Uw kind is allergisch. Maar waaraan?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw kind is allergisch. Maar waaraan?"

Transcriptie

1 Uw kind is allergisch. Maar waaraan?

2 Het wereldje van kinderen beperkt zich meestal tot thuis, de crèche, de school, de straten en speelpleinen in de wijk. Ze kunnen echter overal en op elke leeftijd worden blootgesteld aan bepaalde voedingsmiddelen, 'vervuiling' thuis, huisdieren, tabak, chemische producten, cosmetica, gebrek aan hygiëne, Deze blootstelling kan bij bepaalde kinderen reacties teweeg brengen zoals: jeuk, huiduitslag, een lopende neus (rhinitis), eczeem, tranende en jeukende ogen, astma, hooikoorts Wereldwijd heeft 1 kind op 4 last van allergie en in de industrielanden is zo'n 35% van de bevolking allergisch. Die cijfers stemmen tot nadenken... De WGO beschouwt allergieën te recht als het 3e gro o t ste gezondheidspro b leem te r wereld. Deze brochure bevat de essentiële weetjes over allergieën bij kinderen en benadrukt het belang (zeker in risicogezinnen): om de preventie- en hygiëneregels i.v.m. voeding, roken, huisdieren, elke dag na te leven; van een vroegtijdige diagnose via diverse tests, zodat de allergie en de symptomen onder controle kunnen worden gehouden. De brochure wil de kinderen ook helpen om een betere toekomst voor te bereiden.

3 ALLERGIE, ATOPIE, ALLERGEEN Er is sprake van allergie als het lichaam een heftige immuunreactie vertoont na contact met een allergeen, een dierlijke of plantaardige proteïne (cf. punt 3). Allergisch zijn is niet hetzelfde als overgevoelig zijn: in dat laatste geval is er immers geen sprake van een immuunreactie. De term atopie verwijst naar een erfelijke aanleg voor allergie. Als het lichaam in contact komt met een allergeen begint het antistoffen te produceren (immunoglobulines E of IgE) om het allergeen te neutraliseren. Bij atopie kunnen de symptomen van een allergie jarenlang achterwege blijven om dan plots weer op te duiken. Een allergeen is voor de meeste mensen een onschadelijke element uit de omgeving (bv. huisstof, huisdieren, pollen, bepaalde voedingsmiddelen). Het veroorzaakt enkel bij gevoelige personen een allergische reactie. 2. ALLERGISCH, MAAR WAARAAN? Er bestaan ta l loze oorzaken van alle rgieën, maar de meeste alle rgenen vind je in: de omgeving: huisstof, huisdieren, tabak, mijtachtigen, chemische pro d u c ten, p o l len, schimmels, luchtve r v u i l i n g ; de voeding: koemelk, eieren, noten, graan, arachide, vis, schaaldieren, sommige vruchten en rauwe groenten (appels, selder, bananen, peterselie), voedingsmiddelen met veel additieven of met bepaalde kleurstoffen (opgelet met snoepgoed!). Gewijzigde eetgewoontes kunnen een allergie veroorzaken. Let wel, de voedingsmiddelen die een allergie veroorzaken, zijn niet dezelfde voor baby s, kinderen en volwassenen; geneesmiddelen; erfelijke aanleg: kinderen met een allergische papa of mama hebben 30% meer kans om een allergie te hebben. Als beide ouders allergisch zijn, stijgt het risicopercentage tot 50-60% of hoger. Het is dus mogelijk om allergieën te voorzien vóór de geboorte.

4 WANNEER DUIKT EEN ALLERGIE OP? Een allergie manifesteert zich niet onmiddellijk na het eerste contact met het allergeen. Soms reageert het lichaam pas maanden of jaren later. Het lichaam heeft immers tijd nodig om de allergenen als dusdanig te leren herkennen en om de gepaste antistoffen te produceren (IgE). Dat is de sensibilisatie. Het moment waarop een allergie zich manifesteert, hangt dus af van hoe vaak het lichaam met het allergeen in contact komt. Volwassenen die allergisch zijn aan katten bijvoorbeeld, zijn als kind vaak opgegroeid met die dieren. Een allergie kan opduiken als het allergeen of irriterende stof wordt: ingeslikt (bv. eieren, melk, kiwi s of een geneesmiddel); ingeademd (bv. pollen, tabaksrook, geurverfrissers); aangeraakt (bv. latex, nikkel, geneesmiddelen, cosmetica, haarverf, insectenbeten); ingeënt. Er bestaan ontzettend veel allergieën. Zo kennen we onder meer koemelk allergie bij kinderen. Meerdere allergieën kunnen zich binnen één persoon manifesteren. Soms verdwijnt een allergie spontaan na verloop van tijd (bv. allergie voor koemelk). 4. EUROPA : 1 KIND OP 4 In de geïndustrialiseerde landen is het opduiken van allergieën tijdens de kinderjaren de laatste decennia sterk geëvolueerd. De cijfers verschillen van land tot land. Sommige kinderen hebben tezelfdertijd of achtereenvolgens last van voedsel- of contactallergieën, geneesmiddelenallergieën of respiratoire allergieën. 5. VERSCHILLENDE SOORTEN VAN ALLERGIEËN Allergieën komen op verschillende manieren tot uiting: eczeem, rode vlekken op de huid, braken, diarree, niezen, een lopende neus, gezwollen ogen, hooikoorts, astma, Kinderen kampen over het algemeen met andere allergieën dan volwassenen. De leeftijd speelt een belangrijke rol. Voedselallergieën duiken meestal als eerste op. Voedselallergieën Zolang kinderen borstvoeding krijgen, is er meestal geen probleem, tenzij de moeder zelf allergene voedingsmiddelen gebruikt. Zodra er echter variatie komt in de voeding (koemelk, papjes), kunnen voedselallergieën opduiken, soms zelfs van bij de eerste hapjes fruitpap. Een voedselallergie kan vaak verschillende organen treffen: spijsverteringsproblemen (krampen, braken, diarree), gezwollen mond en lippen; huiduitslag, atopische dermatitis (huidirritatie, netelroos, eczeem) bij baby's van 2 maanden of ouder; een anafylactische shock (komt zelden voor). Dat is een ernstige allergische reactie (zweten, misselijkheid, rode huid, jeuk) die onmiddellijk moet worden behandeld. Kinderen met een voedselallergie maken vaak meer kans op andere allergieën, zoals astma.

5 EEN VROEGTIJDIGE DIAGNOSE : HÉÉL BELANGRIJK! Geneesmiddelenallergie Er vormt zich huiduitslag na het innemen van een geneesmiddel (bv. antibiotica, aspirine). De allergie kan te wijten zijn aan het geneesmiddel zelf of aan een ander bestanddeel ervan (bv. bewaarmiddel, kleurstof). De huiduitslag kan ook ontstaan door een samenloop van omstandigheden. In dat geval is de oorzaak van het probleem vaak te zoeken bij de (meestal virale) ziekte zelf. Als een arts of kinderarts een nieuw geneesmiddel voorschrijft, informeer hem/haar dan altijd over eventuele vroegere reacties op geneesmiddelen. Respiratoire allergieën (hooikoorts) Kinderen van 2 jaar of ouder kunnen last hebben van een respiratoire allergie die gepaard kan gaan met een lopende neus, frekwent niezen, tranende en jeukende ogen. De oorzaken zijn divers: mijtachtigen in huisstof, tabak, huisdieren, Hooikoorts wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door pollen en manifesteert zich zelden vóór de leeftijd van 6 jaar. Contactallergieën Een co n ta c ta l le rgie kenmerkt zich door rode vle k ken of nete l roos op de plaats waar het lichaam in co n tact kwam met het alle rgeen. Derg e l i j ke alle rgieën zijn een reactie na co n tact met een bestanddeel (bewaarmiddel, parfum of emulgator) van cosmetische pro d u c ten en parfums, chemische sto f fen en onderhoudsp ro d u c ten, luiers, sierplanten, enz. Een diagnose is essentieel om een allergie op de juiste manier aan te pakken. Het is de bedoeling om: risicokinderen tijdig te identificeren (dat is reeds mogelijk bij ongeboren baby's); symptomen te behandelen; de oorzaken van de ziekte te identificeren (vermijden dat de allergie evolueert naar een ernstiger vorm of een chronische ziekte); een individueel aangepaste behandeling uit te werken: verdere blootstelling aan het allergeen vermijden, geneesmiddelen om de symptomen te behandelen. Indien blootstelling onvermijdelijk is, een desensibilisatie-therapie te doorlopen. Risicokinderen die symptomen van een allergie vertonen en/of die een dagelijkse behandeling nodig hebben, moeten getest worden ongeacht hun leeftijd. Die tests maken het mogelijk om een diagnose te stellen en zijn overigens compleet ongevaarlijk. Kruisallergieën Kinderen kunnen ook allergisch reageren op stoffen die chemisch verwant zijn aan stoffen waarvoor hun immuunstelsel reeds antistoffen heeft aangemaakt (bv. tussen voedingsmiddelen van eenzelfde soort, tussen verschillende soorten van antibiotica of tussen voedingsmiddelen en pollen). De allergische reacties kunnen optreden van bij het allereerste contact.

6 WELKE TESTS? Ve r toont je kind fe l le reacties op bepaalde substanties? Wacht dan niet om een huisarts, de kinderarts of een immuno-alle rg o loog (arts die gespecialiseerd is in a l le rgieën) te ra a d p legen. Als die op basis van een klinisch onderzoek en een anamnese een alle rgie vermoedt, zal hij je kind bij komende te sts uitvo e re n. Anamnese Op basis van een medische vragenlijst verzamelt de arts informatie over het kind en de ouders, zoals: eventuele gevallen van atopie in de familie: soort, frequentie, ernst van de symptomen; de voedingsgewoonten: thuis, op school; de hygiëne: gebruik van shampoo, cosmetica; de omgeving: huisdieren, tabak, vervuiling, planten voor binnenskamers of buitenshuis; de algemene gezondheidstoestand: kortademigheid, snurken, onverklaarbare vermoeidheid of nervositeit; verdachte voedingsmiddelen: consumptie, hoeveelheid die reactie oproept. Huidtest (priktest) Twee ele m e n ten spelen een rol bij de keuze van de te te sten alle rgenen: de le e f- tijd van het kind en de ziektegeschiedenis. Bij de te st wo rdt gebruik gemaakt va n ve rse vo e d i n g s m i d d e len of sta n d a a rd staaltjes. De prikte st is niet le e f t i j d s g e b o n- den en kan zelfs wo rden uitgevo e rd bij baby's. Hoe ve r loopt de te st? Een kleine hoeveelheid van een allergeen wordt aangebracht op de huid. Dan wordt een klein prikje gegeven zodat het allergeen onder het huidoppervlak komt. Wanneer zwelling en roodheid op de plaats van de test optreden, wordt dit resultaat vergeleken met een modeltest. Als het resultaat positief is, wijst dat op gevoeligheid voor het allergeen. Dat gaat echter niet noodzakelijk gepaard met symptomen. Meer onderzoek is dan nodig. Pleistertest Pleistertests worden gebruikt om de atopische dermatitis te testen en om een contactallergie op te sporen. Hoe verloopt de test? Verschillende pleisters met allergenen worden op de huid gekleefd. Na 48u wordt onderzocht of de huid een allergische reactie vertoont. Om een foutief resultaat uit te sluiten, mogen beide tests niet geworden uitgevoerd bij kinderen die: een lokale of algemene behandeling ondergaan met corticoïden (tegen eczeem). In dat geval moet de behandeling ongeveer 3 dagen vóór de allergietest worden stopgezet; last hebben van eczeem of een allergische opstoot op de plaats van de test. Bloedtest of RAST-test (Radio Allergo Sorbent Test) Bloedtests zijn erg betrouwbaar en niet leeftijdsgebonden. De bloedanalyse toont aan of het bloed antistoffen bevat tegen bepaalde allergene substanties (immunoglobulines of IgE). Bij kinderen neemt de hoeveelheid IgE stelselmatig toe tot ze in de puberteit komen. De dosis is dan vergelijkbaar met die van volwassenen. Let wel: een normale hoeveelheid totale IgE's sluit een allergie niet uit, een lage hoeveelheid specifieke IgE s houdt niet noodzakelijk verband met de symptomen. Om de testresultaten correct te interpreteren, moeten ze worden vergeleken met de antwoorden van de medische vragenlijst. Als de resultaten tegenstrijdig zijn of niet toelaten een precieze diagnose te stellen, zijn bijkomende tests vereist. Provocatietest Provocatietests worden gebruikt onder anderen bij voedselallergieën (en eventueel in geval van astma, maar dan uiterst zelden bij kinderen). Dergelijke tests vergen gespecialiseerde begeleiding en worden enkel uitgevoerd in het ziekenhuis. Er zijn 2 soorten van provocatietests: de lippen van de patiënt worden in contact gebracht met een allergeen om een lokale reactie uit te lokken. Als het resultaat negatief is, volgt een orale provocatietest; de orale provocatietest dient om te bepalen vanaf welke hoeveelheid allergeen een allergische reactie optreedt. Het allergeen wordt in steeds grotere doses toegediend.

7 PREVENTIE VOOR RISICOKINDEREN EN -GEZINNEN Door kinderen te beschermen tegen vroegtijdige en herhaalde contacten met de belangrijkste allergenen, kunt u het opduiken van allergische symptomen vertragen of zelfs vermijden. De volgende preventietips i.v.m. borstvoeding, tabak en hygiëne zijn op iedereen van toepassing! Borstvoeding Baby's die gedurende de eerste 3 levensmaanden (5 maanden, volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie) uitsluitend borstvoeding krijgen, lopen minder risico op kinderallergieën. Hoe komt dat? Borstvoeding helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Borstvoeding verhoogt de weerstand tegen infecties. De baby komt minder in contact met koemelk, een bron van allergie. Als je geen borstvoeding wil/kan geven (bij verhoogd familierisico) kan je opteren voor hypoallergene melk als preventiemiddel tegen allergieën. Als de baby last heeft van allergie, kan de arts hydrolysaten voorschrijven. Die verkleinen de risico s maar kunnen ze niet volledig uitsluiten. Vraag advies aan je huisarts of kinderarts. Voedingsallergenen uit het menu schrappen Kinderen jonger dan 1 jaar schotel je beter geen voedingsmiddelen voor die behoren tot de meest frequente allergenen: eieren; vis; arachide (in de vorm van pinda's, olie, koekjes, enz.); exotisch fruit (bv. kiwi's, papaya's); vruchten in een dop (bv. noten, amandelen); mosterd. Geleidelijk aan kan je meer variatie brengen in het menu van je kind. Wees echter voorzichtig en zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding. Lees altijd aandachtig de etiketten van voedingsmiddelen om te weten welke de ingrediënten zijn. In zou een Europese richtlijn in werking moeten treden over de etikettering van voedingsmiddelen. Sommige grootwarenhuizen beschikken in hun productaanbod over een gamma aan voedingsmiddelen, specifiek voor allergische personen. Toch moet je hier ook nog voorzichtig mee zijn en alles eerst met kleine hoeveelheden uitproberen. Tabak Stop met roken. Tabak is gezondheidsvijand nummer één, zowel voor klein als voor groot. Roken tijdens de zwangerschap leidt ertoe dat de baby grotere hoeveelheden antistoffen gaat produceren. Dat verhoogt het risico op allergieën en respiratoire infecties. Roken in de aanwezigheid van kinderen verhoogt het risico op respiratoire aandoeningen, zowel bij het kind als bij uzelf. Als je toch wil roken, ga dan naar buiten.

8 14 15 Huisdieren Kinderen van jonger dan 2 jaar houd je maar beter uit de buurt van honden en katten. Risicogezinnen zouden zelfs beter geen huisdieren houden. Als je er toch hebt, laat ze dan nooit binnen in de kinderkamer! Als je buitenshuis veelvuldig in contact komt met dieren, neem dan een douche en trek andere kleren aan zodra je thuiskomt. Vele woningen zijn overdreven verwarmd, slecht verlucht of vochtig. Wat kan je doen? Verlucht de woning elke dag minstens 1 uur door de ramen wijd open te zetten, vooral in de slaapkamers (laat de bedden onopgemaakt zolang de kamer verlucht wordt). Laat de temperatuur niet boven 20 C komen (max. 18 in de kinderkamer!). Streef naar een vochtigheidsgraad tussen 45 et 50%. Plaats eventueel ontvochtigers om schimmel te vermijden. Zorg ervoor dat de verluchtingsgaten vrij blijven. Vermijd allergene producten: beperk het gebruik van agressieve chemische stoffen (white spirit, desinfecteermiddelen, sfeerparfums); geef de voorkeur aan hypoallergene producten: badolie i.p.v. badschuim, neutrale zepen, niet-geparfumeerde reinigingsdoekjes; geef de voorkeur aan linnen van puur katoen (eventueel ongebleekt). Milieu Een pollenkalender, het weerbericht, de luchtvochtigheid verschaffen interessante info voor personen die last hebben van een respiratoire allergie. Hygiëne Hou je woning stofvrij: leg geen kamerbreed tapijt en vermijd vloerkleedjes en pluche beesten (niet wasbaar) zoveel mogelijk, vooral in de slaapkamers. Die spullen zijn immers echte stofnesten; kies voor vloeren, bekleding en gordijnen die je met water mag reinigen; neem een matras in mousse met eventueel een plastic beschermhoes tegen huisstofmijt. Sommige matrassen voor baby's zijn standaard uitgerust met zo'n hoes; was regelmatig het bedlinnen op 60 ; was nieuwe kleding, ondergoed en bedlinnen voor het eerste gebruik; dweil of schrob de vloeren wekelijks; De aanwezigheid van allergenen in huis kan je controleren door middel van een test die verkrijgbaar is in de apotheek.

9 BEHANDELING Een medische diagnose bevestigt dat je kind een allergie heeft. Vermijd in dat geval dat je kind in contact komt met het allergeen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar wel noodzakelijk om te vermijden dat de symptomen verergeren of aanslepen. Op die manier vermijd je ook onmiddellijk een beroep te moeten doen op geneesmiddelen. Volstaat het niet om contact met het allergeen te vermijden? Zorg er dan voor dat je kind de individueel aangepaste behandeling krijgt die de arts heeft voorgeschreven. Lichamelijke beweging is essentieel voor iedereen, maar zeker en vast voor kinderen met astma. De lichaamsbeweging moet aangepast zijn aan de fysieke conditie en vraagt soms een specifieke behandeling. 10. HOME SWEET HOME Bij sommige kinderen kunnen de symptomen van een allergie lang aanslepen en/of verergeren. Dat is erg lastig, want het probleem heeft ook gevolgen voor het sociale leven. Allergische kinderen kunnen psychologisch kwetsbaarder zijn. Ze hebben dan meer dan ooit aanmoediging en steun nodig. Help ze om hun toestand te leren kennen en onder controle te houden. Een allergie kan al vroeg worden opgespoord door middel van een test. Een vroegtijdige diagnose is belangrijk om de allergie op de juiste manier aan te pakken. Het ongemak wordt beperkt, evenals het risico op nieuwe allergieën... voor een zorgeloze kindertijd.

10 > NUTTIGE ADRESSEN Astma en Allergie Koepel vzw Park Heuvelhof KESSEL-LO Tel.: Fax: Gratis nummer: info@astma-en-allergiekoepel.be Op Internet (over pollen) Deze bro c h u re is een uitgave van de dienst Gezondheidspromotie va n de Onafhanke l i j ke Zieke n fondsen S i n t - H u i b re c h t sst raat Bruss e l Tel.: 02/ Fax: 02/ gezondheidspromotie@mloz.be Website: Foto s Thierry Monasse (c) Onafhankelijke Ziekenfondsen Brussel, juni 2004

11

GEZONDHEIDSPROMOTIE. Is je kind allergisch? Ontdek waaraan!

GEZONDHEIDSPROMOTIE. Is je kind allergisch? Ontdek waaraan! GEZONDHEIDSPROMOTIE Is je kind allergisch? Ontdek waaraan! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Cover > Isopix

Nadere informatie

Uw kind is allergisch.

Uw kind is allergisch. Uw kind is allergisch. Maar waaraan? 2 Uw kind is allergisch. Maar waaraan? Deze brochure is een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19 1150 Brussel Tel.: 02 778 92 11 Fax:

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Veel ouders van kinderen, en ook volwassenen, denken dat een allergie de oorzaak is van eczeem. Zij komen met de vraag bij de huisarts

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie

Onderzoek naar koemelkallergie Onderzoek naar koemelkallergie Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder wordt uitgelegd wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook krijgt

Nadere informatie

Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling)

Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling) Allergie kind: Koemelkeiwittest aanvullende informatie (Kinderafdeling) Algemeen Wat is een allergie? Verschijnselen van voedselallergie RAST-test Eliminatie-provocatieproef Aantonen van koemelkeiwitallergie

Nadere informatie

Wat is allergie? Wat is hooikoorts?

Wat is allergie? Wat is hooikoorts? K.N.O. Allergie Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en de daarbij behorende klachten. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u heeft verteld dat allergie één van de

Nadere informatie

Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie.

Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie. Allergieën Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie. Een allergie is een overreactie in het lichaam op een gewoonlijk onschadelijke stof die een allergeen wordt genoemd. De meest voorkomende

Nadere informatie

Allergie (allergische rhinitis)

Allergie (allergische rhinitis) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Allergie (allergische rhinitis) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is allergie?... 3 Hooikoorts... 3 De belangrijkste allergenen... 3 Wat gebeurt er bij een allergieaanval?...

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie

Onderzoek naar koemelkallergie Onderzoek naar koemelkallergie Uw kind heeft verschijnselen die wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u wat een allergie voor koemelk bij jonge kinderen inhoudt. Ook leggen we in deze

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

Allergie voor Huisstofmijt

Allergie voor Huisstofmijt Allergie voor Huisstofmijt Wat zijn huisstofmijten? De huisstofmijt is een niet voor het blote oog zichtbaar spinachtig beestje dat in alle huizen voorkomt. Het beestje houdt zich met name op in het huisstof

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie

Sophia Kinderziekenhuis. Voedselprovocatie. Test op voedselallergie Sophia Kinderziekenhuis Voedselprovocatie Test op voedselallergie Bij een voedselprovocatie onderzoeken wij of uw kind allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen. In deze folder leest u meer over het

Nadere informatie

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13 Allergie KNO Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Wat is allergie?... 5 3. Wat is hooikoorts?... 5 4. Wat zijn de belangrijkste allergenen?... 6 5. Welke klachten worden veroorzaakt door allergie?... 7

Nadere informatie

Allergie. Wat is luchtwegallergie? Wat is hooikoorts? Wat zijn de belangrijkste allergenen? Figuur 1. De huisstofmijt

Allergie. Wat is luchtwegallergie? Wat is hooikoorts? Wat zijn de belangrijkste allergenen? Figuur 1. De huisstofmijt Allergie Deze brochure biedt u informatie over luchtwegallergie en daarbij behorende klachten. Wat is luchtwegallergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op

Nadere informatie

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus Allergie Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus 2 Deze folder geeft u informatie over wat de KNO-arts in het CWZ met u bespreekt, zodat u zich kunt voorbereiden op het gesprek of na het gesprek

Nadere informatie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie 03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

Koemelkallergie. Test met voedselprovocatie. Allergie of intolerantie? Voedselprovocatie. Provocatie en eliminatie

Koemelkallergie. Test met voedselprovocatie. Allergie of intolerantie? Voedselprovocatie. Provocatie en eliminatie Koemelkallergie Test met voedselprovocatie Uw kind heeft verschijnselen die kunnen passen bij een allergie voor koemelk. In deze folder leggen we u het een en ander uit over allergie voor koemelk bij jonge

Nadere informatie

PENICILLINE-ALLERGIE

PENICILLINE-ALLERGIE PENICILLINE-ALLERGIE PENICILLINE-ALLERGIE Penicillines maken deel uit van een grotere groep antibiotica die vaak gebruikt worden om bacteriële infecties te behandelen. Dit kan via pillen, injecties of

Nadere informatie

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties Informatie over Hooikoorts en andere allergische reacties Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Voorkomen van hooikoorts 4 Andere allergische reacties 5 Klachten en symptomen 5 Wanneer

Nadere informatie

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen Allergie Wat is een allergie? Een allergie is een overdreven reactie (overgevoeligheidsreactie) van het afweersysteem op, in het algemeen niet-schadelijke stoffen, zoals: stuifmeel, huidschilfers van huisdieren,

Nadere informatie

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hooikoorts en andere allergische reacties Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 6 Voorkomen van hooikoorts

Nadere informatie

Allergie- en astmacentrum voor kinderen

Allergie- en astmacentrum voor kinderen Patiënteninformatie Allergie- en astmacentrum voor kinderen Informatie over het allergie- en astmacentrum van Tergooi Allergie- en astmacentrum voor kinderen Informatie over het allergie- en astmacentrum

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Contactallergietesten (plaktesten)

Patiënteninformatie. Contactallergietesten (plaktesten) Patiënteninformatie Contactallergietesten (plaktesten) 2 Inhoud Inleiding... 5 Soorten allergietesten... 5 Hoe ontstaat een contactallergie?... 5 Hoe verloopt het verrichten van plaktesten?... 6 Voorbereiding...

Nadere informatie

De allergiekampioen. Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Sanne Miltenburg GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,99

De allergiekampioen. Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Sanne Miltenburg GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,99 De allergiekampioen Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Sanne Miltenburg GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 254 8 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Kolet Janssen & Allergienet Vanaf 4 jaar

Nadere informatie

VOEDSELPROVOCATIETESTEN BIJ KINDEREN

VOEDSELPROVOCATIETESTEN BIJ KINDEREN VOEDSELPROVOCATIETESTEN BIJ KINDEREN 17091 Inleiding Uw kind heeft verschijnselen die passen bij een allergie voor een voedingsmiddel, bijvoorbeeld het koemelkeiwit, kippe-eiwit of pinda. In deze folder

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is Wat is ASTMA Astma Als u deze brochure leest, is dat waarschijnlijk omdat u een vermoeden heeft van astma, net de diagnose heeft gekregen of iemand in uw omgeving heeft astma. En daar wilt u graag iets

Nadere informatie

Hooikoorts en allergie

Hooikoorts en allergie 400019 Hooikoorts_400019 Hooikoorts 24-07-12 08:20 Pagina 8 Hooikoorts en allergie WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

Nadere informatie

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving Dauwworm Wat is het? Dauwworm is een huidaandoening, die veel last kan veroorzaken, maar die gelukkig meestal goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor bij 5% van de zuigelingen en peuters.

Nadere informatie

Allergie kind: Provocatietest bij kinderen

Allergie kind: Provocatietest bij kinderen Allergie kind: Provocatietest bij kinderen Algemeen Uw kind heeft verschijnselen die kunnen passen bij een allergie (overgevoeligheid) voor voedsel (bijvoorbeeld koemelkeiwit of pinda's) of medicijnen

Nadere informatie

Allergie. KNO-heelkunde. Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie. Inleiding

Allergie. KNO-heelkunde. Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie. Inleiding KNO-heelkunde Allergie Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie Inleiding U bent bij de kno-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie

Nadere informatie

ALLERGIE ONDERZOEKEN

ALLERGIE ONDERZOEKEN ALLERGIE ONDERZOEKEN In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over allergie onderzoeken in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien

Nadere informatie

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Inleiding U heeft één of meerdere ernstige allergische aanvallen gehad, ook wel anafylaxie genoemd.

Nadere informatie

Sublinguale immunotherapie. Handboek voor de patiënt

Sublinguale immunotherapie. Handboek voor de patiënt Sublinguale immunotherapie Handboek voor de patiënt Inleiding De behandeling van allergische ademhalingsziekten (rinitis, astma) is gebaseerd op de controle van de omgeving, het vermijden van allergenen,

Nadere informatie

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus?

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus? KNO Allergie Allergie In deze folder vindt u informatie over allergie, de klachten en andere aspecten die te maken hebben met allergie. Wat is allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het

Nadere informatie

Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie

Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie www.dcklinieken.nl Anamneseformulier volwassenen polikliniek allergologie Datum anamnese: - - Patiëntenetiket: Aanvragend arts: E-mail: Plaats hier uw etiket KLACHTEN: Geef per onderdeel aan hoeveel hinder

Nadere informatie

Injectafer Behandeling

Injectafer Behandeling Injectafer Behandeling T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Diëtetiek. Voedingsadvies bij koemelkallergie. Afdeling: Onderwerp:

Diëtetiek. Voedingsadvies bij koemelkallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Diëtetiek Wat is een koemelkallergie? Een koemelkallergie is een ongewenste reactie op het eiwit in de koemelk. De oorzaak hiervan is een abnormale reactie van het natuurlijke afweermechanisme

Nadere informatie

KNO. Niezen, loopneus en jeukende ogen

KNO. Niezen, loopneus en jeukende ogen KNO Niezen, loopneus en jeukende ogen Niezen, loopneus en jeukende ogen Een allergie is een veranderde reactie op prikkels die door bepaalde stoffen, allergenen genoemd, worden veroorzaakt. Allergenen

Nadere informatie

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Koemelkallergietest. Informatie voor ouders / verzorgers. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Koemelkallergietest Informatie voor ouders / verzorgers F0894-1250 oktober 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Onderzoek naar koemelkallergie Informatie over koemelkallergie en over onderzoek met dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP)

Onderzoek naar koemelkallergie Informatie over koemelkallergie en over onderzoek met dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP) Kindergeneeskunde Onderzoek naar koemelkallergie Informatie over koemelkallergie en over onderzoek met dubbelblind placebogecontroleerde voedselprovocatie (DBPGVP) 1 Informatie voor ouders: koemelkallergie

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

Mijn kind heeft eczeem?

Mijn kind heeft eczeem? FONDATION Mijn kind heeft eczeem? Informatie voor de ouders en voor de leerkrachten Dokter Jacques ROBERT Pediater - Allergoloog Gerealiseerd door de STICHTING VOOR ATOPISCHE DERMATITIS Eczeem begrijpen

Nadere informatie

Franciscus nascholing. Welkom!

Franciscus nascholing. Welkom! Franciscus nascholing Praktische Kindergeneeskunde Donderdag 22 november 2018 Welkom! Disclosure-slide Disclosure belangen sprekers (Potentiële) Belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijke relevante

Nadere informatie

WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM

WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM 591 Inleiding De dermatoloog heeft u verwezen naar het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum voor een wet wrap behandeling. In deze folder

Nadere informatie

U bent bij de KNO-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en daarbij behorende klachten.

U bent bij de KNO-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en daarbij behorende klachten. Allergie U bent bij de KNO-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en daarbij behorende klachten. Wat is allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Minisymposium voedselallergie. 28 april 2011 Chris Nieuwhof, internistallergologe/immunologe

Minisymposium voedselallergie. 28 april 2011 Chris Nieuwhof, internistallergologe/immunologe Minisymposium voedselallergie 28 april 2011 Chris Nieuwhof, internistallergologe/immunologe Verschillende noten Verschillende noten Voedsel allergie Wat is allergie? Allergie is een afweerreactie (van

Nadere informatie

Voedingsadvies bij koemelkallergie. Diëtetiek

Voedingsadvies bij koemelkallergie. Diëtetiek Voedingsadvies bij koemelkallergie Diëtetiek Beter voor elkaar Voedingsadvies bij koemelkallergie Wat is een koemelkallergie? Een koemelkallergie is een ongewenste reactie op het eiwit in de koemelk. De

Nadere informatie

01 - Informatie over de behandeling van allergieën

01 - Informatie over de behandeling van allergieën 01 - Informatie over de behandeling van allergieën Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

05 - Informatie over binnenhuisallergie

05 - Informatie over binnenhuisallergie 05 - Informatie over binnenhuisallergie Inhoud Wat zijn binnenhuisallergenen?... 1 Wat weet men eigenlijk over binnenhuisallergenen?... 2 De behandeling van binnenhuisallergie... 3 Tabel met de meest voorkomende

Nadere informatie

Allergologisch onderzoek

Allergologisch onderzoek Allergologisch onderzoek Allergologisch onderzoek Klachten van de huid of luchtwegen kunnen soms door overgevoeligheid (allergie) veroorzaakt worden. Bij verdenking op een allergie kan allergologisch onderzoek

Nadere informatie

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Ongeveer één op de tien mensen heeft er last van. Niezen, een vol hoofd, jeuk aan de neus, een loopneus... het wijst op een gewone verkoudheid. Maar

Nadere informatie

Allergie. Afdeling KNO

Allergie. Afdeling KNO Allergie Afdeling KNO U bent allergisch voor: Huisstofmijt Farinemijt Graspollenmengsel Zomerkruiden Maïs Voorjaarsbomen I (hazelaar, berk, els) Voorjaarsbomen I I (es, wilg, populier) Voorjaarsbomen I

Nadere informatie

Klinische dagbehandeling allergologie

Klinische dagbehandeling allergologie Klinische dagbehandeling allergologie Afdeling Kindergeneeskunde Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Deze folder geeft informatie over de klinische dagbehandeling allergie in het Waterlandziekenhuis.

Nadere informatie

Allergische rhinitis bij kinderen

Allergische rhinitis bij kinderen Allergische rhinitis bij kinderen Dr. Jurjan R. de Boer KNO heelkunde Martini Ziekenhuis Epidemiologie Prevalentie allergische en niet allergische rhinitis in Nederland: 150 200 per 1000 personen/jaar

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Astma bij volwassenen: Aanvullende diagnostiek allergietest (Toets)

Verdiepingsmodule. Astma bij volwassenen: Aanvullende diagnostiek allergietest (Toets) 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van oktober 2007 (tweede herziening) Allergie speelt een belangrijke rol in de pathofysiologie van astma: klachten en symptomen kunnen erdoor

Nadere informatie

HOOIKOORTS EN ALLERGIE

HOOIKOORTS EN ALLERGIE HOOIKOORTS EN ALLERGIE WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL HOOIKOORTS EN ALLERGIE VOOR HUISSTOFMIJT

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk?

Koemelkallergie. Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie Is je baby allergisch voor koemelk? Koemelkallergie = voedselallergie Koemelkallergie is een vorm van voedselallergie. Bij een voedselallergie maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Latexallergie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Latexallergie. rkz.nl Patiënteninformatie Latexallergie rkz.nl Inleiding Steeds meer mensen bouwen een latexallergie op, bijvoorbeeld door het gebruik van rubber handschoenen of condooms. Een allergie ontstaat meestal wanneer

Nadere informatie

Allergieën ontstaan meestal op kinderleeftijd en in de puberteit. Na het 45 ste levensjaar nemen de klachten door allergie geleidelijk af.

Allergieën ontstaan meestal op kinderleeftijd en in de puberteit. Na het 45 ste levensjaar nemen de klachten door allergie geleidelijk af. Allergie Inleiding De Keel- Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft u verteld dat allergie mogelijk een van de oorzaken van uw klachten is. In deze folder kunt u nalezen wat allergie is. Wat is allergie? Allergie

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Voedselallergieonderzoek met de DBPGVP

Voedselallergieonderzoek met de DBPGVP Voedselallergieonderzoek met de DBPGVP Afspraak U wordt verwacht voor de 1e testdag op de kinderafdeling Vervolgafspraken U wordt voor de 2e testdag verwacht op de kinderafdeling Voor het bespreken van

Nadere informatie

Anafylaxie. Werkgroep Anafylaxie. Een levensbedreigende allergische reactie op voeding

Anafylaxie. Werkgroep Anafylaxie. Een levensbedreigende allergische reactie op voeding Werkgroep Anafylaxie Anafylaxie Een levensbedreigende allergische reactie op voeding Stichting Voedsel Aller Allergie Patiëntenorganisatie voor voedselallergie en voedselintolerantie Inleiding Deze brochure

Nadere informatie

Dauwworm. Dermatologie. Beter voor elkaar

Dauwworm. Dermatologie. Beter voor elkaar Dauwworm Dermatologie Beter voor elkaar 2 Dauwworm Wat is dauwworm? Dauwworm is een huidaandoening die vaak veel last veroorzaakt, maar die gelukkig goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor

Nadere informatie

Contactallergisch eczeem

Contactallergisch eczeem Allergietesten Contactallergisch eczeem Het vermoeden bestaat dat u allergisch (overgevoelig) bent voor een of meerdere stoffen waarmee u via de huid in contact komt. Dit kunnen allerlei stoffen zijn.

Nadere informatie

Dermatologie. Voedselallergie. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Voedselallergie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 : Steeds meer mensen hebben er last van Huiduitslag, buikpijn, diarree, benauwdheid, een ellendig moe gevoel: deze verschijnselen komen u vast en zeker bekend voor.

Nadere informatie

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM

MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM ROYAL CANIN DIEETVOEDINGEN HELPEN UW HUISDIER WEER LEKKER IN ZIJN VEL TE LATEN ZITTEN SOMS IS EEN PROBLEEMHUID MEER DAN EEN HUIDPROBLEEM Wanneer de oorzaak van de huidproblemen gediagnosticeerd is, kan

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Dermatologie Allergisch contacteczeem i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk,

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatie-allergenen

Immunotherapie met inhalatie-allergenen Immunotherapie met inhalatie-allergenen Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt en/of huidschilfers van katten. Deze stoffen die in de lucht voorkomen,

Nadere informatie

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Ipsen Endocrinologie Increlex (injectie met mecasermine [rdna-herkomst]) Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Voorlichtingsfolder zoals beschreven

Nadere informatie

Voedselallergie en -intolerantie

Voedselallergie en -intolerantie Algemene informatiefolder Voedselallergie en -intolerantie Stichting Voedsel Aller Allergie Patiëntenorganisatie voor voedselallergie en voedselintolerantie Inleiding Deze folder geeft antwoord op de meest

Nadere informatie

1. Wat is SLITone en waarvoor wordt het gebruikt?

1. Wat is SLITone en waarvoor wordt het gebruikt? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER SLITone 200 STU, oplossing voor oraal gebruik Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Allergie begrijpen. Er zijn steeds meer mensen met allergie. Een allergie is een erfelijke aandoening** 29 % In België treft ze*:

Allergie begrijpen. Er zijn steeds meer mensen met allergie. Een allergie is een erfelijke aandoening** 29 % In België treft ze*: Ik informeer me Allergie begrijpen Er zijn steeds meer mensen met allergie JUIST: De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) rangschikt allergie op de 4 de plaats van chronische aandoeningen wereldwijd. In

Nadere informatie

Voedsel- of geneesmiddelenallergie Eliminatie-provocatietest

Voedsel- of geneesmiddelenallergie Eliminatie-provocatietest Voedsel- of geneesmiddelenallergie Eliminatie-provocatietest Informatie voor ouders Afdeling kindergeneeskunde Inhoudsopgave Inleiding 2 De eliminatiefase 4 Voedingsmiddelen 4 Geneesmiddelen 4 De klinische

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en

Nadere informatie

13447_BW_Casusboek Allergie.indd 9 27-09-12 15:28

13447_BW_Casusboek Allergie.indd 9 27-09-12 15:28 Deel 1: Casuïstiek 13447_BW_Casusboek Allergie.indd 9 27-09-12 15:28 13447_BW_Casusboek Allergie.indd 10 27-09-12 15:28 n Casus 1 Kunnen we allergie voorkomen? De ouders van Stijn, een atopisch 3-jarig

Nadere informatie

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Ipsen Endocrinologie Increlex (injectie met mecasermine [rdna-herkomst]) Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Voorlichtingsfolder zoals beschreven

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Neoclarityn 5 mg filmomhulde tabletten desloratadine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Neoclarityn 5 mg filmomhulde tabletten desloratadine Bijsluiter: informatie voor de patiënt Neoclarityn 5 mg filmomhulde tabletten desloratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Dauwworm. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Dauwworm. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Dauwworm i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Omschrijving Dauwworm is een veel voorkomende huidaandoening, die naar schatting voorkomt bij 3-5% van de zuigelingen tussen de leeftijd

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Allergietesten Plaktest Contactallergisch eczeem Het vermoeden bestaat dat u allergisch (overgevoelig) bent voor een of meerdere stoffen waarmee u via de huid in contact komt. Dit kunnen allerlei stoffen

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie

Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Patiëntenvoorlichting Huisdierallergie Dieren zijn niet weg te denken uit ons bestaan. Ze zijn in het huis aanwezig als huisdier, we komen ze tegen op het werk (denk hierbij aan boerderijdieren, proefdieren

Nadere informatie

Allergische reactie van de neus

Allergische reactie van de neus Allergische reactie van de neus U bent bij een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) geweest, die u heeft verteld dat allergie één van de oorzaken van uw klachten is. Deze folder geeft informatie over de

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselprovocatietest bij kinderen

Voedselallergie en voedselprovocatietest bij kinderen Voedselallergie en voedselprovocatietest bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis Oktober 2012 pavo 0596 Inleiding Uw kind heeft mogelijk een allergie voor een voedingsmiddel. Bijvoorbeeld voor melk,

Nadere informatie

Allergie. Allergie. MyTest/2017/C1/01-01/17

Allergie. Allergie. MyTest/2017/C1/01-01/17 Publieksprijs: 14,96 Apothekersprijs: 8,53 CNK : 3448-727 1 Kit Doel en beschrijving van de zelftest Meet het gehalte van immunoglobuline E (antistoffen die tijdens een allergische reactie worden geproduceerd)

Nadere informatie

Wat is atopisch eczeem?

Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties

Nadere informatie

Contactallergologisch onderzoek

Contactallergologisch onderzoek Dermatologie Contactallergologisch onderzoek Plakproeven Inleiding U heeft een afspraak gemaakt op de polikliniek dermatologie voor plakproeven. De officiële naam daarvoor is epicutaan allergologisch

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE STUIFMEEL(POLLEN)ALLERGIE

INFORMATIEBROCHURE STUIFMEEL(POLLEN)ALLERGIE INFORMATIEBROCHURE STUIFMEEL(POLLEN)ALLERGIE Allergie voor stuifmeel (pollen) Pollen vormen de mannelijke vruchtbeginsels van het plantenrijk, vergelijkbaar met wat de zaadcellen zijn in het dierenrijk.

Nadere informatie

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid.

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedselovergevoeligheid Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedingsallergie of hypergevoeligheid, die wordt

Nadere informatie

Voedselallergie is een veel voorkomende vorm van overgevoeligheid voor voedsel, waarbij immunoglobuline type E (IgE)-antistoffen een rol spelen. Allergische reacties op voedsel staan steeds meer in de

Nadere informatie

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid Voedselovergevoeligheid Diëtetiek Beter voor elkaar 2 Voedselovergevoeligheid Wat is voedselovergevoeligheid? Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel

Nadere informatie

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur Inhoud Zoledroninezuur 3 Voorbereiding 3 Rijvaardigheid en gebruik van machines 3 Gebruik bij ouderen 4 Uitzonderingen bij gebruik 4 Combinatie met andere

Nadere informatie

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren Saneren Uw huis saneren Astma kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Om te zorgen dat u of uw kind zo min mogelijk klachten hebben is uw eigen inzet van het grootste belang! Naast het juist

Nadere informatie