SPORTMANNEN IN DE LUCHT ANNO 2014 DUIVENSPORT IN ANDERLECHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPORTMANNEN IN DE LUCHT ANNO 2014 DUIVENSPORT IN ANDERLECHT"

Transcriptie

1 SPORTMANNEN IN DE LUCHT ANNO 2014 DUIVENSPORT IN ANDERLECHT Voordracht door mevrouw Maddy Vekens 27/04/2014

2 2. Op 27/04/2014 organiseerde ons genootschap voor heemkunde De Swaene een lezing rond de duivensport in het algemeen, maar ook meer bepaald in Anderlecht. Wij vonden mevrouw Maddy Vekens bereid om een en ander uit de doeken te doen. Ze was bovendien zo vriendelijk om ons toe te laten haar eigen notities te verwerken in het hiernavolgend artikel. 1. De geschiedenis van de duiven A. Algemeen Belangrijk is om aan te geven dat er een duidelijk verschil is tussen enerzijds de wilde duif en anderzijds de reisduif / postduif. Reisduif / postduif Wilde duif Reisduiven zijn getraind en zitten niet waar wilde duiven zitten, zodanig dat men er ook kan van uit gaan dat wanneer mensen klagen over allerlei vervuiling, dit zeker niet wordt veroorzaakt door de reisduiven. Een reisduif wordt vaak ook aangeduid als de blauw geschelpte. Een ander verschil is ook dat de wilde duif meestal een dikkere kop heeft dan de reisduif. B. Oudere tijden Wanneer men het heeft over de duif en haar relatie met de mens, moeten we in feite teruggaan naar de vredesduif uit de Ark van Noach. Dit legt de basis van de binding tussen mens en duif. Noach liet reeds een duif los die terugkwam met een palmtakje.

3 3. Ook Aristoteles (3 e eeuw VC, de Grieken en Julius Caesar hadden iets met duiven. Aristoteles leefde drie eeuwe, V.C., de Grieken kweekten duiven 10 à 11 keer per jaar louter en alleen voor het voedsel, terwijl Julius Caesar ze vooral ging gebruiken voor het verzenden van berichten. Het zijn trouwens de Romeinen die torens bouwden voor de duiven met een bovenverdieping om duiven te kweken. In die torens werden gemiddeld à duiven ondergebracht. Ook de Arabieren waren bekend met de duiven. De eerste sporen daarvan vinden we terug in De duiven zijn via de kruistochten in West-Europa ingevoerd, maar waren toen eerder in het bezit van adel, edellieden en abdijen. Zij waren het die duiven hielden. Op het einde van de middeleeuwen is men echter ook duivenhuizen beginnen bouwen in pachthoven en werd de duif meer en meer ook gekweekt door landbouwers, wat op zich stootte op tegenstand. Dit heeft ertoe geleid dat in 1613 de hertog van Brabant afkondigde dat enkel de boeren met drie (later met negen) bunden rogge nog duiven mochten houden. Op die manier werd het een select clubje dat zich nog kon bezighouden met de kweek van deze diertjes. Maar dankzij de Franse revolutie, in 1789, was het aan iedereen toegestaan om duiven te houden. Anderen zeggen dat toen de basis gelegd werd voor de latere duivensport. C. Godsdienst Zoals reeds eerder gezegd, kan men stellen dat de eerste duif al op de voorgrond trad in het verhaal van de Ark van Noach, maar Lichtmis is eveneens een datum binnen de katholieke godsdienst waar er sprake is van duiven, want op dat ogenblik zou Jozef twee duiven geofferd hebben bij de besnijdenis van Jezus. De feestdag van de duivenmelkers is 28 november, in feite de feestdag van Catharina Labouré. Op die datum is er trouwens nog elk jaar een duivenwijding in Aartselaar en een duivenprocessie in Kasterlee. D. Duivensport In België is er echt sprake van duivensport, meer bepaald in Luik, vanaf Antwerpen zou volgen in In Brussel werd de eerste duivenmaatschappij opgericht in Zij had de benaming Libre d Abeona.

4 4. Vanaf 1850 wordt er meer aandacht besteed aan de reisduif, maar eigenlijk is het vanaf 1880 dat men in heel België de duivensport beoefent. Trouwens, tussen 1855 en 1926 worden zogenaamde Romevluchten ingericht, wat betekent dat men de duiven lost in Rome en zij moeten terugvliegen naar hun duiventil in België. België is de bakermat van de snelheidswedstrijden voor duiven. De eerste Belgische duivenbond werd opgericht in 1910 met 15 afdelingen. Nu ziet de situatie er minder rooskleurig uit. Wallonië wordt nog beschouwd als één zone en in Vlaanderen valt elke provincie samen met één zone. In heel België telde men trouwens in 2013 nog slechts 690 duivenlokalen. E. Oorlog Duiven hebben ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de wereldoorlogen. Zo werden tijdens WO I in duiven opgeëist die samengebracht werden in het Brusselse Jubelpark. Datzelfde jaar verbood men trouwens ook om nog duiven te laten vliegen omdat men bang was voor spionageactiviteiten, maar natuurlijk werd vanuit militair oogpunt de duif wel gebruikt als een middel om info over te maken en spionageactiviteiten te ontwikkelen. Er werden toen trouwens ook mobiele duivenhokken opgericht in de verschillende kampen.

5 5. In juli 1923 heeft men een wet ter bescherming van de duiven uitgevaardigd (wet van 24/07/1923) en vanaf 6 juli 1927 moest iedereen die duiven wilde houden voorafgaandelijk de toestemming krijgen van de burgemeester om een duivenhok te mogen bouwen. Bovendien moest men van onbesproken gedrag zijn en lid van de Belgische duivenbond om een dergelijke toestemming nog maar te kunnen krijgen. Prachtige duivenhok van kampioen Georges Goossens uit Evere

6 6. Tijdens WO II werden er krachtens een verordening van postduiven afgemaakt in Nederland. Bovendien werden Engelse duiven in Frankrijk gedropt. De meest geëerde duif, La Vaillant, kreeg een diploma met erering omwille van haar bijzondere kwaliteiten tijdens de oorlog. Duiven die voorzien werden van een camera konden op die manier à geminiaturiseerde boodschappen overbrengen die uitvergroot werden met een microscoop en in feite was dit systeem de voorloper van de microfilm. Spionageduif met camera Na WO II, meer bepaald in 1947, waren er in België duivenmelkers, terwijl er dat in 1994 slechts waren. Het aantal blijft dalen.

7 7. 2. Internationaal Een kort overzicht van de duiven(sport) op internationaal vlak: Groot-Brittannië - De eerste vluchten in Groot-Brittannië vangen aan vanaf Het Britse koningshuis begon met duivensport nadat ze in 1886 van koning Leopold II van België kweekduiven kreeg. Een duif van koningin Elisabeth II won zelfs een race in Vanaf 2007 vaardigde het Engelse parlement een verbod uit op duivenvluchten naar Groot-Brittannië uit vrees voor de vogelgriep. Brazilië Azië - In Brazilië wordt de bekende Brasilia Pigeon Racing Grand Prix georganiseerd - Duivensport is zeer populair in Azië, vooral in China, Pakistan, de Filipijnen, Japan en Taiwan. - In Bangladesh zijn de meeste duivenorganisaties - In Azië is de duivensport eveneens een teken van status - In India organiseert men de langste duivenvluchten ter wereld, nl. vluchten van meer dan km.! - Taiwan telt 2 à 3 miljoen duiven. Er zijn momenteel nog ongeveer duivenmelkers actief. Veel Belgische duiven worden aan duivenmelkers uit Taiwan verkocht voor veel geld. Australië - In Australië bestaat de duivensport sinds WO II. Elke duivenorganisatie heeft er ongeveer 80 leden. - De duivenvluchten worden er georganiseerd zoals in Nederland, gaande van 145 tot km. Amerika - Amerika voert vanaf 1860 de reisduif in vanuit Europa. De eerste duivenclub wordt er gesticht in In Philadelphia vindt men de meeste duivenmelkers. - In Amerika worden de duiven geringd voor wedstrijden vanaf Na de wedstrijd werden de ringen (vaak al lopend) naar het dichtstbijzijnde telegraafkantoor gebracht. Dit in tegenstelling tot in België, waar de ringen geklokt worden in het lokaal. Voor het overbrengen van de ringen naar het telegraafkantoor werden de beste lopers ingehuurd, want per mile dat de duivenmelker van het kantoor woonde, werden er zes minuten afgetrokken van het aanmeldingsuur.

8 8. Registratieklok 3. Duivensport in Anderlecht Wanneer we het hebben over de duivensport in Anderlecht, denken we spontaan allemaal aan de naam van Guillaume Stassart, die trouwens een eigen straat heeft in de gemeente. Hij was afkomstig uit Diest en had een politieke carrière. In 1909 viel hij op doordat hij met zijn duiven een vlucht won op Miramar en hij is blijven spelen, zelfs in 1918 ondanks het verbod door de Duitse bezetter. Hij was een artiest met het spelen met duivinnen en bracht het spelen op drift onder de aandacht. Hij is tragisch aan zijn einde gekomen in Artikelen uit die tijd tonen het belang van Stassart,en wat men zijn systeem noemde, aan.

9 9. In 1876 werd La Colombe Joyeuse opgericht door Martens, Van Damme en Toulet. Zij hadden hun eerste lokaal in Brussel, meer bepaald op de Parnassusberg en later in de Vlaanderenstraat. Na de Eerste Wereldoorlog zijn ze verhuisd naar de buurt rond de Grote Markt te Brussel onder het voorzitterschap van de heer Stassart, die later werd opgevolgd door de heer Warzee, die oprichter was van Air Pigeon, nl. duivenvervoer per vliegtuig na WO II. Belangrijk is toch te melden dat La Colombe Joyeuse, een vereniging die trouwens nog altijd bestaat, in 1926 de titel van koninklijke maatschappij kreeg en er ook voor zorgde dat vanaf 1928 duiveninformatie verspreid werd via de radio. Vanaf 1966 hebben zij ook internationale wedstrijden georganiseerd, waar o.a. de heer Danny Van Bael een van de spilfiguren rond was. Spijtig genoeg is hij overleden in Ze hebben hun opbrengsten altijd geschonken aan de gehandicaptenzorg. In 1983 hebben ze een verbroedering georganiseerd met de Pigeon Palais in Pau. Belangrijk is toch ook te verwijzen naar een standbeeldje dat we terugvinden op Pantsertroepensquare (Square des Blindés) in Brussel, van de hand van Victor Voets en dat daar werd geplaatst als een eerbetoon aan de duifsoldaat. Anderzijds hebben we Cureghem Centre ( dat waarschijnlijk werd opgericht in 1948 en dat een van de overblijvende lokalen is in Anderlecht en tevens nog steeds organisator van de grote vlucht Barcelona Internationaal. Cureghem Centre zorgt voor het inmanden van de duiven, het ophalen en markeren en daarna het vervoer naar Barcelona. Dit gebeurt met vrachtwagens met regelmatige haltes om de duiven te voorzien van eten en drinken. Cureghem Centre werkt nauw samen met de inrichters van meerdere vluchten zoals de Entente Belge.

10 10. Vroeger bestond bijvoorbeeld ook nog Le Faucon als duivenlokaal en dit was gevestigd in wat nu de Ville de Bruges is op het Dapperheidsplein. Mand gebruikt door Le Faucon om winnende duiven voor te stellen We hadden ook nog het Anderlechtse lokaal De Toekomst op de Itterbeeksebaan, De Biet (eveneens op de Itterbeeksebaan, in de wijk De Goede Lucht), De Warande, met vooral voorzitter Nicolas Kestemont, die we trouwens nog altijd terugvinden in de Neerpedestraat. Lokaal De Toekomst

11 11. Kampioenen De Warande Het is alleszins zo dat er een vergrijzing is in de duivensport, maar dat er ook een grotere internationalisering is van de Belgische duivensport. Zo worden om de twee jaar de Olympiaden ingericht, waarbij alle landen zich kunnen plaatsen. België heeft deze ingericht in 1963 en in 2007, en zal dit opnieuw doen in 2020.

12 De nieuwe duif en het duivenspel Belangrijk om weten is dat de vleugels van een duif 10x per seconde kunnen bewegen, met een hartslag van 600 slagen per minuut gedurende 16 uren. Dit betekent dat ze gedurende 16 uren non-stop kunnen doorvliegen. Dat leidde ertoe dat er heel veel vluchten werden ingericht en al in 1925 stelde men dat er te veel duivenvluchten waren. Op dit ogenblik laait de discussie opnieuw op, maar hoe dan ook is het een feit dat de duivensport pas als sport werd erkend vanaf Dit gebeurde omdat men hoopte om op die manier de strijd te kunnen aangaan tegen dopinggebruik. Thans wordt er altijd een controle uitgevoerd door een dierenarts en iemand van het Ministerie van Landbouw bij de winnaar van provinciale, nationale en internationale wedstrijden. België kent nog één losplaats, nl. Quievrain. Niettemin hebben een aantal maatregelen de laatste tijd kwaad bloed gezet en zo konden we nog in Deze Week in Brussel van januari 2014 een artikel terugvinden waarbij men stelt dat de Brusselse duivenmelkers voorspellen dat de duivensport binnen het Brusselse gewest over tien jaar gaat uitsterven. Dat is toch wel zeer spijtig, temeer daar Cureghem Centre meehelpt aan de organisatie van een wedstrijd van pure klasse Den Barcelona. Het is deze Anderlechtse club die instaat voor inkorving, ophaling in de lokalen, controle vóór het vertrek naar Barcelona en het vervoer. Inkorving

13 13. Ophaling in de lokalen Wanneer men het heeft over het duivenspel, heeft men het natuurlijk ook over het ringen van de duiven. Dit bestaat al sinds het einde van de 19 e eeuw. De ringen zijn met de jaren geëvolueerd. In 1888 bestonden ze nog uit rubber, daarna koper met en in 1910 werden ze vervangen door aluminium. Wanneer men een ring koopt voor zijn duiven krijgt men een ring met een uniek nummer. Elk jaar gebruikt men bovendien een andere kleur voor de ringen en men krijgt tegelijkertijd een eigendomsbewijs. Verschillende soorten ringen

14 14. Wie duiven wil houden, moet ze ongeveer een tweetal jaren opleiden door ze van thuis uit te laten vliegen. Hoe doet men dat precies: men zet ze in een grote mand en laat ze dan ergens los, zodanig dat ze kunnen terugvliegen naar het duivenhok. Meestal laat men ze na twee jaar deelnemen aan wedstrijden. De snelheid tijdens deze wedstrijden loopt enorm op en de afstanden die worden afgelegd schommelen tussen de 300 km. (halve fond) en 600 km. (fond). Wat de Anderlechtse clubs betreft, is Cureghem Centre vooral gespecialiseerd in snelheidswedstrijden en De Warande in fondwedstrijden. Een duif kan 21 jaar oud worden, althans dat is de oudst gekende. Het zijn vooral mannelijke duiven die vliegen, maar op snelheid gebruikt men vooral duivinnen. Een wetenswaardigheid is dat een duif gemakkelijk 4 à 5 dagen zonder eten en drinken kan en dat ze geen pijnzenuwen heeft. Het gemiddelde gewicht van een duif ligt rond 0,5 kg. en ze broeden ongeveer 18 dagen, waarna de kleine duifjes nog ongeveer 18 dagen bij de ouders blijven vooraleer zelfstandig te kunnen leven. Een ander weetje is dat in 1984 koning Boudewijn een koppel duiven cadeau kreeg van de Nationale Overwinnaar van Bourges, nl. de heer Hoste uit Ruiselede, dit samen met het propagandacomité van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond (KBDB). Dit maakte dat de koning onmiddellijk lid werd van laatstgenoemde bond en ook een duivenhok liet installeren in Laken. Thans gaan er regelmatig duiven verloren of is het alleszins zo dat ze niet meer in rechte of korte lijn vliegen. Men weet niet precies hoe dit komt, maar men vermoedt dat de draadloze communicatie het leervermogen verstoort want een duif doet aan magneetreceptie (aardmagnetisme). Wie nog meer wenst te weten over het duivenspel kan ook terecht op de volgende websites: www. brabantse-unie.be Tekst: Maddy Vekens Bewerking: Myriam Van Varenbergh Foto s: Maddy Vekens en Myriam Van Varenbergh

De postduif. Waar komt de postduif vandaan. Geschiedenis

De postduif. Waar komt de postduif vandaan. Geschiedenis De postduif Iedereen verbaast er zich over hoe het een postduif lukt om de weg naar huis terug te vinden. Breng een postduif bijvoorbeeld 400 km weg met de auto, laat hem los en hij vliegt binnen een paar

Nadere informatie

Algemene Statutaire vergadering 24/11/2016

Algemene Statutaire vergadering 24/11/2016 Algemene Statutaire vergadering 24/11/2016 Goedkeuring van het verslag van de Algemene Vergadering van 28-11-2014 Verslag dienstjaar 2015/2016 van het 2016 Provinciaal verschil Comité Aangesloten leden

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

ONDERRICHTINGEN PAU

ONDERRICHTINGEN PAU ONDERRICHTINGEN PAU 21-06-2019 1 ALGEMEEN: Inkorving: maandag 17 juni 2019 Los: vrijdag 21 juni 2019 Zo vroeg mogelijke lossing! Coördinaten losplaats: 431830.0 N / -001905.0 W Voor de burelen in BELGIE

Nadere informatie

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2)

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Vragen: a) Naar welk stukje geschiedenis verwijst de naam België? b) Is de keuze voor deze naam juist? Bron

Nadere informatie

ONDERRICHTINGEN PAU

ONDERRICHTINGEN PAU ONDERRICHTINGEN PAU 22-06-2018 1 ALGEMEEN: Inkorving: maandag 18 juni 2018 Los: vrijdag 22 juni 2018 Zo vroeg mogelijke lossing! Coördinaten losplaats: 431830.0 N / -001905.0 W Voor de burelen in BELGIE

Nadere informatie

SPONSORGROEP 3PROVINCIES

SPONSORGROEP 3PROVINCIES SPONSORGROEP 3PROVINCIES PROGRAMMA 2019 25.000,0 aan prijze 0 n te winnen BIJ ONS KAN U TERECHT VOOR 4 Gratis promotie van uw kampioenendag en club 4 Gratis fotoalbum 4 Gratis webpagina voor uw club 4

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Wim Muller, el hombre de Barcelona, zegeviert opnieuw op Barcelona

Wim Muller, el hombre de Barcelona, zegeviert opnieuw op Barcelona Wim Muller, el hombre de Barcelona, zegeviert opnieuw op Barcelona Na een dag uitstel vanwege onweer in Frankrijk en vanaf een nieuwe losplaats, ca. 34 km. landinwaarts werd zaterdagmorgen 7 juli 2018

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Vroeger voerden Europese landen vaak oorlog met elkaar. De laatste keer was dat met de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Er zijn in die oorlog veel mensen gedood en er

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Richtlijnen kampioenschappen 2016 HAGELANDSE DUIVENBOND TIELT-WINGE

Richtlijnen kampioenschappen 2016 HAGELANDSE DUIVENBOND TIELT-WINGE Richtlijnen kampioenschappen 2016 HAGELANDSE DUIVENBOND TIELT-WINGE ER WORDEN APARTE KAMPIOENSCHAPPEN GEORGANISEERD VOOR: MOMIGNIES, SOISSONS, KLEINE HALVE FOND EN ZWARE HALVE FOND. LOSSING VAN DE DUIVEN:

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Pronk Leo. 2e internationaal tegen 16.442 duiven en 1e internationaal jaarlingen - 2008

Pronk Leo. 2e internationaal tegen 16.442 duiven en 1e internationaal jaarlingen - 2008 Pronk Leo 2e internationaal tegen 16.442 duiven en 1e internationaal jaarlingen - 2008 Op een snikhete dag begin juli ging ik op bezoek bij Leo Pronk in Breezand. Breezand is een dorp, dat behoort bij

Nadere informatie

VOOR NEDERLAND (ZLU) Algemene instructies voor de buitenlandse verantwoordelijke personen voor de Vlucht uit PAU.

VOOR NEDERLAND (ZLU)   Algemene instructies voor de buitenlandse verantwoordelijke personen voor de Vlucht uit PAU. VOOR NEDERLAND (ZLU) www.colombejoyeuse.be Algemene instructies voor de buitenlandse verantwoordelijke personen voor de Vlucht uit PAU. Inkorving : maandag 17 juni 2019 Los: vrijdag 21 juni 2019 Zo vroeg

Nadere informatie

Fototentoonstelling WO I

Fototentoonstelling WO I Fototentoonstelling WO I gewone dieren, bijzondere situaties Ook op de kinderboerderij zijn we de herdenking van WO I niet vergeten. Hoe kan het ook anders, bij ons staat deze in het teken van de dieren.

Nadere informatie

Stickers-Donckers : verkoop 35 zomerjongen 2017

Stickers-Donckers : verkoop 35 zomerjongen 2017 Stickers-Donckers : verkoop 35 zomerjongen 2017 Enkele jaren geleden noemde een Duitse liefhebber Stickers-Donckers The Kings of Speed. Een mooier compliment is amper mogelijk en ik vind het zelfs niet

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur!

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Hoofdstuk 1: Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 2: Geschiedenis blz. 2 Hoofdstuk 3: Het vervolg van de Spelen blz. 3 Hoofdstuk 4: De moderne Spelen blz. 4 Hoofdstuk 5: Olympische

Nadere informatie

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983 Karel van België: Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983 Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad, graaf van Vlaanderen, prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Graaf van Vlaanderen

Nadere informatie

Buggenhout adverteerde in... aflevering 3

Buggenhout adverteerde in... aflevering 3 Buggenhout adverteerde in... aflevering 3 26 Volgens de dikke van Dale is duivenmelk de vetachtige substantie die door de krop van duiven na het broeden wordt afgescheiden en waarmee de jongen gevoed worden.

Nadere informatie

SPONSORGROEP HAGELAND PROGRAMMA 2015 2005-2015 RAMEN DEUREN IN HOUT PVC ALU GLASWERKEN ISOLEREN EN INRICHTING VAN ZOLDERKAMERS WWW.SCHOTSMANS.

SPONSORGROEP HAGELAND PROGRAMMA 2015 2005-2015 RAMEN DEUREN IN HOUT PVC ALU GLASWERKEN ISOLEREN EN INRICHTING VAN ZOLDERKAMERS WWW.SCHOTSMANS. SPONSORGROEP HAGELAND PROGRAMMA 2015 2005-2015 RAMEN DEUREN IN HOUT PVC ALU GLASWERKEN ISOLEREN EN INRICHTING VAN ZOLDERKAMERS WWW.SCHOTSMANS.BE ALGEMENE INFORMATIE ONZE KAMPIOENSCHAPPEN ZULLEN IN HET

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode In 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Duitsland wil, onder leiding van Adolf Hitler, Europa veroveren. Na vijf jaar strijd en 55 miljoen doden geeft Duitsland

Nadere informatie

Samenspelende Koninklijke Duivenmaatschappijen DE REISDUIF & DE ZWALUW. Eric Van De Kerckhove, Marc Engels, Peter Lemer en Martin Scherrens

Samenspelende Koninklijke Duivenmaatschappijen DE REISDUIF & DE ZWALUW. Eric Van De Kerckhove, Marc Engels, Peter Lemer en Martin Scherrens Samenspelende Koninklijke Duivenmaatschappijen DE REISDUIF & DE ZWALUW De Reisduif:33205 Voorzitter: Ondervoorzitter: Secretaris: Adjunct-secretaris: Van Volsem Noël Lobbens Bram Claerhout Daniël Gyselbrecht

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Media uitnodiging voor uniek weekend :

Media uitnodiging voor uniek weekend : Media uitnodiging voor uniek weekend : 1 e keer in de duivengeschiedenis. - Live duiven opwachten in een Theater met 250 zitplaatsen: 4 verschillende hokken doormiddel van Videocamerabeelden. Deelname

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

VLUCHTPROGRAMMA 2019 SNELHEID

VLUCHTPROGRAMMA 2019 SNELHEID VLUCHTPROGRAMMA 2019 33297 ROLLEGEM - KAPELLE 33297 SNELHEID DAT.INKORVING DAT. VLUCHT VLUCHT VLUCHT VRI. 5/04/19 ZAT. 6/04/19 ARRAS (OU JA ) K1 K2 VRI. 12/04/19 ZAT. 13/04/19 ARRAS (OU JA ) K1 K2 CLERMONT

Nadere informatie

Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver

Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver Vandaag een interview met de spontane Ludo Vaganée uit het Belgische Sint Katelijne Waver. Het contact loopt meest via facebookvriend Emiel Boschmans die voor Ludo veel

Nadere informatie

CLUB DE FOND WALLONIE

CLUB DE FOND WALLONIE CLUB DE FOND WALLONIE Groepering van duivenliefhebberburelen voor de organisatie van halvefond- en fondvluchten. ClubFondWallonie@Skynet.be - http://users.skynet.be/cfw Route du Rhône 2018 Kampioenendag

Nadere informatie

Observatiefiche zaal 1

Observatiefiche zaal 1 Observatiefiche zaal 1 Monument Wat is de titel van de zaal? Je kunt dit op het monument vinden. Kijk naar het monument. Wat zie je? (Welke vorm heeft het? Wat stelt het voor? Benoem het monument met één

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

THIJS - PETERS UIT MAASMECHELEN 3x 1ste ZONE C2 OP BOURGES, MONTLUCON EN ARGENTON

THIJS - PETERS UIT MAASMECHELEN 3x 1ste ZONE C2 OP BOURGES, MONTLUCON EN ARGENTON THIJS - PETERS UIT MAASMECHELEN 3x 1ste ZONE C2 OP BOURGES, MONTLUCON EN ARGENTON In het heel Oostelijk gedeelte van Limburg rijden we richting Maasmechelen. We komen hier terecht bij Ludo Thijs en Christel

Nadere informatie

WAARBORGEN WEEK-end 20 augustus

WAARBORGEN WEEK-end 20 augustus WAARBORGEN WEEK-end 20 augustus Interprovinciale vlucht uit NEVERS op 20 augustus 2016 Nevers was de voorbije jaren een nationale vlucht. Vanuit Oplinter is de gordelafstand 448 Km. Nevers ligt ten oosten

Nadere informatie

DE NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN 2007

DE NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN 2007 DE NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN 2007 I. ALGEMENE KAMPIOENSCHAPPEN Het ALGEMEEN KAMPIOENSCHAP zal worden betwist met de eerst afgegeven duif, op 8 wedvluchten, klassement per 5-tal, hetzij 2 in de GROTE FOND

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

Auke Heidstra, Rottevalle, wint St. Vincent sector I

Auke Heidstra, Rottevalle, wint St. Vincent sector I Auke Heidstra, Rottevalle, wint St. Vincent sector I De winnaar van St. Vincent sector IV is een oude bekende. Hij heeft namelijk deze vlucht al eens vaker gewonnen. In de jaren 90 won Auke al twee keer

Nadere informatie

Een echte Interland BELGIE-NEDERLAND in duivenland

Een echte Interland BELGIE-NEDERLAND in duivenland Kampioenendag DUIVENBOND DUFFEL-MIJLSTRAAT Zaterdag 23 Januari 2010. Plaats : Chalet van de fanfare De Trouwe Vrienden Wandelingstraat 10 Programma : 13 tot 13.30 uur : binnenbrengen van de te koop aangeboden

Nadere informatie

BIJLAGE III: UURROOSTERS VAN PRINS BOUDEWIJN 1131

BIJLAGE III: UURROOSTERS VAN PRINS BOUDEWIJN 1131 181 BIJLAGE III: UURROOSTERS VAN PRINS BOUDEWIJN 1131 De uurroosters van prins Boudewijn zijn gedeeltelijk bewaard gebleven. Jules Bosmans stelde deze roosters samen vanaf oktober 1876 tot 1 mei 1887.

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife

Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife bereikt. Recife is de hoofdstad van de staat Pernambuco, en is één van de grootste steden van Brazilië en telt 1.5 mio.

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

Leren houden van levend erfgoed - Sierduiven -

Leren houden van levend erfgoed - Sierduiven - Leren houden van levend erfgoed - Sierduiven - Dit Doeboek is van:. Leren houden van levend erfgoed - sierduiven is een onderdeel van het project Leren houden van levend erfgoed, een initiatief van Stichting

Nadere informatie

K.B.D.B. AFDELING WEST-VLAANDEREN

K.B.D.B. AFDELING WEST-VLAANDEREN K.B.D.B. AFDELING WEST-VLAANDEREN PROVINCIALE GESUBSIDIEERDE KAMPIOENSCHAPPEN 2010 ASDUIVEN 1) SNELHEID OUDE DUIVEN: te winnen met dezelfde duif, die de vijf -5- beste resultaten behaalde op W.E. vluchten

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

DE WARE VRIENDEN OPLINTER

DE WARE VRIENDEN OPLINTER 1 DE WARE VRIENDEN OPLINTER ONDERRICHTINGEN KBDB-WEDVLUCHTEN 2018 Châteauroux CHATEAUROUX 09/06/2018 Inkorving : donderdag 7 juni 2018 Lossing : zaterdag 09 juni 2018 Lossingsplaats : Parc des Loisirs:

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

EERSTE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING 2015

EERSTE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING 2015 EERSTE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING 2015 op woensdag 25 februari 2015 om 14u00 in het administratieve KBDB-gebouw, gelegen Gaasbeeksesteenweg 52-54 te 1500 HALLE. DEFINITIEVE DAGORDE Wijzigingen aan

Nadere informatie

Frans Belleter uit Nispen, Topper op de Marathonvluchten Verkoopt jongen uit zijn beste vliegers en kwekers

Frans Belleter uit Nispen, Topper op de Marathonvluchten Verkoopt jongen uit zijn beste vliegers en kwekers Frans Belleter uit Nispen, Topper op de Marathonvluchten Verkoopt jongen uit zijn beste vliegers en kwekers In deze veiling bieden wij jonge vogels aan van de Brabantse topper Frans Belleter uit Nispen.

Nadere informatie

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. !

22/12/12$ Strikvragenronde. ! Doe-opdrachten! ANWTOORD: Je naam natuurlijk! ANTWOORD: Het plonst. ANTWOORD: In een woordenboek. ! ! Strikvragenronde! Muziekronde! Film- en fotoronde! De Saaie Ronde! Leidersronde! Doe-opdrachten!! 1) Het is van jou, maar andere mensen gebruiken het meer dan jijzelf. Strikvragenronde ANWTOORD: Je naam

Nadere informatie

NATIONALE DAGEN 2009 KURSAAL OOSTENDE 13, 14 & 15 november

NATIONALE DAGEN 2009 KURSAAL OOSTENDE 13, 14 & 15 november NATIONALE DAGEN 2009 KURSAAL OOSTENDE 13, 14 & 15 november P R O G R A M M A VRIJDAG 13.11.2009 INKOMHALL (via de hoofdingang) 14u00 16u00 INKORVINGEN Inkorving van de duiven voor de CHAMPIONS LEAGUE Inkorving

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde.

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Dames en heren, Het is een mooie gewoonte om een boom te planten om een ingrijpende

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Toon Rooijmans de Bout

Toon Rooijmans de Bout Toon Rooijmans de Bout Toon is in 1933 geboren bij Café de Bout in Soerendonk. De vader van Toon had een graanmolen tussen Budel en Soerendonk en elke morgen moesten de molenwieken met bouten worden aangedraaid.

Nadere informatie

Jo Melis Zoutelande zegeviert op Barcelona 2015 IFC Zeeland

Jo Melis Zoutelande zegeviert op Barcelona 2015 IFC Zeeland Jo Melis Zoutelande zegeviert op Barcelona 2015 IFC Zeeland Good old Jo Melis uit Zoutelande, wie kent hem niet, kan na een prima 2014 ook in 2015 weer terugkijken op een mooi seizoen. Waar het in 2014

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie 1. Algemene informatie hoofdstad inwoners oppervlakte landstalen staatshoofd munteenheid buurlanden volkslied nationale feestdag vlag 2. België: de provincies provincie provinciehoofdstad 1... 2... 3...

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Presentatie Online web applicatie 10 januari 2015. Online Management for Administration and Registration

Presentatie Online web applicatie 10 januari 2015. Online Management for Administration and Registration Presentatie Online web applicatie 10 januari 2015 Administration and Registration 1 Geschiedenis Statistieken 2014 Lokaalgebonden Design Werkingsprincipe Samenwerking Briconweb Aanmelden van duiven Bekijken

Nadere informatie

Reportage van Patrick de Cock uit Knesselare (Belgie)

Reportage van Patrick de Cock uit Knesselare (Belgie) Reportage van Patrick de Cock uit Knesselare (Belgie) Patrick zit graag tussen zijn gevleugelde vrienden en hij heeft zijn duiven dan ook helemaal naar zijn hand staan. Patrick houdt niet van bange duiven.

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

IN FLANDERS FIELD PIGEON CLASSIC

IN FLANDERS FIELD PIGEON CLASSIC WVOU KON.ASTRIDSTRAAT 25/7 8210 VELDEGEM IN FLANDERS FIELD PIGEON CLASSIC RICHTLIJNEN AAN DE INKORVINGSBURELEN Zaterdag 26 juli 2014: IN FLANDERS FIELD PIGEON CLASSIC Provinciale wedstrijd uit COMPIEGNE

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen

Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen Extra oefeningen hoofdstuk 2: Natuurlijke getallen 2.1 Natuurlijke getallen 1 Rangschik de volgende natuurlijke getallen van klein naar groot. 45 54 56 78 23 25 77 89 2 050 2 505 2 055 2 500 2 005 879

Nadere informatie

november 2013 vanaf 9 jaar Mijn buurmans duiven tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

november 2013 vanaf 9 jaar Mijn buurmans duiven tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof november 2013 vanaf 9 jaar Mijn buurmans duiven tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Mijn buurmans duiven Refrein: M n buurman heeft een duiventil. En als ik s avonds slapen wil, dan hoor ik ze, dan

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

Klas 5 de Koorddanser. Klas Tom. Jaargang 7, nr. 24. Klaskrant 24. 30 maart 2015. We are the knights who say...

Klas 5 de Koorddanser. Klas Tom. Jaargang 7, nr. 24. Klaskrant 24. 30 maart 2015. We are the knights who say... Klas 5 de Koorddanser Klas Tom Klaskrant 24 Jaargang 7, nr. 24 30 maart 2015 We are the knights who say... Op donderdag 12 maart bezochten we Kortrijk 1302. We leerden er in de eerste plaats over de periode

Nadere informatie

Afdeling 7 Midden Nederland Nieuwsbrief - Juli

Afdeling 7 Midden Nederland Nieuwsbrief - Juli Afdeling 7 Midden Nederland Nieuwsbrief - Juli Deze derde nieuwsbrief heeft wat langer op zich laten wachten. Midden in het seizoen zijn de nieuwsfeiten wat minder. Een beetje komkommer tijd niet wat de

Nadere informatie

HET PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP VLAAMS-BRABANT 2019

HET PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP VLAAMS-BRABANT 2019 HET PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP VLAAMS-BRABANT 2019 I. ALGEMENE KAMPIOENSCHAPPEN Het ALGEMEEN KAMPIOENSCHAP De liefhebber met het meeste aantal vermeldingen in de verschillende categorieën met 1+2 behaald

Nadere informatie

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2)

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Vragen: a) Naar welk stukje geschiedenis verwijst de naam België? b) Is de keuze voor deze naam juist? Bron

Nadere informatie

Kanunnikessen. Heilig Graf. Utrecht. verhaalt. Reguliere. van het. in Maarssen. bladzijden uit het. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

Kanunnikessen. Heilig Graf. Utrecht. verhaalt. Reguliere. van het. in Maarssen. bladzijden uit het. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf in Maarssen bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Kannunikessen v.h. Heilig Graf/Priorij Maarssen/ 11 november 2015/ # Reguliere Kanunnikessen

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

in Brussel? In de 14 de eeuw bestond België nog niet.

in Brussel? In de 14 de eeuw bestond België nog niet. Wie heeft de macht in Brussel? 1 Antwerpen Gent 9 2 Brussel Luik 3 4 Namen 5 6 7 8 In de 14 de eeuw bestond België nog niet. Kleur elk van de gebieden op deze kaart en raad de titel van de verschillende

Nadere informatie

Inhoudsopgave atlas. Aardrijkskunde. Vraag 1 van 12

Inhoudsopgave atlas. Aardrijkskunde. Vraag 1 van 12 Vraag 1 van 12 Inhoudsopgave atlas kaart 1 De Aarde Godsdiensten kaart 2 De Aarde Ziekenhuizen per land kaart 3 De Aarde Talen kaart 4 Azië Grote steden kaart 5 Azië Telefoons kaart 6 Amerika Auto's en

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

2014 -- Omzetbelasting II -- Deel 3

2014 -- Omzetbelasting II -- Deel 3 Omzetbelasting II les 5 programma Intracommunautaire prestaties goederen: de intracommunautaire transacties diensten: de intracommunautaire diensten 1 Invoer Jim is ondernemer in Zuid-Korea. Hij levert

Nadere informatie

A. Saarloos & Zn. Klaaswaal: Kwekers van internationale kop- en Asduiven

A. Saarloos & Zn. Klaaswaal: Kwekers van internationale kop- en Asduiven A. Saarloos & Zn. Klaaswaal: Kwekers van internationale kop- en Asduiven Het kweken van Asduiven lijkt een talent te zijn van de heren Saarloos. Bert ziet het kweken van zeer goede duiven, die in één seizoen

Nadere informatie

LEZ.. is less het moet met minder

LEZ.. is less het moet met minder LEZ.. is less het moet met minder OLD.. is more hoe moet het verder? Eén land = drie gewesten LEZ kaderwetten zijn gewestelijk LEZ: Wat en waarom? Een lage-emissiezone (LEZ) is: een afgebakend gebied waarin

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

DUIVENDAGBOEK NOVEMBER 2013

DUIVENDAGBOEK NOVEMBER 2013 DUIVENDAGBOEK NOVEMBER 2013 Nog maar pas is de deining rond China-gate geluwd of we zitten alweer met een nieuw schandaal opgezadeld. Het doping verhaal!! Ik mag gerust zeggen dat er toch wel enige ontreddering

Nadere informatie

Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014

Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014 Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014 Eigenlijk zou er moeten staan Hans en John Lindenberg, want hoewel er niet in combinatie gespeeld wordt heeft zoon John zeker ook zijn bijdrage

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Duivenmaatschappij ELK ZIJN RECHT Ede - Haaltert Stamnummer 44822

Duivenmaatschappij ELK ZIJN RECHT Ede - Haaltert Stamnummer 44822 Duivenmaatschappij ELK ZIJN RECHT Ede - Haaltert Stamnummer 44822 Cafe Ankerhof Bij Harry en Mieke Huytstraat 36 9450 Haaltert Tel: 053/83.96.30 Woensdag gesloten Beste duivenliefhebbers, Het nieuwe seizoen

Nadere informatie