Wat zegt de Bijbel over Noach?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat zegt de Bijbel over Noach?"

Transcriptie

1 De Zondvloed. Wat zegt de Bijbel over Noach? Genesis 6:9, laatste deel Noach was een rechtvaardig, oprecht man onder zijn tijdgenoten. Noach wandelde met God. Temidden van dit voortschrijdend verderf deden Metuselach, Noach en vele anderen hun best om een kennis aangaande de ware God in het leven te houden, en de morele ondergang tegen te werken.

2 Wat was de reden dat God een zondvloed over de aarde liet komen? Genesis 6: Toen zag God de aarde, en zie, zij was verdorven; want alle vlees had een verdorven levenswandel op de aarde. 13 Daarom zei God tegen Noach: Het einde van alle vlees is voor Mijn aangezicht gekomen, want de aarde is door hen vervuld met geweld; en zie, Ik ga hen met de aarde te gronde richten.

3 Hoe precies waren de aanwijzingen van God aan Noach voor de bouw van de ark? Genesis 6: Maak voor uzelf een ark van goferhout. In vakken ingedeeld moet u deze ark maken en hem van binnen en van buiten met pek bestrijken. 15 Zo moet u hem maken: driehonderd el moet de lengte van de ark zijn, vijftig el zijn breedte en dertig el zijn hoogte. 16 U moet een lichtopening in de ark maken, en de ark afwerken tot op een el van boven; en de deur van de ark moet u aan de zijkant plaatsen. U moet er een onderste, een tweede en een derde verdieping in maken.

4 Hoe groot was de ark van Noach ongeveer? Uitgaande dat een el 50 centimeter is, was de ark 150 meter lang, 25 meter breed en 15 meter hoog. Dat is anderhalf voetbalveld lang, zo breed als de breedte van 14 of 15 personenauto s naast elkaar en zo hoog als n flat met 5 verdiepingen. Blijkt uit de bouw van de ark Gods grootheid? Opvallend aan de ark zijn de verhoudingen. De lengte-breedte verhouding is 6:1. Dat is volgens hedendaagse scheepsbouwers de ideale verhouding voor een schip dat geen snelheid maakt door middel van een motor of zeil. Het heeft scheepsbouwers jaren gekost om dit te ontdekken, maar Noach deed het gelijk goed in zijn eerste ark.

5 Wisten de mensen in die tijd van de bouw van de ark? Toen hij begon met de bouw van deze enorme boot op het land, kwamen van her en der grote menigten om dat vreemde schouwspel te zien en te luisteren naar de ernstige, dringende woorden van de eigenaardige prediker. Elke hamerslag was een prediking tot het volk.

6 Wat zou in de ark gebracht worden? Genesis 6: En u moet van al wat leeft, van alle vlees, twee van elk in de ark laten komen om ze met u in leven te houden: een mannetje en een vrouwtje moeten het zijn. 20 Van de vogels naar hun soort, van het vee naar zijn soort, en van de kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort, zullen er twee naar u toe komen, om ze in leven te houden. 21 En u, neem voor uzelf van al het voedsel dat gegeten wordt, en verzamel dat bij u, zodat het voor u en voor hen tot voedsel zal zijn.

7 Wie waren wel aan God gehoorzaam en wie niet? Genesis 7:1, Zie Genesis 7:8-9 1 Daarna zei de HEERE tegen Noach: Ga in de ark, u en heel uw gezin, want Ik heb gezien dat u te midden van uw tijdgenoten voor Mijn aangezicht rechtvaardig bent Plotseling viel een stilte over de spottende menigte. Allerlei dieren, wilde als vreedzame dieren, daalden van de bergen en kwamen uit de bossen op weg naar de ark. Een geruis werd gehoord, toen vogels kwamen aanvliegen en de ark binnengingen. Dieren gehoorzaamden Gods gebod, terwijl mensen weigerden te luisteren. Door heilige engelen geleid, gingen ze twee bij twee tot Noach in de ark. Van de reine dieren bij zeventallen. Verbaasd zagen de mensen toe, terwijl sommigen bevreesd werden. Geleerden wisten geen verklaring voor dit verschijnsel.

8 Wie gingen er mee en wie sloot de deur van de ark? Genesis 7: En er was regen op de aarde, veertig dagen en veertig nachten. 13 Op diezelfde dag gingen Noach en Sem, Cham en Jafeth, de zonen van Noach, en ook Noachs vrouw en de drie vrouwen van zijn zonen met hen in de ark, 14 zij, en al de wilde dieren naar hun soort, al het vee naar zijn soort, alle kruipende dieren, die over de aarde kruipen, naar hun soort, en alle vogels naar hun soort, al wat gevleugeld is. 15 En van alle vlees waar een levensgeest in was, kwamen ze naar Noach in de ark, twee aan twee. 16 En die kwamen, kwamen als mannelijk en vrouwelijk, van alle vlees, zoals God hem geboden had. En de HEERE sloot de deur achter hem toe.

9 Had het voor de zonvloed op aarde ooit geregend? Het had nog nooit geregend; de aarde was bevochtigd door dauw. De rivieren waren nog nooit buiten hun oevers getreden, maar stroomden rustig naar de zeeën. Vaste wetten hadden de rivieren binnen hun oevers gehouden. Toen er met het verstrijken der jaren geen verandering zichtbaar was in de natuur, begonnen velen die vroeger ongerust waren geweest, zich gerust te stellen. Evenals nu het geval is, meenden ze dat de natuur boven de God van de natuur staat, en dat de natuurwetten zó onveranderlijk zijn, dat zelfs God ze niet kan veranderen. Ze toonden hun minachting voor de waarschuwingen van God door geen enkele verandering aan te brengen in hun levenspatroon.

10 Hoe veel dagen waren de waterstromen op aarde en kon de deur van de ark nog geopend worden? Genesis 7: En de vloed was veertig dagen op de aarde, en het water nam toe en hief de ark omhoog, zodat hij van de aarde oprees. 18 En het water steeg en nam sterk toe op de aarde; en de ark dreef op het water. De massieve deur, die onmogelijk gesloten kon worden door hen die in de ark waren, werd door onzichtbare handen op zijn plaats gebracht. Noach was binnen gesloten, terwijl zij die Gods genade verworpen hadden, buitenstonden. Het zegel van God was bevestigd aan de deur; God had de deur toegesloten, en alleen God kon deze weer openen.

11 Welk drama werd toen werkelijkheid? Genesis 7: Het water steeg meer en meer op de aarde, zodat alle hoge bergen die onder heel de hemel zijn, bedekt werden. 20 Nog vijftien el daarboven steeg het water, en de bergen werden bedekt. 21 En alle vlees dat zich op de aarde bewoog, gaf de geest: de vogels, het vee, de wilde dieren en alle kruipende dieren, die over de aarde kropen, en alle mensen. 22 Alles met levensadem in zijn neusgaten van alles wat op het droge leefde, stierf.

12 Wie overleefden de zondvloed? Genesis 7:23 23 Zo verdelgde Hij alles wat bestond, wat op de aardbodem was, van mens tot dier, tot kruipende dieren en vogels in de lucht; verdelgd werden zij van de aarde. Alleen Noach bleef over, en wat met hem in de ark was.

13 Wat is beslist nodig om Gods waarschuwingen niet alleen te horen, maar ook op te volgen? Jakobus 1:22 WV1995 Luister niet alleen naar het woord, maar handel er ook naar; anders bedriegt u uzelf. Alles wat we uit de Bijbel leren is nutteloos als we God niet gehoorzamen.

14 Wat kunnen wij nu van de zondvloed leren en wie zal te Zijner tijd komen op de wolken des hemels? Mattheüs 24:36-37 Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het. 37 Zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het zijn wanneer de Mensenzoon komt.

Welke dubbele vloek heerste er over de aarde in de tijd van Noach?

Welke dubbele vloek heerste er over de aarde in de tijd van Noach? De profeet Noach. Welke dubbele vloek heerste er over de aarde in de tijd van Noach? Genesis 3:6; Genesis 4:8 6 En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog,

Nadere informatie

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Na de zondvloed. Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Genesis 8:1-2 1 En God dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en al het vee dat bij hem in de ark was; en God liet wind over de aarde

Nadere informatie

Noach en de zondvloed

Noach en de zondvloed Bible for Children stelt voor Noach en de zondvloed Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED

Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

H ET O UDE T ESTAMENT

H ET O UDE T ESTAMENT H ET O UDE T ESTAMENT 13 DAG 1 De wereld is Gods schepping Genesis 1 2 L ang geleden heeft God de wereld gemaakt. De wereld was donker en leeg. Er was nog geen leven. Toen heeft God in zes dagen alles

Nadere informatie

Noach en de zondvloed

Noach en de zondvloed Bible for Children stelt voor Noach en de zondvloed Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

! "!# "$" "% %" "# % &"%"& "! " "" % #$ %#% ' %"( % ")$ " " % % ' * % %") %" % $ + "% " % & &, *! $ -". %" %" '!! "% )"%( " &%(1'!

! !# $ % % # % &%& !   % #$ %#% ' %( % )$   % % ' * % %) % % $ + %  % & &, *! $ -. % % '!! % )%(  &%(1'! ! "!# "$" "% %" "# % &"%"& "! " "" % #$ %#% ' %"( % ")$ " " % % ' * % %") %" % $ + "% " % & &, *! $ -". %" %" '!! "% )"%( "!%/ ')&" &"%%!#&")%%0 ' "%"%*&" %"&" % "&%$0 &% &%(1'! ',%&" 2# "3+ )%" "!&%%,'!&""

Nadere informatie

NOACH EN DE ZONDVLOED

NOACH EN DE ZONDVLOED Bijbel voor Kinderen presenteert NOACH EN DE ZONDVLOED Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

DonDerDag in De DerDe week

DonDerDag in De DerDe week DonDerDag in De DerDe week Metten Na de hexapsalm en de triadika van de toon: PsalM-lezingen Na de eerste psalm-lezing zingen we de kathisma-zangen volgens de toon van de week (zie appendix). Na de tweede

Nadere informatie

Welkom & Mededelingen

Welkom & Mededelingen Welkom Aanvang: 10:00 uur Voorganger: Ds G. Oberink Organist: Klaas Brouwer "Noach bouwt de ark..., en wij?" Met medewerking van: De zondagsschool Welkom & Mededelingen Zingen: Gezang 121 : 1 1 God roept

Nadere informatie

LES 5 GODS VLOED OVER DE AARDE KERN VAN DE LES DOELSTELLINGEN VAN DE LES MEMORIEVERS TOEPASSINGEN VOLGENDE WEEK GENESIS 6:5-7:24

LES 5 GODS VLOED OVER DE AARDE KERN VAN DE LES DOELSTELLINGEN VAN DE LES MEMORIEVERS TOEPASSINGEN VOLGENDE WEEK GENESIS 6:5-7:24 GENESIS LES 5 GODS VLOED OVER DE AARDE LES 5 GODS VLOED OVER DE AARDE GENESIS 6:5-7:24 KERN VAN DE LES Ongehoorzaamheid wordt gestraft DOELSTELLINGEN VAN DE LES Kinderen zullen in staat zijn om: De gevolgen

Nadere informatie

Gods verbond met Noach

Gods verbond met Noach Gods verbond met Noach Inhoud GESCHIEDENIS VAN NOACH...3 DE RECHTVAARDIGHEID VAN NOACH...3 GODS VERBOND MET NOACH...3 NOACH'S AANDEEL IN HET VERBOND...3 TEKEN VAN HET VERBOND...4 NOACH IN HET NIEUWE TESTAMENT...4

Nadere informatie

Ochtendgebed op 14 Juni 2015 tweede zondag na Trinitatis, Greidhoekedei.

Ochtendgebed op 14 Juni 2015 tweede zondag na Trinitatis, Greidhoekedei. Regenboog van Marc Chagall Ochtendgebed op 14 Juni 2015 tweede zondag na Trinitatis, Greidhoekedei. zingen voor de dienst: Welkom, mededelingen Stil gebed, Hymne/morgenlied : Lied 216 Dit is een morgen

Nadere informatie

Langetermijn weersvoorspelling

Langetermijn weersvoorspelling Langetermijn weersvoorspelling Heb je ooit geprobeerd een model te maken of een patroon te volgen en de instructies waren niet duidelijk? Hoe voelde dat? Toen God aan Noach vroeg om een ark te bouwen,

Nadere informatie

Welkom en mededelingen door Bas den Hertog. Aansteken van de kaars door Eva Doelman. Zingen : Hemelhoog 679 (we gaan staan)

Welkom en mededelingen door Bas den Hertog. Aansteken van de kaars door Eva Doelman. Zingen : Hemelhoog 679 (we gaan staan) Liturgie van de Prot. Chr. Gemeenschap de Magneet voor zondag 19 juni 2016 Spreker: Philip van den Berg uit Maasland Pianist: Hans Cok Thema: De mens: zijn identiteit & de maatschappij Welkom en mededelingen

Nadere informatie

voor zondag 18 februari 2018 Thema: Tem ze toch, die wilde dieren.

voor zondag 18 februari 2018 Thema: Tem ze toch, die wilde dieren. Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 18 februari 2018 1 ste zondag van de 40 dagen tijd Thema: Tem ze toch, die wilde dieren. Voorganger: pastor Huub Schumacher Gastheer: Jan Dorleijn, Lector:

Nadere informatie

De Bijbel Open Noach & zijn huis. Noach & zijn huis de ark. Noach hoort dat God de wereld gaat oordelen,

De Bijbel Open Noach & zijn huis. Noach & zijn huis de ark. Noach hoort dat God de wereld gaat oordelen, Noach & zijn huis de ark Noach hoort dat God de wereld gaat oordelen, en hij krijgt de opdracht om een veilig onderkomen te bouwen voor hem en zijn huis. Genesis 3 Genesis 4 Genesis 5 Genesis 6 zondeval

Nadere informatie

Victoria van Straten Sef Olivier de Velde Harmen Dennis Levi Wursten Emmilie van Wijhe

Victoria van Straten Sef Olivier de Velde Harmen Dennis Levi Wursten Emmilie van Wijhe LITURGIE voor de Eredienst van de Hervormde Gemeente "De Hoeksteen" op zondag 08-09-2019 Aanvang: 09.30 uur Voorganger: ds. H.J. van Maanen Ouderling van dienst: Jan Kraan Organist: Jaap de Kok Kosters:

Nadere informatie

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden 27-10-2013 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 27-10-2013 2 Zal Hij me doden? Zal Hij op me mopperen? Zal Hij me knarsetandend toelaten?

Nadere informatie

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde.

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1:1) De hemel: De geestelijke,

Nadere informatie

de tijd van het oordeel aangebroken.

de tijd van het oordeel aangebroken. Les 27 De tegenwoordige waarheid. Welke periode is aan het naderen? Openbaring 14:6-7 En ik zag een anderen engel, vliegende in het midden des hemels, en hij had het eeuwige Evangelie, om te verkondigen

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag.

Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag. WAT IK HEB Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag. https://www.123rf.com/photo_6354009_defeated-knight-lays-immobilized-after-the-tournament.html 1Co

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

In vers 37 staat: Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. Weest ook gij bereid

In vers 37 staat: Want zoals het was in de dagen van Noach, zo zal de komst van de Zoon des mensen zijn. Weest ook gij bereid - 1 - Weest ook gij bereid Onze kerntekst staat in Mt. 24:44 waar staat: Daarom, weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet verwacht, komt de Zoon des mensen. Toen Jezus op aarde was, noemde

Nadere informatie

- 1 - Henoch Reuzen - Noach. En nu gaan we naar Henoch maar eerst iets over de vader van Henoch. We lezen over Henoch het volgende in Genesis

- 1 - Henoch Reuzen - Noach. En nu gaan we naar Henoch maar eerst iets over de vader van Henoch. We lezen over Henoch het volgende in Genesis - 1 - Henoch Reuzen - Noach We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21 Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach. De naam, die Henoch aan zijn zoon gaf, was door God met

Nadere informatie

Henoch Reuzen - Noach. We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21. Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach.

Henoch Reuzen - Noach. We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21. Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach. - 1 - Henoch Reuzen - Noach We lezen over Henoch het volgende in Genesis 5:21 Toen Henoch vijfenzestig jaar geleefd had, verwekte hij Metuselach. De naam, die Henoch aan zijn zoon gaf, was door God met

Nadere informatie

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Muziek Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Woord van welkom Aanvangspsalm: Lied 23c:1 en 2 [Hierbij gaan we staan] Stilte ter voorbereiding

Nadere informatie

De wederkomst van Jezus & de Dag des Oordeels

De wederkomst van Jezus & de Dag des Oordeels De wederkomst van Jezus & de Dag des Oordeels Sarang s Visioen Een visioen van de wederkomst van Jezus en de Dag des Oordeels door een jong Aziatische meisje genaamd Sarang. Dit is een interview met Sarang

Nadere informatie

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Genesis 2:8-10 8 Ook plantte de HEERE God een hof in Eden, in het oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij gevormd had. 9 En de HEERE

Nadere informatie

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES De schepping De zondeval 3/16 De schepping (1) Genesis 1:27 En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God

Nadere informatie

Waarom kwamen de stammen naar Sichem?

Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Verbondsvernieuwing in Sichem. Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Jozua 24:1 1 Daarna verzamelde Jozua alle stammen van Israël in Sichem, en hij riep de oudsten van Israël, zijn stamhoofden, zijn rechters

Nadere informatie

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181 NLB 836

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181 NLB 836 Ontmoetingsdienst, 1 e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel Gerrit Koorevaar, mmv Maranatha Singers, Piano: Corinne Drescher, Basgitaar: Leendert Husslage, Drums: Kirsten

Nadere informatie

Wie schiep hemel een aarde? Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde.

Wie schiep hemel een aarde? Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. Wie schiep hemel een aarde? Genesis 1:1 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? Psalm 33:6, 9 6 Door het Woord van de HEERE is de hemel gemaakt,

Nadere informatie

10 En de discipelen kwamen naar Hem toe en zeiden tegen Hem: Waarom spreekt U tot hen door gelijkenissen? Matt.13: 10

10 En de discipelen kwamen naar Hem toe en zeiden tegen Hem: Waarom spreekt U tot hen door gelijkenissen? Matt.13: 10 1 Op die dag verliet Jezus het huis en ging bij de zee zitten. 2 En veel menigten verzamelden zich om Hem heen, zodat Hij in een schip ging zitten; en heel de menigte stond op de oever. 3 En Hij sprak

Nadere informatie

Waar was Elia volledig van overtuigd en wat wilde hij met Gods hulp een halt toe roepen?

Waar was Elia volledig van overtuigd en wat wilde hij met Gods hulp een halt toe roepen? lia de profeet. Waar was Elia volledig van overtuigd en wat wilde hij met Gods hulp een halt toe roepen? In de bergen van Gilead, ten Oosten van de Jordaan, woonde in de dagen van Achab een man van geloof

Nadere informatie

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers,

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers, Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. GELOOF DE RADAR VAN HET GELOOF Hebreeën 11:1-7 Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Nadat de apostel in het laatste vers

Nadere informatie

Genesis 6 vers 11 7 vers 5 en Johannes 10 vers 1 10

Genesis 6 vers 11 7 vers 5 en Johannes 10 vers 1 10 Genesis 6 vers 11 7 vers 5 en Johannes 10 vers 1 10 Lezen: Genesis 6 vers 11 7 vers 5 Een belangrijk woord in dit gedeelte is bedorven of verderven. Zoals groente of vis en vlees kunnen bederven. Dat moet

Nadere informatie

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel.

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel. 1 e Pinksterdag 9 juni 2019 - Gods Geest zoekt een plaats Lezingen: Genesis 8 : 6 12 Handelingen 2 : 1 11 Het schijnt terug te gaan op een oud gebruik... In de Middeleeuwen moet het op veel plaatsen de

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

-Dinand Martijn (Dinand), Bouman en -Maartje Johanna Louise (Marit) Weening

-Dinand Martijn (Dinand), Bouman en -Maartje Johanna Louise (Marit) Weening *Zingen Psalm 77: 8 8.Heilig zijn, o God, Uw wegen, niemand spreek Uw hoogheid tegen! Wie, wie is een God als Gij, groot van macht en heerschappij? Ja, Gij zijt die God, Die d oren wond rendoet op wond

Nadere informatie

Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat?

Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat? De ontmoeting tussen Jakob en Ezau. Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat? Genesis 32:3-5 3 En Jakob stuurde boden voor zich uit naar zijn broer Ezau, 4 Hij gebood hun: Dit

Nadere informatie

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181 Ontmoetingsdienst, 1 e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel Gerrit Koorevaar, mmv Maranatha Singers, Piano: Corinne Drescher, Basgitaar: Leendert Husslage, Drums: Kirsten

Nadere informatie

Maandag in de derde week

Maandag in de derde week Metten Na de hexapsalm en de triadika van de toon: PsalM-lezingen Na de eerste psalm-lezing zingen we de kathisma-zangen volgens de toon van de week (zie appendix). Na de tweede psalm-lezing zingen we

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel.

Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel. De toren van Babel. De toren van Babel. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? Genesis 11:1 Heel de aarde had 1 één taal en eendere woorden. Welke opdracht had God de mens gegeven?

Nadere informatie

Gods plan omvat alles? - 3. Bijbelstudie Soest 18 januari 2019

Gods plan omvat alles? - 3. Bijbelstudie Soest 18 januari 2019 Gods plan omvat alles? - 3 Bijbelstudie Soest 18 januari 2019 literaire structuur: Genesis, B-Rasjiet תולדות אלה tol e doth ele 1. 1:1-2:4a- Jahweh Elohim 2. 24b-5:1a- Adam 3. 5:1b-6:9a- Noach 4. 6:9b-10:1

Nadere informatie

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli?

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? De zonen van Eli en Samuel geroepen. Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? 1 Samuel 2:12 12 De zonen van Eli echter waren verdorven mannen; zij

Nadere informatie

3 Januari Het Verval van de Mens in Zondigheid

3 Januari Het Verval van de Mens in Zondigheid 3 Januari Het Verval van de Mens in Zondigheid Het verslag over Seth, Kaïn en hun nakomelingen bevat een aanwijzing dat zich twee verschillende bevolkingsgroepen hebben ontwikkeld. De mensen die van Seth

Nadere informatie

Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het

Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte dat over de grond kruipt. Het eerste scheppingsverhaal

Nadere informatie

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 08-04-2018 Thema: De wereld als schat welkom & mededelingen 1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen 1 Komt,

Nadere informatie

3 Januari Het Verval van de Mens in Zondigheid

3 Januari Het Verval van de Mens in Zondigheid 3 Januari Het Verval van de Mens in Zondigheid Het verslag over Seth, Kaïn en hun nakomelingen bevat een aanwijzing dat zich twee verschillende bevolkingsgroepen hebben ontwikkeld. De mensen die van Seth

Nadere informatie

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God!

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! Bekijk de Bijbelverzen die bewijzen dat alleen de Vader God is. https://www.youtube.com/watch?v=yu7wi2bkl0i Enige God Hij zeide: Gij zult mijn aangezicht

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart 1 Overschat jezelf niet (Mattheüs 26:26-35) Jezus blijft de mensen vertellen dat hij binnenkort zal sterven. Hij vertelt er ook bij dat dat niet het einde van zijn leven is. De leerlingen van Jezus denken

Nadere informatie

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Bijbel voor Kinderen presenteert HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door:

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Preek gehouden op 16 mei 2016 Pinksteren. preekthema: duif preekteksten: Genesis 8: 6-19 en Handelingen 2. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Preek gehouden op 16 mei 2016 Pinksteren. preekthema: duif preekteksten: Genesis 8: 6-19 en Handelingen 2. Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Preek gehouden op 16 mei 2016 Pinksteren preekthema: duif preekteksten: Genesis 8: 6-19 en Handelingen 2 Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Die duiven hier die we straks gaan loslaten zijn de eerste

Nadere informatie

Welke oplossing zochten

Welke oplossing zochten Welke oplossing zochten Een baby in de Nijl deze ouders in de tijd van farao? Exodus 2:1-4 Een man uit het geslacht van Levi ging en nam een dochter van Levi tot vrouw. 2 De vrouw werd zwanger en baarde

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De dood en de tussenfase De term eschatologie komt van 2 griekse woorden namelijk: Eschatos wat laatste betekent en logos wat kennis betekent. Eschatologie is de studie dat

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

28 mei uur JvBenthem orgel: Geert Burgler. Verwachting en groet

28 mei uur JvBenthem orgel: Geert Burgler. Verwachting en groet 28 mei 2017 17.00 uur JvBenthem orgel: Geert Burgler Verwachting en groet LB 146c:1, 2, 4 (Alles wat ademt love de Here) Schriftlezing en tekst: Genesis 6:1-9 Ps.14:1, 2, 5 (versie levensliederen*) preek

Nadere informatie

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit?

Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Het volk van God gestraft. Wat was de reden dat het volk van God begon te klagen en wat riepen de mensen uit? Numeri 14:1-3 1 Toen begon heel de gemeenschap luid te weeklagen en bleef het volk in die nacht

Nadere informatie

Liturgie van de dienst op dankdag 7 november 2012 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld.

Liturgie van de dienst op dankdag 7 november 2012 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Liturgie van de dienst op dankdag 7 november 2012 met de kinderen van de hervormde basisscholen in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger Ouderling van dienst Organist Dirigent Schriftlezing : ds. P. Molenaar

Nadere informatie

Noach: Mocht hij alles eten?

Noach: Mocht hij alles eten? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

Vooravond yom kippoer 1 oktober De wil van de Vader:zoek verzoening voor jezelf en voor je naaste

Vooravond yom kippoer 1 oktober De wil van de Vader:zoek verzoening voor jezelf en voor je naaste Vooravond yom kippoer 1 oktober 2017 De wil van de Vader:zoek verzoening voor jezelf en voor je naaste We zitten midden in de najaarsfeesten. We kijken immers terug op de dag van de Bazuin, we staan nu

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

1 Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark in Hoofddorp. Orde van dienst. zondag 29 april 2018 woorddienst. Voorganger: Coen Wessel

1 Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark in Hoofddorp. Orde van dienst. zondag 29 april 2018 woorddienst. Voorganger: Coen Wessel 1 Oecumenische Kerkgemeenschap Orde van dienst De Ark in Hoofddorp zondag 29 april 2018 woorddienst Voorganger: Coen Wessel Thema: Drijvende kracht m.m.v. Marjolein Dijkstra, vleugel VOORBEREIDING Ontmoeting,

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

GENESIS JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius

GENESIS JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius EN GENESIS 1 21 JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius Welk plaatje past het beste bij een jongere en bij jou, kies telkens uit kleur / grijs deel de keuzes kort met elkaar. De ontgoddelijkte wereld

Nadere informatie

ÉÉN GOD ÉÉN WEG. Emmaus Correspondence School te Dubuque, U.S.A. (Dutch One God, one way )

ÉÉN GOD ÉÉN WEG. Emmaus Correspondence School te Dubuque, U.S.A. (Dutch One God, one way ) ÉÉN GOD ÉÉN WEG Alle rechten voorbehouden, niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Info/Contact Postbus

Nadere informatie

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat?

De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? De op één na laatste Profeet van het Oude Verbond Wie was dat? Johannes de Doper De op één na laatste profeet van het Oude Verbond Matteüs 26:28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond,

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK 10.00 UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD MET PROJECT 40 DAGENTIJD KINDERNEVENDIENST Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling: Mevr. Grietje Hubers-Hekhuis

Nadere informatie

De verwoesting van Sodom en Gomorra

De verwoesting van Sodom en Gomorra De verwoesting van Sodom en Gomorra Welk Bijbelboek gaat over Sodom en Gomorra? Genesis 19 Wie zat in de poort toen 2 engelen tegen de avond in Sodom aankwamen? Genesis 19:1 1 De twee engelen kwamen 's

Nadere informatie

De zondvloed en het verbond met Noach

De zondvloed en het verbond met Noach Onderstaand een bijdrage van Wieb Rodenhuis betreffende een schriftelijke overzetting van een Bijbelstudie gegeven door wijlen br. Denijs van Zuylekom. (De boodschap van de Bijbel: Genesis) De zondvloed

Nadere informatie

Het wordt licht. Genesis 1:1-5

Het wordt licht. Genesis 1:1-5 Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. - 1 - Gods' vaderhart Er staat zes keer dezelfde tekst in het oude testament, en dat is een aanwijzing voor ons, dat het hier om een belangrijk woord van God gaat. Het gaat om het wezen van God, om Zijn

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Kwartels en manna. Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Exodus 16:1-2 1 Zij braken op uit Elim en heel de gemeenschap van de Israëlieten kwam in de woestijn Sin, die tussen

Nadere informatie

Past en a ll e di eren i n de Ark van Noa c h

Past en a ll e di eren i n de Ark van Noa c h Past en a ll e di eren i n de Ark van Noa c h Uitgangspunt vormen de gegevens over de zondvloed zoals we die lezen in het eerste boek van de Bijbel, het boek Genesis. Als we kijken naar de grootte en de

Nadere informatie

Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar

Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar zij zich vestigden. 3 En zij zeiden tot elkander: Welaan,

Nadere informatie

Kleur op school Nummer 1, jaargang 7 Groep 1-2 Materialen

Kleur op school Nummer 1, jaargang 7 Groep 1-2 Materialen Kleur op school Nummer 1, jaargang 7 Groep 1-2 Materialen 1. Ouderbrief 2. Kleurplaat les 2 3. Scheppingsverhalen Beste Ouders De Kinderboekenweek draait dit jaar om natuur, wetenschap en techniek. In

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied Psalm 25 v1,2

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied Psalm 25 v1,2 DUINZICHTKERK, zondag 18 februari 2018 1 e zondag van de 40-dagentijd Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger : ds. J. C. van Dongen Ouderling van dienst : Renny Steinvoort Diaken van dienst : Anne-Helene

Nadere informatie

Welk visioen ging in vervulling?

Welk visioen ging in vervulling? De ondergang van de Egyptenaren. Welk visioen ging in vervulling? Genesis 15:13-14 13 Toen zei God tegen Abram: Weet wel dat uw nakomelingen vreemdelingen zullen zijn in een land dat niet van hen is; zij

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

De grote familie. Foto s van het materiaal

De grote familie. Foto s van het materiaal De grote familie Focus van dit verhaal De focus in dit verhaal ligt bij God en het volk van God (Genesis 12 15, 24). Dit verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de Kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 22 februari 2015 liturgische kleur paars eerste zondag van de veertigdagentijd Thema: De woestijn voorganger : ds. Gerrit Olsman lector : Gerrit Meine Muis organist :

Nadere informatie

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte?

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Mozes op de berg Sinaï. Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Exodus 19:1-2 1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken,

Nadere informatie