Informatiegids FC-XL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiegids FC-XL 2012-2013"

Transcriptie

1 Informatiegids FC-XL

2 Inhoud 1. Inleiding 2. Trajecten FC-XL 3. Plaatsing bij FC-XL 4. Werkwijze FC-XL Search 5. Programma 6. Begeleiding 7. Beoordeling 8. Overstappen naar de beroepsopleiding 9. Aan- en afwezigheid 10. Urenregistratie 11. FC Pas 12. Contact met ouders/verzorgers 13. Kosten 14. Rechten en plichten Bijlagen jaarplanning stagecontract urenverantwoordingsformulier (weekverantwoording) en rooster

3 1. Inleiding Dit is de informatiegids van FC-XL Search. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt voor je deelname aan FC-XL Search. Ook voor je ouders is deze gids van belang. Mochten jij of je ouders/verzorgers behoefte hebben aan meer informatie, dan kun je terecht bij een van de coaches van FC-XL. Indien nodig maken zij een afspraak met de leiding van FC-XL. Het belangrijkste doel van FC-XL is dat jij na afloop van het traject goed weet welke opleiding bij je past, zodat je gemotiveerd bent om je diploma te halen. Alles wat je doet of opgedragen krijgt in deze periode, moet jou naar dat doel helpen. In grote lijnen is dat voor iedere cursist van FC-XL hetzelfde, maar de activiteiten en de duur van het programma kunnen per cursist verschillend zijn. In deze periode leer je wat bepaalde beroepen en de bijbehorende opleidingen inhouden, je leert je eigen kwaliteiten en interesses kennen en je ontwikkelt een aantal algemene competenties die je in ieder beroep nodig hebt. Je bent echter nog niet bezig met de ontwikkeling van specifieke beroepsmatige vaardigheden. Hendrika Duursma Stafdirecteur, locatie Triangel, Leeuwarden Ineke Baas Coördinator FC-XL, locatie Sportstad, Heerenveen

4 2. Trajecten FC-XL FC-XL biedt twee verschillende trajecten aan: Search en Switch. Search is bedoeld voor cursisten die (nog) niet echt voor een beroepsopleiding kunnen kiezen. Switch is voor diegenen die willen veranderen van opleiding en eigenlijk al wel weten naar welke opleiding ze willen overstappen. Hieronder zie je schematisch wat het verschil is tussen deze trajecten. Traject FC-XL Search FC-XL Switch Voor welke cursist? Ik weet nog niet welke opleiding ik wil volgen Ik heb een nieuwe opleiding gekozen Start Hoe vaak Wat is het programma Hoe lang duurt het Het hele 1x per 2 jaar weken door Tussen 1 oktober en 1 juli 1x per week School + praktijk 3 korte oriënterende stages, max. 4 weken Proefdraaien in de beroepsopleiding Coachingsbijeenkomst FC-XL + meedraaien in de beroepsopleiding Minimaal 10 weken Maximaal 20 weken Minimaal 4 weken Maximaal 10 weken

5 3. Plaatsing bij FC-XL Tot 1 oktober Cursisten die nog geen keuze kunnen maken voor een beroepsopleiding in het MBO melden zich aan voor FC-XL Search. Ook kan de intaker van een opleiding de cursist naar FC-XL verwijzen. Diegenen die met ingang van het nieuwe cursusjaar willen starten worden eerst uitgenodigd voor een Inspiratie- en keuzebijeenkomst. Pas dan kan de inschrijving definitief worden gemaakt. Na 1 oktober Cursisten die tijdens het lopende cursusjaar willen veranderen van school of opleiding melden zich ook aan bij FC-XL. Daar wordt in een toeleidingsbijeenkomst bekeken waar de cursist kan starten: 1. Nog geen nieuwe keuze? Twijfels? FC-XL Search. 2. Een goed doordachte, nieuwe keuze? Dan (op proef) starten in de gekozen opleiding met begeleiding van FC-XL Switch.

6 4. Werkwijze FC-XL Search Dit schema geeft weer hoe er bij FC-XL Search wordt gewerkt. Alle activiteiten zijn als het ware gebouwd rondom de volgende vier kernbegrippen: wie ben ik, wat wil ik, wat doe ik en wat maak ik waar. Deze cyclus doorloop je meerdere keren zodat je keuze voor een beroep en/of opleiding steeds specifieker wordt en jij er uiteindelijk zelf helemaal achter staat. Als jij je keuze (bijna) hebt gemaakt, is het soms toch nog goed om een paar weken op proef in de gekozen opleiding mee te gaan draaien. Dan kun je toetsen of bijvoorbeeld de werkwijze of het niveau bij jou past.

7 5. Programma In de werkmap FC-XL Search staat schematisch aangegeven wat je kernactiviteiten zijn in 20 weken. Meerdere verschillende praktijkplaatsen, altijd in combinatie met een schooldag, zijn verplicht. Ook al is de eerste praktijk nog zo leuk, het gaat erom dat je grondig onderzoekt wat bij jou past! Week 1 is de datum dat jij start bij FC-XL search. Die is niet voor iedereen gelijk. Zo kun je dan ook bij week 20 jouw einddatum zetten, waardoor je zelf goed kunt volgen hoe jouw eigen tijdsplanning verloopt. Een aantal activiteiten is voor iedereen hetzelfde; een aantal verschillen van persoon tot persoon: niet iedere praktijk is precies even lang. Stel je voor dat je ziek bent geweest, dan kan het verstandig zijn om de stage te verlengen. Of je doet praktijk in een groot bedrijf waarin je meerdere functies kunt combineren. Bij de start spreek je met het bedrijf duidelijk af tot welke datum je daar bent, maar tijdens het traject kan het gebeuren dat je met je coach en het bedrijf tot een andere einddatum komt niet iedere cursist heeft een proefperiode in de opleiding nodig. Soms is dat niet meer nodig en kun je gewoon starten iedere groep heeft een eigen vaste schooldag; zie het rooster verderop in deze informatiegids.

8 Wat doe je op school? Individuele- en groepsopdrachten waarmee je je eigen kwaliteiten en interesses in kaart brengt. Werkveldonderzoek. Onderzoeken welke competenties bij bepaalde beroepen horen. Voorbereiden van interviews en sollicitatiegesprekken. Contacten leggen met mogelijke stageplaatsen. (evaluatie)gesprekken voeren met je coach. Reflecteren op je ervaringen (individueel en in de groep). Presentaties houden over je praktijkervaringen. Verslagen maken. Groepslessen en trainingen sociale, communicatieve en werknemersvaardigheden. Individuele opdrachten uitvoeren gericht op jouw doel. Gesprekken met cursisten en docenten van opleidingen. Je voorbereiden op de overstap naar de beroepsopleiding. Je portfolio ontwerpen en bijhouden. Wat doe je in de praktijk? Meewerken in het bedrijf/de organisatie op brede en op specifieke taken. Bedrijfsonderzoek en interviews. Onderzoeken welke aspecten van het werk, van de bedrijfscultuur etc. jou aanspreken. In gesprek gaan met medewerkers over hun achtergrond, opleiding en ervaring. Wat doe je (eventueel) in een proefperiode op de beroepsopleiding? Meedraaien in de opleiding. In gesprek gaan over je portfolio. Onderzoeken of het niveau van de opleiding past. In kaart brengen welke lessen, theorie of praktijk je kunt inhalen.

9 6. Begeleiding Tijdens de periode bij FC-XL krijg je een vaste docent-coach toegewezen. Deze persoon begeleidt en helpt jou vanaf de eerste tot en met de laatste dag van je periode bij FC-XL. Ook daarna kun je nog een beroep op hem/haar doen als dat nodig mocht zijn. Je maakt met hem/haar alle afspraken m.b.t. je programma, je stage etc. Deze coach onderhoudt ook het contact met je ouders/verzorgers en de praktijkbegeleiders Je werkt in een groep. Alle cursisten van deze groep zie je minstens 1 vaste dag per week. De coaches werken in teamverband. Deze andere coaches begeleiden je op het moment dat je eigen coach er niet is. Groepsactiviteiten worden ook door deze mensen begeleid. In de praktijk heb je een of twee vaste begeleiders. Als het nodig is kun je extra begeleiding aanvragen. Bijvoorbeeld bij persoonlijke problemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je extra ondersteuning te geven. Wat het beste bij jou past is afhankelijk van je probleem. Bespreek dit met je coach, hij/zij kan dan verder stappen zetten. Ook je ouders kunnen hiervoor bij ons aankloppen. Jullie eerste aanspreekpunt is je persoonlijke coach.

10 7. Beoordeling In het Friesland College spreken wij over twee vormen van beoordelen: 1. Beoordelen om van te leren: Gebeurt tijdens je hele schoolperiode. Je houdt een portfolio bij, hebt gesprekken met docenten, laat verslagen beoordelen, houdt presentaties, maakt producten om steeds beter te worden, maakt voortgangstoetsen, krijgt feedback van medecursisten en docenten, stagebeoordelingen etc. 2. Beoordelen om te verzilveren: Gebeurt op verschillende momenten en is gericht op het behalen van een diploma. Is dus gericht op vastgestelde en vereiste resultaten. Bij FC-XL heb je alleen te maken met beoordelen om van te leren. Alle resultaten houd je bij in je portfolio en neem je mee naar en bespreek je met de beroepsopleiding waarin je na FC-XL verder gaat. Zo kun je je opgedane kennis, ervaring en persoonlijk ontwikkeling verder uitbouwen.

11 8. Overstappen naar de beroepsopleiding Als je in overleg met je coach (en evt. je ouders) definitief gekozen hebt voor een bepaalde opleiding word je door je coach van FC-XL overgedragen aan een coach van de nieuwe opleiding. Ook regelen de coaches samen met jou de officiële overschrijving. De startdatum in de opleiding wordt altijd vastgesteld door FC-XL in overleg met de nieuwe opleiding. Soms moet je een paar weken wachten, dan blijf je zo lang bij FC-XL en spreek jij met je coach de invulling van je programma af. Dit programma is altijd gericht op de voorbereiding in de opleiding: alvast beginnen met de beroepsstage, theoretische opdrachten doen etc. Voor de overstap is het van belang dat je je portfolio goed op orde hebt. Daarmee laat je aan je nieuwe coach zien wat je allemaal al hebt gedaan. 9. Aan- en afwezigheid Bij ziekte of ander afwezigheid bellen met: Leeuwarden Jankees v.d. Honing Gonneke Poiesz Ada Wiersema/Bart Steenbakkers Heerenveen Marc van Dijk Anjo Steenaart Volledige aanwezigheid op school en in de praktijk is de regel: je bent altijd aanwezig op stage of op school. Je hebt een rooster voor je aanwezigheid op school en een praktijkcontract voor je aanwezigheid in de praktijk. Voor schoolactiviteiten gelden de onderwijsvrije weken en dagen zoals aangegeven in de bijlage. Voor de praktijk geldt dat je bij iedere nieuwe praktijk afspraken maakt over je aan- en afwezigheid. Geoorloofd verzuim: Bij ziekte of andere calamiteiten meld je je 2x ziek: 1 keer op school en 1 keer bij het bedrijf waar je werkt. Dit doe je ruim voor 9 uur s ochtends (telefoonnummers zie bijlage). Acuut doktersbezoek, extreme weersomstandigheden etc. kunnen redenen zijn voor het niet op tijd aanwezig kunnen zijn. Ook dan bel je ruim voor 9 uur naar school en/of praktijk. In sommige gevallen kan bijzonder verlof worden aangevraagd. In alle gevallen zorgen jij en/of je ouders voor een schriftelijk verzoek bij de leiding van FC-XL. Bij leerlingen onder de 18 jaar zijn de ouders ook verplicht een verzoek bij de leerplichtambtenaar te doen. Ongeoorloofd verzuim: Te laat komen: wie te laat komt (ongeacht de reden) kan tot de eerste pauze niet meer deelnemen en moet wachten tot na die pauze. Eerder van school vertrekken.

12 Afwezigheid zonder dit tijdig te hebben gemeld. Het niet uitvoeren van opdrachten buiten de school. Alle aan en afwezigheid wordt door ons geregistreerd. Dit is in jouw belang maar het is ook een wettelijke verplichting. Veel verzuim leidt vaak tot uitval uit school en kan misschien met extra ondersteuning voorkomen worden. Hierover gaan we dan met jou in gesprek. Maar bij regelmatig verzuim (geoorloofd en ongeoorloofd), nemen we ook contact op met de ouders en soms met de leerplichtambtenaar. Ongeoorloofd verzuim melden wij wekelijks bij het verzuimloket. Deze informatie komt terecht bij DUO ( o.a. voor controle op de studiefinanciering) de leerplichtambtenaren (controle op naleven leerplicht) het RMC (Regionaal Meld en Coördinatiepunt Voortijdig School Verlaten) Leerplicht en kwalificatieplicht: Tot 18 jaar ben je leerplichtig. Als je je niet of onvoldoende aan deze wet houdt, heeft dit uit eindelijk juridische consequenties voor jou en je ouders Tot je 23 e ben je kwalificatieplichtig. Voor je 23 e word je geacht minimaal een startkwalificatie (MBO nivo 2 of HAVO-diploma) behaald te hebben. Belangrijk: Wij doen als school (samen met o.a. leerplichtambtenaar en RMC) ons uiterste best om leerlingen niet te laten uitvallen zonder diploma. Het is echter van het grootste belang dat jij als cursist, u als ouders, actief met ons in contact treedt wanneer u problemen ziet of vermoedt!! Wekelijks is er een vaste leerplichtambtenaar op school aanwezig waarmee wij regelmatig afspraken maken voor een gesprek met leerling en/of ouders.

13 10. Urenregistratie Als MBO-leerling die een BOL-opleiding volgt in het Friesland College, moet je 1000 uren per jaar maken op school, praktijk en buitenschoolse opdrachten. Dit is een opdracht van het Ministerie van OCW. Het rooster van FC-XL is daarop gebaseerd. Bij het maken van minder uren, is er sprake van verzuim (zie hiervoor). In de weken dat je in de praktijk zit, maak je meestal meer uren. Dit is nodig omdat je reserves moet opbouwen voor als er bijvoorbeeld iets mis gaat in een praktijk waardoor je minder uren in een week maakt. Jij hebt samen met de coach een belangrijke rol bij de registratie van je uren: Als je op school bent houdt de docent op een kaart je aan- en afwezigheid bij. Wekelijks vul jij voor iedere dag in waar je was en laat je dit aftekenen door degene die jou daar daadwerkelijk aan het werk heeft gezien of heeft begeleid (o.a. je stagebegeleider). Deze weekverantwoordingen zijn pas geldig als er handtekeningen van anderen en van jouw coach op staan. Iedere week neemt de coach deze formulieren in en controleert ze. 11. FC Pas De FC-pas wordt gebruikt voor toegangscontrole en aanwezigheidsregistratie. Ook wordt de FC-pas gebruikt om te printen en te kopiëren. De mogelijkheden van de FC-pas staan ook beschreven in een speciale folder die verkrijgbaar is bij de receptie. Bij beschadiging of verlies worden kosten in rekening gebracht. 12. Contact met ouders/verzorgers Om jou goed te kunnen begeleiden is voor ons het contact met je ouders/verzorgers (maar soms ook iemand anders die voor jou belangrijk is) heel belangrijk. Wat doen wij daar aan: Wij nodigen de ouders uit om aanwezig te zijn bij de intake Wij organiseren twee ouderavonden per jaar Er is regelmatig contact tussen coach en ouder(s). Hetzij telefonisch, hetzij een persoonlijk gesprek Wij doen dan ook een dringende oproep aan ouders om niet te aarzelen contact op te nemen met de coach van FC-XL voor welke vraag dan ook.

14 13. Kosten Naast het wettelijk verplichte lesgeld voor 18-jarigen (verschuldigd aan DUO 1.065,00 Euro), wordt voor deelname aan FC-XL search een eenmalige extra bijdrage geïnd van 35,00 Euro. Dit is voor het totale traject van maximaal 20 weken. Besteding: gastdocenten, excursies, groepsactiviteiten, etc. Een toelichting over leermiddelen wordt apart toegezonden. De beroepsopleiding die de cursist na FC-XL gaat volgen brengt ook kosten met zich mee. Per opleiding verschillen deze kosten. 14. Rechten en plichten In het cursistenstatuut zijn de rechten en plichten van de cursist van het Friesland College vastgelegd. Dit document is in te zien op (het onderwijs, formele documenten).

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving... 3 1.1 - Leerplicht... 3 1.2 - Kwalificatieplicht... 3 1.3-18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie... 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Pitstop. Informatiegids 2011-2012

Pitstop. Informatiegids 2011-2012 Informatiegids 20112012 INFORMATIEGIDS 20112012 INFORMATIEGIDS PITSTOP Leeuwarden Heerenveen cursusjaar 2011/2012 INFORMATIEGIDS 20112012 INHOUD Inleiding 1. Algemeen 2. Trajecten 3. Begeleiding 4. Instrumenten/hulpmiddelen

Nadere informatie

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Studiegids Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Persoonlijke + Meer dan alleen beroepsgericht Studiegids Praktijkroutes 2015-2016 Friesland College

Nadere informatie

Onderwijs. Leerplicht. alkmaar.nl

Onderwijs. Leerplicht. alkmaar.nl Onderwijs Leerplicht alkmaar.nl In Nederland is in de Leerplichtwet geregeld dat alle kinderen recht op onderwijs hebben en dat kinderen van 5 tot 18 jaar leer- of kwalificatieplichtig zijn. Hierbij zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

Constatering van afwezigheid (dit zijn leerlingen die afwezig zijn zonder melding van ouders).

Constatering van afwezigheid (dit zijn leerlingen die afwezig zijn zonder melding van ouders). Procedure met betrekking tot leerlingen die afwezig zijn. Constatering van afwezigheid (dit zijn leerlingen die afwezig zijn zonder melding van ouders). 1. De docent controleert tijdens de les de aanwezigheid.

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Verzuimprotocol Casparus College

Verzuimprotocol Casparus College Verzuimprotocol Casparus College 1. Leerplicht In onze samenleving hebben alle kinderen en jongeren het recht om te leren. In Nederland (en in veel andere landen) wordt veel waarde gehecht aan dit leerrecht.

Nadere informatie

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Informatie over leerplicht en RMC 1 Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen. Met een goede opleiding en een diploma

Nadere informatie

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol R.K. basisschool Kardinaal de Jong Verzuimprotocol Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 8:00 8:20 uur de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch, persoonlijk, schriftelijk of via de e-mail.

Nadere informatie

Verzuimbeleid 2014-2015

Verzuimbeleid 2014-2015 2014-2015 Onderwerp Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 15 mei 2014 1 van 5 Datum evaluatie 15 mei 2015 1 van 5 1. VISIE 1.1. Algemene visie Johan de Witt Het Johan de Witt leidt leerlingen op tot

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Protocol Verzuimbeleid

Protocol Verzuimbeleid Protocol Verzuimbeleid 1 Inhoudsopgave Blz Inleiding 1.0 Magister 3 2.0 Taakverdeling verzuimregistratie 3 3.0 Registratie en controle 3 4.0 Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim 4 5.0 Interne sancties ongeoorloofd

Nadere informatie

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Afdeling Leerlingzaken Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Projectcoördinatoren

Nadere informatie

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim:

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Verzuimprotocol afdeling Vormgeving s.g. De Rooi Pannen SCHOOLVERZUIM Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Geoorloofd

Nadere informatie

Schoolverzuim. Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig?

Schoolverzuim. Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig? Schoolverzuim Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig? Voorwoord Iedere jongere is volledig leerplichtig vanaf de 1 e schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin

Nadere informatie

Verzuimregeling. Versie: 13 april 2015. I: Rooster

Verzuimregeling. Versie: 13 april 2015. I: Rooster Versie: 13 april 2015 I: Rooster Schooltijden 1 e uur 8.15-9.00 2 e uur 9.00-9.45 3 e uur 9.45-10.30 pauze 10.30-10.50 4 e uur 10.50-11.35 5 e uur 11.35-12.20 pauze 12.20-12.50 6 e uur 12.50-13.35 7 e

Nadere informatie

Verzuimregeling studenten

Verzuimregeling studenten Verzuimregeling studenten Inhoud 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 3. Wetgeving 5 3.1 Leerplichtwet 1969 5 3.2 RMC-wet 5 4. Verzuimsoorten en de bijbehorende acties 6 4.1 Absoluut verzuim 6 4.2 Relatief verzuim

Nadere informatie

MULOCK 2000 VERZUIMPROTOCOL 2015-2016-2017

MULOCK 2000 VERZUIMPROTOCOL 2015-2016-2017 MULOCK 2000 VERZUIMPROTOCOL 2015-2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Vooraf... 2 Hoofdstuk 2 Afwezigheid... 3 2.1 Afwezigheid algemeen... 3 2.2 Te laat komen... 3 2.3 Afwezigheid door ziekte... 3 2.4

Nadere informatie

Verzuim en AVG. 8 oktober 2018

Verzuim en AVG. 8 oktober 2018 Verzuim en AVG 8 oktober 2018 sambo-ict Registratie presentie en ziek melden/verlof aanvragen Presentie registratie in klas. (vroeger te zien via digibord, tegenwoordig niet meer) Regels over wie mag iemand

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

www.keiinde maatschappij.nl

www.keiinde maatschappij.nl LOGBOEK MAATSCHAPPELIJKE STAGE www.keiinde maatschappij.nl Inleiding Wat is het verschil tussen stagelopen en maatschappelijke stage? Een gewone stage bereidt je voor op een beroep of beroepskeuze. Maatschappelijke

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

Verzuim afspraken - Leerlingen

Verzuim afspraken - Leerlingen Verzuim afspraken - Leerlingen Versiebeheer Status Voorgaand document: Revisie 4.0 Revisiedatum 1 september 2017 Versienummer 5.0 Opgesteld door Vastgesteld door Loes Doorn en Menja Mollema MT VP1 en MR

Nadere informatie

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Sector vmbo-pro

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Sector vmbo-pro Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd Sector vmbo-pro Regeling "Melding van ziekte en absentie" Inleiding Verzuim is vaak een symptoom van onderliggende problematiek waarvoor zorg nodig is.

Nadere informatie

Protocol. Inhoud. Inleiding

Protocol. Inhoud. Inleiding Protocol Schoolverzuim, Guyotschool VSO december 2015 Inhoud Protocol... 1 Inleiding... 1 Wetgeving... 2 Dagelijks... 3 Te laat komen... 3 Ziekte... 4 Wettelijk ongeoorloofd verzuim... 4 Signaalverzuim...

Nadere informatie

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht gemeente T i e l 2 Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen.

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC Leiden te Leiden Opleiding Helpende zorg en welzijn April 2014 H3417218 Plaats: Leiden BRIN: 25MA Onderzoeksnummer: 271999 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

STAGE. Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs

STAGE. Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs STAGE 2015 2016 Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Uw zoon /dochter/pupil begint na de zomervakantie in de derde klas. Dat

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015

Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015 Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015 Opmerking: het protocol moet worden gezien als een richtlijn, waarvan naar behoefte kan worden afgeweken. Te laat Geoorloofd 1. Melden bij conciërge. 2. Conciërge

Nadere informatie

even bijtanken Doorstart

even bijtanken Doorstart Doorstart even bijtanken Welkom bij schakelopvang De Doorstart Waarom naar De Doorstart? Je bent nog (partieel) leerplichtig maar het kan zijn dat het niet zo lekker loopt op school. Misschien doordat

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES!

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! Schooljaar 2012-2013 Lesbrief bij Kies! mbo-gids 2013-2014 voor Twente BL/KL versie Naam:.... Klas: Mentor:.... Onderwerp: LOB Lesbrief bij KIES - Pagina 1 van 13 Beste

Nadere informatie

Begeleiders en docenten registreren hun aankomst- en vertrektijd op een apart formulier, welke hetzelfde is als waar de leerlingen op registreren.

Begeleiders en docenten registreren hun aankomst- en vertrektijd op een apart formulier, welke hetzelfde is als waar de leerlingen op registreren. Uitwerking Schooltijden en registratie (aangepast 03-10-2017) Schooltijden De school is open vanaf 8:30 uur en sluit om 16.00 uur. De leerling is vrij om te bepalen hoe laat hij/zij begint, met dien verstande

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nordwin College te Leeuwarden Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) November 2012 Plaats: Leeuwarden BRIN: 12VI Onderzoeksnummer: 127740 Kenmerk:

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL HET STEDELIJK ZUTPHEN

VERZUIMPROTOCOL HET STEDELIJK ZUTPHEN VERZUIMPROTOCOL HET STEDELIJK ZUTPHEN 1. Aanwezig zijn in de lessen EEN LEERLING IS AFWEZIG IN DE LES: - de docent noteert binnen 20 minuten na de start van de les de afwezigheid in Som; - de verzuimcoördinator

Nadere informatie

AXIA COLLEGE VERZUIMPROTOCOL

AXIA COLLEGE VERZUIMPROTOCOL AXIA COLLEGE VERZUIMPROTOCOL 2017-2018 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Vooraf... 2 Hoofdstuk 2 Afwezigheid... 3 2.1 Afwezigheid algemeen... 3 2.2 Te laat komen... 3 2.3 Afwezigheid door ziekte... 3 2.4 Schorsing/Time-out...

Nadere informatie

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten?

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Ieder kind naar school Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Dit schrijft de leerplichtwet voor. Veel

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

Interieur / Product / Styling Design

Interieur / Product / Styling Design S Studiewijzer Interieur / Product / Styling Design 2011 2012 2 Voorwoord AFSPRAAK IS AFSPRAAK.. Voor je ligt de studiewijzer van de opleiding Product, Interieur en Styling Design. Hierin vind je informatie

Nadere informatie

Verzuimbeleid op Houtens

Verzuimbeleid op Houtens Verzuimbeleid op Houtens 2016-2017 1 Inhoud 1. Kaders en wetgeving... 3 2. Algemene afspraken... 4 3. Proces ongeoorloofd schoolverzuim... 6 4. Proces ziekteverzuim... 7 5. Proces bijzonder verlof... 8

Nadere informatie

Denken (Diploma. En nu????)

Denken (Diploma. En nu????) Denken (Diploma. En nu????) Delen (Met ouders,vrienden,decaan) Doen (Aan de slag en zet m op!!) Voorwoord Beste 4 e klasser, Dit schooljaar ga je examen doen. Als alles meezit ga je onze school verlaten

Nadere informatie

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Hoofdvraag Is artikel 10, eerste lid, Leerplichtwet 1969 (Lpw 1969), onverenigbaar met artikel 4 en 5 van het Bekostigingsbesluit

Nadere informatie

Regeling studentengelden 2013-2014

Regeling studentengelden 2013-2014 2013-2014 Versie Datum Omschrijving Door 1.1 09-07-2013 Definitief vastgesteld Directeur Financiën Pagina: 2 van 15 Inhoud 1. Inleiding 5 1.1. Wettelijk lesgeld of cursusgeld 5 1.2. Vrijstelling lesgeld

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. SiNTLUCAS te Eindhoven. 93220 Gaming artist

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. SiNTLUCAS te Eindhoven. 93220 Gaming artist MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek SiNTLUCAS te Eindhoven 93220 Gaming artist Juli 2015 Plaats: Eindhoven BRIN: 30BC Onderzoeksnummer: 284551 Onderzoek uitgevoerd in: Juni 2015 Conceptrapport

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN

TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN TOPklas GOED VOORBEREID NAAR EEN BEROEPS- OPLEIDING REA COLLEGE MAAKT ER WERK VAN Ben je uitgeleerd op het (speciaal) voortgezet onderwijs of loop je vast op het MBO? Wil je graag een volgende stap zetten

Nadere informatie

MELD- EN VERZUIMPROTOCOL HUYGENS COLLEGE

MELD- EN VERZUIMPROTOCOL HUYGENS COLLEGE MELD- EN VERZUIMPROTOCOL HUYGENS COLLEGE Verzuim en vroegtijdig schoolverlaten Bij verzuim neemt de school z.s.m. contact op met de leerling en/of ouders/voogd. Een goede zorgstructuur is voorwaarde om

Nadere informatie

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe Informatie over leerplicht Verzuimwijzer Leerplicht gemeente Overbetuwe Via deze brochure willen we alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Overbetuwe een handvat bieden bij het toezicht

Nadere informatie

Ouderavond 4 e leerjaar 24 september 2013 MAVO

Ouderavond 4 e leerjaar 24 september 2013 MAVO Ouderavond 4 e leerjaar 24 september 2013 MAVO Programma Opening Teamleider Examenjaar: Info examenjaar Info L.O.B. Mw. van Esch Mw. van Esch Decaan dhr. R. van Kins Examensecretariaat: Mw. S. Maitimu

Nadere informatie

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten:

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Leerplicht?! Fotografie: communicatie, gemeente Steenbergen. Foto: Leerlingen OBS De Regenboog in Dinteloord Wat u moet weten over de leerplicht

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Leerlingen/studenten tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen/studenten

Nadere informatie

2. REGELS & AFSPRAKEN BIJ ABSENTIE

2. REGELS & AFSPRAKEN BIJ ABSENTIE AANPAK VERZUIM Onderwerp Aanpak verzuim Aan Alle medewerkers Johan de Witt Van Directie Johan de Witt Datum 12-03-2013 1 van 4 1. REGISTRATIE Om het verzuim te kunnen controleren, wordt de aanwezigheid

Nadere informatie

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL DE OVERSTAP EEN PREVENTIEPROJECT APRIL 2014 OVERSTAPPEN Het preventieproject De Overstap wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag door de afdelingen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) & leerplicht

Nadere informatie

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL

ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST. Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL ALTRA COLLEGE NOORD / ZUIDOOST Leren en werken voor je toekomst WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij Altra College! Mentor Goedemorgen, goed dat je er bent! We zijn blij dat je er bent. Bij de beroepsopleiding

Nadere informatie

Studiegids Startbaan AKA

Studiegids Startbaan AKA Studiegids Startbaan AKA Opleiding: BOL Inhoudsopgave 1. Startbaan AKA 2. Inhoud van de opleiding 3. De opleiding - School - BPV - Begeleiding - Examinering 4. Het diploma 5. Regelingen en documenten in

Nadere informatie

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol Schoolverzuim Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol A. Inleiding B. Leerplicht C. Wat is leerplicht? 1. Leerlingen van 4 jaar niet leerplichtig 2. Leerplicht

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nederlandse Kappersakademie te Rotterdam MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nederlandse te Rotterdam Kapper (Kapper) Juli 2014 H3417218 Plaats: Rotterdam BRIN: 25ZH Onderzoeksnummer: 276516 Onderzoek uitgevoerd in: Juni

Nadere informatie

Albeda College Verzuimprotocol voor de student

Albeda College Verzuimprotocol voor de student Albeda College Verzuimprotocol voor de student 1 Inleiding: Het verzuimprotocol is erop gericht om het verzuim van studenten tot een minimum te beperken en het voortijdig schoolverlaten zoveel mogelijk

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers, Het schooljaar ligt voor ons.

Beste ouders/verzorgers, Het schooljaar ligt voor ons. 0 Beste ouders/verzorgers, Het schooljaar 2017-2018 ligt voor ons. In het afgelopen schooljaar is veel gebeurd! Het Sterren College is een nieuwe koers gaan varen met als doel een optimale omgeving van

Nadere informatie

VERZUIMBELEID Globe College 18AN. Inhoudsopgave

VERZUIMBELEID Globe College 18AN. Inhoudsopgave VERZUIMBELEID Globe College 18AN 2016-2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Ziek of absent melden 3 2.1 Ziek worden op school 3 2.2 Ongeoorloofd verzuim 3 3 Te laat komen en ongeoorloofd afwezig 4 3.1 De

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties

Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties DE NIEUWE VESTE, LOCATIE HARDENBERG Maatschappelijke Stage Boekje voor leerlingen en organisaties 2011 D E N I E U W E V E S T E, P I E T H E I N S T R A A T 1, 7772 ZJ H A R D E N B E R G. T EL. 0523-262170

Nadere informatie

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Vmbo BL/KL

Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd. Vmbo BL/KL Regeling te laat, absent en uit de les verwijderd Vmbo BL/KL Versie: 9 september 2010 Regeling "Melding van ziekte en absentie Regius College" Wanneer een leerling de lessen moet verzuimen wegens ziekte

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL. Waterlant College IJdoorn

VERZUIMPROTOCOL. Waterlant College IJdoorn VERZUIMPROTOCOL Waterlant College IJdoorn 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Registratie Magister 3 1.1 Afmelding door ouders 3 1.2 Absentie registratie 3 1.3 Te laat komen/ inhalen verzuim uren 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC Flevoland te Almere Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker) Juni 2014 H3417218 Plaats: Almere BRIN: 25LR Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

Spelregels en voorwaarden 2012-2013

Spelregels en voorwaarden 2012-2013 Spelregels en voorwaarden 2012-2013 Inschrijving en plaatsing A) INSCHRIJVING EN PLAATSING CURSUSSEN Voor iedere cursus, workshop of andere activiteit moet je een inschrijfformulier invullen. Dat kan online

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

Leerplicht. Regels en afspraken Meest gestelde vragen

Leerplicht. Regels en afspraken Meest gestelde vragen Leerplicht Regels en afspraken Meest gestelde vragen Voor kinderen tot 5 jaar Voor kinderen 5 tot 18 jaar Voor jongeren tot 23 jaar zonder startkwalificatie Ieder kind de beste kansen! De gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

wij begeleiden van werk naar werk

wij begeleiden van werk naar werk wij begeleiden van werk naar werk Koraal Groep Wij begeleiden van Werk naar Werk Als je hoort dat je boventallig bent of niet meer kunt werken in je huidige baan, wil je in actie komen. Maar wat kun je

Nadere informatie

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113-

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113- Protocol schoolverzuim Oktober 2015 Concept 2015-1113- 1 Inleiding Voor u ligt het protocol schoolverzuim van Het Rhedens. Dit protocol is geschreven om duidelijkheid te geven over hoe binnen onze organisatie

Nadere informatie

Verzuimprotocol De Vos

Verzuimprotocol De Vos Verzuimprotocol De Vos 2018-2019 0 Inhoud: Voorwoord... 2 Sluitende aanpak... 2 Opzet Protocol... 2 Uitgangspunten... 3 Invoeren verzuim: Voorwaarden... 4 Absentie... 4 Te laat... 4 Te laat met geoorloofde

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij het Purmer College Het Purmer College is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken.

Nadere informatie

agenda Onderwijstijd Wie controleer wat Andere redenen voor registratie aanwezigheid Discussie/vragen

agenda Onderwijstijd Wie controleer wat Andere redenen voor registratie aanwezigheid Discussie/vragen agenda Onderwijstijd Wie controleer wat Andere redenen voor registratie aanwezigheid Discussie/vragen Onderwijstijd BOL minimaal 850 uur IIVO BOL-DT minimaal 300 uur IIVO BBL minimaal 300 IIVO waarvan

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014

LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014 LOOPBAAN & BURGERSCHAP 2013-2014 Wat is L & B? L & B staat voor Loopbaan en Burgerschap en is een onderdeel van je opleiding dat zich richt op jou als mens in de maatschappij. L & B richt zich op alle

Nadere informatie

Handleiding Subsidieregeling praktijkleren

Handleiding Subsidieregeling praktijkleren Handleiding Subsidieregeling praktijkleren De Subsidieregeling praktijkleren vervangt de WVA-onderwijs per 1 januari 2014. Dit is was een belastingmaatregel waarmee u een bedrag per jaar kon terugvragen.

Nadere informatie

Leerrecht en leerplicht. Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet. Schitteren in Zijn licht

Leerrecht en leerplicht. Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet. Schitteren in Zijn licht Leerrecht en leerplicht Wat u als ouder moet weten over de leerplichtwet Schitteren in Zijn licht 1 Voorwoord 1 Leerrecht en leerplicht 2 Kwalificatieplicht 2 RMC 2 De leerplichtambtenaar 2 Leerplicht

Nadere informatie

voortgezet algemeen volwassenen onderwijs in één of twee of vwo of delen daarvan (certificaten) 2018/19

voortgezet algemeen volwassenen onderwijs in één of twee of vwo of delen daarvan (certificaten) 2018/19 voortgezet algemeen volwassenen onderwijs in één of twee jaar een diploma vmbo-tl, havo of vwo of delen daarvan (certificaten) VAVO 2018/19 Laura (20) zakte voor haar havo en koos ervoor te gaan werken.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek. De Brug DEFINITIEF

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek. De Brug DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek De Brug DEFINITIEF Plaats : Zwolle Gemeente : Zwolle BRIN-nummer : 02YE Onderzoeksnummer : 292356 Datum onderzoek : 14

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2014-2015 1 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Wanneer je goed voorbereid bent, zul je merken dat je tijdens het gesprek minder gespannen bent.

Wanneer je goed voorbereid bent, zul je merken dat je tijdens het gesprek minder gespannen bent. Handleiding motivatieformulier Inleiding Het is zo ver, je mag beginnen met je stageperiode. Je hebt een motivatiebrief met CV verstuurd naar een kinderopvangorganisatie en bent uitgenodigd voor een motivatiegesprek.

Nadere informatie

Verzuimprotocol Pax Christi College

Verzuimprotocol Pax Christi College Verzuimprotocol Pax Christi College In dit verzuimprotocol treft u aan hoe we op het Pax Christi College omgaan met verzuim. Het protocol beschrijft in drie hoofdstukken de voorgeschreven handelswijzen

Nadere informatie

Verzuimbeleid. Houtens

Verzuimbeleid. Houtens Verzuimbeleid Houtens 2018-2019 Inhoud 1. Kaders en wetgeving... 3 2. Algemene afspraken... 4 3. Proces ongeoorloofd schoolverzuim... 6 4. Proces ziekteverzuim... 7 5. Proces bijzonder verlof... 8 6. Verzuim

Nadere informatie

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan.

Doorgeven van een ziekmelding via broer of zus is niet toegestaan. Protocol Verzuim Document kenmerken Naam document: Protocol Verzuim Status: concept Versie: 0.1 Datum opstelling: 20 april 2016 Vastgesteld: 2 juni 2016 Bijgesteld: 3 juli 2017 Evaluatiedatum: augustus

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie