HortiMaX Synopta. Synopta 4 Productbeschrijving. De grafische bedieningssoftware voor de HortiMaX procescomputers.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HortiMaX Synopta. Synopta 4 Productbeschrijving. De grafische bedieningssoftware voor de HortiMaX procescomputers."

Transcriptie

1 Synopta 4 Productbeschrijving De grafische bedieningssoftware voor de HortiMaX procescomputers. HortiMaX Synopta HortiMaX B.V. Vlielandseweg KC Pijnacker tel : info@hortimax.com COM009 Synopta 4 productbeschrijving.docx

2 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 1 Inhoud In deze productbeschrijving vindt u een uitgebreide beschrijving van de beschikbare modules voor Synopta. Deze informatie is bedoeld voor de verkoopadviseurs van HortiMaX en de HortiMaX dealers, maar ook voor klanten die meer productinformatie willen. De productbeschrijving geeft ook inhoudelijke informatie over het product en de gebruiksmogelijkheden. De in deze beschrijving verstrekte informatie is uitdrukkelijk onder voorbehoud. Er kunnen dus geen rechten aan deze beschrijving worden ontleend. 1 Algemeen Synopta Synopta Verkenner Instel- en uitleesvensters Configuratievensters Overzichten MeteoView Multi Valve View Statistische Overzichten Actuele webpagina s weergeven Alarmvenster Historische grafieken Tijdstartvenster Instelgrafieken Invloeden in instelgrafiek Taakplanner Snel overzicht met meerdere beeldschermen Bedieningsgemak Ondersteuning bij gebruik (help) Bijhouden welke instellingen gewijzigd zijn Overzicht op de desktop door slim venstergebruik Opmaak naar smaak Verbergen van niet gebruikte instellingen Verbergen van niet gebruikte instellingen en categorieën Werkbalken naar eigen inzicht aanpassen Bureaublad opslaan Categorieën Logische namen geven en sorteren Synopta uitbreidingsmodules Historische Tabellen Custom vensters Symbolische overzichten Gebruikersrechten in Synopta Professional Synopta Scriptcontroller Synopta Data Exchange web services Synopta Profielen Synopta 4 Professional Synopta 4 UltiMate Synopta-Go! Gebruikerslicenties Netwerk configuraties Hardware configuration Meerdere gebruikers en meerdere werkplekken Bediening enkele controller Bediening meerdere controllers Bediening op afstand Bediening meerdere bedrijven Ondersteuning controllers...14

3 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 1 1 Algemeen Synopta is de toonaangevende management software waarmee de energie-, klimaat- en waterprocessen op het bedrijf bediend en bekeken kunnen worden. Dit document geeft inzicht in de mogelijkheden die Synopta 4 biedt en de randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden om deze mogelijkheden optimaal te benutten. 2 Synopta Het basis bedieningsprogramma kent de volgende profielen: Synopta 4-Go! onderdeel van de HortiMaX CX500 Synopta 4 Professional dit is de basisversie van Synopta Synopta 4 Ultimate dit is de basisversie van Synopta inclusief het maximale aantal objecten De verschillende onderdelen in Synopta zijn gerangschikt in groepen; Favorieten, met zelf te kiezen snelkoppelingen naar veel gebruikte Synopta vensters. Overzichten, met de actuele overzichten van een regeling of regelproces Regelingen, met de instelvensters voor alle regelingen Grafieken(optie), met zelf gecreëerde historische grafieken van regelgrootheden Tabellen(optie), met tabellen met zelf gecreëerde statistische gegevens van een regeling of regelproces. U selecteert een groep simpelweg door erop te klikken. Het binnen een groep geselecteerde venster komt op het bureaublad te staan. In onderstaande paragrafen maakt u kennis met een aantal van de belangrijkste mogelijkheden van Synopta. 2.1 Synopta Verkenner Met de Synopta Verkenner kunt u op een snelle en overzichtelijke wijze door Synopta navigeren. De Synopta Verkenner staat standaard altijd in beeld zodat snel een ander venster geselecteerd kan worden.

4 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina Instel- en uitleesvensters Een Instel- en uitleesvenster bevat alle regelparameters van de gekozen regeling. 2.3 Configuratievensters Voor het koppelen van kranen aan kraangroepen wordt een specifiek kraanconfiguratievenster gebruikt. Kranen kunnen met de muis naar een groep versleept worden of kranen kunnen van de ene groep naar de andere groep versleept worden. De regelparameters zijn via tabbladen onderverdeeld in logische groepen wat de overzichtelijkheid en de duidelijkheid ten goede komt. Instellingen zijn op deze manier snel terug te vinden. In Synopta zijn een aantal categorieën gedefinieerd. Dit zijn bijvoorbeeld afdelingen, netten, kranen, enzovoorts. De regelparameters worden voor alle categorieën getoond waarin de regeling actief is, dus bijvoorbeeld alle klimaatafdelingen of kraangroepen. Zo wordt in één venster het totale overzicht mogelijk. De waarde van een instelling kan eenvoudig gewijzigd worden via het toetsenbord of door met de muis op de knopjes bij de waarde te klikken. 2.4 Overzichten De actuele situatie in de kas kan via de groep Overzichten in beeld worden gebracht. Er is voor dat doel een uitgebreide bibliotheek met diverse overzichten voorhanden. Door meerdere instellingen te selecteren kan men in één actie een groot aantal instellingen van een andere waarde voorzien. Snel overzicht bij meetboxen, kranen en strengen krijgt u met behulp van een uitklapmenu. In dit uitklapmenu selecteert u de groep die bekeken of bediend moet worden, enkel de gegevens van de geselcteerde groep worden dan getoond. Met hetzelfde menu kan ook het tonen van alle groepen weer aangezet worden.

5 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina MeteoView (voor MultiMa, Clima500 en HortiMaX CX500) Meteogegevens zijn belangrijke stuurfactoren voor een tuinder. MeteoView biedt de mogelijkheid om deze gegevens continu en duidelijk in beeld te hebben Statistische Overzichten (voor HortiMaX CX500 en Multima 5.3 of hoger) De Statistische Overzichten geven een aantal standaard periodieke overzichten. Een voorbeeld zou kunnen zijn: de gemeten en berekende waardes van het weerstation over een periode van vier weken. Welke gemeten waardes worden getoond hangt af van uw systeem en de aanwezige apparatuur. U vindt de overzichten in de Synopta Verkenner groep Overzichten. Ze zijn herkenbaar aan de naam Statistieken. Het meteo venster is gerestyled en heeft een heldere overzichtelijke vormgeving gekregen. Een alarmsituatie met betrekking tot het buitenklimaat kunt u snel herkennen doordat de ikonen voor temperatuur en/of wind van vorm veranderen. De actuele alarmstatus wordt naast de zonsopgang- en zonsondergangtijden getoond Multi Valve View De overzichten kunnen op de gebruikelijke manier worden afgedrukt en geëxporteerd Actuele webpagina s weergeven Multi Valve View is een speciaal type overzicht (deels symbolisch) dat in een compact overzicht de actuele status van het gehele waterproces in beeld brengt. Bovendien is er een handstartpaneel geïntegreerd waarmee direct een groep kan worden gestart of gestopt (Alleen beschikbaar voor MultiMa en HortiMaX CX500) Indien u toegang heeft tot internet met het Synopta werkstation, kunt u actuele webpagina s in Synopta weergeven. Informatie over bijvoorbeeld het weer of energieprijzen kunt u zo combineren met de overige informatie binnen Synopta.

6 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina Alarmvenster Het alarmvenster geeft een chronologisch overzicht van alle actieve alarmmeldingen. Zodra er een alarm binnenkomt opent het alarmvenster automatisch. Naast de alarmmelding krijgt u extra informatie over onder andere de status van het alarm, tijdstip, herkomst van de melding en de naam van de gebruiker die de status van het alarm heeft gewijzigd. Een alarmmelding kan actief, gezien of opgelost zijn. De actieve en geziene meldingen zijn zichtbaar in het venster Alarmmeldingen. De alarmmeldingen kunnen per kolom gesorteerd worden, maar de actieve alarmen staan altijd boven de geziene alarmen. U krijgt overzicht door de mogelijkheid de alarmen te doorzoeken en te sorteren. De grafieken kunnen naar ieders wens weergegeven worden. Zaken als lijnkleur, lijngewicht, tijdsperiode en waardegrenzen zijn vrij instelbaar. Via een zoom-functie kunnen details snel naar voren gehaald worden. 2.6 Tijdstartvenster Dit venster is bedoeld voor het snel, eenvoudig en overzichtelijk toevoegen, bewerken of verwijderen van tijdstarts. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij kraangroepen of gewasbescherming. 2.5 Historische grafieken Module waarmee historische procesgegevens in de vorm van grafieken in beeld kunnen worden gebracht. Er kan een onbeperkt aantal grafieken samengesteld worden. De grafieken kunnen voorzien worden van een logische naam en opgeslagen worden. Deze zijn vervolgens vanuit de Synopta verkenner op te vragen. Voor numerieke waarden in de grafiek worden automatisch, over de gekozen tijdspanne, een aantal statistieken berekend (min, max en gem). 2.7 Instelgrafieken Bij de meeste basisinstellingen kan de waarde over de dag variëren. Variaties kunnen via de instelgrafiek ingesteld en gevisualiseerd worden. Samengestelde grafieken zijn eenvoudig te kopiëren naar andere (gelijksoortige) categorieën (bijvoorbeeld de grafiek voor Afdeling 1 naar andere afdelingen kopiëren). Door instellijnen in hetzelfde venster te koppelen blijft het tijdregime van de gekoppelde instellingen gelijk aan elkaar. In combinatie met de module My MultiMa (beschikbaar vanaf versie Multima 2015) kunnen eigen invloeden worden toegevoegd.

7 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina Invloeden in instelgrafiek Door de invloeden te betrekken bij de instellijnen voor ventilatie- en verwarmingstemperatuur is direct te zien wat de bandbreedte is waarbinnen geregeld wordt. De afzonderlijke invloeden worden middels stippellijnen ingesteld/ weergegeven en de som van de invloeden wordt begrensd door een grijs vlak. In combinatie met de module My MultiMa (beschikbaar vanaf versie MultiMa 2015) kunnen eigen invloeden worden toegevoegd. 2.8 Taakplanner Met de Taakplanner kunnen overzichten en tabellen automatisch op ieder gewenst tijdstip geëxporteerd worden. Deze functionaliteit kan gebruikt worden voor o.a. Greenformula en Let s Grow.com. In geval van een MultiMonitor configuratie kunt u de vensters zelfs over 2 of 3 beeldschermen verdelen. Zodra u een logische verzameling vensters in beeld hebt gezet kunt u deze verzameling bewaren en later met één druk op de knop weer opvragen. Zo kunt u bijvoorbeeld een verzameling vensters samenstellen voor de Verwarmingsregeling, Energiebeheer en Watergift Voor MultiMonitor is minimaal een videokaart benodigd met 2 of 3 monitoraansluitingen. Verder levert HortiMaX speciale TFT schermen met een zeer smalle rand en een luxe bureaustandaard Bedieningsgemak Naast de functionaliteit die nodig is om het klimaaten waterproces te beheersen, kent Synopta nog een aantal functies die het werken met het programma een stuk eenvoudiger maken Ondersteuning bij gebruik (help) Synopta kent twee soorten Helpfuncties: Algemene helpfunctie (F1) Helpfunctie bij regelparameters (Ctrl+F1) De Algemene helpfunctie opent de handleiding en geeft meer achtergrond informatie over het werken met Synopta. De helpfunctie bij regelparameters geeft een korte uitleg over de regelparameter waarbij de helpfunctie is aangeroepen. 2.9 Snel overzicht met meerdere beeldschermen Het moderne tuinbouwbedrijf heeft te maken met een toenemende stroom aan procesinformatie. De hoeveelheid informatie die nodig is om een juiste beslissing te nemen kan zo uitgebreid zijn dat dit niet op één beeldscherm past. Synopta heeft hiervoor dé oplossing: de Multi- Monitor. Hiermee kunt u meerdere beeldschermen omvormen tot één groot beeldscherm. Op deze manier wordt de hoeveelheid informatie die u in één keer in beeld kunt zetten, verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. En hoe meer u ziet, hoe meer u kunt doen! Bijhouden welke instellingen gewijzigd zijn In geval van een verandering aan een instelling wordt bijgehouden welke instelling veranderd is, wanneer dat gebeurd is en wie de instelling heeft veranderd. Ook mededelingen en alarmmeldingen van de procescomputer worden bewaard in dit logboek. U krijgt overzicht door de mogelijkheid de wijzigingen te doorzoeken en te sorteren. Een unieke eigenschap van Synopta is dat elk overzicht, instelvenster, instelgrafiek, historische grafiek of statistische tabel een eigen venster heeft. Deze vensters kunt u tegelijkertijd in beeld zetten.

8 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina Overzicht op de desktop door slim venstergebruik Om te voorkomen dat er een groot aantal vensters geopend worden, wordt er per Synopta onderdeel (Instelvenster, Overzicht, Grafiek of Tabeltype) één venster geopend waarin de informatie wordt gepresenteerd. De vensters in Synopta zijn voorzien van een punaise waarmee een venster op het bureaublad vastgeprikt kan worden indien men bepaalde informatie op het bureaublad wil laten staan. dat u niet lastig gevallen wordt met niet-gebruikte instellingen. Synopta biedt u die mogelijkheid. Per instelling is aan te geven of deze getoond moet worden of niet Verbergen van niet gebruikte instellingen en categorieën De HortiMaX procescomputers bevatten zeer veel instellingen. Sommige hiervan zult u niet of zelden gebruiken. Om overzicht te bewaren kunt u eenvoudig onderdelen verbergen. Op dezelfde manier kunt u een categorie verbergen. Het verbergen van instellingen (of uitlezingen) kan per gebruiker of voor alle gebruikers tegelijk. huidige venster wordt opnieuw gebruikt indien een andere regeling of grafiek wordt opgevraagd huidige venster blijft staan en de andere regeling of grafiek wordt in een nieuw venster getoond Met een druk op knop verschijnen alle verborgen instellingen weer Opmaak naar smaak Het beeld van Synopta is naar eigen inzicht en voorkeuren aan te passen. De achtergrond van het bureaublad kan naar eigen inzicht worden vormgegeven, bijvoorbeeld met het bedrijfslogo of een productfoto. Verder is de kleurstelling van Synopta Verkenner en Overzichten tot in detail zelf te bepalen Verbergen van niet gebruikte instellingen De moderne klimaatcomputer beschikt over een grote hoeveelheid instelmogelijkheden. In de praktijk worden zelden alle mogelijkheden gebruikt. Om het overzichtelijk te houden is het dan prettig

9 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina Werkbalken naar eigen inzicht aanpassen Met custom werkbalken is het mogelijk nieuwe werkbalken, die directe toegang geven tot regelingen, overzichten, grafieken, e.d., naar wens aan te maken en te veranderen Bureaublad opslaan Een bureaubladsamenstelling (geopende vensters en de positie/ grootte daarvan) kan bewaard worden onder een zelf te kiezen naam. Vensters die u bijvoorbeeld voor klimaat bij elkaar op het scherm wenst te hebben (b.v. een klimaat - instelvenster, -grafiek en-overzicht) kunt u onder de naam Klimaat opslaan. Later kunt u dan deze bureaubladsamenstelling met één druk op de knop weer opvragen Categorieën Logische namen geven en sorteren Hiermee kunt u eigen benamingen toekennen aan de standaard categorienamen in Synopta. Bijvoorbeeld afdeling 1 kan gewijzigd worden in klimaatcel 1 of kas 1. Ook kunnen de categorieën gesorteerd worden

10 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 8 3 Synopta uitbreidingsmodules Synopta Professional kan worden uitgebreid met een of meerdere van de volgende modules: Historische statistische tabellen Custom vensters, zelf overzichten creëren Symbolische overzichten creëren 3.1 Historische Tabellen Module waarmee statistische procesgegevens in de in de vorm van tabellen in beeld gebracht kunnen worden. De gebruiker kan zelf een onbeperkt aantal tabellen samenstellen en deze opslaan onder een zelf te kiezen naam. Deze zijn vervolgens vanuit de Synopta verkenner op te vragen. SynTab kent een drietal tabelvarianten. Detailtabel, voorbeeld: uurgemiddelden 3.2 Custom vensters Hiermee kunt u naar eigen inzicht nieuwe overzichten/ instelvensters creëren. Op deze manier kunt u alle uitlezingen en instellingen die van belang zijn in één venster plaatsen en later met één muisklik opvragen. Dagtabel, statistiek per dag 3.3 Symbolische overzichten Een symbolisch overzicht biedt een grafische representatie van de kasafdeling, ketelhuis of b.v. een water-unit waarin de diverse regelprocessen via afbeeldingen zijn weergegeven. Door simpelweg met de muis op een afbeelding te klikken roept men het instelvenster van het bijbehorende regelproces op. Detailtabel, voorbeeld: gegevens per minuut Er worden met SynView een aantal standaard achtergrondplaatjes meegeleverd die als achtergrond kunnen dienen voor een symbolisch overzicht. Ook kan men eigen afbeeldingen zoals foto's van uw bedrijf of plattegronden gebruiken als achtergrond in Symbolische overzichten. In een symbolisch overzicht kunt u naar eigen inzicht variabelen, symbolen en statusbalken zetten. Hiermee kunt u zelf overzichten maken

11 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 9 waarin de status van processen of de kas in een oogopslag te zien is. Aan een Symbolisch overzicht kunt u de volgende onderdelen toevoegen: Een variabele; deze toont de actuele meet- of regelwaarde of de statuswaarde. Bij een statuswaarde kan een afbeelding worden gekozen die de status weergeeft. Een afbeelding en/of een tekst waaraan u eventueel een scherm in Synopta koppelt. Als u dubbelklikt op de tekst of de afbeelding opent het gekoppelde scherm in Synopta Een gekleurd blok; dit blok geeft door middel van kleurverloop of vulling de waarde van een gekoppelde variabele weer Gebruikersrechten in Synopta Professional Gebruikersrechten geven aan wat iemand wel en niet mag op het systeem. Indien meerdere personen gebruik maken van Synopta Professional dan krijgen zij ieder een eigen toegangscode waarmee zij kunnen beschikken over hun persoonlijke voorkeursinstellingen, bijvoorbeeld de taalkeuze of welke vensters in beeld zijn. Verder kunnen gebruikers in groepen worden onderverdeeld. Deze gebruikersgroepen krijgen rechten toegewezen over het gebruik van beschikbare regelingen, standaard overzichten en categorieën. De temperatuur van de ketel kan ook via een kleur worden weergegeven (b.v. felrood bij 100 graden en blauw bij 45 graden), hetzelfde geldt voor buffervatsegmenten. De status van de ketel en CO2 (aan of uit) wordt via een groen lampje weergegeven. De raamstanden en schermstanden worden hier via een gevulde statusbalk weergegeven. Wanneer de statusbalk geheel gevuld is zal het scherm gesloten zijn of het raam geopend.

12 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 10 U kunt bijvoorbeeld een groep wel het recht geven om een regeling te bekijken (leesrechten) maar geen toestemming om iets te wijzigen (schrijven). U heeft hierbij drie mogelijkheden: Lees en schrijfrechten (groen vinkje) Alleen leesrechten (rood vinkje) Geen rechten (blanco vakje) inzicht kan verschaffen in het functioneren van het systeem. Het uitlezen en inzetten van deze informatiebronnen gaat helaas niet vanzelf. Om te kunnen profiteren van al deze mogelijkheden heeft HortiMax de Synopta Scriptcontroller ontwikkeld. De Scriptcontroller biedt de mogelijkheid om met behulp van een scripttaal functionaliteit binnen Synopta te ontwikkelen. In het script worden Synopta definities bepaald (boomstructuur, instellingen, uitlezingen, alarmen, historische gegevensopslag, etc) en kan de benodigde logica ontwikkeld worden. De scriptcontroller biedt de HortiMaX consultancy medewerkers de kans om uw specifieke wensen sneller uit te werken tot een oplossing. Zo is de Synopta Scriptcontroller al succesvol ingezet om Mod-Bus apparaten en nutriëntensoftware uit te lezen. De uitgelezen informatie kan daarna in Synopta worden geanalyseerd en wordt historisch opgeslagen. Artikelnr (Synopta Scriptcontroller) 3.5 Synopta Data Exchange web services Met deze optie maakt u optimaal gebruik van de kennis en kunde van uw werknemers op hun eigen niveau. 3.4 Synopta Scriptcontroller Steeds meer apparatuur in de tuinbouw is in staat om te communiceren via bijvoorbeeld Mod-Bus. Communicatie met apparatuur biedt de mogelijkheid tot betere aansturing en geeft gedetailleerdere informatie over het functioneren van de apparatuur. De behoefte aan gecentraliseerde informatiesystemen binnen de professionele glastuinbouw wordt steeds groter. Synopta bevat veel relevante informatie die gebruikt kan worden om processen inzichtelijk te maken, te optimaliseren en te sturen. Deze gegevens worden nu vaak handmatig overgetypt. Dit is behalve arbeidsintensief ook erg foutgevoelig. De vraag om Synopta gegevens geautomatiseerd te verwerken wordt dan ook steeds vaker gesteld. De Synopta Data Exchange web services geeft gehoor aan deze wens! De Synopta Data Exchange web services biedt de mogelijkheid om Synopta overzichten te publiceren via het JavaScript Object Notation (JSON) formaat. De JSON standaard wordt gebruikt voor het uitwisselen van datastructuren, met name in webapplicaties. Op deze manier kunnen gegevens uit de proces controllers op een geautomatiseerde wijze door een derde partij worden verwerkt. Communicatie tussen apparaten in de tuinbouw De grote kracht van Synopta is dat het deze informatie kan analyseren en de apparatuur daarmee beter kan aansturen en/of u een beter Artikelnr (Synopta Data Excange Web Service)

13 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 11 4 Synopta Profielen HortiMaX biedt verschillende licentiemogelijkheden voor de Synopta software zodat u voor uw situatie de meest gunstige configuratie kunt bestellen. De volgende profielen zijn beschikbaar: Synopta Professional, uit te breiden met diverse onderdelen Synopta Pro UltiMate, Synopta Professional een voordeelpakket met alle onderdelen op maximale aantal Synopta-Go!, speciale Synopta versie voor de HortiMaX CX500. In de licentie worden de bedieningsmogelijkheden beschreven. Iedere Synopta licentie bevat standaard de licentie voor één werkplek (Synopta werkstation licentie). 4.1 Synopta 4 Professional Synopta Professional is het basis profiel van Synopta. Synopta Professional is nodig voor de bediening van de MultiMa procescomputer. De licentie kunt u uitbreiden. Synopta Professional kan ook als uitbreiding gekocht worden bij de HortiMaX CX500. Onderdeel basis max Users 1 99 Grafieken Aantal lijnen Tabellen 1 99 Aantal kolommen 2 30 Symbolische overzichten 1 99 Aantal objecten Gebruikers overzichten 1 99 Aantal cellen Multi Venster 1 20 Web Pagina 3 99 Historische data (wk) Historische events Historische alarmen Desktop opslaan 1 1 Taakplanner 1 1 User rights Connects 1 10 CropView Webservice Scriptcontroller van Synopta Professional aangevuld met alle beschikbare objecten uit het profiel. NB: uitbreiding van gebruikers, webservice en scriptcontrollers vallen niet onder dit profiel Onderdeel basis max Users 1 99 Grafieken Aantal lijnen Tabellen Aantal kolommen Symbolische overzichten Aantal objecten Gebruikers overzichten Aantal cellen Multi Venster Web Pagina Historische data (wk) Historische events Historische alarmen Desktop opslaan 1 1 Taakplanner 1 1 User rights Connects 1 10 CropView Webservice Scriptcontroller Synopta Ultimate kan ook als uitbreiding gekocht worden bij de HortiMaX CX500. Artikenr (Synopta UltiMate) Artikenr (Synopta 4 Professional) 4.2 Synopta 4 UltiMate Synopta UltiMate is de naam van het voordelige combinatiepakket dat bestaat uit de basisuitvoering

14 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina Synopta-Go! Synopta-Go! is speciaal ontwikkeld voor de HortiMaX CX500 en wordt standaard meegeleverd Synopta-Go! kan niet los aangeschaft worden. Dit profiel kent verschillende beperkingen tenopzichte van Pro. Zo is de historische data opslag beperkt en de maximale aantallen onderdelen Onderdeel basis max Users 1 5 Grafieken Aantal lijnen Tabellen 1 20 Aantal kolommen 2 10 Symbolische overzichten 1 6 Aantal objecten Gebruikers overzichten 1 2 Aantal cellen Multi Venster Nb nb Web Pagina 3 10 Historische data (wk) 4 52 Historische events Historische alarmen Desktop opslaan 0 1 Taakplanner 0 1 Userrights Connects 1 1 CropView Webservice Scriptcontroller (Onderdeel van de HortiMaX CX500) Gebruikerslicenties Iedere HortiMaX Synopta wordt standaard uitgeleverd met één gebruiker. Op alle in het bedrijfsnetwerk aanwezige pc s (die voldoen aan de systeem eisen en toegang hebben tot de server) kan Synopta cliënt geïnstalleerd worden. Afhankelijk van het aantal gekochte gebruikers kan van één of meerdere plekken tegelijk bediend worden. 5 Netwerk configuraties De procesautomatisering op het glastuinbouwbedrijf is een bedrijfskritisch en real-time proces. De apparatuur die hiervoor gebruikt wordt maakt deel uit van de productiefaciliteiten op het glastuinbouwbedrijf en hier dient dus met grote zorg mee te worden omgegaan. De huidige ontwikkelingen in de hardware gaan snel. Om die reden zult u in dit hoofdstuk enkel richtlijnen voor de hardware aantreffen. De precieze invulling van de hardware is afhankelijk van de gekozen configuratie en de laatste stand der techniek. In dit hoofdstuk krijgt u wel een indruk van de configuraties die mogelijk zijn met Synopta. Aangezien met Synopta Professional diverse controllers aan te sturen zijn, zie ook hoofdstuk 1, zullen wij hier telkens spreken over de controller en niet over de MultiMa, of CX 500, etc. De mogelijkheden die hier beschreven zijn gaan uit van Synopta Professional en niet van Synopta Lite. Voor de mogelijkheden voor Synopta Lite verwijzen we graag naar de HortiMaX CX500 documentatie. De Synopta programmatuur bestaat uit 2 delen; de server software, en het bedieningsprogramma (client software). Het basis bedieningsprogramma kan uitgebreid worden met verschillende modules. De Synopta server software wordt samen met de Synopta bedieningssoftware geïnstalleerd op een server. Indien men op meerdere plaatsen in het bedrijf met Synopta wil werken dan kan dit via een of meerdere werkstations. 5.1 Hardware configuration Zoals gezegd vind u hier geen voorgeschreven configuratie vanwege de snelle ontwikkelingen op het gebied van de hardware. De aanbieding, aanleg en implementatie van de benodigde infrastructuur ligt mede daarom bij de ICTservicepartner. Bij het aanschaffen van de PC s wordt aangeraden de volgende richtlijn in acht te nemen: Server: PC met Microsoft Windows 7 Professional of Windows 8. Werkstation: PC met Microsoft Windows 7 Professional of Windows 8. Windows RT wordt niet ondersteund. 5.2 Meerdere gebruikers en meerdere werkplekken HortiMaX weet dat er grote verschillen zitten tussen bedrijven. Van bedrijven met maar één persoon die de procescomputer bedient tot bedrijven waarbij meerdere personen toegang hebben tot het systeem maar wel elk met andere verantwoordelijkheden en competenties. Om gebruikersrechten goed te kunnen managen maakt HortiMaX onderscheid tussen gebruikers.

15 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 13 Gebruikers rechten Synopta-Go! versus Synopta Professional Synopta-Go! maakt geen gebruik van een server, kent in de basis maar één gebruiker met een onbeperkt aantal werkplekken. Er kan met maximaal 4 gebruikers worden uitgebreid. De controllers maken deel uit van het procesnetwerk en worden door middel van de synopta server gescheiden van het bedrijfsnetwerk. Synopta biedt alle mogelijkheden om beide controllers goed te laten samenwerken. 5.5 Bediening op afstand Als er een internetverbinding beschikbaar is op het bedrijf kan Synopta ook op afstand bediend worden. Synopta Pro maakt gebruik van een server. Er kunnen meerdere gebruikerslicenties worden aangeschaft. Alle gebruikers mogen op elke werkplek inloggen. Indien de gebruiker elders al was ingelogd wordt deze automatisch afgesloten. Elke gebruiker heeft zijn eigen (beperkte) rechten. 5.3 Bediening enkele controller De meest eenvoudige configuratie is die van één Synopta server in combinatie met één controller. De Synopta Server kan dan directe verbonden zijn met de Controller. Afhankelijk van het aantal Synopta werkstation licenties kunnen meerdere werkstations ingericht worden. Hoewel de Synopta Server als buffer dient tussen het bedrijfsnetwerk en het procesnetwerk is een goede beveiliging van het netwerk van groot belang. Eigenschappen configuratie: Op de remote PC wordt een Synopta werkstation licentie (SynDesk) geïnstalleerd. Permanente verbinding. De verbindingssnelheid is minimaal 512 Kbit/s. Goede beveiligingssoftware (Firewall) Door SynDesk op een laptop met internetmogelijkheid te installeren heeft u altijd toegang tot uw bedrijf Bediening meerdere bedrijven De Synopta Server is ook het verbindingspunt tussen het procesnetwerk en het bedrijfsnetwerk. 5.4 Bediening meerdere controllers Met behulp van bediening op afstand behoort bediening van meerdere bedrijven vanaf een centrale werkplek ook tot de mogelijkheden. Synopta Professional kan ook meerdere controllers aansturen. Bijvoorbeeld de MultiMa en de Aqua CX300.

16 Productbeschrijving Synopta 4 Pagina 14 De onderstaande HortiMaX procescomputers en functionaliteit zijn met de introductie van Synopta 4 uitgefaseerd. In dit geval worden DSL internetverbindingen en VPN gebruikt om de bedrijven permanent en veilig met de centrale bedienings -PC te verbinden. Clima 500 Aqua 500 FertiMiX 400 FertiFill KeBuS FC Syn Calc EnergieManager softcontroller CO2 Manager softcontroller (een product in prototype-fase) Cluster Controller softcontroller (klantspecifieke applicatie, geen standaardproduct) Newton ValveLink (klantspecifieke applicatie, geen standaardproduct) Migratie van Synopta 1 naar Synopta 4 Het bedienen van meerdere bedrijven kan op 2 manieren; 6 Ondersteuning controllers De volgende HortiMaX controllers kunnen met Synopta 4 worden bediend. Computer/ softcontroller Vanaf versie MultiMa 5.1 CX Clima 300 Aqua Aqua CX VitaLite 2.1 VitaLite CX Fertimix-Go! 1.0 ProDrain 2.1 FertiFill CX 2.0

Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing Ridder Synopta

Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing Ridder Synopta Solutions for Controlled Environment Agriculture Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing Ridder Synopta NL 201806 ridder.com Alle technologie in één dashboard Ongeëvenaarde

Nadere informatie

HortiMaX Synopta Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing

HortiMaX Synopta Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing HortiMaX Synopta Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing Alle technologie overzichtelijk in één dashboard Ongeëvenaarde mogelijkheden Meest gebruiksvriendelijke automatiseringsoplossing

Nadere informatie

HortiMaX Synopta Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing

HortiMaX Synopta Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing HortiMaX Uw persoonlijke dashboard voor doeltreffend inzicht en maximale kassturing Alle technologie overzichtelijk in één dashboard Ongeëvenaarde mogelijkheden Meest gebruiksvriendelijke automatiseringsoplossing

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties 2 Supportdesk Pro Introductie Inhoudsopgave I Supportdesk Pro 3 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze... 3 II Zaken 4 1 Introductie... 4 2 Zaken beheren... 4 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 4 Verwerken...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

Handleiding Coligo Connect installatie en gebruik

Handleiding Coligo Connect installatie en gebruik Handleiding Coligo Connect installatie en gebruik Version 1.0 Content 1. Inleiding... 3 1.1 Introductie... 3 2. Installeren en in gebruik nemen van Coligo Connect... 3 2.1 Downloaden... 3 2.2 Installeren...

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8

Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Point2Share handleiding eindgebruikers Window 8 Wat is Point2Share? Met Point2Share kunt u eenvoudig vergaderingen bijwonen georganiseerd door uw bedrijf waarbij u gebruik maakt van uw Windows 8 tablet

Nadere informatie

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Gebruik en instellingen... 12 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure...

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure... 1. Inleiding... 1 1.1. Installatieprocedure...2 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3 1.2. Licentieprocedure...8 1.2.1. Introductie... 8 1.2.2. Evaluatielicenties... 8 1.2.3. Het bestellen van een

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden.

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. 884.467-00 Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. Intergas Verwarming BV Europark Allee 2 Postbus 6 7740 AA Coevorden t (0524) 512 345 f (0524) 516 868 e info@intergasverwarming.nl i

Nadere informatie

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010 Terminal Services Dit document beschrijft hoe op afstand kan worden ingelogd op een Terminal Server. Lees dit document zorgvuldig, voordat u voor het eerst hiervan gebruik maakt! Isaeus Solutions Tel:

Nadere informatie

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen Monitoring SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat 19 2741SV Waddinxveen 1 Inhoudsopgave Monitoring...3 Introductie...3 Netwerkcomponenten...4 Back-up...4 Discovery...4 Poller...5 SNMP-traps...5 Maintenance...5

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

Coligo conne ct. Gebruikershandleiding

Coligo conne ct. Gebruikershandleiding Coligo conne ct Gebruikershandleiding Content 1. Inleiding... 3 1.1 Introductie... 3 2. Installeren en in gebruik nemen van Coligo Connect... 3 2.1 Downloaden... 3 2.2 Installeren... 3 2.3 Inloggen...

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Opstarten/instellen Sportlink Bond

Opstarten/instellen Sportlink Bond Opstarten/instellen Sportlink Bond Inhoud 1.1 Inloggen... 2 1.2 Instellen voorkeursseizoen en voorkeur waterpolo... 3 1.3 Menustructuur... 4 1.4 Overzichten: Tabellen... 5 1.5 Overzichten: Kolominstellingen

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Copyright 2011 FP-Ruys. FP-Ruys kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enig fout in deze handleiding of verkeerd

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding Planmonitor wonen

Handleiding Planmonitor wonen Handleiding Planmonitor wonen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Systeemeisen 3. Toelichting per onderdeel 3.1 Opstarten en inloggen 3.2 De onderdelen van het venster 3.3 Plannen zoeken 3.3.1 (eenvoudig) zoeken

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten.

Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. Werking van de Office Connector, en het oplossen van fouten. De Office Connector zorgt ervoor dat de Microsoft Officeomgeving gebruikt kan worden als ontwerp en genereeromgeving voor documenten waarbij

Nadere informatie

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig:

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig: NBC Benchmark Verkoop informatie naar NBC Benchmark Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 20 februari 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 29 juni 2012 Definitief Carol Esmeijer Taakplanner

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Net2 Entry configuration utility

Net2 Entry configuration utility Entry configuration utility Overview Net2 De Net2 Entry configuration utility kan worden gebruikt om de instellingen die zijn opgeslagen in de Net2 Entry modules vanaf 1 centraal punt te bekijken en bewerken.

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken 2 Windows bijwerken Windows Update Microsoft heeft voor haar Windows-klanten een uitstekende service op internet staan: de website Windows Update. Op deze website kunt u eenvoudig aan de meest recente

Nadere informatie

ViSoft Premium. Nieuw in Update 2011-2 1 NIEUWE FUNCTIES. worden dan automatisch alle profielen vervangen en in 3D getoond.

ViSoft Premium. Nieuw in Update 2011-2 1 NIEUWE FUNCTIES. worden dan automatisch alle profielen vervangen en in 3D getoond. ViSoft Premium Nieuw in Update 2011-2 1 NIEUWE FUNCTIES 1.1 SCHLÜTER PROFIEL-VARIATIES worden dan automatisch alle profielen vervangen en in 3D getoond. De verbeterde manier om profielen te selecteren

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015

Handleiding Opslag Online Client voor Windows. Versie maart 2015 Handleiding Opslag Online Client voor Windows Versie maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van de software 4 2.3 Installeren van

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Quick reference Smartflow App

Quick reference Smartflow App Het opstarten van de app 1. Open de smartflow app. 2. U wordt gevraagd om een domein naam in te vullen. Vul de domein naam in die u heeft gekregen van 88degrees. 3. Log in met u inloggegevens. Het hoofd

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Voor externe toegang tot de werkplek zijn een aantal zaken vereist: 1. Open Internet Explorer en ga naar de website:

Voor externe toegang tot de werkplek zijn een aantal zaken vereist: 1. Open Internet Explorer en ga naar de website: Index Externe Toegang Windows 7/8/8.1... 2 Externe Toegang Windows 10/10.1... 5 Externe Toegang MAC OS X... 8 Instructie verkrijgen van een Token code...11 Externe Toegang eerste gebruik Windows 7/8/8.1...13

Nadere informatie

Via het venster Vormgeving en persoonlijke instellingen kun je je Persoonlijke instellingen aanpassen:

Via het venster Vormgeving en persoonlijke instellingen kun je je Persoonlijke instellingen aanpassen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Persoonlijke instellingen Via het venster Vormgeving en persoonlijke instellingen kun je je Persoonlijke instellingen aanpassen: Het thema wijzigen Hier kun je een ander thema

Nadere informatie

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 20-2-2017 Versie 2.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Rapportagesmodule... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Multi-user module 5.5

Multi-user module 5.5 Handleiding Multi-user module 5.5 Versie Datum 1.1 27-2-2012 Multi-user 5 LogiVert 1 Wat is de Multi-user module en wat kan ik er mee doen? De multi-user module is een gebruikerslicentie waardoor er 5

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Handleiding XL Food. Installatie patch

Handleiding XL Food. Installatie patch Handleiding XL Food Installatie patch Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 BASISINSTELLINGEN VOOR INSTALLATIE VAN EEN PATCH... 4 3 INSTALLATIE VAN EEN PATCH... 5 4 ENKELE BELANGRIJKE PUNTEN...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding V.W1.0

Gebruikershandleiding V.W1.0 Gebruikershandleiding V.W1.0 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Nr. Inleiding 3 1. Inloggen 4 2. Configuratie 6 3. Zones 7 4. Gebruikersgroepen 8 5. Tijdzones 9 6. Abonnementen 10 7. Modules 11 8. Gebruikers

Nadere informatie

Handleiding theocms2 K.U.Leuven - Faculteit Godgeleerdheid Stijn Van Baekel 1/19. - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/

Handleiding theocms2 K.U.Leuven - Faculteit Godgeleerdheid Stijn Van Baekel 1/19. - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/ Stijn Van Baekel 1/19 - HANDLEIDING CMS2 - http://theo.kuleuven.be/ laatste aanpassing: 08/10/2008 Stijn Van Baekel 2/19 Index Index... 2 Inleiding... 3 1. Tonen van pagina s... 4 2. Beheer van pagina

Nadere informatie

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS Inleiding. Het komt vaak voor dat iemand thuis meer dan 1 computer heeft, bijvoorbeeld een desktop computer en een laptop. Denk maar eens aan de situatie dat

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Handleiding Glashart Media Android applicatie

Handleiding Glashart Media Android applicatie Handleiding Glashart Media Android applicatie Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer, slaapkamer)

Nadere informatie

Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten.

Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten. Document Management System Aanvullende instructies voor het koppelen van documenten en het raadplegen ervan vanuit boekingen en lijsten. Rel. 90-08 Inaras N.V. WWW.OCTOPUS.BE DOCUMENT MANAGEMENT SYSTEM

Nadere informatie

VIVA2.0. Opstarten. VIVA2.0 Opstart instructie

VIVA2.0. Opstarten. VIVA2.0 Opstart instructie Opstarten VIVA2.0 VIVA2.0 Opstart instructie CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl Voorwoord Beste Viva gebruiker,

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Handleiding Update PM-Record 8 naar 9

Handleiding Update PM-Record 8 naar 9 Handleiding Update PM-Record 8 naar 9 Pro Management biedt de nieuwe versie van een totaaloplossing aan Voor alle kantoorprocessen, behalve de boekhouding en salarisverwerkingen, beschikt u over een geïntegreerde

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

iphone app - Roll Call

iphone app - Roll Call iphone app - Roll Call Roll Call - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

Eindgebruikershandleiding Jira

Eindgebruikershandleiding Jira Eindgebruikershandleiding Jira Datum: 19-11-2012 Auteur: ing. N. Jonathans Versie: 2.1 Green Valley heeft als missie software te ontwikkelen waardoor de burger en het bedrijfsleven nog prettiger en makkelijker

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

1. Laad de software voor de camera van op het menu

1. Laad de software voor de camera van  op het menu 1. Laad de software voor de camera van www.overmax.eu. op het menu producten, selecteer RTV, dan IP camera s en uw camera model. Dan subpagina Product selecteer de [HELP] - klik op de grijze pijl symbool

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Simulatiemodel lichtuitstoot. G.L.A.M. Swinkels

Gebruikershandleiding Simulatiemodel lichtuitstoot. G.L.A.M. Swinkels Gebruikershandleiding Simulatiemodel lichtuitstoot G.L.A.M. Swinkels 2009 Wageningen, Wageningen UR Glastuinbouw Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MJK Link 2.15 Index

Gebruikershandleiding MJK Link 2.15 Index Gebruikershandleiding MJK Link 2.15 Index 1 Inleiding 2 Opstarten MJK link 2.15 3 Keuze van Hardware 4 Set-up van een nieuw processcherm. 5 Instellen communicatie 6 Bestand openen 7 Verbinding maken met

Nadere informatie

Deze handleiding is geschikt voor gebruikers van Rekeningbeheren.nl en S4Dunning. Rekeningbeheren.nl is de basis applicatie voor het uitvoeren van acties in batches en kan worden gezien als de lite versie

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015 Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL Handleiding mijnklas.nl Maart 2015 Inhoud 1 Voorbereiding ICT-coördinator 2 1.1 Inloggen 2 1.2 Toevoegen leerkrachten en leerlingen 3 1.3 Leerstofaanbod

Nadere informatie

iphone app - Timesheet

iphone app - Timesheet iphone app - Timesheet Timesheet - iphone app Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

Handleiding Express-omgeving esight Versie 2013.x. Handleiding Express-omgeving esight Datum: December 2013 Parkstad Energiediensten B.V.

Handleiding Express-omgeving esight Versie 2013.x. Handleiding Express-omgeving esight Datum: December 2013 Parkstad Energiediensten B.V. Handleiding Express-omgeving esight Versie 2013.x Handleiding Express-omgeving esight 1 Inhoud Inloggen...3 Express Menu...4 Verbruik...5 Data Analyse...7 Kostenanalyse...9 Alarmen... 11 Alarm instellen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op ipad. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Pulse Secure installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Pulse Secure Pagina 6 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv

ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Inleiding: Hartelijk welkom als correspondent van Bakkeveen.nl In deze handleiding vind je de instructie hoe je zelf informatie op de site van Bakkeveen kunt plaatsen.

Nadere informatie

Documentatie gereedschapbeheer android applicatie. GB Inspect. Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect - 1

Documentatie gereedschapbeheer android applicatie. GB Inspect. Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect - 1 GB Inspect Handleiding Gereedschapbeheer android applicatie GB Inspect Datum: 10 september 2014 Behorende bij app versie 1.1.5-1 1. Inleiding De Gereedschapbeheer.nl app is bedoeld voor het inspecteren

Nadere informatie

Handleiding Standalone-installatie NIEUWE DIAS-VERSIES OP WINDOWS PC

Handleiding Standalone-installatie NIEUWE DIAS-VERSIES OP WINDOWS PC Handleiding Standalone-installatie NIEUWE DIAS-VERSIES OP WINDOWS PC Oktober 2015 Hoofdstuk 1, Standalone-installatie nieuwe Dias versie op Windows PC Inhoud 1 Standalone-installatie nieuwe Dias versie

Nadere informatie