God roept mensen in het bestaan en nodigt mensen uit met Hem op weg te gaan. Ben je bereid met God in dialoog te treden?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "God roept mensen in het bestaan en nodigt mensen uit met Hem op weg te gaan. Ben je bereid met God in dialoog te treden?"

Transcriptie

1 ROEPING.NU SLOWTEST

2 ROEPING.NU SLOW TEST God roept mensen in het bestaan en nodigt mensen uit met Hem op weg te gaan. Ben je bereid met God in dialoog te treden? Het is meestal niet zo dat wanneer je een vraag aan God stelt, je ook meteen antwoord hebt. Maar in het contact zoeken met God, in het overwegen van je vragen, kun je het verlangen ontdekken dat God in jouw hart heeft gelegd. Je kunt mensen opzoeken met wie je over je leven, jouw bestemming en inzet kunt praten, in het licht van het geloof. Je kunt ook in de Bijbel lezen en je laten raken door het woord van God. Daarvoor is deze slow test in tien delen met telkens een nieuwe tekst uit de Bijbel om te overwegen. Stel jezelf bij elke tekst die je krijgt de vraag: hoe spreekt deze tekst tot mij?

3 (1) ROEPING Je kunt je situaties bijzonder aantrekken. Je kunt wakker liggen van sociaal-maatschappelijke kwesties, of je het individuele leed van mensen bijzonder aantrekken, het leed van mensen in oorlogsgebieden, de situatie van vluchtelingen. Om zicht te krijgen op je roeping moet je je levensverhaal lezen en verwoorden met de ogen van het geloof. Je kunt hiervoor de roepingverhalen uit de Bijbel lezen. In die verhalen roept God en moet altijd iets gedáán worden, de persoon moet in beweging komen. Uit een roeping volgt een missie of zending. Waar het in ieder roepingsverhaal om gaat, is in eerste plaats het realiseren van een toevertrouwde missie. God heeft je iets in je hart gelegd, Hij heeft je iets toevertrouwd. In veel verhalen is de eerste reactie er vaak één van afwijzen of terughoudendheid. De mensen uit de verhalen proberen te ontsnappen aan hun opdracht. Ik ben nog jong, zegt Jeremia (Jeremia 1, 4-7), Ik ben een stotteraar, zegt Mozes (Exodus 4, 10), Ik moet eerst nog iemand begraven, zegt een van de leerlingen van Jezus (Matteüs 8, 21). Maar uiteindelijk gaan ze op weg om hun opdracht te volbrengen. Zo laten ze zich zenden door God temidden van het volk. Ze worden instrument van God ten behoeve van zijn plan van liefde voor iedere mens. Wat betekent deze tekst voor mij?

4 (2) ZACHEÜS Jezus ging nu Jericho binnen. Terwijl Hij er doorheen trok, poogde een zekere Zacheüs, hoofdambtenaar bij het tolwezen en een rijk man, te zien wie Jezus was. Maar hij slaagde daarin niet vanwege de menigte, want hij was klein van gestalte. Om Hem toch te zien liep hij hard vooruit en klom in een wilde vijgeboom, omdat Jezus daar langs zou komen. Toen Jezus bij de plaats kwam, keek Hij omhoog en zei tot hem: Zacheüs, klim vlug naar beneden, want vandaag moet Ik in uw huis te gast zijn. Zacheüs kwam snel naar beneden en ontving Hem vol blijdschap. Allen zagen dat en merkten morrend op: Hij is bij een zondaar zijn intrek gaan nemen! Maar Zacheüs trad op de Heer toe en sprak: Heer, bij deze schenk ik de helft van mijn bezit aan de armen; en als ik iemand iets afgeperst heb, geef ik het hem vierdubbel terug. Jezus sprak tot hem: Vandaag is dit huis heil ten deel gevallen, want ook deze man is een zoon van Abraham. De Mensenzoon is immers gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was. (Lucas 19, 1-10)

5 (3) FILIPPUS EN NATANAËL Toen Jezus de volgende dag naar Galilea wilde vertrekken, trof Hij Filippus aan en zei tot hem: Volg Mij. Deze Filippus was van Betsaïda, de stad van Andreas en Petrus. Filippus ontmoette Natanaël en zei hem: Degene over wie Mozes in de Wet geschreven heeft en ook de profeten, Hem hebben wij gevonden: Jezus, de zoon van Jozef, uit Nazaret. Natanaël smaalde: Uit Nazaret, kan daar iets goeds vandaan komen? Waarop Filippus antwoordde: Kom dan kijken. Jezus zag Natanaël naar zich toekomen en zei, doelend op hem: Dat is waarlijk een Israëliet in wie geen bedrog is! Natanaël zei tot Hem: Hoe kent Gij mij? Jezus gaf hem ten antwoord: Voordat Filippus u riep, zag Ik u onder de vijgeboom zitten. Toen zei Natanaël tot Hem: Rabbi, Gij zijt de Zoon Gods, Gij zijt de Koning van Israël. Jezus antwoordde: Omdat Ik u zei dat Ik u onder de vijgeboom zag, gelooft ge? Gij zult grotere dingen zien dan deze. En Hij voegde er aan toe: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: gij zult de hemel open zien en de engelen Gods zien opstijgen en neerdalen in dienst van de Mensenzoon. (Johannes 1, 43-51)

6 (4) PSALM 40 Ik heb de Heer vurig verbeid: toen boog Hij zich over tot mij, Hij verhoorde mijn roepen om hulp en trok mij uit de groeve des doods, uit het slijk van dit zuigend moeras; Hij zette mijn voeten op rotsgrond, heeft mijn schreden vastheid gegeven. Hij gaf mij een nieuw lied in de mond: de lofzang voor wie onze God is. O, mocht elk dit verstaan in ontzag, op de Heer zich leren verlaten: want gelukkig de man die voorgoed op de Heer zijn vertrouwen gegrond heeft, zich niet bij zelfverzekerden schaart, noch bij wie zich verliezen in leugens. (Psalm 40, 2-5)

7 (5) LUISTEREN Je kunt een sterke ervaring hebben van de aanwezigheid van God, maar dat zal vaak beperkt zijn tot één of soms enkele momenten. Het leven op aarde is een tocht van geloof en speelt zich als zodanig meer af in de schaduwen dan in het volle licht. Onze relatie met God krijgt daarom meer vorm via het luisteren dan via het zien. We diepen onze relatie met God - zo te zeggen - uit met gesloten ogen, dankzij het innerlijke licht dat in ons wordt aangewakkerd door het Woord van God. Ook Maria moest dag na dag haar pelgrimstocht van geloof gaan, in haar hart voortdurend het Woord van God overwegend dat tot haar kwam en de gebeurtenissen in het leven van haar zoon, in wie ze de stem van de Heer herkende en verwelkomde. Het is aan ieder van ons om naar de Heer te luisteren in zijn Woord, zoals vervat in de heilige Schrift. En om naar Hem te luisteren in de gebeurtenissen van ons leven, proberend daarin de boodschap van de voorzienigheid te ontdekken. En tot slot, om naar Hem te luisteren in onze broeders en zusters, met name in de minderbedeelden en de armen, voor wie Jezus zelf om onze concrete liefde vraagt. Luisteren naar Christus en gehoorzamen aan zijn stem: het is de aanbevolen weg en de enige weg die leidt naar de volheid van geluk en liefde. (Naar: toespraak van paus Benedictus XVI op 12 maart 2006)

8 (6) MATTEÜS Toen Jezus vandaar verder ging, zag Hij iemand aan het tolhuis zitten die Matteüs heette, en Hij zei tot hem: Volg Mij. De man stond op en volgde Hem. Terwijl Hij nu in diens woning aan tafel aanlag, kwamen ook vele tollenaars en zondaars met Jezus en zijn leerlingen aanliggen. Toen de Farizeeën dat zagen, zeiden ze tot zijn leerlingen: Waarom eet uw meester met tollenaars en zondaars? Hij hoorde dit en zei: Niet de gezonden hebben een dokter nodig, maar de zieken. Gaat heen en leert wat het zeggen wil: Ik wil liever barmhartigheid dan offers. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars. (Matteüs 9, 9-13)

9 (7) HET WOORD VAN DE HEER Het woord van de Heer kwam tot mij: Voordat ik u in de moederschoot vormde, koos Ik u uit; voordat ge geboren werd, bestemde Ik u voor Mij; als profeet voor de volken heb Ik u aangewezen. Ik zei: Ach, Heer, mijn Heer, ik kan niet spreken; ik ben veel te jong. Maar de Heer antwoordde: Zeg niet: Ik ben veel te jong! Naar iedereen tot wie Ik u zend, moet gij gaan en alles wat Ik u opdraag, moet ge hun zeggen. Wees niet bang voor hen, want Ik ben bij u om u te redden - godsspraak van de Heer. De Heer stak toen zijn hand uit, raakte mijn mond aan en de Heer sprak tot mij: Ik leg hiermee mijn woorden in uw mond. (Jeremia 1, 4-9)

10 (8) DE PARABEL VAN DE TALENTEN Het is er mee als met de man die bij zijn vertrek naar het buitenland zijn dienaars bij zich riep om hun zijn bezit toe te vertrouwen. Aan de een gaf hij vijf talenten, aan de andere twee, aan een derde één, ieder naar zijn bekwaamheid. Daarna vertrok hij. Die de vijf talenten gekregen had, ging er terstond mee werken en verdiende er vijf bij. Zo verdiende ook degene die de twee gekregen had er twee bij. Maar die dat ene had gekregen, ging een gat in de grond graven en het geld van zijn heer verbergen. Een hele tijd later kwam de heer van die dienaars terug en hield afrekening met hen. Die vijf talenten gekregen had, trad naar voren en bood nog vijf talenten aan met de woorden: Heer, vijf talenten hebt gij mij toevertrouwd; ziehier, vijf talenten heb ik erbij verdiend. Zijn meester sprak tot hem: Uitstekend, goede en trouwe dienaar, over weinig waart ge trouw, over veel zal ik u aanstellen. Ga binnen in de vreugde van uw heer. Nu trad die van de twee talenten naar voren en zei: Heer, twee talenten hebt gij me toevertrouwd; ziehier, twee talenten heb ik erbij verdiend. Zijn meester sprak tot hem: Uitstekend, goede en trouwe dienaar, over weinig waart ge trouw, over veel zal ik u aanstellen. Ga binnen in de vreugde van uw heer. Tenslotte trad ook die het ene talent had gekregen naar voren en zei: Heer, ik heb ervaren dat gij een hard mens zijt, die oogst waar gij niet gezaaid hebt en binnenhaalt waar gij niet hebt uitgestrooid. Daarom was ik bang en ben uw talent in de grond gaan verbergen. Hier hebt ge uw eigendom terug. Maar zijn meester gaf hem ten antwoord: Slechte en luie knecht, je wist dus dat ik oogst waar ik niet gezaaid heb, en binnenhaal waar ik niet heb uitgestrooid? Daarom had je mijn geld bij de bankiers moeten uitzetten, dan zou ik bij mijn komst mijn bezit met rente hebben teruggekregen.

11 Neemt hem dus dat talent af en geeft het aan wie de tien talenten heeft. Want aan ieder die heeft, zal gegeven worden, zelfs in overvloed gegeven worden; maar wie niet heeft, hem zal nog ontnomen worden en zelfs wat hij heeft. En werpt die onnutte knecht buiten in de duisternis; daar zal geween zijn en tandengeknars. (Matteüs 25, 14-30)

12 (9) DE WARE WIJNSTOK Jezus sprak: Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Elke rank aan Mij die geen vrucht draagt, snijdt Hij af; en elke rank die wel vrucht draagt zuivert Hij, opdat zij meer vrucht mag dragen. Gij zijt al rein dank zij het woord dat Ik tot u gesproken heb. Blijft in Mij, zoals Ik in u. Zoals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, maar alleen als zij blijft aan de wijnstok, zo gij evenmin, als gij niet blijft in Mij. Ik ben de wijnstok, gij de ranken. Wie in Mij blijft, zoals Ik in hem, die draagt veel vrucht, want los van Mij kunt gij niets. Als iemand niet in Mij blijft, wordt hij weggeworpen als de rank en verdort; men brengt ze bij elkaar, gooit ze in het vuur, en ze verbranden. Als gij in Mij blijft en mijn woorden in u blijven, vraagt dan wat gij wilt en gij zult het krijgen. Hierdoor wordt mijn Vader verheerlijkt, dat gij rijke vruchten draagt; zo zult gij mijn leerlingen zijn. Zoals de Vader Mij heeft liefgehad, zo heb ook Ik u liefgehad. Blijft in mijn liefde. Als gij mijn geboden onderhoudt, zult gij in mijn liefde blijven, gelijk Ik, die de geboden van mijn Vader heb onderhouden, in zijn liefde blijf. Dit zeg Ik u, opdat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen moge worden. (Johannes 15, 1-11)

13 (10) DE PLANNEN DIE IK MET U HEB Ik ken de plannen die Ik met u heb: ze hebben uw heil op het oog, niet uw onheil, en bereiden u een hoopvolle toekomst. Als ge Mij aanroept en tot Mij bidt, zal Ik u verhoren. Als ge Mij zoekt, met heel uw hart zoekt, zult ge Mij vinden, dan laat Ik Mij vinden - godsspraak van de Heer -. (Jeremia 29, 11-15)

14 BRENG HET TOT EEN ANTWOORD Bovenstaande teksten begonnen met roeping als het zien en het je concreet aantrekken van bepaalde situaties en daar je persoonlijke, gelovige antwoord op geven. Maar luisteren bleek misschien nog wel belangrijker dan zien. Zoals paus Benedictus XVI zegt: we diepen onze relatie met God uit met gesloten ogen, door te luisteren naar Gods woord via de teksten van de Bijbel, via gebed, dingen die gebeuren in je leven, en door te luisteren naar Jezus die ons vraagt om concrete liefde. Antwoord geven op wat God in je hart heeft gelegd, betekent volgens Psalm 40 dat je een nieuw lied in de mond gelegd krijgt, waarvan je hoopt dat een ieder het zal horen. Vanuit de verbondenheid met Jezus, de ware wijnstok, mag je erop vertrouwen dat wat je doet vrucht zal dragen. Geroepen worden is niet statisch, van ik heb het of ik heb het niet. Het is antwoord geven op je levensweg. Met God op tocht gaan als bondgenoot, als begin en einde van je bestaan. Veel succes met het levensproject dat God in je hart legt en het nadenken daarover. Dat God je steeds meer nabij komt en dat je steeds meer in je woorden, in wat je doet en wat je zegt zijn leven mag weerspiegelen. Vragen die je hebt mag je in gebed voorleggen aan God. Je kunt je vragen ook voorleggen aan mensen in de Kerk die met je op weg willen gaan. Die vind je in je parochie, of via een die je stuurt naar (Priester- en Diakenopleiding Bovendonk).

Gebedskring roepingen bisdom van Breda. Gebedsboekje 2010

Gebedskring roepingen bisdom van Breda. Gebedsboekje 2010 gebedskring roepingen bisdom van Breda gebedsboekje 2010 Gebedskring roepingen bisdom van Breda Gebedsboekje 2010 Dit gebedsboekje is een uitgave van het bisdom van Breda, april 2010 T 076 5223444 E secretariaat@bisdombreda.nl

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Lied 869: 1a, 2 Lied 869: 1b, 2 Lied 869: 1, 7a Lied 869: 1, 7b Wij zingen als intochtslied: Psalm 66: 1 Psalm 66: 1a Psalm 66: 1b Stil gebed, bemoediging en

Nadere informatie

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties 30 oktober 2016 31 e zondag doorheen het jaar C Intredelied ZJ 540 Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig Verwelkoming en kruisteken L. Wij staan hier als leerlingen van Jezus. Ook op deze laatste zondag

Nadere informatie

Gebedsdienst e zondag door het jaar Oude Synagoge Borne. Thema Talentenjacht

Gebedsdienst e zondag door het jaar Oude Synagoge Borne. Thema Talentenjacht Gebedsdienst 19-11-2017 33 e zondag door het jaar Oude Synagoge Borne Thema Talentenjacht Welkom Openingslied Scheur de wolken uiteen Scheur de wolken uiteen en kom. Hier nu wees onze God wie anders? Niemand

Nadere informatie

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog Zondag 14 januari Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Bertine van de Weg Ouderling van dienst : Bertus Konijnenbelt Organist Lector : Rien Hoekjen : Joke de Gier Koster : Zingen Lied 150a: 1, 2, 3

Nadere informatie

... NAAR EEN BETERE WERELD

... NAAR EEN BETERE WERELD ... NAAR EEN BETERE WERELD Wat ik waardevolle Wat mijn groep waardeafspraken vind... volle afspraken vindt... Wat God waardevolle afspraken vindt... TIEN WOORDEN VAN GOD Ik ben jullie enige God. Als je

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI UUR

LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI UUR LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI 2009 10.00 UUR 2 VOOR DE DIENST: Blessed be your name Testify to love WELKOM GEZ. 479 1 Aan U behoort, o Heer der heren, de aarde met haar wel en wee, de steile

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Voorbereiding: L14206

Voorbereiding: L14206 1 Voorbereiding: V : Onze hulp is in de naam van de Heer G : die hemel en aarde gemaakt V : God, kom tot ons G : en doe ons weer leven met hart en ziel. V : Laat ons in Christus uw liefde zien G : dat

Nadere informatie

Jij bent bijzonder! Opening Schooljaar Voorganger: ds. A.J. Sonneveld

Jij bent bijzonder! Opening Schooljaar Voorganger: ds. A.J. Sonneveld Jij bent bijzonder! Opening Schooljaar 2017 Voorganger: ds. A.J. Sonneveld Samen zingen: Heer U bent altijd bij mij (OTH 54) Tekst & muziek: Marcel Zimmer. 1998 Celmar Music. Heer, U doorgrondt en kent

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak Genesis 6:9-22 Genesis 12:1-4 Exodus 3:1-14 Exodus 35:30-35 1 Samuël 3:1-21 1 Samuël 9:1-10:1 1 Samuël 16:1-13 Jeremia 1:1-10 Ezechiël 2:1-10 Jona 1:1-3 Jesaja 49:1-3 Mattheüs 4:18-22 Handelingen 9:1-19

Nadere informatie

Voor de eredienst op Zondag 1 juli 2018 om uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

Voor de eredienst op Zondag 1 juli 2018 om uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voor de eredienst op Zondag 1 juli 2018 om 10.00 uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voorganger : ds. Chienus Schokker Ouderling van dienst: mevrouw Miny Elzing-Ellen Diaken van dienst : mevrouw

Nadere informatie

17 september 2017 Aanvang: 18.30uur

17 september 2017 Aanvang: 18.30uur Familiedienst Thema: Kom uit de boom 17 september 2017 Aanvang: 18.30uur Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Oud-Vossemeer Met medewerking van: Voorganger: Erik Tramper Organist: Maarten van der Kooij

Nadere informatie

Zingen: Lied: 287 Rond het licht dat leven doet 1 en 2

Zingen: Lied: 287 Rond het licht dat leven doet 1 en 2 Orgelspel Woord van welkom Zingen: Lied: 287 Rond het licht dat leven doet 1 en 2 1. Rond het licht dat leven doet groeten wij elkaar met vrede; wie in voor- of tegenspoed zegen zoekt, mag binnentreden,

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Doopdienst Wende Verduijn: 8 oktober 2017 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 121: 1 en 2 Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan, waar komt mijn hulp vandaan? Mijn hulp is van mijn Here, die dit

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen

Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Voorganger: Ds. W. Gugler Ouderling: Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: H. Hoorn / J. Hijmissen Welkom Opwekking 623 met wierook van aanbidding. met de wolk van mijn Geest. met het brood

Nadere informatie

Mijn geloof is gestorven aan gebeden zonder antwoord. Tony Campolo (82) Bart Campolo (54)

Mijn geloof is gestorven aan gebeden zonder antwoord. Tony Campolo (82) Bart Campolo (54) Mijn geloof is gestorven aan gebeden zonder antwoord Tony Campolo (82) Bart Campolo (54) Waarom bent u zo ver weg Heer, Waarom verbergt U zich in moeilijke tijden? Ps. 10: 1 (BGT) Mijn God, mijn God, waarom

Nadere informatie

17 mei uur AA Kramer

17 mei uur AA Kramer 17 mei 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Votum en zegengroet GK 132 Dank u Wet Psalm 85: 3, 4 (uit de berijming 1773!) Kindmoment: Ik ben. GK 62 Lezen: Johannes 13: 31-14: 20 Psalm 119: 14, 64, 66 Tekst:

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

13 september uur Jannes M - preek van R Vreugdenhil

13 september uur Jannes M - preek van R Vreugdenhil 13 september 2015 10.00 uur Jannes M - preek van R Vreugdenhil belijdenis van afhankelijkheid zegengroet zingen GK psalm 84:1,2 zingen LvdK 328:1 / LB 314:1 schuldbelijdenis zingen Lvdk 328:2 / LB 314:2

Nadere informatie

Eucharistieviering Verjaardag van de Kerkwijding

Eucharistieviering Verjaardag van de Kerkwijding Eucharistieviering Verjaardag van de Kerkwijding 10 september 2017 Oud-Katholieke parochie van de Heilige Maria Maior te Dordrecht Liturgie -----------------------------------------------------------------------------------------------!

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen.

Orde van dienst. Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. Orde van dienst Voorganger: ds. Henk Jan Ketelaar Ouderling van dienst: dhr. Gerard Kruit. Organist: dhr. Jan van der Meer Zondag 24 april 2016, 10.00 uur. 5 e zondag van Pasen. - Woord van welkom en mededelingen

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 14 januari Afscheid en (her-) bevestiging van ambtsdragers

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 14 januari Afscheid en (her-) bevestiging van ambtsdragers Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 14 januari 2018. Afscheid en (her-) bevestiging van ambtsdragers Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Bosch Bram Jaspers Welkom Lied:

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen Avondgebeden in de Stille Week 2015 Open handen Maandag 30 maart Voorganger: Benedikte Bos Organist: Seline Loef Solist: Seline Loef Dinsdag 31 maart Voorganger: Paul Wansink Organist: Seline Loef Solist:

Nadere informatie

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 2. Gezegend zal Hij wezen die ons bij name riep, die zelf de adem schiep waarmee Hij wordt geprezen; laat alom musiceren, met stem en instrument, maak wijd en zijd bekend

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Eredienst van gebed, zang en bemoediging

Eredienst van gebed, zang en bemoediging Eredienst van gebed, zang en bemoediging Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed, samen met de vrouwen en met Maria, de moeder van Jezus, en met zijn broers. Zingen: Psalm 116 vers 7, 8 en 10

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

THEMAREEKS: 10 GEBODEN

THEMAREEKS: 10 GEBODEN THEMAREEKS: 10 GEBODEN STEEL NIET! ACTIE 4 KIDS 6 november 2016 10:30 uur Voorganger: ds. W. Gugler Ouderling: Marrian Meiling Organist: Ans Kuus Lector: Lieske Gijsbertsen Koster: H. van Polen/ M. van

Nadere informatie

1 Johannes 4:10 (HSV)

1 Johannes 4:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door God geliefd Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden. 1 Johannes 4:10 (HSV)

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015

Zondag 12 april 2015 Zondag 12 april 2015 Lichtlied: 637:1 en 4 4. Ziehier het licht van lange duur, ziehier de Zoon, de zon, het vuur; o vlam van Pasen, steek ons aan de Heer is waarlijk opgestaan! 1 Welkom Bemoediging en

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur

Liturgie voor de dienst op zondag 30 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.30 uur Liturgie voor de dienst op zondag 0 april 2017 in de Zuiderkerk te Drachten om 9.0 uur Voorganger ds. H. Klein Ikkink. Organist dhr. E. Bremer. voor de dienst zingen: lied 656 1 Ik ben de wijnstok, mijn

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

I gebed voor de deliberatie

I gebed voor de deliberatie I God, vooraleer wij cijfers en beoordelingen laten samenvloeien tot beslissingen en een eindrapport bidden wij tot U en vragen wij U: zend ons Uw Geest van wijsheid om enkel die beslissingen te nemen

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Oecumenische Viering. 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk

Oecumenische Viering. 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk Oecumenische Viering 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk Thema: Grenzeloze naastenliefde Voorgangers: Pastor Jaap van Kranenburg Met medewerking van: Orgel: Els Dijkerman Werkgroep Vieren van de

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 https://www.youtube.com/watch?v=chxaeh_ NWbA 21 22 Wij gaan voor even uit elkaar 1. Wij gaan voor e-ven uit el-kaar en de-len nu het licht... Licht ver

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Tonny Nap Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag 11 Lied 440 : 1 en 2 Gezang 55 Opwekking 461 Opwekking 347 Psalm 118 : 1, 9 en 10 Lezen : Lucas 19 : 1-10 Tekst : Zondag

Nadere informatie

1. Leven tussen vroeger & wat komen gaat: Het Koninkrijk van God

1. Leven tussen vroeger & wat komen gaat: Het Koninkrijk van God De Handelingen van de verrezen Heer Jezus Leven tussen vroeger & wat komen gaat: Het Koninkrijk van God 1. Leven tussen vroeger & wat komen gaat: Het Koninkrijk van God Gods Soevereiniteit & het Koninkrijk

Nadere informatie

REAL LIFE IS KNOWING JESUS

REAL LIFE IS KNOWING JESUS 8 Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9 Maar God, de HEER, riep de mens: Waar ben je? 10 Hij

Nadere informatie

Oecumenische viering

Oecumenische viering Oecumenische viering 23 januari 2011 om 9.00 uur Blasiuskerk Heinkenszand Week van Gebed voor de Eenheid Voorgangers: ds Werner Pieterse pastor Wiel Hacking Muzikale medewerking: Free Spirit Ab Faase organist

Nadere informatie

Psalmen 41:5 Ik zeide: HERE, wees mij genadig, genees mij, want tegen U heb ik gezondigd.

Psalmen 41:5 Ik zeide: HERE, wees mij genadig, genees mij, want tegen U heb ik gezondigd. Psalmen 41:5 Ik zeide: HERE, wees mij genadig, genees mij, want tegen U heb ik gezondigd. Jesaja 6:10 Maak het hart van dit volk vet, maak zijn oren doof en doe zijn ogen dichtkleven, opdat het met zijn

Nadere informatie

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen Kerstviering 2018 Welkom, bemoediging en groet Kaars aansteken Gebed Samen zingen: Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len

Nadere informatie

Zondag 18 maart 2018

Zondag 18 maart 2018 Welkom en mededelingen In memoriam Reinier Beltman Lied 91a: 1, 2 1 Wie in de schaduw Gods mag wonen hoeft niet te vrezen voor de dood. Zoek je bij Hem een onderkomen dan wordt zijn vrede jou tot brood.

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU

binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak :55 Pagina 9 ARI JANU JANUARI binnenwerk Licht op het pad Definitief _Opmaak 1 03-04-17 14:55 Pagina 10 De vijf wijze maagden op weg naar het feest NIEUWJAARSDAG Een nieuw begin 1 januari Het gebeurde dat de HEERE tegen Jozua

Nadere informatie

Levend Water. (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven

Levend Water. (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven Levend Water (= de Heilige Geest) Hij zou u levend water hebben gegeven Joh.4:10 wie gedronken heeft van het water, dat Ik hem zal geven, zal geen dorst krijgen in eeuwigheid, maar het water, dat Ik hem

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 6 MEI 2018 IN DE MENTE KERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 6 MEI 2018 IN DE MENTE KERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 6 MEI 2018 IN DE MENTE KERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: DS. JAN HERMES OUDERLING: ALBERT ROTMENSEN DIAKEN: HENNIE HANKEN-DE HAAN LECTOR: RIA ENGBERTS ORGANIST: HENK OVING VOORBEREIDING

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen. Gebedsdienst dinsdag 15 mei 1990 Thema: Met Maria biddend om de Heilige Geest Begroeting Moge God ons, die samen met Maria wachten op de gave van de Heilige Geest, zijn genade en vrede schenken. Amen.

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleraar

Dag van de godsdienstleraar Dag van de godsdienstleraar OP ZOEK NAAR EEN KRACHTIGE LEER- EN ONDERWIJSOMGEVING VOOR HET VAK RKG hartelijk welkom relax om even tijd te nemen tot bezinning... bezinnen is... relax... take it easy! tijd

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 65 : 1, 2 en 3 (NB) 1.De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij zullen ons naar Sion keren waar

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Votum en Groet Zingen Hemelhoog 667 Wees stil voor het aangezicht van God Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. aanbid Hem met eerbied en

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen als Intochtslied: Lied 319: 1, 5, 6 en 7 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 51: 1 en 2 Gebed om ontferming Wij zingen: Lied

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI 2013 10.00 UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO 2 Welkom Intochtslied: Opwekking 123 1 mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt Daden van geloof Heb je naaste lief HDe inzet voor een betere wereld komt voort uit de inspiratie van Jezus van Nazareth. Mensen die lopen in het voetspoor van Jezus hebben van Hem een duidelijke richtingaanwijzer

Nadere informatie

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden

Geloof Brengt Verandering Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Geloof (1-11) Lesstof: Hoofdstuk 1 1. Wat is noodzakelijk om van God te kunnen ontvangen? Geloof [1] 2. Noem vier uitingen van geloof. - Geloof voor redding [1.2] - Geloof en werken

Nadere informatie

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is.

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is. - 1-2 Kor. 4:10 We hebben vroeger allemaal wel eens op een wip gezeten. Als u omlaag ging, ging de ander omhoog en als u omhoog ging, ging de ander omlaag. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst 23 juli 2017, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen

Liturgie ochtenddienst 23 juli 2017, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen Liturgie ochtenddienst 23 juli 2017, 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. W.G. Teeuwissen Psalm 117d Laudate omnes gentes (in beurtzang (4x): allen, vrouwen, mannen, allen) Verblijdt

Nadere informatie

Vrij leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 3 mei 2015

Vrij leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 3 mei 2015 Protestants Kralingen Vrij leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 3 mei 2015 orgelspel: Cantabilé C. Franck VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen door de ouderling stilte, bemoediging

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie