Waarom lijkt in het infraroodbeeld de linkerzijde kouder en maakt kleur geen verschil?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom lijkt in het infraroodbeeld de linkerzijde kouder en maakt kleur geen verschil?"

Transcriptie

1 Beste Marjolein, Misschien is het het handigste als ik begin met mezelf voor te stellen. Mijn naam is Maud Hovens. Ik zelf ben nu al ruim 15 jaar thermograaf. Voorheen werkte ik bij de afdeling NDO van DSM. Destijds was ik de eerste en enige level 3 thermograaf in de Benelux. Tegenwoordig ben ik alweer 7 jaar eigenaar van IRIS Therrmovision, een bedrijf dat gespecialiseerd is in thermografie. Ik voer inspecties en onderzoeken uit, treedt op als consultant in binnen en buitenland, voor particulieren, bedrijven en overheden. IRIS Thermovision is licensed partner van het ITC voor de Nederlandstalige Benelux. Het ITC is wereldwijd de grootste aanbieder op het gebied van Infrarood trainingen. ITC biedt een volledig portfolio met IR trainingen die de juiste mix van theorie en praktijk in huis hebben. De cursussen helpen de gebruikers de technologische kennis meteen om te zetten naar real life toepassingen. ITC verwelkomt alle gebruikers van warmtebeeldcamera s, ongeacht het merk. Infrarood Thermografie (IR) is een zeer snel groeiende inspectietechniek en wordt dan ook gebruikt in een breed scala van toepassingen. Bijvoorbeeld in elektrische inspecties, conditioning, monitoring, predictive maintenance, reduceren van energie verliezen in processen en gebouwen, gasdetectie, medisch onderzoek etc. De toepassingen voor infrarood Thermografie zijn oneindig en nog steeds groeiende. In eerste instantie lijkt Thermografie veel eenvoudiger dan het daadwerkelijk is en dit dan ook het grootste misverstand. Velen denken wellicht dat het infrarood beeld een plaatje van temperatuur is echter niets is echter minder waar. Om met een thermografische camera (IR-camera) te kunnen werken, zal men de principes van de infraroodstraling moeten begrijpen en uiteraard een niet onbelangrijk aspect hierin is en hoe infrarode straling zich gedraagt. Misschien kun je een infrarood camera nog wel het beste vergelijken met een radio. Een radio zet de voor ons niet waarneembare radiogolven om in een hoorbaar geluid. Een Infrarood camera zet onzichtbare infrarood straling om in een zichtbaar beeld. Alle objecten zenden in meer of mindere mate Infrarood straling uit. Er is een relatie tussen temperatuur en straling maar deze is niet liniair.

2 Onderstaande maatbeker is ruim 50 C. Waarom lijkt in het infraroodbeeld de linkerzijde kouder en maakt kleur geen verschil? Een Infraroodbeeld is een beeld van stralings intensiteiten en niet van temperatuursverschillen. In zichtbaar licht zien we eigenlijk alleen maar gereflecteerd licht. In het infrarood ziet de camera behalve de straling van het meetobject gereflecteerde straling uit de omgeving. In zeer uitzonderlijke gevallen zelfs straling die door het meetobject valt. De camera ziet deze allemaal tegelijk. Het is aan de thermograaf om het beeld te interpreteren en de juiste parameters voor achtergrondstraling en stralingsvermogen (emissiviteit) in te geven om een juiste temperatuur meting te kunnen doen. In alle jaren dat ik training geef, waar ook ter wereld, ben ik nog nooit iemand tegen gekomen die in staat was dit zichzelf eigen te maken. Kijk, ervaring is zeer waardevol, iets wat je alleen jezelf cadeau kunt doen, maar het vervangt nooit training. Ervaring is alleen maar waardevol als het kan groeien uit een goede basis. Door telkens het zelfde truckje te herhalen, met meetfouten waar je geen weet van hebt, bouw je geen ervaring op. Als je een basis kennis hebt, vallen je zaken op, kun

3 je leren uit je eigen ervaring. Herken je typische fouten in de toekomst, leer je wanneer bepaalde instellingen er toe doen en waarom iets in IR er zo uitziet. Meer dan eens hoor ik bij aanvang van een training; hoe moeilijk kan het zijn, het plaatje spreekt toch voor zich? Ik ben benieuwd waar je 5 dagen over gaat praten. Aan het einde van een week, zeggen mensen, een week is wel kort De grootste groep IR gebruikers passen thermografie toe om elektrische installaties te inspecteren. Er is geen enkele inspectiemethode die sneller fouten kan traceren dan IR. Soms is thermografie zelfs de enige methode om een fout te kunnen vinden. In een IR beeld is een scheve belasting makkelijk te onderscheiden van een overgangsweerstand, mits je het beeld goed kunt lezen. Natuurlijk is het van belang andere meet methoden tevens toe te passen. Stel er wordt een verhoogde temperatuur gemeten, dan doet het er natuurlijk wel toe of deze bij 20% belasting of bij 80% belasting wordt gemeten. Natuurlijk moet iemand die elektrische inspecties doet met IR ook kennis hebben van Elektrische installaties. Maar om een fout te kunnen classificeren, zul je toch echt de juiste temperatuur moeten meten. Het een sluit het ander niet uit. Training is dus erg belangrijk. Vaak vragen studenten mij, waarom ik training geef. Ik leid zo toch mijn eigen concurrentie op?~niets is minder waar. In de inspectie wereld heb ik juist last van mensen die geen idee hebben waar het over gaat. Reactie van klanten kan dan zijn, IR hebben we in het verleden wel eens eerder geprobeerd, maar had voor ons geen toegevoegde waarde. Om deze reden zie je dat tegenwoordig )wereldwijd meer en meer verzekeringmaatschappijen minimaal een level 1 eisen voor de inspecties. Wij als thermograven zijn een wereldwijde gemeenschap. Zelfs de meest meedogenloze concurrenten hebben een gemeenschappelijke interesse iedereen hoopt op een (professionele) groei van de thermografie markt. Internationale standaards waarin omschreven wordt hoe thermografie moet worden toegepast is een manier om het cowboy syndroom tegen te gaan. Het onjuist toepassen van Thermografie is voor een ieder immers slecht. Verkeerde interpretatie van infrarood beelden heeft tot gevolg dat de industrie zijn geloof kan verliezen in deze inspectie techniek. Standaarden geven een transparantie, een weg om kaf van koren te scheiden. Omdat ISO s werelds toonaangevende ontwikkelaar is van internationale normen, heeft het ITC gekozen om te werken volgens de ISO-normen. ISO-normen geven de eisen voor state-of-the-art producten, diensten, processen, materialen en systemen, en voor de beoordeling van een goede conformiteit, bestuurlijke en organisatorische praktijk. Bovendien zijn ISO-normen ontworpen om wereldwijd te worden uitgevoerd.

4 NEN-ISO Conditioning monitoring and diagnostics of machines- Thermography. Binnen de ISO, is de meest gedetailleerde norm met betrekking tot de kwalificatie van thermografisch personeel. Dit is de reden waarom het ITC heeft gekozen voor deze standaard. Wereldwijd zijn de meeste thermograven ITC gecertificeerd. Alleen al de omvang van deze gebruikers groep definieert een standaard op zich zelf. ITC is rechtstreeks betrokken bij enkele werkgroepen van ISO technische en wetenschappelijke comités: ISO TC108/SC5/WG7 CM. Thermal Imaging ISO TC108/SC5/WG11 CM Training and Certificate ISO TC163/SC1/WG15 Thermgrafie voor Gebouwen en Industriële Installaties ISO TC 135/SC8 NDT Thermal Imaging Voor beginnend thermograven zijn er naast de gecertificeerde trainingen ook korte modules van een a twee dagen. Over de NEN3140 IR als aanvullende techniek. Is eigenlijk ook een beetje een gemiste kans. Er zijn nl fouten die op geen enkele andere wijze dan met Thermografie kunnen worden aangetoond. In het licht van predictive maintnance is het belangrijk fouten in de installatie liefs in een zo vroeg mogelijk stadium aan te tonen, zodat planbaar maintnance mogelijk is. Ernstige fouten zijn eenvoudiger te vinden, maar hebben een minder toegevoegde waarde. Het hele idee, vooral in deze tijden van recessie, dat installaties langer en veilig draaien met een minimum aan ongeplande stops. Daarin past thermografie perfect. Ontwerp NPR Op dit moment ligt er een ontwerp NPR Ik schrok van de inhoud. In deze NPR zijn zaken opgenomen die technisch geheel onjuist zijn. De NPR is mede gebaseerd zijn op de NEN-ISO , volgens deze ISO certificeerd het ITC. Geen van de commisieleden is volgens deze ISO gecertificeerd. Jammer, maar geen drama, mits het ontwerp dan ten minste natuurkundig getoetst zou zijn. Om een voorbeeld te noemen: In de NPR staat dat het meten van glanzende oppervlakten mogelijk is, indien de emissiecoefficient wordt ingesteld op 0,2. En dat absolute temperaturen wellicht kunnen afwijken, maar dat verschillen in temperatuur dan wel gemeten kunnen worden. Dit suggereerd dat er een liniair verband bestaat tussen tempereatuur en straling en dat achtergrond straling slechts een geringe rol speelt. Dit is een van de grootste mythes in IR, we vechten als kennisdragers al jaren tegen dit wat wij noemen wishfull thinking syndrom Onderstaand ziet u een voor beeld van bovenstaand. Het voorbeeld is op een hoog emissief oppervlak. Ik kan u verzekeren dat de ellende op een wat de NPR noemt glanzend oppervlak alleen nog maar groter is.

5 Sp2 Sp1 Sp2 Sp1 Dt1 Dt1 Emissivity 0.95 Reflected Temperature 15.0 C Sp1 Temperature C Sp2 Temperature 61.9 C Dt1 Value Emissivity 0.30 Reflected Temperature 15.0 C Sp1 Temperature C Sp2 Temperature C Dt1 Value Indien een emisiviteit of een achtergrondstraling verkeerd wordt ingesteld kunnen niet alleen absolute temperaturen niet juist worden gemeten, maar ook temperatuursverschillen zijn niet betrouwbaar!!!! In dit ontwerp staan zaken die niet alleen een doorn in het oog zijn van gecertificeerde thermograven maar van een ieder die enigszins kennis heeft van natuurkunde. Ook bij deze commisie leeft kennelijk het idee dat Thermografie geen vak is maar een truckje. In plaats van helderheid te schaffen brengen ze het vak ernstige schade toe. Heel, heel jammer. Maud Hovens Certified thermographer level 3, ITC, BINDT, EN473 Mergelweg XB Maastricht The Netherlands T +31 (0) F +31 (0) M +31 (0) E info@iris-thermovision.nl

6 Mooie beelden ter illustratie

7

8 FL IR Sy s te m s 81.7 C

9

Opleidingen Thermografie

Opleidingen Thermografie Opleidingen Thermografie! Alle opleidingen die gegeven worden door Sensor Partners BVBA of door externe partners zijn gecertificeerde lesgevers en gecertificeerde thermografen Level 2 en 3 1. PRODUCTTRAINING

Nadere informatie

ITC, de grootste kennisbron voor infraroodtechnologie en de toepassing daarvan.

ITC, de grootste kennisbron voor infraroodtechnologie en de toepassing daarvan. Productenlijst ITC, de grootste kennisbron voor infraroodtechnologie en de toepassing daarvan. ITC-product Praktisch Omschrijving en inhoud Onderdeelnr. cursus ITC-cursus Thermografie, niveau 1 Duur: 40

Nadere informatie

Opdracht: Opdrachtgever: Contact persoon: Datum: Opdracht gever: Adres: Plaats: Thermograaf: Controle werking vloerverwarming.

Opdracht: Opdrachtgever: Contact persoon: Datum: Opdracht gever: Adres: Plaats: Thermograaf: Controle werking vloerverwarming. Opdracht: Opdrachtgever: Contact persoon: Datum: Opdracht gever: Adres: Plaats: Controle werking vloerverwarming. Thermograaf: Wilfred de Regt Buiten teperatuur: 8 C Binnen temperatuur: 18,8 C Type Camera:

Nadere informatie

Brochure Opleidingen Thermografie

Brochure Opleidingen Thermografie Brochure Opleidingen Thermografie 2016 Alle opleidingen georganiseerd door A-measure bvba of door externe partners worden gegeven door gecertificeerde lesgevers en door gecertificeerde thermografen Level

Nadere informatie

E -Serie NIEUW. the world of thermal imaging

E -Serie NIEUW. the world of thermal imaging E -Serie NIEUW the world of thermal imaging waar warmtebeelden voor gebruikt worden Hoewel een warmtebeeldcamera een makkelijk te gebruiken hulpmiddel is, zul je al snel ontdekken dat het een hele nieuwe

Nadere informatie

NEN 3140 wijzigingen en ervaringen

NEN 3140 wijzigingen en ervaringen NEN 3140 wijzigingen en ervaringen Richard Groenewegen Voorstellen: Richard Groenewegen Lid normcommissie NEC 623 (o.a. NEN 3140 en NEN 3840) (E-inspecties LS/HS/ATEX). (cursussen en praktijktrainingen

Nadere informatie

Energiebesparing vanuit thermografie

Energiebesparing vanuit thermografie INTERLEUVEN Energiebesparing vanuit thermografie Van een lokaal initiatief naar een Europees project Met intergemeentelijke samenwerking naar een efficiënt klimaatbeleid 1 WAT IS THERMOGRAFIE? 2 WAT IS

Nadere informatie

Rapport Thermografie bijlage bij het rapport over energiebesparing in woningen

Rapport Thermografie bijlage bij het rapport over energiebesparing in woningen Rapport Thermografie bijlage bij het rapport over energiebesparing in woningen Adviesadres Bespaarstraat 17 Verkwistdorp Datum 19 januari 2015 Adviseur: GRID Consult De Fluit 35 1398 CA Muiden Disclaimer

Nadere informatie

Samenvatting. Wat is licht

Samenvatting. Wat is licht Samenvatting In dit onderdeel zal worden getracht de essentie van het onderzoek beschreven in dit proefschrift te presenteren zodanig dat het te begrijpen is door familie, vrienden en vakgenoten zonder

Nadere informatie

Martijn Kommer Allianz Nederland Corporate

Martijn Kommer Allianz Nederland Corporate Martijn Kommer Allianz Nederland Corporate 26 september 2012 Agenda 1 Introductie 2 Bouwbesluit 3 Brandveiligheidinstallaties 4 Brandscheidingen 5 Clausules 6 Links & documentatie 2 Bouwbesluit Veranderde

Nadere informatie

<DATUM> THERMOGRAFIE UPDATE

<DATUM> THERMOGRAFIE UPDATE THERMOGRAFIE UPDATE AGENDA Regelgeving Interpretatie van metingen en factoren (juiste) Rapportage vorm Kwaliteit van Thermografische camera s Kwaliteit (opleidingsniveau) Thermografist Titel Presentatie

Nadere informatie

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Inleiding Deze rapportage beschrijft de resultaten en conclusies van de uitgevoerde inspecties van de elektrotechnische installatie bij een groep

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 19. Metingen en thermografie - 13

INHOUD INLEIDING 19. Metingen en thermografie - 13 INLEIDING 19 1 NEN 1010 ALS ACHTERGROND 21 1.1 VOEDINGSBRONNEN 22 1.1.1 Aansluiting op net: diverse stroomstelsels 22 1.1.2 Voedingsbronnen voor veiligheidsdoeleinden 25 1.2 BESCHERMINGSMAATREGELEN 25

Nadere informatie

Voorbeeld van een thermografiescan welke bij een energierapportage hoort

Voorbeeld van een thermografiescan welke bij een energierapportage hoort Voorbeeld van een thermografiescan welke bij een energierapportage hoort Thermografisch onderzoek.... Door M.J.L Nooijen Datum Datum aanmaak rapport Projectnummer Opgeleid door ICT en IT in level 1 en

Nadere informatie

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Elektrothermograaf Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving (versie 5) is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. 1 mei 2017 SABV, Veenendaal/Gouda,

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Voorbeeld B.V. THERMOGRAFISCH RAPPORT

Voorbeeld B.V. THERMOGRAFISCH RAPPORT Voorbeeld B.V. THERMOGRAFISCH RAPPORT Auteursrecht Het auteursrecht van dit document berust bij Raak Energie advies gevestigd te s Hertogenbosch. Ontvangers dienen schriftelijke toestemming te hebben van

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Ik heb een markt en nu??

Week 2 Geld Verdien Machine. Ik heb een markt en nu?? Week 2 Geld Verdien Machine Ik heb een markt en nu?? Je hebt een markt, nu een product Er zijn twee mogelijkheden Of je gaat het product zelf maken Of je laat je product maken Zelf het product maken Het

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS NDO CURSUSSEN

INFORMATIEGIDS NDO CURSUSSEN INFORMATIEGIDS NDO CURSUSSEN MME Group: nummer 1 in NDO opleidingen Investeren in kwaliteit met NDO-opleidingen van MME Wie kwaliteit wil leveren, heeft gekwalificeerde mensen nodig. Goede ondernemers

Nadere informatie

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Royal Netherlands Engineering Society Afdeling Elektrotechniek / ElectricalEngineering Informatiesessie Ontwikkelingen in elektrische veiligheid nieuwe NEN 3140 12 december,

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw.

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. De basis van isolatie en hoe INSULd8eco werkt in uw gebouw In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. Om de werking van onze isolatie oplossing goed te begrijpen,

Nadere informatie

Threshold inspection & application Training Europe bv

Threshold inspection & application Training Europe bv TiaT NDO Opleidingen 1 Bedrijfspresentatie Threshold inspection & application Training europe bv, oftewel TiaT europe bv, is opgericht in 1999 door 3 ervaren NDO specialisten. De oprichters komen uit de

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Wij maken het onzichtbare voor u zichtbaar

Wij maken het onzichtbare voor u zichtbaar Opsporen en in beeld brengen van lekkages zonder hak-en breekwerk in o.a.: Lekdetectie Leidingwerken wanden en vloeren Badkamers Vloerverwarming CV-leidingen Platte en licht hellende daken Inspectie en

Nadere informatie

Prelaq Energy Voorgelakt plaatstaal met uitstekende thermische eigenschappen

Prelaq Energy Voorgelakt plaatstaal met uitstekende thermische eigenschappen Prelaq Energy Voorgelakt plaatstaal met uitstekende thermische eigenschappen Lagere energiekosten, langere levensduur van het gebouw Wanneer het om voorgelakt stalen bekledingen gaat van gevels, daken,

Nadere informatie

Jaarvergadering. Predictive Maintenance 31 januari on 2011 industrial cooling installations with a thermal imager. Jeroen Van Der Kelen

Jaarvergadering. Predictive Maintenance 31 januari on 2011 industrial cooling installations with a thermal imager. Jeroen Van Der Kelen Jaarvergadering Predictive Maintenance 31 januari on 2011 industrial cooling installations with a thermal imager Jeroen Van Der Kelen Wie is Testo Opgericht in 1957 Wereldwijd marktleider in de productie

Nadere informatie

Technisch onderhoud met thermografie Infraroodmetingen toevoegen aan het onderhoudsproces binnen industriële bedrijven Inleiding

Technisch onderhoud met thermografie Infraroodmetingen toevoegen aan het onderhoudsproces binnen industriële bedrijven Inleiding Technisch onderhoud met thermografie Infraroodmetingen toevoegen aan het onderhoudsproces binnen industriële bedrijven Inleiding In vele industriële bedrijven vindt thermografie al zijn weg naar het onderhoudsproces.

Nadere informatie

Netwerkmarketing school VIDEO MARKETING

Netwerkmarketing school VIDEO MARKETING Netwerkmarketing school VIDEO MARKETING In deze training Waarom je video marketing dagelijks moet gebruiken Richtlijnen om video s te maken die leads genereren De grootste fouten die jij niet wil maken

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Van component tot vision project

Van component tot vision project Techniek gaat prima samen. Van component tot vision project Al meer dan tien jaar is Data Vision de grootste distributeur van vision componenten in de Benelux met kantoren in Nederland en België. Data

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Snellezen. Ter illustratie

Snellezen. Ter illustratie Snellezen De minor Media en Cultuur die ik aan de UvA ga volgen vanaf 2 februari vraagt nogal wat leeswerk. Sterker nog een cursus snellezen werd ons sterk aangeraden om te volgen voordat je naar de UvA

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Openbaar. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Infraroodmetingen worden bij diverse inspecties van MS en LS componenten toegepast.

Openbaar. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Infraroodmetingen worden bij diverse inspecties van MS en LS componenten toegepast. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING De inspectie van elektrische systemen middels infrarood is erop gericht om voortijdig problemen

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Elektrothermograaf. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Elektrothermograaf Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. SABV, Gouda, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Net-LinQ Inspectie & Advies voorziet in de volgende diensten:

Net-LinQ Inspectie & Advies voorziet in de volgende diensten: De juiste LINQ! I NET-LINQ Net-LinQ Inspectie & Advies voorziet in de volgende diensten: 02 Net-LinQ Inspectie & Advies is een flexibele organisatie die gecertificeerde, onafhankelijke en onpartijdige

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 21, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Industrial Services. In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging

Industrial Services. In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging Industrial Services In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging Geen concessies ten aanzien van veiligheid Elektrische veiligheid in de dagelijkse werkomgeving of in openbare ruimten lijkt

Nadere informatie

Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir

Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir Situering temperatuurcontrole bij verdichting Verdichten herschikking van korrelskelet Figuur 1: optimale

Nadere informatie

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert

Minicursus Verbindend Communiceren. Geschreven door: Jan van Koert Minicursus Verbindend Communiceren Geschreven door: Jan van Koert Geweldloze communicatie is een wijze van communiceren die leidt tot gehoord en verstaan worden. Met helderheid, zonder beschuldigen en

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties. VSE seminar 7 oktober 2015

Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties. VSE seminar 7 oktober 2015 Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties VSE seminar 7 oktober 2015 Even voorstellen - JK-Fire consultancy - Productspecialist Dr. Sthamer Hamburg - Werkgroepen - PGS14 - PGS15,

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Hieronder vindt u het doelgroep- en marktonderzoek dat ik heb gedaan voor de Samsung Vision.

Hieronder vindt u het doelgroep- en marktonderzoek dat ik heb gedaan voor de Samsung Vision. Van: Aan: Jeroen Egelmeers Noord 8 5446 XA Wanroij Studio Eidos t.a.v. de heer Van Heur Von Flotowlaan 1 5653 AD Eindhoven Wanroij, 10 januari 2012 Betreft: Doelgroep- en Marktonderzoek Beste heer Van

Nadere informatie

TiaT NDO Opleidingen 2017

TiaT NDO Opleidingen 2017 Threshold inspection & application Training Europe B.V. TiaT NDO Opleidingen 2017 1 Threshold inspection & application Training Europe B.V. Bedrijfspresentatie Threshold inspection & application Training

Nadere informatie

Energiebau Solar Power Benelux bv Kwaliteit in zonnepanelen

Energiebau Solar Power Benelux bv Kwaliteit in zonnepanelen Energiebau 22,41 x 9,09 cm Energiebau Solar Power Benelux bv Kwaliteit in zonnepanelen ing Roel Cals Algemeen Directeur Energiebau. Al 30 jaar uw partner in PV Agenda Energiebau al 30 jaar de Solar Power

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN E-blog STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN In samenwerken Het is tijd voor een next level feedback geven; gewoon kijken naar het resultaat i.p.v. het gedrag. In dit blog 5 gedachtenkronkels

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004

IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 `PRESENTEREN VANUIT EEN ENERGIEVELD VAN RUST` IEP NLP MASTERS OPLEIDING 2004 Waarom heb ik dit gemodelleerd? Ik ben nu ruim 6 jaar werkzaam als sporttrainer, tijdens dit werk sta ik veel voor groepen mensen

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

Infra rood is een golflengte in het elektromagnetische spectrum. Je kunt dit niet zien. Wel kun je

Infra rood is een golflengte in het elektromagnetische spectrum. Je kunt dit niet zien. Wel kun je Thermografie Deze foto laat je zien dat een Infrarood foto er heel anders uitziet dan een gewone foto. Je kunt temperatuurverschillen zichtbaar maken die je met het oog niet kunt waarnemen. Foto: warmtecheck.nl

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Infrarood thermometer met digitale camera PCE-IVT 1 infrarood thermometer met professionele digitale camera voor contactloze metingen met instelbare emissiegraad / extra indicatie van temperatuur en vochtigheid

Nadere informatie

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten Pop- formulier Naam Geboortedatum Studentnummer Vorige/laatste opleiding Ben je uit- of thuiswonend Heb je een eigen werkruimte Wat is je reistijd (van deur tot deur) Persoonlijke gegevens Soumaya Slilem

Nadere informatie

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you

Reference case Atlas Copco. Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren. Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Vodafone Power to you Atlas Copco gebruikt Vodafone M2M om wereldwijd de klantondersteuning te verbeteren Atlas Copco

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

ISO 9001:2000. Kwaliteit gewaarborgd!? Auteur: Henk Stitselaar Verslag nr: 3 Klas: E432 Praktijkbegeleider: G. de Graaf Inleverdatum: 02-12- 05

ISO 9001:2000. Kwaliteit gewaarborgd!? Auteur: Henk Stitselaar Verslag nr: 3 Klas: E432 Praktijkbegeleider: G. de Graaf Inleverdatum: 02-12- 05 ISO 9001:2000 Kwaliteit gewaarborgd!? Auteur: Henk Stitselaar Verslag nr: 3 Klas: E432 Praktijkbegeleider: G. de Graaf Inleverdatum: 02-12- 05 BEDRIJFSKUNDIG VERSLAG Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2.

Nadere informatie

E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN!

E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! Carine Vos Richting-Wijzer Advies Zwolle augustus 2011 Carine Vos Pagina 2 Voorwoord In mijn bedrijf Richting-Wijzer Advies kom ik

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Wil je gelijk of wil je geluk?

Wil je gelijk of wil je geluk? ARBEIDSMEDIATION IN TWENTE Wil je gelijk of wil je geluk? Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman In Twente maken gemeenten en andere overheden gebruik van elkaars arbeidsmediators. Door deze

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Thermografisch inspectierapport Speksnijder Transport Bodegraven. Schilcontrole van de vriesruimte

Thermografisch inspectierapport Speksnijder Transport Bodegraven. Schilcontrole van de vriesruimte Thermografisch inspectierapport Speksnijder Transport Bodegraven Schilcontrole van de vriesruimte Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Samenvattende beoordeling... 4 Zuidwest gevel... 5 Zuidwestgevel

Nadere informatie

Brandrisico s goed beheerst met ElektraGarant van Delta Lloyd

Brandrisico s goed beheerst met ElektraGarant van Delta Lloyd Brandrisico s goed beheerst met ElektraGarant van Delta Lloyd Wat zijn de risico s van elektriciteit? Meer dan 25% van alle branden heeft een elektrische oorzaak. Deze branden ontstaan door een defect,

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

21 x 16 / 0,4 m 38 x 28 / 0,3 m (optioneel verkrijgbaar) 11 x 8,5 / 1,2 m (optioneel verkrijgbaar)

21 x 16 / 0,4 m 38 x 28 / 0,3 m (optioneel verkrijgbaar) 11 x 8,5 / 1,2 m (optioneel verkrijgbaar) Warmtebeeldcamera PCE-TC 9 warmtebeeldcamera met autofocus / 384 x 288 pixels / IP 50 behuizing / realtime overdracht van de warmtebeeldcamera naar de PC / digitale camera met 3.0 megapixels / vídeo-uitgang

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Plan van Aanpak Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook

Nadere informatie

De hooggevoelige ondernemer

De hooggevoelige ondernemer De hooggevoelige ondernemer Vraag en antwoordboek Drs. Bas van Vugt 1 Ten geleide: Aan de hand van praktische lezersvragen legt Bas uit wat hooggevoeligheid en de hooggevoelige ondernemer is. Tevens komen

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus.

In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. In de buik van een zwangere vrouw waren eens twee ongeboren kinderen: een kleine gelovige en een kleine scepticus. De kleine skepticus vraagt: Geloof jij eigenlijk in een leven na de geboorte? De kleine

Nadere informatie

Het platform gaat binnenkort commerciële trainingen aanbieden, speciaal voor masseurs die een succesvolle praktijk willen starten.

Het platform gaat binnenkort commerciële trainingen aanbieden, speciaal voor masseurs die een succesvolle praktijk willen starten. Beste masseur, Masseursnetwerk Nederland is het nieuwe platform voor professionele masseurs en zij die dat willen worden. Je vindt er informatie over producten, cursussen, evenementen en diensten. Het

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie