Koningin Elizabeth. De koning en koningin stuurden hun kinderen veilig naar Engeland maar wilden zelf tussen het volk staan en de mensen bij staan waar ze konden. Ze verhuisden naar een eenvoudige villa aan het strand van De Panne en vanuit haar raam maakte Elisabeth deze foto. Foto 14 Elisabeth deed veel meer dan enkel foto s maken ging opa verder. Hoeveel gewonden en doden er tijdens de Groote Oorlog zijn gevallen is bijna niet te raden maar er zijn miljoenen soldaten en burgers gestorven. Dus beslist Elisabeth om een hospitaal op te richten voor gewonde soldaten in een oud hotel. Zo zie je maar dat zowel Albert en Elisabeth elk op hun manier hielpen waar mogelijk.

11 Foto 15 Dit is ook koning Albert he opa? vroeg Leon. Ja hoor hij was hoofd van het leger en vond het erg belangrijk om bij de soldaten te zijn. Maar hoe kon het leger en de koning nu in heel het land zijn opa? Wel eigenlijk niet Leon. Je moet je voorstellen begon opa. Het machtige Duitse leger valt ons land binnen en het Belgische leger kan hier niet tegenop. Ze moeten steeds verder terugtrekken tot aan de kust vlakbij de grens van Frankrijk. Nog even en de Duitsers konden zo Frankrijk binnen. Het Belgische leger zat vast op een lap grond tussen de Noordzee en de rivier de Ijzer. Koning Albert wilde dat laatste stuk grond niet laten veroveren. Foto 16 En toen? vroeg Leon vol spanning. Wel toen keken de Belgen rond naar het water van de Ijzer. Als de Ijzer nu veel breder en dieper zou zijn, dan kunnen de Duitsers nooit tot bij ons komen. De Belgen wisten dat als ze alle sluizen zouden opzetten heel de polder onder water zou staan. En lukte het? Ja hoor, glimlachte opa.

12 Foto 17 De Duitsers konden geen stap vooruit. Ze groeven aan hun kant loopgraven uit om van daaruit de vijand te kunnen beschieten en de Belgen deden hetzelfde. Kijk hier zie je Albert in één van de loopgraven. Was de oorlog toen snel gedaan opa? vroeg Leon. Foto 18 Nee jongen, er volgde vier jaar van honger, vaak bittere koude en vooral onnoemelijk veel doden. Het gebied tussen de loopgraven noemden ze Niemandsland. Hoe liep de oorlog dan eigenlijk af? Want we zaten daar precies een beetje vast? Wel Leon op een bepaald moment waren ook de Duitsers gewoon moe. Ze hadden het anders gepland, de aanvallen vielen tegen en het Duitse volk was de oorlog net zo beu als wij. Op 11 november werd beslist dat het wapenstilstand werd. Vanaf die dag zwegen de wapens en was de oorlog gedaan.

13 Foto 19 Oef, eindelijk kon iedereen terug naar huis zuchtte Leon opgelucht. Zo eenvoudig was het niet. Dorpen en steden waren vernield. Broers, vaders en zonen waren vaak omgekomen in de Groote Oorlog. Het land was in diepe rouw en alles lag in puin. Alles moest opnieuw opgebouwd worden en koning Albert trok door heel het land om de mensen een hart onder de riem te steken. Hoe lang duurde het voor ons land terug gebouwd was opa? Jaren Leon en sommige dingen zijn nooit opnieuw gemaakt. Foto 20 Is dit een begrafenis opa? Eigenlijk wel een beetje. Hier zie je Albert en zijn zoon Leopold die de kist groeten van een onbekende soldaat. Weet je op welke dag dit was? Even lezen zegt Leon terwijl hij het zinnetje onder de foto leest. Wapenstilstand, 11 november Morgen is het ook Wapenstilstand he opa? Klopt elk jaar herdenken we dat vanaf die dag de wapens letterlijk stil waren. Overal in ons land zijn er monumenten voor de vele slachtoffers en miljoenen onbekende soldaten die gesneuveld zijn. Ook koning Filip zal morgen het graf van de onbekende soldaat gaan groeten.

14 Foto 21 Dit is een trouwfeest he opa? vraagt Leon. Dat heb je goed gezien glimlacht opa. Dit is Leopold, de oudste zoon van Albert. Hij trouwt met de mooie Zweedse prinses Astrid. De oudste zoon dus hij wordt later koning. roept Leon vrolijk uit. Tien op tien zegt opa fier. Foto 22 Hier is de koning op bezoek op de première van de film Les Misérables. Dat is toch de meneer met de bolhoed he opa? vraagt Leon. Ja hoor knikt opa. Wat was hij toch groot. Weet je Leon vertelt opa verder. Zijn vrouw Elisabeth hield ontzettend van kunst en muziek. Ze organiseerde zelfs een wedstrijd rond klassieke muziek. Misschien heb je al eens van de Koningin Elisabethwedstrijd gehoord? vraagt opa. Leon schudde zijn hoofd en bladerde door naar de laatste pagina van de krant.

15 Foto 23 Hier Albert tijdens één van zijn hobby s. Hij hield van bergbeklimmen. Ik wist niet dat koningen zo n gevaarlijke hobby mochten hebben merkt Leon droogjes op. Hij had het misschien beter ook niet gedaan zegt opa. Waarom? vraagt Leon. Twee dagen nadat hij naar Les Misérables was gaan kijken, ging hij klimmen in de Ardennen. Hij valt en pas de volgende dag ontdekken ze zijn lichaam. De koning was gestorven. En toen? vroeg Leon. Op dat moment roept oma vanuit de keuken dat het nu echt wel tijd voor soep is. Jaja, we zijn bijna klaar roept opa. Wel toen gebeurde er wat er altijd gebeurt wanneer een koning sterft. Zo snel mogelijk komt de nieuwe koning op de troon en de mensen roepen: Le roi est mort, vive le roi! De koning is dood, leve de koning! En dan was Leopold koning he opa vraagt Leon. Heel juist koning Leopold 3, de opa van koning Filip, maar nu gaan we soep eten. Foto 24 Ik begin inderdaad honger te krijgen zegt Leon terwijl hij over zijn buik wrijft. Dank je opa, voor alle verhalen. Graag gedaan hoor jongen, volgende woensdag Leopold 3? vraagt opa. Afgesproken knikt Leon.

16 Opdrachten KONING ALBERT I EN DEGROTE OORLOG STRIJDEN VOOR VREDE

17 Foto uit verhaal Opdracht Opdracht 1 Thema: Familie Wat weet je nog van deze foto? Foto te zoeken in de tentoonstellng Opdracht Wie zijn de mensen op deze foto? De kinderen krijgen een uitgeschreven tekst mee over de huidige context van het koningshuis. Aan de hand van die tekst moeten ze de stamboom verder aanvullen tot nu + aanduiden wie volgens hen de troonopvolger van Koning Filip zal zijn. Materiaal UItgeschreven stamboom Afbeelding stamboom + losse elementen om aan te vullen met velcro of magneet.

18 Aanvulling door gids Opdracht 1 Thema: Familie Leopold 2 had geen zoon die hem kon opvolgen. Zijn broer was al dood en vrouwen hadden toen geen recht op de troon. Die broer had wel een zoon. Hij werd na de dood van zijn oom in 1909 de nieuwe koning van België: Albert I ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 218) Analogie vandaag: Koning Boudewijn en Koningin Fabiola geen kinderen -> dus broer, Albert II, koning Vrouwen mochten vroeger geen troonopvolger zijn, nu wel. (Prinses Elisabeth, dochter van Filip en Mathilde is de eerste in rij voor de troonopvolging) Prinsessen mochten tot voor kort niet regeren. Dat was zelfs bij wet bepaald! Ook in andere koninkrijken bestonden zulke ouderwetse regels die meisjes uitsloten. De wet zorgde in het verleden voor nare toestanden op het paleis. Zowel Leopold I als Leopold II, onze eerste twee vorsten, waren bij de geboorte van hun dochters erg teleurgesteld. Zij beschouwden prinsesjes als waardeloos. Zo werd het persoonlijk geluk van koning Leopold II zelfs helemaal vergald. Hij en zijn vrouw, koningin Marie-Henriette, hadden twee dochters en een zoon. De koning keek niet om naar de meisjes. Hij had alleen oog voor zijn zoon. Maar toen het prinsje tien jaar was, viel het in het midden van de winter in het park van Laken in een vijver en stierf. Leopold II was uitzinnig van verdriet: zijn enige opvolger was dood. Drie jaar later keek hij nagelbijtend uit naar de geboorte van zijn nieuwe telg. Maar toen het een dochter was, was hij razend. Hij gaf koningin Marie-Henriette de schuld en daarna kwam het nooit meer goed tussen het vorstenpaar. Gelukkig had Leopold broer nog een zoon, die koning Albert I werd. Anders was het koningshuis uitgestorven door de schuld van een wet die zei dat prinsessen niet goed genoeg waren om het land te leiden. In 1991 vond koning Boudewijn dat het hoog tijd was om die onzin af te schaffen. Door de afschaffing van die wet kan prinses Elisabeth later koningin worden, de dochter van onze koning Filip en Mathilde. Zij zal de allereerste vrouw zijn die over ons land regeert. ( De koning in zijn blootje. Leuke weetjes over het koningshuis. Door Mario Danneels. Pg. 97).

19 Opdracht 2 Thema: Neutraliteit van België Foto uit verhaal Opdracht Wat weet je nog van deze foto? Foto te zoeken in de tentoonstellng Opdracht Kinderen ontvangen een oude wereldkaart met daarop steden en dorpen aangeduid + 10 namen van steden en dorpen = een vluchtroute van een Belgische vluchteling. Aan de hand van een tekst (zie hieronder bij aanvullingen gids) ontdekken ze wie de geallieerden en de centralen zijn, dit duiden ze aan op de kaart met 2 kleuren. In de groene zone gaan ze op zoek naar de 10 dorpen en steden en bepalen zo de vluchtroute. Nog enkele filosofische vragen.: Hoe anders is het vluchten als je arm of rijk bent? Hoe lang deden deze mensen erover?

20 Opdracht 2 Thema: Neutraliteit van België Aanvulling door gids Vluchtelingen tijdens WO I: Honderduizenden mensen sloegen op de vlucht, naar Frankrijk, naar neutraal Nederland en over het water, naar het veilige Engeland. Duizenden Belgen zouden de Eerste Wereldoorlog doorbrengen in vluchtelingenkampen. ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 222) Geallieerden versus Centralen tijdens WO I: In de Eerste Wereldoorlog stonden twee kampen tegenover elkaar. Aan de ene kant vochten Groot-Britannië (met zijn overzeese gebieden/kolonies : Canada, Australië en Nieuw Zeeland), Frankrijk, Rusland, Servië. Vanaf 1915 kwamen daar de Italianen b ij en vanaf 1917 de Amerikanen. Dat was het kamp van de geallieerden. Aan de andere kant vochten vooral de twee keizerrijken: Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Daarbij kwam nog het Ottomaanse Rijk, dat is Turkije en Bulgarije. Dat was het kamp van de Centralen. ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 220) Link leggen met neutraliteit van België aan de hand van gekleurde kaart. Op 2 augustus 1914 kwam de Duitse ambassadeur in Brussel met een ultimatum, een dwingende boodschap: België moet vrije doortocht verlenen aan het Duitse keizerlijke leger, anders is het oorlog. Waarom de Duitsers vrije doortocht eisten, is niet moeilijk te raden. Als hun leger door België kon oprukken, stond het veel sneller in Frankrijk. Maar daar vroeg de Duitse ambassadeur nu eens iets wat echt niet door de beugel kon. Sinds België bestond, was het een neutraal land. En wie had plechtig beloofd die neutraliteit te bewaken? De grote mogendheden/landen: Frankrijk, Groot-Brittannië en ook Pruisen, waaruit later Duitsland was ontstaan. En nu wilde Duitsland de Belgische neutraliteit met de voeten treden, die het zelf moest bewaken! Koning Albert I en zijn ministers weigerden eensgezind het Duitse ultimatum. België zou zijn neutraliteit verdedigen met alle mogelijke middelen. Die middelen waren niet bijster geweldig, ons leger was veel kleiner. Bedenk daarbij dat het Duitse leger het machtigste en het best uitgeruste was aller tijden. ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 220)

21 Opdracht 3 Thema: taken van de koning W Opdracht Foto uit verhaal Opdracht Wat weet je nog van deze foto? De leerlingen krijgen 10 foto s van Filip en Mathilde in actie. De leerlingen moeten in de tentoonstelling op zoek naar gelijkaardige activiteiten van Albert I. 1. Bezoeken van toneel en concert -> opening KMSKB of Les Misérables 2. Bezoeken van rampen 3. Buitenlandse bezoeken 4. Het leger bezoeken 5. Feest bijwonen 6. Bezoek graf onbekende soldaat 11/11 7. Bezoek autosalon 8. Ontvangen van bekende personen -> Picard of Earhart 9. Bekijken van sportwedstrijden -> voetbal 10. Ontspanning -> op wintervakantie

22 Aanvulling door gids Opdracht 3 Thema: taken van de koning Taken van de koning vroeger versus nu. Aandachtpunt verliezen van macht. -> koning is niet de baas van het land, vooral symbolisch maar wel heel invloedrijke functie. Filip is het staatshoofd van België. Je zou denken dat hij de baas van het land is, maar een koning regeert niet echt. Dat doen de ministers in de regering. De koning heeft in België, net zoals in alle andere Europese koninkrijken, vooral een symbolische functie. Dat betekent dat hij een soort wandelend symbool van België is. Hij mag bezoeken afleggen, lintjes doorknippen en mensen ontvangen, maar hij mag geen wetten opstellen of beslissingen nemen over wat er in het land moet gebeuren. Desondanks heeft de koning een drukke agenda. Hij gaat overal op bezoek, geeft toespraken, ontvangt honderden mensen op het paleis en reis de hele wereld rond om België bekend te maken. Waarom heeft de koning niets te zeggen? België is een democratie. Democratie is een oud Grieks woord en betekent: de macht aan het volk. Om de 4 jaar kiest het volk mensen die het land gaan regeren. Dat zijn de ministers in de regering en de leden van het parlement. Het volk kan echter niet kiezen welke koning het wil. Koning kun je enkel en alleen worden als je in de koninklijke familie geboren bent. En dus heeft het volk daar niets over te zeggen. Daarom heeft een koning of een koningin geen macht. De koning moet strikt neutraal blijven. Hij mag in het openbaar dus nooit zeggen wat hij fijn of net fout vindt. Hij mag zich zeker niet bemoeien met politiek. Als Filip zijn mening zou geven, zou hij mensen kunnen ontgoochelen of kwaad maken. En dat kan niet, want hij wil en moet de koning van álle Belgen zijn. Dat gaat heel ver. Zo mag je de koning of koningin nooit een vraag stellen als je hen ontmoet. Anders zouden ze moeten antwoorden en zeggen wat ze denken. En dan zijn ze niet meer neutraal. ( De koning in zijn blootje. Leuke weetjes over het koningshuis. Door Mario Danneels. Pg 33-35). Link naar opperbevelhebberschap aan de hand van de foto van het bezoek aan het leger(albert I en Filip) als één van de taken van de koning. Je moet er maar eens op letten dat de koning en zijn zonen vaak een militair uniform dragen. Dat komt omdat de koning in België ook de opperbevelhebber van het leger is. Hij draagt de hoogste graden die een soldaat kan krijgen: die van 4-sterrengeneraal. Maar ook dat is vooral een symbolische functie. Koning Filip ging ook wel naar het leger maar zal nooit persoonlijk het bevel voeren of daadwerkelijk vechten. De enige koning die wel het leger persoonlijk leidde was Albert I tijdens Wereldoorlog I. Daarom noemde de hele wereld Albert I Koning - ridder en koning - soldaat. ( De koning in zijn blootje. Leuke weetjes over het koningshuis. Door Mario Danneels. Pg ) Op de eerste foto zie je dat het Duitse

23 Aanvulling door gids Opdracht 3 Thema: taken van de koning leger veel beter materiaal bijhad en beter georganiseerd was. Het was erg moedig van Albert I om de taak van opperbevelhebber op te nemen. Albert I wilde zoveel mogelijk levens sparen. Hij was dan ook heel geliefd bij zijn soldaten. Britse en Franse generaals sprongen roekelozer om met de levens van hun soldaten. Van de Belgische soldaten sneuvelde minder dan 4 procent. Dat is een zeer laag cijfer in vergelijking met de andere landen. ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 231) Albert merkte als opperbevelhebber dat het Belgisch leger niet het sterkste leger was op het moment dat de Duitsers voor de deur stonden. Dat kwam omdat het helemaal opnieuw georganiseerd werd. Vroeger werd je soldaat door loting. Trok je een slecht lot, dat had je pech. Maar rijke jongens mochten hun slechte lot doorverkopen aan arme jongens die de centen nodig hadden. Dat deden die rijke jonge heren allemaal. Aan dat systeem kwam dus een einde. Net voor Wereldoorlog I kwam er een nieuwe wet. Eén jongen per gezin moest naar het leger, of hij nou rijke was of arm. Vanaf 1913 moesten alle jongens naar het leger, want er waren veel soldaten nodig voor de Groote Oorlog. Vandaag ga je alleen nog vrijwillig naar het leger, er is geen dienstplicht meer. ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 220). Ook Albert I zijn vrouw, Koningin Elisabeth, droeg haar steentje bij. In de veldziekenhuizen ging ze de gewonde soldaten bezoeken. Ze deelde er chocolade en andere lekkernijen uit. Ook organiseerde ze orkestjes om het harde leven aan het front wat op te vrolijken. Zo verdiende ze de bijnaam de Koningin-Verpleegster. ( De koning in zijn blootje. Leuke weetjes over het koningshuis. Door Mario Danneels. Pg ) Niet iedereen was zo blij met de beslissing dat Albert I ook echt bevel gaf aan het leger, rechtstreeks zonder telkens een goedkeuring te vragen aan zijn ministers. Op de tweede foto zie je de minister van oorlog, Charles de Broqueville. Het waren niet echt goede vrienden

24 Foto uit verhaal Opdracht 4 Thema: Rol van de koning Opdracht Wat weet je nog van deze foto? Foto te zoeken in de tentoonstellng Opdracht Op de achterkant van de foto korte uitleg over enkelvoudig stemrecht (zie hieronder) De leerlingen krijgen 10 voorstellen tot wetten. Kies er hier samen 3 uit die je wil doorvoeren.

25 Uitleg enkelvoudig stemrecht Opdracht 4 Thema: Rol van de koning In België broeide oproer, er zat onweer en ruzie aan te komen. De oorlog eiste zijn tol, veel mensen waren moe en boos. Nog voor koning Albert I kon terugkeren naar Brussel wilde hij de belangrijkste mannen, politiek en militair, ontmoeten. Hij wachtte hen op in het kasteel van Loppem, in de bossen bij Brugge. Lang hoefde de koning niet naar hen te luisteren. Duizenden en duizenden arbeiders hadden hun land als helden verdedigd, ten koste van verschrikkelijke offers. Het was onmogelijk om het oude meervoudig kiessysteem te behouden, want dan zouden frontsoldaten niet mogen gaan stemmen. Dat begreep Albert I maar al te goed. Bovendien wilde hij uitbarstingen van geweld vermijden. De koning beloofde onmiddellijk algemeen enkelvoudig stemrecht. Dit wil zeggen dat iedere volwassen man één stem kreeg. Voordien kregen rijken of mensen die lang studeerden meer stemmen dan een eenvoudige arbeider. Vrouwen kregen nog geen stem. Het woord onmiddellijk is belangrijk. Als je manier van stemmen in een land wil veranderen, moet je normaal de grondwet (de allerbelangrijkste wet in het land) eerst veranderen. Dat duurt maanden en is bijzonder ingewikkeld. Zoveel geduld had niet iedereen, en dat begreep de koning. ( Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders) door Benno Barnard en Geert Van Istendael, p. 232_233). Op deze foto zie je dan ook alle belangrijke mannen die bereid waren om het stemrecht snel, via een korte weg, aan te passen. Aanvulling door gids Korte nabespreking verloop: hoe te werk gegaan? Was het moeilijk? Was iedereen akkoord? Opengooien naar de groep: is iedereen akkoord met deze keuze -> link leggen naar werking parlement. Doorgaan op ideeën van kinderen > hoe zorg je ervoor dat dit een wet wordt? Zie ook vorige opdracht, een koning heeft slechts beperkte/symbolische macht. Link leggen met Albert I die het enkelvoudig stemrecht heel snel doorvoert.. Link leggen met Albert I die oog heeft voor iedereen. Naast het stemrecht voor iedere man beloofde de koning ook dat je maar 8 uur op een dag moest werken en dat je ook mocht staken. Albert I was een koning van alle Belgen, ook van de gewone man in de straat. Dat zie je op de eerste foto, waar de koning tijd neemt om een groepje eenvoudige kaatsspelers te bezoeken. Beperkte rol van de koning nu + link naar taken van de koning (zie vorige opdracht, indien daarbij nog niet verteld).

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

LEOPOLD I. FOD Kanselarij van de Eerste Minister Algemene Directie Externe Communicatie

LEOPOLD I. FOD Kanselarij van de Eerste Minister Algemene Directie Externe Communicatie LEOPOLD I In 1830 werd België een onafhankelijk land. Omdat een nieuw land natuurlijk een koning nodig heeft, ging het piepjonge België in 1831 op zoek naar een koning. Op die manier werd Leopold I de

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

LEOPOLD I. Waarde landgenoten. Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie.

LEOPOLD I. Waarde landgenoten. Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie. LEOPOLD I Waarde landgenoten Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie. In 1830 werd België een onafhankelijk land. Natuurlijk heeft een nieuw land een koning nodig dus

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 HONDERD JAAR GELEDEN aflevering 12 Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 Een vast onderwerp waaraan in de kranten aandacht werd besteed, was de oorlog op de Balkan. Turkije was er bij betrokken

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Vlucht uit Sint-Petersburg

Vlucht uit Sint-Petersburg Marian Hoefnagel Vlucht uit Sint-Petersburg VEERTIEN De tijd van je leven Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 107. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983 Karel van België: Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983 Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad, graaf van Vlaanderen, prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Graaf van Vlaanderen

Nadere informatie

Voor Olaf Bremer: bedankt voor de gezellige en leuke dagen in Spanje!

Voor Olaf Bremer: bedankt voor de gezellige en leuke dagen in Spanje! Voor Olaf Bremer: bedankt voor de gezellige en leuke dagen in Spanje! Proloog: 7 januari Van harte gefeliciteerd! Lindy sloeg haar armen om Mariëlle heen. Zestien! Nu mag je eindelijk op een scooter rijden.

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

[Dossier - De Koning van België]

[Dossier - De Koning van België] [Dossier - De Koning van België] België had zijn monarchie maar twee keer nodig. De eerste keer was bij het ontstaan van het land, want zonder Leopold I had België nooit bestaan. De grote mogendheden hadden

Nadere informatie

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel REALITY REEKS Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP marian hoefnagel Een gekke naam Rudsel?? Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit.

Nadere informatie

WEEK 1. we zetten de deur open voor onze vrienden. sleutel van. gastvrijheid. Godsdienst OV 1 - advent 2008 - LC

WEEK 1. we zetten de deur open voor onze vrienden. sleutel van. gastvrijheid. Godsdienst OV 1 - advent 2008 - LC WEEK 1 we zetten de deur open voor onze vrienden sleutel van gastvrijheid WEEK 1 Het verhaal van de oude poortwachter laat de sleutel blinken zoals die van Simeon zo kan je de deur openen om Jezus welkom

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie Deze theaterleestekst is gratis te downloaden. Het is een voorproefje uit: Verkeerd verbonden, geschreven door Annemarie Bon. Illustraties: Eric Heuvel. Uitgeverij de Inktvis. In het boek staan nog veel

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6 Naam: KASTELEN Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je jouw huis zou verdedigen als anderen het probeerden te veroveren? Nou, vroeger dachten de mensen daarr dus echt wel over na. Ze bouwden hun huis zelfs

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie