De boom des levens in beeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De boom des levens in beeld"

Transcriptie

1 De informatie van dit artikel is gebaseerd op het boek De Wereldwijde Vloed. De boom des levens in beeld Opvallend veel volken geloofden dat het eerste mensenpaar in een paradijs leefde waar ook de boom des levens stond. Zo beeldden de Grieken hun Zeus en Hera af bij de boom des levens in een paradijselijke hof. De Iroquoiindianen vertellen hoe de eerste man en vrouw op een vliegend eiland in de lucht leefden, met een boom in het midden die lichtgaf. Oude geschriften uit India beschrijven hoe Adima en Iva door de god Brahma op het eiland Ceylon geplaatst werden. Een opmerkelijk aantal mythen beweert zelfs dat de eerste man en vrouw voortkwamen uit de bomen in het paradijs. Een goed voorbeeld zijn de oude Scandinaviërs, die geloofden dat het eerste mensenpaar Ask en Embla door de goden werd geschapen uit twee bomen. Verdere ingrediënten die volken noemen in hun scheppingsmythen zijn een slang, een zondeval en de intrede van de dood. In al deze mythen zien we vervaagde weergave van datgene wat Genesis ons vertelt over onze vroegste voorouders (voor meer informatie en bronnen, zie hoofdstuk 2 van De Wereldwijde Vloed ). In dit artikel laten we al deze zaken achterwege, maar zoomen we in op een groot aantal afbeeldingen van de boom des levens die we tegenkomen onder de volken. Onze zoektocht naar de boom des levens begint in het oude Mesopotamië. Zowel bij de Soemeriërs, Babyloniërs als Assyriërs was de boom des levens bekend. De boom werd duidelijk geassocieerd met het paradijs, zoals het Assyrische rolzegel in afbeelding 1 laat zien: de boom staat in het midden, met links en rechts een vrouw en een man, en achter de vrouw een slang. Een ander voorbeeld zien we bij de Babyloniërs. Volgens hen heette de eerste sterfelijke mens Adamu (ook wel Adapa genoemd). Hij zou zijn onsterfelijkheid verloren hebben door het eten van het verkeerde voedsel. Op afbeelding 2 zien we Adamu die de god Anu bezoekt en hier het voedsel van onsterfelijkheid aan zich voorbij laat gaan. Links zien we de boom des levens, die volgens de mythe in het hemelse paradijs present was. Maar ook los van de paradijselijke context zien we de boom des levens in deze culturen, als een symbool voor onsterfelijkheid en eeuwigheid. Een van de bekendste voorbeelden zien we in afbeelding 3: de boom des levens zoals afgebeeld in de paleizen Afbeelding 1: Een Assyrisch zegel toont de boom des levens in het paradijs. Afbeelding 2: De zondeval van Adamu (of Adapa) Afbeelding 3: De boom des levens in de cultuur van de Assyriërs.

2 van Assyrische koningen. De boom staat wederom in het midden, met aan weerszijden mensen die naar de boom uitreiken. Boven de boom is een vogel te zien (een adelaar, met daarin een godheid), wat wederom een symbool voor onsterfelijkheid is. Afbeelding 4 en 5: Engelachtige wezens bewaken de boom. Het is opvallend dat de Assyriërs vaak engelachtige wezens afbeelden als wachters rond de boom. Dit lijkt een echo van datgene wat Genesis 3:24 vertelt - namelijk dat de boom des levens na de zondeval bewaakt werd door engelen. Opmerkelijk genoeg lijken de beeltenissen van de boom des levens in talloze culturen sterk op elkaar. Rechts zien we een veel voorkomend Egyptisch symbool, de Djed. Het stelde oorspronkelijk de heilige boom voor, hoewel het in latere tijden vervaagde tot een pilaar die symbool stond voor Osiris. Als we de duidelijk afwijkende tekenstijl wegdenken, zien we praktisch hetzelfde als bij de Assyriërs. Zelfs de gekruiste armen zijn gelijk. De Egyptenaren kenden echter ook duidelijkere weergaven van de boom des levens. Afbeelding 7 toont een man en vrouw bij de boom des levens (waar een godin in is afgebeeld). In afbeelding 8 zien we typisch Egyptische kunst, met een overduidelijke gelijkenis met de vorige beelden. Afbeelding 6: De Djed. Afbeelding 7: De man en vrouw bij de boom des levens. Afbeelding 8: De boom des levens in Egyptische kunst.

3 Afbeelding 9: De slang Aphopis bij de heilige boom; afbeelding 10 en 11: een godin in de boom wordt aanbeden. De Egyptenaren meenden dat een slangendemon, Apophis genaamd, zich bij de heilige boom ophield. Op afbeelding 9 is de slang voor de boom te zien, terwijl hij door de zonnegod Ra (in de vorm van een kat) wordt gedood. Overigens beeldden de Egyptenaren vaak een godin af in de boom, voor de boom of verenigd met de boom. In veel gevallen werd aan de godin aanbidding gebracht in de vorm van wierook of andere kostbaarheden (zie afbeelding 10 en 11). Bij de Grieken werd de boom des levens altijd afgebeeld in een paradijselijke hof, de hof van de Hesperiden genaamd. Om de boom des levens was steevast een slang zichtbaar die om de stam gekruld zat. Aangezien de Griekse godsdienst een duidelijk voorbeeld is van de afgodische cultus van Kus en Nimrod (zie hoofdstuk 7 uit De Wereldwijde Vloed) zien we bij de Grieken een nog duidelijkere verering van zowel de boom als de slang. De slang werd in de Griekse mysterieën dan ook als lichtbrenger en kanaal van goddelijke verlichting gezien. Afbeelding 12: De Griekse weergave van de boom des levens. Afbeelding 13, 14 en 15: De Griekse boom des levens; zowel de slang als de boom worden vereerd en tevreden gesteld.

4 Afbeelding 16 en 17 (boven): de Hesperiden, de bewakers van de boom des levens. Afbeelding 18 en 19 (onder): Herakles weet op eigen kracht de boom des levens terug te vinden en steelt de vruchten. Afbeelding 20 (rechtsonder): een caduceus. Volgens de Grieken waren het geen engelen, maar nimfen die de boom des levens bewaakten. Deze nimfen werden de Hesperiden genoemd. Afbeelding 16 en 17 toont de nimfen die zich vergapen in het paradijs en zich ophouden onder de boom des levens. We zien in de Griekse mythologie Nimrod terug als de strijderjager Herakles (zie hoofdstuk 7 uit De Wereldwijde Vloed). Herakles zou op eigen kracht de boom des levens hebben teruggevonden en haar vruchten (appels) hebben gestolen. In afbeelding 16 en 17 is te zien hoe hij de boom en de slang vindt en op deze manier onsterfelijkheid bereikt. De vader van Nimrod, Kus, was de grote profeet van de afgoderij en de verlichting van de slang, die het fundament legde waar zijn zoon verder op bouwde. Hij werd gezien als boodschapper van de goden en zou ook de aanstichter zijn geweest van de torenbouw in Babel, wat hem de status als verwarrer gegeven heeft. Zijn naam was in het Chaldeeuws Chaos, en dat is vermoedelijk ook de wortel voor onze Westerse benamingen voor verwarring. Opmerkelijk is het feit dat Griekse boodschappers altijd een caduceus droegen: een staf die op gestileerde wijze de boom des levens weergeeft, met de slangen om de stam gekruld en een gestileerde vogel bovenaan (zie afbeelding 20).

5 Veel van de genoemde elementen zien we ook terug in het noorden van Europa, bij de Scandinaviërs. Volgens de Noordse mythologie zou er na de schepping een paradijs zijn geweest, Midgard genaamd. De naam Midgard betekent zoiets als tuin in het midden. In dit paradijs zou de boom des levens hebben gestaan, Yggdrasil genaamd. De boom zou staan op een plek waar meerdere rivieren ontsprongen, precies zoals Genesis zegt. Ook werden vaak slangen afgebeeld aan de voet van de boom. En, opmerkelijk genoeg, zien we vaak wéér een vogel aan de top van de boom. Volgens de oude Scandinaviërs waren het geen engelen of nimfen die de toegang tot de boom bewaakten, maar een reus, Surt genaamd. De reus zou een vlammend waard gedragen hebben. Dat is opmerkelijk, aangezien God volgens Genesis 3:24 de boom des levens liet bewaken door cherubs [engelen] met een vlammend zwaard, dat heen en weer bewoog. Overigens stoppen de geljkenissen met Genesis hier niet, want de oude Scandinaviërs beweerden eveneens dat de eerste man en vrouw, Ask en Embla, in deze hof werden geplaatst. Ze werden niet geschapen bij de twee bomen uit het paradijs, maar vanuit de twee bomen (een concept dat we bij meerdere volken tegenkomen, zie bijlage 1 uit De Wereldwijde Vloed). Dit is ook de reden dat in de Noordse mythologie de eerste mens, Ask, sterk wordt geassocieerd met bomen. De ask werd dan ook de benaming voor een boom, die in onze taal de Es wordt genoemd. Overigens geloofden de Scandinaviërs dat de moedergodin Freya verleid werd onder de boom des levens in het paradijs. Ze zou zich hebben laten verleiden door een demon die de vorm van een dienstmaagd aannam. Zo kwam aan het paradijselijke gouden tijdperk een einde, en werden meer goden tot het kwaad verleid. We zien hierin onmiskenbaar de echo van Eva die zich liet verleiden door satan in de vorm van een slang. Afbeelding 21 en 22:(helemaal boven): Midgard, de paradijselijke hof volgens de Noordse mythologie. Afbeelding 23 : de reus Surt met zijn vlammende zwaard. Afbeelding 24 (rechtsonder): Ask en Embla worden geschapen vanuit twee bomen in het paradijs Midgard.

6 Ook verder van huis vinden we de boom des levens. Afbeelding 25 toont de heilige boom in Chinese kunst. Volgens de Chinese mythologie verzorgde de moedergodin Xi Wang Mu de heilige boom in haar tuinen op de berg Kunlun, waar het paradijs gesitueerd zou zijn (zie afbeelding 26). De boom zou perziken bevatten die voor onsterfelijkheid zorgen, waardoor de boom ook wel de boom van onsterfelijkheid wordt genoemd. Andere Chinese legendes spreken overigens over de Boom van Jianmu, die zou groeien in het midden van een paradijs op de vlakte van Duguang. De takken van deze boom zouden tot in de hemel reiken, waarmee de boom de schakel zou vormen tussen het aardse en het hemelse. Ook in het boeddhistische heiligdom Borobodur op Java (Indonesië) is het paradijs afgebeeld op een reliëf, met de boom des levens en mensen aan weerszijden (zie afbeelding 27). De Grieken waren niet de enigen die de boom des levens associeerden met verlichting. Het boeddhisme kent een soortgelijke filosofie. Boeddha zou de boom des levens zelf weer teruggevonden hebben. Hij moest echter eerst de hemelse watermassa doorkruisen om het paradijs te bereiken. Dit hemelse water lijkt een vervorming van het vloedwater te zijn dat de paradijselijke voortijd van onze huidige wereld scheidt. Niet voor niets lukte het Boeddha niet om op eigen kracht het water over te steken, maar de Bodhiboom strekte zijn handen uit en hielp Boeddha naar het paradijs. Het was onder de boom des levens (in het Boeddhisme de Bodhi-boom van leven en kennis genoemd, waar hij zijn verlichting ontving. De Boeddhistische naam van het paradijs, Nirwana, vervaagde in latere tijden tot de hoogste spirituele staat die de mens kan bereiken. Boeddha wordt nog altijd regelmatig afgebeeld onder de Bodhiboom, zoals in afbeelding 28. Merk op hoe we weer slangen aan de wortels van de boom zien, en allerlei geestelijke wezens rondom de boom. Afbeelding 25 (linksbovenin ): een Chinese weergave van de heilige boom. Afbeelding 26 (rechtbovenin): de moedergodin Xi Wang Mu die de heilige boom beschermt. Afbeelding 27: een afbeelding van de heilige boom in het boeddhistische heiligdom Borobudur in Java, Indonesië. Afbeelding 28 (rechtsonder): Boeddha ontvangt zijn verlichting onder de boom des levens.

7 Vanuit Azië vliegen we naar het Amerikaanse continent, waar we de boom des levens even helder terugzien als in de klassieke oudheid. De Maya s kenden de zogenaamde heilige wereldboom, die overigens vaak werd afgebeeld met de wortels in de onderwereld. Dat is opmerkelijk, aangezien de Scandinaviërs de boom Yggdrasil vaak op gelijke wijze afbeeldden. De Azteken en andere indianenvolken uit Mexico kenden een weergave van de boom des levens die - tekenstijl daar gelaten - zeer sterk lijkt op de Mesopotamische afbeeldingen van de boom. Op afbeelding 31 zien we de boom in het midden, met aan weerszijden mensen die de handen gekruist uitstrekken naar de boom. Bovenop zit ook weer een vogel, net zoals bij de Assyriërs het geval was. Het enige verschil is dat de vogel hier is aangepast aan de belevingswereld van de Azteek. De grote gelijkenis tussen de weergave van de boom des levens bij de oude Assyriërs en de Azteken, is controversiëel in het licht van de moderne wetenschappelijke hypotheses. Veruit de meeste wetenschappers geloven, onder invloed van de evolutiefilosofie, dat de volken op de verschillende continenten al tienduizend(en) jaren van elkaar gescheiden leven. De indianenvolken zouden in meerdere migraties voortgekomen zijn uit Aziatische volken, die ooit primitieve jager-verzamelaars waren. In de loop van vele millennia zouden ze hun cultuur ontwikkeld hebben. De enorme gelijkenis tussen de mythologie van de volken aan beide kant van de Atlantische Oceaan, doen echter een andere (en vooral recentere) oorsprong vermoeden (voor meer informatie over de herkomst en mythologie van de indianenvolken, zie hoofdstuk 6 uit De Wereldwijde Vloed). Afbeelding 29 en 30 (bovenin): de Maya-wereldboom. Afbeelding 31 en 32: de Azteekse / Mexicaanse boom des levens.

8 Afbeelding 33 en 34: de scheppingsmythe van de Iroqoui-indianen. Tenslotte staan we stil bij de Iroquoi-indianen uit Noord-Amerika. Zij beschrijven ook een paradijs met boom in het midden, alleen bij hen is er iets bijzonders met het verhaal gebeurd. In de Iroquoi-mythologie is het namelijk een zwevend paradijs-eiland hoog in de lucht. Op het eiland leefden de eerste man en vrouw (de vrouw uit de lucht en de man uit de lucht genaamd). In het midden van het eiland was een boom die lichtgaf, omdat de zon nog niet geschapen was. Het was een waar paradijs, zonder dood en narigheid. Toen de vrouw zwanger bleek te zijn werd haar man woedend. Hij rukte de lichtgevende boom aan stukken, waardoor er een groot gat ontstond in het midden van het eiland. De vrouw was nieuwsgierig en gluurde in het gat in de verte zag ze het water dat de aarde bedekte (zie afbeelding 33). Haar man gaf haar een duwtje, waardoor zij uit de hemel viel en op aarde terechtkwam (zie afbeelding 34). Een letterlijke zondeval. Onze korte reis langs verschillende continenten toont ons hoe sterk de echo van Genesis is in de mythen van volken. De stammen die de wereld in trokken na de vloed, namen overal de overleveringen van de periode van voor de vloed met zich mee - overleveringen die vervolgens in de loop van vele eeuwen vervaagden, maar waarin we de contouren van Genesis helder herkennen. Hiermee komen we aan het einde van de wonderlijke verzameling mythen en beelden over de boom des levens. Voor meer informatie en bronvermelding wordt verwezen naar hoofdstuk 2 uit De Wereldwijde Vloed.

Volgens de overleveringen van de Iroquoi-indianen uit

Volgens de overleveringen van de Iroquoi-indianen uit 2 HERINNERINGEN AAN EDEN De oude volken kenden de wereld van voor de vloed Volgens de overleveringen van de Iroquoi-indianen uit Noord-Amerika was er in het begin een paradijselijk eiland, dat zweefde

Nadere informatie

2.1 Terugkerende concepten in scheppingsmythen 59 2.2 De scheppingsdagen 60

2.1 Terugkerende concepten in scheppingsmythen 59 2.2 De scheppingsdagen 60 INHOUD VOORWOORD DOOR BEN HOBRINK 11 WOORD VOORAF 15 INLEIDING 17 1. DE WERELDWIJDE VLOED 20 1.1 Alle volken kennen de wereldwijde vloed 20 1.2 Vloedverhalen van alle continenten 22 A. De vloed in de mythen

Nadere informatie

Hoe groot is de kans dat alle volken op aarde precies

Hoe groot is de kans dat alle volken op aarde precies 1 DE WERELDWIJDE VLOED Alle volken spreken over een wereldwijde vloed Hoe groot is de kans dat alle volken op aarde precies dezelfde overlevering kennen? Gezien het feit dat zij al duizenden jaren van

Nadere informatie

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Genesis 2:8-10 8 Ook plantte de HEERE God een hof in Eden, in het oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij gevormd had. 9 En de HEERE

Nadere informatie

Welke les moesten de Egyptenaren leren?

Welke les moesten de Egyptenaren leren? De eerste vier plagen. Welke les moesten de Egyptenaren leren? Exodus 7:2-5 2 U moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten

Nadere informatie

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES De schepping De zondeval 3/16 De schepping (1) Genesis 1:27 En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God

Nadere informatie

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31).

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31). Les 2 voor 9 januari 2016 Licht was God schiep zes e dingen op eerste zes dagen van de Schepping (Genesis 1): Land en zee waren Vegetatie was Het uitspansel was Zeedieren en vogels waren En God zag al

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

De eerste zonde - ongehoorzaamheid

De eerste zonde - ongehoorzaamheid In de vorige studie is ingegaan op de rebellie in de hemel 1. De Bijbel openbaart niet wanneer deze rebellie heeft plaatsgevonden, maar die had wel zijn invloed op het leven van Adam en Eva in het paradijs

Nadere informatie

discussiëren. Begrippen van hoofdstuk 1 die je moet kennen Schepping Evolutie Spontane waarneming Mythe Moraal TeNaCH Bijbel Koran

discussiëren. Begrippen van hoofdstuk 1 die je moet kennen Schepping Evolutie Spontane waarneming Mythe Moraal TeNaCH Bijbel Koran Kunnen scheppingsmythen vandaag nog iets voor ons betekenen? Sommige mensen zijn het hier mee eens, want ze leren ons lessen zoals in de schepping. Ook vinden ze dat er in scheppingsmythen een duidelijke

Nadere informatie

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten,

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang twijfel God had gezegd: Genesis 3 : 1 Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang vrouw twijfel

Nadere informatie

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014 Ontmoeting met God in de Tabernakel Zondag 6 juli 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. Daar: bij de Tabernakel 2 De Tabernakel

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

Paradijs. Paradijs - tuin / hof van God

Paradijs. Paradijs - tuin / hof van God Paradijs & Openbaring 1. Paradijs - tuin / hof van God 2. Nieuwe hemel /aarde zonder zee 3. God en het lam als lichtbron 4. Dienaren van God als heerser 5. Vrije toegang tot de Boom van het leven 6. Rivier

Nadere informatie

Michelangelo s Sixtijnse Kapel MASTERCLASS RENAISSANCE 19 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM

Michelangelo s Sixtijnse Kapel MASTERCLASS RENAISSANCE 19 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Michelangelo s Sixtijnse Kapel MASTERCLASS RENAISSANCE 19 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Oriëntatie/ voorkennis 1 Wat zie je/ herken je? Welke voorstellingen/ figuren? 2 Wat weet je al over

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen?

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zacharia en de definitieve overwinning in Openbaring. Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zie Zacharia 14:5, 4, 9 Christus daalt neer op de Olijfberg, vanwaar Hij na zijn opstanding ten hemel was gevaren

Nadere informatie

les 15. De hemel raakt de aarde

les 15. De hemel raakt de aarde 15. De hemel raakt de aarde Lesinhoud Er komt een eind aan het uiterlijk van deze schepping. God zal alles nieuw maken en dicht bij de verloste gelovigen komen wonen. In Openbaring 21 en 22 wordt daar

Nadere informatie

GENESIS JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius

GENESIS JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius EN GENESIS 1 21 JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius Welk plaatje past het beste bij een jongere en bij jou, kies telkens uit kleur / grijs deel de keuzes kort met elkaar. De ontgoddelijkte wereld

Nadere informatie

HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE

HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE Wat maakt een familie heilig? Wat maakt een familie heilig? HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE Vandaag vieren wij het feest van de heilige Familie en natuurlijk denken we dan aan Jozef, Maria en Jesus. Maar

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme Naam: Het boeddhisme Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Brandaan samenvatting groep 7

Brandaan samenvatting groep 7 Brandaan samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 1 Egypte Samenvatting De Nijl Egypte bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Dwars door de woestijn stroomt de rivier de Nijl. Door de Nijl kende

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel.

Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel. De toren van Babel. De toren van Babel. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? Genesis 11:1 Heel de aarde had 1 één taal en eendere woorden. Welke opdracht had God de mens gegeven?

Nadere informatie

De geschiedenis die wereldwijd in culturen bewaard bleef

De geschiedenis die wereldwijd in culturen bewaard bleef Taal Tekst Tjarko Evenboer D allerlei De geschiedenis die wereldwijd in culturen bewaard bleef De geschiedenis van de torenbouw van Babel wordt door velen afgedaan als een mythe. Toch is er alle reden

Nadere informatie

DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zou

DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zou DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zouden we zelf namelijk niet zo snel verzonnen hebben.

Nadere informatie

Als het kwaad nou zo kwaad nog niet is? Over de mysterieuze rol van het kwaad in de Bijbel.

Als het kwaad nou zo kwaad nog niet is? Over de mysterieuze rol van het kwaad in de Bijbel. Als het kwaad nou zo kwaad nog niet is? Over de mysterieuze rol van het kwaad in de Bijbel. 1) De Schepping Genesis 1:3 En God zeide: Er zij licht; en er was licht. Genesis 1:31 En God zag alles wat Hij

Nadere informatie

De schepping van hemel en aarde, volgens de Bijbel uit het boek Genisis H1-H3.

De schepping van hemel en aarde, volgens de Bijbel uit het boek Genisis H1-H3. De schepping van hemel en aarde, volgens de Bijbel uit het boek Genisis H1-H3. [1] 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde2 De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar

Nadere informatie

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze. Genesis 1:27

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze. Genesis 1:27 Inhoud Inhoud 5 Woord vooraf 7 1. Een hoge afkomst 11 2. Ongehoorzaamheid 19 3. God zoekt 27 4. Geloof 33 5. Het horen van Gods stem 41 6. Als God het hart opent 49 7. Kennis van onze zonde 55 8. Niet

Nadere informatie

Preek 3 koningen 2019

Preek 3 koningen 2019 Lieve gemeente, Het verhaal dat Mattheus ons vertelt over de geboorte van Jezus en dat ook de evangelist Lukas vertelt in een andere versie, dat is niet verteld om hiermee aan te geven dat Jezus net als

Nadere informatie

Licht op de Dispensaties

Licht op de Dispensaties Licht op de Dispensaties Hoofdstuk 3 - De dispensatie van Onschuld http://www.middletownbiblechurch.org/ Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (1977 of HSV) Vertaling en bewerking door M.V.

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

--- oorsprong van het kwaad ---

--- oorsprong van het kwaad --- --- oorsprong van het kwaad --- Genesis H1-2 Toen kwam H3 Zes dagen geschapen Gesprek met Eva Alles was zeer goed Adam & Eva hadden alle vrijheid Daardoor het kwaad in deze wereld gekomen Dit was al eerder

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

Intochtslied. Thema van de dienst : Schepping. Organist/piano : Jan Bremer. Mededelingen van de kerkenraad. Zondag 4 Augustus 2013

Intochtslied. Thema van de dienst : Schepping. Organist/piano : Jan Bremer. Mededelingen van de kerkenraad. Zondag 4 Augustus 2013 Zondag 4 Augustus 2013 Thema van de dienst : Schepping Voorganger : ds. J.W. Stam Organist/piano : Jan Bremer Mededelingen van de kerkenraad Lied: Ps. 19: 1 en 2 >> Intochtslied vers 2 >> 1 2. God heeft

Nadere informatie

Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03. Verslag van het oude Egypte Ylaine en Ryanne Mulder 29-10- 03

Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03. Verslag van het oude Egypte Ylaine en Ryanne Mulder 29-10- 03 Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03 blz.0 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 De Egyptenaren jagen en oogsten blz. 3 De Farao blz. 4 Doden blz. 5 Arm of welvarend blz. 6 Ik ben de Farao blz.

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1820 woorden 26 januari 2005 4,5 1 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Leed van boeddhist is diep én anders Hoe denken de Boeddhisten

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch.

Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Aanbeveling door mgr. dr. G. de Korte, bisschop van s-hertogenbosch. Wij weten uit onderzoek dat de geloofsopvoeding in het ouderlijk huis van ontzettend groot belang is. School en parochie zijn daarbij

Nadere informatie

Genesis 1-12 in onze tijd. Wat zit er achter die verhalen?

Genesis 1-12 in onze tijd. Wat zit er achter die verhalen? Genesis 1-12 in onze tijd. Wat zit er achter die verhalen? Genesis 3:22-24 22 En de HERE God zeide: Zie, de mens is geworden als Onzer een door de kennis van goed en kwaad; nu dan, laat hij zijn hand niet

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen,

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, stralend als de zon Ooit zal het zo zijn dat we leven

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Thema: Staan op de schouders van je ouders

Thema: Staan op de schouders van je ouders Gezinsdienst in het kader van geloofsopvoeding Zondag 3 februari om 10.00 uur in de Emmakerk Voorganger: ds. Peter van den Berg Muziek: PGS band Thema: Staan op de schouders van je ouders Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. www.delevensschool.org 1

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. www.delevensschool.org 1 De voorgaande studie De eerste zonde - ongehoorzaamheid 1 werd afgesloten met de tekst: en zij (Eva) nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man (Adam), die bij haar was, en hij at. Toen werden

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring Noordhorn 2017 2018 Het boek Openbaring Gods 12 toekomstplannen februari 2017 19 september Christus, de opgestane Majesteit 10 oktober Een rapport voor zeven gemeenten 31 oktober Mensen in de hemel! 21

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Na de zondvloed. Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Genesis 8:1-2 1 En God dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en al het vee dat bij hem in de ark was; en God liet wind over de aarde

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

VERHAALsamenvatting. (uit: De reizen van Sint-Brandaan, uitg. Beckers, Antwerpen. 1982

VERHAALsamenvatting. (uit: De reizen van Sint-Brandaan, uitg. Beckers, Antwerpen. 1982 Brandaan is vooral bekend van De Reis van Sint-Brandaan (ook Sinte Brandane of Sente Brandane genoemd), een Middelnederlands gedicht uit de 12e eeuw. De reis werd daarvoor reeds in de 9e of 10e eeuw beschreven

Nadere informatie

Verhalen uit een ander rijk

Verhalen uit een ander rijk Verhalen uit een ander rijk Ana-Magdalena Zainea www.anderssamen.nl www.ana-magdalena.nl Titel: Verhalen uit een ander rijk Auteur: Ana-Magdalena Zainea Correctie: Bart Renaer en Dorien Ruben Illustraties

Nadere informatie

5 Israël en de Hof van Eden

5 Israël en de Hof van Eden 5 Israël en de Hof van Eden Menigeen zal zich afvragen wat Israël en het paradijs met elkaar te maken hebben. Mij is geleerd dat de Hof van Eden waarschijnlijk in het twee-stromengebied van de Eufraat

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Thema: Wat is er toch mis met deze wereld?

Thema: Wat is er toch mis met deze wereld? Thema: Wat is er toch mis met deze wereld? 1. Wat gaat er zoal mis in Gods perfecte Plan? De zondeval? : Genesis 1:26-27, 31/ 2:15-17/ 3:1-5,22. De satan? : Richteren 9:22-23/ 1 Sam.16:14/ 2 Sam.24:1/

Nadere informatie

H ET O UDE T ESTAMENT

H ET O UDE T ESTAMENT H ET O UDE T ESTAMENT 13 DAG 1 De wereld is Gods schepping Genesis 1 2 L ang geleden heeft God de wereld gemaakt. De wereld was donker en leeg. Er was nog geen leven. Toen heeft God in zes dagen alles

Nadere informatie

Uit de hof van Eden Studieblad 43

Uit de hof van Eden Studieblad 43 -1- GODS PLAN MET MENSEN Dit is een uitgave van de Volle Evangelie Gemeente Immanuël Breda Auteur: Cees Visser (voorganger) Uit de hof van Eden Studieblad 43 Inleiding Klok terug? Aanvaarding God is de

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Welke les wilde God aan Jozef leren?

Welke les wilde God aan Jozef leren? Een levensles voor Jozef. Welke les wilde God aan Jozef leren? Maar in de voorzienigheid van God zou zelfs dit voorval voor Jozef een zegen zijn. Hij had in enkele uren geleerd wat hij anders in jaren

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest NIEUWS Fam. De Jong Van Donselaar 70 jaar getrouwd NIEUWS WERELDKERK Evangelisatie in Cuba via baseball KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest dvent04 2013 JAARGANG 112 HET KERKBLAD VAN HET HET

Nadere informatie

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg De Bijbel, een mystiek verhaal of..? Deel I De Bijbel: een mystiek verhaal of..? Is het evangelieverhaal juist?

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bonnefantenmuseum Speurtocht

Bonnefantenmuseum Speurtocht Bonnefantenmuseum Speurtocht Van de vrouwen en hun mannen Op heel veel schilderijen op de afdeling oude kunst staan vrouwen: zo hebben we een hele zaal vol met Maria s en verschillende Eva s in de collectie

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Johan Meijer Lector: Gieneke van Nus T Toenadering Orgelspel

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Johan Meijer Lector: Gieneke van Nus T Toenadering Orgelspel Orde van dienst voor 28 mei 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Johan Meijer Lector: Gieneke van Nus T Toenadering Orgelspel Verstilling

Nadere informatie

de nieuwe hemel en de nieuwe aarde Overzicht: Johannes ziet 3 dingen (Op. 21:1,2): * een nieuwe hemel * een nieuwe aarde * een nieuw Jeruzalem

de nieuwe hemel en de nieuwe aarde Overzicht: Johannes ziet 3 dingen (Op. 21:1,2): * een nieuwe hemel * een nieuwe aarde * een nieuw Jeruzalem Openbaring 20 en 21 de nieuwe hemel en de nieuwe aarde Overzicht: Johannes ziet 3 dingen (Op. 21:1,2): * een nieuwe hemel * een nieuwe aarde * een nieuw Jeruzalem Vers 3 t/m 8 vertellen wat hij hoort De

Nadere informatie

Egypte. Amber Badal 1. Werkstuk: Amber Badal Groep 7 Prinses Beatrixschool. Dit is de nationale vlag van Egypte.

Egypte. Amber Badal 1. Werkstuk: Amber Badal Groep 7 Prinses Beatrixschool. Dit is de nationale vlag van Egypte. Egypte Werkstuk: Amber Badal Groep 7 Prinses Beatrixschool Dit is de nationale vlag van Egypte. Amber Badal 1 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het een leuk en erg interessant onderwerp lijkt.

Nadere informatie

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde.

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1:1) De hemel: De geestelijke,

Nadere informatie

Het millennium. Openbaring 20. Het nieuwe Jeruzalem. Openbaring 21:9-22:5. De uitnodiging voor het avondmaal. Openbaring 19:1-10. De wederkomst.

Het millennium. Openbaring 20. Het nieuwe Jeruzalem. Openbaring 21:9-22:5. De uitnodiging voor het avondmaal. Openbaring 19:1-10. De wederkomst. Les 13 voor 30 maart 2019 Een uitbundige aankondiging wordt gehoord, het is tijd om naar de aarde te gaan om de gasten op te halen voor de bruiloft van het Lam. Alles gebeurt snel: Jezus komt terug; Satan

Nadere informatie

De grote maaltijd van God. Openbaring 19: Sietse J.A. Schaafsma

De grote maaltijd van God. Openbaring 19: Sietse J.A. Schaafsma De grote maaltijd van God Openbaring 19: 11-21 Sietse J.A. Schaafsma Het moment waarvan Henoch profeteerde. Judas 1: 14,15 Zie de Heere is gekomen met zijn tienduizenden heiligen, om over allen het oordeel

Nadere informatie

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven.

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Met de stukjes in dit boekje kun je ook thuis als gezin verder gaan met het adventsproject De Hemel op Aarde. De

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 4 Boeddhisme, een stijl van leven

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 4 Boeddhisme, een stijl van leven Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 4 Boeddhisme, een stijl van leven Samenvatting door een scholier 1684 woorden 8 maart 2004 6 70 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Hoofdstuk 3 Boeddhisme, een

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Het hindoeïsme heeft geen stichter. Voor het ontstaan van het hindoeïsme moeten we naar India gaan: een groot land in Azië.

Het hindoeïsme heeft geen stichter. Voor het ontstaan van het hindoeïsme moeten we naar India gaan: een groot land in Azië. Het hindoeïsme Hoe is het hindoeïsme ontstaan? Het hindoeïsme heeft geen stichter. Voor het ontstaan van het hindoeïsme moeten we naar India gaan: een groot land in Azië. Eeuwenlang leefden in dat land

Nadere informatie

Duurzaam denken en doen

Duurzaam denken en doen Duurzaam denken en doen In het onderling menselijk verkeer en onze houding tegenover de schepping is het mogelijk af te wijken van de gebaande paden en lef te tonen om verder te denken. Als antwoord op

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring Noordhorn 2017 2018 Het boek Openbaring Gods 12 toekomstplannen februari 2017 19 september Christus, de opgestane Majesteit 10 oktober Een rapport voor zeven gemeenten 31 oktober Mensen in de hemel! 21

Nadere informatie

Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het

Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte dat over de grond kruipt. Het eerste scheppingsverhaal

Nadere informatie

De 4 winden. Openbaring 7:1-3. De verzegeld. Openbaring 7:4-8. De grote menigte. Openbaring 7:9-17. De onbevlekte eerstelingen. Openb.

De 4 winden. Openbaring 7:1-3. De verzegeld. Openbaring 7:4-8. De grote menigte. Openbaring 7:9-17. De onbevlekte eerstelingen. Openb. Les 6 voor 9 februari 2019 De 144.000 verzegelde mensen worden geïntroduceerd in twee passages: Openbaring 7 en 14: 1-5. In de eerste passage staan ze omdat het Lam komt. In de tweede hebben ze geweigerd

Nadere informatie

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu?

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu? ZEVENDE LES: DIA1: In het paradijs waren mens en God voor eeuwig verbonden met elkaar in harmonie. De lemniscaat houdt niet in dat God en mens in elkaar overvloeiden, maar wél dat het contact ononderbroken

Nadere informatie

Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Collectie: British Museum

Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Collectie: British Museum FACT SHEET TOPSTUKKEN UIT DE TENTOONSTELLING Beeld van priester Chaemwas, zoon van farao Ramses II Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Over prins en priester Chaemwas,

Nadere informatie

Het verbond van God met Abram.

Het verbond van God met Abram. Het verbond van God met Abram. Hoe oud was Abram toen God nogmaals een verbond aanging met Abram? Genesis 17:1-4 1 Toen Abram negenennegentig jaar oud was, verscheen de HEERE aan Abram en zei tegen hem:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Wat zegt de Bijbel over Noach?

Wat zegt de Bijbel over Noach? De Zondvloed. Wat zegt de Bijbel over Noach? Genesis 6:9, laatste deel Noach was een rechtvaardig, oprecht man onder zijn tijdgenoten. Noach wandelde met God. Temidden van dit voortschrijdend verderf deden

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Gerard van der Wardt Pastoraal ouderling, sectie 9 Psalm 30 vers 1 en 2 Psalm 30 vers 1 en 2 Psalm 30 vers 1 en 2 Psalm 30 vers 1 en 2

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Vol verwachting Full of expectation

Vol verwachting Full of expectation Vol verwachting Full of expectation Vol verwachting Full of expectation Ik weet bijna zeker dat de Nederlanders in de zaal in hun hoofd deze zin al hebben afgemaakt ( klopt ons hart.) Snap ik ook wel,

Nadere informatie