GROEP 2: OMVORMER met POWER OPTIMIZERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GROEP 2: OMVORMER met POWER OPTIMIZERS"

Transcriptie

1 GROEP 2: OMVORMER met POWER OPTIMIZERS SOLAREDGE, DE NIEUWE GENERATIE OMVORMER Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er betere, veiligere omvormers op de markt gekomen. De meest succesvolle opvolger van de string- omvormer is het SolarEdge systeem met poweroptimizers. SolarEdge heeft sinds 2006 al meer dan 10 miljoen optimizers verscheept en is actief in 70 landen. Ook in Nederland is SolarEdge aanwezig met een servicekantoor. Werking SolarEdge Net als bij een gewone omvormer zet het SolarEdge systeem de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Een SolarEdge systeem geeft echter meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem. SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een poweroptimizer. De optimizers geven informatie door over de werking van ieder afzonderlijk zonnepaneel. De power- optimizers beveiligen de zonnepanelen ook, door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

2 WAAROM EEN SOLAREDGE OMVORMER? Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Al onze huishoudelijke toestellen werken echter op wisselstroom. Net daarom heb je tussen de opgewekte elektriciteit van je zonnepaneel en het elektriciteitsnet een omvormer nodig. Traditioneel blijft het merk SMA een uitstekende referentie als omvormer. Toch is de SolarEdge Optimizer dé aan te raden omvormer als er op een van je zonnepanelen schaduw valt. Of als een van de zonnepanelen defect is. Wat doet een traditionele omvormer bij defect of met schaduw bedekt zonnepaneel? Dan zal de hele string van zonnepanelen die aan elkaar gekoppeld is minder opbrengen. Of bij defect zelfs volledig uitvallen. Waarom? Omdat bij traditionele omvormers de zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Valt er dan eentje uit? Dan is de hele string geraakt. En heb je dus een lager rendement. Wat doet SolarEdge Optimizer bij defect of met schaduw bedekt zonnepaneel? Bij de SolarEdge Optimizer omvormer zijn de zonnepanelen parallel ges chakeld. Valt er op een zonnepaneel dus wat schaduw, dan zal enkel dat ene zonnepaneel minder opbrengen. En dus niet de hele in serie geschakelde string zoals normaal. SolarEdge berekent immers de opbrengst paneel per paneel, wat kan resulteren in een mooie meeropbrengst. Dat is een groot verschil met andere omvormers. Overschakelen van omvormer? Blijf bij SMA (of je gewone omvormer) als je zonne-installatie geen last heeft van schaduw. Ook als je geniet van de groenestroomcertificaten is veranderen van o mvormer zinloos. Heb je daarentegen geen recht op groenestroomcertificaten en heeft je dak wel last van schaduw, dan ben je best af met een SolarEdge Optimizer omvormer. Garantie van 12 jaar Ook meegenomen: Op de SolarEdge omvormer zit standaard 12 jaar f abrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie. Bij SMA omvormers bedraagt de fabrieksgarantie 5 jaar. De techniek achter SolarEdge? SolarEdge werkt met een optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. Zij leveren een constante spanning van 350 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat een hoog rendement kan worden gehaald.

3 5 REDENEN OM VOOR SOLAREDGE TE KIEZEN: 1) Meer opbrengst uit ieder zonnepaneel 2) Geen zorgen over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen 2) Besparing op onderhoudskosten 4) Toekomstbestendig en flexibel 5) Veiliger dan andere systemen 1) Meer opbrengst uit ieder zonnepaneel Met een string- omvormer wordt 6% van de zonnepanelen niet benut, op een dak zonder schaduw. Bij een situatie met schaduw verliest u 16-25% opbrengst met een string- omvormer. Dit komt omdat een regeling per zonnepaneel ontbreekt bij string- omvormers. Minder goede zonnepanelen beïnvloeden de opbrengst van alle andere zonnepanelen negatief. Wij noemen dit het tuinslang- effect. Het tuinslang- effect? Als u met een voet op een tuinslang gaat staan komt er minder water uit de slang. Dit is precies wat er met zonnepanelen gebeurt, alleen is de voet een minder goed werkend zonnepaneel. De minder goede zonnepanelen hebben een negatieve invloed op de opbrengst van alle andere zonnepanelen. Door de zonnepanelen individueel te regelen met een SolarEdge power- optimizer heeft u geen last van het tuinslang- effect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder zonnepaneel. Voorbeeldinstallatie zonder schaduw Onderstaand ziet u de verschillen in opbrengst tussen de afzonderlijke zonnepanelen, bij een installatie zonder schaduwval. Zonder SolarEdge optimizers per zonnepaneel had bij alle zonnepanelen kwh gestaan. Zo kunt u het verschil tussen regeling op string- of moduleniveau ook zien:

4 Oorzaken van het tuinslang effect Het tuinslang- effect zien we terug bij alle installaties. Er zitten altijd verschillen in de prestaties van zonnepanelen onderling. Dit zijn de oorzaken van het tuinslang- effect: Oorzaak 1: Schaduwval Het negatieve effect van schaduw wordt nog wel eens onderschat. Een beetje schaduw zal al snel leiden tot grote verliezen. Een kristallijn zonnepaneel dat voor 20% in de schaduw ligt verliest 80% vermogen. Een dunnefilm zonnepaneel dat voor 20% in de schaduw ligt verliest ook 20% vermogen. Zonder power- optimizers per zonnepaneel, hebben alle zonnepanelen last van een schaduwpaneel. Voorbeeld van vermogensverlies door schaduw In de onderstaande grafiek is de rode lijn het vermogen van een zonnepaneel zonder schaduw, over een periode van 7 dagen. De groene lijn is een zonnepaneel dat vanaf 13:00 uur last heeft van schaduw. Gelukkig heeft deze klant een optimizer per zonnepaneel, want anders zou zijn hele systeem vanaf 13:00 uur weinig opleveren. Oorzaak 2: Opwarming Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden, verliezen ze 0,5% vermogen per graad Celsius. In de zomer worden zonnepanelen op het dak warmer dan 60 graden. Hierdoor verliezen de warmste zonnepanelen tot 20% vermogen. De wind kan bepaalde zonnepanelen beter koelen dan andere, waardoor er opbrengstverschillen ontstaan. Zonder optimizers per zonnepaneel, remmen de warmste zonnepanelen alle andere zonnepanelen af.

5 Oorzaak 3: Degradatie Het vermogen dat zonnepanelen geven, loopt over 25 jaren 15% tot 20% terug. Dit noemen we degradatie. Niet alle zonnepanelen degraderen even snel. Naarmate het systeem ouder wordt, worden de verschillen groter. Oorzaak 4: Vermogenstolerantie Fabrikanten van zonnepanelen hanteren altijd een tolerantie voor het vermogen. Als u een zonnepaneel van 260 Wp met positieve tolerantie koopt, geeft deze in de praktijk 260 Wp tot 265 Wp. Vanaf de fabriek is er dus al 3% verschil tussen de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen. Oorzaak 5: Weersverandering Iedere keer als er bewolking over de zonnepanelen trekt, ontstaan er verschillen tussen het vermogen dat de afzonderlijke zonnepanelen geven. Bij veel indirect licht (bewolking) zien wij grotere verschillen ontstaan tussen de vermogens van zonnepanelen. Optimizers per zonnepaneel reageren hierbij veel sneller op de wisselende omstandigheden. Links een systeem met een pijpje op het dak, rechts een systeem bij bewolking. Met SolarEdge geen tuinslangeffect Doordat SolarEdge met een optimizer per zonnepaneel werkt, heeft u geen last van het tuinslangeffect. U haalt de maximale opbrengst uit ieder afzonderlijk zonnepaneel op ieder moment van de dag. Zonder schaduw is dat 6% meer opbrengst en bij situaties met schaduw 16-25%. 2) Geen zorgen over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen Bij een traditionele string- omvormer hebben we kwh-meter op de omvormer. Hierop zien we alleen de gegevens van het complete systeem, niet van de afzonderlijke zonnepanelen. We moeten erop vertrouwen dat alles goed werkt op het dak, maar zeker weten doen we het niet. Uit ervaring weten wij dat het niet vanzelfsprekend is dat alles goed blijft werken op het dak. Met SolarEdge hoeft u zich geen zorgen te maken over de werking en opbrengst van uw zonnepanelen. In de gratis software van SolarEdge is eenvoudig te zien, wat de opbrengst is van ieder individueel zonnepaneel. In een overzichtelijk dashboard zijn ook alle totalen af te lezen. SolarEdge laat de volgende waardes zien van ieder individueel zonnepaneel: Opbrengst in kwh per zonnepaneel Vermogen in Watt per zonnepaneel Voltage per zonnepaneel Amperage per zonnepaneel Voltage power- optimizers Service Als een zonnepaneel te ver achter blijft, krijgen wij automatisch een melding. De storingsanalyse wordt snel uitgevoerd vanuit ons kantoor. Daarna nemen wij direct contact met u op om een afspraak te plannen. Onze storingsmonteur kan gericht te werk gaan.

6 3) Besparing op onderhoudskosten Het vervangen van de omvormer dient meegerekend te worden in de berekening van uw rendement op een investering in zonnepanelen. Deze kosten moet u in de toekomst nog maken om te kunnen blijven genieten van uw zonnepanelen. String- omvormers: 2 keer vervangen en 25% kans op een defect tussen de 5 en 10 jaar String- omvormers gaan gemiddeld 8-12 jaar mee. Dit komt omdat de condensatoren een beperkte levensduur hebben. String- omvormers dienen doorgaans 2 keer vervangen te worden op de levensduur van uw zonnepanelen. Wij verwachten dat 25% van de string- omvormers tussen de 5 en 10 jaar kapot gaan. Een garantieverlenging van 5 naar 10 jaar kost bijvoorbeeld bij SMA 25% van een nieuwe omvormer. SolarEdge: slechts 1 keer vervangen De omvormer van SolarEdge gaat jaar mee. De optimizers leveren een constante spanning van 350 of 750 Volt aan bij de omvormer. Dit is de ideale gelijkspanning voor de omzetting naar wisselspanning. De constante belasting komt de levensduur van componenten ten goede. SolarEdge omvormers zijn opgebouwd uit de beste componenten. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie. 4) Toekomstbestendig en flexibel Met een string- omvormer dienen alle zonnepanelen van hetzelfde merk en type te zijn. Dit kan problemen opleveren als u na verloop van tijd een zonnepaneel moet vervangen. Met SolarEdge is het wel mogelijk om verschillende merken en types zonnepanelen toe te passen in één systeem. SolarEdge is flexibeler dan andere systemen. Dakvlakken kunnen mooier uitgevuld worden, omdat we minder afhankelijk zijn van schaduwvrij oppervlak. Ook kunnen meerdere dakvlakken moeiteloos benut worden, zelfs als de hellingshoek en windrichting afwijkend is. 5) Veiliger systeem, zonder risico op brand Een zonnepaneel geeft ongeveer 36 Volt gelijkspanning. Als we 10 zonnepanelen in serie aansluiten staat er 10 x 36 Volt = 360 Volt op de kabels. Deze spanning is met geen mogelijkheid van de kabels af te krijgen, zolang de zonnepanelen doorgekoppeld zijn. Zelfs als de stroom binnen wordt uitgeschakeld, blijft er 360 Volt op de gelijkstroomkabels staan. Dit kan gevaar opleveren bij beschadigde kabels, brand of bij werkzaamheden aan de installatie. Met SolarEdge wordt bij oververhitting of een los contact, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel. Zo kan er nooit een gevaarlijke situatie ontstaan op het dak. De SolarEdge optimizers zijn uitgerust met vlamboogdetectie. Bij hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan gebeuren bij een beschadigde kabel of een stekker die niet goed vast zit. Hogere verzekeringspremie in de toekomst voorkomen? Nu steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, trekken zonnepanelen ook steeds meer de aandacht van verzekeraars. In landen waar zonnepanelen al heel populair zijn moeten zonnepaneleneigenaren vaak meer premie voor de brandverzekering betalen als ze een string- omvormer gebruiken. Kiest u voor SolarEdge, dan heeft u hier geen last van.

7 Residentiële oplossingen Systemen voor zonne-energie omvatten PV-panelen en omvormers. Traditionele stringomvormers hebben een aantal belangrijke nadelen. SolarEdge DC-geoptimaliseerde omvormers overwinnen deze traditionele nadelen en bieden meer energie, beter onderhoud en meer veiligheid. Traditionele omvormer De SolarEdge oplossing MPPT (Maximum Power Point Tracking) per hele string: alle panelen krijgen dezelfde stroom ongeacht hun afzonderlijke MPP. MPPT (Maximum Power Point Tracking) per paneel: stroom en spanning worden per paneel aangepast. Zwakke panelen verminderen de prestaties van alle panelen in de string of worden gepasseerd. Maximaal vermogen van elk afzonderlijk paneel. Vermogensverliezen door paneelmismatch. 2 25% meer energieopbrengst van het PV-systeem. Onbeperkte ontwerpmogelijkheden Power optimizers maken installatie mogelijk van: Strings van ongelijke lengtes. Panelen in meerdere oriëntaties en verschillende dakvlakken in een enkele string. Panelen in beschaduwde gebieden. Meer panelen op het dak. Meer vermogen, meer opbrengst & meer esthetische daken. Kostenbesparend onderhoud Dankzij performance monitoring op paneelniveau & onderhoud op afstand: Minder servicebezoeken. Kortere servicebezoeken. Hogere uptime. Kosteloze monitoring op paneelniveau gedurende de levensduur van een systeem. Altijd en overal real-time volledig zicht in het systeem. Gemakkelijke toegang via webbrowser en mobiel toestel.

8 Omvormer De DC-AC omvormer van SolarEdge is speciaal ontworpen om te werken met de SolarEdge power optimizers. Omdat Maximum Power Point Tracking (MPPT) en spanningsbeheer voor elk paneel afzonderlijk door de power optimizer wordt verzorgt, is de omvormer alleen verantwoordelijk voor de DC-AC omzetting. Zodoende is dit een eenvoudiger, kosteneffectiever en betrouwbaarder PVomvormer met standaard 12 jaar garantie die verlengbaar is naar 20 of 25 jaar. De vaste stringspanning verzekert te allen tijde het hoogste rendement (>97% gemiddeld rendement) onafhankelijk van stringlengte en temperatuur. De volgende modellen SolarEdge omvormers zijn verkrijgbaar: 1-fase omvormer 2,2kW, 3kW, 3,5kW, 4kW, 5kW, 6kW 3-fase omvormer 4kW*, 5kW, 7kW, 8kW, 9kW, 10kW, 12,5kW, 15kW, 16kW, 17kW, 25kW, 27,6kW, 33,3kW* *4kW Verkrijgbaar in enkele landen

9 1-fase omvormers De SolarEdge DC-AC PV-omvormer is speciaal ontworpen om te werken met de SolarEdge power optimizers. Omdat de MPPT en spanning voor elk paneel individueel worden geregeld door de power optimizer is de omvormer alleen verantwoordelijk voor de DC naar AC omzetting. Met als gevolg een eenvoudiger, goedkopere en betrouwbaardere omvormer met een standaard garantie van 12 jaar, die verlengbaar is tot 20 of 25 jaar. De vaste stringspanning zorgt te allen tijde voor het hoogste rendement onafhankelijk van de stringlengte en de temperatuur. Naast de functie als een DC-geoptimaliseerde omvormer, beheert deze enkelfasige omvormer ook de thuisaccu en het energiemanagement van de SolarEdge opslagoplossing. Hoofdkenmerken: Speciaal ontwikkelt om te werken met power optimizers 2,2 tot 6 kw omvormer range Superieur rendement Standaard 12 jaar garantie (verlengbaar tot 20 of 25 jaar) Ingebouwde monitoring op paneel niveau Communicatie met het internet via ethernet/lan, draadloos (wifi of ZigBee) of GSM Beheert de thuisaccu en het energiemanagement als onderdeel van de StorEdge oplossing IP65 / NEMA 3R Voor binnen- en buitenmontage HD-Wave Een nieuw tijdperk voor PV-omvormers: 6 KW, 10 kg De SolarEdge omvormer met HD-Wave technologie, de winnaar van de prestigieuze 2016 Intersolar Award, is een van de grootste doorbraken in de omzettingstechnologie van traditionele omvormers. Door gebruik te maken van elektronische schakeltechnieken en geavanceerde digitale processen om een zuivere sinusvorm te krijgen, hebben de SolarEdge omvormers met HD-Wave technologie minder magnetische componenten en koelelementen nodig. Deze kleine en lichte omvormer is gemakkelijk te transporteren en door één persoon te installeren. Door het recordbrekend rendement wordt meer energie geproduceerd voor een verhoogde ROI. Andere HD-Wave voordelen: Klein, licht en eenvoudig te installeren (< 10 kg) 99% EU-rendement (33-50% minder verliezen dan gemiddeld in de markt) Zeer hoge betrouwbaarheid dankzij lagere warmteontwikkeling & film in plaats van elektrolytische condensatoren Tot 155% overdimensionering toegestaan Compatibel met bestaande SolarEdge systemen

10 De componenten van de HD-Wave technologie: HD-Wave versus traditionele technologie:

11 Power Optimizer De power optimizer van SolarEdge is een a DC/DC omvormer die door installateurs wordt aangesloten op elk paneel, of geïntegreerd wordt door paneelfabrikanten waarbij de power optimizer de junction box vervangt. De SolarEdge power optimizers verhogen de energie-output van PVsystemen doordat ze voortdurend het Maximum Power Point (MPP) van elk paneel afzonderlijk volgen. Bovendien bewaken de power optimizers de prestaties van elk paneel en communiceren ze de prestatiegegevens naar het SolarEdge monitoring platform voor verbeterd, kosteneffectief onderhoud op paneelniveau. Elke power optimizer is uitgerust met het unieke SafeDC -mechanisme dat automatisch de DC-spanning van het paneel naar een lager niveau schakelt wanneer de omvormer of het netvermogen wordt afgesloten. Dankzij Maximum Power Point Tracking (MPPT) per paneel is flexibel installatie-ontwerp mogelijk met meerdere oriëntaties, hellingshoeken en paneelsoorten in dezelfde string. SolarEdge power optimizers in combinatie met SolarEdge omvormers behouden automatisch een vaste stringspanning hetgeen installateurs nog meer flexibiliteit biedt met langere strings en strings van verschillende lengtes teineinde optimale PV-systemen te ontwerpen. De SolarEdge power optimizers zijn compatibel met c- Si en dunnefilm panelen en kennen een garantie van 25 jaar. Hoofdkenmerken: Maximum Power Point Tracking (MPPT) per paneel. Superieur rendement: 99,5% maximaal rendement, 98,8% gemiddeld rendement. Elimineert alle soorten mismatch-verliezen van de panelen, van productietoleranties tot gedeeltelijke beschaduwing. Ontworpen voor extreme omgevingscondities. 25 jaar betrouwbaarheid en garantie. Geavanceerde, real-time prestatiemetingen. Automatische DC-spanningsafschakeling van de panelen t.b.v. veiligheid voor installateurs en brandweerlieden. Onafhankelijke optimalisatietechnologie (IndOP ): kan met elke omvormer werken en behoeft geen extra interface hardware. Wordt door paneelfabrikanten geïntegreerd of aangesloten door installateurs op c-si en dunnefilm panelen. Ook verkrijgbaar met voorgemonteerde montagebeugel voor snellere installatie.

12 De volgende power optimizer modellen zijn verkrijgbaar: P-serie paneel add-on power optimizer Wordt door installateurs op PV-panelen aangesloten en is compatibel met een uitgebreide reeks panelen. Power optimizer model Paneelvermogen Paneel Voc P300* 300W 48V P350* 350W 60V P370* 370W 60V P500* 500W 80V P404* 405W 80V P W 125V *Ook verkrijgbaar met voorgemonteerde montagebeugel voor snellere installatie.

13 Monitoring platform Het web-gebaseerde monitoring platform van SolarEdge biedt verbeterde PV-performance monitoring en opbrengstgarantie dankzij onmiddellijke foutdetectie en alarmmeldingen op paneel-, string- en systeemniveau. Er is geen hardware of bekabeling nodig om gegevens van de power optimizers over te brengen naar de omvormer: de monitoring sensoren en zenders zijn in de SolarEdge power optimizer en omvormer geïntegreerd en de meetgegevens worden over de reguliere lijnen verzonden. Hoofdkenmerken: Volgt de technische en financiële prestaties van een of meer SolarEdge PV-systemen. Geeft alle installaties op een plattegrond weer. Kan logische en virtuele weergave van de PV-installatie maken met de real-time prestatiegegevens zowel van elk afzonderlijk paneel als van het hele systeem. Biedt historische en verzamelde gegevens, probleemvaststelling door vergelijkende analyse en een geleide oorzaak-gevolg storingsanalyse. Alle gegevens worden geregistreerd en kunnen gegarandeerd worden beoordeeld en geanalyseerd op elk gewenst moment en vanaf elke locatie. Hiermee kan een virtuele layout aangemaakt worden (zie instructievideo verderop). Geeft uitgebreide rapportages over energieproductie, opbrengst en technische staat van de installatie. Maakt onmiddellijke opsporing en oplossing van problemen, efficient onderhoudsmanagement en rentabiliteitsanalyse van de installatie mogelijk. Configureerbare rule-engine spoort automatisch problemen op, geeft statusrapporten uit en verstuurt alarmmeldingen via . Mogelijkheden voor service op afstand. Interactieve grafieken en de installatie-layout zorgen ervoor dat de installateurs, na installatie, verzekerd te zijn van een goed werkend systeem. De playback-functie geeft een visualisatie van de gewonnen energie van een syteem gedurende een gekozen tijdsduur. Kioskweergave biedt de mogelijkheid om de werking van een PV-systeem op een scherm in een openbare ruimte te laten zien (bijv. in een hal of lobby). Gegevens van hoge resolutie en weergave van de laatste 12 maanden met een resolutie van 10 minuten. Al deze functionaliteiten helpen installateurs, onderhoudspersoneel en systeemeigenaren om de prestatie van een installatie te verbeteren, de opbrengst van het systeem te waarborgen, de zonneenergiewinning te maximaliseren en om de onderhoudskosten te verlagen door de uptime te verhogen en storingen effectiever op te lossen. De SolarEdge real-time monitoring van de omvormer en paneelniveau (via internet en mobiel) is kosteloos voor 25 jaar.

14 Monitoring app voor ios Met de monitoring app van SolarEdge kunnen PV-installateurs en systeemeigenaren rechtstreeks hun PV-systeem monitoren vanaf hun mobiele toestel. Deze app toont gebruikers real-time, online gegevens om ze op de hoogte te houden van de prestatie van hun systeem. Download nu de gratis SolarEdge monitoring app en profiteer van de volgende functionaliteiten: Delen met vrienden Deel de opbrengstgegevens van uw systeem met vrienden op Facebook en volgers op Twitter. Lijst van installaties Geregistreerde gebruikers kunnen altijd en overal meerdere systemen monitoren met hun mobiele toestel. Als u nog geen SolarEdge systeem geïnstalleerd heeft, dan kunt u onze online monitoring bekijken met een demo login waarmee u toegang krijgt tot een van de openbare SolarEdge PV-installaties ergens ter wereld. Intuïtief dashboard De monitoring app biedt in een oogopslag zicht op de energieproductieniveaus van uw PVinstallatie. Slechts een keer tikken en u beschikt over de meetgegevens van heden en verleden. Real-time en voorspelde weergegevens worden ook getoond om u te helpen de systeemwerking te beoordelen. Gebruikersvoorkeuren Configureer systeem units of stel de app interface in op een van de verschillende ondersteunde talen.

15 Communicatie ZigBee gateway-thuiskit De SolarEdge ZigBee gateway-thuiskit wordt gebruikt om een SolarEdge omvormer draadloos met het internet te verbinden via de router van de huiseigenaar. De ZigBee thuis-gateway wordt naast de router geplaatst en kan signalen van wel 15 omvormers of andere Solaredge apparaten verzenden en ontvangen. Door het gebruik van een externe antenne op de omvormer geeft de ZigBee gateway-thuiskit een verbeterd communicatiebereik van 50 meter binnenshuis en 400 meter buitenshuis. De ZigBee gateway-thuiskit bevat een slave unit en een gateway voor thuisgebruik. Er kunnen extra ZigBee slave units worden toegevoegd voor meerdere omvormer-installaties en repeaters voor langere transmissieafstanden. Specificaties: Draadloze ZigBee verbinding tussen SolarEdge omvormers en router van de huiseigenaar. Externe antenne zorgt voor een bereik van maximaal 50 meter binnenshuis en 400 meter buitenshuis (in het zicht). Maximaal 15 SolarEdge apparaten draadloos aansluiten op een enkele ZigBee gateway voor thuisgebruik. Extra ZigBee slave units of repeaters naar behoefte toe te voegen aan uw installatie. ZigBee slave units zijn in de behuizing van de omvormer geïnstalleerd ter bescherming tegen weersinvloeden. Op de gateway voor thuisgebruik geldt een gelimiteerde garantie van 5 jaar.

16 Wifi communicatie De wifi communicatie-oplossing biedt draadloze communicatie tussen de SolarEdge omvormer en een wifi router. De wifi module wordt in de omvormer geïnstalleerd en bespaart tijd en kosten ten opzichte van de installatie van een ethernet-verbinding. De volgende wifi communicatie-oplossingen zijn verkrijgbaar: Kit met een wifi module en een antenne. Voorgemonteerd in de omvormer (alleen 1-fase omvormers). Hoofdkenmerken: Verbeterd communicatiebereik dankzij externe antenne. Wifi module is in de behuizing van de omvormer geïnstalleerd ter bescherming tegen weersinvloeden. Betrouwbare communicatie ondersteund door b/g/n standaarden. Brandweer-gateway De brandweer-gateway biedt een gecentraliseerd veiligheidsbeheer van SolarEdge systemen. Brandweerlieden kunnen de productie van een SolarEdge PV-systeem onmiddellijk stopzetten, handmatig d.m.v. een noodstop of automatisch via een brandmeldsysteem. Door deze gateway gaat de stringspanning naar een veilige spanning dankzij het gebruik van de SafeDC -functie. RS485 Uitbreidingskit De RS485 uitbreidingskit zorgt voor een extra RS485-poort in de omvormer voor een betere en uitgebreidere communicatie met meedere SolarEdge omvormers. De kit bevat een module die geïnstalleerd wordt op de communicatiekaart en heeft een 3-pins RS485 aansluiting. GSM-modem Het GSM-modem biedt draadloze communicatie tussen de omvormer en de SolarEdge monitoring server. Alle SolarEdge omvormers zijn verkrijgbaar met ingebouwd GSM-modem. Het modem wordt vooraf in de SolarEdge omvormer geïnstalleerd en verbonden met een externe antenne hetgeen communicatie-instelling vereenvoudigt en installatietijd bespaart. RS485 overspanningsafleider Bliksem en andere overspanningen zijn onvoorspelbare gebeurtenissen en kunnen in één keer een niet beveiligde omvormer beschadigen. De RS485 overspanningsafleider van SolarEdge is ontworpen om de RS485-unit van de omvormer te beschermen tegen overspanningen. Deze kleine en voordelige beveiliging is compatibel met alle SolarEdge 3-fase omvormers, met inbegrip van de E-serie. Het wordt aangesloten op de 9-pinsconnector van de RS485 aansluiting en met een kabel geaard met de omvormer.

SolarEdge SolarEdge; wat zijn de voordelen?

SolarEdge SolarEdge; wat zijn de voordelen? SolarEdge SolarEdge; wat zijn de voordelen? Maak kennis met SolarEdge Heeft de markt voor DC power optimizers op de kaart gezet en leidt het met een marktaandeel van meer dan 70% Top-ranking omvormerleverancier

Nadere informatie

SolarEdge Dunnefilmpanelen in combinatie met SolarEdge; wat zijn de voordelen?

SolarEdge Dunnefilmpanelen in combinatie met SolarEdge; wat zijn de voordelen? SolarEdge Dunnefilmpanelen in combinatie met SolarEdge; wat zijn de voordelen? Maak kennis met SolarEdge Heeft de markt voor DC power optimizers op de kaart gezet en leidt het met een marktaandeel van

Nadere informatie

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter Overzicht van een PV-systeem Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit Een omvormer zet de door de panelen opgewekte DC- stroom om naar net-conforme

Nadere informatie

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter. 2014 SolarEdge

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter. 2014 SolarEdge SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter Overzicht van een PV-systeem Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit Een omvormer zet de door de panelen opgewekte DC- stroom om naar net-conforme AC-stroom

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

SLIMME PANEEL TECHNOLOGIE VAN SMA EN TIGO OPTIMALISATIE VAN ZONNESTROOMINSTALLATIES EN UW BEDRIJF

SLIMME PANEEL TECHNOLOGIE VAN SMA EN TIGO OPTIMALISATIE VAN ZONNESTROOMINSTALLATIES EN UW BEDRIJF SLIMME PANEEL TECHNOLOGIE VAN SMA EN TIGO OPTIMALISATIE VAN ZONNESTROOMINSTALLATIES EN UW BEDRIJF + BESCHIKBAAR. BESTEL NU! SMA Solar Technology AG DE JUISTE PARTNERS MET DE JUISTE TECHNOLOGIE OP HET JUISTE

Nadere informatie

SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate

SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate Agenda 1 Product Portfolio 2 Sunny Boy 240 / Sunny Multigate en toepassingen 3 Waarom kiezen voor SMA? 4 Installatie micro-omvormer systeem 5

Nadere informatie

SolarEdge omvormer met HD-Wave technologie SolarEdge

SolarEdge omvormer met HD-Wave technologie SolarEdge SolarEdge omvormer met HD-Wave technologie 1 kw/kg PV omvormers: trage veranderingen De omvormer technologie heeft beperkte vooruitgangen geboekt wat betreft formaat, efficiëntie en fabricagekosten In

Nadere informatie

Soladin Web Omvormers

Soladin Web Omvormers Soladin Web Omvormers 09 september 2015 Michiel Klees Sales manager Solar Mastervolt mklees@mastervolt.com 1 Wie is Mastervolt? Sinds 1991: wereldwijde reputatie op gebied van stroomopwekking, -distributie

Nadere informatie

De toekomst van omvormers, monitoring en energieopslag. Michiel Klees

De toekomst van omvormers, monitoring en energieopslag. Michiel Klees De toekomst van omvormers, monitoring en energieopslag Michiel Klees mklees@mastervolt.com 21-03-2017 Historie residentiele PV omvormers Mastervolt produceert al 25jr PV omvormers, met alle concepten ervaring.

Nadere informatie

Omvormers. Aanbod Kwaliteit Performance

Omvormers. Aanbod Kwaliteit Performance Omvormers Aanbod Kwaliteit Performance Bart van den Bosch Sinds 1997 zonne energie Bij toon aangevende fabrikant van omvormers net gekoppelde zonne energie systemen autonome energie voorziening systemen

Nadere informatie

Omvormers vergelijken Maak de slimste keuze in zonne-energie.

Omvormers vergelijken Maak de slimste keuze in zonne-energie. Omvormers vergelijken Maak de slimste keuze in zonne-energie. Micro-omvormers of een conventionele technologie? De keuze is aan u. Micro-omvormers, stringomvormers en stringomvormers met gelijkstroomoptimizers.

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 275 Wp poly black frame Kenmerken Module efficiency: 16.80% Hoge prestaties bij weinig licht in de ochtenden, avonden en op bewolkte dagen. DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 275 Wp poly black frame Kenmerken Module efficiency: 16.80% Hoge prestaties bij weinig licht in de ochtenden, avonden en op bewolkte dagen. DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek

Nadere informatie

Enphase - de slimste keus in zonne-energie.

Enphase - de slimste keus in zonne-energie. - de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Enphase de slimste keus in zonne-energie.

Enphase de slimste keus in zonne-energie. de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Serviceblad SolarEdge

Serviceblad SolarEdge Serviceblad SolarEdge Contactgegevens SolarEdge Nederland: Telefoon: 0800-0221089 Direct een storing melden? Dat kan via: www.voltasolar.nl/storing E-mail: support@solaredge.nl Contactgegevens Volta Solar:

Nadere informatie

Waarom SolarEdge. 1 Getallen gebaseerd op onderzoeksresultaten van het Photon Lab, een onafhankelijk gerenommineerde instantie,

Waarom SolarEdge. 1 Getallen gebaseerd op onderzoeksresultaten van het Photon Lab, een onafhankelijk gerenommineerde instantie, Waarom SolarEdge Uit het oogpunt van duurzaamheid is het van belang het maximale rendement te behalen uit de gekozen grondstoffen (PV-installatie). Met de Power-Optimizers van SolardEdge (SE) wordt de

Nadere informatie

handleiding SolarEdge

handleiding SolarEdge handleiding SolarEdge Inhoudsopgave Hoofdstuk Pag. 1 Inleiding 3 2 Support- en contactgegevens 3 3 De SolarEdge omvormers 4 4 Introductie van het SolarEdge monitoring portaal 5 5 Gebruik van het SolarEdge

Nadere informatie

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m De toekomst is zeker met Nefit Zonnestroom Begrippenlijst Autonoom systeem (standalone) - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en

Nadere informatie

SolarEdge. Smart Home Management 3/30/2017. SolarEdge

SolarEdge. Smart Home Management 3/30/2017. SolarEdge SolarEdge Smart Home Management 3/30/2017 Maak kennis met SolarEdge Opgericht in 2006 Ontwikkelde de DC-geoptimaliseerde omvormer oplossing 4,2 GW systemen wereldwijd geleverd Meer dan 15.400.000 optimizers

Nadere informatie

Mismatch in typische Nederlandse commerciële PV dakinstallaties

Mismatch in typische Nederlandse commerciële PV dakinstallaties Mismatch in typische Nederlandse commerciële PV dakinstallaties Doelstelling PV panelen produceren maximaal vermogen bij een specifiek werkpunt (Maximum Power Point, MPP) dat bereikt wordt bij een bepaalde

Nadere informatie

SolarEdge. Slim energiemanagement. optimalisatie van commerciële systemen. Bruno Van Bost April 2015. 2015 SolarEdge

SolarEdge. Slim energiemanagement. optimalisatie van commerciële systemen. Bruno Van Bost April 2015. 2015 SolarEdge SolarEdge Slim energiemanagement en optimalisatie van commerciële systemen Bruno Van Bost April 2015 1 Maak kennis met SolarEdge 1,3 GW van onze systemen wereldwijd geleverd Meer dan 5 miljoen power optimizers

Nadere informatie

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Lochem

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Lochem Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Lochem Regionaal Energieloket U leest het informatiepakket voor de groepsaankoop zonnepanelen in de gemeente Lochem. Het Regionaal Energieloket is een onafhankelijke

Nadere informatie

Opties Standaard WLAN PM+ PM+/WiFi GPRS PM+/GPRS Meter

Opties Standaard WLAN PM+ PM+/WiFi GPRS PM+/GPRS Meter Years Maximale installatiegrootte 2000 kwp Optioneel vermogensmanagement en cos phi-regeling Kleuren TFT-touchdisplay en LCDstatusdisplay voor het weergeven van grafieken en de werking Bewaak de centrale

Nadere informatie

Maak de. Juiste keuze. Voor uw SDE+ project

Maak de. Juiste keuze. Voor uw SDE+ project Maak de Juiste keuze Voor uw SDE+ project OVER SDE+ De SDE+ 2014 is een exploitatiesubsidie voor bedrijven, instellingen en non-profit instellingen die willen investeren in duurzame energie, waaronder

Nadere informatie

Device Control: Handleiding voor het aansluiten en configureren

Device Control: Handleiding voor het aansluiten en configureren Versie 1.1 Device Control: Handleiding voor het aansluiten en configureren Inhoudsopgave Device Control: Handleiding voor het aansluiten en configureren...1 Inhoudsopgave... 1 Introductie... 1 Overzicht...1

Nadere informatie

Korte handleiding zonnepanelen

Korte handleiding zonnepanelen Korte handleiding zonnepanelen Gefeliciteerd met de zonnepanelen die u via huurt Bouwinvest via Waterweg op Wonen. uw dak In heeft onderstaande liggen. In afbeelding onderstaande ziet afbeelding u schematisch

Nadere informatie

Enphase de slimste keus in zonne-energie.

Enphase de slimste keus in zonne-energie. de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement op uw investering.

Nadere informatie

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus 2012 Jan Klootsema Aanleiding Zonnepanelen Meer en meer VvE s hebben interesse in zonnepanelen. De stroom die wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de collectieve

Nadere informatie

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel d.d. 31-08-2016 Daniel Kool & Wouter van den Heuvel Onafhankelijke rol als intermediair Wij helpen consumenten onafhankelijk en stapsgewijs met duurzaamheid advies en (totaal)oplossingen op weg naar energieneutraal

Nadere informatie

5 troeven van de SMA Webconnect

5 troeven van de SMA Webconnect 5 troeven de SMA Webconnect. altijd en overal zicht op de energieopbrengst. veilige en betrouwbare netwerk verbinding. overzichtelijke gegevens weergave via de Sunny Portal. eenvoudig te installeren 5.

Nadere informatie

Korte handleiding zonnepanelen

Korte handleiding zonnepanelen Korte handleiding zonnepanelen Gefeliciteerd met de zonnepanelen die u via huurt Bouwinvest via Waterweg op Wonen. uw dak In heeft onderstaande liggen. In afbeelding onderstaande ziet afbeelding u schematisch

Nadere informatie

SUNNY TRIPOWER CORE 1 STANDS ON ITS OWN. SMA Solar Technology AG

SUNNY TRIPOWER CORE 1 STANDS ON ITS OWN. SMA Solar Technology AG SUNNY TRIPOWER CORE 1 STANDS ON ITS OWN SMA Solar Technology AG DE KRACHTLIJNEN De Sunny Tripower CORE1 is de eerste staande omvormer ter wereld voor commerciële daken, carports en zonnestroomprojecten

Nadere informatie

Nieuwe PV technologiën van SolarEdge Bruno Van Bost, SUNDAY NL November, 2015

Nieuwe PV technologiën van SolarEdge Bruno Van Bost, SUNDAY NL November, 2015 Nieuwe PV technologiën van SolarEdge Bruno Van Bost, SUNDAY NL November, 2015 Maak kennis met SolarEdge 2,1 GW van onze systemen wereldwijd geleverd Meer dan 8 miljoen power optimizers en meer dan 340.000

Nadere informatie

Waarom een micro-omvormer?

Waarom een micro-omvormer? Waarom een micro-omvormer? Eigenaar van uw eigen energieproductie Wilt u meer onafhankelijkheid? Investeer dan slim in een eigen energieproductie. Het micro-omvormersysteem maakt de eerste stap zeer eenvoudig.

Nadere informatie

Enphase - de slimste keus in zonne-energie.

Enphase - de slimste keus in zonne-energie. Enphase - de slimste keus in zonne-energie. Uw zonnepanelen uitrusten met Enphase technologie heeft minimaal drie voordelen: De hoogste betrouwbaarheid, uitstekende prestaties en het hoogste rendement

Nadere informatie

Licht. Flexibel. Krachtig. De nieuwe Enphase IQ

Licht. Flexibel. Krachtig. De nieuwe Enphase IQ Licht. Flexibel. Krachtig. De nieuwe Enphase IQ Micro-omvormers Enphase IQ Het belangrijkste zit onder de panelen. 20 JAAR GARANTIE De volledig nieuwe Enphase IQ 7 Licht Gemakkelijker werken op het dak

Nadere informatie

Meten aan E+PV installaties

Meten aan E+PV installaties Meten aan E+PV installaties Hoe en waarom meten aan E+PV installaties? KWx BV - 2013 1 #zonnepanelen trending topic KWx BV - 2013 2 #zonnepanelen trending topic KWx BV - 2013 3 Zonnestroom is elektrotechniek!

Nadere informatie

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonne Algemene informatie De groepsaankoop zonne wordt georganiseerd door het Regionaal Energieloket in samenwerking met de gemeente Uithoorn. Via deze actie kunt

Nadere informatie

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Amstelveen

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Amstelveen Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Amstelveen Regionaal Energieloket U leest het informatiepakket voor de Groepsaankoop Zonnepanelen in de gemeente Amstelveen. Het Regionaal Energieloket is een

Nadere informatie

OVERDIMENSIONEREN MET SMA OMVORMERS

OVERDIMENSIONEREN MET SMA OMVORMERS OVERDIMENSIONEREN MET SMA OMVORMERS ZONNESTROOMINSTALLATIE TECHNISCHE PARAMETERS PANELEN V MPP = 30,3V V OC = 37,5V KARAKTERISTIEKE CURVE VAN EEN PV MODULE: I-V CURVE EN MAXIMUM POWER POINT (MPP) P MPP

Nadere informatie

Informatiepakket Wijkaankoop Zonnepanelen Buurtteam Duurzaam RemCom

Informatiepakket Wijkaankoop Zonnepanelen Buurtteam Duurzaam RemCom Informatiepakket Wijkaankoop Zonnepanelen Buurtteam Duurzaam RemCom GreenHome U leest het informatiepakket voor de wijkaankoop zonnepanelen van Buurtteam Duurzaam RemCom. GreenHome is een onafhankelijke

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS Talesun 270 Wp poly Talesun is één van de grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld. Bloomberg heeft Talesun zelfs predicaat tier 1 gegeven. Door dit predicaat hoort Talesun tot de tien grootste

Nadere informatie

MyAutarco Handleiding Registratie PV Systemen

MyAutarco Handleiding Registratie PV Systemen MyAutarco Handleiding Registratie PV Systemen 2016-12-15 Introductie Na het installeren van een Autarco zonne-energiesysteem dient dit systeem te worden geregistreerd in MyAutarco. Daarmee krijgen zowel

Nadere informatie

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Apeldoorn

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Apeldoorn Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Apeldoorn Regionaal Energieloket U leest het informatiepakket voor de Groepsaankoop Zonnepanelen in de gemeente Apeldoorn. Het Regionaal Energieloket is een

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. ZONNE- PANELEN Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. Terwijl elektriciteit elk duurder wordt, bespaart u op uw energiefactuur! Want de 100 % groene stroom die u zelf opwekt

Nadere informatie

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Bewonerscollectief RemCom

Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Bewonerscollectief RemCom Informatiepakket Groepsaankoop Zonnepanelen Bewonerscollectief RemCom GreenHome U leest het informatiepakket voor de groepsaankoop zonnepanelen van bewonerscollectief RemCom. GreenHome is een onafhankelijke

Nadere informatie

EOS - LED UNDER CANOPY ILLUMINATION

EOS - LED UNDER CANOPY ILLUMINATION FUEL EOS - LED UNDER CANOPY ILLUMINATION NL LED S CONNECT THE FUTURE EOS PRODUCTEN & APPARATEN LED Luifelverlichting De Luci Series, uitgerust met EOS Technologie, zorgt ervoor dat uw luifel voldoende

Nadere informatie

Profiteer maximaal van uw solarsysteem

Profiteer maximaal van uw solarsysteem Monitoring Profiteer maximaal van uw solarsysteem Historie en ontwikkeling van opbrengsten Bewaking & alarmering Voor PC, laptop of iphone Oplossingen voor 500 W tot 200 kwatt installaties Monitoring:

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

Solar 2.0 Maximale energie uit zonnepanelen in de gebouwde omgeving

Solar 2.0 Maximale energie uit zonnepanelen in de gebouwde omgeving Solar 2.0 Maximale energie uit zonnepanelen in de gebouwde omgeving Achtergrond Huidige situatie solar land USP s Toolkit Achtergrond 1. Vermogenselektronica (maritieme omvormers) 2. Vermogensintelligentie

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

Het verhogen van het eigenverbruik en opslaan van energie met thuisbatterij

Het verhogen van het eigenverbruik en opslaan van energie met thuisbatterij Het verhogen van het eigenverbruik en opslaan van energie met thuisbatterij Presented by: Christophe Spaans Overzicht van een PV-systeem Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit Een omvormer zet

Nadere informatie

DE NIEUWE SUNNY TRIPOWER EEENVOUDIGER HOGERE OPBRENGSTEN MEER COMFORT. SMA Solar Technology AG1

DE NIEUWE SUNNY TRIPOWER EEENVOUDIGER HOGERE OPBRENGSTEN MEER COMFORT. SMA Solar Technology AG1 EEENVOUDIGER HOGERE OPBRENGSTEN MEER COMFORT SMA Solar Technology AG1 VANAF NU OOK KLEINERE DRIEFASIGE OMVORMERS SUNNY TRIPOWER 3.0 SUNNY TRIPOWER 4.0 SUNNY TRIPOWER 5.0 SUNNY TRIPOWER 6.0 2 EENVOUDIGER

Nadere informatie

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst

ZONNEPANELEN VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst ZONNEPANELEN VOOR THUIS de duurzaam winkel maakt uw woning klaar voor de toekomst HOE HET WERKT Salderen Monitoring Hoe werkt een zonneinstallatie? Een zonnestroominstallatie (ook wel PV-installatie genoemd,

Nadere informatie

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Hybride zonnepaneel DualSun Spring Eén paneel voor elektriciteit en warm water dat 3 keer meer energie uit de zon haalt dan een standaard fotovoltaïsch

Nadere informatie

Heeft u ondersteuning nodig bij het verhelpen van een storing? Houd volgende gegevens bij de hand:

Heeft u ondersteuning nodig bij het verhelpen van een storing? Houd volgende gegevens bij de hand: Serviceblad Omnik Direct een storing melden? Dat kan via: www.voltasolar.nl/storing Heeft u ondersteuning nodig bij het verhelpen van een storing? Houd volgende gegevens bij de hand: Model en serienummer

Nadere informatie

totaaloplossing 40% Bespaar op uw verbruik en kosten Plugwise is dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik.

totaaloplossing 40% Bespaar op uw verbruik en kosten Plugwise is dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik. Plugwise is het enige draadloze totaaloplossing Plugwise heeft een duidelijke filosofie: energiemanagementsysteem dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik. de groenste

Nadere informatie

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende

PV systemen. PV systemen. Oskomera Solar Power Solutions (OSPS) Wegens de toenemende vraag naar groene energie en CO 2 besparende 2014 Complete maatwerkpakketten Specifiek voor woningbouw Voor alle configuraties Standaard op voorraad Direct geleverd Uitgebreide kennis aanwezig Training mogelijk PV systemen Foto: residentiële systemen

Nadere informatie

Profiteer maximaal van uw solarsysteem

Profiteer maximaal van uw solarsysteem Monitoring Profiteer maximaal van uw solarsysteem Oplossingen voor kw en MW systemen IntelliWeb Data Control Portal Masterlog SunWatch Monitoring: een investering die zich terugverdient Een PV-systeem

Nadere informatie

FAQ voor Zonnestroom.

FAQ voor Zonnestroom. FAQ voor Zonnestroom. Deze FAQ voor zonnestroom wordt samengesteld door Energieplusdak op basis van theoretische kennis, veel praktische ervaring EN de hulp en inbreng van anderen. Het doel van deze FAQ

Nadere informatie

Enfinity omvormers re-inventing the inverter

Enfinity omvormers re-inventing the inverter NL Enfinity omvormers re-inventing the inverter www.enfinity.be Kies voor een compleet kwalitatief en kostenefficiënt PV systeem! Naast een uitgebreid assortiment Enfinity zonnepanelen en montagesystemen

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Femtogrid Controller Box (Vestas VTC 25-002) Installatiehandleiding Toepassing: Femtogrid Solar en/of Wind Optimizers in combinatie met DC Grid òf AC Grid met non-femtogrid inverter(s) Doc vestas-ih Rev

Nadere informatie

Technische informatie Schaduwbeheer met SMA ShadeFix

Technische informatie Schaduwbeheer met SMA ShadeFix Schaduwbeheer met SMA ShadeFix Energieopbrengsten van zonnestroominstallaties met schaduw efficiënt verbeteren NEDERLANDS SMAShadeFix-TI-nl-10 Versie 1.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2

Nadere informatie

UW PARTNER IN ZONNE-ENERGIE. Partner van ATAMA

UW PARTNER IN ZONNE-ENERGIE. Partner van ATAMA UW PARTNER IN ZONNE-ENERGIE Partner van ATAMA 1. Over Atama Wie zijn wij Atama Solar Energy is een dynamische, vooruitdenkende organisatie met een focus op zonne-energie. Sinds 2008 voorzien we particulieren

Nadere informatie

Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen

Het zwakste paneel bepaalt het maximale stroom vermogen Montage Deze zonnepanelen worden in een serie geschakeld. Omvormer Serie schakeling Parallel schakeling minder gevoelig Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen Wij controleren uw zonnepanelen

Nadere informatie

DE ZON GEEFT ONS ENERGIE, SANTON GEEFT ONS VEILIGHEID VEILIGHEIDSSLEUTEL ALLE KABELS ZIJN STROOMVRIJ AFSTANDSBEDIENING

DE ZON GEEFT ONS ENERGIE, SANTON GEEFT ONS VEILIGHEID VEILIGHEIDSSLEUTEL ALLE KABELS ZIJN STROOMVRIJ AFSTANDSBEDIENING DE ZON GEEFT ONS ENERGIE, SANTON GEEFT ONS VEILIGHEID PV-SYSTEMEN BEHOREN ZONDER TWIJFEL TOT DE MEEST INTERESSANTE MOGELIJKHEDEN ALS HET GAAT OM HET PRODUCEREN VAN ENERGIE. DE ZON SCHIJNT ELKE DAG EN LEVERT

Nadere informatie

Profiteer maximaal van uw solarsysteem

Profiteer maximaal van uw solarsysteem Monitoring Profiteer maximaal van uw solarsysteem Historie en ontwikkeling van opbrengsten Bewaking & alarmering Voor PC, laptop of iphone Oplossingen voor 500 W tot 200 kwatt installaties Monitoring:

Nadere informatie

Zero Emission Solutions

Zero Emission Solutions Zero Emission Solutions Zero Emission Solutions : facts and figures Gevestigd in Aalst Opgericht in 2009 Zaakvoerder Alex Polfliet 12 ervaren personeelsleden Aangevuld met specifieke freelancers Tientallen

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 290Wp mono half cells Module efficiency: 18,06% Hoog rendement door superieure productietechnologie DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek waarden met een positieve tolerantie tussen

Nadere informatie

BS260D-24V. technische informatie informations techniques technical data. www.enphase.com

BS260D-24V. technische informatie informations techniques technical data. www.enphase.com BS260D-24V technische informatie informations techniques technical data AC-uitvoering: geïntegreerde Enphase mini-inverter AC-spanning: 230V 50Hz www.enphase.com ELEKTRISCHE KARAKTERISTIEKEN CARACTERISTIQUES

Nadere informatie

Enphase M215. De oplossing bij schaduwvorming!

Enphase M215. De oplossing bij schaduwvorming! Enphase M215 De oplossing bij schaduwvorming! [ betrouwbaar ] [ productief ] [ slim ] [ veilig ] 1. Enphase micro-omvormer Elke Enphase micro-omvormer is verbonden aan één enkele module en maakt gebruik

Nadere informatie

Activiteiten Tracking Sensor

Activiteiten Tracking Sensor Activiteiten Tracking Sensor ADS1301 Handleiding V1.0 2017 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Introductie... 2 1.1 Systeemvereisten... 2 Hoofdstuk 2. Hardware Overzicht... 3 Hoofdstuk 3. Activity Tracking Sensor

Nadere informatie

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda Sirius Solar brengt twee werelden samen: genieten van comfort, duurzaamheid en rendement. Word ook thuis bewust van duurzaam en kies voor een overkapping met zonnepanelen! Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie UBBINK ZONNE-ENERGIESYSTEMEN Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Algemene informatie Het initiatief De Groepsaankoop Zonnepanelen Geertruidenberg is een samenwerking tussen de gemeente Geertruidenberg en het Regionaal

Nadere informatie

WIE HEEFT ER AL ZONNEPANELEN GEÏNSTALLEERD OP DE EIGEN WONING?

WIE HEEFT ER AL ZONNEPANELEN GEÏNSTALLEERD OP DE EIGEN WONING? WIE HEEFT ER AL ZONNEPANELEN GEÏNSTALLEERD OP DE EIGEN WONING? ZONNEPANELEN PASSEN NIET IN ONZE WIJKEN MET VOORAL DERTIGER-JAREN WONINGEN Individuele panelen Andre van de Bovenkamp (Greenhome) & Tim de

Nadere informatie

Verkorte gebruikshandleiding Growatt-omvormer

Verkorte gebruikshandleiding Growatt-omvormer Verkorte gebruikshandleiding Growatt-omvormer Verklarende woordenlijst AC Afkorting voor wisselstroom DC Afkorting voor gelijkstroom Energie Energie wordt gemeten in Wh (watt-uur), kwh (kilowatt-uur) of

Nadere informatie

SolarEdge innovatieve product range 30 September 2016

SolarEdge innovatieve product range 30 September 2016 SolarEdge innovatieve product range 30 September 2016 HD-wave 2 Innovatie tot op heden Doorbraak van SolarEdge in 2007 met geoptimaliseerde omvormers. Het splitsen van DC en AC functionaliteiten leidde

Nadere informatie

Waar staat Saman voor

Waar staat Saman voor Waar staat Saman voor Eerlijk advies over diverse mogelijkheden Totaalaanbieder Informeren Adviseren Installeren Service en onderhoud Volledige ontzorging Saman Duurzame Energie Zonnepanelen Honderden

Nadere informatie

Geen gedoe bij eventuele storing, wij zorgen dat uw systeem weer draait en doen de afhandeling. Volledige all-inclusive installatie.

Geen gedoe bij eventuele storing, wij zorgen dat uw systeem weer draait en doen de afhandeling. Volledige all-inclusive installatie. Solar-Energy-Groep BV kvk nr. 6204892 Kenauweg 233BA Leiden 05 42 440 06 24 936 93 Dhr. J. doll, van der Waalsstraat 6 Leiden Offerte nr. Datum Referentienr. Tel: 06 05949 info@el-mago.nl -0-Z39 6-okt-

Nadere informatie

1. Mobiele telefoons uit 2. Over Arcus Zonnepanelen Advies Begeleiding 3. Waarom Zonnepanelen in Meerhoven 4. Vragen 5. Wat kunt u verwachten en wat

1. Mobiele telefoons uit 2. Over Arcus Zonnepanelen Advies Begeleiding 3. Waarom Zonnepanelen in Meerhoven 4. Vragen 5. Wat kunt u verwachten en wat 1. Mobiele telefoons uit 2. Over Arcus Zonnepanelen Advies Begeleiding 3. Waarom Zonnepanelen in Meerhoven 4. Vragen 5. Wat kunt u verwachten en wat niet Missie, visie en kernwaarden Droom Benadering Waarom

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. PV-systemen Hoogste opbrengst en unieke garanties

Nefit Zonnestroom. PV-systemen Hoogste opbrengst en unieke garanties Nefit Zonnestroom PV-systemen Hoogste opbrengst en unieke garanties Gratis energie van de zon Lagere energierekening, grotere onafhankelijkheid De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland is

Nadere informatie

VASP Geavanceerde management- en controlesoftware. World leaders in process control.

VASP Geavanceerde management- en controlesoftware. World leaders in process control. VASP Geavanceerde management- en controlesoftware World leaders in process control. Integrale beheersing van uw gehele proces Binnen veel industriële en commerciële processen zijn de juiste omgevingscondities

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. Nefit PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. Nefit PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm Nefit PV-systemen Gratis energie van de zon Lagere energierekening, grotere onafhankelijkheid De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland is het potentieel

Nadere informatie

VAC= Wisselstroom VDC= Gelijkstroom

VAC= Wisselstroom VDC= Gelijkstroom Elektriciteit LED lampen werken op 12 Vdc /Ac tot ca. 38 Vdc/ac. Dit is laagspanning. Er zijn dus lampen die alleen op gelijkstroom (DC) werken of op wisselstroom (AC) Maar ook zijn er LED lampen die zowel

Nadere informatie

BV / Naar aanleiding van het contact treft u bijgaand ons voorstel voor het zonnepanelen systeem.

BV / Naar aanleiding van het contact treft u bijgaand ons voorstel voor het zonnepanelen systeem. Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 121739 / 573321 Voorstel Offerte voor: Naam: Adres: F. Hendriks (10235) Herengracht 15 2312 LA LEIDEN Barendrecht 05-07-201, Nummer:

Nadere informatie

Performance Ratio. De Performance Ratio is één van de belangrijkste criteria voor de beoordeling van het rendement van een PVinstallatie.

Performance Ratio. De Performance Ratio is één van de belangrijkste criteria voor de beoordeling van het rendement van een PVinstallatie. Performance Ratio Een kwaliteitscriterium voor uw PV-installatie Inhoud De Performance Ratio is één van de belangrijkste criteria voor de beoordeling van het rendement van een PVinstallatie. Concreet verwijst

Nadere informatie

Machinebeheer op afstand. Efficiënt. Wereldwijd. Intuïtief

Machinebeheer op afstand. Efficiënt. Wereldwijd. Intuïtief NL Machinebeheer op afstand Efficiënt Wereldwijd Intuïtief Beheer en programmeer uw machines op afstand Het is voor u van groot belang dat machines en systemen altijd binnen handbereik zijn, waar dan ook

Nadere informatie

Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk

Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk Technische data Volledig geïntegreerd elektrisch opslagsysteem voor woning en werk Inhoud van een compleet monofasig systeem van 16 kwh. Het totale systeem GREEN ROCK, het zout water opslagsysteem is verkrijgbaar

Nadere informatie

Laat uw Energie efficiënter werken. Bewaking en besturing van PV-systemen met Solar-Log TM

Laat uw Energie efficiënter werken. Bewaking en besturing van PV-systemen met Solar-Log TM Laat uw Energie efficiënter werken. Bewaking en besturing van PV-systemen met Solar-Log TM Solar-Log TM bewaakt en bestuurt uw PV-systeem Slijtage en schade komen bij alle technische apparaten voor; vandaar

Nadere informatie

Vermindert structureel uw water- en energieverbruik! Brochure zonnepanelen

Vermindert structureel uw water- en energieverbruik! Brochure zonnepanelen Brochure zonnepanelen Hoe werkt een solar-systeem De basis van een solar systeem is een zonnecel bouwsteen die onder invloed van licht direct elektriciteit levert. Polykristallijne silicium Bij het stolproces

Nadere informatie

Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen.

Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen. Gefeliciteerd! Uw woning heeft zonnepanelen Op het dak van uw woning zijn zonnepanelen aangebracht. In deze handleiding geven wij u uitleg over het gebruik van deze zonnepanelen. 1. Inleiding Hoe werkt

Nadere informatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Ubbink ZONNE-ENERGIE SYSTEmen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie xxx/xxx/xxx Ubbink zonne-energie systemen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Gebruik de energie

Nadere informatie

BRINE/WATER WARMTEPOMPEN PROFESSIONAL. alterra pro. De professionele manier, om energie uit de bodem te benutten! www.alpha-innotec.

BRINE/WATER WARMTEPOMPEN PROFESSIONAL. alterra pro. De professionele manier, om energie uit de bodem te benutten! www.alpha-innotec. BRINE/WATER WARMTEPOMPEN PROFESSIONAL alterra pro www.alpha-innotec.com De professionele manier, om energie uit de bodem te benutten! the better way to heat De warmtepomp als uiterst efficiënte warmteopwekker

Nadere informatie