HERDENKING 28 OKTOBER 2012 EN AFSLUITING PROJECT STOLPERSTEINE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HERDENKING 28 OKTOBER 2012 EN AFSLUITING PROJECT STOLPERSTEINE"

Transcriptie

1 HERDENKING 28 OKTOBER 2012 EN AFSLUITING PROJECT STOLPERSTEINE Sinds 2012 liggen er 45 gedenkstenen voor de huizen waar onze Joodse medeburgers woonden en vandaar in 1942 werden weggehaald om niet meer terug te komen. Op 28 oktober werd tijdens de jaarlijkse herdenking van deze deportatie, ook het Project Stolpersteine op Voorne-Putten afgesloten. Op 25 juli 2011 werden 31 gedenkstenen gelegd voor de huizen in Heenvliet, Hellevoetsluis, Oostvoorne en Brielle. Op 21 juni 2012 werden de laatste 14 stenen gelegd in Spijkenisse en Zuidland. Bij het leggen van de steentjes konden de aanwezigen luisteren naar verhalen en naar brieven en kaarten die door de Joden waren geschreven als afscheid aan hun vrienden en naar de ontroerende gedichten geschreven door volwassenen en jongeren. In Oostvoorne en Zuidland kon iedereen ook luisteren naar muziek. Er was veel belangstelling voor deze Herdenking. (foto: Kroon en Van Maanen)

2 Zij die deze middag bij de herdenking aanwezig waren, konden al die mooie momenten voor het eerst of opnieuw meemaken. Om u deelgenoot te maken van deze bijzondere Herdenking waarin we herdachten dat het 70 jaar geleden was dat onze Joodse medeburgers werden gedeporteerd, is hier een verslag met foto s die zijn genomen door Joost de Koning, Anat Kroon en Erwin van Maanen. Michiel de Leeuw van Weenen achter de vleugel (foto Joost de Koning) Deze middag werden de namen van de 45 vermoorde Joodse streekgenoten genoemd en voor ieder van hen werd een kaarsje aangestoken aan de chanoekia door één van de aanwezigen. Tussen het noemen van namen en het lezen van gedichten zong Dineke Huising met begeleiding van Michiel de Leeuw van Weenen aan de vleugel, de mooie Hebreeuwse en Jiddisje liederen die zo goed bij een herdenking passen: Oyfen Pripetchik, Al Kol Ele, Avinoe Malkeinoe en Oseh Sjalom Bimromav. Allereerst werden de gedeporteerde Joden uit Brielle herdacht. Michel Cohen 60 jaar Esther Cohen 62 jaar Corrie van der Linden las haar gedicht over Michel en Esther en Joke van Driel stak de eerste kaars aan voor Michel Cohen.

3 Eddy, Gaby en Betty Mock vertellen over het gezin van Simon Gazan, een broer van Betty s grootmoeder. Gaby leest een briefkaart die door Simon werd geschreven. (foto boven en onder: Joost de Koning) Simon Gazan 55 jaar Elisa Gazan-Izaks 47 jaar Mietje (Miep) Gazan 27 jaar

4 Izaäk Gazan 52 jaar Roosje Louisa Gazan-Izaks 47 jaar Salomon Gazan 26 jaar Mietje (Miep) Gazan 21 jaar Hanna (Hanny) Gazan 20 jaar Roosje Gazan 17 jaar Eliza Louise (Liesje) Gazan 8 jaar Jelle Holwerda vertelde over het gezin van Izaak Gazan en las het gedicht: Een kind betreedt het kamp van J. Presser. Piet van Driel stak een kaarsje aan voor Liesje Gazan. (foto: Joost de Koning) Israël Levie Katan 48 jaar Francisca Katan-Beerenborg 46 jaar Kaatje Cato (Kitty) Katan 13 jaar Levie Israël (Loutje) Katan 12 jaar Guusje Katan 7 jaar Gedicht over haar vriendin Kitty Katan werd gelezen door Lenie Biltstra. (foto: Joost de Koning)

5 Jannetje Philipse-van Buren 97 jaar Philippina Josephina Philipse 55 jaar Jacob Joseph Philipse 65 jaar Rica Philipse-Stranders 55 jaar Philip Philipse vertelde en las twee gedichten die zijn moeder schreef. Burgemeester Van Viegen stak een kaars aan.(foto: Joost de Koning) Ed Philipse steekt een kaars aan voor zijn oude oma Jannetje Philipse. (foto JdK)

6 HEENVLIET Salomon van Blankenstein 74 jaar Elisabeth van Blankenstein-den Hartog Rachel Marianne Goudsmit 61 jaar 65 jaar Miranda Sitskoorn vertelde over de familie Van Blankenstein en Herman Scholte steekt een kaars aan voor Rachel Goudsmit. (foto JdK) Hannie van der Lecq draagt haar gedicht voor over een Joods kind.(foto JdK)

7 HELLEVOETSLUIS Roosje Frenkel 56 jaar Simone Bausch vertelde over Roosje Frenkel en steekt voor haar een kaars aan. Daarna leest zij het gedicht Duister van Lars Brummel (foto: boven en onder JdK) Dineke zingt: Avinu Malkeinu Onze Vader, onze Koning wees ons genadig.

8 OOSTVOORNE Herri Salomon van Dijk Saartje van Dijk-Levie 62 jaar 65 jaar Wil Vermeulen vertelde en Adri Warbout leest een briefkaart die Harry van Dijk schreef aan zijn vriend Pleun van Toledo.(foto: Joost de Koning) Over het gezin Wessels werd verteld door Linda en dochter Channah Hoogerbrugge las haar zelfgeschreven gedicht over Ben Wessels.(foto: Joost de Koning) Izaäk Wessels 56 jaar Antje Wessels-van Dijk 55 jaar Nathan Benjamin Wessels 20 jaar Benjamin Leo Wessels 18 jaar

9 Tijdens het leggen van de gedenkstenen in 2011 herdachten klarinettisten uit Oostvoorne met hun muziek, dat Ben Wessels uit Oostvoorne ook klarinet speelde bij hun muziekvereniging Volharding, daarom waren ze ook deze middag present. (foto boven: Joost de Koning, foto onder: Kroon en Van Maanen)

10 SPIJKENISSE Salomon Levie 50 jaar Mina Levie-Monas 56 jaar Charles Bertus Levie 15 jaar Elly Max Levie 10 jaar Adriana de Vries 78 jaar Tijdens het leggen van de Stolpersteine werden in Spijkenisse 5 ontroerende gedichten gelezen die Selin, Esra, Jamaine en Sophie, leerlingen van de Nachtegaalschool hadden geschreven. Deze leerlingen konden er vanmiddag niet zijn en daarom werden hun gedichten afwisselend gelezen door Kim en Casper de Leeuw van Weenen. Zij staken ook de kaarsen aan.

11 ZUIDLAND Jacob Levie 91 jaar Philippus Levie 64 jaar Henrika Levie-Hoogstraal Simon Levie 63 jaar 57 jaar Liza Smits las het gedicht dat haar onderwijzer Hans Aalbersberg schreef.(foto JdK) Pienas Jacob Levie 55 jaar Willemina Levie-Levie 55 jaar Meijer Levie 23 jaar Sophia Bertha Levie werd 18 jaar Gustave Emanuël Julius Levie werd 46 jaar Leo Levie las de afscheidsbriefkaart die Maan Levie stuurde aan zijn vrienden, stak voor hem een kaars aan en hield een toespraak. (foto:kroon en Van Maanen)

12 Voor allen die wij in ons hart meedragen werd een kaars aangestoken door Atelma van Strien.(foto: Kroon en Van Maanen) Klezmermuziek werd geblazen op een saxofoon door onderwijzer Hans Aalbersberg en leerling Lotte Kleingeld. Zoals ze dit ook in Zuidland deden. (foto: Kroon en Van Maanen) Als afsluiting van deze middag hield Eduard Huisman een toespraak en zong tot slot samen met Dineke Huising Ose sjalom Bimromav. Een gebed om vrede voor Israël en de hele mensheid. Het werd door veel aanwezigen meegezongen. (foto: Joost de Koning)

13 De Stolpersteine liggen op de volgende adressen: Oostvoorne Brielseweg 1 voor het echtpaar Harry en Saartje van Dijk-Levie. Stationsweg 14 voor het gezin Wessels, vader Izaak, moeder Antje, twee zonen Nan en Ben. Brielle Voorstraat 42 voor het gezin Katan. Vader Ies, moeder Francisca en de kinderen Kitty, Loutje en Guus. Koopmanstraat 7 voor de familie Philipse. Moeder Jannetje, haar dochter Pien, zoon Jaap en diens vrouw Rica Stranders. Nobelstraat 10 Voor het gezin Gazan. Vader Ies, moeder Roosje en de kinderen: Salomon, Miep, Hanny, Roosje en Liesje. Izaäk was een jongere broer van Simon Gazan die op nr. 85 woonde. Hun vrouwen waren tweelingzusters. Nobelstraat 67 Voor Michel Cohen en zijn zuster Esther. Nobelstraat 85 Voor Simon Gazan, zijn vrouw Elisa Gazan-Izaks en hun dochter Miep. Simon was de oudere broer van Izaäk die op nr.10 woonde. Hellevoetsluis Oostzanddijk 8a voor Roosje Frenkel. Heenvliet Van Blankensteinstraat 2 en 4 voor het echtpaar Salomon en Elisabeth van Blankenstein-den Hartog en hun huisgenote Rachel Goudsmit. Spijkenisse Voorstraat nr.14a. voor Sally en Mina Levie-Monas en de kinderen Charles en Elly en hun oude tante Jaantje de Vries. Zuidland Stationsweg 29 voor Maan Levie. Hoofd 14 voor Simon Levie. Hoofd 4 voor Jaap en Philip Levie en diens vrouw Henrika Hoogstraal. Ring 2 voor Pienas en Mina Levie met hun kinderen Meijer en Fietje.

PROJECT STOLPERSTEINE OP VOORNE-PUTTEN. Veertien Stolpersteine in Spijkenisse en Zuidland

PROJECT STOLPERSTEINE OP VOORNE-PUTTEN. Veertien Stolpersteine in Spijkenisse en Zuidland PROJECT STOLPERSTEINE OP VOORNE-PUTTEN Veertien Stolpersteine in Spijkenisse en Zuidland Op donderdag 21 juni 2012 werden in Spijkenisse en Zuidland de laatste Stolpersteine gelegd door Gunter Demnig,

Nadere informatie

Zomaar twee kinderen uit Spijkenisse

Zomaar twee kinderen uit Spijkenisse Lesbrief Jodenvervolging CHARLES EN ELLY LEVIE Zomaar twee kinderen uit Spijkenisse Op 5 november 1942 werd de tienjarige Elly Levie, een meisje uit Spijkenisse, samen met haar moeder en haar oude tante

Nadere informatie

Lesbrief Jodenvervolging

Lesbrief Jodenvervolging Lesbrief Jodenvervolging SALOMON EN ELISABETH VAN BLANKENSTEIN Zomaar een echtpaar uit Heenvliet Op 5 november 1942 werden Salomon en Elisabeth van Blankenstein, vermoord in een concentratiekamp in Polen.

Nadere informatie

Zomaar een meisje uit Zuidland

Zomaar een meisje uit Zuidland Lesbrief Jodenvervolging FIETJE LEVIE Zomaar een meisje uit Zuidland Op 4 juni 1943 werd de achttienjarige Sophia Bertha (Fietje) Levie uit Zuidland vermoord in het vernietigingskamp Sobibor in Polen.

Nadere informatie

Ben Wessels, zomaar een jongen uit Oostvoorne

Ben Wessels, zomaar een jongen uit Oostvoorne 1 Ben Wessels, zomaar een jongen uit Oostvoorne Bergen-Belsen was een berucht concentratiekamp in Duitsland. Hier zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 70.000 mensen vermoord. Onder hen duizenden Joden.

Nadere informatie

Zomaar een vrouw uit Hellevoetsluis

Zomaar een vrouw uit Hellevoetsluis Lesbrief Jodenvervolging ROOSJE FRENKEL Zomaar een vrouw uit Hellevoetsluis Op 5 november 1942 werd Roosje Frenkel vermoord in een concentratiekamp in Polen. Dat kamp heette Auschwitz. In dat kamp werden

Nadere informatie

JOODS LEVEN IN BRIELLE Van 1700-1942

JOODS LEVEN IN BRIELLE Van 1700-1942 JOODS LEVEN IN BRIELLE Van 1700-1942 JOODSE VESTIGINGEN IN DE VESTING BRIELLE 'Is den Boode Langestraat geauthoriseerd omme de goederen van de Joodt op het Maarlant gewoond hebbende die sigh fugatyf (voortvluchtig)

Nadere informatie

De nakomelingen van Hartogh Hirsch Samuel VERDONER

De nakomelingen van Hartogh Hirsch Samuel VERDONER een genealogieonline publicatie De nakomelingen van Hartogh Hirsch Samuel VERDONER door 3 mei 2016 De nakomelingen van Hartogh Hirsch Samuel VERDONER Generatie 1 1. Hartogh Hirsch Samuel VERDONER, is geboren

Nadere informatie

Genealogie van Simon ELEKAN Seite 1

Genealogie van Simon ELEKAN Seite 1 Genealogie van Simon ELEKAN Uitgezocht door: Lucien Pijper, Rijksweg 52, NL 5941 AE Velden I.1 Simon ELEKAN, slager, geboren op 14-10-1794 te Randerath (D), overleden op 26-11-1873 te Venlo op 79-jarige

Nadere informatie

Trompstraat 77 Trompstraat 77 Trompstraat 77

Trompstraat 77 Trompstraat 77 Trompstraat 77 Trompstraat 77 EMANUEL HILVERSUM op 21-05-1943 32 jaar oud Emanuel werd geboren op 6 oktober 1910 in Amersfoort. Zijn vader - Nathan Hilversum - overleefde zelf de oorlog, maar Emanuel en zijn vijf broers

Nadere informatie

NAMEN OP EEN MONUMENT DE WEGGEVOERDE JOODSE GEMEENSCHAP VAN HOOGEVEEN

NAMEN OP EEN MONUMENT DE WEGGEVOERDE JOODSE GEMEENSCHAP VAN HOOGEVEEN NAMEN OP EEN MONUMENT DE WEGGEVOERDE JOODSE GEMEENSCHAP VAN HOOGEVEEN Het monument is te vinden bij de ingang van de Joodse begraafplaats, aan de Zuiderweg. Op het gedenkteken vinden we de volgende tekst

Nadere informatie

Struikelstenen Appingedam. Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten

Struikelstenen Appingedam. Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten Struikelstenen Appingedam Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten Joodse gemeenschap Appingedam De Joodse gemeenschap van Appingedam dateert al van de late middeleeuwen en is daarmee een van

Nadere informatie

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster Naar aanleiding van het plaatsen van struikelstenen in de Monsterse Zeestraat (en in Naaldwijk) schreven Jolanda Faber en Leo van den Ende onderstaande informatie voor de scholen. Bijgaand ook enkele foto's

Nadere informatie

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR SJOELBRIELLE Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek 15 JAAR STICHTING BEHOUD SYNAGOGE BRIELLE 10 JAAR SJOEL BRIELLE Het jaar 5775/5776 (2015/2016) is een bijzonder jaar. Honderdvierenveertig

Nadere informatie

Carl Polak 1896 1973

Carl Polak 1896 1973 Carl Polak 1896 1973 In de afgelopen periode zijn op diverse plaatsen in de gemeente Beilen Stolpersteine geplaatst. Op die manier wordt men onder andere er aan herinnerd dat daar in de Tweede Wereld Oorlog

Nadere informatie

Maurits de Leeuw, mijn grootvader, werd in 1887 in Steenwijk geboren als oudste zoon van Simon de Leeuw en Kaatje Kan.

Maurits de Leeuw, mijn grootvader, werd in 1887 in Steenwijk geboren als oudste zoon van Simon de Leeuw en Kaatje Kan. Stolpersteine of Struikelstenen bij Kornputsingel 28 Mijn naam is Moshé Lewkowitz. Ik ga iets vertellen over de Joodse bewoners van dit huis en na afloop daarvan ter nagedachtenis het Kaddisj gebed uitspreken.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3 Waarom struikelstenen... 5 Joodse gemeenschap Appingedam... 7

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3 Waarom struikelstenen... 5 Joodse gemeenschap Appingedam... 7 Inhoudsopgave Voorwoord.... 3 Waarom struikelstenen.... 5 Joodse gemeenschap Appingedam.... 7 5 1 Familie Akker-Zwart.... 9 - Heiman Akker.... 11 - Judikje Akker-Zwart.... 13 - Izak Akker.... 15 - Carolina

Nadere informatie

Yad Vashem-onderscheiding

Yad Vashem-onderscheiding Yad Vashem-onderscheiding voor Eemnesser echtpaar Willem Mol en Willempje van Middendorp HENK VAN HEES Medaille, postuum uitgereikt aan Willem Mol en Willempje van Middendorp. Foto Marga van Kleinwee.

Nadere informatie

Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland Uitleg Begrippen Thema's Over het M Zoek. Zoekresultaat. Berg-stichting» Doodweg 6, Laren

Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland Uitleg Begrippen Thema's Over het M Zoek. Zoekresultaat. Berg-stichting» Doodweg 6, Laren Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland http://www.joodsmonument.nl/searchresult.php?lang=nl&q_mm=reitsema Page 1 of 1 Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland Uitleg Begrippen Thema's

Nadere informatie

Wilhelmina Frenk-Labzowski (en Mozes Salomon Frenk)

Wilhelmina Frenk-Labzowski (en Mozes Salomon Frenk) Wilhelmina Frenk-Labzowski (en Mozes Salomon Frenk) Lange Nobelstraat 10 (toen A169) In de tijd waarin ze leefde was zij bijzonder. Als vrouw vol ondernemingslust werkte zij aan een zelfstandig bestaan.

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

hier woonde LEO BERMANN vermoord in AUSCHWITZ op jaar oud

hier woonde LEO BERMANN vermoord in AUSCHWITZ op jaar oud Pauwstraat 32 LEO BERMANN op 12-02-1943 60 jaar oud Leo Bermann, werd geboren op 5 mei 1882 in Osann in Duitsland. Vanwege zijn vlucht uit Duitsland was Leo stateloos. Hij was weduwnaar van Franziska Kallmann.

Nadere informatie

Rob Fransman getuigt zelf in Demjanjukproces Gepubliceerd : 23 december :54 pm door Rob Fransman

Rob Fransman getuigt zelf in Demjanjukproces Gepubliceerd : 23 december :54 pm door Rob Fransman Rob Fransman getuigt zelf in Demjanjukproces Gepubliceerd : 23 december 2009-12:54 pm door Rob Fransman Rob Fransman heeft zijn missie volbracht. Hij is als getuige gehoord in het proces tegen John Demjanuk.

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Rob van het Groenewoud

Rob van het Groenewoud Rob van het Groenewoud Fré (Frederika Sophia) Cohen is geboren in Amsterdam op 11 augustus 1903 als dochter van Levie Cohen en Esther Sarlie. Na Fré werden er nog twee kinderen geboren in dit joodse en

Nadere informatie

Van stolperstein, schaamte en symboliek

Van stolperstein, schaamte en symboliek Van stolperstein, schaamte en symboliek Grafsteen van de familie Bermann op de Joodse begraafplaats in Kusel Hoe denkt jouw generatie over ons, over de geschiedenis? vraagt mevrouw Ulrike Nagel, de burgemeester

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Emma's noorderlicht door Diet Verschoor

Boekverslag Nederlands Emma's noorderlicht door Diet Verschoor Boekverslag Nederlands Emma's noorderlicht door Diet Verschoor Boekverslag door een scholier 2095 woorden 11 oktober 2006 4 1 keer beoordeeld Auteur Genre Diet Verschoor Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Stadswandeling Joods Nijmegen. Stadsdeel Hazenkamp - Willemskwartier. Een routebeschrijving

Stadswandeling Joods Nijmegen. Stadsdeel Hazenkamp - Willemskwartier. Een routebeschrijving Stadswandeling Joods Nijmegen Stadsdeel Hazenkamp - Willemskwartier Een routebeschrijving Inleiding Deze wandeling wordt u aangeboden door Stichting Kitty de Wijze. De stichting hoopt, in de voormalige

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

De Riet. Inleiding over de families die hier woonden en eventueel situeringskaartje.

De Riet. Inleiding over de families die hier woonden en eventueel situeringskaartje. De Riet Inleiding over de families die hier woonden en eventueel situeringskaartje. De boerderij t Stols gebouwd in 1773. Naast de poort bevond zich een ingemetselde steen met de inscriptie Familiefoto

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

In gedachten Stolpersteine Raalte - In gedachten Stolpersteine Raalte - In gedachten Stolpersteine Raal

In gedachten Stolpersteine Raalte - In gedachten Stolpersteine Raalte - In gedachten Stolpersteine Raal In gedachten Stolpersteine Raalte - In gedachten Stolpersteine Raalte - In gedachten Stolpersteine Raal Inleiding Dit themaboekje gaat over herdenken en vieren. Over herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog,

Nadere informatie

Personenregister op alfabet Joodse Begraafplaats Tiel

Personenregister op alfabet Joodse Begraafplaats Tiel Personenregister op alfabet Joodse Begraafplaats Tiel Ten geleide. Gebruikte bronnen: Het overzicht van het NIK d.d. 2013 (primaire bron, basis voor de nummering en de leverancier van de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

Drieringensteeg 3 Drieringensteeg 3 Drieringensteeg 3

Drieringensteeg 3 Drieringensteeg 3 Drieringensteeg 3 Drieringensteeg 3 NATHAN FÖRSTER op 21-05-1943 73 jaar oud Nathan Förster werd geboren op 8 januari 1870 in Elburg. Hij was weduwnaar van Rijntje Hamburger, die op 27 augustus 1931 - op 56-jarige leeftijd

Nadere informatie

Joodse families op Goeree-Overflakkee

Joodse families op Goeree-Overflakkee Joodse families op Goeree-Overflakkee Door: Jan Both - streekarchivaris Toelichting Op dit moment wordt gewerkt aan een boek over de joden op Goeree- Overflakkee. Onderdeel van dit boek is het in kaart

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

Joodse oorlogsslachtoffers uit de provincie Drenthe: de Drentse familie Denneboom

Joodse oorlogsslachtoffers uit de provincie Drenthe: de Drentse familie Denneboom Joodse oorlogsslachtoffers uit de provincie Drenthe: de Drentse familie Denneboom In ons onderzoek richten we ons op de Joodse oorlogsslachtoffers, met een laatste woonadres binnen de grenzen van de provincie

Nadere informatie

Cornelis van Huijk(Huik) ( )

Cornelis van Huijk(Huik) ( ) 1 Cornelis van Huik (1853-1894) Cornelis van Huijk(Huik) (1853-1894) Geboren op 22 maart 1853 in Hoogland, zoon van Joannes (Jan) van Huijk en Heiltje van Hamersveld. Cornelis trouwde, 23 jaar oud, op

Nadere informatie

------------------------ OUD : Joel Nathan Meijer. NIEUW : Kuijt, Joseph

------------------------ OUD : Joel Nathan Meijer. NIEUW : Kuijt, Joseph Gemeente archief Nijmegen: akten van NaamsAanneming en NaamsBehoud te Nijmegen, op volgorde van inschrijving, OUDe naam en NIEUWe naam. Index op pagina 23. OUD : Michel Jacobs NIEUW : Jacobson, Michel

Nadere informatie

Toespraak bij de jaarlijkse 4 mei herdenking bij de Erelijst voor Gevallenen Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib

Toespraak bij de jaarlijkse 4 mei herdenking bij de Erelijst voor Gevallenen Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Toespraak bij de jaarlijkse 4 mei herdenking bij de Erelijst voor Gevallenen Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Het is Kerstmis, 1938. De 28-jarige Brits-Joodse effectenhandelaar, Sir

Nadere informatie

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen Lesbrief bij Ouders in het wild Liesbeth Groenhuijsen Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het

Nadere informatie

Yessir. Oorlog. Oorlog niet zo fijn, Dan denk je wel eens, waarom moet dit er zijn?

Yessir. Oorlog. Oorlog niet zo fijn, Dan denk je wel eens, waarom moet dit er zijn? Herdenking Kindermonument 2012 Op donderdag 1 november was de jaarlijkse herdenking van het Kindermonument. Kinderen en volwassenen staan dan stil voor de 13.000 vermoorde Joodse Nederlanders uit de Rivierenbuurt,

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Dorpskerk Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur Zij raken niet vergeten die ons zijn voorgegaan. blijvend met ons verbonden. Namen, gedragen en geschrevenin de holte van

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk 11 november Anders-dan-Anders-dienst in de serie over de Tien Woorden:

Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk 11 november Anders-dan-Anders-dienst in de serie over de Tien Woorden: Orde van dienst voor de viering van de eredienst in de Morgensterkerk 11 november 2012 Anders-dan-Anders-dienst in de serie over de Tien Woorden: Wie is je vader, wie is je moeder? Voor de dienst: Tussentijds

Nadere informatie

Joden op De Pol Lezing in de Dijksynagoge 16 september 2015 door Geert Groen

Joden op De Pol Lezing in de Dijksynagoge 16 september 2015 door Geert Groen Joden op De Pol Lezing in de Dijksynagoge 16 september 2015 door Geert Groen Het dorpje De Pol ligt tegen de Fries-Drentse grens van Overijssel, tussen Steenwijk en Wolvega. Willemsoord en De Pol Het landschap

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Archief van de Stichting Centraal Israëlitisch Weeshuis in Nederland

Archief van de Stichting Centraal Israëlitisch Weeshuis in Nederland Archief van de Stichting Centraal Israëlitisch Weeshuis in Nederland Algemene kenmerken Toegangsnummer: 1157 Periode: 1872-1984 Archiefvormer Stichting Centraal Israëlitisch weeshuis in Nederland Inventaris

Nadere informatie

De kwartierstaat van Siegfried Koe

De kwartierstaat van Siegfried Koe een genealogieonline publicatie De kwartierstaat van Siegfried Koe door 1 december 2016 De kwartierstaat van Siegfried Koe Generatie 1 1. Siegfried Koe, zoon van Salomon Koe (volg 2) en Gracia Brandon

Nadere informatie

HET ACHTERHUIS. Randy Brummelhuis. Het Assink lyceum, van Brakelstraat

HET ACHTERHUIS. Randy Brummelhuis. Het Assink lyceum, van Brakelstraat HET ACHTERHUIS Randy Brummelhuis Het Assink lyceum, van Brakelstraat 1. Zakelijke gegevens A. Het achterhuis B. Anne frank C. De uitgever is Prometheus, het boek heeft 303 bladzijdes. Het is de 64 e druk

Nadere informatie

Lyonnetstraat 3 Sophia Clara Muijsson-Gazan

Lyonnetstraat 3 Sophia Clara Muijsson-Gazan Lyonnetstraat 3 Sophia Clara Muijsson-Gazan Adres : Lyonnetstraat 3 Naam : Sophia Clara Muijsson-Gazan Geboorte : 13 juli 1905 in Rotterdam Arrestatie : 6 maart 1942 in vleesconservenfabriek Vianda in

Nadere informatie

Uit het babyboek Eerste levensjaren het volgende citaat:

Uit het babyboek Eerste levensjaren het volgende citaat: De jeugdjaren van F.C.A. Huber Uit het babyboek Eerste levensjaren het volgende citaat: "Donderdag 26 oktober 1916 werd Ferry geboren. Hij heeft twee opvallende eigenschappen: hij lijkt precies op Ab,

Nadere informatie

Clubontmoeting Allez Tirer - Les Francophiles, zaterdag 13 april 2019 Pos. Naam Gespeeld Punten Saldo 1 Richard Romijn, Simon de Wit Marco

Clubontmoeting Allez Tirer - Les Francophiles, zaterdag 13 april 2019 Pos. Naam Gespeeld Punten Saldo 1 Richard Romijn, Simon de Wit Marco Clubontmoeting Allez Tirer - Les Francophiles, zaterdag 13 april 2019 Pos. Naam Gespeeld Punten Saldo 1 Richard Romijn, Simon de Wit 4 4 24 2 Marco de Vogel, Doortje Kuijper 4 4 21 3 Helene Winterswijk,

Nadere informatie

Zuidsingel 57. Zuidsingel 57. Zuidsingel 57. Sint Jorisstraat 7

Zuidsingel 57. Zuidsingel 57. Zuidsingel 57. Sint Jorisstraat 7 Zuidsingel 57 JACOB MANUEL de GROOT op 31-08-1944 40 jaar oud Jacob Manuel was een zoon van Israël de Groot die op St. Jorisstraat 7 woonde. Jacob was marktkoopman en trouwde op 17 juni 1925 met Emma Nooitrust.

Nadere informatie

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij.

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij. 1 Ieder mens telt Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van de herdenking op het Ereveld Loenen, op 4 mei 2017. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Debora

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Dames en heren, Een nieuwe stad komt pas tot leven

Nadere informatie

Alkmaar Akersloot Bergen Egmond Schagen Obdam Langedijk Niedorp Winkel Heerhugowaard eo

Alkmaar Akersloot Bergen Egmond Schagen Obdam Langedijk Niedorp Winkel Heerhugowaard eo Alkmaar Akersloot Bergen Egmond Schagen Obdam Langedijk Niedorp Winkel Heerhugowaard eo De warme belangstelling en de vele blijken van medeleven na het overlijden van onze dierbare broer, zwager en oom

Nadere informatie

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 Geachte dames en heren, lieve familie en vrienden, Op 12 april 1945 was ik hier ook. Ik ben Eva Weyl en was toen bijna 10 jaar. Ik herinner mij de bevrijding heel goed;

Nadere informatie

Leesboekje familie en vrienden

Leesboekje familie en vrienden Leesboekje familie en vrienden Leesboekje Familie en Vrienden Pagina 1 Dit is de familie. Dit is de vader. Dit is de moeder. Dit is de zoon. Dit is de dochter. Dit is het gezin. Dit zijn de grootouders.

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

Aalsvel, Hendrik Salomon, ev Jetje Philips Leiden, 2 februari 1878 Auschwitz, 19 oktober 1942 Aandagt, Aaltje, ev Barend Koster Rotterdam, 7 juni

Aalsvel, Hendrik Salomon, ev Jetje Philips Leiden, 2 februari 1878 Auschwitz, 19 oktober 1942 Aandagt, Aaltje, ev Barend Koster Rotterdam, 7 juni Aalsvel, Hendrik Salomon, ev Jetje Philips Leiden, 2 februari 1878 Auschwitz, 19 oktober 1942 Aandagt, Aaltje, ev Barend Koster Rotterdam, 7 juni 1867 Auschwitz, 26 oktober 1942 Aandagt, Anna, ev Leendert

Nadere informatie

25 november Laatste zondag van het kerkelijk jaar

25 november Laatste zondag van het kerkelijk jaar Laatste zondag van het kerkelijk jaar 25 november 2018 Voorganger: ds. Jaap Jonk Orgel en piano: Stefan Potman Viool: Floor Snip Zang: Joke Brummelman Lector: Rikie Enzerink 2 De Voorbereiding Orgelspel

Nadere informatie

Adressen op basis van de burgerlijk stand:

Adressen op basis van de burgerlijk stand: Bidprentje van Hendrikus Werring. Foto en bidprentje (met onjuiste sterfdatum) van Ida Buijer. (met dank aan Ida Schroder-Werring en Anneke Westerbeek-Werring) Va Hendrikus (Hendrik of Hen(d)ricus) WERRING),

Nadere informatie

In 2012 zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in Culemborg 39 Stolpersteine ( struikelstenen) gelegd voor de laatste zelf gekozen woonadressen

In 2012 zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in Culemborg 39 Stolpersteine ( struikelstenen) gelegd voor de laatste zelf gekozen woonadressen In 2012 zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in Culemborg 39 Stolpersteine ( struikelstenen) gelegd voor de laatste zelf gekozen woonadressen van joden die in de tweede wereldoorlog van daaruit

Nadere informatie

Blog 1. Scripture Use Workshop: God s Big Picture

Blog 1. Scripture Use Workshop: God s Big Picture Blog 1 Scripture Use Workshop: God s Big Picture Afgelopen juli hebben we de Workshop God s Big Picture in Arop gehouden. In deze blog een verslag van hoe de workshop verlopen is. De workshop hebben we

Nadere informatie

IPO Algemene Vergadering. IPO Bestuur

IPO Algemene Vergadering. IPO Bestuur Overzicht bestuurlijke adviescommissies per 1 september 2015 IPO Algemene Vergadering Algemeen directeur IPO-bureau Henry Meijdam IPO Bestuur Voorzitter Ank Bijleveld-Schouten Algemeen directeur IPO-bureau

Nadere informatie

gedrag vertoont STOP zeggen Een andere leerling helpen vertellen door STOP te zeggen

gedrag vertoont STOP zeggen Een andere leerling helpen vertellen door STOP te zeggen Schoolnieuws 16-12-2016 PBS De afgelopen weken hebben we in alle klassen lessen gegeven rond het thema sociale veiligheid. Het gaat er om dat kinderen zich veilig voelen in de klas en op school, waarbij

Nadere informatie

Orde van dienst. Zondag 7 april 2019 Woorddienst. Thema: De afwijzing afwijzen. Voorganger: Ds Gerdien Neels

Orde van dienst. Zondag 7 april 2019 Woorddienst. Thema: De afwijzing afwijzen. Voorganger: Ds Gerdien Neels Orde van dienst Zondag 7 april 2019 Woorddienst Thema: De afwijzing afwijzen Voorganger: Ds Gerdien Neels m.m.v. Marjolein Dijkstra, vleugel en de zanggroep en het arkorkest VOORBEREIDING Ontmoeting, koffie

Nadere informatie

Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 21 mei 2017, om uur

Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 21 mei 2017, om uur Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 21 mei 2017, om 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Ook werken mee: Organist Mar van der Veer Dominee Freek Schipper

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

Hier herdenken wij. JAKOB van DAM. vermoord in AUSCHWITZ op jaar oud. Hier herdenken wij

Hier herdenken wij. JAKOB van DAM. vermoord in AUSCHWITZ op jaar oud. Hier herdenken wij Drieringensteeg 5-7 - voorheen Wijersstraat 37 JAKOB van DAM op 26-03-1944 60 jaar oud Jakob van Dam werd geboren op 11 februari 1884 in Leek en was gehuwd met Rosa Benima. Het echtpaar kreeg twee kinderen

Nadere informatie

VOORBEREIDING. Welkom door de ouderling van dienst. De Paaskaars wordt aangestoken. (allen gaan staan) Intochtslied: NLB 221: 1 en 2

VOORBEREIDING. Welkom door de ouderling van dienst. De Paaskaars wordt aangestoken. (allen gaan staan) Intochtslied: NLB 221: 1 en 2 VOORBEREIDING Welkom door de ouderling van dienst De Paaskaars wordt aangestoken (allen gaan staan) Intochtslied: NLB 221: 1 en 2 2. Want waar ben ik, als Gij niet wijd en zijd waakt over mij en over al

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Je naam:... Je klas:...

Je naam:... Je klas:... Lesmateriaal bij Issy en Sophius Werkblad voor leerlingen De Jodenvervolging Je naam:... Je klas:... De Jodenvervolging De Joodse gezinnen in de provincie Groningen ontvingen eind 1942 een brief van de

Nadere informatie

Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben

Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben Voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

wil ik het wensen rond overlijden

wil ik het wensen rond overlijden ZO wil ik het wensen rond overlijden Als jij mij vertelt wat je wilt, Zet ik de wereld even stil Om jouw leven gedag te zeggen En jou in ons hart neer te leggen. Wilma van Grieken, teamleider De Vaart(2012)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF secretariaat: Van Cruiningenweg 20, 3218 BB Heenvliet adres:

NIEUWSBRIEF secretariaat: Van Cruiningenweg 20, 3218 BB Heenvliet  adres: NIEUWSBRIEF secretariaat: Van Cruiningenweg 20, 3218 BB Heenvliet emailadres: sverbernisse@gmail.com www.sverb.nl Jaargang 2, nummer 6 - juni 2017 De vakantie periode komt er aan. Ja, wat gaat de tijd

Nadere informatie

Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp

Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp Wij nemen afscheid van: Janneke Ellenkamp *15 augustus 1965 17 november 2014 21 november 2014 OC Losserhof 1 Janneke wordt binnengedragen door familie, Tijdens het binnendragen zingen we: Dank u voor deze

Nadere informatie

Hieronder een indruk van de Benefietavond die door welwillenden te Zwolle e.o. is georganiseerd ten behoeve van Stichting Zikna.

Hieronder een indruk van de Benefietavond die door welwillenden te Zwolle e.o. is georganiseerd ten behoeve van Stichting Zikna. Hieronder een indruk van de Benefietavond die door welwillenden te Zwolle e.o. is georganiseerd ten behoeve van Stichting Zikna. De avond werd gehouden in de synagoge van Zwolle. De synagoge van Zwolle

Nadere informatie

Kracht en liefde worden ons gegeven

Kracht en liefde worden ons gegeven Liturgie voor het ochtendgebed op zondag 31 december 2017 Kracht en liefde worden ons gegeven Lezers: Organiste : Ontvangst Annemarie Voorbraak Wijnand Kramer Jan Prij Hanneke Muntjewerf Ineke van der

Nadere informatie

Dit boekje is van. Doodgewone Helden

Dit boekje is van. Doodgewone Helden Dit boekje is van Doodgewone Helden Echte helden! Je kent ze misschien wel van tv. Ze kunnen vliegen, ze kunnen mensen redden uit brandende gebouwen en ze vechten tegen slechteriken. Iedereen heeft zo

Nadere informatie

Overstapdienst 2019: De grote oversteek Kinderen van de overstap: Tim, Julia, Adam, Twan, Lieke, Casper, Jilda

Overstapdienst 2019: De grote oversteek Kinderen van de overstap: Tim, Julia, Adam, Twan, Lieke, Casper, Jilda Orde voor de viering op zondag 7 juli 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk Overstapdienst 2019: De grote oversteek Kinderen van de overstap: Tim, Julia, Adam, Twan, Lieke, Casper, Jilda Welkom

Nadere informatie

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum:

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: 26-01-2018 1 inhoud Zakelijke informatie over het boek 3 Over de auteur.4 Over het boek.. 5 Keuze opdracht 6 Bronvermelding 8 2 Zakelijke informatie

Nadere informatie

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN

DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN DIT BOEKJE IS VAN DOODGEWONE HELDEN ECHTE HELDEN! JE KENT ZE MISSCHIEN WEL VAN TV. ZE KUNNEN VLIEGEN, ZE KUNNEN MENSEN REDDEN UIT BRANDENDE GEBOUWEN EN ZE VECHTEN TEGEN SLECHTERIKEN. IEDEREEN HEEFT ZO

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

NLB 833: Neem mij aan zoals ik ben

NLB 833: Neem mij aan zoals ik ben Vòòr de dienst: Similia zingt: Lord, I want to be a christian Vertaling: Heer, ik wil een goed christen zijn, in mijn hart. (4x) Heer, ik wil meer liefdevol zijn, in mijn hart. (4x) Heer, ik wil meer toegewijd

Nadere informatie

DR. JAN RIDDERBOS m.m.v. MW. FREDA J. COHEN RAPOPORT MW. WINNIE VAN HASSELT

DR. JAN RIDDERBOS m.m.v. MW. FREDA J. COHEN RAPOPORT MW. WINNIE VAN HASSELT GENEALOGIEEN JOODSE ASSENAREN (VERVOLG) DR. JAN RIDDERBOS m.m.v. MW. FREDA J. COHEN RAPOPORT MW. WINNIE VAN HASSELT Versie 2 december 2013 Ter inleiding In het standaardwerk over de geschiedenis van de

Nadere informatie

Thema: Staan op de schouders van je ouders

Thema: Staan op de schouders van je ouders Gezinsdienst in het kader van geloofsopvoeding Zondag 3 februari om 10.00 uur in de Emmakerk Voorganger: ds. Peter van den Berg Muziek: PGS band Thema: Staan op de schouders van je ouders Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

WERKBLAD KITTY WURMS

WERKBLAD KITTY WURMS WERKBLAD KITTY WURMS Bron 1. foto Kitty Kitty Wurms is geboren op 4 oktober 1923. Deze foto is gemaakt na de oorlog, in 1945. Hoe oud is Kitty op deze foto? of.. Er zijn geen foto s meer van Kitty op een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF secretariaat: Van Cruiningenweg 20, 3218 BB Heenvliet adres:

NIEUWSBRIEF secretariaat: Van Cruiningenweg 20, 3218 BB Heenvliet  adres: NIEUWSBRIEF secretariaat: Van Cruiningenweg 20, 3218 BB Heenvliet emailadres: sverbernisse@gmail.com www.sverb.nl Jaargang 3, nummer 5 mei 2018 Mei is een maand van herdenken en vieren. 4 mei is voor velen

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR TANTE FOKTJE

OP ZOEK NAAR TANTE FOKTJE Eddy Lex Israël OP ZOEK NAAR TANTE FOKTJE en naar haar kinderen Felie, Meijer en Bennie en haar kleinkinderen Max en Philip Voor mijn ouders ISBN 978 90 8666 335 4 NUR 693 2014, Eddy-Lex Israel Mosae Verbo

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

1. Een jaar geleden stonden wij hier ook. De tekst die ik toen uitsprak eindigde met: Blijf herdenken en blijf meedoen. Omdat wegkijken niet helpt.

1. Een jaar geleden stonden wij hier ook. De tekst die ik toen uitsprak eindigde met: Blijf herdenken en blijf meedoen. Omdat wegkijken niet helpt. 1. Een jaar geleden stonden wij hier ook. De tekst die ik toen uitsprak eindigde met: Blijf herdenken en blijf meedoen. Omdat wegkijken niet helpt. Er is in het afgelopen jaar veel gebeurd en niet altijd

Nadere informatie

De strijd om de kathedraal

De strijd om de kathedraal De strijd om de kathedraal Boekverslag 3 Gemaakt door: Jette Somsen Klas 3G2 Datum: 06-04-2018 1 Inhoud o Zakelijke gegevens 3 o Over de auteur.4 o Over het boek..5 o Keuze opdracht B...6 o Bronvermelding.8

Nadere informatie

Viering van de Geboorte van Christus, op Kerstmorgen 25 december 2014 om uur in de Protestantse Gemeente Elburg Ichthuskerk

Viering van de Geboorte van Christus, op Kerstmorgen 25 december 2014 om uur in de Protestantse Gemeente Elburg Ichthuskerk Viering van de Geboorte van Christus, op Kerstmorgen 25 december 2014 om 10.00 uur in de Protestantse Gemeente Elburg Ichthuskerk Voorganger: ds. W. Smit uit Kampen Organist: Johan Hoeve Lector: Ilse Tissingh

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Dodenherdenking zaterdag 4 mei Bezinningsbijeenkomst. Grote Kerk, Noordstraat, Terneuzen

Dodenherdenking zaterdag 4 mei Bezinningsbijeenkomst. Grote Kerk, Noordstraat, Terneuzen Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2013 Bezinningsbijeenkomst Grote Kerk, Noordstraat, Terneuzen voorafgaand aan de Stille Tocht en de plechtigheid bij het Monument Thema Vrijheid spreek je af Inleidende muziek

Nadere informatie

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in

Takken Carolus en August. Rond 1932, Geduld Overwint, met o.a. Aug. Dellaert, P. Dellaert, P. Doens, Arn. Dellaert. Camiel en Eugene, getrouwd in Tak Johanna. Geboren: na het huwelijk van 27 november 1838 tussen Johannes en Carolina, wordt op 23 december 1839 Johanna Maria Jacoba Dellaert geboren, als 1e kind. Tak Johanna. Huwelijk: op 1-5-1862

Nadere informatie