Ru de Boer: een halve eeuw keramiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ru de Boer: een halve eeuw keramiek"

Transcriptie

1 Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, februari 2010 Alle rechten voorbehouden

2 Voorwoord Deze publicatie is tot stand gekomen ter gelegenheid van de verkoopexpositie van werk van Ru de Boer, die wordt georganiseerd door Kunsthandel Artentique in het voorjaar van De actieve carrière van de kunstenaar, die 90 jaar geleden werd geboren in Haarlem, heeft meer dan 55 jaar geduurd. In die halve eeuw is een grote verscheidenheid aan keramische producten ontstaan. Op deze expositie wordt een mooie selectie gepresenteerd, merendeels afkomstig uit de collectie van de kunstenaar zelf. Abstract object op houten voet van Ru de Boer, ca Steengoed, afmetingen 20 cm. x 25 cm. (h x l). Zaalberg, het begin van een loopbaan Ru de Boer werd geboren op 18 augustus 1920 in Haarlem. Na zijn schooltijd werkte hij op kantoor, terwijl hij in de avonduren een tekenopleiding volgde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Direct na de oorlog ging hij werken bij een startend tekenfilmbedrijf. Het bedrijf was echter geen lang leven beschoren. Geïnspireerd door de keramiek van Groeneveldt, die hij bij Sheherazade in Den Haag had aanschouwd, stapte hij in op 26-jarige leeftijd- binnen bij de Zaalberg-fabriek in Leiderdorp. Slanke hoge vaas, gemaakt door Ru de Boer bij Zaalberg. Begin jaren 50. Gesigneerd Zaalberg Holland. Hoogte ca. 28 cm.

3 Hij werd, ondanks het gebrek aan keramische ervaring, aangenomen als decorateur op basis van zijn tekenvaardigheid. In de ca. 11 jaar dat hij bij Zaalberg werkte leerde hij draaien en verdiepte hij zich in de techniek van het glazuren. In een interview uit 1986 met Hilbert Boxem, zegt hij over het feit dat hij pas op late leeftijd met de keramiek in aanraking kwam: Die late start heb ik altijd als een achterstand gevoeld Het heeft wel het effect gehad dat ik doelbewuster was. Een sterk gevoel van het moet nu gebeuren en niet morgen, want eigenlijk had het gisteren al gedaan moeten zijn. Omdat de medewerkers bij Zaalberg (vrijwel) nooit gebruik maakten van een persoonlijke signatuur, is het moeilijk na te gaan welke producten van zijn hand zijn. Een bekend voorbeeld van zijn werk is de tegel die hij in 1951 ontwierp ter gelegenheid van het Stadsspel De jeugd ontdekt een nieuwe stad in Den Haag, uitgevoerd in een oplage van ca stuks. RAM Arnhem In 1957 kwam hij in contact met de aardewerkfabriek RAM in Arnhem. Het bedrijf was oorspronkelijk opgericht in 1921 voor de vervaardiging van plateel naar ontwerp van T.A.C. Colenbrander. Kom op voet met abstracte decoratie in reliëf, RAM Arnhem, Gesigneerd en gedateerd Na faillissement in 1935 was een doorstart gemaakt, waarna de productie voornamelijk bestond uit Delfts blauw, soms gebruikmakend van de oude modellen. Met de komst van Ru de Boer sloeg men een totaal nieuwe richting in en werd een moderne kunstafdeling opgericht. De kunstenaar kreeg de vrije hand met als voorwaarde dat de producten moesten voldoen aan de vraag van de mensen. In feite runde hij een eenmansbedrijf binnen het bedrijf, wat een aantal voordelen met zich meebracht.

4 Grote tegel, RAM Arnhem. Gesigneerd RAM. Afmetingen ca. 22 x 29 cm. Zo hoefde de kunstenaar zich geen zorgen te maken over de commerciële afhandeling. Daarnaast had hij de beschikking over een goed geoutilleerde werkplaats inclusief vier gasovens. Tot de definitieve sluiting van de RAM in 1969, maakte Ru de Boer een grote hoeveelheid eigentijds aardewerk in een grote verscheidenheid: kommen, vazen, asbakken, serviesgoed, tegels etc. Hij maakte hierbij veelal gebruik van chamotte klei, wat het werk een robuust karakter geeft. Naast een seriële productie en de vervaardiging van unieke stukken, werden ook diverse gelegenheidsstukken geproduceerd. De meer luxe stukken werden vaak gedecoreerd in een stijl die doet denken aan COBRA en die enige overeenkomst toont met het keramische werk van kunstenaars als Dirk Hubers en Jaap Dommisse. Porseleinen vaas met slanke hals van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 19,5 cm.

5 Het werk werd ondermeer tentoongesteld op de jaarbeurs in Utrecht en de Handwerkmesse in Frankfurt a. Main. Dat de stukken goed verkocht werden blijkt wel aan de frequentie waarop men ze nu tegenkomt op beurzen en veilingen. Grote vaas met abstracte decoratie, RAM Arnhem. Gesigneerd. Hoogte ca. 23,5 cm.

6 De docent Ru de Boer Na de sluiting van de RAM ging Ru de Boer zich toeleggen op lesgeven bij diverse instellingen, zoals de welzijnszorg van het leger in Schaarsbergen (waarvoor hij al sinds midden jaren 60 werkzaam was als therapeut), de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en tussen 1979 en 1985 de Academie Minerva te Groningen. Daarnaast werkte hij vier jaar als creatief therapeut aan het Instituut Hunerberg in Nijmegen. Porseleinen vaas van Ru de Boer met kaki tenmoku glazuur. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 11 cm. Als docent heeft hij een grote groep mensen weten te enthousiasmeren voor het keramiekvak. Vooral op het gebied van glazuren was hij gedurende zijn lange loopbaan een aanspreekpunt voor vele mensen. Enkele van zijn leerlingen zijn: Wim Borst, Toon Thijs, Kees Tillema, Jannie Blok en Ellen Waterschoot. Gedraaide kom op voet van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 10 cm. en diameter ca. 17 cm.

7 De Nederlandse Vakgroep Keramiek Begin jaren 70 ontstond onder keramisten steeds meer behoefte aan een organisatie die de belangen kon behartigen en kon zorgen voor onderlinge contacten tussen de kunstenaars. In 1975 werd de NVK opgericht om te voorzien in deze behoeften. De initiatiefnemers hiertoe waren ondermeer Rien Wensma, Hilbert Boxem en Stefan Bago. Vanaf het begin was Ru de Boer zeer actief in de vakgroep. Bolvaas met kraag van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 10,5 cm. In februari van 1975 kwam het eerste nummer uit van het tijdschrift Keramiek, met De Boer als eindredacteur, een rol die hij meer dan 10 jaar zou vervullen. Daarnaast hield hij zich in de beginjaren bezig met het organiseren van themaweekends, waarin de leden diverse onderwerpen bespraken en uitvoerden. Tot enkele jaren geleden was hij nog actief in het geven van adviezen over materiaalgebruik aan leden van de Vakgroep. Signaturen van Ru de Boer Zoals eerder aangegeven werd het werk bij Zaalberg nooit voorzien van persoonlijke signaturen van medewerkers. Het werk bij de RAM werd gemerkt met de fabrieksnaam, met heel zelden de toevoeging van zijn naam en/of een datering. Het merendeel van het eigen werk van Ru de Boer is gesigneerd met zijn monogram, ingegrift of geschreven. Soms werden de stukken ook gedateerd. Tot slot In 1985 ging Ru de Boer officieel met pensioen. Dit gaf hem de gelegenheid meer tijd te besteden aan het maken van keramiek, ditmaal als zelfstandig keramist. In zijn eigen atelier maakte hij vrij werk en thematische series. Het laatste werk van Ru de Boer stamt uit 2002.

8 Subtiele porseleinen vaas van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 20 cm.

9 Werken op de expositie De foto s met beschrijving in deze publicatie zijn van werken die worden gepresenteerd op de verkoopexpositie die loopt van 6 maart t/m 22 mei Het betreft slechts een kleine selectie; tijdens de expositie worden doorlopend meer dan 85 objecten getoond. Grote porseleinen trompetvaas van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 30,5 cm. Rechthoekige ikebana vaas van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar en gedateerd Hoogte ca. 18,5 cm.

10 Pot met abstracte decoratie in reliëf, RAM Arnhem. Hoogte ca. 16 cm. Kom van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 16,5 cm. Groot object van Ru de Boer. Onduidelijk gesigneerd. Hoogte ca. 56,5 cm.

11 Grote dubbelvorm van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 41,5 cm.

12 Ikebana vaas van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 11 cm. Subtiele vaas van Ru de Boer. Porselein, hoogte ca. 20 cm. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Grote vaas van Ru de Boer met kaki tenmoku glazuur. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 26,5 cm.

13 Grote open stele van Ru de Boer. Gesigneerd en gedateerd Hoogte ca. 53 cm. Porseleinen vaas met zachtblauw, licht gecraqueleerd glazuur. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 20 cm. Porseleinen kom van Ru de Boer. Gesigneerd met het monogram van de kunstenaar. Hoogte ca. 10,5 cm.

14 Kunsthandel Artentique Weteringdreef HB ZOETERMEER The Netherlands +31(0) (0) Open: zaterdags tussen en uur en op afspraak

Henny Radijs (1915-1991)

Henny Radijs (1915-1991) Henny Radijs (1915-1991) Van pottenbakster naar keramisch kunstenares Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, september 2010 Alle rechten voorbehouden Vaas 1961, h. 42 cm. Inleiding

Nadere informatie

Adriana Baarspul (Amsterdam, 1940)

Adriana Baarspul (Amsterdam, 1940) Adriana Baarspul (Amsterdam, 1940) Een beeldende (on)werkelijkheid Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, september 2010 Alle rechten voorbehouden Kip op bal,1981 Voorwoord Keramiste

Nadere informatie

Het Serviesfabriekje in Driebergen maakt moderne gebruikskeramiek, handgemaakt door Floor. Roetemeijer-Hurkens. gebruikers

Het Serviesfabriekje in Driebergen maakt moderne gebruikskeramiek, handgemaakt door Floor. Roetemeijer-Hurkens. gebruikers Het Serviesfabriekje in Driebergen maakt moderne gebruikskeramiek, handgemaakt door Floor Roetemeijer-Hurkens. 20 april 2011 Op 20 april staan we op de Paasfair bij Slot Zeist. Daarom zullen de eierdopjes

Nadere informatie

Geweldig, om de hele dag met klei te werken

Geweldig, om de hele dag met klei te werken 18 Keramiste Carola Zee maakte van haar passie haar werk Geweldig, om de hele dag met klei te werken Soms moet je gewoon je hart volgen. Carola Zee (36) zegde haar baan als grafisch ontwerper op en ging

Nadere informatie

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7

Eline's Silhouetten. Kunst van Eline Janssens. Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 Eline's Silhouetten Kunst van Eline Janssens Werkstuk door Isis Uiterwaal Op de groene Alm groep 7 1 Inleiding Mijn werkstuk gaat over Eline Janssens, ik vind het leuk om het over haar te hebben omdat

Nadere informatie

WAT IS GOUDS PLATEEL?

WAT IS GOUDS PLATEEL? WAT IS GOUDS PLATEEL? Plateel betekent beschilderd aardewerk. Aardewerk is een verzamelnaam voor voorwerpen van gebakken klei. Dat kan van alles zijn: een vaas, een kop en schotel, een bord, een suikerpotje,

Nadere informatie

De inktpotten van. v/h P.J. van der Want Azn

De inktpotten van. v/h P.J. van der Want Azn Zenith Plateel- Pijpenfabriek v/h P.J. van der Want Azn Reclamepijp van Zenith, ook wel etalage- of presentatiepijp genoemd. Omstreeks 1920. De inktpotten van Van begin... Zenith was een van de vele aardewerkfabrieken

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

NELLEKE LETTINGA TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

NELLEKE LETTINGA TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag NELLEKE LETTINGA HAAGSE KUNSTENAARS Nelleke Lettinga: "Geïnspireerd door oude, gebruikte materialen en voorwerpen, gefascineerd door de alledaagsheid

Nadere informatie

Onyx Trio in Museum Gouda

Onyx Trio in Museum Gouda Onyx Trio in Museum Gouda Op de laatste dag van de tentoonstelling Uitgelezen, zondag 17 mei 2015, speelt het Onyx trio om 15.30 uur in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. Zij spelen deze middag beroemde

Nadere informatie

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer Beeldbeschrijving Kunstnijverheid Kijkwijzer Inhoud Inleiding I. De bedoeling van deze kijkwijzer II. Opdrachten p. 1 p. 2 p. 3 schetsopdracht opdrachten algemeen opdrachten over de functie Slotopdracht

Nadere informatie

PERSBERICHT DE KERAMISCHE KUNST VAN HENRYK LULA HORTAMUSEUM, BRUSSEL (SINT-GILLIS) VAN 31 MAART TOT 4 JUNI 2017

PERSBERICHT DE KERAMISCHE KUNST VAN HENRYK LULA HORTAMUSEUM, BRUSSEL (SINT-GILLIS) VAN 31 MAART TOT 4 JUNI 2017 PERSBERICHT DE KERAMISCHE KUNST VAN HENRYK LULA HORTAMUSEUM, BRUSSEL (SINT-GILLIS) VAN 31 MAART TOT 4 JUNI 2017 Horta Museum Amerikaansestraat, 27 B-1060 Saint-Gillis België www.hortamuseum.be +32.2.543.04.90

Nadere informatie

Factsheet over het educatieve aanbod

Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5

Nadere informatie

Pimpelmees 3 3766 AX Soest

Pimpelmees 3 3766 AX Soest Pimpelmees 3 3766 AX Soest Landelijk kunstenaars-genootschap de Ploegh Pimpelmees 3 3766 AX Soest Ingang de Hazelaar Telefoon: 035-609 04 11 Email: mfretz@deploegh.nl www.deploegh.nl Openingstijden woensdag

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

ANNA KOENIGS TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

ANNA KOENIGS TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag ANNA KOENIGS HAAGSE KUNSTENAARS Anna Koenigs: " Abstract en Figuratief: Het vrije werk is over het algemeen abstract van aard. Kenmerkend voor

Nadere informatie

EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND

EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND Hallo allemaal. We wensen iedereen een heel fijn 2016. Voor ons is 2016 een bijzonder jaar want het is

Nadere informatie

Ceramics LAB & Research

Ceramics LAB & Research Ceramics LAB & Research Wat houdt de opleiding in? Ceramics LAB & Research is een vakopleiding in keramische vormgeving & design. Dit opleidingsprogramma in de vorm van een lab is gericht op designonderwijs,

Nadere informatie

Wim Suermondtprijs 2014

Wim Suermondtprijs 2014 Wim Suermondtprijs 2014 Het thema: Water en Vuur natuur warmte spanning passie...water... tegenstellingen gevecht botsing...vuur... karakter beleving fantasie kracht Maak een kunstwerk met als thema Water

Nadere informatie

Kunstregisseur, Beeldend Kunstenaar

Kunstregisseur, Beeldend Kunstenaar Daniel van Goor CV Daniel van Goor CV Persoonlijke gegevens Naam: Daniel Pierre Cornelis van Goor Adres: Zuidwijkstraat 86 Woonplaats: 2729 KE Zoetermeer Telefoon: 079-342 04 13 Geboren: 1 augustus 1955

Nadere informatie

Titel; Het meisje met de parel.

Titel; Het meisje met de parel. Titel; Het meisje met de parel. Kunstenaar: Myriam Hazelset Afmetingen:. Informatie: Pentekening Prijs: 450 (kunstenaar) Ivo-150 (Veilen) Op de kunstacademie moesten we de oude meesters soms als oefening

Nadere informatie

Fowler Hoofden. Keramiek-Winkel catalogus Deze catalogus is gemaakt op 11/11/2016. Keramieken Hoofd met Hersenindeling Large Blauw - Fowler

Fowler Hoofden. Keramiek-Winkel catalogus Deze catalogus is gemaakt op 11/11/2016. Keramieken Hoofd met Hersenindeling Large Blauw - Fowler Page 1 of 18 Fowler Hoofden Keramieken Hoofd met Hersenindeling Large Blauw - Fowler 99.95 89.95 (POR126) Keramieken Hoofd met Hersenindeling Large Kleur - Fowler 109.95 99.95 (POR133) Keramieken Hoofd

Nadere informatie

Het in Halder gefabriceerde aardewerk

Het in Halder gefabriceerde aardewerk Het in Halder gefabriceerde aardewerk Joop van der Groen Nadat de pottenbakkersoven in Halder buiten gebruik was gesteld, is de ovenput gebruikt als afvalkuil. Bij het gevonden afval waren ook wat misbaksels,

Nadere informatie

Een grape van Hafnerwaar. Hafner werd grotendeels geproduceerd in Keulen.

Een grape van Hafnerwaar. Hafner werd grotendeels geproduceerd in Keulen. Servies uit de periode 1400 tot 1600 uit de waterput de families Reintgen Ophaevens of Gerrit ten Holler of Jacob Armtzen. s-heerenberg Kellenstraat. 51 52 30.38 N 6 C14 39.38 O Hoogte Nap. 18 m Een Hafnerwaar.

Nadere informatie

TANTE BETSIE. Charles & Herman Horsthuis. (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943)

TANTE BETSIE. Charles & Herman Horsthuis. (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943) Charles & Herman Horsthuis TANTE BETSIE (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943) De kunstzinnige familie Issels, waaruit wij mede voortgekomen zijn, telde één

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar

Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar Zijden bloemstukken Elisense Bloemen Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar 1 Witte tulpvormige vaas met modern zijden bloemstuk Deze bijzondere vaas is opgemaakt met natuurlijke

Nadere informatie

Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar

Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar Zijden bloemstukken Elisense Bloemen Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar 1 Grote krans met Amaryllisbol 'nest' Deze decoratie bestaat uit 2 delen: Een krans en een nest

Nadere informatie

Lancering Nienke Sybrandy In het Kader van Liefhertje

Lancering Nienke Sybrandy In het Kader van Liefhertje Lancering Nienke Sybrandy In het Kader van Liefhertje Vrijdag 1 juni is het zover en lanceert LhGWR (Liefhertje en De Grote Witte Reus) het nieuwe winkel concept... In het Kader van Liefhertje, dit keer

Nadere informatie

van ham & co oktober 2014

van ham & co oktober 2014 van ham & co oktober 2014 Titel Rozen & Beton Locatie Woontoren De Verkenner 5 Mei Plein, Kanaleneiland, Utrecht Techniek Stempelen in klei Formaat 15 x 40 cm (b x h) tegel Oplage 16 originelen voor een

Nadere informatie

Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar

Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar Zijden bloemstukken Elisense Bloemen Deze decoraties zijn momenteel voorradig en daardoor snel leverbaar 1 Grote krans met Rozen en gedroogde vruchten Sprookjesachtig mooie krans met o.a. Rozen in heel

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

5071 VX Udenhout. 2012-2013 Luca, Sint-Lukas Brussel Master Vrije Kunsten Tentoonstellinganalyse, Suzanne van de Ven

5071 VX Udenhout. 2012-2013 Luca, Sint-Lukas Brussel Master Vrije Kunsten Tentoonstellinganalyse, Suzanne van de Ven Curriculum Vitae Persoonsgegevens Naam: Woonplaats: Correspondentieadres: Telefoonnummer: Email- adres: Geboortedatum: Geboorteplaats: Nationaliteit: Sam van Gils Udenhout De Wouwerd 16 5071 VX Udenhout

Nadere informatie

augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST

augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST EEN BEELDENTUIN IN NIJMEGEN Inleiding De gemeente beschikt over een verzameling bestaande beelden die - om welke reden dan ook - van hun oorspronkelijke plek werden

Nadere informatie

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016

Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Cursus/workshop aanbod 2015 / 2016 Workshop: keramische sieraden maken (2 dagdelen) Ochtend/middag of avond (datum in overleg) 2 lessen 1 e les: 2 ½ uur, 2 e les 3 ½ uur ( tijden in overleg) Kosten 50,--

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Een leven lang creëren Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Creativiteit is iets van kunstenaars, vaak warrig en niet altijd te begrijpen voor de buitenwereld. Georganiseerde creativiteit

Nadere informatie

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben Barakkenkampen In 1951 kwamen 12.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen noodgedwongen in Nederland aan voor een tijdelijk verblijf. Ze werden opgevangen in kampen. Het woonoord in Lage Mierde was

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017 310,- Raku 4 Op afspraak 95,- Gebarsten

Nadere informatie

Jan van den Berge. Een veelzijdig kunstenaar. Kunstenaar Jan van den Berge: Ik houd altijd het gevoel: het kan nog beter, nog mooier.

Jan van den Berge. Een veelzijdig kunstenaar. Kunstenaar Jan van den Berge: Ik houd altijd het gevoel: het kan nog beter, nog mooier. juni 2014 Volgens de Gestalltpsycholoog Kurt Koffka zien we de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn. En wij zijn niet alle dagen dezelfde. Belangrijk om hiervan alle dagen bewust te zijn. We

Nadere informatie

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen.

In mijn schilderijen en andere kunstobjecten verdiep ik me op dit moment erg in grafische structuren en rechte lijnen. MARIE MICHIELSSEN MARIE MICHIELSSEN Marie Michielssen volgde een opleiding grafische vormgeving en startte in 1995 een eigen bedrijf. Daarvoor kocht ze oude bloempotten op, die ze vervolgens beschilderde

Nadere informatie

Vijf Koerdische kunstenaars

Vijf Koerdische kunstenaars ariwan Jalal, zonder titel, olieverf op doek, 0 x 0 cm, 00 Persheng arzandegan, Persian Lily, olieverf op doek, 0 x 0 cm, 00 Suuad Omar, Golf, olieverf op fotopapier, 0 x 0 cm, 00 Araz Hama, Bruine room,

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

Museum voor Anatomie en Pathologie

Museum voor Anatomie en Pathologie Museum voor Anatomie en Pathologie Museum voor Anatomie en Pathologie 1. Wat is het Anatomisch Museum? 2. Hoe ziet het Anatomisch Museum van de Toekomst er uit? 3. Langs welke weg bereiken we het Anatomisch

Nadere informatie

WIM BETTENHAUSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

WIM BETTENHAUSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag WIM BETTENHAUSEN HAAGSE KUNSTENAARS Wim Bettenhausen: "Tegenlicht, lange schaduwen, huizen die de tand des tijds hebben doorstaan, krullen van

Nadere informatie

Historie Nederlandse Kring van Beeldhouwers - JCAltorf

Historie Nederlandse Kring van Beeldhouwers - JCAltorf Historie Nederlandse Kring van Beeldhouwers - JCAltorf In aansluiting op het document Johan Coenraad ( Jan ) Altorf een Haagse beeldende kunstenaar wat hoofdzakelijk gaat over bouwbeeldhouwwerk, is dit

Nadere informatie

Thema Op reis. De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna

Thema Op reis. De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna Thema Op reis De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna 4 vuurstenen sikkels afkomstig uit Helgoland, Denemarken 1 bronzen sikkel uit Mikene, Griekenland Gevonden rond 1930 aan de Krommelaan

Nadere informatie

20-21 april 2013 ATELIER ROUTE. van 11:00 tot 17:00 uur

20-21 april 2013 ATELIER ROUTE. van 11:00 tot 17:00 uur 20-21 april 2013 ATELIER ROUTE van 11:00 tot 17:00 uur De route is verkrijgbaar bij de VVV Gemeente Tubbergen (Raadhuisplein 4) en bij Ine Lansink aan de Engbersstraat 6 in Vasse Voor meer informatie over

Nadere informatie

24 / HANGAR311 the wood: 02/03-25/03/2012 HANGAR311 THE WOOD: 02/03-25/03/2012 / 25. Wim Janssens

24 / HANGAR311 the wood: 02/03-25/03/2012 HANGAR311 THE WOOD: 02/03-25/03/2012 / 25. Wim Janssens 24 / HANGAR311 the wood: 02/03-25/03/2012 HANGAR311 THE WOOD: 02/03-25/03/2012 / 25 Wim Janssens IN EXPO THE WOOD VAN 02/03/2012 TOT EN MET 25/03/2012 - TELKENS VRIJDAG, ZATERDAG EN ZONDAG VAN 14 TOT 18

Nadere informatie

Toegepaste technieken in de keramiekbedrijven. boetseren handdraaien gieten indraaien industrieel persen

Toegepaste technieken in de keramiekbedrijven. boetseren handdraaien gieten indraaien industrieel persen KERAMISTEN Inleiding De keramiekbranche kenmerkt zich door kleinschaligheid en exclusiviteit 1. Ondanks de huidige economische crisis blijft de verkoop binnen de keramiekbranche nog redelijk op peil. Er

Nadere informatie

Nieuwsbrief Purmerends Museum - Januari

Nieuwsbrief Purmerends Museum - Januari Nieuwsbrief Purmerends Museum - Januari EXPOSITIE - 100 Jaar droge voeten, Watersnood 1916 in Purmerend 9 januari tot en met 10 april 2016 Militairen werken aan de Purmerweg in Purmerend, foto Joseph Coppens,

Nadere informatie

Collectie Museum De Lakenhal Leiden. Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf

Collectie Museum De Lakenhal Leiden. Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf Collectie Museum De Lakenhal Leiden Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf 28-12-2010 Museum De Lakenhal Leiden 4416 Objectnaam: Beschrijvende Titel: Maker: Afgebeeld: Datumlabel: Materiaal: Afmetingen: Opm:

Nadere informatie

Monique Leliefeld-van Rooij

Monique Leliefeld-van Rooij Monique Leliefeld-van Rooij Schilderen is voor mij denken. Schilderen is werken, hard werken. Nadenken over ontwerpen. Zoeken naar combinaties en inhoud. Beginnen en dan weer wijzigen. Steeds weer langs

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2017 / 2018 Cursus/workshop Keramische vormgeving (losse lessen op woe middag 15,--) Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 18 sept 2017 310,- 20 sept 2017

Nadere informatie

WILLEM DE BONT AMSTERDAM 22.01.2004-29.02.2004. Zes sinasappels en een pompoen, olieverf/paneel, 25x33 cm

WILLEM DE BONT AMSTERDAM 22.01.2004-29.02.2004. Zes sinasappels en een pompoen, olieverf/paneel, 25x33 cm WILLEM DE BONT 22.01.2004-29.02.2004 AMSTERDAM Zes sinasappels en een pompoen, olieverf/paneel, 25x33 cm WILLEM DE BONT 22.01.2004-29.02.2004 AMSTERDAM 1953 Willem de Bont schildert stillevens op stevige,

Nadere informatie

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Rijksmuseum Amsterdam Najaarsbijeenkomst SNAAI 25 november 2013 Ramses van Bragt, archivaris RKD Inhoud Korte introductie RKD

Nadere informatie

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd GALERIE HONINGEN S I N D S 1 9 9 7 start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd + nieuwe collectie aanwinsten 6 t/m

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

Productlijnen. 1876 heden Blauw Delfts

Productlijnen. 1876 heden Blauw Delfts Productlijnen Door de eeuwen heen zijn bij de Porceleyne Fles een groot aantal productlijnen geïntroduceerd en uit het assortiment genomen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste productlijnen

Nadere informatie

kerstboomservice Kerstcollectie

kerstboomservice Kerstcollectie kerstboomservice Kerstcollectie Kerst zonder stress Zorgeloze kerst. Uw kantoor zorgeloos in kerstsfeer. Medewerkers die even stil blijven staan bij de kerstboom in de hal. Nieuwsgierig wordt er bekeken

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Keramische vormgeving Later instromen gedurende de cursus mogelijk. Aantal lessen Aanvang Kosten p.p 25x 3u 17 sept 2018 310,- 19

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

Programma Open dag 2 februari 2019

Programma Open dag 2 februari 2019 Programma Open dag 2 februari 2019 Wat kun je zien en doen vandaag? : lgemene introductie Op hoofdlijnen vertellen we je kort over onze studies, hoe deze zijn opgebouwd en wat je op de open dag kunt bezoeken.

Nadere informatie

Meest Gastvrije Stad 2010

Meest Gastvrije Stad 2010 Meest Gastvrije 200 Colofon Samensteller: Lennert Rietveld Van Spronsen partners horeca-advies Herenweg 83 2362 EJ Warmond T: 07-548867 E: lennertrietveld@spronsen.com W: www.spronsen.com In samenwerking

Nadere informatie

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 De eerste gedachten die in mij opkomen bij Toyin Loye zijn: warm, sympathiek, hoffelijk, bescheiden en trots. Een Nigeriaanse kunstenaar met een aristocratische

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2019-2020 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25 x 3u 16 sept 2019 397,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R AVONDOPLEIDING C R E AT I E V E O P L E I D I N G E N KE R A M I ST POT TE N BA KKE R 20 17-20 1 8 KERAMIST - POTTENBAKKER 2017-2018 KERAMIST In deze opleiding leer je allerlei soorten klei kennen, maar

Nadere informatie

FREDERICK W.G. LINCK OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

FREDERICK W.G. LINCK OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag FREDERICK W.G. LINCK HAAGSE KUNSTENAARS Frederick Linck werkt in de traditie van de 'human interest' fotografie. Zijn methode is documentair,

Nadere informatie

Kerst zonder stress. Zorgeloze kerst.

Kerst zonder stress. Zorgeloze kerst. Kerstcollectie Kerst zonder stress Zorgeloze kerst. Uw kantoor zorgeloos in kerstsfeer. Medewerkers die even stil blijven staan bij de kerstboom in de hal. Nieuwsgierig wordt er bekeken wat er allemaal

Nadere informatie

J.C. HERMAN MANUFACTURE CATALOGUS EDITIE

J.C. HERMAN MANUFACTURE CATALOGUS EDITIE CATALOGUS EDITIE 001 2015 serviesgoed gemaakt in pottenbakkerij uniek, want met de hand gedraaid vormgeving tijdens productie J.C. HERMAN is een pottenbakkerij gespecialiseerd in serviesgoed. We produceren

Nadere informatie

Toetsmatrijs Examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen December 2018

Toetsmatrijs Examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen December 2018 Toetsmatrijs Examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen December 2018 Het examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen bestaat uit een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte. In het praktijkgedeelte

Nadere informatie

JACQUELINE SCHÄFER. Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie.

JACQUELINE SCHÄFER. Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie. JACQUELINE SCHÄFER Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie. Tot dat moment was het schilderen toch vooral iets wat zij voor

Nadere informatie

ANDRZEJ WAWRZYNIAK TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

ANDRZEJ WAWRZYNIAK TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag ANDRZEJ WAWRZYNIAK HAAGSE KUNSTENAARS Oosteuropese mystiek in een moderne vormgeving Het werk van Andrzej Wawrzyniak wordt gekenmerkt door een

Nadere informatie

TEGELFABRIEK & ATELIER

TEGELFABRIEK & ATELIER TEGELFABRIEK & ATELIER Albarello maakt ambachtelijke tegels in verschillende stijlen. Van begin tot eind worden de tegels in eigen fabriek gemaakt. Van vloer- en wandtegels tot aan geveltegels. Vakwerk

Nadere informatie

Naar de brugklas. Naar de brugklas...

Naar de brugklas. Naar de brugklas... Naar de brugklas Naar de brugklas... spannend! Naar de brugklas gaan vinden veel leerlingen spannend. We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt op onze school! Daar gaan we je ook bij helpen.

Nadere informatie

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019

KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 KERAMIEK Atelier HalfOm Cursussen/workshops 2018 / 2019 Cursus/workshop Aantal lessen Aanvang Kosten p.p Keramische vormgeving 25x 3u 17 sept 2018 387,50 Later instromen gedurende de cursus mogelijk. middag/avond

Nadere informatie

OUTLET 35 TOT 75% KORTING. Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze bloemstukken zijn gereed Levertijd in overleg

OUTLET 35 TOT 75% KORTING. Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze bloemstukken zijn gereed Levertijd in overleg OUTLET Zijden bloemstukken Elisense Bloemen 35 TOT 75% KORTING Deze bloemstukken zijn gereed Levertijd in overleg 1 Oudrose vazen met zijden Magnolia's Afmetingen: Grote vaas ca. 45 cm breed - kleine vaas

Nadere informatie

1-005_Peggy combo_nl_layout 1 05-01-12 13:56 Pagina 1. Hoe versier ik lekkere taarten, cakejes & koekjes?

1-005_Peggy combo_nl_layout 1 05-01-12 13:56 Pagina 1. Hoe versier ik lekkere taarten, cakejes & koekjes? 1-005_Peggy combo_nl_layout 1 05-01-12 13:56 Pagina 1 Hoe versier ik lekkere taarten, cakejes & koekjes? 1-005_Peggy combo_nl_layout 1 05-01-12 13:56 Pagina 2 1-005_Peggy combo_nl_layout 1 05-01-12 13:56

Nadere informatie

6 Limburgse kunstenaars

6 Limburgse kunstenaars Expositie Marcel van Hoef schilderijen in eitempera Zondag 2 juni t/m zondag 30 juni 2013 Bernard Visser beelden in hout, zand en pigment 6 Limburgse kunstenaars Godelieve Geurts beelden in ijzer Theo

Nadere informatie

Federatie TMV - - 1 -Toetsmatrijs examen vakbekwaamheid taxateur juwelen mei-2008 1

Federatie TMV - - 1 -Toetsmatrijs examen vakbekwaamheid taxateur juwelen mei-2008 1 Toetsmatrijs Examen Juwelen Mei 2008 Het examen vakbekwaamheid taxateur Juwelen bestaat uit een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte. In het praktijkgedeelte beoordelen de kandidaten 20 juwelen (verder

Nadere informatie

Relatiegeschenken catalogus

Relatiegeschenken catalogus Relatiegeschenken catalogus 01. Interieurdecoratie: handgemaakte beelden in serpentijnsteen en speksteen vanaf blz. 2 11. Interieurdecoratie: handgemaakte beelden in hout vanaf blz. 6 21. Interieurdecoratie:

Nadere informatie

Hoe je met je ipad razendsnel je eigen stijl ontdekt. Met GRATIS test.

Hoe je met je ipad razendsnel je eigen stijl ontdekt. Met GRATIS test. Hoe je met je ipad razendsnel je eigen stijl ontdekt. Met GRATIS test. 1 Hoe het bij mij begon Ik tekende en schilderde altijd al graag. Thuis, bij mijn oma en op school, met dikke kleurpotloden. Op alle

Nadere informatie

JOS VAN DEN HEUVEL OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

JOS VAN DEN HEUVEL OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag JOS VAN DEN HEUVEL HAAGSE KUNSTENAARS Experimentele objecten in het natuurlijke landschap Jos van den Heuvel: "De onderwerpen voor de schilderijen

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R

K U N S T K A L E N D E R KUNST KALENDER 2 0 1 6 Exposities 2016 Januari Annemieke Fictoor -schilderijen dec 2015 maart 2016 eerste verdieping Marieke Rosing -schilderijen dec 2015 maart 2016 begane grond Sannie Oppelaar - beelden

Nadere informatie

WORKSHOPS: EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND. 7 maart 2015

WORKSHOPS: EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND. 7 maart 2015 EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND Hallo allemaal, hier is onze eerste nieuwsbrief van 2015. Het is nog winter maar de belofte van de lente

Nadere informatie

Bestuur: Hans Vermeulen (voorzitter), Remmelt de Jong (penningmeester), Jan-Roel Timmer (secretaris)

Bestuur: Hans Vermeulen (voorzitter), Remmelt de Jong (penningmeester), Jan-Roel Timmer (secretaris) Beleidsplan Stichting de Middendijk 2012-2013 KvK nummer 55726550 / RSIN 851835818 Bestuur: Hans Vermeulen (voorzitter), Remmelt de Jong (penningmeester), Jan-Roel Timmer (secretaris) Doelstelling: Het

Nadere informatie

Architectuur: Zien, beleven en doen.

Architectuur: Zien, beleven en doen. Architectuur: Zien, beleven en doen. Uniek architectuurproject op school: Mijn school, mijn buurt, mijn huis Uniek project voor het primair onderwijs o.l.v. Juliette Verhofstad (kunsthistoricus) en Claire

Nadere informatie

TON OF HOLLAND TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

TON OF HOLLAND TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag TON OF HOLLAND HAAGSE KUNSTENAARS Ton of Holland: ""In mijn werken hebben alle beelden met elkaar te maken, alleen moet je wel de tijd nemen dit

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

BELA SILVA. Carnets de voyages

BELA SILVA. Carnets de voyages BELA SILVA Carnets de voyages BELA SILVA De Portugese kunstenares Bela Silva laat zich haar leven lang al niet tegenhouden door grenzen. Haar voorliefde voor geschiedenis en architectuur doen zelfs de

Nadere informatie

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9.

inhoud 1. Een leven in beeld 2. Vincents jeugd 3. Aan het werk 4. Brieven 5. Boeren 6. Naar Parijs 7. Naar het zuiden 8. De ruziemaker 9. Vincent van Gogh inhoud 1. Een leven in beeld 3 2. Vincents jeugd 4 3. Aan het werk 5 4. Brieven 6 5. Boeren 7 6. Naar Parijs 9 7. Naar het zuiden 10 8. De ruziemaker 11 9. Ziek 12 10. Het einde 13 11.

Nadere informatie

Archief Françoise van den Bosch

Archief Françoise van den Bosch Nummer Toegang: NL-HaRKD-0535 Archief Françoise van den Bosch Lidy Visser, 2004 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) 2004 This finding aid is written in Dutch. 2 Bosch, Archief van Françoise

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

PETER VAN LOON TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

PETER VAN LOON TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag PETER VAN LOON HAAGSE KUNSTENAARS Het moet bewegen, Peter van Loon: "Kenmerkend voor mijn werk is een behoefte aan participatie van de toeschouwer.

Nadere informatie

OUTLET 35 TOT 75% KORTING. Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze bloemstukken zijn gereed Levertijd in overleg

OUTLET 35 TOT 75% KORTING. Zijden bloemstukken Elisense Bloemen. Deze bloemstukken zijn gereed Levertijd in overleg OUTLET Zijden bloemstukken Elisense Bloemen 35 TOT 75% KORTING Deze bloemstukken zijn gereed Levertijd in overleg 1 Oudrose vazen met zijden Magnolia's Afmetingen: Grote vaas ca. 45 cm breed - kleine vaas

Nadere informatie

PIERRE DERKS OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

PIERRE DERKS OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag PIERRE DERKS HAAGSE KUNSTENAARS OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN 2003-2006 1999-2003 grafisch ontwerpen Den Haag, Koninklijke Academie van Beeldende

Nadere informatie