Dermatologie. Patiënteninformatie. Dauwworm. Slingeland Ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dermatologie. Patiënteninformatie. Dauwworm. Slingeland Ziekenhuis"

Transcriptie

1 Dermatologie Dauwworm i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis

2 Omschrijving Dauwworm is een veel voorkomende huidaandoening, die naar schatting voorkomt bij 3-5% van de zuigelingen tussen de leeftijd van 4 weken tot 1 jaar. Andere benamingen zijn 'atopisch eczeem' of 'constitutioneel eczeem'. 'Dauw' geeft aan dat de huiduitslag vochtig is; 'worm' betekent dat de uitslag vaak ringvormig is. Met wormen heeft dauwworm dus helemaal niets te maken. Voordat we verder gaan moeten we eerst de volgende misverstanden de wereld uit helpen. Dauwworm is niet besmettelijk van de ene baby naar de andere en heeft niets te maken met een slechte huidverzorging. Voor informatie over eczeem op kinder- en volwassen leeftijd verwijzen we u naar de informatiefolder 'Atopisch eczeem'. Hoe ontstaat het De precieze oorzaak van dauwworm is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat, verergert dan wel in stand wordt gehouden door een samenspel van diverse factoren, zowel van binnenuit (endogeen) als van buitenuit (exogeen). Enerzijds is er dus de erfelijke aanleg, anderzijds zijn er talloze allergenen en niet-allergene stoffen en invloeden uit de omgeving. Erfelijkheid Dauwworm is net als astma en hooikoorts een uiting van atopie, d.w.z. de aanleg hebben om allergisch te reageren. Deze aanleg wordt waarschijnlijk erfelijk overgedragen en kan al snel na de geboorte tot uiting komen. Studies tonen aan dat er niet één maar meerdere genen (= dit zijn stukjes erfelijke materiaal gelegen op de chromosomen ) gerelateerd zijn aan het ontstaan van atopisch eczeem. Allergene prikkels De allergene stoffen uit de omgeving kunnen worden onderverdeeld in inhalatie-allergenen (d.w.z. stoffen die worden ingeademd) en voedselallergenen.

3 A. Inhalatieallergenen: Binnenhuis: faeces huisstofmijt, schimmel (op natte muren, koude vloeren), deeltjes planten en snijbloemen, dierlijke en plantaardige produkten in kussens (veren, kapok) dekbedden (dons), dekens (wol) vloerbedekking, meubilair (hout). Doordat de nieuwe woningen van tegenwoordig veel beter is geïsoleerd neemt ook de concentratie aan binnenhuisallergenen sterk toe. Bij huisdieren (hond en kat zijn de belangrijkste) gaat het vooral om huidschilfers, haren en veren (dus ook hamsters, vogels, konijnen). Buitenshuis: pollen, gras, bomen (berken), onkruidsoorten (bijvoet). Voor pollinose (allergie voor stuifmeel) is aangetoond dat toegenomen luchtverontreining een rol speelt. B. Voedselallergenen: Bij een klein aantal baby's kan voedselallergie een oorzakelijke factor van dauwworm zijn. Meestal gaat het om koemelkeiwitallergie. Als u denkt, dat het eczeem door bepaalde voedingsmiddelen verergert, is het goed dit met uw arts te bespreken. Indien het kind ouder is dan 5 jaar wordt het steeds minder waarschijnlijk dat voedselallergenen het eczeem in stand houdt. Het is aangetoond dat borstvoeding, indien deze minimaal 6 maanden wordt gegeven, bescherming kan bieden tegen het ontstaan van dauwworm. Borstvoeding kan het ontwikkelen van atopisch eczeem op latere leeftijd echter niet voorkomen. Niet-allergene prikkels De huid van de atopische patiënt heeft een zogenaamde 'verlaagde huidprikkeldrempel'. Hierdoor raakt de huid gemakkelijker en sneller geïrriteerd (reageert met jeuk en roodheid) na contact met bepaalde prikkkels: A. Irriterende stoffen: huid-ontvettende middelen (zepen, afwasmiddelen), (warm) water, wol, afsluitende kleding (nylon) en dergelijke. De huid van een baby met atopisch eczeem is al droog; door frequent wassen met zeep wordt deze nog droger en neemt de jeuk toe.

4 B. Temperatuursinvloeden: te warme slaapkamer of te warm aankleden van uw baby, droge lucht (vorst), vochtige warmte, zon, inspanning (zweet dat opdroogt in de huid kan prikkelend werken), weersveranderingen. De huid van de baby reageert op deze prikkels: de kleine bloedvaten in de huid laten vocht door, waardoor roodheid, zwelling en jeuk ontstaan. Het kind gaat door de jeuk krabben, waardoor het eczeem weer erger wordt en waardoor ook infecties kunnen ontstaan. Daarbij is uw kind vaak huilerig en slaapt slecht door. Wat zijn de verschijnselen Dauwworm begint meestal zo'n 1 tot 4 maanden na de geboorte. Men ziet een rode, jeukende, vaak vochtige huiduitslag met blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen. Opvallend daarbij is dat het narcosekapgebied (neus-mond driehoek) bespaard blijft. De aandoening gaat gepaard met veel jeuk. De baby probeert de jeuk te verminderen door wrijven, schuren en krabben. Daardoor wordt het eczeem erger. Baby's zijn vaak onrustig en huilen veel, ook 's nachts. Dauwworm dient men te onderscheiden van een andere veel voorkomende huidaandoening bij baby's, namelijk berg. Bij berg is er een verhoogde afscheiding van talg tussen de hoofdharen waarop de huid met irritatie en ontsteking kan reageren. Opvallend hierbij is dat de baby weinig of geen jeukklachten heeft. Ook de bij baby's zo vaak voorkomende luieruitslag heeft niets met dauwworm te maken. Hoe wordt de diagnose gesteld De diagnose 'dauwworm' kan al gemakkelijk met het blote oog worden gesteld. Meestal is er in de familie één of meerdere familieleden bekend met atopie. Een allergietest in de vorm van een bloedonderzoek is bij kleine kinderen met alleen eczeem nog niet zo zinvol. Alleen als er ook andere aanwijzingen zijn voor allergie, bijvoorbeeld krampen, diarree of astma, kan een allergie-bloedtest iets meer zeggen over het soort prikkel dat de allergie veroorzaakt.

5 Wat is de behandeling De aanleg voor dauwworm is niet te veranderen. Dit betekent, dat dauwworm op zich niet te genezen is. De behandeling is erop gericht het eczeem en de jeuk zoveel mogelijk te onderdrukken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: Uitwendige behandeling Uitwendige behandeingen bestaan uit zalven of crèmes die bedoeld zijn om de ontsteking en jeuk bij dauwworm te onderdrukken. Afhankelijk van de hydratietoestand van de huid wordt er gekozen voor een zalf dan wel een crème als basis. Zalven zijn nogal vet en worden gebruikt bij een droge huid. Crèmes zijn veel minder vet. Teerprodukten. Teer heeft een typische geur. Als bijwerking kan overgevoeligheid voor zonlicht optreden. De teerprodukten remmen de ontsteking en verminderen de jeuk Corticosteroïden. Ook de corticosteroïden onderdrukken de ontstekingsreactie. Uw arts zal u vertellen welke corticosteroïdzalf of -crème u moet aanbrengen en hoeveel dagen per week u dit moet doen. In eerste instantie wordt meestal zowel een teerzalf als een zwak werkend corticosteroïd preparaat voorgeschreven. Daarnaast altijd een indifferente vetzalf (waar in dus geen actieve stoffen zijn verwerkt). De corticosteroïd dient 1 X per dag 4 dagen in de week te worden aangebracht. In de resterende 3 dagen wordt de teerzalf of een vette zalf op de huid gesmeerd. Zalven of crèmes met corticosteroïd moeten altijd zo dun mogelijk worden aangebracht. U kunt dat gewoon met uw handen doen. Maak van het inzalven voor u en uw kind iets prettigs door het bijvoorbeeld in een spelvorm te doen en er veel bij te knuffelen. Infecties. De huid van uw kind is door veelvuldig krabben eerder vatbaar voor infecties. Als er van een infectie sprake is zal uw kind soms een antibioticum nodig hebben, hetzij in de vorm van zalf of crème, hetzij via de mond in te nemen (voor kinderen onder de 1 jaar in een drankvorm). De nieuwe anti-eczeem middelen tacrolimus en pimecrolimus zijn geregistreerd voor kinderen ouder dan 2 jaar. Deze middelen zijn dus (nog) niet geschikt voor de behandeling van dauwworm (baby's onder de 1 jaar).

6 Inwendige behandeling Inwendige behandelvormen zijn meestal niet nodig bij eczeem onder de 1 jaar. Antihistaminica. Indien echter de jeuk heftig is en de baby daardoor slecht doorslaapt kan een antihistaminicum voorgeschreven. Een antihistamicum remt de jeukaanval. Dit geneesmiddel veroorzaakt ook slaperigheid; hierdoor krijgt uw baby en daarmee het eczeem meer rust en meer gelegenheid om te genezen. In het verleden zijn anti-histaminica negatief in het nieuws geweest vanwege de relatie met wiegedood. Een antihistamicum wordt daarom alleen voorgeschreven indien uw baby minimaal 6 maanden oud is. Dieet. Soms is een dieet nodig. Als u aanwijzingen heeft dat bepaald voedsel het eczeem bij uw kind verergert, overleg dan met uw arts en diëtiste. Aanvullend onderzoek is dan nodig. Wat kunt u zelf eraan doen Vermijden van allergenen; saneren woon- en slaapomgeving van uw baby Huis stofvrij houden Type matras: dient ondoorlaatbaar te zijn voor mijten Indien uw kind regelmatig bij u slaapt dient ook uw bed vrij van mijten te zijn. Slaap- en woonkamer goed ventileren overdag (ramen open) Knuffelbeestjes zijn geschikt als ze op 60 graden kunnen worden gewassen. Geen bloemen of planten in de slaapkamer Vloer van de kinderkamer moet nat kunnen worden schoongemaakt (linoleum, tegels, parket). Dus geen hoogpolige tapijt nemen! Gordijnen en vitrages vooral die in de kinderkamer, moeten gemakkelijk wasbaar zijn. Geen rolgordijnen nemen. Meubelen in huis: bij voorkeur met gladde bekleding, leer of skai Temperatuur slaapkamer koel houden Geen huisdieren houden Niet roken in huis

7 Vermijden van niet-allergene prikkels Gebruik liever geen wollen kleding voor uw kind. Zuiver katoenen kleding is aan te bevelen. Gebruik neutraal (vloeibaar) wasmiddel. Niet te vaak in bad. Advies is om de dag of in ernstige gevallen zelfs om de twee dagen. Het water moet ongeveer graden zijn; niet te heet dus. Maximaal 10 minuten per keer. Meer dan 1 x per dag baden wordt ontraden (voor sommigen lijkt dat zelfs teveel). Zeep onttrekt water en vet aan de huid en moet zo min mogelijk gebruikt worden. Omdat uw kind een droge huid heeft, is het belangrijk om aan het badwater een badolie toe te voegen. Deze badoliën zijn bij de drogist te verkrijgen. De badolie kan zeep vervangen. Ook kunt u de huid van uw kind voor en/of na het baden - en zoveel vaker als nodig is - dun insmeren met een vetcrème of zalf die het water en het vet in de huid vasthoudt (bijvoorbeeld vaseline in Lanette crème). Daardoor wordt de jeuk minder en gaat uw kind minder krabben. Om schade door krabben beperkt te houden kunt u de nagels van uw kind het beste zo kort mogelijk houden. Soms is het, om het krabben te voorkomen, nodig om 's nachts kousjes om de handen te doen. Voor oudere kinderen kan een coater overall (merk Lohman) worden gebruikt. Uw huidarts kan deze voorschrijven. Zorg ervoor dat uw kind het 's nachts niet te warm heeft. De temperatuur van de slaapkamer moet behaaglijk zijn. Op het bed liefst weinig dekens leggen. Ook dikke, warme kleding overdag is niet aan te raden. Omgang met uw kind met eczeem Ouders kunnen vaak moeilijk accepteren dat het eczeem van hun kind zo lang aanhoudt. Ook het feit dat de aanleg voor eczeem niet verdwijnt kunnen ouders maar moeilijk verkroppen, vooral wanneer dit het eerste kindje in de familie betreft met eczeem, of überhaupt met het atopisch syndroom (d.w.z. hooikoorts, astma, eczeem). We zijn immers gewend dat ziekten snel kunnen worden genezen, gezien de 'vergevorderde wetenschap van de 21ste eeuw'. Het acceptatieproces kost tijd, uw kind heeft recht op maandenlang geduld. U zult veel (goedbedoelde) adviezen krijgen van uw omgeving; bespreek ze met uw arts in hoeverre ze zinvol zijn om op te volgen. Het bezoeken van verschillende artsen ('shopping-

8 fenomeen') is weinig zinvol; het eczeem van uw kind zal er niet sneller door opklaren. Huidcontact is voor baby's zeer belangrijk met het oog op hun latere ontwikkeling. Raak uw kind daarom zoveel mogelijk aan. Ook als uw kind dauwworm heeft en de huid minder zacht en plezierig aanvoelt. Juist tijdens het zalven kan er een intens huidcontact zijn tussen u en uw kind. Soms zullen familie of kennissen aarzelen om uw kind aan te raken omdat de huid wat schraal, rood of schilferig is. Als u dat merkt, leg dan meteen uit dat de huid niet vies of besmettelijk is. U helpt uw kind, uzelf en de familieleden of kennissen ermee. Sommige moeders schamen zich voor de lelijke huid van hun baby en komen daardoor bijna niet meer buitenshuis. Ga gewoon met uw kind naar buiten. Dat is goed voor u en uw kind. Wat zijn de vooruitzichten Dauwworm verloopt in golven: perioden met veel klachten worden afgewisseld door perioden met weinig of zelfs geen klachten. Meer dan de helft van de kinderen heeft rond het derde levensjaar geen klachten meer. De aanleg om allergisch te reageren blijft echter bestaan. Bron:

9 Slingeland Ziekenhuis Locatie Gezellenlaan AZ Doetinchem Internet: Nr nov 15

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving

Dauwworm Wat is het? Hoe ontstaat het? Prikkels uit de omgeving Dauwworm Wat is het? Dauwworm is een huidaandoening, die veel last kan veroorzaken, maar die gelukkig meestal goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor bij 5% van de zuigelingen en peuters.

Nadere informatie

Dauwworm. Dermatologie. Beter voor elkaar

Dauwworm. Dermatologie. Beter voor elkaar Dauwworm Dermatologie Beter voor elkaar 2 Dauwworm Wat is dauwworm? Dauwworm is een huidaandoening die vaak veel last veroorzaakt, maar die gelukkig goed behandeld kan worden. Deze huidziekte komt voor

Nadere informatie

Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties

Nadere informatie

Wat is atopisch eczeem?

Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die behoort tot het atopiesyndroom. Bij dit syndroom ontstaan ontstekingsreacties

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Adviezen en informatie bij atopisch eczeem. (= constitutioneel eczeem)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Adviezen en informatie bij atopisch eczeem. (= constitutioneel eczeem) Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Adviezen en informatie bij atopisch eczeem (= constitutioneel eczeem) ADVIEZEN EN INFORMATIE BIJ ATOPISCH ECZEEM (= CONSTITUTIONEEL ECZEEM) INLEIDING Deze folder is bedoeld

Nadere informatie

WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM

WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM WET WRAP BEHANDELING BIJ KINDEREN MET CONSTITUTIONEEL ECZEEM 591 Inleiding De dermatoloog heeft u verwezen naar het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum voor een wet wrap behandeling. In deze folder

Nadere informatie

14. Constitutioneel eczeem

14. Constitutioneel eczeem 14. Constitutioneel eczeem Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is constitutioneel eczeem? Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Dermatologie Constitutioneel eczeem www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Kenmerken van constitutioneel eczeem... 3 Verschil eczeem per leeftijd... 4 Hoe wordt de aandoening vastgesteld... 4 De behandeling

Nadere informatie

atopisch eczeem Eczeem

atopisch eczeem Eczeem atopisch eczeem Eczeem is een ziekte van de huid die bij veel mensen voorkomt. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Wat is atopisch eczeem?

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Dermatologie Patiënteninformatie Constitutioneel eczeem U ontvangt deze informatie, omdat u of uw kind last heeft van constitutioneel eczeem (of atopisch eczeem). Vooral kinderen hebben last van deze huidaandoening.

Nadere informatie

Huidverzorging bij constitutioneel eczeem

Huidverzorging bij constitutioneel eczeem Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Huidverzorging bij constitutioneel eczeem z Constitutioneel eczeem 1 Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch

Nadere informatie

Atopisch eczeem, Constitutioneel Eczeem, Dauwworm

Atopisch eczeem, Constitutioneel Eczeem, Dauwworm Atopisch eczeem, Constitutioneel Eczeem, Dauwworm Wat is atopisch eczeem? Eczeem is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland en Belgie heeft er

Nadere informatie

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/atopischeczeem.htm ATOPISCH ECZEEM (CONSTITUTIONEEL ECZEEM, DAUWWORM) WAT IS ATOPISCH ECZEEM?

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/atopischeczeem.htm ATOPISCH ECZEEM (CONSTITUTIONEEL ECZEEM, DAUWWORM) WAT IS ATOPISCH ECZEEM? http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/atopischeczeem.htm ATOPISCH ECZEEM (CONSTITUTIONEEL ECZEEM, DAUWWORM) WAT IS ATOPISCH ECZEEM? Eczeem is de medische term voor een huid die rood is, schilfert

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm Wat is constitutioneel eczeem? Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd.

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over jeuk als gevolg van constitutioneel eczeem en over krabben als reactie daarop. Daarnaast geeft de

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem UZ Gent, Dienst Dermatologie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem UZ Gent, Dienst Dermatologie metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Atopisch eczeem UZ Gent, Dienst Dermatologie Wat is atopisch eczeem? Symptomen Atopisch eczeem (= atopische dermatitis, constitutioneel eczeem)

Nadere informatie

Hooikoorts en allergie

Hooikoorts en allergie 400019 Hooikoorts_400019 Hooikoorts 24-07-12 08:20 Pagina 8 Hooikoorts en allergie WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

Nadere informatie

Allergie (allergische rhinitis)

Allergie (allergische rhinitis) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Allergie (allergische rhinitis) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is allergie?... 3 Hooikoorts... 3 De belangrijkste allergenen... 3 Wat gebeurt er bij een allergieaanval?...

Nadere informatie

Wat is allergie? Wat is hooikoorts?

Wat is allergie? Wat is hooikoorts? K.N.O. Allergie Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en de daarbij behorende klachten. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest, die u heeft verteld dat allergie één van de

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Patiënteninformatie Constitutioneel eczeem Informatie over (mogelijke behandeling van) constitutioneel eczeem Inhoudsopgave Pagina 1 Algemeen 4 2 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem? 5 3 Wat zijn de verschijnselen?

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem. Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm

Constitutioneel eczeem. Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm Constitutioneel eczeem Eczeem, atopisch eczeem, dauwworm Wat is constitutioneel eczeem? Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd.

Nadere informatie

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties

Informatie over. Hooikoorts. en andere allergische reacties Informatie over Hooikoorts en andere allergische reacties Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Voorkomen van hooikoorts 4 Andere allergische reacties 5 Klachten en symptomen 5 Wanneer

Nadere informatie

HOOIKOORTS EN ALLERGIE

HOOIKOORTS EN ALLERGIE HOOIKOORTS EN ALLERGIE WAT IS HOOIKOORTS EN WAT IS ALLERGIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL HOOIKOORTS EN ALLERGIE VOOR HUISSTOFMIJT

Nadere informatie

Allergie voor Huisstofmijt

Allergie voor Huisstofmijt Allergie voor Huisstofmijt Wat zijn huisstofmijten? De huisstofmijt is een niet voor het blote oog zichtbaar spinachtig beestje dat in alle huizen voorkomt. Het beestje houdt zich met name op in het huisstof

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd.

Dermatologie. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Dermatologie Eczeem bij kinderen De kinderarts of dermatoloog heeft bij uw kind constitutioneel eczeem vastgesteld. Deze folder is geschreven voor u, als ouder, om u te informeren over de belangrijkste

Nadere informatie

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren

Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Hooikoorts, allergie voor huisstofmijt of huisdieren Ongeveer één op de tien mensen heeft er last van. Niezen, een vol hoofd, jeuk aan de neus, een loopneus... het wijst op een gewone verkoudheid. Maar

Nadere informatie

Atopisch eczeem. Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem?

Atopisch eczeem. Wat is atopisch eczeem? Hoe ontstaat atopisch eczeem? Atopisch eczeem Wat is atopisch eczeem? Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een huidziekte die wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie. Een combinatie van factoren speelt een

Nadere informatie

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hooikoorts en andere allergische reacties. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hooikoorts en andere allergische reacties Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Hooikoorts 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 6 Voorkomen van hooikoorts

Nadere informatie

SANERING De huisstofmijt Geduld Bestrijding van de huisstofmijt

SANERING De huisstofmijt Geduld Bestrijding van de huisstofmijt Saneren SANERING In deze folder worden enkele richtlijnen gegeven om de blootstelling aan huisstofmijten te verminderen. Sanering is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor mensen met een allergie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem De behandeling De diagnose wordt gesteld door middel van het lichamelijk onderzoek door de arts. Daarnaast is het van belang dat u vertelt wat u is opgevallen (seizoensinvloed, reacties

Nadere informatie

OMGAAN MET JEUK Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk? Wat zijn de gevolgen van jeuk?

OMGAAN MET JEUK Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk? Wat zijn de gevolgen van jeuk? OMGAAN MET JEUK Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben ten gevolge van een chronische huidaandoening. In de folder vindt

Nadere informatie

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren Saneren Uw huis saneren Astma kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Om te zorgen dat u of uw kind zo min mogelijk klachten hebben is uw eigen inzet van het grootste belang! Naast het juist

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Constitutioneel eczeem z Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vaak al op heel jonge leeftijd ontstaat. Het eczeem

Nadere informatie

Allergisch voor wolalcoholen

Allergisch voor wolalcoholen Dermatologie Allergisch voor wolalcoholen i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor lanoline (wolalcoholen): wat nu? Wanneer uw huid met wolalcoholen in contact komt krijgt

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem, oorzaak en invloeden

Dermatologie. Constitutioneel eczeem, oorzaak en invloeden Dermatologie Constitutioneel eczeem, oorzaak en invloeden Dermatologie Inleiding In deze brochure wordt uiteen gezet: wat constitutioneel eczeem is; hoe het te herkennen is; wat de oorzaak van constitutioneel

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Dermatologie

Omgaan met jeuk. Dermatologie Omgaan met jeuk Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding...5 Wat is jeuk?...5 Waar jeukt het?...5 Wat zijn de oorzaken van jeuk?...6 Hoe wordt jeuk ervaren?...6 Wat zijn de gevolgen van jeuk?...6 Tips voor

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en

Nadere informatie

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM

(PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM Patiënteninformatiedossier (PID) CONSTITUTIONEEL ECZEEM onderdeel WAT IS CONSTITUTIONEEL ECZEEM? ECZEEM Wat is constitutioneel eczeem? INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?...4

Nadere informatie

Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Inleiding Wat is jeuk? Waar jeukt het? Wat zijn de oorzaken van jeuk? OMGAAN MET JEUK 883 Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben. In de folder vindt u informatie over de gevolgen van jeuk

Nadere informatie

Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt Allergie voor huisstofmijt Allergie voor huisstofmijt Uw kind heeft klachten van astma of van allergische rhinitis ( hooikoorts ). Bovendien heeft bloedonderzoek of een huidpriktest een positieve uitslag

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Scabiës i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, besmetting en de behandeling van scabiës. Scabiës is het Latijnse woord voor

Nadere informatie

Dermatologie. Urticaria. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Urticaria. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Urticaria i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag die vaak heftig

Nadere informatie

Allergie. Wat is luchtwegallergie? Wat is hooikoorts? Wat zijn de belangrijkste allergenen? Figuur 1. De huisstofmijt

Allergie. Wat is luchtwegallergie? Wat is hooikoorts? Wat zijn de belangrijkste allergenen? Figuur 1. De huisstofmijt Allergie Deze brochure biedt u informatie over luchtwegallergie en daarbij behorende klachten. Wat is luchtwegallergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op

Nadere informatie

Wat is eczeem? 3 Gave huid 4 Droge huid 4 Factoren die eczeem uit kunnen lokken 5 Leefregels 6 Fingertip als maateenheid voor zalven 9 Zalf lijst 10

Wat is eczeem? 3 Gave huid 4 Droge huid 4 Factoren die eczeem uit kunnen lokken 5 Leefregels 6 Fingertip als maateenheid voor zalven 9 Zalf lijst 10 De dermatoloog of de kinderarts heeft u of uw kind verwezen naar het verpleegkundig eczeem spreekuur. Hierbij draait de verpleegkundige een zelfstandig spreekuur, er komt geen dermatoloog bij. Het doel

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Dermatologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Omgaan met jeuk. Dermatologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Omgaan met jeuk Dermatologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Omgaan met jeuk Inleiding Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben als gevolg

Nadere informatie

Afdeling Dermatologie, locatie AZU. Omgaan met jeuk

Afdeling Dermatologie, locatie AZU. Omgaan met jeuk Afdeling Dermatologie, locatie AZU Omgaan met jeuk Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben als gevolg van een chronische huidaandoening.

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Schurft. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Scabiës. Schurft. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Scabiës i Patiënteninformatie Schurft Slingeland Ziekenhuis Wat is schurft? Schurft (officiële naam: Scabiës) is een huidziekte waar je mee besmet kunt worden. Schurft wordt veroorzaakt door

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Constitutioneel eczeem en (voedsel)allergie Dermatologie Veel ouders van kinderen, en ook volwassenen, denken dat een allergie de oorzaak is van eczeem. Zij komen met de vraag bij de huisarts

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Constitutioneel eczeem bij kinderen Patiënteninformatie Constitutioneel eczeem bij kinderen Informatie over een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd Inhoudsopgave Pagina 1 Algemeen 4 1.1 Wat is constitutioneel

Nadere informatie

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13

12. Welke medicijnen schrijft uw arts voor?... 12 13. Tot Slot... 13 Allergie KNO Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Wat is allergie?... 5 3. Wat is hooikoorts?... 5 4. Wat zijn de belangrijkste allergenen?... 6 5. Welke klachten worden veroorzaakt door allergie?... 7

Nadere informatie

Behandeling van eczeem Informatie voor ouders

Behandeling van eczeem Informatie voor ouders Behandeling van eczeem Informatie voor ouders Afdeling kindergeneeskunde Uw kind heeft eczeem en wordt hiervoor behandeld door de kinderarts. In deze folder vindt u algemene informatie over de verschillende

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft

Dermatologie. Schurft Dermatologie Schurft 1 Wat is schurft? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral s nachts. Schurft

Nadere informatie

Allergieën ontstaan meestal op kinderleeftijd en in de puberteit. Na het 45 ste levensjaar nemen de klachten door allergie geleidelijk af.

Allergieën ontstaan meestal op kinderleeftijd en in de puberteit. Na het 45 ste levensjaar nemen de klachten door allergie geleidelijk af. Allergie Inleiding De Keel- Neus- en Oorarts (KNO-arts) heeft u verteld dat allergie mogelijk een van de oorzaken van uw klachten is. In deze folder kunt u nalezen wat allergie is. Wat is allergie? Allergie

Nadere informatie

BIJSLUITER. LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% vaselinelanettecrème

BIJSLUITER. LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% vaselinelanettecrème BIJSLUITER LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% vaselinelanettecrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus

Allergie. Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus Allergie Allergische rhinitis: een loopneus of verstopte neus 2 Deze folder geeft u informatie over wat de KNO-arts in het CWZ met u bespreekt, zodat u zich kunt voorbereiden op het gesprek of na het gesprek

Nadere informatie

Wat is schurft? Hoe ontstaat schurft?

Wat is schurft? Hoe ontstaat schurft? Scabiës Wat is schurft? Schurft (officiële naam: scabiës) is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening jeukt heftig, vooral s nachts. Schurft is een vervelende,

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% 40 en 100 g Versie 1.0

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% 40 en 100 g Versie 1.0 Triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in triamcinolonacetonide 0,1% in DMSO crème 50% is triamcinolonacetonide.

Nadere informatie

Het saneren van de woning bij allergie voor huisstofmijten

Het saneren van de woning bij allergie voor huisstofmijten Het saneren van de woning bij allergie voor huisstofmijten In deze folder worden enkele richtlijnen gegeven om de blootstelling aan huisstofmijten te verminderen. Sanering is een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

Allergie. Afdeling KNO

Allergie. Afdeling KNO Allergie Afdeling KNO U bent allergisch voor: Huisstofmijt Farinemijt Graspollenmengsel Zomerkruiden Maïs Voorjaarsbomen I (hazelaar, berk, els) Voorjaarsbomen I I (es, wilg, populier) Voorjaarsbomen I

Nadere informatie

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion 100 g Versie 1.0

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion 100 g Versie 1.0 Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

13447_BW_Casusboek Allergie.indd 9 27-09-12 15:28

13447_BW_Casusboek Allergie.indd 9 27-09-12 15:28 Deel 1: Casuïstiek 13447_BW_Casusboek Allergie.indd 9 27-09-12 15:28 13447_BW_Casusboek Allergie.indd 10 27-09-12 15:28 n Casus 1 Kunnen we allergie voorkomen? De ouders van Stijn, een atopisch 3-jarig

Nadere informatie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie In deze folder krijgt u informatie over schoonmaakadviezen voor het gezin, waarbij een gezinslid een allergie voor huisstofmijt heeft. Ook krijgt u adviezen

Nadere informatie

Voetschimmel. Dermatologie. Beter voor elkaar

Voetschimmel. Dermatologie. Beter voor elkaar Voetschimmel Dermatologie Beter voor elkaar Wat is voetschimmel? Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten.

Nadere informatie

Omgaan met eczeem en jeuk bij kinderen

Omgaan met eczeem en jeuk bij kinderen Omgaan met eczeem en jeuk bij kinderen Omgaan met jeuk Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. De gevolgen van jeuk zijn voor iedereen verschillend. Jeuk kan het dagelijkse leven

Nadere informatie

CONSTITUTIONEEL ECZEEM

CONSTITUTIONEEL ECZEEM CONSTITUTIONEEL ECZEEM 1147 Inleiding De dermatoloog of kinderarts heeft bij uw kind constitutioneel eczeem geconstateerd. Deze folder geeft u meer informatie over deze aandoening en de behandelmogelijkheden.

Nadere informatie

Regels voor het omgaan met schurft Scabiës

Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2012 pavo 0781 Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt. De

Nadere informatie

12. Urticaria. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

12. Urticaria. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 12. Urticaria Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huiduitslag

Nadere informatie

Allergie voor huisdieren

Allergie voor huisdieren Allergie voor huisdieren Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Allergie voor huisdieren. Normaal zorgt ons afweersysteem ervoor dat lichaamsvreemde en mogelijk ziekteverwekkkende organismen die ons lichaam

Nadere informatie

Dermatologie. Urticaria. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Urticaria. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Urticaria Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is urticaria? Urticaria (urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of

Nadere informatie

Allergie voor wolalcoholen (Lanoline)

Allergie voor wolalcoholen (Lanoline) Allergie voor wolalcoholen (Lanoline) U bent allergisch voor wolalcoholen (lanoline): wat nu? Wanneer uw huid met wolalcoholen in contact komt, krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, kan dit eczeem erger

Nadere informatie

Allergisch voor neomycine

Allergisch voor neomycine Dermatologie Allergisch voor neomycine i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor neomycine: wat nu? Als u in contact komt met neomycine, krijgt u eczeem. Als u al eczeem

Nadere informatie

Dermatologie. Schurft (Scabiës) Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Schurft (Scabiës) Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie Schurft Omschrijving Schurft (medische term is scabiës ) is een infectie van de huid veroorzaakt door een schurftmijt. De Latijnse naam hiervoor is Sarcoptes scabiei.

Nadere informatie

Allergie. KNO-heelkunde. Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie. Inleiding

Allergie. KNO-heelkunde. Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie. Inleiding KNO-heelkunde Allergie Oorzaken en behandeling van een overgevoeligheidsreactie Inleiding U bent bij de kno-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Voetschimmel. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Voetschimmel. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Voetschimmel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is voetschimmel? Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de bovenste

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Dermatologie Beter voor elkaar Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid,

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème BIJSLUITER CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus?

Allergie. Wat is hooikoorts? Wat is allergie? Wat gebeurt er bij een allergieaanval? Hoe werkt de neus? KNO Allergie Allergie In deze folder vindt u informatie over allergie, de klachten en andere aspecten die te maken hebben met allergie. Wat is allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het

Nadere informatie

U bent bij de KNO-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en daarbij behorende klachten.

U bent bij de KNO-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en daarbij behorende klachten. Allergie U bent bij de KNO-arts geweest met allergieklachten. Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over allergie en daarbij behorende klachten. Wat is allergie? Allergie is een overgevoeligheidsreactie

Nadere informatie

Seborr hoïsch ecze em

Seborr hoïsch ecze em Seborrhoïsch eczeem Wat is seborrhoïsch eczeem Seborrhoïsch eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd.

Nadere informatie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Afdeling allergologie, kindergeneeskunde, KNO en longziekten In uw gezin heeft een gezinslid een allergie voor huisstofmijt. In deze folder vindt u schoonmaakadviezen

Nadere informatie

Regels voor het omgaan met schurft. Scabiës

Regels voor het omgaan met schurft. Scabiës Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt. De behandeling van schurft is relatief eenvoudig,

Nadere informatie

Omgaan met jeuk. Polikliniek dermatologie

Omgaan met jeuk. Polikliniek dermatologie Omgaan met jeuk Polikliniek dermatologie Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn) zijn sinds 1 januari

Nadere informatie

Dermatologie. Handeczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Handeczeem. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Handeczeem Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is handeczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen waarbij jeuk, roodheid,

Nadere informatie

SCHURFT (OF SCABIËS)

SCHURFT (OF SCABIËS) SCHURFT (OF SCABIËS) Wat is schurft? Scabiës of schurft is een besmettelijke huiduitslag die door de schurftmijt veroorzaakt wordt. De schurftmijt is een spinachtig diertje dat niet met het blote oog waarneembaar

Nadere informatie

Wilt u alle zalven meenemen naar de afspraak met de verpleegkundige?

Wilt u alle zalven meenemen naar de afspraak met de verpleegkundige? De dermatoloog of de kinderarts heeft u of uw kind verwezen naar het verpleegkundig eczeem spreekuur. Hierbij draait de verpleegkundige een zelfstandig spreekuur, er komt geen dermatoloog bij. Het doel

Nadere informatie

U of uw kind heeft een. atopisch eczeem FONDATION RECHERCHE ET ÉDUCATION

U of uw kind heeft een. atopisch eczeem FONDATION RECHERCHE ET ÉDUCATION U of uw kind heeft een atopisch eczeem FONATION FONATION RECHERCHE ET ÉUCATION RECHERCHE ET ÉUCATION Atopisch eczeem is... PO-SCORA Atopisch eczeem is... Een droge huid Rode en ontstoken vlekken Een evolutie

Nadere informatie

8. Voetschimmel. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

8. Voetschimmel. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 8. Voetschimmel Dermatologie Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten). Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is voetschimmel

Nadere informatie

DERMATOLOGIE. Omgaan met jeuk ADVIES

DERMATOLOGIE. Omgaan met jeuk ADVIES DERMATOLOGIE Omgaan met jeuk ADVIES Omgaan met jeuk Leven met jeuk, elke dag opnieuw, is geen gemakkelijke opgave. Deze folder is bedoeld voor mensen die jeuk hebben als gevolg van een chronische huidaandoening.

Nadere informatie

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen Allergie Wat is een allergie? Een allergie is een overdreven reactie (overgevoeligheidsreactie) van het afweersysteem op, in het algemeen niet-schadelijke stoffen, zoals: stuifmeel, huidschilfers van huisdieren,

Nadere informatie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie

Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Schoonmaakadviezen bij huisstofmijtallergie Afdeling allergologie, kindergeneeskunde, KNO en longziekten In uw gezin heeft een gezinslid een allergie voor huisstofmijt. In deze folder vindt u schoonmaakadviezen

Nadere informatie

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem Uw behandelend arts heeft constitutioneel eczeem bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is constitutioneel

Nadere informatie

patiënteninformatie Huid(k)uurtje Kinderartsen - Huidartsen Huid(k)uurtje wint Well done MSD award 2014! GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Huid(k)uurtje Kinderartsen - Huidartsen Huid(k)uurtje wint Well done MSD award 2014! GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Kinderartsen - Huidartsen Huid(k)uurtje Huid(k)uurtje wint Well done MSD award 2014! GezondheidsZorg met een Ziel Inhoud 1 Algemene raadgevingen...5 2 De hygiëne...7 3 De hydratering...8

Nadere informatie

Behandeling van schurft

Behandeling van schurft Behandeling van schurft Scabiës Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt.

Nadere informatie

Allergisch voor Perubalsem

Allergisch voor Perubalsem Dermatologie Allergisch voor Perubalsem i Patiënteninformatie Wat nu? Slingeland Ziekenhuis U bent allergisch voor perubalsem: wat nu? Als uw huid in contact komt met perubalsem krijgt u eczeem. Als u

Nadere informatie