3. Macedonië, Achaje entroas. Hand. 20:1-12 Eutychus. 4. Van Assus tot Mitylene. Hand. 20:13-38 Ontmoeting met de Ouderlingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Macedonië, Achaje entroas. Hand. 20:1-12 Eutychus. 4. Van Assus tot Mitylene. Hand. 20:13-38 Ontmoeting met de Ouderlingen"

Transcriptie

1 Les 10 voor 8 september 2018

2 Paulus werd gedurende zijn derde zendingsreis met veel problemen geconfronteerd. Niettemin kunnen geld, tovenarij, heidendom en politiek het Evangelie niet tegenhouden wanneer de boodschapper bereid is te sterven voor de naam van de Heere Jezus. (Handelingen 21:13)) 2. Efeze. Hand. 19 De discipelen van Johannes Wonderen Diana van de Efeziërs 1. Galatië and Frygië. Hand. 18:23-28 Apollos 3. Macedonië, Achaje entroas. Hand. 20:1-12 Eutychus 4. Van Assus tot Mitylene. Hand. 20:13-38 Ontmoeting met de Ouderlingen 5. Van Kos naar Tyrus en Caesarea. Hand. 21:1-14 De waarschuwing van de Heilige Geest

3 En een zekere Jood, genaamd Apollos, een Alexandriër van afkomst, een welsprekend man die kundig was op het gebied van de Schriften, kwam in Efeze aan. (Hand. 18:24) De eerste 1500 mijlen van Paulus' derde zendingsreis worden in één zin behandeld. Hij reisde door de regio van Galatië en Frygië naar Efeze en versterkte al de kerken. Voordat Paulus arriveerde was Apollos een welbespraakte prediker in Efeze. Hij was een discipel van Johannes de Doper en hij predikte dat Jezus de Messias was. Priscilla en Aquila onderwezen hem meer over het Evangelie. Toen gaven ze hem aanbevelingsbrieven om in Korinthe te werken. Wacht niet tot je alles over Jezus weet voordat je over Hem praat. Praat over wat je al weet.

4 En zei tegen hen: Hebt u de Heilige Geest ontvangen toen u tot geloof kwam? En zij zeiden tegen hem: Wij hebben niet eens gehoord dat er een Heilige Geest is. (Handelingen 19:2) In Efeze ontmoette Paulus 12 mannen die discipelen waren van Johannes de Doper. Toen Paulus hen over Jezus vertelde, wilden ze in zijn naam worden gedoopt. Toen ontvingen ze de Heilige Geest, spraken in tongen en profeteerden. Ze waren niet zo welbespraakt als Apollos, maar ze spraken ook over Jezus. Ze werden efficiënter in hun zendingswerk nadat ze meer over het Evangelie hadden geleerd. Anderzijds verwierpen de Joden de boodschap van Paulus. Paulus onderwees de heidenen in de school van Tyrannus gedurende twee jaar.

5 "En God deed buitengewone krachten door de handen van Paulus." (Handelingen 19:11) Werden de mensen genezen omdat ze Paulus 'kleren aanraakten? Het klinkt als bijgeloof, toch? Dit gebeurde echt en zelfs demonen werden op die manier uitgeworpen. God gebruikte methoden die ze konden begrijpen omdat ze de waarheid niet volledig kenden. Ze verbrandden gewillig hun dure boeken van tovenarij. Dat bewijst dat ze het bijgeloof hadden verworpen en de waarheid hadden omarmd. De roem van de helende wonderen van Paulus verspreidde zich. Sommige joodse exorcisten probeerden demonen uit te werpen "door de Jezus die Paulus predikt." In dit geval stond God niet toe dat het wonder zich voltrok.

6 Toen zij dan dit hoorden, werden zij vervuld van woede en schreeuwden: Groot is de Artemis van de Efeziërs! (Hand. 19:28) Paulus had een offer ontvangen van de kerken in Macedonië en Achaje voor de kerk in Jeruzalem. Hij besloot het zelf te bezorgen. Dat offer liet zien dat de nieuwe multiculturele kerken de Joodse gemeenschap van gelovigen ondersteunden. Voordat Paulus Efeze verliet, probeerde Demetrius hem het zwijgen op te leggen door een serieuze ruzie te veroorzaken. Demetrius gebruikte religie als een excuus om zijn economische beweegredenen te verhullen.

7 En op de eerste dag van de week, toen de discipelen bijeengekomen waren om brood te breken, sprak Paulus hen toe, omdat hij de volgende dag wilde vertrekken; en hij liet zijn toespraak voortduren tot middernacht. (Hand. 20:7) Sommige broeders uit verschillende kerken reisden met Paulus mee om het offer naar Jeruzalem te brengen. Ze bleven zeven dagen in Troas. De dag vóór hun vertrek kwamen zij samen met de kerk om het avondmaal te houden. Eutychus viel in slaap, viel uit het raam en stierf. Paulus bracht hem tot leven door goddelijke genade. De bijeenkomst eindigde bij zonsopgang. Paulus nam afscheid en vervolgde zijn reis over het land. Zijn metgezellen reisden per boot naar Assus.

8 "En op de eerste dag van de week, toen de discipelen bijeengekomen waren om brood te breken, sprak Paulus hen toe, omdat hij de volgende dag wilde vertrekken; en hij liet zijn toespraak voortduren tot middernacht." (Hand. 20:7) Sommige mensen zeggen dat Paulus leerde dat de heidenen op zondag zouden moeten samenkomen, omdat Lukas zei dat ze zich op de eerste dag van de week verzamelden. Niettemin was dat een speciale bijeenkomst omdat Paulus "de volgende dag" vertrok, na zeven dagen in Troas te hebben verbleven. Enige tijd eerder hadden de Joden de boodschap verworpen en de heidenen vroegen aan Paulus om hen apart te (Hand. 13:42-48) Bij die gelegenheid vergaderde Paulus niet op zondag maar op zaterdag. Als Paulus wilde dat de christenen op zondag bijeen zouden komen, zou hij dat ook op dat moment gedaan hebben.

9 Maar hij stuurde iemand uit Milete naar Efeze en liet de ouderlingen van de gemeente halen. (Hand. 20:17) Paul was worried about what could happen in Jerusalem, so he wanted to meet with the elders of Ephesus. He was afraid he wouldn t see them anymore. Hij herinnerde hen eraan hoe hij geleefd had tijdens zijn verblijf bij hen. Hij verzekerde hen ervan dat hij niet bang was om voor het Evangelie te lijden. Hij moedigde hen aan om voor de kudde te zorgen waar zij de leiding over hadden. Hij waarschuwde hen voor valse leraren die onder hen als wolven zouden opstaan. Dit was een ontroerende afscheidsrede: "En allen begonnen luid te huilen, vielen Paulus om de hals en kusten hem." (Hand. 20:37)

10 "Maar Paulus antwoordde: Wat doet u nu dat u huilt en mijn hart week maakt? Want ik ben bereid, niet alleen gebonden te worden, maar ook te sterven in Jeruzalem voor de Naam van de Heere Jezus.'" (Hand. 21:13) De Heilige Geest gebruikte enkele broeders in Tyrus om Paulus te waarschuwen voor het lijden dat hij in Jeruzalem zou ondergaan. Ze bleven in het huis van Philip in Caesarea en ontvingen een profetische boodschap van Agabus. Agabus bond zijn handen en voeten samen met de riem van Paulus. Hij legde uit dat de Joden de eigenaar van de riem zouden vastbinden en hem aan de heidenen zouden overdragen. Paulus' metgezellen probeerden Paulus te overtuigen dat hij niet naar Jeruzalem moest gaan. Paulus geloofde echter dat het Evangelie en de eenheid van de kerk belangrijker waren dan zijn eigen veiligheid of persoonlijke belangen.

11 "Paulus' hart was vervuld van een diep, blijvend besef van zijn verantwoordelijkheid; en hij werkte nauw samen met Hem die de bron is van gerechtigheid, barmhartigheid en waarheid. Hij klampte zich vast aan het kruis van Christus als zijn enige garantie voor succes. De liefde voor de Heiland was het onvergankelijke motief dat hem staande hield in zijn conflicten met zichzelf en in zijn strijd tegen het kwaad, want in de dienst van Christus ging hij voorwaarts tegen de onvriendelijkheid van de wereld en de tegenstand van zijn vijanden." E.G. White (Gospel Workers, pag. 61)

Handelingen e zendingsreis van Paulus

Handelingen e zendingsreis van Paulus 1 e zendingsreis van Paulus Perge Cyprus 2 e zendingsreis van Paulus Filippi Thessalonika Troas Bithynië Beréa Mysië Athene Kenchrea Caesaréa brieven aan Thessalonica vanuit Apollos welsprekend machtig

Nadere informatie

Bemoedigen met - woorden - daden - je leven

Bemoedigen met - woorden - daden - je leven Bemoedigen met - woorden - daden - je leven 1 Nadat de opschudding bedaard was, ontbood Paulus de discipelen en, na hen gegroet te hebben, vertrok hij om naar Macedonië te reizen. 2 En toen hij die

Nadere informatie

Handelingen 19:20. Zo nam het woord van de Heer toe met macht en werd sterker

Handelingen 19:20. Zo nam het woord van de Heer toe met macht en werd sterker Handelingen 19:20 Zo nam het woord van de Heer toe met macht en werd sterker 5-8-2013 1 5-8-2013 2 Inhoud Waarom deze tekst? Indeling Handelingen Paulus zendingsreizen Effect van Gods woord en kracht in

Nadere informatie

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen Les 9 voor 1 september 2018 4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen 5. Thessalonica en Berea. Handelingen 17:1-15 Het bestuderen van de Schriften 1. Syrië and Cilicië.

Nadere informatie

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen.

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Les 5 voor 4 augustus 2018 Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Saulus werd de 'apostel' van het Sanhedrin

Nadere informatie

Handelingen e zendingsreis van Paulus Filippi Thessalonika Troas Beréa Athene Miléte

Handelingen e zendingsreis van Paulus Filippi Thessalonika Troas Beréa Athene Miléte 3 e zendingsreis van Paulus Filippi Thessalonika Troas Beréa Korinthe Athene Miléte Asia Efeze Antiochië Handelingen 19 : 21 En toen dit alles voorbij was, nam Paulus zich in de geest voor door Macedonië

Nadere informatie

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk.

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk. Les 4 voor 28 juli 2018 De groei van de vroege kerk was buitengewoon. Duizenden sloten zich aan bij de kerk, zelfs sommige priesters deden dat. Er ontstonden echter problemen tussen de broeders en zusters.

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

In Gods plan was het, het moment voor Saul om het Evangelie te prediken en nieuwe kerken rond het Romeinse Rijk te vestigen.

In Gods plan was het, het moment voor Saul om het Evangelie te prediken en nieuwe kerken rond het Romeinse Rijk te vestigen. Les 7 voor 18 augustus 2018 4. Ikonium. Hand. 14: 1-7 Werken voor Israël 5. Lystra and Derbe. Hand. 14: 8-20 Werken onder de heidenen 1. Antiochië. Handelingen 13: 1-3 De reis voorbereiden 3. Antiochië

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

ARREST IN JERUZALEM. Les 11 voor 15 september 2018

ARREST IN JERUZALEM. Les 11 voor 15 september 2018 ARREST IN JERUZALEM Les 11 voor 15 september 2018 Paulus verlangde naar het zien van een verenigde kerk (Galaten 3:28). Hij moedigde de heidengemeenten aan om hun Joodse broeders in Jeruzalem te helpen

Nadere informatie

Les 2 voor 13 oktober 2018

Les 2 voor 13 oktober 2018 Les 2 voor 13 oktober 2018 God wil dat zijn volk verenigd is. Gehoorzaamheid aan Gods wil is essentieel om eenheid te bereiken. Wanneer we verenigd zijn, vullen vreugde en voorspoed de kerk en wordt het

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

Leerstellige verschillen

Leerstellige verschillen Les 7 voor 17 november 2018 Interne conflicten zijn een van de grootste gevaren voor eenheid. De vroege kerk werd geconfronteerd met dit soort conflicten. Ze pakten ze aan en losten ze zodanig op, dat

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Markus 16:15-16 staat bekend als de Grote Opdracht. Jezus zei tegen Zijn discipelen: 15 En Hij zei tot hen: Gaat heen in de gehele wereld,

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15.

Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15. Les 9 voor 26 augustus 2017 Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15. De waarheid vertellen. Galaten 4:16-20.

Nadere informatie

9 augustus uur G Zomer Gzn Thema: de Kerk, een vergadering van Weglopers

9 augustus uur G Zomer Gzn Thema: de Kerk, een vergadering van Weglopers 9 augustus 10.00 uur G Zomer Gzn Thema: de Kerk, een vergadering van Weglopers Welkom Stil gebed Votum Zegengroet LB 885 / GK gezang 160 (Groot is uw trouw) Lezing: Handelingen 9 : 1-2, 18 : 23 26,19 :

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

Denk aan de waarheden, beschreven in de hoofdstukken 6 t/m 8. De brief aan de Romeinen - inleiding -

Denk aan de waarheden, beschreven in de hoofdstukken 6 t/m 8. De brief aan de Romeinen - inleiding - - 1 - De brief aan de Romeinen - inleiding - De brief aan de Romeinen is de langste brief van Paulus, die hij ooit geschreven heeft. Deze brief is gericht aan een gemeente, die hij niet gesticht heeft

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 7 Afscheid voor het leven

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 7 Afscheid voor het leven Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 7 Afscheid voor het leven A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus neemt afscheid van zijn gemeenten. De Heilige Geest heeft hem duidelijk gemaakt dat hij gevangenschap

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

God, de heer, riep de mens: Waar ben je? Genesis 3:9

God, de heer, riep de mens: Waar ben je? Genesis 3:9 1 januari week 1 dinsdag God, de heer, riep de mens: Waar ben je? Genesis 3:9 Wij leven ongeveer zesduizend jaar na de schepping van hemel en aarde. En ongeveer tweeduizend jaar na het kruis van de Heer

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen

Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen Van: Schrijver? Aan: Theófilus 1) 2) 3) 4) Lukas 1 : 4 Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen Handelingen 16 : 10 Toen

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 6: NIEUWE TESTAMENT DEEL 2 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 3 JULI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 6: NIEUWE TESTAMENT DEEL 2 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 3 JULI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 6: NIEUWE TESTAMENT DEEL 2 EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 3 JULI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM LOOKBACK BRIEVEN OPENBARING BIJBEL

Nadere informatie

DE SLEUTEL TOT EENHEID DE SFEREN VAN EENHEID. Eenheid in Christus. Efeziërs 1: Eenheid zonder grenzen. Efeziërs 2:

DE SLEUTEL TOT EENHEID DE SFEREN VAN EENHEID. Eenheid in Christus. Efeziërs 1: Eenheid zonder grenzen. Efeziërs 2: Les 4 voor 27 oktober 2018 heid is een van de onderwerpen waarover Paulus in zijn brief aan de Efeziërs schreef. Mensen van verschillende rassen en culturen maakten deel uit van de kerk in Efeze. Paulus

Nadere informatie

En toen zij dit hoorden, lieten zij zich dopen in de naam van de Here Jezus. De zeven gemeenten (Efeze)

En toen zij dit hoorden, lieten zij zich dopen in de naam van de Here Jezus. De zeven gemeenten (Efeze) - 1 - De zeven gemeenten (Efeze) We gaan ons verdiepen in de gemeente van Efeze. Maar eerst iets over het ontstaan van de gemeente te Efeze. We gaan daarover eerst lezen in Hand. 19:1 t/m 12 waar staat:

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017 DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST Les 8 voor 25 februari 2017 De gaven van de Geest zijn anders dan de vrucht van de Geest. Geestelijke gaven zijn vaardigheden die op bovennatuurlijke wijze door

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

HET CONCILIE VAN JERUZALEM

HET CONCILIE VAN JERUZALEM HET CONCILIE VAN JERUZALEM Les 8 voor 25 augustus 2018 De heidenen accepteerden het evangelie en dat was een probleem voor sommige joden. Zouden de heidenen niet onder dezelfde regels moeten leven als

Nadere informatie

God roept ons op om beproevingen met opgeheven hoofd te doorstaan! Schriftlezing: 1 Petrus 1: 1-12 Tekst: 1 Petrus 1: 6-7

God roept ons op om beproevingen met opgeheven hoofd te doorstaan! Schriftlezing: 1 Petrus 1: 1-12 Tekst: 1 Petrus 1: 6-7 Schriftlezing: 1 Petrus 1: 1-12 Tekst: 1 Petrus 1: 6-7 Thema: Juich in de beproeving Introductie Broeders en zusters, Iedere gelovige kan geconfronteerd worden met problemen, verdriet en moeilijke tijden.

Nadere informatie

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN

U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN U ZULT MIJN GETUIGEN ZIJN Les 1 voor 7 juli 2018 Het eerste hoofdstuk van Handelingen vertelt over de laatste dagen van Jezus op aarde en de eerste reacties van de discipelen na Zijn hemelvaart. De laatste

Nadere informatie

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen?

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Zacharia en de vroege regen in relatie met de late regen. Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Deuteronomium 11:14 14 dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen,

Nadere informatie

Samenkomen op niet-sektarische grondslag

Samenkomen op niet-sektarische grondslag Samenkomen op niet-sektarische grondslag Het Griekse woord dat vertaald wordt met "sekte" betekent: "voor zichzelf nemen, kiezen, de voorkeur geven aan". Het woord wordt gebruikt om een groep mensen aan

Nadere informatie

De zeven gemeenten (Efeze)

De zeven gemeenten (Efeze) - 1 - De zeven gemeenten (Efeze) We gaan ons verdiepen in de gemeente van Efeze. Maar eerst iets over het ontstaan van de gemeente te Efeze. We gaan daarom eerst lezen in Hand. 19:1 t/m 12 waar staat:

Nadere informatie

Marcus 1:1-13. We gaan iets lezen uit het evangelie van Marcus.

Marcus 1:1-13. We gaan iets lezen uit het evangelie van Marcus. - 1 - Marcus 1:1-13 We gaan iets lezen uit het evangelie van Marcus. Wie is die Marcus eigenlijk? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan dit evangelie kunnen schrijven? Volgens de overlevering

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

De Bijbel open (23-11)

De Bijbel open (23-11) 1 De Bijbel open 2013 46 (23-11) Ik gebied u in de naam van Jezus, ga uit van haar. Dat bevel heeft ooit geklonken in de straten van Filippi, een plaats in Griekenland. Het werd gezegd door Paulus tegen

Nadere informatie

De Heilige Geest in het Nieuwe Testament (2)

De Heilige Geest in het Nieuwe Testament (2) Algemeen: In de studie Begin en einde van het O.T. en het N.T. 1 wordt uitgelegd dat het Nieuwe Testament vernoemd is naar het nieuwe verbond in het bloed van Jezus. In principe begint het Nieuwe Testament

Nadere informatie

- GK psalm 25: 2. 4 (HEER, wijs mij toch zelf de wegen) - GK gezang 22 = LB 119a (Uw Woord omvat mijn leven)

- GK psalm 25: 2. 4 (HEER, wijs mij toch zelf de wegen) - GK gezang 22 = LB 119a (Uw Woord omvat mijn leven) 26 februari 17.00 uur A Kruizinga orgel/piano: Jannes Munneke schriftlezing: Hester Muurling - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 25: 2. 4 (HEER, wijs mij toch zelf de wegen) - L: Spreuken

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang. We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren iets over:

Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang. We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren iets over: Samenhang Zondag 23 februari 2014 Inleiding koppelen aan videoboodschap Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging het pinksterfeest Leviticus 23 pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging 1 Korinthe 5 : 7 Want ook ons pascha, Christus, is geslacht. Lukas 22 : 15 Ik heb er vurig naar verlangd dit pascha met

Nadere informatie

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 10 Houd jezelf toch niet voor de gek! Mensen die met allerlei mannen of vrouwen naar bed gaan, of afgoden aanbidden, of niet trouw zijn aan hun eigen man of vrouw, of mannen

Nadere informatie

Simon Magus. Catharijneconvent Joke Brinkhof. 17 november 2015

Simon Magus. Catharijneconvent Joke Brinkhof. 17 november 2015 Simon Magus Catharijneconvent Joke Brinkhof 17 november 2015 Handelingen van de Apostelen, 8, 1-25 1 Saulus keurde de moord op hem (Stefanus) goed. Nog diezelfde dag brak er een hevige vervolging los tegen

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Handelingen van de Apostelen

Handelingen van de Apostelen Handelingen van de Apostelen Les 6/13 : Het Goede Nieuws naar de Heidenen (Hand. 9-11) http://www.middletownbiblechurch.org/ainhandelingen/ainhandelingen.htm Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling

Nadere informatie

Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader.

Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader. Les 3 voor 20 oktober 2018 Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader. Dit gebed staat bekend als het Hogepriesterlijke Gebed. Eenheid is een van de belangrijkste

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Laten we bestuderen wat de Bijbel zegt over kameraadschap en eenzaamheid. Kameraadschap

Laten we bestuderen wat de Bijbel zegt over kameraadschap en eenzaamheid. Kameraadschap Les 4 voor 27 april 2019 Het is niet goed dat de mens alleen is (Genesis 2:18). We zijn geschapen om in gemeenschap te leven. Dat is onze ideale staat, Sommige mensen leven echter alleen vanwege omstandigheden

Nadere informatie

De doop en gaves van de Heilige Geest

De doop en gaves van de Heilige Geest De doop en gaves van de Heilige Geest Stof vandaag Wat het betekent om gedoopt te worden in de Heilige Geest Wat de tekenen zijn van de doop in de Heilige Geest Wat u moet doen om de doop in de Heilige

Nadere informatie

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Jos M. Strengholt, 14 februari 2010, Cairo Toen Paulus van zijn eerste zendingsreis terugkeerde

Nadere informatie

Handelingen 13-14

Handelingen 13-14 Koninkrijk van God begin ontwikkeling verwachting relatie komst Koning, roeping van discipelen waterdoop, onderwijs, worden als Meester terugkeer Koning met loon contrast met wereld Gemeente van God begin

Nadere informatie

- 1 - Petrus hield een toespraak, vol van Geest en vuur en 3000 mensen aanvaarden het woord en lieten zich dopen. Ere zij God!

- 1 - Petrus hield een toespraak, vol van Geest en vuur en 3000 mensen aanvaarden het woord en lieten zich dopen. Ere zij God! - 1 - Pinksteren De naam Pinksteren komt van het Griekse woord: hè Pentekostè en dat betekent: de 50 e. Als men in de Ver. Staten een pinkstergemeente bezoekt, bestaat de mogelijkheid dat die gemeente

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Handelingen van de Apostelen

Handelingen van de Apostelen Handelingen van de Apostelen Les 8/13 : De eerste zendingsreis (Hand. 13-15) http://www.middletownbiblechurch.org/ainacts/ainacts.htm Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (1977 of HSV)

Nadere informatie

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen.

Paulus en Korinte. Apostel en gemeente in gesprek. Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI Theologie dichtbij. Voor iedereen. Paulus en Korinte Apostel en gemeente in gesprek Dr. Myriam Klinker-De Klerck 20 MEI 2015 Overzicht college 1. Paulus en Korinte 2. Apostel en gemeente in gesprek 3. En wij? 1. Paulus en Korinte a. Bestemming:

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Lees de vier verhalen en beschrijf hoe en waarom David koning is geworden? Wordt er iets gezegd over het hart van David en het hart van Saul?

Lees de vier verhalen en beschrijf hoe en waarom David koning is geworden? Wordt er iets gezegd over het hart van David en het hart van Saul? Een volmaakt hart. Zuiveren van hart zullen God zien OPDRACHT: Bestudeer het leven en karakter van David. hoofdstukken 1 Sam 16,17,18,19,24 hoofdstukken 2 Sam 2,5,6,7 hoofdstukken 2 Sam 11 hoofdstukken

Nadere informatie

1. Galasië en Frígië. Hand. 18:23-28 Apollos. 3. Macedonië, Archaia en Troas. Hand. 20:1-12 Eútichus

1. Galasië en Frígië. Hand. 18:23-28 Apollos. 3. Macedonië, Archaia en Troas. Hand. 20:1-12 Eútichus Les 10 vir 8 September 2018 Paulus het tydens sy derde sendingreis baie probleme ondervind. Geld, towery, heidendom en politiek kan egter nie die Evangelie stop wanneer die boodskapper bereid is om sy

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen Welkom Zingen 405 1/1 1/1 1/1 Bemoediging KND KND Gebed Schriftlezing Schriftlezing 54. Toen ze dit hoorden, ontstaken ze in woede en begonnen te knarsetanden. 55. Maar vervuld van de heilige Geest sloeg

Nadere informatie

Groei van baby tot volwassene. Zondag 12 augustus 2018

Groei van baby tot volwassene. Zondag 12 augustus 2018 Groei van baby tot volwassene Zondag 12 augustus 2018 Samenvatting vorige week Groei begint met een zaad Jij bent gemaakt om te groeien en vrucht te dragen Het Woord van God is het zaad en de voeding Niet

Nadere informatie

Bijbelrooster 24 t/m 30 juli Thema: Een waar geloof

Bijbelrooster 24 t/m 30 juli Thema: Een waar geloof Bijbelrooster 24 t/m 30 juli Thema: Een waar geloof Dinsdag 24 juli - Zalig door het geloof En een zekere vrouw met name Lydia, een purperverkoopster, van de stad Thyatíra, die God diende, hoorde ons;

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

meditatieve mis lezingen&meditaties INDIVIDUELE IGNATIAANSE STILLE MEDITATIE INGEBED IN DE HEILIGE MIS 5 e zondag Veertigdagentijd (C)

meditatieve mis lezingen&meditaties INDIVIDUELE IGNATIAANSE STILLE MEDITATIE INGEBED IN DE HEILIGE MIS 5 e zondag Veertigdagentijd (C) INDIVIDUELE IGNATIAANSE STILLE MEDITATIE INGEBED IN DE HEILIGE MIS meditatieve mis lezingen&meditaties 5 e zondag Veertigdagentijd (C) 24.04.2016 Meditatieve Mis Amsterdam KRIJTBERG RK KERK SINGEL 446

Nadere informatie

29 november 2018 Rotterdam

29 november 2018 Rotterdam 29 november 2018 Rotterdam 7 Neem waar, Hij komt met de wolken en elk oog zal hem zien, en die hem doorstaken en alle stammen van het land zullen heftig treuren over hem. Ja, amen! 8 Ik ben de alfa en

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 6 november 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 6 november 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 6 november 2016 in de Westerkerk te Veenendaal OTH 301 Samen in de naam van Jezus Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle

Nadere informatie

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING.

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING. Les 12 voor 22 december 2018 Gelovigen erkennen Christus als het Hoofd van de kerk. Een zekere mate van menselijke organisatie is echter essentieel voor de missie en de eenheid van de kerk. Leiders bevorderen

Nadere informatie

Paulus (5) Zondag 31 juli 2017

Paulus (5) Zondag 31 juli 2017 Paulus (5) Zondag 31 juli 2017 Preek klaar, week van tevoren. Weekje sudderen/hg. Nu niet, maandag. Dinsdag begrafenisdienst Ineke G. Geen kist in de dienst, geen levensloop. Geen powerpoint of wat dan

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus - 1 - Wie is Markus Wie is Markus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Markus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Marcus - 1 - Wie is Marcus Wie is Marcus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Marcus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

Bijbelgespreksgroep 11 Gods leiding

Bijbelgespreksgroep 11 Gods leiding 1. Schriftlezingen Johannes 10:1-5 1. Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Wie de schaapskooi niet door de deur binnengaat, maar van elders naar binnen klimt, die is een dief en een rover. 2. Maar wie door de

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie