GEMEENTE SCHERPENZEEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTE SCHERPENZEEL"

Transcriptie

1 GEMEENTE SCHERPENZEEL Technische Vraag Raadsvoorstel 1 Raad Agendapunt Onderwerp 29 september Grondstoffenbeleidsplan VVD 5 september 2016 Gemeenteraad Vraag 1 Bij Beslispunten 1.b. lezen we dat de Krediet invoering van Stap 2 (2018): ,00 te dekken uit de reserve afvalstoffenheffing. Maar bij de inleiding lezen we bij stap 2 dat in 2019 een evaluatie van de resultaten plaatsvindt van stap 1 waarna stap 2 wordt genomen Antwoord 1 Vraag Antwoord 2 Vraag 3 Hoe moeten we dit interpreteren? Er wordt voorgesteld om dit krediet beschikbaar te stellen voor de invoer van fase 2. Mocht blijken uit de evaluatie dat fase 2 niet wordt ingevoerd, dan kan dit krediet vervallen. De besteding van dit krediet vindt pas plaats als uit de evaluatie blijkt dat fase 2 wordt ingevoerd. Verder lezen de financiële aspecten dat in de Kadernota 2017 de vrije ruimte van deze reserve hiervoor niet voldoende is. Dus wordt gevraagd: In de 1e Firap 2016 is een aanbestedingsvoordeel van opgenomen op inzameling voor GFT- en restafval. Voorgesteld wordt om dit bedrag in de jaren 2017 en 2018 niet in de tarieven te verwerken, maar te reserveren. Als dit een voorstel is moet dit dan niet ook in de beslispunten verwerkt worden? Als beslispunt 2 of c met de TXT?: Het aanbestedingsvoordeel van ,- op de inzameling voor GFT- en restafval opgenomen in de 1e Firap 2016 voor de jaren 2017 en 2018 niet in de tarieven te verwerken, maar te reserveren in de reserve afvalstoffenheffing. Het aanbestedingsvoordeel 2016 wordt in de 2 e Firap voorgelegd om te storten in de reserve afvalstoffenheffing. De aanbestedingseffecten worden verwerkt in de begroting Dit wordt daarom nu niet apart voorgesteld. Hierbij is rekening gehouden dat er ruimte in de reserve afvalstoffenheffing is om de invoering van zowel fase 1 als fase 2 te dekken. In de begroting 2017 wordt een voorstel over de tariefstelling voor 2017 voorgelegd. In de begroting 2018 zal dit voor de tariefstelling 2018 gebeuren. Bij Stap 3 lezen we dat de huidige papiercontainer ingezet kan worden voor de inzameling van een mix van papier, textiel en elektrische apparaten. Waarom kan dit niet nu al? Zijn daar extra kosten aan verbonden? Heeft deze verandering gevolgen voor de verenigingen die nu het papier ophalen? 1 De vragen worden bij de griffie ingediend en in ibabs geplaatst (tenzij de auteur aangeeft dit niet te wensen).

2 Antwoord 3 Vraag Antwoord 4 Wanneer papier, textiel en elektrische apparaten bij elkaar in de blauwe container worden ingezameld moeten deze verschillende stromen na inzameling weer worden gescheiden. De technieken hiervoor zijn momenteel nog niet beschikbaar dus zou dat handmatig moeten plaatsvinden. Dit is uit kosten overwegingen nu niet interessant. De keuze voor dit systeem wordt uiteindelijk gemaakt op basis van in 2021 beschikbare kennis en ervaring met genoemde systemen en als de stappen 1 en 2 niet hebben geleid tot het gewenste resultaat. Op pagina 31 van het Grondstoffenbeleidsplan staat dat de inzet van de papiercontainer voor gemengde afvalstromen leidt tot hogere inzamelkosten. De hoogte daarvan is nu nog niet in te schatten (zie pagina 31). Het is denkbaar dat de verenigingen ook gemengde afvalstromenkunnen inzamelen. Daarover moeten we dan te zijner tijd met de verenigingen in gesprek gaan. CDA 8 september 2016 Wij denken dat het regelmatig publiceren van positief stimulerende artikelen over nut en noodzaak van afvalscheiding, inclusief de al bereikte resultaten, de burger coöperatief maakt. Op blz. 32 van het Grondstoffenbeleidsplan, hoofdstuk Communicatie, wordt dit ook verwoord. Kan het College aangeven hoeveel van deze publicaties het College de laatste 2 jaar heeft laten verschijnen? Graag deze als bijlage toevoegen. Bij de invoering en/of wijziging van een nieuw systeem is het zeker nodig hier veel over te communiceren. Een wijziging van het systeem is immers van invloed op hoe de burger met zijn afval moet omgaan. Burgers die de noodzaak inzien van afvalscheiding en het hergebruik als grondstof, zullen dat zeker spontaan oppakken. Na invoeren en gewenning van het systeem blijkt het herhalen van de boodschap in de praktijk maar zeer beperkt invloed te hebben op het gedrag zeker als het service niveau gelijk blijft. Een burger die niet gemotiveerd is zal dit gedrag niet veranderen na verschillende publicaties hierover. Ditt blijkt ook uit ervaringen in andere gemeenten dat het herhalen van de boodschap niet leidt tot (aanzienlijk) meer afvalscheiding. Daarnaast is separaat een overzicht bijgevoegd met de datum en soort publicatie met betrekking tot dit onderwerp

3 PERSBERICHT Gemeente verstrekt gratis compost Scherpenzeel, 5 maart 2015 De Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen organiseren ieder jaar de Landelijke Compostdag. Dit jaar is dat op zaterdag 21 maart Met deze dag wordt het belang van het apart inzamelen van groente- en fruit- en tuinafval nog eens goed onder de aandacht gebracht. De inwoners van Scherpenzeel scheiden hun gft-afval goed van het restafval. Om het belang van een goede gescheiden inzameling te onderstrepen, biedt de gemeente de mogelijkheid om gratis compost op te halen op 20 en 21 maart. Inwoners kunnen op deze dagen bij de Milieustraat op vertoon van hun milieupas gratis 2 zakken compost van 20 liter ophalen. Er zijn 480 zakken beschikbaar. Op = op. De Milieustraat aan de Hopeseweg 3 is geopend op vrijdagmiddag van tot uur en op zaterdagochtend van tot uur. Met het eenmalig gratis uitdelen van compost bedankt de gemeente inwoners voor hun inspanning om gft-afval en groenafval gescheiden aan te leveren. Bovendien wil zij iedereen kennis laten maken met dit product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Bangma, m.bangma@scherpenzeel.nl doorkiesnummer (033) of mobiel: Aanwezig: maandag, dinsdag en donderdag.

4 PERSBERICHT Veranderingen afvalinzameling Scherpenzeel, 3 december 2015 Vanaf 4 januari 2016 haalt REMONDIS in plaats van Sita het huisvuil/gft op. Vanaf die datum worden de containers in Wijk Vrijdag niet meer op vrijdag geleegd maar op dinsdag. Dit betekent dat de eerste leging plaats vindt op dinsdag 5 januari Vanaf 2016 heet Wijk Vrijdag voortaan Wijk Dinsdag. Afvalcontainer anders aanbieden REMONDIS heeft een andere manier om de containers te legen. Om dit voorspoedig te laten verlopen wordt iedereen verzocht om de container met de achterkant (handvatten) aan de weg te zetten. Nieuwe eenmalige afvalpas De afvalpas is vernieuwd. De afvalpas heeft nu de vorm van een creditcard en wordt eenmalig verstuurd. De nieuwe afvalpas is adresgebonden. Dit betekent dat de afvalpas bij verhuizing achter gelaten dient te worden in huis (bij voorkeur in de keukenla). De afvalpas is van hard kunststof zodat deze heel wat jaren mee kan. Bij elk bezoek aan de milieuhal dient men deze mee te nemen. Bij verlies van de pas kan tegen een vergoeding van 15,00 en op vertoon van legitimatie een nieuwe pas bij de gemeente aangevraagd worden. Medio december ontvangt elk huishouden een brief met de nieuwe afvalpas. De gemeente heeft de afvalpassen van nieuwbouwwoningen apart gehouden, zodat deze op een later stadium aan de nieuwe inwoners overhandigd kan worden. Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Bangma, m.bangma@scherpenzeel.nl doorkiesnummer (033) of mobiel: Aanwezig: maandag, dinsdag en donderdag.

5 PERSBERICHT Gemeente verstrekt gratis compost Scherpenzeel, 29 februari 2016 De Vereniging Afvalbedrijven en de Branche Vereniging Organische Reststoffen organiseren ieder jaar de Landelijke Compostdag. Dit jaar is dat op zaterdag 19 maart Met deze dag wordt het belang van het apart inzamelen van groente- en fruit- en tuinafval nog eens goed onder de aandacht gebracht. De inwoners van Scherpenzeel scheiden hun gft-afval goed van het restafval. Om het belang van een goede gescheiden inzameling te onderstrepen, biedt de gemeente de mogelijkheid om gratis compost op te halen op 18 en 19 maart. Inwoners kunnen op deze dagen bij de Milieustraat op vertoon van hun milieupas gratis 2 zakken compost van 20 liter ophalen. Er zijn 480 zakken beschikbaar. Op = op. De Milieustraat aan de Hopeseweg 3 is geopend op vrijdagmiddag van tot uur en op zaterdagochtend van tot uur. Met het eenmalig gratis uitdelen van compost bedankt de gemeente inwoners voor hun inspanning om gft-afval en groenafval gescheiden aan te leveren. Bovendien wil zij iedereen kennis laten maken met dit product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Bangma, m.bangma@scherpenzeel.nl doorkiesnummer (033) of mobiel: Aanwezig: maandag, dinsdag en donderdag.

6 Vanaf 3 september drankenkartons en blik bij plastic in één zak Het landelijke afvalbeleid richt zich steeds meer op het inzamelen van afvalstromen die gerecycled kunnen worden. Dat gebeurt in Scherpenzeel al enkele jaren succesvol, onder meer met het inzamelen van plastic verpakkingen. Vanaf donderdag 3 september zamelt de gemeente Scherpenzeel alle verpakkingen in één keer in. Dit zijn verpakkingen van plastic, drankenkartons en blik. Al deze verpakkingen mogen in één zak. Drankenkartons zijn alle pakken voor sap en zuivel, zoals melk, yoghurt of vla. Blik zijn drankblikjes, stalen siroopflessen, metalen deksels, tubes en doppen, conservenblikken en aluminium schaaltjes en bakjes. De verpakkingen gaan in stevigere zakken dan u gewend bent. Op de bekende afhaalpunten (Gemeentehuis, Hema en Jumbo) in Scherpenzeel kunnen inwoners vanaf 1 september in plaats van de bekende zak van plastic-heroes een nieuwe stevigere zak afhalen. Natuurlijk kunnen de plastic-heroes zakken gebruikt worden totdat ze op zijn. Maar maak ze niet te vol, door de blikjes kan de dunne zak gemakkelijk scheuren. Waarom ook inzameling van drankenkartons en blik? Twee belangrijke redenen waarom de gemeente nu ook drankenkartons en blik gaat inzamelen zijn: 1. Drankenkartons bestaan uit laagjes van verschillende materialen zoals karton, plastic en soms aluminium die sinds kort goed te scheiden en hergebruiken zijn. De installatie in Rotterdam Wijster waar het verpakkingsplastic naar toe gaat kan de drankenkartons en blikjes er op eenvoudige wijze uithalen. Dit was eerder nog niet mogelijk. Na sortering worden de drankenkartons en blik tot grote balen geperst en gaan ze naar een recyclingfabriek. De drankenkartons en blikjes belanden zo niet meer als afval in de grijze container, maar dienen als grondstof voor nieuwe producten. 2. Uit ervaringen in andere gemeenten komt naar voren dat het inzamelen van drankenkartons en blik tegelijk met verpakkingsplastic het meest effectief is. Het is gemakkelijk voor inwoners en de inzameling kost weinig extra. Inzameling bespaart ook kosten De drankenkartons en de blikjes komen nu nog in de grijze container terecht en nemen veel plaats in beslag. Wanneer ook drankenkartons en blik apart worden ingezameld blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en goedkoper omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden. Wel leeg maar niet schoon De drankenkartons en blikjes hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg. Dus geen pakken met inhoud, bijvoorbeeld vla of yoghurt of blik met een restje kattenvoer of tomaten. Stop ook geen ander materiaal in de drankenkartons en blikjes. Platdrukken mag.

7 Doet u ook mee? Met hetzelfde gemak Plastic, Metaal & Drankenkartons in dezelfde zak! Nieuwsbrief

8 U doet toch zeker ook mee! Drankenkartons en metalen verpakkingen in één zak met plastic Beste inwoner, In de gemeente Scherpenzeel richten we ons steeds meer op het inzamelen van afval dat hergebruikt kan worden. Dit doen we bijvoorbeeld al enkele jaren zeer succesvol door het inzamelen van plastic verpakkingen. Vanaf 3 september verandert de inzameling van plastic in de inzameling van PMD; Plastic, Metaal, Drankenkartons. Al deze verpakkingen bevatten grondstoffen die goed hergebruikt kunnen worden. De inzameling van PMD is beter voor het milieu. Het zorgt voor minder restafval dat verbrand moet worden en levert grondstoffen voor nieuwe producten. Ook zorgt het apart inzamelen van PMD voor meer ruimte in uw grijze container. Deze hoeft minder vaak geleegd te worden en dat houdt de kosten in de hand. Alle informatie over de inzameling van PMD in de gemeente Scherpenzeel vindt u in deze nieuwsbrief. Tonnis van Dijk (wethouder) Aanbieden van PMD-afval Plastic, Metaal en Drankenkartons mogen in één zak aangeboden worden. De verpakkingen gaan in stevigere zakken dan u gewend bent. Op de vertrouwde afhaalpunten (Gemeentehuis, de milieustraat, HEMA en Jumbo) in Scherpenzeel kan vanaf 1 september een nieuwe, stevigere zak afgehaald worden. Uiteraard kunt u de plastic-heroes zakken blijven gebruiken totdat ze op zijn. Doe deze echter niet te vol, door scherpe delen aan de metalen verpakkingen kan de dunne zak gemakkelijk scheuren.

9 Tips PMD-afval Maak de verpakkingen plat om ruimte te besparen. Haal de dop van de plastic fles, de flacon of het drankenkarton en druk de lucht eruit. Schroef daarna de dop weer op de verpakking. Stop de verpakkingen niet in elkaar. Spullen die in elkaar zitten kunnen niet uit gesorteerd worden en dus niet gerecycled. Verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, wel leeg! Wat maakt de industrie van uw verpakkingsplastic, lege blikjes en drankenkartons? Van plastic worden onder meer nieuwe plastic flessen, plastic verpakkingen, fleecetruien, tennisballen, verkeerspaaltjes, autodashboards en mobieltjes gemaakt. Zie voor meer informatie. Van lege blikjes maakt de industrie nieuwe metalen producten, zoals een fiets of auto. Metaal wordt omgesmolten en kan eindeloos opnieuw worden gebruikt. Van drankenkartons worden onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen, wcpapier en tissuepapier gemaakt. Zie voor meer informatie. Gemeente Scherpenzeel gaat ook drankenkartons en metalen verpakkingen inzamelen Vanaf 3 september worden ook drankenkartons en metalen verpakkingen ingezameld, vervolgens op iedere donderdag in de even weken. Op de afvalkalender staat kunststof bij het gele vakje. Dit wordt PMD; Plastic, Metaal en Drankenkartons. Drankenkartons zijn pakken voor sap en zuivel, zoals melk, yoghurt of vla. Metalen verpakkingen zijn onder andere drankblikjes, siroopflessen en conservenblikjes. Op de achterkant van deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van wat wel/niet PMD-afval is. Drankenkartons en metalen verpakkingen mogen samen in één zak met plastic afval. Drankenkartons, metalen verpakkingen en plastic sámen inzamelen is het meest effectief. Plastic wordt al apart gehouden, drankenkartons en metalen verpakkingen hieraan toevoegen is makkelijk en beter voor het milieu. Door nieuwe technieken wordt het afval nagescheiden voor een optimaal hergebruik van uw huishoudelijk afval. Uw PMD-afval dient als grondstof voor nieuwe producten!

10 WEL inleveren als PMD NIET inleveren als PMD Flessen voor frisdrank, water, melk, etc. Knijpflessen voor sauzen, olie, etc. Plastic tubes zoals van tandpasta Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep Verpakkingen van kaas, vlees & vis Bekers voor yoghurt, vla en ijs Bakjes voor salade, groente en fruit Zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed, etc. Kuipjes voor boter, saus en smeerkaas Plastic folie, tasjes & zakjes Plantenpotjes Blisterverpakkingen voor tandenborstels, schroefjes, etc. Drankblikjes voor frisdrank, bier, etc. Stalen siroopflessen Metalen deksels, tubes & doppen Conservenblikken voor soep, groente, fruit, honden- of kattenvoer, pasta, etc. Aluminium schaaltjes & bakjes voor levensmiddelen Lege kartonnen pakken voor vruchtensappen, water, wijn, etc. Lege kartonnen pakken voor melk, vla, yoghurt, etc. Lege kartonnen pakken voor soep, pastasaus, etc. plastic metaal drankenkartons Kitkokers Piepschuim Chipsverpakkingen Doordrukstrips zoals van medicijnen en kauwgum Hard plastic zoals speelgoed en tuinstoelen Huisraad & gebruiksvoorwerpen zoals emmers, druiprek, wasmand etc. Shopper boodschappentassen Medische verpakkingen zoals dialysevloeistof, stomazakken, katheter-, infuusmateriaal, injectienaalden, etc. Landbouw-, vijverplastic & anti-worteldoek Verfblikken Spuitbussen zoals deodorant en verf Verpakkingen met aluminiumfolie zoals koffieverpakkingen en chipszakken Kartonnen pakken met vla en yoghurt Kartonnen pakken waar ander materiaal in is gestopt Resten papier & karton Stationsweg 389a Postbus CC Scherpenzeel 3925 ZJ Scherpenzeel (033)

11 Kijk voor meer informatie op

12 Vanaf 1 september 2015 drankenkartons en blik bij plastic Inwoners van Scherpenzeel kunnen vanaf 1 september 2015 hun drankenkartons en blik bij de plastic verpakkingen kwijt. Hiervoor kunnen dezelfde plastic zakken gebruikt blijven worden totdat deze op zijn. Daarna voorziet de gemeente in plastic zakken die beter bestand zijn om ook kartons en blik in te scheiden. Drankenkartons en blik bij plastic verpakkingen Uit landelijk onderzoek blijkt dat het inzamelen van drankenkartons en blik samen met het plastic het meeste oplevert. Makkelijker voor de inwoners, een veel hoger scheidingspercentage en een financiële besparing. De verpakkingen belanden niet meer als afval in de grijze container, maar dienen als grondstof voor nieuwe producten. De nieuwe stroom van plastic, drankenkartons en blik noemen we verpakkingen. Onder drankenkartons verstaan we kartonnen verpakkingen voor bijvoorbeeld zuivel, sap, frisdrank, sauzen en wijn. Met blik bedoelen we metalen verpakkingen van bijvoorbeeld conserven, bier of frisdrank. Minder restafval Mensen gaan het resultaat van deze makkelijke manier van afval scheiden ook direct merken aan de grijze container. Die word logischerwijs en stuk leger, omdat er minder restafval overblijft.

Acceptatieprocedure PMD op overslagof sorteerinstallatie (bronscheiding)

Acceptatieprocedure PMD op overslagof sorteerinstallatie (bronscheiding) Acceptatieprocedure PMD op overslagof sorteerinstallatie (bronscheiding) Deze factsheet maakt duidelijk wat de acceptatieprocedure is voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD)

Nadere informatie

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen.

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Verpakkingen: plastic, blik, sap- en Plastic Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

Groene rolemmer (GFT afval)

Groene rolemmer (GFT afval) Veel gestelde vragen Waarom Afval scheiden loont? In restafval het afval dat in de grijze rolemmer gaat - zit vaak nog veel materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan plastic of drankkartons.

Nadere informatie

GFT. Wel bij het GFT. Niet bij het GFT

GFT. Wel bij het GFT. Niet bij het GFT GFT Wel bij het GFT Aardappelschillen Bloemen en (kamer)planten Doppen van pinda s en noten Eierschalen Etensresten (gekookt, gebakken, rauw) Kaaskorsten zonder plastic Kattenbakkorrels met Milieukeur

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën:

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën: Veel gestelde vragen Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën: 0-Afvalscheiding 1-Project Meer Waarde Uit Afval 2-U krijgt 4 afvalbakken aan huis 3-Restafval

Nadere informatie

AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK & PAK GFT PAPIER GLAS TEXTIEL KLEIN CHEMISCH RESTAFVAL GROFVUIL

AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK & PAK GFT PAPIER GLAS TEXTIEL KLEIN CHEMISCH RESTAFVAL GROFVUIL AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK & PAK GFT PAPIER GLAS TEXTIEL KLEIN CHEMISCH RESTAFVAL GROFVUIL PLASTIC, BLIK EN PAK Plastic verpakkingen bakjes voor salade, groente en fruit, patat bekers voor yoghurt, vla

Nadere informatie

Als u geen brief heeft ontvangen, kunt u een sturen naar met vermelding van uw naam en adres

Als u geen brief heeft ontvangen, kunt u een  sturen naar met vermelding van uw naam en adres Vraag Antwoord Praktisch Wat verandert er in de loop van oktober 2019 in de afvalinzameling? Ik heb geen brief gehad - Duo-container: In oktober krijgt iedereen een duo-container. Dit is een container

Nadere informatie

Vraag en antwoord overgangsperiode inzameling Afval

Vraag en antwoord overgangsperiode inzameling Afval Vraag Antwoord Praktisch Wat verandert er in de loop van oktober 2019 in de afvalinzameling? Duo-container: In oktober krijgt iedereen een duo-container. Dit is een container waar u aan de ene kant Plastic

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden?

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden? Q&A kunststof Rotterdam Waarom komen er in Rotterdam nu wel ineens containers voor kunststof te staan? Rotterdam wil de best presterende grote gemeente worden op het gebied van afvalscheiding, hierin hoort

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN?

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUIZEN Eindelijk komt het er van het huis op te ruimen en afstand te doen van die oude klok die al jaren ligt te verstoffen op zolder. En wat te denken van de

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Afval is de grondstof van onze toekomst!

Afval is de grondstof van onze toekomst! Bunschoten 16 maart 2016 Afval is de grondstof van onze toekomst! Wist u dat een gerecyclede plastic fles een lamp 6 uur laat branden? Wist u dat 75% van ons afval herbruikbaar is? Wist u dat deze krant

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN, KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN DE VERSCHILLENDE INZAMEL- SYSTEMEN VOOR KUNSTSTOF VERPAKKINGEN

VOOR- EN NADELEN, KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN DE VERSCHILLENDE INZAMEL- SYSTEMEN VOOR KUNSTSTOF VERPAKKINGEN BIJLAGE 1 VOOR- EN NADELEN, KOSTEN EN OPBRENGSTEN VAN DE VERSCHILLENDE INZAMEL- SYSTEMEN VOOR KUNSTSTOF VERPAKKINGEN Uitgangspunten Gemeenten zijn verplicht om vanaf 1 januari 2010 kunststof verpakkingen

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Broekpolder versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Pagina

Nadere informatie

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek 1 Kijk! Afval=grondstof Beste inwoners van de gemeente Groesbeek Het voornemen is om op 1 januari 2017 te starten met het omgekeerd afval inzamelen in de gemeente

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

Vraag en antwoord Afvalproef Laagbouw De Leeuwerik

Vraag en antwoord Afvalproef Laagbouw De Leeuwerik Vraag en antwoord Afvalproef Laagbouw De Leeuwerik In dit document vindt u een overzicht van meest gestelde vragen met antwoorden over de afvalproef in de laagbouw van De Leeuwerik. U kunt hieronder op

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

Verhuisfolder. Afval is grondstof! Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt.

Verhuisfolder. Afval is grondstof! Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt. Verhuisfolder Gaat u verhuizen binnen of naar de gemeente Veenendaal? Dan is het goed om te weten hoe ACV uw afval inzamelt. Afval is grondstof! In de gemeente Veenendaal vinden we afval scheiden heel

Nadere informatie

Het Nieuwe Inzamelen Samen kunnen we meer met afval

Het Nieuwe Inzamelen Samen kunnen we meer met afval Het Nieuwe Inzamelen Samen kunnen we meer met afval Het Nieuwe Inzamelen Samen kunnen we meer met afval 4 Wat is het Nieuwe Inzamelen? 6 Wat verandert er precies voor jou? 8 Wat kun jij nu al doen? 14

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN?

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUIZEN Eindelijk komt het er van het huis op te ruimen en afstand te doen van die oude klok die al jaren ligt te verstoffen op zolder. En wat te denken van de

Nadere informatie

Proeven afvalinzameling. Arnemuiden, 21 september 2016

Proeven afvalinzameling. Arnemuiden, 21 september 2016 Proeven afvalinzameling Arnemuiden, 21 september 2016 Wie ben ik? Arjan Beekman Als wethouder verantwoordelijk voor o.a. afval & reiniging. Vader van Rozemarijn (6) en Ezra (4) 2 Aanleiding & Doel Afvalbeleidsplan

Nadere informatie

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg Datum nota : 22.10.15 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder : Wethouder C. van de Ven Onderwerp Pilot spullenstroon

Nadere informatie

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak!

De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Vanaf nu wordt uw pmd-afval opgehaald in de nieuwe blauwe zak! De blauwe zak is er! Ophaling pmd van start Vanaf december wordt in de hele provincie Limburg en Diest pmd (plastic flessen

Nadere informatie

Wat is PMD? PMD staat voor huishoudelijke verpakkingen gemaakt van plastic en metaal en drankkartons.

Wat is PMD? PMD staat voor huishoudelijke verpakkingen gemaakt van plastic en metaal en drankkartons. Veelgestelde vragen nieuwe afvalinzameling Algemeen Waarom is er een nieuwe afvalinzameling? Momenteel zamelen we in Krimpen aan den IJssel 41% van het totale afval als gesorteerde grondstoffen in. Ons

Nadere informatie

Resultaten enquête gemeenten % van de gemeente zamelt in: wat brengt de toekomst?

Resultaten enquête gemeenten % van de gemeente zamelt in: wat brengt de toekomst? Resultaten enquête gemeenten 2017 97% van de gemeente zamelt in: wat brengt de toekomst? Stichting HEDRA 16 november 2017 Inleiding Inzameling drankenkartons Vanaf 1 januari 2015 ontvangen gemeenten een

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart!

goed bezig! Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Dit ziet er prima uit! goed bezig! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Informatiefolder nr. 2 om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij jezelf! Het gaat bijna beginnen;

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter?

Afval scheiden in Houten. Hoe kan het (nog) beter? Afval scheiden in Houten Hoe kan het (nog) beter? Inhoud presentatie Houten: (toeristische) informatie Afval: hoe doet Houten het nu? Waar valt winst te halen? Welke manieren zijn er om gedrag te veranderen?

Nadere informatie

Meetprotocol voor bepalen samenstelling PMD-afval van huishoudens Versie 27 oktober 2017

Meetprotocol voor bepalen samenstelling PMD-afval van huishoudens Versie 27 oktober 2017 Meetprotocol voor bepalen samenstelling PMD-afval van huishoudens Versie 27 oktober 2017 1. Inleiding 2 1.1 Doel 2 1.2 Scope 2 2. Werkvoorschrift A: Opzetten en voorbereiden van een meting 3 2.1 Doel 3

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden Ombouw containers Vragen en antwoorden 1. Wat is omgekeerd inzamelen? Bij omgekeerd inzamelen wordt de nadruk gelegd op het inzamelen van grondstoffen (zoals gft en etensresten, papier, plastic, blik en

Nadere informatie

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig?

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? In Nederland, en zeker ook in Het Hogeland, produceren we veel huishoudelijk afval. 200 kilo per persoon per jaar... dat is veel. Een stuk meer dan

Nadere informatie

16R.00045 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00045

16R.00045 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00045 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00045 ^Įļ ļļjjļļļjļ gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 2 februari 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Stolk Portefeuille(s) : Afval S Reiniging

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Beuningen voor omgekeerd inzamelen?... 2

Nadere informatie

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling In de periode van 12 januari tot en met 31 januari 217 is een vragenlijst over afvalscheiding uitgezet onder de leden van het

Nadere informatie

Goed voor het milieu én de portemonnee!

Goed voor het milieu én de portemonnee! www.goes.nl/afval Goed voor het milieu én de portemonnee! Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Vanaf 2019 betaalt u per huishouden een vast basistarief voor

Nadere informatie

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN?

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? In uw gemeente haalt Avri het huishoudelijk afval op. Liever noemen wij uw afval grondstof, omdat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Tenminste, als u

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

Advies: in te stemmen met bijgaande RIB en deze naar de raad te sturen

Advies: in te stemmen met bijgaande RIB en deze naar de raad te sturen VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: R. van Hattem Tel nr: Nummer: 16A.00095 Datum: 1 februari 2016 Team: A&R Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: V. Griessler N.a.v.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie

Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden. informatiedocument. klaar voor de grondstoffenrevolutie Afval is waardevol! Toolkit afvalscheiden informatiedocument klaar voor de grondstoffenrevolutie de aarde ziet er niet meer uit als in atlassen en op wereldbollen Met een steeds grotere wereld bevolking

Nadere informatie

Vraag en antwoord Afvalproef Laagbouw De Leeuwerik

Vraag en antwoord Afvalproef Laagbouw De Leeuwerik Vraag en antwoord Afvalproef Laagbouw De Leeuwerik In dit document vindt u een overzicht van meest gestelde vragen met antwoorden over de afvalproef in de laagbouw van De Leeuwerik. U kunt hieronder op

Nadere informatie

De verandering zit vanbinnen.

De verandering zit vanbinnen. De verandering zit vanbinnen. NIEUW JUNI VANAF Belangrijk bericht voor de inwoners Binnenkort kan u nog meer sorteren in de blauwe zak. Vroeger was het neen, nu is het ja. Vroeger was het neen, nu is het

Nadere informatie

Waar blijft m'n blikje

Waar blijft m'n blikje ? Waar blijft m'n blikje JE DOET 'T GOED, ALS JE BLIK BIJ HET HUISVUIL DOET. Hier je b DUS, GEWOON IN DE VUILNISBAK! De blikjes worden gesmolten en er worden weer nieuwe producten van gemaakt. Het blikje

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Inzameling binnenstad, hoog- en stapelbouw NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0010402 / h170061996 Algemeen Datum: 28 november 2017 Opsteller:

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Evaluatie proef afvalinzameling en pilots Datum Afdeling 6 december 2016 SLWE Naam en telefoon Portefeuillehouder A. de Smit, 9287 J. van der Schoot Waarover wil ik u informeren? Op 1 januari

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

Inzameling gescheiden afval

Inzameling gescheiden afval Inzameling gescheiden afval Geachte heer/mevrouw, Hierbij ontvangt u een brief met informatie over het gescheiden inzamelen van afvalproducten door de gemeente Pekela. Het gaat om de inzameling van de

Nadere informatie

Van afval naar grondstof in Goirle

Van afval naar grondstof in Goirle Van afval naar grondstof in Goirle Leny van der Ende Bureau Milieu & Werk 16 juni 2014 1 Wij doen onderzoek naar waarde in het afval Welke waardevolle grondstoffen zitten in Goirle nog in het afval Hoe

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 522157 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Gemeentewerken

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners december 2015

Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners december 2015 Het gaat beginnen! Per 1 januari 2016 gaat u betalen per keer dat u gebruik maakt van de brengcontainer. Dit is een ondergrondse of bovengrondse container waar u uw afval naartoe brengt en meerdere huishoudens

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof:

Van Afval Naar Grondstof: Van Afval Naar Grondstof: Tynaarlo als speler in de markt Presentatie afvalbeleid Tynaarlo 1 Waar gaat het vanavond over? 1. Huidige stand van zaken 2. Van Afval Naar Grondstof (Vang) doelstellingen 3.

Nadere informatie

PLASTIC, BLIK EN PAK WEL NIET. Wat mag niet bij plastic, blik en pak. Wat mag wel bij plastic, blik en pak

PLASTIC, BLIK EN PAK WEL NIET. Wat mag niet bij plastic, blik en pak. Wat mag wel bij plastic, blik en pak AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK EN PAK Wat mag wel bij plastic, blik en pak Wat mag niet bij plastic, blik en pak Bakjes voor zuivel Blisterverpakkingen (bestaat geheel uit plastic) Deksels Folies (Knijp)flessen,

Nadere informatie

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw,

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw, ieldrop-mierlo uw brief ons behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste mer, mevrouw, Momenteel onderzoeken wij de uitvoering en waardering

Nadere informatie

Factsheet: Communicatie Verbetering kwaliteit inzameling kunststof verpakkingsafval / PMD door gemeenten. Juli 2016

Factsheet: Communicatie Verbetering kwaliteit inzameling kunststof verpakkingsafval / PMD door gemeenten. Juli 2016 Factsheet: Communicatie Verbetering kwaliteit inzameling kunststof verpakkingsafval / PMD door gemeenten Juli 2016 Inhoud 1. Kwaliteit van ingezameld kunststof verpakkingsafval 3 2. Communicatie richting

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Beuningen voor omgekeerd inzamelen?... 2

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest

KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest (Dichterswijk, Rivierenwijk en Transwijk) Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030

Nadere informatie

Voor de rest... Doe je best!

Voor de rest... Doe je best! Sorteer ABC Vanaf 20 januari gaan we, samen met u, in De Leeuwerik een andere manier van afvalinzameling testen. Het doel is om meer waardevolle grondstoffen opnieuw te gebruiken en daarmee minder restafval

Nadere informatie

over gescheiden inzameling van plastics & drankenkartons met rolcontainers

over gescheiden inzameling van plastics & drankenkartons met rolcontainers Vragen en antwoorden over gescheiden inzameling van plastics & drankenkartons met rolcontainers Algemeen Het raadsvoorstel inzameling plastics/drankenkartons geeft sinds de presentatie reactie in de samenleving.

Nadere informatie

Samen kunnen meer met afval

Samen kunnen meer met afval Samen we kunnen meer met In 2020 willen we in heel Nederland 75% van ons afval scheiden. Samen kunnen we meer met afval Afval, we hebben er dagelijks mee te maken. Niet alleen thuis, maar ook op het werk,

Nadere informatie

VOORWOORD. Eric Bodar, directeur GAD

VOORWOORD. Eric Bodar, directeur GAD VOORWOORD U ontvangt hierbij de tweede editie van de nieuwsbrief over de pilot afvalscheiding in Naarden. Op 14 juni jl. gaf de wethouder, Mw. Wil de Vries-Kempes, het startsein voor de proef, waarbij

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen

Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Inhoud Anders aanbieden en betalen voor uw restafval... 1 Waarom betaal ik vanaf 1 maart op een andere manier voor het aanbieden van restafval?..

Nadere informatie

Bewonersonderzoek over afvalinzameling in Sliedrecht

Bewonersonderzoek over afvalinzameling in Sliedrecht Bewonersonderzoek over afvalinzameling in Sliedrecht 1. Weet u wat er in de blauwe container aangeboden mag worden en wat niet? (Slechts één antwoord mogelijk) Ja, dat is duidelijk gecommuniceerd 75,1%

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de afvalinzameling in Krimpen aan den IJssel

Veel gestelde vragen over de afvalinzameling in Krimpen aan den IJssel Veel gestelde vragen over de afvalinzameling in Krimpen aan den IJssel Algemeen Wat verandert er voor mij in het kort? Voor laagbouw geldt (op een paar uitzonderingen na) dat: De huidige groene bak straks

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2017097 Onderwerp: Afvalinzameling - Grondstoffenbeleidsplan

Nadere informatie

Afvalwijzer. Doe daarom mee en stuur je afval retour afzender. Zo maken we er samen iets moois van!

Afvalwijzer. Doe daarom mee en stuur je afval retour afzender. Zo maken we er samen iets moois van! Afvalwijzer Afval scheiden spaart grondstoffen, energie en geld. Om van afval weer iets moois te maken, is het belangrijk dat we afval gescheiden inzamelen. Doe daarom mee en stuur je afval retour afzender.

Nadere informatie

Sorteer mee met de afvalwijzer 2016

Sorteer mee met de afvalwijzer 2016 Sorteer mee met de afvalwijzer 2016 www.sorteermee.nl Hoe kunt u uw afval nóg beter sorteren? Afval wordt gescheiden in de volgende categorieën: glas, papier, karton, gft, klein chemisch afval, PMD, textiel

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie