VERNIEUWDE WEBSITE Kolster BV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERNIEUWDE WEBSITE Kolster BV"

Transcriptie

1 TEELTBEGELEIDING WK 3 (20 januari 2017) VERNIEUWDE WEBSITE Kolster BV Met ingang van vandaag is onze vernieuwde website live gegaan. Onze gehele nieuwe catalogus en ander foldermateriaal kan hier nu ook gedownload worden. Tevens zal Kolster BV zich ook meer richten op social media. Kortom een actieve site!!! We hopen dat de nieuwe site bij u in de smaak zal vallen! ONKRUID (aanvulling op strategie) Er zijn veel vragen over onkruidbestrijding en het blijft ook lastige materie.. Wat is nu de beste strategie? Hier nog een aantal tips: Kerb Nu goed toepasbaar, vrij zacht middel. Pakt met name gras goed aan! Spuiten bij een temperatuur van 5 graden en het mag iets vochtig zijn. Kan goed over de meeste heesters en Pioenen Chloor ipc Spuiten in absolute winterrust en bij mooi winterweer (niet in regen of regen kort na toepassing) zeer mooi middel om muur en klein onkruid mee op te ruimen. Spuit dit dus nu alleen op planten in rust, spuit het niet meer over pioenen als deze reeds boven komen of neuzen zichtbaar zijn! Kerb en Chloor kan eventueel gemengd worden, pas dan de dosering naar beneden aan. Linuron (Afalon) Bodemherbicide met wat contactwerking, kan nu over de meeste heesters heen worden gespoten, mits in rust. Ruimt ook bestaande kleine onkruiden op. Butisan Werkt als kiemremmer dus voorkomt onkruid, maar ruimt niks op! Dit middel kan nog laat worden gespoten over de plant, dus spuit het liever niet nu, gebruik dit eind februari of maart om er zolang mogelijk werking van te hebben. Wat nu te doen? Voorbeeld: Redelijk schoon perceel met sneeuwbes en rozenbottels: Nu spuiten met Kerb en eventueel Chloor ipc. In maart nogmaals Butisan Hypericum, nog redelijk groen, weinig onkruid: Nu Kerb, maart Butisan. Dit jaar kan nu eventueel Chloor ipc ook, daar we veel koude nachten hebben gehad.

2 Hypericum, redelijk groen, wel wat onkruid: Nu Kerb, eventueel Linuron (In rust!!!). Maart Butisan. Dit jaar nu Chloor ipc ook mogelijk! Vervolg voorbeelden: Pioen, neuzen zichtbaar: Nu Kerb, geen chloor meer! Eventueel mengen met liter Linuron. Eventueel kan later nog wat Goltix worden gespoten. Pioen, neuzen niet zichtbaar: Nu zsm Kerb+Chloor IPC Later Goltix. Na uitlopen maar voordat blad uitvouwt 0.5 liter Linuron/ha. Let op: Dit jaar lijkt Chloor IPC ons nu mogelijk op pioenen en ook op diverse andere gewassen als Hypericum etc.!! Kijk goed naar uw gewas!!!! Ook voor Linuron moet het gewas echt in rust zijn. Benut de juiste gunstige omstandigheden en let op onze voorlichting!!!!! ILEX VERTICILLATA Nu is de tijd om rond te steken zorg dat de kluit in verhouding is met de plant: Ilex rondsteken:

3 DRAINAGE Denk er ook aan uw drainage (voor zover van toepassing) eens in de 5-10 jaar eens door te laten spuiten. KALK Ook voor (onderhouds) bekalking is het nu de tijd, let er goed op welke kalk voor u de juiste is: Dolokal, zit ook magnesium in, handig als u dit ook moet strooien. Poedervorm Dologran, gelijkend op dolokal, echter gekorreld daardoor langzaam opneembaar! Emkal, kalk in poedervorm. Zeewierkalk/groenkalk, korrelvorm, tast organische stofgehalte niet aan in tegenstelling tot de andere bovenstaande kalkvormen, gebruik dus op gronden met een lage organische stof liever deze kalk. CALCIUM GEVEN OP GRONDEN MET HOGE PH: Hier kan dus niet met kalk worden gewerkt omdat het de ph dan nog verder omhoog brengt. Gebruik dan gips, echter ga wel voor tuinbouwvormen die zacht voor gewassen zijn! ZOUTEN In tunnels en kassen kan een zoutophoping ontstaan door een verminderde watergift in combinatie met het gebruik van kunstmest. Spoel een leeg perceel in de kas een aantal keer goed door met water om het zout uit te spoelen. Een perceel waar planten staan kan ook te zout worden, echter dit is minder makkelijk te spoelen zonder de wortels te beschadigen. U kunt, als er een te hoog gehalte aan zouten is, het beste wat meer water gaan geven als het gewas ook water gebruikt; dus bij flinke groei. ORGANISCHE STOF Zorg ervoor dat het organische stofgehalte van de bodem op peil blijft. Kies voor producten met een hoog percentage effectief organische stof (e.o.s.) in relatie tot de gehalten fosfaat en stikstof. De maximale hoeveelheid organische mest die u mag aanvoeren, wordt beperkt door de gebruiksnormen uit het mestbeleid. Veel organische meststoffen, zoals drijfmest en kippenmest, leveren in verhouding te weinig e.o.s. In bijvoorbeeld champost en compost is de verhouding tussen e.o.s. en fosfaat en stikstof veel gunstiger. Let er wel op dat het gebruik van champost en champignonmest zeer ph verhogend kan werken en ook scherp kan zijn vlak voor het planten van jong plantmateriaal. Breng nooit een laag champignonmest aan tussen de planten zonder dat dit ingewerkt wordt!

4 BEMESTING (algemeen) Elke meststof en gewas vraagt een ander tijdstip van toedienen, indien nodig kunt u hierbij zien wanneer u wat moet geven: Kalk Kalk kunt u geven in de vorm van Emkal of Dolokal, deze meststoffen werken langzaam en zijn moeilijk opneembaar; u moet ze daarom vroeg geven (januari). Dolokal bevat ook magnesium, handig als u dit ook moet geven. Dologran is de korrelvorm, dit raden wij af! De opname en werking van deze vorm van kalk is zo langzaam dat het zij het doel voorbij schiet. Het gebruik van bovenstaande kalkvormen tast het organische stofgehalte van de grond aan, pas het dus niet toe op gronden waar al een laag organische stof gehalte is. Een goed alternatief is zeewierkalk, deze kalk is gekorreld (makkelijk strooibaar) en goed opneembaar voor de plant, groot voordeel is dat deze kalkmeststof het organische stofgehalte niet aantast! Ook kunt u met minder kalk uit de voeten aangezien de opneembaarheid veel sneller en beter is. OP gronden met een hoge ph waar toch kalk nodig is kan men beter gips gebruiken (zie hierboven) Fosfaat Fosfaat kunt u geven met Superfosfaat (20% fosfaat) of tripelsuperfosfaat (45% fosfaat) Dit kunt u geven in maart Kali Kali kunt u geven in de vorm van patentkali (30% kali), deze meststof werkt traag, strooi dit in februari- maart. Patentkali bevat 10% magnesium, dit kunt u in mindering brengen op de magnesiumgift. Een andere optie is zwavelzure kali (50% kali) dit is snel opneembaar, geef dit pas in april. Gebruik van landbouwkali zoals Kali 60 raden wij ten zeerste af aangezien dit chloorhoudend is! Stikstof Dit pas geven in het groeiseizoen, dit is afhankelijk van het gewas. In de meeste heesters geven we het vanaf half april (afhankelijk van het weer), in pioenen starten we eerder aangezien het gewas eerder bloeit. Geef de giften op lichtere gronden verdeeld over het groeiseizoen. Meestal wordt Kalkammonsalpeter gebruikt. Voorjaarsbloeiende heesters (deels) pas na de oogst bemesten met kalkammonsalpeter. Magnesium Geven in de vorm van Kieseriet (25% magnesium), geef dit in maart. Bij Pioenen kan dit eerder. Als u grote giften magnesium moet geven, verdeel dit dan over 2 a 3 giften over het seizoen.

5 IPM ESSEN Van dinsdag 24 januari t/m vrijdag 27 januari zullen we weer aanwezig zijn op de IPM te Essen, vandaag denkelijk wel de belangrijkste bloemen en plantententoonstelling in Europa. Peter, Roel, Wouter en Robert-Jan zullen aanwezig zijn. De openingstijden zijn van 9 tot uur en u vindt ons weer in Hal 2 (stand 2E31) REISVERSLAG USA (week 2) Afgelopen week was uw schrijver in de USA, met name voor de belangrijkste boomkwekerijtentoonstelling daar: Mants in Baltimore. De bloemisterij is eigenlijk over het algemeen erg kleinschalig in de USA in tegenstelling tot hier. We hebben de grootste teler van Noord Amerika als (goede) klant en maken ons om de rest maar niet al te druk, daar de aantallen klein zijn en fysieke export sowieso erg moeilijk is, daar de USA inspectie gewoon ronduit de meest onredelijke van de wereld is, alhoewel wij overigens moeten zeggen dat mede door onze verantwoordelijke mensen hier wij de laatste jaren helemaal niet mogen klagen. Net zoals de IPM is de tentoonstelling niet op de meest gunstige tijd om wat te laten zien qua bloeiende producten. Uw schrijver heeft overigens 2/3 van de show niet gezien, daar er een drukke agenda met afspraken met klanten was. Maar het is uitermate gunstig om in korte tijd met veel klanten en potentiele klanten te spreken. Voor alle duidelijkheid: we hebben een groeiende pot-, tuin- en terrasplanten veredeling waarvoor in de USA erg veel belangstelling is.

6 Foto: Mants, Baltimore Hierna mocht uw schrijver nog een presentatie/meeting houden voor kopers van snijhortensia s in Orlando; het walhalla van de pretparken met uiteraard Disneyland als hoogtepunt. Daar er zondag tijd over was heb ik een park (Seaworld) bezocht met de gedachte dat dit gezien de naam- een minder pretpark gehalte zou hebben. Maar neen, er was een klein aquarium en voor de rest was het ook gewoon een pretpark en dat is niet echt mijn ding in de USA, eten kan je overal: vette hap met plastic vorkjes en messen en als drankjes hebben ze voornamelijk een grote bak cola of iets aanverwants. Wel moet ik zeggen dat er prachtige dolfijnen- en andere shows waren, daar zijn de Amerikanen echt wel heel erg goed in!!! Geheel Orlando staat in het teken van pretparken en vermaak, je moet wel een dikke portemonnee meenemen overigens. Hotels, entrees, taxi s, drank en eten zijn er (vooral voor de toerist) peperduur. Bij het bestellen van bijvoorbeeld een glaasje wijn van 9-13 euro moet men dan eigenlijk ook nog ca. 15 tot 50 % tip geven: dit is de gewoonte daar omdat de bediening slechts voor ca. 2,50 dollar per uur rondloopt en het dus eigenlijk van de tips moet hebben om een redelijk inkomen te hebben. Foto s: impressie Orlando.

7 PRIJSPRAATJE Het is nu een tijd met betrekkelijk weinig aanvoer vanuit Nederland. De sneeuwbal (Viburnum) is wel begonnen en Exogorda zal er ook wel wat op de markt komen binnenkort. Uiteraard is er wat import van hortensia (de prijsvorming is niet echt te achterhalen, daar soorten slechts door één kweker worden aangevoerd en ze dan niet worden weergegeven. Opvallend is de meer dan uitstekende prijsvorming van nu nog geveilde Ilex verticillata in goede kwaliteit: Dit doet tussen de 2 en 3 euro. Oorzaak is waarschijnlijk de toenemende vraag uit China voor het Chinese Nieuwjaar (rond begin februari meestal). In China willen ze rood, andere kleuren zijn niet aan de orde. Het is echter wel de kunst om nu takken te leveren die nog harde bessen hebben, anders zal het transport uitmonden in een drama. Met deze (zeg maar) dubbele prijsvorming wordt koelen een optie, wij doen dit altijd voor de IPM tentoonstelling en hebben daar al enige jaren superkwaliteit staan. Het is een kwestie van op de juiste tijd knippen en op de juiste manier koelen, men kan ze dan zelfs goed houden tot de moederdag in mei!! Importhypericum doet op dit moment rond de 18 cent. De eerste Pioenen van dit jaar doen maar liefst rond 2,40 Viburnum opulus Roseum gaat deze week voor rond de 77 cent weg. Forsythia zit de laatste jaren ook weer in de betere hoek met nu rond de 68 cent, ook hier is het Chinese Nieuwjaar een belangrijke factor.. Ins en outs besluiten en activiteiten Ctgb in 2016 (bron: Ctgb) Het Ctgb nam in besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 61 voor biociden. Van de gewasbeschermingsmiddelen werd gemiddeld 86% toegelaten en 14% afgewezen of teruggetrokken. Bij 63% van de aanvragen zijn voor de honorering nog wijzigingen aangebracht. Van de biociden is 80% toegelaten en 20% afgewezen of teruggetrokken. In 38% van de aanvragen zijn voor de honorering nog wijzigingen aangebracht. Het Ctgb ziet dat in toenemende mate innovaties bijvoorbeeld in toedieningstechniek nieuwe kansen en oplossingen bieden. De regelgeving is daar echter vaak nog niet op ingericht. Nu de industrie, gebruikers en ontwikkelaars steeds meer met slimme innovatieve oplossingen komen, is het belangrijk dat de bestaande regelgeving de ruimte biedt om de veiligheid van mens, dier en milieu ook met de laatste stand van de techniek te borgen. Ctgb-directeur Luuk van Duijn: Innovatieve oplossingen die zowel recht doen aan de veiligheid van mens, dier en milieu, als aan verantwoord, bedrijfseconomisch gebruik veranderen het decor rond ons werk. Het Ctgb slijpt zijn beoordelingssystematiek bij, en probeert innovatieve oplossingen de ruimte te geven die ze nodig hebben om de veiligheid en effectiviteit te verhogen. In die zin hoeft bijvoorbeeld ook het afwijzen van middelen geen inperking van het middelenpakket te betekenen. Zo werd het gebruik van imidacloprid houdende gewasbeschermingsmiddelen verboden, tenzij een teler kan aantonen zijn afvalwater te zuiveren met tenminste 99,5%. Inmiddels zijn er verschillende producenten die een zuiveringsinstallatie aanbieden die hiervoor geschikt is. Ook zijn de eerste experimenten in voorbereiding met gesloten kassen waaruit helemaal niet wordt geloosd.

8 IPM-pilots Het Ctgb neemt ook deel in de projectgroep voor pilots binnen de gewasbescherming met Integrated Pest Management onder regie van LTO. Bijvoorbeeld naar de pleksgewijze toepassing van een correctiemiddel, het uitproberen van een aantal biologische middelen met proefontheffingen en saldering van de te behalen milieuwinst door bijvoorbeeld vroeg in het groeiproces van een gewas lokaal bij een beginnende plaag stevig in te grijpen, waardoor uiteindelijk netto voor de teelt minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. GPS-technieken kunnen de pleksgewijze toediening garanderen en administreren, de bestaande regelgeving biedt daarvoor echter nu nog onvoldoende ruimte. Green Deal Het Ctgb is één van de deelnemers van de Green Deal. In dat kader liet het Ctgb inmiddels 6 nieuwe, groene gewasbeschermingsmiddelen toe en voor één middel loopt nog een zienswijzeprocedure. Daarnaast werden er 3 laag-risicomiddelen toegelaten. Aan Green Dealmiddelen worden voor veiligheid en milieu dezelfde eisen gesteld als aan chemische middelen. Voor het beoordelingscriterium werkzaamheid worden nu echter minder zware eisen gesteld, om zo verantwoord ruimte te geven aan milieuvriendelijke innovaties. Het Ctgb organiseerde in het voorjaar een workshop om hier in heel Europa afspraken over te maken en deze ontwikkeling goed in te bedden in de bestaande regelgeving. De Green Deal liep eind 2016 af, maar het Ctgb houdt zijn Green Team in stand, om de opgedane ervaring maximaal te blijven gebruiken bij toekomstige groene aanvragen. Aangroeiwerende verven In het biocide toelatingsbeleid is voor aangroeiwerende verven afgesproken dat op pleziervaartuigen tot 24 meter verven gebruikt moeten worden die voldoen aan de strenge milieueisen voor zoet water. Met een grens op 24 meter omvat je vrijwel de hele vloot aan particuliere schepen. Met de aanstaande harmonisatie in Europa ontstaat zo een grote markt voor aangroeiwerende verven met een geringe milieubelasting. Innovatieve ondernemers kunnen hierop inspelen en hiervoor specifieke producten ontwikkelen. Rodenticiden Voor de bestrijding van ratten met rodenticiden is een systeem van Integrated Pest Management (IPM) geïmplementeerd. Rodenticiden moeten vanwege de risico s voor het milieu, alleen met de grootste terughoudendheid worden gebruikt. De biocidenverordening biedt wel ruimte ze als uiterste redmiddel te gebruiken en het Ctgb heeft besloten gebruik ervan in te bedden in een IPM-systeem. In zijn benaderingswijze is IPM innovatief. De opzet verandert van bestrijden naar voorkomen. Naast reductie van het gebruik van rodenticiden, leidt dit bij bestrijders ook tot een nieuwe manier van werken en denken over beheersing van plaagdieren

9 Veiling Rhein-Maas boekt 364 miljoen euro omzet Veiling Rhein-Maas de enige bloemen- en plantenveiling in Duitsland haalde voor het boekjaar 2016 een omzet van ca. 364 miljoen euro. Dat komt overeen met een groei van vier procent in vergelijking met het jaar daarvoor en kwam in het bijzonder door de gestegen middenprijzen van bloemen en planten tot stand. Door dit goede resultaat heeft de per 1 januari jl. benoemde tweekoppige directie van het bedrijf, Uwe Bedenbecker en Marc Schax, er het volste vertrouwen in, de ingeslagen groei ook in 2017 voort te kunnen zetten: Wij zien ernaar uit, samen met de aanvoerders, de klanten en de medewerkers van Veiling Rhein-Maas, de toekomstige uitdagingen bij de verkoop van bloemen en planten aan te gaan alsook de marktplaats verder te ontwikkelen, aldus Marc Schax. Omzetgroei bij alle verkoopkanalen De positieve ontwikkeling van de omzetten, die middels de veiling behaald konden worden, is in het bijzonder ten opzichte van de over het algemeen eerder teruglopende tendens van de veilingklokken zeer heuglijk te noemen. Tot de veiling behoren tevens de digitale inkoopmogelijkheden Kopen-op-Afstand (KOA) en klokvoorverkoop. Daarnaast is de aanvullende inkoopbemiddelingsafdeling van het bedrijf, klokservice, een belangrijke motor geweest voor de groei van de gehele marktplaats het afgelopen jaar. Dankzij de grote belangstelling van klanten kon dit verkoopkanaal een groei van een percentage in de dubbele cijfers realiseren. Een moeilijk jaar 2016 kon Veiling Rhein-Maas vooral bij de productgroepen gerbera, bolbloemen en primula s, waarvoor op de gehele markt een hoge prijsdruk heerste, optekenen. Nieuwe klanten met hoge omzet Op de marktplaats in Straelen-Herongen kopen rond klanten regelmatig in en kiezen uit een breed assortiment aan bloemen en planten. In totaal konden we 57 nieuwe klanten in 2016 inschrijven, die de koopkracht en de vraag aan de veilingklokken versterken en op de eerste plaats groothandel en tuincentra zijn. Onze nieuwe klanten met hoge omzet kopen onder de streep veruit meer bij Veiling Rhein-Maas in dan de kleinere klanten, die het afgelopen jaar voor andere inkoopwegen hebben gekozen of die hun bedrijfsactiviteiten hebben beëindigd. Daarmee draagt het succesvolle werk van onze afdeling relatiebeheer, die o.a. voor de acquisitie van nieuwe klanten verantwoordelijk is, in hoge mate bij aan deze groei van de marktplaats, licht Uwe Bedenbecker toe.

10 Succesverhaal klokvoorverkoop Een andere belangrijke bouwsteen van de positieve ontwikkeling op Veiling Rhein-Maas is het digitale verkoopkanaal klokvoorverkoop. Dit verkoopkanaal biedt aanvoerders van de marktplaats de mogelijkheid, een gedeelte van hun aangevoerde producten vóór de veiling tegen een vooraf vastgestelde prijs online aan te bieden. Marc Schax legt uit: Wij hebben klokvoorverkoop in januari 2016 ook voor snijbloemen vrijgegeven en onze oorspronkelijke doelstelling voor dit verkoopkanaal is dit jaar bijna verdrievoudigd. Voor 2017 zijn wij van plan het aanbod verder uit te bouwen en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem te verbeteren. Daarnaast willen we Vorabzustellung realiseren, wat inhoudt dat via klokvoorverkoop gekochte monsterpartijen potplanten vóór de bij de veiling gekochte producten worden afgeleverd. Het jaar 2017 Begin 2017 organiseerde Veiling Rhein-Maas de klanten- en aanvoerdersdag, waarbij de nieuwe directie meer dan 400 gasten in de afmijnzaal kon begroeten. Op deze bijeenkomst werd de megatrend duurzaamheid als succesfactor in onze branche voorgesteld. Met dit thema zal Veiling Rhein-Maas zich ook in 2017 verder gaan bezighouden, te beginnen met een aanvulling op ons assortiment door de verkoop van Fairtrade gecertificeerde rozen vanaf januari. Naar aanleiding van de resultaten van het vorig jaar gehouden klantenonderzoek staat voor het logistieke proces gepland, het aantal verdeelfouten te verminderen en het afleverproces te verkorten. Verder zullen wij ook dit jaar onze belangrijke rol als schakel tussen klanten en aanvoerders weer innemen, bijv. door de organisatie van twee bijeenkomsten van Together Active, aldus Uwe Bedenbecker over enkele van de belangrijkste activiteiten van de veiling voor 2017.

Benut de juiste gunstige omstandigheden en let op onze voorlichting!!!!!

Benut de juiste gunstige omstandigheden en let op onze voorlichting!!!!! TEELTBEGELEIDING WK 3 (19 januari 2018) ONKRUID (aanvulling op strategie) Er zijn altijd veel vragen over onkruidbestrijding en het blijft ook lastige materie.. Wat is nu de beste strategie? Hier nog weer

Nadere informatie

AANVULLING ONKRUIDBESTRIJDING:

AANVULLING ONKRUIDBESTRIJDING: TEELTBEGELEIDING WK 2 (13 januari 2017) MILIEUVRIENDELIJK SPUITEN Door zo vriendelijk mogelijk te spuiten en de juiste keuzes te maken kunt u het milieu en de natuurlijke vijanden sparen: Als u allesdoders

Nadere informatie

Een heel enkele keer zit er niet anders op dan het gebruik van allesdoders, maar maak waar mogelijk bewuste keuzes!!!! Ook in uw eigen belang

Een heel enkele keer zit er niet anders op dan het gebruik van allesdoders, maar maak waar mogelijk bewuste keuzes!!!! Ook in uw eigen belang TEELTBEGELEIDING WK 2 (12 januari 2018) VIBURNUM op ROSEUM (TREK) Diverse klanten zijn momenteel druk met het forceren van Viburnum op. Roseum. Dit zijn meestal planten die in (grote) potten gekweekt zijn.

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

Cornus (doe Midw. Fire wat later) Corylus Hydrangea paniculata en arb. Annabelle Ilex verticillata

Cornus (doe Midw. Fire wat later) Corylus Hydrangea paniculata en arb. Annabelle Ilex verticillata TEELTBEGELEIDING WK 4 (26 januari 2018) SNOEI (update) Zeer winterharde gewassen kunnen in principe in februari gesnoeid worden. U krijgt binnenkort een uitgebreider overzicht. Op dit moment kan men zonder

Nadere informatie

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1 Opdrachten Organische bemesting opdrachten 1 Inleiding Je weet dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen voor de opbouw van je botten. Calcium is dus een belangrijk element voor de

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016.

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016. Even Voorstellen Pascal Kleeven Akkerbouw/vollegrondgroentebedrijf Sinds1999 in dienst bij Vitelia-Agrocultuur Bemesting Wie teelt er maïs? Vragen Wie heeft er een mestmonster? Wie heeft er actuele grondmonsters?

Nadere informatie

De bodem is de basis voor gewasbescherming!

De bodem is de basis voor gewasbescherming! De bodem is de basis voor gewasbescherming! www.tenbrinkebv.nl Agenda Bemestingsproeven bloembollen. Bodemvruchtbaarheid Flevoland in gevaar. Verschillen tussen kavels binnen de Noordoostpolder. Grond

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Pioenennieuwsbrief: september

Pioenennieuwsbrief: september Pioenennieuwsbrief: september Beste pioenenkweker, In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een

Nadere informatie

Bekalking. Actuele onkruidbestrijding nu:

Bekalking. Actuele onkruidbestrijding nu: TEELTBEGELEIDING WK 1 (6 januari 2017) Wij wensen u een goed, gezond, gelukkig en succesvol Nieuwjaar toe. We hopen weer op een prettige samenwerking en we verwachten ook weer de diverse soms verrassende

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 5

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 5 landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1).

Nadere informatie

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis

meststoffen vloeibare bladmeststoffen groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare bladmeststoffen groei door kennis Foliplus Foliplus bladmeststoffen is een complete range van vloeibare meststoffen voor toepassing op het blad. CropSolutions heeft de beste

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid!

In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid! Gazonwijzer In een handomdraai een diepgroen gazon zonder mos en onkruid! Onkruidbestrijder zorgt ervoor dat de meest voorkomende onkruiden, zoals klaver, boterbloem, paardebloem,, verdwijnen. Ijzerchelaat

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan kerstbomenteelt

Gewasbeschermingsplan kerstbomenteelt Gewasbeschermingsplan kerstbomenteelt Hans Smeets Adviseur DLV plant BV Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Het Ministerie van Economische Zaken,

Nadere informatie

Teelthandleiding wettelijke regels

Teelthandleiding wettelijke regels Teelthandleiding 4.14 wettelijke regels 4.14 Wettelijke regels... 1 2 4.14 Wettelijke regels Versie: april 2016 De belangrijkste wettelijke regels over het gebruik van meststoffen staan in de Meststoffenwet,

Nadere informatie

50% 5,5. 60 miljoen ha TUINBRANCHE NEDERLAND INFOGRAPHIC. miljoen tuinen. van de openbare ruimte in de stad is particuliere tuin.

50% 5,5. 60 miljoen ha TUINBRANCHE NEDERLAND INFOGRAPHIC. miljoen tuinen. van de openbare ruimte in de stad is particuliere tuin. INFOGRAPHIC TUINBRANCHE NEDERLAND Tuinbranche Nederland, brancheorganisatie voor ca. 600 tuincentra en tuinwinkels en ruim 120 leveranciers van tuinproducten, draagt op diverse plekken bij aan de vergroening

Nadere informatie

Het handige stappenplan van ECOstyle

Het handige stappenplan van ECOstyle Het handige stappenplan van ECOstyle 1 dag in de lente Spelende kinderen. Lekker languit zonnen. Ravotten met de hond. Een mooi, mosvrij gazon is heel wat waard. Het is immers de basis van uw tuin. ECOstyle

Nadere informatie

Preventie Buxus, bodem en bodemleven

Preventie Buxus, bodem en bodemleven Preventie Buxus, bodem en bodemleven Teelt van buxus op bedden Achtergrondinformatie In de buxusteelt kunnen verschillende problemen ontstaan tijdens de teelt. Cylindrocladium en wortelrot zijn wel de

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN GAZON. WERKINGSDUUR: 3 maanden

ONDERHOUD VAN GAZON. WERKINGSDUUR: 3 maanden ONDERHOUD VAN GAZON Bij het opstellen van een bemestingsplan voor gazons raden we aan om een combinatie te maken van organische meststoffen met minerale meststoffen. Organische meststoffen zijn noodzakelijk

Nadere informatie

Gladiolen Bakkenproef 2011

Gladiolen Bakkenproef 2011 Gladiolen Bakkenproef 2011 Opzet: Doel: Mei geplant, oktober geoogst 90 bollen per m2 Teelt in handen van gespecialiseerde teler Geen chemische onkruidbeheersing, handmatig Grondsoort: lichte-, Calciumrijke

Nadere informatie

Duurzame bemesting: omgeving

Duurzame bemesting: omgeving Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Duurzame bemesting Visie NMI Duurzame bemesting: omgeving Beperking milieubelasting

Nadere informatie

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant Bemestingsplan Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de grond; Organische stof

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

Nieuwe versie GobalGap

Nieuwe versie GobalGap Nieuwe versie GobalGap HET GEBRUIK VAN MEST EN MESTSTOFFEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG Mest en andere natuurlijke meststoffen zijn een potentiële bron van microbiële gevaren. Producenten dienen een risico-inventarisatie

Nadere informatie

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen

Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Hoe maak je een bemestingsplan binnen de gebruiksnormen Natuur en Landschap Pleasure green Milieu Tonnis van Dijk Nutriënten Management Instituut NMI 3 november 2011 Beperkingen in bemesting Europese regelgeving:

Nadere informatie

Bekalking. Actuele onkruidbestrijding nu: TEELTBEGELEIDING WK 1 (4 januari 2019)

Bekalking. Actuele onkruidbestrijding nu: TEELTBEGELEIDING WK 1 (4 januari 2019) TEELTBEGELEIDING WK 1 (4 januari 2019) Wij wensen u een goed, gezond, gelukkig en succesvol Nieuwjaar toe. We hopen weer op een prettige samenwerking en we verwachten weer diverse (soms verrassende) Magical

Nadere informatie

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings De positieve kant van onkruid Boomkwekerij 13-02-2016 Hans Puijk - Vlamings Inhoud Bodem, balans en elementen (herh) Bewerkingen en bodem management Wat zeggen onkruiden op het perceel Uitbreiding, nieuw

Nadere informatie

Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen

Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen 1 Chemievrije sportvelden: praktijkervaringen 2 Aan de slag met sportvelden De regelgeving en de organisatie Wetgeving Gemeentes Haaren, Helmond, Bladel (en Schijndel) Leertraject: informatie en kennis

Nadere informatie

Handleiding precisiebemesting van aardappelen met circulaire meststoffen

Handleiding precisiebemesting van aardappelen met circulaire meststoffen OP O Handleiding precisiebemesting van aardappelen met circulaire meststoffen VERSIE AUGUSTUS 2018 TE VINDEN OP : WWW.PRECISIEBEMESTINGZUIDHOLLAND.NL DE JUISTE PLAATS: IN DE WORTELZONE DE JUISTE MESTSTOF:

Nadere informatie

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Gezonde bodem, precisielandbouw & weerbaar gewas onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Doel van project Door middel van beperkte eerste ervaringen in een project waarin boomkwekers

Nadere informatie

Teeltvoorbereiding Antwoorden Meststoffen. W. Franken

Teeltvoorbereiding Antwoorden Meststoffen. W. Franken Teeltvoorbereiding Antwoorden Meststoffen W. Franken eerste druk, 2001 Artikelcode: 27059.2 & 27059.1 2001 Ontwikkelcentrum, Ede, Nederland Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Het gebruik van gips in de fruitteelt

Het gebruik van gips in de fruitteelt Het gebruik van gips in de fruitteelt Inleiding Als voedingselement zorgt calcium voor stevige, lang houdbare vruchten. Calcium speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Gedragscode met betrekking tot het gebruik van pesticiden op volkstuinenpark Slotenkouter.

Gedragscode met betrekking tot het gebruik van pesticiden op volkstuinenpark Slotenkouter. vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent Gedragscode met betrekking tot het gebruik van pesticiden op volkstuinenpark

Nadere informatie

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst

Bemesting Gras Hogere ruwvoeropbrengst Bemesting Gras 2017 Hogere ruwvoeropbrengst oktober 2016 Top Flow entec fl voor in drijfmest Top Flow entec fl: hogere benutting stikstof uit drijfmest Plant N 2 O lachgas Organische stikstof Mineralisatie

Nadere informatie

TEELTBEGELEIDING WK 45 ( VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018) GEBRUIK VAN CHLOOR-IPC (update) Bij geschikt weer (na voldoende koude/vorst) kan normaliter vanaf

TEELTBEGELEIDING WK 45 ( VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018) GEBRUIK VAN CHLOOR-IPC (update) Bij geschikt weer (na voldoende koude/vorst) kan normaliter vanaf TEELTBEGELEIDING WK 45 ( VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018) GEBRUIK VAN CHLOOR-IPC (update) Bij geschikt weer (na voldoende koude/vorst) kan normaliter vanaf half december Chloor-IPC volvelds gespoten worden normaliter.

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Bemesting op de korrel, de praktijk aan het woord

Bemesting op de korrel, de praktijk aan het woord Bemesting op de korrel, de praktijk aan het woord Johan Aarnoudse 20-8-2014 Inhoud presentatie Bemesting op de korrel, de praktijk aan het woord n.a.v. het ADD-thema Een schone teelt bepaalt de toekomst

Nadere informatie

Handleiding precisiebemesting grasland met circulaire meststoffen

Handleiding precisiebemesting grasland met circulaire meststoffen OP O Handleiding precisiebemesting grasland met circulaire meststoffen VERSIE SEPTEMBER 2018 TE VINDEN OP : WWW.PRECISIEBEMESTINGZUIDHOLLAND.NL DE JUISTE PLAATS: IN DE WORTELZONE DE JUISTE MESTSTOF: UIT

Nadere informatie

Ultima een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding

Ultima een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding Ultima een duurzaam alternatief voor onkruidbestrijding Inhoud presentatie 1. Wetgeving GBM buiten de landbouw 2. Wat is Ultima 3. Hoe werkt Ultima 4. Waarom Ultima 5. Hoe wordt Ultima toegepast 6. One

Nadere informatie

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot In het huishouden Onderhoud vloeren, wandtegels, keuken en badkamermeubels............................................ p 19 Geurvermindering, afvoerbuizen en afvoerputjes (septische put)...........................................

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter

De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter De toegevoegde waarde van Ammonium in Kalksalpeter Water en kooldioxide zijn qua hoeveelheid de belangrijkste bouwstoffen voor planten. Van andere voedingsstoffen hebben ze minder nodig, al zijn die wel

Nadere informatie

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 In opdracht van: Begeleidende groep

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7774 20 maart 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 14 maart 2013, nr. PAV / 13042620, houdende

Nadere informatie

Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting. Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV

Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting. Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV 130116 Voorbereiding aanplant Beplanting: visitekaartje van de gemeente, de

Nadere informatie

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING!

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! beukenhaag.nl In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf FOSFAATMESTSTOF VOOR MAÏS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB Examen VMBO-KB 2017 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving groene ruimte CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk

De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk De invloed van een goede ph op maïsopbrengsten, na bekalking met Ankerpoort kalk Onderzoek naar de effecten van bekalking op de maïsopbrengsten is zeer gedateerd. Deze onderzoeken zijn gedaan in een tijd

Nadere informatie

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Belangrijk om te weten: Algemeen: Fosfaat, kali, magnesium Op zand: ph en o.s. Op klei: % slib Bodemmonster Fosfaat laag: voldoende bemesten

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig:

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Stikstof, voor de bovengrondse plantdelen en de vorming van eiwit Fosfaat, voor de wortelontwikkeling Kali, voor de sapstroom

Nadere informatie

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Inleiding De CBGV baseert haar adviezen bij voorkeur op zoveel mogelijk proefresultaten. Resultaten moeten daarbij

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT FOSFAATMESTSTOF VOOR MAIS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest zorgt bij een laag fosfaatgehalte voor een lagere opbrengst en

Nadere informatie

meststoffen voor meesterlijk grasland! groei door kennis

meststoffen voor meesterlijk grasland! groei door kennis meststoffen voor meesterlijk grasland! groei door kennis Grasmaster De productie van ruwvoer op het eigen melkveehouderijbedrijf bepaalt in belangrijke mate het bedrijfsresultaat. Talloze onderzoeken bevestigen

Nadere informatie

Open teelten op zandgronden hebben meer tijd nodig om te voldoen aan nitraatrichtlijn

Open teelten op zandgronden hebben meer tijd nodig om te voldoen aan nitraatrichtlijn Resultaten Systeemonderzoek Vredepeel geven aan: Open teelten op zandgronden hebben meer tijd nodig om te voldoen aan nitraatrichtlijn BAVB workshop 11 februari 2014 Janjo de Haan Nieuw mestbeleid heeft

Nadere informatie

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Opbrengstproeven De Marke en Den Eelder 2015 en 2016 Meting NH 3 emissie De Marke

Nadere informatie

Bemesting aardappelen2017

Bemesting aardappelen2017 Bemesting aardappelen2017 Bemesting 2017 Waar zijn we mee bezig? Mest, daar zit wat in => maar wat? Fosfaat => VDM RDM Magnesium bemesting Telen 2.0 Plantversterkers Bemesting keuze mestsoort Varkensdrijfmest

Nadere informatie

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag

Jaarplan Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Jaarplan 2019 - Plantgezondheid Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Bij Plantgezondheid is het van belang om zowel te werken aan de korte alsmede aan de lange termijn doelstellingen. De behoefte

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2015 Ook voor het maisjaar 2015 hebben de rundveespecialisten van CAV Den Ham weer een keus gemaakt uit het grote aanbod van maisrassen in Nederland.

Nadere informatie

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen 2015-2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1. Doel van project In de teelt van buxus struikjes wordt binnen het PT Koepelproject

Nadere informatie

ORGANISCHE STOF BEHEER

ORGANISCHE STOF BEHEER ORGANISCHE STOF BEHEER Weet wat je bodem eet! Anna Zwijnenburg van A tot Z landbouwadvies EVEN VOORSTELLEN Zelfstandig landbouwadviseur voor de akkerbouw/groenvoeder gewassen voor de thema s bodem, vruchtwisseling

Nadere informatie

Effluenten van de biologische mestverwerking

Effluenten van de biologische mestverwerking Effluenten van de biologische mestverwerking Bemestingswaarde Gebruik Economisch aspect Bemestingswaarde Samenstelling effluent: kg / 1000 l DS 13,0 Organische stof 3,1 Totale Stikstof 0,21 Ammoniakale

Nadere informatie

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH

NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH NORBERT RAUCH RAUCH LANDMASCHINENFABRIK GMBH De rol van minerale en organische meststoffen in de komende 10 jaar vanuit het oogpunt van de kunstmeststrooier fabrikant 2 Norbert Rauch 20151208 Grond om

Nadere informatie

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag

Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag Bodem en bemesting Basis voor plantgezondheid Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Groeifactoren Klimaat Gewasbesch. biologisch Plantversterkers Gewasbesch. chemisch Bemesting Plantmateriaal Klimaat

Nadere informatie

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water.

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water. Graszoden leggen Graszoden leggen Het voordeel van graszoden boven graszaad is dat het effect direct zichtbaar is. Maar ook graszoden moeten eerst aanslaan voor ze kunnen worden betreden en moeten vochtig

Nadere informatie

Waarom plantsapmetingen?

Waarom plantsapmetingen? Waarom plantsapmetingen? Geeft zeer snel een resultaat van het totaal van opgenomen voedingsstoffen door de plant Toont verschillen in voedingsopname tussen rassen aan Maakt gericht bijsturen mogelijk

Nadere informatie

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen. onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1. Doel van project In de teelt van buxus struikjes wordt binnen het PT Koepelproject

Nadere informatie

Studie-avond spuiwater. Inhoud 11/03/2015

Studie-avond spuiwater. Inhoud 11/03/2015 Studie-avond spuiwater Viooltje Lebuf Geel 11 maart 2015 Inhoud Wat is spuiwater en waarvoor wordt het gebruikt? Rekenvoorbeeld Luchtwassers: wettelijke verplichtingen Bemesting met spuiwater 2 VCM = Vlaams

Nadere informatie

MIJTENSCHADE HORTENSIA, PIOEN EN VIBURNUM (Sneeuwbal) (herhaling)

MIJTENSCHADE HORTENSIA, PIOEN EN VIBURNUM (Sneeuwbal) (herhaling) TEELTBEGELEIDING WK 9 (Vrijdag 2 maart 2018) ROUNDUP/GLYFOSATEN Dit zijn middelen die gewoon echt gevaarlijk zijn in bestaand gewas, zelfs als u in de winter spuit, we hebben vele gevallen van schade gezien:

Nadere informatie

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 9

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 9 CSPE GL 2010 landbouw-breed - afdelingsprogramma landbouw minitoets bij opdracht 9 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw

Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl Naar een duurzaam bodemen nutriëntenbeheer via de kringloopwijzer akkerbouw Grond

Nadere informatie

Aardappelen. Toepassing van spuiwater in aardappelen: wat is het en wat is het waard? Wendy Odeurs, Jan Bries Bodemkundige Dienst van België vzw

Aardappelen. Toepassing van spuiwater in aardappelen: wat is het en wat is het waard? Wendy Odeurs, Jan Bries Bodemkundige Dienst van België vzw Aardappelen Toepassing van spuiwater in aardappelen: wat is het en wat is het waard? Wendy Odeurs, Jan Bries Bodemkundige Dienst van België vzw W. de Croylaan 48-3001 Heverlee Tel 016/310922 Fax 016/224206

Nadere informatie

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen Mijn naam: Eddo de Veer HOE? Begin met een goede bodem analyse Ik werk met de Bodem Balans Analyse Het gaat om de verhoudingen van de mineralen aan het complex

Nadere informatie

DLV Facet & PPO Glastuinbouw Strategie aanpak wortelduizendpoot

DLV Facet & PPO Glastuinbouw Strategie aanpak wortelduizendpoot DLV & PPO Glastuinbouw Strategie aanpak wortelduizendpoot Samengesteld door DLV en PPO Glastuinbouw in het kader van het project: Opstellen strategie ter voorkoming en beheersing van wortelduizendpoot

Nadere informatie

Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website

Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website 1. Log in op CRV en ga aan de linkerkant van het scherm naar Mestbeleid tot en met 2016 en klik bij nummer 9 (Kringloopwijzer) op Invoer.

Nadere informatie

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien.

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. NutriNorm.nl Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. Wij werken samen met onze kennispartners: Eurofins Agro, WageningenUR, Louis Bolk

Nadere informatie

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking

Verzorging. Pireco. Delumbri. Ter voorkoming van wormenoverlast. Delumbri. Dosering en toediening. Samenstelling en werking Ter voorkoming van wormenoverlast Wormen kunnen grote overlast bezorgen wanneer deze in te groten getale voorkomen in de land- en tuinbouw, tuinen en plantsoenen. Ook op sportvelden is het van belang om

Nadere informatie

Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voor de sloot

Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voor de sloot Bemestingsonderzoek Grasland voor paarden voor de sloot Uw klantnummer: 5001382 Postbus 170 NL- 6700 AD Wageningen T +31 (0)88 876 1010 E klantenservice@blgg.agroxpertus.com I blgg.agroxpertus.nl T monstername:

Nadere informatie

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare basismeststof groei door kennis Growsol Growsol meststoffen is een range van vloeibare meststoffen voor de basisbemesting voorafgaand aan een teelt. Een aantal producten kunnen

Nadere informatie

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma

Verhoog uw. maïs productie. bespaar op uw krachtvoer. Profiteer van het. N-xt Maïs Bemestingsprogramma Verhoog uw maïs productie en bespaar op uw krachtvoer Profiteer van het N-xt Maïs Bemestingsprogramma Aanpassing aan EU wetgeving Wij zijn genoodzaakt om enkele formules van meststoffen aan te passen aan

Nadere informatie

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor?

Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? Plantenvoeding Waarom is dat nodig? En waar dienen de elementen voor? uinbouwkundig Ingenieur Hans van der Staak Bronnen: VG Weser Ems, Bad Zwischenahn (D) PPO Boskoop (NL) Scotts International (NL) Basis

Nadere informatie

ir. L. Delanote, ir. A. Beeckman PCBT vzw Kruishoutem, 16 maart 2011

ir. L. Delanote, ir. A. Beeckman PCBT vzw Kruishoutem, 16 maart 2011 ir. L. Delanote, ir. A. Beeckman PCBT vzw Kruishoutem, 16 maart 2011 De vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem worden behouden en verbeterd - Door de teelt van vlinderbloemigen, groenbemesters

Nadere informatie

N-index: wat zeggen de cijfers?

N-index: wat zeggen de cijfers? Beste klant, N-index: wat zeggen de cijfers? U heeft een analyse ontvangen van de Bodemkundige Dienst met bepaling van de N-index en met het bijhorend N-bemestingsadvies. Hieronder vindt u een verduidelijking

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmonitor

Gewasbeschermingsmonitor Gewasbeschermingsmonitor Algemene informatie Gewasbeschermingsmonitor vervangt gewasbeschermingsplan Bij de gewasbeschermingsmonitor gaat het om diverse teeltmaatregelen. Denk hierbij aan teeltfrequentie

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

Kennismiddagen 2017

Kennismiddagen 2017 Kennismiddagen 2017 1 Licentieverlenging voor competentie - teelt - Let bij wisselen van pasje op uw inloggegevens (oude pasnr. is inlog!!) ALGEMEEN 2 Brengplicht veiligheidsbladen Leveranciers zijn volgens

Nadere informatie

Precies bemesten door meer meten!

Precies bemesten door meer meten! Precies bemesten door meer meten! 2 Hoe help ik mijn bodem zo goed mogelijk de vernieling in Bodemaspecten fysisch, b.v.: structuur (grondbewerking, bandenspanning, bekalking) grondsoort (egalisatie, mengwoelen,

Nadere informatie